Blogginlägg om kommunpolitiken i Mark mm

Under denna flik har jag samlat alla mina blogginlägg om kommunpolitik och andra frågor som särskilt rör min hemkommun Mark, från valet 2006 och framåt, samt några inlägg från valrörelsen. (Vill du läsa äldre inlägg om Markpolitiken hittar du det under respektive månad från februari 2006 då bloggen startade).

Under fliken "Mark-politik" hittar du det mesta i övrigt som rör politiken i Mark, och inte minst de stora frågor som moderaterna i Mark gick till val på 2002 och 2006.



Markmoderaternas lista till kommunvalet i september

2018-02-21

I veckans nummer av Markbladet redovisas Markmoderaternas kommunfullmäktigevalsedel.






Markmoderaternas lista till kommunvalet spikades ikväll

2017-12-11

I kväll hade Markmoderaterna nomineringsstämma i Kinna för att fastställa valsedeln till kommunvalet 2018. Jag har ingått i valberedningen och tydligen hade vi föreslagit en väl avvägd lista eftersom den togs i enhällighet utan ändringar. Listan är en blandning av gamla och nya namn och har en ganska god spridning över kommunen.

De fem första namnen är:
1. Tomas Johansson (idag kommunstyrelsens ordförande)
2. Ann Iberius Orrvik (idag gruppledare)
3. Pär-Erik Johansson (idag bland annat ordförande för Teknik och Servicenämnden samt ordförande för Markmoderaterna)
4. Undertecknad (idag bland annat riksdagsledamot och vice ordförande i Markmoderaterna)
5. Elise Benjaminsson (idag vice ordförande i kommunfullmäktige i Mark)



På bilden från vänster: Pär-Erik Johansson, Tomas Johansson, Ann Iberius Orrvik samt undertecknad.

Och så till den traditionella frågan som jag fått av media inför varje val, nämligen varför jag som står på valbar plats till riksdagen även finns med högt upp på kommunvalsedeln. För mig är svaret enkelt. Jag är vice ordförande i Markmoderaterna, jag försöker vara med på gruppmötena i Kinna så ofta jag kan, och försöker vara en länk mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. Jag har också en del starka åsikter kring kommunala frågor och försöker påverka markpolitiken så mycket jag kan på våra gruppmöten. För mig är det viktigt att visa markborna att jag är en del av markpolitiken trots att jag inte rent praktiskt kan ha några tyngre kommunala poster parallellt med riksdagsuppdraget. I dag har jag bara ett kommunalt uppdrag och det är som huvudman i Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Hur det blir efter kommande val återstår att se.




Gruppmöte och julmat med Markmoderaterna

2017-12-04



I kväll hade Markmoderaterna sitt sista gruppmöte före jul, och traditionsenligt blev det därför också lite julmat och tårta i M-lokalen i Kinna. Efter mötet hade vi sammanträde med nomineringskommittén inför nomineringsstämman till kommunvalsedeln som vi har nästa måndag. Jag är ledamot i denna nomineringskommitté och det är en mycket viktig uppgift att föreslå en väl avvägd kommunvalsedel.




Jag debatterar ogenomtänkt statsbidrag för ensamstående

2017-11-13

I morgon kväll har jag en interpellationsdebatt med regeringens nytillträdda migrationsminister Heléne Fritzon (S). Hon är den som ska besvara min interpellation som jag ställde för en tid sedan. Interpellationen handlar om att regeringen betalat ur pengar till kommunerna som ska användas för att göra det möjligt för ensamkommande som passerat 18 års ålder att bo kvar i kommunen i avvaktan på asylbeslut, i stället för att för att flytta till ett asylboende för vuxna. Tanken är god, men problemet är att det helt saknas riktlinjer från regeringen för hur kommunerna ska kunna ta dessa beslut på ett sätt som är förenligt med lagen. Även Sveriges kommuner och landsting, SKL, har framfört kritik mot utformningen av bidraget och har flaggat för problem vid tillämpningen.

