Blogg april 2008

2008-04-30 Jobb- och utvecklingsgarantin hjälper långtidsarbetslösa tillbaka

Den nya jobb- och utvecklingsgarantin är till för dem som förbrukat sina ersättningsdagar i a-kassan, samt arbetssökande utan arbetslöshetsförsäkring som varit sammanhängande arbetslösa eller programdeltagare under minst 18 månader.

Aktiviteterna inom jobb- och utvecklingsgarantin är indelade i tre faser, där den första fasen omfattar som längst 150 dagar. Den inleds med en kartläggning för att analysera vilka aktiviteter varje deltagare behöver för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Därefter kan individuellt anpassade jobbsökaraktiviteter med coachning komma in. Inom fas ett kan också förberedande insatser eller arbetsmarknadsutbildningar erbjudas för att underlätta för en person att få anställning. Insatserna ska vara korta och yrkesinriktade. I den andra fasen av jobb- och utvecklingsgarantin har deltagarna dessutom möjlighet till praktik eller arbetsträning ute hos olika arbetsgivare. I fas tre kommer, enligt förslag, arbetssökande som efter 450 ersättningsdagar med aktivitetsstöd inte har fått ett arbete att anvisas en varaktig samhällsnyttig sysselsättning. Denna fas blir aktuell tidigast 2009.

Av de långtidsarbetslösa som hittills deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin har drygt 10 200 fått arbete sedan starten den 2 juli i fjol. Av dessa har 1 650 fått ett nystartsjobb. "Det är glädjande att se att så många har fått arbete genom jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingens fokus på de som står längst ifrån arbetsmarknaden ger resultat" säger verksamhetsområdeschef Jan-Olof Dahlgren på Arbetsförmedlingen.

Självklart kommer denna lyckade satsning på att hjälpa de långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden att få stort beröm på förstamajdemonstrationerna i morgon.

Nej, jag bara skojar. Det är klart att den inte får!2008-04-29 Lösningen på matbristen?

Den franske jordbruksministern, Michel Barnier, berättar i Financial Times om hur man kan komma till rätta med den uppblossande livsmedelsbristen i världen. Lösningen ligger enligt Barnier i att Afrika och Latinamerika inför jordbruksstöd av EU-modell...

Jaha. EU:s allra sämst fungerande system skall alltså lösa världens livsmedelsproblem.

Lycka till!2008-04-29 Går det att föra en nyanserad debatt om biobränslen?

"Matbrist och svält runt om i världen har förvärrats av ett ökat användande av biobränslen". Det säger FN:s sändebud i matfrågor, Jean Ziegler. "Med de produktionsmetoder som används i dag utgör biobränslen ett oacceptabelt brott mot delar av mänskligheten", sade Ziegler vid en kongress om världens livsmedelssituation. Ziegler har begärt att FN:s säkerhetsråd och FN:s råd för mänskliga rättigheter ska införa ett femårigt stopp för skadlig biobränsleproduktion. Just ordet "skadlig" får man förståss leta lite efter i nyhetstelegrammen, de flesta medier, exempelvis SVT, skriver bara rubriken "FN kräver stopp för biobränsleproduktion". Det är ju faktiskt en viss skillnad.

I helgen fanns denna debattartikel att läsa i Svenska Dagbladet. Författare är Lars Bern, som bland annat är forskare, ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien och medlem i Svenska Naturskyddsföreningen. Han anser att ledarna för bland annat Miljöpartiet och Svenska Naturskyddsföreningen med "sin ihärdiga och okritiska bioenergipropaganda lett politiken in på ett villospår som kan leda till en miljökatastrof med allvarligare konsekvenser än själva växthuseffekten". Dessa åsikter stämmer väl med det som bland annat den tyska biståndsministern framfört tidigare (Se exempelvis mina blogginlägg om etanolen och spannmålsproduktionen den 23/4.)

Förra veckan fick vi riksdagsledamöter en annonsbilaga från "Bioalcohol Fuel Foundation" där biobränslen och då främst etanolen försvarades. I tidningen säger bland annat Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, att "debatten om biobränslen är snedvriden och påverkas av okunskap och myter". GM-koncernens vice VD bob Lutz påstår i samma tidning att mycket av det negativa vi kan läsa om etanolen kommer från den Amerikanska petroleuminstitutet som enligt Lutz "satsar över 2 miljarder årligen i en global antietanolkampanj". Miljöminister Andreas Carlgren uttalar sig också, och han går så långt att han säger att "det pågår en förtalskampanj mot etanol" och att det "inte är etanolen som driver upp matpriserna".

Det är lätt att konstatera att åsikterna från ledande forskare, företrädare för regeringar, FN och tunga organisationer varierar kraftigt, och att tonläget i debatten höjts efterhand från båda sidor. Hur skall jag som riksdagsledamot kunna ta kloka beslut baserat på denna information? Hur skall du som medborgare kunna avgöra vad som är rätt eller fel, och vilka biobränslen som är "bra" eller "dåliga"?

Något som också förbryllar mig är att media nu verkar ha bytt fot fullständigt. Journalister som tidigare hyllat etanolen som det enda rätta verkar nu i stället närmast drabbats av etanolskräck i takt med dramatiska reportage som sägs visa att världen svälter på grund av etanolen, och vinklar nu i stället nyhetsrubriker och reportage åt andra hållet. Ena veckan löser etanolen alla problem, andra veckan skall den totalförbjudas.

Varför är det så svårt att föra en sansad debatt i miljöfrågorna i stället för att springa som en yr fårskock efter den för tillfället mest populära och politiskt korrekta åsikten? De flesta borde inse att det finns både bra och dåliga biobränslen och bra eller dåliga produktionsmetoder. Är det inte detta saken borde handla om?

Och när nu åsikterna varierar så kraftigt i en förhållandevis okomplicerad fråga som etanolanvändning, är det då inte också dags att visa en liten smula ödmjukhet även i den grundläggande (och vetenskapligt oerhört komplicerade) - klimatfrågan? Hur kan någon tro att det bara finns en enda "sanning" i just den frågan när man inte ens kan vara överens om etanolen?2008-04-29 (Ko)ldioxidskatt

Koldioxidskatt på husdjur? Jajamensan! I vart fall om Helena Leander, miljöpartistisk riksdagsledamot får bestämma. I en debattartikel i Upsala Nya Tidning föreslår hon att man inför en koldioxidskatt på kor och grisar, eller uttryckt på ett mer byråkratiskt diskret sätt: "Det finns "all anledning att fundera över hur animaliesektorns miljöpåverkan kan beskattas".

Vad blir nästa innovativa förslag från de mer extrema miljöpartisterna i riksdagen? Kanske koldioxidskatt på hundar och katter? De både rapar och fiser de också!

Eller varför inte beskatta det av många tydligen mest avskydda djuret av alla - människan? Så här i deklarationstider skulle man ju kunna tänka sig att man fyller i en redogörelse av sina egna årliga kroppsliga gasformiga "utsläpp" i deklarationsblanketten och sedan beskattas för detta?

Eller varför inte införa en skatt på utsläpp av tokiga politiska förslag? Det är ju en form av utsläpp som blir alltmer besvärande.2008-04-28 Tullen blir kvar på Landvetter och ingen personal sägs upp

Bland annat tack vare regeringens tillskott med 50 nya miljoner kommer den fasta tullbemanningen att bli kvar på Landvetter flygplats. Detta är viktigt både för brottsbekämpningen och för servicen till näringslivet i hela Sjuhärad. Tullverket kommer inte heller att säga upp någon personal i landet, och tullverksamheten avvecklas inte heller som planerat i norra Sverige.

Beskedet lämnade tullens generaldirektör Karin Starrin i ett pressmeddelande idag.

Tyvärr verkar myndighetens beslut att lämna kontoret i Borås som ett led i en omorganisation att ligga fast. Det är givetvis beklagligt, men det är samtidigt positivt att ingen anställd kommer att sägas upp. Förhoppningsvis kommer servicen till företagen i Borås i framtiden att skötas från Landvetter i stället för från Göteborgs hamn som var det ursprungliga - och helt orimliga - förslaget.2008-04-28 Al Gores film blandar fakta med fiction från spelfilm!

Är verkligen alla medel tillåtna i klimatdebatten? Eller har Al Gores trovärdighet fått sig en rejäl törn? I filmen "An inconvenient truth" ("En obehaglig sanning") visas en scen där ett stort isstycke lossnar från kanten av en glaciär. Denna scen kommenteras mycket dramatiskt i filmen av Al Gore själv. Nu har denna filmsekvens visat sig vara allt annat än fakta, den är datoranimerad och tagen från fictionfilmen "The day after tomorrow"! Beviset ser du här! Al Gore har ebjudits att förklara saken i amerikansk TV, men avböjt. På Youtube finns också en längre version som visar att filmsekvenserna i de två filmerna är identiska.

Visst skulle man kanske kunna vara lite överseende med tanke på att det datoranimeringen sannolikt visar något som även sker i verkligheten. Men frågan är ändå om det är acceptabelt att krydda en dokumentärfilm med datoranimering för att göra filmen mer dramatisk? Särskilt som filmen marknadsförs som just en dokumentärfilm, och inget nämns om att datoranimerade filmsekvenser används. Även en hjärtknipande scen med en isbjörn som drunknar påstås för övrigt vara animerad. Det kan ju förklara en del. Själv har jag funderat en del på denna scen med tanke på att isbjörnarna är ett av världens skickligaste simmare, som kan simma flera mil i iskallt vatten...

När det nu visar sig att Al Gore blandat fakta och fiction i sin film, hur skall jag då kunna vara säker på att andra saker som han visar i filmen verkligen är korrekta? Jag undrar också vad som egentligen är Al Gores drivkraft - att beskriva verkligheten eller att göra en "bra" film som säljer och gör honom själv berömd och förmögen? Om jag inte kan lita på Al Gores film, varför skall jag då lita på hans budskap?

"The day after tomorrow" är en utmärkt och spännande spelfim. Men den är ju knappast en dokumentär.2008-04-28 Svansen kvar - om hunden själv får välja!

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vill ha ett stopp för kupering av svansen på hundar inom EU. Många länder har förbjudit stympning av hundars svansar och öron i kosmetiskt syfte, bland annat Sverige. Men i flera länder pågår det tyvärr fortfarande.

"Man ska inte förbjuda hunden att visa känslor och det gör man ju om man klipper av svansen på den" sade Erlandsson i Ekots lördags- intervju. Han har så rätt, och jag hoppas han kan få med sig sina kolleger i EU på ett totalförbud!

Alla mina blogginlägg om djurskydd mm finns nu också samlade på en egen arkivsida.

Våra två ögonstenar, Nelly (den svarta) och Madde. Båda självklart med svansen i behåll!2008-04-26 Elfsborg visade var skåpet skall stå
Elfsborg-Kalmar FF 1-0

Elfsborg mötte idag suveräna serieledarna Kalmar FF hemma på Borås Arena, och vann med 1-0. Men efter den mycket högklassiga inledningen av matchen kunde gulsvarts ledning i halvtid ha varit större. Andra halvlek var jämnare med vassa chanser för båda lagen, men Elfsborg höll ledningen ända in i mål. Nu är Elfsborg plötsligt tvåa i den haltande tabellen, och det mest anmärkningsvärda är väl kanske att man släppt in minst mål av alla lag! Roligast idag var annars att man återigen fick se bra insatser av flera av lagets ungdomar, Bajrami, Sjöhage, Kurbegovic och Avdic. Men idag var faktiskt alla bra och årets upplaga av Elfsborg kan gå långt. Varför inte ända fram till guld?2008-04-26 Fullt krig inom oppositionen

Flera miljöpartister (bland annat från partistyrelsen) skrev i en debattartikel i DN igår att "Vänsterpartiet skadar samarbetet mellan miljöpartiet och socialdemokraterna" och "Vi anser inte att vänsterpartiet har något betydelsefullt att tillföra arbetet med att forma en politik med den framtidskraft som behövs" samt att "Det är uppenart att vänsterns band till kommunismen fortfarande lever"

Som jag tidigare berättat är de tre oppositionspartierna, s, v och mp, ytterst sällan överens i riksdagen heller. Omröstningarna spretar åt alla håll i de flesta frågor. Det skall bli mycket intressant att se de tre partiernas "samlade valmanifest" inför valet 2010.2008-04-25 Informationsutbyte mellan myndigheter kan spara miljarder.

För att motverka bidragsbrott och andra felaktiga utbetalningar föreslår regeringen förbättrade möjligheter till elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheter. Förslaget, som nu först skall granskas av lagrådet, innebär att många myndigheter får lämna och ta emot information i elektronisk form inför beslut om ersättningar och bidrag. Det gäller Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket, Statens pensionsverk och Kronofogdemyndigheten. Även arbetslöshetskassorna och kommunernas socialnämnder är inblandade, de sistnämnda dock endast som mottagare av uppgifter.

Förhoppningsvis kan Skattemyndigheten också komma vissa skattebrott på spåren genom detta utökade myndighetssamarbete. Man vet ju idag att det ofta är samma människor som ägnar sig åt omfattande skattebrott och bidragsbrott, något som tillsammans kostar samhället många miljarder varje år.

I dag presenterar också Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport som visar att samverkan mellan myndigheter är ett bra sätt att stoppa bidragsbrott. Brå tycker dock att man bör koncentrera sig på större brott och inte polisanmäla småförseelser.

Vissa invänder att samarbete mellan myndigheter skulle medföra en onödig inskränkning av den personliga integriteten Jag håller inte med. Att samhället delat upp verksamheten i olika myndigheter är en sak, men i grunden kommer alla pengarna från samma källa - skattebetalarnas pengar! Skattebetalarna har rimligen rätt att kräva att samhället samordnar sina åtgärder mot både skattebrott och bidragsbrott. Varje skattebetalare måste känna att inbetald skatt verkligen går till det som är avsikten, annars minskar självklart lusten att betala skatt.2008-04-25 Vad är KU:s uppgift?

