Blogg september 2007

2007-09-30 Kritiken mot Carnegie blir politiskt slagträ...

Finansinspektionens kritik mot den anrika fondkommissionären Carnegie har nu - tyvärr som väntat - blivit ett politiskt slagträ. Tomas Östros (s) kunde givetvis inte låta bli att använda även detta som ett slagträ i debatten för att av ideologiska skäl försöka misskreditera regeringens planer på att sälja statliga bolag.

Finansinspektionens (FI) kritik mot Carnegie är mycket allvarlig, och handlar bland annat om bristande kontroll vilket gjort att personer på tradingavdelningen kunnat lämna felaktiva värderingsuppgifter vilket i sin tur blåst upp bolagets resultat och därmed bonusarna för en del anställda. FI kräver nu byte av hela styrelsen och ny VD, samt dömer ut böter. Man tänker också anmäla bolagets revisorer för den aktuella perioden till revisorsnämnden.

Däremot låter FI verksamheten i bolaget fortsätta. Därför känns det mycket förhastat att göra som Östros och redan nu kräva att Carnegie inte skall få vara en av de fondkommissionärer som får vara med och hjälpa till med regeringens försäljningar. Det avgörande måste väl ändå vara om regeringen har förtroende för Carnegies kompetens för uppdraget? Hur det är med den saken återstår att se. Riksdagens näringsutskott skall nu få en redovisning från finansmarknads- minister Mats Odell om hur det som inträffat påverkar regeringens förtroende för Carnegie. Det är utmärkt!

När jag i vintras fick höra att regeringen anställt Carnegies tidigare VD, Karin Forseke, som ansvarig tjänsteman för planeringen av försäljningarna av statliga bolag tyckte jag det var ett mycket kompetent val. Av Finansinspektionens pressmeddelande framgår inte att man riktar någon kritik mot henne för henns tidigare uppdrag som VD i Carnegie, och inte heller syns någon kritik mot den andre fd Carnegieanställde (en jurist) som regeringen nyligen anställde. När Östros nu kräver att båda dessa personer, anställda på regeringskansliet, skall avgå, och närmast pekar ut dem som kriminella för att vinna egna politiska poäng i debatten om försäljning av statliga bolag tycker jag det är närmast skamligt och pinsamt. Varje person skall bedömas efter sina egna gärningar och inte efter var man tidigare arbetat!



2007-09-30 LO sågar sossarnas utbildningspolitik - och nu blir det ändring!

Det var intressant att se på Rapport ikväll. I programmet framgick att LO i en aktuell rapport fullständigt sågar de senaste tio årens utbildningspolitik från socialdemokraterna. För mig var det i och för sig ingen stor nyhet, kritiken hördes redan på det LO-serminarie jag besökte i Almedalen i somras. Och vid det seminariet hördes hård kritik till och med från SSU, vilket jag berättade på bloggen! Kritiken i somras och i dagens rapport rör både dålig arbetsro i skolan, brister i grundläggande kunskaper och inte minst att alla praktiska utbildningar försvunnit och i praktiken blivit teoretiska med så hårda krav att många tvingas hoppa av.

Det måste vara glädjande för LO att se hur utbildningspolitiken nu förändras i den riktning man efterlyser:

Ökade befogenheter till skolorna och lärarna att skapa ordning i klassrummen, exempelvis rätt att omhänderta störande föremål och förflytta mobbare till annan skola.

Satsning på verklig fortbildning av lärarna, genom vidareutbildning inom lärarnas respektive ämnesområden och ökad möjlighet att forska. Läraren måste få vara bäst i klassen!

Extrasatsning på 900 miljoner kronor för att kommunerna skall få extra resurser att sätta in för att alla elever skall kunna lära sig läsa-skriva och räkna. Lågstadiet är grunden för elevernas skolgång och det är där man skall lära sig grunderna ordentligt. Missar skolan detta är det ofta något som den drabbade eleven får lida av resten av livet! Nu ger vi kommunerna resurser för att klara detta viktiga arbete.

Och som jag tidigare berättat på bloggen kommer också en gymnasiereform framöver där det blir tre spår att välja mellan i gymnasiet Gymnasieexamen med högskolebehörighet, Yrkesexamen och Lärlingsexamen. All för att kunna erbjuda alla en utbildning som passar, motverka skoltrötthet och avbrutna studier, och erbjuda alternativ som kan leda till arbete och egen försörjning.

Jag är övertygad om att allt detta kommer att rusta svenska barn och ungdomar på ett helt annat sätt än tidigare. Kanske kommer LO i kommande skolrapporter till och med att våga rapportera om en tydlig förbättring av skolan under Alliansens ledning?



2007-09-30 Ridå Elfsborg!
Hösten har verkligen inte varit någon succe för Elfsborg. Försäljning av flera viktiga spelare, skador, utvisningar och hårt matchande i internationella cuper har slitit på laget, och dessutom har man haft dåligt flyt i de allsvenska matcherna. Visst kan man nämna att laget fått flera tveksamma straffar emot sig, inte haft tur med egna straffar (man har bara fått några enstaka på en hel säsong, måste vara unikt!) och drabbats av flera baklängesmål med poängförluster i slutminuterna. Men i grunden går det givetvis inte att skylla på otur och oflyt, Elfsborg i höst saknar självförtroende på planen, vågar för lite, blir osäkra vid ledning och drar sig tillbaka, och rätt vad det är tappar man ledningen. Efter gårdagens
1-1 mot Brommapojkarna, återigen efter baklängesmål i slutminuterna, är nog tyvärr gulddrömmen definitivt borta. Rullgardinen har (nästan) gått ned över gulsvarts säsong.

Det är obegripligt hur det kunde går så här illa - Elfsborg har alla förutsättningar att vara ett topplag. En mycket stark ekonomi och ett högt publiksnitt. Man hade under sommaren periodvis ledningen i allsvenska tabellen och spelade en fantastiskt fin fotboll. De flesta experter tippade guld till Elfsborg så sent som för några veckor sedan. Men nu har guldet blivit till sand......

En chans återstår trots allt för Elfsborg att göra något som får säsongen 2007 att bli ihågkommen som något alldeles extra. Det vore att följa upp den fantastiska matchen på bortaplan mot Dinamo Bukarest (seger med 2-1) hemma på Borås Arena på torsdag. Det räcker alltså med oavgjort för att Elfsborg skall gå in i gruppspelet i UEFA-cupen. Personligen är jag tyvärr ganska pessimistisk inför torsdagens match. Elfsborgs tränare, Magnus Haglund, säger i dagens BT att allt fokus nu är på matchen mot Dinamo. Och visst, det låter bra. Men för att lyckas i den matchen krävs ett lag där alla är på topp, där harmoni råder och där spelarna har en rejäl dos självförtroende med sig ut på plan. DET blir en utmaning för Haglund att lyckas skapa på ett par dagar.....lyckas han blir jag faktiskt rejält imponerad!



2007-09-28 Tvärpolitisk manifestation för Burma

Ibland kan faktiskt de svenska partierna enas! Idag klockan 17.00 arrangeras en tvärpolitisk manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm som stöd för demokratiseringskraven i Burma. Som arrangörer står bland annat samtliga de svenska riksdagspartierna och ungdomsförbunden samt den svenska Burmakommittén. Den 27 augusti berättade jag på bloggen om det upprop jag då undertecknade till stöd för demokratisering av Burma. Under den månad som gått sedan dess har mycket hänt.

I dag rapporterar media att internetförbindelserna i Burma styps ned av juntan och att man hämtat oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Rykten finns också om att militärdiktatorns familj är på flykt samt att en del polis och miltär vägrar lyda order att angripa fredliga demonstranter. Kanske finns det hopp för demokrati även i det extrema kommunistlandet Burma?



2007-09-27 Moderatkväll i Tvärred

Tvärred är ett mindre samhälle väster om Ulricehamn och sjön Åsunden, omgivet av en fantastisk natur. I kväll var den moderata föreningen i Tvärred värdar för en temakväll om sjukvård och äldreomsorg som anordnades av moderaterna i Ulricehamn. Jag var inbjuden för att berätta lite mer om regeringens politik, och särskilt regeringens stora satsningar på äldreomsorg och äldreboenden, och hur politiken i övrigt påverar de äldre.

Jag fick flera tankeväckande frågor, och en sak är klar - diskussionen om jobbskatteavdraget har inte upphört bland de äldre. Det krävs mycket pedagogik för att förklara varför jobbskatteavdraget är en nödvändig del av politiken för att få fler i arbete, och att det i längden krävs för att trygga pensionerna och välfärden. När man diskuterar detta märker man dock efter ett tag att det nog egentligen ändå inte är jobbskatteavdraget som irriterar de äldre mest, utan det tidigare mixtrandet med basbeloppet, och att en del äldre har svårt att klara sig på en mycket låg pension. Det är i grunden detta som gör att många uppfattar det som orättvist att bara de som jobbar får lägre skatt. Detta problem måste regeringen nog ta tag i kommande år - och nu när allt fler kommer i arbete och betalar skatt ökar givetvis möjligheten att göra justeringar i pensioner och annat för pensionärerna.

En annan sak som har rört till begreppen en del för många är förändringarna av fastighetsskatten. Det är bara att konstatera att alla turer fram och tillbaka och alla förslag från olika remissinstanser gör att ingen idag riktigt verkar veta vad regeringen faktiskt föreslår! Här behövs mycket information, och när fastighetsägarna inser hur förslagen verkligen ser ut tror jag nog att man kommer att bli ganska nöjda trots allt.

Det är alltid kul med diskussioner och kontakter med väljarna, och man får alltid med sig något tillbaka att fundera över. Man inser också att det som kan verka tydligt för oss som arbetar med frågorna till vardags inte alltid är lika lättbegripligt för väljarna....



2007-09-26 Jag fick en handduk med posten.....

I dag med posten fick jag och andra riksdagsledamöter ett mystiskt paket som visade sig innehålla en handduk. Det var Naturskyddsföreningen som på detta sätt ville slå ett slag för användningen av ekologisk bomull.

Nu var det inte vilken handduk som helst, utan i följebrevet berättades att handduken var vävd hos "Ekelund, Linneväveriet i Horred i västgötska Tygriket". Det känns ju kul som Markbo att få en liten present tillverkad i den egna kommunen, och att just Ekelunds är det företag som naturskyddsföreningen vill framhålla som ett föredöme för den svenska riksdagen! När jag var kommunpolitiker i Mark besökte jag flera gånger Ekelunds och fick en bra inblick i företagets miljöarbete. Ekelund är för övrigt ett mycket anrikt företag med anor sedan 1692. Man är dessutom kunglig hovleverantör. Den första leveransen till kungahuset skedde redan 1878!



2007-09-26 Riksdagsmotioner direkt till papperskorgen?

Nyheterna i TV4 rapporterar idag att de motioner vi riksdagsledamöter skriver för att försöka påverka Sveriges politik nästan alltid "hamnar direkt i papperskorgen". TV4Nyheternas granskning visar att bara en dryg procent av de 2 419 motioner som skrevs ifjol faktiskt fick bifall i riksdagen. För oss ledamöter är detta ingen nyhet. Men att påstå att alla motionerna hamnar direkt i papperskorgen är inte riktigt sant. Många motioner skapar diskussioner och debatt, och inte sällan tar ministrar och departement upp delar av motionsförslag och arbetar in i olika utredningsdirektiv eller lagförslag senare, eller uppmärksammar de frågor som väcks på annat sätt. Även riksdagens utskott kan ta upp delar av ett motionsförslag i sina betänkanden.

För egen del kommer det trots det förväntade resultatet att bli ett antal motioner i år. Återstår att se om man kan bli en av de lyckliga som faktiskt får igenom något? Oavsett vilket så är jag ganska säker på att vissa av mina motioner kommer att skapa en debatt och det har ett värde det också. Förslagen i mina motioner kommer jag dessutom att följa upp på andra sätt. (Alla mina motioner kommer givetvis att redovisas i sin helhet på bloggen om några veckor).

Motioner får vi bara lämna in under en kort period varje höst. Resten av året gäller det att finna andra vägar att påverka politiken, exempelvis genom nära personlig kontakt med ministrar och statssekreterare, möten på departementen, debattinlägg och diskussioner i riksdagsgruppen. En fika med en minister ger betydligt större möjlighet att påverka än aldrig så många motioner! Att det sedan inte alltid märks utåt att en enskild riksdagsledamot påverkat en fråga får vi väl leva med......



2007-09-26 Statsbudgeten: Ge förtidspensionerade en ny chans!

Under åren 2002-2006 "förtidspensionerades" i genomsnitt 140 personer per dag! De tvingades leva på 64% av sin tidigare inkomst i förtidspension, eller "sjuk- och aktivitetsersättning" som det egentligen heter. De tappade alla kontakter med arbetslivet, blev utslängda från såväl arbetsförmedling som försäkringskassa och reducerades till en siffra i statistiken över de långt över 500.000 personer som "förtidspensionerats". Många av dessa var dessutom unga människor med hela livet framför sig.

