Blogg februari 2010

2010-02-28 Äntligen - betydligt färre förtidspensioneras!

Under Socialdemokraternas sista tio år vid makten, från 1996 till 2006, förtidspensionerades 140 människor per dag. Månad efter månad, år efter år. Totalt 50.000 personer förtidspensionerades bort från arbetsmarknaden, med en ersättning som var lägre än de lägsta nivåerna som idag gäller för a-kassa och sjukförsäkring., och detta oftast för resten av livet. Ytterst få av dessa lyckades nämligen ta sig tillbaka till arbetsmarknaden igen, endast 1% av de förtidspensionerade kom tillbaka!

Denna fruktansvärda utveckling ledde till ekonomisk katastrof för många - resten av livet - och dessutom kostade oerhört mycket för samhället. Detta var ett av skälen till Alliansens stora sjukförsäkringsreform. Vi var helt enkelt tvungna att bryta utvecklingen där Sverige förtidspensionerade fler människor än något annat land.

Resultatet börjar nu synas: År 2004 beviljades 73.000 personer förtidspension. Fem år senare, år 2009, är siffran nere på 22.000. Det är en ganska fantastisk utveckling. Fler människor får alltså en ny chans genom Alliansens sjukförsäkrings- reform i stället för att dömas till livslångt utanförskap. Samtidigt är det inget idiotstopp för förtidspensioner - den som är så svårt sjuk eller skadas så svårt i en olycka att man bedöms aldrig mer kunna arbeta ska givetvis ha rätt till förtids- pension. Men den som bedöms ha en chans att arbeta i framtiden, mycket eller lite, ska ha rätt till en god rehabilitering och hjälp att komma tillbaka. För mig är Alliansens politik mycket mer människovärdig och omtänksam än den gamla bort(s)orteringspolitiken, en bortsortering utan återvändo för alltför många. Där får vi inte hamna igen!



2010-02-28 Aftonbladet försvarar regeringens satsning på praktikplatser

Aftonbladets Lena Mellin (som inte brukar räknas som en journalist med högersympatier) försvarar idag regeringens satning på praktikplatser och krossar den myt som förekommer i debatten om att regeringen bara vill "hyfsa arbetslöshetssiffrorna" iför valet. I artikeln beskriver hon att praktik för långtidsarbetslösa faktiskt är det bästa sättet att få in en fot på arbetsmarknaden och hålla aktiviteten igång i stället för att passiviseras. Hon påpekar också att 25% av tiden för den som är i praktik ska användas för att söka jpbb, man ska inte vara på sin praktikplats hela tiden. Den enda invändningen jag har mot Mellins artikel är att hon kallar åtgärden LYFT för ett fiasko - åtgärden har som sagt just startat, och lite mer tid än en och en halv månad får man nog vänta innan man tar ställning till om det är succe eller fiasko.

Det är frestande att jämföra med skattereduktionen för hushållsnära tjänster som både oppositionen och vänstermedia beskrev som ett fiasko efter det första halvåret eftersom inte särskilt många nya jobb hade skapats. Nu visar det sig att när väl reformen blivit känd bland allmänheten har väldigt många jobb faktiskt skapats och det har gjort att (MP) nu har backat och även (S) verkar tveka om att avskaffa skattereduktionen. Man börjar väl inse att det skulle göra många arbetslösa. Efterhand som politiken ger effekt får alltså regeringen rätt om effekterna av våra reformer, trots allt gnäll och all klagan som kommer när reformerna införs. Så hoppas och tror jag att det blir med LYFT också.



2010-02-27 Borås Tidning om min Grönlandsresa

I går ringde BT:s reporter och gjorde en liten intervju om mitt besök på Grönland. Ett litet ord har dock fallit bort, ett ord som förändrar innebörden en hel del i det jag säger om klimatet. Om man sätter in det lilla ordet "för" i meningen så blir budskapet lättare att förstå.





2010-02-27 Grönländska språket skapar intern debatt

Grönländska är ett litet språk, man är ju bara 57.000 invånare på ön, och inte ens alla dessa talar grönländska. Man värnar mycket om sitt språk. I skolorna lär sig barnen först grönländska, därefter danska, och först som tredje språk engelska. Detta skapar vissa problem när det gäller kunskaperna i engelska. De flesta tidningar och offentlig information sker på både danska och grönländska. Visst kan danskan vara knepig att förstå ibland, men jag kan bara konstatera att grönländska är fullständigt obegripligt! Samtidigt är det ett av de vackraste språk jag hört, ett mjukt, lågmält, sjungande språk.

Det grönländska språket skapar just nu het debatt i Grönlands parlament, "Inatsisartut". Ett parti vill att grönländska ska vara obligatoriskt i talarstolen, vilket övriga partier avvisar. Det finns många på Grönland som endast talar danska och man menar att alla grönlänningar ska ha samma rätt att bli invalda i parlamentet och att språket därför inte får vara ett hinder för att beträda talarstolen.

Detta urklipp från Atuagagdliutit (Grönlandsposten) visar grönländska språket i skrift. Oerhört långa ord, ofta 25-30 bokstäver, och varje ord har en större betydelse och beskriver mer än ett svenskt ord. Artikeln är en del av ledaren i tidningen och handlar om Grönlands talman, Josef Motzfeldt (som jag står tillsammans med på fotot från parlamentet den 24/2). Motzfeldt är förresten ett tyskt namn, vilket är mycket vanligt på Grönland. Detta kommer sig av att tyska missionärer en gång bosatte sig på ön och bildade familj där, och deras släktnamn lever vidare än idag.



2010-02-26 Rätt att kräva att statliga myndigheter erbjuder praktikplatser

Hemma igen till den svenska politiska ankdammen. Dagens diskussion om regeringens krav på de statliga myndigheterna att hjälpa till att ordna praktikplatser förvånar mig mycket! I media framställs detta som något negativt, något oskäligt, och något som görs för att regeringen är "desperat" för att den nya arbetsmarknadsåtgärden LYFT "blivit ett fiasko". Andra påstår att regeringen gör detta för att "dölja" arbetslösheten och snygga till siffrorna före valet. Jag begriper som vanligt inte medialogiken alls.

För det första - LYFT infördes vid årsskiftet. Det har gått en och en halv månad, varav några veckor var helger i början av januari. Lite väl optimistiskt att tro att det redan nu skulle omfatta tiotusentals arbetslösa. Att utmåla en alldeles ny reform som ett fiasko innan den knappt hunnit komma igång är ren och skär politiskt vinklad propaganda och inte objektiv nyhetsförmedling!

För det andra - arbetslöshetsstatistiken inräknar alla - både de som är öppet arbetslösa och de som är i åtgärder. Alla de som går in i LYFT är redan arbetslösa sedan länge och finns alltså i statistiken. Men det är inte så att de försvinner ur statistiken för att de erbjuds möjlighet till praktik under ett antal månader, de räknas fortfarande som arbetslösa. Men praktiken kan öka deras chanser att komma tillbaka till arbete, och det är liksom det som är själva poängen. Konspirationsteorin från media och opposition om "trixande med statistik" bygger på okunskap eller ren osanning - jag vet inte vilket som är värst.

För det tredje - inom Arbetsförmedlingen, omställningsföretagen och hos andra aktörer pågår ständigt jakt på praktikplatser i olika former som passar för olika typer av arbetslösa som en väg tillbaka till arbetslivet. Efterfrågan på praktikplatser är därför mycket stor. Oftast är det privata företag som ställer upp, men även kommunerna har faktiskt tagit ett stort ansvar och tagit fram en hel del platser. Att regeringen nu sätter ned foten och kräver av sina egna myndigheter att de ska ställa upp och också erbjuda en skälig mängd praktikplatser till arbetslösa är väl synnerligen rimligt? Eller hade det varit rimligare att göra tvärtom? Skulle regeringen säga att statliga myndigheter ska befrias från sitt samhällsansvar, som bara ska tas av privata företag och kommuner? Personligen tycker jag att det hade varit mycket rimligare att ifrågasätta.

Alla talar om vikten av praktik och lärlingsplatser i olika sammanhang - även oppositionen. Och sedan går man till frontalangrepp mot regeringen när den sätter press på statens egna myndigheter för att de ska ta sitt ansvar. Var finns logiken? Är det kanske rent av så att både media och den politiska oppositionen är lite chockade över att regeringen faktiskt sopar framför egen dörr och kräver samma sak av sina myndigheter som man gör av alla andra?



2010-02-25 Tack och farväl, Kalaallit Nunaat (Grönland på grönländska)



Resan hem gick över fjordar och raviner fram till den stora flygplatsen vid byn Kangerlussuaq, där
vi återigen bytte till ett större flygplan som skulle ta oss till Köpenhamn. Denna gång var vädret
bättre när vi flög över de ödsliga vidderna tvärs över Grönland, och det stora orörda istäcker syntes
tydligt under oss.




2010-02-25 Jakt och fiske på Grönland

Det blev en del prat om jakt under mitt besök. Jag förde själv fram frågor om valjakt och fick klart för mig att man jagar en hel del val. De stora valarna jagas fortfarande med harpunkanoner. Den mest jagade valen är Tumlare, ca 3.000 per år. Narvalen är den näst mest jagade, runt 400 varje år. Ytterligare några hundra valar av andra sorter fälls varje år.

Isbjörnar är fortfarande en viktig del av födan på östra Island, och totalt skjuts runt 200 isbjörnar varje år. Isbjörnen anses inte utrotningshotad, det finns enligt ganska samstämmiga forskaruppgifter ca 20-25.000 isbjörnar i världen, varav några tusen på Grönland. På senare år har antalet fällda isbjörnar på Grönland minskat. Under de dagar vi var på Grönland sköts en isbjörn strax utanför Nuuk, och det väckte viss uppståndelse bland dem vi pratade med.

Säl jagas i stor omfattning, man skjuter ca 200.000 sälar om året. Det finns uppskattningsvis fem miljoner sälar längs Grönlands kuster, och ytterligare lika många på den Kanadensiska sidan. De sälar som skjuts av är färre an vad som reproduceras varje år. Även i Kanada jagas säl, men skillnaden är att i Kanada klubbar man ihjäl säl, medan man på Grönland skjuter dem med gevär. På Grönland dödas inga kutar (sälungar) utan endast vuxna djur. Sälskinnet används som jag tidigare berättat till det mesta - jackor, möbelklädsel, fällar, väskor osv. Problemen med att få avsättning för skinnen (EU:s importförbud) gör att många sälskinn måste kasseras.

Varje år skjuts även ett par tusen myskoxar, och det finns ganska många av dessa på Grönland. 15.000 renar skjuts också varje år, och renkött är vanligt på restaurangerna. I övrigt jagar man fjällräv och fjällhare, varje år några tusen av varje.

Fisket är omfattande. På Grönländska vatten fiskas årligen 138 tusen ton räkor och 75 tusen ton fisk (siffror per 2006).

Det var intressant att diskutera jakt och fiske, särskilt för mig som inte ägnar mig åt något av detta för egen del. På Grönland är det en del av traditionen, att jaga är naturligt och ger som sagt en del av födan. Men man försöker också genom dialog hantera kritik utifrån mot jakt av vissa djur och mot vissa jaktmetoder. Man följer också valfångstkonventionerna och mycket jakt är licensjakt där myndigheterna betämmer hur mycket som får skjutas av varje djur. Jakten är faktiskt betydligt mer kontrollerad och mer ansvarsfull än jag själv trodde innan jag besökte Grönland.



2010-02-25 Det moderna Nuuk



Staden Nuuk är verkligen en blandning mellan gammalt och nytt. Moderna höghus, varuhus och två bank- och postkomplex dominerar centrumbilden. De två övre bilderna visar huvudgatan, där man också hittar Grönlands två enda trafikljus. Vårt hotell, Hans Egede, ligger mitt emot ett an bankkomplexen, alldeles vid huvudgatan.



Alldeles intill finns långa gamla huslängor med eftersatt underhåll som ger ett ganska förfallet intryck. Bara i den största huskroppen ovan bor ett tusental personer. Bakom ligger åtta långa längor i bästa DDR-stil. Alla dessa huslängor ska rivas för att bereda plats åt ett större centrum och mäniskorna ska få nya modernare bostäder. Det verkar vara ett ganska stort projekt. Bostadspolitiken är lite märklig, de flesta bor i tjänstebostäder som arbetsgivaren står för. Men när man mister jobbet eller går i pension måste man också lämna sin bostad. Detta är ett stort socialt problem och den som då inte har råd att köpa en andelslägenhet eller ett hus hänvisas till kommunens huslängor, eller kan till och med bli uteliggare.



Konstrasterna är stora, alldeles intill centrum finns idylliska områden med mindre hus, och på andra sidan hamnen byggs i ett högt tempo en helt ny stadsdel med oerhört exklusiva bostäder. En sådan lägenhet kan kosta uppemot 10 miljoner danska kronor, men då ingår en fantastisk utsikt och en egen liten hamn. En exklusiv villa i de bättre områdena kan kosta 4-5 miljoner danska kronor.

När man bygger nya bostäder på Grönland står samhället för 2/3 av räntekonstnaden och den som bygger betalar motsvarande en tredjedel. På detta sätt hålls hyrorna nere, men samtidigt urholkas givetvis den offentliga ekonomin. På Grönland ligger alla hus på ofri grund, samhället äger all mark och man får ansöka om rätten att bygga, vilket beviljas utan kostnad. Däremot är kostnaderna för anslutning av vatten och avlopp mycket höga.

Ett annat problem är att behålla välutbildad arbetskraft på Grönland. Även om en akademiker kan tjäna åtta gånger så mycket som en vanlig löntagare så är det svårt att klara rekryteringen. Ett sätt att få ungdomar att stanna kvar är satnsingar på kultur och fritid. Nedan den vackra kulturhuset med både biograf och scener, huset är format som ett norrsken. I den eleganta simhallen (den enda på Grönland) kan man simma runt och titta ut över fjällen. I havet blir det sällan över 5 grader varmt, så simhallen är i praktiken enda chansen till ett bad.



På Grönland släpps idag allt avloppsvatten och toalettavfall ut i havet, i princip helt orenat. Man ser det som ett litet problem med tanke på de enorma vattenmängderna runt ön. Fjorden utanför Nuuk är 800 meter djup och stora flöden fråm glaciärerna inne i fjorden sköljer effektivt ut avfallet långt ut till havs. Tankar finns dock att börja rena avloppsvattnet från Nuuk i framtiden, medan det knappast blir aktuellt i mindre byar och samhällen längs kusterna. Men det politiska trycket på detta verkar litet, kanske beror det på att ändå ingen badar i havet?

Sopor förbränns i en egen anläggning och blir till fjärrvärme som värmer både bostäder och simhall. Där har man alltså en modern lösning på problemet. Färskvatten får man från glaciärsjöarna ovanför staden, och vattnet är väldigt rent och smakar mycket gott.



2010-02-25 Nuuk: Den gamla byn



Närmast fjorden ligger den ursprungliga byn Nuuk, som grundades 1728 av Hans Egede, en präst
och missionär från Lofoten. I den gamla byn finns turistbyrån i en äldre byggnad och i närheten
ligger också den traditionella fiskmarknaden.



I Nuuks allra äldsta hus bodde en gång Hans Egede. Därefter har det under senare år varit bostad
för premiärministern. Numera är det regeringens representationsvilla. Vi bjöds på en kopp kaffe i
sofforna där många ledare från olika länder suttit före oss. Vår guide/chaufför, Jakob Rohmann Hard,
protokollchef på Utrikesdepartementet, visade oss också de stora betarna från en Narval som
pryder en av väggarna i huset. Längst bort i rummet finns också en av Grönlands mest berömda
tavlor, värd uppemot en miljon danska kronor.





2010-02-25 Grönlandsis



Även om glaciärerna släpper mycket is året runt så är det inte säsong för isberg i fjorden utanför Nuuk
på vinterhalvåret. Först framåt våren kommer de stora ismängderna. Fotot till vänster har jag alltså inte
tagit själv, utan det är från en sida med turistbilder från Grönland. Bilden visar iskanten vid en glaciär, och
man förstår att isblocken som lossnar blir ganska betydande. Isen kan vara uppemot en kilometer tjock
närmast kustområdena och alltså upp till tre kilometer tjock i det inre av Grönland. "Isbergen" till höger
var det närmaste jag kom. Men faktum är att även dessa är ganska stora, åtskilliga meter långa och
höga, och två tredjedelar av dem finns dessutom under vattenytan.



2010-02-25 Besök på Polar Raajats räkskaleri



Polar Raajat är ett dotterbolag till den stora danska fiskekoncernen Polar Seafood Denmark A/S.
Polar Seafood äger en stor flotta av bland annat räktrålare, och har två processindustrier på Grönland
där räkorna skalas maskinellt och sedan fryses och förpackas för vidare transport till kunder i bland
annat Sverige. Företaget har bland annat ett försäljningskontor i Göteborg.

Vi besökte den ena processindustrin som ligger i Nuuk. Räkorna fryses ned på räktrålarna och levereras
i stora säckar till skaleriet. På bilden syns hur räkorna passerar genom en maskinell skalningsmaskin som
blöter upp skalen som därefter lätt lossar. I slutet av processen sker manuell avsyning av räkorna så att
inga skal blivit kvar.



2010-02-25 Nuuk: Hamnen



Hamnen i Nuuk ligger väldigt skyddad med höga klippor mot norr. Hamnen är ett centrum för
alla transporter till Grönland, som sedan omlastas till mindre fartyg för transport till andra mindre
orter längs kusten. Hamnen i Nuuk är också bas för ett antal fiskefartyg, och där landas mycket
stora räkfångster från de stora räktrålarna.





