Blogg april 2012

Det finns inget rödgrönt regeringsalternativ

2012-04-30

I går gick vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt återigen ut och deklarerade klart och tydligt att man inte avser att förhandla fram en gemensam valplattform eller ha något organiserat samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet före valet 2014. I stället vill man "i huvudsak" gå till val på sin egen politik. Tidigare har ju Miljöpartiet sagt samma sak, och Socialdemokraterna är också tydliga med att man tänker gå till val som enskilt parti.

Nu borde väl ändå opinionsinstituten sluta tala om "det rödgröna regeringsalternativet". Det finns inget sådant och det verkar inte bli något heller . Det finns bara en spretig opposition av fyra partier - S, SD, V och MP - som bara är överens om att de inte tycker om regeringen. Något gemensamt regeringsalternativ har de inte. Opinionsinstituten kunde lika gärna klumpa ihop alla dessa fyra partier och tala om "oppositionen".

Det finns faktiskt bara ett regeringsalternativ i Sverige som kan få majoritet för huvuddelen av sin politik och det är Alliansen. När ska journalisterna upptäcka detta? Den som funderar över att lägga sin röst på S, SD, V eller MP i valet 2014 köper grisen i säcken - ingen vet vad man får för politik efter valet.
Medieforskare: "Det saknas en granskning av Miljöpartiets politik"

2012-04-29

Färska siffror idag visar att andelen journalister som sympatiserar med Miljöpartiet är 40%. Även Vänsterpartiet har ett långt kraftigare stöd bland journalisterna än bland väljarna, 15%. Och faktum är att 70% av journalisterna sympatiserar med S, V eller MP. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har som partier ett mycket lägre stöd bland journalisterna än bland väljarna, båda partierna ligger kring 14%.

När man ser siffrorna över journalisternas partisympatier får man också förklaringen till att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet år efter år kan släppa nästan vilka konstiga politiska förslag som helst utan minsta lilla besvärande granskning från media. Kent Asp, professor vid Göteborgs universitet, går idag så långt att han säger rent ut att Miljöpartiet har gräddfil i medierna genom sin unikt starka ställning bland svenska journalister. "Miljöpartiet granskas inte lika tufft som andra partier. De befinner sig på sätt och vis i en fredad zon när det gäller bevakningen av politik", säger Asp. I över 30 års tid har Kent Asp systematiskt studerat hur svensk politik behandlas i medierna. Han har undersökt alla valrörelser som Miljöpartiet har ställt upp i. Vid JMG, Institutionen för kommunikation, medier och journalistik vid Göteborgs universitet där han är verksam, har man sedan 1989 genomfört sex undersökningar av journalisters partisympatier. "Den slutsats jag drar efter alla dessa års studier är att Miljöpartiet får en mer gynnsam behandling än de andra partierna. Normalt sett är jag väldigt försiktig i sådana här sammanhang och jag skulle aldrig påstå något sådant om jag inte vore säker", säger Kent Asp. "Överhuvudtaget får kritiken mot Miljöpartiet liten omfattning i valrörelser jämfört med andra partier. Det saknas en granskning av Miljöpartiets politik. Ur väljarnas synpunkt är det viktigt att partierna behandlas rättvist." säger Asp i Rapport i kväll.

Självklart är det ett demokratiskt problem att det skiljer så kraftigt i partisympatier mellan journalisterna och väljarna, särskilt som det ofta återspeglas i den mediala granskningen av partiernas förslag, och särskilt då medias makt över den politiska dagordningen stadigt verkar öka. Att tala om vänstermedia är med andra ord ingen myt utan en helt korrekt beskrivning.

För oss moderater innebär journalisternas politiska sympatier självklart att vi riskerar att missgynnas ganska kraftigt av media, och att vi måste arbeta hårdare och vara mer pedagogiska och aktiva i vår direktkontakt med väljarna för att nå genom mediabruset. Men jag tycker faktiskt att vi blir allt bättre på detta, vi litar inte till media för att sprida vår politik utan lägger allt mer kraft på direktkontakt med väljarna.
Otroligt naivt skatteförslag från Vänsterpartiet

2012-04-29

Vänsterpartiet är utan tvekan det mest populistiska partiet i riksdagen. Partiets förslag saknar ofta helt realism och är ogenomförbara i praktiken.

I dag slår Vänsterpartiet nog nytt rekord i ogenomförbara förslag när man föreslår att fyra utpekade banker i Sverige ska få höjd bolagsskatt. Detta samtidigt som övriga banker alltså ska ha en lägre. Fullständigt omöjligt givetvis, det är som att ta ut högre bolagsskatt av ICA och Konsum, medan Willys och Hemköp får en lägre skattesats. Självklart kan man inte beskatta företag i samma bransch med olika skattesatser, det borde till och med Vänsterpartiet inse.

Det är alltså detta Vänsterparti, med sina helstolliga och populistiska förslag i fråga efter fråga, som är tänkt att utgöra en del av ett rödgrönt regeringsalternativ. Med sådana vänner behöver Socialdemokraterna nog inga fiender.
En dag på Ängskolan i Skene

2012-04-27I dag har jag tillbringat en dag i den svenska skolan, närmare bestämt högstadiet på Ängskolan i Skene (där för övrigt vår Skolminister Jan Björklund själv gick en gång).

Jag var med på lärarnas morgonmöte, klassrådet i en sjua (bilderna överst), samt lektioner i matte, svenska, fysik och biologi. Jag fick också pröva min förmåga att lösa några matematikuppgifter (bilden till vänster) samt ett förhör i genetik. Jag fick godkänt, så uppenbarligen finns i vart fall lite kvar av de kunskaper jag själv fick i högstadiet för 35 år sedan.

I fikarummet blev det också informella samtal med lärare om olika saker. De verkade överlag tycka att våra skolreformer var bra, men det är också tydligt att kommunala beslut och lokala resurser på varje skola har stor betydelse för resultaten. Jag kunde belåtet konstatera att alla lärare på Ängskolan har egen bärbar dator som underlättar undervisningen.

Ett aktuellt problem på Ängskolan är problemet att man inte får anordna extra aktiviteter och resor där eleverna ska betala en avgift själva. Det förstör möjligheterna för många uppskattade utflykter, läger och aktiviteter, eftersom skolan inte har möjlighet att betala allt. Detta är en fråga som borde debatteras mer politiskt. Förbudet är idag enligt min åsikt alltför långtgående och leder bara till att föreningar eller föräldrarna själva tvingas ta över ansvaret för att ordna aktiviteterna för att försöka kringgå reglerna.
Varför ändra en jobbpolitik som fungerar?

2012-04-26

Den 8 april gick Krister Andersson, LO-distriktet i Västsverige, till hårt angrepp mot regeringen. Märkliga påståenden och motsägelsefulla krav staplades på varandra i artikeln. I dag har jag ett längre debattsvar i Borås Tidning där jag bemöter Andersson på punkt efter punkt, och frågar varför man ska ändra en politik som besvisligen fungerar och leder till fler jobb trots en bister konjunktur?