I Marks kommun är frågan politiskt het, vilket framgår av dessa artiklar i senaste numret av Markbladet:

Frågan har skapat en politisk oenighet. Moderaterna (som är största parti i den styrande majoriteten) anser att boende för vuxna inte är kommunens ansvar, och får stöd av kommunens jurister och socialförvaltning att det finns ett antal problem med den lösning som en majoritet i kommunen (S, V, MP, L, C och KD) står bakom. Kommunen kan inte enligt kommunallagen ta generella beslut att alla personer som enligt Migrationsverket är blivit 18 år eller äldre under utredningstiden ska behandlas som om de är under 18 år. Det strider mot principen att alla invånare i en kommun måste behandlas lika. Den som är 18 år när den ansöker om asyl anvisas till boende för vuxna. Men om man fyller 18 under utredningstiden ska man alltså behandlas som barn enligt den lösning en majoritet i kommunstyrelsen förespråkar. Mot detta står Moderaterna, som får stöd av Markbygdspartiet (som ingår i den styrande majoriteten), samt Marks Oberoende Demokrater och Sverigedemokraterna (som tillhör oppositionen).

Det har dessutom blivit en pseudodebatt där det påstås att Moderaterna och Sverigedemokraterna samtalat om saken, vilket dock dementeras av båda partierna. Tydligen har en lokal föreningsmedlem i SD uttryckt sig konstigt på Facebook vilket skapat missförstånd. Att vår moderate kommunstyrelseordförande frågar alla partier hur de ställer sig i olika frågor är en självklarhet, och innebär såklart inte någon förhandling.

Orsaken till problemen i Mark och andra kommuner att hitta en lösning som stämmer med lagen är att regeringen betalar ut pengar utan att ge några som helst riktlinjer för hur pengarna kan kunna användas på ett lagligt sätt. Detta kommer jag med skärpa att hålla migrationsministern ansvarig för.

Så här lyder min interpellation:





Rikspolitisk debatt på Marks Gymnasieskola

2017-10-23



I dag var det dags för den rikspolitiska debatten under Demokrativeckan på Marks Gymnasieskola. Jag tror jag varit med samtliga år sedan Demokrativeckan startade för många år sedan. I dag hade eleverna valt ut tre ämnen - försvar, jämställdhet och lag/ordning, och det blev en stundtals het debatt. Vi fick också ett antal ja/nej-frågor att besvara. (Bilden ovan kommer från Demokrativeckans Facebooksida)



Efter debatten bjöds vi på lunch i skolrestaurangen och därefter deltog jag i korta duelldebatter i Stora Cafeet om ett antal olika frågor.

Demokrativeckan På Marks Gymnasieskola är nog en av de mer ambitiösa i landet och genom åren har man haft många kända politiker på besök, även partiledare. Det är kul att sådant händer hemma i min egen kommun, och det kändes bra att som ende närvarande riksdagsledamot från Marks kommun få delta i debatterna.




Markmoderaterna kampanjade på Skene Marten

2017-09-10

Markmoderaterna fanns på plats både lördag och söndag på Skene Marten och jag var med båda dagarna. Tyvärr uselt väder med mycket regn, framförallt under gårdagen, men idag var det lite bättre. Och trots vädret kom det som vanligt fram många markbor med frågor och synpunkter på lite av varje. Vanligaste samtalsämnena var skolbygget i Kinna (där Moderaterna nu lyckats samla en majoritet för att bygga den nya skolan i Kinna), frågor kring vårt partiledarbyte, samt våra nya förslag kring medborgarskap och tiggeri, jobb och arbetslöshet samt byggande. Det politiska intresset växer och det märks att vi snart går in i ett valår. Som ledande parti i majoriteten i Marks kommun har vi moderater en särskilt viktig roll att försöka få förnyat förtroende för den styrande koalitionen i Mark som nu styrt kommunen sedan 2006.








Invigning av Marks kommuns nya återvinningscentral

2017-09-02

I dags invigdes Marks kommuns nya fina återvinningscentral i Skene Skog. Den gamla var sliten och rörig, och arbetsmiljön dålig. Under moderat ledning i kommunen har det nu blivit en ny fin anläggning. Per-Erik Johansson, moderat ordförande i Teknik- och Servicenämnden, invigde och klippte bandet. Vi var också ett antal moderater som dagens till ära delade ut miljövänliga m-loggeprydda kassar till alla besökare, vårt bidrag till arbetet mot onödiga platspåsar. Besökarna fick också gå en tipspromenad med miljöfrågor, och bjöds på kaffe med dopp av kommunen.








Regnigt midsommarfirande i Ubbhult

2017-06-24

En kvart innan gårdagens midsommarfirande i Ubbhult skulle starta började regnet, och sedan regnade det praktiskt taget oavbrutet i två timmar. Men är det midsommar så är det, så det kom lika mycket folk som vanligt. Själv hade jag det hyfsat torrt under tältet som vi ställt upp över vår korv- och glassförsäljning som var min uppgift i år. Förra året stod jag i kaklotteriet...








