Blogg november 2012

Finansiella rådgivare eller dammsugarförsäljare?

2012-11-30

Jag läste i Dagens Industri i går att Finansförbundet reagerat över att finansmarknadsminister Peter Norman som en del i kritiken mot bankerna påstås ha jämställt bankstänstemännen med "dammsugarförsäljare". Finansförbundet menade att detta var fel och att de flesta banktjänstemän är välutbildade och certifierade.

Jag kan bara tala av egen erfarenhet efter att ha arbetat 20 år i en av de stora svenska affärsbankerna. När jag anställdes på banken arbetade jag de första åren främst med privatekonomisk rådgivning och kreditgivning. På den tiden var banken noga med att kundens behov och önskemål alltid skulle gå först. På alla kurser och konferenser var budskapet att all rådgivning och alla placeringar var individuella och en långsiktig kundrelation var det centrala. Men efterhand som åren gick blev fokus ett helt annat. De ofta välutbildade rådgivarna blev säljare, med hårda försäljningmål och bonusar. Produkterna hamnade i fokus i stället för kunden, och individuella placeringslösningar gjordes om till standardiserade produkter för att göra det enklare för banken och öka vinsterna. Allt fler tjänster avgiftsbelades också och samtidigt ökade räntemarginalerna på utlåningen, medan kunderna fick 0% ränta på sina transaktionskonton. Bankerna tjänade massor av pengar på sina kunder, men om en kund fick problem var det inte alltid banken ställde upp. Många kan vittna om detta, både småföretagare och privatpersoner. Själv bytte jag efter en tid arbetsuppgifter och arbetade som kundjurist i stället, men jag såg på nära håll hur allt fler av mina kolleger blev frustrerade över utvecklingen. Man ville verkligen vara rådgivare och ställa upp för sina kunder, men hade i stället tvingats bli drivna försäljare.

Genom mitt fackliga engagemang och mina kontakter med företrädare inom andra banker vet jag att det inte är någon större skillnad mellan bankerna i detta avseende, alla arbetar ungefär likadant. Vilket är ganska naturligt eftersom personalen flyttar mellan bankerna hela tiden. Bankvärlden i Sverige är en ganska liten värld. På senare år har trenden dessutom förstärkts, det upplever man inte minst som kund när bankerna ringer på kvällarna för att sälja pensionsförsäkringar eller fonder, för övrigt två av de produkter där bankerna tjänar allra mest till följd av helt hutlösa förvaltningskostnader. Bolånen är annars den stora kassakon för bankerna idag, med räntenivåer långt över vad som är skäligt.

Jag har inte hört Peter Norman säga att banktjänstemän är dammsugarförsäljare. Men om han sagt det så kan jag bekräfta att det tyvärr alltför ofta är alldeles sant.

Samtidigt vill jag vara tydlig med att det finns banktjänstemän som fortfarande har kundens bästa för ögonen. Det belönas sällan av bankerna, men det är bra för kunderna. Jag får ofta frågan vilken bank man ska välja. Mitt svar är att det inte spelar så stor roll. Alla banker har ungefär samma villkor, produkter och priser om man ser det över lite tid. Det viktiga är inte att hitta rätt bank utan att hitta rätt banktjänsteman. En banktjänsteman som inte säljer på dig saker du inte behöver och som faktiskt försöker hjälpa dig och som ställer upp när det behövs. Dessa bankanställda växer inte på träd, men hittar man en sådan så ska man vara rädd om honom eller henne!




Värsta läkemedelsskandalen på många år borde leda till eftertanke

2012-11-29

Det är inget mindre än en katastrof att flera hundra personer nu verkar ha utvecklat Narkolepsi efter att ha blivit vaccinerade mot svininfluensa. Uppenbarligen har inte ansvariga myndigheter haft kontroll över de råd och rekommendationer man givit, och vaccinet har inte heller kontrollerats så som det borde innan det användes. Det fanns varningssignaler redan i samband med att rekommendationen om massvaccinering gjordes, men alltför få lyssnade på kritiken. Och media förstärkte vaccinationshysterin genom sina helt onyanserade skräckreportage om hotande massdöd till följd av svininfluensan.

Det minsta man kan begära nu är att alla drabbade får både ta del av all tänkbar medicinsk hjälp och dessutom en generös ersättning. Regeringen beslutade redan i somras att alla som var 19 år och yngre och som drabbades av sjukdomen ska garanteras en rimlig ersättning för de konsekvenser sjukdomen bär med sig, utöver det som går att få genom läkemedelsförsäkringen. Alla ersättningar bedöms individuellt, men taket för ersättning ligger på 10 miljoner kronor per individ. En hög summa, men inte orimlig för personer som kanske aldrig mer kan arbeta. Samtidigt måste man också hitta en lösning när det gäller ersättning till vuxna som drabbats. Vad jag förstår är forskningen på väg att konstatera att även vuxna kan drabbas av narkolepsi kopplat till det aktuella vaccinet. Det bör öppna för generösa ersättningar även till dem som var över 19 år när de vaccinerades.

Jag bloggade om svininfluensan den 9/9 2009. Jag hade då själv haft influensan och upplevde den som ganska harmlös, mer som en normal förkylning. I mitt blogginlägg rekommenderade jag var och en att avgöra själv om man skulle vaccinera sig eller inte, men tyckte samtidigt att man skulle ta medias skräckreportage om svininfluensan med en stor nypa salt om man inte tillhörde riskgrupperna. Så här i efterhand kan man ju konstatera att det var ett ganska klokt råd. Ingen i vår familj vaccinerade sig, min hustru som arbetar i vården tyckte att vaccinet var alltför oprövat och vi ville framförallt inte utsätta våra barn för detta. Det är bara att konstatera att hon tyvärr hade alldeles rätt. Jag minns samtidigt hur många skakade på huvudet när jag berättade att vi inte tänkte vaccinera oss. Jag vill nog närmast likna stämningen vid denna tid som något slags kollektiv masshysteri. Det lägger sällan grunden för kloka och nyanserade beslut.

Kanske kan det vara bra att komma ihåg denna läkemedelsskandal i andra sammanhang där myndigheter och mer eller mindre självutnämnda experter kommer med tvärsäkra rekommendationer i frågor som inte utforskats tillräckligt, och där media gör allt för att förstärka paniken genom att sprida onyanserad skräckprogaganda. Katastrofteorier och skräckscenarier i media leder alltför ofta till ogenomtänka beslut, både från politiker och allmänhet.




Sossar talar med dubbla tungor om EU:s budget

2012-11-28

I Riksdagen är partierna eniga om att Sverige ska slåss för att minska EU:s budget och att Sverige får behålla den rabatt på EU-avgiften vi hittills haft. Och statsministern har också varit mycket tydlig på denna punkt och tydligt sagt att Sverige redan betalar för mycket till EU. Förhandlingarna senast strandade eftersom Sverige och ett antal andra länder vägrade godta höjd avgift.

Samtidigt är det något förvånande att det endast är moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiets ledamöter som driver samma linje i EU-parlamentet. När EU-parlamentet röstade om EU:s budget vann linjen att budgeten skulle utökas kraftigt och att bland annat Sveriges rabatt skulle minska. Detta beslut stöddes aktivt av EU-parlamentariker från (S), (C) och (FP), men också av Piratpartiets representanter. Andra EU-parlamentariker från (S) och (FP) valde att avstå. De enda EU-parlamentariker som mangrant röstade nej till en svällande EU-budget och minskad svensk rabatt var de från (M), (KD) och (MP). EU-parlamentets linje kan leda till att den svenska EU-avgiften ökar med 10 miljarder kronor.

Samtidigt kräver alla partier i riksdagens EU-nämnd att Reinfeldt i förhandlingarna om långtidsbudgeten pressar ned utgiftsnivåerna och försvarar den svenska rabatten på EU-avgiften.

Att svenska politiker aktivt motarbetar svenska intressen i EU-parlamentet samtidigt som man högljutt driver motsatt linje i riksdagen känns inte särskilt förtroendeingivande.




Frukostdebatt hos Jusek om framtidens a-kassa

2012-11-27

Sent kvällsmöte på Torpa Stenhus i går kväll, sedan en timmes bilresa hem till Ubbhult. Upp klockan fem i morse och sedan taxi till Landvetter för vidare flyg till Arlanda. Därefter Arlanda Express in till Stockholm precis i tid för frukostmöte hos Jusek. Utan SAS och inrikesflyget hade jag aldrig hunnit. Tåg är helt enkelt inget alternativ.

Juseks frukostdebatt handlade om framtidens a-kassa. I panelen Gunnar Axén (M), ordförande i Socialförsäkringsutredningen, Irene Wennemo, huvudsekreterare i utredningen och Tomas Eneroth (S), ledamot i utredningen. Som nybliven ledamot i utredningen var det intressant att se att den stomme till möjlig överenskommelse som verkar finnas i utredningen tas emot positivt av de flesta. Nu återstår att sy ihop en komplett lösning. Det kommer att kräva kompromisser och i vilken mån alla partier kommer att kunna enas återstår väl att se.

Kul förresten att besöka Jusek, den fackliga organisation där jag själv är medlem och där jag varit fackligt aktiv i många år. På den tiden tillsammans med Göran Arrius, som numera är ordförande för hela SACO. Mina fackliga ingångar och kontakter är definitivt ingen nackdel i politiska sammanhang.




Möte med Tranemomoderaterna på Torpa Stenhus

2012-11-27



I går kväll var jag inbjuden som talar till Tranemomoderaternas höstmöte på Torpa Café intill Torpa Stenhus. Värd för mötet var Pehr Zethelius (ovan th), aktiv moderat i Tranemo och även ägare till Torpa Stenhus som varit i släktens ägor i generationer. Pehr berätttade om sitt mödosamma arbete att återställa Stenhuset till det skick det var på 1600-talet, både exteriört och när det gäller inredning. Han berättade också hur han arbetar för att driva gården idag, med fokus på uppfödning av hjortar, skogsbruk, konferensverksamhet, café, övernattningsmöjligheter och visning av Stenhuset. Bland annat.....att vara verksam på landsbygden kräver att man är tusenkonstnär.

Sedan fick jag gott om tid att prata om aktuella politiska frågor, och mycket handlade om konjunkturen, arbetsmarknadsläget och statsfinanserna, samt mitt nya uppdrag i Socialförsäkrings- utredningen.

