Privatresa/skolresa till Spanien, Sierra Nevada, Alpujarras/Granada, 25 oktober - 1 november 2010

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned...)


2010-10-26 Framme i Pitres i Sierra Nevada

Klockan halv fem i natt kom vi fram till vårt lilla hotell i bergsbyn Pitres på sydsluttningen av Sierra Nevada i södra Spanien. Här ska jag tillbringa en vecka tillsammans med elever, lärare och föräldrar från Sätilaskolan. Detta som en del av ett gemensamt projekt, TEN, mellan Sätilaskolan och skolan i Pitres, som tillsammans äger och sköter ett observatorium på höjderna ovanför byn. Vi är totalt 7 elever, fem medföljande föräldrar, och en lärare som är med på resan. För egen del är det helt och hållet en privatresa som medföljande förälder till min son. Det känns bra att kunna följa med på detta, och det blev möjligt eftersom det inte var några inplanerade voteringar i riksdagen denna vecka. Och även om det inte är en tjänsteresa är det självklart spännande att följa detta skolprojekt, inte minst nu när jag är ledamot av utbildningsutskottet. Jag kommer också att passa på att göra några andra saker med koppling till mitt riksdagsuppdrag under veckan, mer om detta senare. Det finns gott om tid för aktiviteter på dagarna eftersom allt arbete med teleskopen sker nattetid. Fast det blir inte så där väldigt tidiga morgnar förståss.



När vi vaknade i morse möttes vi av denna vy. Efter frukost var det dags för ett första besök på observatoriet.



Nedan Erik Odell, lärare på Sätilaskolan och en av de viktigaste eldsjälarna bakom TEN-projektet. På sista bilden ser man byn Pitres uppifrån Sierra Nevada. I bakgrunden syns den sista bergskedjan söder om Sierra Nevada, och sedan tar kustremsan och Medelhavet vid.





2010-10-26 Sierra Nevada





Dagens utflykt gick upp i bergen. Vi körde så långt upp vi kunde komma, och gick sedan upp ännu en bit till ca 2.150 meters höjd. Vägarna är klart hyfsade, men det där med vägräcken tar man inte så allvarligt på. Trots att stupet vid sidan av vägen är gott och väl en kilometer eller mer i fritt fall...



På väg upp till toppen passerade vi 2.111 meters höjd, dvs samma som toppen på Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Här visar GPS:en 2.110 meter. Och vi körde bil hela vägen upp! Från denna topp är utsikten fantastisk. I fjärran syns Medelhavet blänka och när vädret är perfekt kan man tydligen se de höga bergen i Afrika från denna punkt.



2010-10-29 Över Sierra Nevada på väg till solkraftverket Andasol



I går tog jag och två andra föräldrar och fem elever en ordentlig biltur tvärs över Sierra Nevada över till andra sidan av bergsmassivet. På krönet av Sierra Nevada går vägen genom en ravin på över 2.000 meters höjd. När man sedan kör ned på den norra sidan av bergsmassivet ser man den stora högslätten kring Granada breda ut sig, och där ligger Europas största solkraftverk, Andasol. Redan på vägen ned ser man den gigantiska solkraftanläggningen som täcker en stor yta på slätten nedanför, strax utanför Guadix.

Jag har skrivit om Andasol tidigare på bloggen, och inför min resa till Spanien skickade jag en förfrågan till solkraftverket och frågade om vi kunde få göra ett studiebesök. Och då fick jag en officiell inbjudan från solkraftverket.





2010-10-29 Solkraftverket Andasol



Solkraftverket Andasol 1 kostade 300 miljoner Euro att bygga. Det byggdes och drivs av ett privat konsortium, och har 87 anställda. Man har kapacitet att tillverka 50 MWh el, vilket är ganska mycket. I Andasol finns flera anläggningar bredvid varandra, och fler planeras. Konsortiet har också liknande anläggningar på två andra platser i södra Spanien. Antalet soltimmar är extra generöst just på högslätten runt Granada



Vi körde runt anläggningen och fick en kort genomgång av hur solkraftverket fungerar. Vi Med hjälp av stora rörliga speglar som följer solens rörelse över himlen under dagen kan man koncentrera solljuset till de rör som går i centrum av speglarna, och som är fyllda med en speciell olja. Denna olja värms upp till 350-400 grader, och hälften av oljan leds sedan in i ett vanligt kondenskraftverk som tillverkar el via ångturbiner under dagtid. Den andra hälften av den heta oljan leds genom stora cisterner med smält salt, som magasinerar värmen (en saltcistern syns längst ned till höger). På kvällen när solen gått ned kan sedan kraftverket köras med full effekt genom att man tar vara på värmen i saltcisternerna. Man kan på detta sätt även producera el vid mulet väder.



Den el man producerar får man sälja för 36 cent per kWh, dvs runt 3.50 till 4 kronor. Det är ju ett oerhört bra pris man får för sin el, långt över det spanska elpriset till konsument. Detta är spanska statens sätt att stödja solkraftproduktionen. I övrigt var solkraftverkets guide noga med att påpeka att man inte får några andra subventioner från vare sig spanska staten eller EU. Fast jag tycker ju förståss att subventionerna är synnerligen generösa som de är. Kanske är detta förutsättningen för att denna typ av solenergi ska kunna utvecklas i större skala.





