Blogg Juli 2011

Naiv syn på säkerheten kring fotbollsmatcher i Malmö?

2011-07-31

Ännu en allsvensk fotbollsmatch har avbrutits, denna gång mötet mellan Malmö FF och Djurgården, och det på grund av att flera knallskott kastats in på arenan. Återigen drabbades alltså Malmö av en avbruten match. En slump?

Minst sagt förvånad blev jag när jag såg en representant för Malmöpolisen kommentera saken i TV och säga att man gjorde bedömningen att det var viktigare att få in all publik före matchstart än att genomföra de normala säkerhetskontrollerna av alla åskådare. Med andra ord - en orsak till gårdagens avbrutna match var att polisen gav klartecken att strunta i säkerhetskontrollerna (!) för att alla skulle hinna in på arenan före avspark. Detta beslut tog man alltså trots att Malmö redan en gång tidigare i år drabbats av en avbruten match på grund av publiken. Och trots att gårdagens match var en verklig högriskmatch. Och trots att polisen enligt uppgift redan tidigare under dagen observerat att Djurgårdssupportrar gick runt i centrala Malmö och kastade knallskott! Hur naiv får man egentligen vara?

En betydligt bättre lösning hade väl varit att skjuta upp matchstarten 15 minuter i avvaktan på att alla skulle hinna in? Kunde Elfsborgs bortamatch mot Halmstad skjutas upp 15-20 minuter på grund av gräsklippning så borde det väl även fungera när det är högt publiktryck, så man hinner göra en normal säkerhetskontroll på alla åskådare?

I Aftonbladet idag kräver Malmö FF:s vd Per Nilsson "hårdare kontroller och personliga biljetter". Hade det inte varit rimligare att ödmjukt beklaga att man inte ens genomförde normala kontroller och säkerhetsrutiner inför gårdagens match? Hur har förresten Nilsson tänkt sig att personliga biljetter ska göra någon nytta om man inte ens gör någon säkerhetskontroll av åskådarna? Hur ska man då kunna kontrollera att det är "rätt" person som innehar den personliga biljetten?

Nu upprepar sig historien från tidigare avbrutna matcher. Nya rop på krafttag och skärpta regler. Hade det inte varit bättre att börja med att tillämpa de regler som redan finns? Det kan för övrigt inte vara en slump att två av tre avbrutna matcher spelats i Malmö. Malmö FF och Malmöpolisen måste skärpa sina egna rutiner kring matcherna i Malmö. Det problemet kan faktiskt ingen annan lösa åt dem.


 

Antonov visar vad han går för

2011-07-30

Ryske finansmannen och tilltänkte "Saab-räddaren" Vladimir Antonov gör just nu allt för att lägga skulden för alla misslyckanden kring biltillverkaren Saab på den svenska regeringen och Europeiska Investeringsbanken. Som hjälp i sina märkliga utfall mot Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har han främst två personer, Lars Carlström, Antonovs talesman i Sverige samt Aftonbladets bilreporter (!) Robert Collin. Den senare är säkert bra på att skriva om bilar och deras motorstyrka, men verkar pinsamt okunnig om allt som rör företagande, statsfinanser och politik och verkar väldigt tydligt drivas av en politiskt rödfärgad motvilja mot regeringen. Tillsammans för dessa båda herrar en hätsk och smutsig kamp mot främst regeringen, grundat på märkliga, okunniga eller helt groteska beskyllningar. Bland annat påstår de på fullt allvar att regeringen vill avveckla all industri i Sverige (!) och ersätta denna med tjänstejobb, samt att det finns en dold agenda för att slå ihjäl Saab (!). Ingen av dem har kunnat förklara vad regeringen skulle vinna på att motarbeta Saab eller försöka få bolaget nedlagt. Inte heller har de kunnat förklara varför regeringen ställt ut kreditgarantier för Saabs lån på ett antal miljarder om man inte ville att företaget skulle överleva? Beskyllningarna är så obegripliga att man mest känner för att skratta åt dem. Men skrattet fastnar i halsen när man tänker på att det handlar om många människors arbetstillfällen, och att dessa låtit sig invaggas i en tro på att Antonov ska lösa alla problem för Saab.

För min egen del känns beskyllningarna mot regeringen fullständigt orimliga med tanke på att jag på ganska nära håll följde diskussionerna kring Saab under hela fordonskrisen, och vet vilket otroligt engagemang regeringen och regeringstjänstemännen lade ner på att försöka stötta svensk fordonsindustri, och då inte minst Saab.

Aftonbladet säger nu också att man "avslöjat" att Europeiska Investeringsbanken redan 2009 sade nej till Vladimir Antonov som delägare i Saab. Det avslöjandet ger jag inte mycket för, eftersom det skrevs en hel del om detta i media redan 2009. Det var alltså i praktiken ingen hemlighet då, och är ingen hemlighet idag. Men beskedet från EIB 2009 har inget alls med dagens nya ärende att göra. Saab har lämnat in en helt ny ansökan där man ber EIB ändra sitt tidigare beslut att stoppa Antonov som delägare. Det är beskedet på denna nya ansökan som både Saab och den svenska regeringen väntat på.

När Vladimir Antonov nu säger att han tänker stämma regeringen och EIB och kräva "skadestånd" för att han blivit "utestängd" som ägare i Saab så visar han enligt min mening att han inte är vare sig kunnig eller seriös. Saab behövde år 2009 låna pengar av EIB för att överleva. Den som lånar ut pengar ställer villkoren, och ett av EIB:s villkor var att Antonov inte skulle bli delägare i Saab. Förra året ansökte alltså Saab hos EIB om att man skulle ändra sitt tidigare beslut och släppa in Antonov. Riksgäldskontoret har givit klartecken till detta, efter att ha granskat Antonov. Och sedan dess har Regeringen och Riksgälden alltså väntat på nytt besked från EIB, och i likhet med Saabs ledning har man hoppats att EIB ska ändra sig. Nu verkar det inte som om man gör detta, vilket man kan ha synpunkter på, men det utgör naturligtvis inte grund för skadestånd. Ingen kan ju hindra Antonov att bli delägare i Saab, men då måste han samtidigt se till att lösa alla företagets lån hos EIB. Det är inte han utan långivaren som bestämmer, och oavsett vad man tycker om EIB:s beslut så har de rimligen sin fulla rätt att fatta detta beslut. Så fungerar kreditgivning i företagsvärlden, och även om man inte gillar ett kreditbeslut som måste man tyvärr acceptera det. Om inte Antonov inser detta tycker jag han ska ägna sig åt något annat. Med sina ständiga utspel känns han tyvärr inte som den stabila och välbalanserade delägare som Saab behöver för att trygga produktion och jobb.


