Studieresa Taiwan 22-26 maj 2011

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned...)


På väg till Taiwan

2011-05-21

I dag påbörjar jag en studieresa till Taiwan tillsammans med sju andra medlemmar i Svensk-Taiwanesiska parlamentariker- föreningen i riksdagen. Jag har varit medlem i föreningen sedan 2006, och varit på ett antal föredrag om Taiwan och även träffat Taiwans ambassadörer i Stockholm flera gånger, så det ska bli intressant att äntligen få se lite av Taiwan i verkligheten. Det blir fyra dagar i Taiwan, utöver resdagarna, och det verkar bli ett sedvanligt välfyllt program med möten med politiker och näringsliv, och med fokus på bland annat handel, forskning, miljöfrågor, naturkatastrofer, och givetvis relationerna med fastlands-Kina. Jag hoppas det ska bli lite ledig tid också, men det återstår att se. Det är mycket vi ska hinna med på kort tid.

Personligen tycker jag det ska bli särskilt intressant att få en bild av hur man på Taiwan ser på kärnkraften och energiförsörjningen, liksom oron för jordbävningar med tanke på katastrofen i Japan. Ett annat intressant område är de komplicerade ekonomiska och politiska relationerna mellan Taiwan och fastlands-Kina.

Taiwan är inget stort land, bara knappt 40 mil från nordspetsen till sydspetsen. Trots detta har man 23 miljoner invånare, främst bosatta på norra och västra delarna av ön. I de inre och de östra delarna finns höga berg, sjöar och en fantastisk natur. Vi kommer mest att vistas i huvudstaden, men den första dagen kommer vi även att besöka de inre delarna av ön. Löpande reseberättelse kommer som vanligt på bloggen i den takt jag hinner och om tekniken fungerar.




Mellanlandning i Bangkok

2011-05-22



Besöket i Thailand blev inte långt, men ett par bilder från den nya gigantiska flygplatsterminalen fick det ändå bli. En fantastikt vacker byggnad, som givetvis har ett eget litet flygplatstempel också.



Taiwan - en tropiskt varm och fuktig ö

2011-05-22

Direkt efter ankomsten togs vi emot av en liten buss som körde oss från flygplatsen till det inre av Taiwan. Målet var nationalparken Sun Moon Lake där vi skulle bo första natten innan vi tillbringar resten av veckan i huvudstaden Taipei. Ankomstdagen var enda dagen med lite fri tid, så det passade bra att klara av tidsomställningen då och samtidigt besöka ett av Taiwans främsta turistmål. Vädret var dock inte det bästa, i stort sett regn hela tiden. Men det vilda bergslandskapet är fantastiskt, och det fuktiga varma tropiska klimatet gör att hela ön är frodigt grön med skogar av palmer och spännande växter.








Nationalparken vid Sun Moon Lake

2011-05-22



Vid Sun Moon Lake är det nästan bedövande vackert. Sjön är Taiwans största och har länge varit ett omtyckt turistmål. Nationalparken ligger nästan exakt mitt på Taiwan. I samband med en jordbävning 1999 ödelades större delen av husen och hotellen i området, men idag är allt återuppbyggt och man har mängder av besökare både från Taiwan, Japan och fastlands-Kina.

Bilden ovan har jag inte tagit själv, den är från turistinformationen på internet, liksom den stora bilden under. Men mina egna bilder längre ned visar att turistbroschyrerna inte ljuger - detta måste vara en av de vackraste platser jag besökt.

På första bilden vårt hotell, med en fantastisk balkongutsikt ut mot vattnet. De två korten under är tagna från balkongen. Alla hotell ligger på rad längs ena strandkanten, så de flesta har en sådan här panoramautsikt. Näst sista bilden är från vår regniga längs stranden. Sista bilden tog jag från balkongen tidigt på morgonen efter, i det allra första gryningsljuset.











Wunwu Temple

2011-05-22



Ett tempelbesök ingår naturligtvis när man besöker Taiwan, och alldeles ovanför Sun Moon Lake ligger ett av Taiwans berömda tempel. Det raserades nästan helt i den stora jordbävningen 1999, men är nu återuppbyggt och rekonsturerat som som det så ut före jordbävningen. Läget är det ju inte heller något fel på.






