Blogg maj 2008

2008-05-30 Fotbyte igen?

Återigen gör ledande politiker fotbyte när det gäller energibeskattningen. Politiker i bland annat Frankrike, USA och England talar nu om att bensinpriserna måste sänkas och antyder att det kanske behövs skattesänkningar eller subventioner för att hålla tillbaka priset! Det är nästan lite komiskt - det är delvis samma politiker som nyligen slog sig för bröstet och tävlade om vem som snabbast och hårdast kunde sätta upp tuffa klimatmål för att sänka koldioxidutsläppen, vilket bara ansågs kunna ske genom höjd skatt.

Aftonbladet driver nu två parallella diskussioner i tidningen - dels en klimatreporter som driver frågan om höjd bensinskatt, dels en motorreporter som driver frågan om sänkt skatt. Visst skulle man kunna se det som ett exempel på balanserad journalistik, men samtidigt börjar det kännas lite märkligt.

Vad gäller energibeskattningen är min åsikt exakt densamma som tidigare. När marknadspriset på bensin och olja ökar så kraftigt som nu behövs verkligen ingen extra skattehöjning ovanpå detta! Det är inte billigt att köra bil idag, drivkrafterna att välja en bränslesnål bil eller en miljöbil är kraftigare än någonsin även utan nya skattehöjningar. Min uppfattning är att denna insikt börjar sprida sig alltmer inom Alliansen, och då inte minst inom moderaterna. Men det gäller att våga stå rakryggad när det blåser, främst från vänster, och man tävlar om vem som kan plåga svenska folket hårdast med nya energiskatter.



2008-05-30 Stackars vårdpersonal - sex veckors strejk gav 90 kronor...

Jag tycker faktiskt synd om vårdfackets medlemmar. Sex veckors strejk gav till slut nästan precis samma avtal som låg klart för underskrift före strejken. Media uppger att strejken i genomsnitt ger 90 kronor extra per månad för medlemmarna. Till detta kommer nu ett berg av övertid som krävs för att jobba ikapp i en redan ansträngd situation med personalbrist på många håll. Utfallet påminner mycket om resultaten efter Kommunalstrejken för 4-5 år sedan. Den gången blev löneutfallet till och med sämre för många än vad avtalsförslaget var före konflikten!

För Vårdfackets ordförande som pinsamt nog valde att framträda på Vänsterpartiets förstamaj-möte är nog framtiden osäker. Medlemmarna måste ju på goda grunder börja undra varför de egentligen strejkat.

Välutbildad vårdpersonal måste ha rimliga löner, det verkar de flesta vara överens om. Utbildning skall alltid löna sig genom bättre lön och denna lön får inte heller beskattas så hårt att det blir en extraskatt på utbildning. Enligt min mening finns det inga genvägar, tre saker behövs framförallt för att uppgradera bland annat vårdyrkena:
* En ökad mångfald inom vårdsektorn där man har flera arbetsgivare att välja på och där man också inom vissa områden kan göra avknoppningar och starta eget.
* Fortsatta skattesänkningar för dem som på grund av lång utbildning har lite högre lön, dvs att även den statliga skatten måste sänkas eller att inkomstgränsen för uttag av statlig skatt flyttas upp.
* Slutligen måste ännu fler svenskar i arbetsför ålder arbeta och betala skatt. Då ökar skatteintäkterna och det finns mer pengar till löner.

Att hålla tal hos Vänsterpartiet på första maj lär inte göra arbetet som välutbildad vårdanställd lönsammare. Och alla måste rimligen inse att strejker inom offentlig sektor inte ger någon effekt - just för att en monopolarbetsgivare inte behöver bry sig. Det negativa med strejken är att det riskerar att bli en dyr läxa för Vårdfacket, sannolikt både medlemsflykt och sparken för ordföranden. Men det goda är att svenska folket kanske får upp ögonen för att det behövs något annat än strejker för att komma framåt?



2008-05-30 Markpolitiker - våra nya förmyndare


En oenig socialnämnd i Mark har beslutat att inte lämna tillstånd till alkoholförsäljning längre än till klockan 01.00 i framtiden. Beslutet drevs igenom av (s) och (v) efter pinsamt stöd av en kristdemokrat.

Moderaternas gruppledare och tillika ledamot i socialnämnden, Anders Lindahl, har i media riktat skarp och berättigad kritik mot beslutet, eftersom alla beslut om stopptid 01.00 ändå brukar överklagas till länsrätten, som då brukar gå emot kommunen och ge tillstånd till försäljning till klockan 02.00.

Från moderat sida handlar saken om att myndigförklara vuxna människor. Men rimliga regler handlar också om att måna om ett lokalt näringsliv och levande nöjesliv i Mark. Om vi inte beviljar tillstånd till alkoholförsäljning till skötsamma krogar längre än till klockan 01.00 är risken stor att nöjeslivet flyttar till Borås, Göteborg eller Varberg i stället.

Socialnämndens beslut är rent löjeväckande, och visar att vissa politiker vill vara förmyndare för markborna. Minst en av dem som stödde beslutet är förresten nykterist. Inget ont om nykterister, tvärtom, men varför skall deras personliga inställning till alkohol avgöra denna typ av frågor? Socialnämndens politiker skall inte använda nämnden för att bedriva en personlig kamp mot alkohol, utan ta beslut för kommunens bästa.

Jag läste förresten denna insändare i BT häromdagen om de klåfingriga markpolitikerna. Mycket träffande! Jag vet inte vem signaturen Cheers är, men om han/hon läser detta får han/hon gärna höra av sig!

Än en gång har socialisterna bestämt över huvudet på vanligt folk. Mycket pinsamt för Marks kommun. Jag kanske skulle ta och bjuda upp Marks socialnämnd på ett studiebesök till Stockholm. Där går inte folk ut förrän runt midnatt...







2008-05-28 Parlamentsbesök



Sista dagen i Ljubljana var det dags för besök i parlamentet, som ursprungligen byggdes av kommunisterna på 1950-talet och då fungerade som ett (maktlöst) delstatsparlament för den jugoslaviska delrepubliken Slovenien.

Först hade vi möte med politiker i Sloveniens utskott för arbetsmarknad, familj, jämställdhet och diskrimineringsfrågor (bilden t.v.) Det är första gången jag varit med om en överläggning med simultantolkning. Alla hade hörlurar kopplade till en mottagare, och allt som sades översattes direkt från slovenska till engelska. Imponerande! Det blev samtal om arbetsmarknaden, demografiska problem, kollektivavtal, minimilöner, jämställdhet och familjepolitik mm. Det visade sig att Slovenien och Sverige inte är så olika som man kanske kunde tro, och många av samhällsproblemen är likartade. Men båda länderna har idag hög tillväxt och låg arbetslöshet, så det ser ju egentligen ganska ljust ut, trots en lite svagare konjunktur i hela Europa.

Därefter blev det besök inne i själva parlamentet. Vi fick nöja oss åhörarläktaren som omväxling, eftersom det pågick debatter. Det mesta påminner om Sverige, fast man har många fler parlamentariker i förhållande till folkmängden än i Sverige, ca 100 på en befolkning på 2 miljoner, mot Sveriges 349 på en befolkning på drygt 9 miljoner.



I den stora hallen utanför parlamentets plenisal finns hela Sloveniens historia beskriven i jättelika målningar. Man kan följa historien fram till den kommunistiska perioden. I en liten utställning nedanför beskrivs sedan Sloveniens frigörelse från Jugoslavien och det tio dagar långa kriget 1991, och stegen fram mot demokrati. Kontrasterna blir stora när man ser de kommunistiska symbolerna, och nedanför dessa det självständiga demokratiska Sloveniens flagga sida vid sida med EU-flaggan! Slovenien är ett utmärkt exempel på att demokrati och marknadekonomi är ett bättre sätt att skapa välstånd på än socialism!



2008-05-27 Mörk kostym i Slovensk sommarhetta

I dag har det varit 32 grader varmt i Ljubljana, en ovanligt kraftig och tidig värmebölja enligt svenska ambassaden. Jag kan meddela att mörk kostym med slips inte är helt optimal klädsel. Dagen började med besök hos Sloveniens fackliga paraplyorganisation, ZSSS, som samlar alla de fria fackföreningarna i Slovenien, både arbetare och tjänstemän.

Facken i Slovenien hade 100% anslutninsgrad under kommunisttiden, fast då var å andra sidan alla tvungna att vara med. Idag samlar man ca 40% av alla heltids- arbetande löntagare. I Slovenien gäller kollektivavtal ungefär som i Sverige, men man har också en lagstiftad minimilön. Ordföranden för ZSSS, Dusan Semolic, förklarade att man har ett nära samarbete med alla partier för att för utvecklingen framåt. Han berättade också att facket stödjer det nya EU-fördraget.

Huvudintrycket är att den fackliga centralorganisationen är betydligt mer politiskt självständig än i Sverige, även om det också förekommer omfattande strejker emellanåt.

Efter besöket åt vi lunch tillsammans med en representant för näringslivet - chefen för Ericsson i Slovenien. Därefter besökte vi arbetsmarknads- familje- och jämställdhets- departementet och fick höra vad som händer inom dessa områden i den Slovenska politiken.

Hela svenska riksdagens arbetsmarknadsutskott samlat utanför departementet.

Under sena eftermiddagen och kvällen fick vi äntligen lite fri tid. Vi tog linbanan upp till borgen, och därifrån har man en fantastisk utsikt över Ljubljana och de snötäckta Alperna i bakgrunden:



I morgon skall vi besöka parlamentet och Sloveniens motsvarighet till vårt eget utskott.



2008-05-26 Svensk skolpolitik

Har under dagen på nätet tagit del av nyheten att en statlig utredning föreslår att obehöriga lärare inte skall kunna få fast anställning på en skola. Jag har ännu inte kunnat läsa förslaget, men av det jag hört refereras hittills, och trots att vår skolminister Jan Björklund (fp) enligt media sägs stödja förslaget, måste jag ändå säga att jag ifrågasätter detta!

Jag har själv varit skolpolitiker på lokal nivå i Mark och på nära håll sett hur svårt det kan vara att rekrytera lärare med specialkunskaper, inte minst tilll gymnasiets praktiska program. Det räcker inte att en lärare är behörig som pedagog, det är också viktigt att ha kunskaper om det ämnesområde man undervisar i. Exempelvis behövs det duktiga snickare på byggprogrammet och kunniga elektriker på elprogrammet. Med den arbetsmarknad som finns idag är det knappast realistiskt att tro att en duktig hantverkare skulle lägga flera år på en pedagogisk utbildning för att få ett jobb som ger sämre lön än att jobba inom hantverket. Dessutom hinner man tappa aktuella fackkunskaper om man skall sätta sig på skolbänken. Och varför skulle man ta ett vikariat som lärare om man i stället kan få en fast anställning som snickare? Med förslaget finns stor risk att skolorna inte får tag på några lärare alls, och jag tycker därför inte att riksdagen skall sätta upp denna typ av tvingande regler. De flesta kommunpolitiker och skolledare anställer idag bara obehöriga i undantagsfall och bara om det inte finns något alternativ. Jag litar på deras goda omdöme och vill inte motarbeta det kommunala självstyret. Vidareutbildning av obehöriga lärare är utmärkt, men ett förbud att fastanställa lärare med viktiga specialkunskaper vore mycket olyckligt. Detta är en åsikt som jag tror och hoppas att jag delar med fler moderater och andra inom Alliansen. Björklund får gärna övertyga mig om att jag har fel, men detta är min ståndpunkt idag, grundad på egna erfarenheter.



2008-05-26 En hektisk dag

Framme i Ljubljana, en fantastiskt vacker stad! Har inte haft tillfälle att se mycket av stan idag, men hann ändå ta dessa foton som visar floden Ljubljanica som rinner genom centrum. Senare rinner ut i den stora floden Sava, som flyter ihop med Donau långt söderut i Serbien.



Efter incheckningen på hotellet åkte vi direkt till Sloveniens EU-kontor och fick utförlig information om Sloveniens arbete under ordförandeskapet för EU, och lite om hur parlamentets arbete påverkas av detta. Intressant för oss, eftersom Sverige ju är ordförande för EU andra halvåret 2009. Vi fick också höra en del om utrikespolitiska frågor rörande Balkan, EU:s utvidgning och om Kosovofrågan. Alla politiker och diplomater känner förresten väl till Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Han har verkligen satt avtryck i politiken på Balkan, mer än de flesta svenskar nog förstår.