Den nya regeringen vill förändra detta, och presenterar nu ett antal förslag för att hjälpa så många människor som möjligt tillbaka i arbete. Målet är att den som är förtidspensionerad skall våga försöka ta ett jobb och att arbetsgivare skall våga anställa någon som tidigare varit förtidspensionerad. Några exempel:

* Halvtaktsjobb Innebär att de som är förtidspensionerad kan pröva att ta ett arbete på heltid, men på halvfart. Arbetsgivaren betalar halva lönen och resten betalas genom sjuk- och aktivitetsersättning precis som idag. Arbetsgivaren slipper alltså halva lönekostnaden, och detta gäller så länge arbetsförmågan är nedsatt. Den som tar ett halvtaktsjobb får också behålla rätten till bostadsbidrag om man tidigare varit berättigad till detta, allt för att den ekonomiska risken att pröva ett arbete skall bli så liten som möjligt.

* Vilande förtidspension Innebär att man kan pröva ett nytt jobb under betydligt längre tid än idag och under tiden ha vilande förtidspension. Om det inte fungerar att arbeta kan man återgå i förtidspension, vilket skapar en trygghet för den enskilde och gör att man kanske vågar pröva ett arbete.

* Steglös nedtrappning av förtidspension Idag kan man vara förtidspensionerad 25%, 50%, 75% eller 100%. Regeringen vill skapa en steglös nedtrappning där arbetsförmågan skall avgöra. Varje timme man kan arbeta är värdefull, både för den enskilde och för samhället. Inte nog med att lönen blir högre än den ersättning man annars har, på grund av att varje arbetad timme ger rätt till jobbskatteavdrag blir också skatten lägre på löneinkomster och den egna ekonomin förbättras rejält.

* Nyfriskjobb Kan användas både för sjukskrivna och förtidspensionerade. ”Nyfriskjobb” kommer att fungera ungefär som nystartsjobben, dvs den som anställer en långtidssjukskriven slipper arbetsgivaravgifterna för lika lång tid som den nyanställde tidigare varit borta från arbetsmarknaden. När det gäller nyfriskjobben får arbetsgivaren dessutom en dubbel kompensation för arbetsgivaravgiften, vilket i praktiken innebär att halva lönekostnaden täcks. Detta gäller både privat och offentlig sektor. Det bör göra det extra intressant att våga anställa en långtidssjukskriven eller förtidspensionerad person.



2007-09-26 Andra bullar i EU!

Gunnar Hökmark, moderaternas gruppledare i EU-parlamentet, skrev häromdagen en mycket intressant och underhållande artikel i Borås Tidning om det här med EU-regler för bullbak och annan klåfingrighet. Det är inte alltid som svenskarnas fördomar om EU:s regler stämmer riktigt med verkligheten.....ibland är det övernitiska svenska myndigheter som övertolkar EU:s regler! Och nu har Hökmark lyckats få igenom en del beslut inom EU för att ta tag i detta.



2007-09-25 En fantastisk utveckling på arbetsmarknaden sedan valet

På moderaternas gruppmöte idag berättade bland annat arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin om de nya förslagen inom sitt område i statsbudgeten. Jag har redan tidigare på bloggen berättat om huvuddragen i dessa förslag. Men ministern berättade också en del andra intressanta saker. Exempelvis detta:

Under åren 2002-2006 förtidspensionerades 140 personer - varje dag! Detta kan jämföras med att under det senaste året (sedan valet 2006) har 400 personer varje dag lämnat utanförskapet och har i stället ett jobb att gå till, en arbetsgemenskap, en lön att leva på och en framtid att se fram emot!

Antalet sysselsatta har aldrig varit större i Sverige, och vi har nu den starkast växande arbetsmarknaden i hela Europa. Sveriges ungdomsarbetslöshet minskar också snabbast i hela EU.

Alla bedömare, inklusive konjunkturinstitutet, OECD mfl är överens om att regeringens politik kraftigt förstärker högkonjunkturen.

Vår politik fungerar precis som det var tänkt, och nu går vi vidare med ytterligare åtgärder!



2007-09-25 Ibland blir man riktigt glad!

Häromdagen fick jag detta trevliga mail från Dag Andersson, som är förbundssekreterare för fackförbundet ST. Detta med anledning av artikeln som jag fick publicerad i senaste numret av ST Press (se bloggen den 17 september). Sådana reaktioner värmer!

Hej Jan

Jag såg att du i en insändare i det nya numret av ST press skrev om arbetsförmedlare. Jag vill ge dig ett tack för de orden du skrev. Fackförbundet ST är det fackförbund där de flesta anställda vid Arbetsmarknadsverket valt att vara fackligt anslutna till. Våra medlemmar där vittnar ofta om att de allt för ofta utsätts för orättvis kritik. Därför att kritiken ofta är schablonsmässig och ogrundad. De anställda försöker att göra ett så pass bra jobb som möjligt, med de begränsningar som myndigheten har för att åstadkomma bra resultat. Jobbets utförande har de anställda ett ansvar för, men de kan inte ta ansvar för de begränsningar och de uppdrag myndigheten har.

Jag blev glad att du skrev din insändare och att det finns någon i riksdagen som ger uttryck för sin uppskattning av det jobb våra medlemmar utför.

Dag Andersson förbundssekreterare ST


I detta sammanhang kan jag ju berätta att även personal på Arbetsförmedlingen i Malmö kom fram till mig och tackade för artikeln när vi var nere på vårt Skånebesök i förra veckan! Tänk att min artikel fick sådant genomslag. De anställda inom offentlig sektor och hos våra myndigheter verkar inte vara direkt bortskämda med lite uppskattande ord.....



2007-09-25 Per(s)sons dubbla löner....

Nu är till och med socialdemokratiska riksdagsledamöter missnöjda med att Göran Persson kvitterar ut avgångsvederlag från regeringsuppdraget samtidigt som han drar in stora pengar på sitt nya uppdrag. Jag är lite förvånad att (s) inte reagerat tidigare, exempelvis när fd ministern Lena Sommestad frivilligt avstod från att återinträda i tjänst på det jobb hon var tjänstledig från, och i stället valde att kvittera ut avgångsvederlag. (Detta har jag skrivit om på bloggen tidigare, tex 13/10 och 8/11 2006, se i bloggarkivet under fliken "riksdagsledamöternas ekonomiska villkor").

Men det är ju bra att även socialdemokraterna äntligen reagerar. Ett system där medborgarna upplever att riksdagens ersättningsmöjligheter missbrukas skadar förtroendet för alla politiker.

Tyvärr bör man som ledamot inte motionera i denna typ av frågor, eftersom det kan tolkas som att vi lägger oss i våra egna villkor. Men man kan framföra sina synpunkter på annat sätt, och det har jag gjort flera gånger det senaste året. Bland annat direkt till talmannen.



2007-09-24 Politisk fars i Marks kommun

Ibland är verkligheten märkligare än man kan föreställa sig. Marks kommun har beslutat att göra ett markbyte för att få loss mark för en fotbollsplan i Örby. Hela kommunstyrelsen ställde sig bakom beslutet. Men nu har två markbygdspartister överklagat beslutet - trots att en annan markbygdspartist stödde affären i kommunstyrelsen. Två markbygdspartister väljer alltså att i domstol överklaga ett beslut som en annan markbygdspartist tagit!

Det hela hade ju mest varit komiskt om det nu inte var för att fotbollsklubben i Örby nu inte får sin fotbollsplan på länge, samt att kommunen får en massa onödiga kostnader för att hantera rättsprocessen. Än en gång har markbygdspartiet orsakat onödiga kostnader för Marks kommun.

Själv minns jag förra gången som en markbygdspartist gick till domstol för att han inte gillade ett kommunalt beslut. Då gällde det Tygrikeshallen som kommunen köpte in för att rädda sina tillgångar när Tennisklubben var på obestånd. Kommunen hade tyvärr en gång gått i borgen för klubbens lån, och att ta över tennishallen var bästa sättet att rädda kommunens fordran. Men markbygdspartiets ledare, Henry Sandahl, överklagade ändå. Självklart förlorade han domstolsprocessen, men det hela kostade kommunen en del på vägen.

Denna gång var det Sandahl som var med och tog beslutet som hans två partikamrater nu överklagat. Det verkar som om markbygdspartiet börjar falla ihop som en sufflé. De kloka markbygdspartister som vill kommunens bästa borde snarast lämna sitt destruktiva parti och söka sig till något av de mer seriösa partierna i Marks kommun i stället.



2007-09-24 Statsbudgeten: Kraftigt sänkt avgift till a-kassan för de flesta

Regeringen föreslår att graden av arbetslöshet ännu tydligare skall avgöra storleken på avgiften till a-kassan. När arbetslösheten sjunker blir statens kostnad lägre, och det skall medlemmarna i a-kassan få del av. Omvänt gäller att om arbetslösheten ökar kommer också kostnaderna att öka, doch max upp till taket på 300;-/månad som utlovades före valet.

I och med att arbetslösheten nu sjunker snabbt kommer också avgifterna att minska dramatiskt för de allra flesta. För många kassor kan det handla om en halvering eller ännu lägre.

Det skall bli intressant att se hur oppositionen skall angripa detta.



2007-09-24 Statsbudgeten: Sanningen om föräldraförsäkringen

Oppositionen anklagar regeringen för att vilja sänka föräldrapenningen. Fast det är allt en rejäl överdrift eftersom ersättningen fortfarande skall vara 80% av inkomsten. Det saken handlar om är att Alliansen gick till val på att införa en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som bygger på faktiska inkomster ett år tillbaka i tiden och inte framtida förväntade inkomster. Förutom att en historisk inkomst är mer rättvisande kommer den att göra de enklare att kontrollera felaktiga utbetalningar. Det är genomförandet av detta som innebär att ersättningen från år 2008 föreslås bli ca 2,4% lägre än med dagens sätt att räkna.

Vad gäller föräldrapenningen är det så att de flesta föräldrar är sammanboende åtminstone när barnet är så litet att föräldraledighet är aktuell. Om den ena föräldern arbetar och den andra är föräldraledig så kompenserar familjens totala skattesänkning genom jobbskatteavdraget mer än väl för sänkningen av föräldrapenningen. Jämställda föräldrar kommer dessutom från 1 juli 2008 att kunna få en skattereduktion på som högst 3000 kronor per månad om de delar lika på föräldraledigheten. Om föräldrarna delar lika på föräldraledigheten så att båda hinner arbeta och vara föräldralediga under samma kalender-/beskattningsår kommer dessutom båda två att få en skattesänkning genom jobbskatteavdraget och tjäna ännu mer på regeringens samlade politik.

Oppositionens kritik faller lika platts som alla de andra överdrifter som just nu trumpetas ut i media.



2007-09-24 Statsbudgeten: Skall man få försäkra upp sin sjukpenning?

I dag erbjuder en del fackliga organisationer sina medlemmar kompletterande skydd vid sjukdom och arbetslöshet, och det gäller också genom vissa kollektivavtal.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att den samlade ersättningen från sjukpenning och eventuell kompletterande avtalsersättningar inte ska inte kunna överstiga 75 procent av den tidigare lönen efter ett års sjukskrivning. En begränsningsregel som reglerar detta kommer att införas. Det innebär att parterna fortfarande kan avtala om ersättningar för inkomstbortfall över taket på 7,5 prisbasbelopp men inte kan komplettera upp sjukpenningen tillhögre nivå än 75% efter första sjukskrivningsåret på inkomster upp till 7,5 basbelopp.

Bland annat TCO påstår att detta skulle vara olagligt och strida mot avtalsfriheten. Men redan i dag finns faktiskt en begränsningsregel som säger att den samlade ersättningen från sjukpenning och kollektivavtalade försäkringar inte får överstiga 90 procent av lönen. Den nya begränsningsregeln innebär därmed ingen förändring rent principiellt - det finns redan en begränsning i vad som får avtalas.

I praktiken blir inte heller effekterna särskilt stora. Efter ett års sjukskrivning är det idag inget av de fyra stora avtalsområdena som ger någon ersättning utöver 80 procent av den tidigare lönen. Efter 360 dagar ersätter de nuvarande kollektivavtalade försäkringarna enbart för inkomstbortfall över taket på 7,5 prisbabelopp. I praktiken medför förändringen alltså som mest en sänkning av ersättningen med 5 procent av lönen efter ett års sjukskrivning.

Detta är den juridiska biten, och där ser jag inget problem. Rent principiellt har jag däremot lite svårt för just detta förslag. Enligt mitt sätt att tänka kan det aldrig vara ett stort problem att enskilda människor eller deras fackliga organisationer frivilligt tar ansvar, betalar och tecknar försäkringar för att komplettera samhällets skydd. Jag är därför lite frågande till regeringens förslag på denna punkt. Kanske får jag goda argument för förslaget under processen framöver, men som det känns idag räcker det att samhället reglerar de ersättningar som skattebetalarna finansierar. Övriga delar borde egentligen inte riksdagen lägga sig i. Detta blir en fråga som jag kommer att titta på lite närmare innan riksdagen skall ta sitt beslut, och jag kommer att argumentera för min åsikt om jag inte får god skäl däremot.....