Med höghastighetståg till Taipei

2011-05-23

Tidig morgon satte vi oss på bussen för att ta oss till Taichung, den närmaste större staden, för att sedan stiga på ett Höghastighetståg till Taipei, som ligger ca 20 mil norrut. Hur fort vi åkte? Ja, den högsta hastigheten som visades på skärmen i vagnen var 272 km/timme. Inte så extremt snabbt med andra ord, men vad jag förstår kan tåget gå i högre farter än så. Och den långa resan tog bara 50 minuter, mot 2-3 timmar med bil eller buss



Höghastighetsjärnvägen går på västra sidan av Taiwan, från Taipei i norr ned till södra delen. Taiwan har när 24 miljoner invånare, varav 2,5 miljoner bor i cetrala Taipei och totalt mellan 4 och 5 miljoner invånare bor i Taipei med förstäderna. Järnvägen passerar de flesta folktäta områden på ön under den relativt korta sträckan på 35-40 mil. Jag tycker det är intressant att jämföra med svenska förhållanden. Hela stora Sverige har inte ens hälften så många invånare som lilla tätbefolkade Taiwan, och våra största städer är betydligt mindre och avstånden mycket större än på Taiwan.

Jag fick också klart för mig att det var en mycket dyr järnväg att bygga, vilket man lätt förstår när man ser stationsbyggnaderna och de nya spåren som går uppe i luften på betongkonstruktioner och långa broar. Att man bygger så beror bland annat på att man vill spara den värdefulla marken under järnvägen som då kan användas till annat. Exempelvis går ibland vägarna under järnvägen. Tydligen har det varit svårt att få lönsamhet på höghastighetsjärnvägen som var klar för 5-6 år sedan. Först idag början man närma sig de ekonomiska kalkyler som gjordes från början. Många tycker också att det är för dyrt att åka med höghastighetståget. Vi betalade 1.000 Taiwandollar för en bra sittplatsbiljett för nära 20 mils resa. Det motsvarar ungefär 250 svenska kronor. Inte dyrt enligt svenska mått, men för många taiwaneser är det över smärtgränsen.



Det var intressant att få mer kunskap om Taiwans höghastighetsjärnväg, och den är helt klar timponerande och har betytt mycket för Taiwan. Min slutsats är nog ändå densamma som tidigare. Sverige är för glesbefolkat, har för stora avstånd och för liten befolkning för att de mest extrema höghastighetsbanorna ska ha tillräckligt resandeunderlag och vara en rimlig investering. Jag tror mer på snabba tåg av mer traditionell typ, som kanske kommer upp i hastigheter på 250 km/timme. Det skulle ge oss betydligt mer järnväg för pengarna.




Besök på Utrikesdepartementet

2011-05-23



Vårt första officiella besök var hos Taiwans utrikesdepartement, där vi bland annat träffade ministern med ansvar för Europeiska relationer, James K.J.Lee och några av hans medarbetare. Det blev ett långt möte där fokus låg på relationerna mellan Taiwan och "mainland China" som man kallar folkrepubliken Kina. Men det framhölls också att relationerna med Sverige är särskilt värdefulla och även av tradition mycket goda.

Republiken Kina (Taiwan) bildades 1911 och firar alltså 100 år i år, vilket givetvis uppmärksammas stort. Man ser det fortfarande principiellt som att fastlandskina är ockuperat av kommunisterna sedan 1949, och att Kinas enda lagliga och folkvalda regering finns på Taiwan. Republiken Kinas konstitution gäller enligt Taiwan fortfarande för hela Kina, även om den bara tillämpas på Taiwan. Samtidigt inser man att ingen tjänar på konflikt mellan länderna. I dag är den politiskt rådande linjen därför att man ska göra det bästa av situationen och försöka göra överenskommelser med Kina som gör att båda Taiwan och Kina tjänar ekonomiskt och praktiskt på dessa. Att Taiwanesiska företag idag redan äger ca 1/3 av näringsverksamheten i fastlandskina är intressant i sammanhanget. Uppenbarligen står större delen av befolkningen på Taiwan bakom den mer försonliga och pragmatiska linjen mot fastlands-Kina. De yngre Taiwaneserna har för övrigt inga historiska band med Kina utan är födda på Taiwan och ser dagens Taian som sitt land.