Jag avslutar med att konstatera att Alliansens jobbpolitik på varje punkt är bättre än Socialdemokraternas. Trots detta fortsätter Krister Andersson och LO att blint stödja Socialdemokraterna av rent politiska skäl. Det är inte konstigt att LO tappar medlemmar.
Ekonomiskt ansvarstagande lägger grunden för alla reformer

2012-04-25

Denna vecka har jag tillsammans med mina moderata riksdagskolleger Cecilie och Ulrik, debattartiklar i Markbladet och Svenljunga Tranemo Tidning med anledning av regeringens vårproposition. Vi beskriver hur sunda statsfinanser och ekonomiskt ansvarstagande är grunden till att Sverige står starkare än de flesta andra europeiska länder och har råd med reformer när andra måste panikspara.
Socialdemokraternas utspel skulle öka ungdomsarbetslösheten

2012-04-25

Dagens utspel från Socialdemokraterna rörande ungdomsarbetslösheten var en märklig historia. Främst på grund av tre saker. För det första är en del av deras förslag så diffusa att det är svårt att förstå vad man men egentligen menar. I den del förslagen är begripliga är de i huvudsaksak väldigt lika det som redan finns. Något nytänkande är svårt att hitta.

Men allra värst är att man gör stor sak av att man vill satsa 2 miljarder på unga arbetslösa. Samtidigt talar man tyst om att man vill höja arbetsgivareavgifterna för unga anställda med hela 16 miljarder. Netto drar man alltså in 14 miljarder som regeringen satsat på att göra det billigare att anställa unga. Det är väldigt svårt att se hur detta skulle minska ungdomsarbetslösheten.

Personligen är jag förvånad. Efter allt prat de senaste veckorna om Socialdemokraternas fokus på unga så trodde jag inte att man skulle vara så fräcka att man med ööppna ögon drar in 14 miljarder som Alliansen satsat för att minska ungdomsarbetslösheten, och samtidigt har mage att kalla det för en satsning på att minska ungdomsarbetslösheten. Nej, verkligheten lär komma ifatt Socialdemokraterna, riktigt så naiva är nog inte väljarna att de går på detta.
2011 blev ett rekordår för nyföretagandet

2012-04-25

NyföretagarCentrums nyföretragarbarometer för 2011 presenterades härodagen, och det var en trevlig läsning. Nyföretagandet slog rekord under 2011, och hela 69.295 nya företag registrerades på Bolagsverket.

NyföretagarCentrum uppger också att allt fler valt att starta aktiebolag, vilket man tror beror dels på att kravet på aktiekapital sänkts till 50.000 kronor, dels för att kravet på revisor har slopats för mindre företag. Jag tycker det är positivt att fler väljer aktiebolagsformen, och det var också ett av syftena med Alliansens regelförenklingar. Det skapar en större trygghet för företagaren jämfört med att driva enskild näringsverksamhet eftersom man slipper blanda företagets affärer med sin privatekonomi. Det blir också lättare för företagaren att få en jämn inkomst och att överbrygga perioder av sämre lönsamhet eftersom man skattar för uttagen lön och kan låta vinster under goda perioder stå kvar i företaget. Det är ofta också lättare att göra affärer med andra företag, inte minst utomlands, om man är ett aktiebolag jämnfört med om man bedriver enskild näringsverksamhet. Aktiebolagsformen uppfattas ofta - rätt eller fel - som en kvalitetsstämpel.

Att nyföretagandet ökat till rekordnivåer är det viktigaste med nyföretagarbarometern. Nu gäller det också att få så många som möjligt av dessa företag att växa så att de också vill anställa fler!
Sänkt restaurangmoms har redan skapat fler jobb

2012-04-24

Regeringens sänkning av restaurangmomsen har ju fått kritik från oppositionen och vänstermedia för att vara en ineffektiv och dyr åtgärd. Men efter tre månader med de nya reglerna hävdar restaurangföretagen att man redan kan se en tydlig effekt, både i form av lägre priser och nya jobb. Allt enligt Dagens Eko idag.

"Jag är lite förvånad, positivt förvånad, över att det har varit en sådan omedelbar, kraftig efterfrågan på ny personal", säger branschorganisationen Visitas (Tidigare Sveriges hotell- och restaurangföretagare) vd Eva Östling Ollén. Under januari, februari och mars i år, det första kvartalet då restaurangmomsen var 12 i stället för 25 procent, anmälde restaurangerna 14 500 lediga platser till Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med drygt 20 procent jämfört med samma period förra året. Platsannonserna på övriga arbetsmarknaden låg samtidigt i stort sett stilla, jämfört med ett år tidigare. Eva Östling Ollén säger att det är en tydlig effekt av den sänkta momsen, i annat fall hade man kunnat se samma ökning av antalet lediga jobb även inom andra branscher, men det gör man inte.

Dagens Eko berättar också om krögaren Valerio Amico i centrala Stockholm som har nyanställt hela tre personer tack vare momssänkningen. Han tror att man kan utvärdera den sänkta momsen tidigast om något år. "Först då kan man se hur momsen har gett utslag, men i och med att den sänktes på det här viset så har jag i alla fall anställt tre nya. Jag har inte sänkt mina priser för jag har italienska råvaror och de är ju lika dyra, men jag höjer ju inte heller", säger han.

Häromdagen presenterade Företagarna en rapport som tyde rpå at den sänkta arbetsgivareavgiften för unga redan kan ha skapat 40.000 nya jobb. Och idag kommer så dessa positiva reaktioner på den sänkta restaurangmomsen. Båda dessa åtgärder har kritiserats hårt av oppositionen för att de är dyra och meningslösa. Men kanske är inte Alliansens politik för att skapa nya jobb så tokig? Sänkta skatter på arbete och företagande gör faktiskt skillnad och skapar fler jobb. Och det är ju egentligen ganska självklart.
Elfsborg i topp i Allsvenskan

2012-04-23

Kvällens sköna 2-0-seger borta mot Örebro gjorde att Elfsborg tog över serieledningen i Allsvenskan. Nu är gulsvart där de hör hemma. Stefan Ishizakis mål från drygt 60 meter var tydligen något alldeles extra.Läs matchreferatet genom att klicka på bilden som jag hämtat från BT:s websida.
Välbesökt medlemsmöte i Borås

2012-04-23Kvällens medlemsmöte i Borås var främst avsett för nya moderata medlemmar, men även öppet för andra. Jag, Cecilie och Ulrik fick gott om tid att berätta om våra politiska områden i riksdagen, men också att kommentera opinionsläget, regeringsalternativen och lite av varje.

Media försöker ju just nu att sätta en "krisstämpel" på Moderaterna och Alliansregeringen. Fast det är ärligt talat lite svårt att känna "krisen" när man träffar moderater runt om i landet. Dagens opinionssiffror visar ju sanarare att väljarna gillar oss moderater och att vi till och med ligger en bra bit över rekordresultatet i valet 2010, och stämningen är på topp i partiet. Den moderata "krisen" är nog mest en konstruktion av vissa vänsterjournalister som vill försöka hitta ett sätt att angripa regeringen.

Faktum är ju att det är tydligt för de flesta att inte minst Socialdemokraterna avstår från att lämna besked i många viktiga politiska frågor, och i de få fall man gör det visar det sig snabbt hur oeniga man är både inom Socialdemokraterna internt och mellan partierna i oppositionen. Man kan ju inte ens lämna besked om eventuellt samarbete inför nästa val. I längden kommer verkligheten att komma ifatt Socialdemokraterna och den övriga oppositionen. Och under tiden utbildar vi våra moderata valarbetare så att de är redo att ta fajten när de politiska alternativen börjar klarna.
Välkommen att träffa mig och mina riksdagskolleger i Borås i kväll!

