Blogg januari 2009

2009-01-31 Delstaten Rajasthan - Byn Neemrana

Neemrana är en liten jordbruksby med ca 9.000 invånare som ligger vid foten av ett berg. Uppe på berget finns ett fantastiskt nästan 400 år gammalt fort som är ombyggt till restaurang och hotell. Neemrana är i övrigt en ganska sliten by, men mycket typisk för den Indiska landsbygden enligt vår guide.



Här står jag vid byns huvudgata. Det är slående hur skräpigt det är - sopor i drivor längs huvudgatan, ingen fungerande avlopp utan allt rinner ut på gatan. Och mitt i allt detta pågår massor av verksamhet - klädsömnad, matlagning och försäljning. Levnadsstandarden ligger långt under vad vi är vana vid, men i byn verkar det trots allt finnas precis allt som man kan behöva i form av varor och tjänster.







På bilden till vänster ser vi en hantverkare som arbetar med att stoppa kuddar. Andra strök skjortor mitt på gatan. Till höger ser vi ett av byns många apotek - jag räknade till sex stycken - bara på huvudgatan!



Här bilder från vägen från huvudgatan upp till fortet. Till vänster två av mina medresenärer, Helena Riviére och Annika Engblom. Det är alltså den stora "turistvägen", och den ser ut så här. Det rosa huset till vänster på högra bilden är byns skola.



Här ser vi fortet, där man till och med byggt en swimmingpool med usikt över den något slitna byn strax under. Tyvärr är det inte riktigt badsäsong just nu, men utsikten från fortet är fantastisk! Fortet användes också ursprungligen för att hålla koll på krigiska stammar som kunde tänkas anfalla från norr.





2009-01-31 Framme i Delhi



Efter en lång flygresa och 4,5 ytterligare förlorade timmar på grund av tidsomställningen landade vi i Indiens huvudstad Delhi igår. Det första man reagerade på var den mycket sotiga och disiga luften. Det andra var den extra höga säkerheten på flygplatsen och vid hotellen efter de tidigare bombattentaten i Bombay. På vänstra bilden har vi just träffat vår guide, den pensionerade fyrstjärniga generalen Mohinder Chhatwal som tjänstgjort i den Indiska armén i 40 år. Mohinder är Sikh och bär turban i olika färger som han byter så att de hela tiden matchar slipsen och näsduken. Observera den kamouflerade vaktkuren med beväpnade vakter i bakgrunden på fotot! Till höger ser vi hur hotellvakterna granskar alla besökande fordon med speglar och annan utrustning innan man tillåts köra in på hotellområdet.

Första delen av vår resa skall vi tillbringa i Bombay, men i stället för att flyga inrikes hela vägen har vi valt att åka med en minibuss den första biten, fram till Jaipur, för att kunna se lite av den indiska vardagen på vägen. Bortsett från en försening på en timme när bussen plötsligt fick punktering har det varit en intressant resa. Inte minst får vi uppleva den indiska trafiken, vilket är en upplevelse i sig!



Så här kör man - mitt på de stora fyrfiliga motorvägarna!



2009-01-30 Indien nästa!

I kväll åker jag till Indien för en dryg veckas studiebesök. Det är riksdagens Svensk-Indiska parlamentarikerförening som anordnar resan.

Indien är antagligen ett av de mest intressanta länder som finns att besöka. Oerhörda kontraster mellan välmående medelklass och ren slum, men också god tillväxt och många välutbildade ungdomar. Dessutom finns intressanta utrikespolitiska frågor, exempelvis gränstvisterna med Pakistan. Många svenska företag har också verksamhet i Indien. Även kulturellt, historiskt och geografiskt är landet spännande.

Vi flyger först till Delhi, där vi landar i morgon bitti, och reser sedan till Jaipur i Rajasthan, sydväst om Delhi. Där blir första stoppet. Därefter väntar några dagar i Delhi och några i Bombay. Vi har ett omfattande program med mer officiella besök, kontakt med parlamentariker, svenska företagsrepresentanter, och givetvis en mängd andra aktiviteter.

Jag kommer att rapportera löpande på bloggen med bilder och kommentarer, under förutsättning att tekniken fungerar!

I övrigt blir det lite mer sparsam bevakning av den svenska politiken om inget av extra stort intresse skulle inträffa.



2009-01-30 Bra regionbeslut av regeringen

I går beslutade regeringen att permanenta Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Dessutom fick glädjande nog Halland och Gotland rätt att bilda egna regioner.

När det gäller vår egen region, Västra Götaland, är jag visserligen kritisk, och anser att det finns mycket som kunde fungera bättre. Men nu har ändå VG-regionen funnits på försök så länge att det hade blivit både dyrt och besvärligt att förändra. Vi får nog leva med VG-regionen och försöka göra den så bra som möjligt. Därför tyvker jag regeringens beslut var bra. Men borde inte Göteborg vara den naturliga Regionhuvudstaden i stället för Vänersborg.

Jag är däremot synnerligen tveksam till de tankar som diskuteras om att Värmland skulle gå in i VG-regionen. Jag tycker vi måste se till att VG-regionen fungerar bra innan vi gör den ännu större. Stordriften har inte fungerat hittills, och vad som skulle bli bättre av att göra vår region ännu större kan jag inte förstå. Jag tror inte att vare sig Västra Götaland eller Värmland skulle må bra av att slås samman. Förslag finns att utreda frågan, och det är väl bra. Men jag tror utredningen kommer att visa både risk för höjd regionskatt och sämre sjukvård, samt ökande byråkrati.

Jag tror mer på Halland. De är i många frågor ett föredöme, som jag berättat tidigare på bloggen. Nu slipper de delas upp, och kan fortsätta att visa att en liten region kan fungera väl så bra som en stor. Lycka till Halland!



2009-01-30 Dick Erixon kommenterar vår debattartikel

En av Sveriges mer inflytelserika politiska bloggare, Dick Erixon, komenterade häromdagen vår debattartikel
"Sura sossar skadar Sverige". Blogginlägget fanns på Erixons blogg den 28/1.



2009-01-29 Könskvotering är socialism

Från BT igår. Klicka på bilden så kommer den upp i läsbar storlek!



Ett litet förtydligande rörande förslagen uppe i hörnet: Detta är bara tre av alla de förslag som arbetsgruppen kommer att presentera. Vad gäller barnbidraget är förslaget mycket riktigt att detta skall betalas ut hälften var till föräldrarna - men med full frihet för föräldrarna att välja att det skall fortsätta betalas ut precis som idag till bara den ena föräldern. Tanken med detta är främst att föräldrar som separerat skall få halva bidraget vardera om de har delad vårdnad. För föräldrar som lever tillsammans blir det alltså ingen skillnad mot idag, om de tycker det fungerar bra som det gör.

Mer om gruppens samlade förslag kommer på bloggen framöver!



2009-01-28 "Asiatiska smogmolnet dämpar den globala uppvärmningen"




På nyhetssiten Newsmill läste jag denna intressanta artikel. Författaren tillhör den majoritet av forskarna som anser att koldioxiden bidrar till växthuseffekten, men påpekar samtidigt att smogen i Asien (bilden) faktiskt också bidrar till att kyla jorden. En motsättning som inte är alldeles lätt att hantera.

Artikeln är läsvärd både för den som är skeptisk till koldioxidteorierna och den som är övertygad om att teorierna är sanna, eftersom huvudbudskapet är att visa hur oerhört komplex frågan faktiskt är.



2009-01-28 Hoppas det är värt pengarna...

EU-kommissionen har enligt Svenska Dagbladet beräknat att kostnaden för ett globalt klimatavtal "blir gigantisk". Notan landar på 175 miljarder Euro per år från och med 2020, dvs ca 1.800 miljarder kronor. Varje år. Av rapporten framgår att man idag inte vet hur detta skall betalas. Kraftigt höjda skatter ligger väl nära till hands.

Vi får väl hoppas att det är värt det. Det skulle ju vara lite snopet om denna enorma uppoffring senare visar sig inte ha påverkat klimatförändringarna alls...



2009-01-28 En ljus idé?

Regeringen har beslutat att förbjuda försäljning av produkter som innehåller kvicksilver från den 1 juni i år. Sverige blir nu tillsammans med Norge det land som har hårdast regler för kvicksilver, och personligen tycker jag det är utmärkt att denna giftiga tungmetall äntligen slutar användas i varor som säljs i Sverige. Vi vet ju att kvicksilver ger svåra miljöskador i vattendrag och i naturen, liksom hos både människor och djur.

Samtidigt tänker EU förbjuda alla glödlampor av klassisk modell inom EU. Detta sker successivt, och från och med 2012 får inga vanliga glödlampor säljas inom EU enligt förslaget. Redan i september i år är tanken att alla matta glödlampor skall stoppas. Förslaget är som vanligt inte alls anpassat efter olika länders olika situation, utan är tänkt att gälla lika i alla EU-länder. Tanken är givetvis god - man vill minska elförbrukningen genom att glödlampor som avger en stor del av sin energi som värme skall ersättas med energisnålare lampor. Det låter ju som en bra idé i södra Europa, där man dels använder nästan enbart kolkraftsel, dels knappast har någon nytta av den kompletterande värmen från sina glödlampor.

För Sveriges del tycker jag däremot att förslaget är rent dumt! I Sverige står kärnkraft och vattenkraft för långt över 90% av elproduktionen. Minskad elförbrukning spelar väldigt liten roll för miljön, tvärtom är elenergi den renaste energiform som finns i vårt land. Många bostäder har dessutom någon form av eluppvärmning. Överskottsvärme från en elektrisk glödlampa eller värme från ett elektriskt element fyller då samma funktion. De flesta offentliga lokaler och kontor, samt hus som är byggda på 1980-talet och framåt (som vårt eget), har dessutom effektiva återvinningssystem som återför överskottsvärme till en värmeväxlare. Hemma hos oss sitter dessa insug i taket, och all överskottsvärme från våra glödlampor går därmed rakt in i återvinningsystemet och blir till ny värme och varmvatten.

Värst med förslaget är dock att lågenergilampor innehåller kvicksilver. Det betyder att alla lågenergilampor blir till miljöfarligt avfall som måste tas om hand på speciellt sätt, till skillnad från de vanliga glödlamporna som är lätta att återvinna genom att separera glas och metall. Vissa oroar sig också för strålning från lågenergilampor, exempelvis om man har dem över sängen. Och av ett TV-inslag med miljöministern igår framgick att om en lågenergilampa går sönder måste man lämna rummet och vädra 20 minuter för att inte andas in giftiga kvicksilverångor.

Det skall bli spännande att se hur förbudet mot att saluföra produkter som innehållet kvicksilver skall ställas mot förbudet mot att använda vanliga glödlampor. Skall båda förbuden gälla så lär det bli väldigt mörkt i Sverige framöver...

Jag hoppas förbudet mot kvicksilver väger tyngst. Sverige har hög skatt på el för att människor skall förbruka mindre el. Det borde då också vara upp till var och en att själv påverka sin elförbrukning för att få en lägre kostnad. Låter man människor göra egna val kommer de efterhand att byta till lågenergilampor där det är lämpligt. Själva använder vi lågenergilampor utomhus och på vissa platser inomhus där det är tänt mycket. På ställen där man vill ha kortvarigt snabbt ljus (förråd, vindar, badrum mm) är det däremot inte särskilt effektivt att tvingas vänta i flera minuter på att lågenergilampan skall få full ljusstyrka. Risken är att lamporna får brinna ständigt i stället - och då går det ju åt mer energi.

Är det verkligen en bra idé att i Sverige totalförbjuda glödlampor och ersätta dessa med miljöfarliga kvicksilverlampor? Den positiva miljöeffekten i vårt land blir väldigt liten, och frågan är om vi inte samtidigt skapar nya, betydligt allvarligare, miljöproblem?