Sedan några år finns en överenskommelse mellan Kina och Taiwan som gör att man kan flyga direkt mellan länderna, vilket är oerhört viktigt för Taiwan, eftersom man äger och driver många företag i Kina. Även på andra områden samarbetar man numera. Elever på de små Taiwanesiska öarna närmast Kina går i skolan i fastlandskina och Taiwan kommer i år att ta emot de första universitetsstudenterna från Kina till sitt högt rankade universitet i Taipei. Varje dag kommer i genomsnitt 3.000 kineser från fastlandet på besök i Taiwan och miljoner taiwaneser besöker Kina. Detta skapar nya relationer mellan länderna och kinesiska besökare får uppleva presfrihet och fritt internet och se hur en demokrati fungerar. Taiwan hoppas at detta ska bidra till en mer demokratisk utveckling i Kina.

Samtidigt finns det fortfarande 1.500 kinesiska missiler riktade mot Taiwan, och Taiwan saknar diplomatiska förbindelser med de flesta länder och har inte heller någon plats i FN. USA förser Taiwan med militärt stöd för att kunna försvara ön, men Taiwan är mycket noga med att aldrig provocera Kina. Man vet på Taiwan att man inte har någonstans att ta vägen i en krissituation, utan är fast på sin lilla ö. Just nu verkar ingen särskilt orolig för en väpnad konflikt, men under ytan finns osäkerheten kvar.

Personligen tycker jag inte det vore orimligt att Taiwan skulle erkännas som egen nation, kunna upprätta diplomatiska förbindelser med andra länder och få ta plats i FN och andra internationella organ. Men politiskt lär det nog vara omöjligt under överskådlig tid eftersom Kina motsätter sig detta. Därför är det glädjande att båda länderna försöker ingå överenskommelser som gynnar båda länderna på bästa sätt, och att man lägger den underliggande konflikten åt sidan.



Möte med justitieministern

2011-05-23



Möet med Taiwans jusitieminister, Tseng, Yung-Fu, var intressant och lite extra spännande. Efter lite inledande samtal kring aktuella juridiska frågor, som kampen mot korruption, kom samtalet in på ämnet dödsstraff. Detta straff finns fortfarande kvar i Taiwan. Man hävdade att 80% av invånarna på Taiwan vill behålla dödsstraffet, vilket kändes lite konstigt, men som man frågar brukar man ju få svar. Samtidigt verkade ministern uppriktig när han framhöll att man arbetade på att förändra attityderna till dödsstraff. En särskild kommitté arbetar med detta. För att minimera risken att personer felaktigt döms till dödsstraff granskas numera alla dödsdomar av justitiedepartementet och prövas en extra gång av oberoende domare innan domen fastställs.

Vår delegationsledare, Caroline Szyber (KD), framhöll på hela delegationens vägnar - vänligt men bestämt - den svenska synen på dödsstraff, och påpekade att Sveriges kritik kvarstår så länge dödsstraffet finns kvar på Taiwan. Min känsla var att jusititeministern inte var särskilt nedslagen över denna kritik, utan att han nog snarare tyckte som vi. Och det var bara glada miner på gruppfotot efter mötet.



Jämställdhet och barnafödande på Taiwan

2011-05-23


Efter besöket på justitiedepartementet fortsatte vi till Taiwan Women Center som arbetar med jämställdhetsfrågor och andra frågor som rör kvinnor på Taiwan. Vi fick en intressant bild av hur det taiwanesiska samhället förändras i europeisk riktning där allt fler kvinnor arbetar, samtidigt som barnafödandet minskar. Vi tog också del av en historisk utställning om kvinnornas roll på Taiwan.

Därefter besökte vi GIO, Regeringens Informationscenter där vi fick tillfälle att träffa några ledande företrädare och ställa frågor om utvecklingen på Taiwan. Även vid detta möte diskuterades de låga födelsetalen på Taiwan (endast ett barn per kvinna), vilket är lägst i världen och ett hot mot försörjningen av Taiwans äldre i framtiden. De demografiska problemen påminner om de i Västeuropa, Japan och Nordamerika.