Men det blev också nedslag i utbildningsfrågor, integration, EU, kommunal skatteutjämning och en massa annat. Och så berättade jag om hur det var att vara valövervakare i Ukraina.

Att träffa lokala moderater är kanske det roligaste som finns med riksdagsuppdraget. Man får verkligen ett kvitto på hur rikspolitiken uppfattas lokalt och vilka frågor som väljarna diskuterar mest.




Självklart ska elever få sjunga julpsalmer och ha avslutning i kyrkan

2012-11-27

I går kväll kunde vi läsa denna nyhet på Svt TextTV:

Ministrar: Psalmer okej på avslutning

Både socialminister Göran Hägglud (KD) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) kritiserar Skolverkets debattartikel om riktlinjer för skolavslutningar i kyrkan.

I artikeln i DN i lördags skrev generaldirektör Anna Ekström att avslutningar får hållas i kyrkan, förutsatt att inga religiösa inslag som till exempel psalmer förekommer.

-Jag är trött på att ha den här diskussionen två gånger om året, det måste vara okej att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning, säger Göran Hägglund.

-Om nu Skolverket tolkar skollagen så strikt tycker jag att man ska överväga en lagändring och göra undantag just för stora traditionella högtider, säger Hägglund.

Jan Björklund delar Göran Hägglunds åsikter. -Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid.

-Om den här tramsiga debatten fort- sätter år efter år är jag helt beredd att se över skollagen, även om jag tycker att den redan nu ger utrymme för psalmer och julevangelium i kyrkan vid skolavslutningen, säger Björklund.


Den som känner mig och har följt mina inlägg i denna debatt genom åren vet att jag instämmer till 100% med ministrarna Hägglund och Björklund. Självklart ska skolorna kunna ha julavslutning i kyrkan med både psalmsång och julevangelium! Det handlar inte om att tvinga på elever en religiös uppfattning, eller att prästen ska hålla timslånga predikningar, utan helt enkelt om att värna om våra jultraditioner. Något enstaka kyrkobesök per år kan ju knappast räknas som en religiös indoktrinering. Snarare skulle det väl enligt min mening faktiskt kunna ses som ett naturligt inslag i religionsundervisningen att eleverna någon gång faktiskt också får besöka en kyrka? Och för den delen gärna andra samfund också. Vilken elev skulle kunna ta skada av det? Jag instämmer i vart fall med ministrarna, kanske måste det göras ett förtydligande i lagen så att reglerna om en undervisning fri från religiösa kopplingar inte samtidigt omöjliggör ett värnande av våra svenska traditioner.




Redan 6.000 nya helårsjobb i restaurangsektorn

2012-11-26

Sysselsättningen i restaurangbranschen har ökat med cirka 6 000 helårsarbeten, skriver branschorganisationen för den svenska besöksnäringen, Visita, i ett pressmeddelande. De senaste siffrorna om lönesummorna i restaurangbranschen från Statistiska centralbyrån, SCB, bekräftar den sysselsättningsökning, som Visita såg under årets två första kvartal.

Så till alla belackare kan vi säga - ni har fel när ni påstår att sänkt restaurangmoms inte skapat några jobb! Det har redan blivit 6.000 fler. Dessutom påminner jag om det jag brukar göra, nämligen att inte glömma alla de jobb som räddats på lunchrestauranger och hos andra företag med låg lönsamhet som legat precis på gränsen för att överleva. Några exakta siffror på detta går av naturliga skäl inte att få fram, men jag har träffat ett antal småföretagare som tydligt sagt att momssänkningen hade de knappast överlevt någon längre tid. Momssänkningen har utan minsta tvekan räddat ett antal jobb utöver alla nya jobb som skapats.

Sänkta skatter gör alltid skillnad.




Så stärks ungas jobbchanser

2012-11-26

I dag har jag ett debattinlägg i Borås Tidning där jag beskriver Alliansens politik för att få fler unga i arbete. Det handlar om fortsatt förstärkning av utbildningssystemet där förändringar av gymnasieskolans yrkesprogram, mer fokus på lärlingsutbildningar och en förbättras yrkesintroduktion är viktiga delar. Men det handlar också om tidigare och kraftfullare hjälp från Arbetsförmedlingen och nystartsjobb för unga som varit arbetslösa länge, och det handlar givetvis också om regeringens olika åtgärder för att göra det billigare att anställa unga.

Jag nämner också regeringens förslag till "jobbpakt" mellan staten, näringslivet och de fackliga organisationerna där unga skulle kunna anställas inom ramen för yrkesintroduktionsavtal med en kombination av arbete och utbildning på en arbetsplats, ett förslag som fått uppskattande kommentarer från både LO och Svenskt Näringsliv.




Det mest smaklösa på länge

2012-11-26

En brun kackerlacka, med SD-ledaren Jimmie Åkessons huvud, på väg att gasas ihjäl av de övriga partierna. Så beskrivs Sverigedemokraterna i den socialdemokratiska Länstidningen i Östersund i anslutning till en ledarartikel häromdagen.

Artikeln och illustrationen har mött hård kritik från många håll, och många tycker att tidningen passerat alla rimliga etiska gränser. Jag kan bara instämma. Att anspela på att man kan gasa ihjäl de människor man inte gillar väcker otäcka minnen från historien.

Vill man angripa Sverigedemokraterna så var det nog ett mindre lyckat grepp. Alla utspel av denna typ som slår under bältet och utmålar SD som martyrer, och där man målar bilden av "alla mot SD" gynnar givetvis bara Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas företrädare, deras bakgrund och partiets politik ska granskas och debatteras. Att däremot sprida denna typ av budskap är ovärdigt i ett demokratiskt samhälle.





Öppnar Socialdemokraterna för privata arbetsförmedlingar?

2012-11-25

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven öppnade i kväll i SVT:s Agenda för att det skulle kunna bli möjliget även med privata arbetsförmedlingar. Det skulle enligt Löfvén kunna vara olika aktörer som har avtal med Arbetsförmedlingen, t.ex. om en viss del av arbetsmarknaden.

Vi har ju lärt oss att Socialdemokraterna kommer med dubbla budskap i många frågor, och tankarna på att tillåta privata skattefinansierade arbetsförmedlingar är något som tidigare fått varje rättrogen Socialdemokrat att se rött. Så inte vet jag om man vågar ta Löfvéns utspel på allvar. Men om han verkligen menar det han säger och tror sig kunna förankra det i partiet så är det mycket positivt.

Själv motionerade jag i höstas just om detta i min motion om Alternativa skattefinansierade arbetsförmedlingar. Min tanke är att det skulle vara utmärkt om både bemanningsföretag, utbildningsföretag, fackliga organisationer, näringlivsorganisationer och andra kunde få driva arbetsförmedling på entreprenad. Man skulle kunna nischa sig mot exempelvis olika branscher, avtalsområden eller geografiska områden, mot olika åldersgrupper, olika invandrargrupper eller olika utbildningsområden. Genom att bli expert på just sin nisch skulle man förhoppningsvis kunna erbjuda en bättre matchning mellan arbetslösa och lediga jobb.

Samtidigt tycker jag kritiken mot Arbetsförmedlingen ofta är väldigt orättvis. Man har ansvaret för många oerhört svåra och tidskrävande ärenden, exempelvis när det gäller tidigare långtidssjuka, långtidsarbetslösa, funktionshindrade och arbetshandikappade. Dessutom har man ansvaret för nyanlända invandrares etablering. Det är givetvis stor skillnad i resultat när det gäller dessa utsatta grupper jämfört med de välutbildade arbetslösa som just blivit uppsagda från ett jobb och är attraktiva på arbetsmarknaden.

Min tanke är att en nischning skulle kunna avlasta Arbetsförmedlingen de mindre komplicerade ärendena och erbjuda jobb snabbare till personer som står nära arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen skulle då kunna rikta sina resurser mer mot grupper som står långt från arbetsmarknaden. Kanske går det att få brett politiskt stöd för dessa tankar framöver, vi får väl se.




Nu 300 följare på Twitter

2012-11-24

Emanuel Baykal, ordförande för Moderata Studenter i Linköping,
blev idag min 300:e följare på Twitter. Eftersom jag är ledamot i Utbildningsutskottet och numera också ansvarar för studentfrågor
så var det ju lite extra kul.

Vill du också följa mig - klicka på twitterikonen här ovanför.
Vem blir nummer 400?




RUT-avdrag för läxhjälp

2012-11-23

Diskussionen om RUT-avdrag för läxhjälp har tagit ofattbart stora politiska proportioner. I grunden handlar det om ett förtydligande av dagens lagstiftning som ger rätt till RUT-avdrag för barnpassning. Det har rått viss osäkerhet kring om läxhjälp som utförts i samband med barnpassning skulle ge rätt till RUT-avdrag. Regeringen vill nu förtydlga detta så att det inte råder någon tveksamhet om att även läxhjälp ger rätt till RUT-avdrag, och samtidigt skrivs tydligt att detta gäller läxhjälp till alla barn upp till och med gymnasiet. Kostnaden beräknas till blygsamma 10 miljoner kronor 2013 för hela reformen, och ökar sedan stegvis till 20 miljoner år 2016. Det ska ställas i proportion till de 6 miljarder som regeringen satsat extra på en bättre skola sedan regeringstillträdet 2006.

Självklart är det viktigt att skolan ger alla elever ett tllräckligt stöd, och det är därför vi genomför alla våra stora skolreformer. Många skolor erbjuder dessutom i dag läxhjälp i anslutning till skolan och det är utmnärkt. Men det finns inget skäl till att man inte därutöver skulle kunna erbjuda läxhjälp på kvällstid, särskilt i de fall föräldrarnas egen kunskap inte räcker till. Alla föräldrar talar exempelvis inte spanska eller franska, och då är det inte så lätt att hjälpa barnen med språkläxorna. Andra föräldrar har sådana arbetstider att det är svårt att hinna hjälpa barnen med läxorna. Redan idag köper många föräldrar läxhjälp till sina barn, men det säger sig själv att alla inte har råd. Med RUT-avdrag får fler råd med detta.