2010-02-25 Från hemsidan hos Kommuneqarfik Sermersooq

Kommunens hemsida uppmärksammar vårt besök häromdagen:





2010-02-24 Besök hos den svenska honorärkonsuln



Vi fick under gårdagen veta att det faktiskt finns en svensk konsul i Nuuk. Han är nytillträdd och heter Anders Meilvang. Till yrket är han advokat, och vi gjorde ett besök på hans kontor. För mig var det intressant att höra om den Grönländska skattesystemet, rättssystemet och lagstiftningen, som i grunden är densamma som i Danmark, med tillägg av en del lokala varianter. Skatten är alltså platt, 42% på inkomst av arbete, och ca 30% bolagsskatt. Man har ingen moms, ingen kapitalskatt, ingen arvsskatt, ingen förmögenhetsskatt, ingen fastighetsskatt och nästan ingen arbetsgivareavgift. Bensinen är helt obeskattad och kostar DKK 4:27, dvs ungefär som i USA. Däremot är det mycket hög punktskatt på cigaretter och alkohol. De låga skatterna medför givetvis att man är beroende av stödet från danska staten. När det gäller brottslighet är det mest brottslighet som är kopplad till sociala problem, våld, misshandel, sexualbrott och mord. Grönland har lika många mord per år som Danmark, trots att Danmarks befolkning är 100 gånger så stor.

På hela Grönland finns bara ett 25-tal svenskar, främst inom flyget där man arbetar som piloter eller mekaniker. Några finns också inom hotell- och restaurang. Någon direkt näringsverksamhet med svensk anknytning finns knappast och det är inte heller så mycket handel med Sverige. Konsuln har med andra ord inte överdrivet mycket att göra, men får inte heller något betalt – att vara konsul är ett hedersuppdrag.



2010-02-24 Besök hos regeringen och parlamentet



Ett besök i Grönlands parlament är givetvis ett måste. Grönland har 31 parlamentariker på en befolkning på 57.000 personer. Man utser också två representanter till det danska folketinget i Köpenhamn. Här sitter jag i regeringens sammanträdesrum. Till höger korridoren där premiärministern har sitt kontor.



Till vänster står jag i parlamentets talarstol och bredvid mig står parlamentets "formand", ungefär motsvarande den svenska riksdagens talman, Josef Motzfeldt. Till höger några besöksstolar i parlamentet, givetvis klädda med sälskinn. En viktig fråga för Grönlands parlament är att EU ska öppna upp för import av sälskinn från Grönland. Runt Grönland finns väldigt mycket säl och man tycker att jakt på dessa är helt naturlig, precis som man anser att valjakt inte är något märkligt, utan en tradition. Man jagar dock bara vissa valsorter och säger att man följer internationella konventioner om valjakt. Fiskefrågor är överhuvudtaget en mycket viktig del av grönländsk politik, och intäkterna från denna näring står för 86% av Grönlands ekonomi.



2010-02-24 Besök på Climate Centre vid Universitetet i Nuuk

Vi startade dagen med ett mycket intressant besök på Climate Centre, där en av Danmarks ledande klimatforskare, professor Sören Rysgaard tog emot. På bilden sitter vi på hans kontor och han berättar om aktuell forskning.

På Climate Centre forskar man dels kring de faktiska klimatförändringarna och vad som orsakar dessa, dels försöker man hitta sätt för Grönland att anpassa sig till klimatförändringarna och kanske även utnyttja dessa. Forskningen sker främst kring inlandsisen, havsisarna och permafrosten, samt hur fisket påverkas av klimatförändringarna. Man forskar också en del kring energi och energiförsörjning, samt kring hur en framtida möjlig farled för fartyg genom. Nordvästpassagen väster om Grönland skulle kunna skapa arbetstillfällen om Grönland blir en knutpunkt för denna trafik.

Vi frågade givetvis om det ovanligt milda vintervädret och bristen på snö på södra Grönland, men fick svaret att detta inte nödvändigtvis har med klimatförändringarna att göra. Tvärtom är orsaken sannolikt att de stora vädersystemen vissa år tar vägen norr om Island, andra år söder om, och beroende på detta får Grönland ett kallt eller milt klimat, och det omvända gäller då ofta för Danmark, Sydsverige och norra Europa. Detta kan alltså också vara en förklaring till det ovanligt snörika och bistra vintervädret i Södra Sverige just nu. Samtidigt är det så att Grönlands väder är mer varierande idag än förr, vilket tyder på ett något har hänt med klimatet.

Sören Ryssgard upplevde vi som en mycket balanserad klimatforskare. Han tvivlade inte i sig på att koldioxiden har stor klimatpåverkan, men förde också fram spännande teorier om hur havsisens avsmältning i sig sannolikt har betydelse för koldioxidbindningen. När havsisen smälter sker kemiska processer och den koldioxid som är bunden i isen sjunker ned i havet och absorberas där. När sedan ny isbildning sker under kommande vinter absorberar den nya isen kemiskt koldioxid ur luften, som sedan sjunker ned i havet när isen smälter nästa sommar. På detta sätt kan havsisens avsmältning och tillfrysning binda enorma mängder koldioxid, sannolikt många gånger de minskningar av CO2 som Kyoto-protokollet innebär för alla jordens länder tillsammans! Detta är minst sagt en revolutionerande teori.

Effekterna av denna teori är också att när glaciärerna smälter förs kallt färskvatten ut i fjordarna. Färskvatten är lättare än saltvatten, vilket gör att varmare havsvatten strömmar in under glaciärens kant och ökar takten i avsmältningen. Men samtidigt innebär mer färskvatten i havet ökad isbildning, vilket i sin tur binder ännu mer koldioxid, och effekten av detta kan alltså samtidigt motverka fortsatta klimatförändringar.

Om isen smälter och havet tillförs mer CO2 gör detta samtidigt att växtligheten ökar. På isen finns också stoftpartiklar som innehåller bakterier. När isen smälter når bakterierna havet och bidrar i sin tur till en starkare tillväxt av växtlighet. När växtligheten ökar binder växterna i sin tur CO2 vilket motverkar växthuseffekten. Samtidigt innebär havets upptag av CO2 att ph-värdet på vattnet sjunker, och detta medför i sin tur att känsliga arter, inte minst koraller, dör ut och andra arter ökar i stället.

Totalt fick vi ett väldigt tydligt budskap från professor Rysgaard. Klimatforskningen är en ganska ny vetenskap, och sambanden mellan olika processer som både minskar och ökar koldioxidutsläppen är mycket komplicerade. Vissa processer motverkar varandra och det hela är både spännande och komplicerat. Mycket mer forskning behövs för att försöka skapa en helhetsbild. En annan sak som vi fick med oss är att diskussionen om ”global temperatur” är ganska missvisande och svårt at mäta korrekt. Det intressanta är hur temperaturen förändras lokalt, och det kan skilja väldigt mycket mellan olika platser på jordklotet.



2010-02-23 Med helikopter upp på isen



I dag tog vi en tur med helikopter upp till isen på ett berg en bit från Nuuk. Helikopter är ett vanligt transportsätt på Grönland, eftersom det inte finns några vägar alls utanför de större orterna. Helikoptrar används för att serva el och teleanläggningar, till att frakta material och människor och för transport av svårt sjuka personer till den stora flygplatsen i Kangerlussuaq för vidare transport till sjukhus på Island eller i Danmark. Räddningsverksamhet för sjöfarten ingår också i uppgifterna. Air Greenland har 12 helikoptrar av den typ vi åkte med.



Uppe vid en av de högre bergstopparna i området satte vår chaufför ned helikoptern på isen. Här står vi och tittar upp mot toppen som är 1.200 meter. Isen smälter aldrig här eftersom den ligger på norrsidan av berget där solen aldrig kommer åt. På bilderna syns vår pilot samt vår chaufför från regeringskansliet och en fotograf från turisbyrån som passade på att följa med och ta lite bilder som man ska använda för deras marknadsföring av denna typ av helikopterutflykter i framtiden.





Uppe på isen dukade piloten sedan upp lite fika. Vi hade maximal tur med vädret, strålande sol och inte ett moln på himlen. I fjärran såg vi ut över fjorden och Nuuk, långt där nere vid fjorden.



På vägen tillbaka flög vi över vackra fjordar i det som faktiskt är Grönlands näst största deltaområde med en mängd fjordar som löper från inlandsisens kant ut mot havet. Att se islandskapet från luften på låg höjd ger en bild av den enorma mängd is och den otroligt stora ödemark som nästan hela Grönland består av.

Innan vi landade flög piloten ett varv över Nuuk. Staden är stor till ytan och i mitten av bilden till höger om staden ser man den väl skyddade hamnen. Längst upp i högra hörnet kan man skymta flygplatsens landningsbana.







2010-02-22 Besök hos kommunledningen i Nuuk

Vårt andra besök blev hos representanter för kommunledningen i den kommun där Nuuk ingår. Grönland har idag bara fem kommuner efter en nyligen genomförd kommunsammanslagning. Varje kommun har ganska liten befolkning men enorma arealer att styra.










Självklart ligger en isbjörnsfäll på golvet i kommunstyrelsens sammanträdesrum



Vi träffade representanter för näringslivsenheten och kommunstyrelsen, och fick en inblick i hur man arbetar för att utveckla näringslivet och minska beroendet av danska staten. Man arbetar exempelvis med olika potentiella fynd av mineraler, som guld, ädelstenar, rubiner, järn och olja. Man har ett stort ganska nybyggt vattenkraftverk och planerar ännu ett som skulle möjliggöra ett aluminiumverk på ön. Man berättade att Grönland har större potential när det gäller vattenkraft än vad Norge har. Turistsektorn utvecklas också med nya hotell, fiskecamper och olika utflyktsformer, besök av kryssningsfartyg mm. Viss fiskeindustri finns kvar, men det mesta görs på fiskefartygen idag.

Arbetslösheten på Grönland är mycket låg, i Nuuk endast 1,7%. Man har brist inom flera yrken som lärare och vårdpersonal, och har överhuvudtaget svårt att få fram rätt arbetskraft ur den egna befolkningen. Många nationaliteter bor därför permanent på Grönland eller gästarbetar kortare tid, inte minst inom hotell och restaurangnäringen. Skatten på Grönland är platt. Alla betalar 40% av sin inkomst i skatt. Moms existerar inte, men priserna än ändå ungefär i Nuuk som på danska fastlandet till följd av de höga transportkostnaderna till Grönland.

Vid besöket på universitetet fick vi en första bild av ”subventionsekonomin” och förstod snabbt att hela Grönlands ekonomi och välstånd bygger på mycket stora ekonomiska stöd från övriga Danmark. Av 10 miljarder i ”statsbudget” för Grönland kommer nästan 40% från danska staten. Besöket på kommunen bekräftade detta. Vi fick bland annat höra att all nyproduktion av boende betalas till 2/3 av skattebetalarna och 1/3 av de boende. Boendet är alltså väldigt subventionerat. Samtidigt kan en ny villa i de finare områdena i Nuuk kosta mellan 4 och 6 miljoner danska kronor. Det byggs för fullt i Nuuk och det är väl inte utan att det känns lite som spekulation när man ser alla exklusiva byggnader som växer upp bland de gamla husen.

Infrastrukturen är den allra största ekonomiska belastningen för det Grönländska samhället. Flygbolaget Air Greenland går med ständiga underskott som täcks av skattemedel, men flyg och helikopter är enda sättet att transportera människor och gods på land, eftersom det inte finns några vägar. El, telefon och Internet är utbyggt över hela Grönland, men kostar väldigt mycket att utnyttja. Varje liten ort har eget postkontor, ofta egen affär, och mycket går med underskott som måste täckas med skattemedel. Alla barn går i skolan på hemorten de första åren, även på mycket små orter. Viljan att hålla liv även i de allra minsta orterna frestar på ekonomin. Man förstår snabbt varför Grönland aldrig skulle överleva ekonomiskt utan mycket stort stöd från danska staten.

Vårt besök hos kommunen väckte uppmärksamhet och kommenterades idag både på kommunens hemsida och i dagstidningen Sermitsiaq



2010-02-22 Besök på Universitetet i Nuuk

Vårt första besök gick till Universitetet där vi träffade professorn i kultur och social historia, Thorkild Kjaergard och universitetsläraren Teith Groth. Vi fick en bra bild av Grönlands historia, hur ön befolkades, hur befolkningsströmmarna gått genom århundradena, vilken storpolitisk betydelse Grönland haft och hur man på olika sätt odlar sina förbindelser med såväl Amerika och Europa.

Vi fick också en beskrivning av Grönlands klimat genom historien och fick klart för oss att man aldrig odlat vare sig vin eller spannmål på ön i midern tid, vilket ibland påståss. Däremot har man såväl förr som idag odling av vallväxter och hö, och har stora betesmarker för exempelvis får. Man odlar också potatis på södra delen av ön och många odlar också blommor och grönsaker i mindre växthus och på friland under sommarhalvåret, främst på södra delen av ön. På sommaren kan temperaturen nå upp till 20-25 grader i fjordarna så det går utmärkt att odla.

Havet utanför västra Grönland fryser aldrig till på grund av golfströmmen, men blir inte heller varmt på grund av alla iskallt vatten som kommer från glaciärerna. Havet håller en temperatur mellan noll och plus fem grader året runt.

Fotot. Universitetet och Climate Research Centre i Nuuk, sett från höjden vid flygplatsen



2010-02-22 Fakta om Grönland

Grönland (grönländska: Kalaallit Nunaat; "inuiternas land" = människornas land) är världens största ö. Grönland är ett självstyrande danskt territorium. Danmarks drottning är Grönlands statschef. Grönlands landsting har 31 ledamöter och väljer en egen premiärminister. Grönland är till skillnad från Danmark inte medlem av EU. Huvudstad är Nuuk, på danska Godthåb. Staden ligger på ungefär samma breddgrad som Östersund i Sverige.

Grönland är från nordligaste punkten (Kap Morris Jesup) till sydspetsen (Kap Farvel) 2 650 km långt och ungefär 1 000 km brett. Ytan är totalt 2,2 miljoner kvadratkilometer. 88% av ytan täcks av inlandsis som härstammar från senaste istiden, och är den största ismassan på hela norra halvklotet. Isen är i genomsnitt 1 500 meter tjock men vid några punkter är tjockleken 3 000 meter. Vid havet kalvar isen och ger upphov till stora flytande isberg. Endast omkring 12% av Grönlands yta är isfri. Isfria kuster har många havsbukter och fjordar. Högsta punkten på Grönland är Gunnbjørn med 3 700 meter.

Grönlands befolkning uppgår till ca 56.000 personer, och består till 88 procent av inuiter (eskimåer) eller blandbefolkning. De resterande 12 procenten utgörs av personer av europeisk härkomst, huvudsakligen dansk. Hela 91% av befolkningen bor i kustområdena på västra Grönland, på den del av ön där huvudstaden Nuuk ligger, och där jag alltså är just nu.

Grönland har arktiskt klimat med undantag av några få platser som har subarktiskt klimat, till exempel Narsarsuaq. Vid västkusten är det lite mildare till följd av Golfströmmen. Temperaturen på inlandsisen har en minimum på –70 °C och når på sommaren nollgradigt. I fjordarna på sydvästra Grönland kan dock ofta dagstemperaturen nå upp till omkring +20 °C under sommaren, vilket tillåter en förhållandevis rik ängs- och buskvegetation med lågvuxen björkskog på sina platser. Kustlinjer som är isfria är täckt av tundra. Djurlivet är typiskt för tundran med isbjörn, ren, myskoxe, fjällräv och fjälluggla. För ungefär 200 miljoner år sedan var Grönland täckt med skog och klimatet var så varmt att sköldpaddor och jätteödlor levde här!



2010-02-22 Framme i Nuuk



Efter försenat flyg från Landvetter på grund av snöoväder i Danmark, sedan försenad avgång från Kastrup
och resväskan kvar i Danmark på grund av för lite tid för omlastning (väskan kommer - förhoppningsvis -
med morgondagens flyg) är jag nu framme på Grönland. Först landade vi på den stora fd militärflygplatsen
i Kangerlussuaq, en bit inåt land nordost om Nuuk. Flygplatsen är byggd ovanpå själva permafrosten mitt
inne bland inlandsisen. Efter byte till ett mindre plan fortsatte vi resan till Grönlands huvudstad Nuuk ute på
västkusten.



Den sista delen av resan gick på låg höjd över den kilometertjocka inlandsisen. Ett vackert islandskap som
påminde mycket om både Island och Svalbard, fast så oerhört mycket större. När vi närmade oss Nuuk flög
vi över ett vackert fjordlandskap med små isberg som flyter omkring.



Eftersom vi flög västerut gick klockan åt fel håll, och vi kom fram tidigare än vi hade åkt från Köpenhamn (!).
Solen lyste vackert över fjorden när vi landade på lokalflygplatsen i Nuuk. Och där väntade lite överraskande
en regeringstjänsteman som verkar bli vår privatchaufför och guide under våra dagar i Nuuk!



2010-02-21 Grönland nästa!

Tidigt i morgon bitti går min resa till Grönland, som jag ska besöka under kommande vecka. Jag flyger från Köpenhamn till den tidigare amerikanska flygbasen Kangerlussuaq, och därifrån vidare till huvudstaden Nuuk (tidigare Godthåb). Jag reser i sällskap med min moderate riksdagskollega Sven-Yngve Persson, som jag också besökte Svalbard tillsammans med hösten 2008.