Skyskrapor och jordbävningar

2011-05-23



Mitt hotellrum ligger på 29:e våningen i ett 40 våningar högt hotell. Utsikten från rummet är otrolig, hotellet är en av de högsta byggnaderna i området. Samtidigt blir man lite fundersam över hur jordbävningar skulle påverka dessa höga byggnader. Vi har redan känt av två jordskalv, och det var första natten uppe vid Sun Moon Lake. Det skakade såpass mycket att sängarna flyttade på sig på rummen.



Alla nya byggnader är byggda för att klara jordskalv, och nya byggnader ska klara minst 9,0 på richterskalan. Alla hotell har ett antal olika nödutgångar och trapphus, där nödbelysning tänds automatiskt vid strömavbriott. Men det är klart, när man är på 29:e våningen tar det ju en stund att komma ut. Bara att hoppas att det inte ska behövas.



Världens näst högsta byggnad ska klara kraftiga jordbävningar

2011-05-23

På kvällen blev det tid för ett besök i världens näst högsta byggnad, Taipei101, som är 509 meter hög. Endast Burj Dubai är högre. Det tog bara 45 sekunder att ta snabbhissen upp till 89:e våningen, hissen går med en hastighet av 63 km/timme. Väl där uppe kändes det väl mer som om man var på ett flygplan uppe i luften än i en byggnad. Byggnaden väger 700.000 ton och kostade 1,7 miljarder US-dollar att bygga. Bygget tog fem år och byggnaden var färdig 2004. Det mest spännande i denna byggnad är att man helt öppet kan se den 800 ton tunga balansvikt som byggts in i byggnaden och som kan balansera 40% av rörelserna i byggnaden vid en orkanby eller jordbävning. Byggnaden ska därmed klara de allra kraftigaste jordbävningar man känner till. Vikten har bara testats en gång vid ett jordskalv, då med magnituden 5. Storleken på balansvikten är svår att fånga på bild, men på den högra bilden syns längst upp en besökare som tar kort. Det ger en bild av hur stor vikten är.






Besök på finansministeriet

2011-05-24



Taiwans finansministerium hanterar både skatte- och finansfrågor. I ministeriets eleganta sammanträdesrum, med ett porträtt av Chiang Kai-Shek på hederplats, fick vi en lång dragning om Taiwans ekonomi, och fick bland annat veta att Taiwan just nu har den högsta tillväxten i världen, högre än Kina. Statsskulden är låg, 32% av BNP, och arbetslösheten bara 4,6%. Detta trots att den globala lågkonjunkturen har drabbat Taiwan hårt eftersom man i likhet med Sverige är en extremt exportberoende nation.

Skattetrycket i Taiwan ligger runt 15%, vilket är bland de lägsta i den ägre inkomster, däremot tar man ut hög fastighetsskatt, särskilt för företag. Man tar även ut skatt på arv och gåvor, och har precis som Sverige en del punktskatter och moms. Men de flesta skattesatser är betydligt lägre än i Sverige. Utöver skatten betalar alla en avgift varje månad för sjukförsäkring och sjukvård, vi fick uppgift om att kostnaden ligger runt 300 kronor per månad, och beloppet tas ut tillsammans med skatten. För den som saknar inkomst går staten in och betalar kostnaden. Taiwan har dubbelbeskattningsavtal med endast 17 länder, däribland Sverige.

En fråga som bekymrar Taiwans regering är pensionerna och inte minst pensionsåldern som i Taiwan beräknas på ett komplicerat sätt efter både ålder och anal år i arbete. Våra värdar från ministeriet sa att Sverige är deras föredöme när det gäller frågor kring pensioner och pensionsålder, och att de anser att Sverige har världens bästa och mest hållbara pensionssystem. Sådant är ju trevligt att höra.

Vi pratade också om infrastruktur, eftersom det byggs mycket nya vägar och järnvägar i landet. Genomgående gäller att man bygger i samarbete med näringslivet, där ofta privata företag bygger och driver exempelvis järnvägar på uppdrag av regeringen. På detta sätt går det snabbare att bygga nytt, och man klarar finansieringen utan att det belastar statsbudgeten alltför mycket.



