Oktober 2007

2007-10-31 Kommentar till Schenströms timeout

Statssekreterare Ulrika Schenström tar timeout efter tidningsuppgifterna om påstådd alkoholförtäring tillsammans med en reporter på TV4. Direkt efter detta besked har jag blivit kontaktad av två journalister med frågor om mitt förtroende för Schenström och mina kommentarer till hennes timeout. Och fler lär väl höra av sig.

Mitt svar var mycket enkelt och tydligt. Jag har inga kommentarer av en enkel anledning - jag vet inte mer om vad som hänt än det jag själv läst i tidningen. Och av egen erfarenhet vet jag att det som står i tidningen inte alltid stämmer.....för att utrrycka sig försiktigt. Och om man inte vet om någon gjort något klandervärt är det inte heller lätt att svara på frågan om man har förtroende för vederbörande eller inte. Men mitt svar till media lär knappast komma med i någon tidning. Man vill nog ha betydligt mer smaskiga och kritiska svar.....

Intressant annars att de enda som verkar veta exakt vad som hänt är den politiska oppositionen. Det måste kännas bra för dem att vara väl insatta i någon fråga för en gångs skull.



2007-10-31 Riksdagsdebatten avslöjade oppositionens statistiktrixande

Märkligast i debatten var nog oppositionens påstående att ungdomsarbetslösheten ökat med 240% sedan valet. Man räknar då bara antalet öppet arbetslösa, men räknar bort alla arbetslösa ungdomar i åtgärder. Nu är det slut med statistiktrixandet! Från och med nu räknas alla arbetslösa ungdomar in i statistiken, precis som i andra länder. Vi räknar alltså både öppet arbetslösa ungdomar, ungdomar i olika åtgärder, samt ungdomar som studerar och samtidigt söker jobb. Det gör givetvis att fler blir synliga i statistiken.

En udda effekt är att enligt den gamla statistikmodellen under (s)-regeringen skulle hela ungdomsarbetslösheten försvinna över en natt den 1 december då jobbgarantin startar! Alla arbetslösa ungdomar skulle ju då finnas i en åtgärd. Men så kommer vi givetvis inte att hantera statistiken - varje ungdom utan jobb skall synas och uppmärksammas och stödjas. Det är en av samhällets viktigaste frågor!



Så här ser svenska ungdomar ut i oppositionens arbetsmarknadspolitik. Staplar i statistiken.....men vart tar den enskilda människan vägen i oppositionens trixande med siffror?




2007-10-31 Riksdagsdebatt om jobbgaranti för ungdomar

I dag har arbetsmarknadsutskottet debatterat regeringens förslag om jobbgaranti för ungdomar (16-24 år). Kort innebär förslaget att alla detaljreglerade åtgärder för unga (som dessutom fått kritik från Riksrevisionen för att de ofta hållit låg kvalité) avskaffas. Det gäller tex ungdomsgarantin och de kommunala ungdomsprogrammen. I stället införs en jobbgaranti för unga som innebär att man under en inledande period inriktas på aktivt stöd i jobbsökandet och noga följer upp ungdomens arbetssökande. De flesta ungdomar behöver inte en massa konstiga åtgärder utan hjälp och stöd för att söka de jobb som finns. Om ungdomen inte lyckats få ett jobb efter den inledande perioden på någon månad kommer man även att analysera behovet av utbildning och praktik. Det blir då individuella lösningar för varje ungdom, eftersom alla har olika förmåga och behov av stöd. Regeringen har skapat ett gott ekonomiskt utrymme för arbetsförmedlingarna att finansiera vettigt innehåll i jobbgarantin.

Alla över 18 år som deltar i jobbgarantin får också ersättning för detta, antingen som aktivitetsstöd för dem som har rätt till a-kassa, eller som utvecklingsersättning för övriga, en ersättning som till storleken motsvarar studiebidrag för dem som är under 20 år och motsvarande bidragsdelen i studiemedelssystemet för dem som fyllt 20 år.

De flesta ungdomar i åldern 16-24 år saknar rätt till a-kassa, eftersom de inte arbetat och kvalificerat sig. Men för de som har rätt till a-kassa maximeras tiden med a-kassa till 100 dagar, eller 200 dagar för dem som eventuellt kan ha försörjningsansvar för egna barn. Man skall då veta att den genomsnittliga arbetslösheten för ungdomar endast är 33 dagar. Sänkningen av ersättningsnivåerna är mer en markering till de unga att man måste anstränga sig och söka jobb än något som i praktiken kommer påverka ungdomarna rent ekonomiskt. Samtidigt har regeringen ju infört extra gynnsamma regler för ungdomar som rätt till nystartsjobb efter 6 månader (gäller annars efter 12 månader) och sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer unga. Forskningen är tydlig när det gäller vikten av att unga tidigt kommer in på arbetsmarknaden. Det sämsta politikerna kan göra är att tvinga ungdomar till passivitet i olika arbetsmarknadspolitiska program eller ännu värre låta unga människor förtidspensioneras av arbetsmarknadsskäl. Nu gör vi upp en gång för alla med den gamla flummiga (s)-politiken som skapade Europas kanske högsta ungdomsarbetslöshet i Sverige.



2007-10-31 Markalliansen vill storsatsa på skolorna i Mark

I dagens BT finns en artikel om en av de satsningar som Alliansen i Mark vill göra kommande år. Man vill ge Barn- och Ungdomsnämnden 34 miljoner extra kommande år - pengar som kan rädda mindre skolor, bygga ut barnomsorgen, öka kvalitén i förskola och skola och samtidigt införa vårdnadsbidrag.

- Vi vill ge barnen stöd tidigt, genom familjerna i form vårdnadsbidrag, och genom stöd i förskola och grundskola. Genom ramtillskott för att höja kvaliteten i förskola och grundskola skapar vi utrymme för Barn- och Ungdomsnämnden att klara sitt uppdrag, säger Per-Olof Hermansson (kd), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Barnen är vår framtid. Den satsning vi gör på barnen nu har vi som kommun igen senare genom lägre kostnader för andra nämnder. (Citat ur Borås Tidning)

Som riksdagsledamot är det mycket trevligt att se hur fler i arbete nu ökar kommunernas skatteinkomster, och ger utrymme för att genomföra regeringens politik ute i kommunerna. Satsningar på förskola och skola och samtidigt införande av vårdnadsbidrag är ju precis den politik som Alliansen gick till val på, både i Mark och på riksnivå! Att vi nu vill genomföra Alliansens skolpolitik i Skolminister Björklunds gamla hemkommun är ju extra kul......

Bra jobbat, Allianskolleger i Mark!



2007-10-30 Moderat gruppmöte i Mark

I går kväll var jag på Markmoderaternas gruppmöte i Kinna. Den stora punkten på dagordningen var budgeten för kommande år. Utan att föregripa de kommande förhandlingarna för att skapa en majoritet för Alliansens budgetförslag kan jag ändå meddela att våra förslag kommer att skilja sig en hel del från (s) och (v)......mer om detta när förslagen passerat kommunstyrelsen! Men jag är som fd gruppledare stolt över det jag fick höra i går kväll. Vårt moderata oppositionsråd, Margareta Löfgren, gör vad hon kan för att driva politiken framåt och försöka skapa majoriteter som gör att oppositionens förslag ofta kan vinna över den "majoritet" av (s) och (v) som egentligen bara finns på papperet. Och engagemanget i den moderata gruppen är det inget fel på!

I övrigt tog jag upp frågan om byggplanerna i Sätila. Våra lokala politiker kommer att bevaka frågan under den fortsatta planprocessen så att inte området ovanför församlingshemmet blir överexploaterat. Det finns byggbar mark på många ställen runt Sätila och därför behöver man inte pressa in hur mycket hus som helst på de grönområden som finns nära centrum.



2007-10-30 Allsvenska medaljer och klart godkänt betyg till Elfsborg!

Elfsborg har fått en hel del kritik de senaste månaderna för att spelet inte stämt och att man efterhand tappat kontakterna med guldstriden i allsvenskan. I söndags tog laget sig ändå samman och slog Malmö på bortaplan med 2-1 efter en riktigt bra match. Det gjorde att Elfsborg tar allsvensk medalj för andra året i rad. Fjärdeplatsen ger inte bara allsvenska bronsmedaljer utan också chanser till internationellt spel även nästa år.

Vid sidan av den lite knackiga hösten i allsvenskan har Elfsborg faktiskt kvalificerat sig till gruppspelet i Uefa-cupen. Det är en riktigt stor merit! Första matchen mot AEK Athen hemma i Borås slutade 1-1, men Elfsborg spelade bra och borde ha vunnit även denna match. Det skall bli kul att se ett avslappnat Elfsborg som nu bara kan koncentrera sig på uefacupen resten av hösten.

Inga svenska lag brukar klara av att ta guld två år i rad samtidigt som man spelar ett stort antal internationella matcher vid sidan av allsvenskan. Elfsborg är inget undantag. Sammantaget får Elfsborg ändå hittills klart godkänt för 2007 tack vare gårdagens match och de allsvenska medaljerna. Blir det lite framgång i uefacupen kan man nog till och med få ihop ett MVG. Vi får väl se!

Sluttabell Allsvenskan 2007
 
Lag S V O F GM-IM D P
 
IFK Göteborg 26 14 7 5 45-23 22 49
Kalmar FF 26 15 3 8 43-32 11 48
Djurgården 26 13 7 6 39-24 15 46
IF Elfsborg 26 10 10 6 39-30 9 40
AIK 26 10 8 8 30-27 3 38
Hammarby 26 11 3 12 35-31 4 36
Halmstads BK 26 9 9 8 33-41 -8 36
Helsingborgs IF 26 9 8 9 49-37 12 35
Malmö FF 26 9 7 10 29-28 1 34
Gefle IF 26 9 7 10 29-30 -1 34
GAIS 26 7 8 11 24-37 -13 29
Örebro 26 6 7 13 28-45 -17 25
Trelleborgs FF 26 5 8 13 22-38 -16 23
IF Brommapojkarna 26 5 8 13 21-43 -22 23



2007-10-29 Partistämma: Sämsta beslutet?

Jag fick en påminnelse via e-post: "Du skrev ju i går att du fått frågor om bästa och sämsta beslutet på stämman, men berättar bara om det du tycker var bäst. Så - vilket var sämst???".

Ärligt talat tycker jag det mesta vi beslutade om kändes riktigt bra. Visst kan man ibland hänga upp sig på formuleringar och ord, men det förändrar inte helhetsbilden. Alla vet ju vid det här laget att jag är orolig över de politiska effekterna av beslutet om att säga ja till könsneutral äktenskapslagstiftning, men nu är det partiledningens sak att hantera detta inom Alliansen. Om det inte skulle lyckas så lär det nog det beslutet utnämnas till stämmans klart sämsta av fler än mig.....

Om jag skall ifrågasätta något beslut som jag tycker kändes mycket märkligt i själva sakfrågan var det väl att stämman ställde sig bakom partistyrelsens skrivningar om en MUF-motion som bland annat föreslår att moderaterna inte skall klassas som ett feministiskt parti utan som ett individualistiskt parti. Partistyrelsen besvarar denna motion med att det är viktigt att ta tillvara individers potential och säger mycket klokt att jämställdhet inte uppnås genom lagstiftning (exempelvis kvotering, min anm.). Men samtidigt skriver man "Till skillnad från motionärerna så anser partistyrelsen att de feministiska teorierna och genusvetenskap är viktiga för kunskapen och debatten om sociala könsroller och diskriminering". Denna skrivning blev också antagen av stämman, dock efter en hård debatt där många MUF-are protesterade och i stället framförde sin åsikt.

Inte minst var flera tjejer och unga kvinnor från MUF uppe i talarstolen och påpekade att de inte kände sig underordnade några män och ville tas på allvar för sina egna meriter och inte behövde någon välmenande hjälp av andra för att ta plats i partiet, i politiken och i samhället. Att lyssna på dessa unga kvinnor som hade en fantastisk självkänsla, stolthet och tro på sig själva gjorde ett starkt intryck på många av oss. Deras åsikter kändes moderna och fräscha jämfört med partistyrelsens något dammiga och närmast socialistiska retorik om genusvetenskap och feminism. Jag var så stolt över MUF-arna som tog denna strid, och jag var inte ensam om att rösta för MUF-förslaget mot partistyrelsen i voteringen. Tyvärr förgäves.

Samtidigt vill jag också framhålla att jag helt står bakom det moderata handlingsprogrammets skrivningar om jämställdhet. Det innehåller inte något om genusvetenskap och feminism, tvärtom står där många kloka saker. Stämman beslutade också att säga nej till kvotering inom partiet, och det känns bra. Jag tycker bara att vi borde fylla vår kloka politik med egna begrepp och uttryck och inte använda vänsterns gamla flummiga slagord.



2007-10-29 Falsk sosseretorik kritiseras från mycket oväntat håll.....

I skuggan av den moderata partistämman hände något ganska intressant under helgen. Greger Hatt, tidigare talskrivare åt de socialdemokratiska statsministrarna Ingvar Carlsson och Göran Persson och medlem i (s) sedan 20 år, berättade att han i senaste valet röstade på moderaterna! För hans del blev den avgörande frågan att socialdemokraterna under valrörelsen spred myten om att Alliansen ville höja skatten för pensionärerna - något som ju inte var sant då, och inte är sant idag heller även om det ibland framställs så. Greger Hatt citeras i Borås Tidning där han säger "Att skrämma väljare med falskt hot blev för mig en förlorad politisk heder".



2007-10-29 "Vadå, jag bitter?"

Arne Kjörnsberg, fd (s)-riksdagsledamot, skriver om mig på sin blogg. Kjörnsberg är sur för att jag inte hyllat min (s)-kollega i riksdagen, Phia Andersson, tillräckligt mycket i BT:s söndagsintervju. Kjörnsberg är en riktig petimeter när han räknar ut exakt hur många procent av orden (!) som handlar om olika personer. Men Kjörnsberg har det kanske inte så kul numera, och då blir man kanske lite gnällig?

I sakfrågan var det så att jag ombads av BT:s reporter att berätta lite om mitt samarbete med Phia Andersson under åren i Markpolitiken. Jag tyckte faktiskt att jag gjorde detta på ett mycket generöst sätt, även om det blev ganska nedkortat i artikeln. Bland annat framgick det tydligt att jag tycker att Phia Andersson på den tiden var en mycket bra nämndordförande för den nämnd jag var ledamot i. Men Kjörnsberg hade väl sina oputsade glasögon på sig och missade kanske detta.....



2007-10-29 Partistämma: Artikeln i Borås Tidning

Idag publicerades även intervjun med mig om könsneutrala äktenskap i Borås Tidning. En mycket ärlig och rättvisande bild av det jag faktiskt sa i intervjun, och det känns bra!

I artikeln nämns även mitt engagemang för att bryta det svenska spelmonopolet.




2007-10-28 Partistämma: Vilken uppmärksamhet det blev......

Mitt inlägg på partistämman om könsneutrala äktenskap (se gårdagens blogginlägg) gav verkligen eko bland allmänhet och i media. Många har uppmärksammat att jag och en hel del andra ombud på stämman avstod från att rösta. Det är sällan man blir citerad i riksmedia, men denna gång blev jag det. Både i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Jag har också blivit intervjuad under dagen av bland annat Borås Tidning och Radio Sjuhärad.

Intervjun med Radio Sjuhärad skedde via knastrig mobiltelefon från tåget på väg hem från Gävle, och intervjun är rejält nedkortad. Tydligen har vissa därför uppfattat min hållning som att jag är motståndare till att ge hemosexuella samma rättigheter som andra. Detta är givetvis helt fel, och det framgår ju tydligt av övriga tidningscitat och av mitt anförande på stämman som går att läsa i sin helhet på bloggen i gårdagens inlägg. Det som skrivs om att "det inte är en självklar moderat fråga" är också rejält feltolkat - det jag sa i radion var ett svar på en direkt fråga om vad jag trodde att de moderata väljarna tyckte om beslutet. Enligt opinionsmätningarna verkar de moderata väljarna vara splittrade i frågan, ungefär hälften för och hälften emot, och därför finns det ingen självklar åsikt bland våra väljare.

Många partivänner kom fram och pratade med mig efter stämmomiddagen i går, och jag har redan fått en del mail och telefonsamtal. Många verkar tycka ungefär som jag: Att det inte är så mycket att orda om att man gör äktenskaps- lagstiftningen könsneutral (även om det egentligen är ganska onödigt om man ser lite objektivt på saken, både ur juridisk synpunkt och när det gäller diskrimineringsfrågan). Det som känns fel är att driva denna symbolfråga så hårt när vi sitter i en Alliansregering och ett parti starkt motsätter sig en könsneutral lagstiftning. Samtidigt kändes det omöjligt för mig och många andra att stödja de liggande reservationerna på stämman, och därför fick det bli en nedlagd röst i stället.

En intressant sak är att Göteborgs-Posten, som kommentar till mitt ställningstagande citerar statsministern i samma artikel. "Fredrik Reinfeldt sa efter beslutet i går att han inte har för avsikt att gå emot kristdemokraterna och driva igenom frågan i riksdagen."

Då blir jag faktiskt lite fundersam - varför skulle vi ta beslut i frågan under gårdagen - på partistyrelsens initiativ (!) - om man ändå inte har för avsikt att driva igenom frågan i riksdagen? Nåväl, den som lever får se....



2007-10-28 Partistämma: Adjö till spelmonopolet!

Den sista dagen bjöd på en liten knall när det gäller det svenska spelmonopolet. Bakgrunden var den motion som min kollega Tomas Tobé lämnat in till stämman, och som i stora delar stämmer överens med den riksdagsmotion som han tillsammans med 33 andra moderata riksdagsledamöter (bland annat jag själv) lämnat in även i riksdagen. Partistämman körde över partistyrelsen och beslutade att öka tempot när det gäller att göra upp med spelmonopolet en gång för alla.

Beslutet innebär att moderaterna skall verka för att spelmonopolet ersätts med ett licenssystem som släpper in fler aktörer under ordnade former, att lotteriinspektionen blir mer självständig och skall övervaka alla spelföretag och ansvara för licensgivningen, att de verksamheter som idag får pengar via Svenska Spel (idrott mm) skall garanteras detta även i framtiden, att regler sätts upp för marknadsföring av spelverksamhet, att det kan bli aktuellt att sälja hela eller delar av Svenska Spel AB, samt att ATG bör bli självständigt från staten. En revolution av den svenska spelmarknaden med andra ord. Och det är verkligen på tiden! Staten sitter idag på flera stolar - ansvarar för tillsynen, driver bolagen, skall verka för insatser mot spelmissbruk och satsar samtidigt stora pengar på reklam för sina egna spel.....snart kan det vara slut med detta!

