Blogg oktober 2012

Besök på Textilhögskolan i Borås

2012-10-31


I går besökte jag Textilhögskolan i Borås tillsammans med min moderate riksdagskollega i Utbildningsutskottet, Michael Svensson från Falkenberg. Textilhögskolan är tämligen unik i Sverige i och med att eleverna får verklig praktisk utbildning i hur olika textila maskiner och utrustning fungerar, och inte bara läser teoretiskt kring detta. Textilhögskolans elever kan välja olika inriktningar, allt från design till ekonomi eller marknadsföring, men gemensamt för alla utbildningar är att det är ett stort söktryck till alla utbildningar och att de flesta elever snabbt får jobb efter examen.



På textilhögskolan ägnar man sig också åt forskning och utveckling tillsammans med näringslivet, och man har också fått extra forskningsmedel av regeringen för konstnärlig forskning.





Efter vår rundtur och informationen om textilhögskolan fortsatte vi till Simonsland, det nya Textile and Fashion Center som byggs nära Högskolan i Borås. I detta center kommer Textilhögskolan, Textilmuseet, gymnasiala textilutbildningar, Yrkeshögskolans textilutbildningar, kommersiella verksamheter och textilföretag att samlas under samma tak, tillsammans med utrymmen för modevisningar, shower och konferenser. Det ska bli spännande att se hur det blir när allt är klart och de första hyresgästerna börjar flytta in nästa höst!




Fler bilder från Kiev och några avslutande tankar

2012-10-31



Både Kiev och Charkov är mycket vackra städer med breda stenlagda boulevarder, vackra hus, stora parker och mycket vatten. Tyvärr medgav inte tiden några besök av några sevärdheter alls, och det fanns knappt tid ens att ta några bilder.

Vänstra bilden ovan tog jag från taxin upp mot ett av alla de fanstastiska byggnaderna med traditionella lökkupoler. Högra bilden tog jag vid stora torget mitt i Kiev tidigt måndag morgon på väg tillbaka till hotellet efter min utflykt till Charkov. På de mindre bilderna nedan som jag hämtat på internet syns torget med monumentet tydligare.





Ovan till vänster operahuset som jag passerade under min promenad till presskonferensen. Nedan tv "Lärarnas hus" där de internationella valobservatörerna höll måndagens presskonferens.



Min känsla för Ukraina är blandade. Ett land med vackra städer och trevliga människor, men också ett land som idag plågas av en bristande framtidstro och en misstro mot politikerna, och där alltför många unga människor lämnar landet för att söka sig en framtid i andra länder. Ett land där befolkningen minskar i takt med utflyttning och för tidig död på grund av alkohol, droger och kriminalitet. Ett land där korruption genomsyrar hela samhället och den svarta sektorn blir allt större. Ukraina behöver ett återupprättande av full demokrati med fria och rättvisa val, en kamp mot korruption och givetvis fria medier som inte styrs av regimen. Det ukrainska folket är värt så mycket bättre!




Charkov

2012-10-31



Charkov (Kharkiv) är en mycket vacker stad i samma stil som Kiev med stora breda gator, vackra gamla stenhus och en del stora monumentala typiska byggnader från Sovjettiden. Tyvärr såg jag mest staden under kvällstid, så mina foton blev inte så bra. I stället har jag tagit fram några bilder från turistsidor på nätet som visar några av de platser jag passerade. Charkov lär ha världens största torg, Frihetstorget, (bilden ovan), och detta användes under sovjettiden för omfattande militärparader.




Fler svenska media om mitt möte med Tymosjenko

2012-10-31

Efter att Julia Tymosjenko inlett en hungerstrejk i protest mot det påstådda valfusket, och att min partivän Walburga Habsburg Douglas i går nekades ett utlovat besök med Tymosjenko på sjukhuset, så har medias intresse för mitt möte med Tymosjenko ökat ytterligare. I morse deltog jag i Radio Sjuhärads förmiddagsprogram och berättade om mitt uppdrag som valövervakare och mötet med Tymosjenko. Inslaget går att lyssna på här.

Borås Tidning hade ett längre reportage i måndags, och en mindre artikel baserat på en direktintervju med mig från Kharkov. Klicka på bilden för att läsa.

Svenska Dagbladet hade en längre artikel i måndags där man dels analyserade valet och dels skrev lite mer om Tymosjenko och även citerade mig.

I övrigt har jag noterat ett 70-tal artiklar i olika svenska tidningar och andra media. Bland de övriga som citerat mig från TT-intervjun finns DN, Aftonbladet, GP, TV4, Sveriges Radio, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Sundsvalls Tidning, Piteåtidningen, UNT, Norrköpings Tidningar, Skånskan, Barometern, Dagbladet, Kuriren, Hela Gotland, Södermanlands Nyheter, Gefle Dagblad, Västerbottens-Kuriren, Ttela, Kyrkans Tidning, Arbetarbladet, Corren, NSD, VLT, Norrbottens-Kuriren, Kristianstadsbladet och många andra.

Frågan berör uppenbarligen, både i Sverige och i andra länder. Min tro är att Europas blickar kommer att riktas mot Ukraina framöver, och att trycket på regimen att släppa Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko kommer att öka.




Ukrainsk press om valet och vårt besök hos Julia Tymosjenko

2012-10-30

I kväll har jag fått länkar och bilder från ukrainska media från intervjuerna med oss efter besöket hos Julia Tymosjenko. Stort tack till vår tolk Daria Udachina i Charkov (i mitten på bilderna nedan) som bevakar ukrainska media åt oss!

Först ett inslag från den fristående TV-kanalen Inter:




Och så lite bilder från en annan nyhetssida:






Och slutligen ett inslag från TV-kanalen Radio Free Europe som gjorde ett reportage inifrån vallokalen på fängelset där vi tillbringade dagen (man ser oss i några sekvenser där vi sitter längst in i hörnet i lokalen). I reportaget intervjuas både jag själv och Lykke Friis, samt även Julia Tymosjenkos dotter efter att själv ha röstat i parlamentsvalet. Nedre bilden ett skärmklipp ur intervjun.








Riksdagens pressmeddelande rörande valövervakningen i Ukraina

2012-10-30




Pressmeddelande tisdag 30 oktober 2012

Parlamentsvalet i Ukraina lugnt och fredligt men med bristande insyn

Tio riksdagsledamöter övervakade parlamentsvalet i Ukraina söndagen den 28 oktober. Valet avlöpte lugnt och fredligt men karaktäriserades av brist på administrativa resurser, bristande insyn vad gäller parti- och valkampanjfinansiering, och bristande balans vad gäller mediebevakningen. Det påpekar de internationella observatörerna i ett gemensamt uttalande.

Enligt de internationella observatörerna pågick registreringen av kandidaterna på ett öppet och inkluderande sätt, något som resulterade i att många kandidater med olika politiska åsikter fanns representerade. 400 kandidater som var nominerade fick dock avslag – hälften av dem på grund av mindre tekniska problem. Kvinnor var underrepresenterade bland kandidaterna. I ett gemensamt uttalande från valobservatörerna påpekades att den politiska miljön i samband med valet dominerades av mäktiga ekonomiska grupper, vilket var till nackdel för valprocessen.

Det konstaterar observatörer från OSSE:s parlamentariska församling, Europarådets parlamentariska församling, Natos parlamentariska församling och Europaparlamentet, som övervakade valet. De svenska riksdagsledamöterna ingick en internationell delegation på över 750 observatörer, vilket är den största valobservation som någonsin organiserats av OSSE/ODIHR.

- Med tanke på det maktmissbruk som noterats och den stora roll pengar fått i samband med valet, förefaller det som att den demokratiska processen har gått i motsatt riktning, säger Walburga Habsburg Douglas (M), en av OSSE:s parlamentariska församlings vice presidenter, som var ledare och särskild koordinatör för korttidsobservatörerna i Ukraina.

Walburga Habsburg Douglas (M) mötte under veckan som gått landets förra inrikesminister Jurij Lutsenko i fängelset i Tjernihiv-regionen, där han sitter fängslad.

- Man ska inte behöva besöka ett fängelse för att möta ledande politiska personer i landet, säger hon.

Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko som sitter fängslad, tilläts rösta från sin säng i fängelsets sjukhus i Charkiv, i söndagens val. En valurna fördes in i hennes rum på sjukhuset där hon behandlas för ryggproblem. Riksdagsledamot Jan Ericson (M) bevittnade som valobservatör händelsen på plats i rummet.

Från OSSE-delegationen deltog från riksdagen Walburga Habsburg Douglas (M), Maria Lundqvist-Brömster (FP), Margareta Cederfelt (M), Peter Jeppsson (S) samt Kerstin Engle (S). Dessutom deltog fyra ledamöter som under valet ingick i OSSE-delegationen: Maria Stenberg (S), Leif Pettersson (S), Helena Bouveng (M) och Jan Ericson (M). Ytterligare en svensk parlamentariker deltog: ledamoten av Europaparlamentet Anna Maria Corazza Bildt (M).

Över 90 långtidsobservatörer och 600 korttidsobservatörer deltog totalt från hela OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Dessutom deltog mer än 100 parlamentariker från 25 olika parlament inom OSSE:s parlamentariska församling.

Dessutom deltog över 40 observatörer från Europarådets parlamentariska församling, i vilken Marietta de Pourbaix-Lundin ingick i sin delegations ledning, samt 15 parlamentariker från Natos parlamentariska församling och från Europaparlamentet.





Slutsats: Den demokratiska utvecklingen i Ukraina går åt fel håll

2012-10-29



Det mediala intresset var enormt när företrädarna för valobservatörerna presenterade sina "statements" på en välbesökt presskonferens i Kiev måndag eftermiddag. Huvudtalare, i mitten av podiet, var min moderata riksdagskollega Walburga Habsburg Douglas, som varit ledare och särskild koordinatör för oss korttidsobservatörer i valet. Hon konstaterade bland annat att det förekommit maktmissbruk, att två av de ledande oppositionsplitikerna sitter fängslade och att det råder bristande insyn och öppenhet när det gäller rösträkningen. Dessutom har valrörelsen varit obalanserad mellan partierna, både vad gäller resurser och media- bevakning. Hon konstaterade att det ukrainska folket förtjänar bättre, och att den demokratiska utvecklingen i landet tyvärr gått åt fel håll sedan det föregående valet. Övriga talare framförde samma typ av kritik.

Även om man alltid uttrycker sig diplomatiskt i dessa sammanhang kan man konstatera att valet i Ukraina knappast kan sägas ha varit vare sig demokratiskt, rättvist eller fritt. En mycket hård kritik mot den sittande regimen med andra ord.

Vi har också fått rapporter från valrörelsen som pekar mot att påtryckningar använts mot offentliganställda för att öppet stödja regimen, hot mot politiska motståndare, öppen medial censur från statskontrollerade medier och mer udda inslag som att man på valdagen upptäckt pennor med "osynligt bläck"(!) i vissa vallokaler där oppositionen är starka, vilket gör att väljarnas markeringar inte syns utan försvinner efter en stund och gör rösten ogiltig.



Själv upplevde jag ju det märkliga att samtliga fångar på kvinnofängelset i Kharkov röstade, och detta har även konstaterats på andra fängelser och på exempelvis militärförläggningar. Att 100% av de röstberättigade röstar på dessa ställen, jämfört med ca 57% i genomsnitt i Ukraina, antyder att påtryckningar används för att tvinga alla att rösta. I vilken mån man även påverkar deras val är svårt att säga.

Vallokalsundersökningarna och de preliminära valresultat som presenterats skiljer sig också mycket åt. Oppositionen får betydligt högre siffror i vallokalsundersökningarna än när rösterna räknats, och för regimen gäller det omvända. I vilket mån detta beror på oegentligheter vid sammanräkningen är svårt att säga, men det är den allmänna uppfattningen inom oppositionen.

Läs också det samlade dokumentet Statment of Preliminary Findings and Conclusions, valobservatörernas rapport och slutsatser från valövervakningen, och som delades ut efter presskonferensen.