Besök hos National Security Council

2011-05-24



National Security Council (NSC) är en mycket prioriterad myndighet direkt under Taiwans president, och har sina lokaler i presidentpalatset. NSC ansvarar för polisen och försvaret, samt för skyddet mot alla typer av hot mot Taiwan, allt från jord- bävningar, tyfoner och attacker mot datasäkerheten och telekommunikationerna till militära hot. Vi träffade Dr Chien Chung, senior adviser på myndigheten.

Det blev mycket samtal kring förebyggande arbete mot jordbävningar och tyfoner. Alla nya byggnader och ny infrastruktur måste klara högt ställda krav på motståndskraft mot jordbävningar. Tyfoner drabbar Taiwan i genomsnitt 24 gånger varje år, varav ett tiotal medför skador, och tre är riktigt allvarliga. Men samtidigt behöver man tyfonerna, eftersom det är dessa oväder som tillför Taiwan allt det vatten som man behöver på ön. En tyfon beräknas drabba ön på fredag eller lördag, och vi märker hur det blåser allt mer. Men förhopp- ningsvis hinner vi lämna Taiwan innan tyfonen drar in på allvar.




Chiang Kai-Shek Memorial Hall

2011-05-24

Efter besöket i presidentpalatset fick vi en liten lucka i programmet och hann med et kort besök i Chiang Kai-Shek Memory Hall, ett monument som byggts upp till minne av den man som ledde flykten från fastlandskina år 1949, och som därmed lade grunden till dagens Taiwanesiska samhälle. Man förstår hur mycket denne man betyder för taiwaneserna, och det är lätt att förstå. Utan honom hade alla taiwaneser idag levt i kommunistkina.

Taiwaneserna har också ett fantastiskt nationalmuseum med många skatter som man förde med sig från fastlandet vid sin flykt, bland annat finns där världens dyraste kinesiska porslin.








Besök i parlamentet

2011-05-24



Givetvis blev det också ett möte i Taiwans parlament, som kallas Legislative Yuan. Vi träffade vice talmannen Tseng Yung-Chuan, och därefter bjöd han på lunch. Precis som i Sverige är det talmannen som är värd vid utländska besök i parlamentet.

I Taiwan skiljer sig inte partierna i första hand efter ideologiska skillnader på höger-vänsterskalan. Med tanke på Taiwans historia är det kanske inte så konstigt att det knappast finns några kommunister eller socialister på Taiwan. De två stora partierna skiljer sig mest åt genom att ha olika syn på relationerna med Kina. Det styrande partiet och presidenten försöker lägga de politiska motsättningarna med Kina åt sidan och i stället försöka utveckla samarbetet mellan länderna på ett sätt som gynnar befolkningen ekonomiskt. Detta har så här långt varit framgångsrikt. Oppositionen, som främst har stöd i södra delen av Taiwan, vill hålla en mer försiktig linje mot Kina och är inte lika pigg på att vidareutveckla det ekonomiska och praktiska samarbetet mellan länderna.



Miljö- och energifrågor

2011-05-24

Dagens sista besök var hos Miljlöskyddsmyndigheten. Vi fick en klar bild av att Taiwan det senaste decenniet fått ett ökat miljömedvetande, och att man idag lägger stor vikt vid att både skydda sin natur och göra sina städer grönare, samt att man lägger större fokus på att skydda och rena sitt vatten. Fortfarande finns stora problem med exempelvis gifter i naturen som finns kvar sedan början av den snabba ekonomiska uppgången och som nu måste saneras. Man har också stora problem med enorma avfallsmängder som måste tas om hand. Man har nu inlett ett samarbete med Sverige för att kunna utvinna biogas ur soporna.

När det gäller energiförsörjningen bygger den nästan helt på olja och kol, och allt måste importeras. Man har en del kärnkraft också, och har ett samarbete med SKB i Sverige när det gäller att ta hand som sitt kärnkraftsavfall och utveckla metoder för slutförvaring. I övrigt finns liter vindkraft och lite vattenkraft, men det är helt klart att Taiwan är väldigt sårbart för snabbt stigande världsmarknadspriser på olja och kol.