Konstitutionsutskottets uppgift är att granska. Det är för att klarlägga oklarheter som man ställer frågor eller håller sina förhör med ministrar och andra. Exempelvis statssekreterare Lars Danielsson som fortfarande vägrar att tala om var han befann sig under Tsunamikatastrofen.

När ett oenigt KU begär att förre statssekreteraren Ulrika Schenström skall kallas till förhör handlar det inte om att försöka klarlägga fakta eller utreda oklarheter, utan bara om att försöka få uppmärksamhet i media. Det finns ju inget som är oklart. Schenström hade jouren. Hon var berusad. Hon fick sparken av statsministern. Vad är oklart med detta?

KU börjar alltmer bli en politisk lekstuga som tappat allt uns av integritet och förtroende bland allmänheten. Detta är nu inte bara min egen åsikt utan något som får stöd även av två forskare i statsvetenskap vid Uppsala Universitet. De anser att politikerna missbrukar KU. Forskarna Shirin Ahlbäck och Helena Wockelberg har granskat 142 KU-anmälningar mot statsråd och analyserat ett antal utskottsutfrågningar. 42 proc av anmälningarna saknar tydlig hänvisning till vilka lagar och regler som inte följts och KU får gång på gång ta ställning till samma principiella frågor. "Ibland är det rena tramsigheterna", säger Wockelberg i en artikel i tidningen Fokus.

Tankarna om att inrätta en oberoende författningsdomstol vid sidan av KU blir alltmer tilltalande. En sådan domstol skulle garantera en juridisk prövning av stora och viktiga frågor som rör demokratin och lagstiftningen. Oppositionen har ju tyvärr degraderat KU till en politisk lektuga.2008-04-24 Ingen lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam

Regeringen har beslutat att inte gå vidare med ett lagförslag om könsdiskriminerande reklam. Anledningen är främst att ett lagförslag kan strida mot grundlagen (yttrandefriheten och tryckfriheten). "Jag är inte beredd att inskränka en grundläggande mänsklig fri- och rättighet för en lagstiftning vars effektivitet jag ifrågasätter. Så vinner vi inte slaget om jämställdheten" säger ansvarig minister, Nyamko Sabuni (fp). Ännu ett klokt besked av en av mina favoritministrar!

För egen del tror jag att det bästa sättet att få bort oönskad reklam är att vi konsumenter reagerar. Det betyder mycket mer än en lagstiftning som knappast går att kontrollera och som dessutom skapar en massa gränsdragningsproblem och bedömningsfrågor.2008-04-24 Delad poäng på SöderstadionEn av fördelarna med att vistas i Stockholm under veckorna är att man kan passa på att se Elfsborgs bortamatcher. I går kväll besökte jag den något slitna Söderstadion och såg Hammarby ta emot Elfsborg. Matchen går väl inte till historien som en av de bättre, men skulle något lag ha vunnit borde det ha varit Elfsborg. Gulsvarts chanser var betydligt fler och vassare än Hammarbys. Men Elfsborgs spelare verkade inte alltför besvikna över 0-0 när de tackade oss gulsvarta på ståplats (kanske en 50-60 personer) efter matchen.

När det gäller Hammarby var publikens sång på läktaren betydligt mer imponerande än lagets spel. Efter den senaste tidens bråk med supportrar från stockholmslagen inblandade känns det bra att kunna säga att Hammarbys supportrar var helt OK i går. Jag åkte tunnelbana både till och från matchen (iförd gulsvart halsduk) tillsammans med massor av Hammarbysupportrar, men upplevde inte det minsta obehag av detta. Alla fotbollssupportrar i Stockholm är faktiskt inte huliganer, de flesta är hur trevliga som helst!

På lördag möter Elfsborg Kalmar på hemmaplan. Ett Kalmar som dragit ifrån rejält i serien och verkar helt oslagbara. Det blir något att bita i för Elfsborg!2008-04-23 Lite mer om "omoraliska aktieinnehav"
Uppdaterad

BT:s granskning av mina och andra riksdagsledamöters aktiesparande har gjort att jag fått några sura kommentarer. Vissa tycker tydligen inte att jag som moderat riksdagsledamot skall äga aktier i olje- och gasbolagen Vostok Nafta och Lundin Petroleum.

Bland de större aktieägarna i Vostok Nafta finns både första, tredje och fjärde AP-fonden, samt exempelvis Folksam, AFA och Skandia, samt alla de stora bankernas aktiefonder. Även bland aktieägarna i Lundin Petroleum hittar man statliga pensionsfonder, försäkringsbolag och bankernas fondbolag. Detta innebär att de flesta svenskar - på ett eller annat sätt - är indirekta delägare i de två olje- och gasbolagen. Varför då inte jag som privatperson skall få direktäga aktier i dessa bolag utan få kritik kan jag faktiskt inte förstå.

Hyckleri var ordet.

Tillägg 24/4:
Under gårdagen fick jag fler kommentarer om detta och artikeln i BT. De allra flesta som hört av sig verkar uppskatta att riksdagsledamöter äger aktier i svenska företag. En kommentar tyckte jag var extra intressant (och uppenbarligen hade den som skrev kommentaren läst mitt blogginlägg den 21/4....):

"Hej! Jag har själv hjärtat till vänster och kommer knappast att rösta på dig. Är född arbetare och så är det bara. Men när det gäller aktier håller jag med dig. Vi jobbar på ett av de stora verkstadsföretagen och vi gubbar och tjejer på golvet har en egen aktiesparklubb där vi länge sparat 200 kronor per månad. Varför skulle inte vi som jobbar ihop pengarna också få ta del av vinsterna? Varför skall inte vanliga knegare få äga aktier? Vi snackade lite om detta på frukosten när vi läste Boråstidningen och vi tycker nog samma sak allihop. Varför köper inte alla riksdagsmän aktier om ni nu tror på svensk industri? Utan oss i industrin blir det inga pengar till något annat heller. Och ni riksdagsmän lär väl ha råd om vi har det?"

Jag hade inte sagt det bättre själv. Aktieägande är något för alla, antingen man sparar i fonder eller direktäger aktier. Faktum är att det en gång var moderatledaren Gösta Bohman som i egenskap av ekonomiminister införde skattefondsparandet på 1970-talet, det som startade privatpersonernas sparande i värdepapper. Som bankanställd har jag sett många småsparare få ihop en bra slant genom ett flitigt månadssparande med blygsamma belopp, år efter år. Tänk vilken trygghet det ger! Med regeringens skattesänkningar får fler löntagare råd att lägga undan en hundring eller två i månaden. Det kan bli mycket pengar på några år.2008-04-23 Besök hos LO - och intressanta besked från LO:s ledning!

I går kväll var arbetsmarknadsutskottet bjudna till en informationskväll med buffé i LO-borgen. Det är inte varje dag man bli serverad ett glas vin vid bordet av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. För att vara artig valde jag rödvin, det passade liksom bäst i den röda LO-borgen...
Vid informationsmötet fick vi lyssna på LO:s chefsekonom Dan Andersson, som jag faktiskt tycker har en viss intregritet och inte drar sig för att kritisera såväl den förra (s)-regeringen som Alliansen. Fast indirekt kritiserar han ju då även sin egen ordförande, eftersom Wanja L-W inte bara är LO-ordförande utan även sitter med i socialdemokraternas partiledning.... snacka om att sitta på två stolar!

Några mycket intressanta ståndpunkter från LO-ledningen kom fram vid mötet:

1. LO medger att det skapats 70.000 nya jobb till följd av regeringens politik! Resten av de nya jobben anser man beror på konjunkturen. Detta erkännande blir utmärkt att ha med sig i kommande riksdagsdebatter.
2. LO har räknat ut vad varje jobb "kostar" genom att dela kostnaden för skattesänkningar med varje nytt jobb. Man menar därför att varje nytt jobb "kostat" 700.000 kronor. LO anser att denna "kostnad" är för hög. Att det skulle kunna finnas andra fördelar med att sänka skatten för LO:s medlemmar verkar inte ha slagit LO:s ledning.
3. LO vill återställa a-kassan, och mer därtill. Ända upp till drygt 30.000 kronor i månadslön skall man ha 80% av lönen i ersättning, och detta utan tidsbegränsning. 90% av avgiften skall betalas av staten, och dessutom vill man återinföra skattereduktion för a-kasseavgiften. Jag frågade vad allt detta skulle kosta, och Dan Andersson uppgav då att det handlar om närmare 20 miljarder. Till detta kommer då förlusten av de 70.000 nya jobb som LO anser skapats till följd av regeringens skattesänkningar och övrig politik som man vill riva upp.

Den kanske mest intressanta diskussionen vid besöket hos LO kom upp när jag gav Wanja Lundby-Wedin en direkt fråga om hur hon ser på regeringens skattesänkningar för LO:s medlemmar. Wanja gav då det mycket förvånande beskedet att "jag träffar aldrig medlemmar som klagar över höga skatter". Jag frågade då om hennes medlemmar någon gång klagar över för låg lön, och det var tydligen betydligt vanligare.... Min följdfråga var då om det spelar någon roll för LO:s medlemmar om privatekonomin stärks genom en skattesänkning eller löneökning? Frågan gav inget tydligt svar. Däremot ansåg Wanja att dagens skattenivåer "på kort sikt" var rimliga. Det framgick inte av svaret om hon ställer sig bakom socialdemokraternas förslag att kraftigt höja skatten för LO:s medlemmar.

Frågan kring LO:s syn på vad som är bäst för deras medlemmar är intressant. Ta sjuksköterskestrejken som exempel (även om Vårdförbundet inte ingår i LO). Antag som hypotes att den skulle leda till att alla sjuksköterskor får 1.500 brutto mer per månad. Om socialdemokraterna och vänsterpartiet får bestämma kommer hela denna summa att tas tillbaka genom att de vill avskaffa jobbskatteavdraget! Värdet av jobbskatteavdraget är ca 1.000;-/månad för en sjuksköterska, och det motsvarar en bruttolöneförändring på ungefär 1.500 kronor. Med Alliansen vid makten har sjuksköterskorna fått dels en "löneökning" på 1.500 kronor genom jobbskatteavdraget, dels (med det hypotetiska antagandet ovan) 1.500;- till följd av konflikten. Totalt 3.000 kronor. Med en s+v-regering blir resultatet noll kronor.

Kanske bör LO (och i viss mån TCO) ta sig en funderare över vilken regering som verkligen är bäst för deras medlemmar? Det blinda stödet till allt vad (s) föreslår är inte seriöst!2008-04-23 Allt hårdare kritik mot spannmålsbaserat biobränsle

"Stoppa all användning av spannmål i tillverkningen av biobränsle till dess priserna på mat stabiliseras!" Detta krävde tyska biståndsministern Heidemarie Wieczorek-Zeul på måndagen. Under 2007 steg matpriserna globalt med 35 procent, enligt FN. Att spannmål i ökad omfattning används som biobränsle anses bidra till problemet, även om det råder oenighet om hur mycket. I helgen gick en FN-observatör så långt att han kallade de stigande matpriserna ett "tyst massmord"(!) och höll västländerna direkt ansvariga för massvälten i fattiga länder till följd av ökningen av biobränsle. Ord och inga visor!

Jag har ju själv framfört en del kritik kring en övertro på etanolen, men när det gäller etanolens påverkan på världsmarknadspriserna på spannmål måste jag invända att kritikerna nog överdriver en hel del. Idag görs inte särskilt mycket av världens samlade etanol/biobränsle av spannmål, det mesta tillverkas av majs eller sockerrör. Det finns i och för sig förväntningar på marknaden om ökad användning av spannmål i framtiden, vilket givetvis bidrar till att påverka priserna uppåt. Men andra faktorer lär betyda mer för prisutvecklingen, exempelvis ökad levnadsstandard i världen som medför ökad efterfrågan på spannmål.

Även om produktionen av biobränsle alltså endast kan förklara en begränsad del av ökningarna av världsmarknads- priset på spannmål så finns det en etisk diskussion kring detta också. Jag tycker det är utmärkt om vi på ett energi- effektivt sätt kan tillverka etanol, metanol eller andra biobränslen av skogsrester, avfall eller växter som kan odlas på mindre god eller nedlagd åkermark. Men frågan är om det verkligen är etiskt försvarbart att använda den allra finaste åkermarken för att "odla biobränsle" i stället för mat, samtidigt som delar av världen svälter?2008-04-22 Mördarsniglarna får en egen blogg!

Allmänhetens och medias intresse för mördarsniglarna är så stort att jag nu bestämt mig för att samla allt jag skrivit om detta på en egen sida i bloggarkivet. Frågan är om det inte blir Sveriges första snigelblogg?2008-04-22 Oväntat erkännande från (v) - sniglarna är inte regeringens fel!

Men kan man ju inte säga annat än att snigelfrågan engagerar.... men för en gångs skull lägger inte vänsterpartiet skulden på regeringen. Det var ovanligt generöst. Normalt brukar ju Alliansen få skulden för det mesta, allt från dåligt väder till hosta och snuva.
I går uppmärksammade Hallandsposten mitt pressmeddelande rörande regeringens tillskott av pengar till kemikalieinspektionen och godkännandet av biologisk bekämpning av sniglarna genom nematoder. I dag i Borås Tidning får regeringen däremot kritik från en lantbrukare i Horred som befarar att nya bekämpningsmedel inte räcker, och kan skapa andra problem. Han efterfrågar i stället mer forskning. Min Allianskollega från Mark, Claes Västerteg, vice ordf i Miljö- och jordbruksutskottet bemöter kritiken.