Stort mediaintresse

2012-10-29

Vårt möte med Julia Tymosjenko i går har givit eko i media. Fram tills idag vid lunchtid hade 44 svenska tidningar publicerat TT:s nyhetsflash efter intervjun man gjorde med mig i taxin i går kväll. Nedan ett skärmklipp från Svenska dagbladet.

Även utländska media har skrivit om vårt besök och om intervjun med oss utanför sjukhusets grindar. Mer om detta senare.






Vårt valobservationsteam

2012-10-28



Vårt valobservationsteam bestod av Lykke Friis (i mitten), jag själv och så vår ambitiösa och modiga tolk, Daria, som mycket skickligt och engagerat hanterade alla knepiga frågor och diskussioner under dagen Fotot är taget i Darias egen vallokal strax efter att hon lämnat sin egen röst.

Nedan en bild från vallokalen i fängelset där vi tillbringade större delen av dagen. På bilden ser vi två av de kvinnliga interna när de lämnar sina röster. Fotot är taget av en journalist och utlagt på Radio Free Europes hemsida. Lite märkligt var det att alla interner röstade, till skillnad mot övriga befolkningen där endast ca 60-65% valde at rösta. 100% valdeltagande observerades även på andra fängelser, militärförläggningar och liknande. Mycket talar för att interner, militärer och andra helt enkelt kommenderats till vallokalen. I vilken mån de även kommenderats att rösta på ett visst parti är svårt att säga, men ryktet säger att en utebliven röst på det styrande regionpartiet kan medföra problem för både offentliganställda och andra.






Mitt möte med den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko

2012-10-28



Som valövervakare hade jag ett litet specialuppodrag. Jag skulle försöka få vara med som valobservatör när Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko röstade från sin sjukhussäng på det sjukhus där hon vårdas. Vi visste att chansen var mycket liten att det skulle lyckas, till och med Sveriges utrikesminister Carl Bildt har ju fått nej på sin begäran att få träffa Tymosjenko. Men skam den som ger sig!

Tack vare ett grundläggande förarbete av ett antal personer visste vi att Tymosjenkos officiella vallokal var kvinnofängelset i Kharkov. Efersom hon befinner sig på ett sjukhus långt från fängelset måste alltså valförrättarna åka dit med en mobil valurna för att ta emot hennes röst. För att vara säkra på att inte missa när valförrättarna skulle åka till sjuhuset var vi på plats redan 06.30 utanför fängelset där den vallokalen fanns. Bilden till vänster ovan visar fängelsegrinden till det kvinnofängelse där Tymosjenko hde varit inlåst om hon inte just nu vårdats på sjukhus.

Efter ca två timmar väntan utanför fängelseporten blev vi äntligen insläppta. Tyvärr beslagtog man både pass, plånbok och mobiltelefon (!) så vi kunde inte ta några bilder inne i vallokalen, vilket egentligen är tillåtet. När vi var inne i lokalen bevakade vi den mobila valurnan hela dagen så de inte skulle kunna smita iväg utan oss. Under tiden följde vi alla de kvinnliga internernas röstning, inklusive de livstidsdömda mördarna, och de fångar som vistades på fängelsets sjukhus.



Flera gånger under dagen blev vi lovade att snart var det dags att åka till Miss Tymosjenko och låta henne rösta, men varje gång sköts det upp. Känslan var att man ville förhala detta för att vi skulle lämna vallokalen, man gav motstridiga besked hela tiden. Men vi vägrade ge upp, och efter nio timmars (!) väntan hade alla fångarna röstat, och då kallades vi till ett möte i ett rum bredvid vallkokalen. Vid mötet deltog både fängelsechefen, ordföranden för den centrala valkommissionen och en del andra valfunktionärer. Chefen för centrala valkommissionen konstaterade att vi som representanter för OSSE hade rätt att åka med till sjukhuset och träffa Tymosjenko. Vi fick till och med åka med i en av fängelsets bilar, givetvis en vit Volga. På bilden ovan till vänster är vi på väg i karavan till Tymosjenkos sjukhus.

När vi kom fram till grindarna väntade en stor mängd journalister och anhängare till oppositionsledaren som ropade "frihet åt Tymosjenko), och vi fortsatte in genom grindarna fram till Sjukhuset (bilden till höger).



Inne på sjukhuset fick vi och den mobila valurnan vänta ett tag innan vi fick gå in till Tymosjeunkos rum. Fotografera fick vi inte, trots hårda förhandlingar med de ansvariga där jag hävdade att vi behövde fotobevis på att Tymosjenko verkligen röstat. Men detta avvisades, man ville väl helt enkelt inte att våra bilder skulle spridas över världen och ge Tymosnejko publicitet. På högra bilden är urnan är på väg, och längst bak går fängelsedirektören (kvinnan imed tofs).

Säkerhetsåtgärderna var extrema och helt orimliga. Jag fick till och med ta av mig vigselringen (!) och lossa Elfsborgsemblemet och moderatmärket från kavajen (!) och låsa in detta i ett skåp. Varje söm i kavajen synades och vi gick igenom kontroller i flera steg, långt mer än på en flygplats. Jag fick väl en känsla av att man överdrev lite för att helt enkelt jäklas lite extra med oss, men det är svårt att bevisa. Antalet vakter var i vart fall löjeväckande stort, och vi passerade minst 4-5 slussar med gallerförsedda dörrar innan vi äntligen fick komma in på Tymosjenkos rum.

I en säng låg denna lilla späda kvinna och väntade på att få rösta. Förutom valfunktionärer, vakter och fängelsepersonal och en läkare var vi alltså bara tre utomstående personer i lokalen. Jag själv, min kollega Lykke Friis från Danmark och vår tuffa och skickliga tolk Daria.

Jag gick direkt fram till Julia, och först tog hon min hand och sedan fick jag en kram, och hon var märkbart rörd över att vi var med som observatörer. Jag framförde hälsningar från min moderate kollega Walburga Habsburg Douglas som träffade Tymosjenko nyligen, och Julia sa att det var viktigt för Ukraina att Europas folk ser vad som sker i landet och att valet var viktigt för Ukrainas framtid. Min kollega Lykke Friis fick också ett kort samtal med Julia, och sedan var det dags för henne att rösta. När det var avklarat ville valfunktionärerna uppenbarligen få ut oss snabbt ur rummet, men både jag, Lykke och vår tolk hann ge Julia en kram var, och hon svarade med en kyss på kinden innan vi lämnade rummet. Vi var både rörda, tagna och bedrövade när vi lämnande rummet.

Mötet med denna lila späda kvinna, som samtidigt har sådan karisma och styrka att hon tog över hela rummet trots att hon låg i sängen kommer jag aldrig att glömma. Alla dessa vakter och alla dessa kontroller bara för en enda ensam kvinna! Regimen är uppenbart fruktansvärt rädd för hennes blotta existens, och har låst in henne efter en i hög grad politisk rättegång och förvägrar henne att verka som politiker. Nu har jag också själv upplevt hur illa hon behandlas, hur extrem övervakningen är, och har även läst hennes öppna brev till presidenten och hennes apeller till folket. Att ens tala om demokratiska val när två av det ledande oppositionspartiets politiker sitter fängslade på valdagen är ett skämt. ( Både Tymosjenko och en av hennes tidigare ministrar sitter fängslade).



När vi kom ut från sjukhuset valde vi att åka med vår egen chaufför tillbaka, allt för att ha möjlighet att stanna och möta media utanför sjukhusets grindar. Aldrig har jag upplevt ett sådant mediauppbåd. Vi blev intervjuade, fotograferade och filmade av minst ett 50-tal journalister från de flesta fria media i Ukraina samt några officiella kanaler. Redan i kväll syns vi i nyhetsinslagen i flera av de fria Ukrainska tv-kanalerna. Jag tror intervjuerna höll på i mellan 30 och 45 minuter, och med hjälp av vår tolk kommer vi efterhand att få artiklar och länkar skickade till Sverige. Jag kommer att lägga ut dessa på bloggen efterhand.

Rapporter från vår upplevelse har vi också levererat till valkommissionens ledning i Kiev, och i morgon eftermiddag kommer man att hålla en presskonferens där jag finns med i lokalen. Det är nog ingen vild gissning att vårt besök hos Julia Tykosjenko kommer att få utrymme på presskonferensen. För egen del kommer jag nog att engagera mig extra mycket för Julia Tymosjenko när jag kommer tillbaka till Sverige. Minnet av besöket hos henne har etsat sig kvar i minnet för lång tid.




Framme i Kharkov

2012-10-27

Dagen inleddes med möten och utfrågningar på hotellet i Kiev med alla de större partierna som kandiderar i morgondagens val. Utan att föregripa något kan jag spontant säga att de berättelser från valkampanjen som vi fick höra från flera av oppositionspartiernas ledare var närmast hårresande. Om en svensk valkampanj fungerat på samma sätt hade nog svenska folket närmast gjort uppror.

Vid lunchtid tog jag taxi till flygplatsen i Kiev för att fortsätta med inrikesflyg till Kharkov (Charkov), 50 mil öster om Kiev, alldeles vid den ryska gränsen. Som kollega under morgondagens valobservation har jag Lykke Friis från Venstre (moderaterna) i Danmark. Hon var miljö- och energiminister i den tidigare borgerliga danska regeringen. Tillsammans med Daria, en ung ukrainska som ska tjänstgöra som tolk, och vår chaufför Constantin, utgör vi ett av valövervakningsteamen i Kharkov.



Bilderna ovan är från flygplatsen i Kharkov, dels Aeroflots gamla vackra byggnad och dels den mer moderna ankomsthallen.



Vårt hotell i Kharkov är knappast det lyxigaste jag bott på, ett rostigt elelement verkar stå för hela uppvärmningen, sängen är nog från 1950-talet och utsikten är för en gångs skull inte direkt hänförande. Men vi bor mitt i den del av Kharkov där vi ska arbeta på valdagen i morgon.

Valdagen blir en lång dag, klockan ringer 05.15. Då ska vi först ta oss till en vollokal och övervaka öppnandet, sedan besöka ett antal vallokaler under dagen och sedan avsluta med att följa rösträkningen i en annan vallokal framåt natten. Tillsamans med andra valobservatörer runt om i landet kommer vi att skriva över 550.000 protokoll som ger en bra bild av hur valet genomförs för Ukrainas 36,7 miljoner väljare. Alla våra rapporter samlas in och matas in i datorer och analyseras under överinseende av en svensk statistikchef, och på måndag håller de internationella valobservatörernas ledning en presskonferens i Kiev och meddelar sin syn på hur fritt och demokratiskt valet varit.




Svensk delegationsmiddag på svenska ambassaden

2012-10-26



I kväll samlades alla svenska delegater för de olika valobservationsorganisationerna på svenska ambassaden där ambassadör Stefan Gullgren och hans medarbetare beskrev det politiska läget i Ukraina och sin syn på valet och vad som händer därefter.

Ovan korttidsobservatörernas koordinator Walburga Habsburg Douglas, ambassadör Stefan Gullgren, och Anna Maria Corazza Bildt (Carl Bildts fru), som deltar som valobservatör för EU-parlamentets räkning. Till vänster undertecknad tillsammans med fru Bildt och ambasasadören.










Utbildning i Ukraina

2012-10-26

Alldeles nära hotellet ligger en av Kievs Universitetsbyggnader. Jag försökte få en snabb bild av utbildningssystemet i Ukraina, och fick bland annat klart för mig att 98-99% av ungdomarna slutför gymnasiet. Det är i så fall betydligt fler än i Sverige. Många går också vidare till universitetet. Samtidigt finns stora utmaningar. För det första läser man oftast Ukrainska som förstaspråk och ryska som andraspråk i skolan (eller tvärtom). Alltför få talar engelska, även av de unga. De mest välutbildade som även talar engelska lämnar ofta landet för att flytta till andra delar av Europa, främst Polen, eller till Nordamerika eller Brasilien.