2012-04-23


Naturligt att de som inte använder jobbcoach snabbare får jobb

2012-04-22

I dag har Göteborgs-Posten en artikel med rubriken Satsningen på jobbcoacher - ett fiasko där man kritiserar nyttan av Arbetsförmedlingens jobbcoacher. Göteborgs-Posten konstaterar bland annat att 25 procent av dem som anlitat en jobbcoach hade arbete efter tre månader, vilket är sämre än de som var utan jobbcoach, där lyckades 27% få jobb inom tre månader. G-P drar slutsatsen att "det nedslående resultatet är att den som hade tillgång till en jobbcoach till och med hade svårare att få jobb än de som sökte jobb på egen hand".

Maken till ovetenskaplig och okunnig slutsats får man nog leta efter. De som använder jobbcoacher är främst de som står lite längre från arbetsmarknaden eller har svårt att hitta ett arbete. De som är mest attraktiva på arbetsmarknaden och har lätt att hitta ett arbete har däremot knappast någon nytta med att anlita en jobbcoach, de får snabbt jobb ändå på egen hand. Att de som inte använder jobbcoach haft lättare att få jobb än de som använt jobbcoach är därför fullständigt naturligt. Jag tycker däremot att det är imponerande om de som står längre från arbetsmarknaden tack vare jobbcoacherna lyckas nästan lika bra med att få jobb som de mest attraktiva på arbetsmarknaden. Det är ett ganska bra betyg.
Logiken brister när det gäller Sveriges kamp mot kvicksilver

2012-04-21

I dag går miljöminister Lena Ek(C) ut och förklarar att Sverige ska ta strid mot ett färskt EU-beslut som tillåter kvicksilver i vissa mätinstrument. "Jag är faktiskt otroligt irriterad över detta. Vi driver globala förhandlingar där Sverige är väldigt aktiv, med stöd av EU-kommissionen, för att fasa ut kvicksilver överhuvudtaget i hela världen. Eftersom det är ett väldigt farlig miljögift", säger Lena Ek till Sveriges Radio.

På sin websida skriver Dagens Eko att i Sverige är kvicksilver totalt förbjudet sedan 2009 och vad gäller termometrar och andra mätinstrument har utfasningen hållit på sedan 1990-talet. Nu håller resten av EU på att skärpa sina regler kring kvicksilver men Belgien blockerar kvicksilverförbud i vissa professionella mätinstrument, till exempel ett som mäter porstorlek i bland annat papper. Det här innebär att Sverige nu egentligen behöver öppna sin marknad för några enstaka produkter som innehåller kvicksilver. Men svenska regeringen vill inte ge sig och enligt Lena Ek överväger Sverige att kräva ett nationellt undantag genom EU:s så kallade miljögaranti. "Vi kommer i Sverige att stå fast vid vårt förbud och så får vi ta konflikten med kommissionen", säger Lena Ek.

Man kan ju inte annat än hålla med om att vi inte ska återinföra kvicksilver i produkter när vi en gång lyckats avskaffa det. I den delen håller jag med vår miljöminister. Men det ologiska i denna fråga är att Sverige redan har ett undantag när det gäller kvicksilver, och det är i våra lågenergilampor! I takt med att våra gamla vanliga - kvicksilverfria - glödlampor förbjudits ersätts de främst med lågenergilampor med kvicksilverinnehåll.

När Sverige införde kvicksilverförbudet 2009 frågade jag vår dåvarande miljöminister, Anderas Carlgren (C), vid ett tillfälle hur Sverige kunde driva igenom ett kvicksilverförbud samtidigt som vi med öppna ögon ökade kvicksilver- förbrukningen och sannolikt kvicksilverläckaget till naturen genom att ersätta glödlampor med kvicksilverlampor. Hans svar då var, om jag minns rätt, ungefär att glödlampsförbudet skulle minska elförbrukningen och att det var en viktig klimatfråga och därmed vägde tyngre än kampen mot kvicksilver.

Jag skrev flera blogginlägg under 2009 om hur illa kvicksilverförbudet gick ihop med EU-förbudet mot vanliga glödlampor. Läs i bloggarkivet, exempelvis 2009-06-15, 2009-06-12 (2 inlägg) samt 2009-01-28. Tyvärr var det ingen alls som lyssnade då, men det var då vi borde tagit striden om vi skulle minskat kvicksilverutsläppen i naturen! Och med tanke på mängden kvicksilverlampor som varje år sannolikt krossas i hushållen, på återvinningsstationerna och under transport, varvid kvicksilvret når vår natur och vårt grundvatten, så kan man ju fråga sig varför inte kampen mot kvicksilverlampor är lika viktig som kampen mot några mätinstrument innehållande kvicksilver? Och varför tog inte Lena Ek kampen mot glödlampsförbundet under sin tid som ledamot av EU-parlamentet?

Det är bara att konstatera att dagens miljöpolitik inte är helt logisk, och det gäller tyvärr även Alliansregeringen emellanåt. Men samtidigt är det givetvis så att allt skulle vara tio gånger värre om Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade något att säga till om. Klimatfrågan fördunklar tyvärr omdömet hos många politiker, inte minst i EU, och gör att andra viktiga miljöfrågor hamnar i bakgrunden. Kampen mot kvicksilver är bara ett exempel i raden.
Min 13:e praoelev i riksdagen

2012-04-20Den här veckan har min trettonde praoelev följt mitt arbete i riksdagen. Denna gång Daniil från Bollebygd. Han hade lite extra tur med veckan eftersom han fick följa med på 50-årsuppvaktningen av folkpartiets partiledare Jan Björklund i onsdags, och väl där fick han mingla med nästan hela den svenska regeringen och hälsa på statsministern och övriga tre partiledare i Alliansen. Men det blev också många timmar under veckan på läktaren i riksdagen för att följa debatter och frågestund och ett besök hos riksdagens andre vice talman Ulf Holm.
Alliansen tar ansvar för Sverige

2012-04-19

Det är rubriken på en debattartikel i Borås Tidning idag som jag undertecknat tillsammans med finansminister Anders Borg och företrädare för Allianspartierna, med anledning av regeringens vårproposition. Av någon olycklig anledning har folkpartiets företrädare fallit bort bland undertecknarna på BT:s debattsida, men självklart står alla Allianspartierna bakom artikeln.
Klåfingrigt folkparti öppnar för fler tvingande pappamånader

2012-04-19

Folkpartiets senaste Landsmöte avvisade tankarna på fler tvingande pappamånader i föräldraförsäkringen. Det var klokt! Men nu öppnar tydligen partiet för att ändå införa fler tvingande pappamånader, "om inte jämställdhetsbonusen ger tillräckligt resultat". Allt enligt partiledare Björklund i TV idag. Usch vad gammaldags klåfingrigt!

Jag tror dock aldrig att detta kommer att bli Alliansens gemensamma politik, men skulle ett sådant förslag mot förmodan läggas fram i riksdagen medan jag är ledamot kommer jag att trycka på den röda nej-knappen. Ingen partipiska i världen kommer att kunna förmå mig att rösta för att omyndigförklara svenska föräldrar. Det är ett löfte!
Riksdagsbesök från Borås Praktiska Gymnasium

2012-04-19

I dag har jag haft besök av elever från Borås Praktiska Gymnasium. Det är alltid kul att ta emot intresserade och engagerade elever på rundvandring i riksdagen och försöka
svara på deras frågor.

Ett litet steg för ökad frihet på våra äldreboenden

2012-04-18

I dag tog riksdagen ett litet men symboliskt beslut. Vi sa ja till regeringens förslag att göra det tillåtet att servera starköl, vin och spritdrycker till boende och besökare på särskilda boenden och äldreboenden utan att det krävs serveringstillstånd. Nu avskaffar vi därmed förmynderiet över de äldre som lever sina sista år på ett äldreboende. Vill man ta ett glas vin till maten eller en nubbe till midsommarsillen, och dessutom bjuda anhöriga på detsamma, så bestämmer man numera själv över detta och behöver inte fråga någon annan.