Ungdomarna borde klandras - inte Marks kommun

2017-03-21

I dag finns denna artikel i nätupplagan av Borås Tidning. Så här inleds artikeln:

"Barnen på HVB-hemmet utelämnades att övernatta på tågstationen och fick inte stänga dörren vid besök. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, allvarlig kritik mot socialnämnden i Marks kommun.

Det är på ett HVB-hem som kommunen driver som händelserna ska ha ägt rum. Barn under 18 år har blivit utelämnade att sova på en tågstation eftersom personalen på HVB-hemmet inte har velat hämta dem."


Det Borås Tidning "glömmer" att berätta är att det handlade om ett boende för ensamkommande asylsökande ungdomar i övre tonåren. Ett boende som varit mycket oroligt med många konflikter. Ett boende där man satt upp tydliga regler för vad som gäller och där ungdomarna visste tydligt att de inte kan ta sista bussen till annan ort och sedan förvänta sig att bli hämtade av personalen. Nattetid är för övrigt personalen mindre av naturliga skäl och kan rimligen inte använda sin arbetstid åt att lämna boendet för att bedriva taxirörelse. I det aktuella fallet hade ungdomarna åkt iväg till Borås för att besöka en moské på kvällen, trots att man visste att man inte kunde ta sig hem. Man bröt alltså mot HVB-hemmets regler. Lidandet för ungdomarna att tillbringa en natt inomhus på stationen i Kinna var tydligen så stort att kommunen nu får en varning från inspektionen för vård och omsorg. Ivo menar att "socialnämnden äventyrat barnens trygghet och säkerhet på ett allvarligt sätt genom att låta dem tillbringa natten på tågstationen". Min tro är att dessa ungdomar som tidigare tagit sig över halva jordklotet till Sverige, klarar en natt på stationen i Kinna utan alltför allvarliga men för livet. Om det är någon som skulle straffas för det inträffade är det väl i så fall ungdomarna själva. Vad jag kan förstå hade de tidigare satt i system att "missa bussen" för att i stället bli hämtade av personalen.

I artikeln står även att ungdomarna tvingats ta emot besök med "öppen dörr". Jag misstänker att det var av rena säkerhetsskäl. Den som tror att HVB-hem är ett "gulligt litet dagis för småbarn" vet inte vad de talar om. HVB-hem kan vara av flera slag, både boende för ensamkommande barn och unga och hem för placerade tonårsungdomar med allvarliga sociala problem. Ett av kommunens HVB-hem för ensamkommande blev mer eller mindre sönderslaget och fick renoveras för miljoner när man avvecklade verksamheten för ensamkommande barn (något jag berättat om på bloggen tidigare). På ett annat HVB-hem i kommunen blev personalen knivhotad i samband med en rymning i november förra året. I söndags berättade Borås Tidning att "mannen som var i 18-årsåldern" dömdes till 14 dagars (!) fängelse.

Andra tidningar som skriver om det aktuella IVO-fallet (och berättar en större del av sanningen) Svenska Dagbladet, GT och SVT Nyheter Väst. Som synes presenterar man nyheten på väldigt olika sätt, men gemensamt är att kommunen beklagar och ber om ursäkt. Jag förstår att man måste agera så, men i grunden är det helt orimligt.

Om det anses klandervärt att HVB-hem upprättar tydliga regelverk och påföljder om man bryter mot dessa så är Sverige mycket illa ute. Om inte samhället uppfostrar dessa ensamkommande ungdomar lär ju ingen annan göra det. Kommuner som försöker styra upp ungdomarna borde få beröm i stället för att klandras.




Moderaterna klart största parti i skolvalet på Marks Gymnasieskola

2016-10-29

Skolvalet som avslutade årets Demokrativecka på Marks Gymnasieskola blev en riktigt ordentlig moderat framgång. Vi blev i särklass största parti, 50+% större än tvåan, Socialdemokraterna, och dubbelt så stora som Sverigedemokraterna som slutade trea. En klar förbättring mot förra skolvalet för moderat del. Tänkvärt är att de elever som röstade i årets skolval i stort sett alla kommer att få rösta även i det "riktiga" valet 2018. Det bådar gott för framtiden.