2009-01-27 "Kränkande att tvingas söka jobb"

Under kvällens debatter avlyssnade jag också dagens duell mellan arbetsmarknadsminister Littorin (m) och Luciano Astudillo (s). Från Astudillo, som är en av socialdemokraternas ledande talesmän i arbetsmarknadsfrågor fick vi höra att det är upprörande att studenter inte har rätt att gå direkt till försörjning från a-kassan när de slutfört sin utbildning (de måste först ha arbetat en tid för att uppfylla arbetsvillkoret i a-kassan). Därefter tyckte Astudillo att det var "kränkande" att som nybliven student tvingas ska jobb i hela landet - för att inte förlora sin rätt till a-kassa(!).

Hur han fick ihop logiken kan jag inte begripa. Han klagade ju över att studenterna inte hade rätt till a-kassa, och därmed är det ju inte heller någon som ställer några krav på vilka jobb man skall söka som nyutexaminerad student. Det finns ju ingen rätt till a-kassa att förlora! Ibland är lusten att klaga på regeringen så stor hos socialdemokratiska politiker att de snärjer in sig i sina egna konstiga resonemang.

Men mest intressant är nog att en ledande socialdemokrat anser det vara kränkande om en student som fått en lång utbildning bekostad av samhället skulle vara tvungen att söka jobb i hela landet. Nu var det ju visserligen inte sant, men synsättet gör mig ändå något upprörd!



2009-01-27 Interpellationsdebatter om arbetsmarknadspolitiken

I kväll kunde jag inte låta bli att kasta mig in i interpellationsdebatterna som rör arbetsmarknadspolitiken. (En interpellationsdebatt innebär att någon först väcker en fråga hos en minister, varefter den som vill har rätt att anmäla sig till samma debatt med korta inlägg.)

I debatten påstod en socialdemokrat att vi under gårdagens möte med fordonsindustrin i Göteborg hade utlovat statligt stöd för utbildning inom företagen, för att företagen skall slippa säga upp personal. Jag kunde ju meddela att frågan om att försöka bevara kompetensen inom företagen fanns med under diskussionerna. Men något löfte om att just bidra med extra statliga pengar till detta gavs inte!

Jag nämnde i debatten också min fundering kring att flera av de stora börsföretag som begär dessa stöd (som kanske handlar om några hundra miljoner kronor) redovisat mycket stora vinster de senaste 5-6 åren. Bara de två stora lastbilstillverkarna har delat ut många tiotals miljarder till sina aktieägare de senaste 5-6 åren. Det har funnits olika argument för dessa utdelningar, oro för att för stor kassa kan leda till fientliga uppköp, men också börsanalytikernas önskemål om att företagen skall minimera sina kassor. När nu konjunkturen fallit snabbt har många börsföretag inga likvida medel kvar, och då tvingas man gå till staten och begära stöd. Man kan konstatera att bara en bråkdel av aktieutdelningarna hade räckt till mycket utbildning och hade kunnat rädda kvar många av de nyckelpersoner man idag säger sig inte ha råd att behålla.

Men nu är det som det är - de anställda kan ju inte hjälpa att deras arbetsgivare delat ut alla likvida medel. Frågan är då hur man kan finansiera utbildningar som att fler slipper varslas om uppsägning? En möjlighet som minister Littorin nämnde, efter fråga från mig, var att använda medel från den Europeiska socialfonden (ESF) som till hälften finansieras med svenska skattemedel). Enligt ministern finns runt 12 miljarder tillgängliga de närmaste åren att söka för just utbildning av anställd personal som behöver stärka sin kompetens. Lastbilstillverkaren Scania är ett av de företag som redan beslutat utnyttja denna möjlighet, för att slippa säga upp personal. Så det finns faktiskt pengar till denna typ av utbildning.

Jag blandade mig också i en debatt där förre finansministern Bosse Ringholm tyckte att regeringen borde skjuta till mer pengar till kommunerna och landstingen för att undvika varsel. Denna fråga kommenterade jag ju på bloggen häromdagen, och jag påpekade för Ringholm att hans eget parti vill dra bort 2,5 miljarder från de svenska kommunerna genom att höja arbetsgivareavgiften för ungdomar. Jag nämnde också att det skulle drabba kommunerna i Sjuhärad med 75 miljoner i ökade kostnader. Hur detta skulle värna jobb inom kommuner och landsting fick jag inget svar på i debatten. Ringholm blev däremot väldigt irriterad över min frågeställning, men det kan han ha...



2009-01-27 Sura sossar skadar Sverige

Det är rubriken på en längre debattartikel som jag och min riksdagskollega Cecilie har i Borås Tidning idag.

I artikeln beskriver vi dels på ett samlat sätt regeringens åtgärder hittils för att motverka krisen. Dvs storsatsning på vägar, järnvägar och forskning, mer pengar till arbetsförmedling och utbildning, ett kraftfullt garantisystem för bankerna, extra pengar för att trygga krediter till stora och små företag, ett stort paket med stöd till fordonsindustrin och dess underleverantörer, ett kraftfullt ROT-avdrag för att stärka byggsektorn, möjlighet till skatteuppskov för företag med likviditetsproblem, samt kraftiga skattesänkningar för företag, löntagare och pensionärer.

Vi konstaterar också att Sverige i likhet med omvärlden, är i ett läge där en viktig förutsättning för att vända konjunktur och finanskris handlar om psykologi och framtidstro. Oppositionen lägger tyvärr all sin kraft på att ytterligare svartmåla den allvarliga situationen. Men dessa överdrifter skadar nog mer Sverige som land än vad de skadar regeringen. Därav vår rubrik på artikeln.



2009-01-27 Fakta om Försäkringskassans handläggningstider

Just nu pågår en debatt i riksdagen om Försäkringskassans handläggningstider. Oppositionen klandrar regeringen för Försäkringskassans handläggningstider, och påstår att allt "bara rasar" och har blivit mycket sämre sedan 2006. Visst skall alla ha sina pengar i tid om de lämnat in korrekta uppgifter, och visst fanns det helt oacceptabelt långa handläggningstider under sommaren 2008. Men frågan är - hur ser det ut idag, och hur såg det ut före valet 2006?

Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén berättade alldeles nyss om hur handläggningstiderna egentligen ser ut, och hur detta förändrats över tiden:
Sjukpenningen: I december 2008 togs 9/10 av alla beslut om utbetalning inom 30 dagar. I december 2005 när (s) styrde var det bara 7/10 som beslutades inom föreskrivna 30 dagar.
Föräldrapenningen: I december 2008 togs 9/10 av besluten inom 30 dagar. 2005 var det 8/10.
Bostadstillägg: I december 2008 togs nästan 10/10 beslut inom 30 dagar. År 2005 var det bara 8/10.

Försäkringskassan fungerade riktigt dåligt innan den nya regeringen tillträdde, och det gällde både utbetalningstider, stöd och rehabilitering till de sjukskrivna. Nu har regeringen gjort en stor omorganisation, många regler har förändrats, och stödet till de långtidssjukskrivna har förbättrats. Trots detta är alltså handläggningstiderna idag kortare än de var 2005! Och även om det fortfarande finns brister i handläggningen som måste rättas till så får faktiskt de allra flesta sina pengar i tid idag! Ministern påpekade att det troligen aldrig varit så korta handläggningstider hos Försäkringskassan som det är idag. Den nya organisationen börjar äntligen fungera.

En intressant sak är också att oppositionen i debatterna ofta kräver mer pengar till Försäkringskassan. Men om man läser oppositionens budgetalternativ kan man tydligt se att regeringen tillför Försäkringskassan 1,2 miljarder mer än oppositionen!



2009-01-27 Konstigt om försvaret

Media rapporterar idag att Försvarsmakten hotar med att "1/3 av försvaret kommer att avvecklas om Försvaret får fryst budget från 2010 och åren därefter". Nu är det visserligen inte riktigt så som Försvaret uttrycker sig, men det är ändå ganska märkligt att ingen från media har väckt frågan om hur man kan behöva avveckla en så väldigt stor del av sin verksamhet bara för att man "bara" får behålla oförändrad budget?

Min stilla undran är vart försvarets pengar tar vägen? Det var först härom året som den nya regeringen - äntligen - ställde krav på en ordentlig ekonomisk uppföljning av Försvaret, och det var verkligen på tiden. Tidigare regeringar har inte brytt sig. Själv är jag stor försvarsvän och ser gärna en förstärkning av försvaret. Men jag är ärligt talat väldigt tveksam till att Försvaret skall få en krona mer innan man visar att man kan hantera de pengar man redan har.

Nu skall man veta att regeringens linje för denna mandatperiod ligger fast. Det blir inte några förändringar i grund- organisationen under denna mandatperiod! Det material Försvaret lämnar till regeringen denna vecka är bara ett i raden av underlag som skall ligga till grund för den mer långsiktiga planeringen av Försvaret, dvs för tiden efter denna mandatperiod. Det skall bli spännande att se vad resultatet blir, och om oppositionen kommer att kunna enas om släppa sina gigantiska besparingskrav på Försvaret? I annat fall lär det bli svårt att hitta en bred majoritet kring de långsiktiga försvarsfrågorna.



2009-01-26 Förmiddag med fordonsindustrin

Under förmiddagen idag har politiker från Alliansen träffat ledande representanter för fordonsindustrin, bland annat Volvo AB:s VD Leif Johansson. för att få en aktuell bild av läget. Vi träffades på Arbetsförmedlingen i Göteborg som stod för lokalerna och inledde mötet med en rykande färsk bild av arbetsmarknadsläget.

Vid mötet deltog riksdagsledamöter från arbetsmarknadsutskottet inklusive vår utskottsordförande Hillevi Engström (m), ett stort antal Alliansriksdagsledamöter från andra utskott, samt några lokala politiker, bland annat moderaternas kommunalråd i Göteborg, Jan Hallberg. Det var extra glädjande att se att så många Alliansriksdagsledamöter från andra delar av landet kommit till mötet - det är viktigt för oss i Västsverige att sprida kunskap om fordonsindustrins betydelse för hela landet.

Själv har jag ju, både personligen och via arbetsmarknadsutskottet, täta kontakter med både arbetsförmedling och företag, och dagens möte bekräftade i stort det jag redan visste. När det gäller lastvagnssidan (Volvo och Scania), inklusive bussar, maskiner mm handlar det om en ovanligt djup svacka för företag som i grunden är lönsamma och solida och som tror på framtiden. När det gäller personbilssidan är läget mer dystert, eller snarare oklart. Krisen är djup, förlusterna stora och dessutom finns ju stora frågor kring både finansiering och framtida ägarförhållanden.

Men tro inte att det var en samling uppgivna fordonsrepresentanter vi mötte! Det finns massor av idéer och förslag till åtgärder. En del av dessa har regeringen redan genomfört, och vi fick uppskattning för detta. Men det finns fler förslag på möjliga åtgärder, även om man givetvis alltid måste väga av nyttan mot kostnaderna. Det är nog ganska riskfritt att förutspå att det kommer att hända mera kring den svenska fordonsindustrin framöver.



2009-01-26 Vänsterpartist med dyra vanor?

Jag fick ett tips om att Ida Legnemark, vänsterpartist i Borås, har kommenterat min skatteartikel på sin blogg. Blogginlägget innehåller givetvis en massa socialistisk skåpmat i form av felaktiga påståenden om Alliansens politik, och det är ju inte så spännande, men så här inleder Legnemark sitt blogginlägg:
"Jan Ericsson (m) skriver i ett debattinlägg (2009-01-24) om högerregeringens skattesänkarpolitik. Ericsson hävdar att vanligt folk tjänar på skattesänkningarna och visst kan det vara en lockande tolkning att göra. Jag själv som är ung, frisk och har ett fast jobb får faktiskt några hundralappar mer i plånboken varje månad. När jag betalat medlemsskapet i A-kassan och bilförsäkringen, vilka båda blivit dyrare efter Alliansens maktövertagande, finns det ändå några kronor kvar, i bästa fall tillräckligt för att köpa ett par nya jeans."

