Blogg juni 2010

2010-06-30 Knappast förtal av Mona - men fel sätt att driva valrörelse

I dag begär Socialdemokraternas partisekreterare att moderaterna som parti ska ta avstånd från de massmail som cirkulerar om Mona Sahlin. Man säger sig idag ha "avslöjat" att ett av dessa mail kommit från en moderat kommunpolitiker i Gnosjö. Nu är det väl knappast han som producerat texten i mailet, han lär bara vara en av tiotusentals eller kanske hundratusentals svenskar som skickat ett massmail vidare till vänner och bekanta. Vad jag förstår är det detta mail som saken handlar om. Jag har själv fått både detta och andra liknande mail de senaste åren, men inte i första hand från politiker utan från kompisar, tidigare arbetskamrater och framförallt från personer som jag inte ens känner. Just detta mail sprids just nu som en löpeld över landet, precis som det under många år spridits filmer om Mona Sahlins affärer (exempelvis denna från bubblare.se som haft 377.000 visningar). Mona Sahlins försyndelser genom åren är väl belysta på nätet. Ett exempel är denna humorsida som haft över 23.000 besök. Så sent som i mars förra året avslöjade för övrigt Kalla Fakta att det var dags igen för en ny affär. Och även detta klipp är flitigt visat, över 49.000 gånger på Youtube. Det är nog bara att inse att som man bäddar får man ligga. Att många känner sig manade att påminna om sanningen eller driver med en ledande politiker som gjort klandervärda saker i en sådan omfattning genom åren kan knappast ses som förtal. Det som står i "kedjebrevsmailen" är ju tyvärr sant, hur pinsamt det än är för Mona Sahlin och hennes parti. Att det sedan är ett slag under bältet att låtsas som att Mona skrivit mailet är en annan sak, även om det givetvis är uppenbart för alla att det inte är så.

Jag har för övrigt också fått elaka mail som misstänkliggör både statsministern och andra partiledare och ministrar i Alliansen, och det handlar om betydligt värre personangrepp än vad Mona Sahlin utsätts för. Själv har jag inte heller gått fri från personangrepp, och det har nog knappast någon rikspolitiker som förekommer i media. Men jag har valt att ta det med humor i stället för att gnälla. Är man politiker (för att inte tala om partiledare!) så får man tåla en del. Det ingår liksom i jobbet, även om jag personligen drar gränsen vid regelrätta hot mot mig som person. Att kräva en ursäkt från ett parti bara för att någon partimedlem sprider ett elakt massmail vidare känns lite löjeväckande tycker jag.

En helt annan sak är att vi knappast vinner valet genom att skicka omkring mail om Mona Sahlins affärer. Det är bra mycket viktigare att granska oppositionens politik. Men allra viktigast är det att Moderaterna och Alliansen fortsätter tala om för väljarna vad vi uträttat under fyra år och vad vi vill göra kommande fyra år. Det är bara på vår egen politik vi kan vinna valet. Smutskastningskampanjer tycker jag inte vårt parti ska ägna sig åt, det är dels omoraliskt, dels tar det fokus från de viktiga valfrågorna.2010-06-30 Kyligare klimatdebatt?

Denna debattartikel fanns i Borås Tidning förra veckan. Författaren, Jarl Ahlbeck, är docent i Miljöteknik vid Åbo Universitet. Artikeln inleds med allmänt och kraftfullt ifrågasättande av Al Gore och FN:s klimatpanel. Just detta är kanske inte så uppseendeväckande och det mesta av kritiken är bekant, men det är ändå en tankeväckande uppräkning av ett antal påstådda "klimathot" som i efterhand visat sig vara ordentligt överdrivna.

Mer spännande är fortsättningen av artikeln. (Klicka på bilden för att läsa). De teorier som Ahlbeck beskriver är att solen indirekt styr klimatet genom att påverka vindar på hög höjd i stratosfären, vilket i sin tur styr lågtryckens banor. När låg solaktivitet kombineras med ostlig stratosfär- vind leder detta till en kall vinter på våra breddgrader samtidigt som det blir varmare på andra håll. Detta skulle förklara årets bistra vinter hos oss, liksom den ovanligt milda vintern i Kanada och på Södra Grönland. Fenomenet skulle också förklara de bistra vintrarna i Sverige 1986-87, men också tidigare kända köldperioder i historien.

Alltså ännu en teori som kan förklara klimatvariationerna, utan någon koppling alls till koldioxidhalten i atmosfären. Synd bara att politikerna inte är det minsta nyfikna på alternativa teorier utan benhårt låser fast sig vid koldioxidens avgörande roll. Jag befarar att detta kommer att leda till ett antal mindre lyckliga politiska beslut i framtiden, och stora kostnader för skattebetalarna som inte alls kommer att hjälpa för att bromsa jordens klimatförändringar.
2010-06-30 Den senaste vintern var faktiskt ovanligt bister

Förra hösten var debatten om framtidens vintrar ganska extrem. Jag minns när "klimatexperter" bestämt hävdade att årets Vinter-OS skulle bli det sista på norra halvklotet eftersom snön inom bara några år kommer att försvinna. Andra hävdade att Vasaloppet inom en snar framtid inte längre skulle kunna köras.

Uppenbarligen har investerarna en annan tro på saken. I Dagens Industri nyligen kunde man läsa att det just nu investeras rekordstora summor i den svenska fjällvärlden. Fjolårets investeringar var rekordstora, 1,4 miljarder i fjällturism, trots finanskrisen och lågkonjunkturen. Vintersportanläggningarna är den enda kategori inom den svenska rese- och turistnäringen som växer, och det snabbt. Investerarna verkar alltså inte oror sig särskilt mycket för klimatförändringarna. Kanske får de stöd för sin uppfattning när de tog del av SMHI:s nyligen prsentarde fakta om den senaste vintern?

Den senaste vintern var nämligen rekordlång på många håll i Sverige. Storlien hade det längsta sammanhängande snötäcket på 60 år. I både Lund, Göteborg och Stockholm var det också de längsta vintrarna med sammanhängande snötäcke på flera decennier, så lång period utan avbrott med snötäcke har det inte varit sedan 1969 (Göteborg), 1981 (Lund) och 1984 (Stockholm). Snötäckets tjocklek var också på rekordnivå, i Göteborg med 53 cm var det en tangering av alla tiders rekord. Örebro låg med 85 cm en centimeter från rekordet, liksom Jönköping som fick 95 cm snö.

Kanske något att tänka på när vi till helgen antagligen får njuta i hängmattan eller solstolen av sommarens hittills högsta temperaturer.2010-06-29 Brist på kunskap leder till dåliga entreprenadavtal

I går kom nyheten att simkunnigheten minskat bland barnen i Åtvidaberg "sedan kommunens simhall överlåtits till privata entreprenörer". Simhallen erbjuder tydligen inte längre simundervisning i samma omfattning som tidigare och skolorna som förut kunde bada "gratis" i kommunens simhall har nu enligt nyhetstelegrammet "inte råd att betala för elevernas bad och erbjuder därför bara simundervisning i tredje och femte klass, och då bara till dem som inte uppfyller kraven för simkunnighet". "Vi har ju inte de möjligheterna att gå dit nu när det inte längre är kommunalt", säger Gunlög Brehmer som ansvarar för badundervisningen i kommunen. "Det finns inte någon regelbunden simskola i simhallen och efter privatiseringen finns inte längre simpersonal på plats på dagarna som kan hjälpa barnen med simträningen." I dag går kommunstyrelsens ordförande Lennart Haraldsson (S) ut i media och riktar hård kritik mot simhallen och säger att om man inte erbjuder simundervisning kommer kommunen att dra in sitt bidrag till entreprenören för driften av simhallen.

Man kan snabbt konstatera två saker. Dels att den kritik som redan nu hörs från vänsterhåll "mot privatisering av simhallar" får en något märklig klang när man inser att den kommun som gjort denna "privatisering" har Socialdemokratisk ledning och kommunalråd. Det andra är att man uppenbarligen skött denna entreprenad/alternativa driftupphandling ganska dåligt om man inte i kontraktet tydligt skrivit in vad som gäller för simundervsining till barnen. Detta kan man aldrig skylla på en entreprenör utan bara på en försumlig kommunledning som inte ställt rätt krav vid upphandlingen. Åtvidabergs kommun betalar tydligen 200.000 kronor per månad som stöd till simhallen. För detta borde man väl rimligen också kunna ställa vissa krav?

En tredje reflektion är att skolornas tidigare "gratisbad" naturligtvis inte alls var gratis. Kommunen har betalat för dessa genom att simhallen gått med större underskott än annars. Om kommunen vill att skolbarnen ska få simma "gratis" även i framtiden är det ju inte särskilt svårt att reglera detta i ett kontrakt. Eller att ge skolorna ett extra tillskott så att de har råd att betala för elevernas bad. Totalkostnaden blir ju densamma för kommunen oavsett hur barnens bad betalas.

Precis som i all annat kritik från politiker på vänsterkanten när det gäller entreprenader, alternativ drift eller försäljning (privatisering) så leder diskussionen fel. Det är aldrig den alternativa driftsformen i sig som skapar problem! Tjänster som tidigare varit "gratis" har aldrig varit gratis på riktigt, utan skattebetalarna har betalat via skattsedeln i stället. Men allra värst är det att man ser allt för många exempel på hur politiker (oavsett färg) och tjänstemän på alla nivåer inte alltid har kunskapen och erfarenheten att skriva ordentliga kontrakt där man reglerar vad som ska gälla. Har man inte denna kunskap själv får man naturligtvis ta hjälp av någon kunnig jurist. Alternativ drift ska givetvis vara bra för båda parter. Kan man inte uppnå det anser jag att man helt enkelt bör avstå.2010-06-29 Farväl till arbetsrummet?Efter varje val sker en stor omflyttning inom riksdagens lokaler. Partier växer och krymper, och ledamöter byts ut.

Själv har jag denna mandatperiod haft nöjet att ha mitt arbetsrum allra högst upp på takvåningen i det gamla riksdagshuset, med utsikt över Slottet och Storkyrkan. Det har verkligen känts att man suttit mitt i maktens högborg, omgiven av politisk historia och svensk kultur. Efter valet talar det mesta för att Moderaternas riksdagsledamöter ska samlas ihop på ett och samma ställe. Denna mandatperiod har vi suttit utspridda i tre olika hus, eftersom det kom in så många moderater vid valet 2006 att alla inte fick plats i "Moderaternas hus" på Mynttorget. Det är väl för övrigt inte omöjligt att vi blir ännu fler efter valet i höst. Så sannolikt kommer jag att lämna mitt rum i höst - alldeles oavsett hur det går i valet.2010-06-28 Hur mycket ska staten överbeskydda medborgarna?

I dessa tider med osedvanligt låga räntor syns tecken på att många svenskar ökar sin belåning. Inte minst har snabbkrediter via telefon eller sms ökat snabbt. Men även resor verkar köpas på kredit som aldrig förr, kontokorts- skulderna växer och avbetalningsköpen av exempelvis elektronikprodukter och bilar blir fler. Vissa bostadsköpare verkar också leva i något slags märklig tro att räntorna för överskådlig tid ska ligga kvar på 2-3%. Så kommer det naturligtvis inte att bli. När jag tänker tillbaka på mina år som bankanställd sedan mitten av 1980-talet kan jag konstatera att jag aldrig vare sig sett eller hört talas om så extremt låga räntenivåer som idag. Märkligt nog verkar inte alla inse att räntorna snabbt kan komma att i vart fall fördubblas när den globala världekonomin blivit lite starkare. Även efter en fördubbling kommer vi att ha en räntenivå under genomsnittet om man ser ett antal decennier bakåt i tiden.

I takt med att fler personer får betalningsanmärkningar eller hamnar hos kronofogden eller i värsta fall behöver ansöka om skuldsanering växer kraven på hårdare regler för kreditgivning. Inte minst höjs röster, oftast från den politiska vänsterkanten, för att förbjuda vissa krediter helt, exempelvis sms-lån och telefonlån, eller att det till och med ska förbjudas att köpa resor på avbetalning. Personligen tycker jag detta visar på en tråkig förmyndarmentalitet. Att vissa personer inte klarar att fatta kloka beslut eller hantera möjligheten att ta krediter bör självklart inte leda till att alla människor ska överbeskyddas av välmenande politiker. Alla människor har fria val att ta bra eller mindre bra beslut. Politikerna ska inte ta på sig rollen att vara förmyndare för alla.

Däremot tycker jag man ska ställa hårda krav på kreditgivarna när det gäller både information och kreditprövning för att underlätta låntagarens egna kloka och fria val. All information om lånevillkoren bör alltid lämnas oavsett lånebelopp, och kreditprövning bör alltid göras. Så är det tyvärr inte idag, då sms-lån i dag är undantagna från kraven i kreditprövningslagen. Det är minst sagt stötande att ett sms-lån kan ha en effektiv ränta på 300-400%, men att detta inte ens behöver anges i en annons. Detta var en sak som jag ifrågasatte i en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask 2008, och i sitt svar utlovade hon en förändring.

Regeringen har nu haft ett lagförslag ute på remiss och har därefter lämnat över ett lagförslag till lagrådet för att få deras synpunkter. I den nya lagen föreslås att den effektiva räntan alltid ska anges i kreditföretagens marknadsföring. Det föreslås också att samma krav på kreditprövning ska gälla för sms-lån som för alla andra lån. Det innebär att långivaren ska hämta in uppgifter om inkomster och utgifter från låntagaren, men också från en oberoende källa som ett kredit- upplysningföretag, och att man ska spara dokumentation över att kreditprövning skett. Brist på sådan dokumentation kan minska möjligheten att driva en skuld till kronofogden om någon inte betalar. Regeringen vill också införa en ångerrätt, som innebär att konsumenten ska kunna betala tillbaka lånet inom 14 dagar och slippa andra kostnader än räntan för den tid han eller hon haft lånet. Lagändringarna, som även har koppling till nya EU-direktiv om konsumentkrediter, är tänkta att träda i kraft 1 januari 2011. Beslut kommer att tas av den nyvalda riksdagen efter valet i höst.