För egen del tror jag det är för tidigt att tro att snigelproblemet är slutligt löst, men jag hoppas ändå att de nya bekämpningsmedlen skall visa sig vara effektiva - i Norge har de ju givit goda resultat. Jag är inte heller orolig för biologiska biverkningar - nematoden som skall användas finns redan naturligt i Norge och antagligen även i Sverige enligt kemikalieinspektionen.

Mer forskning kring sniglarna vore också utmärkt, och vad jag hört forskas det för fullt. Däremot det här med handlingsplan, nja. Jag tycker vi redan har alldeles för mycket handlingsplaner och utredningar där frågor fastnar. Ännu en plan löser knappast några problem. Men visst måste vi följa snigelfrågan noga!2008-04-22 Arbetslösheten fortsätter sjunka och de lediga jobben blir fler

Just nu är det mycket prat om att vi är på väg mot bistrare tider. Oppositionen gör allt för att förstärka bilden av lågkonjunktur och påstår ibland till och med att arbetslösheten ökar och att antalet lediga jobb minskar. För en gångs skull har jag därför scannat in den senaste officiella veckostatistiken från Arbetsförmedlingen (vecka 16).

I denna figur ser man att antalet personer i olika program + antalet öppet arbetslösa fortsätter att minska. Under vecka 16 minskade dessa med 3.286 personer. (Den rosa linjen). Den grå linjen ovanför visar 2007, och de två övre linjerna visar hur höga arbetslöshetstalen var 2005 och 2006. Minskningen fram till idag är drygt 150.000 personer.


Denna figur visar hur även ungdomsarbetslösheten sjunker. Sedan årsskiftet har den öppna ungdomsarbetslösheten minskat från ca 35.000 till 25.000! Många av dessa har fått arbete och andra har gått in i regeringens Jobbgaranti för unga. Den rosa krurvan visar att minskningen går snabbt.
Detta diagram visar antalet nyanmälda lediga platser till arbetsförmedlingen. Här ser man att antalet är något lägre än 2007, men högre än 2006 och mycket högre än 2005.

Om man till detta lägger att även sjukskrivningarna har minskat och att deltidsarbetslösheten sjunker så är det svårt att hålla med dem som talar om sämre tider, i vart fall gäller detta inte arbetsmarknaden.2008-04-21 Snacka om jäv!

BT:s artikel idag om riksdagsledamöternas värdepappersinnehav och sidouppdrag visar en intressant sak som märkligt nog inte kommenteras närmare i BT. En av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna, Ann-Christine Ahlberg, är ordförande för LO-facken i Borås-Bollebygd, samtidigt som hon är ledamot av Arbetsmarknadsutskottet som ansvarar för beredning av alla riksdagsärenden som rör förhållandet mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Där kan man tala om en jävsrisk som heter duga! Jag är lite förvånad över att Ahlmark inte fick frågan från BT om hennes engagemang som facklig ordförande gjort att hon upplevt jäv i sitt politiska uppdrag i just arbetsmarknadsutskottet.

Mina egna begränsade och väl spridda aktieinnehav i stora börsföretag ledde däremot till en direkt fråga till mig om jag upplever jäv som riksdagsledamot på grund av detta, vilket ju ärligt talat blir betydligt mera långsökt...

Jag kan ju för säkerhets skull meddela att jag för egen del har lämnat alla mina fackliga uppdrag sedan jag kom in i riksdagen, just för att jag vill vara helt oberoende i min roll som riksdagsledamot. Kanske något för Ahlberg (s) att ta efter?2008-04-21 Är det omoraliskt att äga oljeaktier?
Kommentar rörande mina aktieinnehav och dagens artikel i Borås Tidning

Borås Tidning publicerar idag en stor artikel med uppgifter om Sjuhäradsriksdagsledamöternas aktieinnehav och sidouppdrag som man hämtat ur riksdagens register. Till detta register skall vi riksdagsledamöter redovisa aktieinnehav (men inte fondinnehav), men det framgår inte om aktierna är belånade. Registret säger alltså väldigt lite om riksdagsledamöternas förmögenhet och det är inte heller avsikten med registret.

Jag har länge valt att spara i aktier i stället för fonder, och det har givetvis samband med att jag under mer än 20 år arbetat på bank och skaffat mig en hel del kunskap och intresse för aktier. Direkt aktiesparande är intressant och dessutom slipper man bankernas höga fondavgifter. Mitt aktiesparande är också en tydlig markering av att jag tror på svenska företag och deras framtid. (Varför köper inte alla riksdagsledamöter aktier i svenska bolag för att visa att man tror på svenskt näringsliv? Med vårt arvode finns det definitivt utrymme att spara lite varje månad!) Jag registrerade för övrigt alla mina aktieinnehav redan när jag kom in i riksdagen 2006, och för den som följer min blogg är mina innehav av aktier i olje- och gasindustrin ingen nyhet. Jag berättade om detta redan den 26 februari 2007, och följde även upp frågan den 15 april samma år. Men som alla kan se i BT-artikeln har jag mina aktier väl spridda i olika branscher, och när BT skriver att jag "satsat stora pengar" i ryska oljefält blir det nästan lite komiskt. Den största delen av värdet på mina aktier ligger i andra svenska bolag som Ericsson, Kinnevik, Investor, Hennes & Mauritz och Sandvik. Dagens Nyheter hade förresten en egen artikel om riksdagsledamöternas aktieinnehav i samband med moderaternas kommunala rikskonferens i början av mars, där även mina väl spridda innehav uppmärksammades.

Det pågår en något märklig samhällsdebatt där det blivit politiskt korrekt att av miljöskäl kritisera alla former av aktieinnehav i olje- eller gasbolag. Nu är ju som bekant olja och gas fortfarande en viktig del av energisektorn, både när det gäller transporter och uppvärmning i många länder. Även ett hybridfordon behöver bensin som komplement. Fordonsbränslet E85 utgörs exempelvis av 85% av etanol och 15% av bensin, vintertid utgör bensinen så mycket som 25% eller mer. Utan tillsats av bensin skulle alltså etanolen inte kunna användas som fordonsbränsle och utan olja skulle heller fartygen kunna frakta etanolen från Brasilien till Sverige. Utan olja skulle inte heller fjärrvärmeverken kunna leverera tillräckligt med energi när det är kallt. Många verkar också glömma att olja och gas även har andra användningsområden än som bränsle, exempelvis som smörjmedel och som råvara vid tillverkning av andra kemiska produkter som vi alla behöver.

Visst är det olyckligt att elda upp oljan, exempelvis i en villapanna, och glädjande nog minskar denna användning av de dyra dropparna. Själv har jag invetserat stora pengar i att byta ut en oljepanna mot luftvärmepump i en fastighet, och det känns utmärkt. Men så länge man som privatperson inte förordar totalt förbud mot all användning av bensin, olja, diesel eller naturgas måste man också acceptera att produkterna utvinns och förädlas. Att moralisera över aktieinnehav i oljeindustrin är rent hyckleri så länge man som privatperson inte tydligt deklarerar att man klarar sig helt utan olja eller produkter tillverkade av olja. Den som vill bojkotta aktier i oljebolagen borde väl logiskt sett även bojkotta folkaktien Volvo, eftersom detta bolag tillverkar fordon som är beroende av den olja som oljebolagen pumpar upp?

En intressant iakttagelse är för övrigt att samma människor som förfasar sig över att privatpersoner och pensionsfonder äger aktier i oljeindustrin ofta envist hävdar att staten skall fortsätta äga aktier i vodkatillverkning för att det är så lönsamt. Jämförelsen är intressant eftersom olja faktiskt är något som de flesta människor behöver på ett eller annat sätt. Vodka går det däremot faktiskt utmärkt att klara sig utan. Tro mig, jag har provat!2008-04-21 Hälsofarliga ämnen i etanolavgaser

Som om det inte räckte med alla andra frågor kring etanolen visar en ny undersökning från Vägverket och Stockholms universitet att avgasutsläppen från etanolbilar är större än från bensinbilar när det gäller flera hälsofarliga och cancerframkallande ämnen. Störst är problemen vid kallstart och utsläppen blir därför mindre om man använder elektrisk motorvärmare. Studien redovisades i Dagens Industri förra veckan, följdes upp av SvD i helgen, men blev TV-nyhet först idag.

"Studien ger dock inga belägg för att det inte skulle vara bra att gå över till etanol", enligt Petter Åsman, utredare på Vägverket. En något märklig slutsats kan man ju möjligen tycka. Ibland känns det nästan som om etanolen är helig och står över varje form av invändning bara för att det en gång klassats som "miljöbränsle"...

Trots all kritik är jag faktiskt ingen förespråkare av att sluta använda all slags etanol, även om jag är realist och tvivlar på att etanolen långsiktigt kan ersätta bensinen som fordonsbränsle. Men etanolens samlade miljöeffekter beror bland annat på vad man tillverkat den av. Därför tror jag som jag nämnt tidigare att det krävs någon form av certifiering om etanol skall bli accepterad som ett verkligt bra miljöbränsle. Det handlar till att börja med om att ta hänsyn till vad etanolen tillverkats av, och hur den samlade bilden av olika utsläpp och effekten på miljön ser ut för olika typer av etanol.

Dessutom verkar det helt uppenbart att dagens motorer inte är optimala för att köra på etanol, vare sig när det gäller avgasutsläpp eller slitage och korrosion på motorer och bränsleledningar. Det finns nog mycket att förbättra, och det krävs om etanolen skall ha en positiv framtid. Tyvärr är det en klen tröst för dem som redan köpt en etanolbil, andrahandsvärdet på dessa faller mycket snabbt. Många som köpt etanolbil känner sig lurade idag.2008-04-21 Beviset!

Efter alla diskussioner om regeringens utnämningspolitik ger denna annons ett tydligt besked om hur rekryteringen av ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen skall gå till. "Mitt" departement, Arbetsmarknadsadepartementet tänker använda öppen rekrytering och det lär inte bli någon utnämning av någon överbliven politiker "som tack för lång och trogen tjänst"! Annonsen bekräftar det besked från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som jag berättade om på bloggen redan den 8 april efter hans besök i Borås.

2008-04-20 Årets andra seger och betydligt bättre takter!

Efter två halvbra 0-0-matcher följt av den förra matchen där det blev en pinsam förlust med 0-1 borta mot Ljungskile var kraven högt ställda på Elfsborg idag. Och gulsvart visade att man kan betydligt bättre än man visade senast! Segern med 2-0 över Sundsvall var odiskutabel, och nu är Elfsborg med bland topplagen igen. Där bör man kunna stanna!

På onsdag möter Elfsborg Hammarby på bortaplan - det passar mig utmärkt eftersom jag är i Stockholm då men har den kvällen fri från annat. Det skall bli kul att följa gulsvart på Söderstadion!2008-04-20 Solkraft framtidens energi?

Häromdagen läste jag en mycket intressant och hoppingivande artikel i Borås Tidning, författad av Lars Linde, civilingenjör och styrelseledamot i Föreningen industriell utveckling. Han konstaterar att det behövs nya fordonsbränslen inte bara av miljöskäl utan också för att oljan helt enkelt inte varar för alltid. Samtidigt konstaterar han att "ingen tror på allvar att etanol kan klara av hela världsbehovet".

Linde förespråkar i stället solkraft, som är något annat än de solpaneler vi vanligtvis förknippar med solenergi. Solkraft innebär antingen att man använder solens strålar för att koka vatten som sedan förångas (ungefär som ett kolkraftverk eller kärnkraftverk) eller att solen används direkt för att driva en generator. Båda metoderna syftar till att tillverka el och elen kan sedan enkelt användas även för att tillverka vätgas av vanligt vatten. Vätgas är ett mycket lämpligt fordonsbränsle som redan testas av bland annat Honda och BMW. Chalmers forskar kring solkraft och har beräknat att bara en tiondel av Saharas yta skulle räcka för att förse hela jorden med elkraft, och ungefär 8% av ökenytorna i USA skulle räcka för hela elbehovet i Nordamerika och Canada.

Att lägga mer resurser på denna forskning från samhällets sida skulle antagligen vara betydligt bättre använda pengar än många av de kortsiktiga åtgärder och subventioner som skattebetalarna bekostat genom åren och fortfarande betalar. Viktigast av allt är att vi inte behöver återgå till en medeltida levnadsstandard som vissa förespråkar, och inte heller beskatta ihjäl hushåll och företag av miljöskäl. Jordens miljöproblem kan lösas med teknik och framtidstro. Jag skulle gärna vilja byta till en vätgasbil!2008-04-20 "Hur skall den här spritfesten sluta?"

Detta är rubriken på en krönika av Svenska Dagbladets PJ Anders Linder idag. Krönikan handlar inte om något nytt påfund från Fokhälsoinstitutet om minskad alkoholkonsumtion om någon nu trodde detta. Nej, artikeln handlar om avigsidorna med kraftigt ökad etanolanvändning, som dessutom skattesubventioneras med stora belopp. Även om etanolen säkert kan spela en viss roll i vårt energisystem i framtiden så kan väl idag knappast någon längre blunda för etanolens avigsidor. Jag tycker PJ Anders Linders krönika på ett mycket sakligt och pedagogiskt sätt beskriver problemen, även om i och för sig det mesta av det han skriver tidigare gått att läsa på min blogg. Okontrollerade spritfester är alltid riskabla.2008-04-20 Jämo stödjer aktiv könsdiskriminering

Hälften av landets högskole- och universitetsutbildningar använder sig av könskvotering för att försöka få en jämn könsfördelning mellan kvinnor och män, uppgav SVT:s Aktuellt i veckan. Det är framförallt utbildningar som kräver maxbetyg för att komma in som könskvoterar. Till dem hör bl.a veterinärutbildningar. En kvinna riskerar här att bli utan plats och kvoteras bort till fördel för manliga sökande. Sveriges förenade studentkårer (SFS) är kritiska.