2007-09-24 Taxiresor......

Vår viceordförande i arbetsmarknadsutskottet, Sven-Erik Österberg (s), som för övrigt var vår delegationsledare under Sydkoreabesöket, är tydligen den flitigaste taxiåkaren av alla riksdags- ledamöter om man skall tro uppgifter i media idag. Under nio månader har han åkt taxi för hela 77.000 kronor.....

Jag vill bara vara tydlig och bekräfta att han inte tog taxi till Sydkorea......han flög ekonomiklass precis som vi andra....

PS. För min egen del visar Dagens Ekos kartläggning att jag åkt taxi för 7.180;- under nio månader. Det kan nog stämma. Mest handlar det om resor från bostaden till Landvetter flygplats de gånger detta blir billigare än att långtidsparkera den egna bilen under veckan, och hustrun inte hinner skjutsa mig. Mellan Riksdagen och Arlanda tar jag Arlanda Express, både bekvämt, snabbt och miljövänligt. Jag har också använt taxi några gånger vid resor ute i landet när det saknats alternativ, även om det ofta går ganska bra att åka kollektivt. Fast när man har bråttom och inte hittar så bra i en annan stad är det väldigt skönt att det finns taxi!



2007-09-24 Statsbudgeten: A-kassa på deltid ger märkliga effekter.....

I dag är ca 100.000 svenskar deltidsarbetslösa. Ibland grund av att arbetsgivaren slentrianmässigt inte anstränger sig för att erbjuda heltid - inte minst inom offentlig sektor. Ibland frivilligt för att man egentligen inte vill arbeta mer, och tycker det är bekvämt att mellanskillnaden fylls ut med a-kassa.

Den som är deltidsarbetslös kan med dagens regler få ersättning så länge som sex år. Eftersom man kan återkvalificera sig för flera perioder kan man i vissa fall få a-kassa på deltid under så lång tid som 18 år! Detta är givetvis fullständigt orimligt. A-kassan skall vara en omställningsförsäkring mellan två arbeten, inte en permanent försörjning under många år. Dagens regler kostar skattebetalarna mycket stora belopp, samtidigt som det saknas arbetskraft inom alltfler yrken.

Regeringen föreslår nu att man skall kunna få a-kassa på deltid under maximalt 75 ersättningsdagar. Det innebär, om man arbetar halvtid, ca 8 månader. Om man arbetar 80% kan man få a-kassa för resterade 20% under ca 1,5 år. Det ger god tid att hinna söka ett heltidsjobb. Samtidigt införs möjlighet till nystartsjobb för deltidsarbetslösa och föräldrar med försörjningsansvar för barn under 18 år skall kunna gå över till jobb- och utvecklingsgarati på deltid när de 75 ersättningsdagarna är slut.

Vad skall då en deltidsarbetslösa göra? Mitt svar är att den som inte frivilligt vill arbeta deltid och nöjer sig med en deltidslön skall söka ett heltidsjobb. Inte minst inom vården är det stor personalomsättning, och kan inte arbetsgivaren erbjuda heltid bör man byta jobb! På andra arbetsplatser kan man kanske samordna två halvtidsjobb till ett heltidsjobb. Detta vet jag att många kommuner redan arbetar med. En tredje möjlighet, som kanske kan passa någon är att ha två olika deltidsjobb som tillsammans ger en heltidslön. Jag tror att de nya reglerna kommer att tvinga arbetsgivarna att anstränga sig mer för att erbjuda heltidsjobb om man skall kunna behålla sin personal. I Sjuhärad är arbetslösheten nu nere i 1,9%, och inom många sektorer råder idag arbetskraftsbrist. Jag tror att de flesta som vill kommer att kunna byta sitt deltidsjobb mot ett på heltid.

Socialdemokraternas kritik klingar väldigt falskt.....man har själva flera gånger försökt förändra reglerna!

I budgetdebatten i riksdagen och i olika media har socialdemokraterna försökt göra ett stort nummer av regeringens förslag till förändringar när det gäller deltidsarbetslösa och a-kassan. Pär Nuders retorik stämmer dock inte med vad de själva försökte göra när de satt i regeringen. Socialdemokraterna försökte själva bl a under vårbudgetförhandlingarna 2003 förändra a-kassan för deltidsarbetslösa (begränsning av rätten för deltidsarbetslösa att stämpla upp till heltid i a-kassan). Något som vänsterpartiet och miljöpartiet då motsatte sig. Socialdemokraternas aggressiva retorik nu stämmer därför inte med verkligheten och Pär Nuder har uppenbarligen drabbats av en mycket lämplig minnesförlust. Miljöpartiets Mikaela Valtersson bekräftade detta i budgetdebatten den 20 september. ”Nu försämras möjligheterna till a-kassa på deltid – ett förslag som vi i Miljöpartiet stoppade under förra mandatperioden i budgetförhandlingar.” SVT:s politiske reporter Mats Knutson konstaterade att "Pär Nuders tal om klasspolitik bleknade dock något när miljöpartisterna avslöjade att även den förra socialdemokratiska regeringen två gånger lagt fram liknande förslag i förhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet under förra mandatperioden, men att dessa förslag då stoppats av de två samarbetspartierna."

Skillnaden mellan Alliansen och socialdemokraterna är att båda ibland inser vad som måste göras. Men det är bara Alliansen som vågar stå upp för obekväma beslut när det blåser, och göra det som är bäst för Sverige.



2007-09-23 Färre studenter sökte socialbidrag denna sommar

Riksdagen beslutade ju förra vintern att a-kassa är till för att försäkra den som arbetat i viss omfattning om man blir arbetslös. Däremot skall inte a-kassan användas för andra ändamål, exempelvis för att försörja studenter under sommarlovet, eller försörja studenter som inte får arbete efter studierna (om man inte kvalificerat sig för a-kassa innan man börjat studera). Denna förändring väckte ett ramaskri hos oppositionen och man hotade med att allt fler studenter skulle tvingas söka socialbidrag för att överleva, inte minst under sommarlovet.

Men en enkät som tidningen Studentliv har gjort visar nu att antalet studenter som sökt försörjningsstöd i sommar minskade i 22 av 38 högskolekommuner. I endast tre kommuner ökade antalet ansökningar!

Kanske är det så att om man inte bara automatiskt kan gå och kvittera ut a-kassa så börjar man mer aktivt leta efter sommarjobb? Så gjorde jag själv under mina egna studier, jag arbetade både kvällar och helger och på sommaren, och sökte vare sig a-kassa eller socialbidrag. Kanske var det inte så glamouröst att arbeta som diskare på restaurang när jag läste till jurist, men det gav en inkomst att leva på (och var faktiskt dessutom ganska kul!). Att arbeta på sommaren ger erfarenheter som man har nytta av när man studerat färdigt och skall söka fast jobb, och värderas av en arbetsgivare oavsett vad man arbetat med.

På punkt efter punkt visar det sig att regeringens politik fungerar och att skrämselpropagandan från opposition och vänsterjournalister kommer på skam.



2007-09-22 Grattis Ulricehamn!

Ulricehamn fyller 700 år idag, vilket bland annat uppmärksammas genom besök av kronprinsessan och en 700 meter lång tårta! Ulricehamn är bland annat känt för sin fina skidbacke, med riktigt långa och branta nedfarter som är svårt att finna på andra platser i Sydsverige. Staden som tidigare hette Bogesund är också känd för sin vackra gamla stadskärna och mycket vackra läge. Jag ber att få instämma med alla gratulanter!



2007-09-21 Malmö: Besök på Arbets- och Utvecklingscentret i Rosengård

Dagens sista besök var på AUC, Arbets- och UtvecklingsCentrat i den invandrartäta förorten Rosengård. Malmö har totalt 169 nationaliteter, och 35% av invånarna har invandrarbakgrund. I det mest utsatta bostadsområdet i Rosengård är arbetslösheten 85%.

På AUC, som ligger mitt inne i Rosengårds Köpcentrum, arbetar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kommunen gemensamt för att rusta invandrare för arbete och egen försörjning. Den som söker försörjningsstöd måste först träffa en arbetsutvecklare inom 24 timmar. Därefter gör man en handlingsplan för fortsatta åtgärder.

Samarbetet syftar till att samordna de olika myndigheternas arbete med kommunens, att skapa helhetssyn och snabba beslut och se till att ingen hamnar mellan stolarna. Den viktigaste utmaningen är tydligen att få de arbetslösa invandrarna att se sig själva som aktiva individer och inte som passiva offer. Offermentaliteten är tyvärr något jag hör om allt oftare, och den har byggts upp av långa perioder av socialistiskt styre av Sverige. Men det går att förändra! I Rosengård ser man snabba förändringar, lägre arbetslöshet och sjunkande antal som lever på försörjningsstöd (socialbidrag).

Mina moderata utskottsvänner Sven-Yngve Persson, Elisabeth Svantesson, Rheza Khalili, Anna König Jerlmyr, Catharina Elmsäter-Svärd och vår handläggare Carin Hallerström, tillsammans med några av de anställda på AUC i Malmö

Även på AUC påpekade personalen att regeringens politik ger goda effekter, och man skickade också med en del tankar och idéer som vi skall titta vidare på.



2007-09-21 Malmö: Besök på AcadeMedia - arbetsförmedling i alternativ drift

Dagens andra besök var på AcadeMedia, som är ett av de företag som efter genomförd upphandling hjälper Arbetsförmedlingen att förmedla arbete till vissa grupper, i detta fall ungdomar. Verksamheten startade vid halvårsskiftet i år, efter att regeringen tidigare beslutat att på prov släppa in några extrerna aktörer som komplement till den vanliga Arbetsförmedlingen.

På min uttryckliga fråga till Arbetsförmedlingens representant vid mötet fick jag svaret att arbetsförmedlingen och dess personal inte ser de nya externa aktörerna som något problem utan att man har ett utmärkt samarbete. Man har en arbetsfördelning där Arbetsförmedlingen fortfarande sköter allt som har med myndighetsutövning att göra, medan den externa förmedlingen gör allt det praktiska jobbet när det gäller att ragga upp och förmedla jobb. Vi träffade några arbetslösa ungdomar på förmedlingen och de var mycket nöjda med verksamheten. Det skall bli intressant att följa de nya förmedlingarnas arbete. Lite konkurrens brukar vara positiv för båda parter.



2007-09-21 Malmö: Besök på Arbetsförmedlingen för nya invandrare

I dag har jag gjort flera besök på olika platser i Malmö tillsammans med mina moderata kolleger i arbetsmarknadsutskottet. Första besöket var hos Arbetsförmedlingens kontor för nya invandrare, där man arbetar mycket framgångsrikt för att hjälpa dessa till egen försörjning.

Vi träffade också Michel från Polen som fått ett nystartsjobb på ett snickeri och Khalim som fått ett instegsjobb som fastighetsskötare. Båda var mycket nöjda med att äntligen ha fått en chans på arbetsmarknaden, båda var tydliga med att de ville arbeta, med vad som helst, bara de kunde ordna sin egen försörjning.

Dagens citat får bli från Michel: "Jag kom inte hit för att leva på bidrag och sitta hemma och titta på polsk parabol".

Det mest glädjande var den oerhört positiva stämningen på Arbetsförmedlingen och de uttryckliga gratulationerna (!) från högste chefen på kontoret till regeringen för den lyckade satsningen på nystartsjobb och instegsjobb. Man kan ju konstatera att de som arbetar med de arbetslösa och de arbetslösa själva har en något ljusare syn på regeringens politik än kvällstidningarna och oppositionen.....



2007-09-20 Elfsborg i toppform!

Elfsborg vann i kväll bortamatchen mot Dynamo Bukarest i UEFA-cupkvalet med 2-1. En mycket bra prestation! Nu räcker det med oavgjort i returen hemma på Borås Arena så blir det fortsatt spel i UEFA-cupen.

Elfsborg verkar närma sig toppformen lagom till de avslutande matcherna i allsvenskan. 2-2 borta mot göteborg senast inför 30.000 åskådare var inte heller illa! Elfsborg ligger tvåa i allsvenskan med fem omgångar kvar. Det verkar kunna bli en lika kul höst som förra året!



2007-09-20 Statsbudgeten: Nystartsjobb även i offentlig sektor

När nystartsjobben infördes valde regeringen att detta endast skulle gälla inom privata företag och statliga/kommunala bolag, men inte offentlig sektor. Detta för att offentliga arbeten ju redan betalas helt av skattemedel, och det kan ju kännas lite konstigt att ge skatterabatt för skattefinansierade jobb.