Bra jobbat, Tomas Tobé och vår EU-parlamentariker Christofer Fjellner som lagt ned massor av arbete på denna fråga!



2007-10-28 Partistämma: Bästa beslutet på stämman?



Jag har fått flera frågor från media om vilka beslut jag tyckte var bäst respektive sämst på partistämman. Ett av de bästa besluten var beslutet om att vi i allt väsentligt ställer oss bakom regeringens linje om arbetsrätten, men att vi också tydligt markerar parternas ansvar och att vi ogillar överdrifter som emellanåt förekommer när det gäller konflikter och att vi inser att förhållandet mellan fack och småföretag tyvärr inte alltid fungerar som det borde.

Exempelvis konstaterar vi att den svenska modellen fungerar "i huvudsak" väl, en förändring av partistyrelsens förslag att "den svenska modellen fungerar väl". Kan kanske tyckas som en liten förändring, men det är en viktig markering att vi ser problemen samtidigt som vi fick med oss stämman på att moderaterna vill bevara grunden i den svenska modellen med avtalslösningar i stället för detalj- lagstiftning. Vi gjorde också ett tillägg enligt följande: "Konflikträtten på arbetsmarknaden ska bevaras men måste präglas av balans mellan parterna. Välmående parter på arbetsmarknaden är avgörande för ett väl fungerande näringsliv." Vi konstaterar också vad gäller kollektivavtalstvister att "Det finns exempel på fall där individer upplevt att tillämpningen av regelverket varit fyrkantigt och motverkat rimliga lösningar". Även detta alltså en markering mot orimliga överdrifter, som exempelvis tvisten kring Salladsbaren i Göteborg. Det är bara om vi markerar mot överdrifter som vi i längden kan klara ett försvar av den svenska modellen!

På bilderna håller jag mitt anförande den 26:e i detta ämne - se mer i inlägget samma dag!



2007-10-27 Partistämma: Könsneutrala äktenskap, nja.....

Partistämman beslutade idag att moderaterna vill införa könsneutrala äktenskap. Voteringen gav ett tydligt resultat, även om ganska många, i likhet med mig, helt avstod från att rösta. Det finns en hel del invändningar och juridiska frågetecken kring förslaget om könsneutrala äktenskap. Men det kändes inte riktigt som om stämmodelegaterna var intresserade av att lyssna när någon bekrev dessa problem, man hade nog bestämt sig på förhand att rösta ja, oavsett argument däremot. Nu är det bara att hoppas att alla frågetecken rätas ut innan ett förslag så småningom kanske läggs på riksdagens bord.

Före omröstningen höll jag ett anförande under viss tidspress eftersom talartiden var nedkortad på grund av många inlägg. Jag konstaterade att utredaren tydligt sagt att det inte finns någon diskriminering i dagens lagstiftning, och berättade också av egen erfarenhet från mitt yrke som jurist att de juridiska reglerna för gifta och registrerade partners i allt väsentligt är desamma. Frågan om könsneutral lagstiftning handlar om symboler och begrepp som är viktiga för båda sidor i debatten. Min fråga i anförandet var om en symbolfråga är så viktig att vi skulle ta ett stämmobeslut som går helt i stid mot en mycket viktig fråga för ett av Allianspartierna? I andra frågor tar vi från moderat sida ofta hänsyn till Allianssamarbetet och det borde även gälla i denna fråga. Jag vill inte medverka till att försämra samarbetsklimatet inom Alliansen, och förklarade därför att jag inte kunde rösta ja till förslaget. Tyvärr kunde jag inte heller ställa mig bakom någon av reservationerna, och därför valde jag att avstå från att rösta.

Jag hoppas innerligt att jag inte blir sannspådd och att beslutet i denna fråga inte kommer att försämra samarbetet mellan Allianspartierna. Men jag är uppriktigt orolig. Jag tror inte stämmans beslut idag var särskilt klokt, och det kan visa sig att moderaterna får betala ett högt politiskt pris för dagens beslut som ju logiskt och förnuftsmässigt egentligen var ganska onödigt. Samtidigt får jag ju gratulera segrarna i dagens omröstning till ett mycket skickligt lobbyarbete.....



2007-10-26 Partistämma: Bilder





2007-10-26 Partistämma: Inga överraskningar

Redan 06.00 i morse ringde väckarklockan, och klockan 07.30 träffades alla delegaterna från Västsverige för ett gemensamt möte. Klockan 09.00 startade sedan stämman. Först ut var vårt utskott, och vårt förslag rörande arbetsrätten antogs av stämman med de tillägg vi föreslagit, och detta utan större problem. Före omröstningen hade jag ett kort anförande som innehöll ungefär det som jag skrev i föregående blogginlägg.

Under dagen har vi även behandlat trygghet och rättfrågor, miljöpolitiken och en del andra frågor, och hittills har stämman inte bjudit på några större överraskningar. Dock gjordes en markering från stämman om att infrastrukturen i Sverige behöver mer resurser. Ett utmärkt beslut, och det stärker min tro att vi måste hitta nya sätt att bokföra statens infrastrukturinvesteringar, i annat fall kommer pengarna aldrig att räcka.

Media tycker nog det är lite tråkigt att det inte händer något dramatiskt....men kvällen är ju lång, debatterna håller på fram till midnatt (!), och fortsätter sedan i morgon och på söndag. Än finns chansen för media att försöka hitta någon spännande motsättning att skriva om...



2007-10-26 Partistämma: Wild and fresh?

Medias huvudnyhet i går kväll var utan tvekan att vårt utskott ställde sig bakom den del av partistyrelsens förslag till handlingsprogram som rör arbetsrätten. Vi hade en öppen och bra diskussion i utskottet och enades om att avvisa förslag om lagreglering av konflikträtt mm. Däremot tyckte vi allihop att det fanns goda skäl att göra några kompletterande skrivningar i handlingsprogrammet som särskilt pekar på parternas ansvar och vikten av en rimlig balans mellan arbetsmarknadens parter. Ingen kan låta bli att uppröras över den behandling som vissa småföretagare ibland utsätts för av vissa fackliga organisationer.

Jag påpekade dock i utskottet att man inte skall dra alla fackliga organisationer över en kam - de flesta av dem arbetar inte på detta vis, och skulle aldrig tvinga fram kollektivavtal på arbetsplatser där man saknar medlemmar eller ta till konflikter på arbetsplatser där medlemmarna är nöjda. Några få fackförbund skall väl inte få förstöra för alla andra?

För några dagar sedan fick jag med posten en bok som skrivits av Sofia Appelgren, ägare till den omtalade Salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg. När man läser boken inser man vilket fruktansvärt övergrepp som Appelgren utsattes för från HRF, Hotell och Restaurangfacket. Läs gärna boken, den är utgiven på Ekerlids Förlag.

I boken skriver Appelgren bland annat hur en av blockadvakterna utanför restaurangen sagt till Appelgren att "Vi måste mobilisera nu, med den nya regeringen. Mina barnbarn förstår inte heller det här, men det är viktigt att vi fortsätter, ännu mer nu efter regeringsskiftet."Med andra ord - konflikten handlade mindre om kollektivavtal och mer om en politisk markering mot den nya regeringen!

Jag blev därför något förvånad när jag läste en artikel av Hotell- och Restaurang- fackets ordförande Ella Niia i Dagens Industri i går morse, där hon just skriver om den moderata partistämman. Hon avslutar artikeln med orden"Det vore olyckligt om frågor om ordningen på arbetsmarknaden polariserades och politiserades" Detta skriver hon alltså som basar över det LO-förbund som kanske allra mest tydligt gått till angrepp mot regeringen - av rent politiska skäl....

Men jag tycker alltså inte att vi moderater skall låta oss provoceras att överreagera och kräva hårdare lagstiftning på grund av en och annan fackpamps dåliga omdöme. HRF förlorar i längden mest själva på sitt övergrepp mot Salladsbaren och är ett av de LO-förbund som tappat mest medlemmar det senaste året. Ella Niia borde ta en allvarlig funderare över anledningen. Däremot tror jag aldrig att lagstiftning kan lösa problemet med fackliga företrädare som visar bristande omdöme. De flesta fackliga företrädare jag regelbundet träffar säger alla samma sak - i längden kommer inte de fackliga organisationerna att överleva om de uppfattas gå i otakt med resten av samhället och agera i strid med vad svenska folket tycker är rimligt. Det börjar växa fram en insikt om att självsanering och ansvarstagande krävs för att rädda den svenska modellen, och det är ett stort steg åt rätt håll. Det skulle leda till en varaktig stabilitet på arbetsmarknaden som aldrig skulle kunna uppnås genom en lagstiftning som tas efter en hård politisk strid och kanske i framtiden förändras fram och tillbaka beroende på skiftande majoriteter i Sveriges riksdag.

Under förmiddagen idag kommer utskottets förslag att debatteras och behandlas av stämman och jag hoppas stämman går på vår linje.



2007-10-25 Partistämma: Fortsatt förnyelse

Temat för den moderata partistämman är fortsatt förnyelse. Politiken måste förändras efterhand som verkligheten gör det. Samtidigt måste moderaterna alltid ha sin ideologi som grund.

För egen del har jag bidragit i detta arbete efter bästa förmåga i dagens utskottsarbete där vi behandlat en rad politiskt känsliga frågor som arbetsrätt, arbetsmarknadsparternas ansvar för hur konfliktvapnet används, behovet av större infrastrukturinvesteringar, frågan om marknadshyror/bruksvärdessystem, integrationsfrågor och lite annat smått och gott. Vårt stämmoutskott kunde till slut enas om det mesta, och resultatet läggs fram för stämman i morgon bitti. Då får vi se hur besluten blir och vilka frågor som kommer att debatteras.

Nu är dagens arbete slut och vår delegation från Västa Götaland samlas för gemensam middag.



2007-10-25 Partistämma!

Under fyra dagar, torsdag-söndag, skall jag och alla de andra 214 ombuden på moderaternas partistämma forma den framtida moderata politiken och fastställa vårt nya handlingsprogram och välja partistyrelse. Förutom ombuden kommer ytterligare runt 600 andra moderater och runt 200 journalister till stämman. Själv kommer jag att sitta i det utskott som hanterar arbetsmarknadsfrågor och tillväxtfrågor. En debatt om arbetsrätt och konfliktregler räknar jag med, men i övrigt vet man aldrig vilka frågor som kommer att skapa debatt. Alla moderater är inte överens om allt, och så skall det ju vara i ett demokratiskt parti!

Löpande rapporter från stämman kommer givetvis på bloggen!



2007-10-24 Fler i arbete höjer pensionerna redan 2008

I en debattartikel i flera Sjuhäradstidningar berättar jag denna vecka om hur den starka arbetsmarknaden, förstärkt av regeringens politik, ger betydligt högre uppräkning av pensionerna redan 2008. Bakgrunden är att de senaste 10 åren har uppräkningen av pensionerna varit så liten att den knappast märkts, och det beror på att alltför få människor arbetat vilket påverkat tillväxten negativt.

Det är upprörande att ett samhälle där lönerna ständigt ökar inte har kunnat erbjuda pensionärerna samma inkomstutveckling. Men nu visar färska siffror att den goda konjunkturen, förstärkt av regeringens arbetsmarknadspolitik, kommer att leda till mycket större uppräkningar av pensionerna 2008 och 2009 än tidigare år. Regeringens arbetsmarknadspolitik leder alltså till högre pensioner och mer skatteintäkter till välfärden.

Socialdemokraternas motförslag däremot skulle leda tillbaka till samma gamla dåliga politik som skapade den höga arbetslösheten, vilket då återigen kommer att leda till att pensionerna inte räknas upp som de borde. Det är en politik som pensionärerna kommer att förlora mycket på i längden.



2007-10-24 Thomas Östros (s) skrev själv under statens avtal med Carnegie!

Dagens extradebatt om försäljning av statliga bolag rullade på kända hjulspår, där oppositionen med alla medel försökte misstänkliggöra regeringen och stoppa försäljningsplanerna. Men var det nog inte långt från en skammens rodnad på förre näringsministern Thomas Östros kinder efterhand som det i debatten avslöjades ett och annat....

Oppositionen, med Thomas östros i spetsen, kritiserar ju regeringens "samröre" med Carnegie i största allmänhet. Detta är intressant, eftersom det var socialdemokraterna (!) som träffade ramavtalet med Carnegie (som arbetat för staten ända sedan 1996).

Faktum är att den senaste förlängningen av detta ramavtal mellan staten och Carnegie skedde så sent som i september 2006, strax före valet , och undertecknades personligen av Thomas Östros (s) själv i egenskap av näringsminister! När Östros nu kritiserar statens "samröre" med Carnegie blir det nästan lite skrattretande. Däremot har regeringen nu avslutat samarbetet med Carnegie efter Finansinspektionens kritik mot bolaget.

Oppositionen kritiserar även att ministern rekryterade tjänstemannen Urban Funered från Carnegie där han tidigare arbetade som jurist. Detta är inte korrekt, Funered har varit anställd på Finansdepartementet sedan i mars, och bytte bara arbetsuppgifter i september. När Funered utnämndes till statssekreterare i september ställde oppositionen inga frågor eller kritiserade detta. Men nu, efter finansinspektionens granskning är det lätt att i efterhand kritisera anställningen.....

Ju mer man lyssnade på dagens debatt, desto tydligare var det att debatten inte handlade om Carnegie utan om oppositionens stora ideologiska motstånd mot att sälja statliga bolag. Eller som min moderate kollega från Göteborg, Hans Rothenberg uttryckte saken i debatten: "Frågan handlar om att samla makten över produktionsmedlen genom ägande. En klockren ideologisk tydlighet hämtad i rakt nedstigande led från Marx, Lenin och dagens Thomas Östros."

Tydligare kan det knappast sägas.



2007-10-23 Riksrevisionen sågar sossarnas arbetsmarknadspolitik

Riksrevisionen har granskat den tidigare (s)-regeringens arbetsmarknadspolitik under perioden 2001-2006. Man konstaterar i sin redogörelse till riksdagen (2007/08:RRS8) att det under den undersökta perioden "funnits stora brister i regeringens beslutsunderlag inför förändringar av det arbetsmarknadspolitiska regelverket".

"Regeringen har inte använt sig av de principer som det arbetsmarknadspolitiska regelverket ska ta hänsyn till. Dessa principer är konkurrensneutralitet, rättssäkerhet, undanträngning, inlåsnings- effekter och träffsäkerhet. I granskningen konstateras också att det inte gjorts några systematiska utvärderingar inför förändringar av regelverket. Vidare har försöksverksamhet utnyttjats dåligt"


Riksrevisionen avslutar sin kritiska rapport med orden "Styrelsen anser således att Riksrevisionens iakttagelser är väsentliga och att resultaten bör beaktas av riksdagen".

Ord och inga visar med andra ord. Denna rapport, tillsammans med alla de andra kritiska granskningar som gjorts av IFAU (Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering) visar en del av de problem som fanns med arbetsmarknadspolitiken fram till valet 2006, och förklarar varför Alliansregeringen gjort det senaste årets stora förändringar.

Framöver lär det bli debatt i riksdagen om denna rapport. Det skall bli mycket intressant att höra hur (s) kan försvara att man i sin budgetmotion, trots RRV:s hårda kritik, i allt väsentligt vill backa tillbaka allt till hur det var före valet......



2007-10-23 Jag städar själv

Radio Sjuhärad hade idag ett inslag om de sju riksdagsledamöterna från Sjuhärad, om vi köpte hushållsnära tjänster idag eller kunde tänka oss att göra det. Mitt svar var att jag inte gör det idag och inte direkt planerar det. Men man vet ju aldrig i framtiden, det beror ju på vad man får för erbjudanden och vad det kostar. I dag städar vi själva hemma, och ibland hjälper barnen till.

Jag tror reformen kommer att bli allra mest uppskattad av äldre som äntligen får råd att köpa kompletterande hjälp med städning, fönsterputsning och trädgårdsskötsel för en rimlig peng för att orka bo kvar i sina hus. Men det kan också bli intressant för många småbarnsföräldrar som arbetar mycket och inte hinner med hemmet.



2007-10-23 Dagisbarn eller gymnasister?

Det blev vare sig storstrejk eller jättedemonstrationer mot ordningsomdömen i Borås idag. Enligt Borås Tidning var det bara ett hundratal elever som demonstrerade, och Radio Sjuhärad uppger att mellan 50 och 100 elever strejkade. Ett antal elever valde tydligen också att sjukskriva sig i stället för att strejka. Initiativtagaren till strejken, Johan Frick, var irriterad över det klena intresset för strejken och skyllde det på skolledningen. Enligt BT sade han att "När det gäller strejken har skolledningen lyckats sätta skräck i eleverna genom att säga att det är skolk om ni strejkar." Jag undrar vad Frick tycker att det annars skulle kallas om man uteblir från undervisningen? Dagens lilla demonstration gick under parollen "Dagisbarn eller gymnasister". När man hör Fricks uttalande ligger ju faktiskt begreppet dagisbarn nära till hands, i vart fall vad gäller Frick själv....

Glädjande nog hade en grupp elever startat en aktion mot strejken dagarna före. De är positiva till ordningsomdömen, och konstaterade att om man sköter sig blir det ingen förändring med ordningsomdömen. Det stämmer väl med de reaktioner jag fått tidigare från flera elever, bland annat det e-postmeddelande som jag berättade om den 4/10. Rykten gick också om att elever tvingats skriva på papper som initiativtagarna till strejken gått runt med.

De senaste veckorna har jag fått flera tips om Johan Fricks engagemang i olika, delvis våldsamma, utomparlamentariska aktioner. Jag är ganska förvånad över att inte media granskat Johan Frick lite närmare. Det borde vara en skyldighet för varje grävande journalist. Jag vill inte sprida några detaljerade rykten, men om bara en liten bråkdel av allt jag hört om Frick stämmer så är kanske Frick själv en av de som bäst behöver ett ordningsomdöme.....han verkar inte vara ett föredöme när det gäller demokrati och respekt för demokratiskt fattade beslut.



2007-10-22 Nio kostymklädda män.....

Kommunistlandet Kina presenterade idag sitt nya ledarskap. Nio kostymklädda herrar. Det där att släppa fram kvinnor till makten verkar inte vara något som bekymrar. Å andra sidan presenterade man två nya ledamöter som kallades "unga kamrater". Det var bara det att dessa två unga förmågor var 52 och 54 år.....
Samtidigt slåss kvinnorna i USA om presidentposten och landets kvinnliga utrikesminister är en av de mest kända politikerna i världen. Kapitalisterna kan väl ändå inte vara bättre på jämställdhet än världens största kommunistland? Eller?