Regeringen avvisar däremot klokt nog remissförslag om andra hårdare inskränkningar i avtalsfriheten som exempelvis att förbjuda utbetalning av snabblån nattetid eller att införa ett lagreglerat tak för räntan. Det måste rimligen vara upp till var och en att ta lån på de villkor man tycker är acceptabla och att sedan använda de lånade pengarna till vad man vill. Förespråkarna för politisk klåfingrighet har en annan syn än jag på balansen mellan politik och medborgare. Jag sticker ut hakan och ställer frågan om svenska folket kanske helt enkelt efter många decennier med Socialdemokratiskt styre har vant sig vid att vara lite väl överbeskyddade av politikerna och få alltför mycket serverat utan att behöva ta ansvar eller tänka själv? Vissa personer är kanske helt enkelt inte beredda att ta konsekvensen av vissa egna beslut? Själv tror jag i grunden på människans egen förmåga och tycker det ska mycket till innan politikerna ska få ta över medborgarnas rätt att bestämma över sitt eget liv. Jag är därför för valfrihet, alternativ och fri konkurrens. Men det är en helt annan sak att ställa ökade krav på en bransch för att stärka konsumentens ställning. Det viktiga är därför att man som låntagare får den information som behövs för att kunna välja det bästa alternativet, och att kreditgivaren tvingas göra en rimlig kreditbedömning innan pengarna betalas ut. Sedan får var och en ta ansvar för sitt eget lånebeslut, precis som för alla andra beslut i livet. Om man klarar att ta beslut om val av make eller om att sätta barn till världen bör man väl också rimligen klara att ta ansvar för att ta ett snabblån via telefon?2010-06-25 Trevlig midsommar!

Vad passar bättre för att höja midsommarstämningen än att uppmärksamma opinionsinstitutet Skops senaste undersökning av svenska folkets betyg på regering och opposition? Undersökningen gjordes i början av juni och förtroendet för regeringen är det högsta sedan valet 2006.

Nära två av tre svenskar, 64 procent, anser att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb, vilket är en ökning med sex procentenheter sedan förra mätningen i början av maj. Endast 18% tycker att regeringen gör ett dåligt jobb. Bara 28 procent tror att det rödgröna blocket skulle göra ett bättre jobb, vilket är en nedgång med fyra procentenheter sedan mätningen i april/maj.

Förtroendemätningen kan förklara den kraftiga förändringen i opinionen, där Alliansen verkar dra ifrån om man tar ett genomsnitt av alla de opinionsmätningar som haglar över oss hela tiden. Nu blir midsommarhelgen extra trevlig. Och bloggen passar på att ta några dagars välförtjänt semester.2010-06-24 Som sagt var....Två tidningsrubriker från igår och idag. Den övre handlar om Konjunkturinstitutets rapport igår. Den nedre handlar om min tidigare arbetsgivare banken SEB:s konjunkturprognos.

När man läser artiklarna inser man snabbt att Sverige visserligen idag är i en klass för sig när det gäller tillväxt och ekonomisk stabilitet. Men man förstår också hur ömtålig konjunkturuppgången är i Sverige och hur de mörka molnen hänger även över oss. Vi är ett litet och exportberoende land och är helt beroende av vår omvärld. Många av de länder som idag har stora problem är Sveriges viktigaste exportmarknader, och finansiell oro kan driva upp räntor eller skapa nya obalanser. Det enda vi kan göra är att vårda vår egen ekonomi och försöka stärka våra företags konkurrenskraft så mycket vi kan. Något utrymme för slarv med statsfinanserna finns inte. Och om vi med politiska beslut om skatte- höjningar försämrar våra företags konkurrenskraft så kan vi snabbt förstöra Sveriges just nu unikt starka läge. Detta måste bli den stora och avgörande valfrågan - för Sverige har helt enkelt inte råd med en rödgrön regering.2010-06-24 Mitt och Alliansens arbete har inte gått spårlöst förbi...Om mängden dokument och ord är ett mått på prestation så har Alliansen verkligen levererat. Bilden till vänster är alla Arbetsmarknadsutskottets propositioner och betänkanden och till höger allt från de andra utskotten under denna mandatperiod. Det har blivit en hel del.

Jag erkänner - jag har inte läst allt. Ofta måste man lita på sina partivänner som sitter i de utskott som hanterar ärendena. Men jag har ändå lagt väldigt många timmar de senaste fyra åren på att läsa in mig på regeringens propositioner och en väldig massa andra dokument, det är en sak som är säker...2010-06-23 Avslutning i RiksdagenI dag var det avslutning i riksdagen. På högra bilden håller talmannen Per Westerberg avslutningstalet till den avgående riksdagen, och tackar av de över 70 ledamöter som inte ställer upp för omval. Bredvid honom sitter de tre vice talmännen. Vi passade på att ta ett foto på vår egen "Sjuhäradsbänk" att spara som minne.

Nerifrån Else-Marie Lindgren (KD) och Cecilie Tenfjord-Toftby (M), bakom dem Claes Västerteg (C) och Ann-Christine Ahlberg (S). I raden bakom dem Hans Olsson (S) och Phia Andersson (S). Och längst bak sitter jag själv tillsammans med min sympatiske bänkgranne från grannvalkretsen, Jörgen Hellman (S). Vi har trots våra olika politiska åsikter haft väldigt trevligt och lättsamt under våra fyra år som bänkgrannar.2010-06-23 Riksdagens sista votering - med Sverige i ekonomisk världsklass

I dag hölls den sista ärendedebatten i riksdagen om Alliansens sista budgetförslag före valet. Det blev en valdebatt i förskott. Oppositionen utmålade läget för Sverige som nattsvart på alla områden. Inte särskilt trovärdigt när man ser verkligheten.

Just nu sprider sig oron över Europa. Runt om i EU är det runt 500 miljoner invånare som berörs av kraftiga nedskärningar i välfärden, stora skattehöjningar, höjd pensionsålder och snabbt stigande räntor och priser. I land efter land ser vi demonstrationer eller rena kravaller mot regeringarnas beslut. Länge var de nordiska länderna tillsammans i en klass för sig när det gällde att ha kontroll över statsfinanserna. Men nu plågas även Danmark och Finland av krav på nedskärningar eftersom budgetunderskotten skenar. Av alla EU:s femhundra miljoner invånare är det nu bara 10 miljoner som inte direkt berörs av ländernas dåliga kontroll över statsfinanserna. Av någon anledning bor 9 miljoner av dessa i Sverige. Faktum är att endast tre länder i Europa idag har kontroll över sin ekonomi, Sverige, Estland och Luxemburg. Att Sverige ligger i Europatopp är ingen slump. Men hade vi lyssnat på oppositionens ständiga krav om större utgifter och mer pengar till allt under krisen hade vi idag varit i samma trista läge som övriga europeiska länder.

I går kom också siffror från SCB över arbetslösheten. Det visar sig nu glädjande nog att vi återigen måste sänka prognoserna för arbetslösheten. Idag är den 8,8%, betydligt lägre än väntat, och nu ser vi dessutom att den inte ökat sedan samma tid förra året utan tvärtom sakta börjar minska.

Den kommande valrörelsen blir intressant. Ska den korrekta bilden av verkligheten nå fram till väljarna, eller ska de grunda sitt val på oppositionens sanslösa nidbilder? Det lär avgöra valet.2010-06-23 Den nya skollagen är viktig för arbetslinjen

Ett av mandatperiodens sista beslut i riksdagen var om en ny skollag. Det är ett omfattande dokument på över 400 sidor. Det handlar om allt från förskola till grundskolan, gymnasium, särskola och vuxenutbildning. Många av förändringarna är väl kändas och bygger på andra riksdagsbeslut under mandatperioden, nu samlas allt i en gemensam lag.

I den nya lagen slås först och främst fast att alla elever har rätt till likvärdig utbidning.och att läroplanerna ska gälla i alla skolor, oavsett om det är kommunala skolor eller friskolor. Det slås även fast att alla elever ska ges den ledning och den stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Detta gäller alltså alla elever, både de som har det jobbigt och behöver extra stöd och de som har det lätt för sig i skolan och därför behöver mer stimulans.

Skolplikten kommer att kunna vara kortare eller längre. Om en elev uppnår målen tidigare ska skolplikten också upphöra tidigare. Om en elev inte klarar kraven i årskurs nio ska skolplikten däremot förlängas i ytterligare ett år. Dagens individuella program på Gymnasiet avskaffas samtidigt och i stället införs ett introduktionsprogram för de elever som behöver ytterligare stöd innan man kan påbörja en ordinarie utbildning eller arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt införs nya regler om intagning till yrkesprogram på gymnasiet.

I den nya skollagen fastslås också att alla elever har rätt till trygghet och studiero. Möjligheter införs att stänga av en elev från undervisning en kortare tid, och i undantagsfall blir det möjligt att permanent flytta en elev till en annan skola. Föremål som används för att störa undervisningen eller som kan utgöra en fara för säkerheten ska kunna omhändertas.

I lagen förtydligas reglerna om skolplikt vilket gör att det blir svårare än idag att få befrielse från obligatoriska inslag i undervisningen. Möjligheten till hemundervisning finns kvar, men endast vid synnerliga skäl. Om en elev uteblir från undervisningen utan giltiga skäl ska rektorn samma dag se till att vårdnadshavarna underrättas.

Utan utbildning är det svårt för unga att få jobb, det är en enkel men viktig sanning. Den nya skollagen skärper upp reglerna och syftar till att öka kvaliten och studieron i skolan, och är tydlig med att alla elever ska få utvecklas och få rätt stöd vid behov. En bra skola är en mycket viktig del i Alliansens politik för jobben och för att öka företagens möjlighet att få tag på kvalificerad arbetskraft, och den nya skollagen är därför ett viktigt beslut.

En intressant sak är att de tre rödgröna partierna är helt oeniga om nästan allt i skolpolitiken. Det finns inte mindre än 56 reservationer mot regeringens förslag, och av dessa är större delen enskilda reservationer från olika partier och endast en mindre del gemensamma från hela oppositionen. Skolpolitiken är en av oppositionens besvärligaste områden där politiken spretar åt alla håll.2010-06-23 Moderat sommarfest med hög stämningGårdagskvällens moderata fest för riksdagsledamöter, politiska tjänstemän och representanter från regeringen blev
en tillställning med hög stämning. Men också lite vemod eftersom vi också tackade av ett antal riksdagsledamöter
som med ålderns rätt eller av andra skäl väljer att inte kandidera för ännu en mandatperiod i riksdagen.

2010-06-22 Nya trevliga moderata opinionssiffror

I dag kom nya opinionssiffror från United Minds som visar att Moderaterna är största parti bland väljarna just nu. Samma sak visades i SKOP:s mätning som presenterades i helgen. Detta betyder att Moderaterna är största parti i samtliga de 6-7 olika opinionsmätningar som gjorts de senaste 5-6 veckorna. Lite ovanligt känns det - men väldigt kul! Alliansen leder också i samtliga mätningar och ett genomsnitt av alla mätningar visar att alla fyra Allianspartier kommer att bli kvar i riksdagen. Jag är också övertygad om att Alliansen till slut kommer att stå tillsammans som segare på valdagen.

I kväll har den moderata riksdagsgruppen avslutningsfest tillsammans med statsministern och en del andra ministrar. Det blir nog god stämning kan man misstänka.2010-06-22 Vilseledande postdebatt från oppositionen

I dag har riksdagen debatterat framtidens posttjänster. Inför debatten har oppositionen tillsammans med fackförbundet SEKO försökt skrämma upp svenska folket med att posttjänster inte längre kommer att erbjudas för alla. Detta är fel!

I dag råder konkurrens om posttjänsterna, även om den svenska posten (som numera har gått samman med den danska posten) har en mycket stor del av marknaden. Samtidigt har vi en myndighet, PTS (Post- och Telestyrelsen) som har till uppgift att garantera att posttjänster finns tillgängliga i hela landet och att alla ska få sin post rimligt ofta och rimligt nära sin bostad eller sitt företag. Om det i något läge skulle vara så att inget postföretag vill erbjuda sina tjänster i glesbygd så är det PTS som har till uppgift att se till att något postföretag erbjuder postservice i det aktuella området, i sista hand genom att handla upp posttjänster. Man kan säga att det råder marknadsekonomi inom posttjänsterna, men med en garanti att alla ska få sin post utburen.

Oppositionen och fackförbundet SEKO vill att det svenska-danska postverket ska ha mer eller mindre monopol på alla posttjänster, och därför försöker man skrämma upp svenska folket. Det är lika trist och destruktivt som i många andra frågor. Vem som kör ut min post spelar ju mindre roll, så länge den kommer fram!2010-06-22 Arbetsmarknadsutskottets avslutning

I går kväll var hela Arbetsmarknadsutskottet och de opolitiska tjänstemännen på kansliet hembjudna till riksdagsledamoten Desirée Pethrus-Engström i hennes hus i Bromma. Det var dags att runda av utskottets arbete denna mandatperiod. Här står vi i kvällssolen hemma i Desirées trädgård.

Vårt utskott har varit i den politiska hetluften i fyra år, och har haft tuffa debatter i kammaren. Men samtidigt har vi haft en god stämning i utskottet där vi klarar att skilja på politik och person. Det är en viktig del av politiken, man behöver inte dela varandras åsikter, men man kan ändå uppskatta sina motståndare som personer och ha respekt för varandra.

Nu tar utskottet sommarledigt (om inget oförutsett händer och det behövs något extramöte under sommaren). Det dröjer sedan ända tills efter valet innan det nya arbetsmarknads- utskottet börjar sitt arbete.