Tack till Rasmus Törnblom från MUF som tog debatten med övriga ungdomspolitiker, och även tack till vår gruppledare i markmoderaterna Ann Iberius Orrvik som tog den kommunpolitiska debatten. Själv ansvarade jag för riksdagsdebatten i onsdags.




Kul debatt på Marks Gymnasieskola

2016-10-26



Debatten på Marks Gymnasieskola var lika kul och välbesökt som den brukar vara, även om man hade missat att i förväg skicka vilka tre huvudämnen man tänkte behandla till några av oss. Men det gick rätt bra ändå tycker jag. Åtta partier deltog - alla riksdagspartier utom V, samt dessutom FI.

Några reflektioner: Både representanterna för S och MP tog helt avstånd från sin egen regerings migrationspolitik. Ganska anmärkningsvärt hur splittrade dessa partier är i denna fråga. För egen del konstaterade jag att läget var kaotiskt förra hösten och att moderaterna därför ställde upp på överenskommelsen med regeringen, men att panikbeslut sällan blir riktigt bra och att moderaterna nu vill se en långsiktigt hållbar migrationspolitik som både är human och ansvarsfull. Representanten från FI påstod att det inte alls fanns någon "systemkollaps" eftersom frivilligorganisationerna minsann "klarade mottagandet" av alla asylsökande förra hösten. Att det krävs aningen mer än att bjuda på kaffe till nyanlända verkade hon inte ha en aning om. Och representanterna från såväl L som C, FI, MP och S ville ha mer generösa asylregler än idag, möjligen även KD:s representant. Något aningslöst från flera av dem, och definitivt inte i linje med flera av deras egna partier som sagt.

Representanten från FI (Feministiskt Initiativ) framstod som om hon levde i en parallell värld, helt avskild från verkligheten. I stort sett alla frågor som lyftes ville hon lösa med diskussioner om patriarkatet och fler genusdiskussioner. När hon dessutom i diskussionen om tiggeriet menade att kommunerna måste hjälpa tiggarna att få arbete och bostad och tills dess erbjuda kommunala uppställningsplatser för tält och husvagnar, och att Göteborg redan arbetar med detta så tappade jag allt förtroende för henne. Jag invände att det knappast är andra EU-länders medborgare som i första hand ska ha hjälp med bostad och arbete när vi har hundratusentals asylsökande som behöver hjälp in i det svenska samhället. Hon menade att vi som hade denna åsikt "ställde grupper mot varandra". Jag menade att det är självklart som politiker att prioritera hur man använder samhällets begränsade resurser. FI är helt enkelt galna i sin samhällsanalys och jag hoppas de får minimalt inflytande över politiken.

I övrigt pratade vi bland annat om skolan, lärarbristen, könskvotering till bolagsstyrelser, försvarspolitik och terrorism

Dessutom blev det ett antal snabbfrågor, ja och nej, exempelvis frågan på bilden tv som fick ett ganska kompakt negativt svar. Endast S och MP röstade grönt, trots att de alltså under debatten kritiserade sina egna partier hårt.

Sammanfattningsvis - en trevlig och väl genomförd debatt och massor av intresserade elever. Jag kommer gärna tillbaka!



(Fotot kommer från skolans twitterkonto)









I morgon - debatt på Marks Gymnasieskola

2016-10-25

I morgon förmiddag är det dags för ännu ett besök på Marks Gymnasieskola och en debatt om rikspolitik. Debatten avslutar skolans demokrativecka och det brukar vara välbesökt när vi har våra debatter. Jag har fått ledigt från andra interna moderata aktiviteter i riksdagen i morgon fm så jag kan ställa upp. Det ska bli jättekul!





En fredag på hemmaplan i Sätila

2015-10-14

I dag har jag hållit mig på hemmaplan. Först ett givande lunchmöte på restaurang Lygnern i Sätila, där jag diskuterat bland annat fastighetsmarknad, byggregler och byggfinansiering med företrädare för fastighetsmäklarbranschen.