I kväll var hela utskottet bjudna hem till ambassadörsparet John och Lena Hagard. Vi fick, förutom en god och trevlig måltid med Slovenska specialiteter, också en briefing om Sloveniens historia, politik och samhällsliv. Mycket intressant, och man inser snabbt att ganska mycket är komplicerat när det gäller politiken på Balkan. Man förstår också hur mycket EU betyder för stabiliteten i området. Genom tiderna har krigen på faktiskt stabilitet och fred, det får man aldrig glömma! Slovenien är idag ett ganska välmående land med god tillväxt, hela 6,1%, och ökande levnadsstandard. Man är medlemmar i EU och Nato och har Euron som valuta. Slovenerna är också de mest nöjda EU-medborgarna!

Precis som på alla svenska ambassader i världen skriver man in sig i gästboken när man kommer. Bredvid denna finns alltid ett inramat foto av kungaparet. Visst är det skönt med lite traditioner ibland!



2008-05-26 Slovenien nästa!

I dag flyger jag till Sloveniens huvudstad, Ljubljana. Det är delar av riksdagens arbets- marknadsutskott som under tre dagar besöker Slovenien med anledning av att Slovenien just nu är ordförandeland i EU. På programmet finns besök hos Sloveniens parlament, utskott, möten med parlamentariker, ministrar, EU-ansvariga, representanter för näringsliv och fackliga organisationer. Det blir också en middag hos den svenske ambassadören.

Som vanligt är programmet välfyllt, men vi har blivit lovade en ledig kväll också och då får man väl försöka hinna se lite av staden. På bilden ser man Ljubljana och de Kamniska alperna i bakgrunden. På andra sidan ligger Österrike. Fungerar datauppkopplingarna kommer det rese- rapporter på bloggen. I annat fall återkommer jag igen på torsdag!



2008-05-25 Medverkan på Hotell och Restaurangfackets kongress

I dag har jag medverkat i en debatt på Hotel- och Restautrangfackets (HRF) kongress på Arlanda. Jag debatterade arbetsmarknadspolitik med Josefin Brink från Vänsterpartiet. På grund av att jag flög med flygbolaget som aldrig avgår i tid (SAS) höll jag på att missa hela debatten, men till slut kom jag fram, en bra stund försenad.

Jag inledde med att berätta lite om min egen erfarenhet från restaurangbranschen - jag arbetade ju under 3-4 år på en restaurang på Avenyn i Göteborg, både kvällar, nätter, helger och under sommaren. Under den tiden lärde jag känna många som arbetade i branschen, och fick en ganska bra inblick i restaurangbranschens avarter och problem.

Självklart berättade jag också lite om allt det positiva som hänt på arbetsmarknaden sedan valet 2006. Fast det tar ju en bra stund, så jag fick korta ned det lite. Men jag nämnde givetvis att vi nu har den högsta sysselsättningen någonsin i Sverige och en öppen arbetslöshet på endast 2,9%. Jag nämnde också att till och med LO:s ledning anser att 70.000 av de 170.000 nya jobb som tillkommit sedan valet direkt beror på regeringens politik. Jag kunde också glädja de hotell- och restauranganställda med att deltidsarbetslösheten äntligen minskar och att antalet timanställda i Sverige minskat med 25%. Inom hotell- och restaurangbranschen har antalet anställda ökat med 11% under 2007, man har dessutom lyckats bra med sina löneförhandlingar. Men en genomsnittlig HRF-medlem har också fått nära 10.000 kronor per år i sänkt skatt! Höjd avgift till a-kassan och slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften har samtidigt kostat knappt 4.000 per år. Netto alltså ett tillskott i plånboken på ca 6.000 kronor på gerund av regeringens politik - 500 kronor per månad! Det är faktiskt mer än vad de framgångsrika löneavtalet gett i tillskott efter skatt.

Givetvis pratade vi även deltid och säsongsanställning. Jag kunde meddela att regeringens beslut att slopa tankarna på att förbjuda säsongsanställning faktiskt stöddes av HRF! Däremot påpekade jag att kravet på lagstadgad rätt till heltid skulle göra många HRF-medlemmar arbetslösa. Hur en facklig organisation kan driva en fråga som skulle göra deras egna medlemmar arbetslösa är för mig en gåta.

Hotel- och restaurangfacket är nog en av LO:s rödaste organisationer, och en hel del av kongressombuden hade uppenbarligen sina sympatier i det röda lägret. Men när jag lämnade lokalen efter debatten kom oväntat många kongressombud fram till mig och tackade för att jag kommmit och skapat mer politisk balans i debatten. Det värmde! Och vad jag kan se av inbjudningslistan var jag den ende representanten från Alliansen som deltog på kongressen. Fast lite underande är jag över varför mitt namn inte fanns med på den officiella informationen om kongressen på HRF:s hemsida? Min motdebattör från (v) och ett stort antal (s)-politiker räknades upp, men jag som ende moderat fanns inte med. Kanske är det inte politiskt korrekt att tala om för medlemmarna att man bjudit in en moderat, vad vet jag. Men jag kommer gärna tillbaka, vänstern har inte monopol på deltagande på fackliga kongresser!



2008-05-25 Sjukvården i Stockholm

Våra politiska motståndare brukar påstå att sjukvården i Stockholm blir sämre med moderat ledning. Moderaterna bemöter nu detta i ytterligare en mycket pedagogisk kampanj i bland annat tunnelbanan.

Sanningen är att mellan åren 2002-2006 avskaffade (s) två vårdcentraler i Storstockholm. Sedan moderaterna övertog ansvaret 2006 har det däremot tillkommit hela 40 nya vårdcentraler!

Oppositionen invänder då att de flesta av dessa finns i norra och östra delarna av staden och inte i de invandrartäta södra förorterna. Märkligt resonemang tycker jag - med tunnelbana tar det max tio minuter från söder till norr, och vilken stockholmare som helst kan fritt välja den vårdcentral man önskar.

I Stockholm kan man verkligen tala om valfrihet, både när det gäller sjukvård och skolor, och med den utmärkta kollektivtrafiken kan alla ta del av utbudet. En gymnasieungdom från en invandrartät stadsdel kan välja en skola i en annan del av stan. En socialbidragstagare i en socialt utsatt stadsdel kan ta tunnelbanan och använda vårdcentralen på Östermalm. Ibland blir man faktiskt lite avundsjuk! Det är inte lika enkelt att åstadkomma verklig valfrihet på landsbygden hemma i Sjuhärad med våra geografiska avstånd och begränsade kollektivtrafik. Fast det är klart, om den politiska viljan var lite starkare skulle det i vart fall bli en liten aning lättare...



2008-05-25 Borås Tidning uppmärksammar min fråga till jordbruksministern

Borås Tidning har idag en nyhetsartikel där man uppmärksammar min fråga till jordbruksministern rörande den praktiska tillämpningen av djurskyddslagstiftningen. Artikeln kan möjligen ge en bild av att jag vill förändra själva lagstiftningen i djurskyddslagen, men så är det inte. Min fråga till ministern handlar i stället om om hur lagen och föreskrifterna till denna tillämpas, och det framgår också av mitt pressmeddelande häromdagen. Jag har precis samma mening som juristen som uttalar sig i artikeln, det borde gå att tillämpa en helhetssyn vid bedömningen även med stöd av dagens lagstiftning. Jag tror dessutom att både lokala miljöpolitiker och djurskyddsinspektörer skulle vilja ha större frihet att just kunna göra en sådan helhetsbedömning i stället för att fastna i detaljerade regelverk. Vi får väl se vad jordbruksministern svarar - rapport kommer givetvis på bloggen så småningom!



2008-05-24 Även Expressen granskar riksdagledamöternas aktieinnehav

i Expressen igår fanns ett reportage i Expressen om riksdagsledamöternas aktieinnehav. Jag har ju vetat en tid att detta var på gång, eftersom jag nyligen både blev telefonintervjuad och fick besök i arbetsrummet i riksdagen av Expressens fotograf. Fotografen ja, han var uppenbarligen inte intresserad av att publicera ett särskilt fördelaktigt foto, snarare ser det ut som om han har fotograferat mig genom ett fisköga. Konstigt att han inte hittade något som var bättre med tanke på att han säkert knäppte av 50 bilder. Men bilden skulle väl kanske förstärka budskapet att alla aktieägare är allmänt skumma, så jag förstår tanken........
Som väntat gör Expressen stor sak både av att riksdagsledamöter äger aktier i största allmänhet, liksom att jag själv bland annat äger aktier i flera olje- och energibolag. Det mesta av mina kommentarer till Expressen har givetvis inte publicerats, men jag är inte förvånad, jag visste redan från början att avsikten med artikeln knappast var att spegla någon objektiv sanning. Så är livet när man är riksdagsledamot och man vänjer sig faktiskt.

Nu är ju mina aktieinnehav en ganska gammal nyhet vid det här laget, jag registrerade mina innehav helt frivilligt redan i november 2006, Dagens Nyheter skrev om mina aktier redan i höstas, och Borås Tidning hade ett stort reportage den 21 april i år. Jag har redan utförligt kommenterat både varför jag även äger aktier i olje- och gasbolag, varför jag inte ser något problem med innehaven, och varför jag tycker det är hyckleri av dem som ifrågasätter detta. Läs mer i mina två blogginlägg den 21 och 23 april. Huvudbudskapet är att jag definitivt inte tänker be om ursäkt för mina aktieinnehav!

Det kommer säkert fler liknande reportage, Riksdagens nya obligatoriska register kan säkert förse fler tidningar med material till spännande topplistor. Och kan det i sin tur öka sysselsättningen bland journalisterna och tidningsfolket så gör vi ju faktiskt en insats för en starkare arbetsmarknad, så jag bjuder på det.



2008-05-23 Olika tolkning av min syn på obligatorisk a-kassa

Kommentarerna kring torsdagens stora TCO-debatt om framtidens a-kassa har varit en smula motstridiga. Nyhetsbyrån Direkt påstod exempelvis att jag själv uttalade ett starkt stöd för en obligatorisk a-kassa. Det var verkligen en sanning med modifikation. Det jag sa var att utredningen val välgjord och faktiskt mot förmodan lyckats ta fram en möjlig praktisk lösning för att införa en obligatorisk a-kassa. Däremot påpekade jag att det finns ideologiska problem med frågan som naturligtvis inte berörs i utredningen, nämligen om man verkligen skall tvinga in människor i en a-kassa som man själv valt att lämna av logiska och rimliga skäl. Detta framgår inte av pressmeddelandet från Nyhetsbyrån Direkt...

TCO-tidningens nätupplaga påpekar däremot att jag "inte är odelat positiv till en obligatorisk a-kassa". Det är en mer nyanserad beskrivning, även om jag ju tidigare på bloggen snarare uttryckt mig ordentligt kritiskt, och det står jag för. Men jag står också givetvis bakom regeringens linje att remissinstanserna måste få säga sitt innan frågan avgörs av regeringen. Det är inte minst en demokratisk fråga!



2008-05-23 Kommunister i en svensk regering?

Frågan är befogad. För idag säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att socialdemokraterna är öppona för en regeringskoalition med vänsterpartiet och miljöpartiet efter valet 2010. Hur det skulle gå till i praktiken skall bli spännande att se, särskilt med tanke på de avgrundsdjupa åsiktsskillnaderna mellan de tre partierna i ett antal frågor, och hur sällan de uppträder med en gemensam linje i riksdagen. Men det är bra att frågan äntligen kommer upp på dagordningen, socialdemokraterna måste ge besked om vilken politik de vill föra och tillsammans med vem!

Beskedet om möjligt regeringssamarbete är både tragiskt och positivt. Tragiskt för att det öppnar upp för att Sverige för första gången skulle få en regering som baserar sin existens på ett gammalt kommunistparti med fortfarande bekännande kommunister, och till detta ett antal riktigt fanatiska miljöpartister. Vilken oerhörd skada dessa två småpartiers ofta mycket udda, och ibland rent ut sagt galna, krav skulle medföra för Sverige kan man bara gissa. Och skattehöjningarna skall vi inte tala om.