Nyligen fick även en kvinnlig sökande till en sjukgymnastutbildning på Göteborgs universitet avslag i sin klagan till Jämo. Enligt Jämos jurist var det helt i sin ordning att hon kvoterades bort till förmån för en man. Jämo anser att lagen om lika behandling i vissa fall kan upphävas, nämligen om man vill främja ett intresse som är större och viktigare än intresset för lika behandling. Och det är upp till varje universitet att göra denna avvägning.

Personligen kommer jag aldrig att tycka att könskvotering kan rättfärdigas på något sätt, vare sig det gäller att gynna män eller kvinnor. Hur kan det finns något som är större och viktigare än att den bäst lämpade sökanden antas till en utbildning, och att alla sökanden har samma chans oavsett kön? Hur kan det i ett modernt samhälle vara möjligt att ha stöd i lagen för att aktivt välja bort en person för att denne har fel kön? Och detta sker alltså samtidigt som vi så gärna talar om hur viktigt det är med en tydlig lagstiftning som motverkar just diskriminering...

Det kan inte vara lätt för en ung kvinna att höra i samhällsdebatten att kvinnor borde kvoteras in i bolagsstyrelser samtidigt som hon själv upplever hur hon kvoteras bort från den utbildning hon önskar - bara för att hon är just kvinna. Lika jobbigt är det givetvis för en man att bli bortkvoterad för att han fötts till fel kön.

Det lutar nog åt att det får bli en riksdagsmotion till hösten med förslag att förbjuda könskvotering, bland annat på universiteten. Men tyvärr lär det väl finnas alltför många riksdagsledamöter som anser att staten skall ägna sig åt sådan aktiv diskriminering för att det skall finnas en chans att få igenom motionen. Till och med inom moderaterna finns det idag en och annan röst som höjs för könskvotering i olika sammanhang. Pinsamt och sorgligt!2008-04-19 Snart drar sniglarna sin sista suck!

Den 17/4 berättade jag på bloggen om att det sannolikt redan i år kommer nya effektivare bekämpningsmedel mot mördarsniglar i Sverige. Prövningen av godkännande av nya preparat har gått snabbare sedan Kemikalieinspektionen fått mer pengar av regeringen. En av de metoder som kemikalieinspektionen nu godkänt är bekämpning med hjälp av nematoder, vilket framgår av en nyhet på Svt TextTV idag. Jag har tittat lite närmare på vad denna bekämpningsmetod innebär.

Forskning och tester i Norge har visat att nematoder, en mikroskopisk mask, angriper mördarsniglar mycket effektivt. I norska försök vid universitetet i Bergen har man konstaterat att 90 procent av sniglarna dör inom fyra veckor. Unga sniglar dödas av parasiten/nematoden genom att masken borrar sig in i porerna och infekterar mördarsnigeln. Eftersom mördarsniglarna äter döda kamrater, sprids sedan parasiten vidare.

Många typer av nematoder finns normalt i naturen. Uppenbart dock ingen typ eller i alla fall inte tillräckligt många som kan ta död på mördarsniglar. Nematoder mot mördarsniglar har tidigare bara kunna köpas utomlands (illegalt) som ett pulver som blandas i vatten och sprids i trädgården. Denna typ av nematoder har tidigare inte varit godkända att använda eller sälja i Sverige. Mycket talar för att ett bekämpningsmedel med nematoder, Nemaslug, snart kommer finnas i butik. Enligt kemikalieinspektionens hemsida finns ett godkännande för Nemaslug, innehavare Becker Underwood Ltd, godkännande 2008-03-18. Så för den goda sakens skull kommer idag lite reklam på bloggen - så här ser produkten ut när den säljs i utlandet. Bilden är hämtat från internet.

Jag tror och hoppas att nematoder blir ett genombrott i bekämpningen av sniglarna, vilket kommer att underlätta inte minst för många lantbrukare som idag drabbas mycket hårt. För egen del som trädgårdsägare kommer jag också att köpa det nya medlet så snart det finns i butik! Men jag hoppas att det kommer fler produkter på marknaden som också kan pressa priset.2008-04-19 Mytbildning kring regeringens bostadspolitik

Utredningen om bostadspolitiken som presenterades igår har skapat en mängd spekulationer i media. Det är viktigt att känna till vad saken handlar om. Utredningen tillsattes redan 2005 - av Mona Sahlin som ansvarig minister - och fick sedan tilläggsdirektiv av alliansregeringen i februari 2007. Anledningen till utredningen är att EU-kommissionen fått in en anmälan om att de kommunala bostadsbolagen får otillåtet stöd som snedvrider konkurrensen mot övriga fastighetsägare. Alliansregeringens tilläggsdirektiv handlade om att försöka hitta sätt att säkra utbudet av hyresrätter även i framtiden.

Utredningen ger flera alternativa förslag, och det skapar viss förvirring i debatten. Hela utredningsförslaget går att läsa på regeringens hemsida. Det är alldeles för omfattande för att kunna sammanfattas på bloggen, men några saker bör påpekas:
1. Det handlar om utredningsförslag, och inget av förslagen är något som regeringen ännu tagit ställning till. Det gör man först när man tagit del av alla remissyttranden om utredningsförslaget.l
2. Regeringen har tydligt sagt att man inte har för avsikt att införa sk marknadshyror, dvs helt fri hyressättning.
3. Regeringen har tydligt sagt att förändringar av hyressättningen inte får medföra att hyrorna höjs så kraftigt att människor har svårt att bo kvar.
4. Regeringens avsikt är att de förändringar som behövs skall ske i samförstånd med både fastighetsägare, allmännyttan och hyresgäströrelsen.
5. Regeringen vill att hyresrätten skall finnas kvar och att det skall bli ekonomiskt rimligt att bygga fler hyresrätter.

När Mona Sahlin talar om att regeringen föreslår hyreshöjningar på 50-100% är detta helt gripet ur luften. Regeringen har alltså inga förslag alls ännu, de enda förslag som finns kommer från den utredning som Mona Sahlin själv tillsatt! Och den utredningen talar om ett tak på hyreshöjningar på 5% per år. Det är viss skillnad. Som vanligt försöker socialdemokraterna skrämma människor med regeringsförslag som inte ens finns.

Min egen syn på saken är att dagens situation inte är hållbar. De kommunala bostadsbolagen kan ibland genom låga avkastningskrav eller tillskott av skattemedel sätta alltför låga hyror som sedan blir norm för privatägda hyresrätter. Det gör att inte privata hyresvärdar kan får nybyggda hyresrätter att gå ihop ekonomiskt, och ibland får man inte ens sina befintliga hyreshus att gå runt ekonomiskt. Detta leder i sin tur till att det idag nästan bara byggs bostadsrätter och att de hyreshus som finns också säljs till bostadsrättsföreningar. Med dagens regelverk är hyresrätten helt enkelt en utrotningshotad boendeform, särskilt i storstäderna. De flesta borde vara överens om att det behövs en förändring för att rädda hyresrätten.I Dubai byggs det! Detta är Burj Dubai, som kommer att bli världens högsta byggnad, drygt 800 meter hög och ca 230 våningar. Om det blir hyresrätter eller bostadsrätter är inte bekant, men hyressättningen är nog fri och det blir nog knappast budgetvarianten...
2008-04-18 Rotarylunch på Kinna Stadshotell

I dag hade jag äran att vara inbjuden som dagens föredragshållare på Rotarylunch i Kinna. Det var många bekanta ansikten och en del nya. Ämnet för dagen var att jämföra arbetet som kommunpolitiker med arbetet som riksdagsledamot, och jag försökte beskriva lite om hur man effektivast arbetar som riksdagsledamot för att påverka olika ärenden. Jag tror och hoppas att ingen av de närvarande efter dagens lunch har en bild av att riksdagsledamöter bara är "passiva knapptryckare"...2008-04-18 Trevliga nyheter - arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar

Jag läste precis en några dagar gammal nyhet från TT som inte uppmärksammats särskilt mycket i media. Där sägs att förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan fack och arbetsgivare går oväntat bra och snabbt. Redan om några veckor väntas de meddela att de gått i mål med de stora dragen, erfar TT.

I höstas gick ju Svenskt Näringsliv oväntat ut och bjöd in de fackliga paraplyorganisationerna LO och PTK till förhandlingar om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden - ett avtal som ska ersätta det 70 år gamla Saltsjöbadsavtalet och som anger spelreglerna mellan parterna. Både fack och arbetsgivare har sina orsaker att vara missnöjda med det nuvarande avtalet. Och samtliga parter vill hitta tillbaka till någon slags god sed på arbetsmarknaden.

Det mest positiva i TT-telegrammet var nog att det sägs att både fack och arbetsgivare nu är överens om att de ska sluta att springa till regeringen, oavsett färg, för att få igenom sina hjärtefrågor. Detta är i så fall mycket glädjande, och något som vi Allianspolitiker i arbetsmarknadsutskottet, inte minst vi moderater, med kraft argumenterat för när vi träffat arbetsmarknadens parter vid många olika tillfällen. Frågan har också diskuterats i ett antal riksdagsdebatter, exempelvis i det här anförandet som jag höll i kammaren den 29 mars förra året. Regeringens tydliga linje att avvisa ny lagstiftning som vare sig inskränker eller utökar strejkrätten har haft stor betydelse för att parterna nu talar med varandra i stället. Ett nytt huvudavtal skulle vara en stor framgång även för regeringens politik. De som inte är insatta i arbetsrätt och den svenska modellen inser kanske inte hur viktigt det är med ett nytt huvudavtal, men det är faktiskt något som kommer att påverka svensk arbetsmarknad under decennier framåt.

På tisdag kväll träffar arbetsmarknadsutskottet LO:s ledning i LO-borgen, och två veckor senare är vi inbjudna till en träff med ledningen för Svenskt Näringsliv. Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal blir ett givet samtalsämne.2008-04-17 Förenklade regler för företagen

Regeringen har som bekant beslutat om ytterligare åtgärder för att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med minst 25 procent till 2010.

I dag publiceras en debattartikel i Borås Tidning, undertecknad av mig och två andra Alliansriksdagskolleger från Sjuhärad. Anledningen är att Näringsminister Maud Olofsson lämnat över en skrivelse till riksdagen om hur regeringens regelförenklingsarbete framskrider. I skrivelsen redovisar departement och myndigheter inte mindre än 600 genomförda och planerade förenklingsåtgärder och förslag. Vissa kan genomföras på kort sikt, medan en del av dessa kräver först utredningar och analys innan en bedömning kan göras om det finns förutsättningar att genomföra åtgärden.

Bland förslagen finns förenklingar i miljöbalken och plan- och bygglagen, förenklingar som rör kraven på upprättande av jämställdhetsplaner och lönekartläggning, förenklade redovisningsregler, avskaffande av revisionsplikten för små företag, förlängd redovisningsperiod för mervärdesskatt, modernisering av tullagstiftningen, översyn av semesterlagen i förenklingssyfte, förenklingar i reglerna för tidsbegränsad anställning, effektivisering och förenklingar som rör uppgiftslämnande för företagare och en översyn av alkohollagstiftningen.

Regeringen har sedan hösten 2006 lagt en stabil grund för regelförenklingsarbetet. Nutek har på regeringens uppdrag mätt alla lagstiftningsområden som påverkar företagen. Den samlade regelbördan uppgår till 97 miljarder per år. Näringslivet regelnämnd (NNR) uppskattar att de förenklingsåtgärder som regeringen hitintills har genomfört och aviserat innebär besparingar med upp till 10 miljarder kronor per år för företagen!
Det är nu inte bara viktigt att minska dagens regelbörda, minst lika viktigt är det att noga bevaka att det inte införs nya onödiga regler och begräsningar. Regeringen inrättar därför också ett särskilt Regelråd som skall granska nya regler och lagar ur förenklingssynpunkt.

Den minnesgode vet att det inte är första gången som en regering sjösatt ett regelförenklingsarbete. För några år sedan påbörjade socialdemokraterna ett liknande arbete. Det arbetet ledde ingenstans. Då var Mona Sahlin ett av de ansvariga statsråden. Nu är det skillnad, Alliansregeringen levererar och uppfyller målmedvetet sina vallöften.2008-04-17 Riksdagsdebatt om mördarsniglarna


Pressmeddelande 2008-04-17

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Riksdagsdebatt om mördarsniglarna

I går debatterade riksdagen problemet med mördarsniglarna. Detta med anledning av tre olika riksdagsmotioner i frågan från både alliansledamöter och ledamöter från oppositionen.

Miljö- och jordbruksutskottet nämner i sitt yttrande att jordbruksministern svarade på frågor om sniglarnas framfart redan i somras. Även miljöministern besvarade en fråga från mig där jag efterfrågade en snabbare prövning av nya bekämpningsmedel mot sniglarna. I svaret till mig nämnde miljöministern att han var positiv till nya bekämpningsmedel, både kemiska och biologiska, och såg gärna att fler ansökningar om godkännande av bekämpningsmedel skulle komma in till kemikalieinspektionen.

Regeringen har sedan dess tillfört 3 miljoner kronor extra till Kemikalieinspektionen för att de skall ha resurser att snabbare pröva ansökningar om att få sälja bekämpningsmedel i landet. Redan denna sommar kommer också flera nya bekämpningsmedel mot mördarsniglar att börja marknadsföras i Sverige.

Man har även tillfört mer pengar till forskning kring hur lantbrukarna kan undvika att få sniglar i skörden, och jordbruksverket kommer också att genomföra en ordentlig informationskampanj till både lantbrukare och hushåll om hur man kan minska spridningen av sniglarna. Även EU engagerar sig i frågan och förebereder en gemensam EU-policy mot främmande arter som kan hota den naturliga floran och faunan i olika delar av Europa.