Befolkningen i Ukraina minskar dessutom stadigt och dödligheten i förtid bland främst männen är hög, inte minst på grund av hög alkoholkonsumtion. Den ekonomiska utvecklingen är svag, och man räknar med att valutan ska devalveras efter valet.

Befolkningens missnöje med regimen är stort, men man har inte heller så stort förtroende för oppositionen. Detta är förutsättningarna inför söndagens parlamentsval.




Lunchpromenad i Kiev

2012-10-26



Under lunchpausen mitt på dagen tog jag en promenad i Kiev och kunde inte låta bli att fotografera några av
de vackra gamla men något slitna byggnaderna i centrum. Det märks att Kiev är en stad med anor och
mycket kultur.






Briefing inför söndagens valobservation

2012-10-26



Hela dagen idag har jag deltagit i en omfattande briefing inför söndagens valobservation. Totalt är vi tio svenska riksdagsledamöter som befinner oss i Ukraina för att övervaka parlamentsvalet på söndag. Vi ingår i en internationell delegation på över 750 observatörer, vilket är den största valobservation som någonsin organiserats av OSSE. I Ukraina finns observatörer från fyra olika organisationer - Europarådet, EU-parlamentet, NATO och för OSSE.



Den högst ansvarige och koordinator för alla korttidsobservatörer i Ukraina är min riksdagskollega Walburga Habsburg-Douglas (M), som här med bestämd röst säger åt alla observatörer att inta sina platser för att ta del av dagens briefing.

Som valobservatör ska man iaktta, notera och observera, men inte lägga sig i vad som händer på valdagen. Man ska också vara försiktig med att dra slutsatser i förväg om valet. Men så mycket kan jag ju säga att vi fått information som gör att man känner sig en smula uppgiven redan på förhand. Utöver allt annat som väcker frågor så sitter ju oppositionsledaren Julia Tymosjenko i fängelse efter en politiskt färgad rättegång. Förutsättningarna för ett fritt och demokratiskt val kunde tyvärr ha varit bättre.




På väg till Ukraina för att övervaka söndagens parlamentsval

2012-10-25

I våras genomgick jag riksdagens utbildning för valövervakare, och nu har jag fått mitt första uppdrag. I dag reser jag till Kiev för att delta i valövervakningen av söndagens parlamentsval i Ukraina. Jag deltar som en av fyra svenska riksdagsledamöter i den stora internationella OSSE-delegationen.

OSSE står för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och är sedan 1993 en regional organisation inom FN med säte i Wien. OSSE har 56 medlemsländer, däribland alla länder i Europa, samt de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien och Centralasien samt USA och Kanada. En av OSSE:s uppgifter är valövervakning i medlemsländerna.

När vi kommer till Kiev blir det först briefing och genomgångar och sedan transporteras vi ut till olika städer och orter i Ukraina där vi ska följa valet på söndag. Själv ska jag antagligen till staden Charkov i östra delen av Ukraina, alldeles vid ryska gränsen.

På måndagen efter valet hålls sedan en internationell presskonferens i Kiev där valövervakarna redogör för sin syn på om valet varit rättvist och demokratiskt.

Fortsatta rapporter kommer på bloggen om tekniken fungerar. I annat fall kommer jag att göra en fyllig rapport när jag kommer hem.




Frukostmöte om rymdturism

2012-10-24

I morse arrangerade riksdagens rymdnätverk en frukostträff i riksdagen där Karin Nilsdotter, VD för Spaceport Sweden, berättade om planerna för en satsning på rymdturism i Kiruna.

Det handlar både om att arrangera bemannade rymdfärder för turister och forskare, vilket det finns långt framskridna planer på att genomföra i USA med hjälp av ny teknik i form av små rymdskyttlar som flygs upp i luften av flygplan och sedan släpps på hög höjd där de sedan fortsätter upp i rymden,man landar igen.

I USA beräknar man att under de första tio åren flyga ut 50.000 rymdturister och forskare med start från Spaceport America i New Mexico. Redan har ett tusental personer köpt biljetter som kostar ca 1,5 miljon per styck (!), och då har uppskjutningarna inte ens kommit igång.

På samma sätt siktar Spaceport Sweden på att göra Kiruna och Esrange till bas för motsvarande verksamhet i Europa. Sverige har som ett av få länder i världen möjlighet att etablera rymdturism, tack vare de stora obebodda områdena i norra Sverige, och de goda kommunikationerna till Kiruna. Esrange är redan Europas främsta rymdbas och har goda möjligheter att utveckla även rymdturism, liksom annan turism med koppling till rymdverksamheten i Kiruna.




Trängselskattefrågan för svår för Annelie Hulthén (S)?

2012-10-23

Göteborgs-Posten rapporterade i går att moderaternas gruppledare i Göteborg, kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård har lämnatinte mindre än elva (!) olika förslag till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) på datum för en fortsättning på den omtalade debatten i Backa på Hisingen för två veckor sedan. Många backabor kom till denna debatt och ville diskutera trängselskatten. Jonas Ransgård (M) menar att det var många som inte hunnit få svar på sina frågor om trängselskatten när debatten avbröts för kvällen. "Jag tycker det är rimligt att se det som en fortsättning och tycker det vore logiskt att det är samma personer som är med. Eftersom Anneli var bortrest den 29 oktober föreslog vi fler datum", säger Jonas Ransgård.

Men nu har Anneli Hulthén definitivt tackat nej. Det blir en debatt, men utan henne. Hennes pressekreterare tycker att det är naturligt att det är det ansvariga kommunalrådet Johan Nyhus som tar debatten. "Många av frågorna under förra debatten var på en detaljnivå som Johan är den som är bäst på."

Inte nog alltså med att politikerna tog ett komplicerat och mindre lyckat beslut om utformningen av trängselskatten, nu vågar kommunens högste politiker inte ens diskutera saken. Borde det inte vara en självklarhet att Göteborgs högste politiker är såpass väl insatt i frågan att hon klarar att prata med invånarna i stället för att skicka någon annan?

Jag har ju som bekant inte riktigt samma åsikt som min partivän Jonas Ransgård i frågan kring Västlänken och trängselskatterna, men Ransgård förtjänar en stor eloge för att han rakryggat tar diskussionen med göteborgarna och ger sin syn på saken.




Intressanta möten på Högskolan i Borås

2012-10-22

I dag har jag besökt Högskolan i Borås tillsammans med min moderata kollega i utbildningsutskottet, Betty Malmberg. Först hade vi ett möte med rektor och ledning för Högskolan för att diskutera spännande tankar kring framtidens utbildning av lärare i naturvetenskapliga ämnen. Tanken är att undersöka möjligheten att samordna utbildningar av ingenjörer och lärare så att man får dubbla examina. Man blir då en pedagogiskt skicklig ingenjör som kan arbeta inom näringslivet eller i skolans värld, eller kanske växla mellan båda. Allt för att försöka åtgärda bristen på lärare i dessa ämnen.

Därefter träffade vi två forskare som följt upp den uppseendeväckande utvecklingen i Nossebro där skolresultaten på bara några år gått från att vara bland de sämsta i Sverige till att nu ligga i topp. Elevernas resultat på de nationella proven styrker den goda utvecklingen och visar att det inte handlar om glädjebetyg utan verklig förändring av kunskapsnivåerna. Det finns mycket att lära av de metoder man använt i Nossebro, och självklart är det möjligt att använda dessa erfarenheter i fler kommuner.




På söndag övervakar jag parlamentsvalet i Ukraina

2012-10-22

Pressmeddelande 2012-10-22

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


På söndag övervakar jag parlamentsvalet i Ukraina som OSSE-delegat

I våras genomgick jag riksdagens utbildning för valövervakare, och nu har jag fått mitt första uppdrag. På söndag deltar jag i valövervakningen av parlamentsvalet i Ukraina. Jag deltar som en av fyra svenska riksdagsledamöter i den stora internationella OSSE-delegationen.

Ukraina är ett av Europas största länder och med tanke på de senaste årens politiska spänningar i landet är det mycket spännande att ha fått uppdraget att vara en av dem som ska övervaka parlamentsvalet.

Jag åker till Ukraina på torsdag eftermiddag. När vi kommer till Kiev blir det först briefing och genomgångar och sedan transporteras vi ut till olika städer och orter i Ukraina där vi ska följa valet på söndag. På måndagen hålls sedan en internationell presskonferens i Kiev där valövervakarna redogör för sin syn på om valet varit rättvist och demokratiskt.





Elfsborg underpresterade igen

2012-10-22

Att vara Elfsborgssupporter denna höst är att kastas mellan hopp och förtvivlan. Efter flera bra matcher den senaste tiden gjorde Elfsborg en riktigt dålig insats i går och förlorade mot Norrköping med 1-2. Detta medförde att man tappade serieledningen och åkte ned till en tredjeplats. Striden om det allsvenska guldet står nu mellan fyra lag som finns inom fyra poäng, och det återstår bara tre omgångar. Elfsborg har fortfarande chansen, men nu blir det givetvis en betydligt svårare uppgift att vinna serien.

Men hoppet är ju det sista som överger människan.....




Inför guldspurten: Min Elfsborgskrönika denna vecka

2012-10-21

Veckans gästkrönika på IF Elfsborgs hemsida:







Alliansen i GP: Bilisterna har fått nog med försämringar

2012-10-21

I går fanns en mycket bra debattartikel i Göteborgs-Posten där Alliansens främsta företrädare i Göteborg, Jonas Ransgård (M), Helene Odenljung (FP) och David Lega (KD), skriver att Bilisterna har fått nog med försämringar. Bland annat skriver man att det inte finns något gemensamt politiskt mål i Göteborg om att biltrafiken ska minska eller upphöra. "Trots det fortsätter de rödgröna i Göteborg att motarbeta bilismen. Bilisterna görs till den stora boven. Men bilen är ett viktigt transportmedel även i framtiden".

Jag glädjer mig åt att Alliansen så tydligt tar avstånd från de rödgröna partiernas bilfientliga politik i Göteborg. Det klargör tydligt skillnaden i ideologi. Det enda jag saknar i artikeln är ett ifrågasättande av trängselskattens utformning, som faktiskt är det i särklass mest bilfientliga som någonsin gjorts i Göteborg. Men man skriver åtminstone att "Västsvenska infrastrukturpaketet innehåller delar som vi gillar betydligt bättre än andra. Men helheten skapar förutsättningar för en stad som vill växa och en stad som är beredd att möta framtidens utmaningar. I den framtiden finns också bilen som ett viktigt transportmedel." Tydligare än så kan man väl knappast markera att man mycket motvilligt har accepterat trängselskatten.

Tänk om man ändå vågade öppna upp för en diskussion om ett bättre och billigare alternativ till Västlänken. Då kanske det skulle skapas utrymme för att lindra trängselskatten. Det skulle ju ligga helt i linje med dagens utmärkta artikel att motverka bilfientlig politik i Göteborg.




Talare på MSU-konferensen i Jönköping

2012-10-20



I dag var jag inbjuden att tala om arbetsmarknad och utbildning på MSU:s rikskonferens i Jönköping. Imponerande många MSU:are var samlade, inte minst ett stort antal nya medlemmar. Tiden gick fort och frågorna var många - och ibland svåra. Precis som det ska vara när unga moderater står för frågorna. Jag känner mig mycket trygg för partiets framtid när jag ser allt engagemang hos MSU och MUF!




Moderaterna har störst förtroende bland väljarna i jobbfrågan

2012-10-19

I dag kom nya siffror över väljarnas förtroende för partierna när det gäller jobbfrågan. Moderaterna har ju under många års tid haft störst förtroende bland väljarna i denna fråga, men sedan i våras har Socialdemokraterna legat före i flera mätningar. Troligen har det ett samband med stora förväntningar bland väljarna i samband med Socialdemokraternas partiledarbyte.

I en aktuell SIFO-mätning som presenteras idag framkommer glädjande nog att moderaterna återtagit ledningen. 29 procent av svenskarna känner störst förtroende för Moderaterna när det gäller jobben och arbetslösheten. 27 procent känner störst förtroende för Socialdemokraterna.