Samtidigt är därför beskedet också oerhört positivt för Alliansen. Även den som inte gillar precis varje beslut av Alliansregeringen borde inse att alternativet förskräcker. Jag tror att dagens besked från Ulvskog kan bli avgörande för valutgången 2010. Nu tvingas de tre oppositionspartierna bekänna färg och tala om vad de vill göra tillsammans. Och när det blir uppenbart för väljarna lär det knappast bli en nackel för Allianspartierna....



2008-05-23 Jag har ställt en fråga till jordbruksministern


Pressmeddelande 2008-05-23

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Fråga till jordbruksministern angående orimlig tolkning av djurskyddslagen

Den svenska djurskyddslagstiftningen är en modern lagstiftning, men skapar problem och oklarheter vid tillämpningen. I ett uppmärksammat ärende i Sjuhärad rörande hästhållning har en hästägare överklagat miljönämndens beslut rörande ombyggnad av hästboxar mm till både länsstyrelse och länsrätt, vilka båda givit hästägaren rätt. Men den aktuella miljönämnden har då överklagat ärendet vidare till kammarrätten, enligt egen uppgift för att få tydliga riktlinjer för framtida bedömningar. Liknande problem drabbar även lantbrukare, kennelägare, djurskyddsföreningar, djurparker och andra djurägare över hela landet.

Att den nya strängare lagstiftningen om olika mått, takhöjder och annat tillämpas vid byggnation av nya stallbyggnader och även tillämpas vid anskaffande av nya djur är en sak, liksom om det är uppenbart att ett djur far illa. Det känns däremot mindre lyckat att tillämpa reglerna fullt ut även i de fall det handlar om äldre djur som funnits länge på en gård och som av veterinär bedöms som fullt friska och välmående, men där det fattas några centimeter i takhöjd. Följderna av detta kan bli att fullt friska och välmående djur måste avlivas eller säljas för att en äldre ägare inte har råd att bygga om hela sin stallbyggnad. Detta kan knappast ha varit avsikten med lagstiftningen. Äldre djur som uppenbarligen mår bra borde kunna undantas från de nya strängare reglerna under sin återstående livstid. Man borde givetvis göra en helhetsbedömning av djurets situation i stället för att bara mäta centimetrar.

Jag har nu ställt en skriftlig fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om vad han tänker vidta för åtgärder för att garantera att regelverket kring djurtillsyn tillämpas på ett rimligt sätt där man gör en helhetsbedömning av djurets välbefinnande. Hela frågan kan du läsa här




2008-05-23 Mycket (s)krik för lite ull...



Socialdemokraternas nyblivne gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, intervjuas i Kommunalarbetaren angående socialdemokraternas "nya" jobbpolitik och "företagsvänliga linje". Österberg får frågan: "Vari ligger det nya i s jobbpolitik?" Österbergs svar blir: "Egentligen är det inte så mycket nytt i sig. Men ett nytt ställningstagande är väl att vi vill ha social trygghet också för företagarna. Vi är fortfarande ett löntagarparti, men för att löntagarna ska ha ett jobb att gå till måste vi också ha företagare."

Socialdemokraternas "nya" jobbpolitik är alltså egentligen samma gamla politik som skapade det stora utanförskapet i Sverige. Och företagare är något nödvändigt ont, som till nöds kan accepteras men i övrigt inte är särskilt viktiga, för socialdemokratetrna är enligt Österberg ett löntagarparti, punkt slut. Det enda nya är att man efter 12 år i majoritet plötsligt upptäckt att företagare också behöver ett socialt skyddsnät (något som Alliansregeringen redan ser över för övrigt). Så var det med sossarnas nya revolutionerande jobbpolitik och den nya företagsvänliga linjen. Det doftar som sagt klippning lång väg.



2008-05-22 Sänkta avgifter till a-kassan

I dag tog riksdagen beslut om propositionen "En effektivare arbetslöshetsförsäkring". En viktig del i förslaget är att även sjukskrivna skall slippa betala den högre avgiften till a-kassan, dvs samma regler som redan gäller för arbetslösa.

Dessutom införs en ökad differentiering i avgift mellan a-kassorna där arbetslösheten i den enskilda a-kassan får ett ökat genomslag. Resultatet av detta blir kraftigt sänkt avgift till a-kassan för de flesta. I snitt sänks a-kasseavgiften med 70 kronor till 250 kronor i månaden. 90 procent av de medlemmar som är kvar i a-kassan får en avgiftssänkning!

Hur avgifterna förändras i de olika a-kassorna kan du se här.



2008-05-22 Jag - en marxistisk planekonom?

Ja, i vart fall om man skall tro LO-ekonomen Dan Andersson. Under dagens TCO-debatt höll han flera fullständigt obegripliga anföranden med märkliga påståenden om Alliansregeringen som jag inte tror någon begrep. Han påstod bland annat att Alliansregeringen bedriver marxistisk planekonomi!

Mycket har jag blivit beskylld för som politiker, men detta var faktiskt ett helt nytt grepp.




2008-05-22 Debatt hos TCO

Under hela förmiddagen idag har jag deltagit i en välbesökt paneldebatt hos TCO där alla riksdagspartierna samt de fackliga organisationerna fanns med i panelen. Ämnet var framtidens a-kassa, men det spårade snabbt ur efter några svepande inlägg från Sven-Erik Österberg, nyvald gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen och Dan Andersson, LO-ekonom. De ägnade den mesta tiden åt att klaga på regeringen i största allmänhet och pratade väldigt lite om framtidens a-kassa.

Själv bemötte jag kritiken, och det var inte så svårt. Arbetslösheten sjunker, lönerna ökar och inkomstskatten minskar. Regeringens politik fungerar alldeles utmärkt, till och med nu när konjunkturen är lite svagare. Som stöd för mina argument hade jag bland annat den senaste statistiken från SCB över arbetsmarknaden:

"Ingen avmattning på arbetsmarknaden
Under april var 4 576 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta, vilket är en ökning med 92 000 personer eller 2,1 procent jämfört med april 2007. Antalet arbetslösa var 293 000 eller 6,0 procent av arbetskraften. Antalet personer i arbete och antalet arbetade timmar var rekordhöga under april. I genomsnitt var 4 222 000 personer i arbete."




2008-05-21 Företagsklimatet i Mark oroar

Marks kommun har i Svenskt Näringslivs senaste ranking fallit som en sten till plats 205 av 281 granskade kommuner, klart sämst i Sjuhärad. Missnöjet bland Marks företagare är ingen nyhet utan något som bekymrat politikerna under många år. Markmoderaterna hade redan förra mandatperioden en särskild tillväxtgrupp som intervjuade ett antal företagare om vilka lokala frågor som betyder mest för att de skall kunna utveckla sina företag och anställa fler. Tillväxtgruppens arbete utmynnade i ett omfattande tillväxtprogram för Mark som vi presenterade före valet 2006. En av de viktiga delarna i tillväxtprogrammet är just att främja det lokala företagsklimatet. Det kommunala tillväxtprogrammet skall ses som ett komplement till den moderata rikspolitiken som syftar till att förbättra företagsklimatet i hela landet.

Denna vecka har jag tillsammans med vårt moderata kommunalråd, moderaternas gruppledare och flera andra aktiva moderater i Mark en gemensam debattartikel i Borås Tidning och Markbladet som behandlar frågan om företagsklimatet. Det var en av markmoderaternas stora valfrågor, och vi tänker fortsätta driva på i frågan med tillväxtprogrammet som bas. Några av våra förslag har vi redan lyckats få igenom, bland annat att ta fram en konkurrensutsättningspolicy för kommunen och att lägga ut en del verksamheter på entreprenad. Vi kommer att ta upp en fortsatt diskussion bland Marks politiker för att försöka få stöd för fler av våra förslag, och även fortsätta dialogen med Marks företagare. Det enda sättet att skapa ett bättre företagsklimat i Mark är att politiker och näringsliv arbetar tillsammans.



2008-05-21 Naturvårdsverket ser inga förbättringar med ändrade flygvägar

Den stora omprövningen av verksamheten vid Landvetter flygplats pågår för fullt. Det är en lång process. I avvaktan på denna blir det som framgår av tidigare inlägg ingen förändring av dagens flygvägar för Stockholmstrafiken.

Alla inlagor som lämnas till miljödomstolen skickas också till mig för kännedom. Häromdagen kom ett intressant yttrande från Naturvårdsverket. Man skriver bland annat:

"Naturvårdsverket kan dock inte se de stora förbättringar som Luftfartsverket antyder i sin utredning. av miljökonsekvensbeskrivningen framgår att de föreslagna nya ut- och infklygningsvägarna medför förbättringar för vissa bostadsområden och försämringar för andra. En sådan försämring är tex för bostadsbebyggelsen söder om flygplatsen och längs med de stora utflygningsvägarna."

Detta är givetvis ett mycket bra yttrande som stödjer huvudargumentet från Ingsjöarnas Bullergrupp - att flygvägen till Stockholm inte skall förändras alls, utan fortsätta som idag.



2008-05-21 Applåder i riksdagen efter JA till vårdnadsbidraget


Pressmeddelande 2008-05-21

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Applåder i riksdagen efter JA till vårdnadsbidraget

För en liten stund sedan röstade jag JA till en av Sveriges viktigaste valfrihets- och rättvisereformer under denna mandatperiod. Det handlar givetvis om den nya lag som ger de svenska kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag.

Efter omröstningen i riksdagen som gav klartecken för den nya lagen utbröt en spontan applåd bland kammarens ledamöter. Beslutet är lika efterlängtat av oss som av många svenska småbarnsfamiljer.

Dagens omröstning följde efter gårdagskvällens långa debatt om vårdnadsbidraget som pågick i över tre timmar. Mitt eget anförande i debatten går att läsa på min hemsida, www.ericsoniubbhult.se

Jag gläds med de föräldrar i Sjuhärad som snart får större möjlighet att välja den barnomsorg som passar deras egna ett- och tvååringar. Vårdnadsbidraget är mycket flexibelt och ger kommunerna möjlighet att utforma det på det sätt som passar kommunens invånare bäst, och stor frihet för den enskilde när det gäller hur bidraget kan kombineras med arbete och olika former av barnomsorg på deltid. Vårdnadsbidraget ger fler föräldrar möjlighet till en mjukare övergång mellan föräldraledighet och arbetsliv. Det är bra för både föräldrar och barn.




2008-05-20 Maratondebatt om vårdnadsbidraget

Socialförsäkringsutskottet har just avslutat en över tre timmar lång debatt om lagförslaget att göra det möjligt för kommunerna att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Egentligen skiljde sig inte debatten nämnvärt från de vilda debatterna om vårdnadsbidraget genom åren i kommunfullmäktige i Mark. Tongångarna var hätska från motståndarna och det fanns knappast någon gräns för allt elände som kommer att följa när vårdnadsbidraget införs. Och samtidigt som oppositionen säger att ingen kommer att vilja utnyttja vårdnadsbidraget eftersom ersättningen är så låg så hävdar man att kostnaden att bli oerhöert hög för kommunerna och utarma den kommunala barnomsorgen. Den usla logiken i dessa resonemang påpekades flera gånger i debatten.

Själv höll jag ett av mina längsta anföranden i riksdagen, eftersom vårdnadsbidraget är en av mina politiska profilfrågor. Det blev mycket koppling till egna erfarnheter av vårdnadsbidraget på 1990-talet, och personliga erfarenheter av olika typer av barnomsorg, men också en berättelse om hur vårdnadsbidraget engagerat genom åren hemma i Mark, och hur kommunerna i Sjuhärad arbetar för att genomföra reformen. En sak jag också påpekade i debatten var vilka oerhört låga tankar som oppositionen har om svenska föräldrars, och då särskilt kvinnornas, förmåga att fatta egna beslut och avgöra vad som är bäst för dem. Jag sa rent ut i debatten att för oppositionen handlar det om makt - socialisterna vill bestämma över svenska familjer och den som inte lyder och inrättar sig efter den politiskt korrekta lösningen skall straffas och gå miste om samhällets stöd. Hela mitt anförande kan du läsa här.