Vilka som kommer att ingå i utskottet efter valet återstår att se. Själv har jag lämnat in en intresseanmälan om att stanna kvar i utskottet om jag får förnyat förtroende som riksdagsledamot. Frågor som rör företagande och jobb är helt avgörande för att skapa resurserna för allt annat som vi vill åstadkomma i samhället. Därför vill jag gärna fortsätta arbeta med näringslivsfrågor och arbetsmarknadsfrågor i riksdagen.2010-06-21 Höginkomsttagarna betalar större andel av skatterna idag

Förra veckan hade jag ett kort debattsvar i Svenljunga Tranemo Tidning med anledning av en insändarfråga. Jag kunde i mitt svar bland annat konstatera an intressant sak som slår undan benen på de debattörer på vänsterkanten som påstår att "Alliansen bara sänkt skatten för de rika":

"År 2006 betalade den som tjänade 60.000 kronor 4,5 gånger så mycket skatt som den som tjänade 20.000 kronor. År 2010 betalar den som tjänar 60.000 kronor 5,3 gånger så mycket skatt som den som tjänar 20.000 kronor. Efter 4 år med Alliansen får alltså höginkomsttagarna stå för en större del av de samlade skatterna jämfört med hur det såg ut 2006. Svenska låginkomsttagare har under många år varit de högst beskattade i hela världen. Nu har deras andel av den samlade skattebördan äntligen minskat något."2010-06-21 Debattinlägg tillsammans med arbetsmarknadsministern

Åter till den politiska vardagen. Lite i skymundan av bröllopsyran hade jag en debattartikel tillsammans med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i BT i lördags. I artikeln påpekar vi att när Socialdemokraterna gör stort väsen av att Alliansen har infört ett "aktivitetsförbud" för unga arbetslösa så har man fel på två sätt. För det första var det Socialdemokraterna själva som 1995 och 1998 införde reglerna om att arbetslösa ungdomar inte ska in i arbetsmarknadsåtgärder direkt. Alliansen har inte skärpt dessa regler det minsta. Tvärtom har vi luckrat upp reglerna lite och i praktiken avskaffat "aktivitetsförbudet" genom att erbjuda ungdomar stöd av en jobbcoach redan från första dagen. Kritiken från Socialdemokraterna klingar väldigt falskt. I slutet av artikeln påminner vi också om att den rödgröna oppositionen går till val på att dubbla arbetsgivareavgifterna för den som har ungdomar anställda. Hur detta ska kunna skapa fler jobb för ungdomar är en gåta.

Bilden är från departementsmiddagen för några veckor sedan när jag fick tillfälle att prata mycket med ministern om både "aktivitetsförbudet" och annat.2010-06-21 Markbornas present - trots att kommunfullmäktige sa nej

I veckans nummer av Markbladet säger kommunfullmäktiges ordförande i Marks kommun, Kjell Hugosson (S) att "det känns jättefint att få representera alla markbor". Artikeln handlar om den stora bröllopsmottagningen häromdagen för lokala toppolitiker från kommunerna.

Men en sak kändes märklig. Hugosson (S) var beredd att åka tomhänt! Normalt har man ju en present med sig när man går på bröllopsmottagning, men kommunfullmäktige i Mark röstade nej till en moderat motion om att skänka 5.000 kronor till Västergötlands Handikappidrottsförbund som en symbolisk present till brudparet. Det hade ju passat bra eftersom den nye prinsen Daniel är hertig av Västergötland. Presenten hade samtidigt medfört nytta för både funktionshindrade markbor och andra i vårt län. Men fullmäktige sa alltså nej. Samtidigt som kommunens politiker godkänt att skänka hela brandbilar för betydligt större värde till kommunens vänort i Polen, vilket utan tvivel strider mot kommunallagen...

Men tack vare ett Moderat initiativ, som övriga Allianspartier ställde sig bakom, så fick ändå brudparet en present från invånarna i Marks kommun. Vi ordnade nämligen en egen insamling! Markborna skänkte hela 10.870 kronor, som oavkortat går till Västergötlands Handikappidrotttsförbund. Självklart har jag lämnat mitt eget personliga lilla bidrag. Här står moderaternas Michael von Braun med en kopia av checken i jätteformat som har överlämnats till brudparet. Läs artikeln i Markbladet genom att klicka på bilden!2010-06-19 BröllopskortegeKortegen genom Stockholm följdes av ca 500.000 människor, ungefär dubbelt så många som polisen räknat med på förhand. Trots detta följde man tidtabellen för koretegen exakt på minuten, och inte en enda incident inträffade tydligen längs vägen. Mest synd tyckte jag nog om de kostymklädda SÄPO-vakterna som tvingades springa bredvid vagnen hela den 7 kilometer långa vägen genom Stockholm.Under tiden som kortegen gick genom Stockholm flyttade vi oss från Gustaf Adolfs Torg mot Norrbro och parken på Riksplan, alldeles nedanför mitt arbetsrum överst i gamla riksdagshuset. Vi var oerhört många som samlats framför slottet och brudparet var knappt synliga där allra längst borta. Men det blev ändå en väldigt speciell stund när både kungen och kronprinsessan höll mycket personliga tal till Stockholmarna från Lejonbacken.

2010-06-19 VigselNågra timmar före vigseln började bevakningen och säkerhetsarrangemangen att märkas allt tydligare. Slottbacken utanför Storkyrkan var avspärrad, och Norrbro var avstängt för att lämna plats för den kommande kortegen.Sjävla vigseln såg vi tillsammans med tiotusentals Stockholmare på Gustav Adolfs Torg där stans kanske största storbildsskärm var uppställd. En trevlig och festlig stämning med alla männniskor. I bakgrunden åt andra hållet
kunde vi se Storkyrkan där vigseln pågick.

2010-06-18 Riksdagens festkonsertRiksdagens stora festkonsert till brudparets ära blev något alldeles speciellt. Jag hade glädjen att tillsammans med hustrun vara en av de särskilt inbjudna gästerna. Så många kungligheter har jag aldrig sett på ett och samma ställe.
På läktaren precis ovanför oss satt hela världens kungligheter samlade.Själva konserten var också magisk och ja, jag erkänner, att se Roxette återförenas och framföra "The Look" var självklart den stora höjpunkten! Hela riksdagen, regeringen och de samlade kungligheterna och det blivande
brudparet - alla klappade händer i takt. För en stund blev Konserthuset en rockkonsert. Sista numret under
konserten var när mängder av barn och ungdomar från Adolfs Fredriks musikklasser drog fram Daniel och Victoria
på scenen i det avslutande numret.Efter konserten kände man sig lite som ett djur på cirkus, Hötorget var omringat av Stockholmare utanför avspärrningarna och alla försökte få en glimt av alla kungligheter som lämnade konserthuset.2010-06-18 Stockholm i väntan...

En stad i väntan. TV-bolagen bygger upp platser för sändning överallt, och utanför Nationalmuseum finns SVT:s
tillfälliga studio. Mittemot ligger den norska kungafamiljens fartyg där man också bor under besöket i Stockholm.
Norrbro ligger ännu öde, men i morgon blir det annorlunda...

Två miljoner människor har besökt Stockholm under de två veckor som bröllopsfestligheterna pågått. Republikanernas kamp mot kungahuset känns inte helt framgångsrik...vilket jag uppskattar som medlem i riksdagens rojalistiska nätverk.2010-06-17 Sunt förnuft segrade i kärnkraftsomröstningen

Alldeles nyss, kl 21.15, efter 11 timmars debatt, röstade riksdagen om att avskaffa förbudet mot att ersätta gamla kärnkraftreaktorer mot nya. Alliansens förslag segrade med röstsiffrorna 174-172. Tre ledamöter var frånvarande, det skulle ha varit fyra, så någon röstade trots att den var utkvittad. Men det hade som tur är ingen betydelse för resultatet.

Omröstningen är en seger för det sunda förnuftet. De senaste veckorna har en mailkampanj genomförts och fram till omröstningen har jag fått 2.416 mail som ville att jag skulle rösta nej. Ett imponerande antal, även om jag också ser att många avsändare återkommer många gånger. Men jämfört med 34.000 mail före FRA-omröstningen känns inte svenska folkets motstånd mot kärnkraften särskilt starkt.

De flesta svenskar vet att över 40% av den svenska elen idag kommer från kärnkraften och att detta går inte att ersätta inom överskådlig tid. De flesta inser att vi måste behålla kärnkraften så länge inte nya energikällor kan ersätta den. Nu får Sverige förutsättningar för en stabil energiförsörjning som bygger på tre delar - kärnkraft, vattenkraft och andra förnybara energikällor. Det är bra för svenska hushåll, svensk industri och svenska jobb.2010-06-17 Miljöpartiet försvarar olagliga aktioner

Dagens mest uppseendeväckande besked i kärnkraftsdebatten förtjänar ett eget inlägg. På en fråga från Carl B Hamilton (FP) svarade Per Bolund från Miljöpartiet att han inte tog avstånd från Greenpeaceaktionen mot Forsmark i veckan, utan i stället tyckte det var värdefullt med utomparlamentariska metoder och "civil olydnad". Ganska uppseendeväckande för att komma från en riksdagsledamot som representerar den lagligt valda lagstiftande församlingen. Bolunds besked skiljer sig från Mona Sahlin (S) som häromdagen tydligt tog avstånd från Greenpeaceaktionen och påpekade att det inte är okej att bryta mot svenska lagar. Undrar hur hon tycker det känns när ett parti i det tilltänkta regeringsunderlaget försvarar lagbrott "för den goda sakens skull".2010-06-17 Kärnkraftsdebatt som påminner om gamla tider

Dagens "kärnkraftsdebatt" börjande i morse vid 10-tiden, och lär hålla på till framåt kvällen. Jag har bara lyssnat på en del inlägg, men tonläget är ganska uppskruvat. Jag hörde kärnkraftsmotståndare läsa högt ur en bok som ingående beskriver plågorna för en strålskadad brandman från Tjernobyl (som om det skulle vara den sortens gamla reaktorer helt utan reaktorinneslutning som skulle byggas i framtiden, suck!). En annan debattör hotade med att dagens beslut skulle medföra fler atombomber i världen och rentav hota världsfreden. I debatten påstås också att dagens beslut innebär en svensk storsatsning på kärnkraft i stället för satsning på nya energikällor.

Dagens beslut innebär inte en storsatsning på fler reaktorer, utan bara att möjliggöra att dagens 10 gamla reaktorer ska få ersättas med modernare och säkrare reaktorer. Dagens beslut innebär inte ens ett beslut om att byta ut de gamla reaktorerna mot nya utan bara att det blir tillåtet att byta ut de gamla reaktorerna om kärnkraftverkens ägare vill detta. Dagens beslut innebär inte heller att vi överger satsningarna på nya förnybara energikällor. Ingen regering har satsat så mycket på förnybar energi och energiforskning som Alliansen, och dessa satsningar ska fortsätta. Under de senaste fyra åren har de förnybara energikällorna snabbt ökat sin andel av energiproduktionen. Alliansen anser att svensk energiproduktion under överskådlig tid måste vila på tre ben, vattenkraft, kärnkraft och förnybara energikällor. Detta stämmer väl med åsikterna i en färsk rapport från Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott: En framtida energi- försörjning kräver en mångfald av energikällor. Svensk elproduktion bör vila på vattenkraft, kärnkraft samt framväxande förnybar elproduktion i form av bland annat kraftvärme, vind- sol- och vågkraft.

Vi vet att nästa generation kärnkraft både är säkrare, effektivare och dessutom ger betydligt mindre avfall som måste slutförvaras. Dagens kärnkraftsteknik är knappast en del av framtidens energiförsörjning, men vi måste öppna dörren för forskning och utveckling av ny kärnkraftsteknik. Att säga definitivt nej till möjligheten att byta ut dagens gamla kärnkraftverk mot nya och bättre sådana skulle kännas mycket märkligt. Det skulle medföra risk för elbrist eller kraftigt stigande elpriser som hotar svenska företag och jobb och driver upp hushållens kostnader. Dessutom ökat beroende av smutsig kolkraft för elproduktion med tillhörande problem med försurning av mark och vatten. Om det sedan verkligen kommer att byggas någon ny svensk kärnreaktor vet ingen idag, det beror på kostnaderna och behoven.

För övrigt visar alla opinionsmätningar de senaste åren att en mycket stor majoritet av svenska folket vill behålla kärnkraften, inte minst av miljöskäl. Till och med bland socialdemokratiska väljare finns en majoritet som vill behålla kärnkraften. Bland LO:s medlemmar är 60% är positiva till kärnkraften, och inom LO:s industrifack är stödet ännu starkare. IF Metall skriver exempelvis på sin hemsida att kärnkraften måste behållas för att trygga jobben inom industrisektorn. Alliansen går helt i takt med svenska folket i kärnkraftsfrågan, men omröstningen i kväll blir ändå spännande. Två Centerpartister kommer att rösta emot sin egen regering, och därför blir det oerhört jämnt.En liten grupp trötta Greenpeaceaktivister, varav de flesta inte verkar vara svensktalande, vilar sig i trappan utanför Riksdagen. Mittemot några andra antikärnkraftsaktivister, som också verkar vara från lite olika länder av skyltarna och språket att döma. De är ganska få, luften verkar väl lite ha gått ur antikärnkraftsrörelsen.2010-06-17 Intregritet går före skvallerpressens behov av snabb information

Vid morgonens votering antog Riksdagen förslaget om förändringar av kreditupplysningslagen. Den kortkorta versionen är att Alliansen därmed värnar enskilda människors rätt att inte få uppgifter om sina ekonomiska förhållanden spridda via Internet till vem som helst och hur som helst utan skälig anledning. De rödgröna tycker att skvallerpressens behov av uppgifterna väger tyngre.

Den lite längre versionen är följande. Enligt kreditupplysningslagen (KUL) får kommersiella kreditupplysningsföretag enbart förmedla kreditupplysningar om privatpersoner till den som har ett legitimt behov av informationen, främst den som har eller överväger någon form av ekonomisk relation med den omfrågade personen. Kravet på legitimt behov har sedan lagens tillkomst 1973 setts som ett viktigt skydd för den enskildes personliga integritet. Kreditupplysningar som tillhandahålls ur databaser via Internet kan däremot för närvarande göras tillgängliga för i princip vem som helst, eftersom sådana databaser i KUL hittills har undantagits från kravet på legitimt behov. Konstitutionsutskottet ser därför positivt på att regeringen nu stärker integritetsskyddet för den enskilde, genom att det i fortsättningen ska krävas legitimt behov även för att få kreditupplysningar via databaser. De föreslagna bestämmelserna ska också ses i ljuset av det stärkta skyddet för den personliga integriteten som - förutsatt riksdagens beslut - införs genom den nya föreskriften i 2 kap. 6 § regeringsformen.