RUT-avdrag för läxhjälp får samma effekt som övriga RUT-avdrag, det gör svarta jobb vita (idag förekommer en hel del kontaktaffärer där ingen skatt betalas alls), och skapar förutsättningar för en sektor att växa. Många lärarstudenter kan exempelvis tjäna extra pengar under studietiden och skaffa sig pedagogisk erfarenhet genom att erbjuda läxhjälp.

Vad gäller påståendet från oppositionen om att lärare skulle kunna erbjuda läxhjälp till sina egna elever efter skoltiden, och att föräldrar därmed skulle kunna "köpa" betyg faller på sin egen orimlighet. Det finns redan regler om förtroendeskadlig bisyssla och jäv på svensk arbetsmarknad, och det ligger på arbetsgivarens ansvar att kontrollera att sådant inte förekommer. Som exempel kan inte anställda på Skatteverket givetvis inte erbjuda skatterådgivning eller deklarationshjälp till de skattskyldiga på fritiden. Samma begränsningar bör givetvis gälla lärares möjlighet att sälja läxhjälp till egna elever.

Frågan om RUT-avdrag för läxhjälp känns som en storm i ett vattenglas. Det handlar om en synnerligen blygsam reform i kronor räknat och står inte i konflikt med våra satsningar och ökade krav på skolorna att erbjuda extra stöd till elever med sådant behov. Men alla sätt som kan öka kunskapen hos svenska elever borde tas emot positivt. Läxhjälp i hemmet kan vara ett sätt bland många.




Förtroendet för statsminister Reinfeldt fortsätter öka

2012-11-23






Svenskarna allt nöjdare med skola, sjukvård och äldreomsorg

2012-11-22

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) låter varje år Svenskt Kvalitetsindex undersöka hur nöjda svenska folket är med olika typer av offentlig service. År 2012 ökade kundnöjdheten på i stort sett samtliga områden både jämfört med året före och jämfört med 2007. Om man jämför med 2007 (första året med Alliansen vid makten) handlar det om ganska kraftfulla förbättringar.

Högst kundnöjdhet har förskolan, sjukvården, äldreomsorgen, grundskola, gymnasieskola, hemtjänst och trygghet. När det gäller de flesta av dessa områden syns en dramatisk förbättring jämfört med 2007 och även jämfört med 2011. Förbättringarna sammanfaller med Alliansregeringens satsningar på skola, sjukvård och rättstrygghet.

Minst nöjda är svenska folket med områdena integration och socialtjänst. När det gäller integration syns en viss förbättring jämfört med 2007, men förtroendet ligger kvar på en låg nivå. Här finns en mycket stor utmaning, kanske större än de flesta inser.

Socialtjänsten visar en ny bottennivå, stadigt sjunkande sedan 2007, och är det område där svenska folket har allra lägst förtroende. Jag är tyvärr inte förvånad. Det har ju exempelvis förekommit alltför många skandaler de senaste åren som rör socialtjänsters okänsliga ageranden i ärenden som rör omhändertagande av barn och tvister om umgängesrätt med barn. Min tro är att det kan vara en del av förklaringen till det minskade förtroendet. Och det är allvarligt eftersom socialtjänsten hanterar ärenden som rör de allra mest utsatta i samhället. Här krävs en mycket kraftfull förbättring!




Finansdebatt: Alliansen satsar framåt men har reserver vid behov

2012-11-21

Sverige har en stark position. Ekonomin har visat god motståndskraft jämfört med många andra EU-länders. Skuldnivån för de svenska offentliga finanserna har minskat under krisen medan den har skenat på många andra håll. Oberoende internationella expertorgan som IMF och OECD lyfter fram Sverige som ett föredöme. När andra länder står inför nedskärningar har Sverige möjlighet att investera.

Krisen är nu inne på sitt femte år. Under hösten har vi sett tunga varselbesked på många håll i landet. Sverige är en öppen och exportorienterad ekonomi. När omvärlden drabbas av sämre konjunktur påverkas Sverige genom att efterfrågan på svenska produkter och tjänster minskar. När konjunkturen nu går in i ett svagare läge är det av central vikt att vi använder Sveriges starka position för att stärka ekonomin. Utvecklingen med en försvagning av konjunkturen under året är i stort i linje med den prognos som regeringen presenterade i budgetpropositionen. De nedåtrisker för en ytterligare försvagning som regeringen och finansministern pekade på i höstas verkar tyvärr besannas.

Alliansen valde att lägga en budget för 2013 som dämpar krisens effekter, stärker förutsättningarna för en gradvis återhämtning och för nya jobbskapande investeringar, och som motverkar att arbetslösheten biter sig fast. Och det finns samtidigt reserver för att motverka en eventuell ytterligare konjunkturförsvagning. De viktigaste satsningarna är dessa (repris av blogginlägg tidigare i höstas):

Infrastruktur:
De totala anslagen för nyproduktion, drift och underhåll ökar med ca 100 miljarder fram till 2025. År 2016 satsar Sverige 50 miljarder per år på infrastruktur, jämfört med 30 miljarder per år 2006.

Forskning och innovationer:
Under perioden 2013-2015 satsas 11,5 miljarder på universitet, högskolor, forskningsråd, forskningsanläggningar och Life Science.

Investering och företagande:
Bolagsskatten sänks från 26,3% till 22%, och Sverige kommer då att ligga i det nedre spannet jämfört med andra länder. Detta gör att intresset att skatteplanera ut vinster från landet kommer att minska. Samtidigt stoppas vissa former av aggressiv skatteplanering i internationella koncerner, detta finansierar drygt hälften av den sänkta bolagsskatten som kostar 16 miljarder. 800 miljoner satsas på ett investeraravdrag för privatpersoner för att öka tillgången på riskkapital.

Utbildning och insatser mot ungdomsarbetslösheten:
8,1 miljarder satsas på bland annat fler platser i arbetsmarknadsprogram, anställningsstöd och arbetsmarknadsutbildningar, kvalitetsförstärkningar inom gymnasiets yrkesprogram och satsningar på lärlingsprogram i gymnasiet. Det blir också 18.000 nya platser redan 2013 inom yrkesvux, lärlingsvux, yrkeshögskolan, universtitet och högskolor samt folkhögskolor.

Integrationssatsningar:
3,9 miljarder satsas på praktiskt basår och praktikplatser för nyanlända. 1,3 miljarder avsätts under 2013-2016 för att stödja kommunerna när det gäller att ta hand om nyanlända. 200 miljoner satsas på 15 utvalda stadsdelar i storstadsområdena, bland annat Hässleholmen i Borås, för att minska utanförskapet.

Sänkt skatt för pensionärer:
1,15 miljarder satsas på det fjärde steget av skattesänkningar för pensionärerna. En genomsnittlig pensionär har nästa år cirka 600 kronor lägre skatt per månad jämfört med 2006. En garantipensionär har i princip fått en extra månadspension om året sedan 2006.

Övriga välfärdssatsningar:
Grundnivån i föräldrapenningen höjs, liksom bostadsbidraget för ogifta pensionärer och barntillägget för studerande. Dessutom satsas 1,5 miljarder på rättsväsendet.

Energi och miljö:
Stödet ökar för biogas och solceller. Dessutom avsätts ca 80-100 miljoner per år för fler naturreservat,biotopskyddade områden och naturvårdsavtal med privata markägare. Delar av satsningarna på forskning går samtidigt till områden som rör energi, miljö och avfallshantering.




Finansdebatt: Inga samlade budgetförslag från oppositionen

2012-11-21

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bekräftar i dagens finanspolitiska debatt hur spretiga förslag man har. Jag har kommenterat detta tidigare. När det gäller budgetutrymme anser Sverigedemokraterna att regeringens bedömning av ett reformutrymme på 22,7 miljarder är rimlig. Socialdemokraterna gör stor sak av sitt nyvaknade ansvar för statsfinanserna, men lägger sig ändå på 18 miljarder, alltså futtiga fem miljarder lägre än regeringen. Vänsterpartiet har i stället beräknat reformutrymmet till 19 miljarder. Miljöpartiet delar Socialdemokraternas kritik, men använder ändå 21 miljarder. Hur man beräknat detta utrymme kan inte ens Miljöpartiet själva svara på.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiets och Miljöpartiets klumpas ofta av slentrian ihop som "de rödgröna". Finns det då verkligen någon gemensam politisk grund för dessa partier?

När det gäller bolagsskatten vill Socialdemokraterna sänka denna från dagens 26,3% till 24%. Socialdemokraterna skriver själva i sin budgetmotion att detta medför ett uttag av bolagsskatt som ligger 7,3 miljarder högre än regeringen. Miljöpartiet vill sänka till 25,3%, medan Vänsterpartiet i stället i praktiken vill höja bolagsskatten genom att inte kompensera företagen för den fördyring som åtstramningen av räntesnurror medför.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja momsen på restauranger och cateringtjänster, medan Miljöpartiet vill behålla den lägre momsen och utvidga detta till fler sektorer.

Socialdemokraterna vill försämra RUT och ROT-avdragen. Vänsterpartiet vill avskaffa RUT omedelbart och ROT 2014. Miljöpartiet vill i stället utvidga ROT-avdraget till att omfatta fler saker.

Vänsterpartiet vill återinföra förmögenhetsskatt, arvsskatt och öka fastighetsskatten. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inga sådana förslag. Miljöpartiet föreslår däremot kraftigt höjda skatter på energi, flyg och transporter. Vänsterpartiet utmärker sig i stället genom höjda inkomstskatter på 14,6 miljarder, och alla som tjänar 30.000 kronor eller mer får höjd inkomstskatt.

Det enda som S, V och MP är överens om är att fördubbla arbetsgivareavgifterna för den som anställer unga (innebär en skattehöjning på ca 14 miljarder), begränsa jobbskatteavdraget (olika mycket), och höja ersättningsnivåerna i a-kassan, (även detta olika mycket). Den enda gemensamma linjen är alltså att göra det dyrare att anställa och arbeta och i stället lägger man pengarna på ersättningar till dem som inte arbetar.

Det är svårt att se hur S, V och MP ska kunna skapa ett realistiskt regeringsalternativ som kan utmana Alliansen. "Det rödröna regeringsalternativet" finns faktiskt inte.