Vad kostar då reformen? I dag är det 11% av alla barn i landet i åldern 1-3 år som inte är i förskola. Om föräldrarna till alla dessa barn utnyttjar vårdnadsbidraget blir kostnaden knappt 600 miljoner som skall spridas ut över de svenska kommunerna. Om fler än de 11% utnyttjar vårdnadsbidraget kommer den totala kostnaden att sjunka, eftersom vårdnadsbidraget är betydligt billigare för samhället än en dagisplats.

Alla regler och fakta om reformen om vårdnadsbidrag och om jämställdhetsbonusen (som också debatteras ikväll) hittar du på regeringens hemsida.



2008-05-20 Ingen flykting som vistas i Sverige får nekas akutsjukvård!

Idag tar riksdagen ställning till ett lagförslag om hälso- och sjukvård åt asylsökande. Föslaget säker- ställer att asylsökande erbjuds hälso- och sjukvård under trygga och ordnade förhållanden, och stärker därför tryggheten för de asylsökande. Lagstiftningen brådskar och är ett krav från EU. Få lagförslag har dock missförståtts och medvetet feltolkats som detta. De som sprider dessa myter är företrädare för vänsterpartiet och miljöpartiet, (socialdemokraterna stödjer däremot regeringens linje i frågan.) Regeringen kritiseras just nu i en mycket förvirrande riksdagsdebatt för att inte vilja utvidga rätten till vård för människor som saknar tillstånd att vistas i landet, människor som i debatten brukar kallas gömda eller papperslösa. Detta trots att denna fråga inte alls har något med dagens lagförslag att göra!

Både migrationsminister Tobias Billström och socialminister Göran Hägglund har vid upprepade tillfällen sagt att regeringen vill utvidga rätten till vård för gömda och papperslösa. Frågan är dock komplicerad, omfattningen av hälso- och sjukvård till människor som lever i Sverige utan tillstånd måste balanseras mot intresset av att upprätthålla en reglerad invandring. Alla som funderar över detta inser att det är en mycket svår avvägning, inte minst när det gäller barn som inte råder över sina föräldrars beslut att hålla sig gömda. Regeringen kommer att tillsätta en särskild utredning om utvidgad rätt till vård för gömda och papperslösa. Det är mer än vad tidigare regeringar förmått att göra. Men denna fråga har som sagt inget alls med dagens lagförslag att göra!

Det har också påståtts att läkare och landsting begår en brottslig handling om de, när dagens nya lag har trätt i kraft, ger vård till människor utan tillstånd att vistas i landet. Självklart är det inte så. Det finns inte någon del i förslaget som säger att det är ett brott att ge vård. Landstingen ska som hittills ­erbjuda omedelbar vård till samtliga som är i behov av sådan vård, även om de inte är bosatta inom landstinget. Detta regleras redan i hälso- och sjukvårds­lagen och påverkas inte alls av den nya vårdlagen.

Vad innebär då dagens beslut? Idag regleras asylsökandes rätt till vård i avtal mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De löper ut vid halvårsskiftet. Istället för att ingå nya överenskommelser med SKL ersätter vi dem med en lag. Detta gör vi för att öka tydligheten för den enskilde och för att stärka rättssäkerheten för de asylsökande. Lagförslaget förändrar inte ­något i praktiken för den som behöver vård. Dessutom måste rätten till vård för asylsökande regleras i lag enligt EU:s mottagande­direktiv. Regeringen har valt att hantera denna lag separerat från frågan om en utvidgning av vården för gömda och papperslösa eftersom den senare frågan kräver större överväganden.

Eftersom varken den nu föreslagna lagen eller avtalen mellan staten och SKL omfattar personer som vistas i landet utan tillstånd ändras inte omfattningen av den vård de har rätt till genom dagens beslut. Ingen får nekas akut och omedelbar vård i Sverige på grund av att de inte kan betala!



2008-05-20 Inget har hänt...

Kvinnor har lägre lön och arbetsinkomst än män, oavsett om de har barn eller ej skriver TCO i den tredje rapporten om kvinnors och mäns löner under 2000-talet som presenteras inom kort. TCO har gjort undersökningar sedan 2002 och de nya resultaten pekar inte på någon som helst utjämning av löneskillnaderna. "Utvecklingen står helt still" enligt TCO.

Trots detta vill feministerna och delar av den politiska eliten fortsätta på samma fruktlösa väg - tvång, lagstiftning, kvoteringar, positiv särbehandling, feministiska teorier om könsmaktsordning, motstånd mot vårdnadsbidrag och nej till ökad valfrihet för familjerna för att bara nämna något. För att inte tala om att lönekartläggning av kvinnors och mäns löner anses vara så viktig att den måste göras varje år - trots att det inte finns något som helst stöd för att det medfört någon som helst utjämning av lönerna mellan män och kvinnor. Någon gång borde väl till och med den mest radikale feminist inse att den sedan länge inslagna vägen inte leder någonstans?

Tänk om könsmönsterna och traditionerna i samhället sitter så djupt att man måste anpassa sig till effekterna av dem i stället för att försöka förändra dem? Problemet är kanske inte att många unga mammor (och glädjande nog även allt fler pappor) väljer att vara hemma lite längre med sina barn trots att det påverkar både karriär och löneutveckling negativt? Problemet är kanske i stället att samhället måste värdera upp detta viktiga arbete (vårdnadsbidraget), att arbetsgivarna måste lära sig att både karriärmässigt och lönemässigt värdera erfarenheterna som det ger att engagera sig i sina barn (vad gör TCO och andra fackliga organisationer?), och inte minst att pensionssystemet inte som idag får glömma bort dem som varit hemma lite längre tid? Kanske är höjning av golv och tak för ersättning från föräldrapenningen en viktigare fråga för väljarna än att könskvotera ersättningsmånaderna mellan föräldrarna?

Jag kommer aldrig att se det som ett samhällsproblem om kvinnor och män frivilligt ordnar sitt liv på ett sätt som passar dem. Jag kan inte heller acceptera att samhället lägger hinder i vägen för människor att göra egna frivilliga val, eller diskriminerar vissa typer av val för att de inte anses politiskt korrekta. Jag tycker samhället skall anpassa sin lagstiftning efter vad människor önskar i stället för att försöka få människor att anpassa sig till politiska eliten.

Detta är en av de saker jag tänker framföra när jag deltar i eftermiddagens debatt om Vårdnadsbidraget. Mer om detta på bloggen efter debatten!



2008-05-19 Jakten på klimatsanningen fortsätter...

Tillsammans med min moderate riksdagskollega, Sven-Yngve Persson från Skåne fortsätter jag jakten på kunskap i klimatfrågan. I fredags besökte vi, tillsammans med våra politiska sekreterare, Stockholms Universitet och Institutionen för tillämpad miljövetenskap. På Stockholms Universitet finns över 50 forskare som arbetar med olika miljö- och klimatfrågor, luftkvalitet, Östersjöns havsmiljö och mycket annat.

De forskare vi träffade i fredags anser att det är ostridigt att ökande koldioxidutsläpp är klimatdrivande. De är däremot mycket osäkra om vad detta innebär i form av framtida temperaturförändring. Kanske 2 grader, kanske 6 grader? De påpekade att även utsläpp av sot, andra partiklar och marknära ozon påverkar växthuseffekten vilket inte alltid hörs i debatten, och att en minskning av dessa utsläpp skulle ha en betydligt snabbare effekt på klimatet än att sänka halterna av koldioxid. Etanolen diskuterades också, och vi fick mycket klart besked om att etanolen släpper ut lika mycket klimatskadliga partiklar som bensin.

På Institutionen för tillämpad miljövetenskap anser man att frågorna om klimat, luftkvalitet och havsmiljö hänger ihop. I likhet med vad jag själv tidigare framfört vid flera tillfällen anser många av forskarna på Stockholms Universitet att det starka fokuset på klimatfrågan tar fokus från andra akuta hälsorisker som exempelvis dålig luftmiljö och skadliga partiklar.

Forskarna vid Stockholms Universitet vill gärna inleda konkret forskning kring de framtida regionala klimateffekterna i Nordöstra Europa/Skandinavien, hur de kan motverkas och hur man skall hantera följderna av de klimatförändringar som människan kanske ändå inte kan påverka. Återigen fick jag höra direkt från etablerade forskare hur mycket forskning som behövs på området och hur osäkra alla siffror är idag.

Ett exempel på teoretiska modeller som inte håller var exemplet Arktis. Enligt gällande vetenskapliga teorier borde isen på Arktis (Nordpolen) redan ha smält bort helt och hållet. Men det har den som bekant inte.... forskarna vi träffade sa rent ut att de vetenskapliga modellerna i detta fall helt enkelt inte fungerar!

Efter varje möte med klimat- och miljöforskare blir man alltmer ödmjuk inför den mycket komplicerade klimatfrågan. Den som tror sig sitta inne med en absolut sanning har mycket att bevisa.



2008-05-19 100.000

Min blogg och min hemsidas olika underavdelningar har under förmiddagen passerat sammanlagt 100.000 besök! Antalet unika besök på bloggen ligger en bit över 55.000. Kul, och väldigt stimulerande!



2008-05-19 Pinocchio lämnar ingen oberörd

Den omtalade Pinocchiostatyn, som egentligen heter "Walking to Borås" avtäcktes i fredags i centrala Borås. Det måste vara ett av de senaste årens mest omtalade konstverk i hela Sverige. Till och med lokala tidningar i Stockholm skriver om Pinocchio, och bäst av allt - Boråsarna fick den gratis, det var privata sponsorer som betalade kalaset. Statyn är 7,5 ton tung och nio meter hög! Borås Tidning har tagit detta foto, troligen från taket på sin egen redaktion som ligger på andra sidan gatan. Det ger verkligen statyn rättvisa.

Om du klickar på bilden kommer du till Borås Tidnings utförliga reportage om statyns långa väg från USA till Borås, och alla de politiska turerna kring statyn. Givetvis finns också ett stort reportage om fredagens högtidliga avtäckning som besöktes av 13.000 personer. Det är ungefär lika många som brukar besöka Elfsborgs hemmamatcher i genomsnitt.

Pinochio väcker känslor. Vissa tycker statyn är gräslig, andra tycker den är fantastisk. Själv var jag lite tveksam i början, men måste idag säga att jag ändrat mig. Jag tycker statyn är ganska häftig, och tycker Borås politiker var modiga som vågade ta beslutet och tacka ja till donationen trots alla negativa skriverier i början.



2008-05-16 Bensinpris på 27 kronor litern?

Sika, statens institut för kommunikationsanalys framförde idag att mer än en fördubbling av bensinpriset fram till 2020 är nödvändigt för att Sverige skall klara sina åtaganden att minska koldioxidutsläppen. Det kommer säkert att finnas ett antal politiker inom oppositionen som tar fasta på dessa stolligheter, jag skulle inte bli ett dugg förvånad. Idag gäller ju kampen bland fanatikerna vem som vågar förslå hårdast skatter på energi.

Nu finns det ju faktiskt en verklighet och en vardag bortom teoritiska forskarmodeller och jag blev glad över att höra vår miljöminister säga att en sådan höjning av skatten på bensin inte ens finns i hans föreställningsvärd.

För egen del skulle jag inte rösta för sådana skattehöjningar ens under pistolhot.



2008-05-16 Statsministern allt populärare

49 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan 33 procent känner störst förtroende för Mona Sahlin. 18 procent är tveksamma eller vet inte. Reinfeldts övertag har på tre månader ökat från 2 till 16 procentenheter, enligt en ny Sifoundersökning.

När motsvarande förtroendefråga ställdes i februari hade Reinfeldt störst förtroende hos 40 procent av väljarna och Sahlin hos 38 procent, medan 22 procent var tveksamma eller inte visste.

Kanske börjar äntligen verkligheten komma ifatt Mona Sahlin? Det är inte så konstigt att inte ens alla socialdemokrater föredrar henne som ledare för Sverige framför Fredrik Reinfeldt. Sahlin kan ju inte ens hålla ihop sitt eget parti. Hur skall hon då kunna hålla ihop en spretig koalition av (s), (v) och (mp)?