Nystartsjobben har blivit en jättesucce, och redan har nära 12.000 långtidsarbetslösa fått ett riktigt fast jobb. Det är mer än vad regeringen vågade hoppas på när reglerna infördes vid årsskiftet. Regeringen öppnar nu därför upp för nystartsjobb även inom offentlig sektor. Det går helt enkelt inte att låta bli att utvidga området för en så framgångsrik reform. Kommuner och landsting får nu en jättechans att kunna anställa fler inom exempelvis skola och sjukvård eller öka kvalitén i äldreomsorgen genom att anställa långtidsarbetslösa utan att det kostar alltför mycket. Jag hoppas man ta chansen!



2007-09-20 Statsbudgeten: Allianspolitik hjälper långtidssjukskrivna tillbaka!

Dagens mest debatterade fråga verkar vara regeringens förslag till förändringar i sjukskrivningsreglerna. Oppositionens kritik är faktiskt väldigt märklig, för sanningen är ju att regeringens förslag både kommer att ge många långtidssjukskrivna bättre ersättning och samtidigt större chanser att komma tillbaka i arbete igen!

I dag fungerar det ofta så att en långtidssjukskriven person redan efter ett eller två år flyttas över från 80% sjukpenning till 64% ersättning i sjuk och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension). Man tappar då samtidigt kontakterna och stödet från såväl försäkringskassa som arbetsförmedling. Detta system infördes av socialdemokraterna med det uppenbara syftet att gömma undan sjuka ur statistiken. Erfarenheten visar att väldigt många av dessa sjuka, varav en hel del är unga människor, aldrig kommer tillbaka till arbetsmarknaden utan tvingas leva resten av livet på mycket låga ersättningar. Jag har själv fått alltför många brev, samtal och e-post från personer som känner sig helt övergivna och intvingade i ”förtidspension” i stället för att få en chans att komma tillbaka. Detta är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och ovärdigt ett civiliserat samhälle.

Regeringens förslag är att man skall kunna få en betydligt längre period (upp till 30 månader) med så kallad förlängd sjukpenning på 75%. Detta kombineras med storsatsningar på rehabilitering och företagshälsovård och extra pengar till psykiatrin. Redan från början fastställs tre fasta avstämningstidpunkter under sjukskrivningstiden med stegvisa mål för att den sjuke skall kunna återgå i arbete. Tanken är att ingen skall glömmas bort i systemet. Det blir också generösare regler för den som vill prova på att arbeta under sin sjukskrivningstid. I dag får man bara göra detta under tre månader med bibehållen förtidspension, men denna tid förlängs rejält för att ge sjuka tid att prova ett nytt jobb. Ovanpå allt detta införs ”Nyfriskjobb” som kommer att fungera ungefär som nystartsjobben, dvs den som anställer en långtidssjukskriven slipper arbetsgivaravgifterna för lika lång tid som den nyanställde tidigare varit sjukskriven. När det gäller nyfriskjobben får arbetsgivaren dessutom en dubbel kompensation för arbetsgivaravgiften, vilket i praktiken innebär att halva lönekostnaden täcks. Detta gäller både privat och offentlig sektor.

Sammantaget måste alla dessa reformer vara något av det starkaste en svensk regering presenterat för att hjälpa och stötta de sjukskrivna så att de får en chans att komma tillbaka. Jag är faktiskt en smula stolt över att denna regering vågar ta tag i detta jättelika samhällsproblem.



2007-09-20 Jordbruksministern presenterade budgetpropositionen

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) hade på sin lott att presentera budgetpropositionen i Sjuhärad. Och var passar bättre för en jordbruksminister att presentera budgeten om inte på en mjölkgård? I detta fall på Tåbackens gård i Tärby utanför Fristad (som ligger norr om Borås).

Av naturliga skäl blev det mycket fokus på jordbruksfrågor, vilket var nyttigt för mig själv eftersom jag ju inte arbetar så mycket med dessa frågor, men ändå som landsbygdsbo tycker de är mycket centrala för utvecklingen på landsbygden.

Jordbruksministern var hett villebråd för pressfotograferna, och om man följer dessa i spåren får man givetvis de bästa fotovinklarna.....

Jordbruksministern berättade bland annat att hans eget departement har kommit längst i arbetet med regelförenklingar, och att man nu bland annat avskaffar en del registeravgifter, tillsynsavgifter och kontrollavgifter och förenklar och samordnar inspektioner. Man höjer också gränsen för antalet djur man får ha innan det krävs en större miljöprövning av verksamheten. Mycket bra! Man kommer också att återbetala energiskatter generösare till jordbruket vad gäller energiförbrukningen i verksamheten, och satsa pengar på innovationer och utveckling inom livsmedelsområdet och på exportfrämjande åtgärder. Det blir också mer pengar till närordlat och satsningar på lokal livsmedelsproduktion och gårdsslakterier, både för att öka kvalitén, gynna lokalt näringsliv och minska miljöpåfrestningarna. Många bra saker, och de närvarande lantbrukarna var mycket nöjda. Dagens lantbrukare är engagerade småföretagare som vill bygga ut och utveckla sina företag, och inte hindras av onödig administration, regelverk och krångel.

I övrigt presenterades en mängd detaljer ur budgetförslaget inför de samlade journalisterna och jag återkommer till olika ämnesområden efterhand som jag läst in mig på alla detaljer. Jag fick en sammanfattning av budgetpropositionen först sent i går kväll, och har inte kommit så långt i läsandet ännu. I eftermiddag och i morgon är jag dessutom på resa med arbetsmarknadsutskottets moderata ledamöter i Sydsverige, mer om detta kommer i senare inlägg på bloggen!



2007-09-19 Statsbudgeten: Slutligt förslag om fastighetsskatten

I dag presenterade regeringen sitt slutförslag om fastighetsskatten. Man har lyssnat en del av de åsikter som framförts av olika remissinstanser och politiker och gjort en del mindre ändringar i det tidigare förslaget.
Dessa regler föreslås gälla från den 1 januari 2008:

För småhus införs en kommunal fastighetsavgift på 6000 kronor per år, men högst 0,75 procent av det totala taxeringsvärdet för fastigheten. För flerbostadshus uppgår avgiften till 1 200 kronor per bostadslägenhet, men högst 0,4 procent av taxeringsvärdet. Ingen ska heller behöva betala mer i kommunal fastighetsavgift än vad man skulle ha gjort i statlig fastighetsskatt enligt de regler som gällde före regeringens tillträde.

Realisationsvinstskatten höjs från 20% till 22% av vinsten, dvs betydligt mindre än i tidigare förslag. Möjligheten att skjuta upp beskattningen av kapitalvinsten genom uppskov kommer att kvarstå, men uppskovsbeloppet begränsas till högst 1,6 miljoner kronor. Vidare ändras beräkningen av uppskovsbeloppets storlek när ersättningsbostaden är billigare. Möjligheten till fortsatt uppskov när en bostad övergår genom arv, testamente, gåva och bodelning slopas, med undantag för vissa övergångar inom familjen. Uppskoven räntebeläggs från och med nästa år med 0,5 procent av uppskovsbeloppet (men inte retroaktivt tillbaka i tiden för tidigare år!). De gamla begränsningsreglerna avskaffas, utom för pensionärer som fortfarande inte behöver betala mer än 4% av hushållsinkomsten i fastighetsskatt.

Genom dessa åtgärder kommer förslaget om fastighetsavgifter att finansieras fullt ut inom bostadssektorn. Därmed motverkas risken att avskaffandet leder till inflation och överhettning av ekonomin. Utrymmet i statens budget kan dessutom användas till sänkning av inkomstskatterna och satsningar på välfärden i stället för att bekosta sänkt fastighetsskatt.

Det känns mycket bra att denna komplicerade fråga äntligen är i mål. Hur man än förändrar fastighetsbeskattningen kommer en och annan att vara missnöjd. Men detta förslag väger samman olika önskemål och skapar samtidigt äntligen en beskattning som går att förutse och som inte beror på hur mycket grannen får betalt när denne säljer sitt hus. En större del av skatten betalas också när man säljer huset och får pengar i handen. En viktig princip. Reavinstskatten höjs inte alltför dramatiskt, och uppskovsreglerna blir kvar för normala vinster, men reduceras för de största vinsterna vilket känns rimligt. Jag har under processen argumenterat starkt för att behålla en uppskovsmöjlighet eftersom jag vet vad detta betyder för den som tvingas byta bostad på grund av egen eller makes sjukdom, arbetslöshet, makes dödsfall och liknande. Jag tycker det samlade förslaget känns riktigt bra!



2007-09-18 Regeringsförklaringen

Den regeringsförklaring som statsministern läste upp är på 14 sidor i den tryckta versionen. Men den som vill kan också läsa den här!



2007-09-18 Riksmötet är öppnat



Några bilder från riksdagens högtidliga öppnande. Varje riksdagsledamot får bjuda in en anhörig, och i år var det syrrans tur att följa med med mig. Ovan till höger: Statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen. Nedan till vänster: Två glada ministrar, Andreas Carlgren och Carl Bildt tillsammans med förre Kd-ledaren Alf Svensson. Nedan till höger: Min syster Monica och Sveriges finansminister Anders Borg.





2007-09-18 Statsbudgeten: Knappt märkbara förändringar av bensinpriset
Uppdaterad

Idag kom beskedet om förslagen i statsbudgeten om energibeskattningen och vi kunde andas ut vad gäller skattehöjningen på bensin och diesel. I morse blev jag även intervjuad i Radio Sjuhärad om detta, eftersom jag länge drivit linjen att landsbygden behöver bilen och inte tål alltför hög beskattning.

Dieselskattehöjningen verkar gå ungefär jämnt ut med att man sänker den fasta fordonsskatten på dieselbilar. När det gäller bensinen innebär höjningen av koldioxidskatten tydligen ett ökat bensinpris på ca 17 öre per liter inklusive moms. Samtidigt sänks tullen på etanol senast den 1/1 2009, vilket kommer att sänka bensinpriset ca 10 öre. De 7 öre som då kvarstår motsvarar (för en bilist som kör 1.500 mil med en bil som drar 0,8 liter per mil) 84 kronor om året i skattehöjning, eller 7 kronor per månad....

Regeringen vill också höja reseavdraget med 50 öre, vilket gör att de som kör bil till arbetet sammantaget snarast får något sänkt bensinkostnad för dessa resor. För övriga bilresor handlar det om felräkningspengar i höjning, men för staten blir det ändå en rejäl inkomst som finansierar den sista lilla biten av andra viktigare skattesänkningar och satsningar för att få fler i arbete. Jag kan köpa denna prioritering och den kompromiss som partierna förhandlat fram, även om jag personligen inte tror att det har den minsta lilla effekt på människors bilåkande eller för miljön. Som jag skrivit tidigare - idag kör de flesta inte bil för att det är kul eller för att det är billigt, utan för att man måste!

I samhällsdebatten har det funnits förslag om bensinprishöjningar på både 5 och tio kronor per liter, och hade den tidigare regeringens gröna skatteväxling fortsatt hade bensinpriset ökat minst 2-3 kronor kommande år. Diskussionen om klimatfrågorna gör också att allt tal om sänkta energiskatter är svårare att driva. Sett i ljuset av allt detta känns det därför bra att bensinskatteförändringarna blir så små som de nu blir. Regeringens budgetförslag visar att man inser att det finns en värld utanför storstäderna också. I Sjuhärad finns ju exempelvis ingen tunnelbana.....

Tillägg 19/9: De siffror jag redovisar ovan avser den höjda koldioxidskatten. Jag har nu också fått besked om att den årliga indexuppräkningen av punktskatten på bensin innebär ytterligare ca 11 öre i skattehöjning. Det förändrar inte bilden av att skattehöjningen blir synnerligen blygsam, men rätt skall vara rätt!



2007-09-17 Efter ett år är 101 av 131 vallöften genomförda eller påbörjade

Den opartiska tidningen Riksdag & Departement har granskat regeringens politik det första året, och konstaterar i en sammanställning att 101 av 131 vallöften är genomförda eller påbörjade.

Även andra tidningar, som exempelvis Aftonbladet, gör liknande genomgångar idag även om man räknar på ett annat sätt. Aftonbladet utpekar 57 större vallöften och konstaterar att 50 av dessa är genomförda eller påbörjade.



2007-09-17 Tack alla arbetsförmedlare

Under veckan har jag fått en debattartikel publicerad i fackförbundet Statstjänstemännens tidning ST Press. Artikeln uppmärksammar att det bakom Alliansens politik för arbetsmarknaden finns personal på alla våra arbetsförmedlingar som gör ett jättejobb utan att alltid uppmärksammas för detta. Just nu måste de dessutom hantera nya regelverk och en omorganisation av hela myndigheten. Arbetsförmedlingen, liksom de nya arbetsförmedlingarna i facklig regi och bemanningsföretagen är alla viktiga kuggar i regeringens politik för att få fler i arbete!