När samma fråga ställdes i juli 2012 kände 32 procent av väljarna störst förtroende för Socialdemokraterna och 26 procent för Moderaterna. Socialdemokraternas övertag med sex procentenheter har under de tre senaste månaderna förbytts i ett övertag för Moderaterna med två procentenheter. För egen del tycker jag det är ganska naturligt. Socialdemokraternas nye partiledare har pratat mycket om jobb och företagande, men besvikelsen bland väljarna blev nog extra stor när det sedan visade sig att Socialdemokraterna lade fram en budget som i princip är densamma som Håkan Juholts. Kraftiga skattehöjningar på företagande och arbete ska finansiera kraftigt höjda ersättningar till dem som inte jobbar. Lägger man fram ett sådant budgetförslag tappar man förtroende hos väljarna i jobbfrågan.

Moderaterna och Alliansen däremot fortsätter sitt fokus på att med alla medel försöka motverka den ekonomiska oron och lågkonjunkturen och försöka skapa förutsättningar för att nya jobb kan växa fram i stället för dem som tyvärr försvinner när länderna i Europa inte längre har råd att köpa våra varor. I stället för att höja skatterna på företagande och arbete försöker vi underlätta för den som vill anställa. I längden skapar den politiken rimligen respekt hos väljarna.

Sedan är det kanske så att väljarna inser att det är en ganska bra bedrift att Alliansen har lyckats minska utanförskapet (människor som är arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade eller lever på försörjningsstöd) trots att vi haft lågkonjunktur och finanskris större delen av tiden sedan Alliansen tog över. Och väljarna ser givetvis hur det ser ut i vår omvärld, 25% total arbetslöshet i Grekland och Spanien, och kraftigt stigande arbetslöshet i nästan hela Europa. Men i Sverige är det över 200.000 personer som gått från utanförskap till arbete.




Alliansen storsatsar på forskning och innovation

2012-10-18

I dag har jag och min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toiftby ett längre debattinlägg i Borås Tidning om Alliansens satsningar på forskning och innovation.

Vi konstaterar att Alliansen sedan 2006 gjort historiskt stora satsningar på detta område, långt mer än tidigare s-regeringar, och att dessa storsatsningar fortsätter även i den nya forskningspropositionen för åren 2013-2016. När andra länder i Eruopa drar ned på sina resurser till forskning har Sverige råd att satsa tack vare vår ansvarsfulla ekonomiska politik de senaste sex åren.

All investering i forskning leder till högre produktivitet samt ökad kunskap och kompetens i näringslivet och i samhället i stort. Det skapar i sin tur långsiktigt ekonomisk tillväxt och ökad välfärd. Det är därför oerhört glädjande att Alliansregeringen fortsätter prioritera forskning och innovationer så högt.




Dags att införa tioårig grundskola?

2012-10-18

Socialdemokraterna gjorde igår stor sak av sitt förslag att göra förskoleklassen obligatorisk och därmed i praktiken införa 10-årig grundskola. Förslaget är dock inte nytt. Redan i somras föreslogs samma sak av utbildningsutskottets moderate ordförande Tomas Tobe och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i en gemensam debattartikel. Moderaterna har länge förespråkat tioårig grundskola. Såväl internationella som svenska undersökningar visar att barn som har gått i förskola lyckas bättre under hela sin skoltid, både när det gäller till exempel matematik, språk och social utveckling.

Samtidigt är förslaget om 10-årig grundskola inte så dramatiskt och avgörande som det kan låta. När man granskar verkligheten ser man nämligen att redan idag går nästan 96% av alla 6-åringar i förskolan. Av de fyra procent som återstår går en del i den vanliga skolan (elever som börjat tidigare). Endast runt 2.000 6-åringar i landet går idag inte i förskolan. Av dessa går dock en del i annan förskoleverksamhet som hos dagmamma eller liknande.

Redan idag har vi alltså i princip 10-årig grundskola för de flesta barn. Förslaget om obligatorisk förskola är därför inte särskilt revolutionerande och kommer knappast att förändra så mycket i praktiken. Samtidigt kan möjligen förslaget medföra andra fördelar. Att göra förskolan obligatorisk kan skärpa kvaliten och göra förskoleåret ännu bättre rent pedagogiskt. Mot en förändring kan man givetvis invända att vi bör värna föräldrarnas principiella rätt att själva välja hur barnens uppväxt ska se ut, en linje som förespråkas av bland annat kristdemokraterna. Och i ett läge där nästan alla barn redan går i förskolan känns väl kanske inte just denna fråga så väldigt viktig att ta politisk strid om.




Socialdemokraternas dunkla budskap

2012-10-17

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén kan ju inte delta i partildardebatten, så i stället är det Mikael Damberg som företräder partiet. Han ägnade sina tio minuter åt att tala om allt bra som Socialdemokraterna påstår sig vilja göra för företagande och jobb. Några av förslagen är helt okej, inte minst de saker som är exakt desamma som regeringens förslag. Andra är ganska orealistiska, som förslaget att ersätta FAS 3 (numera sysselsättningsfasen) med "riktiga jobb med avtalsenlig lön till alla", vilket jag har kommenterat tidigare. Men allra värst är att Socialdemokraterna skryter om sina miljonsatsningar och döljer sina miljarder i höjda skatter och ökade bidrag.




Faktum är att Stefan Löfvén vill höja skatterna mycket mer än både Håkan Juholt och Mona Sahlin. Löfvén lägger dessutom ännu större del av skattehöjningarna på höjda ersättningar och bidrag än sina företrädare. Hela 60% av Socialemokraternas skattehöjningar går till detta. Satsningarna på företagande och utbildning uppgår bara till ca 23%. Och medan Juholt ville satsa 9% av sina skattehöjningar på infrastruktur satsar Löfvén bara 1% på infrastruktur. Och medan Juholt ville lägga 43% på ersättningar och bidrag satsar alltså Löfvén 60% av sina skattehöjningar på detta.

För övrigt undrar man ju också hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska kunna enas om en gemensam skattepolitik? Socialdemokraterna vill höja skatterna med 30 miljarder, Miljöpartiet med 45 miljarder och Vänsterpartiet med hela 70 miljarder. Man föreslår dessutom skattehöjningar på olika saker. Om man ska jämka ihop detta finns risken att skattehöjningarna helt enkelt summeras för att alla ska kunna få med sina favorithöjningar. Det skulle medföra en av de värsta skattechocker som Sverige har utsatts för i modern tid.




Statsminister i olika roller

2012-10-17


Cecilia Stenshamn arbetar nu med en bok för Timbros räkning, som följer upp vad som hände med Koppargården. Hon är kritisk till att DN fortfarande vinklar det faktiska händelseförloppet:

- DN vill till varje pris ”ha rätt” och ge sken av att Koppargården gick från mönsterboende till vanvård i privat drift. Detta trots att fakta visar att det hade ”brister på alla punkter” och blev bättre, men med kvarstående problem. DN hindrar en debatt som kan föra äldreomsorgen framåt och ge bättre kvalitet, oavsett driftsform.

- Dagens Nyheter har i sin uppföljning konstaterat att förhållandena inte har förbättrats efter att kommunen kastade ut Carema, vilket verkar stämma. Däremot ger man en bild av hur förhållandena var före Carema tog över som är direkt skev. Om Koppargården hade varit en plats som doftade nybakat bröd, med skämtande, gitarrspelande personal och lyckliga äldre hade kommunen aldrig släppt driften till Carema. Nu var det ett riktigt problemboende företaget tog över, säger Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för Timbros välfärdsprogram."

Min slutsats är densamma som tidigare, friskolor och alternativ drift av äldreboenden eller sjukhus kan vara positivt, utveckla verksamheter och öka kvalitén. Bland annat berättade Dagens Samhälle nyligen att kommuner med friskolor verkar få en bättre kvalitet även i de kommunala skolorna. Visst förekommer det ibland misstänkt eller bevisad vanvård både på kommunala och privata äldreboenden, men det är kanske inte alltid verkligheten ser ut riktigt så som det framställs i media. Men det viktiga är att kvalitétskraven alltid måste komma först, oavsett driftsform, och att politikerna alltid har ett ansvar för att se till att medborgarnas skattemedel används effektivt och ger valuta för pengarna. Vanvård eller brister i verksamheten är aldrig okej, oavsett om kommunen eller någon annan står för driften. Regeringens linje med ökade inspektioner av både äldreomsorg och skola, och i både kommunal och privat drift, är en bättre och bredare lösning än att bara diskutera eventuella förbud mot vinster.




Opinionsläget: Moderaterna lika starka som i valet 2010

2012-10-15

Uppgången för Socialdemokraterna efter valet av Stefan Löfvén verkar vara lika tillfällig som när Håkan Juholt tillträdde. Kanske inte så konstigt eftersom politiken är nästan exakt densamma idag som under Juholt. För oss moderater ser det bättre ut, vi är tillbaka runt 30% i de sammanvägda mätningarna av alla de stora opinionsinstituten (figuren), vilket betyder samma nivå som i valet 2010.

Opinionsinstituten envisas fortfarande med att jämföra "de rödgröna" med Alliansen. Det är en ointressant jämförelse, eftersom de rödgröna inte längre har vare sig organisaerat samarbete, gemensam politik eller tänker valsamverka 2014. Det finns idag fyra spretiga opositionspartier och bara ett enda realistiskt regeringsalternativ. Alliansen.




Poliserna som sköt ihjäl två hundar borde avskedas och straffas

2012-10-15

Berättelsen om poliserna som helt utan anledning sköt ihjäl två kopplade hundar med 26 (!) skott i Hjorthagen i Stockholm har med rätta väckt stor upprördhet i hundvärlden. Visst ska man alltid vara försiktig att döma i en händelse som man inte har alla fakta kring. Men det intressanta är att hela den aktuella händelsen filmades av privatpersoner, och det framgår tydligt att poliserna helt oprovocerat sköt ihjäl de två unga hundarna och att de löpte en stor risk att även skjuta ihjäl hundarnas ägare.

Nu finns hundägarens egen berättelse utlagd på nätet. Skrämmande läsning.

Extra allvarligt är det givetvis för allmänhetens förtroende för polisen om de två poliserna ljög om händelseförloppet - innan de visste om att alltihop filmats. Efter händelsen togs poliserna tillfälligt ur tjänst, men uppgifter säger att de nu återgått i tjänst. Det är i så fall helt obegripligt. Personer som uppträder på detta sätt och skjuter vilt omkring sig utan anledning, och skjuter ihjäl två fredliga hundar på allmän plats, borde givetvis avskedas och tas i från sina vapen. Dessutom åtalas för djurplågeri och åläggas att betala ett mycket högt skadestånd till den drabbade hundägaren.

Bilden till vänster är tagen från samma hemsida som berättelsen ovan, och visar en av alla de manifestationer som genomfördes förra veckan utanför polisstationer runt om i landet av upprörda hundägare.





Saltlakritsen är räddad

2012-10-14

Häromdagen kom beskedet att EU backar från förslaget att förbjuda saltlakrits. Glädjande, inte minst för de företag i Sverige som tillverkar lakrits, och alla oss som gillar att äta den. Men frågan är - varför skulle EU överhuvudtaget föreslå ett förbud? EU ville sänka högsta tillåtna mängd salmiak (ammoniumklorid) i lakrits till tre gram per kilo. Saltlakrits innehåller 70 gram per kilo, så förslaget skulle helt enkelt ha förbjudit saltlakrits. Ingen har ens hävdat att saltlakrits innebär en hälsofara, men ändå ville EU alltså införa ett förbud.

Det är kanske tur att EU fick Nobels Fredspris som påminnelse till oss alla om vad EU egentligen borde syssla med. Stora övergripande europeiska frågor! Inte förbud mot saltlakrits, surströmming, snus eller annat trams som givetvis bäst hanteras av varje lands politiker och myndigheter utan klåfingrighet från Bryssel.