2007-10-22 Vem skall tämja speldjävulen?

Inför valet presenterade jag mina vallöften, dvs de frågor jag lovade att särskilt driva i riksdagen om jag blev invald. Ett av dessa löften var att verka för att avskaffa det svenska spelmonopolet. Det svenska spelmonopolet har många avigsidor och fungerar inkonsekvent. Monopolet har också fått kritik från EU-kommissionen och Sverige granskas nu under lupp i denna fråga. Den svenska spelmarknaden är idag i princip en "oreglerad monopolmarknad" och staten tjänar stora pengar på spelmonopolet (så stora att den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner undrar om finansminister Borg blivit spelberoende.....). Svenska Spel och ATG kan knappast heller anses motverka spelmissbruk - snarare tvärtom. Detta har jag skrivit om tidigare, exempelvis den 13-14 maj 2007.

Inom moderaterna pågår en rejäl diskussion om hur man skulle kunna avveckla det svenska spelmonopolet på ett ansvarsfullt sätt, för att både stävja spelberoendet och kunna använda delar av intäkterna från spelandet till vissa angivna ändamål precis som idag.

Som ett led i denna diskussion har inte mindre än 34 moderata riksdagsledamöter, däribland jag själv, lämnat in en motion i frågan efter inititativ av Tomas Tobé. Motion 2007/08:kR357: Omreglera den svenska spelmarknaden. Motionen beskriver på ett tydligt sätt dagens problem och ger förslag till hur en förändring skulle kunna göras på ett ansvarsfullt sätt där verksamheten äntligen regleras på ett vettigt sätt samtidigt som man släpper in fler aktörer. Läs gärna motionen!



2007-10-22 Oppositionens nya mytspridning

Oppositionen, med socialdemokraterna i spetsen, byter fot hela tiden, lite efter vad som passar bäst. Strax efter valet påstod man att arbetslösheten ökade. När det sedan snabbt visade sig att arbetslösheten började minska påstod man att det berodde på tillfälliga anställningar. När det då visade sig att de arbetslösa faktiskt fick riktiga jobb påstod man i stället att det bara berodde på konjunkturen. När vi då påpekar att sysselsättningen i Sverige ökar mest av alla länder i hela Europa (och alla länder har ju samma högkonjunktur!) säger sossarna nu lite uppgivet att det minsann skapades massor av jobb även under deras sista år vid makten - 93.000 påstår man. Men nu är även den myten avslöjad.....

För det första så hjälper det ju inte om det skapas 93.000 jobb om samtidigt 100.000 nya blir arbetslösa! Arbetslösheten ökade ju trots de nya jobben - det var en bidragande orsak till regeringsskiftet.

För det andra visar det sig nu att nästan alla de 93.000 "nya jobben" som (s) påstår kom fram till valet 2006 var tillfälliga anställningar och olika former av arbetsmarknadsåtgärder som friårsjobb och plusjobb! Arbetsmarknadsministern beskrev detta på ett utmärkt sätt i en artikel i Dagens Industri i helgen!

Hur socialdemokraterna än slingrar sig fram genom arbetsmarknadspolitiken så talar fakta för sig själva - den nya regeringens politik förstärker högkonjunkturen och arbetslösheten sjunker nu snabbast i hela Europa och sysselsättningen är den högsta i Sverige någonsin!



2007-10-21 Dansk a-kassa

Jag har idag ett debattsvar om den danska modellen på arbetsmarknaden. Detta eftersom en (v)-politiker i Borås i ett tidigare debattinlägg hyllade den generösa danska a-kassan som ger 90% ersättning. Han tyckte detta var ett föredöme och jämförde med den låga svenska ersättningen.

I mitt svar berättar jag att man visserligen har 90% a-kassa i Danmark, men att lönetaket som ger rätt till a-kassa är så lågt att det för en normal LO-medlem blir nästan precis samma ersättning som i Sverige. Ersättningen till ungdomar är också mer betydligt mer restriktiv än vad regeringen nu förslår i Sverige. En intressant sak är också att arbetsgivare och fackliga organisationer i Danmark står bakom den danska a-kassans ersättningsnivåer eftersom man tycker att det gynnar tillväxten och rörligheten och skapar nya jobb. Det är ju inte precis den inställning som det svenska facket har.....



2007-10-21 Försvarsbudget modell (s)

Den 16 oktober berättade jag om regeringens försvarsbudget och jämförde den med de enorma besparingar som socialdemokraterna vill göra på försvaret - samtidigt som man kritiserar de små besparingar som Alliansregeringen vill arbeta för.

I en artikel i Borås Tidning av försvarsminister Sten Tolgfors och min riksdagskollega Ulf Sjösten framgår det tydligt vad socialdemokraternas försvarsbudget skulle medföra, och hur ologiskt och ihåligt socialdemokraternas besparingsförslag är. Man vill spara pengar på planerade kostnader som inte finns! Jag rekommenderar verkligen en läsning av artikeln!

Kanske inser läsaren efter detta det som Sten Tolgfors sa förra veckan: En Alliansregering kommer alltid att vara mer försvarsvänlig än alla andra alternativ i svensk politik!



2007-10-19 Moderat feministdebatt.....

Borås Tidning läser min blogg!

I vart fall läste man inlägget den 17/10 där jag skrev om min egen syn på begreppet feminist.....












2007-10-18 Allmänpolitiska debatten: Familjepolitik

Jag kunde ju inte heller låta bli att blanda mig i den familjepolitiska diskussionen under dagens allmänpolitiska debatt. Som väntat angrep (s) och (v) i första hand vårdnadsbidraget - med gamla kända argument. Det kändes väldigt befriande och uppiggande att få ge dem lite svar på tal! Denna fråga är något som jag verkligen brinner för. Jag vill ge mer makt till Sveriges föräldrar!

Det är bara Allianspartierna som tror att svenska föräldrar kan ta egna beslut om vad som är bäst för dem. Oppositionen vill att staten skall fortsätta vara förmyndare för svenska folket, och den som inte lyder får inte del av den skattesubventionerade barnomsorgen. Av de reaktioner jag hittills fått är vårdnadsbidraget efterlängtat. Det är regeringen som går i takt med de svenska föräldrarna.

Socialdemokraterna hånar "hemmafrubidraget" som de kallar vårdnadsbidraget. Samtidigt vill de nu införa "en andra chans" för tonårspappor att vara hemma med föräldrapenning(!). Fast de har glömt en sak - på dagtid är tonårsbarn i skolan! Skall pappa gå hemma ensam på dagarna med föräldrapenning? Ett osedvanligt dumt och ogenomtänkt förslag.....



2007-10-18 Allmänpolitiska debatten: Arbetsmarknadspolitik

Tidigare under dagen var jag också med i arbetsmarknadsdebatten. Oppositionen medger att arbetslösheten minskar snabbt och att sysselsättningen ökar, men säger att det beror på den europeiska högkonjunkturen och inte på regeringens politik. Men om det nu är så att hela Europa har samma högkonjunktur är det ju konstigt att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar snabbast i Sverige av alla europeiska länder? Det måste ju antingen bero på att den nuvarande politiken är väldigt lyckosam, eller i annat fall att den tidigare politiken var väldigt dålig......

Jag undrar förresten om vi i en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet hade fått höra oppositionen säga: "Arbetslösheten beror på den europeiska lågkjonjunkturen och inte på regeringens politik". Skulle väl inte tro det.....

Mitt under dagens debatt kom rykande färska siffror om sysselsättningen från SCB. Det jobbas mer i Sverige än det någonsin gjorts tidigare! I september låg antalet arbetade timmar på rekordhöga 151 miljoner per vecka. Det är en uppgång med 2,5 procent jämfört med september i fjol och den högsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1963. Bakom rekordfsiffrorna ligger fallande arbetslöshet och stigande sysselsättning. Sjukdomsfrånvaron har också minskat. Mest har arbetslösheten minskat bland ungdomar.

Jag har lagt in två tidningsurklipp som speglar den gamla och den nya arbetsmarknadspolitiken. Det första är ett citat av Luciano Astudillo, en av (s)-politikerna i arbetsmarknadsutskottet och en av dem jag debatterat med idag. Han underkänner den egna politiken och efterlyser nya system och verktyg. Samtidigt går hela oppositionens politik ut på "återställare". Allt det som den nya regeringen gjort och som gett så goda resultat vill man riva upp, och ersätta med det gamla. Så var det med den omprövningen av den egna politiken......

Det andra är ett litet debattinlägg som jag hade i Borås Tidning idag. Det visar hur ungdomsarbetslösheten sjunkit i Sjuhärad sedan valet 2006. En viss kontrast mot hur det såg ut med den gamla regeringens politik.






2007-10-18 Anförande om infrastrukturinvesteringar i Sverige

Så har jag då hållit mitt anförande under den allmänpolitiska debatten om infrastrukturinvesteringar i Sverige. Jag hade turen att få talartiden direkt efter ministern, och kunde därför tala direkt till henne och också ge henne en kopia av min motion direkt i handen. Huvudbudskapet var att med dagens system, där varje investering i väg eller järnväg skall rymmas i statens driftsbudget och pressas in unde rutgiftstaket, kommer pengarna aldrig att räcka ens till en bråkdel av de investeringar som är samhällsekonomiskt och miljömässigt lönsamma. Det skulle kosta flera hundratals miljarder att bygga bara de mest angelägna projekten, och i debatten diskurerar vi enstaka miljarder upp och ned mellan åren. Idag slåss alla delar av Sverige om de stackars pengar som finns, men det leder ju inte till något. Det krävs ett nytänkande!

I den riksdagsmotion som jag lämnat in tillsammans med Maria Plass (m) föreslår vi i stället att investeringar i större väg- och järnvägsprojekt skall redovisas som investeringar i statens budget, och skrivas av under mycket lång tid, eller i vissa fall kanske inte alls. Det skulle öka utrymmet för investeringar och frigöra andra pengar för eftersatt underhåll.

Den som vill få en tydligare bild av förslaget kan läsa hela mitt anförande här.

Förslaget väckte intresse, och flera ledamöter ville ha kopior av motionen. Detta att debattera en motion "i förväg" innan den behandlats i utskottet är väl inte det normala, men skall man påverka får man vara ute i tid.....nu skall jag med spänning följa hur förslaget mottas. Att som nyvald riksdagsledamot föreslå nya sätt att hantera statens budget blir kanske inte så populärt, men skam den som ger sig!



2007-10-18 Snart debattdags!
Uppdaterad 18.45

Mitt anförande om infrastrukturen i Riksdagens allmänpolitiska debatt dröjer ännu ett tag. Preliminärt kommer anförandet framåt 19-tiden! Tyvärr har TV-sändningarna slutat, men hela mitt anförande läggs in på bloggen inom kort!



2007-10-18 Fusk?

Oppositionen påstår ofta i debatterna att fusk med olika ersättningar är väldigt ovanligt. Andra påstår tvärtom att det är mycket vanligt. Nu har vi fått lite fakta i diskussionen.

Svenskt Näringsliv och Handelns Utredningsinstitut har gjort en stor, statistiskt säker, enkätundersökning och helt enkelt frågat folk om man fuskat med de sociala ersättningssystemen. Bara 5% (!) uppger att de aldrig fuskat. Nära 95 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de anpassat sitt beteende i syfte att vinna fördelar ur systemen, vid ett eller flera tillfällen under de senaste fem åren, och så många som 16% uppger att de fuskat i stor omfattning med a-kassa eller sjukpenning.

Min tro är att de flesta inte ser sig som verkliga fuskare, utan helt enkelt har blivit "systemsmarta" och anpassat sig beteende för att få ut så mycket som möjligt ur systemen. De som fuskar riktigt rejält tycker nog att man betalar så hög skatt att man därigenom nästan "har rätt" till lite överkompensation ur olika system.

Sänkt inkomstskatt och en något bättre kontroll och lite enklare utformning av systemen är nog inte fel om man vill minska fusket. Regeringen föreslår exempelvis att man skall beräkna sjukpenning efter den faktiska inkomsten året före i stället för den förväntade framtida inkomsten. Det är ett sätt att göra systemet enklare och minska utrymmet för fusk. Kan vi minska fusket skulle vi kunna sänka skatterna ännu mer!



2007-10-17 Regelförenklingar!

Har just varit på ett seminarium, arrangerat av Sällskapet Politik & Näringsliv, om regelförenklingar för företagen. Småföretagare beskrev sina förhoppningar, Näringsdepartementets ansvarige för regelförenklingsarbetet berättade om regeringens arbete med frågan, och ansvarig utfrågare var Jens Hedström, VD i Näringslivets Regelnämnd.

Bland åhörarna fanns mest alliansriksdagsledamöter, men även representanter från oppositionen. Oppositionspolitikerna talade länge och väl om att regelförenklingarna måste gå snabbare - lätt för dem att säga som knappast uträttade något alls på detta område under 12 år! Dessutom ser jag ju hur många nya regler dessa vänsterpolitiker regelbundet föreslår i riksdagsmotioner och den politiska debatten.

Det räcker ju inte att rensa i gamla regler om vi samtidigt inför lika många eller fler nya! Vi riksdagsledamöter måste sätta oss på tvären mot alla förslag om onödiga nya regler, varifrån förslagen än kommer. Samtidigt måste vi själva föreslå förenklingar. Själv har jag dragit mitt lilla strå till stacken. Bland mina nyligen inlämnade riksdagsmotioner hittar man bland annat dessa, som avser nedläggning av myndigheter, och regelförenkling för företag och privatpersoner:

Motion 2007/08:C232 av Jan Ericson (m):Avskaffa revisionsplikten i mindre bolag
Motion 2007/08:Sk289 av Jan Ericson (m):Reducering av fåmansbolagsreglerna
Motion 2007/08:C387 av Ulrika Karlsson och Jan Ericson (m):
Förstärk den fria etableringsrätten enligt Plan-och Bygglagen

Motion 2007/08:N217 av Jan Ericson (m):Avveckla institutet för tillväxtpolitiska studier
Motion 2007/08:C 236 av Jan Ericson (m):Förenklad energideklaration
Motion 2007/08:Kr238 av Jan Ericson (m):Nedläggning av Ungdomsstyrelsen
Motion 2007/08:Sk237 av Jan Ericson (m):Förenkla avdragsrätten för hushållsnära tjänster
Motion 2007/08:Sk238 av Jan Ericson (m):Avskaffande av kontrolluppgiftsskyldigheten för tillgångar och skulder
Motion 2007/08:C233 av Jan Ericson (m):Förenklad möjlighet att bli adoptivförälder
Motion 2007/08:T243 av Jan Ericson (m):Förenklad körkortstagning för privatister
Motion 2007/08:MJ226 av Ulf Sjösten och Jan Ericson (m): Rimligare miljösanktionsavgifter
Motion 2007/08:Mj268 av Jan Ericson (m):Översyn av miljölagstiftningen - tillagning av mat på skolor/äldreboenden



2007-10-17 Sorry, Anders Borg

I en intervju i Expressen säger finansminister Anders Borg (m) att han vill att "alla moderater ska våga kalla sig feminist". Sorry Anders Borg, visst vågar jag, men jag vill inte! För mig står begreppet feminist för en unken socialistisk syn på jämställdhet, som prioriterar kvoteringar och konfrontation mellan könen. Jag kommer aldrig att kalla mig feminist, och tycker i stället att alla moderater skulle våga ta avstånd från detta begrepp. Själv kallar jag mig humanist och ser alla människor som unika men likvärdiga individer och inte som representanter för ett kön.



2007-10-17 Frukostmöte om Vitryssland

Startade dagen med ett frukostmöte om Vitryssland (Belarus), med representanter från UD, SIDA, svenska ambassaden i Moskva (som idag har ett kontor i Minsk), samt representanter för en del andra organisationer som verkar i Vitryssland. Mötet oarrangerades av Svenska Parlamentarikerföreningen för ett fritt och demokratiskt Vitryssland, där jag är medlem. Frågan om Vitryssland är högaktuell eftersom Sverige planerar att öppna en riktig ambassad i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Vi fick en ingående redogörelse för Sveriges engagemang i Vitryssland, exempelvis att Sverige idag är det största biståndsgivaren inom EU! Detta är en del i den nya svenska bistådspolitiken, att minska antalet länder som får svenskt bistånd och koncentrera resurserna till lite färre länder. Sverige verkar för att förbättra mänskliga rättigheter, skapa förutsättningar för en demokratisk utveckling, ger stöd till partier, företag organisationer och stöd till samarbete mellan svenska och vitrysska kommuner, uppmuntrar utbildningssamarbete och mycket annat.

Detta inlägg illustreras med den vitrysska flaggan som förbjudits av de vitrysska myndigheterna med presidenten i spetsen.......



2007-10-16 Alliansmöte i riksdagen



I dag var det återigen dags för gemensamt möte med Alliansmajoriteten i riksdagen. I dag var det fyra ministrar som berättade om sina områden, och om hur oppositionens alternativ ser ut. Det var Anders Borg, Andreas Carlgren, Nyamko Sabuni och Göran Hägglund. Det mesta av det som sades är sådant jag redan tidigare berättat om på bloggen, framförallt det som rör Sabunis område eftersom det delvis hanteras av mitt eget utskott.

Anders Borg sammanfattade socialdemokraternas ekonomiska politik på ett träffande sätt:
* Svagare sysselsättning och sämre förutsättningar för långsiktig tillväxt.
* Stigande efterfrågan kombinerat med minskat arbetsutbud, vilket ökar risken för överhettning och inflation, och skapar en högre arbetslöshet under nästa lågkonjunktur.
* De offentliga finanserna försvagas, man har ett antal ogenomförbara besparingar och underfinansierade reformer.
* Kraftiga skattehöjningar, både på energi, arbetsinkomster och fastigheter, vilket främst drabbar vanliga löntagare .
* En budget som är ett hafsverk med felräkningar och motsägelser.

Borgs avslutande ord var träffande: En sådan opposition skall inte få göra något annat än förbättra sin oppositionspolitik"

Andreas Carlgren hade också ett tänkvärt citat: Oppositionen ägnar sig åt dubbel skattehöjning i stället för grön skatteväxling. Man vill chockhöja skatten på både energi och arbete - samtidigt!

Och visst är det så. Både Borg och Carlgren pekade på en mängd mycket stora skillnader mellan (s), (mp) och (v) när det gäller både den ekonomiska politiken och miljöpolitiken. Det enda man verkar vara överens om är att höja både energiskatterna, skatten på normala löner, fastighetsskatten och återinföra förmögenhetsskatten.....