Företrädare för media påstår att lagförslagen begränsar möjligheterna att granska makthavare, men det har aldrig har varit möjligt enligt kreditupplysningslagen att begära ut kreditupplysningar med hänvisning till journalistiskt arbete. Den tekniska utvecklingen har medfört att allmänheten, inklusive journalister, under några år har kunnat begära ut kreditupplysningar via Interhet av vilket skäl som helst. Lagförslaget innebär en återgång till den ordning som gällt alltsedan kreditupplysningslagens tillkomst och bygger på de avvägningar mellan integritet och offentlighet som gjordes då och som tidigare inte har ifrågasatts. För övrigt är merparten av informationen i upplysningarna ändå tillgänglig för journalister, i form av offentliga, allmänna handlingar hos myndigheterna. Skillnaden är bara att det tar något längre tid att få ut dessa handlingar än att hämta dem på nätet. Journalisternas behov är rimligen väl tillgodosedda i vilket fall.

Det har påståtts att lagförslaget strider mot en bestämmelse i tryckfrihetsförordningen (till vilken yttrandefrihetsgrundlagen hänvisar). Bestämmelsen säger att man genom lag får begränsa offentliggörandet av kommersiella kreditupplysningar som innebär ett otillbörligt intrång i enskilds personliga integritet. Diskussionen har främst rört vad "otillbörligt intrång" innebär. Regeringens tolkning är att utlämnande av upplysning till någon som saknar legitimt skäl utgör "otillbörligt intrång". Riksdagens konstitutionsutskott håller med om den tolkningen.

De rödgröna talar ofta om integritet, och var till och med emot att Sverige av säkerhetsskäl skulle få signalspana för att skydda landet mot terrorism och yttre hot (FRA-lagen). Men man tycker tydligen att vem som helst ska riskera att få sin privatekonomi uthängd i den lokala tidningen utan någon som helst anledning. Då spelar tydligen inte skyddet för den enskildes intregritet någon roll.

Media har samma logik. Man förde först en hård kamp mot all form av signalspaning för att skydda rikets säkerhet (FRA-debatten), samtidigt som man nu tycker att skvallerpressens intresse av att snabbt och enkelt kunna vända ut och in på medborgarnas ekonomiska förhållanden för att göra skojiga topplistor i tidningarna är så viktigt att den enskildes integritet inte spelar någon roll.

Jag tycker att regeringen gjort en bra avvägning och tryckte med stolthet på ja-knappen. Svenska folket har rätt till en rimlig integritet även i dagens internetsamhälle. Seriösa journalister kommer att kunna fortsätta granska svenska makthavare ändå.2010-06-17 Morgonträff på Ostindiefararen Götheborg

Före morgonens votering var jag särskilt inbjuden att besöka Ostindiefararen Götheborg som under veckan ligger förtöjd vid Skeppsholmen i centrala Stockholm. Ett vackert skepp i fantastisk miljö. Vi fick lite spännande historiska nedslag av guiden till morgonkaffet, och underhölls sedan av skeppskören medan vi väntade på morgonens salut. Fyra skott fyrades av prick klockan 09.00, och det hela sändes direkt i Radio Rix morgonprogram MorgonZoo. På sista bilden MorgonZoos radiopratare med Gert Fylking i keps i bakgrunden.

Stockholm visar sig från sin bästa sida just nu, vädret är underbart och staden sjuder verkligen av liv denna vecka. På vägen tillbaka till riksdagen passerade jag SVT:s tillfälliga studio utanför Grand Hotell, precis mittemot slottet. De låg också i direktsändning med sitt morgonprogram. Det känns som om alla media är samlade i centrala Stockholm just nu.2010-06-16 Reinfeldt slår Sahlin på samtliga punkter

Lagom till dagens partiledardebatt redovisar DN en ny förtroendemätning där statsministerkandidaterna Reinfeldt och Sahlin jämförs.

I den föregående mätningen hade svenska folket störst förtroende för statsminister Reinfeldt i fyra grenar av fem. I den femte, "vem som är bäst på att ingjuta hopp om framtiden" var det då helt jämnt mellan de båda. I dagens redovisade mätning har Reinfeldt även dragit ifrån i denna sista gren, och vinner nu kampen överlägset med 5-0. Han uppfattas vara bäst på att företräda Sverige utomlands, bäst på att leda Sverige i händelse av allvarlig kris, bäst på att leda regeringens arbete, bäst på att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen och alltså bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige.

Förtroendet för statsministerkandidaterna kommer att ha oerhört stor betydelse för valutgången. Inte minst då visonerna om framtiden. Vår statsminister är nog Alliansens allra bästa varumärke.


Bild från DN idag2010-06-16 Antalet nystartsjobb ökar snabbt

En av Alliansens viktiga åtgärder för att hjälpa långtidsarbetslösa och långtidssjuka tillbaka till arbetsmarknaden är nystartsjobben. De innebär att arbetsgivaren slipper arbetsgivareavgiften om man anställer en långtidssjuk eller långtidsarbetslös person under lika lång tid som personen varit sjukskriven eller arbetslös, dock max fem år. Dessutom får arbetsgivaren ett extra stöd med lika mycket till. På detta sätt får den som står allra längst från arbetsmarknaden en lite bättre chans att konkurrera om jobben eftersom de blir billigare att anställa.

I maj ökade antalet nystartsjobb till totalt 31.918 stycken. Det betyder att lika många personer som tidigare stått allra längst från arbetsmarknaden äntligen fått ett jobb och en egen försörjning. Det är ingen tvekan om att nystartsjobben blivit en succé när de ökar så mycket trots lågkonjunkturen. Och i längden blir det en vinst för samhället när en person som lever på sociala ersättningar i stället blir löntagare och betalar skatt.2010-06-16 Vänsterpartiet vill återförstatliga alla apotek

Sverige var, tillsammans med Nordkorea och Cuba, de enda tre länderna i världen med ett statligt apoteksmonopol. Idag har Sverige lämnat detta märkliga sällskap. Inte minst har ett antal kvinnor lämnat sin gamla anställning på Apoteket och i stället startat eget. Många nya apotek har startats runt om i landet, många på orter där det tidigare inte fanns några apotek. På andra platser kan man handla receptfria läkemedel på bensinstationen eller i affären.

Häromdagen kom beskedet att om Vänsterpartiet får vara med och bestämma ska alla apotek återförstatligas. "Jag vill ha en gemensamt ägd apoteksaktör", säger Lars Ohly. "Vi tänker oss inte någon statlig konfiskation, utan företag som har lagt ner pengar på att bygga upp verksamheter ska kompenseras i så fall" säger Lars Ohly till nyhetsbyrån Direkt.

I ett läge där statens resurser är begränsade vill alltså Lars Ohly och Vänsterpartiet använda pengarna för att i sann socialistisk anda förstatliga alla apotek. Och så vill man sänka skatten för välavlönade fotbollsspelare som jag berättade häromdagen. Utan tvekan två spännande frågor att gå till val på.2010-06-16 Partiledardebatt

Dagens mest citerade uttalande i partiledardebatten lär bli Mona Sahlins syn på Alliansens skattesänkningar. Hon sa så här: "Skattesänkningarna har hittills kostat skattebetalarna 100 miljarder kronor". Så talar den politiker som anser att staten äger dina pengar. En skattesänkning blir då plötsligt en "kostnad" för skattebetalarna. I verkligheten är det ju precis tvärtom - skatte- sänkningarna har gjort att skattebetalarna får behålla 100 miljarder själva!

Den 2 november förra året hade jag denna bild på bloggen (från satirtecknaren Kalle Strokirk, kallestrokirk). Det är nästan skrämmande hur exakt på pricken det lät precis så när Mona Sahlin talade idag.

Dagens partiledardebatt blev i övrigt ganska förutsägbar och klargjorde de politiska alternativen. Vad Alliansen vill är vid det här laget välkänt, svenska folket vet vad vi uträttat och hur vi klarat Sverige ganska välbehållet genom den djupa krisen. Väljarna vet också ganska väl huvuddragen i den politik som vi vill föra nästa mandatperiod, och i augusti kommer en mer detaljerad valplattform från Alliansen. Vår politik prioriterar företagande och arbete, grunden för att trygga välfärden i framtiden. Mot detta står rödgröna förslag om höjda skatter på arbete och företagande som ska bekosta friår och sänkt arbetstid.

Dagen till ära presenterade Alliansen 100 frågor till oppositionen, frågor där de rödgröna antingen inte ger några svar alls om vad man vill, eller ger minst tre olika svar. Ingen av frågorna fick några svar vid dagens debatt.
2010-06-15 Glada partiledare träffade Alliansens riksdagsledamöter

I kväll träffade de fyra partiledarna för Allianspartierna alla Alliansens riksdagsledamöter på gemensam riksdagsgrupp. Detta är återkommande möten där alla Alliansledamöter också umgås och minglar lite efteråt.

I dag var det ovanligt glada miner hos våra fyra partiledare, och stämningen är verkligen på topp i Alliansgruppen. Vi känner segervittring i valet, men vet också att det krävs mycket och hårt arbete får att vinna i september.

Onsdag morgon är det dags för partiledarena att göra sitt - då är det den sista stora partiledardebatten i riksdagen före valet.2010-06-15 Färre dödas eller blir sjuka på jobbet

Varje person som skadas eller dödas i arbetet är ett stort misslyckande. Därför är det glädjande att utvecklingen går åt rätt håll. Under 2009 dödades 40 personer i jobbet enligt en rapport från Arbetsmiljöverket. Det är 40 personer för många, men ändå den lägsta siffran någonsin i modern tid. År 2007 dödades hela 75 personer, och år 2003 som Arbetsmiljöverket har som jämförelseår var det 56 personer.

Även antalet arbetsrelaterade sjukdomar har halverats sedan 2003, från 18.000 till 9.000 fall. Det är den lägsta siffran sedan statistikdatabasen infördes 1979. Framförallt är det belastningssjukdomar som minskat medan sjukdom orsakad av sociala och organisatoriska faktorer ökat något.

Inom kort fattar regeringen beslut om en nationell handlingsplan för en förnyad arbetsmiljöpolitik. En politik som ska motverka utslagning från arbetslivet och öka möjligheterna till inträde i arbetslivet. En politik som handlar om att minska riskerna att drabbas av olycksfall och sjukdom, men även om att arbetsmiljön ska vara utvecklande, bidra till hälsa och kunna fungera även som framgångsfaktor och konkurrensmedel. En politik med innebörden att en god arbetsmiljö gör alla till vinnare; den enskilde medarbetaren, verksamheterna och samhället. Utvecklingen går åt rätt håll, men den goda utvecklingen kan förstärkas ytterligare om alla drar åt samma håll.2010-06-15 Tomma rödgröna tunnor skramlar inte ens...

I dag skriver den rödgröna oppositionens partiledare i DN med rubriken: "Här är vår politik för valets viktigaste fråga - jobben". Den som hade hoppats på lite nyheter blir besviken - debattartikeln innehåller bara en upprepning av förslagen i den tunna rödgröna budgetmotionen från slutet av april. Och det mesta av det man nämner som "egna förslag" är sådant som Alliansen redan har genomfört eller beslutat.

Dessutom "glömmer" man alla de förslag man har som kommer att minska antalet jobb. Avskaffat RUT och ROT-avdrag, ny förmögenhetsskatt, fördubblad arbetsgivareavgift för den som har ungdomar anställda, restriktioner för säsongsanställningar, höjda inkomstskatter, höjd bensinskatt, ny mycket hög kilometerskatt på lastbilstransporter, mindre resurser till arbetsförmedling och inte minst avveckling av kärnkraften som kommer att leda till osäker energiförsörjning och stigande energipriser.

Vi får väl påminna väljarna om detta under sommaren.2010-06-15 Brutalt avslöjande av rödgrön skattebluff

I går fanns en mycket läsvärd ledare i Borås Tidning där man obarmhärtigt avslöjar de rödgrönas "miljonärsbluff". Ledarredaktionen konstaterar att de rödgröna med Tomas Östros (S) i spetsen försöker sig på konststycket att lura i svenska folket att det räcker att höja skatten för de allra rikaste, "personer med miljoninkomster", för att få råd med allt man lovar väljarna. Problemet är bara att det faktiskt bara är 1,6% av alla heltidsarbetande som tjänar över en miljon om året. Även om man höjde skatten till 100% för alla dessa så skulle det bara räcka för att betala den offentliga sektorn i en dryg vecka. Givetvis under förutsättning att någon skulle fortsätta att jobba om hela lönen gick i skatt...

Borås Tidning konstaterar mycket riktigt att alla kommer att få höjd skatt med de rödgröna. Höginkomsttagare som låginkomsttagare. Kanske har också allt fler väljare börjat inse detta? Det skulle ju kunna förklara att opinionsläget förändrats kraftigt den senaste månaden efter att de rödgröna presenterade sina förslag.2010-06-14 Medialogik

De senaste dagarna har media ägnat mycket tid åt att spekulera i om Sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen. I många mätningar den senaste tiden ligger SD långt under riksdagsspärren, men i den senaste SIFO-mätningen fick SD 4,3% i väljarstöd. Nu spekuleras det friskt i hur man ska hantera situationen om SD skulle nå riksdagen.

Samtidigt som SD:s 4,3% i en enstaka mätning beskrivs som att "SD sannolikt når riksdagen" påpekar tidningarna att det "ser värre ut" för Kristdemokraterna och Centerpartiet, och att "deras riksdagsplatser är hotade". Jag vill bara påpeka att KD fick 4,5% hos SIFO och C fick 4,9%, båda partierna fick alltså starkare stöd än Sverigedemokraterna. Medialogiken påstår alltså ändå att 4,3% kommer att ge SD vågmästarrollen samtidigt som 4,5% och 4,9% innebär att KD och C kommer att åka ur riksdagen. Kanske inte en helt logisk slutledning.