Till följd av dessa åtgärder föreslår Miljö- och jordbruksutskottet att riksdagsmotionerna lämnas utan vidare åtgärd. Detta har skapat en politisk diskussion som oppositionen försöker utnyttja.

Socialdemokraternas utspel om en nationell handlingsplan mot sniglarna är dock att slå in öppna dörrar, eftersom den nya regeringen i allt väsentligt redan genomfört de åtgärder som efterfrågas av (s). Man kan möjligen tycka att allt detta borde gjorts för länge sedan, redan under den tid som socialdemokraterna styrde Sverige. Hade inte tidigare (s)-regeringar nonchalerat frågan hade vi kanske inte haft den utbredning av mördarsniglar som vi ser idag?


(Läs min fråga och svaret från miljöministern)2008-04-16 Antifeministiskt initiativ

Jag kallar mig som bekant inte för feminist, jag tycker begreppet har en negativ klang och uppfattar att feminismen gör världen väldigt fyrkantig och skymmer andra viktiga jämställdhetsfrågor. Feministerna ser människor i första hand som representanter för ett kön och inte som individer. Det går rakt emot min egen syn på människor just som unika individer.

Nu har bloggen Antifeministiskt initiativ startats av två tjejer i MUF, som anser att den politiskt korrekta feminismen motverkar jämställdhet. Visst sticker dessa två tjejer ut hakan rejält i feministdebatten och de kommer nog att få många smällar på fingarna av politiskt korrekta och vämenande feminister. Men visst känns deras åsikter lite uppfriskande som motvikt till annat som man läser? Jag kommer att följa denna "antifeministiska blogg" med visst intresse, särskilt som jag ju ingår i den moderata riksdagsgruppens arbetsgrupp för jämställdhetsfrågor. Politik handlar om att lyssna - även på dem som framför åsikter som för stunden inte är politiskt korrekta.2008-04-16 Mer svensk kärnkraft - men inte i Sverige...

Statligt ägda Vattenfall planerar enligt Dagens Industri att investera i ny kärnkraft i Storbritannien. Det är naturligtvis utmärkt om Vattenfalls ökar sina investeringar i kärnkraft och minskar sin användning av kolkraft i Tyskland. Ännu bättre hade det givetvis varit om man hade kunnat göra dessa kärnkraftsinvesteringar på hemmaplan i Sverige. Än så länge säger ju riksdagen nej till utbyggnad av kärnkraften, men efterhand kommer allt fler att inse att modern och effektiv kärnkraft måste vara en viktig del av elproduktionen i Sverige även i framtiden. Vi får väl se vad som händer efter valet 2010!2008-04-16 Har oppositionen en utbildningspolitik?

Frågan är berättigad! Vid dagens votering om diverse motioner som rör grundskolan fanns inte mindre än 76 (!) olika reservationer från (s), (v) eller (mp). I endast två (2) av dessa hade de tre oppositionspartierna kunnat enas om en gemensam linje. I 74 reservationer var de tre oppositionspartierna oense. I de flesta av voteringarna röstade (mp) glädjande nog med alliansen, och (s) och (v) gick emot. Hur de tre oppositionspartierna skall kunna forma en gemensam skolpolitik inför nästa val är för mig en mycket stor gåta.
2008-04-15 Ansvarsfull vårbudget

Finansminister Anders Borg (m) presenterade idag regeringens vårbudget. Detta görs i en tid när omvärlden skakas av finansiella bekymmer. Kreditförlusterna till följd av den amerikanska bolånebubblan är på svindlande 6.000 miljarder kronor. I USA har konjunkturen vänt ned. Till detta skall läggas att stora länder i Europa, exempelvis Italien, Frankrike och England misskött sina finanser under högkonjunkturen. Flera av våra grannländer - bland annat Island och Baltikum - brottas också med konjunkturproblem eller valutaoro. Trots dessa problem i USA och Europa har Sverige råd med både skattesänkningar och reformer, och kan samtidigt redovisa stora överskott och betala av på statsskulden. Svensk ekonomi möts med respekt i omvärlden, vilket stärker vår valuta och håller inflation och räntor under kontroll.

Trots problemen i vår omvärld fortsätter arbetslösheten att sjunka under 2008, dock i lugnare takt än tidigare. För 2009 är läget mer svårbedömt, och risken finns att arbetslösheten kan öka något om konjunkturen försvagas ytterligare, men det sker då från en historiskt sett mycket låg nivå. Totalt under mandatperioden kommer sysselsättningen att öka med nära 200.000 personer. Fram till idag har utanförskapet minskat med över 150.000 personer och det ger naturligtvis mycket bättre förutsättningar att klara en lite sämre konjunktur än om en stor del av dessa fortfarande varit försörjda av samhället i stället för genom eget arbete. Fler i arbete har stärkt statens finanser och statsfinanserna är nu så starka att statsskulden kan halveras fram till 2011. Det finns också utrymme för att fortsätta sänka skatterna för löntagarna, göra satsningar på de sämst ställda pensionärerna, och satsa mer på både välfärd och infrastruktur.

Finansministern påpekade särskilt att när löntagarna får behålla mer av inkomsten efter skatt och pensionärerna får större pensionsuppräkningar än på många år så ökar detta konsumtionen, vilket i sin tur motverkar en nedgång i konjunkturen. På samma sätt medför givetvis sänkta kostnader och mindre krångel för företagen att de också har lättare att klara en sämre konjunktur utan att behöva göra sig av med anställda. Starka statsfinanser motverkar också både valutaspekulationer mot den svenska kronan och stora ränteuppgångar, vilket är positivt och skapar trygghet för både hushåll och företag.

Regeringens politik har enligt alla bedömare förstärkt de goda tiderna om minskat arbetslösheten mer än vad som annars skulle blivit fallet. Hur mycket kan man alltid diskutera, men att det finns en viktig effekt är de flesta överens om. När regeringen tillträdde försklarade statsministern att målet var att förstärka effekterna av högkonjunkturen för att få utrymme att dämpa effekterna av nästa lågkonjunktur. Som det verkar nu kommer detta att fungera mycket väl.

Vad föreslår då oppositionen som alternativ? Jo kraftigt höjda skatter för löntagarna, ökade bidrag till både företag och enskilda som inte har full täckning i budgeten, och nej till försäljning av statliga bolag. Detta skulle medföra betydligt sämre statsfinanser och högre statsskuld, vilket i sin tur skulle försvaga kronan och driva upp räntorna. Företagen skulle få ökade kostnader och anställa färre, arbetslösheten skulle öka, och hushållens ekonomi försvagas kraftigt vilket skulle förstärka lågkonjunkturen. (s) avvisar dessutom sänkta arbetsgivareavgifter för ungdomar, trots att man vet att ungdomarna ofta är sist in på arbetsmarknaden och därför åker ut först om det blir sämre tider. Om (s) höjer arbetsgivaravgifterna igen kommer ungdomarna att drabbas extra hårt.2008-04-15 Lunch med Dr. Chiu

I dag hade jag äran att bli bjuden på lunch av Dr Chiu Jong-jen, ambassadör och representant för Taipei Mission in Sweden, som i praktiken utgör Taiwans inofficiella ambassad i Stockholm. Givetvis åt vi kinamat (!), och på köpet fick jag chansen att träna upp engelskan lite. Det kändes lite exklusivt att ha ambassadören och hans närmaste man helt för sig själv en hel lunch. Det blev mycket samtal kring statsminister Reinfeldts Kinabesök och om det historiska närmandet mellan Taiwan och Kina som skett efter presidentvalet nyligen på Taiwan. På bilden ses Taiwans nyvalda vicepresident Vincent Siew skaka hand med Kinas president Hu Jintao. Båda var med på det toppmöte där även statsminister Reinfeldt deltog häromdagen.

Taiwan med sina 23 miljoner invånare står för stora delar av investeringarna på det kinesiska fastlandet och det finns 1,5 miljon taiwaneser som bor och arbetar eller pendlar till Kina. Kina och Taiwan behöver varandra, och det känns bra att det är handel och affärer som i praktiken motverkar politiska oroligheter och gör att folken närmar sig varandra. Kapitalismen har besegrat kommunismen för att tala klartext!2008-04-15 Stor respekt för Reinfeldts aktivitet i Kina

Statsminister Reinfeldts aktivitet under Kinabesöket imponerar på de flesta. Han har med skärpa både talat miljöfrågor och medborgerliga rättigheter med de kinesiska ledarna, och fått odelat positiv kritik från de flesta svenska medier från vänster till höger, samt beröm från Amnesty.

Aftonbladet brukar ju inte alltid framställa statsministern särskilt positivt, men dagen till ära publicerar man denna bild på ett leende statsministerpar på Kinesiska muren, och till och med Aftonbladets politiska kommentatorer är positiva till statsministern.

Till och med oppositionsledaren Mona Sahlin fick till sist göra en pudel i en TV-soffa och äta upp sin tidigare kritik, i dag hade hon bara positiva ord att säga om Reinfeldt, ja hon gav till och med beröm - när hände det senast?

För all del, det är kanske inte så konstigt att Sahlin uppskattar den stora positiva skillnaden mot Reinfeldts föregångare. För ni har väl inte glömt Göran Perssons undfallenhet vid sitt Kinabesök, och hans uppskattande ord om Kinas politiska stabilitet?

Göteborgs-Postens ledarsida påminde i söndags också om Mona Sahlins eget Kinabesök 1995, då i egenskap av minister. Hon hade då med sig en namnlista med 70.000 underskrifter som protesterade mot förhållanden som uppgavs råda på kinesiska barnhem. Men Sahlin ville/vågade inte lämna över listorna till de kinesiska makthavarna, det ansågs inte lämpligt att de skulle besväras med detta. I stället lämnade Sahlin listan till den svenska (!) ambassaden...2008-04-14 SSU har gjort det igen

SSU har gjort det igen. En SSU-ombudsman har på sin blogg bland annat skrivit: "Att Fredrick Federley är en fjantig liten hög av kodynga är sedan länge känt." På bloggen påstås även att "Federley är nazist". Allt för att han försvarar Israel. På bloggen publiceras också denna bild på Federley - med hitlermustasch! Efter att politikerbloggen avslöjade det hela under förmiddagen har ombudsmannen under dagen ändrat påståendet att Federley "är nazist" till att han "är (typ) nazist". Vari skillnaden nu skulle ligga.

Bortsett från det osmakliga i att ledande företrädare för (s) återigen beskyller Alliansen och företrädare för denna för att vara nazister så är det uppenbart att i vart fall SSU behöver plugga lite historia. Israel bildades som bekant för att skapa ett land åt alla de judar som överlevde nazisternas utrotningsläger. Hur man kan påstå att den som stödjer Israel är nazist är för mig en gåta. Fast å andra sidan - hela SSU är en minst lika stor gåta. Som vanligt kan man konstatera att när man inte har några goda politiska argument så tar man till förtal och förolämpningar i stället. Det är så typiskt SSU.

Egentligen är bilden alltför motbjudande att visa, men jag tycker ändå det har ett värde att visa vilken moral och vilket omdöme som finns hos ledande SSU-are. Bilden kopierade jag från den aktuella SSU-bloggen idag klockan 20.30.2008-04-14 "Floppad satsning på jämställdhet"

Detta är den märkliga rubriken på en artikel i tidningen Riksdag & Departement. Tidningen "avslöjar" att regeringen under 2007 endast använde 148 miljoner av de 400 miljoner som avsattes för jämställdhetsarbete i regeringens stasbudget. Nu är väl detta i och för sig inget särskilt spännande avslöjande, eftersom oppositionen redan tidigare öppet och i hårda ordalag kritiserat regeringen för att inte alla pengarna förbrukats.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) försvarar sig med att det tar tid att säkra att pengarna verkligen används till jämställdhetsinsatser med hög kvalitet, att använda pengarna innan man är säker på detta hade varit oansvarigt. Mycket klokt talat! Det är inte så konstigt att Nyamko Sabuni är en av mina absoluta favoritministrar. Hon är tydlig och vågar gå sin egen väg, ifrågasätta det för tillfället mest politiskt korrekta och är dessutom mycket sympatisk som person. Att hon sedan, precis som jag själv, tydligt säger att hon inte kallar sig för feminist ger givetvis lite extra pluspoäng.

Jag tycker denna diskussion om jämställdhetssatsningar är mycket intressant och visar den tydliga skiljelinjen mellan oppositionen och regeringen. För oppositionen (och ofta tyvärr även media) handlar det mesta om symbolpolitik - att ösa ut stora pengar med en politiskt korrekt etikett är ett sätt att visa handlingskraft. Att se till att pengarna verkligen gör nytta kommer i andra hand. På samma sätt resonerar oppositionen exempelvis runt biståndsbudgeten, det viktigaste är att skyffla ut 1% av statsbudgeten - vad man får ut av pengarna kommer i andra hand. Regeringen tänker tvärtom - ändamålet och resultaten kommer före summorna i kronor. Samma sak med klimatpolitiken, regeringen vill räkna med även svenska insatser utanför Sveriges gränser eftersom dessa kan ge bättre effekt på varje satsad krona än om man satsar pengarna inom landet. Oppositionen snöar däremot in på att allt som görs måste ske innanför den svenska gränsen och satsningarna i kronor verkar vara viktigare än resultaten.