Vi vill på vår studieresa veta mer om hur Grönlands klimat förändrats genom historien, vilka förändringar man upplever idag, och vilka hot och möjligheter ett förändrat klimat kan medföra för människorna på Grönland. Grönland har den största samlade ismassan på norra halvklotet, längst in på Grönland är isen över 3 kilometer tjock. Det som händer med istäcket på Grönland är därför intressant för hela klimatforskningen. Jag kommer också att särskilt ta reda på fakta kring världens isbjörnar och deras liv, eftersom det finns så många motstridiga uppgifter om hur isbjörnarna påverkas av verkliga och hotande klimatförändringar. Isbjörnarna har ju nästan blivit en symbol för själva klimathotet.

Under vår resa ska vi bland annat besöka Universitetet i huvudstaden Nuuk, träffa forskare på Climate research Centre, besöka nationalmuseet i Nuuk, träffa regeringsrepresentanter och kommunrepresentanter och besöka parlamentet. Om det blir tillfälle och vädret tillåter ska vi också försöka göra en eller ett par utflykter ut i islandskapet. Om bara tekniken fungerar kommer löpande rapportering med foton på bloggen.



2010-02-21 Framgången med "RUT-avdrag" splittrar oppositionen

Det var kul att se nyheterna i kväll. Branschorganisationen Almegas rapport om hur framgångsrik avdragsrätten för hushållsnära tjänster varit, och hur många nya jobb det skapat visar att det blivit precis så som vi i Alliansen hoppades när reformen infördes.

Almegas rapport visar också att många av de över tiotusen nya jobb som reformen skapat skulle försvinna om skattereduktionen togs bort. Detta fick idag Miljöpartiet att göra helt om och plötsligt förklara att man inte längre vill avskaffa avdragsrätten för hushållsnära tjänster. Detta fick direkt kritik från (S) och (V) som står kvar vid sitt löfte att avskaffa reformen och göra många tusen människor arbetslösa. Ännu en splittning inom oppositionen alltså, och det känns ju bra att Miljöpartiet tagit sitt förnuft till fånga. Det kommer nog att bli mer splittring framöver inom oppositionen i takt med att Alliansens olika reformer efterhand utvärderas och visar sig fungera. För visst måste det kännas konstigt att gå till val på att förstöra framgångsrika reformer och göra människor arbetslösa enbart av ideologiska skäl?



2010-02-21 Hyfsat mycket snö...



Det är tveksamt om Ubbhult har haft så mycket snö sedan vi flyttade till vårt nya hus 1991. Visserligen
brukar vi ha ganska snörika vintrar i byn eftersom vi bor så högt, men årets snömängd är den största
på länge, och påminner om vissa vintrar som jag minns på 1970- och 1980-talet när jag bodde i mitt
föräldrahem några kilometer bort i samma by.



I dag är snödjupet i naturen mellan en halv och en meter, ganska mycket för att vara på våra
breddgrader. Snön når upp till fönstren på huset på vissa ställen.



I morgon byter jag det svenska vinterlandskapet mot ett helt annat - då styr jag färden mot Grönland.
Om nu flygen går som de ska förståss...



2010-02-21 Politisk handlingskraft kräver sina offer

Stockholmsmoderaterna har så äntligen fastställt sina valsedlar efter en turbulent vecka. Det har inte varit roligt att följa turerna under veckan, flera av mina nuvarande riksdagskolleger från Stockholms stad har haft känslomässigt jobbiga dagar, oavsett om de finns med på riksdagsvalsedeln efter gårdagens stämmobeslut eller har tvingats ut i kylan eller hamnat på icke valbar plats. Mediatrycket har varit extremt, och som så ofta har hänsynen till inblandade personer och deras familjer ibland kommit i andra hand.

Nomineringsstämman tar demokratiskt beslut om namnen på valssedlarna och det måste respekteras. Men jag kan ändå inte låta bli att känna oro för att Stockholmsmoderaterna, i sin iver att kraftfullt ta avstånd från misstänkt fusk i provvalet, av bara farten också har offrat ett antal personer helt i onödan, personer som kanske egentligen inte gjort något klandervärt - inte ens enligt den egna utredningen. Tyvärr är det så den politiska och mediala logiken ser ut idag - man måste utse ett antal syndabockar, kraftfullt ta avstånd från dem, och sparka ut dem i kylan. Om dessa personer sedan verkligen gjort sig skyldiga till något klandervärt behöver inte alltid vara helt avgörande. Den i Sverige grundläggande rättsprincipen att man är oskyldig tills motsatsen bevisats gäller inte alltid i politikens och medias värld. Det är inte ens säkert att det räcker om man själv bevisar sin oskuld - man kan bli "dömd" ändå. Politik är en förtroendebransch och blotta ryktesspridningen eller negativa mediespekulationer kan skada ett parti, och kan därför döda en persons politiska karriär på nolltid. Intresset inom ett parti att stå upp och försvara en person mot orimliga eller osakliga anklagelser är inte heller alltid överdrivet stort. Många känner rädsla för att beröra de medialt "pestsmittade" för att inte dras med i fallet, och blir då i stället pinsamt tysta. Det är bekvämare att ställa sig på majoritetens sida och fördöma de utstötta, särskilt om man själv vinner placeringar på en valsedel när andra plockas bort...

Mediatrycket och ett partis behov av att visa handlingskraft kräver helt enkelt sina offer. Tyvärr är det likadant i alla partier, det har jag sett och hört alltför många exempel på under mina år som folkvald politiker. Det är inte politikens allra vackraste sida, men alla vi som verkar inom politiken vet att det fungerar så här och vi vet alla vad vi gett oss in i. Den politiska världen är ibland ganska hård och skoningslös.



2010-02-20 Äntligen slut på tramset med statlig "konstnärslön"

Få känner nog till att en liten exklusiv grupp av "kulturskapare" garanteras livslång inkomst i form av en statlig inkomstgaranti för konstnärer. Inkomstgarantin (ofta kallad "konstnärslön") delas ut "för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv" I dag har 157 personer sådan inkomstgaranti. I media läser jag att det bland dessa finns författare och översättare, bildkonstnärer, fotografer och filmare, keramik- och textilkonstnärer, formgivare, regissörer, dansare och skådespelare, musiker och kompositörer, samt en clown och dessutom en schackspelare (Ulf Andersson). Två personer som har "konstnärslön" är Janne Schaffer (som jag tror klarar sin ekonomi alldeles utmörkt ändå) och Jan Myrdal (som jag inte anser ska ha en enda krona av skattebetalarna, vad i allsindar har gjort att han förtjänar detta?). Sångaren Freddie Wadling är en annan person som får detta stöd.

Inkomstgarantin utdelas utan ansökan. För författare och översättare är det Sveriges författarfond som beslutar om garantin, och för övriga konstnärsgrupper är det Konstnärsnämnden. Den livslånga garantin tillförsäkrar konstnären en årlig minimiinkomst motsvarande ca 214 000 kr år 2009 (fem basbelopp). Beloppet reduceras om konstnären har andra inkomster. Beloppet gäller livet ut, och är tänkt att kompensera för en låg pension. Jag undrar bara vad som gör att en kulturpersonlighet anses förtjäna en mycket högre pension än en deltidsarbetande undersköterska? Alla har ju rätt till garantipension på 7.526 kronor per månad. Men kulturpersonligheterna får 10.000 kronor ytterligare varje månad, oavsett tidigare inkomst. Ett tillskott som undersköterskan aldrig får rätt till. Varför ska just kulturpersonligheter behandlas annorlunda än andra människor?

Regeringen har nu glädjande nog föreslagit att denna statliga inkomstgaranti för konstnärer ska upphöra, och att pengarna i stället ska användas för tidsbegränsade stipendier. Det är givetvis helt sjukt att 157 personer ska utgöra något slags "kulturfrälse" som har en garanterad inkomst medan den stora majoriteten som verkar inom kultursektorn får hanka sig fram med låga eller inga inkomster eller ha sitt kulturskapande som fritidsintresse. De 17 miljoner som årligen läggs på "konstnärlönen" kan säkert användas betydligt bättre om man vill gynna kulturen. Ingen kan enligt min mening heller avgöra vad som är fin eller sämre kultur - det är helt upp till tycke och smak. Därför är det principiellt helt fel när staten eller en myndighet beslutar om vilka som ska anses vara värda en konstnärslön och låta skattebetalarna betala notan. Rent socialistiskt faktiskt, och det kan kanske ha en viss koppling till att en stor del av kultureliten politiskt håller hemma på vänsterkanten.

Vissa kulturskribenter rasar mot regeringens förslag. För egen del har jag sällan haft så lätt att skaka av mig kritiken som i denna fråga, och opinionsmätningar i tidningarna visar att svenska folket håller med regeringen. En enkätundersökning på Aftonbladet ger ett tydligt besked. Totalt har 64975 personer röstat, och 82 procent tycker att det är rätt att slopa inkomstgarantin för konstnärer.

Kultureliten/kulturmaffian/kulturvänstern har väldigt lätt att kräva att andra ska betala dyrt för deras egna hobbys och intressen. Det är fascinerande att alla dessa kulturmänniskor anser sig ha rätt att bli försörjda av alla andra – medan de ägnar sig åt sådant som de tycker är kul. De anser att samhället ska trygga deras försörjning oavsett om någon är intresserad av deras verk eller inte. De kräver dessutom att 1% av alla byggnadskostnader ska avsättas för kulturell utsmyckning. Och allt får skattebetalarna betala - oavsett om de vill eller inte. Det får faktiskt vara någon måtta på det hela, och det känns bra att regeringen nu sätter ned foten när det gäller en av de värsta avarterna - den statliga "konstnärslönen".



2010-02-19 Moderaterna verkar gå i takt med väljarna

Nyligen lät Moderaterna SIFO undersöka hur svenska väljare ser på arbetslinjen och inkomstskatter. Mätningen är gjord mellan den 1-4 februari och visar att majoriteten av människorna i Sverige ser en tydlig koppling mellan arbete och välfärd och att höjd skatt hämmar arbetsviljan. En mycket stor andel, 86 procent, anser att det är mycket viktigt för den framtida välfärden att fler kommer i arbete. Och bästa sättet för att öka arbetsviljan i Sverige är att sänka skatterna, det anser 74 procent. Bara 10 procent anser att arbetsviljan ökar med höjd a-kassa. En majoritet av väljarna anser att det är både fel och orättvist av oppostionen att vilja höja skatten för dem som arbetar, 53 procent tycker att det är dåligt och 54 procent tycker att det är orättvist.

Svenskt Näringsliv har låtit Demoskop undersöka vilka valfrågor väljarna tycker är viktigast. Jobben kommer klart först och har fått större tyngd sedan föregående mätning. Miljön ligger fortfarande tvåa, även om väljarnas intresse för frågan har halverats. Trea kommer statens ekonomi. I den viktigaste frågan, jobben, har Moderaterna nu tagit en klar ledning före Socialdemokraterna när det gäller väljarnas förtroende. I miljöfrågan ligger Moderaterna nu tvåa efter Miljöpartiet. När det gäller förtroendet att ha hand om Sverigees ekonomi leder Moderaterna överlägset, långt före Socialdemokraterna.

Nu måste vi Moderater fortsätta att vara tydliga med vår politik och visa för väljarna att vi förtjänar deras förtroende. Det är bara genom förtroende som man vinner val.



2010-02-19 Markföretagarna inte fullt så negativa som förväntat

Radio Sjuhärad släppte redan i torsdags förra veckan nyheten om att min slutrapport om företagsklimatet i Mark var på gång. Lyssna på radioinslaget här!

I dag har Borås Tidning denna artikel om min rapport med den lite väl positiva rubriken: "Företagarna positiva". Jag skulle väl snarare vilja beskriva det som att företagarna i Mark inte är lika negativa som en del andra undersökningar visat. Visst var en del företagare positiva och framhöll att de inte hade några klagomål på företags- klimatet, men man får inte glömma att min slutrapport faktiskt också visar på ett antal brister i kommunens företagsklimat liksom i attityderna från politiker och tjänstemän, som måste åtgärdas om Mark ska kunna säga att man har ett riktigt bra företagsklimat.

Läs hela BT-artikeln genom att klicka på bilden för läsbar storlek.

En sak som kanske inte framgått tydligt i kommentarerna kring min rapport är att rapporten endast redogör för synpunkter som rör sådant som kommunpolitikerna råder över, och det var också så frågan ställdes. Jag har fått en del spontana kommentarer om sådant som rör rikspolitiska eller regionala frågor också, men dessa arbetar jag vidare med på annat sätt. Rapporten syftar till att ge underlag för kloka kommunala beslut och det är därför min rapport har gjort denna avgränsning.



2010-02-19 Världens klimatforskning ruskas om ordentligt just nu

"Nu måste FN granska klimatpanelens arbete och vidta åtgärder". Det anser Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Gunnar Öquist. Akademin tar dock inte ställning till om panelens ordförande, Rajendra Pachauri, måste avgå. Detta framkom i en artikel i Svenska Dagbladet i veckan. Kungliga Vetenskapsakademien är inte vilka som helst, det är de som varje år utser nobelpristagarna i fysik och kemi.

I tidskriften Nature föreslog nyligen fem debattörer, fem forskare som är ansvariga för IPCC:s rapporter, genomgående reformer av hela IPCC (FN:s klimatpanel). Förslagen innebär allt från en styckning av IPCC till nedläggning (!) för att ersättas av en oberoende panel. Professor Mike Hulme, sammankallande huvudförfattare av IPCC-rapporterna, konstaterar i Nature "att IPCC inte längre är i stånd att fullgöra sin uppgift eftersom all trovärdighet gott förlorad".

Samtidigt har utredningen av "Climategate" börjat. Uppståndelsen kring University of East Anglia och CRU har äntligen lett till att en offentlig undersökningskommission ska utreda anklagelserna om förvanskade och "anpassade" data och påstått undertryckande av fakta som inte "stämmer" med klimatmodellerna. Under tiden har CRU:s ansvarige, Phil Jones, (som tagit time-out under utredningen) nyanserat sin linje något. Han medger bland annat brister i sina temperaturdata, och medger att det kanske var varmare på medeltiden trots allt, och framförallt erkänner han "att någon massiv enighet inom klimatforskningen inte föreligger". Han bekräftar också att "det inte finns säkra bevis för någon Global Warming de senaste 15 åren". Det är en ganska dramatisk omsvängning för att komma från en av de ledande klimatalarmisterna i världen. (Bilden är från Svt:s hemsida häromdagen).

I går kom nyheten att chefen för FN:s klimatförhandlingar, Yvo de Boer, avgår i besvikelse över resultatet av klimattoppmötet i Köpenhamn. Mediauppgifter säger att han nu i stället ska arbeta med hållbar utveckling inom näringslivet via revisionskoncernen KPMG. Kanske kan man se en viss symbolik i att han därmed lämnar den ensidiga kampen mot koldioxid för att arbeta bredare med viktiga miljö och hållbarhetsfrågor?

Det är ingen tvekan om att "skandalerna" kring IPCC, i kombination med den kalla vintern och "fiaskot" i Köpenhamn verkar ha förändrat både medias och allmänhetens syn på klimatmodeller, klimatforskning och klimatlarm. Helt klart har IPCC:s trovärdighet naggats i kanten. Vädret däremot är givetvis inte ett tecken på några klimatförändringar i någon riktning, men på något sätt verkar det ändå ha fått människor att inse att det finns en stor naturlig förändring av både väder och klimat. Fiaskot i Köpenhamn har samtidigt visat att det finns andra behov i världen som står emot en ensidig koldioxidbekämpning. Kanske kan vi framöver få en öppen och vetenskapligt nyfiken klimatdebatt, som leds av ett opartiskt organ med neutrala personer i ledningen, och som lyssnar på alla forskare i debatten? Och kanske kan det äntligen bli utrymme även för alla andra viktiga miljöfrågor? I så fall är det en mycket stor seger för alla oss som envist och i stark motvind ifrågasatt den "politiskt tillrättalagda domedagsdebatt" vi haft de senaste åren och som tagit alldeles för mycket fokus.



2010-02-18 Fel slutsatser i media om ersättning till tidigare långtidssjuka

Försäkringskassan rapporterar idag att vid årsskiftet hade ca 14 300 personer slut på dagar i sjukförsäkringen, de hade då varit sjukskrivna i minst 2,5 år eller så upphörde deras tidsbegränsade sjukersättning. Försäkringskassan bedömde att antalet personer som skulle lämna sjukförsäkringen vid årsskiftet till följd av att dagarna tog slut skulle bli 16 000 personer, 15 000 från sjukskrivning och 1 000 från tidsbegränsad sjukersättning. Det faktiska utfallet blev således något lägre.

De allra flesta av de 14 300 personerna är nu inskrivna på Arbetsförmedlingen, där ca 10 400 deltar i den nya arbetslivsintroduktionen och 1 400 i annan åtgärd. 855 personer omfattas fortfarande av sjukförsäkringen. I januari fick 293 personer en utbetalning av förlängd sjukpenning i vissa fall eller förlängd sjukpenning på grund av arbetsskada. 562 personer fick sjuk- eller aktivitetsersättning på hel- eller deltid.

I januari betalade Försäkringskassan ut aktivitetsstöd till ca 11 500 personer som hade slut på dagar i sjukförsäkringen. De hade tidigare haft förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Denna första utbetalning av aktivitetsstöd är ofta preliminär, främst på grund av att de underlag som krävs (bland annat från a-kassan) för att fastställa den slutliga ersättningen för den enskilde individen inte är klara. Då görs en utbetalning på så kallad lägsta nivå, 223 kronor per dag. När alla handlingar finns i ärendet fastställs den slutliga ersättningen och tilläggsutbetalning görs. Därför går det idag inte att dra slutsatser kring ersättningsnivåernas ökning eller minskning, utan uppgifterna avser endast vad som har betalats ut i januari. Uppgifter för januari visar att ca 3200 personer fick mer eller samma summa som tidigare utbetalning från sjukförsäkringen. Ca 8 300 personer fick mindre ersättning.