För egen del har jag en utmärkt lösning på frågan om SD:s evetuella roll i riksdagen. Om bara vi i Alliansen lyckas få stöd av över 50% av väljarna så får vi egen majoritet i riksdagen och då spelar det ingen roll om SD får en riksdagsplats eller inte. I flera mätningar den senaste tiden har Alliansen fått över 50%, i andra ligger vi strax under, så det är ett klart rimligt mål. En stark majoritetsregering byggd på Alliansens fyra partier med Fredrik Reinfeldt som statsminister och Anders Borg som finansminister och är precis vad Sverige behöver för de kommande fyra åren.2010-06-13 Snabb opinionsrevanch för Alliansen - klar ledning hos SIFO!

I dag kom så den definitiva bekräftelsen på att opinionen svängt kraftigt den senaste tiden i Alliansens favör. Som jag skrev häromdagen var det inget konstigt alls att SCB visade en ledning för oppositionen eftersom mätperioden låg en bit tillbaka i tiden. I SIFO:s majmätning hade också oppositionen en ledning. I SIFOS junimätning som presenteras idag leder däremot Alliansen över oppositionen för första gången i SIFOs mätningar på nästan fyra år, 48,4% mot 45,6%. Alltså en ledning på 2,8 procentenheter, vilket ska jämföras med ett underläge på 3,1 procentenheter i majmätningen. Sifomätningen bekräftar alltså trenden hos flera andra opinionsinstitut, som innebär en snabb och kraftig omsvängning till regeringspartiernas fördel de senaste veckorna. 6% av väljarna har alltså bytt sida på bara en månad! Alla Sifos intervjuer är gjorda efter att SCB slutade sin mätning, och beskriver läget i början av juni.

Samtliga Allianspartier ligger över riksdagsspärren med god marginal, och Moderaterna är nu största parti även hos SIFO, precis som ett antal andra mätningar visat den senaste tiden. Att Socialdemokraterna petats ned från tronen som Sveriges största parti har hänt förut i Sifomätningar, men det hände senast 1997, alltså för 13 år sedan. Och det har aldrig hänt så nära ett riksdagsval.

Det har ju förresten skrivits mycket om att SCB brukar pricka in rätt valvinnare i sina majmätningar, och att därför oppositionen borde vinna valet eftersom man hade ledningen hos SCB i majmätningen. Det är då extra intressant att veta att SIFO brukar pricka in rätt valvinnare i sin junimätning......och den vann alltså Alliansen. Ganska spännande läge inför valet med andra ord.2010-06-12 Rättvist eller orättvist?

Ofta brukar ju media älska att göra listor över politikernas inkomster. I dag har i stället Borås Tidning valt en annan jämförelse, nämligen hur mycket olika partiers politiker i genomsnitt betalar i skatt. Man ser bland annat att en folkpartistisk politiker i Borås i genomsnitt betalar dubbelt så mycket skatt per person och år som en Vänsterpartist i samma stad. Och att en moderat politiker i Sverige i genomsnitt betalar mest skatt av alla politiker och nästan dubbelt så mycket per år som en Vänsterpartist eller Miljöpartist. Borgerliga politiker betalar överlag mycket mer i skatt än rödgröna politiker, och bidrar på detta sätt betydligt mer till den gemensamma välfärden.

Vad innebär egentligen rättvisa skatter? Ska man exempelvis som de rödgröna verkligen missunna HM:s huvudägare Stefan Persson ett jobbskatteavdrag på 1.500 kronor per månad? Med tanke på att han även efter jobbskatteavdraget personligen betalar runt 800 miljoner (!) om året i skatt. Borde vi inte vara rädda om denne skattebetalare som ensam betalar lönen för mer än 2.000 vårdanställda, i stället för att vara avundsjuka om han får några tiostusen kronor om året i skattesänkning? Denna lilla sedelärande berättelse beskriver hur fel det blir när rättvisediskussionen spårar ur...

Svensk fördelningspolitik

10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige:
- De första fyra (de med lägst inkomst) betalar ingenting
- Den 5:e betalar 10 kr
- Den 6:e betalar 30 kr
- Den 7:e 70 kr
- Den 8:e 120 kr
- Den 9:e 180 kr
- Den 10:e personen (den med högst inkomst) betalar 590 kr

De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren: -Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen.

En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas. De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.

Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis. Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.

Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat...
– Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr", börjar den 6:e personen.
Han pekar på den 10:e och säger: – Han sparar 70 kr!
– Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
– Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
– Vänta ett tag! skriker de 4 första som äter gratis varje dag.
– Vi får ju ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!
De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.

Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt: Det fattas 520 Kr...
2010-06-12 Sverige står stadigt i den globala finansorkanen

Ekonomistyrningsverket meddelade häromdagen att de svenska statsfinanserna förbättras i snabb takt. Budgetunderskottet förväntas nu bli 29 miljarder för helåret, mot förväntade 49 miljarder så sent som i mars i år. Prognoserna förbättras hela tiden, nu i en förbättringstakt på 2 miljarder i veckan. Anledningen är att arbets- lösheten blir betydligt lägre än väntat, man räknar med ett årsgenomsnitt på 8,9% i år trots den djupa globala och europeiska krisen. Ekonomistyrningsverkets prognos är att statsfinanserna kommer att visa överskott redan 2012, och att statsskulden de närmaste åren kommer att sjunka till den lägsta nivån på nästan 40 år.

Konjunkturinstitutets majbarometer visar också att svensk ekonomi blivit starkare och att återhämtningen sprider sig till allt fler branscher. Både tillverkningsindustrin (inklusive fordonsindustrin), byggbranschen, handeln och den privata tjänstesektorn drar upp konjunkturen just nu. De svenska hushållen är dessutom de mest optimistiska inom hela EU. Av 28 länder i EU är det bara tre där det är fler optimistiska än pessimistiska hushåll. Sverige ligger i topp i listan, följt av Finland och Danmark en bit längre ned. I botten på listan finns inte helt oväntat Portugal, Bulgarien, Rumänien och allra sist Grekland. Men även Tyskland, Storbritannien och Frankrike ligger långt ned på listan. Att dessa stora viktiga ekonomier går knackigt är ett hot mot hela EU-området. Finanskrisen är långtifrån över, och nu gäller det för Sverige att fortsätta ta ansvar för vår egen ekonomi.2010-06-11 Sänkta arbetsgivareavgifter får företag att anställa unga

67 procent av Sveriges företagare anger att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga anställda haft betydelse för deras beslut att rekrytera. Det visar Sveriges Näringslivs senaste Företagarbarometer.

Nästan lika många, 65 procent, säger i samma undersökning att viljan att anställa ungdomar skulle minska om arbetsgivaravgiften åter höjdes till samma nivå som för övriga anställda.

Oppositionen går till val på att dubbla arbetsgivareavgifterna för den som har ungdomar anställda. Vi i Alliansen påstår att en höjning skulle öka ungdomsarbetslösheten. De som ska anställa verkar hålla med oss, och det är ju inte helt betydelselöst. Det är ju faktiskt de som ska anställa.2010-06-11 Utanförskapet har minskat kraftigt trots krisen

Rapport hade ett mycket sakligt inlägg igår där man visade att utanförskapet i Sverige, dvs antalet personer som lever på olika former av sociala ersättningar och försäkringssystem, har minskat kraftigt under mandatperioden - trots den djupa globala lågkonjunkturen. Som sociala ersättningssystem räknas sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning ("förtidspension"), a-kassa, arbetsmarknadsprogram (anställning med stöd), samt försörjningsstöd ("socialbidrag").

I dessa beräkningar räknar SCB om alla hela och halva ersättningsdagar till helårspersoner. Första kvartalet 2006 var 1.063.220 personer i åldern 20-64 år i utanförskap, dvs levde på olika former av sociala ersättningar. Första kvartalet i år bestod gruppen av 897.782 personer. Alltså en minskning med 165.000 personer. Dessutom har antalet sjukpenningdagar mer än halverats sedan 2006, då de var 182.463. Siffran för i år är 86.838, meddelar Rapport.

Det är helt självklart att 165.000 färre "helårspersoner" som lever på skattefinansierade ersättningar är en viktig förklaring till att Sverige idag har Europas starkaste statsfinanser.2010-06-11 Mycket starkt stöd för Moderaterna i Sjuhärad, 30,7%!

Nar man granskar gårdagens SCB-siffror på valkretsnivå upptäcker man något väldigt glädjande. Moderaterna i Södra Älvsborg, alltså i vår valkrets, får hela 30,7%, jämfört med 26,5% i november. Vi ligger alltså till och med över partiets höga siffror på riksnivå. Samtidigt får Socialdemokraterna det lägsta stödet i valkretsen under hela mandatperioden, ett kraftigt fall från 42% i november till 33,7% i maj. I november hade oppositionen en ledning med över 10 procentenheter, men i maj var det helt jämnt mellan de politiska blocken i vår valkrets. Om man skulle gå efter SCB:s siffror skulle sannolikt Miljöpartiet ta ett av Socialdemokraternas tre riksdags- mandat i vår valkrets.

I dagens BT kommenterar jag SCB:s undersökning. Jag påpekar återigen att vi sett de stora förändringarna i opinionen i mätningar som gjorts efter SCB:s undersökningsperiod. I BT intervjuas också Richard Öhrvall på SCB om skillnaden mellan SCB:s siffror och andra mätinstitut. Han konstaterar precis som jag att SCB:s siffror är äldre, och att de andra mätningarna som visar fördel för Alliansen börjar ungefär där SCB:s mätning slutar.

Eftersom det mesta talar för att opinionen har svängt ytterligare till moderaternas och Alliansens fördel efter SCB:s mätperiod så är de fina SCB-siffrorna i valkretsen ännu mer anmärkningsvärda. Stödet för Alliansen är kanske i själva verket ännu högre? Men det är bara genom ödmjukhet, hårt arbete och många väljarkontakter som dessa mätsiffror också kan bli valresultat. Man måste förtjäna väljarnas stöd, varje dag året runt!
2010-06-10 Glädjande Moderat besked om pumplagen

"Pumplagen" gäller bensinmackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter drivmedel per år. Det billigaste alternativet är i dag att installera en etanolpump, vilket kostar uppemot 400 000 kronor per år. I Moderaternas program för att stärka landsbygden förslås nu att bensinstationer i glesbygd ska slippa krav på att erbjuda förnyelsebart bränsle. Moderaternas förslag ligger helt i linje med min riksdagmotion från hösten 2008 som visserligen senare avslogs av riksdagen, men som nu alltså ändå har fått lite framgång. Trafikutskottets majoritet har ju nyligen också fått med sig riksdagen på att begära att regeringen ser över effekterna av pumplagen, och verka för fler dispenser. Äntligen börjar frågan röra sig i den riktning jag arbetat för.

Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson, är nöjd över det moderata förslaget. Det är ett ”viktigt beslut för framförallt glesbygden där lagen har inneburit en mackdöd som kan liknas vid en härjande farsot.” skriver hon på sin blogg.

Vissa påstår att det inte är pumplagens fel att många bensinstationer på landsbygden lagts ned. Jag instämmer i att det inte är den enda förklaringen, men jag vet genom samtal med mackägare att den i många fall är droppen som får bägaren att rinna över och som gör att det exempelvis är svårt att sälja en bensinstation när man själv vill gå i pension. Moderaternas förslag är ett bra förslag för landsbygden, men också för miljön. Om man lägger ned landsbygdsmackarna dör ofta annan samhällsservice samtidigt. Människor måste då köra längre för att både tanka och handla andra varor. Längre bilresor på landsbygden är knappast bra för miljön, och dessutom blir det dyrt för den enskilde. Pumplagen motverkar därför sitt i grunden goda syfte att skapa en bättre miljö. Jag vill också passa på att upprepa det jag skrev på bloggen den 30 mars om oppositionens dubbelmoral i frågan:

"Oppositionen säger nu också oväntat att man vill att lokala omständigheter ska vägas in vid dispensbedömningen, men kräver samtidigt att tillgången på alternativa drivmedel i glesbygd ska öka. En knepig ekvation får man säga. Miljöpartiet hycklar allra mest i frågan - deras företrädare står i TV och lägger pannan i djupa veck och är bekymrade över att pumplagen tvingar småmackar i glesbygd att lägga ned, samtidigt som det var just Miljöpartiet som var pådrivande när det gäller att införa pumplagen 2005 - i strid mot ett stort antal remissinstanser som varnade just för det som nu hänt, nämligen att småmackar i glesbygden slås ut..."2010-06-10 Höstens val blir spännande

I dag kom SCB:s stora partisympatiundersökning, som i huvudsak gjordes mellan den 28 april och 16 maj. Den är alltså redan "gammal" när den publiceras, eftersom intervjuerna till stor del gjorts tidigare än de andra undersökningar som gjorts de senaste veckorna, och som visat mycket dramatiska omsvängningar och en ledning för Alliansen över oppositionen. Förändringarna i opinionen borde därför bara slå igenom delvis i SCB:s undersökning, och allt annat än en ledning för oppositionen hade förvånat. Och mycket riktigt leder fortfarande oppositionen i SCB:s undersökning, även om man tydligt ser att Alliansen börjat knappa in och att Moderaterna ligger långt över valresultatet från 2006.

SCB:s undersökning baseras på en panel på 9.000 personer, men av dessa har bara drygt 6.000 personer svarat. Det betyder att SCB:s undersökning baseras på färre personer än om man väger ihop alla de andra sju stora mätinstitutens undersökningar. Dessa instituts mätningar är dessutom till största delen av färskare datum.

I går kom exempelvis Novus senaste opinionsmätning som är den senaste i raden, och gjordes mellan 25 maj och 7 juni. Den visar samma sak som de senaste mätningarna från Demoskop, Synovate och Sentio, alltså en klar ledning för Alliansen och att Moderaterna till och med verkar ha gått om Socialdemokraterna som största parti. I United Minds senaste undersökning är det väldigt jämnt mellan blocken. I SKOP:s och SIFO:s senaste mätningar som är av lite äldre datum leder oppositionen, men betydligt mindre än vad SCB:s undersökning visar. Något dramatiskt verkar alltså ha hänt från början/mitten av maj och fram tills idag som fått väljarna att tänka om.