Besök hos Svenska Exportrådet i Taiwan

2011-05-25



Svenska Exportrådet delar lokaler med Sveriges Generalkonsulat, vilket är helt unikt. Anledningen är att Sverige saknar formella diplomatiska förbindelser med Taiwan, eftersom inga länder kan ha sådana relationer med både Taiwan och Kina. Sverige har löst detta genom att låta Exportrådet inhysa generalkonsulatet. Det är i princp samma lösning som Taiwan har i Stockholm.

Vi träffade Jens Wernborg som är platschef på kontoret i Taipei. Hans viktigaste budskap var att man måste se hela regionen som en enhet, Taiwan, Hong Kong, Macao och Kina tillsammans, när man vill etablera näringsverksamhet i området. Ofta kan det finnas skäl att ha olika delar av verksamheten på olika ställen. Området en smältdegel av olika politiska och ekonomiska system, valutor, bolagsformer, lagstiftningar juridik och kulturer, vilket gör att man måste vara noga vid en etablering. Men samtidigt erbjuder "Chaiwan" (som man ibland kallar området Kina-Taiwan) fantastiska affärsmöjligheter. Den pågående avspänningen mellan Kina och Taiwan och nya väl fungerande flyg- och båtförbindelser mellan länderna underlättar också. Numera råder också visumfrihet mellan EU och Taiwan. Vi diskuterade också korruptionen i området, och den är klart värst i Kina. Taiwan har tagit krafttag mot korruptionen och det förekommer i betydligt mindre skala än tidigare. I Hong Kong förekommer i stort sett ingen korruption alls.



Besök hos Mainland Affairs

2011-05-25

Mainland Affairs är ett eget departement direkt under presidenten, precis som NSC. Man har en enda uppgift, och det är att ansvara för relationerna med Kina. Vi fick träffa den högst ansvarige, Shin-yuan Lai. Regeringens politik för ökad avspänning och samarbete mellan länderna har ett starkt stöd hos befolkningen, 80% vill bevara "status quo", dvs att Taiwan är en egen självstyrande stat, och att Taiwan och Kina betraktas som två självständiga länder.

Efter de senaste årens avspänning hålls varje halvår växelvis möten mellan regeringarna och presidenterna, varannan gång i Kina och varannan gång i Taiwan. Oavsett vem som vinner kommande presidentvalet på Taiwan lär ingen vrida klockan tillbaka. Däremot skulle sannolikt en ny president och en ny regering från oppositionspartierna innebära att utvecklingen mot ökat samarbete bromsas upp.

I dag finns 16 överenskommelser mellan Taiwan och Kina, rörande flyg- ovh fartygstransporter, finans, jordbruk, industri och handel. I dag besöker 5 miljoner Taiwaneser Kina varje år, och 1,6 miljoner kineser besöker Taiwan. 3.200 kinesiska ungdomar har för första gången gått på sommarskola på Taiwanesiska universitet, och taiwanesiska ungdomar arbetar gärna som volontärer i Kina.

Taiwan har uppskattningsvis investerat 250-300 miljarder US-dollar i Kina, och äger idag ca 30% av det kinesiska näringslivet. 40% av Taiwans export går till Kina. 14,4 miljoner kineser i kustområdena arbetar i företag som ägs av Taiwaneser. Sedan 1980 har 340.000 taiwaneser gift sig med kinesiska kvinnor. Länderna vävs sakta ihop av ekonomiska och andra skäl. Den ekonomiska utvecklingen överbryggar de politiska motsättningarna mellan Kina och Taiwan.

Vår värd avslutade vårt samtal med att peka på tre kvarstående stora problem i relationerna med Kina. 1.500 missiler är utplacerade längs den kinesiska kusten, riktade mot Taiwan, bara tio mil från ön. Taiwan har också problem med att man utestängs från medlemskap i viktiga internationella organisationer och saknar plats i FN eftersom få länder erkänner Taiwan som självständig stat. Slutligen är det ett problem med Kinas synsätt på demokrati och öppenhet, det skapar svårigheter när det gäller att utveckla samarbetet mellan de två länderna.