Det går idag alltså inte att dra några slutsatser alls utifrån de första preliminära och ofullständiga siffrorna för personer som är omförsäkrade från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Det är olyckligt att jämförelsen gjorts så här tidigt eftersom många inte fick sin slutliga ersättning fastställd i januari, utan fick en preliminär utbetalning. När den slutgiltiga ersättningen bestämts kommer en jämförelse se annorlunda ut. Regeringens bedömning är fortfarande att en majoritet av dem som går från sjukpenningen till arbetslöshetsförsäkringen får högre ersättning än tidigare. Men det förutsätter att man är medlem i en a-kassa, och de nya reglerna ger möjlighet till snabbt inträde i a-kassan för dem vars sjukpenningdagar tagit slut.



2010-02-18 Skatteutskottet vill också avskaffa fastighetstaxeringen

Förra året lämnade jag in en riksdagsmotion om att avskaffa fastighetstaxeringen. Systemet med löpande fastighetstaxering har enligt min mening spelat ut sin roll. Ursprungligen var syftet dels att fastställa ett förmögenhetsvärde som kunde utgöra underlag för beräkning av förmögenhetsskatt, dels att utgöra underlag för årlig beräkning av fastighetsskatt. Numera är förmögenhetsskatten avskaffad, och med det nya systemet med kommunal fastighetsbeskattning och de takregler som samtidigt införts saknas i dag behov av återkommande fastighetstaxering. För långivare har taxeringsvärdet också fått en allt mindre betydelse, de flesta långivare efterfrågar idag i stället utförliga marknadsvärderingar för att bedöma säkerheten vid belåning.

Ett problem med fastighetstaxeringen är dessutom att alla de fastigheter som idag har så lågt taxeringsvärde att man ligger under taket för den nya fastighetsavgiften drabbas av ökande fastigehtsskatt i takt med att taxeringsvärdet ökar. Detta sker fram tills att man når taket på drygt 6.000 kronor per år i skatt. Detta känns orättvist i grunden, och om fastighets- taxeringen upphörde skulle skatten på dessa bostäder (oftast på landsbygden) sluta att öka som de gör idag.

Fastighetstaxeringen skapar för örvigt onödigt arbete för fastighetsägare och skattemyndighet och beräkas kosta staten runt 100 miljoner varje gång den genomförs. Reslutatet uppfattas dessutom ofta som ganska godtyckligt. Det finns därför god anledning att upphöra med löpande fastighetstaxering.

I går meddelande Alliansmajoriteten i riksdagens skatteutskott att man vill att regeringen tillsätter en utredning som tittar på möjligheten att avskaffa fastighetstaxeringen på bostäder. Det är mycket glädjande, och helt i linje med min motion.



2010-02-18 Möte med Bemanningsföretagen

I går kväll träffade Alliansen i Arbetsmarknadsutskottet Bemanningsföretagen, en branschorganisation för Sveriges auktoriserade bemanningsföretag. Det var ett givande möte som än en gång visade tydligt att medias beskrivning av bemanningsbranschen kanske inte är helt opartisk.

Nästan alla bemanningsföretag som verkar i Sverige är auktoriserade, de andra har väldigt svårt att få några uppdrag. Alla auktoriserade bemanningsföretag har kollektivavtal för sina anställda, och alla anställda har fast månadslön oavsett om de har ett uppdrag hos ett kundföretag eller inte. Den som är anställd i ett bemanningsföretag har samma anställnings- trygghet som alla andra, eller snarare större trygghet eftersom man inte påverkas alls om kundföretaget där man arbetar eventuellt skulle skära ned sin personal - man är ju anställd av bemanningsföretaget och inte av kundföretaget, och kan ofta få ett nytt uppdrag hos ett annat kundföretag. Det är också intressant att få siffror på hur stor del av alla sysselsatta i Sverige som är anställda av ett bemanningsföretag. Man kan ju tro att det snart är en majoritet om man lyssnar på media, men det är faktiskt bara en procent (1%) av alla sysselsatta i Sverige! De flesta anställda i bemanningsbranschen är tjänstemän, 70% tillhör TCO eller SACO-området. Det är alltså också en myt att bemanningsföretagen bara förmedlar "lågstatusjobb".

Det är ingen hemlighet att många företag upplever det som praktiskt att anlita bemanningsföretag i stället för att anställa själv, särskilt vid arbetstoppar. På detta sätt kan företagen arbeta effektivt. Men bemanningsföretagen är också bra på att skapa en väg in på arbetsmarknaden för personer som annars kan ha svårt att få ett arbete. Många som är ute på uppdrag får anställning hos kundföretaget efter en tid. Bemanningsföretagen har större andel ungdomar och invandrare bland sina anställda, och man arbetar nära Arbetsförmedlingen för att hjälpa nya personer in på arbetsmarknaden, ofta med mycket bra resultat. Detta har jag själv fått bekräftat från personer som arbetar hos Arbetsförmedlingen. Jag tror personligen att bemanningsbranschen har en mycket viktig roll att fylla, men det är självklart viktigt att regelverken på arbetsmarknaden följs av alla inblandade. Den frivilliga auktorisationen av de svenska bemanningsföretagen är mycket positiv och verkar ha sanerat branschen.

Mycket av diskussionen i media har rört situationer där företag påstås ha sagt upp sin fasta personal och sedan i stället tagit in personal från bemanningsföretag i stället. Detta kan säkert ha hänt i enskilda fall, men det strider i så fall mot Lagen om Anställningsskydd (LAS). Juridiken är mycket tydlig och om ett företag bryter mot LAS kan man bli dömda till skadestånd av Arbetsdomstolen. Det är alltså knappast ny lagstftning som behövs utan tillämpning av de lagar som redan finns.



2010-02-17 Moderat energiseminarie

I dag ordnade moderaterna i Näringsutskottet och Skatteutskottet ett internt energiseminarium om framtidens energiförsörjning och energibeskattning.



Först berättade en representant för Westinghouse (som sedan ett antal år äger fd svenska ABB Atom) om fjärde generationens kärnkraft som är synnerligen revolutionerande. För det första används bränslet betydligt effektivare, vilket gör kärnkraften mer konkurrenskraftig. Det avfall som uppstår behöver inte heller längre slutförvaras i 100.000 år utan i maximalt 1.000 år, och avfallsvolymerna blir mindre. Styrningen av de nya kärnkraftverken sker dessutom med hjälp av "naturlagarna" i stället för med avancerad teknik, vilket ökar säkerheten. Målet är att denna nya kärnkraftteknik kan börja användas storskaligt i nya kärnkraftverk från 2013.



Svensk Näringsliv visade hur svensk energibeskattning slår mot industrin redan idag, och varnade för nya energiskattehöjningar framöver. Den beskattning som finns idag är fullt tillräcklig. Det är också viktigt att svensk energibeskattning inte är hårdare än i andra länder, vilket skulle försvåra konkurrensen för industrin. Svensk Näringsliv var också tydliga med att det är helt orealistiskt att avveckla kärnkraften. På den suddiga bilden till vänster visar den röda kurvan prisutvecklingen på el, inklusive skatter, de senaste årtiondena. Den blå kurvan längre ned är elpriset utan skatt. Man ser att skatterna förklarar den större delen av det stigande elpriset. För min egen del tycker jag (som jag tidigare sagt och även motionerat om i riksdagen) att svensk ren och miljövänlig el inte borde straffbeskattas. Det måste i grunden vara helt fel om man vill gynna miljövänlig energiproduktion.

Vi fick också en föredragning om vindkraften från en representant för Svensk Energi. Man räknar med en stor utbyggnad av vindkraften, men problemet är att det inte är en stabil energikälla eftersom vindkraften bara ger energitillskott när det blåser och inte är för kallt. Trots detta förväntas ett svenskt elöverskott till följd av vindkraftutbyggnaden, el som i så fall måste exporteras utomlands. Problemet är bara det jag själv påpekat tidigare - vindkraftelen kostar mycket mer att producera än vad vi kan få betalt för den på de internationella elbörserna! Detta var något som Mikael Odenberg (fd moderat försvarsminister och numera generaldirektör för Svenska Kraftnät) också berörde. Han konstaterade att vindkraftens utbyggnad styrs helt av politiska beslut, och hastigheten i utbyggnaden beror av graden av subvention. "Om det sedan innebär Ebberöds Bank är en annan sak" sade han, och fortsatte: "Jag lägger mig inte i de samhällsekonomiska analyserna rörande vindkraftens utbyggnad, men det kommer inte att bli billigt, så mycket kan jag säga." Han påpekade också att en utbyggnad av ledningsnäten är helt avgörande för att vindkraften och annan småskalig elproduktion ska kunna byggas ut.

Vi var flera moderater som var överens om att vindkraften knappast är det som kan trygga svensk energiförsörjning, och att det vore mycket bättre att bygga ett eller ett par nya moderna kärnkraftverk och tona ned den olönsamma satsningen på vindkraft. För min egen del är detta en politisk fråga som jag tänker fortsätta driva, och jag upplever stöd för detta från riksdagsledamöter inom främst Moderaterna och Folkpartiet.



2010-02-17 Ska tandvård likställas med övrig sjukvård?



Det var dagens fråga i Expressen, där jag för andra dagen i rad representerar "det blå laget". Jag har skrivit om tandvårdskostnader på bloggen tidigare, och i grunden anser jag att hela kroppen borde behandlas lika. Sjukvård av tänder borde rimligen inte kosta mer än sjukvård som rör någon annan del av kroppen. Samtidigt vet jag att det finns svåra gränsdragningsproblem mellan nödvändig och kosmetisk tandvård. Att helt jämställa tandvård med övrig sjukvård skulle dessutom kosta oerhört mycket, och detta ska ställas mot andra behov och satsningar inom välfärden. En möjlig lösning som ibland framförs är att höja patientavgifterna lite för all annan sjukvård (som ju har betydligt större volym och antal besök än tandvården) och därmed kunna sänka kostnaden för tandvården utan att det kostar alltför mycket för staten. Fast då skulle väl politikerna få kritik för att besöken i den övriga sjukvården blir dyrare. Frågan är väl som sagt hur man prioriterar på bästa sätt, och min socialdemokratiske motståndare i röda laget, Siw Wittgren-Ahl, resonerade ungefär som jag, att en förändring bör göras "på sikt".

Alliansen har ju redan genomfört en väldigt stor tandvårdsreform denna mandatperiod som förbättrar högkostnads- skyddet och gör större ingrepp billigare, samtidigt som en tandvårdscheck gör de löpande kontrollerna billigare för alla. Vi satsar tre miljarder per år på detta, och det är ett bra steg på vägen. Men som långsiktigt mål ställer jag gärna upp på att tandvård och övrig vård ska hanteras mer likvärdigt i framtiden.



2010-02-17 Handskakningsdiskussion med Diskrimineringsombudsmannen



I dag besökte Arbetsmarknadsutskottet DO (Diskrimineringsombudsmannen), den nya sammanslagna myndigheten (Tidigare Jämställdhetsombudsmannen (JämO), Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Handikappombudsmannen (HO), samt Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO)). Vi fick en föredragning av DO:s myndighetschef Katri Linna (tv) om myndighetens verksamhet, och hon påpekade bland annat att DO har ansvar för att både hantera enskilda diskrimineringsärenden och att arbeta för att de grundläggande principerna om allas lika värde och rättigheter genomsyrar det svenska samhället.

Vi fick sedan en föredragning av det omtalade "handskakningsärendet", dvs den muslimske man som nyligen av Stockholms Tingsrätt ansågs diskriminerad och tilldömdes skadestånd för att han förlorat sin ersättning hos a-kassan när han vägrat ta i hand och hälsa på en kvinnlig chef på det företag där han skulle göra sin praktik. Arbetsförmedlingen ansåg att han därmed hade förstört sina chanser att få praktik och drog in ersättningen. DO förde talan mot Arbetsförmedlingen och Stockholms tingsrätt dömde ut ett skadestånd till mannen för diskriminering. Han ansågs ha rätt att religiösa skäl låta bli att ta i hand när han hälsade på kvinnan.

Domen har upprört många, och jag ställde själv frågan hos DO om inte kvinnan kunde anse sig diskriminerad på grund av kön, eftersom mannen tagit i hand och hälsat på de män som han träffade vid sitt besök, men inte på kvinnan? Svaret var att reglerna om könsdiskriminering inte var tillämpliga i detta fall. Jag frågade också om DO trodde att domen verkligen skulle främja integration och motverka diskriminering, eller om den tvärtom skulle motverka sitt syfte och i stället gynna främlingsfientliga krafter? Jag upplevde att DI insåg risken att domen faktiskt kan motverka sitt syfte. För övrigt var vi många som riktade kritik mot domen, både från Alliansen och från Socialdemokraterna. Vi konstaterade efteråt lite till mans att domen knappast ligger i linje med vad svenska folket i allmänhet anser vara rimligt.

Samtidigt är ärendet lite knepigt, och jag kan tycka att Arbetsförmedlingens handläggare tog ett lite drastiskt beslut som borde ha kunnat överklagas utan att blanda in diskrimineringsfrågor i ärendet. Att dra in ersättningen för att person inte hälsat känns lite märkligt, särskilt som kvinnan på företaget förklarat att den uteblivna hälsningen inte hade något samband alls med att mannen inte fick sin praktikplats.

Men som sagt - besöket hos DO väckte en del tankar om att alltför nitisk tillämpning av diskrimineringsregler kanske kan motverka sitt i grunden goda syfte.



2010-02-16 Ska värnskatten slopas?



Det är frågan i "Parlamentet" i dagens nummer av Expressen, där två riksdagsledamöter får ge sitt svar. Jag får idag representera det blå laget och ge min syn på värnskatten. I grunden tycker jag att politiker ska hålla sina löften. När värnskatten infördes var det ett tydligt löfte från den dåvarande S-regeringen att det skulle vara en tillfällig skatt. Denna "tillfälliga skatt" har nu gällt i 15 år, genom både låg- och högkonjunkturer. Alliansen lovade att ta bort värnskatten före valet 2006, men valde att prioritera sänkningen av inkomstskatten för normala inkomster, samt att höja gränsen för statlig skatt så att inte högst normala inkomster ska extrabeskattas. Och sedan kom lågkonjunkturen och utrymmet för ytterligare stora skattesänkningar saknades. De som betalar värnskatt har fått del av både lägre statlig skatt och jobbskatteavdrag. I ett läge med ansträngda statsfinanser tycker jag därför Alliansen har prioriterat helt rätt. Men när statsfinanserna stärks igen och Sverige kommer ur lågkonjunkturen är det dags att avskaffa värnskatten helt. I grunden är det en straffskatt på högre utbildning. Någon gång måste det gamla löftet om en "tillfällig" värnskatt uppfyllas, vilket för övrigt även Expressens läsare verkar anse. Ett alternativ är kanske att ta det stegvis, kanske genom att höja gränsen för värnskatt ordentligt? Läs förresten min riksdagsmotion om ett avskaffande av värnskatten.

En S-regering kommer knappast att ta bort värnskatten (vilket representanten för den röda laget, riksdagsledamoten Anders Ygeman bekräftar i Expressen). Snarare finns väl risken att den höjs i stället om Vänsterpartiet får vara med i en regering efter valet i höst.



2010-02-16 Jag är förhoppningsvis mer än ett affischnamn på valsedeln...

Inte hade jag väl trott att media skulle utnämna mig till ett politiskt "affischnamn"!
Det gäller Markmoderaternas kommunvalsedel, där jag står som andranamn på valsedeln, vilket beslutades på Markmoderaternas nomineringsstämma i höstas. Radio Sjuhärad intervjuade mig om saken häromdagen och gör nu stor sak av att det skulle kunna uppstå en svekdebatt när jag samtidigt är förstanamn på riksdagslistan. Man säger också rent ut att jag "bara är ett affischnamn". (Läs även mera på Radio Sjuhärads websida)

Jag har viss förståelse för diskussionen i sig, men har svårt att se vari sveket skulle ligga. Jag var väldigt tydlig på Mark- moderaternas nomineringsstämma med att jag under valrörelsen kommer att ge klart besked till väljarna att jag prioriterar en riksdagsplats, och att jag då inte heller har för avsikt att vara ledmot av kommunfullmäktige i Mark. Men mina moderata vänner ville ändå ha mig med på kommunvalsedeln och tog enhälligt beslut om detta, och då ställde jag givetvis upp. För mig är detta inget problem alls, jag markerar med min plats på kommunvalsedeln att jag kommer att ha en fot kvar i kommunpolitiken, och delta i Markmoderaternas gruppmöten och partidiskussioner så ofta jag har möjlighet. Jag är också vice ordförande för Markmoderaternas kretsstyrelse i Mark och kommer naturligtvis att engagera mig i partiets kommunala valrörelse. För mig är en nära relation med kommunpolitikerna i alla sex Sjuhäradskommunerna helt avgörande för att göra ett bra arbete i riksdagen. Jag kan fånga upp hur politiken som beslutas i riksdagen fungerar i verkligheten och få med mig signaler tillbaka till riksnivå, och jag kan vara aktiv och försöka bidra till att rikspolitiken kan omsättas lokalt på bästa sätt. Dessutom kan jag hjälpa mina lokala kommunpolitiker med särskilda uppdrag som exempelvis min rapport om företagsklimatet i Mark som jag presenterade förra veckan.