2007-09-17 Ett år med Alliansen

Idag är det ett år sedan Alliansen vann valet och den 2 oktober har Alliansen regerat Sverige i ett år. Enligt opinionsmätningarna leder oppositionen och det är lite svårt att förstå. Kanske stämmer det att regeringen och vi andra politiker från Alliansen varit lite dåliga på att förklara och motivera förändringar, och då blir det lättare för oppositionen att få igenom sin beskrivning i media. Eller som folkpartiledaren Jan Björklund uttryckte det nyligen: Under socialdemokraternas tid vid makten var det mycket snack och lite verkstad. Nu är det i stället mycket verkstad och lite snack. Det är dags för Alliansen att öka aktiviteten i media och att mer kraftfullt bemöta oppositionens märkliga och verklighetsfrämmande beskyllningar.

I går rapporterade Rapport att en femtedel av väljarna som röstade på Alliansen är missnöjda, och fyra femtedelar nöjda. Av dem som röstade på oppositionen är omvänt en femtedel nöjda med regeringen (!) och fyra femtedelar missnöjda. Detta visar att ungefär lika många väljare är nöjda med Alliansen som de som är missnöjda. Dessutom säger 19 procent av alla som svarat att levnadsstandarden förbättrats under den nya regeringen medan 13 procent säger att den försämrats. Fler har alltså fått det bättre. Dessa siffror stämmer ju inget vidare med opinionsmätningarnas partisympatier.

Om man tittar historiskt är det ca 40% som alltid röstar borgerligt och lika många som alltid stöder vänstersidan. Det är de 20% osäkra som avgör alla val. Personligen tror jag att de normalt osäkra väljarna är lite extra vilsna just nu. Man vet nog inte riktigt vem man skall tro på. Det kanske klarnar efterhand när man själv börjar se alla positiva effekter av regeringens politik, och inte bara får oppositionens dystra beskrivning serverad till frukostkaffet?

Det är därför jag tror på betydligt bättre siffror i halvtid än vad vi ser idag, och vägrar att känna mig särskilt nedlagen av opinionsmätningarna. Det är också därför jag tänker ha kul i kväll på Alliansens stora gemensamma ettårsfest på Berns.



2007-09-16 Visitkort!

Sydkoreanerna är förresten mycket förtjusta i visitkort. Här är en liten bukett som jag samlat på mig under veckan.

Ministrar, företagsledare, fackföreningsföreträdare, ambassadfolk och en massa andra. Och mina egna visitkort med engelsk text är nästan slut.....












2007-09-16 Äntligen hemma igen - men inte så länge....

Så här skriver man Jan Ericson på koreanska.....(från en skylt på bordet när vi besökte Sykoreas arbetsmarknadsutskott)

Hemresan från Sydkorea fungerade inte riktigt som planerat....planet från Seoul var en dryg timme försenat, vilket gjorde att jag missade planet från Frankurt till Göteborg. Så det blev ombokning till Stockholm, övernattning där, och så förmiddagsflyget till Göteborg. Jag hinner bara säga hej till familjen, ta en runda med hunden, tvätta mina skjortor, packa om väskorna och åka tillbaka till Stockholm igen i morgon bitti.

I morgon börjar höstsäsongen i riksdagen på allvar. Hela måndagen kommer att ägnas åt Alliansen och på kvällen är det gemensam fest för att fira ettårsdagen av valsegern. På eftermiddagen gör vi avbrott för moderaternas gruppmöte. Det finns ju en del att fråga om när det gäller statsbudgeten. En del har jag läst under veckan och det ser lovande ut.

Reformeringen av sjukskrivningssystemet och satsningarna på rehabilitering verkar utmärkt, likaså beskedet om att nystartsjobben även kan användas inom offentlig sektor - det kan ge många nya jobb till långtidsarbetslösa. Jobbskatteavdraget ser ut att kunna utökas och det finns en hel del annat bra. Dock fortfarande lite frågetecken för hur energiskatterna kommer att se ut, och givetvis en stor portion nyfikenhet vad gäller försvarsbudgeten. Jag kommer att kommentera alla dessa saker under veckan.

På tisdag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande, på onsdag har Alliansen i arbetsmarknadsutskottet uppstart, och torsdag-fredag åker moderaterna i arbetsmarknadsutskottet på gemensam resa till Skåne och Danmark för diverse besök och aktiviteter med koppling till arbetsmarknadsfrågor.



2007-09-14 Dags att åka hem



Veckan har varit fullmatad med möten och besök och det har inte blivit mycket tid till annat. Men idag hann vi i vart fall med ett kort besök vid det återuppbyggda kungliga palatset i Seoul som förstördes under kriget. En lite märklig blandning där många hundra år gamla kultur och traditioner som samsas med nya moderna skyskrapor utanför.

Vi har också hunnit handla lite souvenirer. Jag köpte däremot ingen valp av den dam som sålde valpar direkt på gatan. Valparna var faktiskt inte avsedda som mat. Koreanerna äter visserligen hund, men det är en särskild sorts stor hund som föds upp bara för detta ändamål. Andra hundar har man bara som sällskapsdjur, precis som vi.

I kväll avslutade vi så resan med en enkel traditionell vegetarisk middag (sittande på golvet), och underhållning i form av koreansk dans.

Nu är det dags att packa väskan för i morgon åker vi hem till Sverige och statsbudgeten. Efter den information jag kunnat ta del av verkar det finnas en hel del intressanta delar i denna som jag kommer att kommentera under kommande vecka. Men i morgon lördag blir det inga blogginlägg för då sitter jag på flyget nästan hela dagen.

Ett litet problem är dock att det börjat regna och att ryktet säger att en Tyfon är på väg mot Korea. Vi får hoppas att vårt plan hinner lyfta innan den hinner hit…..




2007-09-14 Spännande hus



Seoul är fullt av fantastiska byggnader och det byggs för fullt. Många hus har en synnerligen intressant design!



På nedre högra bilden syns ett typiskt område med höga bostadshus - så bor de flesta koreaner i Seoul. Alla hus har stora nummer på gavlarna för att man skall hitta rätt. I en enda grupp av höghus kan det bo flera hundratusen människor.

Baksidan av byggboomen är att jag känner på mig att fastighetskrisen lurar runt hörnet. Många nya hus byggs på ren spekulation utan att man har några hyresgäster. Ofta säljs huset mitt under byggnationen med stor vinst och någon annan bygger färdigt. En del hus står delvis tomma och vad jag hört är spekulationen i fastigheter omfattande. Det kan ju aldrig sluta väl. Men som sagt, det är kul att se alla fantasifulla byggnader!








2007-09-14 Resan ger perspektiv på den svenska politiska debatten

Vi hade idag också en träff med en professor på den svenska ambassaden. Han berättade bland annat mer om Sydkoreas sociala skyddsnät. Föräldrapenning får man i 90 dagar, men har rätt till ledighet (utan lön) i upp till 3 år per barn. Sjukpenning får man ingen, och sjukvård kan man få betald av samhället, dock inte för allvarliga sjukdomar och dyra behandlingar. A-kassan är låg, ca 50% av lönen och med ett lågt tak. Pension har bara vissa rätt till och den är mycket låg. Många Sydkoreaner betalar extra försäkringar för att få ett bättre skydd, men det kostar mycket stora pengar. Man kan konstatera att Sydkoreanerna inte har något vidare socialt skyddsnät. De betalar ca 20-25% i skatt, och man kan ju fundera lite över vad man får för skattepengarna? Det som räddar många som hamnar i knipa är ofta den starka familjesammanhållningen.

Denna kunskap kan kanske vara bra att ha med sig när vi diskuterar ersättningsnivåer hemma i Sverige. Den politiska diskussionen mellan Alliansen och oppositionen är ibland högljudd, men handlar ju mest om några procent hit eller dit i ersättningsnivå. I grundfrågan råder däremot politisk enighet i Sverige – vi vill alla vara rädda om vårt sociala skyddsnät som är ett föredöme i många andra länder, exempelvis Sydkorea. Att det inte hindrar att man gör vissa förändringar och försöker stoppa överutnyttjande är en annan sak – själv anser jag att det är nödvändigt just för att se till att skyddsnätet överlever på sikt.



2007-09-14 Möte med Sydkoreas vice jämställdhets- och familjeminister

I dag hade vi vårt andra ministermöte, när vi träffade Sydkoreas vice Jämställdhets- och familjeminister, Park Seung Joo. Han berättade bland annat att en stor utmaning för Sydkorea är att öka födelsetalen eftersom landet har bland de lägsta födelsetalen i världen.

Kvinnorna slutar dessutom ofta att arbeta när de får barn vilket gör att männen måste arbeta alldeles för mycket för att försörja familjen. Detta leder i sin tur till att kvinnorna får sköta all arbete i hemmet. Kvinnorna får dessutom mest tillfälliga arbeten när de väl börjar arbeta igen när barnen är större. Tidigare sköttes barnomsorgen ofta av den äldre generationen, men så fungerar det inte längre idag när de unga flyttar långt från sina föräldrar.

Regeringens målsättning är att kunna erbjuda offentligt finansierad barnomsorg upp till sex års ålder för att kvinnorna skall kunna ingå i arbetskraften och för att öka födelsetalen.



2007-09-13 Besök vid Nordkoreanska ”gränsen”...
och ett mycket kort besök i Nordkorea…

Här följer ett längre inlägg om dagens besök vid Nordkoreanska ”gränsen”, en intressant upplevelse.

Koreakriget pågick från 1950-53 men formellt sett råder inte fred mellan Nord- och Sydkorea, endast vapenstillestånd. Den militära närvaron längs stilleståndslinjen är omfattande från båda sidor. Vi åkte idag upp till ”gränsen” för att bland annat besöka den svenska observationsstyrkan som består av fem officerare. Sverige har tillsammans med Schweiz funnits på plats som observatörer sedan Koreakriget tog slut, dvs i 54 år, under namnet NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. Stilleståndslinjen omges av en 2 km bred demilitatriserad zon på båda sidor. Mitt i denna zon finns den svenska observationsstyrkan, samt ett område, Joint Security Area (Panmunjom) där de två länderna kan mötas för förhandlingar.



Här passerar vi på T´engil Bridge över den stora floden strax söder om gränsen. Här görs de första noggranna kontrollerna av alla besökare.



Framme vid den svenska campen som alltså ligger mitt i den demilitariserade zonen. Här bjöds vi på lunch och svenskt kaffe på ”Swedish Club” som väl närmast kan beskrivas som officersmässen. Nordkorea ligger bara ett par hundra meter bort.



Vi fick sedan en genomgång av läget i området av general Sture Theolin. Naturligtvis fick det också bli ett gruppfoto på den svenska delegationen vid skylten som visar avståndet till Stockholm som ju varierar lite beroende på om man åker väster eller österut, eller genar genom Sibirien…..



Här är vi framme vid Joint Security Area i Panmunjon. Mitt på gränslinjen ligger tre små hus där ländernas representanter kan träffas för diskussioner eller förhandlingar. På båda sidor om betonglinjen mellan husen som markerar gränsen finns vakttorn och soldater. Gränsen går alltså precis där gruset mellan de två blå husen skiftar färg. Det grå gruset hitom betonglinjen där soldaten står är alltså Sydkorea och den gulare sanden på bortre sidan är Nordkorea. Fotot är taget mot Nordkoreanska sidan, och den stora byggnaden är Nordkoreas administrativa högkvarter. NNSC disponerar ett av husen för sina förhandlingar, och vi fick tillåtelse att besöka denna byggnad. På fotot från insidan av byggnaden står jag i Nordkorea, dvs på den Nordkoreanska sidan av bordet och blir fotograferad från Sydkorea. Gränsen går mitt i bordsskivan längs bordet rakt genom huset. Varje hus har ingångar på båda kortsidorna så att de två ländernas delegationer kan komma in direkt från det egna territoriet.



Här syns fyra Sydkoreanska soldater som står uppställda i traditionell stridsställning redo att kasta sig över en angripare från andra sidan. Alla soldaterna bär mörka solglasögon för att eventuell fruktan inte skall synas i deras ögon (!). På det sista kortet ser man i fjärran den Nordkoreanska ”propagandabyn” som är obebodd och bara finns för att visa vilka fina hus man har i Nordkorea. Man sätter ibland ut dockor för att de skall se bebott ut, och tänder och släcker alla ljus samtidigt i hela byn varje dag. Tidigare fanns även en stark högtalare som ropade Nordkoreanska slagord över den demilitariserade zonen. Mitt i byn finns den 165 m hög flaggstång med den Nordkoreanska flaggan. Flaggstången är därmed något högre än den Sydkoreanska flaggstång som finns på andra sidan gränsen…..

Situationen vid stilleståndslinjen känns ganska absurd, nästan overklig. Samtidigt är detta vardagen, det förekommer fortfarande att flyktingar lyckas ta sig över gränsen till Syd, och faktiskt också någon gång åt andra hållet (!). Ännu mer absurt är det att det på den Nordkoreanska sidan finns en ekonomisk frizon, Gaesong, där Sydkoreanska företag har fabriker och där uteslutande Nordkoreaner arbetar! Fabriken ligger nära gränsen, och allt som tillverkas fraktas till Sydkorea. Just nu bråkar man om vad som skall stå på dessa produkter, Nordkorea tycker inte det skall stå "Made in South Korea" eftersom tillverkningen faktiskt skett i Nordkorea......