Förresten kan det ju vara på sin plats att nämna lite om det som de 148 miljonerna faktiskt använts till: Kommuner och landsting fick 100 miljoner för olika ändamål, polis och andra myndigheter fick mer resurser för arbetet mot hedersrelaterat våld, polisen fick pengar för att motverka mäns våld mot kvinnor och socialstyrelsen fick pengar för att starta en "virtuell ungdomsmottagning". Dessutom har regeringen presenterat en omfattande handlingsplan som har sitt viktigaste fokus på att minska mäns våld mot kvinnor. Pengar har även satsats och kommer att satsas på olika forskningsprojekt, exempelvis diskuteras ju hur sjukvården vid vissa diagnoser verkar missgynna både män och kvinnor.2008-04-14 Fryshuset i Stockholm - en av många viktiga aktörer

Nyligen besökte jag Fryshuset i Stockholm. Man startade för 25 år år sedan som ett slags ungdomsgård i ett gammalt fryslager, men är idag en omfattande verksamhet med ett 30-tal projekt och aktiviteter, bland annat en egen gymnasieskola. Bland övriga verksamheter finns exempelvis Lugna Gatan som arbetar aktivit i samarbete med exempelvis lokaltrafiken och skolorna för att finnas närvarande i unga människors vardag, på tunnelbanan, på torget eller i skolan för att skapa trygghet och verka för integration. Man har också en verksamhet som heter Exit som hjälper människor att lämna destruktiva gäng eller organisationer. Projektet ensamma mammor vill vara ett stöd förfamiljer som har det tufft ekonomiskt och socialt. United Sisters Night Patrol är ett stöd för unga tjejer. Elektra och Sharaf Hjältar arbetar för att motverka hedersrelaterade konflikter. Elektra ger stöd i akuta situationer till både tjejer och killar, Sharaf Hjältar arbetar för att förändra attityder bland unga killar från andra kulturer. Fryshuset stödjer också Fotbollsalliansen tillsammans med Stockholms tre stora fotbollsklubbar för att motverka läktarvåld och bråk mellan supportrar. Utöver detta anordnar Fryshuset exempelvis konserter och idrottsevenemang.

Gemensamt för många av dem som arbetar i de olika projketen är att de tidigare ofta själv varit på samhällets skuggsida genom missbruk, kriminalitet eller som medlemmar i destruktiva gäng. Genom hjälp och stöd har de tagit sig ur sina problem och hjälper nu andra genom att vara aktiva i olika verksamheter. Delar av den verksamhet som bedrivs av Fryshuset finns även i andra storstäder, och kanske vore det också något att utveckla vidare i Borås i samarbete med grannkommunerna?

När man besöker fristående sociala verksamheter som Fryshuset, Bastakollektivet och liknande blir man imponerad och alldeles övertygad om att stat och kommuner inte kan lösa alla samhällsproblem. Regeringens initiativ för utökat samarbete med de ideella organisationerna tror jag kommer att ge mycket positivt tillbaka. Den viktiga dialogen om relationer mellan staten och den ideella sektorn inleddes 2007 på initiativ av statsråden Sabuni och Hägglund och har syftat bland annat till att "erkänna de idéburna organisationernas viktiga roll som opinionsbildare, intresseorganisation och utförare av sociala tjänster, att bidra till att utveckla relationen mellan staten och den ideella sektorn samt att bidra till dess oberoende och självständighet". Dialogen har lett fram till ett förslag till överenskommelse som nu skall förankras inom de ideella organsisationerna. Alliansen tar ytterligare ett steg mot ökad mångfald!2008-04-12 Generösare regler för instegsjobb för bättre integration

Ett instegsjobb innebär en subventionerad anställning inom privat eller offentlig sektor för nyanlända invandrare. Anställningen ska vara kopplad till deltagande i svenska för invandrare (Sfi). Många vittnar om att just kombinationen av att finnas på en arbetsplats i praktik eller arbete och samtidigt studera svenska ger absolut bäst resultat, både när det gäller att snabbt lära sig språket och skapa sig en egen försörjning genom att komma ut i arbetslivet.

Instegsjobben infördes vid halvårsskiftet 2007, men regeringen är missnöjd med resultatet. Visserligen finns ca 800 personer i ett instegsjobb, men det borde vare väldigt många fler. Arbetsmarknadsministern har lyssnat på kritiken om att tidsramarna varit för snåla för att ge effekt, och vid sitt möte på arbetsförmedlingen i Borås i tisdags släppte Sven Otto Littorin den efterlängtade nyheten att regeringen beslutat att den tidsram inom vilken en person kan få ett instegsjobb förlängs till 36 månader från det att uppehållstillstånd beviljats, och att stödet förlängs till längst 24 månader. Det ger fler invandrare en chans till instegsjobb, och dessutom under längre tid. Ersättningen blir 75 procent av lönekostnaden för både privata och offentliga arbetsgivare.2008-04-12 Får man berömma en sosse?

Ja, det får man! När Södertäljes kommunalråd, Anders Lago (s) i går fick chansen att tala inför USA:s kongress och berätta att Södertälje ensamt tar emot fler Irakiska flyktingar än hela USA var det en mycket tydlig och välbehövlig markering av att alla länder måste ställa upp och ta sin del av ansvaret för att ge flyktingar en chans till ett bättre liv. Det Lago säger är för övrigt precis detsamma som den ansvarige ministern, Tobias Billström (m) flera gånger framfört i EU-sammanhang vad gäller fördelningen av ansvaret inom EU. I den här frågan finns glädjande nog en samsyn mellan riksdagens stora partier.

När det gäller just flyktingarna från Irak möts kanske just dessa av extra många fördomar. Sanningen är att många av dem har värdefulla yrkeskunskaper som Sverige behöver (läs exempelvis mitt blogginlägg den 2/4 om Bastakollektivet och den Irakiske glasmästaren). Det är också så att den väl odlade myten om "alla muslimer som kommer till Sverige" är felaktig, i vart fall när det gäller irakierna. Många av de Irakier som söker till Sverige är kristna och flyr bort från fundamentalistiska muslimer i hemlandet. Så här kan man fortsätta på punkt efter punkt, myterna och vandringssägnerna är ibland fullständigt fantastiska.

Men även om flyktingar och invandrare på sikt rimligen bör kunna bli en tillgång för Sverige så medför själva mottagandet stora belastningar. Det säger sig själv att det är en tidskrävande process som kräver stora resurser om man skall erbjuda varje flykting ett personligt mottagande med svenskautbildning, genomgång och validering av yrkeskunskaper, hjälp att komma in på arbetsmarknaden, skolgång för barnen, bostad, sjukvård och annat stöd. Detta kan man inte blunda för, och flyktingmottagandet blir givetvis bäst om så många länder som möjligt ställer upp. Det är därför det är så viktigt att tunga svenska politiker talar om detta även utanför Sveriges gränser. Så - bra jobbat Anders Lago!2008-04-12 Presstödet minskas och förändras

Presstödet, uppdelat i driftsstöd och distributionsstöd, infördes i början av 1970-talet. Varje år betalar staten ut ungefär en halv miljard kronor direkt till svenska tidningsföretag. Mest får de två stora tidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. SvD får exempelvis drygt 65 miljoner per år, och Skånska Dagbladets får också stora summor. Samtidigt har staten tidigare tagit ut en stor summa i reklamskatt, som delvis använts för att finansiera presstödet.

Efter intensiva diskussioner med EU-kommissionen lägger regeringen nu fram ett förslag till nytt presstöd. Förslaget innebär ett ökat stöd till små- och medelstora tidningar. Storstadsstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet avskaffas däremot helt under en femårsperiod. För alla tidningar införs också ett maximalt tak för presstöd på 17 miljoner per år. Redan tidigare har jag berättat på bloggen om att även reklamskatten i praktiken avskaffas för de allra flesta tidningar, eftersom fribeloppet höjts kraftigt.

Båda besluten ligger väl i linje med min motion om översyn av både reklamskatten och presstödet. Det känns alldeles utmärkt, även om jag gärna hade avskaffat både reklamskatt och presstöd helt och hållet. Både tidningar och andra företag skall konkurrera på egna meriter och inte gynnas genom osund konkurrens på grund av godtyckliga bidrag från skattebetalarna. Och självklart bör inte reklam beskattas extra!2008-04-11 Bra jobbat av Fjellner (m)

Den moderate europaparlamentarikern Christofer Fjellner fick i onsdags med sig en majoritet i EU-parlamentet för sitt förslag att parlamentet skulle ta avstånd från förslaget att förbjuda enskilda att använda Internet om de gjort sig skyldiga till olaglig fildelning. Samma linje driver den svenska regeringen, som tidigare avvisat ett liknande förslag i Sverige.

Oavsett vad man tycker om fildelning så måste givetvis straffet stå i proportion till brottet. Att helt stänga av en privatperson från internet för att man fildelat är helt enkelt ett orimligt straff i en tid när internet är en lika viktig kommunikationsform som telefonen. Återigen visar det sig att det spelar roll vilka personer som röstas in i olika parlament. Fler moderater gör alltid skillnad.2008-04-11 Väl balanserat

Regeringen har nu beslutat om direktiv till utredningen av konsekvenser och åtgärder med anledning av EG-domstolens beslut i Lavalmålet/Waxholmsmålet. Svenskt Näringsliv är missnöjt med direktiven och kallar dem "alltför LO- vänliga". LO centralt uppskattar skrivningarna, medan LO-förbundet Byggnads i ett mail till oss riksdagsledamöter skriver att "regeringen går Svenskt Näringsliv tillmötes i Lavalmålet".

Det verkar med andra ord som om direktiven till utredningen är mycket väl balanserade.2008-04-11 Fortsatt sjunkande arbetslöshet trots dämpad konjunktur

Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik visar att arbetslösheten i Sverige fortsätter sjunka trots den finansiella oron i världen och lågkonjunkturen i USA. Den öppna arbetslösheten är nu nere i 3,2% vilket är en historiskt låg siffra. Visserligen minskar nu antalet lediga jobb inom flera branscher och arbetslösheten sjunker långsammare än tidigare, men den fortsätter faktiskt att minska i en tid då konjunkturen blir svagare. Det är ett gott betyg på både företagsklimatet i Sverige och den förda politiken.

Men visst, tillväxten dämpas, och oppositionen talar om att "bistra tider väntar". Fast man får ju ha lite perspektiv, det handlar faktiskt fortfarande om en god tillväxt på närmare 2% per år! Trots detta inbillar jag mig inte att arbetslösheten kommer att ligga kvar på dagens mycket låga nivå om konjunkturen blir sämre. Men om arbetslösheten skulle öka något sker det från en mycket låg nivå. Alliansen har ju utnyttjat den goda konjunkturen och lyckats få mellan 150.000 och 200.000 fler människor i arbete. Detta har i sin tur stärkt statens finanser och förbättrat Sveriges förutsättningar att klara av lite sämre tider. Trots bistrare världskonjunktur har vi faktiskt råd både att sänka skatten, satsa på välfärden, lägga mer pengar på infrastrukturen och samtidigt betala av på statsskulden. Den regering som lyckas med detta är värd ett riktigt, riktigt bra betyg!2008-04-10 Äger Mona Sahlin din lön?

"Vi blir väldigt oroliga när man fortsätter att slösa bort stora skattesummor samtidigt som man säger att man vill satsa på välfärden. Det går inte ihop" Detta är Mona Sahlins kommentar till den kommande budgetpropositionen.

Sahlin och (s) anser alltså att man "slösar bort" pengar när man sänker skatten för vanliga löntagare! I socialdemokraternas värld är det staten som i utgångsläget äger alla människors lön och bestämmer vilka almosor medborgarna skall få behålla.

Alliansen utgår i stället från att medborgarna äger sin lön, och att skatten skall vara så låg som möjligt så att fler normalinkomsttagare har råd att både åka på semester och samla ihop ett litet sparkapital. Det gör människor mindre beroende av staten.

Förresten är det konstigt att Sahlin gör dessa märkliga uttalanden samma dag som Alliansens partiledare meddelar att det blir stora satsningar på välfärden i den kommande budgetpropositionen och att de skattesänkningar som kommer innebär en fortsatt sänkning av inkomstskatten för löntagare med normala inkomster. Hur i allsindar tror Sahlin att den vanlige svensken kan tycka att detta är fel?2008-04-10 Värnskatten är bara en av flera skatter som behöver åtgärdas

Sjutton moderata kommunstyrelseordförande krävde häromdagen på DN Debatt att värnskatten skall avskaffas, med motiveringen att den inte längre behövs för att klara statens budget. "Värnskatten på höginkomsttagare infördes 1995 som en tillfällighetsåtgärd med motiveringen att komma till rätta med statens budgetunderskott. Moderaterna röstade då emot värnskatten med argumentet att tillfälliga skatter tenderar att bli permanenta. Men nu går statsbudgeten med väldiga överskott och moderaterna leder en borgerlig regering. Det går inte längre att hävda att värnskatten behövs för att klara statsfinanserna. Den har i stället blivit en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete. Därför är det hög tid att slopa värnskatten." "Om inte en borgerlig regering med rekordstort överskott kan avskaffa värnskatten, vem ska då göra det?" undrar man i artikeln. I sak delar jag skribenternas åsikt att värnskatten bör avskaffas, vilket också moderaternas partistämma beslutat.

Samtidigt finns det en politisk verklighet. Det finns så många skatter som borde sänkas. Sverige har både världens högst beskattade låginkomsttagare och en orimlig skatt på utbildning, rikstagande och hårt arbete, alltför höga arbetsgivare- avgifter och för hård beskattning av företagande. Allt detta måste åtgärdas, men allt kan inte göras samtidigt. Just nu är prioriteringen att fortsätta med jobbskatteavdragets tredje steg för att minska trösklarna att gå från utanförskap till arbete. Dessutom berättar partiledarna i en gemensam debattartikel på DN Debatt att man kommer att minska uttaget av statlig skatt. Min tro är att detta kommer att ske genom att gränsen höjs för när statlig skatt skall betalas, så att inte människor med högst normala jobb och inkomster behöver betala statslig skatt. En del av budgetutrymmet behöver också användas för viktiga satsningar på välfärden, exempelvis psykiatrin och skolan samt satsningar på infrastrukturen, vilket också framgår av artikeln.