Nog för att vissa vänsterpartister har dyra vanor, men att köpa ett par dyra märkesjeans för 1.200 kronor - varje månad - är väl ändå att ta i? Det är faktiskt vad Ida Legnemark har råd med - tack vare den skattesänkning som Alliansen genomfört. Den ger henne ca 1.200 kronor mer i handen varje månad jämfört med 2006 - och då har jag dragit av kostnaden för både höjd a-kasseavgift och dyrare trafikförsäkring.



2009-01-25 Min debut på kultursidorna...

Helsingborgs Dagblad har skickat ut en enkät till alla riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar där de har tillfrågats om sina bästa scen-, konst-, litteratur- och musikupplevelser. I helgen har alla svar publicerats både i tidningen och i nätupplagan. Mina egna svar på frågorna går att läsa här.



2009-01-25 Små och motstridiga förändringar i opinionen

Sifo presenterade idag sin senaste opinionsmätning, som visar att Alliansen knappat in ytterligare på oppositionens ledning, som nu bara är 5,7%. I går presenterades två andra undersökningar (Novus och Sentio) som i stället visade att Oppositionen hade ökat sin ledning något, till runt 10%. För moderaternas del är det både uppåt och nedåt i de tre mätningarna, men alla visar de på ett väljarstöd runt 25,5-27,5%, dvs nära eller något över valresultatet från valet 2006 (26,2%). Glädjande är också att Kristdemokraterna ökar i mätningarna och i två av dessa ligger stabilt över riksdagsspärren. Alliansen behöver alla sina fyra partier!



2009-01-25 Debatt om blogginlägg i Borås Tidning

I går besvarade jag ett debattinlägg i Borås Tidning. Det var en politisk motståndare som häromdagen på BT:s debattsida kommenterade saker som jag skrivit på min blogg om skattesänkningarna den 9 januari. Det framgick inte någonstans i hans artikel att han kommenterade ett av mina blogginlägg, och för de av BT:s läsare som inte läst blogginlägget var nog det hela ganska förvirrande, eftersom det som kommenterades i artikeln aldrig funnits att läsa i BT...

Nåväl, för egen del tycker jag det är jättekul att mina blogginlägg väcker debatt, och kan spridas till en större krets via BT:s debattsida. Och nu har jag som sagt också besvarat debattinlägget med en egen artikel som har rubriken Normalfamiljen har fått nästan 30.000 kronor per år i sänkt skatt. För det var som sagt huvudbudskapet även i blogginlägget - en vanlig LO-familj har i och med tredje steget av jobbskatteavdraget faktiskt fått en skattesänkning på nära 30.000 kronor per år!



2009-01-24 Moderaterna föreslår inte könskvoterad föräldrapenning!

Jag sitter med i moderaternas interna arbetsgrupp "Lika möjligheter". Vi har under hela hösten 2008 fram till nu arbetat med att ta fram moderata förslag för att nå målet att kvinnor och män skall ha lika möjligheter i livet. Alla vet att det finns skillnader idag, exempelvis när det gäller uttag av föräldraledighet, osakliga löneskillnader, enkönade arbetsplatser och mycket annat. Mycket av den interna moderata diskussionen har handlat om att dra gränsen för vilka skillnader mellan könen som egentligen spelar roll och där politikerna bör lägga sig i, och vilka skillnader som är oviktiga eller spelar mindre roll och där politikerna helt bör hålla fingrarna borta. Diskussionerna har också handlat om att ställa människors egen rätt att välja sina liv mot politikernas intresse av att påverka människor att välja ett "politiskt korrekt" handlande. De flesta som känner mig vet att jag i de flesta frågor föredrar att låta människor bestämma själva över sina egna liv.

Moderaterna är idag ett stort parti, och inom moderaterna finns kraftigt varierande åsikter i dessa frågor. Vissa personer i vår arbetsgrupp har ibland kommit med idéer och inspel som jag närmast anser vara socialistiska, bland annat om olika former av kvotering av föräldrapenningen och könskvotering till börsbolagens styrelser. Under diskussionerna har arbetsgruppen däremot föredragit att välja andra vägar än kvotering. För egen del har jag vägrat att acceptera alla typer av förslag om utökad könskvotering av föräldraförsäkringen, könskvotering till bolagsstyrelser, universitetsplatser eller något annat. För mig är könskvotering (liksom all annan kvotering) socialism, och dessutom motverkar kvotering oftast sitt syfte. Jag kommer med kraft att motarbeta kvoteringsförslag varifrån de än kommer. Socialistiska förslag blir självklart inte bättre bara för att de presenteras av moderater.

Arbetsgruppens slutrapport presenteras nästa fredag. Den kommer att innehålla en väldig massa bakgrundstext som egentligen bara redovisar de diskussioner som förts i olika delarbetsgrupper samt fakta och tankar som framkommit vid olika seminarier eller som diskuteras i den allmänna samhällsdebatten. Vi vill i materialet behandla och diskutera alla frågor inom detta politikområde. Det intressanta i rapporten är den lista över konkreta förslag som vi enats om i arbetsgruppen, ibland efter vissa kompromisser. Det är dessa tydliga förslag som så småningom kommer att presenteras för moderaternas beslutande partistämma. Det är viktigt att veta att det inte på denna lista finns något som helst förslag från gruppen om könskvotering inom något område! Däremot finns det alltså i den stora textmassan sådana diskussioner, med argument för och emot, men det är som sagt bara diskussioner och redovisning av inspel från olika personer i gruppen och tankar från olika seminarier som gruppen arrangerat, och det är inga texter som vi tillsammans enats om. Medias diskussioner om kvoterad föräldrapenning bygger på att man betraktar denna stora bakomliggande textmassa som konkreta förslag från gruppen - men så är det alltså inte! Vad gäller föräldraförsäkringen är jag glad att även moderaternas partisekreterare Per Schlingmann förespråkar familjens frihet att själv fördela föräldrapenningen, och att morötter som jämställdhetsbonus är en bättre väg att gå. Han delar således åsikten från den majoritet i arbetsgruppen där jag själv ingår. För egen del är jag väldigt nöjd med att ha kunnat påverka arbetsgruppen i den riktning jag själv tycker är vettig.

En sak har jag lärt mig under arbetet i gruppen, och det är att jämställdhetsfrågor alltför ofta fortfarande diskuteras med socialisternas värderingar som mall. Tyvärr faller även vissa borgerliga politiker, även moderater, in i detta emellanåt. Det är mycket olyckligt, och jag hoppas att den långa lista av kreativa och nytänkande förslag som vår moderata arbetsgrupp presenterar skall visa att det faktiskt finns andra och betydligt bättre vägar att uppnå det arbetsgruppen vill - nämligen lika möjligheter för kvinnor och män!



2009-01-23 Vilka kommuner är det mest synd om?

Redan förra året tvingades Kalix kommun att låna för att klara personalens löner. Och då var ändå fjolåret ett år när kommunerna hade goda skatteinkomster! Nu begär såväl Kalix kommun som vissa andra kommuner extra statsbidrag för att klara ekonomin. Finansministern avvisade idag alla sådana riktade kommunstöd, och menade att utjämningssystemet faktiskt ger kommunerna likvärdiga förutsättningar. Jag håller helt med finansministern när han säger att "staten kan inte kompensera för att vissa kommuner under lång tid i hög och lågkonjunktur inte förmår balan- sera sina budgetar". Det är ju faktiskt inte statens fel att vissa kommuner inte ens får pengarna att räcka i goda tider.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, uppger att 50 kommuner gick med underskott 2008, trots att lågkonjunkturen slog igenom först de allra sista månaderna på året - så små marginaler har dessa kommuner haft i sina budgetar! Mer förvånande är att det var hela 37 kommuner som gick med underskott 2007 - det år då skatteintäkterna var rekordstora och arbetslösheten rekordlåg! Om man inte ens klarade ekonomin då så är det ju inte så konstigt om man har problem nu...

Det finns ett fristående analysorgan som heter Kommunexperten som presenterar finansiella analyser av kommunerna och även jämför dessa med varandra. Nyligen fick jag en analys av effekterna av det kommunala utjämningssytemet. Man har räknat ut hur mycket pengar varje kommun har att röra sig med inklusive kommunalskatt, skatteutjämning och statsbidrag. Man har också räknat om detta efter lokala förhållanden till hur många heltidsanställda per tusen kommuninvånare dessa pengar räcker till. Siffrorna avser 2007, men det inbördes förhållandet mellan kommunerna lär vara ungefär detsamma 2008 och 2009.

Den kommun som har i särklass mest pengar per kommuninvånare att röra sig med är Sorsele, hela 81.901 kronor per invånare, vilket räcker till 143 heltidstjänster. Kalix ligger som jämförelse på 54 plats av 290 kommuner, och har 58.831 kronor att disponera per invånare. Det räcker till 104 heltidstjänster i Kalix.

Kommunerna i Sjuhärad ligger betydligt längre ned i tabellen, och har betydligt mindre pengar att röra sig med:
Plats 138: Borås, 52.721 kronor per invånare, räcker till 100 anställda
Plats 147: Svenljunga, 52.392 kronor per invånare, motsvarar 102 anställda
Plats 158: Tranemo, 52.027 kronor per invånare, motsvarar 104 anställda
Plats 181: Mark, 51.231 kronor per invånare, motsvarar 108 anställda
Plats 256: Ulricehamn, 47.590 kronor per invånare, motsvarar 96 anställda
Plats 284: Bollebygd, 44.215 kronor per invånare, vilket räcker till 76 anställda

Ulricehamn och Bollebygd tillhör de största förlorarkommunerna på dagens system. Endast sex svenska kommuner drabbas hårdare än lilla Bollebygd. Allra värst är det för Solna kommun på 290:e plats. De har bara 38.754 kronor att disponera per invånare, dvs långt under hälften av vad Sorsele kan disponera, och hela 20.000 kronor mindre per invånare än Kalix! Det räcker bara till 41 anställda per 1.000 invånare i Solna mot 104 stycken i Kalix.

Undersökningen visar alltså att alla kommunerna i Sjuhärad har mindre pengar per invånare att disponera än Kalix. Trots detta klarar Sjuhäradskommunerna uppenbarligen att betala sina löner även nu när skatteinkomsterna minskar i lågkonjunkturen. Kalix däremot begär extra pengar för att klara sina löner. Hur sköter Kalix kommun sin ekonomi? Är det verkligen skattebetalarna i resten av landet som skall lösa problemen i Kalix? Skall verkligen invånarna i Sjuhärad betala ännu mer till Kalix via sin skattsedel, trots att Kalix kommun redan med dagens resurser borde klara att hålla samma eller högre personaltäthet i sin verksamhet än kommunerna i Sjuhärad?

I de tider som råder kan man inte utesluta någonting, inte heller extra stöd till kommunerna framöver. Men OM man skall ge ökat statligt stöd skall det självklart fördelas rättvist till samtliga kommuner efter folkmängd, och även tillfalla våra sex Sjuhäradskommuner. Staten skall självklart inte betala ut riktat stöd endast till de kommuner som oavsett konjunkturläge alltid misslyckas med att hantera sin ekonomi.



2009-01-23 Ytterligare ett intressant välfärdsbesök

Under förmiddagen idag har jag besök Vårdcentralen vid Södra Torget i Borås, och haft samtal med några ur personalen. Det som slog mig var att jag återigen fick träffa positiva och relativt nöjda medarbetare från olika yrkeskategorier. Bilden av vården blir inte alls så negativ när man talar med dem som arbetar där jämfört med när man läser medias dystra skildringar. Men självklart fick jag också med mig ett antal kritiska synpunkter och förslag på förändringar av ett och annat, och det var ju också avsikten med besöket. Lönen är en av de saker som det finns missnöje med, men samtidigt finns det faktiskt en viss förväntan hos personalen att lite konkurrens inom vården med fler privata vårdgivare faktiskt kan driva upp lönerna en bit.