Ett litet beslut kan man tycka, men ett beslut med stor symbolik. Bara för att man är äldre och inte kan bo kvar hemma betyder det inte att man inte ska få bestämma över sin egen vardag.
FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund 50 år

2012-04-18I dag firade Folkpartiledaren och Utbildningsministern Jan Björklund sin 50-årsdag med en mottagning i Rosenbad. Jag var inbjuden i min egenskap av ledamot i Riksdagens Utbildningsutskott. Det var ett välbesökt kalas, och jag fick bland annat höra hela regeringen sjunga ja må han leva under ledning av statsministern (bilden till höger). En väl samsjungen kör, även om Carl Bildts sångröst som bekant inte ligger på samma höga nivå som hans utrikespolitiska kunnande.

Jan Björklund är medlem i Riksdagsguliganerna, en lokal supporterklubb för politiker och tjänstemän i riksdag och regering som håller på Elfsborg, och som jag startade 2006. Inför Björklunds 50-årsdag hade jag lite kontakter med Elfsborgs marknadsavdelning och de hjälpte till att trycka upp en matchtröja med passande tröjnummer som jag överlämnade till medias och åskådarnas stora förtjusning. Jubilaren blev helt klart en smula överraskad.
Ska Vitryssland fråntas rätten att arrangera Ishocky-VM 2014?

2012-04-18

I veckan startade en internationell kampanj med målet att frånta Vitryssland värdskapet för ishockey-VM 2014. Syftet är att markera mot de människorättsbrott landet gör sig skyldig till, jakten på oppositionella och den stenhårda diktaturen där de flesta EU-ländernas ambassadörer utvisats ur landet. I dag var Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund (tv på bilden) inbjuden till riksdagen för att berätta om sin syn på saken. Att flytta VM är kanske inte alldeles enkelt. Englund utlovade dock full aktivitet från Internationella Hockeyförbundet när det gäller att media ska ha rätt att verka i landet och att besökare till VM inte ska stoppas på grund av visumregler. Värd för dagens möte var min moderate riksdagskollega Christian Holm (th på bilden). Han är en av dem som knappast kommer att få resa in i Vitryssland under hockeyvm eftersom han kritiserat regimen hårt, haft många kontakter med oppositionella och även suttit fängslad i vitryssland under ett av sina besök där för ett antal år sedan.

Diskussionen lär fortsätta. För egen del tycker jag det är en skyldighet för alla Europas länder att markera kraftfullt mot Europas sista riktiga diktatur. Varför ska den hockeyintresserade diktatorn Lukasjenko få sola sig i glansen som arrangör av ishockey-vm?
"Det saknas idag tillräcklig kunskap om hur klimatet fungerar"

2012-04-17

När Riksdagens rymdnätverk i går besökte Göteborg blev det mycket samtal kring svensk rymdforskning, och då främst klimatforskningsprojektet STEAMR där företaget Omnisys leder utvecklingsarbetet i nära samarbete med bland annat Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

I ett PM som delades ut vid vårt besök skriver Omnisys att "Det saknas idag tillräcklig kunskap om hur klimatet fungerar och därför är det svårt att göra säkra förutsägelser om hur varmt det kommer att bli eller hur åtgärder för att begränsa utsläpp till atmosfären kommer att påverka utvecklingen. Ändringar i sammansättningen av atmosfären och dess dynamik och kemi behöver mätas för att användas i, och förbättra, existerande klimatmodeller."

Dessa ord från ett av de ledande företagen och forskarna i Sverige som arbetar med utveckling av utrustning för klimatforskning säger en del. De politiker och samhällsdebattörer som kategoriskt hävdar att "klimatfrågan är avgjord" eller att "forskarna är eniga" har helt enkelt fel. Forskarna är inte alls eniga och klimatforskningen är en relativt färsk vetenskap. Mycket mer forskning behövs, och jag tycker det är utmärkt om svenska forskningspengar kan användas för att finansiera en mer tillförlitning forskning kring atmosfärens sammansättning och därmed förhoppningsvis kunna skapa mer tillförlitliga klimatmodeller.
Riksdagens rymdnätverk besökte Västsverige

2012-04-16I dag har riksdagens rymdnätverk besökt tre företag verksamma inom rymdområdet. Först Volvo Aero i Trollhättan som specialiserat sig på motordelar till motorer och flygplansmotorer, och utvecklat nya tekniker som gör dessa lättare, billigare och mer bränslesnåla. På detta företag rådde fotoförbud. Efter en god lunch tillsammans med företagsledningen fortsatte vi till Göteborg, där vi först besökte Omnisys i Sisjön i Göteborg (vänstra bilden). Omnisys specialitet är elektronik för rymdbruk och andra forskningsändamål, och vi fick bland annat en föredragning om klimatforsknings- projektet STEAMR (mer om detta i senare blogginlägg). Sista besöket gick till Ruag i Kallebäck i Göteborg (högra bilden) där man tillverkar olika komponenter för satelliter och bärraketer, exempelvis datorer, mikrovägselektronik, antenner och stommar i kompositmaterial för satelliter.

En spännande och faktaspäckad dag, som visade att rymdverksamheten i Sverige omsätter mycket pengar och har en stor mängd mycket välutbildade anställda.
Massinvandring eller massavvisning?

2012-04-14

Häromdagen debatterade riksdagen invandringspolitik, och som väntat haglar beskyllningarna mot regeringen. Dels från Sverigedemokraterna som talar om massinvandring, dels från Miljöpartiet och Vänsterpartiet som talar om massavvisning av asylsökande. Uppenbarligen har dessa partier något olika verklighetsbild.

Sanningen är att enligt Migrationsverkets statistik sökte drygt 29.600 personer asyl i Sverige under 2011, vilket är en minskning från 31.800 under 2010. Under 2011 beviljade Migrationsverket knappt 9.100 asylsökande uppehållstillstånd. Till detta kommer knappt 1.900 personer som var så kallade kvotflyktingar som överfördes till Sverige för vidarebosättning och drygt 1.300 som fick stanna på grund av synnerligen ömmande omständigheter. De resterande drygt 17.000 asylsökande beviljades med andra ord inte asyl.

Totalt under 2011 beviljades drygt 93.000 uppehållstillstånd. Av dessa var knappt 78.000 studerande, gästforskare, adoptivbarn, arbetskraftsinvandrare samt personer inom EES som sökte uppehållsrätt, samt anhöriga till dessa. Resterande ca 12.600 var alltså asylsökande och kvotflyktingar, samt anhöriga till dessa. Till detta kommer knappt 400 personer där det fanns verkställighetshinder för avvisning.

Siffrorna talar för sig själva. I Sverige pågår vare sig massinvandring eller massavvisning. Sverige har generösare regler än vad internationella överenskommelser kräver, men har numera samtidigt ett stabilt regelverk som fungerar, där man får besked relativt snabbt och där överklaganden prövas av domstol, och där också avvisningar normalt sett verkställs Den största delen av invandringen i Sverige handlar inte om flyktingar och asylsökande utan om studerande och arbetskraftsinvandrare samt personer som rör sig fritt inom EU/EES-området. En betydande del av invandringen består för övrigt av svenskar som flyttar tillbaka till Sverige efter en tid utomlands.
Hur tänker Svenskt Näringsliv kring ungdomsarbetslösheten?