Värnskatten kommer att avskaffas, förr eller senare. Allt annat vore orimligt. Men regeringen tar en sak i taget och måste väga olika saker mot varandra. Man prioriterar först de skatter som har störst betydelse för att få fler i arbete, måste samtidigt använda en hel del av budgetutrymmet för satsningar på välfärd och infrastruktur och dessutom är det viktigt att hålla i pengarna när det är finansiell oro i omvärlden - Sveriges urstarka ekonomi kommer att dämpa effekterna på den svenska ekonomin. Jag tycker avvägningarna så här långt känns mycket bra!2008-04-09 Rätten till anhörigstöd stärks

Få är så utsatta som en anhörig till en demenssjuk eller funtionshindrad make eller sambo, och jag talar av egen erfarenhet från min egen familj och släkt. Ju bättre stöd den anhörige vårdaren får, desto längre kan den sjuke bo kvar hemma, vilket både höjer livskvalitén och sparar pengar åt samhället. Men förutsättningen är både att man får stöd och avlastning och att det finns möjlighet till särskilt boende den dag detta är nödvändigt.

Regeringen föreslår nu att anhöriga som vårdar annan i hushållet skall garanteras rätt till ett tillräckligt anhörigstöd. Idag erbjuder en del kommuner ett mycket gott stöd, medan det brister på andra ställen. För anhöriga handlar det om att få stöd och känna uppskattning för de insatser som man gör för en närstående. Det handlar också om den anhöriges behov av vila, att få tid över för personliga angelägenheter men också om kunskaper och färdigheter för att kunna behärska situationen på bästa sätt. Förslaget syftar inte till att tvinga anhöriga att utföra mer insatser utan att underlätta för dem som av fri vilja utför insatser. Det är inte minst angeläget att förebygga att den anhöriga själv blir fysiskt och psykiskt utsliten. Jag tycker det är utmärkt att ansvarig minister, Maria Larsson (kd) uppmärksammar anhörigvårdarna på detta sätt!2008-04-09 Tullfacket välkomnar finansministerns besked om extra pengar

Den 11 mars berättade jag om att tullen skulle få extra pengar. I går bekräftade finansministern också summan, det blir 50 miljoner extra i anslag. Förhoppningsvis innebär detta att den fasta tullbemanningen på Landvetter flygplats blir kvar. Jag fick just detta pressmeddelande via e-post från tullfacket "TULL-KUST":

TULL-KUST välkomnar besked om extra anslag till Tullverket

Den 29 januari offentliggjorde en intern arbetsgrupp ett förslag till omfattande neddragningar i kärnverksamheten som om de genomförs får stora och drastiska konsekvenser för hela tullverksamheten.

Efter TULL-KUSTs massiva kritik, som även lett till ett politiskt fördömande över blockgränserna, mot Tullverkets förslag till neddragningar, aviserade Finansminister Anders Borg i går att Tullverket kommer att tilldelas 50 miljoner i extra anslag i vårpropositionen som lämnas till riksdagen den 15 april.

- Vi välkomnar beskedet att Tullverket tilldelas extra anslagsmedel i vårbudgeten, vi förutsätter nu att den interna arbetsgruppens förslag om neddragningar omedelbart dras tillbaka så att en förtroendefull dialog om Tullverkets framtida verksamhet kan inledas, kommenterar förbunds-ordförande Björn Hartvigsson.
2008-04-09 Klartext om biltullar i Mark

Borås Tidning berättade i går att det inte blir några biltullar i Mark. Miljöförvaltningen konstaterar efter en utredning att Marks kommun inte råder över frågan. Det var inte särskilt oväntat, och precis vad jag påpekade i mina debattartiklar i Borås Tidning och Markbladet för två veckor sedan. Mina artiklar tvingade ut kommunalrådet Pellby (s) banan, och han tvingades ta avstånd från sina partivänners förslag om biltullar för tung trafik. I sitt svar antydde han tyvärr även att moderaterna skulle stå bakom ett förslag till biltullar, vilket givetvis saknar varje uns av sanning.

I dag har jag därför en gemensam artikel i båda tidningarna tillsammans med Göte Nilsson, moderat ledamot av miljönämnden, där vi påpekar att förslaget var ett riktigt dåligt (s)-förslag och inget annat!2008-04-09 Som man frågar får man svar

Enligt en opinionsundersökning som beställts av Sveriges kommuner och landsting är en stor majoritet av svenska folket beredda att betala högre skatt för att får en sjukvård och annan välfärd. Givetvis drar oppositionen stora växlar av detta. Nu är det förståss så att som man frågar får man svar! Om man formulerar en fråga så att man närmast tvingas välja mellan en operation och sänkt skatt så är svaret ganska givet. Om man i stället frågar svenska folket om inte världens näst högsta skatter borde räcka till en god sjukvård skulle man kanske få ett annat svar?

Att bara pumpa in mer pengar i verksamhet som inte fungerar är som att servera vodka till en alkoholist. Det löser inga problem, utan snarare förvärrar dem. Någon borde ställa frågan om varför landsting med låg skatt (exempelvis Halland med en skattesats på 9,72) har en sjukvård i toppskick med korta köer, friskast medborgare och högst medelålder i landet, medan andra landsting med betydligt högre skatt (exempelvis Västra Götaland med en skattesats på 10,45) har Sveriges längsta vårdköer inom många områden och stora problem med tillgängligheten. Hur har det blivit så? Kanske har det med den politiska ledningen att göra. Halland har styrts av borgerliga politiker under moderat ledning under decennier, och man har en liten effektiv organisation. För Västra Götaland gäller som bekant det omvända. Den sittande regionstyrelsen (s,c,fp) klarade inte ens av att göra ett korrekt bokslut för 2007, utan prickades av revisorerna och tvingades dra tillbaka hela bokslutet. Detta trots att moderaterna påpekat felaktigheterna långt före revisorernas granskning.2008-04-09 Väljarna oroar sig allt mindre för arbetslöshet och utanförskap

En fråga som kom upp under intervjuerna med arbetsmarknadsminister Littorin i går var uppgiften om att väljarna inte längre tycker att sysselsättningen är den viktigaste frågan. Under valåret 2006 tyckte 44 procent av väljarna att sysselsättningen var den viktigaste frågan, idag är siffran bara 22 procent. Allt enligt den årliga rapporten från SOM-institutet.

En reporter frågade Littorin om inte detta var ett problem för regeringen, eftersom frågan om arbetslöshet och utanförskap ju är regeringens viktigaste fråga. Ministern svarade att det väl snarare är tvärtom - regeringens politik har visat sig vara effektiv för att få fler i arbete, och då är det ju inte så konstigt om väljarna oroar sig mindre för arbetslöshet och utanförskap. Littorin har självklart rätt - om väljarnas oro minskar har politiken uppenbarligen fungerat, och det kan väl ändå inte vara negativt?

Vilken fråga oroar då väljarna mest? Jo, sjukvården (25%), sysselsättningen, miljö och skola/utbildning (alla 21%). Viktiga frågor där det kommer att hända mycket kommande år. Min tro är att väljarnas oro för dessa frågor också kommer att minska ordentligt efterhand som den nya politiken genomförs.2008-04-08 MinisterbesökMediaintresset var stort när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) besökte Borås idag. Ministern började med ett besök på arbetsförmedlingen (AF) och självklart fick han med sig mycket positiva tongångar om arbetsmarknadsläget i Sjuhärad som är oerhört starkt. Men hur låg arbetslösheten än är finns det människor som står utanför, och de långstidsarbetslösa behöver mycket stöd för att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden. Personalen på AF skickade med en hel del tankar och förslag för att ytterligare förbättra resultaten. Ministern gav samma besked som vi brukar få vid våra täta möten på departementet - målen med politiken ligger fast, men det finns ingen prestige i medlen för att komma dit. Det som fungerar bra skall behållas och utvecklas, det som fungerar dåligt måste förändras. Det är just därför ministern tycker det är så värdefulllt att just träffa personalen på landets arbetsförmedlingar, men också lyssnar på mig och andra Alliansriksdagsledamöter när vi för fram tankar och erfarenheter från våra egna besök på arbetsförmedlingarna i våra valkretsar. Arbetsmarknadspolitiken kan bara fungera om arbetsförmedlarna upplever att de har de verktyg som behövs.

Efter besöket på AF var det lång kö från media, både radio och tidningar och Borås Tidnings Web-TV. Ovan intervju i Radio Sjuhärad, nedan intervju av Borås Tidnings reporter.Ett samtal med min "fadderföretagare" Anna-Lena Mönsmo i moderaternas partilokal stod också på programmet. Mönsmo, som är aktiv i Företagarna i Bollebygd och själv driver städföretag med 10 anställda, berättade om en mycket kraftig ökning av antalet hushållsuppdrag sedan reformen med hushållsnära tjänster infördes. Men hon hade också en del frågor och synpunkter på sådant som hon upplever som hinder för ett riktigt bra företagsklimat där egenföretagare vågar ta steget och anställa. Dagen avslutades med ett möte med moderata medlemmar och lokala politiker, innan jag körde ministern och hans pressekreterare till Alingsås där han fortsätter med ytterligare besök under morgondagen.

Under färden till Alingsås hann vi prata lite om chefssituationen på Arbetsförmedlingen efter tidigare generaldirektören Bo Bylund. Det står helt klart att regeringens avsikt är att rekrytera en ny chef "utifrån" i en öppen anställningsprocess. Man tänker inte utse en fd politiker till ny generaldirektör utan en person med andra erfarenheter från ledande befattningar. En utmärkt tanke tycker jag.2008-04-08 Statliga Vattenfalls verksamhet i Tyskland väcker frågor

Miljöpartiets riksdagsledamot Per Bolund ställer befogade frågor i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Han påpekar att Statliga Vattenfall släpper ut mer växthusgaser genom sin kraftproduktion i Europa än vad hela Sveriges samlade utsläpp utgör. Det helstatliga energibolaget Vattenfalls elproduktion i Tyskland och Polen bygger i hög utsträckning på eldning av kol, medan förnybara energislag som vindkraft och biobränsle står för en försvinnande liten andel. Under år 2006 släppte Vattenfall ut mer än 90 miljoner ton koldioxid genom sin kraftproduktion i Europa. Detta är 40 procent mer än Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser som 2006 var 65 miljoner ton. Dessutom går utvecklingen åt fel håll. I Vattenfalls bokslutskommuniké för 2007 framgår att fossilkraften har ökat från 44,6 procent av Vattenfalls produktion till 46,4 procent, det vill med ca 2 procentenheter bara på ett år. Allt enligt Bolunds artikel.

Bolund kritiserar också regeringen för att man inte agerar. Den kritiken faller ju platt till marken som en misslyckad sufflé, med tanke på att Bolund och Miljöpartiet var pålitlig samarbetspartner med den tidigare styrande (s)-regeringen under 12 år. Det var under denna tid som Vattenfall expanderade i Tyskland, byggde ut kolkraften och körde bort fattiga östtyska bybor från deras hem. Den nya regeringen har som bekant bara styrt Sverige ca 18 månader.

Trots detta tycker jag Bolund har en poäng i sak med sina frågor. I stället för att hota svenska bilister och hushåll med extrema energiskatter borde rimligen staten kunna ta ett större ansvar för Vattenfalls verksamhet i Tyskland. Det skulle ge betydligt mer nytta för satsade pengar. Visst är det så att Vattenfall faktiskt bytt ut de smutsigaste kolkraftverken mot betydligt renare sådana, och investerat stort i reningsanläggningar, men det gör ändå inte att kolkraften som sådan kan försvaras - vare sig när det gäller att bryta kol eller att elda den. Oavsett vad man nu själv tror om koldioxidens betydelse för klimatförändringarna så vet vi att försurande regn från tyska och polska kolkraftverk drabbar svenska skogar och vattendrag. Varför inte i stället bygga ett nytt stort modernt kärnkraftverk vid den nordtyska kusten som kan ersätta all smutsig kolkraft? Kanske kombinerat med en rejäl vindkraftpark ute i havet? Det vore väl en miljöinsats som var vard namnet, till skillnad från att lägga nya pålagor på svenska landsbygdsbilister?

Det är allt väldigt mycket som känns ologiskt och konstigt när det gäller miljö- och klimatdebatten.2008-04-07 Elfsborg spelade bort AIK fullständigt i hemmapremiären
Elfsborg-AIK 3-0AIK hade inte skuggan av en chans på Borås Arena i kväll. Elfsborg spelade ut dem fullständigt och vann med 3-0. Det kunde blivit det dubbla, så bra var gulsvart. De nära 11.000 som kom idag till Arenan lär komma tillbaka, och förhoppningsvis tar de med sig en kompis också så det blir fullsatt nästa gång. Frågan är om Elfsborg har gjort en så bra hemmapremiärmatch sedan 3-0-segern mot Blåvitt 1997? Jag är grymt imponerad av passningsspelet, löpstyrkan, snabbheten, försvarsspelet (Teddy Lucic är årets kanonvärvning!!), anfallsspelet (ungdomarnas tid är kommen, stommen för framtidens lag heter Avdic, Sjöhage, Kurbegovic och Bajrami!) och så giganten Anders Svensson. För att inte tala om Stefan Ischizaki - vilken lirare! Och Joakim Sjöhages mål - hur gjorde han? Detta är en match att minnas, och fortsätter man så här så kan det bli hur bra som helst. Medaljdoften känns redan.