En sak som ligger lite vid sidan av syftet med besöket var att det var tydligt att Borås lasarett har brist på sängplatser, vilket påverkar hela vårdkedjan. Jag kan inte förstå hur detta skall bli bättre genom att man tar bort ytterligare sängplatser vid Borås lasarett och samtidigt lägger ned akuten och delar av lasarettet i Skene! Risken är uppenbar att vården blir sämre för alla i Sjuhärad på detta sätt.



2009-01-22 Pressinbjudan


Pressmeddelande 2009-01-22

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919

Moderaterna söker svaren på hur välfärden kan förbättras

Den svenska välfärden står inför stora utmaningar. Kvaliteten måste utvecklas och välfärdsyrkena måste bli mer attraktiva. Vi moderater tror att alla som jobbar inom välfärden har erfarenheter som är viktiga för oss, och att de har idéer och lösningar som kan ligga till grund för vår framtida välfärdspolitik. Därför är det så viktigt att vi lyssnar på dem.

Fredagen den 23 januari klockan 09.30 besöker jag Vårdcentralen på Södra Torget i Borås (Kvarngatan 4) för att lyssna på medarbetarnas berättelser från sin vardag. Media är välkomna att vara med vid mötet. Direkt efter besöket finns också tid för medias frågor.

För mer information går det även bra att kontakta projektledare Nina Högström, 0735-254 527




2009-01-21 G-P uppmärksammar vårt remissvar om artistskatten

Göteborgs-Posten hade en artikel på Sportsidan i söndags där man kommenterade förslaget till förändringar av artistskatten, och även kommenterade mitt och Hans Rothenbergs remissvar till finansdepartementet där vi föreslår en översyn av artistskatterna i hela EU så att de olika länderna kan få ungefär likvärdiga regler.

Rubriken på GP-artikeln är för övrigt "Ingen orsak att oroas av nya skatten", och huvudbudskapet i artikeln är detsamma som det jag förklarade på bloggen den 19/1. Kritiken från kultur- och idrottssektorn mot att sociala avgifter skall betalas för artisters ersättningar beror till största delen på missuppfattningar. Sociala avgifter betalas endast när man betalar ut ersättningar till fysiska personer, inte när ersättningen betalas till bolag. Eftersom de flesta artister, musiker och idrottsstjärnor som uppträder tillfälligt i landet tar in alla arvoden, prispengar mm till sina egna bolag så kommer inte sociala avgifter att tas ut för dessa ersättningar. Däremot är det högst skäligt att ta ut sociala avgifter av den som arbetar mer stadigvarande i Sverige, uppbär lön, och har möjlighet att ta del av våra sociala förmåner.



2009-01-21 Stackars Barack Obama



Messias har kommit. Det fattas bara att han kan gå på vattnet också. I vart fall kommer han nog att tvingas utfordra en hel nation med fem fiskar.

Hysterin kring USA:s nya president är lite skrämmande. Hur tror amerikanarna att denne ensamme man skall kunna förändra en hel nation, göra stora sociala reformer, göra storsatsningar mot lågkonjunkturen med pengar som inte finns, och på köpet lösa hela världens konjunkturproblem? Jag är faktiskt lite orolig - den dag amerikanarna inser att Obama faktiskt är högst mänsklig och faktiskt inte kan trolla så kommer besvikelsen att bli enorm. Jag tycker Obama verkar synnerligen sympatisk som människa, han är karismatisk och har folkets stöd. Men förväntningarna på honom är helt orealistiska.

(Bilderna citerade från Aftonbladets stora reportage om Obamas installation)



2009-01-20 Debatt: Självklart påverkar skattenivåerna mängden svartjobb!

Åter i Stockholm efter en lång dag, där jag bland annat varit med i en paneldebatt på Byggmässan Scan Bygg i Göteborg. Ämnet var det nya ID-systemet ID06 som Byggarbetsgivarna och Byggfacket tillsammans tagit fram. Kortfattat innebär det att alla som vistas på en byggarbetsplats skall bära ID-bricka med foto som utvisar arbetsgivarens namn. Tanken är att minska svartjobbet och att inte obehöriga skall vistas på byggarbetsplatsen vilket även är en viktig arbetsmiljöfråga. Personligen tycker jag det är ett utmärkt initiativ av parterna i branschen.

Debatten handlade mycket om svartjobb, och det nya ROT-avdraget uppskattades uppenbarligen. Jag påpekade att kampen mot omfattande svartjobb givetvis handlar om kontroll och regler, samverkan mellan myndigheter och förändring av människors attityd. Men det handlar också om rimliga skattenivåer och att man känner att skatten går till rätt saker! Lite kul blev det när Byggnads representant protesterade och förklarade att han minsann aldrig hört någon byggnadsarbetare klaga över det höga skattetrycket, och att den frågan aldrig lyfts på Byggnads kongresser. Jag frågade honom då varför många i branschen jobbade svart? Något bra svar fick jag inte. Inte heller berättade han varför han trodde att ROT-avdrag skulle minska svartjobben. ROT-avdragen innebär ju egentligen bara att skatten sänks på byggtjänster genom avdragsrätt. Om detta minskar svartjobben är det ju helt uppenbart att skattenivåerna har betydelse. Men för ett fackförbund som så slaviskt följer den socialistiska partipiskan, och förspråkar höga skatter trots att de egna medlemmarna drabbas, är det nog svårt att ta till sig detta. Det behövs väldigt mycket opinionsarbete i skattefrågan!



2009-01-20 Vågar man adoptera spanska hundar?

I dag har Borås Tidning en helsidesartikel om min syn på adoption av hundar från Sydeuropa. BT:s reporter som tidigare varit hemma hos oss för en intervju, kom ihåg att vi adopterat våra hundar från Spanien, och ville därför ha mina kommentarer med anledning av reportaget om hundadoptioner i Uppdrag Granskning nyligen.

Min grundsyn är att man måste kunna lita på intyg från veterinärer inom EU. Veterinärer skriver ju inte bara friskhetsintyg för hundar som skall adopteras bort, utan även för till exempel hundar och hästar som föds upp av uppfödare för att säljas till andra länder. Allt kött som säljs inom EU skall också besiktigas för salmonella. I dag kan svenskar som bor i sydeuropa delar av året ta med sina svenska husdjur dit, under förutsättning att djuren har EU-pass och de intyg som krävs på vaccinationer mm. Veterinärer och andra kontrollanter har en viktig uppgift om den fria rörligheten inom EU skall fungera. Varje land inom EU måste kunna garantera att detta sköts korrekt, och om det upptäcks brister måste ansvariga myndigheter i Sverige agera inom EU.

Personligen tror jag att den illegala smugglingen av valpar från Östeuropa och Sydeuropa är ett betydligt större problem än de förmedlingar som görs av ideella organisationer. För den som vill adpotera en övergiven hund finns det både svenska och utländska alternativ. Tyvärr är det svårt att hitta små hundar i Sverige, så de flesta som vill adoptera mindre hundar väljer en utlkändsk hund. Vår familj är jätteglada över våra fantastiska friska och tillgivna spanska hundar och ångrar verkligen inte att vi tog hand om dessa. Mer om våra hundar går att läsa här, och där finns även en länk till den förmedling, ADA, som vi använde för vår adoption.

I dag hörde jag förresten att den nye amerikanske presidenten tänker göra som vi - adoptera en hund från något djurhem. Det tycker jag han gör rätt i. Om man ändå tänker skaffa en hund kan man ju lika gärna ta hand om en hund som någon annan övergivit.



2009-01-19 Svenska idrottsklubbar missgynnas av skatteregler i EU

I fredags lämnade jag och en riksdagskollega in ett remissvar till Finansdepartementet rörande förslaget till förändringar av den sk "artistskatten". Regeringens förslag innehåller två delar som bland annat berör idrottsklubbarna och kultursektorn. Dels kan en utländsk artist/idrottsman som tillfälligt arbetar i Sverige välja det gynnsammaste av dagens fasta artistskatt på 15% och att beskattas enligt vanliga skatteregler med rätt till olika avdrag mm. Det kan med andra ord bli en viss förbättring för vissa idrottsmän som lever i Sverige. Dels införs en skyldighet för arbetsgivaren (ex idrottsklubb eller liknande) att betala sociala avgifter för utbetald lön till utländsk artist. Detta har man fram till idag sluppit under en tid av sex månader, och det bygger på gamla regler från den tid då den som arbetade tillfälligt i Sverige hade mycket begränsad rätt till sociala förmåner. I dag omfattas alla som arbetar i Sverige av omfattande basförmåner i socialförsäkringssystemet, och detta finansieras via sociala avgifter. En idrottsman som arbetar tillfälligt i Sverige har alltså rätt till förmåner, men samtidigt slipper arbetsgivaren betala för dessa. Detta ansågs oskäligt redan i en utredning för många år sedan, men först nu tar regeringen tag i detta. Jag kan inte tycka annat än att det är högst skäligt att alla arbetsgivare betalar sociala avgifter för sina anställda.

Hård kritik har riktats mot att de nya reglerna kommer att drabba vissa arrangemang, och fördyra ersättningar till idrottsstjärnor och artister vid vid friidrottsgalor, konserter och kulturarrangemang. Just detta är något vi inte behandlar i vårt remissvar, men det kommer säkert berörda idrottsförbund och andra att kommentera i sin svar. Min tro är dock att kritiken bygger på ett missförstånd - jag vet av egen erfarenhet från mitt tidigare jobb på bank att de flesta artister och idrottsstjärnor normalt tar in sina arvoden via egna bolag, främst för att kunna sprida ut sitt löneuttag jämnare över tiden. I så fall medför de nya lagreglerna ingen förändring för arrangörerna av tillfälliga arrangemang, eftersom betalningar mellan företag ändå inte belastas med sociala avgifter.

I remissvaret, som jag lämnat in tillsammans med Hans Rothenberg, en Blåvit moderatkollega från Göteborg, påpekar vi i stället att det finns ett annat stort problem för främst elitidrottsklubbarna, och det är att det är så olika regler för artistskatt i olika länder inom EU. I Danmark kan man arbeta med artistskatt i upp till tre år, i Sverige är gränsen normalt sex månader. Det gör att svenska klubbar har svårt att konkurrera med danska klubbar om attraktiva spelare. Vi föreslår därför att den svenska regeringen skall lyfta denna fråga på EU-nivå för att försöka skapa mer likvärdiga regler i de olika länderna. Det skulle stärka de svenska elitklubbarnas konkurrenskraft. I dagens samhälle är elitidrottsklubbarna närmast att betrakta som näringsverksamhet, och bidrar till samhället genom att skapa arbetstillfällen och skatteintäkter. Det är därför viktigt att både svenska idrottsklubbar och andra företag har spelregler som inte avviker alltför mycket från våra grannländer.

Hela vårt remissvar till Finansdepartementet går att läsa här!



2009-01-19 Dåligt - eller kanske väldigt bra?

Dagens Eko berättar idag om att "endast" en tredjedel av nystartsjobben lett fram till permanent arbete.

Jag är ju inte helt opartisk, men skulle ändå vilja vända på beskrivningen. Nystartsjobb kan endast den få som står allra längst från arbetsmarknaden. Många av dessa har varit långtidsarbetslösa i flera år, och närmast gett upp hoppet om ett nytt jobb. Att en tredjedel av dem som fått chansen till nystartsjobb faktiskt också fått fast jobb efter att nystartsjobbet upphört tycker jag är en framgång. Varje långtidsarbetslös som får ett fast jobb är en stor vinst både för den enskilde och samhället. Kunskapen om hur svårt det är att få ut långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna på arbetsmarknaden är nog inget vidare hos media. Hade de vetat hur verkligheten ser ut, hade de antagligen beskrivit resultatet av nystartsjobbet på ett mer positivt sätt.



2009-01-19 Krisperspektiv

Zimbabwe har gett ut en ny sedel. 100 biljoner dollar, dvs enligt svenskt sätt att räkna 100 miljarder dollar. Sedeln är tyvärr redan värdelös eftersom inflationen går snabbare än man hinner trycka sedlar i nya valörer.