 

Konsten att förstärka fördomar

2011-07-28



Jag fick en kommentar häromdagen från en kvinna i Västsverige med muslimsk bakgrund, som brukar följa min blogg. Hon hade blivit mycket illa berörd av en artikel i Göteborgs-Posten den 19 juli. Hon tyckte att G-P med sin artikel, och framför allt med bilden, förstärkte de fördomar och det hat som emellanåt drabbar muslimer i Sverige, och tyckte det kändes extra jobbigt efter det som hänt i Norge.

Kommentaren var intressant, eftersom jag själv reagerade när jag såg bilden i GP. Med tanke på det som hände i Norge tycker jag det är befogat att fråga sig vilket ansvar media har för den bild man ger av svenska muslimer? Avsikten var säkert god, G-P ville visa att även Göteborgs muslimer har picknick som alla andra. Men inte var det väl en alldeles normal svensk-muslimsk familj man letade upp för sitt reportage?

Bildtext: "Aisa 4, och hennes föräldrar Ajfer Ameti och Uran Kupi gillar att ha picknick vid Svarte Mosse och kommer ofta hit"

Alldeles bortsett från att pappan Uran på bilden har förekommit i mindre smickrande sammanhang tillsammans med radikala islamistiska fundamentalister, och att mamma Ajfer uppenbarligen tillhör en liten extrem minoritet i Göteborg eftersom hon går klädd i heltäckande klädsel, så är nog det som upprör allra mest att den lilla fyraåriga flickan Aisa tvingas gå klädd i huvudduk! Detta handlar om en synnerligen extrem uttolkning av islam. Inte ens i stränga muslimska länder tvingar man småflickor att täcka huvudet. Den familj GP skildrar på bilden är med andra ord så långt ifrån en vanlig svensk-muslimsk familj man kan komma. Reportaget och bilden förstärker självklart fördomarna mot svenska muslimer. Bilden valsar exempelvis redan runt på ett antal rasistiska sidor på nätet, och bidrar till att förstärka bilden av att fundamentalistiska muslimer är det normala i Sverige.

Verkligheten ser annorlunda ut. Flera undersökningar genom åren har visat att runt 80-85% av de som invandrat från muslimska länder till Sverige är mer eller mindre sekulariserade och icke aktivt utövande muslimer. De går oftast i västerländska kläder, talar svenska, äter svensk mat, firar svenska högtider, och har inget som helst problem med att barnen är med på skolavslutning i Svenska kyrkan. Samtidigt bevarar de många av sina egna traditioner och sedvänjor parallellt. Jag har lätt att förstå upprördheten hos den stora majoriteten sekulariserade svensk-muslimer som flytt från extremism och fundamentalism, för att få leva ett liv med demokrati och mänskliga rättigheter. De känner givetvis inte alls igen sig när de ser bilden i GP.

Om Göteborgs-Postens mål var att bidra till minskad främlingsfientlighet var föremålet för reportagefotot sällsynt illa valt. Visst har media en skyldighet att bevaka alla slags nyheter och göra breda reportage. Det ligger i yttrandefriheten och pressfriheten. Men media har givetvis samtidigt ett ansvar för den bild man ger av muslimer och andra invandrargrupper i Sverige. Ofta känns det som om intresset är större att skriva om kvinnor i burka som blir diskriminerade eller att citera uppseendeväckande uttalanden från fundamentalister eller extrema islamister, jämfört med att skilda vanliga mindre spännande svenska sekulariserade muslimer. Dessa verkar helt enkelt inte medialt intressanta. Risken är uppenbar att mediabilden på detta sätt förstärker de fördomar som redan finns och skapar en otrevlig grogrund för rasism och främlingsfientlighet.


 

Tidningen Populär Astronomi skriver om riksdagens rymdnätverk

2011-07-27

Tidningen Populär Astronomi har i sitt senaste nummer en stor artikel om försäljningen av Rymdbolagets Satellitdivision, och i samband med detta skriver man om Riksdagens rymdnätverk och vårt besök på SSC (Swedish Space Corporation) och Esrange. Man länkar också till bland annat min egen blogg och reseberättelsen från resan till Kiruna i början av maj.

När det gäller försäljningen av Rymdbolagets Satellitdivsion kan det känslomässigt kännas tråkigt att SSC släpper denna verksamhet. Å andra sidan gick denna del av verksamheten dåligt rent ekonomiskt, och satellitutvecklingen kan säkert drivas precis lika bra av någon annan än av svenska staten. SSC fokuserar nu i stället på globala satellitbaserade tjänster, samt att driva verksamheten på Esrange med service för uppskjutning av raketer och ballonger.

Rymdfrågorna ligger för övrigt numera under Utbildningsdepartementet (under forskningsområdet), och hanteras därmed av mitt eget riksdagsutskott, utbildningsutskottet.


 

Fakta talar för sig själva

2011-07-26

I går kom en slutreplik i Borås Tidning på mitt och Anette Perssons debattsvar till ledande Socialdemokratiska kommunpolitiker. Man får väl ta det som en komplimang att man känner ett behov av att fortsätta med sin kraftfulla uppställning med nio tunga kommunpolitiska företrädare för att bemöta ett inlägg från två moderater...
I sak upprepar Socialdemokraterna sina dåliga argument, ingen som helst tillnyktring märks när det gäller missmatchen i den Socialdemokratiska politiken. Man verkar fortfarande tro att man kan utbilda läkare, sjuksköterskor och ingenjörer på komvux eller genom arbetsmarknadsutbildningar. Det visar en häpnadsväckande okunskap om hur behoven på arbetsmarknaden ser ut, och vilken arbetskraft det råder brist på. Komvux och arbetsmarknadsutbildningar har viktiga funktioner för att klara omställning mellan olika jobb, ge personer som saknar högskolebehörighet en möjlighet till vidare studier och ge människor möjlighet att byta yrkesbana under livet eller fräscha upp sina yrkeskunskaper. Men dessa utbildningar kan aldrig lösa problemet med brist inom yrken som kräver mångårig högskoleutbildning. Och där är faktiskt främst där som bristyrkena på svensk arbetsmarknad finns idag, i vart fall enligt konjunkturinstitutet.

Att staten drar in tillfälliga extrapengar till Komvux, pengar som avsattes särskilt för att hantera effekterna av den djupa finanskrisen, innebär självklart inte att syftet är att "spara" på Komvux. Tillfälliga "krispengar" får inte med automatik tillåtas bli permanenta om man ska kunna ha kontroll på statsfinanserna. Det borde även Socialdemokraterna inse. Och samtidigt som dessa extrapengar dragits in har Alliansen för övrigt gjort andra satsningar inom utbildningsområdet. Detta "glömmer" Socialdemokraterna att berätta.