Efter lunch gjorde jag ett studiebesök på Lygnern Spa, det senaste tillskottet i utvecklingen av Sätila Säntrum (som det heter med lokal stavning). Sätila har nu, förutom ett stort tillskott av hyreslägenheter, ett imponerande centrum. Det finns bland annat ett nytt seniorboende, en bra restaurang, ett cafe, en pizzeria, ett vandrarhem, en konferensanläggning, ett gym, frisör, kiropraktor, och nu också ett alldeles nyöppnat spa. Jag tror inte någon ort av samma storlek i Västsverige har samma utbud av service som Sätila. Vi har ju även affär, byggvaruhus, vårdcentral, äldreboende, folktandvård och bank på vår lilla men snabbt växande ort, och Sätilaskolan är nyrenoverad och fin. Och så ska man ju inte glömma den fantastiska badstranden, den imponerande bryggan och utflyktsbåten Isa af Lygnern...

Sätila och grannorten Ubbhult utvecklas nu snabbt, det byggs massor och mycket mer planeras. Vår del av Marks kommun är den absolut mest snabbväxande, och fastighetspriserna ökar mycket snabbt. Närheten till Landvetter flygplats driver på utvecklingen. Den snabba tillväxten innebär både möjligheter och utmaningar för Marks kommun.

Här några bilder från Lygnern Spa.








Moderaternas satsningar på Sjuhäradskommunerna

2016-10-05

Moderaternas satsningar på kommunsektorn innebär att vi tillför kommunerna drygt 60 miljarder fram till 2020. Det ska jämföras med regeringens satsningar på dryga 40 miljarder. Moderaterna lägger alltså 50% mer på skola och välfärd än regeringen. Fördelningen över de fyra åren visas nedan. Som jämförelse tillför regeringen 10 miljarder per år i oriktade medel.



Nästa år (2017) blir tillskottet till kommunerna i Sjuhärad följande.
Första siffran är totalsumman, den andra visar skolsatsningarna separat (alla belopp avrundat i miljoner kronor):

Borås 88 miljoner totalt varav 43 miljoner till skolan
Mark 24/13
Ulricehamn 19/8
Tranemo 14/4
Svenljunga 19/4
Bollebygd 5/3
Herrljunga 7/3
Vårgårda 10/4

År 2020 när våra reformer är fullt utbyggda blir tillskotten till kommunerna följande:

Borås 193 miljoner totalt varav 106 miljoner till skolan
Mark 55/33
Ulricehamn 40/21
Tranemo 25/11
Svenljunga 29/9
Bollebygd 12/9
Herrljunga 14/8
Vårgårda 21/11




Höstens första gruppmöte med Markmoderaterna

2016-08-22

I kväll hade Markmoderaterna sitt första gruppmöte för hösten, denna gång kombinerade vi det med ett studiebesök i Fotskäls Ishall och fick klart för oss att ideella krafter och stort lokalt engagemang, kombinerat med kommunala medel stegvis utvecklat ishallen till ett allt bättre skick. Vi var nog ganska överens om att det känns onödigt och väldigt dyrt att bygga en ny ishall i Skene, även om det givetvis finns vissa fördelar att ha ishallen i centralorten. Personligen tycker jag att de 80-100 miljoner en ny ishall skulle kosta är pengar som kan användas bättre till något annat.












Delar av den moderata fullmäktigegruppen samt ett antal övriga medlemmar deltog vi dagens möte. Tredje från höger på bilden är Marks kommuns nya ordförande i kommunstyrelsen sedan i våras, Thomas Johansson (M).

Gruppmötet behandlade i övrigt ett antal stora politiska frågor för kommunen. Den nya översiktsplanen och bostadsbolagets nyproduktion av lägenheter var två stora ämnen. Skolstrukturen i kommunen en annan, där Moderaterna avvisar tankarna på att bygga ett enda centralt högstadium för hela kommunen som ska ersätta dagens samtliga högstadieskolor. Vi tror mer på att behålla flera högstadieskolor i vår till ytan ganska stora kommun, dels för att slippa onödigt långa skolskjutsar, dels för att flera av dessa skolor, exempelvis i Sätila, är nyrenoverade och i mycket bra skick. Däremot behövs en ny högstadieskola i Kinna för att ersätta den slitna Lyckeskolan.