Center for Disease Control och National Helth Command Center

2011-05-25



Taiwan är ett land med subtropiskt klimat, och ligger nära andra länder i Sydostasien med allvarliga sjukdomar och epidemier. Man är därför mycket noga med att försöka förebygga och motverka att dessa når Taiwan. Fågelinfluensan drabbade Taiwan hårt, och i samband med denna upprättades en imponerande kommandocentral i kampen mot sjukdomar och epidemier. Det största hotet idag är denguefeber som är vanligt i sydostasien. Andra hot är tuberkulos, malaria, HIV/Aids, och multiresistenta bakterier.

Kommandocentralen hos Center for Disease Control (CDC) ser mer ut som en krigsledningsplats eller ledningsplats för polisen. Just nu var inte så många i tjänst, men så snart ett allvarligt hot uppstår mot hälsan bemannas centralen. På stora skärmar kan man följa antalet allvarliga sjukdomsfall i olika delar av landet och på stora kartor kan man spåra var smittspridare har för adresser och sätta in sanering omedelbart. Detta är särskilt viktigt vid denguefeber som sprids via myggor.

En intressant sak som kom fram vid våra samtal med generaldirektören för CDC, Mr. Tin Lin var att man även i Taiwan har en engagerad samhällsdebatt om fördelarna och nackdelarna med sprutbytesprogram för narkomaner. Precis som i Sverige finns det inget nationellt beslut om hur frågan ska hanteras, samtidigt som en del sjukdomar sprids snabbt mellan narkomaner.



En bild av Taiwans blomstrande näringsliv

2011-05-25



Rakt genom Taipei går "the technology corridor", en två
kilometer lång sträcka med tre stora teknikparker och en
stor del av Taipeis högteknologiska industri. En av parkerna,
den största, heter Neihy Technology Park. På ett område av
150 hektar finns idag 3.400 företag med 94.000 anställda inom
olika hi-tech-sektorer. Dessa företag omsätter 80 miljarder
dollar, dvs ca 500 miljarder kronor. 90% av förertagen
arbetar inom infoteknik och kommunikation, men det finns
även företag inom bioteknik och loigistik och annan service
till övriga företag. Området är som en hel egen stadsdel och
har till och med en egen flygplats.

I det stora platskontoret som administrerar gemensamma
frågor, "Hi-Tech Promotion Center", finns en stor utställning
av Taiwanesiska industriprodukter, och i ett stort rum
visas Taiwans viktigaste uppfinningar och patenterade
produkter (bilden ovan).

Man inser snabbt att "Made in Taiwan" idag inte står för billiga och enkla varor utan främst handlar om tekniskt avancerade produkter, främst inom elektronik och telekommunikation. Tillverkning av enklare varor har till största delen flyttat till fastlands-Kina.

Under dagen besökte vi också Xue Xue Institute, ett privat institut som skapats av en förmögen Taiwanfamilj, och som idag erbjuder lokaler för framstående designföretag och även erbjuder utbildning och stöd till nya företag. Man går också in med riskkapital och hjälper nya företag att komma igång. I den stora byggnaden fanns bland annat ett stort färglaboratorium där man kartlagt alla färgskalor som används i de stora länderna i sydostasien. Det var tydligt att det fanns ett stort intresse för textilforskning och textildesign, vilket särskilt intresserade mig som Sjuhäradsbo. Andra desigföretag arbetade med möbler, smycken, väskor eller inredning. Miljövänliga varor och produktion var också ett genomgående tema. Tyvärr fick vi inte ta bilder inne i byggnaden, eftersom där fanns ett antal designprodukter som skulle ut på marknaden.



Trångt i trafiken

2011-05-25





Det är trångt i Taiwan. I trafiken räcker vägarna aldrig till, och i takt med att fler filer behövs bygger man nya vägar ovanför de gamla. Både vägar och järnvägar går ofta i flera plan, och överallt ser man nya betongfundament till nya broar och vägar. Inne i stan går ofta pendeltågen på en bro ovanför gatorna, liksom de stora genomfartslederna.

En anledning till att man även på landsbygden bygger vägar och järnvägar uppe i luften är att man vill minska markanvändningen och spara marken till odling.