2008-05-16 Stort frågetecken för obligatorisk a-kassa

I går berättade jag att regeringen beslutat att förslaget om obligatorisk a-kassa skall sändas ut på remiss i likhet med alla andra utredningsförslag, även om arbetsmarknadsministern samtidigt sa att han ser en del problem med förslaget. Remissinstansernas åsikter kommer att ha stor betydelse när regeringen fattar beslut om att eventuellt gå vidare med ett lagförslag. Redan nu kan man i media se ett stort motstånd mot förslaget om obligatorisk a-kassa, även om jag inte är övertygad om att alla kritiker ännu hunnit läsa hela utredningen.

Finansministern har tidigare uttryckt tveksamhet för förslaget, och Statsministerns kommentarer till utredningsförslaget kommenteras i de flesta tidningar idag. Han konstaterar, precis som arbetsmarknadsministern, att de flesta som lämnat a-kassan gjort detta av logiska skäl. Det handlar enligt a-kassorna själva om människor som är nära pension och ser ett slut på yrkeskarriären, det handlar om studenter som ändå inte skulle få någon ersättning, men också om förtidspensionärer och småföretagare som kanske tidigare varit med av tradition, men som insett att de betalat för något som inte behövs eller som ändå inte skulle få någon ersättning vid arbetslöshet. Statsministern säger rent ut att han ser stora problem att genomföra förslaget, och att det känns fel att tvinga in människor i en försäkring som de själva valt att lämna. Jag säger inte emot honom.

Mitt stalltips är nog att detta förslag till sist kommer att gå samma väg som det tidigare utredningsförslaget att förbjuda kompletterande sjukförsäkringar efter ett års sjukskrivning. Dvs hamna i papperskorgen. Jag skulle personligen inte beklaga detta, och inte heller bli särskilt förvånad. Jag har ju tidigare på bloggen och i debatter framfört min tveksamhet till att det skulle gå att hitta en praktiskt genomförbar lösning som samtidigt känns ideologiskt vettig. Men jag tycker samtidigt att det är värdefullt att låta demokratin ha sin gång och låta remissinstanser lämna sina svar innan regeringen tar slutligt beslut. Man måste våga ta fram kontroversiella förslag, men samtidigt vara beredd att dra tillbaka dem om det visar sig bli svårt att genomföra dem på ett bra sätt.

I grunden kan jag samtidigt sympatisera med tanken att en a-kassa som till mer än hälften betalas av skattemedel borde omfatta så många löntagare som möjligt. Å andra sidan ser vi ju hur avgifterna till de flesta a-kassor nu sjunker kraftigt till följd av sjunkande arbetslöshet, och löntagarna har börjat märka att de faktiskt fått mer pengar att röra sig med efter jobbskatteavdraget, precis som regeringen lovade. Samtidigt börjar nog vissa LO-förbund ångra att de skrämde bort sina medlemmar från a-kassan, och det finns en tendens att de börjar nyansera sin bild av effekterna av avgiftshöjningen till a-kassan. Kanske kan allt detta tillsammans få människor som är i yrkesverksam ålder och kan ha nytta av försäkringen att frivilligt återvända till a-kassan? Att övriga grupper fortsätter att stå utanför kan jag leva med, det gör egentligen inte så mycket, vare sig för den enskilde eller för samhället.

På torsdag nästa vecka skall jag delta i en stor TCO-debatt/seminarie om framtidens a-kassa som representant för moderaterna. Det blir nog en välbesökt tillställning....



2008-05-16 Försvarspolitik

Under gårdagen hölls flera debatter i riksdagens kammare som rör försvarsfrågan. Ämnet är ju aktuellt med tanke på ÖB:s inspel i budgetdebatten där man hotar att lägga ned fler regementen om man inte får extra pengar.

Personligen tycker jag hela försvarsdiskussionen är lite märklig. En enig riksdag har för flera år sedan beslutat att Sverige skall ha ett insatsförsvar i stället för det gamla invasionsförsvaret. Insatsförsvaret innebär att svensk trupp snabbt kan ställa upp på uppdrag utomlands, men också att samma trupp skall kunna agera för att skydda Sverige. Uppdragen utomlands ger soldaterna erfarenheter och kunskaper som gör dem extra välutbildade att också skydda svenska intressen vid behov. Samtidigt gör vi en insats för fred och demokrati i andra länder. Kvaliten på det svenska försvarets insatser är faktiskt mycket god.

Karlsborgs Fästning där jag själv gjorde lumpen som plutonsbefäl på Signalregementet S2 åren 1980-81

Detsamma kan man däremot tyvärr inte kan säga om den ekonomiska kontrollen. Oavsett hur mycket försvaret sparar och omorganiserar, och hur många regementen man än lägger ned så kostar Försvaret ungefär lika mycket - ca 40 miljarder per år. Det finns en missuppfattning bland allmänheten att regeringen just nu sparar och skär ned i försvaret. Detta är fel. Försvarets uppgift och budget är fastlagd av riksdagen för både 2007 och 2008, och inget är förändrat i denna. Inga nya uppgifter har tillkommit och inga pengar har sparats bort. Trots detta redovisar Försvaret en budgetavvikelse på hela 1,5 miljarder, utan att kunna förklara vad dessa beror på. Det är givetvis en omöjlig situation, och inget som skulle accepteras när det gäller andra myndigheter. Nu sätter regeringen ned foten och kräver en ordentlig redogörelse för vad underskotten beror på, i stället för att bara skjuta till extra pengar. Lite förvånad blir jag när ÖB närmast utmålas som martyr under den hemska regeringen som ställer orimliga besparingskrav på Försvaret. Är det verkligen ett orimligt krav att man skall hålla sin budget när man inte fått några tillkommande uppgifter som kostar extra, och när man inte ens kan redogöra för orsaken till att man dragit över sin budget med 1,5 miljard?

För övrigt är det lite märkligt att försvaret har 17.000 anställda, varav 10.000 officerare, men bara 8.000 värnpliktiga. En minskning av antalet anställda känns ju inte helt orimlig.

När det gäller behovet av regementen måste detta också följa med sin tid. Exempelvis har de nya JAS-planen en sådan räckvidd att de från ett enda flygfält i Sverige kan flyga ända till Egypten, Iran eller Canada på en enda tank och dessutom medföra vapen! Det finns alltså egentligen inget behov av mer än en militär flygplats i Sverige under fredstid om man använder dessa flygplan. Under oroliga tider kompletteras dessutom flygplatserna med väl spridda flygplatser över hela landet. Försvaret skall ha de regementen och flygflottiljer som behövs för utbildningen. Det måste rimligen vara det enda som avgör vilka platser man skall finnas på i fredstid.

Jag undrar också en annan sak - varför skall riksdagen betämma vilka regementen som skall finnas kvar, flyttas, utökas eller läggas ned? Tänk om vi i riksdagen skulle bestämma var Arbetsförmedlingens kontor skall ligga, eller var Skattemyndigheten skall ha sina lokaler? Det rimliga vore att riksdag och regering ger Försvarsmyndigheten en uppgift med medföljande pengar. Hur uppgiften skall lösas och vilka regementen som behövs borde vara en sak för myndigheten att avgöra. Då slipper vi alla meningslösa rundflyttningar av regementen som saknar försvarspolitisk betydelse och bara görs av arbetsmarknadsskäl.

Försvarsministern kommer i slutet av året att presentera ett förslag om Försvarets framtida inriktning och dimensionering. Diskussionen om Försvarets framtid lär säkert fortsätta. För egen del tycker jag att en särkskilt viktig fråga som ofta kommer lite i skymundan är Hemvärnets roll. Hemvärnet är en viktig och ganska billig del av försvaret som garanterar att det finns ett lokalt försvar i alla delar av Sverige.



2008-05-15 Kvällsdebatter

I kväll har jag haft två sena anföranden och debatter i riksdagens kammare. Dagens två ärenden var väl kanske inte de politiskt mest heta frågorna, men det blev ändå en hård debatt. I dagsläget tar främst socialdemokraterna strid i nästan alla frågor, och ibland känns debatterna ganska meningslösa. Alla argument är redan uttömda i tidigare debatter.

Det första ärendet handlade om att överklagande av arbetsmiljömål i framtiden skall ske hos domstol i stället som tidigare hos regeringen. I dag är det normala att domstolar avgör rättstvister, och därför vill regeringen att även arbetsmiljöfrågorna skall hanteras på detta sätt. Allt för att avlasta regeringen onödiga och olämpliga uppgifter vilket även stärker rättssäkerheten och gör att juridiska avgöranden och inte politiska avgör rättstvisterna. Oppositionen vill att regeringen skall fortsätta att vara sista instans - något märkligt med tanke på det förtroende de annars visar för regeringen. Här kan du läsa mitt anförande.

Kvällens andra debatt rörde förslaget att de ärenden som överklagas från tingsrätt till Arbetsdomstolen kräver prövningstillstånd. Samtidigt blir förutsättningarna för att få prövningstillstånd ganska generösa. Förslaget syftar till att slentrianmässiga överklaganden inte skall belasta domstolarna utan endast ärenden där tidigare domstols beslut är tveksamt eller där det finns ett prejudikatvärde eller andra särskilda skäl att pröva ärendet på nytt. Även i denna fråga innebär det att arbetstvisterna kommer att behandlas på samma sätt som de flesta andra domstolstvister redan gör. I denna fråga var oppositionen helt oenig, (s) ville avslå hela förslaget, (v) ville göra vissa ändringar och (mp) stödde regeringens linje. Mitt anförande i denna debatt kan du läsa här.



2008-05-15 Inga beslut finns om obligatorisk a-kassa

Regeringens utredare har i dag presenterat ett utredningsförslag till hur en obligatorisk a-kassa skulle kunna införas. Förslaget kommer att skickas ut på remiss och alla remissinstanser kommer att få yttra sig både över förslaget och om det är praktiskt möjligt att genomföra detta. Inget är alltså beslutat och om det till sist kommer ett regeringsförslag om obligatorisk a-kassa lär bero på vad remissinstanserna - fackliga organisationer, a-kassor, arbetsgivare och andra säger.



2008-05-15 Talande bilder

Dessa affischtavlor pryder just nu Stockholms tunnelbana. De talar för sig själv.





2008-05-15 (O)företagsamma sossar

Socialdemokraterna tänker bli ett parti för småföretagarna. Säger man. Det låter liksom som en repris av tiden då Mona Sahlin som biträdande näringsminister var ansvarig för företagsfrågorna. Kommer någon ihåg att det kom ut något positivt av det?

Frågan är hur socialdemokraterna skall bli trovärdiga som småföretagarparti när man samtidigt driver en politik för höjda inkomstskatter, återinförande av förmögenhetsskatten, avskaffande av avdragsrätt för hushållsnära tjänster, avskaffande av sänkta arbetsgivaravgifter för unga, långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna, nej till närmast varje förenklingsförslag som rör lagar och regler, nej till konkurrensutsättning av offentlig verksamhet, motstånd mot friskolor, återinförande av stopplagen inom sjukvården, kraftigt höjda energiskatter, förslag om rätt till heltid, försvårande av möjligheterna till säsongsanställning och ett närmast hysteriskt värnande av alla statliga monopol. För att bara nämna något av allt man föreslagit sedan valet som skulle göra företagandet dyrare, svårare och mindre lönsamt.

Den enda "företagsamhet" jag kan märka hos oppositionen är ett kraftfullt nej till allt regeringen föreslår kombinerat med ett mörk svartmålning av allt som genomförs. I övrigt är man väldigt oföretagsamma.



2008-05-15 Lena Mellin, Aftonbladet: "Du har mer pengar än någonsin"

Lena Melin, (s)-märkt politisk kommentator på Aftonbladet, men ofta förvånansvärt objektiv i sina kommentarer, skrev i en krönika i går att även om maten blivit dyrare har de flesta mer pengar i plånboken än man någonsin haft. "Förklaringen är regeringens skattesänkningar" skriver Melin. Hon åberopar statistik som tagits fram av LO-ekonomerna, och som visar att inkomsten efter skatt ökade 2,6% 2006, 4,2% 2007 och enligt prognosen kommer att öka 3,4% både 2008 och 2009. Melin skriver att "priserna ökar, men trots det har du mer att röra dig med än du någonsin haft" och att det gäller både dem som arbetar, dem som äger sin fastighet och givetvis dem som slipper förmögenhetsskatt.