Värdet av en ansvarsfull politik och starka statsfinanser är som sagt svårt att överskatta. Det omvända leder förr eller senare till en ekonomisk och mänsklig katastrof.




Tyskland är ju annars välkänt för sin rekordinflation på 1920-talet. Dessa inte särskilt sällsynta tyska frimärken har jag i min samling, men de är "bara" på 20 respektive 50 miljarder Mark, vilket alltså var normalt brevporto i Tyskland hösten 1923. Några veckor senare gjorde Tyskland en myntreform. 50 miljarder mark blev därmed rekordet för det tyska brevportot.

Trots detta lär det inte komma i närheten av dagens porto i Zimbabwe.




2009-01-18 Populäraste regeringen sedan 2003

Opinionsinstitutet SKOP redovisar idag en mätning som gjordes i slutet av december. Den visar att svenska folket ger regeringen allt högre betyg. Ingen svensk regering har fått högre betyg sedan 2003. 55% (+4%) av svenska folket tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb. Endast 34% (-3%) tror att oppositionen skulle göra ett bättre jobb. Det betyder att inte ens alla socialdemokrater tror att Mona Sahlin skulle göra ett bättre jobb än Fredrik Reinfeldt. Jag förstår deras tveksamhet.



2009-01-17 Lokala arbetslöshetssiffror från Borås Tidning

Borås Tidnings Mikael Hermansson har idag en mycket läsvärd och balanserad artikel om arbetsmarknadsläget i Sjuhärad. Han konstaterar: "Så sent som i december 2006 var fler arbetslösa och i åtgärder än under motsvarande månad 2008. Och går man tillbaka till perioden 2003 till 2005 visar varje års mätning på en ännu högre arbetslöshet, vilket i sin tur ställer dagens situation i en helt annan dager. Antalet arbetssökande kommer att öka under året, men det är en ökning från en mycket låg nivå."

Hermansson påminner oss i artikeln också om att måttet för full sysselsättning bara för några år sedan var fyra procents öppen arbetslöshet! Det kastar ett annat ljus över denna tabell från BT över arbetslösheten i Sjuhäradskommunerna den sista december 2008 (i siffrorna ingår öppet arbetslösa och arbetslösa i åtgärd eller program):

Grön färg visar den lägsta arbetslösheten under perioden 2003-2008. Samtliga Sjuhäradskommuner nådde sin lägstanivå 2007, men dagens siffror ligger som sagt en bra bit under nivåerna 2003-2005, och detta trots att det var ganska stark konjunktur under de åren till skillnad från idag! Alla kommunerna i valkretsen, utom storstaden Borås, ligger dessutom under genomsnittet både i Västra Götaland och Riket.




2009-01-17 "Massarbetslöshet" enligt (s)...

Förutom otrevliga personangrepp sysslar en del socialdemokratiska politiker också med en grov verklighetsförvanskning. I riksdags- och TV-debatter, på bloggar och i debattartiklar för man envist fram sitt budskap om att Sverige nu har en "massarbetslöshet". För oss som följer utvecklingen och tar del av fakta är det förvånande att oppositionen tar till så uppenbara lögner i debatten. Antagligen beror det på att man inte har så mycket annat att komma med.

Fakta är att när Alliansen tog över makten 2006 var det högkonjunktur i Sverige, och en mycket stark sådan. Nu är det i stället den värsta lågkonjunkturen sedan Krügerkraschen på 1920-talet enligt många analytiker. Ändå är arbetslösheten mycket lägre idag. Sossarna fuskade dessutom en hel del med statistiken genom att flytta över arbetslösa till sjukskrivning eller förtidspension för att arbetslöshetssiffrorna skulle se snyggare ut, och dessutom räknade man inte med alla arbetslösa i statistiken - till skillnad mot resten av EU. Allt detta är nu förändrat och alla arbetslösa räknas och syns i statistiken. Trots detta är arbetslösheten alltså mycket lägre nu än den var när Alliansen tog över! Jag tycker dessa fakta talar för sig själva när det gäller att bedömma vem som har bäst politiken för lägsta möjliga arbetslöshet i både goda och dåliga tider.

Om dagens låga arbetslöshet kallas massarbetslöshet, vad skall man då kalla den mycket högre arbetslöshet som rådde under sossarnas tid? Det tror jag att jag skall ta och fråga Luciano Astudillo och hans s-kompisar i nästa riksdagsdebatt.



2009-01-17 Även en minister har rätt att reagera!

Vissa socialdemokrater har en väldigt otrevlig debattstil. Jag har emellanåt kommenterat detta på bloggen. En av de mest arroganta och osakliga debattörerna är Luciano Astudillo, en av socialdemokraternas talespersoner i arbetsmarknads- frågor. Han är också ledamot i mitt eget utskott, Arbetsmarknadsutskottet. Upprepade gånger har Astudillo förolämpat och hånat sina motståndare i olika debatter, och han är inte heller särskilt noga med sanningen i sina påståenden. Jag har väl själv fått en liten dos av den arroganta sleven vid något tillfälle.

Den som drabbats hårdast av Astudillos debattstil är utan tvekan arbetsmarknadsministern, Sven Otto Littorin. Astudillos lite hånfulla arrogans och ständiga förolämpningar upprepas inte bara i debatterna, utan emellanåt går han till fula personangrepp mot Littorin även på sin blogg på Expressens nätsida. Och för all del, för den som inte har några bra sakargument ligger det givetvis nära till hands att gå till personangrepp i stället. Det är väl detta som regelbundet drabbar Astudillo. Han är duktig på politisk retorik och populistiska slagord, men sakinnehållet i hans politiska argument brukar vara ganska tunna. Littorin är omvänt en av de mest omtänksamma och sympatiska politiker jag känner, och han är alltid väldigt mån om att ge vänliga och sakliga svar även till tuffa motdebattörer och brukar också stå ut med ganska fula påhopp. Och hur hård debatten än varit brukar han alltid artigt tacka alla debattörer för debatten innan han lämnar kammaren.

Under gårdagens riksdagsdebatt började Luciano Astudillo återigen ett anförande på ett hånfullt, hånskrattande och otrevligt sätt. Men denna gång valde ministern att helt enkelt lämna talarstolen mitt i debatten i protest mot Astudillos påhopp! Astudillo blev därefter rejält åthutad av talmannen för sitt uppträdande. Även om jag hört Astudillo gå till betydligt värre angrepp än detta så tycker jag det känns riktigt befriande att se att en minister äntligen sätter ned foten och visar att man inte skall acceptera vad som helst i riksdagens kammare. Debatterna skall handla om politiska frågor, och en debatt bygger på respekt för motståndaren som person och en hövlig stil, även om man är oense om politiken. Begriper man inte detta har man inte i debatten att göra.

Jag misstänker att talmannen kommer att kalla till sig Astudillo och ge denne en uppsträckning på sitt kontor. Detta händer faktiskt emellanåt. Riksdagen är faktiskt ingen lekstuga och Astudillo behöver uppenbarligen en tillsägelse av talmannen så han lär sig lite hyfs och hövlighet.

Littorin kommer säkert att få både ris och ros för att han lämnade talarstolen mitt i debatten. Men för egen del tycker jag det är ganska skönt med en minister som tydligt visar att han inte bara är politiker utan också människa!



2009-01-16 Inte nattsvart på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingens officiella statistik per den sista december 2008 presenterades idag. 18.000 personer varslades under december, vilket är den högsta månadssiffran sedan början av 1990-talet. Ökade varsel och färre nya jobb, precis som väntat, men ändå är inte läget alls så nattsvart som det beskrivs i media.

I översta figuren ser man hur den totala arbetslösheten (öppet arbetslösa, samt personer i åtgärder) utvecklats över tiden. Trots den extrema situationen just nu med både finanskris och global lågkonjunktur ligger arbetslösheten långt under nivåerna under åren 2004-2006 - trots att det då var högkonjunktur. Under december var det faktiskt 16.000 registrerade arbetslösa som fick arbete - alltså nästan lika många som de som varslades samma månad.

Den nedre figuren visar antalet nyanmälda lediga platser. Nedgången under 2008 var dramatisk jämfört med rekordåret 2007 - men trots det ligger antalet nyanmälda lediga platser över nivåerna 2003-2005. Under december anmäldes 27.000 nya lediga jobb, dvs betydligt fler än antalet personer som varslades samma månad.

Arbetsförmedlingens prognos är också att antalet varsel nu kommer att minska. Trots detta kommer självklart arbetslösheten att öka under våren när många som varslats under vintern mister jobbet - även om det glädjande nog faktiskt är många som snabbt hittar ett nytt jobb.

Häromdagen meddelade TSL (Trygghetsfonden) att man förra året hjälpte 86% av de varslade som omfattas av avtalet till ett nytt jobb. VD Tomas Petti konstaterar i pressmeddelandet att arbetsmarknaden kommer att vara väsentligt sämre år 2009 än 2008. "Det kommer att krävas mer stöd av jobbcoacherna. Men de allra flesta som blir uppsagda kommer med rätt stöd att hitta ett nytt jobb. Det kommer bara att kräva mer energi och ta lite längre tid."



2009-01-16 Sverige, Cuba och Nordkorea

Vad kan tänkas förena dessa tre länder? Jo, det är de enda länderna i världen som har ett apoteksmonopol!

Detta monopol vill regeringen luckra upp genom att under ordnade och reglerade former släppa in även andra aktörer på apoteksmarknaden vid sidan av Apoteket AB. Det skulle öka möjligheten för utbildade farmaceuter att starta egna små apotek, precis som det är möjligt att göra i andra länder, och det skulle kunna öka både priskonkurrensen och utbudet av apoteksservice. Genom förändringen hoppas regeringen uppnå både fler apotek, bättre öppettider och kortare köer. Samtidigt kommer det att finnas kvar en tydlig lagreglering för att garantera kvalitén och kompetensen hos dem som driver apotek och se till att det finns apoteksservice även i glesbygden.

Socialdemokraterna meddelade igår att de tänker riva upp avregleringen om de återtar regeringsmakten. Ännu ett gott skäl att rösta på Alliansen nästa val.

För inte skall väl Sverige återföras till det sorgliga sällskapet Cuba och Nordkorea?



2009-01-15 Märklig uppståndelse kring förslaget att förändra strandskyddet

Dagens strandskyddsbestämmelser innebär i praktiken ett nästan totalt förbud mot byggnation längs stränder i glesbygd, medan det i storstadsområdena byggs längs alla stränder, till och med ute i vattnet. Älvstranden i Göteborg är ett bra exempel, liksom Hammarby Sjöstad i Stockholm. I Sjuhäradskommunerna är läget ett annat - där finns massor av obebyggda områden ute på landsbygden där det inte skulle medföra någon olägenhet för någon att tillåta en strandtomt eller två. Men med dagens regler är det komplicerat och förutsätter uttrycklig dispens i varje enskilt fall.

Regeringen har nu presenterat sitt lagförslag om ett förändrat strandskydd. Förslaget innebär att områden med högt exploateringstryck - exempelvis runt storstäderna och längs kusterna - får ett utökat skydd. I andra områden, i inlandet och i glesbygden, blir det lättare för en kommun att genom sina översiktsplaner besluta om ökad möjlighet för byggnation längs vissa strandområden. Det betyder i klartext att makten flyttas från regering och länsstyrelse till de lokala politikerna i kommunen. Jag tycker det är utmärkt - de lokala politikerna är bäst lämpade att hantera lokala frågor, och ökad möjlighet att bygga vid vissa stränder kan göra det möjligt för glesbygdkommuner att vända en minskade befolkningsutveckling, och därmed rädda kvar skolor och annan social service. Jag vet att förslaget kommer att välkomnas av i vart fall de borgerliga kommunpolitikerna i Sjuhärad.