2012-04-13

Nu har jag fördjupat mig lite i Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2012. Man ifrågasätter matchningen på arbetsmarknaden, och konstaterar att rekryteringsproblemen hindrar företagens tillväxt. Bristen på personer med yrkeserfarenhet sägs vara det största problemet. Man skriver samtidigt att mer utbildning inte är lösningen, utan att det är yrkesarbetslivserfarenhet som saknas. De flesta företag vill att de man rekryterar ska ha flera års yrkes- eller arbetslivserfarenhet.

Ärligt talat förstår jag inte riktigt logiken. Hur ska unga människor få denna fleråriga yrkes- och arbetslivserfarenhet om inget företag vill anställa någon som inte redan har sådan yrkes- och arbetslivserfarenhet? Visst kan vi förbättra samverkan mellan skola och näringsliv, och visst kan vi utöka möjligheten till praktik. Men detta görs redan i stor omfattning - ändå vill tydligen inte företagen anställa de unga. Inte ens nu när arbetsgivareavgiften för de unga är hälften så stor som för andra. De flesta kollektivavtal ger dessutom oftast ungdomar lägre löner än äldre arbetstagare. Är det inte dags för lite självkritik från näringslivsorgansiationerna också? Hur tänker man sig att klara sin framtida kompetensförsörjning när de äldre går i pension om man inte ens ger de välutbildade unga en chans, trots att de är billigare att anställa?

För övrigt klagar Svenskt Näringsliv ofta också på hur dåliga Arbetsförmedlingen är på att förmedla jobb. Det konstiga är bara att kritiken ofta verka komma från företag som aldrig eller i vart fall inte på länge har prövat att använda Arbetsförmedlingens resurser. Av de arbetsgivare som utnyttjat Arbetsförmedlingen för att rekrytera är 8 av 10 nöjda med servicen. Visst skulle en öka konkurrens inom arbetsförmedling kunna vara positivt, och jag tror det finns mer att göra där, men man tycker ju ändå att företagen borde prova vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda idag innan man klagar. Det är faktiskt inte samma gamla trötta Arbetsförmedling idag som det var för tio år sedan.

Rapporten från Svenskt Näringsliv har som vanligt en patentlösning, och det är att avskaffa turordningsreglerna i LAS. Personligen tvivlar jag på att det skulle förändra så väldigt mycket när det gäller möjligheten för unga att få anställning. Det finns redan utmärkta möjligheter idag till långa provanställningar av unga där arbetsgivare kan testa vad de går för. Jag är den förste att medge att turordningsreglerna i LAS är otidsenliga och medför problem för en del företag och branscher. De skulle behöva moderniseras. Men det är ändå dags att Svenskt Näringsliv lyfter blicken lite? Alla samhällsproblem går faktiskt inte att lösa bara genom att avskaffa LAS.
Bättre Nordkorea flyttar sin raketverksamhet till Esrange

2012-04-13

Det gick ju sådär med Nordkoreas upphaussade raktuppskjutning. Raketen bröts i fyra delar på 12-15 mils höjd och störtade i havet efter bara några minuter i luften. Man är uppenbarligen lika dåliga på att bygga raketer och styra dessa som att försörja sin svältande befolkning med mat. Raketuppskjutningen gjordes ju för att hylla 100-årsdagen av den store ledaren Kim Il-Sungs födelsedag. Han är ju död sedan länge, men är ändå landets evige president. Hyllningen slutade enligt mitt tycke på ett mycket passande sätt. Raketen kraschade, på samma sätt som landet gjort sedan Kim Il-Sung en gång tog makten i landet.

Om Nordkores politiska ledning inte kräver mer av sina raketer än så här så blir det nog för övrigt både billigare och enklare att hyra in sig hos Esrange i Kiruna och skjuta upp en sondraket i stället. Dessa når i vart fall 25 mils höjd och är i luften 20 minuter eller mer....
Myter om ungdomsarbetslösheten avslöjas av Svenska Dagbladet

2012-04-12

För en gångs skull finns en riktigt seriös granskning av ungdoms- arbetslösheten i en svensk tidning. Det är Svenska Dagbladet som idag ägnar ett helsidesuppslag åt att granska ungdomsarbetslösheten. Man konstaterar att det är fel att påstå att var fjärde ungdom är arbetslös, och visar att den verkliga ungdomsarbetslösheten är 12%, vilket i och för sig är ett fullt tillräckligt stort problem.

Professor Anders Forslund på IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, konstaterar i artikeln exakt det jag själv brukar påpeka, nämligen att ungdomsarbetslösheten inte är ett generellt problem för unga. Det är däremot ett allvarligt problem för den del av de unga som inte har tagit sig genom gymnasiet med fullständiga betyg. De flesta ungdomar som klarar av gymnasiet får också jobb relativt snabbt efter examen. Det är viktigt att vara tydlig med detta för att ge ungdomarna framtidstro.

I artikeln konstateras att genomsnittsarbetslösheten bland unga skiljer sig åt kraftigt i Europa. Värst är Spanien och Grekland med 50% ungdomsarbetslöshet. Lägst är Tyskland och Österrike med 8,2 respektive 8,3%. Genomsnittet är 22,5% och Sverige ligger över genomsnittet med 25,2% på det sätt man räknar enligt den gemensamma mätmetoden där ungdomar i utbildning som söker extrajobb räknas med. Man kan alltså anta att den verkliga ungdomsarbetslösheten ligger en bra bit lägre i samtliga länder. Men oavsett hur man räknar ligger Sverige över genomsnittet. I artikeln förklaras en stor del av detta av professor Forslund med att man i många länder bedriver alla praktiska gymnasieutbildningar som lärlingsutbildning. Det gör att alla dessa elever räknas som sysselsatta och det förbättrar statistiken. I Sverige räknar vi inte på samma sätt eftersom alla gymnasieelever räknas som studerande.

En glädjande sak är att långtidsarbetslösheten bland unga i Sverige ligger bland de lägsta i Europa. De flesta ungdomar är arbetslösa korta perioder, och får oftast snabbt jobb igen.

Slutsatsen är given - bästa sättet att minska ungdomsarbetslösheten är att se till att alla ungdomar slutför gymnasiet. Det är därför viktigt att stå emot oppositionens krav att ändra tillbaka reglerna så att alla ungdomar återigen ska tvingas läsa in högskolebehörighet på gymnasiet. Vi vet att detta tidigare orsakade en massa avhopp från gymnasiet, och det är i huvudsak dessa ungdomar som idag är långtidsarbetslösa.

Det är inte heller någon bra ide att göra som Socialdemokraterna föreslår och fördubbla arbetsgivareavgifterna för alla unga eller fördubbla momsen inom restaurangbranschen om man vill underlätta för unga att få jobb. Socialdemokraternas politik skulle utan tvekan förvärra ungdomsarbetslösheten i stället för att minska den.
Riktade statsbidrag och detaljstyrning skadar vuxenutbildningen

2012-04-12

I dag har jag och min riksdagskollega Ulrik Nilsson en debattartikel i Borås Tidning med tema vuxenutbildning. Vi upprepar först att vuxenutbildningen är av avgörande betydelse för Alliansens arbetslinje, och att vi därför satsar mer på vuxenutbildning än vad den gamla socialdemokratiska regeringen gjorde.