2007-10-16 Försvarspolitiken

I dag fick den moderata riksdagsgruppen en föredragning om den svenska försvars- och säkerhetspolitiken av nye försvarsministern Sten Tolgfors. Jag sticker inte under stol med att det varit en del intern irritation i riksdagsgruppen över att förre försvarsministern avgick och vi känner allihop att avgången skadat partiet och gjort att en del moderata väljare ifrågasätter trovärdigheten hos moderaterna i försvarsfrågan, något som det faktiskt inte finns någon anledning att göra! Själv har jag verkligen försökt sätta mig in i frågan ordentligt, och varit med på flera genomgångar om försvarsbudgeten. Dagens möte förstärkte den bild jag redan hade.

Beskrivningen att Alliansen skurit ned försvarets budget är helt enkelt felaktig! Vi sparar 980 miljoner fram till år 2010 på försvarsmateriel. Samtidigt tillför vi 1.350 miljoner till våra fredsbevarande utlandsstyrkor. Netto alltså en ökning av anslagen till försvaret på 370 miljoner fram till och med år 2010! Efter 2010 är målsättningen att kunna spara ytterligare 2-3 miljarder på materielinköp, och en del av dessa pengar kommer att föras över till de fredsbevarande utlandsstyrkorna.

Oppositionens har ju kritiserat regeringen för "slakt" av försvaret (vilket alltså inte har ngåot alls med sanningen att göra). Man kan ju fråga sig vad de själva förelår? Så här ser deras alternativ ut när det gäller försvarets budget, allt enligt repektive partis budgetmotioner:

Socialdemokraterna: Vill spara totalt 7,15 miljarder på försvaret fram till och med 2010.
Vänsterpartiet: Vill spara 15 miljarder fram till 2010.
Miljöpartiet: Vill spara 7,5 miljarder fram till 2010.

Det är lätt att se att en vänsterregering skulle tvinga försvaret att spara så oerhört mycket att de små materiel- besparingar som Alliansregeringen föreslår skulle framstå som kaffepengar. Jag undrar just när media skall uppmärksamma detta?

Sten Tolgfors konstaterade mycket riktigt: En Alliansregering kommer alltid att vara mer försvarsvänlig än alla andra alternativ i svensk politik! Men han påpekade också att försvarsmateriel skall köpas på grund av militära behov och ingeting annat. Han berättade också att försvarsindustrin redan idag exporterar ca 85% av det man tillverkar. De flesta företagen inom försvarsindustrin ägs också av utländska koncerner och säljer på hela världsmarknaden. Man står och faller inte med stödbeställningar från det svenska försvaret.



2007-10-16 Hearing om ungdomsarbetslösheten

Under förmiddagen idag anordnade arbetsmarknadsutskottet en hearing om ungdomsarbetslösheten. En hearing innebär att utskottet bjuder in experter, forskare, myndigheter, organisationer och andra för att ställa frågor och få fakta för det fortsatta politiska arbetet.

För oss i Alliansen var dagens hearing mycket lyckad. På punkt efter punkt kritiserade Riksrevisionen, IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering), forskare och andra den tidigare (s)-regeringens politik och misslyckade AMS-åtgärder. Och på punkt efter punkt föreslog man ungefär de lösningar som Alliansen redan genomfört eller kommer att föreslå under hösten.

Socialdemokraterna i utskottet försökte få in lite kritik mot regeringen under hearingen. Man försökte till exempel sprida myten om att ungdomsarbetslösheten ökar, vilket inte stämmer. De fick svar på tal från experterna i lokalen. Sanningen är att ungdomsarbetslösheten nu sjunker snabbt, liksom långtidsarbetslösheten. Och för de ungdomar som ändå gått länge utan jobb kommer riksdagen att ta beslut om en jobbgaranti senare i höst som kommer att kombinera en ersättning till den arbetslöse med olika åtgärder för att komma tillbaka i arbete.



2007-10-16 Som man frågar får man svar!

SCB har på uppdrag av Villaägarna genomfört beräkningar av hur många småhusägare som får betala mer i fastighetsavgift 2008 än i fastighetsskatt 2007. Det handlar om ca 220 000 fastighetsägare.

Nu är det ju så att som man frågar får man svar! Huvudskälet till att skatten ökar för ca 7% av landets 3 miljoner fastighetsägare är att Villaägarna jämför den avgift som betalas 2008 med den skatt som betalas år 2007. Det relevanta är dock att jämföra med de gamla fastighetsskattereglerna om skatt med 1 procent av taxeringsvärdet, innan övergångsreglerna om begränsning av markvärdet infördes av alliansregeringen för år 2006. Hade de gamla reglerna funnits kvar hade de allra flesta fastighetsägare fått höjd skatt!

Dessutom beror mycket på att den så kallade dämpningsregeln nu tas bort. Det innebär att 2006 års taxeringsvärden får fullt genomslag. Dämpningsregeln hade i vilket fall trappats av kommande år, det låg i själva konstruktionen av regeln, vilket gör att fastighetsskatten ändå hade ökat, och det för betydligt fler. Den nya fastighetsbeskattningen betyder att färre får höjd skatt än om den inte genomförts!

Alliansens vallöfte var att ingen skall tvingas betala mer i fastighetsskatt än man gjorde 2006. Vad jag kan se håller vi deta löfte. Jag tycker ärligt talat att det är trist att Villaägarna går ut på detta sätt mot en ny beskattning som innebär så stora förbättringar jämfört med de gamla reglerna. Man vill kanske ha tillbaka den tidigare orimliga fastighetsbeskattningen i stället? Med fler tjuvnyp från Villaägarna mot den regering som äntligen tagit tag i fastighetsskatteproblemet ökar givetvis chansen för en ny (s)-regering efter nästa val - som i så fall chockhöjer fastighetsskatten som utlovat. Undrar vad Villaägarnas medlemmar tycker om det?



2007-10-16 Snåla svenskar väljer bort museerna

De statliga museerna har tappat 40 procent av besökarna sedan 2005. Det visar en ny rapport från Kulturrådet. Orsaken sägs vara att entréavgifterna återinförts för vuxna. Nordiska Museet påstås vara ett av de museer som drabbats hårdast. Man beklagar framför allt att man tappat "de unga besökarna". Men.... upp till 18 års ålder är det ju fortfarande fri entré på alla statliga museer!! Och för vuxna kostar det 60 kronor. Lika mycket som en påse smågodis eller ett par påsar chips.....

Fyra påsar chips - kostar mer än ett besök på Nordiska museet......men säljer bra ändå!

Om förvärvsarbetande människor i denna högkonjunktur, trots rekordstora löneökningar och kraftigt sänkta skatter ändå inte tycker det är värt att lägga 60 kronor på ett museibesök så är det nog dags för museerna att fundera över varför besökarna inte tycker det är värt pengarna.



2007-10-16 Friskolorna och religionen

Gårdagens, som vanligt något övertolkade, uttalanden från Skolminister Jan Björklund om de religiösa friskolorna har mest väckt positiva reaktioner, men också viss kritik. Det Björklund sa var att alla elever skall ha undervisning enligt skolplanen i alla ämnen, och att fundamentalistiska religiösa åsikter inte får förekomma vid undervisningen. Däremot får man givetvis lägga in olika religiösa tolkningar och syn på samhällsfrågor inom religionsundervisningen, och inget hindrar att religiösa skolor har morgonbön, eller att skolor håller skolavslutningar i kyrkan.

Förslaget lär också innebära att det skall göras fler kvalitetskontroller av alla skolor - både kommunala och friskolor, att det skall gå att döma ut böter för skolor som inte sköter sig, samt att det skall gå att snabbare än idag stänga skolor som inte sköter sig.

Jag tycker egentligen att det är ganska självklart att kräva att alla skolor följer reglerna och att alla elever garanteras en likvärdig utbildning oavsett val av skola. Det är också bra att det införs tätare kontroller av kvalitén i alla skolor, och sanktioner för den som bryter mot reglerna. Jag hoppas att även dåligt skötta kommunala skolor både kommer att kunna straffas och stängas. I längden är nog en uppstramning av lagstiftningen en förutsättning för att friskolor skall bli allmänt accepterade i samhället och överleva som ett värdefullt tillskott till det svenska skolsystemet. För de flesta friskolor kommer de nya reglerna knappast att innebära någon förändring. Men en och annan friskola kommer nog att behöva förändra sin verksamhet om de skall få fortsätta.



2007-10-15 Idag bloggar hela världen om miljön

I dag är det Blog Action Day. Tanken är att all världens bloggare en gång om året skall gå samman och under en dag ägna sig åt samma ämne. Årets tema är miljön. Närmare 10.000 bloggar med över sju miljoner dagliga besökare deltar i årets tema. Själv är jag inte formellt registrerad som deltagare, men det passar ju ändå bra att slå ett slag för Alliansens miljöpolitik och Moderaternas websida "Miljösmart". På websidan kommer efterhand ett antal goda exempel från olika delar av landet. Först ut är bland annat Borås, företrätt i denna fråga av moderaten Olle Engström från Fristad. Sjuhärad går i spetsen!

Om jag på några få rader skall beskriva vad som är viktigast med en klok miljöpolitik så skulle det vara att den upplevs som realistisk! Det är bara då man kan få människor att ställa upp och engagera sig. Om man däremot kommer med orimliga förslag som upplevs hota både välfärd och jobb, göra människor betydligt fattigare, avfolka landsbygden och skapa brist på energi och föda så kommer man inte att få med sig fler än de mest hängivna bakåtsträvarna och fanatikerna. Och vad vinner man på det?

Jag är för en rimlig energibeskattning, men tycker att dagens är fullt tillräcklig. Morötter i form av skattebefrielse och andra förmåner för miljövänliga alternativ är det allra bästa. Nya energislag måste analyseras ordentligt så att inte nackdelarna ur miljösynpunkt uppväger fördelarna. Kärnkraften måste behållas och antagligen utvecklas om vi skall kunna minska utsläppen av koldioxid. Vi måste acceptera bilen som transportmedel, framförallt på landsbygden, men sträva efter lägre bensinförbrukning och nya bränslen. Framförallt måste vi förklara att det går att kombinera tillväxt och ekonomiskt välstånd med hänsyn om miljön!

Jag tror dessutom inte att klimatfrågan är det enda man skall hänga upp miljöpolitiken på, även om det lite grand ligger i tiden. Det finns fler viktiga frågor. Vattenbrist, storstadsmiljöer som orsakar alltfler dödsfall, skogsskövling, utfiskning av haven, matbrist och avfolkning av landsbygden för att bara nämna något. En modern miljöpolitik försöker också att hitta svar på dessa frågor.


Exempel på god miljö, frisk skog och rinnande vatten......Ramhultafallet väster om Sätila i sjön Lygnern, ett av västsveriges största och mäktigaste vattenfall!



2007-10-15 Tänk nytt om infrastrukturen!

Vägar och järnvägar är viktiga för att utveckla Sverige. Så långt verkar alla vara överens. Det gäller "bara" att ha råd att bygga nya och underhålla de som finns. När den nya regeringen hade tillträtt kom Vägverket och Banverket med rapporter som visade att den förra regeringen inte ens satt av tillräckligt mycket pengar för redan beslutade projekt, och att det dessutom var stor brist på pengar till underhåll. Alliansen kom knappast till ett dukat bord, snarare ett stort svart hål! I budgeten för 2008 avsätter den nya regeringen 1,2 miljarder extra, främst till förbättringar och underhåll av befintliga vägar och slutförande av vissa mindre projekt. Det är givetvis utmärkt. Men samtidigt slåss olika delar av Sverige med varandra om de stackars pengar som finns för övriga nyinvesteringar, och det räcker bara till en bråkdel av allt som behövs.

Bilden från det pågående vägbygget på Rv 40 väster om Rångedala är hämtad från en artikel i Borås Tidning idag, där man kommenterar en stor infrastrukturmotion som ett antal Alliansriksdagsledamöter från hela Västsverige, bland annat jag själv, undertecknat. I motionen går vi igenom de behov som finns i Västsverige när det gäller större vägar/järnvägar. Bland stora projekt i Sjuhärad nämns Rv 40 fram till Ulricehamn, samt Götalandsbanan (den nya järnvägen från Göteborg via Landvetter till Borås och vidare till Stockholm).

I intervjun i BT påpekar jag att behoven är enorma och att det kräver ett helt nytt sätt att hantera infrastruktur- investeringar i statens budget. I dag måste alla investeringar - hur samhällsekonomiskt lönsamma de än är - rymmas i statens utgiftsbudget. Det betyder alltså att hela investeringen bokförs som en kostnad ett och samma år och måste pressas in under statens utgiftstak. Detta gör att ett stort antal lönsamma och miljömässigt kloka investeringar stoppas, och att de nyinvesteringar som görs tar pengar från planerat underhåll. Personligen tycker jag detta är mycket märkligt.

Lönsamma investeringar gör svenska folket rikare, gynnar företagande och skapar jobb, ökar tillväxten och förbättrar miljön. Jag tycker därför att man borde överväga att lyfta ut samhällsekonomiskt lönsamma investeringar i järnvägar och exempelvis motorvägar ur statens budget och bokföra dem som en investering i stället. Tillsammans med Maria Plass, moderat riksdagsledamot från Bohuslän, har jag lämnat in en riksdagsmotion även om detta. Jag kommer att utveckla mina tankar om detta närmare under riksdagens allmänpolitiska debatt, preliminärt torsdag eftermiddag/kväll eller möjligtvis fredag förmiddag denna vecka. Under dagtid kan den nyfikne följa debatten direkt i TV. Under torsdag eftermiddag kommer jag att berätta närmare på bloggen om beräknad tidpunkt för mitt anförande.



2007-10-15 Svar från Widar Andersson (s) om förmögenhetsskatten

Häromdagen (11/10) kommenterade jag ju här på bloggen Widar Anderssons artikel i BT, och hans syn på hur socialdemokraterna hanterar frågan om förmögenhetsskatten. Jag skickade också samma kommentar till Borås Tidning i debattform. I dag publiceras både mitt debattinlägg och svaret från Widar Andersson på debattsidan i BT.

Widar Andersson (idag chefredaktör på tidningen Folkbladet) känner jag som en ganska förnuftig sosse med stor intregritet. Inte minst från den tid då han som ordförande i friskolornas riksförbund slogs för deras rätt att existera, trots stort motstånd i sitt eget parti. Därför var det kul att få svar på mitt inlägg. Men allvarligt talat....tror verkligen Widar på fullt allvar att socialdemokraterna verkligen "skulle avveckla förmögenhetsskatten inom en annan fördelningspolitisk helhet än Alliansen gör"? Han har nog högre tankar om sitt parti än jag.....

För socialdemokrater och andra vänsterpolitiker är nämligen debatten om förmögenhetsskatten central för att skapa motsättningar och underblåsa avundsjuka bland människor. Ledande socialdemokrater kritiserar ju inte ens skattens effekter utan säger bara att skatten är "viktig". Att förmögenhetsskatten är bland de mest skadliga vi har för jobb och tillväxt spelar då mindre roll. Widar skall nog vara tacksam för att vi avvecklar den skatt som han skriver ned så fullständigt i sin första artikel - ingen sosse hade någonsin vare sig vågat eller velat ta bort den.....möjligen med undantag för Widar Andersson.



2007-10-14 Väljarflykt?

I förra SIFO-mätningen i september fick Alliansen 41,9% av väljarstödet. I oktobermätningen har detta ökat marginellt till 42,2%. Men vänsterjournalisterna bryr sig ju inte om sådana fåniga saker som faktiska siffror, utan basunerar idag ut sitt enträgna budskap om att "väljarna flyr Alliansen".......

Nu har ju oppositionen äntligen visat upp sin trista återställarpolitik och sina planerade kraftiga skattehöjningar, kryddat med sitt inbördes grälande om vem som skall regera med vem.....samtidigt som alla positiva effekter av regeringens politik börjar synas. I längden kan väl ändå inte media låta bli att uppmärksamma allt detta? Eller kan man kanske det?

Man kan ju skriva spaltmeter om "dråpslaget" till följd av höjd bensinskatt - som ju i verkligheten kostar normalbilisten maximalt 15 kronor per månad..... Miljöpartiets föreslagna bensinskattehöjning med två kronor litern kommenteras däremot knappast. Och inte har man hört mycket kritik mot att socialdemokraterna vill chockhöja skatten för vanliga löntagare med många hundra kronor, kanske uppemot 1.000 kronor per person och månad, och höja fastighetsskatten. Men det är väl kanske mindre intressant än den avskaffade avdragsrätten för fackavgiften som kostade den normale fackmedlemmen 60-70 kronor per månad......den saken kunde man ägna en halv tidning åt förra hösten. Media kritiserar gärna att Alliansen vill försöka spara ett par miljarder långsiktigt på försvarsmateriel efter 2010. Det beskrivs som "ett dråpslag mot försvaret". Men socialdemokraternas budgetförslag där man vill spara 3 miljarder på försvaret redan 2009 och 4,5 miljarder 2010 kommenteras inte det minsta.....

Media skapar det svenska politiska landskapet, och just nu gör man allt för att försöka förvanska och kritisera regeringens politik, och granskar inte alls alternativet. Med en så ensidigt vänterorienterad press får man väl nästan vara nöjd med att över 42% av väljarna trots allt är nöjda med regeringen.......



2007-10-14 Storsatsning på ökad trygghet kräver mer än bara fler poliser

Häromdagen skrev jag om ungdomsvåldet på bloggen, och försökte sammanfatta en del av allt det regeringen gör för att öka tryggheten. Jag fick en hel del positiva kommentarer dagarna efter inlägget och följer därför upp detta med en längre debattartikel om detta viktiga ämne i Borås Tidning idag.

När det gäller polisen satsar regeringen alltså nära två miljader för att kunna anställa fler poliser i yttre tjänst. Målet är både att intensifiera arbetet mot organiserad grov brottslighet, men också att hinna utreda även mindre brott, och att snabba upp hela rättsprocessen. En viktig sak är att tidigare ta tag i ungdomar som begått småbrott. Nu tar det som bekant flera år att utbilda en polis, men regeringens politik kommer att innebära att 3000 fler poliser anställs, och år 2010 ska det finnas 20 000 poliser i Sverige. Kanske kan vi då äntligen få se bemannade polisstationer och synliga poliser i alla kommuner i Sjuhärad.

Illustrationen av detta blogginlägg är för en gångs skull lite missvisande. Fler poliser är en viktig del, men endast en pusselbit i ett stort samlat arbete för ett tryggare samhälle. Det handlar också om att effektivisera och snabba upp andra delar rättsväsendet, exempelvis utöka antalet platser inom kriminalvården för att minska trängseln och kunna erbjuda mer vård och behandling till de intagna. Men det handlar också om stora insatser inom förskola, skola, socialtjänst, psykvård, arbetsmarknad och inte minst inom familjepolitiken. Allt måste samverka för att ändra utvecklingen.