Nyligen öppnades järnvägen mellan Syd och Nord och en första omgång Sydkoreaner tilläts besöka släktingar i Norr. Många sydkoreaner har släktingar på andra sidan gränsen, och Sydkorea är en av de största biståndgivarna till Nordkorea. Med jämna mellanrum rullar karavaner av lastbilar lastade med ris över gränsen mot Norr för att lindra undernäringen bland befolkningen. I början av oktober skall nya fredsförhandlingar sätta igång, och vem vet, kanske blir det riktig fred och kanske återförening en dag?



2007-09-13 Möte med Sydkoreas arbetsmarknadsminister

Dagen började med att vår delegation träffade Sydkoreas arbetsmarknadsminister, Mr Lee Sang Soo. Ministern bekräftade de frågeställningar och problem på arbetsmarknaden i Sydkorea som vi hört från andra personer under veckan.

Målet för Sydkoreas regering är att lugna ned de ibland stökiga protesterna och strejkerna i landet och i stället verka för förhandlingar och diskussioner mellan arbetsmarknadens parter. Precis som många andra gjort denna vecka framhöll ministern Sverige som ett gott exempel i detta arbete.

Ministern pekade också på att regeringen tagit ett stort steg i och med den nya skyddslagstiftningen för anställda som inte har en reguljär anställning, en lag som började gälla den 1 juli i år. Han nämnde att fler lagförslag kommer för att minska spänningarna på den Koreanska arbetsmarknaden.



2007-09-13 Miljöproblem som får de svenska att kännas rätt obetydliga...



20-miljonersstaden Soul lider av svåra miljöproblem. Den snabba ekonomiska tillväxten medför att mängden bilar är enorm. Motorvägarna har fyra filer i vardera riktningen och ändå är köerna ofta flera mil långa varje morgon. I går när vi åkte till Hwasung City ca 45 km söder om Seoul för att besöka de svenska företagen mötte vi en fyra mil lång tidvis närmast stillastående kö i fyra filer av fordon på väg in till Seoul. Och detta trots att vägen är avgiftsbelagd, och trots att det finns både tunnelbana och bussar som går långt ut i förorterna. I Korea är det hög status att ha egen bil, och det kan väl förklara en del. Vissa dagar är luften så smutsig att det syns. Himlen är gulbrun och en vit skjorta blir grå på utsidan efter en dag. En del gatuförsäljare, poliser och cyklister bär munskydd, till exempel denna dam som satt och tillverkade smycken bara en meter från den hårda trafiken.

Vattnet har däremot blivit renare, och det finns nu åter fisk i den stora floden Hangang som rinner genom Soul. Men kranvattnet bör inte drickas, och jag borstar till och med tänderna i flaskvatten. Vattenslöseriet är enormt och det där med snålspolande toaletter har man nog aldrig hört talas om. Tvärtom rymmer en toalett i Korea nog minst dubbelt så mycket vatten som hemma i Sverige. Det finns lite att ta tag i, och ju mer man reser desto tydligare inser man att världens miljöproblem knappast löses genom att Sverige plågar sin egen befolkning med nya pålagor och skatter.....



2007-09-12 Besök hos svenska företag i Sydkorea

Det finns många svenska företag som verkar i Korea, och detta med god lönsamhet. Under dagen besökte delegationen tre svenska företag, Autoliv, Volvo Trucks samt det mindre IT-företaget TAT. Mottagandet var högtidligt och överväldigande!

På bilden tv informerar Autolivs President i Korea, Sung Min Lee om företagets kvalitetsarbete.






Autoliv har såväl produktion som testverksamhet i Korea. Man var mycket stolta över sitt kvalitetsarbete, belöningsprogram och sitt arbete med för att skapa goda relationer med både de anställda och deras familjer. På Autoliv finns dock inga fackliga organisationer. I år har företaget fått utmärkelsen ”Labour Outstanding” av arbetsmarknadsutskottet i det koreanska parlamentet för sitt framstående personalarbete.



Volvo Trucks säljer lastbilar och har ett komplett verkstadsnät i Korea. På bilden ovan visar en av svenskarna i ledningsgruppen, Patrik Andren (från Göteborg) om den nybyggda verkstadsanläggningen. Hela den anläggning vi besökte var byggd enligt svenska normer och med mycket svensk utrustning. Man anstränger sig för att förstärka den svenska identiteten i material, miljöer och kundkontakter eftersom man vet att Sverige i sig förstärker Volvos varumärke. Volvo är det starkaste varumärket bland alla lastbilstillverkare i Korea och man har idag högst marknadsandel i sitt segment och drar stor nytta av den stora byggverksamheten i landet. Volvo säger själva att man säljer de bästa lastbilarna och därför kan ta bra betalt. Även Volvo lägger mycket kraft på personalfrågorna, och har idag 400 anställda på ett 20-tal anläggningar runt om i landet. På Volvo Trucks är många anställda medlemmar i olika fackliga organisationer.

IT-företaget TAT utvecklar mjukvara för mobiltelefoner, för bland annat Samsung och SonyEricsson. Moderbolaget finns i Sverige, men man har idag flera svenskar och ett antal Koreaner som arbetar i Korea för att finnas nära slutkunderna. Vi fick höra att lönerna för duktiga IT-ingenjörer är samma eller något högre än i Sverige, vilket förvånade lite.

Dagens företagsbesök stärkte bilden av att svenska företag är mycket framgångsrika i Asien! När det gäller personalfrågorna, som ju intresserar vårt utskott särskilt, känns det tydligt att de svenska företagen tänker lite annorlunda jämfört med vad vi hört om många av de koreanska.









2007-09-11 Trevlig kväll hos ambassadören

I kväll har jag varit på mitt livs första mottagning hos en svensk ambassadör. Ambassadörsparet Lars och Eva Vargö bjöd hela den svenska delegationen på stor buffé och trevlig samvaro hemma i sitt residens i en stor villa utanför Seoul. Redan i entrén kändes det som en liten bit av Sverige, på bordet bredvid gästboken stod givetvis foton av kungen och drottningen.....

Bland gästerna fanns Koreas tidigare Sverigeambassadör, UD-personal, ambassadpersonal, och andra intressanta personer med särskild koppling till arbetsmarknadsfrågor, bland dem personer vi träffat under veckan, exempelvis en parlamentsledamot från Sydkoreas arbetsmarknadsutskott.

Det var inte dumt med lite god mat och riktigt svenskt kaffe (givetvis serverat i porslin prytt med kungliga blå kronor) Och det här med ambassadmottagningar kan jag nog tänka mig att göra om.....

Tyvärr blev korten från kvällen inte så bra så det får räcka med denna skylt.....











2007-09-11 Möte med arbetsmarknadens parter

I dag träffade vi först ledningen för Sydkoreas största arbetsgivarorganisation, KEF. Man såg flera stora problem på arbetsmarknaden. Dels strejkerna, varav en del är illegala (vilket innebär att antingen mindre än hälften av de anställda röstat för strejk, eller att man vid strejkerna använt våldsamma metoder som ockupation, våld eller skadegörelse i samband med konflikterna). Dels att facken vid de stora företagen pressar upp lönerna till så höga nivåer att Korea inte klarar konkurrensen. Ingångslönerna är idag ungefär desamma som i Japan, men produktiviteten lägre och BNP bara hälften av Japans.

Höga löner gör också att företagen väljer att ta in lågavlönad arbetskraft i stället för att fastanställa. Man nämnde bland annat att hela bilföretaget Hyondais vinst går åt till löner medan konkurrenten Toyota kan använda vinster till att utveckla Hybridbilar. Detta har inte Hyondai råd med, och tappar därmed i konkurrens.

Arbetsgivarna såg också problemen med de två olika anställningsformerna och ville minska skillnaderna mellan dessa detta för att både få större flexibilitet och samtidigt mindre spänningar på arbetsmarknaden. Man nämnde särskilt att det svenska Saltsjöbadsavtalet var en förebild i arbetet att genom förhandlingar och avtal komma överens med facken! Man ville däremot inte att politikerna skulle blanda sig igenom lagstiftning.

Därefter vad det dags för besök hos Koreas största fackliga organisation, FKTU. (Korea har även en annan stor facklig organisation, KCTU, som dock är mer militant och våldsam, och som inte ingår i trepartskommissionen, se gårdagens inlägg). FKTU är en facklig organisation som är mer villig att lösa problem genom förhandlingar och avtal. Organisationsgraden i Korea är ca 10%, och har minskat de senaste åren. Trots detta har facken ganska mycket makt i praktiken. Fackens största problem är skillnaderna mellan reguljära och ickereguljära anställda (se gårdagens inlägg). 60% av arbetskraften uppskattas vara irreguljära jobb med bara 50% av den lön som de reguljärt anställda har. Den nya lagen som gäller från den 1 juli i år, och fler överenskommelser på arbetsmarknaden gör att man tror att de stora löneklyftorna mellan de två anställningsformerna efterhand kommer att minska, och att alltfler skall erbjudas en reguljär anställning.

Den svenska delegationen och FKTU:s ledning



2007-09-10 Svenska-studenter i Seoul

Dagen avslutades med ett mycket trevligt besök på Universitetet för studier av bland annat nordiska språk, där även den svenske ambassadören deltog. Vi möttes av koreanska elever klädda i svenska folkdräkter, och fick höra andra elever sjunga "Jag trivs bäst i öppna landskap" på förvånansvärt god svenska.

Därefter bjöd eleverna på fika och ville prata svenska med oss. Vissa elever var mycket duktiga, och det kändes lite hedrande att en ganska stor grupp koreanska ungdomar valt just svenska att studera. De har givetvis en tanke med detta, många stora svenska företag är verksamma i Korea och eleverna kommer säkert att ha lätt för att få jobb på dessa i framtiden. Överhuvudtaget märker man att Koreanerna har mycket höga tankar om Sverige, och det har historiska förklaringar. Mer om detta på torsdag när jag rapporterar från vårt besök vid nordkoreanska gränsen!





2007-09-10 Möte med arbetsmarknadskommittén

Efter besöket i parlamentet hade vi ett längre möte med Sydkoreas Arbetsmarknadskommitté, ungefär detsamma som vårt utskott hemma i Sverige. Vi diskuterade likheter och skillnader mellan våra länders arbetsmarknader och de problem som finns. Den snabbt åldrande befolkningen, de låga födelsetalen och problem med konkurrens från låglöneländer känner vi väl igen hemifrån Sverige.

Sydkorea har också ett problem med sin utbildningsnivå. Den är närmast för hög! En mycket stor del av ungdomarna har universitetsutbildning, men tvingas ofta ta jobb som de är överkvalificerade för, eftersom det inte finns så många kvaliciferade jobb som behövs. Samtidigt är det svårt att hitta någon som vill ta många mindre kvalificerade jobb. Problem som vi ju ibland också kan hitta hemma i Sverige.

Bilden: Ordföranden i kommittén, Mr. Hong Joon-pyo tar emot i sitt tjänsterum.


Andra problem i Korea är skillnaderna mellan dem som har "reguljära jobb" som närmast kan liknas vid livtidsjobb med mycket goda löner och förmåner och där man i princip aldrig vare sig kan bli uppsagd eller ens tvingas byta arbetsplats eller arbetsuppgifter, och dem som har irreguljära jobb med lägre löner och i praktiken utan anställningstrygghet. Detta är en fråga man själv nämner som ett av de största problemen, och man försöker hitta lösningar både genom lagsiftning och frivilliga överenskommelser.

Senare under eftermiddagen träffade vi också Koreas "trepartskommission" för arbetsmarknadsfrågor, sammansatt av representanter för arbetsgivare, fackliga organisationer och regeringen. Denna kommission arbetar med att träffa övergripande avtal mellan parterna, förebygga konflikter och lösa problem på arbetsmarknadsområdet. Anledningen till att kommissionen startades 1997 var att problemen med konflikter var mycket stora på den koreanska arbetsmarknaden, vilket allvarigt skadade tillväxten.

En sådan trepartssammansatt kommission kanske skulle vara något för Sverige också?



2007-09-10 Besök i Parlamentet



Dagens första besök var Sydkoreas Parlament (tv). Man är mycket stolt över sin unga demokrati som började 1948 efter japans ockupation. Parlamentet har 299 ledamöter på en befolkning på nära 50 miljoner invånare. Å andra sidan har varje parlamentsledamot sex stycken sekreterare! Arbetet i parlamentet och i utskotten påminner mycket om arbetet i den svenska riksdagen och jag var givetvis tvungen att pröva talarstolen......



2007-09-09 Framme i Seoul

Middag över Moskva, övernattning över Novosibirsk och Irkutsk i Sibirien, väckning över Ulan Bator i Mongoliet och frukost över Kinas huvudstad Beijing. Efter en rejäl flygresa är vi äntligen framme i Seoul! Vi togs emot av ambassad- personal på flygplatsen, och i kväll har vi fått en första briefing om Sydkorea av den svenske ambassadören Lars Vargö. Vi har också hunnit med att äta lite traditionell Koreansk mat. Seoul är en hyfsat stor stad...20 miljoner invånare om man även räknar in förorterna! Hela Sydkorea har knappt 50 miljoner invånare.