I sin slutreplik harvar Socialdemokraterna också vidare med skattefrågan, och hävdar att regeringen prioriterat bort utbildningar för att kunna sänka skatterna. Det är ett anmärkningsvärt påstående, inte minst mot bakgrund av de siffror vi presenterade i vår artikel där vi visade att vi ökat resurserna kraftigt för alla typer av eftergymnasiala utbildningar under Alliansens regeringstid, och att rekordmånga idag studerar på komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, högskola och universitet. Dessa fakta talar för sig själva. Alliansen har koll på statens finanser och för en ansvarsfull politik. Därför har vi råd med både skattesänkningar och ordentliga satsningar på utbildning. Konstigare än så är det faktiskt inte.


 

Tyst minut inledde Roxettes konsert

2011-07-24



Kvällens konsert med Roxette i Göteborg inleddes med en tyst minut för att hedra offren för massakern i Norge. Det var en mäktig känsla att stå helt tyst tillsammans med Roxette och 23.000 helt tysta konsertbesökare. En mäktig och värdig manifestation. Bilden till vänster tog jag precis när minuten startade.

Sedan bjöds vi på en riktig nostalgitripp, där Roxette serverade ett stort antal av sina gamla och nya hitlåtar under en två timmar lång spelning. Ofta med allsång av publiken, som var förvånansvärt åldersblandad. Det var inte bara vi sextio- och sjuttiotalister som var där, utan många yngre också.



Särskilt imponerande var det att se Marie Fredriksson sjunga och uppträda efter sin svåra sjukdom. Man riktigt såg hur lycklig hon var att vara tillbaka på scenen. Per Gessle var lika bra som vanligt, och man hade ett gäng imponerande musiker och sångare med sig på scenen. Trots mörka moln på himlen kom vi undan med bara några lätta regnstänk vid några tillfällen. En toppenkväll helt enkelt, när man som jag alltid varit ett stort fan av både Per Gessle, Marie Fredriksson och Roxette. Enligt mig bland det bästa Sverige har när det gäller musik.


 

Tankarna går till Norge

2011-07-23











 

Sverigedemokraterna förnekar sig inte

2011-07-23

Expressen har citerat ett par twitter-uttalanden från ledande Sverigedemokrater med anledningen av händelserna i Norge. Bara ett par timmar efter explosionen i Oslo twittrade riksdagsledamoten Kent Ekeroth om det som hänt. "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" skrev han. Och en stund senare fortsatte han "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober". Ungefär samtidigt konstaterade partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund på twitter: "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!"

Det måste ha blivit ett bistert uppvaknande för herrar Ekeroth och Bylund när det nu visat sig att det med all säkerhet är en norsk högerextremist som är skyldig till att ha dödat över 90 personer, bland dem ett antal barn och ungdomar.


 

Norges sak är vår

2011-07-22

Ännu en gång har galenskapen och ondskan angripit oss. Vilket land som utsätts för denna typ av angrepp är nog mer en slump. I vintras var det Stockholm, även om vi hade tur och kom undan med blotta förskräckelsen. I dag var det Oslo, och Utöya som drabbades, och följderna blev fruktansvärda. Tankarna går till alla drabbade och deras anhöriga. Vem som utfört dåden kan man bara gissa, det kan givetvis vara allt från al Qaida till en eller flera ensamma galningar. Troligen kommer väl ett antal organisationer som vanligt att ta på sig skulden, men vem som verkligen är skyldig och varför är svårt att veta.

Fotot har jag citerat från norska NRK, och visar en av de drabbade regeringsbyggnaderna i Oslo.

Samtidigt är det som hänt en påminnelse om eftertanke hos de naiva svenska politiker, främst från Vänsterpartiet och Miljöpartiet som i alla sammanhang när det gäller signalspaning, säkerhetspolis och terroristbekämpning envist hävdat genom åren att det inte finns några som helst hot mot Sverige. Utan att dra några slutsatser om anledningen till dådet kan man lätt konstatera att det som hände i Norge idag lika gärna kunde ha drabbat oss. För det första är världen global och alla länder som ställer upp för FN i olika insatser för fred, demokrati och mänskliga rättigheter är potentiella mål för terrorism och vansinnesdåd från enskilda personer. Sverige, Norge och Danmark har en traditionellt stark roll i det internationella arbetet och kan drabbas av angrepp på grund av detta engagemang. Utöver detta finns det samhällsfientliga grupperingar, kriminella nätverk och enskilda galningar som kan göra sig skyldiga till lite av varje. Den som tror att Sverige är skyddat från alla sådana hot är minst sagt naiv.


 

Elfsborg tog ännu ett steg mot seriespel i Europa League

2011-07-21



Sommar och semester, och mer tid att se Elfsborg spela boll. I dag var det dags igen. Elfsborg förtog sig knappast men var trots detta det överlägset bästa laget i dagens match mot Litauiska Süduva. Det blev en stabil 3-0-seger hemma i Borås, och därmed seger med totalt 4-1. Elfsborg går nu vidare i kvalet mot Europa League, och nästa lag som väntar är norska Ålesund.

 


Rekordmånga vuxna är i utbildning

2011-07-20

I dag har jag och Anette Persson, moderat förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Borås, ett debattsvar i Borås Tidning till ett antal Socialdemokrater som nyligen angrep regeringen för att satsa för lite på vuxenutbildning.

I vår artikel påpekar vi att Alliansregeringen har ökat resurserna kraftigt till vuxenutbildning i olika former, och att vi har rekordmånga studenter på komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, högskola och universitet. Knappast en nedprioritering av vuxenutbildningen med andra ord.

Vi ifrågasätter också det Socialdemokratiska mantrat om "missmatch" på arbetsmarknaden, dvs att det finns många arbetslösa samtidigt som många företag inte hittar den personal man behöver. Budskapet från (S) är att det behövs fler arbetsmarknadsutbildningar och fler platser på komvux för att de arbetslösa ska få jobb. Men frågan är väl om inte missmatchen snarare gäller kopplingen mellan Socialdemokraternas politik och verkligheten? Konjunkturinstitutet säger nämligen att det är svårt att se någon generell brist på arbetskraft i Sverige. De yrkesgrupper som saknas är främst personer med lång högskoleutbildning, exempelvis ingenjörer, läkare och sjuksköterskor. Dessa yrkes- grupper kan naturligtvis inte snabbutbildas genom arbetsmarknadsutbildningar eller på komvux, utan behoven möts bäst genom Alliansens satsningar på universitet och högskolor.

Alla former av vuxenutbildning är viktigt i en föränderlig och globaliserad värld, inte minst för att ge människor chansen att fräsch upp sina yrkeskunskaper eller byta yrkesbana under livet. Men att som Socialdemokraterna låtsas att arbetsmarknadsutbildningar och komvux ska lösa alla matchningsproblem på arbetsmarknaden är inte seriöst.