En viktig grupp som hittills däremot inte fått del av några skattesänkningar eller större inkomstökningar är pensionärer med låg pension och som inte bor i egen fastighet. Dessa har dessutom haft en mycket liten pensionsuppräkning de senaste 10-15 åren, men regeringens politik för fler i arbete ger faktiskt en större pensionsuppräkning både i år och kommande år än på mycket länge. Regeringens löfte att även pensionärer med låga inkomster skall få uppleva en ökad köpkraft mycket välkommet!



2008-05-14 Hotet från trädgårdslandet...

Fick just denna på mailen. Trots eventuella upphovsrättsliga tveksamheter kan jag ändå inte låta bli att lägga ut den på bloggen....

I helgen skall förresten mina egna mördarsniglar få smaka på effektiv medicin - nu har jag ett paket med nyinköpta nematoder i kylskåpet, redo att börja arbeta! Bäst att ta tag i problemet innan det blir för stort.





2008-05-14 Fastighetsskatten engagerar...och sjunker!

Häromdagen (den 8 maj) skrev jag om fastighetsskatten på bloggen och länkade till en debattartikel som jag samma dag fick publicerad i Borås Tidning. Tyvärr var länken från bloggen till artikeln felaktig, den gick till en äldre artikel i samma ämne (är nu rättat). I dag har jag en ny artikel i Markbladet med ett liknande innehåll, med anledning av en del vilseledande uppgifter som spridits av lokala socialdemokrater i Mark. Det är ju inte alls så att fastighetsskatten stiger, utan för de allra flesta är det precis tvärtom, och många får ordentliga sänkningar.

Fastighetsskatten ("Den lokala fastighetsavgiften") sänks den från 1% till 0,75% av taxeringsvärdet, ett tak införs på 6.000 kronor per år, och statens samlade skatteuttag från fastigheter minskar med hela 18 miljarder. Att enstaka fastigheter kan få lite höjd skatt jämfört med året innan beror på kraftiga höjningar av taxeringsvärdena - men med de gamla regelerna hade mycket fler fastighetsägare fått höjd skatt, och med betydligt större belopp än idag!



2008-05-14 Mona Sahlin har tappat greppet om sitt parti i Lavalfrågan

Gårdagens debatt i riksdagen visade "rörelsens" totala splittring i frågan kring Lavaldomen och det nya EU-fördraget. Socialdemokraternas ledning med Mona Sahlin i spetsen vill, precis som LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, hålla isär Lavaldomen/den svenska modellen och frågan om det nya EU-fördraget. När vi träffade LO-ordföranden nyligen påpekade hon att Lavaldomen faktiskt grundas på det gamla EU-fördraget och att det nya fördraget tydligt garanterar ökade rättigheter för de fackliga organisationerna. Det är därför dumt att sätta sig emot det nya EU-fördraget bara för att man inte gillar Laval-domen. Till saken hör att LO-ordföranden i Sverige även är ordförande för Europafacket - som är positiva till det nya fördraget.

Andra delar av "rörelsen" ser helt annorlunda på saken. Flera LO-förbund samt socialdemokraternas partidistrikt i Skåne kräver att (s) skall villkora ett stöd för det nya fördraget med att EU garanterar den svenska modellen. Samma sak hör man från vissa socialdemokratiska riksdagsledamöter och från vänsterpartister och miljöpartister. S-ledaren Mona Sahlin som fanns på plats i kammaren under debatten igår måste ha upplevt en stor frustration över den totala splittringen både inom partiet och inom LO. Frågan är om hon klarar att hålla ihop sitt parti, eller om hon tvingas av alla sina interna kritiker att byta åsikt?

Regeringen har en tydligare linje för att lösa problemen på ett konstruktivt sätt. Så här sa arbetsmarknadsministern bland annat i gårdagens debatt:

"Lavaldomen innebär inte slutet på den svenska modellen. Lavaldomen innebär inte att det nu blir fritt fram för lönedumping i Sverige. Det är fortfarande upp till medlemsstaterna att bestämma minimilöner, och i Sverige bestäms dessa i kollektivavtal. Lavaldomen ändrar inte på detta. Domstolen accepterar vår modell med kollektivavtalsbaserade minimilöner förutsatt att avtalen uppfyller kraven på transparens och förutsägbarhet– det tycker jag i sig är ett rimligt krav. Frågorna måste lösas på hemmaplan. Den nyligen tillsatta Laval-utredningen arbetar nu med att se över vilka förändringar som behöver vidtas i svensk lagstiftning. Arbetet kommer att ske i nära samråd med parterna. Jag är övertygad om att utredningen tillsammans med arbetsmarknadens parter kommer att hitta nationella lösningar som är i linje med både den svenska modellen och EG-rätten."

Ministern och regeringens linje är konstruktiv till skillnad från dem som bara vill använda Lavaldomen som ett slagträ i den kommande EU-valrörelsen.



2008-05-13 Gulddoft över gulsvart!

Jag fick just dessa bilder av gårdagens två målskyttar på mailen. Tack till Elisabeth Johansson som tog fotona på Stefan Ishizaki och Fredrik Berglund! Till råga på allt blev både Anders Svensson och Johan Wiland uttagna till landslagets EM-trupp. Visst borde även Stefan Ishizaki funnits med i truppen, men det är ändå kul att ha två Elfsborgare på plats under EM! Alla hyllar förresten Elfsborg idag och utskåpingen av Blåvitt har givit eko i hela fotbollssverige. Gulsvart får inte minst beröm för sitt fina och underhållande spel. Det är kul att vara gul!




Det är förresten intressant att jämföra tabellerna över allsvenskan i åt med tabellen 2006. Elfsborg har idag både fler poäng och bättre tabellplacering än efter motsvarande antal matcher guldåret 2006!




2008-05-13 Många får ny start i jobbet


"Regeringens satsning på nystartsjobb, som trädde i kraft i början på förra året har redan visat positiva resultat. Satsningen ger arbetsgivare möjlighet att snabbt rekrytera kompetent personal samtidigt som den öppnar dörrarna för dem som varit utanför arbetsmarknaden en tid. Från och med 2008 omfattar nystartsjobben inte bara anställningar i privata företag, utan också i offentlig sektor.

Detta är en väsentlig skillnad från socialdemokraternas satsning på plusjobb, där anställningarna begränsades till att omfatta jobb i offentlig sektor, jobb som i mångt och mycket saknade koppling till ett konkret behov av att tillsätta en viss tjänst."


Detta är inledningen till den debattartikel om nystartsjobben som jag idag har i GT tillsammans med min riksdagskollega från Göteborg, Hans Rothenberg. Hela artikeln kan du läsa här.

Apropå mitt blogginlägg om nystartsjobben häromdagen kan jag konstatera att nystartsjobben tydligen ger nästan var tredje deltagare fortsatt fast anställning när skatterabatten upphör. När socialdemokraterna kritiserar detta för att vara ett dåligt resultat tycker jag man skall fråga dem hur många som fick ett riktigt fast jobb när tiden för deras plusjobb löpt ut? Svaret på den frågan lär vara noll.



2008-05-13 Historiskt låg arbetslöshet i Västra Götaland

Arbetslösheten i Västra Götaland är nu den lägsta sedan 1991! I april var 2,1 procent av befolkningen i 16–64 års ålder arbetslösa, vilket är 21 000 personer. I flera av Sjuhärads kommuner ligger arbetslösheten betydligt under denna nivå.

Lite oroande är dock att antalet utannonserade jobb minskat med 10% i år jämfört med förra året. Varslen om uppsägning ligger stabilt i Västra Götaland, samma nivå som förra året, men ökar totalt i riket. I Sjuhärad är det dock fortfarande ett större problem att hitta personal till dem som säker än att hantera varsel.

Sammantaget ger arbetsmarknaden en något blandad bild. I vissa branscher som direkt berörs av problemen i USA skär företagen ned och varslar om uppsägning. I flera andra branscher däremot växer det så det knakar och är svårt att hitta folk. Och trots varsel och lite färre lediga jobb fortsätter arbetslösheten faktiskt att sjunka, stabilt vecka efter vecka, allt enligt Arbetsförmedlingens officiella veckostatistik. Den öppna arbetslösheten enligt arbetsförmedlingens statistik är nu nere på 2,9%. Det ger naturligtvis ett bra utgångsläge för att hjälpa dem som varslas om uppsägning och försöka hjälpa dem till jobb i andra branscher som utvecklas bättre.



2008-05-12 Elfsborg krossade Blåvitt
Elfsborg-IFK Göteborg 3-0

Man börjar känna gulddoften över gulsvart igen!

"Elfsborg mosade Blåvitt" Göteborgs-Posten


"Mästarmöte, men bara ett lag uppträdde som riktiga mästare. Elfsborg besegrade IFK Göteborg med 3–0."Aftonbladet

Två citat från tidningarna efter kvällens fantastiskt fina insats av Elfsborg. I andra halvlek var det rena lekstugan och Blåvitt fick knappt låna bollen. Alla i Elfsborg var bra, och 3-0 mot svenska mästarna ger mersmak. Det doftar guld om gulsvart!

Elfsborgs målvakt, Johan Wiland, höll nollan för sjätte matchen i rad. I morgon får vi veta om han tar en plats i den svenska EM-truppen!

Dena bild på Elfsborgs omutlige målvakt, Johan Wiland, har jag citerat från Aftonbladet/Sportbladet som skriver allt om matchen.

Borås Arena var för övrigt (nästan) utsåld. Det ryms 16.600 åskådare. Publiksiffran var 16.599. Det fanns alltså en enda osåld biljett. Undrar varför?

Min egen biljett är värd att spara. Bättre än så här blir knappast allsvensk fotboll. Dagens storseger kommer att bli ännu en av de minnesvärda segrarna över Blåvitt - det är många nu! Exempelvis storsegern 3-0 1997, eller förra årets 3-1-seger där Anders Svensson gjorde alla tre målen. Elfsborg har blivit en skräck för Blåvitt, och detta är årets viktigaste match för alla Elfsborgare.

Efter dagens seger ligger Elfsborg tvåa i tabellen inför EM-uppehållet, bara tre poäng efter Kalmar. Skall det räcka ända fram till ett nytt guld?




2008-05-12 Svenskarna vilsna i klimatfrågan

Naturvårdverket har gjort en undersökning om hur svenska folket ser på klimatfrågan. Det visar sig att endast en liten del av deltagarna i undersökningen har en tydlig åsikt. 8% ifrågasätter hela klimatproblemet och tror att det är en trend som snart passerar, medan 18% är närmast panikslagna och drivs av starkt engagemang, oro och dåligt samvete.

Resten - hela 74% - är på ett eller annat sätt osäkra. De är antingen passiva för att de inte känner någon större oro eller för att de är tveksamma om de i vilket fall kan påverka situationen, eller så känner de att något kanske borde göras men vet inte vad eller hur. Den största gruppen av alla är de sansat ifrågasättande som söker information men upplever hela frågan som mycket komplicerad. Till denna grupp får jag nog räkna in mig själv.

Resultatet av undersökningen är intressant - det visar att det behövs mer debatt och diskussion där olika åsikter i klimatfrågan får komma till tals. Jag tror också att politiska åtgärder som föreslås måste upplevas som rimliga och meningsfulla för att få acceptans och väcka engagemang bland medborgarna.

För egen del fortsätter jag att samla ocencurerad kunskap direkt från aktiva forskare. Kommande veckor kommer jag att träffa både klimatforskare på Polarforskningsinstitutet och på Stockholms Universitet. Mer om detta på bloggen senare.



2008-05-12 Fiasko - eller kanske rentav en succe?

TT har granskat utfallet av nystartsjobben genom att se vad som hänt med de hittills 9.313 personer vars nystartsjobb upphört, dvs där arbetsgivaren måste börja börja betala full arbetsgivaravgift för den anställde. Man konstaterar att 29% har fortsatt jobb, 63% är arbetslösa igen och 8% studerar eller gör något annat. I rubriken i Borås Tidning beskrivs detta resultat med rubriken "Nystartsjobb ingen ny start - två av tre tvingas tillbaka till arbetslöshet".