Jag tycker det hade varit mycket värre om jag helt lämnat mitt intresse för kommunpolitiken och blivit en anonym riksdagspolitiker som isolerade sig i riksdagshuset i Stockholm på bekvämt avstånd från verkligheten. Jag är för övrigt en av riksdagens flitigaste motionsskrivare och många av mina motioner kommer efter förslag och funderingar från lokala moderater runt om i Sjuhärad, både politiker, medlemmar och väljare. Visst handlar kommunvalet formellt om en plats i kommunfullmäktige, men för mig har kommunvalsedeln en större betydelse än så. Det handlar också om att markera ett intresse och en närvaro i kommunpolitiken, och markera en bredd bland partiets kommunpolitiskt engagerade politiker. För mig hänger all politik ihop och ett kommunalpolitiskt engagemang kan ske på många andra sätt än genom ett besök på kommunfullmäktiges tio årliga sammanträden.



2010-02-15 Ärlig personvalskampanj är det enda som håller!

Jag har fått flera frågor från både media och moderata medlemmar om min syn på vad som händer inom Stockholmsmoderaterna. Svaret är enkelt - jag vet inte mer än vad som står i tidningarna, och därför är det svårt att kommentera. Men faktum verkar vara att en riksdagskandidat dragit tillbaka sin kandidatur efter att ha ertappats med att själv ha betalat nya medlemmars avgift, vilket strider mot partiets riktlinjer. Och när nu nomineringsstämman skjutits upp i avvaktan på en ordentlig utredning så känns det hela väldigt obehagligt. Samtidigt vet jag att flera av de namngivna personer som utpekats för fusk har dementerat detta med skärpa, så jag tänker inte döma någon innan jag vet att den verkligen är skyldig. Det kan lika väl handla om att andra som inte fått en framstående placering på valsedeln sprider rykten eller allmänna misstankar om andra som lyckats bättre, eller att media själva spekulerar utan att veta. Men en sak kan jag säga rakt ut och det är att jag inte vill arbeta tillsammans med någon moderat i riksdagen som har fuskat sig till sin plats på valsedeln. Jag utgår från att Stockholmsmoderaterna granskar saken noga och om någon medvetet har brutit mot partiets regler ska denne givetvis inte få stå kvar på några listor.

Jag kan också konstatera att nomineringar till valsedlar och spelet bakom detta verkligen inte lockar fram de bästa sidorna hos enskilda personer. Vissa verkar göra allt för att göra politisk karriär. Smutskastning av motkandidater, falsk ryktesspridning och olika grupperingar som ibland med fula metoder stödjer olika kandidater hör till vardagen under nomineringstider. Jag kan lova att detta tyvärr gäller alla partier, och jag hör sorgliga exempel på sådant hela tiden. Jag tycker personligen att detta är det tråkigaste inom hela politiken, och det är ett bevis på att alltför många politiker ser politiken som en födkrok i stället för ett förtroendeuppdrag.

Moderaternas system med rådgivande provval bland medlemmarna innan en nomineringsstämma sedan tar slutligt beslut om namnen på valsedlarna lever för övrigt kvar trots att en del andra partier har avskaffat detta. Och eftersom det är väldigt få som röstar i provvalen (oftast bara 20-25% av medlemmarna) så är det klart att detta inbjuder till att värva nya medlemmar och försöka få deras röster i provvalet. I grunden är ju provval bland medlemmarna väldigt demokratiskt, men jag undrar ju om det kommer att leva kvar efter det som nu har hänt? En lösning skulle ju kunna vara att man måste vara medlem minst ett år innan man får rätt att delta i ett provval, då försvinner möjligheten att värva nya medlemmar under provvalstiden bara för att få röster i provvalet.

Som jag tidigare berättat hade vi Moderater i Sjuhärad en väldigt sansad och "ren" nomine- ringsprocess i höstas, och på vår nomineringsstämma var det mycket trevlig stämning. För egen del har jag alltid drivit en ren kampanj under mina år som politiker, och det tänker jag fortsätta med så länge jag är politiskt aktiv. Min egen "taktik" är den som Borås Tidning berättade om i ett reportage nyligen. Jag vill helt enkelt berätta för både medlemmar och väljare vad jag uträttat politiskt under mandatperioden och tala om vad jag vill uträtta framöver. Och tala om hur jag vill arbeta som politiker. Lite tråkigt kanske? Men det är ju faktiskt det valet handlar om, och det är på sådana löften jag vill bli vald, först internt i partiet och sedan av väljarna på valdagen. Jag vill inte bli invald i riksdagen efter en process som kantats med fult intrigerande, smutskastning och falsk ryktesspridning. Då gör jag hellre något annat.



2010-02-14 Glädjande omsvängning i opinonen

Under 2008 hade oppositionen tidvis ledning i opinionen med över 20 procentenheter. Sedan kom finanskrisen och i höstas var Alliansen ifatt eller i vissa mätningar i ledning. Sedan kom den överdrivna skrämselkampanjen om sjukförsäkringarna som gav oppositionen ett ökat försprång igen. Och i januari i år hölls så ett antal TV-debatter mellan Reinfeldt och Sahlin, och en stor partiledardebatt - och plötsligt vängde opinionen igen. På en enda månad har Alliansen hämtat in det mesta av oppositionens försprång.

I Demoskop har oppositionens försprång minskat från 9,4% (procentenheter) till 2,8%. I SKOP från 2,1% till 1,4% och i SIFO från 10,3% till 3,4%. Och Moderaterna ökar ordentligt i flera mätningar.

Visst, oppositionen leder fortfarande i dessa mätningar, men det enda man säkert kan säga är att opinionen är mycket lättrörlig vilket syns av att det kan svänga så mycket på en enda månad. Det regeringsalternativ som ger tydligast besked om vad man vill och har den bästa statsministerkandidaten kommer sannolikt att vinna valet i höst. Därför börjar jag bli alltmer övertygad om att Alliansen får väljarnas förtroende fyra år till. Och jag blir inte förvånad om vi vinner valet med en god marginal.



2010-02-14 Ännu en motionsframgång - stopp för kapade lagfarter

Flera gånger varje år råkar enskilda människor ut för lagfartskapningar. Kriminella förfalskar köpekontrakt och därefter registreras som ägare av en fastighet, som sedan kan säljas vidare eller belånas utan att den riktige ägaren upptäcker något förrän det är för sent. Denna typ av bedrägerier drabbar på många olika sätt. Risk finns att staten åläggs skadeståndansvar för felaktiga lagfarter, att kreditgivare förlorar pengar genom falska säkerheter, och att köpare av luras att köpa kapade fastigheter. Det rättmätige ägaren tvingas också anlita juridiskt kunnig hjälp för att skydda sin äganderätt, och kan tvingas till långvariga processer. Med tanke på de extremt höga lagfartskostnaderna borde alla svenska fastighetsägare rimligen rätt att förvänta sig att lagfartssystemet inte inbjuder till bedrägerier.

Jag arbetade tidigare mycket med fastighetsrätt som jurist, och inser problemet för den enskilde som drabbas. Jag har därför lämnat motioner i riksdagen två år i rad med flera olika förslag om att motarbeta lagfartskapningar. (Förebyggande arbete mot falska lagfarter och Säkrare lagfartshantering). Jag har bland annat föreslagit att den tidigare lagfarne ägaren ska få ett brev direkt när ett ägarbyte registerats i lagfartsregistret, så att man har möjlighet att ifrågasätta en felaktig lagfart. Med tanke på att lagfartskostnaden oftast uppgår till flera tiotusentals kronor är ju kostnaden för ett enkelt brev till den lagfarne ägaren det minsta man kan begära. Tyvärr har mina motioner avslagits av riksdagen, men jag har efter samtal haft klart för mig att frågan ändå diskuterats en hel del inom justitiedepartementet, och vet att man har tagit del av mina motioner.

I går kom så ett glädjande meddelande - regeringen har beslutat exakt enligt ett av mina förslag, nämligen att den lagfarne ägaren alltid ska få meddelande om att lagfartsändring skett så att man kan bevaka sin rätt. Reglerna ska gälla redan från den 1 oktober i år.

Ännu en gång har alltså regering eller riksdag fattat beslut som ligger i linje med mina motioner. Det har hänt flera gånger på senare tid, och man är ju inte mer än människa så det är klart att det är väldigt kul! Jag är ju en av riksdagens flitigare motionsskrivare, och jag håller nu på med en sammanställning av vad som hänt med alla mina riksdagsmotioner under mandatperioden. Detta kommer jag att presentera före valet i höst. Motioner är inte så meningslösa som det ibland påstås, i vart fall inte om man motionerar om rätt saker och har genomförbara förslag.



2010-02-13 Riksrevisionen: Jobbskatteavdraget ger 88.000 fler i arbete

Riksrevisionen har granskat jobbskatteavdraget utformning och effekter, och presenterade detta för riksdagens skatteutskott häromdagen. De viktigaste resultaten av den oberoende granskningen är dessa:

* Jobbskatteavdragets förväntade effekter på antalet arbetade timmar är + 2,6 %.
* Jobbskatteavdragets förväntade effekter på fler personer i arbete är 88 122 stycken.
* Vetskapen bland allmänheten om jobbskatteavdraget har förbättrats men kan bli bättre.

Fråga mig inte hur man kan räkna ut så exakt hur många fler som kommer i arbete till följd av jobbskatteavdraget, men oavsett vilket så är det väldigt många personer och en kraftig ökning av antalet arbetade timmar. Detta ökar skatteintäkterna ordentligt och ger mer pengar till välfärd och pensioner. Precis som förväntat med andra ord.

Den sista punkten - kunskapen om jobbskatteavdraget - är viktig. Jag upplever själv att kunskapen fortfarande är dålig men att den förbättras. När jag besöker verksamheter och arbetsplatser får jag numera spontana reaktioner på att man upplever att man fått betydligt mer i plånboken varje månad. Men vi måste lägga ännu mera kraft från Alliansen på att sprida kunskapen om att ett vårdbiträde har fått 16.000 kronor mer i handen varje år och en sjuksköterska eller metallarbetare över 20.000 kronor. Det är inga småsmulor precis, för ett hushåll med två löntagare med genomsnittslöner handlar det om 30.000-40.000 kronor mer att leva på varje år! Det kan ge en grund för ett sparande som skapar trygghet för framtiden eller finansiera ett bilbyte eller en semesterresa för familjen, saker som många tidigare inte haft råd med i landet med världens högsta skatter. Men dessa pengar vill oppositionen nu vill ta ifrån löntagarna efter höstens val, helt (vänsterpartiet) eller delvis (socialdemokraterna och miljöpartiet). Några att debattera under kommande valrörelse.



2010-02-13 Sänkt skatt för pensionärer går före ytterligare jobbskatteavdrag

I går hade jag ett avslutande debattinlägg i Borås Tidning om den senaste tidens debatt om pensioner och beskattning av dessa. Huvudbudskapet var detsamma som i mina tidigare inlägg, och ett budskap som även statsminister Reinfeldt och finansminister Borg bekräftat på senare tid - sänkt skatt för pensionärerna går före ytterligare jobbskatteavdrag för löntagarna. Löntagarna har nu fått jobbskatteavdrag i fyra steg, och väldigt stora skattesänkningar. Pensionärerna har fått skattesänkningar två år i rad, men med betydligt mindre belopp. Det är högst rimligt att pensionärerna i högskattelandet Sverige får ytterligare skattesänkningar, även om jag tycker det är rimligt att löntagare även fortsättningsvis har lite lägre skatt än alla andra, eftersom det faktiskt är de som arbetar ihop de skatter som finansierar pensioner och välfärd åt alla andra. Dessutom har löntagarna kostnader för att tjäna ihop sin lön, exempelvis resor till jobbet och avgift till a-kassa, kostnader som pensionärer och andra slipper.

Men min egen förhoppning, och något jag internt verkar för i mitt parti, är att det ska komma tydliga besked om ytterligare skattesänkningar för pensionärerna redan i vårbudgeten i april.

Jag påpekade också i min artikel att vi från Alliansens sida har visat att vi klarar att sänka skatten för både löntagare och pensionärer under denna mandatpriod. Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen brukar däremot alltid höja de flesta skatter när man vinner val. Det finns därför god anledning för Sveriges pensionärer att fundera över vilket regeringsalternativ som har störst trovärdighet när det gäller fortsatta skattesänkningar efter valet 2010.



2010-02-12 "Könskvoteringshotet är en förolämpning"

Orden kommer från Peggy Bruzelius, välkänd styrelseledamot i flera börsnoterade bolag, bland annat Electrolux och Axfood, och kritiken är givetvis riktad direkt mot de moderater som förespråkar hot om könskvotering till bolagsstyrelserna om inte "problemet" med brist på kvinnor i bolagsstyrelserna löser sig före 2014. Bruzelius anser att könskvotering är förnedrande mot dem som kvoteras in. Och visst är det så. Könsvotering skickar ju en stark signal om att den som kvoteras till ett uppdrag inte skulle duga på egna meriter. Är det verkligen så vi vill uppmuntra unga välutbildade tjejer och kvinnor att ta för sig i livet?

Häromdagen riktade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) liknande kritik mot det moderata "förslaget". Aldrig hade man väl trott att folkpartiet skulle angripa moderaterna för ett kvoteringsutspel. Men det känns bara bra att en folkpartistisk jämställdhetsminister håller med mig i min kritik mot den lilla grupp ganska extrema feminister inom moderaterna som driver kvoteringslinjen. Och som alla vet tycker jag väldigt bra om minister Sabuni, jag träffar henne regelbundet eftersom hon är en av de ministrar vars frågor hanteras av arbetsmarknadsutskottet. Sabuni är motståndare till all form av kvotering, och det känns alldeles utmärkt.

Jag tröstar mig med att de senaste veckornas kompakta och högljudda interna kritik inom moderaterna mot det märkliga utspelet om kvoteringshot rimligen gör att frågan numera är helt "död" inom partiet. Ett förslag om könskvotering på en moderat partistämma har nog ungefär samma chans att överleva som en snöboll i en brinnande braskamin.



2010-02-12 Samtal i sjukvården

I dag var jag på "återbesök" på Vårdcentralen på Södra Torget i Borås. Fast det var inte för någon medicinsk åkomma, utan för att återkopppla till det besök jag gjorde för ett år sedan som en del i moderaternas stora rikstäckande besöksprojekt "Välkommen till verkligheten" där vi under ett drygt år gjort 1.500 besök i den svenska välfärden och träffat över 5.400 medarbetare. Alla synpunkter och tankar från dessa möten har vi noterat och rapporterat internt i partiet och sedan har alla dessa rapporter sammanställts efter olika verksamhetsområden, tillsammans med moderternas tankar om vad som är bra och vad som kunde bli bättre, samt vad regeringen gjort inom området under denna mandatperiod.

I dag var det alltså dags för återbesök på en av de arbetsplatser jag besökt inom detta projekt. Jag träffade samma personer som vid mitt besök förra året, och lämnade också över moderaternas rapport "Samtal i sjukvården". Jag hade turen att få hälsa och prata lite med ytterligare en 10-15 anställda på vårdcentralen eftersom jag bjöds på fika med personalen före mitt möte. Att som politiker besöka arbetsplatser ger alltid uppskattande kommentarer och jag kände även idag ett starkt gensvar. Personalen hade mycket att tala om, och det halvtimmeslånga möte som var inplanerat blev snabbt till en timme, och jag fick med mig ytterligare en del funderingar tillbaka.

En extra trevlig sak var att de anställda jag träffade själv faktiskt påpekade att de verkligen märkt av jobbskatteavdraget och känt att det blivit mer pengar i handen efter skatt. Jag berättade att för ett vårdbiträde eller sjuksköterska hade det krävts mellan 2.000 och 3.000 kronor i lönehöjning för att ge lika mycket netto efter skatt om inte jobbskatteavdraget hade funnits. Den årliga skattesänkningen för ett vårdbiträde ger hela 16.000 kronor mer i handen varje år - efter skatt. Det är faktiskt väldigt mycket pengar när man har en månadslön på endast 19.600 kronor. Det är svårt att förstå LO, (S) och (V) som vill minska eller helt ta bort jobbskatteavdraget och chockhöja skatten för vanliga löntagare!



2010-02-12 Företagsklimatet i Mark är kanske inte så dåligt trots allt?


Pressmeddelande 2010-02-12

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Slutrapport om min enkät rörande företagsklimatet i Mark

I höstas fick jag i uppdrag av Moderaterna i Mark att göra ett personligt utskick till ett antal företagare i Marks kommun för att få spontana synpunkter på företagsklimatet i kommunen. Jag har nu sammanställt en slutrapport över de svar och övriga synpunkter jag fått in. Rapporten är överlämnad till den moderata partigruppen för att ligga till grund för interna diskussioner och förslag om hur företagsklimatet i kommunen kan förbättras.

Några försök till slutsatser redovisas i min rapport:
• Det begränsade antalet svar tyder inte på något kraftigt missnöje med företagsklimatet i Mark. Hade missnöjet varit kompakt hade sannolikt fler hört av sig. I flera av svaren påpekas tvärtom att företagsklimatet är bra.
• ”Gamla” försyndelser lever kvar, exempelvis turerna kring ombyggnad och uthyrning av tennishallen respektive försäljningen av Två Skyttlar
• Frågan om osund konkurrens engagerar och upprör
• Flest synpunkter och kritik kommer mot kommunens hantering av anbud och upphandlingar
• Kritik finns mot hantering av utskänkningstillstånd och öppettider för krogarna
• Rent spontant nämns flera gånger vikten av ett bra bemötande från både tjänstemän och politiker

Läs hela brevutskicket till företagarna, och slutrapporten i sin helhet.