 

Allt fler använder ROT och RUT

2011-07-20

I måndags presenterade Skatteverket nya siffror över skatteavdragen för hushållsnära tjänster (RUT- och ROT) under första halvåret 2011. ROT-avdragen ökar något, men den stora ökningen står RUT-avdragen för, en uppgång med 33%. Hela 760.824 personer gjorde avdrag för hushållsnära tjänster första halvåret i år.

Av Skatteverkets rapport framgår också att den nya rutinen att ge skattereduktiuonen direkt vid betalningen av fakturan fungerar för båda parter. Kunden får rabatten direkt, och 97% av företagen får sina pengar från Skatteverket inom tio dagar.

Med tanke på att Sverige knappast har 760.000 mångmiljonärer faller kritikernas agumentation om att endast de rikaste har råd att köpa hushållsnära tjänster. Allt fler med normala inkomster använder avdragsmöjligheten. Skattereduktionen för hushållsnära tjänster visar att när man beskattar tjänster lite mindre hårt så växer marknaden. Det måste givetvis vara en stor fördel för Sverige om en person med lång och dyrbar utbildning som en läkare, sjuksköterska eller ingenjör arbetar mer inom sitt yrke i stället för att ta kompledigt för att måla huset eller putsa fönster, och i stället köper dessa tjänster av andra. Samtidigt vet vi att svartjobben har minskat. RUT och ROT lär vara här för att stanna, och jag hoppas att det kommer att finnas utrymme för att räkna in fler tjänster i utrymmet för skattereduktion framöver.


 

Intressanta fakta om utbetalda försörjningsstöd i Sjuhärad

2011-07-19

Ulricehamns Tidning har en artikel idag där man redovisar antalet personer i Sjuhärad (barn inräknade) som fått försörjningsstöd under 2010. Just Ulricehamn utmärker sig för en kraftig ökning, men för Sjuhärad totalt är siffrorna mindre alarmerande. Under 2010 var det 9.508 personer i Sjuhärad som någon gång fick försörjningsstöd. Det är nästan exakt lika många som högkonjunkturåret 2000 (9.504 stycken). Åren med högkonjunktur såg bättre ut, 2005 var det 8.453 och år 2007 7.174 stycken. Man ser tydligt hur konjunktursvängningarna påverkar antalet socialbidragstagare. Med tanke på att den senaste lågkonjunkturen varit den värsta i modern tid, samtidigt som befolkningen i Sjuhärad ökat kraftigt de senaste tio åren, så är det väl snarast något förvånande att antalet personer som någon gång fått försörjningsstöd inte är högre än år 2000 då konjunkturen var mycket stark.

Siffrorna visar att det finns skäl att ifrågasätta oppositionens uppgifter om skenande kostnader för försörjningsstöd i kommunerna. Samtidigt ska man inte dra för stora växlar på dagens statistik. För det första handlar det alltså om antalet personer som någon gång fått försörjningsstöd under ett år. Det framgår inte hur lång tid varje person fått stöd, eller det totalt utbetalda stödet. Och även om man ser på den totala kostnaden för kommunerna så blir siffrorna svåra att jämföra, eftersom introduktionsersättningen till nyanlända invandrare numera ingår i summan.

Vi vet att de allra flesta som får försörjningsstöd behöver det endast tillfälligt. Men det finns tyvärr också tendenser att fler blir långvarigt beroende av försörjningsstöd. Av tidigare analyser vet vi att det ofta handlar om unga arbetslösa, inte minst unga killar som hoppat av gymnasiet och som därför har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Eftersom man aldrig arbetat har man inte heller kvalificerat sig för a-kassa, och då återstår endast försörjningsstöd. En annan stor grupp är utrikes födda utan arbete som, när deras ersättningar för nyanlända tagit slut, kan bli tvungna att leva på försörjningsstöd eftersom man aldrig kvalificerat sig för a-kassa.

Vi vet också att det handlar om personer som levt mycket långa perioder på sjukpenning eller tidsbegränsad förtidspension. De har ofta svårt att komma tillbaka i arbete när de inte längre har rätt till sjukpenning på grund av att de anses ha tillräcklig arbetsförmåga för att söka jobb. En del av dessa har aldrig arbetat överhuvudtaget, eller under väldigt lång tid, och har därför sällan rätt till a-kassa under tiden de söker jobb. Man drygar då ut aktivitetsersättningen med försörjningsstöd. Det finns också en grupp personer som i avvaktan på beslut från Försäkringskassan om sjukpenning ber Socialtjänsten om förskott eftersom sjukersättningen dröjer.

Hur ska man då minska beroendet av försörjningsstöd? För det första måste givetvis skolan göra unga människor anställningsbara. Den nya gymnasieskolan, med nya utbildningsvarianter och lärlingsutbildningar är därför oerhört viktig. Unga människor med full arbetsförmåga ska givetvis arbeta och inte leva på ersättningar. För det andra ser vi hur olyckligt det var att låsa in människor med arbetsförmåga i sjukförsäkringssystemet. Att hjälpa alla dessa tillbaka kommer inte att bli lätt, men sjukförsäkringsreformen var absolut nödvändig för att stoppa inflödet av människor i onödiga långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar. Utan sjukförsäkringsreformen hade säkert färre behövt försörjningsstöd, men de hade å andra sidan då i stället tvingats fortsätta leva på andra väldigt låga ersättningar resten av livet utan hopp om att någonsin kunna försörja sig själva genom eget arbete. Förhoppningsvis kommer regeringens nya förslag om korrigeringar i ersättningssystemen också att hjälpa de mest ekonomiskt utsatta, de som helt saknar sjukpenningsgrundande inkomst eftersom de aldrig arbetat. För det tredje vet vi att Försäkringskassans stora omorganisation försenade många utbetalningar de första åren. Men nu börjar verksamheten fungera allt bättre, och förhoppningsvis ska ingen behöva be om försörjningsstöd för att en myndighet inte tar beslut i tid. För det fjärde är den stora invandringen givetvis en utmaning. Många som kommer till Sverige har kunskaper och arbetsförmåga som inte tas tillvara, men många kommer att få arbete kommande år när pensionsavgångarna blir rekordstora.

Givetvis måste målet vara att människor ska klara sig utan försörjningsstöd. Samtidigt tyder ju siffrorna på att den som saknar egen försörjning faktiskt får det stöd som man har rätt till, och att samhällets sista skyddsnät, försörjningsstödet, fungerar. Det måste ju trots allt sägas vara positivt i ett välfärdssamhälle.