Man får aldrig glömma att det bara är de arbetslösa som står mycket långt från arbetsmarknaden och har varit arbetslösa mycket länge som kan komma i fråga för ett nystartsjobb. Det är en grupp som alltid har det svårt att komma tillbaka. Jag vet därför inte om jag kan hålla med om att det är dåligt att en tredjedel av de långtidssarbetslösa kommer tillbaka till arbetsmarknaden till följd av en insats från samhället, och jag tvivlar starkt på att någon av alla de andra åtgärderna för långtidsarbetslösa som fanns under tidigare s-regering givit lika bra resultat.

Om man till detta lägger de positiva effekterna av jobb- och utvecklingsgarantin, som hittills givit 10.200 långtidsarbetslösa ett riktigt jobb (se bloggen den 30/4) så ser man att regeringens olika åtgärder - sakta men säkert - hjälper allt fler långtidsarbetslösa tillbaka. Det blir alltid bakslag och motgångar när man arbetar med dem som står längst bort från arbetsmarknaden, men det gäller att vara uthållig och inte ge upp. Bara de två åtgärderna ovan har hjälpt över 11.000 långtidsarbetslösa tillbaka till ett riktigt jobb och egen försörjning, en stor vinst för både den enskilde och för samhället. Det är dessutom ett resultat som vi når trots att konjunkturen inte är lika stark som tidigare. Jag tycker faktiskt det ligger närmare succe än fiasko, och att rubriksättningen i BT-artikeln är synnerligen missvisande.



2008-05-12 Diskussioner om lagförslag mot läktarvåld

Regeringen har sänt ut ett utredningsförslag på remiss. Det gäller en ny lag om "Ytterligare åtgärder för att motverka ordningsstörningar i samband med idrottsarrangemang", Ds 2008:20. Det handlar alltså bland annat om skärpta åtgärder mot läktarvåld och upplopp i samband med fotbollsmatcher. Lagförslaget har redan fått en del kritik från supportergrupper för att gå för långt, samtidigt som de allsvenska fotbollsklubbarna i allt väsentligt verkar tycka att förslaget går åt rätt håll. En tydligare bild av hur förslaget uppfattas kommer att synas när alla remissvar kommit in.

I dag har jag följande inlägg på det oberoende Elfsborgsforumet ViGule med anledning av att frågan diskuterats där mellan gulsvarta supportrar de senaste dagarna:

"OK, eftersom jag är en av de 349 som skall rösta JA eller NEJ till skärpt lagstiftning mot läktarvåld mm så får jag väl komma med några kommentarer om själva lagförslaget. För det första är det alltså ett förslag som skickats ut på remiss för synpunkter från dem som vill framföra sådana. Jag tycker det är mycket bra om olika supporterklubbar lämnar synpunkter ("remissvar") med både ris och ros på förslaget och uttrycker detta på ett balanserat sätt. Detta når faktiskt fram och läses av departementsfolk och ministrar, och kan leda till förändringar!

Bakgrunden till förslaget är ju uppenbar - tilltagande våldsamheter både inne på arenor och utanför. När man ser vad som händer efter derbymatcherna i Stockholm tex blir man både bedrövad och arg över allt dessa ligister förstör för både sporten och sina egna lag. Både klubbar, vanliga skötsamma åskådare och samhället i stort kräver åtgärder. Inte minst gäller det alla de som inte är intresserade av fotboll, men som via skattsedeln får betala stora polisinsatser och skadegörelse på allmän egendom. Att detta inte alltid har något med själva sporten att göra är inte så lätt för alla att inse.

Lagförslaget har trots allt en del positiva delar, men givetvis kan man ha synpunkter på att vissa befogenheter, påföljder och straff kan upplevas som rättsosäkra och synnerligen hårda jämfört med andra förseelser eller brott i samhället. Det är säkert en av de saker som kommer att diskuteras innan ett definitivt lagförslag läggs fram.

Själv läser jag just nu in mig på lagen och jag lär återkomma på detta forum samt på min egen blogg med fler kommentarer senare. Men som sagt - balanserade och sansade kommentarer och synpunkter är alltid på sin plats i ett demokratiskt samhälle. Och den som vill är givetvis också välkommen att kontakta mig, enklast via bloggens kontaktfunktion."



2008-05-10 På måndag smäller det!

Elfsborg är i god form, och efter tre raka segrar ligger gulsvart nu trea i den allsvenska tabellen på samma poäng som tvåan IFK Göteborg. Dessa två lag är de enda som hittills lyckats besegra ledarlaget Kalmar.

På måndag kväll klockan 20.00 går vårens stora derbymatch på Borås Arena. Elfsborg tar emot Blåvitt. Det lag som vinner kan ha chans att gå upp i ledningen i allsvenskan inför EM-uppehållet. Redan är 14.500 biljetter sålda till derbyt, och det betyder att det kan bli fullsatt på Arenan. Hur det kommer att gå återstår att se. Elfsborg har seriens i särklass bästa försvar, bara tre insläppta mål på tio matcher. Däremot har man lite svårt med effektiviteten när det gäller att göra mål. Göteborg är målfarligare, men har också sämre försvarsspel, och dessutom har man inte vunnit en enda bortamatch i år.



2008-05-09 Ännu en vecka med praoelev i riksdagen

Den här veckan har jag haft min systerson Henrik som praoelev i riksdagen. Det har varit ett hektiskt schema.

I måndags besökte vi UF-mässan i Älvsjö, de följande dagarna har varit fyllda med debatter, voteringar, möten och guidningar, och Henrik har också fått följa med min politiske sekreterare några timmar för att se vad han gör.

I går var det också möjligt att besöka KU och följa en utfrågning, och på eftermiddagen besökte vi utrikesdepartementet tillsammans med våra vitryska gäster, och krockade med ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt i entrén.

På bilden provar Henrik talarstolen i riksdagens kammare, som vi hade möjlighet att besöka sent måndag kväll när det inte pågick några debatter.











2008-05-09 Vitryska ungdomar på riksdagsbesök

Jag har under veckan varit en av fem riksdagsledamöter som varit värdar för fyra ungdomar från vitryska oppositionspartiet BPF, bland annat ordföranden för ungdomsförbundet, Ilya Bohdan, som har besökt Sverige och riksdagen. Resan har bekostats av Jarl Hjalmarssonstiftelsen.

Att träffa ungdomar från Vitryssland och höra hur de brinner för att bidra till en demokratisk utveckling i det egna landet berör en starkt, och samtidigt inser man vilken skillnad det är att leva och verka i Sverige och Vitryssland, och vilken skillnad det är på samhällsproblemen i Sverige och Vitryssland. Ändå är våra länder nästan grannländer!

En del av de debatter som förs i den svenska riksdagen framstår som en strid om petitesser när man jämför med Vitrysslands problem, något det kan vara nyttigt att påminnas om ibland.

Bilden på ungdomarna tog jag utanför Utrikesdepartementet, "Arvfurstens palats", som vi besökte i går torsdag. En sak som gladde vitryssarna särskilt är den svenska regeringens beslut att öppna en fullvärdig ambassad i Minsk. Kontakterna mellan den vitryska oppositionen och moderata svenska riksdagsledamöter kommer att fortsätta på olika sätt framöver, även om det finns vissa praktiska hinder för helt öppna kontakter.



2008-05-08 Svenska folket stödjer i huvudsak regeringens prioriteringar

Enligt en undersökning gjord av Novius Opinion på uppdrag av Seko får regeringen stöd av svenska folket för sina prioriteringar av vilka statliga bolag som skall säljas och vilka som bör behållas i statlig ägo.

Svenska folket vill att staten behåller Posten, Apoteket, SJ och Vattenfall. Däremot är acceptansen större för att sälja Vin & Sprit, Telia Sonera, Nordea och Vasakronan. "Dessa bolag ses inte självklart som samhällsnyttiga" säger SEKO:s ordförande Jan Rudén, som dock enligt en intervju i DN hade önskat sig att fler skulle vilja slå vakt om statligt ägande av Telia Sonera. Till saken hör givetvis att SEKO av princip ogillar alla försäljningar av statliga företag.

På regeringens säljlista över vilka bolag som staten ska göra sig av med under mandatperioden står Vin & Sprit, Nordea, OMX, SBAB, Telia Sonera och Vasakronan. Däremot har regeringen tydligt sagt att bland annat LKAB, Vattenfall och SJ skall fortsätta att ägas av staten. När det gäller Apoteket och Posten kommer staten också att fortsätta äga bolagen, även om det sker förändringar i själva verksamheten. Apoteket utsätts för konkurrens och den svenska Posten planeras gå samman med den danska, fast det nya bolaget blir svenskt och får sitt huvudkontor i Sverige.

Resultatet av SEKO:s undersökning var faktiskt riktigt upplyftande. Det visar att Alliansens ansträngningar att förklara för allmänheten varför staten bör sälja en del av sina bolag för att få pengar till annat äntligen börjar ge resultat!



2008-05-08 Den nya fastighetsskatten räddar hushållen från skattesmäll

Organisationen Villaägarna konstaterade nyligen kritiskt att många hushåll får höjda taxeringsvärden och därmed risk för högre fastighetsskatt ("avgift") nästa år. Vad är nytt med detta kan man undra? Så här har det ju varit alla år, och det beror på att taxeringsvärdena löpande justeras för att följa prisutvecklingen på fastigheter.

I normala fall hade de ökade taxeringsvärdena också medfört en hård skattesmäll för många hushåll. Tidigare fanns det ju egentligen ingen gräns för hur hög fastighetsskatten kunde bli. Trots en del tillfälliga åtgärder då och då som frysningar och dämpningar av taxeringsvärdeshöjningarna slog förändringarna alltid igenom förr eller senare i form av höjd skatt. Skattebördan blev tyngre och tyngre att bära för varje år som gick. Ingen hänsyn togs till betalningsförmågan, och alla som bor i fastigheter med högt taxeringsvärde är faktiskt inte höginkomsttagare.

Efter Alliansens stora reform av fastighetsskatten gäller helt andra förutsättningar. Ingen fastighetsägare - oavsett vad man har för fastighet eller var man bor - riskerar en kraftig skattesmäll. Taket på 6.000 kronor i fastighetsskatt 2008 (deklaration 2009) gäller ju oavsett hur mycket taxeringsvärdet ökar. Vissa fastigheter med mycket låga taxeringsvärden kan få något höjd skatt 2008 jämfört med 2007, men det kan aldrig bli större höjning än upp till 6.000 kronor. För alla pensionärer gäller dessutom regeringens beslut att ingen skall behöva betala mer än 4% av sin hushållsinkomst i fastighetsskatt. De med lägst pensioner gynnas mest av detta. Sänkt fastighetsskatt på flerfamiljshus motverkar samtidigt onödiga hyreshöjningar för alla som bor i hyresrätt eller bostadsrätt.

Läs mer i min debattartikel i Borås Tidning idag om effekterna av den nya fastighetsskatten, och hur du själv kan räkna ut vad du tjänar på reformen! Skattebojan blir helt enkelt lite lättare att släpa på för de allra flesta.



2008-05-07 Mycket positiv rapport om hushållsnära tjänster

Den 2/5 berättade jag på bloggen om att hushållen som sökt avdrag för hushållsnära tjänster är väl fördelade geografiskt och inkomstmässigt och att avdrag söks av personer i alla åldrar.

Arbetsgivarorganisationen Almega kommer idag med en rapport som visar att under 2008 beräkas hela 184 000 hushåll köpa hushållsnära tjänster och då sysselsätter hemserviceföretagen 9 300 personer och omsätter 5 miljarder kronor. Det senaste halvåret har 1 800 personer nyanställs i hemservicebranschen. Av dessa kommer tre av fyra direkt från arbetslöshet. För genomsnittsföretaget har antalet heltidsanställda ökat från sju till elva samtidigt som antalet deltidsanställda har minskat från tio till sju, enligt undersökningen som gjorts av Demoskop.

"Skattereformen har gjort hemservicebranschen till en väg in på arbetsmarknaden för många arbetslösa. Och att fler arbetar heltid gör att de kan försörja sig och arbetet blir ett yrke, inte bara ett tillfälligt jobb" säger sa Inger Jonasdotter, branschansvarig för Almega Hemserviceföretagen.