Allt det jag nämner i min artikel är givetvis ett långsiktigt arbete. Men regeringens nya politik har faktiskt förändrat inriktningen och någon gång måste man börja!



2007-10-13 Invigning av Sjuhäradsmoderaternas nya partilokal



I dag var det högtidlig invigning med öppet hus i moderaternas nya partilokal för valkretsen Södra Älvsborg (Sjuhärad). En fantatiskt trevlig lokal i hörnet av Österlånggatan/Skolgatan, mitt i centrum av Borås. Halva lokalen är i två plan, medan den yttersta delen mot gatan har dubbel takhöjd och en stor invändig balkong. Adressen är Österlånggatan 16.

Jag tog några bilder på de första besökarna vid lunchtid, men sedan fick jag fullt upp med att hälsa på alla och hann inte ta fler foton.....under eftermiddagen har åtskilliga hundra moderata medlemmar och aktiva varit och hälsat på, njutit av god fisksoppa och fika. Då blev det rejält trångt, men det är ju så det skall vara! Självklart var jag själv och Ulf Sjösten på plats från riksdagen, och på en av bilderna ser man Ulf i egenskap av ordförande för förbundsstyrelsen förklara lokalen för invigd. I vimlet såg man även Borås nya och tidigare kommunalråd, och kommunpolitiker från alla kommunerna i Sjuhärad.

I denna lokal kommer det att bli mycket aktiviteter, möten och öppet hus för alla Sjuhäradsbor som har vägarna förbi. Allt från fikakvällar med MUF till möten i förbundsstyrelsen, utbildningar, valaktiviteter och arrangemang med moderata seniorer - det finns plats för alla. Och eftersom vår partiombudsman kommer att ha sitt kontor i lokalerna är det oftast öppet för spontana besök. Välkommen in!



2007-10-12 Volvo kör i diket....

Volvo har beslutat att sluta köpa kärnkraftsel "av miljöskäl". Detta kritiseras av Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet. Han är också medlem i FN:s klimatpanel som idag fick Nobels Fredspris. Källén tycker som jag. Vi behöver mer kärnkraft om vi skall minska koldioxidutsläppen!

Jag köper gärna lite av den kärnkraftsel som Volvo väljer bort, och är stolt över att värma mitt hus med energi som inte ger några som helst koldioxidutsläpp.
Ringhals Kärnkraftverk



2007-10-12 Offras pojkarna av feministerna?

Det är idag ingen som ifrågasätter fakta. Pojkar lyckas ofta sämre i skolan, är stökigare, har sämre betyg, är i minoritet på högre utbildningar, drabbas av och orsakar mer våld och är klart överrepresenterade inom kriminella kretsar. Varför?

Häromdagen läste jag en artikel med rubriken "Självmorden ökar bland unga kvinnor". I artikeln krävdes riktade åtgärder för att minska självmorden bland unga kvinnor. Att tabeller i samma artikel visade att det förekommer nästan dubbelt så många självmord bland unga män kommenterades inte ens.....och det gjorde mig lite fundersam. Borde man inte vidta åtgärder mot detta också?

Jag fick tips om denna artikel i Expressen, skriven av Elise Claeson, fd facklig jämställdhetsexpert. Jag kanske inte skriver under på varetenda ord som skrivs i artikeln, men jag tycker den är tänkvärd. Håller våra pojkar på att gå samma öde till mötes som unga flickor tidigare gjort? Håller pendeln på att slå över från ett samhälle som fram tills nyligen varit konstruerat på männens villkor och diskriminerat kvinnor till ett samhälle som nu i stället diskriminerar unga män? Ser vi våra pojkar? Har de tillräckligt många manliga förebilder? Fostrar vi dem till trygga unga män som respekterar andra människor? Det är inte utan att man funderar ibland som pappa till två tonåringar, en av varje kön. Ingen vill väl att någon skall diskrimineras, och dagens unga pojkar skall givetvis inte behöva lida för att deras mammor blev diskriminerade när de var unga...... Ibland är det kanske bra att fundera lite över detta, så vi inte av ren välvilja gör fel igen. Det har vårt samhälle inte råd med.

Mitt recept är enkelt - alla barn (och andra människor också för den delen) måste ses som individer och inte som en representant för ett visst kön! Det är därför jag aldrig skulle kalla mig feminist, och säger nej till kvotering. Jag är humanist.



2007-10-12 Regionmöte i Vänersborg

Förmiddagen har jag ägnat åt möte i Vänersborg med moderater från hela Västra Götalandsregionen. På plats fanns såväl riksdagsledamöter, regionpolitiker och ledande kommunpolitiker, samt en del ombudsmän och politiska sekreterare. Det känns bra att vi kan samlas ibland för att kunna vara en stark västsvensk röst på riksnivå.

Från riksdagen gav vi bland annat information om regeringens politik och vad den nyligen framlagda budgetpropositionen betyder för kommunerna. Själv fick jag äran att föredra arbetsmarknadspolitiken. Det blev ockå en hel del diskussioner om infrastrukturen, och från Sjuhärads del var vi noga med att bevaka att "våra" stora projekt, främst Rv 40 från Rångedala till Ulricehamn och Götalandsbanan inte kommer bort i diskussionerna. Men som det är nu finns båda dessa med bland de projekt som Regionen är överens om att prioritera i diskus- sionerna med regeringen. Nu gäller det "bara" att få fram pengar...

Under eftermiddagen hade vi sedan möte med de västsvenska ombuden till Moderaternas Partistämma 25-28 oktober. Jag är ett av fem ombud från Södra Älvsborg. På fotot är vi samlade i Residenset i Vänersborg. Det blev som alltid en del diskussioner om hur vi skall ställa oss till vissa av de hundratals motionerna och förslagen på stämman. Det kommer nog att bli en händelserik och rolig partistämma som uppmärksammas rejält av media. För egen del kommer jag, kanske ganska naturligt, att arbeta i det stämmoutskott som skall förbereda arbetsmarknadsfrågorna före debatt. Vi kommer att få en hel del att göra!



2007-10-11 Dags för storstädning på kontoret

Eftersom jag är en riktig hamster som sparar på allt så sätter ett år som riksdagsledamot sina spår. Det är hög tid att städa bort en del......

På bilden syns två staplar på totalt över 3 meter med tidningar och tidskrifter som jag fått med posten under ett år - och inte haft en chans att hinna läsa. Och då skall man veta att jag nog fått lika mycket till som jag har läst och sparat!

Mitt råd till alla lobbyister är att koncentrera sitt budskap och skicka sina tidskrifter till dem som är aktiva inom det egna ämnesområdet!

För egen del prioriterar jag att läsa fackliga tidningar, näringslivstidningar och allt som rör arbetsmarknaden, skatter och socialförsäkringar. Dessutom försöker jag läsa allt som har med den egna valkretsen att göra, och sedan tar jag en snabbkoll på en del annat som särskilt intresserar mig. Det övriga hinner jag helt enkelt inte med.

Givetvis är det lite synd - en del av alla de tidskrifter vi får är mycket påkostade, och det finns tidningar om nästan allt man kan tänka sig.

Bilden till höger visar ca 1,5 meter propositioner och andra riksdagstryck - produktionen av ny lagstiftning under ett år. Tänk att vi har röstat igenom allt detta! Det är väl bara att erkänna att man kan ha råkat rösta för någon liten detalj som man kanske inte haft 100% koll på....man får lita på sina partikolleger som är insatta i detaljerna som rör deras utskott.

Den blå högen är protokollen från ett års debatter i riksdagens kammare. Riksdagens tryckeri har verkligen ingen arbetsbrist.....



2007-10-11 Tack för tipset, Widar Andersson (s)!

Ibland får man bra tips till kommande debatter från oväntat håll! I en artikel i BT idag om oppositionens interna samarbetsproblem skriver Widar Andersson (s), politisk redaktör på Folkbladet, att (v) inte bör få vara med eftersom partiet "står kvar ungefär där Lenin ställde det 1917". Så sant.

Och så ger Widar Andersson mig ett utmärkt citat att använda i höstens riksdagsdebatter om förmögenhetsskatten. "Förmögenhetsskatten är sakligt sett en ineffektiv och för de riktigt förmögna närmast frivillig skatt, som dessutom tycks skrämma iväg mer kapital än vad som beskattas".

Efter dessa kloka ord kunde man ju tro att Widar i samma artikel också skulle ta avstånd från (s) nu som ju säger nej till att ta bort förmögenhetsskatten? Men det gör han inte! I stället skriver han "Det är självklart att oppositionen nu säger nej till att slopa skatten. Precis lika självklart är det att förmögenhetsskatten inte kommer att återinföras" av en s-regering. För Andersson är det tydligen viktigare att socialdemokraterna är populister som vårdar den svenska avundsjukan än att man stödjer borttagandet av en skatt som driver företag, kapital och arbeten ur landet.



2007-10-10 Skolbesök från Marks Gymnasieskola

I dag hade jag riksdagsbesök av en gymnasieklass från åk 2 av Barn- och Fritidsprogrammet på Marks Gymasieskola. Det är alltid lika kul att träffa elever från hemkommunen, och Marks Gymnasieskola betyder lite extra för mig eftersom det var där jag en gång startade min politiska bana - som ledamot i den nybildade Utbildningsnämnden år 1998 när den nya skolan precis var färdigbyggd.



I dag blev det som vanligt först en rundvandring i riksdagshuset och vi kunde för en gångs skull också besöka riksdagens kammare eftersom det inte var några debatter där i idag. På bilderna sitter eleverna samlade inne i Arbetsmarknads- utskottets vackra sessionssal där besöket avslutades med en frågestund. Jag ser verkligen fram mot alla kommande skolklassbesök under hösten - det är mycket trevliga avbrott i det vanliga riksdagsarbetet, och eleverna är alltid lika glada och nyfikna!



2007-10-10 Borås Tidning granskar årets riksdagsmotioner

I Borås Tidning kan man idag läsa ett helt uppslag om årets riksdagsmotioner, och där redovisas också hur aktiva vi sju riksdagsledamöter från Sjuhärad har varit med motionerandet. Det är en riktigt kul läsning för oss moderater. Fotot på mig i artikeln är ju lite udda, och togs på valnatten 2006 när valsegern var klar. Men det passar ganska bra eftersom det visar sig att jag faktiskt är den ledamot av oss sju som lämnat in flest egna motioner, 22 st! (inklusive gemensamma motioner blev det 34 stycken). Och min moderate riksdagskollega Ulf Sjösten har lämnat in totalt flest motioner, hela 46 st, varav 33 är gemensamma med andra. Totalt står Ulf Sjösten och jag för hälften, 35 av 70, av de enskilda motionerna från vår valkrets, och totalt 80 av de 178 motioner som undertecknats av Sjuhäradsledamöterna.

Lite förvånande är det att två ledamoter, Phia Andersson och Hans Ohlsson båda (s), inte har lämnat in en enda enskild motion....men man kanske tycker att den politik som förs duger bra som den är?
För egen del är verkligen inte problemet att hitta uppslag till motioner, utan att prioritera bort så att det inte blir för många..... När man ständigt möter väljare, och får idéer via e-post och telefon finns det en outsinlig ström av uppslag till motioner. Men sedan skall man ju hinna bevaka motionerna också, och kanske hinna med att ta en debatt i kammaren om sina förslag, så lagom är bäst. Jag tycker att motionerna fyller en viktig roll, det är ett sätt att sätta frågor på dagordningen och skapa debatt. Sedan kan man följa upp detta med interna diskussioner på gruppmöten, samtal direkt med berörda utskott, och ibland direkt med ansvarig minister, och dessutom debattera i riksdagens kammare och i media. Alla sätt att påverka måste utnyttjas, det är ju det vi är valda för.....



2007-10-10 Stark arbetsmarknad gynnar utrikesfödda

På AMS hemsida kan man läsa följande om hur den starka arbetsmarknaden nu gör att alltfler utrikes födda nu får jobb och har nytta av regeringens nya åtgärder som exempelvis Instegsjobben.

Det goda arbetsmarknadsläget och den starka efterfrågan på arbetskraft har gjort att arbetslösheten minskat och sysselsättningen ökat kraftigt för personer födda utomlands. Därutöver ger nya regler Arbetsförmedlingen större möjligheter att identifiera arbetssökande nyanlända invandrare. Därmed kan de nyanlända snabbare matchas mot lediga jobb, och mot de särskilda arbetsmarknadsinsatser som finns för dem som nyligen har flyttat till Sverige, till exempel instegsjobb och yrkeskompetensbedömning.

På AMS hemsida finns en bra sammanställning över de insatser som finns för utrikes födda.



2007-10-10 Den öppna arbetslösheten sjunker snabbt - är nu nere i 3,3%.

AMS rapporterar att under september anmäldes totalt 64 000 nya lediga jobb till Arbetsförmedlingen. Arbetslösheten sjönk till 3,3 procent, jämfört med 4,2 procent i september förra året (dvs ungefär vid valet....). Samtidigt minskade andelen personer som deltar i arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd från 2,2 till 1,1 procent av arbetskraften. Antalet deltidsarbetslösa har också minskat kraftigt, liksom antalet timanställda. 12 000 personer var anställda i nystartsjobb, medan 16 000 deltog i jobb- och utvecklingsgarantin. Den öppna arbetslösheten är nu den lägsta på 16 år!

När det gäller långtidsarbetslösheten skriver AMS följande: Långtidsarbetslösheten (antalet personer som varit arbetslösa kontinuerligt minst 6 månader, eller för ungdomar under 25 år minst 100 dagar) har sedan förra året ökat med 2 000, och uppgick i slutet av september till knappt 50 000 personer. För ungdomarna har nivån på ett år gått upp från 2 000 till 8 000. Ökningen av antalet långtidsarbetslösa sammanhänger med omfattande nedskärningar i flera program med aktivitetsstöd, inte minst sådana som riktas till ungdomar. Det sista är viktigt att känna till - om man räknar även personer i arbetsmarknadspolitiska program och aktivitetsstöd som arbetslösa (vilket de ju är!) så har långtidsarbetslösheten bland ungdomar sjunkit rejält, och när det gäller ungdomar har Sverige den starkaste sysselsättningsutvecklingen i hela EU!

Visst är det väl lite märkligt när den politiska oppositionen inte vill räkna personer i AMS-åtgärder som arbetslösa? Men så blir det kanske när man har varit van vid att försöka dölja arbetslösheten genom trixande med statistik.....



2007-10-10 Apoteket - monopol och osund konkurrens

De senaste dagarna har media rapporterat om att Apoteket skulle försöka försvåra en uppluckring av Apoteksmonopolet genom att inleda samarbete med ett utländskt läkemedelsbolag. Nu verkar Apoteket ha backat, eller så var ryktena överdrivna.

Oavsett vilket är det viktigaste att arbetet fortsätter för att släppa in lite konkurrens även i denna sektor för att öka tillgängligheten och pressa kostnaderna. Nästan alla andra länder har övergivit sina statliga försäljningsmonopol på läkemedel. Kuba och Nordkorea härdar fortfarande ut, liksom Sverige. Det svenska monopolet legitimeras officiellt av tillgänglighetsaspekter, men det ifrågasattes när frågan om försäljning av nikotinläkemedel prövades i EG-domstolen. Sverige ligger långt efter andra europeiska länder vad gäller invånare per apoteksenhet. Läkemedel bör få säljas under ordnade former på en reglerad marknad av fler aktörer än statliga Apoteket AB.

I går skrev Borås Tidning om Apoteket i sin ledare och påpekade bland annat att Apoteket med skattebetalarna i ryggen bedriver försäljning av vanliga hygienartiklar och annat i Apoteket Shop. En verksamhet som bland annat kritiserats av såväl Konkurrensverket som Statskontoret för att det konkurrerar ut andra företag som inte kan pressa priserna på ett konstlat sätt på samma sätt som Apoteket. Jag delar kritiken i BT:s ledare, och lämnade förra veckan in en riksdagsmotion om att denna verksamhet bör begränsas. Jag känner faktiskt viss optimism angående hur min motion kommer att hanteras framöver!



2007-10-09 Avskaffa och rationalisera fler myndigheter!

Rapport uppger i kväll att Ekonomistyrningsverket uppskattar att 1.500 jobb kommer att försvinna när 250 myndigheter skall rationaliseras eller samordnas. Detta kommer att spara 1,2 miljarder kronor under en femårsperiod. Jag vet inte om siffrorna är korrekta, men enligt Rapport säger finansmarknadsminister Mats Odell att det just nu är rätt tid att genomföra personalminskningar, eftersom det just nu finns gott om jobb. Huvuddelen av minskningarna kommer dessutom att ske genom naturlig avgång.

Oavsett vilket kan svenska myndigheter givetvis inte behållas eller slippa rationaliseringar bara för att rädda jobb. Myndigheterna måste vara effektiva och sköta sin uppgift så kostnadseffektivt som möjligt. Att regelbundet se över myndighetsstrukturer, avveckla onödiga myndigheter, slå samma uppgifter och spara onödiga kostnader är en plikt för varje seriös regering.

Annat var det när den förra regeringen snabbflyttade myndigheter från Stockholm till andra orter och därigenom både orsakade enorma kostnader för avgångsvederlag och dubbla lokalkostnader, och samtidigt förstörde hela verksamheter och avvecklade nästan all den kompetens som fanns. Två skrämmande exempel var Folkhälsoinstitutet och Riksantikvarieämbetet. Det sparade inga pengar eller ökade någon effektivitet utan var bara dumt!

För egen del slår jag ett slag för ytterligare besparingar genom att i två motioner föreslå nedläggning av Statens Ungdomsstyrelse samt Institutet för tillväxtpolitiska studier. Två myndigheter som jag tror vi klarar oss bra utan. Delar av Statens ungdomsstyrelses verksamhet och resurser kunde föras över till kommunerna i stället och forskning om tillväxt borde kunna bedrivas på annat sätt än inom ramen för en myndighet.



2007-10-09 Viktiga väginvesteringar måste bli möjliga!




I kväll har jag ägnat några timmar åt lokalpolitik. Marks Idé och Näringslivsråd, Minab, bjöd idag in till en informationskväll om infrastrukturinvesteringar i Västsverige, och då främst det som berör Sjuhärad och Marks kommun. Vägverket informerade om processen i samband med nya projekt, och det blev givetvis en del diskussioner om våra två mest eftersatta vägar, 156:an och Rv 41. Väg 156 utpekades av Vägverkets tjänsteman som den kanske mest eftersatta vägen i hela Västra Götaland!