2010-10-30 Besök i Alhambra och Granada





I går var det dags för en grundlig historielektion för våra medresta elever när vi besökte världsarvet Alhambra i Granada. Både palatsen och de andra byggnaderna och de fantastiska trädgårdsanläggningarna är verkligen värda
ett besök. Och från det högsta tornet har man en fantastisk utsikt över hela Granada och högslätten runtomkring.







2010-10-30 Möte med Borgmästaren i La Taha



Det svenska observatoriet väcker engagemang hos kommunen, La Taha, och i går träffade jag och projektledaren Erik Ordell den spanska kommunens informationschef för att diskutera projektets framtid. Bland annat ska ett antal spanjorer få utbildning om hur man sköter teleskopen så att man kan använda observatoriet utan svensk hjälp. Min roll vid dessa samtal är att ge lite extra officiell prägel på samtalen, och det gör jag gärna när jag nu ändå finns på plats. Det går inte att komma ifrån att man som svensk parlamensledamot väcker viss uppmärksamhet när man träffar företrädare för en liten spansk kommun. I dag träffade vi borgmästaren Maria Rosa i kommunhuset i Pitres. Det blev sedvanligt utbyte av presenter samt fotografering i kommunfullmäktiges plenisal framför porträttet av kung Juan Carlos, flaggorna (kommunen, Spanien och EU) och kommunvapnet. På högra bilden Erik Ordell, lärare på Sätilaskolan, samt undertecknad tillsammans med borgmästaren.

Kommunhuset (vänstra bilden) var mycket elegant och det var något förvånande att inse att kommunen bara har något över 1.000 invånare, varav endast ca 700 är röstberättigade. Hur man har råd med kommunhus, en egen borgmästare och ett antal heltidsanställda kommuntjänstemän är svårt att förstå. Å andra sidan blir rimligen demokratin väldigt lokal. Borgmästaren berättade att det snart är kommunval. Det kändes som om det här med personval får en helt ny innebörd när det bara finns 700 personer som får rösta...



2010-11-01 Kraftverksdammen i Rules



På vägen ned från "våra" små bergsbyar, ned mot motorvägen mellan Malaga och Granada, passerar man den stora kraftverksdammen vid Rules, nedanför byarna Lanjaron och Orgiva. Det är alla de mängder av mindre bäckar och större floder som rinner söderut ända uppifrån Sierra Nevada som efterhand samlas till en allt bredare flod som sedan mynnar ut i den stora dammen. Själva vattenkraftverket är inbyggt i den gigantiska fördämningen. I området finns även en del vindkraftverk.





2010-11-01 Observatoriearbete



Arbetet med observatoriet har mött en del motgångar under veckan, krånglande datorer och teknik, men också periodvis besvärligt väder med hård storm och regn. Men efter veckans arbete är förhoppningen att det ska gå att fjärrstyra teleskopen från Sverige via internet, så att eleverna kan sitta hemma i Sätilaskolan och ta del av bilder och observationer som görs från bergen i Spanien.



Även radioteleskopet har kommit igång, och här sitter min son (närmast) och hans kompis och lyssnar och studerar kurvorna över stormarna på jupiter. Det var i natt. I dag är det dags att lämna Sierra Nevada och Observatoriet och resa hem igen. Ett sista gruppkort fick det bli på de sju eleverna som varit med på resan. Och så förståss den underbara hemlösa hunden som hotellet adopterat och som följt med oss hela veckan.



2010-11-01 Första snön över Sierra Nevada - dags att åka hem


På vägen ned från bergen i dag såg vi resultatet av höstens första ordentliga snöfall på de högsta topparna i Sierra Nevada (ca 3.500 meter höga). Temperaturskillnaderna är stora, i går var vi nere vid kusten på dagen och tog ett bad och solade lite, det var 22 grader varmt. Idag var det bara 7 grader varmt på morgonen uppe på 1.600 meters höjd där hotellet ligger, och längre upp i bergen föll alltså en hel del snö i natt.

Det har varit en spännande och intressant vecka, men i dag går flyget hem till den mörka svenska hösten och onsdagens partiledardebatt i riksdagen.



2010-11-07 Vårt Spanienbesök uppmärksammas

Jag fick förresten även denna trevliga bild från Spanienresan, så här trevlig arbetsmiljö hade jag under veckan. Internet fungerade utmärkt på 1.600 meters höjd, och det var inte alls fel att sitta på balkongen med ett litet glas lokalt vin före middagen och läsa nyheterna hemifrån, svara på mail och sköta bloggen. Dagens teknik är ju egentligen fantastisk, och det är samma kommunikationssätt som ska användas för att styra observatoriet i Spanien från Sätilaskolan. Via internet ska man kunna starta teleskopen och ta bilder på natthimlen, som sedan eleverna kan arbeta med på skoltid dagen efter.

Vårt besök har förresten uppmärksammats i Spanien. Bland annat på den spanska kommunen La Tahas hemsida. Fast man har förståss placerat Marks kommun uppe i Bergslagen, kan inte riktigt förstå varför...