 

Härlig fotbollskväll i Halmstad

2011-07-17



Vilken fotbollskväll det blev nere i Halmstad! Regnet upphörde och kvällssolen tittade fram lagom till matchstart. En matchstart som för övrigt dröjde 20 minuter efter utsatt tid på grund av att matchfuntionärerna gav order om att klippa gräset kortare. Men när matchen väl var igång tog det bara tjugo minuter innan det blev mål, och då för Halmstad. Elfsborg bjöd på målet genom en för lös bakåtspark till målvakten, där en Halmstadspelare hann emellan. Mycket onödigt! Sedan gick hela första halvlek utan att Elfsborg lyckades kvittera, trots ett massivt övertag i spel och chanser. Men efter halvtidspausen tog det bara någon minut innan det blev 1-1, och vi trodde nog att Elfsborg snabbt skulle avgöra med tanke på den stora mängden chanser man fick att göra mål. Men Halmstad höll emot, med tur, skicklighet och offervilja, och i 90:e minuten stod det fortfarande 1-1. Men så kom plötsligt beskedet - hela sju minuters tillägg! Den långa tilläggstiden var nog helt korrekt med tanke på det stora antalet långa spelavbrott, men sju minuter är ovanligt mycket. Men tur var det, för det dröjde till sjätte tilläggsminuten (!) innan Elfsborg gjorde 2-1 och avgjorde matchen till alla tillresta gulsvarta supportrars stora glädje. För Halmstad var det inte lika kul, man var väl kanske egentligen värda en poäng, inte för bra spel, men för sitt slit och sin vilja. Nu ligger man kvar sist i tabellen, långt efter övriga lag. Men för Elfsborg var segern viktig för toppstriden. På vänstra bilden lämnar glada Elfsborgsspelare planen efter segern. Och på kortsidan står guliganklacken kvar och sjunger....och drömmer om guld! Det blev en märklig och ovanligt spännande fotbollskväll.


 

En fotbollsbragd

2011-07-16

Foto från Svenska Fotbollsförbundets
hemsida













Efter en fantastisk VM-turnering visade det svenska damlandslaget sig från sin allra bästa sida i dagens bronsmatch. En mycket bra match och två fantastiskt fina svenska mål. Segern och bronsmedaljen kändes väldigt välförtjänt. Stort grattis till en fantastisk fotbollsbragd!


 

Orimlig biståndskritik

2011-07-15

Regeringen har beslutat att föra över en miljard från biståndsbudgeten till Finansdepartementet. Detta har väckt ont blod hos bland annat biståndsorganisationen Diakonia och hos vissa media som anklagar regeringen för att "trixa" med biståndet. Jag tycker det är en olustig och synnerligen orättvis kritik.

Bakgrunden är att Sverige gjort en avskrivning av lån till Kongo, eftersom man inser att landet aldrig kommer att kunna betala tillbaka. När lånen skrivs av uppkommer förluster hos Exportkreditnämnden och hos staten. Denna brist täcks nu av biståndsbudgeten genom en överföring, helt i enlighet med internationell biståndpraxis.

Att kritisera detta känns synnerligen märkligt. Om Sverige ger kontant stöd som bistånd till ett annat land är det ingen som ifrågasätter att detta betalas av biståndsbudgeten. Om vi, rent teoretiskt, skulle ge Kongo ett stort kontant biståndsstöd, varefter de betalade tillbaka svenska lån med delar av dessa pengar skulle ingen heller reagera. Men om vi i stället efterskänker skulderna direkt mot biståndsbudgeten så är det plötsligt ett jätteproblem. Jag kan inte förstå detta, i sak innebär det ju precis samma sak. Sverige blir lite fattigare och biståndslandet lite mindre fattigt. Självklart ska detta stöd finansieras genom Sveriges mycket generösa biståndsbudget.

Sverige är vad jag vet det mest generösa biståndslandet i hela världen räknat per invånare. I en intervju säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M) att "varje svensk som arbetar, jobbar 24 minuter i veckan för bistånd". Det ger en bra illustration - vi talar inte om några småpengar i svenskt bistånd utan om stora summor. Jag tycker vi ska vara generösa med vårt svenska bistånd, under förutsättning att vi är noga med hur biståndpengarna används och vilka länder som tar emot vårt stöd. Men det finns självklart ingen anledning att inte räkna in allt bistånd i biståndsbudgeten och därmed bakvägen utöka det generösa svenska biståndet ytterligare. Det är de som vill lägga skuldavskrivningarna utöver övrigt bistånd som trixar med siffrorna, inte regeringen.


 

Klarsynt

2011-07-13

När jag skummade igenom semesterns lagrade tidningar
hittade jag denna lilla insändare från Borås Tidning den
28 juni. Den har onekligen sina poänger.

Och nej, det är faktiskt inte jag som som har undertecknat
den. Det finns uppenbarligen fler med namnet Jan som har
svårt för Socialdemokraternas svartmålning av Sverige...






















 

Dags att summera Almedalsveckan

2011-07-12

Jag tillhör dem som anser att Almedalsveckan är en smula överreklamerad. Det är förvisso en chans att träffa politiker, journalister och lobbyister under en vecka i trevlig miljö. Men min egen erfarenhet är att de man träffar i Visby ofta är precis samma människor som man möter i riksdagsuppdraget under övriga delar av året. Jag avstod därför från Almedalen i år, och reste till Sicilien på semester med familjen i stället. Det kändes som en riktigt bra prioritering.

Samtidigt följde jag givetvis alla aktiviteter och partiledarnas utspel via internet och e-post på plats på Sicilien. Några stora överraskningar blev det ju inte, men en sak blev väldigt uppenbar. Skillnaden mellan de två regeringsalternativen blir allt tydligare. En realitiskt ansvarsfull regering och en allt mer oansvarig och populistisk opposition.

I den ena ringhörnan i Almedalen fanns statsminister Reinfeldt. Han ägnade sitt Almedalstal åt stora viktiga framtidsfrågor, och då inte minst den demografiska utmaningen (att allt fler äldre ska försörjas av allt färre i yrkesverksam ålder). Jag tycker det känns befriande att denna fråga lyfts så tydligt som möjligt av politikerna. Hade man gjort detta i tid i Grekland och andra medelhavsländer hade man sluppit många av dagens ekonomiska problem. I grunden är det givetvis ett angenämt problem att allt fler blir riktigt gamla (de friska 100-åringarna blir exempelvis allt fler), och att många äldre lever ett friskt och aktivt liv långt upp i åldrarna. Men faktum kvarstår - fler äldre kräver mer av sjukvård och äldreomsorg, och det kräver ett uthålligt pensionssystem. All välfärd och alla pensioner betalas av dem som arbetar, och det är därför arbetslinjen är så viktig. Vi har inte råd att människor med arbetsförmåga inte arbetar, och vi måste stimulera människor att frivilligt vilja arbeta lite längre upp i åldrarna om de vill och orkar. De sänkta arbetsgivareavgifterna och det dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer är en viktig del av detta. Sverige anses idag också ha ett av världens mest uthålliga och stabila pensionssystem, och vi satsar mer på äldreomsorg än de flesta andra länder. Tillväxten är rekordstark, statsfinanserna goda och sysselsättningen går mot rekordnivåer. Sveriges förutsättningar att klara att ge allt fler äldre en trygg ålderdom är sannolikt bättre än i de flesta andra andra länder, inte minst tack var de senaste årens ansvarsfulla politik.