I artikeln bemöter vi sedan ett debattinlägg från ledande kommunala s-politiker i Sjuhärad (Lena Palmén, Pelle Pellby och Mattias Josefsson, Bt 4 april) som hyllar ett riksdagsbeslut nyligen där de fyra oppositionspartierna S, SD, V och MP drev igenom att det riktade statsbidraget till komvux ska återinföras. Från Alliansens sida tycker vi det är fel att öronmärka pengar för en viss omfattning av kommunal vuxenutbildning, eftersom behoven varierar i kommunerna beroende på arbetsmarknadsläge och generell utbildningsnivå. Vi har förtroende för att kommunpolitikerna klarar att prioritera. Varför ska just en kommunal skolform – komvux – ha riktade statsbidrag, och inte förskola, grundskola och gymnasium? Alliansregeringen avskaffade det riktade statsbidraget till komvux för några år sedan för att öka kommunernas självbestämmande. Det statliga stödet till komvux finns dock kvar och har dessutom ökat, men det ingår numera i det generella statsbidraget till kommunerna. Är det verkligen så att socialdemokratiska politiker prioriterar bort komvux bara för att det inte finns ett styrande statsbidrag?

Vi påpekar i artikeln att enda effekten av riksdagsbeslutet är att kommunpolitikerna får mindre möjlighet att påverka och i stället ställs under förmynderskap av riksdagen. Är det verkligen så jobbigt för s-politiker att ta ansvar och prioritera att man helst av allt önskar sig en hård statlig detaljstyrning av all kommunal verksamhet? Är det verkligen sådana politiker väljarna vill ha i ledningen för sina kommuner? De tre s-politikerna, Lena Palmén, Pelle Pellby och Mattias Josefsson (S) har inte heller förstått att riksdagsbeslutet som S, SD , MP och V drev igenom inte ger en enda krona mer till vuxenutbildningen. Om det riktade stödet återinförs sänks naturligtvis det generella statsbidraget till kommunerna samtidigt. Det enda som händer är att kommunpolitikerna får lite mindre att säga till om.

På skärtorsdagen publicerades en annan debattartikel i Göteborgs-Posten där samarbetsorganisationen ViS, Vuxenutbildning i Samverkan, påpekar hur den kommunala vuxenutbildningen har en central roll för att både stimulera individens utveckling och förse företagen med arbetskraft. Det som behövs är enligt ViS en skräddarsydd, lokalt förankrad och snabbrörlig vuxenutbildning med en stark lokal och regional förankring, i stället för att tilldelas hårt styrda, trögrörliga statligt formulerade uppdrag. Ett budskap från de som vet vad de talar om, och ett budskap som den politiska oppositionen i riksdagen borde lyssna på. Riktade statsbidrag och likriktning är fel väg att gå.
Tur att staten inte tog över Saab

2012-04-11

Saabs konkursförvaltare har nu räknat på underskottet i konkursboet. Det landar på 9,4 miljarder kronor. Det var ju tur att inte staten tog över verksamheten som Socialdemokraterna ville. Då hade de svenska skattebetalarna idag suttit med notan.

I sammanhanget kan det vara intressant att se hur nuvarande s-ledaren Stefan Löfvén agerat under Saab-krisen. Redan när General Motors gav upp för att Saab sålde för få bilar krävde dåvarande Metallordföranden Löfvén, med stöd av dåvarande S-ordföranden Mona Sahlin, att staten skulle ta över förlusterna genom att gå in som delägare.

I början av 2010 köptes Saab i stället av den holländske lycksökaren Victor Muller och hans Spyker. Han fick snabbt Löfvens stöd. "Han jobbar hårt för att få det här att gå i lås nu", sade han på en presskonferens, "men han kan inte göra allt själv." De som borde ställa upp för Muller var som vanligt skattebetalarna, som enligt Löfven borde ge Muller billiga lån, subventioner och pengar till forskning och vidareutbildning. Det stöd som staten redan hade garanterat, runt 4 miljarder kronor i lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB, tyckte Löfven var fickpengar. "Passivt", fnyste han på en presskonferens (Citatkälla: En krönika i Expressen av författaren Johan Norberg den 29 januari i år).

När nästa kris infann sig, våren 2011 var det dags igen. Den 28 juni 2011 sade nuvarande S-ledaren Stefan Löfvén, då ordförande för IF Metall följande till TT: Vi kräver att regeringen tillsammans med GM gör klart för EIB att Antonov kan bli delägare. Antonov ihop med kinesiska delägare blir en stabil grund att så på för Saab i framtiden. Det var kanske inte heller så välbetänkt. i slutet av november greps den efterlyste Antonov i London, misstänkt för storbedrägeri på 9 miljarder mot sin egen bank, Snoras Bank i Lettland. Banken har nu gått i konkurs.

Det var nog en väldig tur för Sverige att det var Alliansregeringen som hanterade Saab-krisen och inte en Socialdemokratisk regering. Oavsett om partiledaren hette Sahlin, Juholt eller Löfvén.
Sänkt arbetsgivareavgift kan redan ha skapat 40.000 jobb för unga

2012-04-10

Organisationen Företagarnas företagarpanel har tillfrågats om kunskapen och effekterna av sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. 1 av 5 företag i panelen uppger att reformen haft en positv effekt och omkring 70 procent av dessa företag anger att de ökat antalet unga anställda. Organisationen Företagarna har räknat om detta resultat till hela den svenska arbetsmarknaden och drar då slutsatsen att 40.000 nya jobb kan ha skapats för unga tack vare reformen.

"Grovt beräknat innebär det att 40 000 nya jobb har skapats för unga och vår panel ger en tydlig indikation att sänkningar av lönekostnaden har en positiv effekt för små företags anställningsbenägenhet" säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna.

Företagarna skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att "forskning har på senare tid indikerat att förändringar av lönekostnader har effekt, tvärtemot vad tidigare forskning visat". Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga ska dessutom utvärderas av IFAU, Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

"Det är viktigt att politiska förslag kring förändringar av reformen inte genomförs innan det finns utförligare underlag till utvärdering säger Lars Jagrén, chefsekonom på Företagarna.

Företagarnas pressmeddelande stämmer väl med den bild jag får när jag träffar småföretagare. Om det blir billigare att anställa så får också fler jobb. Sänkta arbetsgivareavgifter för unga gör att lönekostnaden sjunker utan att lönen till den anställde sänks. Jag tycker det är en utmärkt lösning. Om det skulle vara så att 40.000 nya jobb redan har skapats är det en succe. Till detta kommer ett antal ungdomar som sluppit bli uppsagda nu när konjunkturen viker. Runt om i Europa stiger ungdomsarbetslösheten, men i Sverige är den stabil eller långsamt sjunkande. Dessutom är färre ungdomar långtidsarbetslösa i Sverige jämfört med i de flesta andra länder. Ett samband med de sänkta arbetsgivareavgifterna är väl knappast osannolikt.
Carl Bildts kommentarer kring "Saudi-skandalen"

2012-04-09

Jag har i flera sammanhang sagt att den så kallade "Saudi-skandalen" sannolikt kommer att visa sig inte vara någon skandal alls utan en ren medieanka. Att man inte gillar vapenexport är en helt annan sak, och om en majoritet i riksdagen vill stoppa vapenexport så kan man ändra reglerna. Men i dag finns ingen majoritet i riksdagen som vill stoppa svensk vapenexport, och så länge dagens regler gäller ska regeringen följa dessa. Ingen har kunnat visa att motsatsen skett. Påståenden i media att försvarsminister Tolgfors skulle ha ljugit eller vilselett svenska folket är faktiskt mycket märkliga. Jag har faktiskt inte hittat en enda punkt där han talat osanning. Ändå har dett på något sätt blivit en accepterad sanning. Jag tycker faktiskt den kommande KU-granskningen ska bli mycket intressant.