Men den allt överskuggande frågan är kommunens kostnader för asylmottagande och migration. Att staten drastiskt vill sänka ersättningen till kommunerna för ensamkommande barn och ungdomar oroar, eftersom kommunen ingått långa avtal och fastanställt personal till sina boenden. Även i övrigt är bilden oklar om de ersättningar kommunen får från staten, inklusive de 26 extra miljoner kommunen fick i höstas, verkligen täcker alla kostnader för skola, social omsorg, gode män, administration och tillkommande ersättningar och stöd. Dessutom konstateras oväntat stora kostnader för förstörelse och skador på de asylboenden som avvecklas. Vi talar sannolikt om miljonbelopp. Vi enades på gruppmötet om att det är viktigt att försöka få en bild av hur kommunens kostnader ser ut och om de balanseras hyfsat av statsbidragen. Vi enades också om att försöka styra upp bättre hur stödet till de ensamkommande ser ut. Vi fick ett antal exempel på att dessa ungdomar ofta beviljas alltför generöst ekonomiskt extra stöd till olika saker som egentligen borde bekostas av den dagersättning de redan får. Ett annat problem är personalens arbetsmiljö på asylboendena. Flera anställda vittnar om att de är rädda på jobbet och det är givetvis oacceptabelt.

När man får vittnesmål från verkligheten inser man vilken ohållbar situation Sverige försatt sig i efter höstens extrema asylmottagande. Och Marks kommun är inte unik - liknande vittnesmål får man från i stort sett alla kommuner. Det är inte risk för systemkollaps - kollapsen är redan ett faktum på många samhällsområden och den som förnekar detta har ingen koll alls på hur verkligheten ser ut.




Markbladets reportage från talmansbesöket i Mark

2016-05-20



Markbladet har i veckans nummer ett helt uppslag om talmansbesöket i Mark. Klicka på småbilderna ovan för att läsa.

Nedan några bilder som jag citerar från Markbladets nätupplaga, där det finns ett antal bilder från besöket. Jag har minskat ned och beskurit några av bilderna för att de ska få plats. Fotograf: Christer Hansson.













Besök på SM i Ung Företagsamhet

2016-05-17

Denna vecka hålls finalerna i Ung Företagsamhet på Älvsjömässan i Stockholm. Jag brukar försöka besöka mässan och träffa en del av våra lokala företagarungdomar från Sjuhärad, och även i år blev det tillfälle att göra ett besök. Det var imponerande att se energin och kreativiteten, och det var tydligt att flera av dessa tillfälliga UF-företag redan genererar intäkter och att flera av dem troligen kommer att drivas vidare även efter att eleverna gått ut gymnasiet. Nedan några av de företag jag besökte:



Från min hemkommun Marks Gymnasieskola kommer FlameTex UF som tillverkar särskilda förkläden i brandsäkert tyg som även går att använda som brandfilt om det hände ren olycka på spisen eller under grillningen. Man har redan intresserade företagspartners. marks Gymnasieskola är också basen för ReDesign UF som tillverkar dricksglas, snapsglas och lampskärmar av gamla flaskor. Man skär av tomflaskor och slipar dessa och får fram jättefina produkter. Mycket kreativt och ett utmärkt sätt att återanvända glas på ett trevligt sätt.



Även på yrkesprogrammen finns stor kreativitet. TM Skogsvård UF är helt enkelt två killar från skogsbruksgymnasiet i Svenljunga som arbetar med att röja och gallra i skogen. Man använder helt enkelt det man lärt sig under utbildningen för att tjäna pengar. OldPhil UF är ett företag som startas av elever på byggprogrammet i Tranemo. Man tillverkar fina skärbrädor av kasserat virke, av exempelvis mahogny, från nedlagda sågverk. Självklart med certifikat som visar att det ursprungligen varit miljövänligt odlat.



Trädgårdsnäring var också ett tema. Kryp In UF bygger insektshotell (!) för att insekterna ska ha någonstans att bo i trädgården och därmed öka pollineringen och skörden i odlingarna. Gro UF säljer små jutesäckar med jord och tillhörande frön så att alla som vill kan odla kryddväxter och annat på balkongen eller i fönstret - utan att behöva släpa hem jord och krukor.

Detta är bara några nedslag i kreativiteten, det fanns mycket annat också, och från Sjuhärad deltog 11 olika UF-företag. Jag önskar alla lycka till i tävlingen, och lycka till med framtiden som entreprenörer!




En fullmatat talmansbesök i Borås och Mark

2016-05-16

Det blev en välmatad dag under talmannens besök. Bland annat intressanta företagsbesök hos Eton, Ludvig Svenssons gardinfabrik och Franzéns textil. Men också besök på Textile Fashion Center, ett intressant föredrag om Borås som kulturstad, samt möte med Elfsborg och Borås Basket och middag på Almåsgymnasiets restaurangskola. Det var trevligt att få visa talmannen och landshövdingen runt i valkretsen!