Valrörelsen kommer att bli viktig, och valet blir nog spännande. Mycket kommer att handla om mobilisering av de egna sympatisörerna, och kan avgöras av hur många som stannar hemma och låter bli att rösta. För oss moderater är det uppenbart att väljarna gillar vår politik allt mer. I alla mätningar ligger vi över valresultatet från 2006. Vi måste nu visa väljarna både att vi förtjänar deras förtroende, och att Alliansen är bästa regeringsalternativet. Det gäller att vara tydlig med den egna politiken, att kritiskt granska oppositionen, och att samtidigt vara ödmjuk över det starka opinionsstödet för moderaterna. Något utrymme för kaxighet eller stöddighet finns inte, det visade oppositionen i våras när de tog ut den rödgröna valsegern i förskott. Sådant kan straffa sig.2010-06-10 Samhällsdebatten är grunden för mitt riksdagsuppdrag

I veckans nummer av Markbladet bemöter jag en kritisk insändare som tycker att jag skriver för många debattinlägg. Han undrar hur jag hinner med detta när jag har ett uppdrag som kräver så mycket. Mitt svar förklarar att jag ser något annorlunda på saken:

Här kommer nummer 12

Johnny Hedberg tycker det är imponerande att jag hinner skriva debattinlägg i Markbladet trots att jag ”som riksdagsledamot förväntas vara tillgänglig dygnet runt, vardag som helgdag”. Han har också räknat ut att jag haft 11 debattinlägg i Markbladet i år. Det är säkert korrekt, och här kommer nummer 12.

För Hedberg har helt missat poängen. Uppdraget som riksdagsledamot handlar för mig just om att delta i samhällsdebatten, inte minst i min egen kommun och framförallt att besvara de debattartiklar som vänder sig till mig. Mitt riksdagsuppdrag handlar inte bara om utskottsarbete och debatter i riksdagens plenisal, utan lika mycket om att ha en dialog med dem som bor i min valkrets. Väldigt många av de frågor jag driver i riksdagen och de motioner jag skriver har sin bakgrund i åsikter från enskilda människor, inte minst i min egen kommun.

Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot
2010-06-09 Debattinlägg om Arbetsförmedlingen i ST Press

I dag har jag en debattartikel i fackförbundet ST:s tidning ST Press där jag försöker nyansera den ibland väldigt överdrivna kritiken från olika håll mot Arbetsförmedlingen och dess personal. Jag tycker tvärtom att personalen överlag ska vara stolta över sitt arbete och att de förtjänar respekt för sitt engagemang. Samtidigt upprepar jag att konkurrens och valfrihet när det gäller arbetsförmedlingstjänster är positivt för alla inblandade. Det gör att alla anstränger sig lite extra för att ge de arbetssökande ett bra stöd.

År 2009 fanns det 1234 externa leverantörer i landet som erbjöd förmedling, coachning, utbildning, stöd till nyanlända invandrare, rehabilitering och olika arbetsmarknadsåtgärder. Allt som ett viktigt komplement till Arbetsförmedlingens verksamhet. 114.587 deltagare använde de externa aktörerna någon gång under året. Allt enligt siffror från Arbetsförmedlingen som vi fick föredragna av generaldirektören för någon vecka sedan. Med den nya lagen om valfrihet inom arbetsförmedlingsområdet kommer valfriheten att öka ytterligare.2010-06-09 Det var (S) som införde "aktivitetsförbudet" för unga arbetslösa

I Socialdemokraternas rapport ”Ge Sveriges unga chansen” daterad 2010-06-07 går att läsa; "Avskaffa aktivitets- förbudet. Vi ger förutsättningar för snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete och vi avskaffar det nuvarande aktivitetsförbudet." De regler man syftar på är dagens regler som innebär att arbetsmarknads- åtgärder, arbetsmarknadsutbildningar och andra aktiviteter kan ges till arbetslösa ungdomar tidigast efter 90 dagar.

Nu är det bara ett litet problem för Socialdemokraterna när man går ut så hårt och kritiserar regeringen i denna fråga. Det var Socialdemokraterna själva som införde det som de nu kallar ”aktivitetsförbudet för unga arbetslösa”! Detta gjorde Socialdemokraterna genom de två arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin, som infördes 1995 och 1998.

Dessa två åtgärder gav ytterst dåligt resultat. Det var bara runt 40% som kom vidare till arbete och 15% som kom vidare till studier. En mycket stor del av ungdomarna hamnade i arbetslöshet efter avslutat program. Alliansregeringen avskaffade därför det kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin och införde den 1 december 2007 istället en Jobbgaranti för unga som gäller efter tre månaders arbetslöshet.

Alliansen tycker - precis som Socialdemokraterna resonerade när reglerna infördes - att det är fel att låsa in ungdomar i åtgärder när man vet att de flesta ungdomar faktiskt är arbetslösa ganska kort tid. När de går ut skolan bör de först använda rimlig tid för att söka jobb på heltid. Om man gjorde tvärtom och erbjöd åtgärder från första dagen skule många ungdomar som precis lämnat skolan låsas in i olika åtgärder i stället för att aktivt söka jobb. Om de efter en tid ändå inte fått jobb är det rimligt att erbjuda olika arbetsmarknadsåtgärder. Vi har därför behållit tidsgränsen på tre månader, men samtidigt lättat något på reglerna och infört förstärkta individuella coachningsinsatser som kan användas även av ungdomar redan från första dagens arbetslöshet, och som bland annat syftar till att ge stöd och vägledning till vidare studier för att vara väl rustad när konjukturen vänder uppåt igen. Arbetsförmedlingen har också möjlighet att undantagsvis erbjuda vissa ungdomar åtgärder från första dagen, om man redan från början inser att den arbetslöse ungdomen inte har någon rimlig chans att få jobb utan kraftfullt stöd. I dessa fall finns det ju ingen anledning att vänta i tre månader. Men för de flesta ungdomar skulle det göra mer skada än nytta att erbjuda arbetsmarknadsåtgärder redan från första dagen. Självklart får ungdomarna däremot stöd av Arbetsförmedlingen i sitt jobbsökande redan från den dag man skriver in sig som arbetssökande.

Än en gång kan man konstatera att Socialdemokraterna spelar falskt. Man angriper regeringen trots att det var man själv som införde reglerna. Man ifrågasätter "aktivitetsförbudet" trots att man själv hade väldigt goda argument från forskningen för att det är en bra huvudprincip att inte erbjuda ungdomar arbetsmarknadsåtgärder från första dagen. Man "glömmer" också berätta att regeringen lättat en hel del på reglerna jämfört med Socialdemokraternas mer stelbenta regelverk genom införandet av individuella coacher från första dagen. Man "glömmer" också att det går att göra undantag i vissa situationer och erbjuda andra åtgärder redan från första dagen.

När man talar med ungdomar som gått ut skolan inser man snabbt att de inte vill ha en arbetsmarknadsåtgärd efter 9, 12 eller kanske 16-17 år i skolan. De vill ha ett jobb! Det är därför det är så viktigt att inte fördubbla arbetsgivareavgifterna för ungdomar som oppositionen vill göra. Om det blir dyrare att anställa ungdomar så kommer färre unga att få jobb. Det är ganska givet.2010-06-08 Ny gästkrönika på Elfsborgs hemsida

I veckans krönika funderar jag lite över det här med att dagens allsvenska toppklubbar kräver en styrelse med både fotbollskunnande och affärsmässighet. Detta givetvis med anledning av att Elfsborg nyligen sydde ihop den näst dyraste övergången någonsin i allsvenskan när Emir Bajrami gick från Elfsborg till holländska Twente. Endast Zlatan har gett sin klubb större övergångssumma.

Läs krönikan här!
2010-06-08 Lars Ohly vill sänka skatten - men bara för fotbollsspelare

I en intervju i Dagens Nyheter säger Lars Ohly att fotbollsproffs borde få sänkt skatt så de stannar och spelar i svenska lag i stället för att gå till utländska klubbar. Han menar att de höga skatterna snedvrider konkurrensen mellan Sverige och andra länder. I samma artikel säger han att man inte kan resonera på samma sätt när det gäller uppfinnare och entreprenörer. "Samhället är ingen fotbollsplan" enligt Ohly. Man tar sig för pannan och vet inte om man ska skratta eller gråta. Ohlys kommunist- sympatier förnekar sig aldrig. Ohly var ju så sent som 2004 bekännande kommunist och har flera gånger sagt att han grät när Berlinmuren föll. Att han nu säger sig ha tänkt om helt och blivit en fredlig demokrat tar jag med en stor nypa salt.

I det gamla Östeuropa var ju elitidrottarna en egen samhällsklass som fick stora förmåner som bilar och sommarstugor och kunde handla vad de ville i östländernas exklusiva dollarbutiker och hade rätt att resa utomlands eller på semester till Svarta Havet i statens semesterhus. Samtidigt som resten av folket levde i fattigdom, inspärrade bakom järnridån, och knappt kunde köpa bröd för dagen i de tomma butikerna. Ingenstans i världen har väl klasskillnaderna varit så enorma som just i kommunistländerna. Uppenbarligen vill Ohly samma sak i Sverige - fotbollsproffs ska ha särskilda skatteregler och leva gott medan han vill dra tillbaka hela jobbskatteavdraget från vårdbiträden, tågkonduktörer, metallarbetare och alla andra löntagare. Hur kan man ha en så märklig syn på samhället? Varför ska ett fotbollsproffs med en månadslön på 100.000 får särskilda skatteförmåner medan en lågavlönad LO-medlem med 18.000 i månadslön får höjd skatt med 1.500 kronor per månad?

Ett litet utdrag från Ohly-intervjun i DN:

" Jag är väldigt övertygad om att elit behövs i idrotten. Och när Andreas Johansson flyttar från Wigan i England så väljer han inte Djurgården utan han väljer Aalborg. Inte därför att han tror att han utvecklas mer som spelare där utan av det enkla skälet att han tjänar dubbelt eller tre gånger så mycket utan att Aalborg behöver betala något mer än vad Djurgården var villiga att göra. Det är en konkurrenssituation och det gäller inkomster under kort tid. Då anser jag att Sverige i likhet med Danmark och Norge ska sänka skatterna för dessa fotbollsspelare."

"Skulle du inte kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer?"

" Samhället är inte en fotbollsplan. När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott, i kombination med den positiva effekt eliten har på breddidrotten. Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge. Ingenstans där har jag hört slutsatsen att man därmed också borde gynna eliten i samhället. Tvärtom menar jag att det är ett problem att vd:ar tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Den eliten minskar möjligheten för människor att leva goda liv."

Kan inte vissa företagare vara förebilder för andra att skapa egna företag – på samma sätt som i idrotten?

 Den moroten spelar nästan ingen roll. När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft! Skulle alla bli chefer då?

Hur ska man kunna ta Lars Ohly på allvar? Bara risken att han kan bli minister efter valet är ett alldeles utmärkt skäl att rösta på Alliansen.2010-06-08 Nu är det bevisat - tidiga betyg är bra för barnen

Betyg i tidig ålder är bra, visar en ny unik forskarstudie från IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) i Uppsala. Forskaren Anna Sjögren har studerat hur det gått för elever som fick respektive inte fick betyg i låg- och mellanstadiet på 70-talet. När socialdemokraterna avskaffade betygen blev det en övergångsperiod så att vissa elever i landet fick betyg och andra inte fick fast de tillhörde en och samma årskull. Det ger en unik möjlighet att följa hur det gått för eleverna med och utan betyg. Studien omfattar drygt två miljoner elever, och resultatet är uppseendeväckande!

Studien visar att avskaffade betyg främst missgynnade barn till lågutbildade föräldrar, medan barn till högutbildade klarade sig lika bra eller bättre utan betyg. Det gick bättre i livet för alla tjejer som fått betyg tidigt och för de flesta killar. De som fick betyg hade större chans att klara gymnasiet än de som inte fick betyg. Alliansens skolpolitik innehåller bland annat ett förslag om tidigare betyg, och det kommer att bli ett av Alliansens vallöften. Det är uppenbarligen ett bra vallöfte om man vill ge barn till lågutbildade föräldrar en bättre chans i livet.

Oppositionen är oerhört splittrad i de flesta frågor som rör skolan. Det gäller inte bara betygen utan exempelvis även frågan om ordning och reda i skolan, synen på friskolor och inte minst Alliansens stora reformering av gymnasieskolan. De tre rödgröna partierna ger hela tiden olika besked, och ingen vet egentligen vad en rödgrön regering skulle driva för skolpolitik.2010-06-07 Sjukförsäkringsreformen ger Gill och Bo-Göran en ny chans

"En arbetsdag för fem år sedan ramlade Gill Bellini. Hon skadade nacken och ryggen så illa att hon inte kunde fortsätta sitt arbete. Därför blev hon sjukskriven och var det fram till januari i år.

-Man blir väldigt deprimerad av att bara gå hemma, säger Gill Bellini.

Blev utförsäkrad
Men vid årskiftet blev Gill Bellini och nästan 18.000 andra av med sin sjukpenning. Nya regler infördes som innebär att sjuka blir utförsäkrade från Försäkringskassan efter max 18 månader. De förs istället över till en tre månaders lång arbetsintroduktion i Arbetsförmedlingens regi. Här prövas hur mycket var och en kan arbeta.

Många vinster
Genom Arbetsförmedlingen fick Gill Bellini börja praktisera i en spelbutik. Där arbetar hon nu tre timmar tre gånger i veckan.
-Det här har gett mig en ny chans i livet. Jag får pröva ett annat jobb och livsglädjen har kommit tillbaka.

Introduktionspraktiken har inte bara skänkt Gill Bellini mer glädje i livet, nu får hon fem procent mer i plånboken varje månad."