I andra ringhörnan i Almedalen fanns Håkan Juholt. Han fick lovord för sitt tal i Almedalen för att retoriken var bra. Jag har läst delar av hans tal, och kan konstatera att det verkligen behövs bra retorik för att människor ska orka lyssna på så mycket floskler och tomma ord. Juholts taktik verkar vara att hela tiden sitta på två stolar samtidigt, tala populistiskt och svepande om behovet av olika reformer, överdriva eller raljera om mer eller mindre verkliga samhällsproblem, men avstå från i stort sett allt som kan uppfattas som tydliga löften. Denna taktik kommer kanske att fungera ett litet tag, men ju närmare valet 2014 vi kommer, desto större kommer kraven att bli på sammanhängande politik och konkreta förslag. Och då kommer Socialdemokraterna att få problem eftersom pengarna aldrig kan räcka till allt som man antytt att man vill lägga pengar på. Grupper som Socialdemokraterna - rätt eller fel - högljutt utpekat som utsatta eller svaga kommer då att lämnas i sticket, och de kommer nog att bli mycket besvikna på Juholt & Co.

Som vanligt var Juholt inte heller så noga med faktakontrollen av en del av det han påstod i sitt tal, vilket framgår av denna artikel där Expressen avslöjar hur Juholt förvanskade uppgifter i en rapport från Hotell och Restaurangfacket. Vi har börjar vänja oss vid att Juholt gärna skjuter från höften utan att ha riktigt koll, men det inger knappast förtroende för en statsministerkandidat.

Faktum är att sanningen kanske redan håller på att komma ifatt Socialdemokraterna? De senaste opinionsmätningarna antyder att Socialdemokraterna nu verkar tappa i opinionen igen, och Juholts popularitet faller och är nere på nivåer under Mona Sahlins. Det är fullt naturligt, en fladdrig och ogenomtänkt politik utan konkreta besked imponerar knappast på väljarna.


 

Jag är en av Alliansens mest företagsvänliga riksdagsledamöter

2011-07-11

Under Almedalsveckan presenterade organisationen Företagarna sin årliga rapport om de mest företagsvänliga riksdagsledamöterna. Alla sådana rankingar ska givetvis tolkas med försiktighet, allt arbete som utförs för ett bättre företagsklimat syns inte i rapporten. Men eftersom all välfärd skapas av att företag skapar arbete för människor, som i sin tur betalar skatt, så är det bra att det uppmärksammas när riksdagsledamöter tar initiativ för att förbättra företagsklimatet.

År 2009 kom jag ju överst i rankingen av Alliansens riksdagsledamöter, och jag brukar försvara en ganska bra placering varje år. I år kom jag på en hedrande fjärdeplats.


 

Det börjar dofta allsvenskt guld igen

2011-07-11

 



Elfsborg ångar på i allsvenskan. I går tog man andra raka 3-0-segern mot Örebro, och skuggar Helsingborg i toppen av den allsvenska tabellen nu när drygt halva serien är spelad.

Elfsborg verkar vara i god harmoni och målskyttet imponerar. Samtidigt har försvarsspelet blivit riktigt stabilt. Skadorna är få och risken att Elfsborg ska förlora nyckelspelare till utlandet under sommaren känns inte överhängande. Allt detta sammantaget gör att jag faktiskt börjar tro att det kan räcka hela vägen i år. Det känns inte alls osannolikt att det blir Elfsborg som står där med guldmedaljerna i höst!

Under tiden som segrarna i allsvenskan radas upp har Elfsborg också gått vidare i Europaspelet efter att ha slagit ut FC Fola Esch från Luxemburg. På torsdag fortsätter Europaäventyret mot FC Suduva från Litauen. Kanske finns det även en liten chans till gruppspel i Europa League? Det vore i så fall en enorm framgång för gulsvart.


 

Lag om rätt till heltid skulle öka arbetslösheten

2011-07-08

I dagens tal i Almedalen utlovade s-ledaren Håkan Juholt att en socialdemokratiskt ledd regering redan hösten 2014 skulle lagstifta om rätt till heltid för alla. Ännu ett ogenomtänkt löfte.

Jag har deltagit i flera riksdagsdebatter om denna fråga de senaste åren. Min och Alliansens linje är tydlig. Att lagstifta om rätt till heltid för alla kommer att göra många deltidsanställda arbetslösa. Om ett företag idag har tre halvtidsanställda kommer man knappast att kunna anställa alla tre på heltid. Kanske blir det bara ett enda heltidsjobb, och därmed två arbetslösa personer.

Ett annat problem är att för en liten restaurang eller butik som sakta växer finns det inte alltid utrymme att heltidsanställa nya medarbetare med en gång. Och företag som tvingas hantera arbetstoppar under dagen, exempelvis vid lunchtid, måste ha möjlighet att anställa på deltid. Om man alltid måste erbjuda heltidstjänster till alla kommer många småföretag att avstå från att anställa fler och i stället ta ut mer övertid från sin befintliga personal eller helt enkelt avstå från att expandera.

Ytterligare ett problem är att många studerande ungdomar får sin första kontakt med arbetslivet via kvällsarbete eller annat deltidsarbete vid sidan av studierna. En lag om rätt till heltid för alla skulle även ta bort många av dessa jobb.

Problemet med omfattande och ibland onödig deltidstjänstgöring, eller ännu värre, med delade turer där man ibland har 2-3 timmar ledigt mitt på dagen, är i särklass värst inom offentlig sektor, och då främst inom vården och älderomsorgen. Vi moderater tycker därför att moderata kommun- och landstingspolitiker ska verka för en större andel heltidstjänster, vilket inte är omöjligt på stora arbetsplatser om man bara anstränger sig och pusslar ihop lämpliga tjänster. När det gäller behovet av att minska förekomsten av delade turer skrev jag för övrigt denna kritiska artikel redan i september 2009 tillsammans med dåvarande ordföranden för Moderatkvinnorna, Magdalena Andersson.

Att offentlig sektor föregår med gott exempel när det gäller att erbjuda så stor andel heltidstjänster som möjligt tycker vi moderater är den bästa vägen mot minskad deltidstjänstgöring. Inte att lagstifta om rätt till heltid för alla, och därmed slå undan benen på många småföretag och samtidigt öka arbetslösheten.