Det bestående intrycket av kvällen är att Vägverket inser att man aldrig kommer att får pengar till alla behov med nuvarande system, och att man därför prioriterar att utveckla och förbättra de vägar som finns framför att bygga helt nya.

Min egna fundering är att det känns ganska meningslöst att olika delar av landet slåss om en alltför liten kaka, för att kanske lyckas få några projekt i sitt område samtidigt som någon annan blir utan. Allt för många, tydligt samhällsekonomiskt lönsamma väginvesteringar, måste stå tillbaka eftersom allt inte ryms inom statens utgiftstak. Det behövs ett nytänkande, och detta återkommer jag till i kommande inlägg!



2007-10-09 Röd-grön röra blir mindre röd?

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson nobbar organiserat framtida regeringssamarbete med Vänsterpartiet. Däremot vill han försöka bilda regering ihop med socialdemokraterna efter 2010. Men (s) vill regera ensamma, och (v) godtar inte att endast (mp) och (s) regerar ihop. Det låter med andra ord precis som i valrörelsen 2006.....

Peter Eriksson riktar oväntat hård kritik mot Vänsterpartiet och säger att (v) är bakåtsträvande och gammalmodigt. Om Lars Ohly säger han också följande: "Jag blev uppriktigt chockad när jag fick höra att han grät när Berlinmuren föll. En sådan lyckodag för Europa. Då är det något som är lite konstigt."

Ja, det är mycket som är konstigt med vänsterpartiet.....

För Sveriges bästa gäller det nog för Alliansen att se till att vare sig (s), (mp) eller (v) har något med regeringsansvaret att göra efter 2010!



2007-10-09 Går det att minska våldet bland unga?

I Ekot berättade man i går att de senaste 20 åren har Sverige varje år drabbats av 2-3 dödsfall bland ungdomar till följd av grovt våld. Dessa dystra siffror har vare sig förbättrats eller försämrats under åren. Som tidigare ordförande i brottsförebyggande rådet i Mark arbetade jag mycket just med förebyggande arbete bland ungdomar i olika former. Därför är jag mycket intresserad av hur regeringens nya samlade politik kan tänkas påverka utvecklingen. Jag har tagit fram lite fakta om vad regeringen hittills gjort för att försöka minska ungdomsbrottsligheten och därmed också våldet mellan unga. Det handlar både om insatser inom rättsväsendet, skolan och socialtjänsten. Om åtgärderna räcker för att påverka utvecklingen vet jag inte, men jag hoppas verkligen det!

Allians för Sverige genomför den största satsningen på det rättsväsendet någonsin. Konkret handlar det hittills om 2 miljarder kronor i extra resurser. 3000 fler poliser anställs. År 2010 ska det finnas 20 000 poliser i Sverige. Polisutredning ska vara huvudregel för alla brott – även om de begås av personer under 15 år. Vapenamnesti genomfördes våren 2007. 13 500 vapen och 17 ton ammunition lämnades in. Alla skolor ska ha en kontaktperson hos polisen. Barn under 15 år ska i vissa situationer kunna drogtestas utan föräldrars medgivande. Intagna på ungdomshem ska ha individuell handlingsplan.

Regeringens nya familjepolitik tror jag är en viktig del i att fostra trygga och stabila barn och ungdomar. Att både uppmuntra föräldrarna att dela på föräldraledigheten och samtidigt göra det möjligt att välja en barnomsorg som passar de egna barnen (där vårdnadsbidraget kan göra det möjligt att vara hemma lite längre tid) är viktiga reformer. En förskola med mer inslag av pedagogik är viktig som stöd till barn som saknar tilräckligt stöd hemifrån.

De barn som misslyckas i skolan löper större risk både att hamna i utanförskap och arbetslöshet men också att hamna i dåligt sällskap. Inte sällan har unga kriminella tidigt hamnat efter i skolan. Regeringen lägger 900 miljoner på en läsa, skriva och räknasatsning för att säkerställa baskunskaperna för elever i årskurs 1-3. Skolorna får också ökad möjlighet att ställa krav på ordning och arbetsro i klassrummen.

Psykiatrin är en annan viktig del. Alliansen har satt av 215 miljoner kronor för att öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin. Skolhälsovården är en annan mycket viktig fråga.

Förändringar inom socialtjänsten behövs också. Regeringen avser att införa en regel i socialtjänstlagen för hur stora arbetsinkomster barn och skolungdomar kan ha utan att det ekonomiska biståndet till familjen minskar. På så sätt blir det möjligt för barn till föräldrar som lever på bidrag att arbeta. Detta är viktigt för att dels få in en fot på arbetsmarknaden, dels för att känna att man är en del av samhället. Ökad tillsyn av den sociala barn- och ungdomsvården fortsätter under år 2008. Ett nationellt uppföljningssystem och register ska utvecklas för att på ett bättre sätt möjliggöra uppföljning och resultatmätning. Regeringen kommer också att lägga fram lagförslag för att förbättra återanpassningen till samhället för de ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

En annan viktig del av politiken är att minska ungdomsarbetslösheten. Det är väl känt att arbetslöshet och utanförskap ökar risken för psykiska problem, droganvändning och brottslighet. Den nya arbetsmarknadspolitiken har medfört att ungdomsarbetslösheten i Sverige nu minskar snabbast i hela Europa. Och med de reformer av exempelvis gynasieskolan som väntar kommer ännu fler elever att slutföra sin utbildning och kunna få ett arbete.

Polis, rättsväsende, skola och socialtjänst har en viktig roll. Men än viktigare är att alla föräldrar och andra vuxna tar sitt ansvar. Att ge sina ungdomar mer tid, att engagera sig och vara en förebild är viktigt. Och varför inte kontakta nattvandrarna på hemmaplan och engagera sig för att själv få en bild av hur tonåringarnas liv ser ut på kvällarna?



2007-10-08 Nu kan du läsa alla mina riksdagsmotioner!

Det är jobbigt att motionera! Inte bara fysiskt motionerande utan även när det handlar om att skriva riksdagsmotioner. Detta har tagit det mesta av min tid de senaste veckorna. Men i fredags var alla mina motioner klara och inlämnade, och det blev inte mindre än 34 stycken. Av dessa är 21 st sådana som jag lämnat in ensam och 13 st har jag skrivit tillsammans med andra. I två motioner är jag en av ett större antal motionärer. Framöver kommer jag att berätta mer på bloggen om bakgrunden till mina motioner inom olika ämnesområden.

Alla motioner har inte fått sina officiella nummer hos riksdagskansliet ännu, och alla finns ännu inte på riksdagens hemsida. Men den som vill kan redan nu ta del av innehållet i de flesta av mina motioner på denna sida. Efterhand som motionerna sedan behandlas i riksdagen under året kommer jag att redovisa på bloggen hur mina förslag blivit mottagna. Detta kommer också att noteras i anslutning till respektive motion.

Totalt har riksdagen fått in 3.311 motioner, dvs i genomsnitt nästan tio motioner per riksdagsledamot. För oss ledamöter är det inget problem att skriva många motioner. För egen del samlar jag på mig idéer och tips året runt och gör då direkt ett utkast till en motion som jag sparar i datorn. (Sedan får man ju kassera en del eftersom en del av det man tänkt motionera om redan är genomfört när motionstiden börjar.....) Men för partikanslierna och framförallt för riksdagens fast anställda personal är det en oerhörd arbetsbelastning under två korta veckor. För egen del kan jag inte förstå varför motionstiden bara skall vara två veckor, och därför innehåller en av mina motioner faktiskt ett förslag om förlängd motionstid....



2007-10-08 Bättre företagsklimat med Alliansen - säger företagarna själva

Min tidigare arbetsgivare, banken SEB, har en egen företagarpanel som man regelbundet frågar om deras syn på företagsklimatet i Sverige. I den senaste rapporten framgår att 50 procent av företagarna anser att företagsklimatet nu är avsevärt bättre än innan regeringsskiftet, 31 procent anser att det inte har förbättrats och 19 procent har ingen uppfattning. 63% av företagarna tror att oppositionen hade haft en sämre företagarpolitik, endast 9% att den hade varit bättre. Slopandet av förmögenhetsskatten, det ökade arbetskraftsutbudet och de sänkta inkomstskatterna är de viktigaste förbättringarna. Drygt hälften tror att den borttagna förmögenhetsskatten kommer att öka tillgången på riskkapital. Hela rapporten kan du läsa här.

Även opinionsinstitutet SKOP gör sedan 2004 regelbundna mätningar av företagens inställning till företagsklimatet. För första gången sedan mätningarna startade är det nu något fler företagare som anser att företagsklimatet är gynnsamt än ogynnsamt, allt enligt ledarsidan i Borås Tidning idag.

Alliansregeringens politik har bara påverkat Sverige i knappt ett år, och mycket arbete återstår för att skapa ett riktigt bra företagsklimat. Men det känns väldigt bra att företagarna själva tycker det går åt rätt håll - optimistiska företagare är ju en förutsättning för att skapa växande företag och fler jobb i Sverige!



2007-10-07 TV-debatt

I kväll var det slut med Mona Sahlins och socialdemokraternas tysta missnöjespolitik. Nu var det dags för Sahlin att debattera med statsminister Reinfeldt i direktsändning och stå till svars för den egna politiken. Jag är ju en smula partisk men tyckte att Reinfeldt vann debatten oväntat lätt. Sahlin kändes lite trött och en smula gnällig emellanåt, och avbröt en hel del vilket skadar helhetsintrycket. Alla omröstningar som hållits i kväll visar också seger för Reinfeldt. Svt: 64% mot 34%. Expressen 52-48, Dagens Nyheter 68-28 och Svenska Dagbladet 79-18. Aftonbladet har konstigt nog ingen omröstning efter debatten, kanske är man rädd för att Sahlin skulle förlora även där?

När det gäller sysselsättningen var s-ledaren ganska avvaktande och faktiskt något självkritisk. Sedan kom hon med den numera välkända lögnen att långtidsarbetslösheten bland ungdomar inte har minskat. Den som har läst min blogg vet att hon har fel - om man räknar alla arbetslösa ungdomar, även dem i olika åtgärder, så har arbetslösheten minskat dramatiskt i denna grupp.

I skolpolitiken förvånade Sahlin tittarna med att säga att tre av fyra elever minsann klarade målen i skolan under socialdemokraternas tid. Som om det skulle vara något att skryta med att 25% av eleverna misslyckas! Men sedan kändes det som om Sahlin i allt väsentligt faktiskt accepterar Alliansens skolpolitik, givetvis med undantag för betygsfrågan och att man ogillar möjligheten att eleverna skall kunna välja rent praktiska yrkesutbildningar på gymnasiet som inte ger högskolebehörighet.

Sjukvården debatterades också, och båda debattörerna var överens om att ingen skall kunna gå före i köerna bara för att man har mycket pengar. Men medan socialdemokraternas huvudfråga är att folk snällt skall vänta i sin kö förklarade statsministern i stället hur Alliansen arbetar för att köerna skall försvinna! Patienterna skall få ökad makt och en särskild patienträttighetslag skall införas till skydd för alla patienter och garantera vård i tid.

Skattedebatten är spännande. Vågar (s) stå fast vid sin kritik mot de stora skattesänkningarna för vanligt folk och föreslå höjd skatt igen? I debatten talade Sahlin om att det bara var "höginkomsttagare som hon själv och statsministern" som skulle få höjd skatt. Men Reinfeldt hade givetvis läst socialdemokraternas budgetmotion (den har vi alla inom Alliansen analyserat de senaste dagarna!), och kunde berätta att alla med en inkomst från 19.000 och uppåt skulle få höjd skatt med socialdemokratisk politik. När Mona Sahlin kallar dessa för höginkomsttagare klingar det lite falskt. När svenska folket fått mer makt över sitt eget liv och råder över större del av sin inkomst, är man då verkligen beredd att avstå från detta igen bara för att (s) vill höja a-kassan för verkliga höginkomsttagare som inte jobbar? Där har (s) fått en svår nöt att knäcka!

Statsministern kom också med ett tydligt budskap när det gäller pensionerna, siffror som var nya för mig. Till följd av den nya politiken som får fler i arbete kommer pensionerna kommande år att räknas upp med mellan 4.000 och 6.000 kronor per år. Det är avsevärt mer än vad pensionärerna fått tidigare år, och betydligt mer än vad socialdemokraterna vill ge påensionärerna i skattesänkning. Alliansens jobbpolitik ökar alltså pensionerna rejält!

Debatten var kul, och den kommer att fortsätta hela hösten. Inte minst i riksdagens kammare där jag för egen del kommer att prioritera att debattera arbetsmarknadsfrågor med oppositionen så ofta jag får chansen!



2007-10-07 Vad gör svenska soldater i Afghanistan?

I dagens mailbox låg ett upprop från "Föreningen Afghanistansolidaritet" som bjöd in till ett torgmöte för att stödja "kravet att Sverige ska dra hem sina trupper från Afghanistan och lägga krutet - förlåt, pengarna - på ökat civilt bistånd". Talare skulle vara bland annat Maj-Britt Theorin (s), som skall tala om "behovet av en FREDSLINJE i Afghanistan som alternativ till de militära lösningarna." I inbjudan skriver man också att "En folkmajoritet är emot det svenska militära äventyret i Afghanistan men en kompakt majoritet i riksdagen röstar ändå gång på gång för att öka denna insats."

Personligen tycker jag argumentationen i inbjudan visar på en häpnadsväckande okunskap om vad svenska soldater egentligen gör i Afghanistan.

På regeringens hemsida kan man bland annat få följande information: Den svenska styrkan i Afghanistan arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd med samtycke från den afghanska regeringen. Styrkans huvuduppgift är att bistå den afghanska regeringen med att upprätthålla säkerheten i landet och därmed skapa förutsättningar för regeringen att verka i hela Afghanistan. Styrkan ska även möjliggöra för FN och andra internationella och enskilda hjälporganisationer att genomföra humanitära- och återuppbyggnadsinsatser. Det svenska stödet till Afghanistan är högt prioriterat för regeringen och ett långsiktigt engagemang. Efter talibanregimens fall utlovade Sverige ett långsiktigt stöd och Afghanistan är en av de största mottagarna av svenskt bistånd.

I våras fick vi i den moderata riksdagsgruppen en redogörelse från ett par av ministrarna för hur de svenska trupperna arbetar i Afghanistan. Bland de exempel och bilder som visades var det särskilt ett som etsade sig fast i mitt minne. Bland de uppgifter som svenska soldater har ingår att skydda skolor från attentat från fanatiska religiösa som vill hindra flickor från att gå i skolan. De svenska soldaternas närvaro är alltså en förutsättning för att ge flickor i denna del av Afghanistan rätten till utbildning. Överhuvudtaget ägnar sig inte svenska soldater åt strid, utan åt att vara ett stöd för civil- befolkningen och se till att lugn råder i samhällena så att människor kan leva ett så normalt liv som möjligt, trots hot från talibaner och självmords- bombare. Lite som en förstärkt polisstyrka. Om vi inte gjorde detta - vem skulle då skydda civilbefolkningen i dessa samhällen mot övergrepp?

Flickor i skolklass på Aljehadskolan i byn Langar sydväst om Kabul (dock inte ett område där svenska trupper verkar)

Vad jag förstår har dessutom de svenska trupperna väldigt god kontakt med civilbefolkningen och är väldigt populära och en positiv förebild som kan ge trygghet inte minst för många vilsna ungdomar som levt med krig under hela sin uppväxt.

Detta visar att det är svårt att dra en tydlig gräns mellan militärt och civilt bistånd. Ibland förutsätter också det ena även det andra! Uppgifterna för svensk militär personal i olika fredsfrämjande operationer runt om i världen kan variera från att övervaka att fredsavtal efterlevs till att röja minor och att stödja hjälparbete. Att ge civilt bistånd till ett land där människor inte ens vågar lämna sina hem är ganska meningslöst. Jag stödjer den svenska insatsen i Afghanistan till 100% och är stolt över Sveriges insats. Åsikterna från "Föreningen Afghanistansolidaritet" och från Maj-Britt Theorin känns ovanligt naiva.



2007-10-06 Könskvotering i moderaterna?

Media har under dagen gjort stor sak av att moderaternas partistyrelse "vill införa könskvotering" på partiets valsedlar. Nu är det inte riktigt det som partistyrelsen föreslår partistämman. Däremot vill man ha en bred diskussion inom partiet för att få en högre grad av representativitet i olika politiska församlingar. Och då handlar det inte bara om könsfördelning utan även om ålder, invandrarbakgrund mm. För ett modernt parti är detta ganska naturligt, och för oss moderater i Mark och Sjuhärad är det inget nytt.

Moderaterna i Mark uppmärksammades före valet 2006 av media för att vi hade den könsmässigt mest jämna valsedeln av alla partier. Och det uppnådde vi helt utan kvotering! Idag är 5 av 8 moderater i Marks kommunfullmäktige kvinnor (62%), och moderaterna har en kvinna som kommunens näst högste politiker - kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. I Borås och Tranemo är 50% av de moderata kommunfullmäktigeledamöterna kvinnor, och i Bollebygd och Ulricehamn är siffran 44%. Enda kommunen i Sjuhärad där moderaterna har mindre än 40% kvinnor i fullmäktige är Svenljunga. Att nå målet om minst 40% kvinnor i olika politiska församlingar verkar knappast vara något större problem för moderaterna i Sjuhärad.

I Regionen har moderaterna 38% kvinnor, och i riksdagsgruppen är 42% kvinnor. Fast här påverkas fördelningen också av vilka som ersätter statsråd och regionråd, vilka som avsagt sig uppdraget för att i stället bli kommunalråd i en kommun, samt hur personvalsrösterna fördelats.

Jag vet att vissa valkretsar och kommuner har svårare än andra att hantera problemet med mycket skev könsfördelning, och en diskussion om detta är alltid viktig. Rent principiellt ogillar jag däremot formell könskvotering eftersom jag tror att det motverkar sitt syfte. En duktig kvinnlig politiker får aldrig känna att hon fått sitt uppdrag på grund av kvotering utan för att hon är bra och har partiets och väljarnas förtroende. Människor skall bedömas efter sin duglighet och inte efter kön. Om man utgår från att män och kvinnor i genomsnitt har samma kompetens leder det normalt också till en ganska jämn könsfördelning av helt naturliga skäl.....



2007-10-05 Miljöpartiet vill återinföra friåret

Jag kunde i viss mån förstå logiken när Miljöpartiet lanserade idén om friår i en period av lågkonjunktur och stigande arbetslöshet. Visst kan det kännas synpatiskt att fördela ut arbetslöshet över fler personer i bistra tider.