Detta är en berättelse från verkliga livet om Alliansens stora sjukförsäkrings- och rehabiliteringsreform, från Rapport/SVT:s hemsida den 27 maj. Allt fler exempel på hur reformen hjälper människor tillbaka börjar nu synas i media. Här är ännu ett exempel, i form av detta inslag i Rapport samma dag om Bo-Göran Hägg, förtidspensionerad på halvtid sedan 1997 och sjukskriven på heltid de senaste tre åren - mot sin vilja. Hans berättelse stämmer inte heller riktigt med oppositionens nidbild av sjukförsäkringsreformen. Bland annat nämner han att det var först när sjukpenningdagarna tog slut och han gick över till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram som det hände något. På bara tre dagar hade hans jobbcoach ordnat en praktikplats och nu hoppas han på fast anställning.

**TV-inslaget för gammalt och borttaget ur SVT:s arkiv**2010-06-07 Knepigt att hantera Vattenfalls utländska kolkraftproduktion

I torsdags debatterade riksdagen Vattenfalls ägardirektiv, dvs statens instruktioner till sitt helägda bolag. Mycket av debatten handlade om det lämpliga i att Vattenfall investerar i kärnkraft respektive kolkraft i andra länder. Är bolaget då verkligen ett föredöme när det gäller miljövänlig energi?

När det gäller kärnkraften är frågan enkel för min del. Jag anser att kärnkraft är en av de mer miljövänliga energiformerna, fri från utsläpp, så för min del får gärna Vattenfall investera i kärnkraft. När det gäller kolkraft är jag däremot betydligt mer tveksam.

Jag har själv motionerat två gånger de senaste åren om att Vattenfall borde lägga kolkraftproduktionen i ett separat bolag och sedan avyttra detta, och använda pengarna för investering i mer miljövänlig energi. Svensk kolkraft och Avyttring av Vattenfalls anläggningar för kolkraftproduktion. Vattenfall kunde i stället använda pengarna för att delfinansiera ett nytt svenskt kärnkraftverk som ersätter något av de gamla, eller investera i solkraftverk för elproduktion eller kanske i utveckling av elfordon. Mina skäl till motionerna är två, dels givetvis de smutsiga utsläppen från kolförbränningen, men också min ilska över hur tyska myndigheter behandlar bybor i de byar som måste rivas för att bryta kol i dagbrott. Ingreppen i naturen och miljön vid dessa dagbrott är enorma. Jag känner stor olust över att det är svenskägda kolkraftverk som köper och bränner denna kol.

Oppositionen vill gå längre än mina motioner. I riksdagsdebatten kunde man på fullt allvar höra röster från oppositionen som föreslog att man helt enkelt skulle lägga ned alla kolkraftverken. Alltså helt enkelt bara stänga dem! Bortsett från den enorma kapitalförstöringen som skulle drabba de svenska skattebetalarna så är det naivt att tro att exempelvis Tyskland skulle klara sin energiförsörjning utan kolkraft. Om Vattenfall stängde sina kolkraftverk skulle någon annan genast bygga nya. I annat fall skulle hela Europa få allvarlig energibrist och dramatiskt stigande elpriser.

Riksdagens beslut blev i linje med regeringens proposition, Vattenfall får fortsätta äga både kolkraft och kärnkraft utomlands, men ägardirektiven för Vattenfall AB ska förtydligas. Syftet är att tydliggöra Vattenfalls strategiska inriktning. Vattenfall ska i fortsättningen vara ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion, oberoende av i vilket land man har sina anläggningar. Vattenfalls uppdrag ska samtidigt vara att generera en marknadsmässig avkastning. Det ska ske genom att bedriva affärsmässigt energiverksamhet så att bolaget tillhör ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.

Jag ställer upp på målen och de vackra orden, men är väl ärligt talat lite fundersam till om detta verkligen går att uppnå om man inte säljer av kolkraftverken i framtiden. Samtidigt förstår jag argumentet för att inte sälja - man kan ju aldrig veta om en köpare verkligen kommer att arbeta för att minska utsläppen från kolkraften och satsa på bättre rening av de utsläpp som sker. Där gör faktiskt Vattenfall väldigt mycket. Och visst är det ju så att kolbrytningen blir densamma, oavsett om Vattenfall äger kolkraftverken eller om någon annan gör det. Jag får väl leva med att mina motioner inte leder till framgång denna gång, och köper faktiskt argumenten för detta. Men jag tänker bevaka frågan och följa upp att Vattenfall verkligen tar sitt ansvar när det gäller kolbrytning och drift av kolkraftverk. Ska Vattenfall ägna sig åt detta även i framtiden måste man nog visa att man gör det betydligt bättre än andra. I annat fall lär opinionstrycket i Sverige växa för att vattenfall ska göra sig av med sin kolkraftproduktion.2010-06-06 En liten bit av Sverige

Som vanligt firar jag nationaldagen med att njuta av försommaren, gärna med en roddtur på sjön eller hemma i vår egen trädgård. Här några färska bilder.

Fler trädgårdsbilder har jag samlat på denna nya sida.

I år är dammen full av fridlysta salamandrar, minst ett tiotal, och det är tredje året i rad som vi ser sådana i dammen. De har flyttat hit alldeles själva och verkar trivas utmärkt. Senare under sommaren kommer de att få sällskap av både grodor och paddor. En damm är verkligen ett kul inslag som skapar liv i trädgården!

Till vänster vår fantastiska stora hängkaktus. Den har nu två meter långa hängande grenar och är alldeles översållad av blommor. Den trivs utmärkt inne i vår vinterträdgård. Palmen är fyra år gammal och har också växt till sig, men den får flytta ut under sommaren. Det känns lite exotiskt med en palm på uteplatsen.2010-06-05 Mina personliga tankar kring turordningsreglerna i LAS

Det är ingen tvekan om att turordningsreglerna missgynnar de senast anställda på en arbetsplats när man måste göra neddragningar av personalen. Detta drabbar ofta ungdomar och utlandsfödda. Samtidigt gynnas andra anställda, vilket gör det till ett nollsummespel när det gäller de anställdas totala trygghet på arbetsmarknaden. Turordningsreglerna har aldrig räddat några jobb, bara fördelat uppsägningarna mer eller mindre rättvist. Några får ökad trygghet på andras bekostnad. Den verkliga tryggheten ligger självklart i starka växande företag som skapar nya jobb så att det finns ett nytt jobb att få om man mister sitt gamla.

Dagens regler om att att arbetsgivaren får göra undantag för två anställda vid uppsägning gäller endast företag med maximalt 10 anställda. Jag möter ibland företagare som säger att detta skapar en "tröskel" där företag som har tio anställda inte vågar anställa fler för att man vill kunna fortsätta omfattas av undantagsreglerna för att kunna säkra den kompetens som behövs för att driva ett företag vidare. Om man säger att man inte vill anställa fler "på grund av LAS" så har vi ett problem. Samtidigt är det svårt att tro att företagen ska stå eller falla just på grund av turordningsreglerna.Figuren är en sammanställning från OECD över anställningsskyddet i olika länder år 2008. Man ser att Sverige ligger på den nedre delen när det gäller anställningsskyddets omfattning. Det betyder att svenska företag faktiskt har större flexibilitet i en övertalighetssituation än i många andra länder. Kanske har vissa företagsledare en något överdriven oro över det faktiska problemet med turordningsreglerna? Kanske ligger motståndet mer på det psykologiska planet? Alla företagare vill - med rätta - känna att de har kontroll över sitt företag och kan trygga den kompetens de behöver för att driva företaget. Då vågar man växa och anställa fler.

Turordningsreglerna har blivit en laddad symbolfråga för både näringslivet och de fackliga organisationerna. En förändring av ett gammalt stelbent regelverk som LAS kan knappast vara en katastrof för anställningstryggheten, men borde inte heller vara helt avgörande för det svenska näringslivet. Visst finns det poänger i de förslag som finns från andra Allianspartier att utvidga undantagen i turordningsreglerna till fler personer eller större företag. Men förändringar i LAS behöver inte nödvändigtvis ske lagstiftningsvägen utan kan också ske genom överenskommelser mellan parterna i ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden eller i branschvisa kollektivavtal. Nya diskussioner om ett nytt huvudavtal verkar vara på gång, och det kan kanske vara en klok tanke att vänta på resultatet av detta innan man diskuterar lagstiftning. Kanske kräver förändringar i turordningsreglerna först en ökad kunskap hos svenska folket om vad reglerna egentligen innebär, och en mer balanserad samhällsdiskussion om vad som är bäst på sikt för att skapa jobb i Sverige? Under tiden måste Alliansen fortätta arbetet med andra åtgärder för att göra det enklare och roligare att driva företag och anställa fler. Allt handlar faktiskt inte om LAS och turordningsreglerna, även om det ibland kan låta så i debatten.2010-06-05 Moderaterna föreslår försiktig reformering av arbetsrätten

I går antog Moderaternas partistyrelse riktlinjer för partiets syn på arbetsrätten, ett beslut som ligger i linje med beslut på moderaternas senaste partistämmor. Till skillnad från andra Allianspartier går vi inte till val på stora dramatiska förändringar av arbetsrätten, utan försvarar i huvudsak den svenska modellen. Moderaterna frespråkar inte heller en uppluckring eller ett avskaffande av turordningsreglerna i LAS. Moderaterna vill däremot överväga en del andra mindre förändringar i arbetsrättslagstiftningen:

1. Förlängd tid för provanställningar från 6 till 12 månader. Provanställning ger arbetsgivaren möjlighet att pröva en arbetstagares lämplighet för ett jobb. Sex månader är en relativt kort tid, och vi vill därför överväga att förlänga den lagstadgade tiden för provanställning från dagens 6 till 12 månader om parterna inte avtalat om annat i kollektivavtal. Om inte en provanställning avbryts övergår den automatiskt i en tillvidareanställning ("fast anställning") efter 12 månader.
2. Begränsning av arbetsgivares kostnader vid tvist om uppsägning. Vi vill pröva möjligheten att - på samma sätt som gäller idag vid avsked - slopa småföretagares ansvar för att betala lön till en arbetstagare under tiden giltligheten av en uppsägning prövas i domstol. Reglerna om a-kassan bör i så fall samtidigt ändras så att en arbetstagare får ersättning från a-kassan i stället. Syftet är att minska småföretagares risk vid tvister om uppsägningar, kostnaderna kan bli mycket betungande även om man vinner tvisten. Ändrade regler skulle förhoppningsvis öka viljan att anställa, inte minst ungdomar utan referenser och personer som står långt från arbetsmarknaden och där man inte riktigt vet vilken arbetsförmåga som långsiktigt finns.
3. Lärlingskontrakt bör införas som en del i utformandet av ett nytt lärlingssystem i gymnasieskolan. Detta ligger i linje med den utredning som har presenterats av LO-ekonomen Irene Wennemo, som utrett saken på uppdrag av regeringen. Det är en oerhört intressant utredning som skulle ge många ungdomar en mycket bra väg in på arbetsmarknaden. Jag hoppas att ett system med lärlingsutbildning ska kunna få ett brett stöd i riksdagen, och då måste också en ny form av anställningskontrakt införas.
4. Förstärkning av Medlingsinstitutet. Medlingsinstitutets roll är viktig för att förebygga och lösa konflikter på arbetsmarknaden och för att verka för en väl fungerande lönebildning. Det bör därför förstärkas.

Redan har vi hört kritik från både fack och näringsliv. Facket tycker att Moderaterna med sina förslag vill "urholka arbetsrätten", medan näringslivsorganisationerna tycker att vi borde göra mer när det gäller LAS och turordningsreglerna. Som vanligt motstridig kritik från alla håll samtidigt. Det är något vi moderater vant oss vid under de senaste fyra åren. Att utforma en politik när det gäller arbetsrätten som både tillgodoser näringslivets behov av flexibilitet och de anställdas känsla av trygghet i anställningen är verkligen ingen enkel uppgift. Men jag tycker väl ändå att vi balanserat olika intressen ganska bra denna mandatperiod. Inget är helt svart eller vitt, inte ens inom arbetsrätten, även om just turordningsreglerna utan tvekan är en av arbetsrättens mest infekterade frågor. Mer om mina egna funderingar kring turordningsreglerna och LAS i nästa blogginlägg.2010-06-04 Socialdemokraternas energipolitiska härdsmälta

De socialdemokratiska väljarna gillar inte alls det egna partiets energipolitik. Det framgår av en stor undersökning som Aftonbladet presenterar idag. Men mer än hälften av S-väljarna säger ja till nya kärnkraftreaktorer för att ersätta de gamla, och avvisar oppositionens linje om att avveckla kärnkraften. "Det är väldigt tydligt att väljarna är med den borgerliga regeringen kring detta", säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Den 17 juni röstar riksdagen om förslaget att det ska bli möjligt att ersätta gamla reaktorer med nya. Redan nu har de rödgröna lovat att riva upp lagen om de får makten i höst. Men de har inte de rödgröna väljarna med sig. I en ny undersökning som gjorts av United Minds på uppdrag av basindustrin tycker 59% av väljarna att Alliansens förslag att gamla kärnkraftreaktorer ska få ersättas med nya är bra. Endast 24% är emot. Bland de rödgröna väljarna tycker 45% att regeringens förslag är bra, medan 38 procent tycker att det är dåligt. En tydlig majoritet av S-väljarna, 56 procent, stöder förslaget – liksom nära 6 av 10 LO-medlemmar. "Fackföreningsrörelsen stödjer ju regeringens politik, även om man inte pratar högt om det på grund av valet. Framför allt industrifacken ser kärnkraften som viktig", säger Carl Melin på United Minds till Aftonbladet.

Kärnkraftfrågan splittrar också internt inom Socialdemokraterna. Benita Vikström, S-kommunalråd i Oxelösund, är en av flera lokala S-politiker som gillar regeringens energipolitik med en mix av kärnkraft, vattenkraft och förnybara energikällor. "Jag tycker att det är rätt beslut. Jag tror att det blir en bra balans. Det är inte säkert att det kommer att byggas nya reaktorer, men det viktiga är att vi får en långsiktigt trygg energiförsörjning så länge vi inte har några alternativ", säger hon.