Undersökningar visar att för 53 procent av svenskarna skulle intresset att köpa tjänsterna öka om skattereduktionen gavs direkt vid köpet, det vill säga att kunden inte behövde ligga ute med pengarna innan skattemyndigheten granskat köpen. Detta är också något som jag själv motionerat om i riksdagen, och i motionen också lämnat en konkret förslag till hur det skulle kunna gå till! Just nu sitter en utredning som kommer att komma med ett förslag om en skattelättnad redan vid köpet av den hushållsnära tjänsten, något som säkert kommer att öka tillväxten inom branschen ytterligare.



2008-05-07 Skattesystemet måste förenklas

Detta är rubriken på en debattartikel som jag och sju andra moderata riksdagsledamöter från hela landet undertecknat, och som publiceras i Borås Tidning idag. Den har även publicerats i flera andra tidningar runt om i landet den senaste tiden.

Under år av socialdemokratiska regeringar har en snårskog av skatteregler skapats, både för företag och privatpersoner. Alliansregeringen gör mycket för att minska berget av regler för småföretagarna. Men nu är den stora utmaningen att även minska regelkrånglet för de svenska hushållen. Vi riksdagsledamöter måste i alla våra beslut fundera och ställa frågan till oss själva; gör detta beslut vardagen för människor mindre komplicerad? Svaret på den frågan har alltför ofta varit ett uppenbart nej.

I artikeln konstaterar vi det knappast kommer att vara socialdemokraterna som kommer att frälsa landet från den byråkratiska djungel vi befinner oss i. Socialdemokraterna har nämligen med några avbrott styrt Sverige sedan 30-talet. För varje år som gått har berget av regler så småningom växt över huvudet på oss. För att inte Sverige ska bli ett ännu krångligare land att leva i för alla oss vanliga skattebetalare är det därför viktigt att alliansregeringen fortsätter leda reformarbetet i vårt land även under nästa mandatperiod. Inte minst för att skapa ett skattesystem som i grunden är så enkelt och begripligt för varje skattebetalare.



2008-05-06 Ibland går man till överdrift i jämställdhetsdebatten

Vägverket har fått i uppdrag av regeringen att utforma en "Fru Gårman-skylt", som komplement till den klassiska "Herr Gårman-skylten". Nu är jag väl inte helt övertygad om att just detta är den viktigaste jämställdhetsinsatsen under mandatperioden, men Vägverket tar ju ständigt fram nya skyltar så visst kan man väl använda även denna skylt efterhand utan större kostnader. Men jag ser det mer som en "kul grej" än en jämställdhetsåtgärd. Det var faktiskt också som studentspex man första gången kunde se "Fru Gårman-skylten" en gång i tiden!

När nu miljöpartisterna Maria Wetterstrand och Karin Svensson Smith ,allvarligt och seriöst (!), föreslår att man också bör byta ut varannan gammal skylt mot en ny med en kvinna på blir det däremot närmast lite löjligt. Även vägmärken skall alltså könskvoteras! Varför skall vissa politiker alltid lägga förslag som förlöjligar hela jämställdhetsarbetet? Med ett sådan prioritering som dessa två miljöpartisters på hur skattebetalarnas pengar skall användas kommer det dessutom aldrig att finnas pengar över till viktiga jämställdhetsåtgärder. Som att exempelvis höja lönerna för landets sjuksköterskor.



2008-05-05 Åtta UF-företag från Sjuhärad på plats på Älvsjömässan



Tidigare i kväll besökte jag Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm där 196 UF-företag (Ung företagsamhet) från hela Sverige ställde ut. Det är de främsta företagen från alla delar av Sverige som gör upp om olika titlar som exempelvis bästa företag, bästa tjänst, bästa produkt, bästa monter osv. Många av eleverna träffade jag även på den regionala utställningen i Borås den 27 februari, och nu var det kul att återse dem när de besökte Stockholm för den stora finalen.



Från Sjuhärad deltog åtta företag från olika gymnasieskolor: Cooking together UF (kokbok med rätter från hela världen skapade av ungdomar) och Kalsong by Svenska Tjejer UF (kalsonger) (ovan) samt mördarsnigeljägarna från Mark, KLOkast UF (nedan).



Bland montrarna hittade man även Lajjc Design UF (krukor tillverkade av återvunna bildäck) och Ordspill UF (servetter med tryckta samtalsämnen för att förhöja middagsstämningen):



Dessutom Stuff UF (profilreklam), samt slutligen - från Strömmaskolan hemma i Sätila - Tryckiflex UF (egendesignat reflextryck) (nedan). Tyvärr missade jag montern med KIK UF, det åttonde UF-företaget som försvarar Sjuhärads färger genom att sälja miljökassar.



I morgon tisdag avgörs det vilka företag som vinner respektive katergori. Jag hörde ryktesvis att flera Sjuhäradsföretag tillhör de nominerade. Det känns tryggt för Sjuhärads framtid med alla dessa entreprenörer bland våra gymnasieelever, och som riksdagsledamot blir man självklart extra stolt över UF-företagarna från de egna hemtrakterna!



2008-05-05 Allsvenska fotbollsspelare tjänar mer än en riksdagsledamot

Enligt en årlig analys från Svenska Fotbollssförbundet tjänar en allsvensk fotbollsspelare i dag 61.656 kr/månad i genomsnitt (och då ingår inte engångsersättningar, sk "signing fees" i samband med kontraktsskrivning). Mellan 2006 och 2007 ökade spelarlönerna med hela 21,6 procent, och räknat från 2004 är ökningen ungefär 60 procent.

Jag kan bara konstatera att de allsvenska fotbollsspelarna därmed tjänar ca 10.000 mer per månad än en svensk riksdagsledamot, och drygt 35.000 mer än en strejkande sjuksköterska. Om detta är rättvist och rimligt kan man givetvis diskutera. Men en sak är klar - även om en del säkert har synpunkter på mig som moderat riksdagsledamot så skall nog alla vara mycket tacksamma för att jag inte är allsvensk fotbollsspelare i stället.



2008-05-04 Dags att sjunga en lovsång till jobbskatteavdraget?

Båd' stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.


Av någon anledning "glömmer" man ofta bort att sjunga just denna vers av Internationalen under demonstrationerna på första maj. Den är väl antagligen inte riktigt politiskt korrekt för socialdemokraterna och vänsterpartiet som ju gjort skattehöjningar för vanliga löntagare till sin huvudsakliga affärside.

För egen del tycker jag i stället att det borde vara tilltalande för socialisterna i Sverige att Alliansregeringen gett de vanliga löntagarna (de "arme" i versen) de största skattesänkningarna och de största inkomstförstärkningarna på flera decennier.



2008-05-02 Hittills har 45.000 hushåll sökt avdrag för hushållsnära tjänster
Uppdaterad

Intresset för hushållsnära tjänster är stort, trots att reformen inte gällt så länge. I årets deklaration har hittills drygt 45.000 hushåll begärt att få göra avdrag för i första hand städ- och trädgårdstjänster. I Sjuhärad är det drygt 900 personer som sökt avdrag, 540 boråsare, 156 markbor, 131 från Ulricehamn och ett 70-tal från övriga kommuner i Sjuhärad. Hushållen har betalat i snitt 5.000 kronor för tjänsterna. Allt enligt en kartläggning som Rapport låtit göra.

Avdraget fördelar sig mellan alla inkomstgrupper och även låginkomsttagare har utnyttjat möjligheten. 42% av de som sökt avdrag tjänar under 24.000 kronor per månad. (Ca 10 procent är personer med en inkomst under 11.000 kronor per månad, 32% tjänade mellan 11.000 och 24.000 per månad, 20% tjänade mellan 24.000 och 32.000 per månad och resterande 38% tjänade över 32.000 per månad). 57% av de sökande är kvinnor, och det visar sig också att pensionärerna är en stor grupp bland de som utnyttjat bidraget. 20% av de sökande var under 40 år, 40% var mellan 40 och 65 år, och resterande 40% var över 65 år.

Slutsatsen blir att avdrag för hushållsnära tjänster är väl spritt över olika inkomstlägen och olika åldrar. Ansökningarna är också hyfsat väl spridda över landet om man räknar antalet sökande i procent av befolkningen, även om andelen är lite högre än genomsnittet i Storstockholm och lägre än genomsnittet i Norrland. Mest glädjande är kanske alla de nya jobb som reformen skapat och alla de svarta tjänster som nu i stället blivit vita!

För den som är nyfiken kan jag meddela att vår egen familj inte är en av de 900 i Sjuhärad som köpt eller yrkat avdrag för hushållsnära tjänster, så nu slipper journalisterna ringa mig och fråga...



2008-05-02 Sverige står starkt i snålblåsten - och oppositionen tjurar...

"När regeringen tillträdde förklarade statsministern att målet var att förstärka effekterna av högkonjunkturen för att få utrymme att dämpa effekterna av nästa lågkonjunktur. Detta verkar fungera väl. Alliansregeringen har tagit stort ekonomiskt ansvar ända sedan man tillträdde 2006 och prioriterat att få fler i arbete. Tack vare detta står svensk ekonomi och arbetsmarknad stadigt i snålblåsten, och svensk ekonomi möts idag med respekt i omvärlden. Vi har råd med både skattesänkningar för löntagarna, stöd till de sämst ställda pensionärerna, och satsningar på välfärden och infrastrukturen. Samtidigt kan staten visa fortsatt stora överskott och betala av på statsskulden så att denna kan halveras fram till 2011. Den regering som lyckas med allt detta samtidigt i ett oroligt konjunkturläge förtjänar faktiskt ett riktigt bra betyg!" Detta är ett utdrag ur den artikel jag fick publicerad i Borås Tidning på Valborsmässoafton med anledning av regeringens vårbudget. Trots mörka moln över världsekonomin och sämre konjunktur i USA står Sverige starkt i snålblåsten. Det ger större trygghet för svenska hushåll och företag.

Som väntat fick inte de starka statsfinanserna eller regeringens skattesänkningar för LO-medlemmarna eller välfärdsreformerna som tandvårdsreformen eller satsningarna på skolan, äldreomsorgen eller rättsväsendet något utrymme alls i årets förstamajdemonstrationer. Lika lite som den fallande långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten, eller att Sverige aldrig haft så många sysselsatta på arbetsmarknaden som nu.

Socialdemokraterna föredrog i stället att lägga kraft på att påstå att moderaterna vill avskaffa facket. Ett påstående som nog den mest illröde sosse undrar lite över, med tanke på hur hård kritik regeringen fått från andra håll för att man försvarar den svenska modellen med kollektivavtal och starka fackliga organisationer. Det är också skrämmande att höra hur politikerna på vänsterkanten ibland närmast verkar önska en ekonomisk tillbakagång i världen, att Sverige skall skadas så mycket som möjligt, och att svenska folket skall drabbas så hårt det bara går. Allt för att sittande regering skall få skulden. Nästan allt verkar tillåtet i kampen mot en demokratiskt vald borgerlig regering.

Har (s) inga intressantare utspel att försöka "elda massorna" med än att förvanska verkligheten och misstolka statistik, vilseleda om regeringens politik, kryddat med slagord om någon sorts diffusa orättvisor är det kanske inte så konstigt att s-ledaren Mona Sahlins popularitet faller.



2008-05-01 Arbetslösheten fortsätter minska - får regeringen beröm idag?

Under mars ökade antalet sysselsatta med 110 000 personer, eller 2,5 procent, till totalt 4 529 000, jämfört med mars 2007, och arbetslösheten fortsätter att sjunka. Totalt har arbetslösheten minskat med ca 170.000 personer sedan valet. Jag berättade förra veckan att till och med LO:s chefsekonom Dan Andersson öppet ställer sig bakom Konjunkturinstitutets bedömning att regeringens politik medfört en minskning av arbetslösheten med ca 70.000 personer. Resten av minskningen anser man beror på konjunkturen.

Fast det blir väl inga hyllningsplakat om detta heller idag. Att regeringens politik gör att fler arbetslösa LO-medlemmar får jobb är nog ingen särskilt viktig fråga för demonstranterna.