Guliganerna på ståplats hyllande Mattias Svensson, som slutat sina aktiva tid som spelare, med ännu ett fantastiskt läktararrangemang ("tifo"). "Matte en av de stora - en av oss" Han blev så glad att han till och med anslöt till klacken och var med och sjöng på läktaren! Det är förresten kul att se i efterhand hur "tifot" såg ut, enda nackdelen med att se matchen från ståplats är ju att man befinner sig under tifot.... (fotona togs av guliganerna)2008-04-07 Arbetsmarknadsministern besöker Borås i morgon


Pressmeddelande 2008-04-07

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin besöker Borås 8 april

I morgon eftermiddag besöker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) Borås. Det blir bland annat ett möte på Arbetsförmedlingen, samtal med företagare och senare på kvällen en större träff med moderata lokalpolitiker från Sjuhärad. En presskonferens kommer också att anordnas under eftermiddagen där ministern medverkar. Närmare detaljer om tider och plats för presskonferensen kan lämnas av partiombudsman Anna-Clara Vikman, 070-3062101.

Jag kommer själv att följa med ministern på hans samtliga besök i Borås under dagen, och som ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott tycker jag givetvis att detta skall bli extra intressant. Inte minst känns det bra att ministern nu får en chans att själv besöka Sjuhärad som ju har bland de allra lägsta arbetslöshetessiffrorna i hela landet.

Vid frågor från media finns jag som vanligt tillgänglig via mobiltelefon enligt ovan.
2008-04-06 Livet och politiken är som en innebandycup...

Helgen har jag tillbringat i Örebro där en av Sveriges största innebandycuper avgjordes i helgen, med över 5.000 deltagare.

Lindome P95, där sonen spelar tillsammans med ett par andra Ubbhultskillar, gjorde mycket bra ifrån sig. Först gruppseger genom tre raka segrar och den imponerande målskillnaden 15-1, sedan seger i åttondelsfinalen, innan det blev snöplig 1-2 förlust i kvartsfinalen och respass ur cupen. Givetvis ledsna miner hos grabbarna, men också en erfarenhet rikare, både för spelare och föräldrar. Lagspel lär killarna att visa hänsyn och ställa upp för varandra, att visa disciplin, ta eget ansvar och göra sitt bästa. Att bo i stuga ihop med andra killar är också nyttigt, och under en turnering gäller strikta regler och tider och krav på ordning och reda. Efter en turnering inser man hur viktig idrottsrörelsen och engagerade idrottsledare kan vara för ungdomarnas fostran, inte minst för dem som kanske inte får denna fostran på annat sätt.

Segerglädje efter gruppsegern

En innebandycup innehåller hårt arbete, trevlig social samvaro, glädje, besvikelse, framgång och motgång. Precis som politiken med andra ord. Och som livet.2008-04-06 (s)-väljarna har också tröttnat....

Ännu ett trevligt besked kom idag om hur väljaropinionen nu svänger allt snabbare i Alliansens favör. Enligt Skops senaste mätning minskar oppositionens försprång med en tredjedel, från 7,7% till 5%. Oppositionen har 49,5 procent av väljarstödet, och Alliansen får 44,5%. Moderaterna ökar till 24,3% och (s) minskar till 38,8%.2008-04-04 LO-medlemmarna har tröttnat

I går eftermiddag försökte LO-facken i Borås och Bollebygd elda massorna på Stora Torget i Borås mot regeringens politik och mana till kraftsamling på första maj. Som dragplåster hade man Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Borås Tidning berättar i en liten notis att "endast ett fåtal peroner stannade för att lyssna på henne".

Ledande LO-företrädare säger ofta att "LO:s medlemmar har tröttnat". De har nog rätt! LO-medlemmarna ser naturligtvis själv hur de gynnas av regeringens politik på allt fler välfärdsområden och hur de samtidigt fått mer pengar över av lönen efter skatt, och hur allt fler dessutom kommer i arbete. I det läget är det nog svårt att lyda order från rörelsen och ställa upp i manifestationer mot regeringen bara för att man blint skall stödja (s) i alla lägen. Det blir nog ingen trängsel på första maj i år heller.2008-04-04 Ra(s)et

Socialdemokraterna har enligt egna siffror tappat var sjätte medlem på ett år. Under 2007 förlorade man hela
19 000 medlemmar. Det är det största raset på över tio år, och procentuellt en betydligt större nedgång än hos övriga partier. Sedan 1990-talet har socialdemokraternas medlemskår halverats.

I januari förra året berättade jag om SSU:s medlemsras. På 1940-talet hade SSU över 100.000 medlemmar. År 2004 hade medlemsantalet sjunkit till 29.171 stycken. Av dessa var det som bekant många som inte visste själva att de var med.....media avslöjade ett omfattande fusk med medlemssiffrorna. När man "rensat" registret 2005 var det 19.757 medlemmar kvar. År 2006 hade antalet sjunkit till endast 4.300 medlemmar - ett fall med 85% på bara ett par år! I dag är SSU ett av de minsta ungdomsförbunden, både moderata ungdomsförbundet MUF och kristdemokraternas ungdomsförbund KDU är större.

"Om inget görs finns inte partiet om 15 år", sade s-ledaren Sahlin enligt Göteborgs-Posten när hon i går träffade fackförbundet Unionen häromdagen.

Visst låter det lovande!2008-04-03 Prao i riksdagen


Denna vecka har jag haft besök av två nya praoelever i riksdagen, Johan från Svenljunga, medlem i MUF, moderata ungdomsförbundet, och Ann-Sofie från Gråbo som är medlem i LUF, folkpartiets ungdomsförbund. Förutom möten och intervjuer med olika riksdagsledamöter, studiebesök, kammardebatter och voteringar har vi bland annat träffat talmannen och arbetsmarknadsministern.2008-04-03 Allianspolitik för ett bättre företagsklimat

I Borås Tidning igår, och i Svenljunga-Tranemo Tidning i dag, följer vi fyra Alliansriksdagsledamöter från Sjuhärad upp våra företagsbesök i Dalstorp och Tranemo genom en gemensam debattartikel. I denna beskriver vi huvuddelen av de beslut som tagits sedan valet 2006 för att skapa ett bättre företagsklimat i Sverige. Det är faktiskt en hel del!2008-04-02 Finns det ett litet hopp för Zimbabwe?

Den galne socialisten Robert Mugabe klamrar sig envist fast vid makten. Under hans tid har Zimbabwe (fd Rhodesia) gått från att vara "Afrikas kornbod" till att bli ett av Afrikas fattigaste länder där en stor del av befolkningen svälter. De gamla storjordbruken som tidigare drevs av de vita ligger öde sedan Mugabe konfiskerade marken. Ingen annan hade kunskap eller utbildning för att driva jordbruken vidare. Arbetslösheten ligger mellan 80 och 90% (!) och 13 miljoner människor lämnat landet och lever som flyktingar i grannländerna. Den viktiga turistindustrin runt Victoriafallen (se bilden) ligger i ruiner (men blomstrar i grannländerna).

Ekonomin i Zimbabwe har kolapsat och inflationen är uppe i över 100.000 procent. Samtidigt är en stor del av befolkningen, sannolikt uppåt 40% drabbade av Aids, och medellivslängden i landet ligger runt 35-38 år.

Det finns visst hopp om att oppositionen vunnit valet som hölls för några dagar sedan, trots att Mugabes regim uppenbarligen tillämpat omfattande valfusk. Rykten säger också att Robert Mugabe kanske äntligen kommer att lämna makten frivilligt. Det är bara att hoppas, men det kommer inte att bli lätt för hans efterträdare att reda upp röran. Oavsett hur det går är Zimbabwe ännu ett exempel på hur man kan förstöra ett land fullständigt när man låter en maktgalen socialist styra.2008-04-02 Bak(s)mälla?

Oppositionen gick igår i taket efter att försäljningen av Vin & Sprit offentliggjordes. Man talade högljutt om att Alliansen "säljer ut kronjuvelerna". Det känns som om oppositionen blivit lite för beroende av Absolut, och det kan ge allvarliga biverkningar som bekant...

Jag tycker närmast att det är komiskt och nästan lite pinsamt att socialdemokraterna anser att en tillverkare av Vodka är statens kronjuvel. Jag ser faktiskt hellre att den svenska skolan, sjukvården eller äldreomsorgen blir de framtida svenska kronjuvelerna.

För övrigt konstaterar jag att försäljningen, förutom att den är ekonomiskt fördelaktig, dessutom får stöd av fackförbundet Livs på Vin & Sprit. Man anser att köparen, det franska företaget är seriöst. Det spekuleras också om att försäljningen kan rädda den nedläggningshotade fabriken i Sundsvall.

Staten har nu Sålt Vin & Sprit för 55 miljarder, en andel av fondbörsen OMX för 2,1 miljarder samt 8 procent av Telia för 18 miljarder. Totalt över 75 friska miljarder till statskassan vilket i sin tur ger sjunkande räntor på statsskulden som i sin tur ger utrymme för satsningar på välfärd och infrastruktur. Precis som vi lovade före valet 2006!2008-04-02 Socialt företagande hjälper utslagna tillbaka till arbetslivet

I fredags besökte jag det Arbetskollektivet Basta i Nykvarn utanför Södertälje tillsammans med ett par andra Alliansriksdagsledamöter. Basta är ett brukarstyrt företag ("socialt företag"), och makten och inflytandet över verksamheten ligger hos människor som tidigare varit socialt utslagna till följt av långvarigt drogmissbruk. Över 95% av dem som bor och arbetar på Basta har en sådan bakgrund, i genomsnitt ett missbruk under 20 år och fängelsevistelse i tre år.

Basta bedriver flera olika verksamheter, allt från en snickeriverkstad som producerar varor av hög kvalitét, till städ, byggverksamhet, klottersanering, hunddagis och uppfördning av hästar. Verksamheterna genererar vinst som kan återinvesteras i den stora fastigheten och i nya verksamheter.

Basta har en egen stor fastighet, naturskönt belägen. Foto från Bastas hemsida.

Verksamheten hos Basta bygger just på att man utför riktiga arbeten till riktig betalning, och det skall vara arbetsuppgifter med hög kvalitet. Basta bedriver även utbildning och validering för invandrare i form av en filial till en kommunal gymnasieskola. Även i detta fall handlar det om att hjälpa invandrare till en egen försörjning genom eget arbete.

Det var mycket glädjande att höra att företrädarna för Basta i stor utsträckning var mycket nöjda med regeringens nya politik, inklusive nystartsjobb och nyfriskjobb, sänka arbetsgivareavgifter för unga osv. Man använder alla stödformer framgångsrikt. Mindre glädjande var det att höra kritik mot vissa tjänstemäns agerande, exempelvis vid vissa arbetsförmedlingar. Jag fick ytterligare exempel på hur arbetssätt och resultat varierar kraftigt mellan arbetsförmedlingarna runtom i landet. Lika nöjd som jag personligen är med våra framgångsrika arbetsförmedlingar i Sjuhärad, lika stort missnöje upplever jag ibland med andra arbetsförmedlingar eller arbetsförmedlare på vissa orter runt om i landet. Den nya gemensamma myndighetsorganisationen för arbetsförmedlingen kommer förhoppningsvis att leda till en mer likvärdig och hög kvalitet mellan arbetsförmedlingarna.

Ett exempel på hur svårt det är för invandrare att få en chans att använda sina yrkeskunskaper fick vi också på Basta. Det handlade om en Irakier från Södertälje som arbetade som glasmästare hemma i Irak innan han flydde till Sverige. När han kom till Basta för att gå en utbildning i träteknik visade det sig att han hade handlingar som styrkte hans yrkeskunskap som glasmästare. Tyvärr hade arbetsförmedlaren sagt till honom att papperet saknade värde i Sverige och därför var han fortfarande arbetslös. Men när personalen på Basta tog tag i saken och kontaktade branschorganisationen så visade det sig att irakierns kunskaper tvärtom var mycket eftertraktade, och han fick genast jobb i sitt tidigare yrke!

Den slutsats jag drar av mitt besök på Basta är att det allra viktigaste för att hjälpa människor från utanförskap till egen försörjning är engagemang och stöd från kunniga och envisa människor. Det räcker inte bara med utbildningar, ams-åtgärder och svenskakurser! En invandrare behöver hjälp att hitta i den svenska byråkratin och att få tala med rätt människor, och har då också en god chans att komma in på arbetsmarknaden och skapa sig en egen försörjning. Jag tror att Sociala företag som Basta i framtiden kommer att bli en mycket viktig del den svenska arbetsmarknadspolitiken för att hjälpa långtidsarbetslösa och utslagna.

Basta har verksamhet på två platser, dels i Nykvarn utanför Södertälje, dels en lite mindre verksamhet i Fristad utanför Borås. Jag planerar även att göra ett besök på verksamheten i Fristad framöver.2008-04-01 Upprörda marksossar förlorade omröstning

Kommunfullmäktige i Mark utsåg vid senaste sammanträdet en representant för oppositionen som ordinarie ledamot i kommunens koncernbolag. Socialdemokraterna fick nöja sig med en ersättarplats. Pelle Pellby, kommunalråd för (s) var upprörd och krävde den ordinarie posten till (s) eftersom socialdemokraterna enligt Pellby "leder kommunen".

Margareta Löfgren, kommunalråd för (m) påpekade att det faktiskt inte är så att den "politiska ledningen" idag har majoritet. Och mycket riktigt slutade fullmäktiges omröstning 28-23 till oppositionen, som nu både röstat igenom sin budget, sin mål och resultatplan och sin representant i den högsta koncernstyrelsen. (s) och (v) får allt mindre att säga till om i Mark, men klamrar sig ändå envist kvar vid makten så länge det går.... trots att det är oppositionen som styr och röstar igenom det man vill.