Carl Bildt beskriver sin syn på "Saudi-skandalen" på sitt vanliga korta och kärnfulla sätt på sin blogg den 4 april:


Skandal?

STOCKHOLM: Onsdag, men eftersom påsken är i antågande har vi Regeringssammanträdet i dag i stället gör i morgon.

I vissa media i dag finns lite återspeglingar av den lunch med olika media jag hade i går, och där man var intresserad av att resonera också med anledning av diskussionen om exporten till Saudiarabien.

Som framgått av vad jag skrivit tidigare här har jag mycket svårt att se skandalen i “skandalen”.

Beslut har fattats och redovisats i laga ordning och i överensstämmelse med stiftade lagar och beslutade rutiner.

Man må sedan tyckte illa om både försvarsmaterielexport och Saudiarabien – och det finns ju de som gör – men det är en helt annan sak.

Beslutad svensk politik skall följas av en svensk regering. Och så har tydligt och klart skett i detta fall.

I grunden går det tillbaka på ett 2002 fattat beslut som öppnade för export av en svensk pansarvärnsrobot.

Lätt polemiskt ställde jag frågan om någon tror att situationen i Saudiarabien vad gäller t ex mänskliga rättigheter hade blivit bättre om de sedan köpt t ex en fransk robot i stället för en svensk.

Så naiv tror jag knappast någon är.

Och den så beramade “vapenfabriken” är ju en anläggning för underhåll, renovering och modifiering av just dessa pansarvärnsrobotar.

Sådan krävs, och alternativet är väl sannolikt att detta arbete löpande utförs i Sverige.

Och allt sker väl inom ramen för det samarbetsavtal som ingicks mellan Sverige och Saudiarabien 2005 – av en annan regering – och som både redovisades och diskuterades offentligt.

Sedan må man – som sagt – tycka illa om både det ena och det andra inslaget i såväl svensk politik som situationen i Saudiarabien, eller föra vidare den alls icke nya diskussionen om ett s k demokrati-kriterium i vår exportpolitik på detta område.

Men det blir ju inte någon “skandal” för den sakens skull.

Glad Påsk!

2012-04-05Jag önskar alla mina bloggbesökare en

riktigt glad påsk!


Ni är många nu, snart 450.000 träffar på

hemsidans olika flikar sedan starten!

Fakta om sjukskrivningsläget

2012-04-04

När man följer debatten i media och samtidigt lyssnar till den politiska oppositionens beskrivning kan man tro att majoriteten av de sjuka i Sverige känner sig orättvist behandlade av Försäkringskassan och misshandlas i systemet, att det förekommer ett omfattande antal tvister, samt att det normala är att människor är långtidssjukskrivna.

I går höll Försäkringskassan en pressträff om sjukskrivningsläget, och där framkom en del intressanta siffror. Figuren nedan illustrerar att Försäkringskassan under 2011 hanterade 443.000 ärenden om nya sjukfall. 96,7% av ansökningarna om sjukskrivning beviljades, och det var bara i 3,3% av fallen som oenighet rådde eller ansökan inte beviljades. Man ser också att 424.000 ärenden avslutades under året, dvs att den sjukskrivne i de flesta fall återgick till arbetet.
Figuren till vänster visar att 73% av sjukskrivningarna avslutas inom 90 dagar, 87% inom 180 dagar och 94% inom 365 dagar. Det är alltså ganska få personer som i praktiken påverkas av de skärpta reglerna om arbetsförmågeprövning efter 180 respektive 360 dagar.

Försäkringskassan redovisade också statistik kring de nya mer förmånliga ersättningsregler som regeringen införde från årsskiftet. Dels möjlighet till sjuk- penning i särskilda fall för den som saknar sjukpenningsgrundande inkomst eller har en inkomst under 80.300 kronor per år. Dels en särskild undantags- möjlighet till fortsatt sjukpenning efter den maximala tiden om det på grund av sjukdomen vore oskäligt att dra in ersättningen. Dels en ny förmån, boendetillägg som kan utbetalas som tillägg till sjukpenning, rehabiliterings- penning eller aktivitetsstöd.

Få personer har utnyttjat dessa nya regler. Sjukpenning i särskilda fall har sökts av 1009 personer, 309 personer har ansökt om fler dagar med sjukpenning baserat på oskälighetsregeln och 2.489 personer har ansökt om boendetillägg. Siffrorna visar att talet om utförsäkring är överdrivet, oftast går man in i andra ersättningsformer och ställs inte på bar backe. De få som saknar sjukpenningsgrundande inkomst får hjälp av de nya reglerna, men de är inte särskilt många.

Försäkringskassans visade också att en del personer återgår i sjukskrivning efter en tid hos arbetsförmedlingen. Detta var väntat och är en naturlig effekt av reformen. Att vi vill ge långtidssjukskrivna en ny chans att pröva att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden betyder inte att alla klarar av det. Då ska man självklart kunna återgå i sjukskrivning igen och det var vi tydliga med när reformen infördes. Det viktigaste är att alla får en chans att försöka!
Moderaterna fick 1,5 miljoner i bidrag från privatpersoner förra året

2012-04-04

I går kunde man läsa på TextTV att Moderaterna i ett pressmeddelande redovisat förra årets kontanta bidrag till partiet. Under 2011 fick vårt parti 1,5 miljoner i bidrag från totalt 4.492 privatpersoner. Ingen skänkte över 20.000 kronor. Utslaget per givare motsvarar gåvorna 334 kronor per person, och min tro är att gåvorna oftast kommer från medlemmar som skänker en hundralapp eller två utöver medlemsavgiften. Det har jag själv gjort vid några tillfällen.

Sedan många år, och så länge jag varit politiskt aktiv, tar moderaterna inte emot bidrag från företag, organisationer eller andra juridiska personer.

Gårdagens redovisning förvånar säkert dem som gått på oppositionens misstänkliggöranden och ryktesspridning om stora ekonomiska finansiärer bakom moderaterna som förväntar sig politiska gentjänster. Redovisningen visar att dessa påståenden saknar grund. Tvärtom är de ekonomiska bidragen till moderaterna ganska blygsamma i jämförelse med de 6 miljoner i kontantstöd som Socialdemokraterna årligen får från LO (uppgift från LO:s egen hemsida). Till detta kommer de ytterligare enorma bidrag som LO-facken ger Socialdemokraterna under valrörelserna i form av ombudsmän, betalda av medlemmarna, som arbetar heltid som valarbetare för (S). Och i det fallet behöver vi inte ens fundera över kravet på politiska gentjänster. Det är fullständigt uppenbart att LO alltid kräver betalt från Socialdemokraterna när det gäller att driva politiska frågor, och det lär knappast bli svårare med en tidigare förbundsordförande för IF Metall som partiledare. Utöver stödet från LO får givetvis Socialdemokraterna också kontanta gåvor från privatpersoner, precis som vi moderater och övriga partier

Socialdemokraterna och Moderaterna spelar i olika divisioner när det gäller kontanta gåvor och andra stöd till partierna. Vi moderater kommer inte i närheten av de pengar som Socialdemokraterna disponerar utan får lita mer till ideellt engagemang. Och det är kanske ganska bra egentligen. Röster kan inte köpas för pengar utan bara förtjänas genom personligt engagemang.
Prioritering är den viktigaste kommunala frågan

2012-04-03

I går kom ju beskedet från Socialstyrelsen att man vill införa bindande regler som säger att bemanningen inom demensvården ska utgå från de boendes behov och inte baseras på en lagstiftning om minimibemanning. En lag om minimibemanning skulle enligt Socialstyrelsen inte föra frågan framåt, utan tvärtom innebära att minimibemanningen snarare blev detsamma som normalbemanning. (Förslaget går helt i linje med det jag berättade om på bloggen den 24/3). Socialstyrelsens förslag innebär i stället att kommunerna tvingas skärpa kontrollen över bemanningen på alla boenden så att behoven verkligen tillåts styra. Detta är utmärkt, och lär sannolikt göra att bemanningen måste öka på en del boenden.