Det är bara att konstatera att på punkt efter punkt går de rödgröna i otakt med väljarna. Mycket beror på att Mona Sahlin och Socialdemokraterna inte orkar stå emot trycket från MP och V. Kanske är detta det avgörande för förändringarna i opinionen, väljarna inser att den ganska verklighetsfrämmande politiken som V och MP står för riskerar att bli verklighet efter valet om de rödgröna vinner. Energipolitiken är bara ett av de tydligaste exemplen. LO-medlemmarna inom industrin inser naturligtvis att avvecklad kärnkraft leder till färre industrijobb. Konstigare än så är det inte.2010-06-04 Demoskop: Moderaterna störst och Alliansen i stor ledning

I dag bekräftar Demoskop det som andra opinionsmätningar visat den senaste tiden, Alliansen har gått om oppositionen och får 50,9% av stödet, medan oppositionen får nöja sig med 44,3%. En ledning med hela 6,6 procentenheter. I Demoskops mätning bekräftas också det som Sentio visade häromdagen, nämligen att Moderaterna verkar ha gått om Socialdemokraterna som Sveriges största parti, och har ett försprång på nästan 5 procentenheter. Figuren komer från Expressens artikel. Den långsiktiga trenden är mycket tydlig, Alliansen stärker sin ställning hos väljarna och oppositionen, främst Socialdemokraterna, försvagas.

Viktigast i detta läge är att fortsätta vara ödmjuk. När oppositionen haft en ledning i mätningarna har man stöddigt tagit ut valsegern i förskott. Det kan straffa sig. Det viktigaste nu är att de starka opinionssiffrorna kommer att få fart på alla Alliansens valarbetare och gör det extra kul att driva valrörelse. Fler kommer att berätta om vad Alliansen gjort och vad vi vill göra kommande fyra år. Skillnaden mot oppositionen kommer att bli ännu tydligare, vi kommer att visa att en fortsatt tydlig jobbpolitik är en förutsättning för välfärden, och att en ekonomiskt orolig värld visar att ansvarstagande måste gå före populism och tomma löften.

Min tro är att Alliansen har goda möjligheter att öka sitt försprång ytterligare efterhand som de två regeringsalternativen blir ännu tydligare. Det är bara drygt tre månader till valdagen!
2010-06-04 Mandatperiodens sista utskottssammanträde

I går hade arbetsmarknadsutskottet sitt sista sammanträde före sommaren, och det var därmed också det sista före valet. Jag passade på att ta lite bilder i pausen mellan två föredragningar. De två första bilderna är på Alliansens ledamöter, det tredje fotot är på oppositionen.

Fjärde bilden är på en av arbetsmarknadspolitikens nyckelpersoner, Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, som dagen till ära gästade utskottet för att rapportera om läget inom myndigheten och hur man arbetar med sitt uppdrag. De senaste fyra åren har inneburit mycket stora förändringar inom Arbetsförmedlingen, och det mesta verkar ha blivit bra mycket bättre, både när man frågar arbetssökande, arbetsgivare och personalen inom myndigheten. När jag själv var ung var det närmast skamligt bland oss ungdomar att besöka Arbetsförmedlingen och ingen i min bekantskapskrets trodde att det fanns minsta chans att få jobb den vägen. I dag skulle jag personligen inte tveka att ta del av Arbetsförmedlingens service om jag var utan arbete. Arbetsförmedlingen är utan tvekan på rätt väg.2010-06-03 Kjell-Olof Feldt (S) kritiserar tankarna på ny förmögenhetsskatt

Socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets tankar om att införa en ny förmögenhetsskatt får tummen ned av den socialdemokratiske förre finansministern Kjell-Olof Feldt. Partierna har sagt att de kommer att återinföra förmögenhetsskatten om de vinner valet i höst och får mandat att bilda regering. Detta gör Kjell-Olof Feldt upprörd.

"Det är farligt och kommer att leda till att man gör fel investeringar eller helt enkelt röstar med fötterna och drar iväg med pengarna någon annan stans där den här osäkerheten inte finns" säger Feldt. Han påpekar att det är särskilt skadligt att skapa osäkerhet på just det här området eftersom det handlar om de mest långsiktiga investeringarna och de mest långsiktiga besluten som fattas av näringsliv och hushåll. Bara genom att föra upp förmögenhetsskatten till diskussion igen och nämna att man vill återinföra den på något sätt kan ha gjort mycket skada, anser Feldt.2010-06-03 Lars Ohly (V) vill straffbeskatta svenskt aktieägande

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly ser beskattning av handel med eller innehav av aktier som ett sätt att ta in den nya "skatt på förmögna" som de rödgröna vill införa om de vinner valet i höst. Han avfärdar samtidigt Miljöpartiets förslag om att ha särskilda momssatser på lyxkonsumtion som ett nytt slags förmögenhetsskatt. Suck! Inmte nog med att partierna är helt oeniga om vad de vill, de tävlar också i idiotiska förslag som skulle skada landet väldigt allvarligt. En skatt på aktiehandel skulle bara göra att handeln flyttar till börser i grannländerna det är enkelt med dagens databaserade handel. Den enda effekten blir att ett antal arbeten inom finanssektorn försvinner från landet. En skatt på aktieinnehav skulle innebära att människor flyttar sina pengar ur landet och lägger dem i utländska depåer i stället. Kvar blir svenska småsparare och fondägare som får betala innehavsskatt på sina sparpengar.

Förslagen om ny förmögenhetsskatt är idiotiska och fullständigt omöjliga på alla tänkbara sätt. Det enda de rödgröna åstadkommer är att skada Sverige genom att motverka investering i företagande och nya jobb inom landet. Och detta går man alltså till val på!2010-06-03 Ungdomarna sviker de rödgröna

Opinionen har nu svängt även bland de unga väljarna. Alliansen växer och de rödgröna tappar. Mona Sahlin och socialdemokraterna är de stora förlorarna bland ungdomar. Det är i en opinionsmätning från YouGov - genomförd på tidningen Metros uppdrag - som det visar sig att de rödgröna för första gången tappar sitt övertag bland unga väljare. 39 procent av de tillfrågade tänker rösta på alliansen och 36 procent på de rödgröna.

Moderaterna har ökat med fyra procentenheter sedan april - till 30 procent. Det gör partiet nästan dubbelt så stort som socialdemokraterna som landar på 16 procent. Undersökningen visar också att statsminister Fredrik Reinfeldt (m) vunnit i förtroende hos de unga medan s-ledaren Mona Sahlin och miljöpartiets Maria Wetterstrand tappat mark. MP som parti minskar också sitt stöd bland ungdomarna.

Ungdomarna sviker de rödgröna - vilket är helt logiskt med tanke på att de rödgröna med sina politiska förslag visat att de sviker ungdomarna.2010-06-03 Moderaterna största parti?

Ja, i vart fall om man ska tro opinionsinstitutet Sentios senaste mätning. Socialdemokraterna backar kraftigt och Moderaterna går framåt och är största parti med 31,1% jämfört med Socialdemokraternas 30,3%.

Miljöpartiet backar även i denna mätning som i så många andra den senaste tiden. De rödgrönas försprång har nästan försvunnit på bara en månad, de leder nu med 1% över de borgerliga. Statistiskt brukar det räknas som helt dött lopp.

Självklart kan det vara tillfälligheter som gör att Moderaterna i enstaka mätningar ligger över socialdemokraternas opinionsstöd, men om man ser på siffrorna det senaste året har vi sakta med säkert knappat in på Socialdemokraterna i de flesta mätningar. Det visar i vart fall att det inte finns någon naturlag som säger att Socialdemokraterna är största riksdagsparti efter valet i höst.2010-06-02 Rimligt undantag införs för kommunal upphandling i vissa fall

En av de viktigaste frågor som finns är att kommuner och landsting inte bedriver osund konkurrens eller sätter upphandlingsreglerna ur spel. Men ibland kan upphandlingsreglerna slå helt fel och motverka kommunal effektivitet utan att detta egentligen varit avsikten.

Många kommuner bedriver av praktiska och ekonomiska skäl delar av sin verksamhet i bolagsform i stället för som kommunal förvaltning. Vanligaste skälet är att två kommuner gemensamt vill bedriva en verksamhet, exempelvis avfallshantering eller driva ett gemensamt energibolag, i stället för att ha en verksamhet i varje kommun. I dessa fall måste man normalt välja bolagsform av juridiska skäl. För små kommuner kan detta sänka kostnaderna och ge invånarna mer service för den skatt man betalar. Fram tills nu har Sverige saknat regler om undantag i upphandlingsreglerna för dessa fall, vilket gjort att kommuner och landsting tvingats upphandla även verksamheter som man själv bedriver i bolagsform. Detta förhindrar effektiv samverkan mellan kommuner när det gäller exempelvis avfallshantering och miljöinvesteringar, och det kan knappast ha varit avsikten med lagen.

EG-domstolen har en praxis (Teckal-kriterierna) som säger att företag som på visst sätt är nära knutet till den upphandlande myndigheten, kommunen eller landstinget kan undantas från upphandlingsreglerna. Dessa regler tillämpas i ett antal andra EU-länder och i en riksdagsmotion har jag föreslagit att dessa regler bör införas även i Sverige, men på ett sätt som garanterar att de inte motverkar en sund och normal upphandling inom kommunal verksamhet.

I dag tog riksdagen beslut om att införa sådana regler även i Sverige. Ännu ett av mina motionsförslag blir därmed verklighet. Detta kommer att underlätta för kommunerna att hushålla med skattebetalarnas pengar.2010-06-02 Riksdagsbeslut om hårdare regler mot osund konkurrens

Jag har ju motionerat både om en översyn av regelverken om offentlig upphandling (Översyn av lagen om offentlig upphandling) och om konkurrensverkets roll (Stoppa kommunernas osunda konkurrens)) och i dag tog riksdagen beslut om ett antal viktiga förändringar som ligger helt i linje med mina motioner:

En myndighet eller kommun ska inte längre kunna gå runt upphandlingsreglerna genom att snabbt ingå avtal med en anbudsgivare för att stoppa ett överklagande från någon annan som anser att upphandlingen inte gått rätt till. Det införs en avtalsspärr ("karenstid") under 10-15 dagar efter att man tagit beslut om att tilldela någon leverantör ett kontrakt, vilket gör att andra får en viss tid på sig att överklaga innan avtal kan träffas.

Det införs också skärpta regler för direktupphandling som görs i strid mot upphandlingsreglerna. Sådan direktupphandling kan i framtiden ogiltigförklaras av domstol i efterhand, och då kan även en upphandlingsskadeavgift utdömas på upp till 10% av kontrktsvärdet. Konkurrensverket ges också möjlighet att direkt föra talan vid domstol mot osund konkurrens.

En intressant sak är också att det blir lättare för små företag att delta i upphandlingar, eftersom upphandlande myndigheter framöver själva måste begära in önskade uppgifter från Skatteverket och Kronofogdemyndigheten i stället för att företagen ska tvingas göra detta på egen hand. En liten men betydelsefull förbättring.2010-06-02 Alliansträff på arbetsmarknadsdepartementetI går kväll bjöd arbetsmarknadsminister Littorin Alliansen i arbetsmarknadsutskottet på lite mat och trevlig samvaro på departementet, tillsammans med sina medarbetare. Lite som en avrundning av denna mandatperiod, eftersom vi nu behandlat alla lagförslag som ska hanteras av riksdagen före sommaren. Det blev mycket diskussioner om läget på arbetsmarknaden och om de positiva resultaten av sjukförsäkringsreformen, och också en hel del planering inför den kommande valrörelsen. Gissa om vi är taggade nu när vi ser hur media - äntligen - börjar ge en mer rättvisande och ganska positiv bild av vår politik! För egen del satsar jag på fyra år till i arbetsmarknadsutskottet om jag får förnyat förtroende som riksdagsledamot. Mitt kontaktnät inom arbetsmarknadsområdet och näringslivsområdet är så stort idag att det vore synd att byta område inom politiken.2010-06-01 Sänkt elskatt kan göra susen för miljön

För någon vecka sedan tog riksdagen ett litet men smart beslut i total enighet. Man beslutade att sänka elskatten för landansluten el till fartyg i hamn till samma låga nivå som gäller för industrin och växthusnäringarna, dvs 0,5 öre per kilowattimme. Nedsättningen ska gälla så snart EU godkänt den svenska förändringen. Avsikten är att fartyg i hamn, som normalt driver sin elförsörjning med olje- eller dieselmotorer, ska tjäna på att stänga av sina motorer och i stället driva fartyget med el när man ligger i hamn. Detta leder till minskat buller och minskade luftutsläpp i hamnarna.

Tänk vad en liten skattesänkning kan betyda för miljön!

Tänk om vi sänkte alla elskatter i Sverige, vad mycket bättre miljö vi skulle kunna få! Fler elbilar och färre oljepannor till exempel. I dag gäller tyvärr det omvända, elskatterna är höga, enligt min personliga åsikt alldeles för höga.

Med en rödgrön regering skulle elskatterna med all säkerhet öka ytterligare. Dessutom skulle vi få brist på el med stigande marknadspriser som följd när kärnkraften avvecklas. En rödgrön regering skulle chockhöja konsumenternas elkostnad. Till vilken nytta för miljön?

Jag menar att vi motverkar en bättre miljö genom att överbeskatta den rena svenska utsläppsfria elen. Vi borde sänka elskatterna och stolt använda vår rena el betydligt mer än idag. Problemet är att dagens höga elbeskattning har mycket stor betydelse för statsfinanserna. Men å andra sidan subventionerar vi samtidigt på olika sätt en omställning till mer miljövänliga energikällor. Om man till att börja med minskade dessa subventioner och samtidigt sänkte elskatten i motsvarande mån skulle det i vart fall bli lite billigare el utan att statsfinanserna samtidigt försämras. Och bortsett från att hushållen skulle få något sänkta elpriser är jag övertygad om att även miljön skulle tjäna på förändringen. På sikt tycker jag Sverige borde göra en ordentlig översyn av hela den svenska elbeskattningen för att säkerställa att den verkligen gynnar miljön.