Ovan tv står jag i en av Etons sömnadsavdelningar för skjortor. Eton har sitt huvudkontor i Gånghester och startade redan 1928 och i sitt prisläge (dyra skjortor) är man störst i världen. Man säljer i 49 länder och påpekar att både president Obama och president Putin bär skjortor från Eton.

Till höger visar Anders Ludvigsson, delägare i Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna, nyproducerad växthusväv för talman Urban Ahlin.



Ovan tv berättar Tommy Franzen, VD för Franzéns Textil, om företaget för talmannen samt landshövding Lars Bäckström. Bland annat att Tommy Franzén blev årets företagare 2015 och att man haft extremt mycket att göra under föregående höst eftersom man är ensamma leverantörer av sängkläder och startpaket till alla Migrationsverkets nyanlända asylsökande. Även Gekås är stora viktiga kunder för Franzéns.

Till höger berättar Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson om klubben för talmannen och professor Karin M Ekström från Högskolan i Borås.




Det trodde jag faktiskt aldrig skulle hända

2016-03-12

Jag trodde aldrig att detta skulle hända i mina egna hemtrakter. Det (eventuellt) blivande asylboendet på kriminalvårdsverkets gamla anläggning i Smälteryd utanför Sätila utsattes för ett 20-tal anlagda bränder i natt. På vilket sätt tror någon att det underlättar situationen att elda upp de asylboenden som tas fram under stor möda och till stora kostnader? Hatet, rädslan och motsättningarna mellan olika grupper i vårt samhälle tar sig allt mer skrämmande uttryck.





Stafettpinnen lämnas över - tack Margareta och grattis Tomas!

2016-02-09



Moderaterna i Mark beslutade på sitt möte i går kväll att de vill se Tomas Johansson (M) från Hyssna som nytt moderat kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Mark efter Margareta Lövgren (M). Det var också förslaget från oss i valberedningen. Stafettpinnen går vidare från en mycket kompetent moderat politiker till en annan lika kompetent. Det känns också bra att bytet av politiker på kommunens viktigaste post sker på ett ordnat sätt med en lång överlämningsperiod - Margareta slutar den 1 april.

Tack för goda insatser Margareta och lycka till Tomas!

Som moderaternas ansvarige för kommunalekonomiska frågor i finansutskottet ska jag försöka dra mitt strå till stacken för kommunens utveckling genom att på riksnivå bevaka så att alla kommuner får rimliga förutsättningar att utvecklas och erbjuda en rimlig service.




Borås Tidning idag om valet av nytt moderat kommunalråd i Mark

2016-01-22






Jag kandiderar inte till posten som nytt kommunalråd i Mark

2016-01-21

I måndags meddelade kommunstyrelsens ordförande i Mark, Margareta Lövgren (M) moderaternas kommunfullmäktigegrupp att hon efter 28 år i politiker, varav drygt 9 år som kommunalråd, lämnar politiken den 1 april. I onsdags höll hon presskonferens om samma sak. För många var detta en överraskning, men jag fick för lång tid sedan i förtroende veta att hon planerade att lämna politiken någon gång i mitten av denna mandatperiod för att ge sin efterträdare chansen att komma in i rollen före valet 2018.

Margareta har varit en bra ledare för de styrande partierna i Mark, att hålla ihop så många olika partier och få dem att arbeta gemensamt är inte alltid enkelt. Marks kommun har under Margaretas ledning utvecklats väl när det gäller ekonomisk kontroll och resultat, liksom uppstyrning av kommunens ledningsfunktioner. Det har också funnits väldigt många stenar att lyfta på och saker att ta tag i som tidigare varit försummade. Arbetet är definitivt inte slutfört och nya utmaningar väntar alltid runt hörnet, men Mark är en bra mycket bättre kommun idag än när Markalliansen tog över ledningen 2010. Margareta Lövgren lämnar sitt uppdrag med flaggan i topp, och även om vi har många duktiga moderata politiker blir det givetvis ett tomrum att fylla.