Borås Tidning kommenterar idag Socialstyrelsens förslag på ledarplats i en klockren analys: "Kraven kommer att leda till ökad bemanning och därmed ökade kommunala kostnader. I förlängningen kommer det därför att bli ännu viktigare att kommunen satsar på sin kärverksamhet, till vilket detta hör. Det kan innebära att friska föräldrar får vänta på nattis till sina friska barn och det kan innebära att nya idrottshallar ställs på väntelistan."

Tydligare kan det knappast sägas. Jag hoppas alla kommunala politiker lyssnar, oavsett vilket parti de tillhör. Förmågan att prioritera kan definitivt utvecklas i de flesta kommuner. Är det inte märkligt att så snart det fattas pengar i kommunerna så är det oftast äldreomsorgen eller skolan som får stryka på foten?

Från min tid som kommunpolitiker vet jag att det finns väldigt mycket annat att prioritera bort eller förändra. Exempelvis onödiga kommunala funktioner, en ineffektiv användning av byggnader och lokaler, onödiga utredningar och dyra konsulter, inneffektiv finansförvaltning, slarviga upphandlingar, skattesubventionerade kommersiella verksamheter som inte är en kommunal uppgift, oskäligt dyra köpta tjänster som man kan utföra billigare själv, bristfällig samverkan med andra myndigheter och grannkommuner, samt inte minst bristande helhetssyn mellan olika förvaltningar som leder till felaktiga eller kostnadsdrivande beslut för kommunen som helhet.

Om man lyfter blicken går det ofta att spara på annat än omsorgspersonal och lärare.
Klimatextremisterna blir alltmer högljudda

2012-04-02

I dag går Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ut och kräver att riksdagspartierna på allvar diskuterar hur ett klimatpolitiskt ramverk kan införas i Sverige. "Baserat på rekommendationer från ett självständigt klimat­politiskt råd antar riksdagen ett utsläppsmål på nära noll för 2050. Åren fram 2050 delas upp i budgetperioder, exempelvis på fem år. Budgetperiodernas utsläppstak antas tre perioder (femton år) i förväg och anger de utsläppsminskningar som varje regering måste förhålla sig till" skriver Romson som menar att "precis som ett budgettak var nödvändigt för att klara den ekonomiska krisen på 90-talet så är ett utsläppstak i dag nödvändigt för att möta klimathotet."

Hårda ensidiga svenska åtaganden skulle alltså vänta, samtidigt som vår omvärld inte bryr sig nämnvärt om frågan. Detta kräver alltså Romson bara några dagar efter att professorn i nationalekonom, Michael Hoel, i en rapport på uppdrag av Expertgruppen för Miljöstudier, konstaterat att det inte finns något vetenskapligt belägg alls för att det skulle finnas någon nytta med att Sverige går före i klimatpolitiken. Det får inte andra länder att följa efter, det ökar inte möjligheterna att få till globala klimatavtal, det riskerar däremot att driva svensk industriproduktion ur landet till andra länder med lägre miljökrav - vilket ökar utsläppen, och det leder knappast till någon nämnvärd teknikutveckling. En totalsågning med andra ord, som enligt studien baseras på all tillgänglig vetenskaplig litteratur som finns på området. (Läs mitt blogginlägg om detta den 26 mars).

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och en enstaka politiker från andra partier blir alltmer högljudda och extrema i sina krav på ensidig och mycket dramatisk svensk "klimatpolitik". Miljöpartiets linje skulle medföra extrema energiskatter, nedläggning av all kärnkraft med skenande elpriser som följd, mer eller mindre stopp för privatbilismen, stopp för alla vägbyggen, stopp för stora delar av vår energikrävande industri och vår viktiga gruvnäring, och inte minst hota massor av svenska jobb. Och detta utan att man ens kan göra sannolikt att det skulle medföra någon som helst nytta för det globala klimatet. Var finns medias granskning av MIljöpartiets extrema politik?

För egen del skulle jag gärna se svensk klimatpolitik som en valfråga 2014. Det skulle tvinga klimatextremisterna att bekänna färg och skapa en viktig debatt om både den obefintliga nyttan och de stora skadorna en sådan politik skulle medföra.
"Opinionskris"?

2012-04-02

Efter några månader där media varit hårda mot Socialdemokraterna och Håkan Juholt blåser nu mediavinden mot oss moderater i stället. Så brukar det ofta vara, det växlar hela tiden, och mediadrev i olika riktningar påverkar alltid opinionen, i vart fall tillfälligt. Men trots alla upprepade rubriker om kris och "fritt fall" för oss moderater kan jag bara konstatera att i de sammanvägda opinionsmätningarna (genomsnittet av mätningar från olika institut), som exempelvis Novusmätningen igår, så ligger moderaterna strax över valresultatet från 2010, vilket i sin tur var det bästa val vi någonsin gjort. Det känns ärligt talat lite svårt att ta in känslan av djup opinionskris.

När det gäller Socialdemokraterna beskrivs den senaste tidens uppgång i opinionen som en succe. Jublet beror på att man nu kravlat sig upp några procentenheter över valresultatet 2010, vilket å andra sidan var det sämsta resultatet i modern tid. Fortfarande ligger man dock ett par procentenheter under valresultatet 2006, som beskrevs som ett katastrofval...

Nästa val avgörs 2014. Jag blir inte förvånad om vi får se flera kraftiga opinionssvängningar fram tills dess, troligen åt båda håll. Det finns två 30-procentspartier idag, och väljarna rör sig nu direkt mellan S och M, fram och tillbaka. Vem som vinner nästa val avgörs inte av dagens opinionssiffror utan vilket politiskt alternativ och regeringsalternativ som väljarna upplever som mest trovärdigt hösten 2014. Det är mer än två år dit.
Föräldrakooperativet Bybarna 20 år

2012-04-01

I går kväll var det stor fest i Ubbhults IF:s klubbstuga. Föräldrakooperativet Bybarna firade 20 år! 1992 startade Bybarna i Ubbhult av ett antal engagerade familjer. 1996 gick vi själva in i föreningen och fick på detta sätt den bästa tänkbara förskolan för våra barn. Åren 1996-2001 var jag kassör och styrelseledamot i föreningen. Det var mycket ideellt arbete, men oj så mycket man fick tillbaka i form av personalens engagemang och en fantastisk bra start för barnen.

Vid dagens fest var alla föräldrar och personal genom åren inbjuda, samt alla barn över 18 år som tidigare gått på Bybarna. Bybarna är ett bra exempel på hur man med engagemang och förenade krafter kan bygga en mycket bra verksamhet och få ut oerhört mycket mer för pengarna än vad en kommunal förskola brukar lyckas med. Bybarna är ett exempel på att det är bra med alternativa driftsformer inom skola, vård och omsorg.