Min förhoppning är att min enkät kan bidra till att tvätta bort stämpeln att Marks kommun skulle ha ett dåligt företagsklimat generellt sett. Men samtidigt hoppas jag att resultatet kan bidra till att både politiker och tjänstemän lägger fokus och verklig kraft på att ta tag i de problem som uppenbarligen finns. Företagsklimatet i Mark borde kunna ligga i absolut toppklass om alla drar åt samma håll. Enda vägen dit tror jag är ökad förståelse för företagandets villkor hos alla politiker och tjänstemän, och en ärlig och uppriktig vilja att ta tag i det som inte fungerar som det ska.

Ytterligare kommentarer finns på min blogg, http://www.ericsoniubbhult.se. Vid ytterligare frågor hänvisas till kontaktuppgifter ovan.





2010-02-11 Markmoderaterna föreslog större skyddszon runt vindkraftverk

I veckans nummer av Markbladet framgår att Moderaterna, tillsammans med Folkpartiet och Markbygdspartiet, försökte få igenom en ändring i förslaget till kommunens riktlinjer för vindkraftetablering. Moderaterna föreslog en skyddszon på 1000 meter i stället för 500 meter mellan ett vindkraftverk och ett bostadshus, en mycket rimlig gräns. Tyvärr avslogs detta förslag av övriga partier, med motiveringen (från Barbro Pettersson, Socialdemokraterna) att "om vi ska ha så stora avstånd som 1000 meter då finns det inte många platser vi kan ha vindkraft på". För egen del tycker jag det är ett märkligt omvänt resonemang - utgångspunkten för säkerhetszonen borde väl rimligen vara vilken gräns som är skälig för att ta hänsyn till enskilda människor, inte i vilken mån det försvårar utbyggnad av vindkraft? Det finns för övrigt kommuner som redan idag kräver större skyddsavstånd än 500 meter.

Beslutet från Marks kommun innebär ännu starkare skäl för Moderaterna och andra partier att fortsätta driva frågan om ett kommunalt veto mot vindkraftparken i Sätila. Markbladet berättar om alla turer kring byggnationen i tidningen, och nämner bland annat att Göteborg Energi verkar beredda att krympa anläggningen från 16 till 12 verk. Hade Marks kommun satt skyddsavståndet till 1000 meter kunde det satt ytterligare press på Göteborg Energi att presentera en bantad vindkraftpark med mer rimlig omfattning. Var det hela nu slutar när det gäller vindkraftetableringen i Sätila återstår att se.



2010-02-11 Energimyndigheten lanserar webbplats om vindkraftetablering

Häromdagen fick jag tips om att Energimyndigheten byggt upp en särskild hemsida där alla regler och bestämmelser kring tillståndsprocessen vid vindkraftetablering finns samlad. En riktigt bra sida som beskriver hur man ansöker om tillstånd och hur ett ärende om vindkraftetablering hanteras genom olika instanser. Mer än 15 myndigheter har samlat sin information på en och samma webbplats, och sidan riktar sig till både företag och privatpersoner. Sidans adress är Vindlov.se.



2010-02-10 Medialogik...

I kväll blev jag uppringd av en TV-journalist som ville ha mina kommentarer till att staten satsar pengar för att flygbolaget SAS ska överleva. Jag upprepade det jag skrev i gårdagens blogginlägg, dvs att det är trist att staten på grund av sitt stora delägande i SAS måste ta sitt ägaransvar och att det tydligt visar att staten inte ska gå in i fler bolag. Jag försvarade alltså regeringens linje.

Journalisten sa då rent ut (jag citerar):"Då har jag inga fler frågor, om du inte är kritisk mot regeringen är det inte intressant, vi söker som du vet efter konflikter". Klart besked alltså. Ett väl balanserat och sakligt försvar av regeringens linje är inte medialt intressant.



2010-02-10 Regelförenklingskväll med Företagarna

I kväll deltog jag på Företagarnas regelförenklingsträff, vi var ett 20-tal riksdagsledamöter som deltog, tillsammans med ett antal företagare och representanter för organisationen Företagarna.

Det blev både ris och ros till regeringen. Företagarnas experter konstaterade först att regeringen genomfört 460 regelförenk- lingsåtgärder hittills under mandatperioden, och var nöjda med att regelbördan faktiskt slutat öka. Dvs det försvinner mer krångel än vad det nyskapas, vilket är ett trendbrott. Man var också nöjda med att regelförenklingsarbetet är systematiskt och genomtänkt och att det nya regelrådet har en viktig funktion för att undvika nya onödigt krångliga regler. Men man konstaterade också att de olika departementen är olika framgångsrika när det gäller regelförenkling, och att det totalt sett går för sakta. Man efterlyste också en tydligare konsekvensanalys av gällande regler och systematiska utvärderingar av nya regler.

Själv påpekade jag i kväll att vi tyvärr lever i ett genomreglerat samhälle, där lösningen på de flesta samhällsproblem blir att politiker - oavsett färg - försöker visa handlingskraft genom att utlova tydligare eller hårdare regler, skärpta kontroller och mer tillsyn. När andra samhällsintressen ställs mot regelkrånglet prioriteras ofta regelförenklingen bort. Värst är detta på vänstersidan i politiken, men tyvärr märker jag det även ibland i mitt eget parti. Ska regelkrånglet kunna minska ytterligare måste vi politiker våga säga stopp, avstå från onödiga regleringar för att visa "handlingskraft", och inte krångla till livet i onödan för vare sig företag eller medborgare. Själv tänker jag envist ta denna strid, även inom mitt eget parti om det skulle behövas. Alliansregeringen har vänt trenden och regelbördan minskar, men arbetet har bara börjat!



2010-02-10 Förre kd-ledaren Alf Svensson uppmanar till allsidig klimatdebatt



Jag fick ett tips om att bloggen "The Climate Scam" presenterade en debattartikel från förre Kd-ledaren och numera EU-parlamentarikern Alf Svensson, där han i Jönköpings-Posten uppmanar till en mer allsidig klimatdebatt. (Klicka på bilden för läsvänlig text). Det är glädjande att en välkänd och erfaren politiker vågar stå upp för detta, och det är minst sagt en tilltalande kontrast mot Alf Svenssons företrädare i EU-parlamentet, den extreme klimatalarmisten Anders Wijkman (Kd). När (Kd) tog beslut om sin valsedel till EU-valet i våras så valde man att sätta Ella Bohlin överst på listan. Hon utmärkte sig i EU-valdebatten som en nästan lika extrem klimatalarmist som Anders Wijkman. Kd-väljarna valde att i stället kryssa in Alf Svensson i EU-parlamentet, och det kändes som ett mycket klokt val. Alf Svensson har den integritet och eftertänksamhet som ett långt politiskt liv kan ge, och hans mycket nyanserade inlägg i Jönköpings-Posten känns befriande. Oavsett hur man än ser på klimathotet så är det enligt min mening en skyldighet för alla politiker att verka för en öppen och allsidig samhällsdebatt!



2010-02-10 Tydliga bevis på att Alliansen värnat välfärden under krisen

När finanskrisen och lågkonjunkturen var som djupast slog regeringen fast att den viktigaste prioriteringen var att värna om "välfärdens kärna", dvs sjukvård och viktig kommunal verksamhet som förskola, skola, äldreomsorg. Detta medförde också att regeringen tog beslut om mycket stora extra tillskott till kommunerna för att de skulle slippa säga upp personal. Oppositionen i sin tur upprepade sitt mantra om "för lite och för sent" och hotade med massuppsägningar i kommunerna. Nu börjar bilden klarna, och idag har jag läst två intressanta nyheter från två fackliga tidningar.

Under de senaste dagarna har flera kommuner presenterat sina preliminära bokslut för 2009. De tiotalet bokslut som den fackliga SKTF-tidningen tagit del av pekar alla i samma riktning. De flesta kommuner visar bättre ekonomiskt resultat för 2009 än förväntat. ”Det blev inte så illa som vi trodde i höstas”, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, till SKTF-tidningen. Han är inte överraskad. De dystraste prognoserna om hög arbetslöshet och stora tapp i skatteunderlaget har inte blivit verklighet. "Arbetsmarknadsutvecklingen blev inte så dålig som vi trodde" säger han. Slutsatsen är att regeringens extra tillskott till kommuner och landsting varit mer än tillräckliga så här långt.

Ett annat bevis på detta kommer idag från fackförbundet Kommunals tidning Kommunalarbetaren, som meddelar att avgiften till Kommunals a-kassa sänks med 70 kronor per månad. Enligt Anders Bergström, tredje vice ordförande i Kommunal har kassans kostnader för arbetslöshetsavgiften blivit betydligt lägre än beräknat. Annorlunda uttryckt - färre än väntat av Kommunals medlemmar har blivit arbetslösa. I maj 2008 var avgiften till Kommunals a-kassa 337 kronor för fackligt anslutna medlemmar och 355 kronor för dem som enbart tillhörde a-kassan. 1 juli år 2009 var avgiften 215 kronor respektive 233 kronor och idag blir alltså avgiften 144 respektive 162 kronor.

Även SKTF, som också organiserar offentliganställda, har sänkt sina avgifter till a-kassan successivt sedan 2008, från 333 kronor per månad till 139 kronor idag. Även detta är ett bevis på att de offentliganställda inte förlorat sina jobb i någon större utsträckning.



2010-02-09 SAAB kunde blivit ett nytt framtida SAS

Miljöpartiet undrar varför regeringen tänker skjuta till pengar till det förlusttyngda företaget SAS, samtidigt som man inte ville skjuta in pengar i SAAB. För mig är det väldigt logiskt. Staten är redan delägare i SAS, sedan väldigt många år. När man är delägare har man bara två val när ett bolag går med förlust - låta företaget gå i konkurs eller skjuta till pengar för att täcka förlusterna. Staten väljer uppenbarligen det senare för att försöka rädda de värden som finns i bolaget.

När det gäller SAAB ville (S) att staten skulle gå in som "tillfällig" delägare. Risken hade varit uppenbar att vi då snart suttit där med "ett nytt SAS", dvs ett statligt delägt/helägt bolag som gått med förlust, år efter år. Om man väl blivit delägare är det som sagt bara att stoppa in nya pengar efterhand, antingen tills bolaget börjat gå med vinst igen, eller tills bolaget går att säljs eller går i konkurs....

Situationen i SAS är egentligen bästa beviset på att regeringen gjorde rätt när man avvisade alla planer på att göra som Socialdemokraterna ville och riskera skattebetalarnas pengar i SAAB. Samtidigt tycker jag att läget i SAS skickar en tydlig signal om att staten bör sälja sin del i SAS när bolaget förhoppningsvis kommit på fötter igen. Staten ska vare sig driva bilfabriker eller flygbolag med skattebetalarnas pengar.



2010-02-09 Arbetsförmedlingen brinner av energi och framtidstro

I dag fick Arbetsmarknadsutskottet besök av Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och hennes närmaste medarbetare för att ge utskottet en avrapportering av arbetsmarknadsläget. Tongångarna var positiva.

Generaldirektören konstaterade att "det händer något på arbetsmarknaden", och berättade att företag drar tillbaka sina varsel eller låter bli att säga upp dem som varslas, eller återanställer personer som tidigare sagts upp. Arbetsförmedlingen tror därför att arbetslösheten når sin topp redan i år och börjar falla redan vid halvårsskiftet. Av statistiken kunde vi också se att antalet nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen idag är fler än 2005, trots krisen.

Generaldirektören varnade dock för att redan runt år 2012 kommer det att uppstå ett antal bristyrken där det kommer att saknas arbetskraft. "Alla människor kommer att behövas på grund av den demografiska effekten, oavsett om man jobbar fem timmar i veckan eller heltid" påpekade hon. Det viktiga är att rusta de arbetslösa, och inte minst få dem med dålig utbildning att studera vidare. Arbetsförmedlingen har nu rullande på årsbasis också ca 20-25.000 praktikplatser att erbjuda.

Ungdomsarbetslösheten var en given fråga, och som bekant anser inte Arbetsförmedlingen att ungdomsarbetslösheten alls ligger på de nivåer media och oppositionen hävdar, dvs 20-25%. Snarare ligger den verkliga arbetslösheten för unga runt 10-12% enligt Arbetsförmedlingens egna siffror. Många av de arbetslösa ungdomarna är ett offer för lång tid av dåligt fungerande svensk skola, där 23,5% av eleverna enligt generaldirektören gått ut grundskolan utan godkända betyg. För dessa elever är det ofta svårt att få ett arbete. Min egen reflektion är att Alliansens upprustning av skolan därför är helt central för att i framtiden hålla ungdomsarbetslösheten på en låg nivå.

Generaldirektören var också tydlig med att Arbetsförmedlingen var stolta över att ha förtroendet att vara en viktig del i rehabiliteringen av långtidssjukskrivna och att man varit väl rustade att ta hand om de personer som nu förts över från sjukskrivningssystemet till Arbetsförmedlingen. Vi fick också en tydlig bild av att detta så här långt fungerat mycket bra, och att man har ett nära och gott samarbete med Försäkringskassan. Arbetsförmedlingens personal är nu samtidigt mer nöjda med sin arbetssituation idag än för två år sedan, och generaldirektören sa också att Arbetsförmedlingen historiskt aldrig haft så stora resurser som nu.

Att lyssna på Arbetsförmedlingens generaldirektör gör att man får mycket stort förtroende för myndighetens verksamhet. Den bilden bekräftas när jag gör lokala besök på olika Arbetsförmedlingar. Detta är en anledning till att jag inte alls tror på att lägga ned Arbetsförmedlingen eller slå ihop den med Försäkringskassan - det viktiga är att ge myndigheten arbetsro och låta dem arbeta med sitt viktiga uppdrag.



2010-02-09 Besök hos Arbetsmiljöverket

I går besökte jag Arbetsmiljöverket tillsammans med några andra riksdagsledamöter från Alliansen. Vi träffade genereldirektör Mikael Sjöberg och några i hans ledningsgrupp. Vi fick först en föredragning om Arbetsmiljöverkets verksamhet, och glädjande besked om att utvecklingen går åt rätt håll och att allt färre arbetsplatsolyckor inträffar i Sverige. Arbetsmiljöverket har också vidgat sin verksamhet från att främst omfatta kontroller till att även innefatta information och rådgivning. Det känns som om verket blivit mer utåtriktat och modernt i sitt arbetssätt, och detta har man klarat av trots att regeringen lagt sparkrav på verksamheten.

Dagens andra fråga var Arbetsmiljöverkets roll när det gäller de lagändringar som planeras med anledning av Lavaldomen. Verket är väl förberett för sin troliga roll framöver där man ska vara förbindelsekontor och förmedla kontakter till fackliga organisationer åt utländska arbetsgivare som vill verka i Sverige. Detta för att de ska kunna få kunskap om vilka grundläggande kollektivavtalsregler som gäller inom respektive branch. När det gäller själva "Lavalfrågan" återkommer jag i senare blogginlägg.

Dagens tredje fråga var en diskussion om Arbetsmiljöverkets planer på att förtydliga regelverket för hur minderåriga får förvärvsarbeta. Målet är att förenkla och förtydliga regelverket, delvis till följd av kritik från EU. Främst gäller det regler för hur minderåriga får arbeta inom "farliga arbeten", men också hur minderårigas arbetstider ska regleras. Personligen känner jag viss oro när det gäller reglering av arbetstiderna där man vill räkna med skoltiden när man fastställer den totala veckoarbetstiden. Jag och flera andra påpekade att detta kan skapa problem eftersom företag som anställer minderåriga kan ha svårt att få en bild över hur skoltid och eventuella andra extraarbeten eller avlönade uppgifter inom föreningsliv mm ser ut. Och eftersom överträdelse av regelverket kan medföra straff för en arbetsgivare kan det göra att ungdomar får svårare att få in en fot på arbetsmarknaden. Det vore olyckligt. Jag påpekade att föräldrarna ytterst måste ta ansvar för hur mycket deras omyndiga barn arbetar. Myndigheterna behöver inte detaljreglera detta mer än vad EU kräver. Nu diskuterar Arbetsmiljöverket frågan med arbetsgivare och olika organisationer, och vi får hoppas att regelverket inte försvårar för ungdomar att arbeta vid sidan av studierna. Flera undersökningar visar faktiskt att den som en gång haft ett extrajobb och visat framfötterna också har lättare att få ett fast arbete efter sina studier, och inget tyder heller på att dessa elever skulle lyckas sämre i skolan än andra elever som inte arbetar extra.



2010-02-08 Den bistra vintern säger väldigt lite om framtidens klimat

I Aftonbladets webbundersökning som jag nämnde igår är det nu nära 100.000 personer som röstat. Och fortfarande är 60% skeptiska till klimathotet eller anser att det är överdrivet och endast 23% anser att klimathotet är ett allvarligt problem. I dag kom även resultatet av en engelsk opinionsundersökning som pekar i samma riktning. På två månader har opinionen svängt mycket kraftigt. I Storbritannien har andelen personer som är övertygade om att det pågår en klimatförändring som människan orsakat minskat från 41% till 26%. Andelen personer som är tveksamma till människans skuld eller tror att klimatförändringarna beror på annat än människans utsläpp har ökat från 40% till 48%. Andelen personer som inte tror på någon pågående klimatförändring överhuvudtaget har ökat från 15% till 25% sedan i november. Personligen tycker jag det är både intressant och glädjande att det blir lite mer spridning på åsikterna i klimatdebatten. Det gynnar en öppen debatt.

