Utskottsresa till Slovenien 26-28 maj 2008

(Inläggen ligger i omvänd kronologisk ordning, precis som bloggen i övrigt är uppbyggd!)


2008-05-28 ParlamentsbesökSista dagen i Ljubljana var det dags för besök i parlamentet, som ursprungligen byggdes av kommunisterna på 1950-talet och då fungerade som ett (maktlöst) delstatsparlament för den jugoslaviska delrepubliken Slovenien.

Först hade vi möte med politiker i Sloveniens utskott för arbetsmarknad, familj, jämställdhet och diskrimineringsfrågor (bilden t.v.) Det är första gången jag varit med om en överläggning med simultantolkning. Alla hade hörlurar kopplade till en mottagare, och allt som sades översattes direkt från slovenska till engelska. Imponerande! Det blev samtal om arbetsmarknaden, demografiska problem, kollektivavtal, minimilöner, jämställdhet och familjepolitik mm. Det visade sig att Slovenien och Sverige inte är så olika som man kanske kunde tro, och många av samhällsproblemen är likartade. Men båda länderna har idag hög tillväxt och låg arbetslöshet, så det ser ju egentligen ganska ljust ut, trots en lite svagare konjunktur i hela Europa.

Därefter blev det besök inne i själva parlamentet. Vi fick nöja oss åhörarläktaren som omväxling, eftersom det pågick debatter. Det mesta påminner om Sverige, fast man har många fler parlamentariker i förhållande till folkmängden än i Sverige, ca 100 på en befolkning på 2 miljoner, mot Sveriges 349 på en befolkning på drygt 9 miljoner.I den stora hallen utanför parlamentets plenisal finns hela Sloveniens historia beskriven i jättelika målningar. Man kan följa historien fram till den kommunistiska perioden. I en liten utställning nedanför beskrivs sedan Sloveniens frigörelse från Jugoslavien och det tio dagar långa kriget 1991, och stegen fram mot demokrati. Kontrasterna blir stora när man ser de kommunistiska symbolerna, och nedanför dessa det självständiga demokratiska Sloveniens flagga sida vid sida med EU-flaggan! Slovenien är ett utmärkt exempel på att demokrati och marknadekonomi är ett bättre sätt att skapa välstånd på än socialism!2008-05-27 Mörk kostym i Slovensk sommarhetta

I dag har det varit 32 grader varmt i Ljubljana, en ovanligt kraftig och tidig värmebölja enligt svenska ambassaden. Jag kan meddela att mörk kostym med slips inte är helt optimal klädsel. Dagen började med besök hos Sloveniens fackliga paraplyorganisation, ZSSS, som samlar alla de fria fackföreningarna i Slovenien, både arbetare och tjänstemän.

Facken i Slovenien hade 100% anslutninsgrad under kommunisttiden, fast då var å andra sidan alla tvungna att vara med. Idag samlar man ca 40% av alla heltids- arbetande löntagare. I Slovenien gäller kollektivavtal ungefär som i Sverige, men man har också en lagstiftad minimilön. Ordföranden för ZSSS, Dusan Semolic, förklarade att man har ett nära samarbete med alla partier för att för utvecklingen framåt. Han berättade också att facket stödjer det nya EU-fördraget.

Huvudintrycket är att den fackliga centralorganisationen är betydligt mer politiskt självständig än i Sverige, även om det också förekommer omfattande strejker emellanåt.

Efter besöket åt vi lunch tillsammans med en representant för näringslivet - chefen för Ericsson i Slovenien. Därefter besökte vi arbetsmarknads- familje- och jämställdhets- departementet och fick höra vad som händer inom dessa områden i den Slovenska politiken.

Hela svenska riksdagens arbetsmarknadsutskott samlat utanför departementet.

Under sena eftermiddagen och kvällen fick vi äntligen lite fri tid. Vi tog linbanan upp till borgen, och därifrån har man en fantastisk utsikt över Ljubljana och de snötäckta Alperna i bakgrunden:I morgon skall vi besöka parlamentet och Sloveniens motsvarighet till vårt eget utskott.2008-05-26 En hektisk dag

Framme i Ljubljana, en fantastiskt vacker stad! Har inte haft tillfälle att se mycket av stan idag, men hann ändå ta dessa foton som visar floden Ljubljanica som rinner genom centrum. Senare rinner ut i den stora floden Sava, som flyter ihop med Donau långt söderut i Serbien.Efter incheckningen på hotellet åkte vi direkt till Sloveniens EU-kontor och fick utförlig information om Sloveniens arbete under ordförandeskapet för EU, och lite om hur parlamentets arbete påverkas av detta. Intressant för oss, eftersom Sverige ju är ordförande för EU andra halvåret 2009. Vi fick också höra en del om utrikespolitiska frågor rörande Balkan, EU:s utvidgning och om Kosovofrågan. Alla politiker och diplomater känner förresten väl till Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Han har verkligen satt avtryck i politiken på Balkan, mer än de flesta svenskar nog förstår.

I kväll var hela utskottet bjudna hem till ambassadörsparet John och Lena Hagard. Vi fick, förutom en god och trevlig måltid med Slovenska specialiteter, också en briefing om Sloveniens historia, politik och samhällsliv. Mycket intressant, och man inser snabbt att ganska mycket är komplicerat när det gäller politiken på Balkan. Man förstår också hur mycket EU betyder för stabiliteten i området. Genom tiderna har krigen på faktiskt stabilitet och fred, det får man aldrig glömma! Slovenien är idag ett ganska välmående land med god tillväxt, hela 6,1%, och ökande levnadsstandard. Man är medlemmar i EU och Nato och har Euron som valuta. Slovenerna är också de mest nöjda EU-medborgarna!

Precis som på alla svenska ambassader i världen skriver man in sig i gästboken när man kommer. Bredvid denna finns alltid ett inramat foto av kungaparet. Visst är det skönt med lite traditioner ibland!2008-05-26 Slovenien nästa!

I dag flyger jag till Sloveniens huvudstad, Ljubljana. Det är delar av riksdagens arbets- marknadsutskott som under tre dagar besöker Slovenien med anledning av att Slovenien just nu är ordförandeland i EU. På programmet finns besök hos Sloveniens parlament, utskott, möten med parlamentariker, ministrar, EU-ansvariga, representanter för näringsliv och fackliga organisationer. Det blir också en middag hos den svenske ambassadören.

Som vanligt är programmet välfyllt, men vi har blivit lovade en ledig kväll också och då får man väl försöka hinna se lite av staden. På bilden ser man Ljubljana och de Kamniska alperna i bakgrunden. På andra sidan ligger Österrike. Fungerar datauppkopplingarna kommer det rese- rapporter på bloggen. I annat fall återkommer jag igen på torsdag!