Finansdebatt: Socialdemokraternas dubbla budskap

2012-11-21

I höstas gjorde Socialdemokraterna stor sak av att man tyckte regeringen satsade för mycket, och ville i stället se en försiktigare politik och mindre satsningar. I dagens debatt förespråkar man i stället "konjunkturstimulanser" på grund av det allvarliga konjunkturläget! Vad vill man egentligen? Och om man tycker företagen behöver konjunlkturstimulanser, varför slår man då till med över 30 miljarder i skattehöjningar för företagen mitt i ett ansträngt konjunkturläge? Det blir allt mer uppenbart att man faktiskt inte har någon politisk linje för sin politik i dagsläget. Faktum är för övrigt att Stefan Löfvens första s-budget innehåller skattehöjningar med 35 miljarder kronor, mer än vad både Mona Sahlin och Håkan Juholt föreslog!

Det är dessutom intressant att se hur Socialdemokraterna använder dubbla budskap i den den politiska debatten. Två exempel på hur man försöker vilseleda är mer uppenbara än andra:

Man gör stor sak av att man vill avskaffa arbetslösheten bland ungdomar och satsar 4,8 miljarder på detta, Man glömmer dock att berätta att man samtidigt höjer arbetsgivareavgifterna för den som anställer unga med 14,2 miljarder och höjer restaurangmomsen med 5,4 miljarder vilket drabbar en bransch med mycket stor del unga anställda (figur ett nedan).

Det andra är att man pratar om sin "affärsplan för Sverige". Den innebär att man satsar 2,4 miljarder på företagandet. Men samtidigt höjer man skatterna för företagssektorn med 31,2 miljarder (figur två nedan).






Dags för EU att spara i stället för att fortsätta slösa!

2012-11-19

I Sverige finns ett starkt stöd för regeringens linje att kämpa för oförändrad eller minskad avgift till EU:s budget. Samma linje håller bland annat Storbrittanien där premiärminister David Cameron i ett tal i dag påpekade hur mycket han sparat på olika utgiftsområden i landet och att det då var svårt att säga till väljarna att EU däremot ska få utöka sin budget utan restriktioner.

Dessutom myglas det mycket med EU-stöd. I Sydsvenska Dagbladet kunde man idag läsa om en rumänsk bonde som fick bidrag för hundrafemtio får, men inte hade några djur när EU:s revisorer skulle räkna. Och om att man i spanska Galicien hittade en lantbrukare som fått EU-bidrag för att odla spannmål på mark där bara torra buskar kunde växa. Och att i italienska Lombardiet besökte revisorerna en fruktodlare som fått 221 205 euro av EU för att anlägga ett musteri. Han hade byggt en villa i stället.

Enligt EU:s revisorer, "Europeiska Revisionsrätten" fuskas det allt mer för varje år. ”Rätten hittade felaktigheter i två femtedelar av de granskade transaktionerna”, skriver revisorerna. Granskningen avser 2011 och fusket beräknas till 3,9 procent av EU:s medel. Det är femtio miljarder kronor. Som jämförelse betalade Sverige trettio miljarder kronor till EU:s gemensamma bduget under samma tid.

Förra veckan kollapsade förhandlingarna om nästa års budget. På torsdag och fredag träffas EU:s regeringschefer i Bryssel för att besluta hur mycket pengar unionen ska få göra av med under de närmaste åtta åren, och diskutera hur man ska kunna förbättra budgetdisciplinen. De länder som står för räkningen (läs nordvästra Europa) vill betala mindre. De länder som får pengar (öst- och sydeuropa) vill ha mer. Och de personer som har EU som heltidsjobb tycker att EU ska få mer pengar att röra sig med. Till den sistnämnda gruppen hör medlemmarna i EU-kommissionen och ledamöterna i EU-parlamentet. Och alla de länder som får god utdelning av jordbruksstödet vill behålla detta, medan övriga länder vill minska det.

Kommissionens budgetförslag för åren 2014 till 2020 är på 1 033 miljarder euro, dvs utslaget 147 miljarder per år, vilket är en ordentlig ökning. Bruttonationalinkomsten i respektive land avgör det mesta av avgiftens storlek. Vissa länder har förhandlat sig till rabatter (främst Storbritannien men också Sverige), vilket ständigt ifrågasätts av övriga länder. Enligt det nya förslaget minskar Sveriges rabatt med sju procent. Varje svensk bidrog med 1 494 kronor netto till EU:s budget 2011. Alldeles för mycket anser den svenska regeringen, med stöd från flera oppositionspartier.

Personligen blir jag allt mer kritisk när jag ser hur EU använder sina pengar och hur man hela tiden slösar och låter verksamheten svälla samtidigt som länderna i unionen måste spara. Detta håller inte i längden. EU:s organisation kan inte få frisedel och leva i sin egen lilla bubbla i ett Europa med djupa ekonomiska problem. Tvärtom borde EU banta sin budget ordentligt.




Nya försök att skrämma oss med klimathotet

2012-11-19

I fredags (scrolla ned och läs blogginlägget med beskrivande figur) påpekade jag det märkliga sambandet mellan att den globala temperaturen enligt Met Office (Englands motsvarighet till SMHI) inte ökat alls de senaste 16 åren trots att koldioxidutsläppen enligt ett välrenommerat tyskt forskningsinsitut stadigt ökat under samma tid tid och dessutom nådde en ny toppnotering 2011. Dessa två motstridiga fakta gör rimligen att teorin om att ökade koldioxidutsläpp driver upp den globala temperaturen starkt måste ifrågasättas.

I dag kommer trots detta en ny "larmrapport" som hävdar att jordens klimat håller på att bli fyra (!) grader varmare. Rapporten kommer från Världsbanken, men när man granskar uppgifterna ser man snabbt att det är just siffrorna från det tyska forskningsinsitutet som åberopas. Nu drar man alltså slutsatsen att dessa ökande koldioxidutsläpp kommer att öka jordens temperatur med 4 grader, och att detta kan komma att uppnäs redan år 2060!

Problemet är den fullständigt bristande logiken. Om de hittills snabbt ökade utsläppen inte medfört någon ökande temperatur överhuvudtaget på 16 år, varför skulle då kommande utsläppsökningar öka temperaturen med hela fyra grader på mindre än 50 år? Hela den idag presenterade rapporten bygger på teorin att ökade koldioxidutsläpp ökar temperaturen. Men inget ger belägg för denna teori när man granskar verkligheten.

Dagens utspel känns mest som ett försök att genom dåligt underbyggd skrämseltaktik få upp koldioxidfrågan på dagordningen igen inför den kommande klimatoppmötet i Doha. Problemet för de extrema klimatdebattörerna är att politikerna och allmänheten inte längre verkar lika övertygande om katastrofscenarierna eftersom tidigare påstådda hot inte blivit verklighet. Temperaturen skulle enligt teorierna fortsätta öka - men den globala temperaturen har legat stilla i 16 år. Orkanerna har inte blivit fler, havsnivåerna har inte stigit mer än tidigare och Maldiverna har inte försvunnit. Visst har sommarisen på nordpolen smält av snabbare än tidigare, fast å andra sidan har isen på sydpolen samtidigt växt till sig till rekordnivåer. Mycket tyder på att förändringarna på polerna inte har med någon global klimatförändring att göra utan styrs av andra faktorer.

"Jag hoppas att den här rapporten kommer att chockera och tvinga fram en förändring, skriver Världsbankens chef Jim Yong Kim i ett förord till rapporten.

"En uppvärmning på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren. Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger klimatdebatttören Johan Rockström.

Citaten (som kommer från TT idag) talar för sig själva. Att på detta sätt försöka skrämma upp människor med dramatiska cirkelresonemang känns inte särskilt seriöst. Fast jag tror framgången med skrämseltaktiken blir tämligen begränsad. De flesta jag träffar vill ha mycket större fokus på miljöfrågor, djurskydd och hållbar utveckling och tycker koldioxiddebaten börjar bli ganska uttjatad.




Hur ska staten kunna sälja SAS om ingen vill köpa?

2012-11-19

I dag finns en krönika i Dagens Industri av tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand, som förespråkar en försäljning av SAS. Hon är inte den enda som vill se en försäljning.

I sak har Wetterstrand givetvis rätt. Det är tveksamt med statligt ägande av företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad och där det inte finns några andra speciella skäl till statligt ägande. Det är ju dessa argument som har gjort att Alliansregeringen sålt ett antal statliga företag sedan regeringsskiftet 2006. I flera fall har vi genomfört försäljningar trots motstånd från den politiska oppositionen - inklusive Miljöpartiet.

Men när det gäller SAS är det inte regeringens vilja att sälja som är problemet, utan att ingen velat köpa. Detta glömmer kritikerna att nämna.




Moderat skolförslag: Inrätta nya tjänster som lärarhandledare

2012-11-16

I januari i år besökte jag och mina moderata kolleger i utbildningsutskottet delstaten Ontario i Canada (Toronto och Ottawa). Vårt mål var att försöka få en förklaring till de mycket snabbt förbättrade resultaten i den canadensiska skolan, inte minst i områden med stora sociala utmaningar. Jag berättade om vårt besök och våra slutsatser i min reseberättelse.

En av de mest spännande saker vi fick ta del av var hur man arbetade med lärarhandledare i Ontario. Genom att lärare stöttade varandra och tillsammans utvecklade undervisningen höjdes kvalitén i skolan och elevernas resultat förbättrades. Sedan besöket har vi diskuterat hur man på bästa sätt skulle kunna genomföra något liknande i Sverige.

I Sverige finns det grundskolor där hela 70 procent av eleverna är obehöriga till gymnasiet. Skillnaden mellan skolors resultat har dessutom ökat under hela 2000-talet. Detta är givetvis inte acceptabelt. I dag presenterar vår moderata arbetsgrupp ”Världens bästa skola” därför förslaget om att inrätta en ny tjänst som lärarhandledare i skolan. I pressmeddelandet anges särskilt att "Inspiration till förslaget kommer från Ontario, Kanada, där ett liknande system etablerats".

I förslaget föreslår vi att Skolverket ska kunna anställa 100 lärarhandledare under två år för att stärka och samarbeta med lärarlagen på de skolor där Skolinspektionen identifierar särskilt stora utmaningar. Det ska dock vara frivilligt för skolorna att ingå i satsningen. Till att börja med inriktas arbetet mot ämnena svenska, matematik och NO, och de nya tjänsterna ska finansieras med statliga pengar. De lärare som blir handledare kommer att få högre lön under uppdraget och de nya tjänsterna blir därmed ytterligare en karriärväg för duktiga lärare. Med lärarhandledare vill vi tillsammans med lärare lyfta skolresultaten. Hela satsningen bygger på att visa respekt för befintliga lärare på skolan och att detta bidrar till en lärardriven skolutveckling. Samverkan mellan lärare, rektorer och lärarhandledare har varit en grundförutsättning för framgången i andra länder som lyckats förbättra både skolresultat och likvärdighet.

