Studiebesök på vulkanen Etna, Sicilien, 2 juli 2011

Sicilien och vulkanen Etna

2011-07-06

Har just kommit hem från en vecka på Sicilien med familjen. Vi bodde i Naxos Beach, strax söder om Taormina, alldeles vid foten av vulkanen Etna. Här utsikten upp mot vulkanen från vårt hotellområde.

Etna är Europas största aktiva vulkan med regelbundna stora utbrott. De senaste större utbrotten kom så sent som 2008. Även mellan de stora utbrotten är det full aktivitet från vulkanens toppkratrar. Det är en konstig känsla att ligga och sola på stranden och titta upp mot en aktiv vulkan som ständigt bolmar rök från toppen. På bilden syns också de mindre sidokratrarna på vulkanen som skapats vid de senaste decenniernas utbrott.





Besök på Etna - Europas största aktiva vulkan

2011-07-06



Vi hyrde bil och körde genom lavalanskapet upp till turiststationen Sapienza på ungefär 2.000 meters höjd. På vägen strax före turiststationen kan man njuta av en fantastisk blomsterprakt där en mängd vackra blommande växter slagit rot direkt i askan på ett sätt som skulle få varje trädgårdsmästare att tycka att de egna stenpartierna är ganska simpla.



Turiststationen Sapienza (ovan th) blev nästan dränkt av lava vid det senaste stora utbrottet 2001. Men som av en händelse, och med lite hjälp av schaktmaskiner som byggde vallar som lyckades styra lavan på nya vägar, så stannade lavafloden bara några meter bakom byggnaderna. I dag är det en märklig känsla att köra genom lava- och asklandskapet och stanna i den lilla turistanläggningen som är helt omgiven av färsk lava. Runtomkring finns ett antal "döda" kratrar som minne av andra utbrott.



Från turiststationen tar man linbana upp ytterligare 700-800 meter, och därefter är det jeep som gäller upp till dryga 3.000 meters höjd. De nya, mest aktiva, toppkratern ligger på ca 3.350 meters höjd, men dessa får man inte besöka, det är alltför farligt.



Däremot får man besöka den stora kratern på 3.000 meters höjd, där det fortfarande ryker nere i botten. En lång och spännande vandring tvärt över och runt kratern. Och jobbig - det känns på den tunna luften att man är på mycket hög höjd. Luften är sval, och vi får veta att under sju månader av året ligger snön djup på Etna. Linbanan är då en del av en ny stor skidanläggning mitt i asklandskapet. På bilden nedan sitter jag mitt i den stora kratern. Det ryker fortfarande från bottnen av kratern, och marken är alldeles varm bara några centimeter ned i askan.






Vulkanutbrott på Etna

2011-07-06

Etna har haft cirka 20 större utbrott per århundrade i minst 500.000 år. Även när det inte pågår några stora utbrott så släpper Etna varje år genom toppkratern och genom mängder av hål och sprickor på sluttningarna ut enorma mängder material, gifter och vattenånga. Med ojämna mellanrum bygger toppkratern upp ett tryck och sedan släpper den ut ett enormt moln av ånga och gaser från jordens inre. Dessa utbrott syns från stora delar av Sicilien i from av att det "ryker" från vulkanen.



Sedan i maj i år är Etna i en mer aktiv fas, och bara under vårt timslånga besök uppe på 3.000 meters höjd skedde två gigantiska utsläpp från vulkanens inre. En mäktig känsla att stå på 3.000 meters höjd, bara 300 meter nedanför själva toppen av den aktiva vulkanen, och se detta skådespel.



Det är givetvis svårt att uppskatta mängderna materia som släpps ut ur vulkanen, men enligt olika vetenskapliga rapporter som man kan hitta på nätet (bland annat från en artikel i Svensk Sjöfartstidning nr 23-24 1999) släpper vulkanen varje år bland annat ut 13 miljoner ton koldioxid, 1,5 miljoner ton svaveldioxid, 100 000 ton svavelväte, 110 000 ton klorväte, 5 500 ton fluorväte och en del andra mer eller mindre giftiga ämnen. Och detta gäller alltså de år när vulkanen inte har något större utbrott - vid stora utbrott är utsläppen många gånger större. Ett enda större vulkanutbrott på jorden kan tillfälligt sänka jordens medeltemperatur med upp till en halv grad eller mera, men kan också på lite längre sikt medföra uppvärmning av jorden. Att detta kan ske samtidigt beror på att svavelpartiklar stannar kvar i atmosfären vilket både ökar reflektionen av infallande solljus (avkylning) och absorberar värme som strålas ut från jorden (uppvärmning). Vulkanutbrott kan dessutom bidra till att ozonet bryts ned i stratosfären. Vulkaner har utan tvekan betydelse för jordens klimat.

Sicilianarna är uppenbart stolta över sin vulkan och har lärt sig att leva med den, men man upplever också en stor ödmjukhet inför naturens krafter. Samtidigt är det viktigt att veta att utsläppen från Etna inte bara är giftiga utan att den vulkaniska aktiviteten och inte minst askan skapar ett mycket bördigt klimat på vulkanens sluttningar, ett klimat som bland annat lämpar sig särskilt väl för citrusfrukter. Den höga vulkanen är också snötäckt sju månader om året och snösmältningen i sin tur förser halva Sicilien med dricksvatten och vatten till konstbevattning.

Mitt besök på Etna gav en stark känsla av att människan nog trots allt är ganska liten och obetydlig i det stora hela när man ser jordens stora och dramatiska klimatförändringar genom årtusendena. Etna i "nuvarande form" har alltså funnits i över 500.000 år, och har under hela denna tid på ett dramatiskt sätt påverkat både klimat och liv i sin omgivning.