 

Juholts sedelpress

2011-07-08

Håkan Juholt har nu varit partiledare för socialdemokraterna i 105 dagar. Sedan han tillträdde har han lovat pengar till höger och vänster, mest vänster om vi ska vara ärliga. Det hade möjligen inte varit så allvarligt om han också hade varit ärlig med hur detta ska finansieras. Det har han naturligtvis inte varit och det är begripligt. Hur kul är det att tala om för människor att de ska få höjd skatt med ungefär 135 miljarder kronor?

När man granskar förslagen slås man också av hur lösryckta och gripna ur luften många av förslagen är. Därför har Moderaterna nu gjort en sammanställning av vad socialdemokraternas nya partiledare lovat under de första hundra dagarna. Kanske något även för Håkan Juholt borde ta del av?

Sammanställningen presenteras officiellt idag på en särskild websida, juholtssedelpress.se. Det är väl ingen vild gissning att listan kan behöva kompletteras med nya ofinansierade löften efter Juholts tal i Almedalen idag.


 

Vulkanutbrott på Etna

2011-07-06

Etna har haft cirka 20 större utbrott per århundrade i minst 500.000 år. Även när det inte pågår några stora utbrott så släpper Etna varje år genom toppkratern och genom mängder av hål och sprickor på sluttningarna ut enorma mängder material, gifter och vattenånga. Med ojämna mellanrum bygger toppkratern upp ett tryck och sedan släpper den ut ett enormt moln av ånga och gaser från jordens inre. Dessa utbrott syns från stora delar av Sicilien i from av att det "ryker" från vulkanen.



Sedan i maj i år är Etna i en mer aktiv fas, och bara under vårt timslånga besök uppe på 3.000 meters höjd skedde två gigantiska utsläpp från vulkanens inre. En mäktig känsla att stå på 3.000 meters höjd, bara 300 meter nedanför själva toppen av den aktiva vulkanen, och se detta skådespel.



Det är givetvis svårt att uppskatta mängderna materia som släpps ut ur vulkanen, men enligt olika vetenskapliga rapporter som man kan hitta på nätet (bland annat från en artikel i Svensk Sjöfartstidning nr 23-24 1999) släpper vulkanen varje år bland annat ut 13 miljoner ton koldioxid, 1,5 miljoner ton svaveldioxid, 100 000 ton svavelväte, 110 000 ton klorväte, 5 500 ton fluorväte och en del andra mer eller mindre giftiga ämnen. Och detta gäller alltså de år när vulkanen inte har något större utbrott - vid stora utbrott är utsläppen många gånger större. Ett enda större vulkanutbrott på jorden kan tillfälligt sänka jordens medeltemperatur med upp till en halv grad eller mera, men kan också på lite längre sikt medföra uppvärmning av jorden. Att detta kan ske samtidigt beror på att svavelpartiklar stannar kvar i atmosfären vilket både ökar reflektionen av infallande solljus (avkylning) och absorberar värme som strålas ut från jorden (uppvärmning). Vulkanutbrott kan dessutom bidra till att ozonet bryts ned i stratosfären. Vulkaner har utan tvekan betydelse för jordens klimat.

Sicilianarna är uppenbart stolta över sin vulkan och har lärt sig att leva med den, men man upplever också en stor ödmjukhet inför naturens krafter. Samtidigt är det viktigt att veta att utsläppen från Etna inte bara är giftiga utan att den vulkaniska aktiviteten och inte minst askan skapar ett mycket bördigt klimat på vulkanens sluttningar, ett klimat som bland annat lämpar sig särskilt väl för citrusfrukter. Den höga vulkanen är också snötäckt sju månader om året och snösmältningen i sin tur förser halva Sicilien med dricksvatten och vatten till konstbevattning.

Mitt besök på Etna gav en stark känsla av att människan nog trots allt är ganska liten och obetydlig i det stora hela när man ser jordens stora och dramatiska klimatförändringar genom årtusendena. Etna i "nuvarande form" har alltså funnits i över 500.000 år, och har under hela denna tid på ett dramatiskt sätt påverkat både klimat och liv i sin omgivning.


 

Besök på Etna - Europas största aktiva vulkan

2011-07-06



Vi hyrde bil och körde genom lavalanskapet upp till turiststationen Sapienza på ungefär 2.000 meters höjd. På vägen strax före turiststationen kan man njuta av en fantastisk blomsterprakt där en mängd vackra blommande växter slagit rot direkt i askan på ett sätt som skulle få varje trädgårdsmästare att tycka att de egna stenpartierna är ganska simpla.



Turiststationen Sapienza (ovan th) blev nästan dränkt av lava vid det senaste stora utbrottet 2001. Men som av en händelse, och med lite hjälp av schaktmaskiner som byggde vallar som lyckades styra lavan på nya vägar, så stannade lavafloden bara några meter bakom byggnaderna. I dag är det en märklig känsla att köra genom lava- och asklandskapet och stanna i den lilla turistanläggningen som är helt omgiven av färsk lava. Runtomkring finns ett antal "döda" kratrar som minne av andra utbrott.



Från turiststationen tar man linbana upp ytterligare 700-800 meter, och därefter är det jeep som gäller upp till dryga 3.000 meters höjd. De nya, mest aktiva, toppkratern ligger på ca 3.350 meters höjd, men dessa får man inte besöka, det är alltför farligt.



Däremot får man besöka den stora kratern på 3.000 meters höjd, där det fortfarande ryker nere i botten. En lång och spännande vandring tvärt över och runt kratern. Och jobbig - det känns på den tunna luften att man är på mycket hög höjd. Luften är sval, och vi får veta att under sju månader av året ligger snön djup på Etna. Linbanan är då en del av en ny stor skidanläggning mitt i asklandskapet. På bilden nedan sitter jag mitt i den stora kratern. Det ryker fortfarande från bottnen av kratern, och marken är alldeles varm bara några centimeter ned i askan.




 

Sicilien och vulkanen Etna

2011-07-06

Har just kommit hem från en vecka på Sicilien med familjen. Vi bodde i Naxos Beach, strax söder om Taormina, alldeles vid foten av vulkanen Etna. Här utsikten upp mot vulkanen från vårt hotellområde.

Etna är Europas största aktiva vulkan med regelbundna stora utbrott. De senaste större utbrotten kom så sent som 2008. Även mellan de stora utbrotten är det full aktivitet från vulkanens toppkratrar. Det är en konstig känsla att ligga och sola på stranden och titta upp mot en aktiv vulkan som ständigt bolmar rök från toppen. På bilden syns också de mindre sidokratrarna på vulkanen som skapats vid de senaste decenniernas utbrott.