Men när Miljöpartiet idag - mitt i en högkonjunktur där det i stora delar av landet råder brist på arbetskraft - vill återinföra friåret blir jag mycket fövånad. Hur kan man tycka att vissa skall få gå hemma med lön från skattebetalarna, samtidigt som det saknas arbetskraft inom allt fler yrken?



2007-10-05 Miljöpartiets dyra droppar

Inte nog med att Socialdemokraterna talar om kraftigt ensidigt sänkta svenska koldioxidutsläpp (brukar vara detsamma som kraftigt höjd koldioxidskatt) och att Vänsterpartiet vill höja bensinskatten betydligt mer än regeringen kommande år. I eftermiddags kom det stora hotet mot bilismen - i Miljöpartiets budgetmotion. Här skall inte hattas med småpengar! Nej Miljöpartiet vill höja bensinskatten med 1 krona per liter både 2008 och 2009! Hur skall människor på landsbygden då kunna leva ett normalt liv? Tycker kanske (mp) att alla skall bo i stan?




2007-10-05 Sossarna vill återgå till en gammal trött familjepolitik

Socialdemokraterna vill, föga förvånande, stoppa kommunernas rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Man vill också kvotera föräldraförsökringen mer än idag.

Det känns inte särskilt modernt att återgå till en familjepolitik där statens pekpinnar styr människrors vardag. Undrar just vad de 70% av LO:s medlemmar som stödjer ett vårdnadsbidrag tycker om detta (s)-förslag?




2007-10-05 Sossarna vill höja bidragen för höginkomsttagare

Socialdemokraterna vill höja taket i sjukpenning och föräldraförsäkring från dagens 25 200 till
33 600 kronor. Detta betalas i hög utsträckning genom höjda inkomstskatter för vanliga löntagare.

LO:s medlemmar får alltså betala höginkomsttagarnas bidragökningar.....






2007-10-05 Sossarna försöker lura pensionärerna

I sin budgetmotion utlovar (s) en skattesänkning för pensionärer med 2.000 kronor per år, dvs ca 160 kronor per månad. Detta vill man ta igen genom höjda fastighetsskatter. Den som idag bor i egen villa på landet med ett taxeringsvärde på 800.000 kronor får med Alliansens politik en sänkt boendekostnad från 8.000 till 6.000 kronor, dvs just 2.000 kronor. Har man ett högre taxeringsvärde blir sänkningen större. Även de som bor i hyresrätt och bostadsrätt får del av den sänkta fastighetsskatten genom att det påverkar hyran.

Om socialdemokraterna sänker inkomstskatten för pensionärer med 2.000 kronor och samtidigt höjer fastighetsskatten lika mycket eller mer, får ju inte pensionärerna en krona extra! Det blir snarare en skattehöjning för många pensionärer i eget hus.

Dessutom visar det sig att socialdemokraternas budgetförslag saknar finansiering för utgifter på 10-15 miljarder. Vi vet alla vad detta leder till - ökad inflation, stigande priser och urholkade löner och pensioner. Alla blir helt enkelt fattigare.



2007-10-05 Sossarna ljuger om ungdomsarbetslösheten

I dagens debattartikel i DN ljuger Mona Sahlin (s) och Per Nuder (s) ordentligt när man påstår att antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat med 300% sedan valet. Sanningen är att under socialdemokraternas tid gömdes många av dessa ungdomar undan i statistiken genom att sorteras in under olika åtgärder i stället för att redovisas som det de egentligen var - arbetslösa! Den nya regeringen räknar alla ungdomar som saknar arbete! Om man lägger ihop ungdomar som är öppet arbetslösa och ungdomar i åtgärder har ungdomsarbetslösheten minskat mycket kraftigt under den nya regeringen!

Jag tycker om politisk debatt när den är seriös och ärlig. Men jag är så oerhört trött på att (s) i brist på annat drar till med rena lögner för att försöka lura svenska folket.



2007-10-05 En vänsterregering skulle chockhöja energiskatterna

Socialdemokraterna vill sänka koldioxidutsläppen mycket kraftigare än regeringen. Något slags ensidigt självplågeri där Sverige skall gå oerhört mycket snabbare fram än resten av världen. Det är bara att konstatera att med (s) skulle bensinpriset skena till nivåer som svenska folket aldrig skulle kunna drömma om. Självklart får man stöd för dessa tankar även från (v) och (mp).

Kritiken mot den nuvarande regeringens sansade energiskattehöjningar får liksom en annan dimension när man läser vänsterpartiernas förslag och börjar fundera över effekterna......



2007-10-05 Sossarna vill chockbanta försvaret

Alliansregeringen vill som bekant spara 980 miljoner på försvarets materielkostnader fram till 2010. Samtidigt vill man sammanlagt under 2006 och 2007 tillföra minst 1,35 miljarder extra till utlandsstyrkorna. Totalt sett alltså en blygsam ökning av försvarsanslagen. För åren efter 2010 är målsättningen att spara ytterligare 2-3 miljarder på materiel, och delar av detta skulle kunna tillföras annan försvarsverksamhet.

Socialdemokraterna har kritiserat Alliansregeringen för besparingarna på materielanslagen kommande år. Intressant då kan man tycka att man nu i sin budgetmotion föreslår mycket kraftiga neddragningar av försvarsbudgeten redan 2009 och 2010. De vill minska anslagen (i förhållande till regeringen) med 3 miljarder under 2009 och 4,5 miljarder under 2010!






2007-10-05 Sossarna vill skära ned på kriminalvården

Alliansregeringen är, under ledning av justitieminister Beatrice Ask (m) på väg attt reformera det svenska rättsväsendet. Detta var för oss moderater ett mycket viktigt vallöfte, och det har jag berättat om tidigare på bloggen. Både polisen och kriminalvården får exempelvis ökade resurser kommande år.

Socialdemokraterna vill däremot gå tillbaka till den gamla politiken med trängsel på fängelserna. Man vill i sin budgetmotion minska anslaget till kriminalvården vilket är något märkligt då just satsningar på en bättre och mer effektiv kriminalvård är en viktig strategi för att motverka brottslighet och ge dömda möjligheter att komma tillbaks till jobb och samhällsgemenskap.






2007-10-05 Sossarna vill chockhöja inkomstskatterna för LO:s medlemmar

Socialdemokraterna vill stoppa det andra steget i jobbskatteavdraget, samt ta tillbaka delar av det första. Det innebär, precis som i vänsterpartiets budgetförslag, att skatten höjs kraftigt för LO:s medlemmar. Samtidigt vill (s) sänka avgiften till a-kassan "så det går jämnt upp" som man säger. Men regeringen sänker också a-kassan nästa vilket beror på att arbetslösheten nu sjunker snabbt. Då blir avgiften betydligt lägre - men utan att inkomstskatten höjs! Socialdemokraterna föreslår som sagt också kraftigt höjning av taket i a-kassan. Det betyder att höginkomsttagare som inte jobbar skall få det bättre, och det får LO:s medlemmar betala genom kraftigt höjd inkomstskatt.



2007-10-05 Sossarna vill återinföra gammal dålig arbetsmarknadspolitik

Socialdemokraternas skuggbudget på Arbetsmarknadsområdet innehåller inte mycket nytt. Det är mer av bidrag och mindre av stimulanser att jobba. Det är slående vilken brist på självinsikt som Socialdemokraterna visar. Det är trots allt Socialdemokraterna som har ansvaret för det stora utanförskap som regeringen nu arbetar hårt för att minska. Socialdemokraterna saknar insikter om vad som skapar jobb, vad som får företag att vilja anställa och människor att vilja jobba. Högre skatter och mer bidrag kommer att bidra till att öka utanförskapet och öka klyftorna i Sverige. Klyftorna mellan de som arbetar, och de som inte arbetar.

Med socialdemokratisk politik minskar både arbetskraftsutbudet och efterfrågan på arbetskraft. Det blir lägre sysselsättning, och högre arbetslöshet. Och eftersom socialdemokraternas budget är kraftigt underfinansierad, minst 10-15 miljarder, riskerar politiken att driva upp inflationen och räntorna och göra oss alla lite fattigare och urholka reallönerna.

Bland de sämsta förslagen är att återinföra de meningslösa, lågbetalda plusjobben, där man dessutom som anställd saknar anställningsskydd. Man vill också öka antalet platser på högskolorna med 4.500, trots att det är svårt att hålla god kvalitet på de utbildningar som redan finns, och är svårt för många elever att hitta arbeten som passar för utbildningen. Allra värst är väl kanske förslaget att öka a-kassan för dem med de högsta inkomsterna, vilket alltså betalas av LO:s medlemmar genom höjd inkomstskatt.



2007-10-05 Kors i taket - sossarna har lyckats få ihop en budgetmotion!!

Socialdemokraterna har - äntligen - lyckats presentera en budgetmotion! Förra året lyckades de ju inte ens presentera ett eget alternativ till regeringens politik.

På några områden verkar man närma sig regeringen, exempelvis talar man nu om kvalitet i skolan, det har jag aldrig hört från det hållet förut. Även när det gäller flyktingars bosättning verkar man närma sig Alliansen.

Men det finns också mycket i deras budgetförslag som bara konserverar Sveriges problem - eller ställer till nya. Jag lär återkomma till det. Bra att svenska folket äntligen får svart på vitt vad en annan regering skulle ställa till med.....

Intressant är också mycket budgetmotionerna från (s), (v) och (mp) skiljer sig åt i många frågor. Inget samlat alternativ till Alliansen precis......bortsett från att man verkar vara överens om att plåga ihjäl landets bilister genom mycket kraftigare energibeskattning än Alliansen.

Vänsterledaren Lars Ohly har redan dömt ut s-budgeten. ” Jag är lite orolig eftersom jag ser en tendens till anpassning till den borgerliga politiken - och det är fel väg att gå.”



2007-10-05 Vänsterpartiet vill chockhöja skatten för alla -
och driva jobben ut ur landet!

Vänsterpartiet vill anställa 150.000 personer till inom offentlig sektor fram till år 2010. Man vill också ha en lag om rätt till heltid, vilket vi vet skulle göra många deltidsanställda arbetslösa. Man säger nej till regeringens jobbskatteavdrag och vill höja skatterna till tidigare nivåer. En LO-familj skulle då få en skattehöjning med 2.000 kronor per månad. Man vill också höja bolagsskatterna, vissa arbetsgivaravgifter samt höja bensin- och dieselskatterna betydligt mer än regeringen. Man säger också nej till att slopa den statliga fastighetsskatten och likaså förmögenhetsskatten.

Tillbaka till den politik som skapat det svenska utanförskapet med andra ord. Tillbaka till en företagsfientlig politik där privata företag i så fall skulle anställa allt färre. En politik där pengarna försvinner utomlands och företag investerar i andra länder i stället för i Sverige. Samtidigt vill (v) alltså anställa fler inom offentlig sektor. Hur ett parti med en sådan huvudlös politik kan få stöd från en enda väljare förvånar mig. Samtidigt vet vi att vissa av dessa rent galna idéer skulle genomföras om socialdemokraterna kom tillbaka till makten. (s) skulle vara tvungna för att få söd från (v). Stackars Sverige i så fall.



2007-10-05 Jag är mållös!

Det är sällan det händer, men för en gångs skull är jag mållös! När jag hörde denna nyhet första gången var det svårt att tro att det var sant. Men det var det tydligen.....

Sveriges framtida makthavare?



2007-10-04 Underbart avancemang av Elfsborg!


Lyckliga Elfsborgsspelare tackar guliganklacken efter matchen.

Som första svenska klubblag på väldigt många år är nu Elfsborg klart för gruppspel i UEFA-cupen. Detta efter en mycket orättvis 0-1-förlust ikväll mot Dinamo Bucaresti. Men eftersom man vann med 2-1 på bortaplan så blev det avancemang. I kväll var Elfsborg det klart bättre laget, och bortsett från Dinamos straffmål (efter en solklar straff där en försvarare råkade få bollen på handen) var det Elfsborg som ägde matchen.

Matchen var en underbar förändring jämfört med de senaste darriga allsvenska matcherna. I dag kämpade alla och gav allt, och det visade sig än en gång att anfall är bästa försvar! Nu tror jag Elfsborg av bara farten återfick självförtroendet och vinner de återstående tre allsvenska matcherna. Då kan det bli guld, eller åtminstone en andraplats och kval till UEFA-cupen även nästa år!

För övrigt gick i kväll även Helsingborg vidare till gruppspel i UEFA-cupen i kväll! Två svenska lag i gruppspelet är verkligen inte illa!



Jag kunde inte låta bli att också ta denna bild på några av alla de säkert 50-60 guliganer som arrangerar väldigt proffsiga tifon (läktararrangemang) vid inmarchen till Elfsborgs hemmamatcher. Ett hårt ideellt arbete som förhöjer stämningen rejält! Bilden till höger är från första halvlek. Elfsborgs bästa, trots baklängesmålet.



2007-10-04 Politisk träta om Elfsborg

Den 1 oktober berättade jag om den närmast komiska kritiken från fd (s)-kommunalrådet Solveig Kjörnsberg mot Elfsborg för att man uppvaktade moderaternas kommunstyrelseordförande Björn Bergqvist när han lämnade sitt updrag nyligen. Nu rullar farsen vidare.....

Idag har Borås Tidning en artikel om Kjörnsbergs blogginlägg. En sak som retat Kjörnsberg är tydligen att moderaternas nye kommunstyrelseordförande, Ulrik Nilsson, uppträdde iförd en Elfsborgströja på torget nyligen. Detta trots att han tyvärr är välkänt ointresserad av all form av bollsport. Det var tydligen moderata partikamrater som ville skoja lite med honom och satte på honom en gulsvart tröja i samband med marknadsaktiviteter på torget, detta i full vetskap om hans minimala fotbollsintresse.....tänk att detta lilla humoristiska upptåg kan reta Solveig Kjörnsberg så mycket!

Själv tror jag det blir mycket svårt att få Ulrik Nilsson att bli en lika inbiten Elfsborgssupporter som Björn Bergqvist, men jag tycker det hedrar mina moderata vänner i Borås att man gör ett seriöst försök!

Men inte nog med detta! Nu ger sig också Arne P Johansson, känd (v)-politiker och Norrbysupporter in i diskussionen. I ett debattinlägg i Borås Tidning idag är han upprörd över att Ulrik Nilsson vid det aktuella tillfället avstod från att ta emot en blå-vit disktrasa med Norrbymärke på......

Den politiska debatten från oppositionen i Borås når ständigt nya höjder.

Om en stund åker jag till Borås Arena för att se Elfsborg - förhoppningsvis - ta en plats i UEFA-cupens gruppspel. Det är i så fall den största internationella framgång ett svenskt lag haft på väldigt många år. Vi får väl se vilka Boråspolitiker som är på plats.....man kan ju aldrig veta....



2007-10-04 Skolstrejk i Borås?

Jag fick ett mail förra veckan. Det stod så här:

"Hej! Jag heter X och går på Bäckängsgymnasiet i Borås. Som du säkert har sett i tidningen så finns det några elever som försöker uppmana andra elever att strejka för att man inte gillar att det äntligen skall hända något när vissa elever bryter mot de ordningsregler som vi själva varit med och ta fram, och förstör för alla andra. Jag undrar varför inga politiker går ut i tidningarna och försvarar de ansvariga skolpolitikerna? Tror ni att alla elever står bakom strejkkraven så tror ni fel, det är många som tycker att det är på tiden att man inte bara kan bryta mot de regler som vi elever faktiskt varit med och tagit fram utan att något händer. Det blir nog inte så många som kommer att vara med om det blir en strejk. Inte mina kompisar i allafall. Hälsningar X."

Mitt svar till eleven (vars namn jag inte vill lämna ut på bloggen av förklarliga skäl) var att jag då inte visste i detalj vad det är man egentligen har beslutat i Utbildningsnämnden i Borås, och vad de nya "omdömena" riktigt innebär. Därför har jag inte kommenterat frågan på bloggen. Men jag står givetvis upp för regeringens politik som ger kommunerna rätt att införa ordningsomdömen, och är stolt över att Borås är en av de första (kanske den allra första?) kommun som genomför detta.

Men idag har Borås Tidning en mycket bra och klargörande artikel på ledarsidan om vad de nya bestämmelserna innebär. Det framgår bland annat att det inte är några nya ordningsregler som gäller, utan att man bara beslutat att de regler som eleverna alltså själva varit med att ta fram skall gälla, samt att föräldrarna skall få information om deras barn bryter mot reglerna, antingen vid föräldramöte eller skriftligt per brev. Intressant är också att såväl den styrande majoriteten som socialdemokraterna står bakom de nya reglerna. Reglerna är givetvis till för att skapa arbetsro och ge alla elever och lärare en god arbetsmiljö. Jag har svårt att förstå att någon kan vara emot detta.

Jag kan ju också konstatera att svenska elever överlag verkar vara för att det skall bli bättre ordning och reda i skolan. Detta skrev jag om på bloggen redan den 31 januari i år. De två Boråselever som nu framträder i media och uppmanar till strejk känner jag som en aktiv debattör vänstersidan och en med kopplingar till Syndikalisterna. När man dessutom lägger till att de, utöver protesten mot ordningsomdömena, även tänker demonstrera mot regeringens skolpolitik framgår det mycket tydligt att det bara är den gamla flumvänstern i ny tappning som försöker hitta ett sätt att hitta sympatisörer till en vänsterpolitik som alltfler unga överger. Jag tror, precis som tjejen som mailade till mig, att det inte blir särskilt stor uppslutning för den strejk som tydligen nu verkar vara mer eller mindre beslutad. Jag tror Boråsungdomarna är klokare än så.

Så min uppmaning till Anna Svalander (fp), ordförande i Utbildningsnämnden och alla övriga politker är - stå på er! För elevernas skull. Alla de elever som inte hörs och syns i debatten och kanske inte vågar säga vad de tycker förtjänar också en röst!

Anna Svalander (fp)






2007-10-04 Snart har Sverige inte längre världens högsta skatter!

Vid årsskiftet 2008 händer något unikt - Sverige har då inte längre världens högsta skatter! (Den platsen övertas av Danmark...) Skattetrycket sjunker samtidigt en bra bit under 50% för första gången på många år. Främst är det det ökade jobbskatteavdraget som ger denna effekt. Som det ser ut nu kommer Sverige troligen snart att passeras av ytterligare något eller några länder i toppen av tabellen över länder med högst skattetryck inom ett par år. Detta är ett trendbrott och precis vad vårt land behöver om vi skall klara den globala konkurrensen.