Det är väl kanske inte så konstigt om den svåra vintern på stora delar av norra halvklotet, med både snörekord och köldrekord, bidrar till en ökad skepsis hos allmänheten om den globala uppvärmningen. I Washington föll exempelvis över 80 cm snö i helgen och det är enligt Washingtons borgmästare det värsta snöoväder som drabbat staden sedan den grundades. I andra delar av östra USA föll över en meter (!) snö i helgen. Och Stockholm har tydligen inte upplevt en januarimånad som i år med ständiga minusgrader sedan 1820.

Vädret gör att det är högst väntat att man nu ser allt fler insändare av den typ jag visar här (från Expressen förra veckan). Men det finns skäl att vara lite tråkig och påpeka att enstaka snörika och kalla vintrar faktiskt inte säger någonting alls om eventuella klimatförändringar. För detta krävs tydliga trender och varaktiga förändringar på minst 15-20 år, kanske ännu mera.

Nu gäller förståss detta även när det är tillfälliga varma och regnrika vintrar. De säger naturligtvis inte heller något om vårt framtida klimat. Vädret förändrar sig och varierar, precis som det alltid har gjort. Om framtidens klimat vet vi egentligen inte särskilt mycket. Bara att det med all säkerhet också kommer att förändras, sannolikt väldigt dramatiskt. Alltså precis som det gjort så många gånger förut under årtusendena.



2010-02-08 Svenska företagsledare väljer Moderaterna och Alliansen

Dagens Industri har idag ett helt uppslag om sin stora vd-undersökning, och hur svenska företagsledare ser på de politiska partierna. Totalt 11.155 företagsledare från hela landet har intervjuats, varav 43% leder företag med mindre än 10 anställda, 42% har mellan 10 och 49 anställda, och 13% har fler än 50 anställda. Det är alltså en bra spridning på dens tora mängd företagsledare som svarat.

Av de intervjuade företagsledarna skulle 68,4% rösta på moderaterna. Tvåa kommer Folkpartiet med 5,7%, medan Socialdemokraterna bara stöds av 5,1% av företagsledarna. Alliansen får 79,5% av rösterna medan oppositionen bara får 8,3% av företagsledarnas röster!

Regionalt i Västra Götaland får Moderaterna 69,4%, medan Socialdemokraterna här har sitt sämsta stöd i hela landet, endast 3,7%! Detta visar väl ganska tydligt att Socialdemokraternas populistiska besked kring fordonsindustrin och löftena om att satsa pensionsfondernas pengar i Saab inte alls imponerat.

Spelar det då någon roll vad företagsledarna i Sverige tycker? Ja, för mig är det oerhört viktigt för Sveriges framtid. Det är alla dessa företagsledares företag som till stor del skapar framtidens nya arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som betalar den svenska välfärden. Om svenska företagsledare är nöjda med regeringens politik så innebär det helt enkelt att Alliansen också står för den politik som ger bäst förutsättningar för att få fler företag som växer och skapar arbetstillfällen och skatteintäkter.



2010-02-07 Är svenska folket mer nyanserat i klimatfrågan än politikerna?

Det är intressant att Aftonbladet idag på nyhetsplats presenterar den TT-artikel om klimathotet som jag berättade om häromdagen. Rubriken är "Klimathotet kan vara överdrivet". Tidigare har Aftonbladet ytterst sällan redovisat nyheter som ifrågasätter de dominerande klimathotsteorierna, men på senare tid har det faktiskt förekommit då och så. Detta märks även i andra media, och det känns lite som ett välkommet trendbrott. För en bred debatt där åsikter bryts mot varandra är precis vad klimatfrågan behöver, precis som alla andra viktiga samhällsfrågor.

Aftonbladet har också en webbundersökning i nätupplagan. Nära 78.000 personer har röstat. Aftonbladets läsare verkar ganska tveksamma till klimathotet. Bara 23% säger att klimathotet är allvarligt, 17% säger att det är för tidigt att säga, 35% tror att klimathotet är överdrivet och hela 24% säger att det är en bluff(!).

Personligen tycker jag resultatet är något förvånande trots allt, men det finns internationella mätningar, bland annat i USA, Japan och Australien som visar samma utveckling där människor verkar få en allt mer nyanserad bild av klimathotet. Själv hade jag inte funnits bland några av ytterlighets-svaren på frågan, utan legat någonstans i mitten. Klimatet kommer alltid att förändras, och det kan få skrämmande resultat. Frågan är bara vad dessa förändringar beror på, och inte minst om människan verkligen förmår stoppa eller begränsa klimatförändringarna, eller om vi i stället måste anpassa oss till dem? En smula ödmjukhet är på sin plats i båda riktningarna i en fråga där vi egentligen vet väldigt lite.



2010-02-07 Det blev som jag ville, Havsmiljömyndigheten till Göteborg

I fredags meddelade miljöminister Anderas Carlgren (C) och moderaternas kommunalråd i Göteborg, Jan Hallberg, tillsammans på en presskonferens att regeringen har beslutat att placera den nya Havs- och Vattenmiljömyndigheten i Göteborg. Ett bra beslut, och en logisk placering med tanke på de uppgifter myndigheten kommer att få.

Själv är jag givetvis belåten med att jag i och med detta kan konstatera att min riksdagsmotion i frågan därmed har blivit tillgodosedd.



2010-02-07 Konjunkturen i Sverige vänder upp snabbare än i omvärlden












Figur från Dagens Industri 2 februari 2010


När det gäller det här med att Sverige verkar komma igenom både finanskris och lågkonjunktur bättre än de flesta andra länder kan jag ju inte låta bli att lägga in denna bild från Dagens Industri i tisdags. Den visar dels industrins samlade syn på konjunkturen, dels inköpschefernas index. Båda dessa mått anses vara en tydlig indikator på varåt konjunkturen är på väg. Man ser av figuren hur oerhört snabbt fallet var från halvårsskiftet 2008 fram till våren 2009, men också hur snabbt kurvorna vänt uppåt sedan dess. Man ser också hur stark industrikonjunkturen var 2006, och trots detta var det alltså 40.000 färre som arbetade i Sverige då än vad det är idag - trots den extremt djupa kris landet just gått igenom.

I den lilla rutan ser man att Sveriges inköpschefsindex ligger långt över både EMU/EU och USA, men faktiskt även över prognoserna för Kina. Av artikeln i Dagens Industri kan man också läsa att industrins sysselsättningsindex i januari låg på 49,6. Siffror över 50 visar att man avser att nyanställa, siffror under 50 att man vill minska sin personal. Slutsatsen är att industrin idag anser att det råder balans i antalet anställda. Och oftast är det just så att konjunkturen måste stabiliseras ett tag innan nyanställningarna kommer. Men i vart fall verkar vi kunna räkna med att industrin totalt sett inte tänker minska sin personal ytterligare, och det är givetvis positivt och ett första tecken på att det kommer att ljusna även på arbetsmarknaden.



2010-02-07 Kanske blir det äntligen lättare att vara småsparare i aktier?

Finansmarknadsminister Mats Odell presenterade i fredags ett förslag om att införa en ny sparform där småsparare kan spara i aktier, fonder och konton och byta placeringar utan att behöva deklarera och skatta för realisationsvinster varje gång. Liknande möjligheter finns redan för lite större placerare, men detta har inte varit realistisk för vanliga småsparare.

I praktiken har småsparare som tjänat några tusenlappar på en fond eller en aktiepost tvingats deklarera och betala skatt varje år, medan den som gjort betydligt större vinster i praktiken kommit lindrigare undan genom att lägga sina värdepapper i kapitalförsäkringar och andra skattemässigt gynnsamma lösningar som bankerna erbjuder. Tyvärr har detta inneburit att alltför få svenskar idag direktsparar i enskilda aktier, och andelen direktägda aktier på Stockholmsbörsen har minskat år efter år. I stället sparar de flesta passivt i fonder som bankerna och fondförvaltarna samtidigt tar ut rejäla , ibland närmast hutlösa, arvoden för att förvalta. Få byter dessutom fonder, eftersom det utlöser beskattning. Man tvingas i praktiken av skatteskäl behålla fonderna år efter år, och har ofta dålig koll på vilka aktier man äger via sina fonder. Ägandet har blivit väldigt anonymt och småspararna syns inte på bolagsstämmorna.

Odells förslag innebär att man ska kunna samla både fonder, aktier och konton i en "korg" och inom denna ska man kunna byta placeringar utan att beskattas vid varje försäljning. I stället ska en schablonskatt tas ut på den samlade förmögenheten i "korgen", ungefär som man gör med kapitalförsäkringar idag. Totalt ska statens intäkter bli desamma, men det blir mycket enklare för den enskilde och det stimulerar inte minst till att byta fonder om man inte är nöjd med avkastningen eller avgifterna hos sin fondförvaltare. Det kommer att skärpa kraven på att fondförvaltarna gör skäl för sitt arvode, och det är utmärkt. Intresset för att köpa enskilda aktier kan säkert också öka, och den som direktäger sina aktier på detta sätt kan också besöka bolagsstämmorna och rösta för sitt eget aktieinnehav.

Förslaget är än så länge inte tillräckligt detaljerat för att kommentera i detalj, och tanken är att den nya sparformen ska börja gälla först från 2011. Det behövs givetvis omfattande utredningar innan det kan bli verklighet, men jag gillar inriktingen. Ett nästan identiskt föärslag framförde jag i en riksdagsmotion hösten 2008. Poängen med min motion var att underlätta för småsparare att spara i aktier och inte missgynna aktivt aktiesparande jämfört med mer passiva sparformer. Jag vill att alla småsparare ska ha möjlighet att göra bra aktieaffärer på ett enkelt sätt, på samma sätt som större placerare kan redan idag.

Jag tycker för övrigt att allt som kan få svenska folket att spara mera är välkommet. Från min tid på bank vet jag att sett ur ett internationellt perspektiv är det alltför många svenskar som inte har något sparkapital alls. Det gör att man har svårare att klara av tillfälliga utgifter. Ett litet sparkapital skapar trygghet och gör människor mindre beroende av att ta dyra snabblån för att hantera oväntade utgifter. Tyvärr har många svenska löntagare upplevt att lönen efter skatt varit för låg för att det ska finnas utrymme för sparande. Men nu när jobbskatteavdraget ger löntagarna mer pengar i handen varje månad vore det bra att samtidigt slå ett slag för långsiktigt och okomplicerat aktiesparande. Det vore bra både för den enskilde och för riskkapitalförsörjningen i Sverige.



2010-02-06 Sverige står stabilt i OECD:s välståndsranking

"Välståndsligan" är en rangordning av OECD-länderna utifrån deras BNP per invånare, justerad med hänsyn till verklig köpkraft. Siffrorna för 2009 bygger på uppskattningar som senare kommer att revideras. Så alltför lågtgående slutsatser ska man väl inte dra innan man fått ett komplett material. Media gick i morse ut med braskande rubriker och förklarade att "Sverige rasat i OECD:s välståndsliga". Efterhand som dagen gått har man tvingats korrigera detta. Exempelvis har DN nu skrivit om hela nyheten på sin webbsida. För något "ras" handlade det ju inte alls om när man tittar på siffrorna.

Den preliminära listan toppas även för 2009 av Luxemburg, Norge och USA. Sverige ligger kvar på elfte plats i den internationella välståndsligan. Alltså precis samma placering som förra året, och för övrigt samma placering som valåret 2006.

Däremot kan man utläsa att Sverige och Finland drabbats hårdare än andra av krisen (och att Irland och Island drabbats extremt hårt). Detta är ingen nyhet, tvärtom påpekade jag själv så sent som i går på bloggen att Sverige liksom Finland är extremt exportberoende länder, med relativt stor betydelse av skogsindustri, stål- och basindustri samt för svensk del fordonsindustrin. Sverige har därför av naturliga skäl drabbats oerhört hårt av finanskrisen och lågkonjunkturen. Att svenskarnas inkomster därför, relativt sett, fallit jämfört med övriga OECD beror givetvis dels på att fler blivit arbetslösa och viss effekt beror säkert också på att svenska kronan fallit i förhållande till Euron. Alla priser har därmed ökat realtivt sett mot Euroländerna, vilket minskar den svenska köpkraften. Svenskarnas inkomster ligger för 2009 sju procent högre än genomsnittet för OECD-länderna, mot nio procent högre under 2008.

Intressantare är att ett antal länder i Europa under 2009 maskerade sina problem genom snabbt ökade statsskulder. Inte minst Grekland, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien och Irland, kommer att behöva strama åt ekonomin krtaftigt 2010, höja skatterna, och spara på välfärden. Detsamma gäller de flesta länder i gamla östeuropa, men även i grunden stabila länder som Tyskland och Frankrike. Detta kommer givetvis att märkas för alla dessa länder i OECD:s välståndsranking kommande år. För svensk del är läget det omvända - vi diskuterar vika grupper som står först i tur för ytterligare skattesänkningar, det lär bli pensionärerna, och köpkraften för svenska folket kommer att öka snabbt när konjunkturen vänder uppåt. Sverige förutspås exempelvis få EU:s högsta tillväxt under 2010. Det kommer också att märkas i OECD:s välståndsranking...



2010-02-04 "Kanske var allt inte helt nattsvart ändå"

Det är rubriken på Svenska Dagbladets ledare idag. (Klicka på bilden för att läsa). SvD ger Rapport beröm för att man som omväxling följt upp ett antal av de fall som SVT:s Rapport och Agenda presenterade före jul, där enskilda personer beskrev sin stora oro och förtvivlan över hur de trodde att de skulle drabbas av sjukför- säkringsreformen. I dag har de uppföljda personerna en helt annan bild av sin verklighet. Ingen av dem som följts upp har mist sin försörjning, de som arbetade deltid tidigare har fortsatt med detta, och ingen svårt cancersjuk har kastats ut i kylan vilket oppositionen och media hotade med. De svårt sjuka har kvar sin sjuk- penning precis som regeringen lovade. En kvinna arbetar deltid som förut och den andra delen av tiden går hon på ett skräddarsytt program på Arbetsförmedlingen inkluderande behandling och rehabilitering. "Det var mycket bättre än jag hade väntat mig" säger hon till Rapport.

Jag konstaterar än en gång det jag med skärpa påpekade i riksdagsdebatterna före jul - det var cyniskt och omänskligt av både oppositionen och media att skrämma upp utsatta människor på det sätt man då gjorde. De groteska överdrifterna var bland det vidrigaste jag hört i riksdagens talarstol under denna mandatperiod. Men sanningen segrar till slut, vi har visat att reformen så här långt verkar fungera precis så som vi lovade.

SvD:s ledare citerar också Dagens Eko som uppger att Sverige sedan valet 2006 har gått från att ha världens mest sjukskrivna befolkning till att ligga i nivå med EU-genomsnittet. Detta skriver man rimmar bättre med att Sverige också har världens friskaste befolkning. SvD slutar ledaren med att påpeka att färre sjukskrivna skapar resurser för att verkligen ge hjälp och stöd åt de svårt sjuka.

Sjukförsäkringsreformen kanske inte var så tokig ändå?



2010-02-04 SCB: 40.000 fler jobbade under 2009 jämfört med 2006

Häromdagen berättade jag att det var 12.000 fler mellan 16 och 64 år som var i arbete i december 2009 jämfört med samma månad 2006. Nu har SCB-siffrorna för helåret 2009 kommit, och det visar sig då att när man räknar genomsnittet för helåret 2009 var det 40.000 fler som var i arbete jämfört med helårssnittet 2006. Så hur man än räknar så är det tveklöst fler som är i arbete nu än vad det var 2006.

Det intressanta är att detta gäller trots den allvarliga krisen som Sverige gått igenom. I en frågestund i riksdagen idag framhöll statsminister Fredrik Reinfeldt att detta är ett bevis på att regeringens krispolitik fungerat väl. "I början av mandatperioden växte sysselsättningen till historiskt höga nivåer. Sedan kom en finanskris, kanske den värsta sedan 20-30-talen. Vi var rädda för att tappa 300 000 jobb. Nu kanske det stannar på 100 000-120 000. Ökningen i början var så stark att den inte helt har tagits tillbaka", sade statsministern. Han fortsatte med att konstatera att det är en stark efterfrågan i ekonomin nu. "Vi talar kanske om Europas högsta tillväxtsiffror i Sverige", sade han. "Vi har något så ovanligt för svensk ekonomi att det är en inhemskt driven tillväxt snarare än en exportledd. Det beror naturligtvis på att folk har fått sänkt skatt, har mer i plånboken, konsumerar mer och det dämpar arbetslöshetsökningen."

Jag kan för egen del konstatera att många regeringar i Europa just nu tittar avundsjukt på den snabba svenska återhämtningen. Själva sitter de med allvarliga statsfinansiella kriser. Trots att Sverige var ett av de länder som drabbades allra hårdast av fordonskrisen och är ett av Europas mest exportberoende länder så är vi idag det land som har den snabbaste återhämtningen och de starkaste statsfinanserna. Det är för min del ett kvitto på att vi har en synnerligen kompetent regering som inte slarvat bort skattebetalarnas pengar på meningslösa åtgärder som hade kunnat ödelägga statsfinanserna utan att rädda några jobb.