Jag är mycket nöjd med dagens förslag, och hoppas att det också ska bli verklighet. Jag tycker man ska se förslaget som en första satsning, riktade mot skolor med särskilt stora utmaningar. Om sedan utvärderingar visar att effekten varit god är det dags att överväga om man kanske ska göra liknande satsningar på alla skolor i hela landet?




Nytt globalt koldioxidrekord 2011 - men oförändrad temperatur

2012-11-16

I onsdags fanns en artikel i Miljöaktuellt som berättade att det tyska institutet för förnyelsebara energikällor just släppt en rapport om världens koldioxidutsläpp 2011. Wirtschaftsforum Regenerative Energien, IWR, som institutet heter berättar att världens samlade utsläpp uppgick till 34 miljarder ton.

Av det totala utsläppen står Kina för mer än en fjärdedel - vilket gör landet till den absolut strösta utsläpparen. Kina släpper ut nästan 9 miljarder ton, vilket kan jämföras med tvåan USA som släpper ut 6 miljarder ton. Några av topputsläpparna på listan - USA, Ryssland och Tyskland har minskat sina utsläpp. Den minskningen äts emellertid upp av Kina och ett antal andra utvecklingsländer som ökade sina utsläpp. Sverige ligger på 53:e plats bland utsläppsländerna.

De samlade utsläppen av koldioxid fortsatte att öka och var år 2011 enligt rapporten de största någonsin i världen ett enskilt år.

Det intressanta är att trots detta så har inte den globala "medeltemperaturen" ökat alls de senaste 16 åren. Jag skrev om detta på bloggen den 16/10, där jag också presenterade denna figur från Met Office, englands motsvarighet till SMHI:



Figuren visar mätsiffror från över 3.000 mätstationer runt om i världen, både till havs och på land, och visar oförändrad temperatur 2012 jämfört med 1997. Trots ökande och rekordstora koldioxidutsläpp så har temperaturen alltså inte ökat alls de senaste 16 åren. För mig är det allt mer uppenbart att sambandet mellan koldioxidutsläpp och global uppvärmning inte alls är så självklart som vissa hävdar.




Har orkanerna blivit fler och svårare?

2012-11-15

Gång efter gång skapas nyheter baserat på okunskap och historielöshet. Inte minst när det gäller påstådda dramatiska effekter av klimatförändringarna. Senast gällde det orkanen Sandy som ju var en osedvanligt hård orkan och som skapade stora skador på USA:s östkust. Vissa debattörer och politiker var snabbt ute och skyllde ovädret på klimatförändringarna och klandrade politikerna för ointresse. Barack Obama tvingades till och med lite halvhjärtat att damma av klimatfrågan (som han tidigare knappt nämnt alls under presidentvalskampanjen) i ett av sina sista tal före presidentvalet.

Men var då orkanen Sandy verkligen den värsta som drabbat USA? Via NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i USA har jag tagit fram fakta om de allra värsta orkanerna i USA:s historia, de flesta kategori fem-orkaner.

Den värsta orkan som någonsin drabbat USA i modern tid var Galvestonorkanen år 1900, som drabbade Texas och medförde 6.000 döda. Efter denna har ett stort antal svåra orkaner drabbat USA: 1926 Maami, 1928 Lake Okeechobee (hela 2.500 döda i Florida), 1935 Labor Day-orkanen, 1938 Long Island Express, 1960 Donna, 1969 Camille, 1980 Allen, 1992 Andrew, 2005 Katrina (som ödelade New Orleans), 2008 Ike och så 2012 Sandy. Alla dessa orkaner har varit av den allvarligaste typen och krävt åtskilliga dödsoffer. Som synes är de väl spridda över åren och många av dem inträffade långt innan de av människan orsakade klimatförändringarna anses ha börjat. Att Sandy medförde så stora skador berodde främst på att den drog in över storstaden New York.

Ingenstans finns några uppgifter om att antalet svåra orkaner skulle vara fler idag än tidigare, snarare tvärtom, det finns statistik som visar att antalet orkaner i världen inte alls har ökat utan snarare minskat. Jag skrev om detta på bloggen den 30/10 2009, där jag presenterade denna graf över orkanaktiviteten i världen från 1979 till 2009. Vi det tillfället var antalet orkaner på jorden det lägsta sedan satellitmätningarna började för drygt 30 år sedan, både på norra halvklotet (blå kurva) och globalt (grön kurva). Hur det sett ut de senaste tre åren vet jag inte, men även om aktiviteten skulle ha ökat så är det ju en bra bit upp till rekordnivåerna på 1990-talet.

Källa: Florida State University i USA.



Kunskap är makt heter det. Historielöshet och ointresse för historiska fakta skapar en onödig grogrund för dramatiska katastrofteorier.




Beror översvämningarna i Venedig på förändrat klimat?

2012-11-15

Venedig är just nu drabbat av svåra översvämningar. Vattnet står 1,5 meter över normal nivå, och flera röster har hörts som skyller detta på klimatförändringarna. Frågan är om detta är korrekt?

På TV4:s texttv-sida kunde man höromdagen läsa följande: "Turister simmade över Markusplatsen och invånarna i Venedig vadade fram i midjehögt vatten på måndagen, då tre fjärdedelar av staden översvämmats efter häftiga oväder. Affärer, hem och historiska palats stod under vatten då vattennivån låg 1,5 meter över det normala. Det är den sjätte högsta nivån sedan mätningar inleddes 1872". Årets kraftiga översvämning har med andra ord överträffats fem gånger i historien räknat sedan 1872. Efter en sökning på nätet kan jag konstatera att den värsta översvämningen inträffade 1966, och fick till följd att FN-organet UNESCO startade ett "rädda Venedig-projekt". Bilden nedan kommer från Unesco, och visar översvämningen 1966.



Det finns många artiklar om Venedig på nätet, bland annat med koppling till Unescos projekt. Man kan bland annat snabbt konstatera att orsaken till att Venedig ständigt översvämmas är att staden är byggt på ruttnande pålar och stadigt sjunker ner i dyn i lagunen. Detta har pågått under lång tid. Under 1900-talet sjönk staden 23 centimeter och högvattnet dränker allt oftare kajer och torg. Markusplatsen täcks numera av vatten under runt hälften av årets dagar. Problemet verkar förvärras av att myndigheterna under lång tid pumpat upp grundvatten ur reservoarer under staden, vilket påskyndar att staden sakta sjunker. Förutom problemet med att bebyggelsen på ruttnande pålar sakta sjunker ner i dyn är det framför allt rörelser i jordskorpan som får den Adriatiska tektoniska plattan, inklusive Venedig, att långsamt tryckas ned under bergskedjan Apenninerna. Det gör att havet sakta stiger och att staden sakta sjunker.

Någon direkt koppling till klimatförändringar hittar man överhuvudtaget inte när man söker fakta kring översvämningarna i Venedig. Orsakerna verkar vara helt andra.




Tom SD-stol även i riksdagen

2012-11-14



I flera sjuhäradskommuner står Sverigedemokraternas stolar tomma efter interna strider och avhopp. Nu har SD även en tom stol i riksdagen efter att Erik Almqvist idag tog time-out. Vid dagens votering stod Almqvists stol tom. I vilken mån det blir ännu fler tomma SD-stolar i riksdagen framöver återstår att se.




Debattinlägg om pensioner och skatten för pensionärer

2012-11-14

I dag har jag denna debattartikel i Borås Tidning för att bemöta en del felaktigheter i diskussionen kring pensioner och beskattningen av pensioner, och för att förklara skillnaden mellan det gamla och nya pensionssystemet. Jag förklarar också hur Alliansen sänkt skatten för pensionärerna.


Alliansen stärker pensionärernas ekonomi

Flera debattörer i BT har den senaste tiden hävdat att det finns en direkt koppling mellan de pengar som man arbetat in under sin yrkesverksamma tid och den pension man sedan får ut. Det är tyvärr fel.

I det gamla pensionssystemet gick i stort sett allt som de yrkesverksamma betalade in till systemet åt till att betala ut pensionerna samma år till den tidens pensionärer. Endast en mindre del sparades som buffert i pensionsfonderna och inget öronmärktes till framtida pensioner. Faktum var att det gamla pensionssystemet allt mer fick formen av ett kedjebrev, där generösa löften om framtida pensioner inte hade någon koppling alls till de pengar som betalades in i systemet. I längden var detta ohållbart, och därför gjordes systemet om efter en överenskommelse mellan Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

I det nya pensionssystemet används ungefär 87 % av pensionsavgiften som betalas in under ett år för att bekosta pensionen samma år till de som är pensionärer. Resterande 13% av pensionsavgiften går till premiepensionen som man själv får styra över till viss del och där pengarna faktiskt är öronmärkta till den egna framtida pensionen. Fortfarande är alltså pensionssystemet till största delen ett omfördelningssystem, vilket innebär att det främst är inbetalningar från dagens förvärvsarbetande som finansierar dagens pensionsutbetalningar. De pensionsavgifter man betalar in under sitt förvärvsaktiva liv ger pensionsrätt och inte en bestämd summa pengar. Storleken på pensionen avgörs i slutändan av bland annat livsinkomsten, samhällsekonomins utveckling och den aktuella inkomstutvecklingen i samhället. Detta skapar ett pensionssystem som är stabilt och långsiktigt hållbart, och som många länder i vår omvärld kommer att bli tvungna att ta efter, förr eller senare.

Viktigast för att trygga framtidens pensioner är att med alla medel försöka öka sysselsättningen och hålla tillbaka arbetslösheten så att fler betalar skatt och bidrar till inbetalningarna till pensionssystemet. Att mer än 200.000 fler jobbar idag än 2006 har självklart betydelse. Det är ju de som arbetar idag som betalar pensionen till dagens pensionärer och morgondagens löntagare som betalar pensionen till oss som då är pensionärer.