Från årsskiftet uppfylls därmed också vallöftet att de allra flesta som förvärvsarbetar mer än i mindre omfattning kommer att få 1.000 kronor mer att leva på efter skatt varje månad än vad man hade före valet 2006. En inkomstförstärkning för en normalfamilj på runt 2.000 kronor efter skatt varje månad är väldigt mycket, och det känns mycket bra att på detta sätt öka människors valfrihet och ekonomiska utrymme.

Visst har det samtidigt skett en del andra mindre skattehöjningar men det totala skattetrycket har alltså sjunkit rejält. Den som arbetar har fått väldigt mycket mer att röra sig med än vad man skulle haft med den tidigare (s)-regeringen. Skatten på boende har också minskat rejält, vilket alla får del av, oavsett om man arbetar eller inte. Till detta kommer riktade skattesänkningar för arbetsgivare som anställer dem som varit långtidsarbetslös, långtidssjuk, samt för ungdomar och äldre som arbetar, avdragsrätt för hushållsnära tjänster och sänkt reklamskatt (vilket gör att många mindre gratistidningar kan växa och anställa fler). Dessutom avskaffas förmögenhetsskatten för att få kapital att stanna i Sverige och investeras i nya företag och nya jobb.



2007-10-03 Försäljningen av statliga bolag lär inte stoppas

I går meddelade Carnergie att man vill lämna sitt uppdrag för staten som rådgivare kring försäljning av statliga bolag. Carnegie har varit rådgivare åt regeringen , både nuvarande och tidigare, under många år. Carnegie som företag är rejält pressat just nu efter sina interna skandaler, och att de lämnar sitt uppdrag är väl kanske ganska naturligt i detta läge.

Idag meddelar också Urban Funerud, statssekreterare och fd Carnegieanställd att han lämnar sitt uppdrag. Efter de senaste dagarnas skriverier fanns det väl ingen anan lösning, han är ju inte mer än människa. I dagens politik finns uppenbarligen inget utrymme för att göra sakliga och objektiva bedömningar av enskilda människors eventuella ansvar för olika händelser. Det räcker att media och oppositionen slår på stora trumman, antyder och misstänkliggör, så vet man att de utpekade förr eller senare tvingas bort från sina jobb, helt enkelt för att de inte orkar mer. Sett ur det perspektivet var det nog rätt av både Funerud, och tidigare Forseke, att lämna nu, innan deras egna personliga pris blev för högt. Det finns oftast alltför lite tid att göra en ordentlig granskning av inblandade personer, och ofta offras dessa i stället snabbt "för säkerhets skull" trots att det ibland är förhastat. Jag måste erkänna att jag själv känner mig lite uppgiven emellanåt när jag försöker försvara människor i den politiska världen som jag tycker blir orättfärdigt behandlade och åtminstone förtjänar en chans att försvara sig. Det är alltför många som tvingas betala ett mycket högt pris för medias (och i detta fall även oppositionens) häxjakt.

Thomas Östros (s) kräver idag att "regeringen efter de senaste turerna i Carnegieskandalen nu stoppar försäljningen av statliga företag". För Östros är det inget problem att misstänkliggöra och offra några enskilda tjänstemän i sin hopplösa kamp mot försäljningen av statliga bolag. Men det är lite naivt av Östros att tro att han skall kunna stoppa försäljningarna. De kommer självklart att slutföras, precis som alla våra andra vallöften.

Tillägg 15.30: Statsminister Fredrik Reinfeldt bekräftade också idag till media att försäljningsprocessen fortsätter, närmast gäller det OMX och SBAB.



2007-10-03 Dagens citat:

ur Kommunalarbetaren, nr 16/2007, sidan 8:

På frågan "om det är rimligt att man ska tvingas byta jobb för att man är sjuk" svarar Jens, skötare i socialpsykiatrin: "Nej, det är inte rimligt. Det är olyckligt att det är så mycket fokus på arbete, jag är emot löneslaveriet. Vi lever inte för att arbeta, vi lever för kärlek och njutning. Livet är kort."

Jens skulle nog kunna få jobb på socialdemokraternas riksdagskansli.



2007-10-03 Och vi(s)sa tycker att det bara kan fortsätta som förut.....

Arbetsförmedling och a-kassorna är dåliga på att kontrollera de deltidsarbetslösas rätt till a-kassa. Dessutom får de sällan erbjudanden om jobb för att få upp arbetstiden. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i en ny kartläggningen som gjorts på uppdrag av regeringen.

A-kassorna ska var sjätte månad pröva rätten till ersättning för deltidsarbetslösa, men mindre än hälften av kassorna gör det löpande. IAF har skattat hur mycket som betalas ut från a-kassorna till deltidsarbetslösa och timanställda och fått det till 7,3 miljarder kronor förra året.....

Någon mer som tycker det är dags för en förändring?



2007-10-02 Moderat biståndsminister reformerar äntligen svenskt bistånd

På moderaternas riksdagsgruppmöte idag berättade biståndsminister Gunilla Carlsson om den stora översyn och reformering av svensk bistånd som hon arbetat med sedan hon tillträdde. Informationen var inplanerad sedan en tid, men det passade ju väldigt bra att den ägde rum just idag, när Riksrevisionen presenterade sin svidande kritik mot den tidigare svenska biståndpolitiken. I sin rapport berättar man att det fanns grava brister i 10 av 15 granskade biståndprojekt, och att skyddet mot korruption när det gäller biståndsmedel närmast var obefintligt. Och det finns över 6.000 olika biståndsprojekt......

Biståndsminister Gunilla Carlsson (bild från regeringens hemsida)

Det är ord och inga visor, och visar att den nya regeringens rejäla förändring av biståndpolitiken verkligen behövs! Tidigare har biståndspolitik i Sverige mest handlat om hur många kronor budgeten är på, och att summan till varje pris måste uppgå till 1% av BNP. Hur pengarna använts och vad de gett för effekt har tyvärr spelat mindre roll. Nu riktas i stället fokus på resultaten av biståndet. Den viktigaste prioriteringen är fattigdomsbekämpning, främst i Afrika, allt i enlighet med FN:s mål att halvera världsfattigdomen till år 2015.

Man måste också hitta nya samarbetsformer med andra biståndsländer, och kan kanske inte alltid förmedla bistånd via de mer eller mindre korrupta kanaler man tidigare försökt använda. Ibland är det så att det marknaden klarar av är för svårt för myndigheterna. Gunilla Carlsson påpekade exempelvis att det numera ofta finns mobilmaster tillgängliga för nästan varje by i många fattiga afrikanska länder, samtidigt som det verkar närmast omöjligt för myndigheterna att få ut den aidsmedicin som behövs.....

Den svenska biståndsbudgeten är på hela 32 miljarder, vilket är mer än kostnaden för hela rättsväsendet! Skattebetalarna har rätt att kräva att varje biståndkrona skall göra nytta. Vet du förresten att 8 av 10 svenskar, utöver den skatt som går till bistånd, även arbetar ideellt eller skänker pengar till olika biståndsändamål varje år! Vi svenskar måste vara bland de mest generösa i världen. Det kan vi vara stolta över - men biståndet får inte hamna i fickorna på korrupta regimer eller försnillas på vägen!



2007-10-02

I dag är det exakt ett år sedan jag tog plats som ledamot i riksdagens kammare vid uppropet efter valet 2006. Det har varit ett synnerligen händelserikt år i politikens hetluft. Ibland mycket slitsamt med mycket resor och långa perioder borta från familjen. Men samtidigt väldigt meningsfullt och absolut det roligaste uppdrag jag haft. Lite av de trevligaste höjdpunkterna från året som gått hittar du samlade på denna sida.

Mindre roligt har det varit att se det skrämmande spelet och den stora apparat inom oppositionen som, med stöd av vissa journalister, ständigt gör allt för att smutskasta regeringens politik. Det kan vara osanna påståenden om politikens effekter eller halvsanningar och detaljbeslut ryckta ur sitt sammanhang, vinklade utredningar och inte minst en märklig syn på vad rättvisa är. Den som visste hur smutsig politiken egentligen är skulle nog bli ganska besviken på den svenska demokratin. Men det är bara att anpassa sig till läget. Det som ger styrka i jobbiga stunder är alla trevliga riksdagskolleger inom Alliansen (och faktiskt en och annan från oppositionen också). Flera av ministrarna och många tjänstemän är också ett gott stöd. Personligen uppskattar jag särskilt mina moderata vänner och mina allianskolleger i arbetsmarknadsutskottet. Och Marianne, min politiska sekreterare, är verkligen en klippa!

Eftersom jag är mycket resultatinriktad tycker jag vi har lyckats riktigt bra. Vi gör det vi lovade, och håller högt tempo. Jag tror nog att fler skall upptäcka detta efterhand så att även opinionssiffrorna lyfter. Nu ser jag fram mot det kommande året och varje dag (nästan) kan du följa mitt arbete och läsa kommentarer om rikspolitiken på denna blogg!

En liten tillbakablick slutligen. Den 16 september hade Borås Tidning en kort intervju med alla oss sju riksdagsledamöter från Sjuhärad, där man ställde lite frågor om det första riksdagsåret. Detta var mina svar på BT:s frågor (som tyvärr kortades ned rejält i artikeln):

1. Vad tycker du att du har lyckats bäst med under det gångna riksdagsåret?

Självklart är jag mest nöjd med den starka utvecklingen på arbetsmarknaden, att nystartsjobben blivit lyckade och att arbetsförmedlingarna nu äntligen får göra det de skall - förmedla jobb. Alla vi som är ledamöter i arbetsmarknads- utskottet har bidragit till detta och stått upp för regeringens politik, trots att det ibland blåst rejält. Vi har hållit ihop i Alliansen och nu kan vi börja se att politiken har positiv effekt och förstärker konjunkturen.

Om jag skall välja ut en enskild fråga så skulle det väl vara att jag tror att jag varit en av dem som bidragit till att regeringen nu lovat kommunerna att få införa kommunalt vårdnadsbidrag från den 1 juli 2008. Vår gemensamma artikel (undertecknad av mig och tre andra moderater) var en av flera starka påtryckningar i denna fråga, och jag har tidigare både ställt frågor till socialministern och tagit upp frågan direkt med statsministern.

2. Vad är den viktigaste uppgiften för dig just nu?

Att fortsätta debattera och på ett pedagogiskt sätt förklara regeringens politik för människor, och göra vad jag kan för att bidra till ett fortsatt gott samarbete inom Alliansen.

Dessutom arbetar jag med ett 20-tal motioner just nu som skall lämnas in i oktober.

3. Vad har överraskat dig mest i den svenska rikspolitiken sedan valet för ett år sedan?

Enskild händelse: Utan tvekan att försvarsministern avgick. Fullständigt obegripligt för min del.

Annars är jag också väldigt förvånad över att såpass många stödjer oppositionen, trots att denna är så splittrad och egentligen inte har givit några besked om någonting, utom att man är emot allt.....det lär knappast hålla i längden!



2007-10-01 Östros (s) tidigare nära samarbete med Carnegie...

Bloggen Departementet (som skrivs av centerpartister på Näringsdepartementet) har en intressant vinkling på Carnegiehistorien:

"Oppositionen rasar mot att regeringen har valt att använda Carnegie som rådgivare vid försäljningen."// "Det som är häpnadsväckande är att ingen ställer frågan till Östros själv om vilket förhållande han hade till Carnegie under sin tid som statsråd - vilket också är tiden för de affärer som Carnegie nu kritiseras för. Carnegie har ju varit den rådgivare som Östros litat till och som år efter år bland annat har fått det ärofulla uppdraget att värdera statens bolagsportfölj. Jag undrar vilka frågor om etik och moral som Thomas Östros ställde till Carnegie på den tiden."

Jojo, när man som Östros driver sin smutkastningspolitik för långt riskerar man alltid att det slår tillbaka på en själv.....



2007-10-01 Ännu ett offer för mediadrev och politisk populism
(Uppdaterad 2007-10-02)

I dag meddelade Karin Forseke i ett pressmeddelande att hon lämnar sitt uppdrag som ordförande i regeringens Råd för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande. Inte för att Finansinspektionen pekar ut henne som delansvarig i Carnegieskandalen (det gör man inte, vilket jag berättade igår), utan för att hon tycker att hennes person hamnat i centrum och tagit fokus från själva försäljningsprocessen. I pressmeddelandet kan man bland annat läsa följande kommentar från Karin Forseke:

"Jag har tagit del av Finansinspektionens rapport och deras allvarliga kritik mot Carnegie. I rapporten anges att kritiken avser åren 2006, 2007 och ledning och styrelse under samma tid, alltså efter min tid som koncernchef. Jag har också noterat att Finansinspektionen inte riktat någon kritik mot mig eller min roll"

Jag har roat mig med att läsa ledarkommentarerna i Dagens Nyheter och Dagens Industri. Båda dessa tidningar antyder att Forseke ändå har en del av ansvaret för bristerna i Carnegies bokslut för 2005. Lite märkligt tycker jag, eftersom hon dels lämnade jobbet innan bokslutet var klart, men framförallt för att bolagets revisorer ju inte framförde några invändningar mot bokslutet. Svårt att förstå hur VD då skulle kunnat ana oråd och inse att några anställda försökte föra bolagsledningen bakom ljuset. VD har alltid ett ansvar, inte minst mot bolagets styrelse och aktieägare för vad som händer i ett bolag, men det är naturligtvis inte detsamma som att några anställdas brott mot regler för alltid skall diskvalificera en VD för alla framtida arbetsuppgifter.

Tomas Östros (s) har högljutt ropat på Forsekes avgång och felaktigt antytt att hon är mer eller mindre huvudansvarig för Carnegieskandalen. Han jublar säkert över avgången, liksom andra socialdemokrater. Allt som skadar regeringen är värdefullt för (s) och alla medel är tydligen tillåtna även om det drabbar oskyldiga personer som inte ens är politiker, utan som bara är anställda av regeringen för att göra ett bra jobb. Vi politiker är härdade och tål ganska mycket, men att utsätta statliga tjänstemän för denna behandling är djupt tragiskt för den som bryr sig det minsta om statens och politikernas roll som arbetsgivare. Varje person skall givetvis dömas efter sina egna handlingar!

Sverige är illa ute när politisk populism och mediadrev skrämmer bort erkänt dugliga personer från statliga uppdrag. De som tvingat bort Karin Forseke från sitt arbete, helt utan rimliga skäl, bär ett mycket tungt ansvar.



2007-10-01 Missunnsamt fd (s)-kommunalråd kritiserar Elfsborgs styrelse

Björn Bergqvist, moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Borås sedan fem år avgick nyligen med ålderns rätt från dessa uppdrag. Många personer och organisationer stod i kö för att uppvakta, och bland gratulanterna fanns IF Elfsborg. Solveig Kjörnsberg, fd (s)-kommunalråd i Borås, är upprörd över att Elfsborg gav Bergqvist (som är erkänd gulsvart supporter), ett livslångt fritt inträde till Elfsborgs matcher. Så här skriver Kjörnsberg på sin blogg:

"Kommunstyrelsens avgångna ordf. Björn Bergqvist , moderat, fick i present ett livslångt medlemsskap i Elfsborgs guldklubb. Jag förmodar att det var för genomförandet av Borås Arena. Men det genomförandet gjordes varken av moderaterna eller BB själv utan där var många goda krafter inblandade. Presenten kan därmed endast ses som en politisk markering från klubben."

Maken till oförskämdhet mot IF Elfsborg får man leta efter! Att kommunstyrelsens avgångne ordförande, Borås högste politiker, avtackas av ortens mest kända idrottsklubb är knappast något konstigt!

Jag kan i sammanhanget berätta att Riksdagsguliganerna i Sveriges riksdag samlar Elfsborgssupportrar över hela det politiska fältet - från (v) till (m). Och såväl Solveig Kjörnsberg som Björn Bergqvist är hedersmedlemmar i Riksdagsguliganerna - just för att de båda bidrog till en politisk samling som gjorde det möjligt att bygga Borås Arena. Alla vet detta, inklusive Elfsborgs styrelse (vilket jag råkar veta eftersom jag pratat med flera av dessa under senare år.)

Och fotboll är faktiskt inte politik! Man kan uppvakta någon utan att det finns politiska förtecken. Jag observerade till exempel att även Vänsterpartiet uppvaktade Bergqvist. Var det också en politisk markering månntro?



2007-10-01 Årets nyhetsanka?

Politikerbloggen har"kartlagt" statsrådens ekonomiska placeringar, och "avslöjar" att flera av dessa, bland annat statsministern, "investerat i värdepapper som har koppling till Burma".

Så här skriver man: "Politikerbloggen kan i dag avslöja att flera statsråd har privata pengar placerade i fonder som investerat i det franska företaget Total Oil — ett bolag som kritiserats för verksamhet i Burma “förknippad med grova övergrepp på de mänskliga rättigheterna”. En rad svenska banker har fonder som placerar i Total Oil. Handelsbanken hade under förra året 22 fonder som placerat i bolaget. Nordea hade 17 fonder, SEB 18 och Swedbank 23."

Vad är det då för märkliga affärer statsråden gjort? Jo, man har alltså, i likhet med flera miljoner svenskar, sparat pengar i de stora bankernas aktiesparfonder och allemansfonder.

Enligt listan över statsrådens värdepappersinnehav har exempelvis statsministern 9.129 kronor placerade i SEB:s Europafond. Av SEB:s fondrapport kan man se att knappt 4% av fondens innehav är placerat i Total Oil. För statsministerns del betyder detta att han alltså indirekt har 364 kronor placerat i Total......ett världsomspännande bolag som för övrigt bara har en liten del av sin verksamhet i Burma.....

Saken är ju den att flera miljoner svenskar sparar i stora aktiefonder, främst för att man inte hinner eller är intresserad av att analysera enskilda företag - man lämnar över detta till banken. Visst kan man klandra bankerna om man vill, men knappast den som köpt fondandelar. Ofta brukar "experter" förorda att ministrarna inte äger enskilda aktier utan i stället sparar i fonder. När ministrarna så gör detta får man kritik för det.....allt för att försöka smutsa ned politiker efter bästa förmåga.

Tycker kanske Politikerbloggen att statsråden och deras medhjälpare regelbundet skall gå igenom alla storbankernas fonder och analysera varje enskilt bolag i dessa fonder, för att kolla om dessa bolag har något dotterbolag som i sin tur bedriver verksamhet i något oönskat land, samt även kolla upp alla affärer som bolagen gör för att se att man inte gör affärer med någon olämplig motpart?

Det kan ju tänkas att ministrarna har viktigare saker för sig.....

Nej, jag utnämner detta "avslöjande" som en het kandidat till årets mest pinsamma nyhetsanka....