2010-02-04 Två nya forskarrapporter: Klimathotet är sannolikt överdrivet

Uppdaterad 2010-02-06

Att klimatfrågan är oerhört komplicerad, och att det är svårt att ge prognoser för framtiden blir allt tydligare. Häromdagen presenterade Dagens Nyheter en TT-artikel där man berättade att två nya forskarrapporter båda säger att klimathotet troligen är överdrivet, och att vi bör vara ytterst försiktiga med att dra långtgående slutsatser om framtidens klimat utifrån det vi vet idag. I artikeln sticker man dessutom ut hakan lite extra och skriver att varningen för övertro på de mest dramatiska klimatprognoserna är extra befogade idag efter de felaktiga uppgifter från FN:s klimatpanel som avslöjats den senaste tiden...

Den ena av de två forskarrapporterna, som nyligen presenterades i tidskriften Nature, hävdar att teorierna om "tipping point" inte håller. Teorierna om "tipping point" innebär att klimatförändringarna skulle förstärka sig själva genom att skogar och hav släpper ut mer koldioxid ju varmare det blir och därmed förstärker uppvärmningen ytterligare i accelererande takt tills det inte finns någon återvändo. Men detta håller alltså inte enligt rapporten. Haven och skogarna frigör inte alls så mycket koldioxid vid en uppvärmning som man tidigare trott, och förstärker därmed inte alls uppvärmningen på det sätt som FN:s klimatpanel påstått.

Den andra rapporten visar att mängden vattenånga i övre delen av atmosfären (stratosfären) inte alls ökat i takt med uppvärmningen, och därmed inte heller förstärkt växthuseffekten. Tvärtom har mängden vattenånga minskat med 10 procent mellan år 2000 och 2009 - trots att det senaste decenniet varit det varmaste på länge. Eftersom vattenånga är den mest kraftfulla växthusgasen i nedre delen av atmosfären (troposfären) har de nya rönen väckt intresse. Orsakar global uppvärmning verkligen ökad mängd av vattenånga i atmosfären, vilket klimatmodellerna påstår? De senaste tio åren har den globala temperaturen på jorden slutat öka, och man tror nu att detta beror på den minskade mängden vattenånga. Men man kan inte begripa varför mängden vattenånga minskat, enligt teorierna borde den alltså ha ökat i stället. Forskarna säger i rapporten, som publicerats i tidskriften Science, att det hela är mystiskt och förbryllande, och att det enda som är säkert är att klimatet är mer komplext än vad man förväntat sig.

Denna slutsats är precis vad jag själv kommit fram till sedan länge. Den som fortfarande hävdar att koldioxidutsläppen är det som i huvudsak styr klimatet verkar onekligen ha en del att bevisa.



2010-02-03 Riksdagen avskaffade preskriptionstiden för mord...

...och förändrade samtidigt preskriptionstiden för könsstympning

I dag tog en helt enig riksdag beslut om att avskaffa preskriptionstiden för mord, dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord och allvarliga terroristbrott. Anledningen är att denna typ av brott är extremt allvarliga och att ny DNA-teknik har gjort att brott kan klaras upp efter mycket lång tid. Det anses inte skäligt att den som begått ett så allvarligt brott inte ska kunna straffas bara för att preskriptionstiden gått ut, trots att det i efterhand går att bevisa vem som varit skyldig.

Samtidigt ändrade riksdagen idag preskriptionstiden för könsstympning av barn. Tidigare gällde preskriptionstiden från det tillfälle då brottet begicks, vilket gjorde att när barnet blev myndigt var brottet oftast redan preskriberat och ingen kunde straffas. Nu börjar i stället preskriptionstiden löpa från den dag barnet blir myndigt och själv kan agera för att anmäla brottet. Förhoppningsvis minskar detta risken för könsstympning av små flickor eftersom föräldrarna framöver löper ökad risk för att straffas när barnet blir myndigt och själv kan föra sin talan.



2010-02-03 Möte med arbetsmarknadsministern



I dag har jag tillbringat ett par timmar på Arbetsmarknadsdepartementet som finns i gamla Centralposthuset där man delar lokaler med Näringsdepartementet. Vi var några som träffade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och Statssekreterare Eva Udén Sonnegård (tv) och diskterade ett antal aktuella frågor som ligger i luften just nu. Dessa möten är bland de viktigaste vi har. Det är väldigt värdefullt att direkt till ministern kan föra fram idéer och peka på saker som skulle kunna bli bättre. Och mycket av det vi behandlar på våra möten brukar faktiskt leda fram till konkreta förslag och förbättringar.

Ett viktigt område att hålla kontroll på just nu är arbetsmarknadsåtgärderna. Det är väldigt stora volymer och många människor som berörs och att hålla en hög kvalitet på alla åtgärder och ge alla arbetslösa ett bra stöd är verkligen en utmaning!



2010-02-03 Oppositionens bostadspolitik - ett fuskbygge!

I många delar av landet råder bostadsbrist, inte minst i storstäderna och på högskoleorterna. Vi vet att andelen ungdomar som ska flytta hemifrån kommer att öka kommande år och att vi måste hitta lösningar som gör att ungdomar kan få tag på sin första bostad.

I grunden finns som jag ser det ett antal problem. För det första gör hyresregleringen att det är svårt att ta ut den hyra som krävs för att ett nybygge ska gå ihop. Där sker långsamt en utveckling som gör det lite lättare att anpassa hyran efter byggkostnaderna, och det går sakta åt rätt håll.

För det andra är byggkostnaderna i Sverige för höga, ofta högre än i omvärlden. Detta beror i sin tur på statliga subventioner och investeringsbidrag som drivit upp priserna. Dessutom har konkurrensen i branschen varit dålig. Sedan är nybyggnation vädligt detaljreglerad vad gäller standard och annat, vilket även det driver upp priserna i onödan. Många ungdomar skulle säkert acceptera något lägre och enklare standard om de bara fick en bostad till rimligt pris. Färre detaljregler för nyproduktion - i stället för alltfler nya krav - skulle sänka kostnaderna.

Oppositionen presenterade igår en "lösning" som innebär "en fördubbling av hyresrätterna" som man beskrev det. Fast det var inte riktigt sant, det handlade bara om en fördubbling av nyproduktionen, och det från 2012, vilket är en annan sak. Värst av allt är att detta ska åstadkommas genom miljardsubventioner från skattebetalarna. Det betyder att alla vi andra ska betalar en del av hyran för den som bor i ett nytt hus.

Subventioner fungerar inte och snedvrider bara konkurrensen och det är ganska väl belagt att de genom åren bidragit till att byggpriserna för lägenheter i Sverige ligger långt över snittet i Europa. Resultatet av oppositionens förslag blir bara att bygg- och fastighetsföretagen kan öka priserna ytterligare och stoppa subventionerna i egen ficka. Jag tycker inte det känns som det bästa sättet att använda skattebetalarnas pengar. Det är helt enkelt ett bostadspolitiskt fuskbygge som är fallfärdigt redan från början.

Så här skriver organisationen Fastighetsägarna själva i ett pressmeddelande: "Subventioner i syfte att stimulera byggande utgör en bärande del av det rödgröna förslaget. Av erfarenhet vet vi att subventioner inte fungerar. Investeringsstöd driver kostnadsökningar, risken är också att de permanentas och därmed försenar mer angelägna reformer som skapar stabilitet på hyresmarknaden."

Regeringen gör flera saker som riktas direkt mot problemen för unga att få sin första bostad. Vi har bland annat möjliggjort för kommuner att ställa ut hyresgarantier för unga som har inkomst men ingen anställning. Inom kort kommer också förslag om att underlätta för andrahandsuthyrning av delar av bostäder, vilket skulle kunna öka tillgången på bostäder för exempelvis studenter. Regeringen har också infört kreditgarantier för nyproduktion, vilket är mer rimligt än direkta subventioner. De stabila statsfinanserna medför också lägre räntor, vilket ökar investeringsviljan, och fastighetsskatten har sänkts vilket givetvis påverkar hyrorna. Men i grunden krävs också bättre konkurrens, mindre detaljreglering, valfrihet vad gäller standardnivå och lite friare hyressättning för att det ska byggas fler hyresrätter. Det krävs långsiktiga stabila regelverk för svenskt bostadsbyggande.



2010-02-02 Trovärdigheten hos FN:s klimatpanel ifrågasätts på nytt

Både Sveriges Radio och flera tidningar citerade häromdagen uppgifter i brittisk press som återigen kritiserar FN:s klimatpanels (IPCC) vetenskapliga arbete. Denna gång har IPCC bland annat använt en studentuppsats och en helt ovetenskaplig artikel ur en tidskrift för bergsklättrare för att dra långtgående slutsatser om att minskningar av isen på bergstopparna i Anderna, Alperna och Afrika skulle vara resultatet av klimatförändringarna. Studenten hade intervjuat bergsguider och tidskriftsartikeln byggde på berättelser om förändringar av isen som klättrare hade iakttagit. Men slutsatserna att detta i sin tur beror på klimatförändringarna var bara personligt spekulerande från personerna som intervjuades. Ändå användes artiklarna som bevis på IPCC:s slutsatser om att det är klimatförändringarna som leder till smältande glaciärer.

Detta är ännu en "affär" kring IPCC på kort tid. Jag har berättat om alla de tidigare på bloggen. Först den helt ovetenskapliga "Hanno-grafen" som sades illustrera den globala uppvärmningen i IPCC:s officiella rapport - trots att IPCC aldrig pratat med norrmannen Hanno som hade suttit och ritat en graf "mest på kul hemma i köket" (bloggen 10-11/10 och 15/10 2009). Därefter "Climategate" där det avslöjades hur forskare hade "anpassat" och "valt bort" historiska temperaturfakta för att får rätt bild av klimatförändringarna och dessutom försökt tysta och negligera kritiker (bloggen 22/11, 30/11, samt 3-6/12 2009). Och så de felaktiga uppgifterna nyligen om hur snabbt Himalayas glaciärer smälter (bloggen 19/1 i år).

Klimatalarmisterna låter sig självklart inte påverkas, vare sig av frågetecknen kring IPCC eller av den bistra vargavintern, för dem har inget förändrats - den globala uppvärmningen kommer att leda till mänsklighetens undergång - punkt slut! Men mediabilden börjar nyanseras allt mer, och journalisterna börjar äntligen göra sitt jobb och granska klimatfrågan och IPCC mer kritiskt. Det är utmärkt och på tiden!



2010-02-01 "Endast" 12.000 fler i arbete i år än vid valet 2006

Den 29 oktober skrev jag bland annat följande på bloggen:

2005 hade vi en mycket stark högkonjunktur i Sverige, och 2009 är som bekant konjunkturen den sämsta sedan krügerkraschen och den följande depressionen på 1930-talet. Trots detta var det faktiskt 122.000 fler människor som hade ett arbete att gå till i september 2009 än vad det var i september 2005, och nästan 10.000 fler än i september 2006.

Därför blev jag själv en smula förvånad igår när jag hörde statsministern säga att vi har 100.000 fler i arbete idag än vid valet 2006. Det kändes inte rimligt, och jag försökte i morse få fram fakta bakom uppgiften. Statistiken har ju förändrats de senaste åren så att den inte är helt jämförbar. Tidigare räknade man alla som jobbade mellan 16-64 år, idag räknar man alla mellan 15-74 år och då blir det fler. Bland annat arbetar ca 100.000 pensionärer som inte fanns med i den gamla statistiken. Tydligen var det någon tjänsteman på finansdepartementet som feltolkat statistiken och bara jämfört summan respektive år, och därmed gett statsministern felaktiga uppgifter inför debatten. Jag är säker på att statsministern är ganska uppröd idag. Jag vet ju hur noga han är med att vara påläst och presentera korrekta siffror i alla sammanhang och vet att han aldrig skulle presentera en felaktig uppgift medvetet. Och så blir det så här. Det får självklart inte hända i en debatt om en så central politisk fråga.

När jag själv granskar SCB:s siffror tolkar jag dessa som att drygt 12.000 fler har arbete idag än vid valet 2006. Denna siffra uppger även Dagens Eko idag, och den stämmer ju ganska bra med de siffror som jag presenterade i mitt gamla blogginlägg ovan, så det känns rimligt.

Så oavsett missen med statistiken är det ett faktum att det faktiskt är fler människor som arbetar idag efter en extrem lågkonjunktur och finanskris än vad det gjorde valåret 2006 - mitt i en stark högkonjunktur. Fler jobb har alltså skapats än vad som försvunnit sedan valet 2006. Att arbetslösheten ändå ökat beror i sin helhet på att den arbetsföra befolkningen ökat - fler ungdomar har kommit ut på arbetsmarknaden, färre killar gör lumpen, invandringen har ökat och många sjukskrivna har kommit tillbaka till arbetsmarknaden för att nämna några exempel.

Att oppositionen kritiserar de felaktiga siffrorna är helt naturligt och fullt rimligt. Men Tomas Östros (S) ska nog ändå inte slå sig för bröstet när det gäller att använda felaktiga siffror. Han påstår bland annat - i strid mot alla experter och analytiker - att Sverige har sämre statsfinanser, sämre tillväxt och högre arbetslöshet än resten av EU. Inget av detta stämmer som bekant. Och i dessa fall handlar det inte om några missförstånd eller foltolkad statistik, utan om rent politiskt falskspel. Det är betydligt värre.



2010-02-01 Från och med idag har min blogg RSS-funktion

Från och med idag kommer bloggen att ha en lite annorlunda layout, som beror på att bloggen numera fått en RSS-funktion inlagd. Men det går givetvis bra att fortsätta läsa bloggen precis som tidigare.

Fram till igår hade förresten hemsidan haft drygt 151.000 besökare, och 244.000 sidvisningar sedan starten den 16 februari 2006!



2010-02-01 Min vision kan bli verklighet, Hällingsjö kan bli "skjutsställe" igen

Hällingsjö ligger precis på gränsen mellan Härryda och Marks kommuner. Vid Gingsjöns södra strand ligger Hällingsjö gamla gästgivargård med anor från 1700-talets slut. Hellingsjö är utsatt på mycket gamla kartor och nämns i gamla skrifter som en viktig knutpunkt för resande, och var en viktig anhalt och skjutsställe vid resor från Göteborg mot Sjuhärad. Närmaste skjutsställen var Landvetter, Bonared (Hyssna) och Fläskjum (Bollebygd).

I dag har Källarbacken (bilden nedan) tagit över Gästgivaregårdens roll, med en butik och bensintapp. Ute på länsväg 156 stannar bussarna mellan Göteborg och Sätila respektive Skene/Kinna, men det går även bussar mot Ubbhult, Kungsbacka, Lindome, Landvetter och Rävlanda. Hällingsjö är i praktiken även idag en liten informell knutpunkt för resande på grund av sitt geografiska läge.

Under mandatperioden 2002-2006 började en tanke så smått väckas hos mig om att utveckla Hällingsjö som en officiell knutpunkt för all kollektivtrafik i området. Min tanke väcktes först i samband med att vi i kommunstyrelsen i Mark hade regelbundna möten med Västtrafik för trafikplaneringen.

Jag funderade vidare på detta och inte minst funderade jag över att skolskjutsarna och kollektivtrafiken i Ubbhultsområdet inte var anpassade för gymnasieelevernas behov att komma till Skene eller Göteborg, och funderade över hur man kunde förbättra detta. Efter valet, våren 2007, började jag ta tag i frågan. Marks kommun hade då sedan en tid önskemål om en ny pendelparkering i Björlanda, några km söder om Hällingsjö för de Sätilabor som byter buss för att komma vidare mot Göteborg. Detta låg på is på grund av den höga kostnaden för Västtrafik, samt problem med markinlösen. Samtidigt visste jag att Härryda kommun vill förbättra kollektivtrafiken i östra delarna av Härryda kommun, och både Sätila, Hällingsjö och Ubbhult växte snabbt och fick alltfler invånare som behövde kunna pendla effektivt både mot Göteborg, Borås och Kinna/Skene. Ytterligare ett problem var busshållplatserna på väg 156 i Hällingsjö som både är trafikfarliga och medför en massa gångtrafik över den hårt trafikerade och olycksdrabbade länsvägen. De olika busslinjernas tidtabeller var - och är - tyvärr inte alltid så väl samordnade heller.

Min idé var att undersöka om Källarbacken i Hällingsjö (bilden) kunde bli en officiell knutpunkt för kollektivtrafiken i hela området, som ett gemensamt projekt för Härryda och Marks kommuner tillsammans med Västtrafik.

Jag började med ett möte med ägaren till butiken på Källarbacken våren 2007. Han var positiv till tanken att ordna något slags väntsal/café i sina lokaler, och eventuellt upplåta mark för en omstigningsplats för bussar på planen utanför. Därefter kontaktade jag de moderata kommunalråden i Marks kommun (Margareta Löfgren) och Härryda kommun (Annette Eiserman-Wikström) och berättade om min idé. De var positiva och förde fram tankarna i sina respektive kommuner, och efterhand har man tillsammans med Västtrafik arbetat fram en plan för detta. Västtrafik har nu också haft möten med ägaren till butiken och frågan verkar röra sig framåt.

Min vision var att man ska kunna handla, fika och värma sig i en väntsal/café medan man väntar, och givetvis även köpa biljetter och busskort. Skolelever ska slippa gå ute i trafiken o även kunna vänta inomhus mellan bussbytena och trafiksäkerheten på länsvägen ska bli bätttre. Min tanke är också att omstigningen mellan bussarna ska bli mer trafiksäker, samt att alla bussar från alla orter i området ska kunna knytas samman bättre och tidtabellerna samordnas. Allt för att öka möjligheten till bekvämare, snabbare och mer miljövänligt resande med kollektivtrafiken. Det mesta tyder idag på att min flera år gamla vision faktiskt är på väg att bli verklighet. Hällingsjö är på väg att återfå sin historiska roll som "skjutsställe"!