För att göra det mer lönsamt att arbeta har vi infört jobbskatteavdraget som tillfaller alla som arbetar. Pensionärer som arbetar extra får dubbelt jobbskatteavdrag. Alliansen har samtidigt sänkt skatten fyra gånger för Sveriges pensionärer. En genomsnittlig pensionär har nästa år cirka 600 kronor lägre skatt per månad jämfört med 2006. En garantipensionär har i princip fått en hel extra månadspension om året att leva på sedan 2006. Ovanpå detta har vi gjort flera höjningar av bostadsbidraget för pensionärer.

I stora delar av Europa får allt fler pensionärer kraftigt sänkta pensioner och försämrade bidrag, och pensionsåldern höjs. I Sverige har vi däremot råd att steg för steg fortsätta sänka pensionärernas skatt och ge extra stöd till de pensionärer som behöver det allra mest. Detta är ingen slump utan beror på att Alliansen tagit ansvar för Sveriges ekonomi under sina sex år i regeringsställning.

Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)





Ovärdiga ord från en riksdagsledamot

2012-11-14

När jag hörde det som påstods om SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist trodde jag först inte på det. Att en riksdagsledamot, oavsett parti, skulle ha uttryckt sig på det nedsättande och rasistiska sätt som påstods kändes oerhört osannolikt. Men när nu Expressen visar hela händelsen på film visar det sig att SD-riksdagsmannen uttryckte sig på exakt det sätt som påstods. Självklart ska ingen uttrycka sig på detta sätt, och framförallt inte en riksdagsledamot. Almqvist drar på detta sätt riksdagsledamotsuppdraget i smutsen.

Problemet för Sverigedemokraterna visar sig gång på gång vara att man har svårt att diskutera politiska problem kring invandring och integration utan att samtidigt angripa enskilda personer på ett rasistiskt och främlingsfientligt sätt. Jag tror inte att det synsättet har något större stöd bland svenska folket.

Jag tillhör som bekant dem som tycker det är självklart att diskutera problem förknippade med invandring och integration, precis som vi diskuterar alla andra samhällsfrågor. Jag tycker man ska kunna göra detta öppet och ärligt och inte acceptera att vissa drar likheter mellan detta och att vara främlingsfientlig. Men diskussionen måste alltid ske med stor respekt för enskilda personer. Det är ju inte den enskilde invandraren som har hittat på svenska lagar och regler kring invandring, det ansvaret åvilar helt de ansvariga politikerna. En nykter syn på problemen kopplade till invandring och integration är viktig, men rasism och nedsättande omdömen om andra människor har självklart ingen plats i debatten.




Kloka ord mot könskvotering

2012-11-12

Min moderata riksdagskollega Isabella Jernbeck från Stockholm har idag denna mycket kloka debattartikel i Borås Tidning där hon konstaterar att könskvotering är en återvändsgränd som inte ökar jämställdheten mellan män och kvinnor. (Klicka på bilden för läsbar storlek). Jag kan bara instämma i varje ord!






Regeringen har inte många alternativ när det gäller SAS

2012-11-12

Flygbolaget SAS har ekonomiska problem. Igen. Bolaget har behövt alltför många tillskott av pengar genom åren för att överleva.

Ägare av SAS är till största delen svenska, danska och norska staten. Och trots att man försökt hitta köpare till SAS för att avveckla det statliga ägandet så har detta inte lyckats. När nu SAS behöver nya kreditgarantier från ägarna för att bankerna ska ställa upp med pengar så är det ganska självklart att svenska staten måste ställa upp. Alternativet hade varit konkurs och då förlorar staten stora summor.

Förhoppningen är att SAS nya affärsplan, personalminskningar och sänkta kostnader ska göra bolaget lönsamt igen. Då kan det kanske gå att hitta en köpare till bolaget i framtiden. Det vore bra, för det finns inget direkt skäl idag att staten är ägare till ett flygbolag på en konkurrensutsatt marknad. Men under tiden som svenska staten är en av ägarna måste staten också ta sitt ansvar som ägare, det är ganska självklart. Som det verkar har Alliansen i denna fråga stöd från både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet däremot kommer med obegriplig kritik och tycker tydligen att staten ska vägra att ta sitt ägaransvar. I grunden baseras givetvis detta på att dessa två partier ogillar allt inrikesflyg av princip och troligen gärna ser att flygbolag går i konkurs. Men deras linje är ett väldigt oseriöst sätt att hantera skattebetalarnas pengar och tillgångar. Dessa två partier utmärker sig ständigt i orealistiska ställningstaganden i fråga efter fråga.




Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter öka

2012-11-12

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir allt populärare bland väljarna, samtidigt som stödet sjunker för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Enligt opinionsinstitutet Yougov har gapet mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven blivit allt större. 39,6 procent av väljarna har störst förtroende för Reinfeldt mot 21,4 procent för Löfven.

I opinionsmätningarna för partierna fortsätter ju Alliansen att sakta äta in försprånget för oppositionen, och i vissa mätningar är det helt jämnt. Samtidigt är jämförelserna mellan olika regeringsalternativ lite svåra att göra. Det finns ju inget samlat oppositionsalternativ att jämföra med utan bara fyra spretiga oppositionspartier som samverkar allt mindre och har olika politiska agendor. Alliansen är utan något tvivel det enda fungerande regeringsalternativet i Sverige.




Alla barn får inte träffa pappa på fars dag

2012-11-11

I dag på Fars Dag skänker jag en tanke till alla de pappor (och en del mammor också för den delen, något som ibland glöms bort i debatten) som aldrig får träffa sina barn. Ofta på grund av att barnens andre förälder efter en separation saboterar umgängesrätten, trots att föräldrarna enligt domstolsbeslut ska ha gemensam vårdnad och trots att båda föräldrarna anses lika lämpliga som vårdnadshavare och trots att ingen av föräldrarna gjort barnen något illa.

Att barn förvägras rätten att träffa båda sina föräldrar regelbundet, att de används som tillhygge i vårdnadstvister eller för att hämnas på den andre parten för saker som inte har med barnen att göra överhuvudtaget är ett allvarligt brott mot barnets mänskliga rättigheter. Det är också ett stort samhällsproblem. Barn behöver båda sina föräldrar under sin uppväxt, och vi vet att barn som tappar kontakten med sin ena förälder (oftast pappan) mår sämre och riskerar att får problem både i skolan och socialt.

Många föräldrar som förvägras rätten att träffa sina barn trots att de är utmärkta föräldrar inser hur dåligt barnet mår av detta. Men de är oftast helt maktlösa.

I en av årets riksdagsmotioner har jag därför bland annat föreslagit straffsanktioner vid umgängessabotage. Detta finns redan i flera andra länder, bland annat i Finland. I allvarligare fall borde man kanske till och med överväga om den förälder som allvarligt och vid upprepade tillfällen saboterar umgänget mellan sina barn och den andre föräldern till och med själv ska fråntas vårdnaden om sina barn? Samhället kan inte bara passivt se på när allt fler barn far illa för att föräldrarna - vuxna människor - inte kan hantera sina egna problem utan att det går ut över barnen.

Jag är också med på en gemensam motion med andra moderater där vi förespråkar att man normalt alltid ska döma till gemensam vårdnad om båda föräldrarna anses lämpliga som vårdnadshavare. Att använda barnen som tillhygge i en vårdnadstvist ska inte belönas, och "samarbetssvårigheter" mellan föräldrarna bör inte för utgöra grund för enskild vårdnad. Barnets intresse av två föräldrar måste gå före föräldrarnas problem att samarbeta.




Sverige klättrar på listan över världens bästa länder att leva i

2012-11-10

Sverige är världens tredje rikaste och bästa land att leva i om inte bara pengar utan också andra levnads- omständigheter räknas in, enligt brittiska Legatum Institute. Sverige klättrar i år från femte till tredje plats tack vare bättre rankning i grenarna ekonomi och personlig frihet, som inkluderar valfrihet och tolerans mot minoriteter. 142 länder är med på tankesmedjans lista och bedöms efter åtta olika faktorer, ekonomi och BNP-utveckling, utbildningsnivå, trygghet och säkerhet, personlig frihet, socialt kapital, sjukvård och hälsa, administrationens och myndigheternas kvalitet, samt möjligheterna för entreprenörer och utvecklingsmöjligheterna för företag.

"Länder som det går bra för kombinerar socialt ansvarstagande med personlig frihet", sade Legatums chef Jeffrey Gedmin när årets index presenterades i London.

Tio-i-topplistan ser ut så här:
1) Norge
2) Danmark
3) Sverige
4) Australien
5) Nya Zeeland
6) Kanada
7) Finland
8) Nederländerna
9) Schweiz
10) Irland

I botten är det mindre kul. Bland de sista länderna på listan återfinns Ethiopien, Jemen, Zimbabwe, Togo, Burundi, Haiti, Tchad, Afghanistan, Kongo-Kinshasa och på allra sista platsen Centralafrikanska Republiken.




Billigare körkort ger fler unga jobb

2012-11-10

Detta är rubriken på en debattartikel i Borås Tidning idag som jag skrivit tillsammans med min moderate riksdagskollega Anton Abele samt Oliver Öberg som är ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Södra Älvsborg.

Jag har ju själv de senaste åren skrivit ett antal riksdagsmotioner som rör körkortstagning, bland annat om en översyn av de obligatoriska momenten och en översyn av kostnaderna för att ta körkort. Anledningen är det som vi pekar på i dagens debattartikel, att man behöver körkort för många jobb och givetvis även för att kunna leva på landsbygden. Trots detta minskar andelen unga mellan 18 och 24 år som har körkort. I slutet av 1980-talet hade 75% av alla mellan 18 och 24 år körkort. Idag ligger siffran bara runt 50 procent. Självklart har detta betydelse för ungdomsarbetslösheten. Väldigt många jobb kräver körkort och detta glöms ofta bort i debatten.

I vår artikel ger vi en del förslag på hur körkortet kan bli billigare än idag och vi tycker också man skulle kunna överväga något slags "körkortslån" på samma sätt som man kan få studielån till andra former av utbildning.