Även tung centerpartist kritisk mot Västlänken

2012-10-14

I dag går Jan-Olle Folkesson från Centerpartiet ut i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten och kräver att" Göteborgs politiker ska lyssna, reagera och arbeta fram ett nytt paket" för järnvägstrafiken och trängselskatten.

Även om Centerpartiet idag inte finns representerade i kommunfullmäktige i Göteborg är Folkesson ett tungt och välkänt namn för göteborgarna. Han har bland annat varit ordförande för 6:e AP-fonden, suttit i styrelsen för Göteborgs Universitet, varit särskild utredare åt Alliansregeringen rörande statliga insatser för små och medelstora företag, varit VD för ICA-företagen, och fått Göteborgs förtjänstmedalj 2008.

Att en person med sådan tung erfarenhet av företagsledning och ekonomi och med så stark förankring i Göteborg ifrågasätter Västlänken och trängselskatten borde få en och annan att reagera.




Ledande folkpartist i Göteborg kritiserar Västlänken

2012-10-13

I dag kritiserar Lennart Duell, folkpartistisk kommunfullmäktigeledamot och vice ordförande i Göteborgs Spårvägar, Västlänken. Han konstaterar i ett debattinlägg i GT att trängselskatter som används till något samhällsnyttigt kan vara bra, men påpekar sedan att 5 miljarder av den sammanlagda trängselskatten i Göteborg på 25 miljarder tyvärr försvinner i kostnader, och att en stor del av resterande intäkter används till Västlänken - som visat sig vara samhällsekonomiskt olönsam.

I tidigare debattartiklar har Lennart Duell förespråkat ett annat billigare alternativ som kallas "Kortlänken" som dels kostar hälften så mycket och dels kan bli färdigbyggt mycket snabbare.



Grattis EU!

2012-10-12

Visst blev jag lite förvånad över att Fredspriset går till EU. Men samtidigt är det kanske inte så dumt?

För egen del blir jag alltmer kritisk till EU:s klåfingrighet och över den ständigt växande budgeten som man inte verkar ha kontroll över. Min kritik mot EU har växt stadigt sedan jag kom in i riksdagen och på nära håll ser alla dumma tvingande beslut i EU som vi för försöka hantera i riksdagen på bästa sätt. Utveckligen för Euron har inte gjort saken bättre.

Men när jag blir som allra mest kritisk mot EU så brukar jag påminna mig själv om vad som var skälet till att EU bildades, och varför jag röstade ja till svensk medlemskap i EU. Nämligen att en gång för alla få slut på krigen i Europa. Det är bättre att Europas ledande politiker sysslar med oändliga och ibland meningslösa diskussioner och toppmöten om mer eller mindre viktiga frågor än att de mobiliserar sina arméer mot varandra. Och vi ska inte glömma att emellanåt tas ju också viktiga EU-beslut som gynnar rörligheten och samarbetet i Europa när det gäller arbete, utbildning, transporter, företagande, handel, polissamarbete, miljöfrågor och hantering av flyktingströmmar. Det är också sådant som ökar förståelsen mellan länderna i Europa och förebygger konflikter.

Så kanske är dagens fredspris en nyttig påminnelse för ett lite ekonomiskt skakigt och stukat EU att en fråga ändå är viktigare än allt annat. Att värna om freden. Det är den bästa långsiktiga grunden för ett fortsatt välstånd i Europa. I dag kan vi alla vara stolta mottagare av Fredspriset!




Friskolor lyfter den kommunala skolan

2012-10-12

I senaste numret av Dagens Samhälle har tidningen granskat de kommunala grundskolornas betygsresultat och prestationer, dels för kommuner som har friskolor, och dels för kommuner som inte haft det under undersökningsperioden, 2002-2011. För att kunna göra rättvisa jämförelser har Dagens Samhälle utgått från Skolverkets "Salsa-verktyg" som också tar hänsyn till elevernas olika förutsättningar. Resultatet är tydligt. Elevernas betyg höjs mest på kommunala skolor när det finns friskolor i kommunen.

Visst finns det alltid osäkerhet i denna typ av analyser, och vi vet att det i vart fall tidigare funnits ett visst problem med betygsinflation. Men samtidigt påpekar Dagens Samhälle att det har varit stor uppmärksamhet de senaste åren runt detta med betygsinflation, och att mycket tyder på att alltför snälla betyg blivit mindre vanliga de senaste åren. Det gör att man inte bara kan avfärda undersökningen med att de kommunala skolorna skulle sätta snällare betyg bara för att klara konkurrensen från friskolorna. Förklaringen är knappast så enkel.

Utan att dra alltför stora växlar på undersökningen känns det ganska ofarligt att konstatera att konkurrens mellan kommunala skolor och friskolor ökar kvalitén på skolan. Hur mycket är svårt att säga, men skillnaderna mellan kommuner med och utan friskolor är alltför stora för att bara kunna avfärdas.





Allt längre riksdagsår i Sverige

2012-10-11

Emellanåt kommer synpunkter på att riksdagen är stängd under en period under sommaren varje år. Vissa tycker att riksdagen skulle vara igång året runt. Jag tycker givetvis man tänker fel om man förespråkar detta, på något sätt verkar antalet beslut som tas i riksdagen utgöra ett mått på vad vi uträttar. Jag tycker ofta att det är precis tvärtom - om jag kan stoppa onödiga lagförslag och klåfingrighet och i stället ge människor mer egenmakt så tycker jag att jag gör det allra bästa jobbet. Och jag tror att de flesta av mina Allianskolleger i riksdagen instämmer.

Mycker av riksdagsledamöternas arbete sker på hemmaplan, och ju mindre låsta vi är i Stockholm desto mer tid kan vi lägga på lokala besök i välfärden, hos myndigheter, företag eller möten med lokala politiker. För egen del är det ett av de allra viktigaste delarna av mitt politiska uppdrag.

För övrigt är Sverige ett av de länder i Europa med absolut flest sammanträdesdagar av alla parlament. I Sverige är det 145 officiella dagar, vilket endast slås av fyra länder, nämligen Italien, Bulgarien och Grekland. Grekland har flest dagar, 214, vilket bevisar att ett lands välstånd knappast hänger samman med antalet sammanträdesdagar i parlamentet.




Fp i Mölndal föreslog nytt alternativ till Västlänken redan i april

2012-10-11

Jag fick tips om en intressant protokollsanteckning från Folkpartiet i Mölndal från ett kommunstyrelsesammanträde i Mölndal i april i år. Man påpekar där bland annat hur bristfälliga de ekonomiska kalkylerna är för Västlänken och hur samhällsekonomiskt olönsamt projektet är. Man nämner också den hårda kritiken från riksrevisionen som menar att hela det Västsvenska paketet är ett exempel på ett beslut som tagit med bristande beslutsunderlag. Man beskriver också ett nytt alternativ till Västlänken som aldrig prövades under de tidigare diskussionerna. Upgifterna som ofta framförs i debatten att "alla alternativ redan prövats" stämmer tyvärr inte. Nu föreslår visserligen Folkpartiet i Mölndal att de inbesparade kostnaderna för en billigare järnvägslösning skulle användas för ytterligare järnvägssatsningar, medan vi i vår artikel öppnade för att man skulle kunna använda en sådan besparing för att lindra trängselskatten. Men det viktiga är förslaget till ny utredning av alternativ till Västlänken. (Sedan Folkpartiet lade sitt förslag har ju för övrigt regeringen redan satsat andra pengar för en av de järnvägssatsningat Folkpartiet nämner, nämligen järnvägsförbindelsen till Borås via Landvetter flygplats.)

Protokollsanteckning vid Kommunstyrelsens sammanträde i Mölndals Stad, ärende 9, 2012-04-04:

Slutsats
Utred alternativ Västlänk-2021 och frigör ofattbara 15 MILJARDER kronor till andra synnerligen viktiga järnvägssatsningar i Västra Götalandsregionen, såsom ny Boråsbana via Mölndal och Landvetter samt ytterligare spår till Kungsbacka. Vidare tar tågsträckan Oslo-Köpenhamn idag åtta timmar. Med modernt dubbelspår och riktiga tåg, dock ej höghastighetståg, skulle det gå på under tre timmar.

Bakgrund
För att möta förväntad ökning av pendling kring Göteborg genomfördes ”Järnvägsutredningen 2004-2006 (JU)”. Parterna Banverket, Göteborg, Västra Götalandsregionen och Västtrafik ville utreda tre alternativ med tunnel under staden. Banverket lade till ett ”Förstärknings-alternativ (FA)” med utvidgad säckstation vid Göteborgs Centralstation och ytterligare en tunnel via Gårda, pga. de dyra och komplicerade tunnlarna under staden. Alternativet Centralstation-Haga-Korsvägen valdes 2010, trots att den samhällsekonomiska kalkylen visar på ett av de mest olönsamma projekten någonsin. Till det kommer att Västlänken är ett riskfyllt projekt som kan stå klart tidigast 2027. Kritiken mot Västlänken stärktes ytterligare i december 2011 av Riksrevisionens rapport ”Medfinansiering av statlig infrastruktur (RiR 2011:28)”. Citat ur rapporten: ”Det mest uppenbara exemplet där beslutsunderlaget brister är dock Västsvenska infrastrukturpaketet (VIP).”

Alternativt alternativ: ”Västlänk-2021”
Men det finns ett fullgott, i jämförelse riskfritt, och outrett alternativ ”Västlänk-2021” som kostar ca 10 miljarder kronor, dvs. knappt hälften av den nu valda Västlänken. Under 2010-2011 utvecklades ett nytt alternativ ”Västlänk-2021” av privatpersoner hjälpta av tekniker inom Trafikverket. Banverket bekräftade 2010-02-18 att ”Alternativet har inte utretts”. Västlänk-2021 är en smart trafiklösning med genomgående spår i en förhöjd slinga med pendeltågsstation vid Göteborgs Central, samt med förstärkningar till fyra sydgående spår. Den dubbelspåriga slingan placeras på pelare i stationsområdets ytterkanter och en Pendeltågstation byggs strax öster om Centralen.

Det är med oro som vi ser hur planerna på att bygga Västlänken fortskrider. I förstudien 2002 uppskattades kostnaden till 7 miljarder kronor. Nu är vi uppe i ca 25 miljarder kronor, inklusive indexuppräkning och systemkostnader för trängselskatten. "Var går smärtgränsen för ansvariga politiker och tjänstemän, som har sagt ja till Västlänken?"

Marcus Claesson (FP)
Kommunalråd





Pinsamma och allvarliga brister på Ringhals och Forsmark

2012-10-11

De som känner mig vet att jag är positiv till kärnkraft. Trots att jag bor bara fyra mil fågelvägen från Ringhals så har jag aldrig känt någon oro. Jag har flera gånger besökt både Ringhals och Oskarshamnsverket, och i grunden har jag ett stort förtroende för säkerheten. Känner också personer som arbetar på Ringhals.

Men med detta sagt måste jag säga att jag blir upprörd och förvånad över att stora grupper av aktivister så enkelt kan ta sig in genom den yttre avspärrningen på både Ringhals och Forsmark. Ännu värre är att de kunnat gömma sig uppemot ett dygn inne på området. Visserligen skulle de knappast kunna ta sig in i själva den välbevakade reaktorbyggnaden, men bara vetskapen om att obehöriga kan ta sig ända fram till byggnaden är oroväckande. Självklart bör den yttre avspärrningen vara högre och säkrare och bevakas av vakter och kameror. Obehöriga ska naturligtvis inte kunna ta sig in på området.

Det som hänt hotar knappast kärnkraftsäkerheten i sig, men det är ändå helt oacceptabelt och dessutom oerhört pinsamt för kärnkraftverkens ägare. Det som hänt ger också kärnkraftsmotståndarna onödiga argument i debatten. Jag utgår från att det inträffade kommer att få konsekvenser för de ansvariga och tvinga fram lämpliga ågärder.




Alliansen framgångsrik på att få igenom sin politik

2012-10-10

Tidningen Riksdag & Departement skriver i sitt senaste nummer att Alliansen efter halva mandatperioden har infriat en större andel vallöften i "halvlek" än under förra mandatperioden. Sex av tio vallöften har redan bockats av enligt en studie gjord av Göteborgs Universitet.