Att socaildemokraterna säger nej tar jag lätt på. De vill alltid ta ifrån lokala politiker deras inflytande över lokala frågor. Mer förvånande är att även Naturskyddsföreningen avvisar förslaget. De om några borde ju veta att det är skillnad mellan storstäder och landsbygd. Sverige ser inte likadant ut överallt. Naturskyddsföreningen verkar inte inse att en livskraftig landsbygd med bofast befolkning ofta är en förutsättning för god naturvård. De ser allt ur ett storstadsperspektiv och bryr sig inte alls om landsbygdens speciella situation. Glädjande nog får förslaget stöd från landsbygdskommunalråd runt om i landet, oavsett partifärg. Fagerstas vänsterpartistiske kommunalråd Stig Henriksson gick exempelvis ut i TV igår och berömde regeringens förslag som han tyckte var mycket bra. Jag befarar att hans partivänner i riksdagen inte kommer att vara lika entusiastiska.



2009-01-15 Sverige och Finland separata länder sedan 200 år

I dag var det högtidlighållande under ovanligt stor pompa och ståt. Sveriges regering, svenska och finska riksdagen, Sveriges och finlands statsministrar och talmän, den svenska kungafamiljen och Finlands president uppmärksammade att det i år är 200 år sedan Finland lämnade Sverige och tog sina första steg mot en egen nation.

Redan i riksdagens blomstersmyckade entré möttes besökarna av en kör som sjöng svenska och finska sånger.

Högtidlighållandet skedde i riksdagens kammare, med musikunderhållning och högtidliga tal. Mycket intressant var det att lyssna på Horace Engdahl som gav alla närvarande en intressant historielektion om händelserna som föregick att Sverige tvingades avstå Finland vid freden 1809. Alla besökare fick också ett exemplar av den nya svenska enkronan som utgivits dagen till ära.




Ministrarna under samtal i väntan på att hedersgästerna skall komma. Till höger arbetsmarknadsminister Littorin och EU-minister Malmström.



Hedergästerna anländer till Kamaren - Kungafamiljen, Finlands president, svenska och finska talmannen, Sveriges och Finlands statsministrar och utrikesministrar. Till högre: Finlands statsminister Matti Vanhanen håller tal, halva på svenska, och resten på finska.



Efter musikunderhållning under den för dagen hissade finska flaggan, var det dags för lite förtäring och mingel i Sammanbindningsbanan i gamla riksdagshuset för alla oss inbjudna gäster.



2009-01-14 Rimligt?

Under dagens gick det felaktiga rykten om att regeringen var beredda att införa permitteringslön, dvs ersätta företagen för lönekostnaden under en viss permitteringstid i stället för att företagen skulle tvingas säga upp folk. Detta är inget genomtänkt förslag, och regeringen har idag tydligt sagt att man inte har några sådana planer. Skälen att inte införa permitteringslöner är flera. För det första skall givetvis statens resurser gå till att stödja de arbetslösa, inte till att täcka enskilda privata företags lönekostnader. Dessutom är det tveksamt om permitteringslöner skulle vara förenligt med EU:s regelverk om statsstöd till företag.

Viktigast är dock att historien talar mot permitteringslöner. Sverige har prövat detta tidigare, mellan åren 1985 och 1995. Trots statliga permitteringslöneersättningar under 90-talet förlorade över 500 000 personer jobbet under 90-talets krisår. Permitteringslöner är uppenbarligen ingen garanti mot arbetslöshet, men kan kosta oerhört mycket för skattebetalarna. Reglerna om permitteringslön avskaffades också 1995 av en socialdemokratisk regering.

Lite märkligt tycker jag det är att oppositionen idag verkar mer pigg på direkta stöd till företagen på alla möjliga sätt än regeringen. Jag tycker man glömmer en sak:

Under högkonjunkturen har de stora börsbolagen gjort enorma extrautdelningar till aktieägarna "för att hålle nere kassan". I Rapport ikväll framkom exempelvis att Volvo AB delat ut ett par miljarder mer än sina intjänade vinster under den senaste högkonjunkturen! Om börsbolagen hade samlat lite i ladorna i stället för att dela ut sista kronan till aktieägarna hade man haft resurser för att överleva en lågkonjunktur utan uppsägningar. Nu vill man i stället att skattebetalarna skall stå för kalaset. Jag är själv aktiesparare, men tycker detta är fullständigt orimligt. Skattebetalarnas pengar behövs till annat!



2009-01-14 Partiledardebatt - inget nytt under solen

Dagens partiledardebatt visade väldigt tydligt skillnaden mellan regering och opposition, men det var egentligen inte mycket nytt som kom fram. Igår och idag har ju de två regeringsalternativen berättat om sin syn på det ekonomiska läget och arbetsmarknadsläget på DN Debatt. I går var det oppositionen som utlovade ännu ett omfattande paket (vet inte vilket i ordningen), fast det fanns som vanligt vare sig någon siffra över vad det skulle kosta eller uppgifter om hur det hela skulle betalas. I dag hade regeringssidan sin artikel, och där var beskeden tydligare. Utrymmet för nya reformer i år och nästa år är väldigt begränsat, och det utrymme som finns måste i första hand användas för att hantera finanskrisen. Fokus är tydligt - ansvar för statsfinanserna kommer i första hand. Samtidigt är det viktigt att vårda och följa upp alla de reformer som redan gjorts under Alliansens tid vid makten, och se till att målen med reformerna uppnås även i en tid av finanskris och lågkonjunktur.

I riksdagsdebatten förstärktes denna bild - oppositionens minst sagt spretiga och ekonomiskt oansvariga politik ställdes mot ansvarstagande. Statsministern påpekade att det enstaka år kan vara acceptabelt med mindre budgetunderskott till följd av tillfälliga och genomtänkta åtgärder, men att stora utgifter som permanentar stora budgetunderskott skulle förvärra situationen för Sverige på både kort och lång sikt. Oppositionen verkade vara av en annan mening, det verkar inte finnas någon gräns alls för hur mycket man kan utlova till allt och alla. Min tro är att det kommer att låta så här ända fram till valet 2010. Frågan är ändå om inte väljarna kommer att genomskåda att oppositionens ihåliga löften antingen kommer att leda till mycket stora budgetunderskott som försämrar utrymmet för framtida välfärdsreformer, eller kommer att leda till kraftigt höjd skatt för vanligt folk? Jag blir faktiskt mer optimistisk om valresultatet 2010 efter varje debatt där Mona Sahlin och Lars Ohly deltar...



2009-01-13 Måste man välja sida?

Just nu råder fullt krig, inte bara mellan Israel och Hamas, utan även i den svenska debatten om konflikten. Israels hårda angrepp mot Gaza City och resten av Gazaremsan berör, och det är mycket svårt att försvara angreppen mot den Palestinska civilbefolkningen, även om man känner till att Palestiniernas ledare, Hamas, gömmer tunga vapen under skolor och sjukhus och därmed medvetet utsätter sin egen civilbefolkning för orimlig fara. Jag har också väldigt svårt att förstå det något enögda stödet från vänsterhåll för Hamas och Palestinierna. Var har alla demonstranter och kritiker hållit hus under de över 8 år som Hamas och andra terrororganisationer skickat bomber över Israeliska byar och angripit skolbussar med barn inne i Israel? Är det inte lite väl enkelt att ta ställning bara för ena sidan och strunta i allt lidande som den lilla staten Israel drabbats av under hela sin existens?

Jag tvivlar samtidigt på att Israels angrepp mot Gaza kommer att hjälpa det minsta för att minska angreppen mot Israel. Tvärtom lär väl risken vara stor att angreppen i stället skapar fler terrorister och fanatiska motståndare som ställer upp på målet att utplåna Israel från kartan. Alltför många människor i området lever dessutom på krig och är politiskt och ekonomiskt beroende av konflikter och vapenhandel. Så fort det blir lite lugnare ser någon till att spränga en bomb eller två, och så kommer automatiskt en vedergällning, varefter striderna blossar upp på nytt...

Tänk om man i stället kunde vända all denna negativa energi och allt hat till något annat? Hela kuststräckan från Turkiet i norr via Syrien, Libanon, Israel, Gaza, Sinai och Egyptens afrikanska kust skulle kunna bli ett fantastiskt område för turism om det bara blev fred i området. Tänk vad en utvecklad turism skulle betyda för att minska fattigdomen och bygga en varaktig fred mellan folken! Den enda möjliga lösningen på konflikten måste vara en tvåstatslösning där både Palestinierna och Israeleerna kan leva i trygghet. Men det är väl en naiv förhoppning kan jag tro - konflikterna i Mellanöstern har pågått ända sedan staten Israel bildades. Frågan är om någon har kraften och viljan att hjälpa parterna att förhandla fram en fred som håller? Just nu säger båda parter till och med nej till en vapenvila, trots att de vet hur mycket civilbefolkningen lider!

För egen del vägrar jag ta ställning för någon av parterna, utan tar ställning för alla de små enskilda människorna som alltid drabbas. De må vara judar, kristna eller muslimer - men de är alla offer för en hopplös konflikt som inte verkar ha något slut.



2009-01-12 Vad vill oppositionen egentligen med försvaret?

Den 14 september 2008 berättade jag på bloggen att Alliansen i höstas avvisade alla tankar på nedläggningar eller minskningar av verksamheten i försvaret. Tvärtom har ju regeringen beslutat att täcka in alla Försvarsmaktens gamla underskott, och samtidigt ta krafttag för att följa upp försvarets ekonomistyrning som ju tyvärr inte fungerat särskilt bra tidigare. Regeringen räknar också med att effektivare materielinköp skall spara ytterligare över två miljarder kronor fram till 2011, och dessa pengar kommer försvaret att få behålla för att förstärka sjäva förbandsverksamheten. Sammanlagt kommer försvarets resurser för förbandsverksamhet och internationella insatser stegvis att öka till en nivå 2011 som är cirka 2,2 miljarder kronor högre än 2006.

Detta kan jämföras med att under den socialdemokratiska regeringen (från 1994 till 2006) lades det ner hela 59 förband och skolor inom försvaret!

Oppositionen vill i sina budgetar för kommande år dessutom fortsätta skära ned försvaret kraftigt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill båda skära bort drygt 7 miljarder kronor ur försvarsbudgeten (1/6 av budgeten). Vänsterpartiet vill se nedskärningar på 15 miljarder kronor, vilket är över 1/3 av försvarsbudgeten!

Det blir därför närmast lite märkligt när förre socialdemokratiske Försvarsministern Björn von Sydow idag går ut i media och kräver storsatsning på försvaret, bland annat fler JAS-plan och fler stridsvagnar. Han påstår ju att dagens utspel är förankrat i det egna partiet. Om det stämmer skall det bli spännande att se hur socialdemokraterna skall får loss pengar till ännu en stor satsning som inte finns med i deras budget, och hur man samtidigt skall klara av att finansiera alla de ytterligare miljarder som man i den egna budgeten räknat med att kunna spara på försvaret för att bekosta andra saker. Det är kanske inte så konstigt att allt fler socialdemokrater vill slopa statens utgiftstak och avskaffa kravet på att statens finanser skall gå ihop. Miljöpartiet och vänstern säger samtidigt nej till både Jas och ubåtar, och vill dessutom spara lika mycket eller ännu mer på Försvaret kommande år. Frågan är hur den rödgröna röran skall hantera denna nya konflikt. De har ju redan konflikter så det räcker...

På en punkt håller jag med von Sydow - Sverige kan inte bara bortse från alla hot i omvärlden. Vårt land behöver ett rimligt starkt försvar, och det är väl lite si och så med den saken idag efter socialdemokraternas mångåriga ansträngningar att lägga ned hela det svenska försvaret. För den som värnar om försvaret kan det vara bra att påminna om vad försvarsministern tydligt deklarerat flera gånger - en moderatledd Alliansregering kommer alltid att vara mer försvarsvänlig än något annat alternativ. Och till skillnad från oppositionen har regeringen faktiskt med satsningarna på försvaret i sin budget!