Rimlig avvägning när det gäller sjukvård till "papperslösa"

2012-11-08

Regeringen har tagit fram ett förslag om sjukvård för "papperslösa", dvs oftast personer som gömmer sig efter avvisningsbeslut och personer som på annat sätt vistas illegalt i Sverige. Grundprincipen i förslaget är att alla barn ska få rätt till komplett sjukvård, precis som alla andra barn i Sverige. För vuxna däremot gäller att man ska ha rätt till "sjukvård som inte kan anstå". För egen del tycker jag det känns som en rimlig avvägning, barn kan ju inte hjälpa hur deras föräldrar agerar och bör ha rätt till sjukvård på samma villkor som andra barn. För de vuxna däremot är det ett aktivt val att vistas illegalt i Sverige. Då kan man inte gärna kräva full rätt till all slags sjukvård och låta svenska skattebetalare stå för notan.

Redan under remissbehandlingen kommer nu kritik från olika håll, där man menar att alla som vistas i Sverige ska ha samma rätt till sjukvård som svenska medborgare och de som vistas legalt i landet. Jag har lite svårt att förstå logiken, tycker snarast den är ganska naiv. Ska vi kunna ha kvar generösa regler för invandring och asylsökande måste vi dra en gräns någonstans. För mig går denna gräns vid vuxna människor som fått avslag på sin asylansökan eller på annat sätt vistas illegalt i landet.

För att få lite perspektiv på frågan kan man ju som jämförelse nämna att för en tid sedan framkom att ett antal landsting vägrar erbjuda patienter med svår prostatacancer den mest effektiva medicinen - som dessutom hjälper och ger patienterna ett betydligt längre liv med god livskvalitet. I en TV-debatt förklarade en landstingsföreträdare helt öppet att medicinen helt enkelt "var för dyr" (den kostade ungefär 1.000 kronor per dygn). Man låter faktiskt - med öppna ögon - på detta sätt svårt sjuka män att dö i förtid i brist på medicin.

Jag prioriterar utan minsta tvekan att ge sjuka människor som bor i vårt land den allra mest effektiva medicinen - även om det kostar mycket - framför att erbjuda vuxna människor som vistas illegalt i Sverige komplett sjukvård helt utan begränsningar. Jag är ganska övertygad om att de flesta håller med mig.




Verkligheten visar att bidragsbrottslagen behövs

2012-11-07

När Alliansregeringen införde bidragsbrottslagen förra mandatperioden fick vi hård kritik från oppositionen. Man tyckte att vi "jagade utsatta bidragstagare utan anledning". Vi menade i stället att det är en självklarhet att den som medvetet lurar till sig bidrag och ersättningar från skattebetalarna givetvis ska straffas på samma sätt som den som medvetet lurar staten på skatt. Det handlar egentligen om precis samma pengar. Dessutom fanns indikationer och misstankar om att det förekom grova bidragsbrott med stora summor inblandade.

De senaste åren har det visat sig att vi hade rätt. I fredags avslöjades att en man i Sundsvall lurat till sig minst 20 miljoner kronor i assistansersättning genom att låtsas vara funktionshindrad. Några dagar tidigare häktades en hel familj i Linköping som under fem års tid lurat till sig 5,3 miljoner i assistensersättning. Pappan i familjen spelade sjuk och resten av familjen anställdes som assistenter.

Tidigare i år hörde vi om ett par i Västerås som fuskade till sig 2,2 miljoner i assistensersättning under sex års tid. Frun spelade funktionshindrad och hennes man var hennes personliga assistent. I verkligheten var hon frisk och arbetade i makens korvkiosk.

I början av år 2010 kom nyheten om en kvinna från Göteborg som under fyra år fått nästan en halv miljon i barnbidrag, utan att vara berättigad till det. Samma år läste vi om en man som låtsats vara rullstolsburen och därmed lurat till sig 7,8 miljoner i bidrag för att avlöna en personlig assistent och få annan hjälp. Mannen avslöjades när han upptäcktes i full fart på dansgolvet. Vi minns också mannen som fick ersättningar som rullstolsbunden men sedan visade sig spela golf i Thailand.

Exemplen på grovt fusk är tyvärr upprörande många, och totalt uppskattade en statlig utredning att det år 2010 fuskades med assistensersättning för 3,5 miljarder, medan 4 miljarder betalades ut felaktigt på andra sätt. Dessa siffror gäller alltså bara assistensersättningar. Hur stort fusket är i andra bidragssystem finns det olika uppskattningar av, men totalt var det drygt en miljard kronor som antingen stoppades eller krävdes tillbaka under 2010 från de olika ersättningssystem som Försäkringskassan hanterar.

Fusk med ersättningar är självklart lika allvarligt som allt annat bedrägeri med våra skattepengar. Fusket riskerar att dra undan pengar från ersättningssystemen, pengar som skulle tillfalla dem som verkligen har rätt till dem. Fusket riskerar också att medföra onödigt höga skatter. I dag finns tydliga regler för återkrav av felaktigt utbetalda ersättningar och möjlighet att åtala dem som medvetet lurat till sig pengar. Det är ingen tvekan om att bidragsbrottslagen behövs.




Grattis till Barack Obama

2012-11-07

Presidentvalet i USA blev inte alls så jämnt som många förutspått, även om det var spännande i början av natten när rösterna började räknas. Till slut drog sittande president längsta strået. Som jag tidigare skrivit tycker jag att Obama var det bästa av de alternativ som fanns.

Däremot känns det lite som en upprepning från valet när Obama valdes 2008. Den 5/11 2008 ifrågasatte jag hur han skulle kunna genomföra alla sina förslag, och varnade för alltför stora förväntningar. Detta känns aktuellt även idag. USA har inte en ekonomi som vare sig tål stora skattesänkningar eller kostnads- krävande reformer. Obama lär få en minst lika tuff andra period som president.




Sjukförsäkringsreformen ger stora återbetalningar till kommunerna

2012-11-06

Det är ingen hemlighet att sjukförsäkringsreformen har haft stor betydelse för att hjälpa många tidigare sjukskrivna tillbaka till arbetet och samtidigt har reformen minskat sjukskrivningstiderna. Men reformen har också haft stor betydelse för de svenska statsfinanserna. Från att tidigare ha varit ett land med extremt höga sjuktal ligger Sverige nu alltså mer i nivå med andra nordeuropeiska länder. Detta medför naturligtvis också stora besparingar för statskassan och bidrar till Sveriges starka ekonomi trots de bistra tiderna.

Men det finns även andra som tjänar ekonomiskt på att sjuktalen minskar. Även i de kollektivavtalade kompletterande sjukförsäkringarna är antalet sjukskrivna lägre än prognoserna, vilket gjort att man i år gör en mycket stor återbetalning av pengar. Det är bland annat arbetsmarknadsparternas försäkringsbolag AFA som betalar tillbaka för mycket inbetalda försäkringspremier för både privatanställda och offentliganställda. De privata företagen får dela på 5,6 miljarder och kommuner och landsting får tillsammans 11,7 miljarder i engångsåterbetalning, vilket har börjat uppmärksammas i media. Återbetalningarna gör att många kommuner som tidigare befarade underskott i år får ett kraftigt överskott, vilket kommer väl till pass i bistra ekonomiska tider.

Samtidigt inför ju regeringen en möjlighet till kommunal resultatutjämningsfond (vilket jag berättat om tidigare). I många kommuner, bland annat min hemkommun Mark, väljer man därför att lägga årets oväntade överskott i en resultatutjämningsfond som sedan kan användas vid behov om det blir sämre tider. De inbesparade sjukförsäkringskostnaderna kan på detta sätt användas för att trygga framtidens välfärd för kommuninvånarna.




Märklig riksdagsdebatt om gymnasieskolans yrkesprogram

2012-11-06

Just nu pågår en mycket märklig särskild debatt i riksdagen som rör gymnasieskolans yrkesprogram. Det är Socialdemokraterna som begärt debatten med anledning av vad man påstår är en dramatisk minskning av andelen elever som väljer gymnasieskolans yrkesprogram. Man menar att detta i sin tur beror på att vi tagit bort det obligatoriska kravet på att alla elever måste läsa in högskolebehörighet.



Alliansen (och även Sverigedemokraterna) har i debatten visat att oppositionens påståenden är grundlösa. Minskningen av andelen elever som sökt till yrkesprogram är endast 3,9% (figuren ovan). Huvuddelen av denna blygsamma minskning kan förklaras med att elever i stället för det gamla Industriprogrammet nu väljer det nya Teknikprogrammet, och att elever i stället för det gamla Handelsprogrammet söker det nya bredare Ekonomprogrammet. Detta är i sig positivt. På de tekniska yrkesprogrammen syns samtidigt en liten ökning av andelen elever. Ett program har en verkligt problematisk utveckling i hela landet, och det är Omvårdnadsprogrammet. Detta program har haft en negativ trend under mer än 20 år, och detta problem kräver helt andra åtgärder än återinfört krav på högskolebehörighet.

Alla elever som vill kan som bekant för övrigt läsa in högskolebehörighet även på Yrkesprogrammen, och om man inte gör det under studietiden har man förtur till Komvux där en komplettering till högskolebehörighet tar mindre än en termin.

Tidigare var den 1/3 av eleverna på gymnasieskolan som inte slutförde sin utbildning, många av dem på yrkesprogrammen. 12.000 elever lämnade gymnasieskolan varje år! Alliansen tycker det är viktigast att dessa elever får en utbildning som leder till arbete, i stället för att de hoppar av gymnasiskolan och blir arbetslösa. Oppositionen är svaret skyldiga - hur vill de ta hand om dessa elever? Hittills har vi inte hört några svar på den frågan i dagens debatt.




Utan körkort blir det svårare för unga att få jobb

2012-11-06

Förra veckan föreslog trafikforskaren Ulf Björnstig att unga frivilligt skulle avstå från att ta körkort, och i stället få gratis körtkortsutbildning när man fyllt 25 år. Anledningen till förslaget är att fler ungdomar är inblandade i allvarliga olyckor i trafiken.

Jag tycker förslaget är synnerligen märkligt. Om det enda målet är att minska dödsolyckorna (som redan i dag ligger väldigt lågt i internationella jämförelser) borde man väl gå hela vägen och helt enkelt förbjuda ungdomar att ta körkort. Eller varför inte helt enkelt förbjuda all trafik, då upphör ju alla olyckor? Om man vill kan man ju samtidigt förbjuda all övrig verksamhet i samhället som medför risk för olyckor. Frågan är vad som då blir kvar?