 


Placeringen av fosterbarnen överklagas av Socialnämnden i Mark

2011-07-05

I dag beslutade en oenig Socialnämnd i Marks kommun att överklaga Förvaltningsdomstolens beslut om placeringen av de två omtalade fosterbarnen. Socialnämnden tycker att Kammarrätten ska riva upp beslutet och gå på Socialnämndens linje, alltså att barnen ska få flytta tillbaka till det fosterhem där de bott nästan hela sina liv. Socialnämnden menar att de två barnen har absolut starkast koppling till detta hem, vilket också styrks av ett flertal experter.

Märkligt i sammanhanget är att Socialnämnden var oenig. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot ett överklagande. Ännu mer märkligt är att Anita Lomander (S), vice ordförande i nämnden, sedan en tid varit aktiv medlem i en facebookgrupp som bara har som syfte att barnen inte ska få flytta tillbaka till sitt gamla fosterhem. Man kan ju fråga sig hur en av de högst ansvariga politikerna i ett så känsligt ärende kan anse det vara lämpligt att driva sin politiska linje i en facebookgrupp, och inte minst hur opartisk man i det läget kan vara när man sitter på ett nämndsammanträde?

Ytterligare en otrevlig bismak i detta ärende är att företrädare för den romska minoriteten gjort hela ärendet till en diskrimineringsfråga, genom att ifrågasätta att den biologiska (romska) mamman inte får tillbaka sina barn. Men det är faktiskt inte detta rättsfrågan gäller, utan vilket av de två fosterhemmen som är bäst för barnen. Det har aldrig varit aktuellt att den biologiska mamman ska få tillbaka sina barn, hon anses alltför olämplig att ta hand om dem. Att blanda in ovidkommande argument om diskriminering av romer är ett riktigt lågvattenmärke, det har inte med saken att göra överhuvudtaget.

Hur Kammarrätten kommer att se på kommunens överklagande återstår att se, utgången är verkligen inte given. Men det finns tunga experter inom området som anser att Förvaltningsrättens dom är felaktig. En skicklig advokat inom detta område erbjöd sig också förra veckan att företräda kommunens linje gratis, på grund av sin upprördhet med Förvaltningsrättens dom. Advokaten tyckte barnen behandlats felaktigt. Jag kan inte annat än hålla med, det som upprör mig mest är det jag skrev i mitt senaste blogginlägg i frågan är hur ärendet så tydligt visar hur kommunala tjänstemän kan styra utvecklingen i den riktning de önskar över huvudet på de inblandade, genom att utnyttja sin makt. Genom det hårt kritiserade omhändertagandet av barnen som Marks kommun gjorde sig skyldiga till, den långa hanteringstiden därefter, följt av en lång domstolsprövning, har barnen tvingats vara ifrån sin ursprungliga fosterfamilj så länge att man nu använder detta som ett argument mot att barnen ska få flytta tillbaka! Det känns rimligt att detta överklagas, inte minst för att förebygga liknande händelser i framtiden. Men oavsett domen så kan detta ärende aldrig få ett lyckligt slut. Agerandet från Marks kommun har med all sannolikhet gett de två barnen sår för livet.


 

Miljöpartiets skolvisioner imponerar inte

2011-07-03

Den politiska oppositionen klandrar ju ofta Alliansregeringen för att inte skolresultaten vänder i takt med vår nya skolpolitik. Jag har många gånger påpekat att de elever som börja förskolan idag går ut gymnasiet först om 13 år, dvs år 2024. Skolpolitik är långsiktig, och de fulla effekterna av ny politik får man inte på bara några år.

Inte minst Miljöpartiet har upprepade gånger ifrågasatt varför elevernas resultat fortsatt falla de senaste åren. Därför är det närmast lite komiskt när man idag hör nye språkröret Fridolin tala om Miljöpartiets stora skolvisioner, där löftet är att ingen ska behöva lämna tonåren utan en fullgod gymnasieutbildning år 2025 (!). Snabbare ambitioner än så har man tydligen inte. Jag utgår från att Alliansens politik kommer att ge betydligt snabbare effekt än så.

Däremot tror jag inte att ett återinfört krav på att alla elever ska tvingas läsa in högskolekompetens kommer att göra att alla elever går igenom gymnasiet. Men det tror tydligen Miljöpartiet - trots att runt en fjärdedel av alla elever hoppar av gymnasiet, ofta just för att de inte orkar med de teoretiska ämnena som krävs för högskolebehörighet. Därför har som bekant Alliansen tagit bort detta absoluta krav på yrkesprogrammen.

Miljöpartiet föreslår idag också att alla elever som hoppat av gymnasiet ska få en ny chans att lösa in gymnasiet, med studiemedel som inte ska krävas tillbaka. Man vill alltså ge studenterna lön för att läsa om gymnasiet. Vore det inte bättre att försöka få eleverna att klara av gymnasiet redan vid första försöket?


 

Den sämsta formen av politisk populism

2011-07-01

I dag höll Socialförsäkringsutskottet ett nytt sammanträde, där Alliansen än en gång försökte få de fyra oppositionespartierna att acceptera en bredare remissbehandling av oppositionens förslag till förändringar i sjukförsäkringssystemet. Tyvärr utan resultat.

Under veckan har dessutom ett flertal remissvar till Alliansens egna förslag till förändringar kommt in. Regeringens förslag till förändringar har skickats ut till ett 50-tal remissinstanser, och av de svar som kommit in fram tills i går var flertalet positiva till regeringens förslag, bland dem Läkarförbundet. Regeringens förslag till förändringar är planerade att träda i kraft den 1 januari 2012.

I stället för att stödja dessa grundligt genomarbetade förslag som stöds av ett stort antal remissinsatser tyder allt på att oppositionen vid fredagens riksdagsomröstning kommer att tvinga regeringen att genomföra oppositionens förslag till förändringar. Detta trots att ingen vet som detta kommer att medföra förbättringar eller försämringar för de personer som berörs (vilket jag berättat om i tidigare blogginlägg). När man skyller den hafsiga hanteringen och de svårtolkade förslagen på att det är bråttom så talar man inte sanning - oppositionens förslag är också planerade att träda i kraft den 1 januari 2012.

Så låg moral har alltså riksdagens fyra oppositionspartier att man prioriterar chansen att köra över regeringen i riksdagen framför att göra verkliga förbättringar i sjukförsäkringssystemet för de personer som berörs. Det måste vara ett lågvattenmärke av sällan skådat slag när det gäller politisk populism. Från Alliansens sida kan vi med högburet huvud och moralen i behåll rösta nej till oppositionens förslag. Vi vet att vårt eget förslag är bättre, mer genomtänkt och förankrat hos ett stort antal remissinstanser. Vi vet vad vårt förslag kommer att betyda för dem som berörs. Oppositionen har ingen aning om vad deras förslag kan komma att ställa till med för de människor som drabbas. Det är inte osannolikt att oppositionen tvingar regeringen att införa sämre regler för de berörda sjukskrivna än vad regeringens eget förslag skulle medfört.