Elina Naurin, doktor i statsvetenskap, säger i artikeln att det är en förvånande hög andel med tanke på att Alliansen denna gång är i minoritet. Normalt är det svårare för minoritetsregeringar än majoritetsregeringar att få igenom sina förslag.

Det är bara att konstatera att Alliansen vinner de flesta voteringar och är framgångsrika på att få igenom sina förslag. Vi visar att vi klarar att styra Sverige även med en minoritetsregering.




Moderaterna är ett stort och brett parti - även i Västsverige

2012-10-09

Medias uppföljning av vår debattartikel om Västlänken fortsätter. GT har intervjuat ett antal moderater i Göteborgs kommun, Hallands Läns landsting och Västra Götalandsregionen. Även om många moderata företrädare, en del dock lite uppgivet, säger att det nog bara är att acceptera den överenskommelse som ligger fast så är det också en del moderata företrädare som är öppet kritiska till både biltullar och Västlänk. Och så finns det naturligtvis de som är tydligt positiva till båda delarna.

Göteborgs-Posten intervjuar idag både den moderate gruppledaren i Göteborgs kommun, Jonas Ransgård och vice moderate gruppledaren Agneta Granberg. Jonas Ransgård uttrycker sig mycket diplomatiskt när det gäller vår artikel, men säger att han inte ser någon framkomlig väg att finna andra lösningar. "Allting går att stoppa. Men då måste vi ha ett bättre alternativ, och något sådant ser jag inte i dag" säger han. Agneta Granberg säger rakt ut att hon välkomnar debatten och inte ser någon konflikt i detta eftersom det inte rör en parti-ideologisk fråga. Men så har hon också själv tidigare markerat tveksamhet inför trängselskatten. För egen del har jag stort förtroende för både Ransgård och Granberg och har en känsla av att de lyssnar betydligt mer på medborgarna än vad många tror.

Det är bara att konstatera att moderata västsvenska politiker på olika nivåer är ganska splittrade i frågan om både Västlänken och trängselskatten. Det visar väl mest att vi är ett brett parti med tänkande människor som har starka åsikter i olika frågor och som inte alltid följer partipiskan. Ett styrketecken tycker jag. Man brukar ju säga att om alla tänker lika är det ingen som tänker särskilt mycket. Det gäller kanske även inom politiken?

I en annan artikel i GP redovisas siffror från en en enkät bland GP:s läsare i somras. Bland de 2.000 som besvarade enkäten och uppgav sig stödja moderaterna var det hela 83% som var emot trängselskatten. Totalt bland de nära 5.000 personer som svarade var det 74% som var emot. Endast bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets sympatisörer var en majoritet för att införa trängselskatt. En annan undersökning som gjordes av Göteborgs Universitet vid samma tid visade att 55% av av de tillfrågade var negativa.

Utan att dra alltför långtgående slutsatser av detta konstaterar jag att det finns ett visst avstånd mellan politikernas och medborgarnas syn på trängselskatten. Och det syns i reaktionerna på vårt debattinlägg. De negativa reaktionerna har varit ganska få men har nästan uteslutande kommit från politiker i olika partier. De positiva reaktionerna har varit överraskande många, en massa personer som jag aldrig träffat har skrivit oerhört värmande ord. De flesta uppskattande kommentarerna kommer från icke-politiker, men många påpekar att de är moderata sympatisörer.

Det är sex år till den tidigast möjliga byggstarten av Västlänken, 2018, och den trängselskatt som införs vid årsskiftet är tänkt att tas ut under 25 år. Jag är helt övertygad om att sista ordet knappast är sagt i dessa frågor.




Besök på Nordisk Designskola i Borås

2012-10-09



I går besökte jag Nordisk Designskola i Borås tillsammans med mina två moderata riksdagskolleger Cecilie Tenfjord Toftby och Ulrik Nilsson. På vänsta bilden berättar Minna Heino om sitt företag/skola och på högra bilden berättar en grupp elever om sitt projekt att ta fram en ny klädkollektion för män åt en större klädkedja.

Nordisk Designskola är uppbyggd på privat initiativ med stöd från välkända företag i textilbranschen. I dag erbjuder man utbildningar inom ramen för Yrkeshögskolan, men även annan utbildning. Man har också ett eget designbolag och producerar egendesignade kläder och skor. Man har nyligen också träffat ett samarbetsavtal med ett kinesiskt textilföretag. De elever som går på designskolan arbetar under sin utbildning med verkliga projekt för olika välkända företag och får en mycket arbetslivsinriktad utbildning. De allra flesta får jobb med koppling till utbildningen efter examen, och eleverna är eftertraktade av branschen.

Regelverket för Yrkeshögskolan är dock inte optimalt för Nordisk designskola, eftersom man vill arbeta långsiktigt med sina utbildningar. Yrkeshögskolan är ju lite mer tänkt för riktade utbildningsinsatser mot olika branscher där det råder brist på anställda med rätt kompetens. Nordisk Designskola fyller hela tiden ett behov hos företagen och ser inte att detta kommer att minska över tid. Frågan är därför om vi behöver utveckla ytterligare utbildningsformer som ligger mellan Högskola och Yrkeshögskola som kan ge mer kontinuitet och långsiktighet för sådana utbildningar där det hela tiden finns behov på arbetsmarknaden?




Dagens debattartikel i Göteborgs-Posten syftar till eftertanke

2012-10-08

I dag har jag tillsammans med fem andra västsvenska moderata riksdagsledamöter en debattartikel i Göteborgs-Posten där vi ifrågasätter Västlänken och uformningen av biltullarna. Vi förespråkar inte att man ska skrota det Västsvenska paketet, vi försöker inte heller låtsas att det helt går att slippa biltullarna så som överenskommelsen mellan kommun, region och regering ser ut. Men vi föreslår att politikerna sätter sig ned och tar en ordentligt diskussion kring de andra förslag som faktiskt finns för att lösa järnvägsproblematiken. Västlänken, tågtunneln under Göteborg, är det i särklass största och dyraste projektet inom det Västsvenska paketet. Om man kan finna en bättre och billigare lösning borde samtidigt biltullarna kunna göras mindre betungande.

Vi som undertecknat artikeln representerar de västsvenska valkretsar som ligger närmast Göteborg, alltså Bohuslän, Halland, Södra Älvsborg och Norra Älvsborg. Undertecknarna är Stefan Caplan, riksdagsledamot från Mölndal som representerar Bohuslän, Mikael Cederbratt, riksdagsledamot från Norra Älvsborg, Undertecknad som representerar Södra Älvsborg, Maria Plass som representerar Bohuslän och dessutom är ledamot av moderaternas partistyrelse och sammankallande för den västsvenska delen av riksdagsgruppen, Lars-Arne Staxäng som också representerar Bohuslän, samt Michael Svensson som representerar Halland.

Med vår artikel vill vi uppmuntra de krafter som vill se de politiska partierna sätta sig ned och föra en seriös diskussion kring Västlänken och biltullarna och pröva möjliga alternativ inom ramen för den överenskommelse som finns mellan regionen, Göteborgs kommun och regeringen. Om man kan hitta en bättre och billigare lösning för tågtrafiken borde det vara ett angenämt problem hur den inbesparade kostnaden sedan ska fördelas mellan de inblandade.




Oscar Hiljemark dagens gulsvarte hjälte!

2012-10-07

Dagens match borta mot Gais bjöd på oväntat spännande upplösning på en lerig gräsplan. Vid full tid stod det 1-1, trots ett kompakt spelövertag för Elfsborg, som bland annat brände en straff (i stolpen) i 85:e minuten. Men i absolut sista sekunderna av tilläggstiden gjorde Oscar Hiljemark 2-1, och blev därmed tvåmålsskytt för Elfsborg. När övriga anfallare inte fick till det visade Hiljemark att han inte bara är en fotbollsartist utan också en måltjuv! Han två mål idag kan bli guld värda! Hela laget visade en härlig moral när man kämpade ända in i slutsekunderna.

AIK förlorade samtidigt mot Gefle, och tabellen ser nu klart tilltalande ut. Elfsborg behåller försprånget mot Häcken och Malmö från förra omgången och drar ifrån AIK ytterligare tre poäng. Nu är det bara fyra omgångar kvar och även om Elfsborgs anfallare har svårt med målskyttet så är jag optimist. Nu är det lite uppehåll för landskampsspel ett par veckor och sedan väntar upplösningen på årets allsvenska. Efter dagens resultat är Elfsborg återigen favoriter till guldet.





Är 0,6% skillnaden mellan ansvar och motsatsen?

2012-10-07

Den politiska diskussionen om "ansvar" för statens finanser är minst sagt förvirrande. Alliansens förslag till statsbudget 2013 har utgifter på 837,2 miljarder kronor. Totalt finns det utrymme för 22,7 miljarder i reformer, enligt regeringen, vilket innebär att utgifterna blir ca 7 miljarder större än inkomsterna.

Socialdemokraternas (S) budget har fem miljarder mindre i reformer, alltså cirka 18 miljarder. Socialdemokraternas utgifter är därmed 2 miljarder större än inkomsterna.

Skillnaden mellan budgetarnas volym är ungefär 0,6%, och faktum är att alla oppositionspartierna precis som regeringen har ett litet underskott i sina budgetmotioner. När oppositionen låtsas att de tar större ekonomiskt ansvar är det med andra ord bara lek med ord.

Balanskravet innebär att statsfinanserna ska uppvisa överskott över en konjunkturcykel. Det innebär att det är fullt rimligt att man i en lågkonjunktur kan tillåta sig att ha ett mindre underskott i ett enstaka års budget om man som Sverige tidigare redovisat överskott många år i rad och på grund av detta snabbt kunnat minskat statsskulden under de goda åren. Det är verkligen inte läge för åtstramningar när Europas ekonomi ser ut som den gör och när vi ser att varslen ökar i Sverige. Tvärtom behöver staten vara en buffert i dåliga tider, vilket vi även var under krisåren 2009-2010. Det är även det ett sätt att ta ansvar för Sverige.




Klargörande debatt - s-politiken ännu värre än under Juholt

2012-10-07

Kvällens partiledardebatt var klargörande i två avseenden. Dels visade den på oppositionens stora splittring, dels framstod det allt tydligare att Socialdemokraternas prat om "förnyelse" bara var tomma ord. I praktiken står man för samma gamla politik som Håkan Juholt, och lägger en näst intill identisk budget som Juholt med fokus på höjda skatter på hela 30 miljarder som främst används till högre bidrag. På detta sätt monterar man ned den arbetslinje som tjänat Sverige så väl genom den ekonomiska krisen. Och faktum är att Stefan Löfven vill höja skatterna mer än både Håkan Juholt och Mona Sahlin någonsin ville. Hur ska Löfvén förresten hantera Vänsterpartiet som vill höja skatterna med hela 50 miljarder?

Socialdemokraternas "affärsplan" innebär att det blir mindre lönsamt att driva företag och att arbeta, och mer lönsamt att inte arbeta. En sådan affärsplan kan nog svenska folket klara sig utan. Sverige testade för övrigt denna politik fram till 2006 med dåligt resultat, och denna socialdemokratiska politik fick också underkänt i riksdagsvalen både 2006 och 2010.




Miljöpartiets extrema flyktingpolitik går i otakt med verkligheten

2012-10-07

Sverige är troligen det land i världen som är mest generösa med att bevilja människor asyl. Och antalet asylsökande som kommer till Sverige har ökat kraftigt i år. Det beror främst på inbördeskriget i Syrien. Varje vecka kommer mellan 1 000 och 1 500 asylsökande. Under årets första nio månader har nästan 30 000 människor sökt asyl i Sverige, en ökning med runt 50 procent jämfört med samma period året innan. De flesta inser vilken enorm utmaning det är för Sverige att ta hand om alla dessa nyanlända, ge dem försörjning, bostad, utbildning, praktik, skola och sjukvård, och inte minst hjälpa dem in på arbetsmarknaden i ett läge där en alltför stor del av våra invandrare redan är utan arbete. Under mina besök i olika SFI-verksamheter och på Arbetsförmedlingar runt om i landet har jag sett på nära håll hur verkligheten ser ut. Det går inte att blunda för de mycket stora utmaningarna även om man i grunden försvarar en generös asylpolitik.