2009-01-11 "Ett svart hål av väntan"

Detta är rubriken på ett mycket tydlig och pedagogisk artikel i Borås Tidning idag om sjukförsäkringsreformen, skriven av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m). I artikeln beskriver hon vad reformen innebär, samt bemöter en del av de nidbilder som sprids av oppositionen och vissa media. Exempelvis att det är betydligt färre som får avslag på sin sjukpenning idag än när socialdemokraterna styrde Sverige, samt att antalet personer som får sin sjukpenning indragen minskat varje år sedan 2005, och alltså är betydligt färre idag än när socialdemokraterna styrde. 2005 fick 80.000 personer sin sjukpenning indragen. 2008 var det 56.000 personer och 2009 beräknas antalet bli 35.000.

Just nu går som sagt oppositionen och vänstermedia till hård attack mot sjukförsäkringsreformen med väldigt udda och skruvade exempel på människor som anses komma i kläm med de nya reglerna. Det kan då vara på sin plats att göra som ministern och påminna om vad som skrevs i den stora socialförsäkringsutredningen som gjordes av Anna Hedborg, fd socialförsäkringsminister (s). Hedborg skriver att sjukförsäkringen varit en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, och i utredningen liknas sjukskrivningen som "nedstigning i ett svart hål av väntan" och rehabiliteringen som "ett långt lidandes historia". Läs också gärna mina fyra blogginlägg från 4 juni 2008 som beskriver den nya sjukförsäkringsreformen. Du hittar dem på denna sida! I det första inlägget finns en del citat från LO som beskriver eländet i det gamla sjukförsäkringssystemet. Nu tycker plötsligt både LO och socialdemokraterna att det var bättre förr...

Varje år hanteras fyra miljoner sjukfall. I ett så komplicerat system som sjukförsäkringssystemet finns tyvärr alltid risk att enskilda människor behandlas fel, eller att beslut fattas i strid med regelverket. Men felaktiga beslut går att överklaga, och enstaka exempel på tveksamma beslut får inte skymma det faktum att den nya reformen ger ökade förutsättningar att ge en rehabilitering som är värd namnet, och en chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden med högre inkomst och egen försörjning. Det är faktiskt en viktig och inte minst människovärdig förändring!



2009-01-11 Socialdemokraternas ideologiska sönderfall

Storbråket inom oppositionen i höstas berodde ju bland annat på att vänsterpartiet uteslöts från samarbete för att de inte accepterade reglerna kring statsbudget och utgiftstak. Efter att Vänsterpartiet tonat ned sin oansvariga hållning kring statens ekonomi något fick de vara med i diskussionerna igen.

Nu är det dags för ett nytt krig om statsfinanserna, denna gång internt inom socialdemokraterna. Socialdemokraterna i Skåne ifrågasätter nu kraven på balans i statens finanser, utgiftstak och budgetregler, och säger sig ligga närmre vänsterpartiet än sitt eget parti i frågan. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, avvisar Skånekollegeras utspel och tar avstånd från kraven på en slappare ekonomisk politik.

Även på hemmaplan i Sjuhärad kommer märkliga utspel från kända socialdemokrater. I Borås Tidning i går hade SSU-ordföranden Anders Österberg och förre ordföranden i Finansutskottet, Arne Kjörnsberg, en uppseendeväckande debattartikel där man talar om vikten att läsa "Das Kapital", närmast verkar hylla Marx teorier och vill få till en framtidsdebatt om en ny ekonomisik ordning med "gemensamt ägdande" av produktionsmedel. Man skriver rent ut att "det är dags att damma av de nyligen återuppståndna Keynes och Marx". Mellan raderna framskymtar en oroväckande extrem syn på ekonomin med ibland rent kommunistiska förtecken. Ett skrämmande och oansvarigt inlägg i debatten tycker jag, inte minst av en fd socialdemokratisk ordförande i riksdagens finansutskott!

Det är inte utan att man undrar vart socialdemokraterna är på väg. Vill man ta ekonomiskt ansvar eller inte? Förstår man - eller förstår man inte - att oansvarig ekonomisk politk både kan förvärra finanskrisen, höja räntorna, försvaga den svenska valutan och öka arbetslösheten? Tror man verkligen på allvar att socialistiska slagord är lösningen på den globala finanskrisen och lågkonjunkturen?

Oppositionen saknar både ledning, politikt ansvarstagande och förmåga att samarbeta. Dessutom saknar socialdemokraterna uppenbarligen ideologisk kompass och har inte heller någon partiledare som kan hålla ihop partiet. Det är inte förvånande att dagens opinionsmätningar bekräftar den långsiktiga trenden att väljarna blir alltmer skeptiska till oppositionen och alltmer nöjda med Alliansen.



2009-01-09 Socialdemokraternas politik skulle öka ungdomsarbetslösheten

I dag har jag tillsammans med MUF-ordföranden Åke Hjalmarsson ett debattsvar i Borås Tidning där vi ger svar på tal till mina socialdemokratiska riksdagskolleger när det gäller vem som har bäst politik för att motverka ungdomsarbetslöshet. I artikeln visar vi att socialdemokraternas alternativ skulle öka kommunernas och företagens kostnader för att behålla sina anställda ungdomar. Socialdemokraternas chockhöjning av arbetsgivareavgiften för unga med hela 9 miljarder skulle därmed allvarligt försvåra ungdomarnas chans att komma in på arbetsmarknaden när det är sämre tider.

Traditionellt brukar de unga drabbas hårdast i en lågkonjunktur, eftersom de åker ut först vid varsel till följd av turordningsreglerna. Den sänkta arbetsgivareavgiften som Alliansen genomfört syftar inte bara till att fler företag skall anställa unga utan också att det skall bli fler unga som får behålla arbetet under lågkonjunkturen. Det är oerhört viktigt att unga snabbt kommer ut på arbetsmarknaden och får en egen försörjning, i stället för att direkt efter avslutad utbildning tvingas in i ett bidragsberoende.



2009-01-09 Räkna själv ut ditt jobbskatteavdrag!

När första steget av jobbskatteavdraget infördes 2007 hade moderaternas hemsida en enkel kalkylator där man kunde lägga in sin inkomst och snabbt se sitt jobbskatteavdrag. Jag har också flera gånger berättat om skattesänkningarna på bloggen och i olika debattartiklar, men vet att många tyvärr fortfarande inte insett hur stora skattesänkningar de faktiskt fått de senaste åren sedan Alliansregeringen tillträdde.

En mycket kreativ företagare vid namn Harald Klomp har nu konstruerat en mycket pedagogisk och tydlig räknesnurra för jobbskatteavdraget och andra inkomstskattesänkningar. Finns färdig att använda på länken www.jobbskatteavdrag.se.
I denna kalkylator kan varje löntagare själv lägga in sin lön och sin kommun, och snabbt se hur mycket lägre skatten är 2009 än den var 2006, inklusive eventuella förändringar av kommunalskatt och statlig skatt. Efter några stickprov kan jag konstatera att siffrorna i räknesnurran verkar mycket exakta och korrekta.

Jag roade mig med att lägga in min egen inkomst som riksdagsledamot (54.000 kronor per månad) och jämföra med en tjänsteman eller högavlönad LO-medlem med 29.000 i månadslön, en genomsnittlig LO-inkomst på ca 20.000 per månad, samt en låg halvtidsinkomst på 8.000 kronor per månad. Det visar sig då följande:

Min egen månatliga skatt har minskat med 2.866 kronor per månad, från 24.068 till 21.202 kronor. Det betyder att skatten minskat med 12%. (I detta ingår även effekten av att gränsen för statlig skatt flyttas uppåt en liten bit i år). Den som tjänar 29.000 kronor per månad har helt sluppit den statliga skatten och totalt har skatten minskat med 2.266 kronor, från 9.693 kronor till 7.427 kronor per månad. Det betyder att skatten per månad sjunkit med 23%.

Den som tjänar 20.000 kronor har fått månadsskatten sänkt från 5.910 kronor till 4.673 kronor, dvs med 1.237 kronor per månad. Det betyder att skatten minskat med 21%. För den med 8.000 i månadsinkomst har skatten minskat från 1.813 kronor till 1.189 kronor, dvs med 624 kronor, eller med hela 34%!

Detta bevisar det som vi sagt hela tiden - i förhållande till den skatt man betalar har de med de lägsta inkomsterna fått störst skattesänkning - en halvtidsarbetande LO-medlem har nästan sänkt sin skatt med mer än en tredjedel! För två LO-medlemmar i Sjuhärad med ensnittlön på 20.000 kronor betyder jobbskatteavdraget totalt 2.474 kronor per månad, eller hela 29.688 kronor per år. Alltså nära 30.000 i skattesänkning för en vanlig LO-familj! Om man även tar hänsyn till höjd avgift till a-kassan, slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift, skatt på trafikförsäkringen och vissa höjda energiskatter så återstår minst 24.000 i överskott för en vanlig LO-familj! Hur många känner till detta?



2009-01-08 Rödgrönt samarbete?

Den rödgröna röran, dvs s-v-mp, utlovade ju att fem stora arbetsgrupper skulle vara igång vid årsskiftet med sitt arbete för att forma en gemensam politik. Nu visar det sig att denna tidsplan spruckit. Endast Miljöpartiet har utsett sina deltagare i arbetsgrupperna i enlighet med partiernas överenskommelse, medan socialdemokraterna och vänsterpartiet inte klarat av detta. Det gör att arbetsgruppernas arbete försenats ordentligt. "Lite synd", säger språkröret Peter Eriksson (mp). Inte det minsta oväntat säger jag.



2009-01-08 Fakta om arbetslösheten


I tider när både oppositionen och media målar allt i svart kan det vara på sin plats att presentera fakta över arbetsmarknadsläget. Så här såg det ut vecka 51, strax före jul, enligt Arbetsförmedlingens officiella statistik. Man ser tydligt att arbetslösheten ökat under 2008, och nu är högre än i december 2007. Samtidigt ligger den långt under nivåerna 2005 och 2006 - trots nuvarande finanskris och globala lågkonjunktur.

I slutet av november var arbetslösheten 3,5% enligt arbetsförmedlingens traditionella sätt att räkna, och snart kommer siffrorna för sista veckan i december. Talet om "massarbetslöshet" känns minst sagt en smula överdrivet när man inser att det, trots den bistra konjunkturen och finanskrisen, är nära 100.000 fler i arbete än vad det var mitt i högkonjunkturen före valet 2006!



2009-01-07 Tack för alla trevliga nyårshälsningar och kommentarer

Jag har fått massor av trevliga nyårshälsningar via kommentarsfunktionen på bloggen (och så ett par mindre trevliga). Ett exempel: "Jag följer Din blogg och gör det med förtjusning. Du är mer Moderat än flertalet - inga övertoner utan rätt på. Önskar Dig och vårt PARTI - ETT GOTT NYTT ÅR!!"

Stort tack till alla som hör av sig med värmande och uppmuntrande ord, både till nyår och resten av året - det är verkligen jättekul, och det värmer extra mycket när man sitter ensam i sitt arbetsrum uppe i Stockholm!



2009-01-07 Kallaste jullovet på länge



I år har barnen hemma både kunnat åka skridskor på sjön och åka utförsåkning på hemmaplan under jullovet. Det var väldigt många år sedan detta var möjligt - flera nätter har det varit mer än 15 grader kallt. Här ett par bilder från Ulricehamn Ski Center som vi besökte igår, och där man öppnade de första backarna häromdagen. För att vara i Västsverige har man faktiskt fått till backar med en imponerande längd och fallhöjd. Utmärkt för barnfamiljer att träna lite på hemmaplan innan man eventuellt tar en tur till fjällen, och Ulricehamn är numera också något av ett snowboard- paradis dit man åker från hela södra Sverige och Danmark. Första kortet är från toppen av backen där man ser hela Ulricehamns stad och sjön Åsunden i fjärran. Igår var vädret fint under dagen, men på vägen hem kom ett ordentligt snöoväder, så nu har vi lite natursnö även hemma i Ubbhult.