Inne i stan används ytorna under vägarna till parkeringsplatser eller fotbollsplaner, och ibland bygger man små parker eller anlägger grönområden under vägarna. Det varma klimatet gör att det växer utmärkt även i skuggan, och dessutom ligger vägarna så långt över marknivån att det är ganska ljust under.



Mopedernas förlovade land

2011-05-25



Ett populärt sätt att ta sig fram i den täta trafiken är med moped. Jag har aldrig sett så mycket mopeder i en stad som i Taipei. När trafikljusen slår om till grönt tror man nästan att det är motortävling. Minst 30-40 mopeder kastar sig ut i korsningen samtidigt, och det känns på luften att det är mest orenade avgaser som släpps ut. Konstigt nog såg vi inga mopedolyckor, och hjälm verkar man använda, men det skulle förvåna om inte det omfattande mopedåkandet kräver en hel del offer.



Teforskning och teprovning

2011-05-26



På Taiwan dricker man alltid te. Vid alla officiella möten serveras te, och samma sak gäller när man umgås privat. På Taiwan odlas en hel del te, men fram till 1980 fick man bara odla och producera te om man hade licens. I dag gäller inga restriktioner, utan alla som vill får odla te. Det te man producerar räcker inte till landets behov, utan man importerar massor av te, främst från Vietnam. 15.000 personer på Taiwan arbetar i tebranschen, och det är en ganska lönsam verksamhet.

Taiwanesiska staten bedriver forskning kring teodling, bland annat korsning av sorter och bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar, samt utveckling av teproduktionen. Man har flera forskningsanläggningar på Taiwan, och vi besökte en av dessa i Taoyuan utanför Taipei. På bilderna ovan tebuskar, och den modell av "torktumlare" för torkning av te som oftast används.



Att laga till te på Taiwanesiskt sätt handlar inte om att lägga en tepåse i varmt vatten, det är en hel ceremoni, som tar en bra stund. Vi fick en förevisning av en expert, och därefter blev det teprovning! Det verkar finnas stora likheter med vinkunskap och vinprovning, när det gäller teprovning eller kategorisering av olika sorters te. Och särskilt fina tesorter beskrivs i målande ord, precis som fina viner.



Pandor och koalabjörnar

2011-05-26





På vägen tillbaka efter lektionen om taiwanesisk teodling gjorde vi nog världens kortaste stopp på Taipei Zoo. Målet var att se anläggningens två pandor som ursprungligen kommer från fastlandskina. Av bara farten fick vi även se några av koalabjörnarna som finns i djurparken, och som normalt hör hemma i Australien. Både pandor och koalor sover större delen av livet, en koala kan sova 20 timmar per dygn. Resten av tiden går åt till att äta. Pandorna är vakna något längre, men är ganska slöa djur.

För att skydda djuren från alltför intresserade turister var blixtljusfotografering förbjuden, och mellan besökarna och djuren finns tjocka glasrutor. Svårt att ta bra foton med andra ord, men jag fångade i vart fall några av djuren på bild. Och de sov faktiskt inte hela tiden.



Taipei

2011-05-26



Taipei är visserligen en enormt stor stad med massor av höghus och mycket trafik, men det är ändå en ganska vacker stad och omgoven av mjuka gröna kullar och berg med frodig grönska. Genom Taipei flyter flera breda floder som kommer från bergen och passerar staden och hamnen på sin väg ut mot havet. Skyskarporna erbjuder en bra utsiktspunkt, här några kort tagna ut över staden vid ett av våra studiebesök.



Under veckan har det inte blivit så mycket tid att gå runt själv i Taipei, men en kväll gick jag runt och tog några sena kvällsbilder. Varuutbudet är enormt, inte minst finns en stor mängd butiker som säljer elektronik. Fast det var alldeles för lite tid för att jag skulle hinna leta efter prisvärda elektronikvaror.



Dags att lämna Taiwan

2011-05-26



På kvällen lokal tid var det dags att lämna Taiwan. Den hotande tyfonen tog en annan väg än väntat och kom aldrig in över land. I stället syntes solen en stund under de tidiga morgontimmarna, när jag tog dessa bilder ut genom fönstret på hotellrummet. Annars har det mest varit mulet och regn hela veckan.