Privat supporterresa till Glasgow, Champions-leauge-kval Celtic-Elfsborg, 30-31 juli 2013

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

Med Elfsborgs spelarplan på väg till Glasgow

2013-07-30Efter många turer lyckades jag köpa en flygstol till mig och sonen på Elfsborgs spelar/sponsorplan till Champions League-kvalet mot Celtic i Glasgow. Vi kom på planet bland de sista passagerarna och de enda lediga platserna var längst bak i planet där spelartruppen satt. Sonen Niklas fick plats mellan två Elfsborgsspelare, Daniel Mobaeck och Skuli Jon Fridgeirsson och verkade mycket nöjd med detta. Själv fick jag dela stolsrad med Abbas Hassan, Elfsborgs reservmålvakt, och engelskfödde anfallaren James Keene. Keene visade sig vara en mycket charmig engelsman, och han berättade en del om sin fotbollskarriär och att han var väldigt nöjd med att vara tillbaka i Elfsborg. Han berättade också att hans far skulle resa upp till Glasgow från Södra England bara för att se matchen. Förutom att vara en intressant ressällskap till mig så fördrev James Keene tiden med att spela taktiska fotbollsspel på sin Ipad. Han berättade att han hade en tanke på att kanske bli tränare efter spelarkarrären.
Glasgow

2013-07-30Framme i Glasgow hade vi tisdag eftermiddag och större delen av onsdagen på oss till fria aktiviteter innan det var dags att ladda för matchen. Den stora gågatan genom Glasgow var ett givet besöksmål, men vi tog också en sightseeingbuss runt stan och besökte en del andra sevärdheter.Glasgow är en blandning av gammalt och nytt, och precis som Göteborg drabbades man hårt av varvskrisen på 1970-talet. I dag är större delen av den inre hamnen bebyggd med bostäder och offentliga byggnader, bland annat en ny multiarena alldeles bredvid ett mnument från den gamla varvstiden, en jättelik kran. Centralstationen i Glasgow är också speciell, gammal, men fullt funktionell i klassisk brittisk stil.Ovan till vänster universitetet. Till höger en mindre positiv bild av Glasgow. Det var uppenbart att den europeiska krisen och lågkonjunkturen har slagit hårt mot Glasgow. Vi såg hundratals skyltar om uthyrning av tomma lokaler i centrum, på vissa gator fanns sådana skyltar på nästan varje hus. Denna ekonomiska kris slår även mot fotbollen, eftersom sponsorerna blir mindre generösa. Celtics lokala huvudkonkurrent, Glasgow Rangers, har exempelvis gått i konkurs och tvingats börja om i division tre.
Katedralen i Glasgow

2013-07-30Ett besök på katedralen i Glasgow är ett måste. Den har anor från medeltiden. Ovanför katedralen finns en sällsam kyrkogård med mängder av stora höga gravmonument, jag har aldrig sett något liklnande. Från gravkullen har man en fantastisk utsikt över Glasgow.


Uppladdning i Glasgow

2013-07-31På matchdagen inledde vi vår uppladdning med att ta lokaltåget ut till den skotska nationalarenan Hampden där det skotska landslaget spelar sina hemmamatcher. Där finns också ett fotbollsmuseum. När vi skulle betala för att gå in på museet och berättade att vi var Elfsborgssuppoprtrar fick vi dels rabatt på inträdet och dessutom en helt gratis guidning runt arenan (som annars bara görs mot avgift i guidade besöksgrupper). Vi fick en rundtur in i spelarnas lyxiga omklädningsrum och ut på gräsmattan på arenan. I museet kunde man bland annat beskåda Skotska ligans segerpokal, där Celtic numera närmast abonnerar på ligasegern.Tillbaka i centrum gjorde vi ett besök i Celtics suvenirbutik. När vi kom ut på gatan igen kom plötsligt några eneglsmän fram och pratade när de såg våra gulsvarta tröjor, och det visade sig att en av dem var James Keenes pappa! Jag berättade att jag hade haft ressällskap med hans son på vägen till Glasgow. Under matchen satt han i guliganklacken och följde matchen, och jag tror han var ganska nöjd med sonen James insats.
Guliganerna på väg till Celtic Park

2013-07-31Efter uppladdning på Horse Shoe Pub gick guliganerna i samlad tropp genom Glasgow, eskorterade av några vänliga poliser. Vi tog sedan lokaltåget ut till Celtic Park, eller Parkhead som arenan egentligen heter.


Matchdags: Celtic - Elfsborg

2013-07-31

Celtic Park (Parkhead) är en fantastisk arena med plats för över 60.000 åskådare. Glasgow har bara ca 600.000 invånare, men ändå samlar Celtic oftast över 40.000 åskådare på matcherna. Intresset är enormt.

Jag har inte fått publiksiffran från gårdagens match mot Elfsborg, men min gissning är att det var mellan 40.000 och 50.000 på läktarna, varav kanske 400 Elfsborgssupportrar. Stämningen var magisk.

Här en biljett som kan bli legendarisk....Här några biler från lagens uppladdning före avspark, och från spelarpresentationen efter inmarschen.Matchen gick över förväntan och vi var väldigt stolta över Elfsborgs insats, särskilt i första halvlek när man spelade mycket bra fotboll. I andra halvlek stod man också emot bra till en början, men under en period hade Celtic en stark press mot Elfsborgs mål som resulterade i ett baklängesmål. Men om inte Celtics målvakt tippat Anders Svenssons kanonskott i ribban så hade Elfsborg gjort ledningsmålet i stället. Våra spelare har all heder av sin insats, och det var kul att se spelarna och tränare Lennartsson applådera de tillresta elfsborgssupportrarna innan de lämnade planen.

Borås Tidning tog en del bilder från matchen, och på denna bild från guliganernas läktarsektion syns jag och sonen Niklas mitt i vimlet.
Hemresa

2013-07-31Efter matchen åkte vi direkt till flygplatsen för hemresa med spelarplanet. Medan vi väntade i incheckningen kom spelarna in till incheckningsdiskarna med Anders Svensson i spetsen. De fick en ordentlig applåd från alla sponsorer och supportrar som skulle följa med planet hem. Tränare Jörgen Lennartsson gick runt och småpratade, han var uppenbarligen stolt över spelarna, men jag hörde honom också säga att han vär väldigt trött på "hedersamma förluster" och att man skulle göra allt för att slå ut Celtic vid returmatchen nästa onsdag på Borås Arena. Då sitter vi där och kollar igen, både jag och sonen. Resan till Glasgow var minnesvärd, men det är returmatchen som avgör om det blir Elfsborg eller Celtic som går vidare i Champions League-spelet.