Häromdagen kom siffror över att Migrationsverket redan idag hyr över 23.000 bostäder i landet för att erbjuda boende till nyanlända. Nu söker man efter ytterligare 5.000 bostäder. Baksidan av detta är givetvis att det blir brist på bostäder för alla andra, inte minst i storstadsområdena. Framförallt går det ut över många ungdomar som tvingas bo kvar hemma. Detta skäl till bostadsbristen nämns sällan i debatten, men det är tyvärr en realitet.

Trots dagens mycket ansträngda läge går Miljöpartiet idag ut och förespråkar en ännu mer generös asylpolitik. En synnerligen provocerande hållning som jag tyvärr känner igen sedan tidigare. Miljöpartiet utmärker sig tillsammans med Vänsterpartiet för att ha den mest extrema invandringspolitiken. Med deras politik skulle ännu fler nyanlända fastna i utanförskap, arbetslösheten öka ytterligare, ännu fler bostäder behövas till nyanlända och påfrestningarna på det svenska samhället bli ännu större.

I grunden har en generös svensk asylpolitik fortfarande ett ganska starkt stöd bland svenska folket. Svenskarna tycker det är rimligt att vi är generösa mot människor på flykt. Men man märker i samtal med människor att stödet naggas i kanten i takt med att det blir allt mer uppenbart vilka påfrestningar det är för samhället att ta hand om alla nyanlända. Ska svenska folkets stöd för en generös asylpolitik överleva måste vi orka med att ta ett politiskt ansvar där vi sätter tydliga gränser och är realistiska. I dagens redan ansträngda läge är det givetvis inte läge att göra den svenska generösa asylpolitiken ännu generösare. Vi tar redan med råge vår del av ansvaret i Europa för flyktingströmmarna. Nu är det dags att andra länder att ställa upp och ta sin del av ansvaret, samtidigt som vi själva lägger fortsatt kraft på att få fler nyanlända i egen försörjning. Det är visserligen fler invandrare som arbetar idag än 2006 när Alliansen tog över, men ännu har vi långt kvar till en sysselsättningsgrad bland invandrare som ligger på samma nivå som för infödda svenskar.




Media om årets riksdagsmotioner

2012-10-06

I morse blev jag aningen förvånad när jag läste i Borås Tidning att jag inte hade lämnat in en enda riksdagsmotion i år. Samma budskap låg ute på websidan. Tydligen hade inte riksdagen hunnit sortera in alla motioner på ledamöternas namn under gårdagen och Borås Tidning hade på något sätt helt lyckats missa mina 23 motioner. Rättelse är utlovad.

Radio Sjuhärad hade också ett inslag idag om årets riksdagsmotioner där bland annat jag själv blir intervjuad. Jag påpekar att även om de flesta motioner avslås så är de ett av flera sätt att driva opinion i riksdag och regering för olika frågor. Majoriteten av de förslag jag lämnade in under förra mandatperioden har också blivit regeringens politik, trots att motionerna tidigare rent formellt avslogs av riksdagen.

Sedan är det förståss så att en del saker inte lämpar sig för riksdagsmotioner. Inom moderaterna är vi noga med att frågor som inte beslutas av riksdagen inte heller ska bli föremål för motioner. Ganska självklart kan man tycka, men uppenbarligen är det inte så i andra partier. Phia Andersson (S) berättar exempelvis i Radio Sjuhärad om sin motion om bättre underhåll av Viskadalsbanan. Det är en angelägen fråga, men inget som riksdagen råder över. Det är Trafikverket som beslutar om fördelning av pengar för underhåll och upprustning av olika järnvägssträckor. Phia Anderssons motion är ett exempel på att vissa motioner skrivs av rent populistiska skäl. Men det ser förståss bra ut i media.




Årets 23 riksdagsmotioner inlämnade

2012-10-06

I år har riksdagsledamöterna lämnat in totalt 3.245 riksdagsmotioner, vilket betyder drygt nio per ledamot. Själv lämnade jag in 23 motioner, vilket är något fler än förra året. Runt 20 stycken per år har visat sig vara ganska lagom, med tanke på att jag ska hinna följa upp dem under riksdagsbehandlingen också. Här följer en sammanställning av de motioner jag lämnat in i år. (Tidigare års motioner finns samlade här.)

Näringsliv, företagande, arbetsmarknad och utbildning:
Alternativa skattefinansierade arbetsförmedlingar
Översyn av minerallagen
Fler tidsbegränsade förordnanden för höga offentliga befattningshavare
Återinförande av personligt ansvar för offentliganställda vid grova tjänstefel
Rätt till anställning till 70 års ålder hos statliga arbetsgivare
Offentliga abretsgivare som föredöme när det gäller att erbjuda heltidstjänster
Underlättande av gårdsförsäljning av livsmedel och alkohol
Skattereduktion för hushållsnära reparationstjänster
Översyn av regelverk och kostnader för körkort

Sociala frågor
Omskärelse av omyndiga pojkar
Översyn av begreppet "skälig levnadsstandard"
Straffsanktioner vid umgängessabotage
Krafttag mot ockerräntor

Bostäder och uthyrning
Översyn av stämpelskatterna vid fastighetsköp
Undantag från krav på energideklaration vid uthyrning av småhus

Miljöfrågor och djurskyddsfrågor:
Införande av pantsystem för batterier
Införande av pantsystem för lågenergilampor
Initiativ för att minska mängden onödiga förpackningar
Underlättande av mer miljövänligt skogsbruk
Åtgärder mot fångst av vilda djur med hjälp av levande lockfågel
Utveckling av moderna och mer humana jaktmetoder
Förbud mot grytjakt
Åtgärder mot oetiska inslag inom kycklinguppfödning och äggproduktion




Återuppbyggnaden av Ubbhults kapell har startat

2012-10-05



Bilder från dagens hundpromenad. Återuppbyggnaden har startat, nästan två år efter att kapellet brann ned.




Den samlade oppositionens totala sönderfall

2012-10-05

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har verkligen inte mycket gemensamt när det gäller sina alternativa budgetar. När det gäller budgetutrymme anser Sverigedemokraterna att regeringens bedömning av ett reformutrymme på 22,7 miljarder är rimlig. Socialdemokraterna gör stor sak av sitt nyvaknade ansvar för statsfinanserna, men lägger sig ändå på 18 miljarder, alltså futtiga fem miljarder lägre än regeringen. Vänsterpartiet har i stället beräknat reformutrymmet till 19 miljarder. Miljöpartiet delar Socialdemokraternas kritik, men använder ändå 21 miljarder. Hur man beräknat detta utrymme kan inte ens Miljöpartiet själva svara på.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiets och Miljöpartiets klumpas ofta av slentrian ihop som "de rödgröna". Finns det då verkligen någon gemensam politisk grund för dessa partier?

När det gäller bolagsskatten vill Socialdemokraterna sänka denna från dagens 26,3% till 24%. Miljöpartiet vill sänka till 25,3%, medan Vänsterpartiet i stället i praktiken vill höja bolagsskatten genom att inte kompensera företagen för den fördyring som åtstramningen av räntesnurror medför.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja momsen på restauranger och cateringtjänster, medan Miljöpartiet vill behålla den lägre momsen och utvidga detta till fler sektorer.

Socialdemokraterna vill försämra RUT och ROT-avdragen. Vänsterpartiet vill avskaffa RUT omedelbart och ROT 2014. Miljöpartiet vill i stället utvidga ROT-avdraget till att omfatta fler saker.

Vänsterpartiet vill återinföra förmögenhetsskatt, arvsskatt och öka fastighetsskatten. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inga sådana förslag. Miljöpartiet föreslår däremot kraftigt höjda skatter på energi, flyg och transporter. Vänsterpartiet utmärker sig i stället genom höjda inkomstskatter på 14,6 miljarder, och alla som tjänar 30.000 kronor eller mer får höjd inkomstskatt.

Det enda som S, V och MP är överens om är att fördubbla arbetsgivareavgifterna för den som anställer unga, begränsa jobbskatteavdraget (olika mycket), och höja ersättningsnivåerna i a-kassan, (även detta olika mycket). Den enda gemensamma linjen är alltså att göra det dyrare att anställa och arbeta och i stället lägger man pengarna på ersättningar till dem som inte arbetar.

Kan någon förklara hur S, V och MP ska kunna skapa ett realistiskt regeringsalternativ som kan utmana Alliansen? Är det inte dags att sluta tala om "det rödröna regeringsalternativet"? Det finns faktiskt inte!




Miljöpartiets "gröna skatteväxling" har blivit "grön skattehöjning"

2012-10-05

Miljöpartiets budget sticker ut, eftersom man inte hymlar med sina dramatiska förslag till skattehöjningar. Man vill exempelvis höja koldioxidskatten så att bensinpriset stiger med 87 äre per liter. Man vill också införa en hög skatt på lastbilstransporter vilket skulle höja priset på alla varor och slå hårt mot tillverkande företag på landsbygden som måste frakta varor med lastbil. Man vill också införa straffskatter på flygresor.

Miljöpariets gamla tanke om en "grön skatteväxling" har idag blivit en "grön skattehöjning". Konsumenter och företag drabbas av höjda skatter utan att få något tillbaka. Det är svårt att tänka sig något som slår hårdare mot tillväxt och jobb.




Företagare träffade politiker i Sätila

2012-10-05

I går var det ingen torsdagsvotering i riksdagen, vilket gjorde att jag precis hann hem i tid med flyget för sedan att kasta mig i bilen och köra de 1,5 milen till Sätila och delta i Företagarnas träff för företagare och ledande politiker. Träffen hölls på den nya fina krogen Båthuset i Sätilas nya centrum.

Det blev en kväll med många bra samtal om företagsklimatet i Mark och hur vi klarar utmaningarna att få kommunen att bli bättre på detta område. Mycket har blivit bättre, men mycket arbete återstår för att politiker, tjänstemän och företagare ska dra åt samma håll. Mycket handlar om bemötande, handläggningstider och kommunal service till företagen.

Jag fick också tillfälle att helt kort berätta lite om regeringens senaste budget och hur den gynnar Sjuhärad genom satsningar på infrastruktur och utbildning, särskilt Högskolan i Borås.

Med på träffen var också några ungdomar som går på Marks gymnasieskola och som just startat upp sina UF-företag. Jag kommer att följa dem med intresse i det fortsatta tävlandet.




Frågan Socialdemokraterna måste svara på

2012-10-04

I går hade jag ett debattinlägg i Borås Tidning tillsammans med finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra. Vi frågar Socialdemokraternas förstanamn i valkretsen, Phia Andersson, om hon verkligen håller med sitt parti om att vi i Europas starkaste ekonomi behöver åtstramningar just nu när Sverige är i lågkonjunktur? Hur ska vi kunna skapa tillväxt och jobb om vi inte satsar när vi har råd?




Nätterroristerna minskar friheten för alla

2012-10-04

De senaste dagarnas angrepp från anonyma nätterrorister mot datorer hos Riksbanken, regering, riksdag, myndigheter och företag bevisar en sak. Kampen mot nätterroristerna måste skärpas. Det är självklart inte acceptabelt att omogna ungdomar och andra verklighetsfrånvända personer tar sig rätten att stoppa tillgängligheten för allmänheten till myndigheters hemsidor bara för att de inte gillar demokratiska beslut eller polisingripande mot organiserad brottslighet.

Nätterroristerna säger att de vill verka för ett fritt internet. Det de gör är motsatsen. Deras agerande tvingar fram ökad övervakning, minskad frihet och krav på ökade integritetskränkande befogenheter för polis och andra myndigheter. Sällan har någon gjort så mycket för att förstöra integriteten och friheten på nätet som dessa aningslösa och naiva nätverk av omogna personer.