Nu är det redan kväll, och vi som just gått upp! Den här dagen blev bara 7 timmar lång, men i morgon skall vi väl vara ifatt tidsomställningen. Då är det dags för besök i parlamentet och hos Koreas motsvarighet till arbetsmarknadsutskottet. På kvällen skall vi besöka skolan för skandinaviska språk, där de koreanska eleverna skall uppträda på svenska. Spännande!

Utsikt över Seoul från mitt hotellrum på 17:e våningen.



2007-09-08 Sydkorea nästa!

I dag flyger jag till Sydkorea tillsammans med halva arbetsmarknadsutskottet. Svenska ambassaden i Seoul har satt ihop ett digert veckoprogram. Vi skall bland annat träffa sydkoreanska politiker, Koreas arbetsgivarorganisation, fackliga företrädare och besöka ministeriet. Det blir också besök på flera svenska företag som verkar i Korea, bland annat Autoliv och Volvo. En dag är också avsatt för ett besök vid stilleståndlinjen mot Nordkorea där vi även skall träffa den svenska fredsbevarande delegationen. I övrigt kommer det säkert att bli en hel del andra intressanta upplevelser.

Om tekniken fungerar kommer det såväl rapporter som bilder på bloggen under veckan!



2007-09-07 Mycket bra att statsministern träffar muslimska ledare......
....men i Sverige gäller en lag, och den är lika för alla!

Statsminister Fredrik Reinfeldt skall idag träffa ett 20-tal ambassadörer från de muslimska länder som har ambassader i Sverige. Målet är att dämpa upprörda känslor efter de puplicerade Muhammedbilderna och samtidigt förklara tydligt vad svensk yttrandefrihet innebär, och att politiker i Sverige inte lägger sig i vad som skrivs och publiceras. Detta är ett utmärkt sätt att hantera situationen tycker jag. Ja, till och med socialdemokraterna ger faktiskt statsministern beröm för sättet att hantera frågan och det händer ju inte varje dag! Glädjande är också att ambassadörerna förespråkar samtal och diskussion och tar avstånd från en del våldsamma demonstrationer i sina hemländer. De är därmed på samma linje som de stora muslimska organisationerna i Sverige.

Men minst en ambassadör, Egyptens, verkar ha något märkliga förväntningar på samtalen om man skall tro media. Han har till och med med sig en lista över krav på den svenska regeringen. Om medieuppgifterna stämmer kräver han bland annat svensk lagstiftning mot skändning av profeten Muhammed, han har synpunkter på hur skolan skildrar Islam, och han vill att riksdagen ska inrätta ett utskott mot islamofobi. Suck! En ambassadör som är verksam i Sverige borde veta att sådana krav är omöjliga att tillgodose. Jag tvivlar också på att hans eget land skulle acceptera att Sverige ställde motsvarande krav på Egypten.....

Jag hoppas medieuppgifterna är fel, och gläder mig åt att statsministern tydligt sagt att han vid samtalen kommer att konstatera att en av grunderna för den svenska samhällsmodellen är att politikerna inte kan besluta i frågor som rör tryck- och yttrandefriheten. Det verkar behövas.....

I Sverige finns en lag, och den skall gälla alla. Undantag för vissa grupper eller speciallagar för vissa religioner hör inte hemma i Sverige. Punkt slut.

Tillägg kl 13.30: Enligt nyhetsrapporteringarna och statsministerns och flera av ambassadörernas uttalanden vid lunchtid verkar mötet har varit mycket givande och alla lät mycket nöjda. Det verkar inte heller som om det framfördes några direkta krav utan att det mer handlade om öppna samtal. Utmärkt i så fall, och ett steg åt rätt håll när det gäller ökad förståelse och respekt!



2007-09-07 Som man bäddar får man ligga

Efter att i höstas ha talat om för medlemmarna hur dyrt det skulle bli att vara med i facket utan skattesubvention och hur dyr a-kassan skulle bli (utan att nämna att medlemmarna samtidigt skulle få en rejäl skattesänkning som mer än väl kompenserade för detta) ser vi nu resultatet. LO har skrämt bort 80.000 av sina medlemmar, TCO har skrämt bort 20.000 och uppemot 300.000 personer kan ha lämnat a-kassorna bara sedan årsskiftet enligt a-kassornas samorganisation.

Saco valde en annan linje än LO och TCO. Man berättade inte bara om avgiftshöjningen utan även om skattesänkningen och talade dessutom på ett seriöst sätt om hur viktigt det var att vara försäkrad i a-kassan. Saco har dessutom hållit hårt på sin linje att vara politiskt oberoende. Sacoförbunden har ökat sitt medlemsantal, samtidigt som alltfler medlemmar alltså lämnat LO och TCO. Och sedan halvårsskiftet har även Akademikernas a-kassa, AEA, fått ett tusental nya medlemmar, främst ungdomar. Medlemstillströmningen tillsammans med sjunkande arbetslöshet gör att AEA nu sänker a-kasseavgiften.

I riksdagsdebatter och debatter med främst LO i höstas varnade jag upprepade gånger just för att LO och TCO riskerade att skräma bort sina medlemmar i sin iver att utnyttja förändringarna i a-kassan och den slopade skattereduktionen för fackavgiften politiskt. Nu har vi facit - jag hade rätt. Som man bäddar får man ligga! Nu är det upp till bevis för LO och TCO. Enda sättet att vända utvecklingen och få fler medlemmar är att tydligt visa att man har något annat att erbjuda än att vara okritiska kamporganisationer för socialdemokraterna.

Mer reflektioner om fackens framtid mm finns i min debattartikel från början av januari i år. Innehållet är mer aktuellt än någonsin!



2007-09-06 Dagen efter
Betydligt roligare än försvarsministerns avgång är det att följa diskussionen i media om beskedet om vårdnadsbidraget. Borås Tidning har en mycket läsvärd artikel om tre unga mammor i Sätila (grannorten till Ubbhult), och hur de som unga kvinnor inte ser någon konflikt mellan vårdnadsbidrag och egen yrkeskarriär. Deras positiva inställning till vårdnads- bidraget tror jag är ganska representativt. för dagens unga föräldrar. Unga föräldrar vill bestämma mer själva, och många vill inte tvinga in sina ettåringar på dagis, utan vara hemma lite längre.

Själv kunde jag ju inte låt bli att ha ett litet debattinlägg om saken också i dagens tidning!



2007-09-06 Dagen efter
Visst blev det som förväntat att tidningarna frossar i försvarsministerns avgång. Men jag tror inte att alla har bilden riktigt klar för sig. De beslutade besparingarna på försvarsmateriel de kommande två åren, 350 miljoner 2008 och drygt 600 miljoner 2009, hade försvarsministern redan godtagit. De var alltså inte skälen till avgången. Det han inte godtog var en skrivning att man på sikt kunde minska nivån på de årliga materielutgifterna med 2-5 miljarder...

Göteborgsposten ställer en intressant fråga i sin ledare idag: Finlands försvarsmakt kan försvara Finland för drygt 20 miljarder kronor. Sveriges försvarsmakt kan inte försvara Sverige för knappt 40 miljarder kronor. Vad beror detta på? Samma frågeställning beslystes i en TV-dokumentär häromdagen.

Jag har både genomgått befälsutbildning som värnpliktig, och sedan gjort ett antal repövningar och befälsövningar under 1980-talet och 1990-talet. Jag tycker själv att jag har haft ett ganska stort ansvar och god insyn i mycket vid dessa tillfällen. Det bestående intrycket från alla mina kontakter med försvaret är tyvärr det gigantiska slöseriet på alla områden. Kanske har det blivit bättre de senaste åren, men jag tvivlar. Hur mycket det svenska försvaret än sparar och hur mycket man krymper försvarsförmågan så verkar budgeten ligga på ungefär samma nivå, runt 40 miljarder per år. Något har gått snett. Ingen annan myndighet hade fått slösa och misshushålla med sina pengar på det sätt försvaret gör. Samtidigt har vi sett hur regementen försvunnit och hur hemvärnet närmast avvecklats. Allt för att vi skall kunna utveckla svindyra vapensystem och flygplan som äter upp försvarets budget. Jag gillar därför tanken att spara på onödigt dyr materiel samtidigt som jag uppskattar regeringens extrasatsningar på att hålla truppstyrkor igång för utlandstjänst. Hur försvarsministern kunde avgå på grund av denna inriktning är för mig en stor gåta.



2007-09-05 Kommentar om försvarsministerns avgång
Uppdaterad 21.30

Försvarsministerns avgång är beklaglig och mycket svår att förstå. Men diskussionen om försvarsbudgeten visar på ett tydligt sätt att Alliansregeringen har en mycket tuff uppgift med många olika krav för att förändra Sverige. De senaste 12 åren med (s)-styre har skapat en massa olika behov. Få fler i arbete, sänka världens högsta skatter, underlätta för företagandet, satsa på välfärden, ge mer resurser till polisen och samtidigt ge försvaret rimlig förutsättning att sköta sin uppgift. Bland annat. Ibland ställs intressen mot varandra, och även inom regeringen måste man givetvis kompromissa.

Personligen arbetar jag inte direkt med försvarsfrågor, och är framförallt inte insatt i alla detaljer om kommande förslag i statsbudgeten. Men jag vet att Sverige i jämförelse med andra länder har höga kostnader för att utveckla eget försvarsmaterial samt att en egenutveckling av försvarsmaterial inte alltid ligger i linje med försvarets nya roll. Detta tar givetvis onödigt mycket resurser från annat. Slutsatsen som Alliansens partiledare kommit fram till är att det på sikt är möjligt att minska försvarets materialkostnader med i storleksordningen 3-4 miljarder kronor i nivå. För 2008 är besparingskravet ca 350 miljoner på en total försvarsbudget på ca 40 miljarder. Samtidigt skall förmågan till internationella insatser utökas och stärkas, och där har regeringen redan satsat mer pengar.

Personligen tycker jag att försvaret är viktigt, och det har jag tyckt ända sedan jag gjorde min värnplikt och mina befälsövningar på 80-talet. (Man brukar ju säga att varje land har sin armé - sin egen eller någon annans....) Slakten av försvaret och minskningen av personal har gått olyckligt snabbt de senaste 10-20 åren. Samtidigt kan aldrig försvaret helt undantas från krav på effektiviseringar, särskilt när det gäller materielinköp. Alliansens uppdrag är att vrida och vända på varje skattekrona, oavsett utgiftsområde, så att vi kan göra de prioriteringar som vi gick till val på och fick väljarnas stöd för. Det frågan nu handlar om är att öka effektiviteten när det gäller försvarets materielförsörjning. Det handlar inte om att minska försvarets resurser och personal, möjligheten att försvara Sverige eller delta i internationella insatser. Sett ur den synpunkten är jag mycket förvånad över försvarsministerns avgång.

Politiskt är det givetvis illa när en minister avgår, det skadar naturligtvis regeringen, och ger oppositionen en gratis straffspark. Det är en klen tröst att Göran Persson avverkade ministrar i ännu högre takt, och att Laila Fredivalds har svenskt rekord i avgångar - hon avgick som minister två gånger..... Även (s)-ledaren Mona Sahlin har ju för övrigt tvingats avgå som minister. I längden hoppas jag ändå att det politiska resultatet betyder mer för väljarna än vilka ministrar som kommit och gått under en mandatperiod. Men den närmaste tiden kommer tyvärr försvarsministerns avgång att stå i fokus och viktiga politiska frågor hamna i skymundan.

Det är ju förresten tur att vi riksdagsledamöter inte avgår varje gång vi inte får som vi vill. Då skulle riksdagen vara ganska tom nu, både hos regeringsunderlaget och hos oppositionen.....

Ett exempel på dyr materiel. Ett JAS-plan lär kosta runt en miljard per styck.....en satsning jag ifrågasatte på bloggen den 21/4 i år. Visst finns det saker att spara på inom försvaret utan att själva verksamheten hotas!





2007-09-05 Positiva ledarskribenter

Givetvis skriver tidningarna i hela landet idag om beskedet om vårdnadsbidraget.
Exempelvis ledarsidorna hos Borås Tidning och Göteborgs-Posten.

Gårdagens besked från regeringen var efterlängtat av många. Gemensamt för de flesta tidningskommentarer är att man skriver att vårdnadsbidraget är en seger för kristdemokraterna. På ett sätt är det väl så. Men stödet och engagemanget för vårdnadsbidraget är starkt även bland moderata riksdagsladamöter, moderata kommunpolitiker och inte minst bland moderata väljare! Och jag vet att många Centerpartister, Folkpartister och Miljöpartister också uppskattar detta. Ökad frihet för familjerna är helt enkelt en seger för det sunda förnuftet och rättvisan!