Man får ju en och annan syrlig kommentar från grannar och vänner apropå det här med klimatförändringarna som styr många av de politiska besluten. Just nu är det kanske inte så mycket som pekar mot att vår lokala värld blivit varmare jämfört med de senaste 10-15 åren så jag förstår kommentarerna. Jag kan inte ge något riktigt bra svar mer än det gamla vanliga att klimatförändringar måste ses på lite längre sikt. Men om vi skulle få flera kalla vintrar i rad blir tror jag att allmänhetens förtroende för den politiskt korrekta klimatteorin kan minska dramatiskt.



2009-01-05 Socialdemokraterna i EU motarbetar Volvo och Saab

I dag har jag en debattartikel i Borås Tidning tillsammans med den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner. I artikeln visar vi socialdemokraternas dubbelspel när det gäller den svenska bilindustrin. Socialdemokraterna på hemmaplan kräver som bekant stora insatser för bildindustrin, där både statligt ägande och riskerande av svenska folkets pensionspengar nämns som alternativ för att rädda Volvo och Saab. Samtidigt driver de svenska socialdemokraterna på EU-nivå en motsatt politik, där de vill gå hårdare och snabbare fram för att tvinga Volvo och Saab till en orealistiskt snabb omställning till miljövänliga fordon, där båda bilföretagen skulle riskera betydligt större summor i bestraffningsavgift till EU än vad den svenska statens stödpaket omfattar! Om socialdemokraterna i EU fick bestämma är det mycket tveksamt om något av de två svenska bilföretagen skulle överleva. Socialdemokraterna driver denna hårda linje trots att både Volvo och Saab vädjat om mer realistiska krav för att klara av omställningen.

Moderaterna - både i riksdagen och i Europaparlamentet - tycker det är viktigt med en omställning till miljövänligare och bränslesnålare bilar, men detta måste ske under en rimlig och realistisk omställningstid. I annat fall riskerar många ytterligare tiotusentals bilarbetare och anställda hos underleverantörerna arbetslöshet.

Socialdemokraternas dubbelspel i denna fråga borde få en och annan socialdemokrat att fundera en extra gång innan man röstar i EU-valet 2009. Är socialdemokratisk EU-politik bäst för att rädda de svenska jobben?



2009-01-04 Villaägare tvingas betala onödiga energideklarationer

Riksdagen beslutade våren 2006 att införa en lag om energideklarationer för både hyresfastigheter, lokaler och i vissa fall för småhus, och det var Sveriges sätt att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv från 2002 om byggnaders energiprestanda. Lagen är alltså en produkt av den tidigare socialdemokratiska regeringen, och börjar verka från årsskiftet 2008/09. Från och med nu måste bland annat alla som säljer småhus för permanentboende göra en energideklaration i samband med försäljningen, och i vissa fall gäller detta även vid uthyrning av småhus. Regelverket är konstruerat så att man inte som fastighetsägare får göra deklarationen själv, utan man måste använda en extern konsult. Och det är inte gratis.

Lagen har - som så många andra lagar - ett gott syfte. Man vill främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. (Så var det med lagen om obligatorisk ventilationskontroll också, en lag som infördes 1992, varefter man gjorde undantag just för de flesta småhus, eftersom lagen ansågs både dyr och onödigt byråkratisk för en vanlig villaägare). Man tycker ju att med de höga energipriser som gäller borde varje husköpare själv ha intresse av att ta reda på energiförbrukningen i fastigheten. Detta har också alltid varit en viktig sak att gå igenom vid en fastighetsöverlåtelse, det vet jag själv från min tid som jurist på bank där jag upprättat många köpekontrakt vid fastighetsöverlåtelser. Jag ser lagstiftningen som ännu ett utslag av hur storebror vill styra över människors liv, och tycker att det borde räcka med dagens styrande energibeskattning som ger fastighetsägarna incitament att minska sin energiförbrukning. Jag tror inte för ett ögonblick att en kostsam energideklaration tillför något alls i denna process, mer än att möjligen skapa stora inkomster för de anlitade konsulterna.

Hösten 2007 lämnade jag in en riksdagsmotion om att man borde införa en förenklad form av energideklarationer för småhus, som man kunde klara att fylla i själv som fastighetsägare - ungefär som när man gör sin fastighetsdeklaration. Jag har inte heller kunnat utläsa att EU:s regelverk föreskriver att en utomstående expert måste anlitas. Jag tror inte heller för ett ögonblick att alla europeiska stater inom EU har konstruerat lika omfattande och kostsamma regelverk som Sverige i denna fråga. Som vanligt skall Sverige "vara bäst i klassen" och lägga nya pålagor på sina medborgare för att verkligen visa att man genomför EU:s tveksamma beslut.

Riksdagen avslog tyvärr min motion, med motiveringen att "erfarenhet ännu saknas av hur kravet på energideklaration fungerar för egnahem"."Enligt utskottets uppfattning får det förutsättas att kostnaderna för en energideklaration av egnahem kommer att kunna stå i proportion till syftet med och nyttan av deklarationen. Utskottet är inte berett att förorda en ordning som innebär att ägaren själv får upprätta en deklaration i förenklad form. Enligt utskottets mening kan det bl.a. ifrågasättas om värdet av en sådan deklaration skulle stå i överensstämmelse med lagens syfte." Det sista är jag som sagt mycket tveksam till, rent juridiskt.

Men skam den som ger sig! I höstas lämnade jag in en ny motion i frågan kompletterad bland annat med nya fakta om vad en energideklaration kostar att göra. I de fall konsulten anser att det räcker med granskning på kontoret av de handlingar fastighetsägaren ifyllt kostar en energideklaration normalt drygt 3.000 kronor. Vid de fall ett besök erfordras blir det betydligt dyrare. Jag kommer att argumentera med kraft för en enklare lösning - det måste någon gång bli ett slut med alla nya pålagor på de svenska medborgarna där man skall tvingas anlita olika former av konsulter och producera papper och intyg som man inte själv anser sig ha någon nytta av. Precis som när det gäller den skadliga "pumplagen" (som jag kommenterade den 29/12) är lagen om energideklarationer ett arv från den tidigare s-regeringen. Jag kan inte förstå varför vi från Alliansen måste försvara en onödigt byråkratisk och dyr lag som införts av en tidigare socialistisk regering, i stället för att försöka förenkla regelverket!



2009-01-04 Bodström får klart godkänt

Nej, det handlar inte om förre justitieminister Bodströms framfart i riksdagens debatter (som jag ju kommenterat vid tidigare tillfällen). Nu handlar det i stället om hans debut som deckar- författare. Jag fick hans bok Rymmaren i julklapp av min syster, och måste säga att boken var klart läsvärd och faktiskt riktigt bra!

Extra kul är det att se hur Bodström väver in verklighets- beskrivningar kring det utsatta livet som minister i boken. Mycket av det han beskriver är säkert självupplevt, och han skriver också att hälften i boken har hänt på riktigt och resten skulle mycket väl kunna hända. Som riksdagsledamot känner jag igen mig i mycket av det som beskrivs kring det politiska livet och förhållandet mellan riksdagen och regeringen. Bodström driver dessutom en del med advokatvärlden och domstolsvärlden, och det märks att han vet vad han talar om. Han bjuder också friskt på sig själv i boken, där han på flera ställen driver med sin egen person i egenskap av justitieministerns företrädare.

Några exempel på hur Bodström beskriver sig själv:

Inför en radiodebatt mellan Gerd Lundin (justitieminister i boken) och hennes företrädare (uppenbarligen Bodström) säger Gerds pressekreterare om motdebattören att "Det är han som brukar vara hetsig när han inte får prata om fotboll, om sina fyra barn eller om att han jobbat som advokat. Han är bara för patetisk".

På ett annat ställe i boken skall kriminalvårdsverkets generaldirektör hålla presskonferens. Problemet är bara att han är helt oinsatt i en viktig händelse eftersom han är i Thailand på semester. Justitieministerns pressekreterare påpekar för ministern att det inte finns något värre än att vara på fel plats när saker händer. "Tänk på Bodström och Göteborgskravallerna. Sämsta presskonferensen genom tiderna just för att han var på fel plats och hade noll koll"

I slutet av boken möts Gerd Lundin och hennes företrädare (uppenbarligen Bodström) i en TV-debatt. Bodström blir då så upprörd att han välter ut ett vattenglas över programledarens papper, och blir tillsagd att lugna ned sig...

Jag har ofta kritiserat Bodström både för politiska utspel och för han emellanåt obalanserade och lite buffliga stil i riksdagsdebatter med sin efterträdare Betarice Ask, där han bland annat fått skarpa tillsägelser av talmannen. Men nu måste jag ge Bodström ett stort erkännande - jag gillar politiker som har lite distans och vågar bjuda lite på sig själv och till och med driva lite med sin egen person. När Alliansen vinner valet 2010, och om Bodström tröttnar på politiken och juridiken, har han helt klart en framtid som deckarförfattare. Han har nog fler spännande avslöjanden att göra från livet som minister.



2009-01-02 Regeringens nya utnämningspolitik ger resultat

Regeringen fick ju kritik i början av regeringsinnehavet för att man inte tillräckligt snabbt genomförde sin nya utnämningspolitik, dvs att statliga toppjobb inte skulle delas ut till politiska kompisar så som socialdemokraterna alltid gjort, utan att kompetens och duglighet skulle avgöra. En del i denna förändring är att allt fler toppjobb numera annonseras ut och att man vill ha flera sökande till jobben för att kunna hitta den bästa. Jag kommer ihåg att jag skrev på bloggen att det kommer att ta tid innan förändringarna slår igenom, och att man får ha lite tålamod. Men nu börjar resultaten märkas, och medias beskrivning låter nu på ett helt annat sätt.

Idag rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion bland annat att hälften av de statliga toppjobben nu går till kvinnor, mot 32 procent under regeringen Persson. Tjugo procent av de nya myndighetscheferna har utländsk bakgrund. Då den förra s-regeringen satt vid makten var siffran bara sex procent.

Ett exempel där en ny generaldirektör är både kvinna och har utländsk bakgrund är Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, som är den statliga toppchef som jag själv har mest med att göra. Hon är enligt min åsikt ett utmärkt exempel på hur man kan få en riktigt bra och engagerad generaldirektör om man bara ger människor utanför den politiska världen chansen!

Resultaten visar också återigen att man kan rekrytera både duktiga kvinnliga chefer och chefer med utländsk bakgrund utan att tillämpa kvotering. Ger man många lämpliga kandidater en seriös chans att finnas med vid en rekrytering så får man en bättre könsmässig och etnisk spridning på cheferna av bara farten! Viktigt är också att varje chef bär med sig vetskapen om att man fått sitt toppjobb enbart för att man helt enkelt var den bäste kandidaten - och ingenting annat!



2009-01-02 God Fortsättning alla bloggbesökare!

Sedan några veckor har jag ett nytt statistikverktyg på hemsidan som ger bättre statistik över antalet besökare. Jag kan nu också se ungefär varifrån besökarna kommer - dvs från vilka länder och regioner. Lite kul är det att bara under december har jag haft besökare från 14 olika länder. Förutom från ett antal olika europeiska stater även USA, Peru, Japan - och Benin i Afrika! (du som finns där, hör gärna av dig!) I Sverige har jag besökare från norra Norrland ner till sydligaste Skåne, men givetvis är en stor majoritet från Västsverige.

Du som bloggbesökare är i gott sällskap - hittills har bloggen ericsoniubbhult.se haft över 90.000 besökare och hemsidan har totalt haft ca 153.000 träffar på nätet! Gillar du bloggen och hemsidan - sprid gärna adressen till fler!

Hittills har jag skrivit 2.125 blogginlägg. Vissa läsare hör av sig med tips och idéer, och har du själv något du tycker jag borde ta upp så skicka ett mail via kontaktformuläret längst upp på sidan! Jag tänker fortsätta utveckla och förbättra bloggen och försöka öka läsvärdet ytterligare.