En demokratisk debatt driver man med öppenhet, argumentation och diskussion, inte genom att ta sig själv rätten att förstöra för andra.




Mitt kritik mot Västlänken o biltullarna i GT idag

2012-10-04

GT läste mitt blogginlägg nyligen där jag ifrågasatte Västlänken och förespråkade att ansvariga västsvenska politiker sätter sig ned och tar en ny diskussion kring lösningen av framtidens tågtrafik till och från och genom Göteborg. Detta för att försöka hitta en bättre och förhoppningsvis billigare lösning inom den ekonomiska ramen för det Västsvenska paketet. Om man lyckas hitta en billigare lösning kan man kanske också lindra biltullarna. Det finns faktiskt ett antal andra förslag som aldrig fått en ärlig chans, och kunde göteborgspolitikerna kompromissa om det nu liggande förslaget borde det finnas utrymme för fortsatta diskussioner och förändringar nu när man märker motståndet från göteborgarna mot Västlänken och biltullarnas omfattning.

Artikeln finns på sidan 17 i GT:s papperstidning idag, och dessutom i nätupplagan (nedan). Artikeln har redan efter några timmar gjort att jag fått ett antal mail, både från lokala moderater i Göteborg och från moderata väljare som tycker det är på tiden att en moderat ifrågasätter Västlänken och biltullarnas omfattning och utformning.







Socialdemokraternas pinsamma budgetpopulism

2012-10-03

När man efter alla turer tar del av Socialdemokraternas samlade budgetförslag för kommande år slås man av hur stor del av budskapet handlar om ren populism och tal med dubbla tungor. Om det inte hade varit så att deras budgetförslag skulle skada Sverige så hade man nästan kunnat se det komiska i hela situationen.

Under åren 2007 och 2008 när svensk ekonomi var god höll regeringen ändå i pengarna för att hålla koll på statsfinanserna. Då tyckte Socialdemokraterna att vi var snåla och kunde satsa mer för att ekonomin var god.

Under krisåren 2009-2011 höll regeringen också hårt i pengarna. Då fick vi höra från Socialdemokraterna att allt vi gjorde var "för lite och för sent". Det fanns ingen gräns på hur mycket vi skulle låna för att "investera oss ur krisen". Vi vägrade också ställa upp på Socialdemokraternas krav på att staten skulle riskera skattebetalarnas pengar genom att ta över krisande bilfabriker.

När regeringen lade sin budget för 2012, med satsningar på ungefär 15 miljarder, fick vi återigen höra samma sak. Vi borde satsa mer och föra en mer expansiv politik och "investera oss ur krisen". Detta upprepade Socialdemokraterna så sent som i våras i samband med vårbudgeten. Men vi tyckte satsningarna låg på en väl avvägd nivå. Större satsningar hade riskerat statsfinanserna.

Nu när Alliansen lägger ytterligare en ansvarsfull budget med satsningar på 23 miljarder för kommande år, alltså inte särskilt mycket mer än föregående år, gör Socialdemokraterna helt om och tycker plötsligt att Alliansens budget är "ansvarslös". Detta trots att svensk ekonomi nu är den starkaste i hela EU (inte minst tack vare att vi stått emot Socialdemokraternas krav på att låta pengarna rulla tidigare år), och att den svenska statsskulden fallit kraftigt under Alliansens tid vid makten. Att efter sex år av gnäll över att vi satsar för lite nu plötsligt beskylla vår finansminister för ansvarslös politik blir så löjligt att jag inte tror att någon tar det på allvar. Det är pinsam politisk populism när den är som allra minst trovärdig.




Socialdemokraternas politik hotar arbetslinjen

2012-10-03

När det gäller Socialdemokraternas politiska förslag vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Jag kan bara konstatera att Socialdemokraterna efter ett halvår av lovordande av näringslivet och påstått intresse för arbetslinjen lägger en budget i en helt annan riktning, helt i Håkan Juholts anda. Kraftiga skattehöjningar för företagandet, och kraftiga satsningar på ersättningar till de som inte jobbar.

Dessutom vill man gå tillbaka till de oansvariga sjukförsäkringsreglerna som gällde före vår sjukförsäkringsreform, vilket vore väldigt olyckligt, både för enskilda människor och för samhällsekonomin. Man vill också införa sämre regler för de långtidsarbetslösa som trots åtgärder intelyckas ta sig in på arbetsmarknaden (Fas 3B). Jag har tidigare kommenterat dessa två saker utförligt på bloggen den 27/9.

Socialdemokraterna har också gjort stor sak av sina påstådda satsningar för att minska ungdomsarbetslösheten. Men när man granskar förslagen lite närmare upptäcker man två saker. Dels att det mesta av det man föreslår faktiskt redan finns idag, även om det delvis är i annan from. Dels är det uppenbart att förslagen i övriga delar verkar väldigt illa genomtänkta och synnerligen orealistiska. Ännu värre är att Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivareavgifter för ungdomar och höjd moms inom restaurangsektorn med måmnga unga anställda skulle öka ungdomsarbetslösheten.

Sammanfattningsvis skulle Socialdemokraternas politik närmast rasera arbetslinjen. Det är som Dagens Industri skrev i sin ledare den 2 oktober med rubriken "Äventyrligt av S att utmana arbetslinjen". Om man säger sig prioritera företagande och arbete kan man inte presentera en budget som visar motsatsen.




Oppositionen har bara en sak gemensamt

2012-10-03

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet släpper fyra olika budgetar där det enda gemensamma verkar vara att de är skadliga för jobb och tillväxt. Inte nog med att de har olika politiska förslag, de är också oense om budgetutrymmet. S är snålast, V och SD går på regeringens linje och MP ligger någonstans mittemellan.

Ännu saknas svar på hur ett fungerande regeringsalternativ till Alliansen ser ut.

Alliansen har släppt sin sjunde gemensamma budget och Sveriges starka offentliga finanser möjliggör offensiva framtidsinvesteringar. Kontrasterna i svensk politik är oväntat stora.




Borås Tidnings nätupplaga i kväll

2012-10-03










Jag är ny moderat ledamot i Socialförsäkringsutredningen

2012-10-02

Pressmeddelande 2012-10-02

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jag har blivit utsedd till ny moderat ledamot i Socialförsäkringsutredningen

I kväll utsåg den moderata riksdagsgruppen mig till ny moderat ledamot i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen.

Det är givetvis oerhört smickrande att bli utsedd till ledamot i den kanske mest politiskt intressanta parlamentariska utredning som just nu pågår. Utformningen av framtidens socialförsäkringar har stor betydelse för människors trygghet, sysselsättningen och samhällsekonomin. Rimlig trygghet är en del av den svenska välfärden och måste samtidigt förenas med eget personligt ansvar och ett värnande av arbetslinjen.

För egen del ser jag som främsta utmaning att försöka finna en bra lösning där de allra flesta som arbetar kan omfattas av en allmän arbetslöshetsförsäkring, precis som man redan idag omfattas av en allmän sjukförsäkring. Frågan är mycket komplicerad, men jag hoppas att politiska kompromisser efterhand ska kunna leda oss fram till en lösning som vinner människors förtroende.

En annan utmaning är att förenkla regelverken kring sjukpenning och a-kassa, och att försöka samordna dessa två regelverk bättre så ingen hamnar mellan stolarna i systemen. Det är som alla inser inga små enkla frågor som Socialförsäkringsutredningen hanterar.

Mitt uppdrag löper till den 31 januari 2015 då utredningen ska vara slutförd.






Elfsborg tillbaka i serieledning

2012-10-01




Gårdagens sköna seger med 1-0 mot Örebro i går kom efter ett stundtals riktigt fint spel, men också en förvånande oförmåga att få in bolluslingen i mål. Men Stefan Ishizaki visade att rutin väger tungt i viktiga matcher, och han stod för matchens enda mål, ett riktigt snyggt sådant dessutom.

Bilden ovan till vänster speglar matchen, det var oftast spel på Örebros planhalva. På högra bilden nöjda gulsvarta spelare som tackar ståplatspubliken efter matchen. Segern visade sig dessutom betyda att Elfsborg tar tillbaka serieledningen från Häcken som bara fick 1-1 mot IFK Göteborg idag.

Nu leder Elfsborg serien två poäng före AIK och Häcken. Fem matcher återstår och avslutningen på årets allsvenska blir en rysare! Det är fyra bra lag som slåss om segern, men på papperet har Elfsborg ett något lättare program, och de övriga tre topplagen möter dessutom varandra.




Regeringsförslag om resultatutjämningsfonder för kommunerna

2012-10-01

Under flera år har jag motionerat i riksdagen om att kommunerna borde får möjlighet att spara överskott från goda år för att hantera underskott andra år. Bland annat motionerade jag om detta 2009 och 2010, och jag har också diskuterat frågan tidigare på bloggen.

Bakgrunden är att finanskrisen och den senaste lågkonjunkturen har medfört att många kommuner, trots en i grunden god och stabil ekonomi, tvingats till snabba besparingar på grund av tillfälligt minskade skatteintäkter. Detta har drabbat viktiga verksamheter som tvingats dra ned. När sedan tiderna blivit bättre har man tvingats bygga upp dessa verksmheter igen. Detta har aktualiserat kommunernas önskemål om att kunna använda överskott under goda år för att täcka underskott när tiderna blir sämre. Under min tid som kommunpolitiker fann jag dagens system mycket märkligt där varje enskilt år måste gå ihop ekonomiskt, oavsett vad som händer i omvärlden och oavset hur stora överskott man haft åren dessförinnan. Jag menade att Sverige behövde en mer långsiktig syn på kommunernas ekonomiska stabilitet.

I mina motioner föreslog jag därför att man skulle pröva möjligheten att låta varje kommun avsätta en del av ett års överskott till en resultatutjämningsfond som fritt kan användas kommande år. Möjligheten till avsättning skulle kunna begränsas till en viss andel av ett visst års överskott. Det skulle påminna om den möjlighet som finns för företag att i deklarationen skjuta upp beskattningen av en del av vinsten till kommande år.

Lösningen med en resultatutjämningsfond knuten till varje enskild kommun skulle göra hanteringen enkel och obyråkratisk och öka kommunpolitikernas möjlighet till långsiktig ekonomisk planering och att erbjuda en stabil och mindre konjunkturkänslig välfärd till invånarna.

Regeringen har nu överlämnat ett förslag till riksdagen med just denna innebörd, och där det även blir möjligt att tillämpa reglerna retroaktivt så att de omfattar överskott ända sedan år 2010. Så här skriver regeringen om den nya möjligheten i sitt pressmeddelande:

"Ökade möjligheter för kommuner och landsting att möta svängningar i konjunkturen

Kommuner och landsting ska få förstärkta möjligheter att själva kunna utjämna intäkter över tid och därigenom möta svängningar i konjunkturen. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnats till riksdagen.

- Att ge kommuner och landsting ökade möjligheter att spara i goda tider är en del av det övergripande målet om god ekonomisk hushållning, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Förslaget innebär att kommuner och landsting får bygga upp resultatutjämningsreserver inom ramen för det egna kapitalet. Reserverna gör det möjligt att sätta av en del av eventuella överskott i goda tider. Därmed kan kommuner och landsting bygga upp en buffert som kan användas för att täcka underskott som uppstår till följd av en lågkonjunktur.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013. En möjlighet införs att även reservera överskott upparbetade fr.o.m. räkenskapsåret 2010. För att göra en reservering för tidigare räkenskapsår krävs att kommun- respektive landstingsfullmäktige fattar beslut under räkenskapsåret 2013."


Jag är mycket nöjd med denna proposition. Det är något kommunpolitikerna sett fram emot, och som kan skapa ett minskat behov av ogenomtänkta kortsiktiga besparingar enstaka år. Jag kan dessutom konstatera att förslaget är nästan identiskt formulerat med mina egna motionsförslag, så jag var uppenbarligen inte helt fel ute.