Det man framförallt glömmer är att körkort idag är närmast nödvändigt för många jobb, och om man bor på landsbygden är det svårt att arbeta överhuvudtaget om man inte har körkort. Om man aktivt verkar för att unga under 25 år inte ska ta körkort innebär det också med automatik en kraftig ökning av ungdomsarbetslösheten.

Det man i stället borde göra är att göra det billigare och enklare att ta körkort, något som jag själv verkat för under flera år, inte minst i ett flertal riksdagsmotioner. Samma sak förespråkade min unge moderate riksdagskollega Anton Abele nyligen i en debattartikel i Aftonbladet, där han också förde fram intressanta tankar om bland annat körkortslån på liknande villkor som dagens studielån, sänkta kostnader för handledarutbildningen vid privat övningskörning och borttagen moms på körkortsutbildning med tanke på att annan utbildning är momsbefriad. Han vill också införa obligatorisk riskutbildning på gymnasiet ("riskettan"), vilket säkert kan ha betydelse ut trafiksäkerhetssynpunkt. Dessutom föreslår Abele hårdare kontroll av körskolorna för att förebygga att man tvingar på eleverna fler lektioner än vad som är motiverat, något som många körskoleelever beklagar sig över. Jag tycker dessa förslag är tänkvärda. Ungdomar behöver körkort och det måste bli enklare och billigare att ta körkort, inte dyrare och allt mer komplicerat!




USA:s näste president bakbunden av den ekonomiska verkligheten

2012-11-06

Valet av amerikansk president har inletts, och läget verkar oerhört jämnt mellan Mitt Romney och Barack Obama. Valet lär bli en rysare och kommer sannolikt att avgöras i någon av de delstater där läget är oerhört jämnt.

För egen del har jag fått frågan i flera sammanhang om vem jag stödjer. Svaret är att om jag bott i USA hade jag sannolikt röstat på Obama. Inte för att jag är särskilt imponerad av vad Obama uträttat under sin tid som president, utan mer för att Romney i mina ögon står för en del märkliga åsikter med alltför stark koppling till högljudda och ganska extrema religiösa grupperingar. Jag anser inte att sådant ska tillåtas styra politiken.

Samtidigt tycker jag inte man ska överdramatisera betydelsen av vilken president som vinner. Den nya presidentens viktigaste uppgift blir att hantera där de ekonomiska problemen i USA och i omvärlden. Mitt Romney lär i detta avseende säkert vara minst lika kompetent om Obama. Och oavsett vem som vinner så lär den politiska retoriken överskuggas av den ekonomiska verkligheten. Utrymmet för kostsamma reformer är obefintligt.




Den gemensamma rödgröna fasaden krackelerar allt mer

2012-11-05

I går gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén besked i Svenska Dagbladet rörande utrikespolitiken. Han sa att ett nytt samarbete mellan hans parti och Miljöpartiet och Vänsterpartiet om utrikespolitiken är "uteslutet". Nu ska Socialdemokraterna i stället utveckla den egna politiken enligt Löfven.

Inför valet 2010 fanns ju ett rödgrönt valmanifest med bl.a. en punkt om att USA ska avveckla sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser. "Överenskommelsen var inte lyckad. Jag skulle aldrig medverka till något liknande" säger Löfvén.

I ännu en fråga spricker alltså samarbetet mellan de rödgröna partierna.

Det är för mig en gåta hur media fortfarande kan tala om de tre "rödgröna partierna" som ett samlat regeringsalternativ. I fråga efter fråga tar partierna allt mer öppet avstånd från varandras politik, och hur man skulle kunna enas om en gemensam politik inför valet 2014 har jag mycket svårt att förstå. Det finns faktiskt bara ett realistiskt regeringsalternativ och det är Alliansen. Inget tyder på att detta kommer att förändras de närmaste åren.




Elfsborg svenska mästare i fotboll

2012-11-05



Officiella guldfotot!




(Bilden länkar vidare till Svenska Fotbollförbundets hemsida där man hittar alla fakta om matchen och årets säsong)






Elfsborg svenska mästare i fotboll

2012-11-04



Infartsskyltarna till Borås i kväll.




Elfsborg svenska mästare i fotboll: Borås firar på Stora Torget

2012-11-04



Firandet på Stora Torget samlade enligt uppgift 20.000 personer. Imponerande i en stad med 105.000 invånare. Det börjar bli en vana, andra guldet på sju år, och Elfsborg har tagit medalj sju år i rad. Ingen annan allsvensk klubb har lyckats bättre och Borås är helt just nu den svenska fotbollens huvudstad.






Elfsborg svenska mästare i fotboll: Guldglädje på Borås Arena

2012-11-04



Efter segern bryter jublet ut. Okej,det är förbjudet att beträda planen. Men efter ett guld brukar den regeln sällan följas. Och vakterna verkade faktiskt inte bry sig särskilt mycket. Elfsborgs supportrar brukar sällan ställa till med något, och firandet var värdigt en toppklubb. Prisceremonin gick värdigt till med alla spelare iförda guldhjälmar, och lagkapten Anders Svensson höjde återigen Lennart Johanssons pokal - förra gången var 2006.






Elfsborg svenska mästare i fotboll: Matchstart

2012-11-04



Ovan till vänster - uppvärmning. Och under tiden intervjuas Elfsborgs ordförande Bosse Johansson på storbildsskärmen. Guliganerna hade ordnat det kanske mest omfattande tifot någonsin, och fick med sig hela den fullsatta arenan. Imponerande!






Reseberättelsen från Ukraina

2012-11-02

Reseberättelsen/rapporten från mitt första uppdrag som valobservatör är nu klar. Uppdraget innebar en övervakning av Ukrainas parlamentsval söndagen den 28 oktober, och gjorde bland annat att jag fick en unik möjlighet att övervaka när den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko röstade från sin sjuksäng, vilket blev oerhört uppmärksammat i både svenska och utländska media.

Hela reseberättelsen från mitt valobservationsuppdrag i Ukraina finns att läsa här

Fotot är taget av utländska media i samband med det stora mediauppbådet utanför Tymosjenkos sjukhus.








Möte med ledningen för Borås Djurpark

2012-11-02



I onsdags träffade jag och min moderate riksdagskollega Michael Svensson ledningen för Borås Djurpark i form av VD Bo Kjellson och styrelseordföranden Marie Wickberg (moderat politiker).

Besöket var främst tänkt att handla om kopplingen mellan djurparkernas verksamhet och det vi kallar kreativa näringar, samt kopplingen till utbildningsområdet. Och vi fick en mycket bra bild av betydelsen Djurparken har i dessa avseenden. Inte minst för att sprida kunskap till skolelever om djur och natur på andra kontinenter. Våra djurparker har en viktig roll om vi ska öka intresset för både miljöfrågor och naturvetenskap bland svenska ungdomar.

Men det blev givetvis också samtal kring den senaste tidens händelser i några andra svenska djurparker. Borås Djurparks VD Bo Kjellson (bilden) ingår i ledningen för Svenska Djurparksföreningen och Borås Djurpark är en av de större och mest besökta i landet. Kjellson tyckte vid vårt samtal att regelverken är bra och att etiska regler finns för alla djurparker som ingår i Djurparksföreningen. Men han menade att det interna etiska regelverket behöver ses över och förtydligas och göras mer tillgängliga för både allmänhet och media.

Vi fick också en rundvandring i stallar och andra områden bakom kulisserna och fick veta mer om hur djuren hanteras nattetid och på vintern, hur personalsituationen ser ut, och hur man hanterar utbytet av djur med andra djurparker och hur man arbetar med olika projekt för bevarande av hotade arter. Men vi fick också klart för oss det självklara, att djur blir sjuka eller dör i djurparker, att vissa djur måste avlivas, även emellanåt för att det helt enkelt föds för många som inte andra parker vill ta hand om, eller för att helt enkelt motverka inavel. Ibland används dock p-piller för att inte få oönskade ungar, exempelvis bland lejonen.

Särskilt intressant var det att höra om hur svenska djurparker kommer att användas för utbyte av vargvalpar mellan djurparkernas varghonor och vilda vargar. Att sätta ut vuxna djur fungerar dåligt, de vandrar ofta tillbaka hem igen. Men om man byter ut vargvalpar i en vild vargflock, genom att ta bort ett par valpar i en kull och lägga dit ett par andra vargvalpar i samma ålder från en djurpark kommer den vilda varghonan inte att märka något utan föda upp alla vargarna på samma sätt. Och de vilda valparna kan i stället läggas hon honan i djurparken. På detta sätt stärker man generna i den svenska vargstammen och minskar inaveln. Ett exempel på hur djurparkerna kan medverka till att stärka utrotningshotade arter. På samma sätt kan man arbeta med andra djur i andra delar av världen.

Min sammanfattande bild var att jag har stort förtroende för ledningen för Borås Djurpark. Särskilt kul var det att se hur man samverkar med nationalparkerna i Kenya och Tanzania, bland annat de parker som jag besökte i somras. Bilderna ovan på lejon och gepard är från sommarens afrikaresa.




Elfsborg tog ett stort steg mot allsvenskt guld i kväll

2012-11-01









Elfsborg hade verkligen en bra dag i allsvenskan. Först besegrade man Mjällby på bortaplan med 3-2. Därefter tappade Malmö en 1-0-ledning hemma mot Örebro, och matchen slutade 1-1. Samtidigt spelade Häcken och AIK oavgjort 1-1 i Göteborg. Detta betyder att Elfsborg nu är ensamma serieledare, två poäng före Malmö och med bättre målskillnad, inför sista omgången på söndag. Ledningen känns väldigt rättvis, alla de övriga tre topplagen har fått pröva på att leda serien den senaste tiden, men alla tre har fått allvarlig guldfrossa och tappat ledningen direkt. Elfsborg har haft ledningen i årets allsvenska 21 och 29 omgångar, och vunnit flest matcher, 18 av 29 stycken.

På söndag avgörs det definitivt var guldet ska hamna. Elfsborg möter då Åtvidaberg på Borås Arena, en match där samtliga biljetter redan är slutsålda. Att Elfsborg kommer att vara storfavoriter till det allsvenska guldet är ingen överdrift. Seger på söndag och guldet är klart! Men det kan även bli gulsvart guld vid oavgjort eller förlust, det beror på hur det går för Malmö i deras sista match borta mot AIK.

Ovan skärmdumpar från Borås Tidning respektive Aftonbladet nu i kväll.