Dessutom tror jag reformen i sig kommer att öka opinionsstödet för regeringen. Detta är en fråga som engagerar långt in bland socialdemokraternas kärnväljare! Ju hårdare motstånd från socialdemokraterna, desto mer stöd får regeringen....



2007-09-04 Klart besked om vårdnadsbidraget idag

Mediauppgifterna i natt var korrekta. Vid en presskonferens idag meddelande Socialminister Göran Hägglund och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att såväl rätt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag som jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen kommer att införas den 1 juli 2008. Regeringen kombinerar alltså ökad frihet för familjerna med morötter för att få föräldrarna att fördela föräldraledigheten mer lika.

Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar med barn mellan 1 till 3 år som vill vara hemma lite längre efter föräldraförsäkringens slut. De kommuner som så önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag på maximalt 3 000 kronor per månad.
Villkoret för att få fullt vårdnadsbidrag är att barnet inte utnyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen. Vårdnadsbidraget ska dock kunna trappas av mot graden av nyttjande av offentligt finansierad barnomsorg, vilket möjliggör en kombination av förskola och omsorg i hemmet. Föräldern kan också förvärvsarbeta och samtidigt uppbära vårdnadsbidrag om barnomsorgen ordnas på annat sätt. Däremot kommer vårdnadsbidraget inte att kunna kombineras med vissa bidrag och ersättningar, till exempel föräldrapenning och a-kassa.

Jämställdhetsbonusen skapar bättre möjligheter för såväl mammor som pappor att ta ett aktivt ansvar för barnen under föräldraledigheten. Ett jämnare uttag av föräldraledigheten är bra både för föräldrarna och barnen. Det kan också motverka omotiverade löneskillnader och bidrar till att stärka kvinnornas förankring i yrkeslivet. Jämställdhetsbonusen kan utgå med maximalt 3 000 kronor per månad. Högsta möjliga jämställdhetsbonus erhålls om föräldrarna delar helt lika på föräldrapenningen.

Från den 1 januari 2009 införs också en barnomsorgspeng för att öka valfriheten ytterligare inom barnomsorgen och främja barnomsorg i alternativ drift, en rätt till allmän förskola för barn från tre års ålder, och extra satsningar på ökad pedagogik inom förskolan. Allt helt i enlighet med Alliansens vallöften och regeringsförklaring.

Behöver jag säga att jag är nöjd idag? Väldigt nöjd!



2007-09-04 Vårdnadsbidrag 1 juli 2008?

Om man skall tro denna artikel i DN så planerar regeringen trots allt att ge kommunerna möjlighet att införa vårdnadsbidrag från den 1 juli 2008. Detta är mer än jag känner till, men det låter lovande!

Det som verkade närmast omöjligt för bara några månader sedan verkar nu kanske ändå kunna bli verklighet. I så fall är det en mycket stor framgång för alla oss som drivit på i frågan. Själv har jag ju stuckit ut hakan rejält för att driva på, inte minst internt inom moderaterna, senast direkt med statsministern den 28/8, men även i den offentliga debatten (exempelvis vår artikel i Svenska Dagbladet nyligen). Skulle det ha påverkat så får man väl i så fall ta åt sig lite av äran.....



2007-09-03 Nostalgi!

De senaste helgerna har jag ägnat åt att röja på loftet i den gamla ladan på mitt föräldrahem under pågående renovering. Gissa vad jag hittade i bråten på vinden? Jo, detta gamla nostalgiska demonstrationsplakat:

Jag vet inte från vilket år plakatet är, men jag har själv burit det i någon av de demonstra- tioner som hölls på 1980-talet den 4 oktober varje år i protest mot löntagarfonderna. När jag tänker på det fullständiga vansinnet att inrätta löntagarfonderna så tänker jag också på min 20-poängsuppsats i juridik som jag skrev 1987, och som hade titeln "Löntagarfondernas inflytande över svenskt näringsliv". Jag skickade den till ett stort antal politiker och andra, och fick svar från bland annat Kjell-Olof Feldt och Stig Malm. Jag tror det var Malm som tyckte den var "högerpolitisk propaganda under juridisk täckmantel.......

Men hur som helst, i min uppsats visade jag hur fonderna tillsammans redan då hade ett starkt grepp om flera svenska företag. Jag föreslog också olika sätt att avveckla fonderna. En kombination av olika metoder användes sedan när Carl Bildts borgerliga regering 1991-94 avvecklade löntagarfonderna. Och så säger vissa att det inte uträttades något under den mandatperioden! Avvecklandet av löntagarfonderna var ett trendbrott och sista spiken i kistan för socialiseringen av svenskt näringsliv. Det kan vi som idag är aktiva i Alliansen vara stolta över. Tänk bara om fonderna hade fått finnas kvar och fortsätta växa! Efter avvecklingen har ju socialdemokraterna som tur är inte vågat lansera några liknande dumheter......



2007-09-02 Illavarslande Centerbeslut om bensinskatten

Jag hann inte mer än skriva i föregående inlägg igår att jag inte alltid förbehållslöst stödjer allt som regeringen och de olika allianspartierna föreslår, förrän detta blev verklighet på allvar!

Centerns partistämma beslutade igår att verka för höjda bensinskatter. Många Centerpartister var tydligen mycket tveksamma till detta, varför man också tog ett tilläggsbeslut om att samtidigt höja reseavdragen. Det är naturligtvis en tröst för alla dem på landsbygden som tvingas köra bil till jobbet. Men det hjälper inte alla de landsbygdsbor som är beroende av bilden för att handla eller köra barnen till olika aktiviteter. Det hjälper inte heller alla dem som inte arbetar, exempelvis studerande, föräldralediga, sjuka eller pensionärer som ändå är beroende av bilen - de får ju inga reseavdrag.

Jag hoppas verkligen att jag slipper se ett förslag om höjd bensinskatt presenterat för riksdagen! Jag anser redan att bensinskatten är för hög och att bensinpriset idag totalt sett är alldeles tillräckligt högt för att människor skall stimuleras att byta till mer energisnåla fordon när de har råd och det är dags att byta bil. Jag inser vilken ekonomisk påfrestning som redan dagens bensinskatt är för alla oss som lever på landsbygden utan tillgång till bra kollektivtrafik. Jag jämför ofta den fantastiska kollektivtrafiken i Stockholm (där människor jäktar ned i tunnelbanan för att inte missa tåget - trots att nästa tåg ofta kommer redan tre minuter senare!) - med bussförbindelserna från Ubbhult, där det ofta går en buss i vardera riktningen om dagen, fast bara på skoldagarna....och då ligger Ubbhult ändå bara 10 minuter från Landvetter flygplats och tre mil från Göteborgs Centrum. Jag vet att många orter runt omkring i Sjuhärad har ännu sämre kollektivtrafik och ännu längre avstånd till affär, bank, bio, teater och barnens fritidsaktiviteter. Och i andra delar av Sverige är situationen ibland ännu värre. Det finns en verklighet utanför storstäderna också!

Höjd bensinskatt minskar knappast bilåkandet mer än marginellt. Det är redan så dyrt att ha bil att de som idag kör med egen bil oftast gör det för att de är tvungna. Oavsett hur hög skatten blir så kommer de att tvingas fortsätta ta bilen, men samtidigt få allt svårare att ha råd att byta sin gamla bil mot en miljöbil. Att byta till en ny miljöbil är ingen liten investering för ett hushåll, utan kostar hundratusentals kronor. 10.000 kronor i miljöbilspremie är utmärkt, men det räcker inte för den som inte har råd att byta bil.

Ytterligare ett problem är att höjda energiskatter även gör kollektivtrafiken dyrare. Redan idag ser vi hur Västtrafik har problem med stora underskott eftersom antalet resenärer inte ökar som planerat. Kraftigt höjda biljettpriser är en orsak till detta. Västtrafiks mångmiljonunderskott får nu betalas av kommunerna i Västra Götaland, och gör det både svårare att utveckla välfärden och att sänka skatten.

Ett förslag om höjd bensinskatt skulle för min del vara oerhört jobbigt att rösta för i riksdagen. Det skulle ge mig ett antal sömnlösa nätter där jag skulle tvingas väga min starka lojalitet mot regeringen mot mina väljares tydliga åsikter och behov. Jag vet att jag inte skulle vara ensam i den moderata riksdagsgruppen om detta svåra dilemma, det skulle vara det absolut svåraste hittills under mandatperioden för många av oss. Men som sagt, jag hoppas vi inte hamnar där!

En verklighet fjärran från Stockholms tunnelbanestationer....men här går det ju ändå en buss.....



2007-09-01 Borås Tidning skriver om bloggar




Ett (något suddigt) klipp ur helsidesartikeln i Borås Tidning idag













Borås Tidning har idag ett stort reportage om olika politiska bloggar i Sjuhärad. Min egen blogg har i reportaget fått representera moderaterna. Alltid trevligt med lite gratisreklam.

Det där att min blogg skulle vara en kampanjsida för regeringens politik stämmer givetvis i ganska hög grad, eftersom jag blev moderat för att försöka förändra politiken i Sverige. Mycket av det som görs nu tycker jag därför är alldeles utmärkt, och det var också det jag själv talade för i valrörelsen. Men den som följer min blogg vet att jag också ibland kan vara kritisk både mot den förda politiken och ibland även mot mitt eget parti och mot andra allianspartier och deras företrädare. Jag har till exempel skrivit kritiska inlägg om signalspaningsförslaget, alkoholpolitiken, spelmonopolet och den nya skatten på trafikförsäkringen. Nyligen framförde jag att regeringen borde snabba på med vårdnadsbidraget. Jag kommer att fortsätta att driva på i vissa frågor, och ibland vara kritisk om det finns anledning. Samtidigt har alla vi som är riksdagsledamöter för Alliansen ett mycket stort ansvar för att hålla ihop politiken och godta kompromisser i olika frågor. Det är det som är demokrati.

I rutan om min blogg står förrsten också att bilderna på mig "hade platsat i dansbandskatalogen". Hmm. Jag visste inte ens att det fanns en sådan katalog, får väl ta och kolla den vid tillfälle.....



2007-09-01 Värna tryckfriheten - även om det som trycks är smaklöst!

Nerikes Allehanda har knappast publicerat den provocerande bilden på Muhammed som rondellhund för att man vill värna tryckfriheten. Snarare för att man vill sälja fler lösnummer......och vad gäller konstnären Lars Vilks vet vi att alla verk denne man gör syftar till att provocera och har målet att han själv skall bli så omskriven i media som möjligt.

Jag tycker att teckningen på Muhammed som rondellhund är lika smaklös som en del annan "konst" som förnedrar Gud, Jesus, Muhammed eller kungen, statsministern, USA:s president eller andra politiker, kändisar och artister. Att göra provocerande eller förnedrande bilder av andra människor eller mot sådant som många människor tycker är heligt är lågt, men tyvärr inget nytt. Vissa tycker om att trampa på andra människor, och får också publicitet av detta. Jag lägger aldrig in bilder på min blogg som syftar till att förnedra andra människor eller det som de tycker är viktigt. Samtidigt vill jag gärna visa bilden, eftersom det är svårt att kommentera en bild som man inte har sett. Så vill du se Muhammed som rondellhund så hittar du "konstverket" här.

Poängen är att i Sverige är det tillåtet att publicera denna form av "förnedringskonst" och det är inget regeringen råder över. Detta vet alla sansade muslimer i Sverige och i resten av Europa, men det är väl svårt att förstå borta i Asien där det fria ordet knappast existerar. Det känns bra att statsministern så tydligt gick ut i går och deklarerade att det fria ordet i Sverige skall försvaras med näbbar och klor. Där får vi aldrig vika en tum!

Vad gäller muslimska protester med flaggbränning och dockbränning i Pakistan är det väl så att hade man inte haft detta att protestera mot så hade väl deras religiösa ledare hittat något annat att hetsa folket mot. Och den pakistanska regeringen klagar nog inte, när folk lägger sin energi på att protestera mot ett avlägset land i Europa så slipper ju den pakistanska regimen stå i skottgluggen. Samma sak när Irans president går till angrepp mot Sverige. På detta sätt kan han ena sitt folk mot en yttre fiende för att slippa intern kritik mot ett brutalt samhälle. Är det förresten mindre provocerande att bränna en docka med den svenske statsministern än att visa en blyertsteckning på Muhammed i en tidning? Vet ni förresten att man bland annat Iran - av alla länder! - tydligen kan köpa vackra fyrfärgsbilder av en sminkad Muhammed (!) i affärerna? Påståendet att man inte får avbilda Muhammed är inte riktigt korrekta, men används gärna av renläriga religiösa ledare för att hesta folket mot en yttre fiende. (Den som vill se hur mycket bilder det finns på Muhammed, såväl gamla som nya, kan enklast söka bilder på "Muhammed" på nätet.....)

Ibland är politiken och religionen i världen lika motbjudande och cynisk som teckningen på Muhammed som rondellhund.