Spekulationerna om vem som ska efterträda Margareta Lövgren är i full gång i media. Själv har jag redan fått frågan från flera håll om jag ska ta över. Jag vill därför vara tydlig med att jag inte kandiderar till kommunalrådsposten. Jag har sedan det senaste valet fått allt fler intressanta uppgifter i riksdagen, har en bra personlig relation med vår partiledning, och känner att jag kan bidra mycket i partiets fortsatta förnyelse. Så sent som i tisdags fick jag också en ny stor och viktig uppgift, nämligen att vara moderaternas ansvarige i finansutskottet för alla frågor som rör kommunernas och landstingens ekonomiska situation. Utöver detta ska jag ingå i en arbetsgrupp inom moderaterna som ska fördjupa sig i frågan om översyn av nyanländas rätt till ersättningar och välfärdstjänster. Jag vill i detta läge lägga allt fokus på rikspolitiken och samtidigt försöka hjälpa till att lägga en bra grund för moderaterna inför nästa riksdagsval.

Det är ju inte heller så att det är brist på kompetenta personer i den moderata kommunfullmäktigegruppen. Jag ingår i valberedningen och är övertygad om att vi kommer att föreslå en riktigt bra kandidat som kan ta över den moderata stafettpinnen när det gäller ledarskapet i Marks kommun. Enligt planen kommer ett namn att föreslås kommunfullmäktige- gruppen inom ett par veckor, varefter de gör det formella valet den 8 februari. Därefter blir det en överlämningstid under ca två månader där den nye kommunstyrelseordföranden kan komma in i sina nya uppgifter.




Glädjande att seriös privat vårdgivare tar över Sätila Vårdcentral

2015-09-28



Sätila är en av Marks kommuns större orter med drygt 3.000 invånare. Orten har en ovanligt komplett samhällsservice för sin storlek. Inte bara skola, bankkontor, äldreboende, flera förskolor, restaurang av hög kvalitet, affär, vandrarhem, gym och butiker, utan även vårdcentral, apotek och tandvård.

Under alla år har vår familj varit listade vid vårdcentralen i Sätila. Perfekt när man bor på landet att ha en vårdcentral bara en dryg mil hemifrån. Men de senaste åren har kvalitén sjunkit betänkligt. Ständiga byten av läkare, långa väntetider och rent allmänt känns det som dålig service när man behöver hjälp. Min hustru tröttnade för en tid sedan och listade sig i stället på Rävlanda Vårdcentral eftersom hon fått tips om att de var mycket bättre. Och när hon nyligen nyttjade denna vårdcentral ringde till och med en sköterska upp efter en tid och undrade hur det gått med en remiss. Hustrun var oerhört nöjd med bemötandet och servicen. Det vare sig hon eller jag visste var att Vårdcentralen i Rävlanda drivs av en privat vårdgivare, Strand AB, med läkaren Sven Strand som ägare.

I går skriver så Borås Tidning mfl att Regionen beslutat att överlåta Närhälsan i Sätila till Strand AB. Man gör denna överlåtelse för att säkra kvalitén och ekonomin, och primärvårdsstyrelsen konstaterar också att Närhälsan i Sätila tappat många listade patienter till just Rävlanda vårdcentral. Strand AB kommer att driva verksamheten vidare på samma sätt som Närhälsan gjort och all personal erbjuds att följa med.

Med tanke på att det till och med förekommit rykten och diskussioner om en eventuell nedläggning av vårdcentralen i Sätila så känns det som om övergången till privat drift kan vara en nystart som räddar kvar verksamheten. Jag är mycket nöjd med den moderatledda primärvårdstyrelsens beslut.




Moderaterna i Mark vill behålla Strömmaskolan

2015-08-25

Under övriga frågor på markmoderaternas gruppmöte idag behandlades regiontjänstemännens förslag att lägga ned Strömmaskolan i Sätila. Vi var överens i den moderata gruppen om att fortsätta verka för att Strömmaskolan blir kvar. Vi behöver utbildad arbetskraft till de gröna näringarna, som i alla sammanhang beskrivs som en framtidsbranch. Då är det bättre att utveckla en befintlig naturbruksskola än att lägga ned den.

Naturbruksskolor kan erbjuda såväl gymnasieutbildning som vuxenutbildning, eller utveckla program inom yrkeshögskolan eller olika folkhögskolevarianter. Självklart måste det finnas verksamheter som passar in för Strömmaskolan, som dessutom har en väl fungerande internatdel med elevhem. Att antalet elever som söker sig till lantbruksutbildningarna i regionen minskar kan ju ha ett samband med att Västra Götalandsregionen är en ganska dålig och oengagerad skolhuvudman. På andra ställen i landet är söktrycket bättre. På torsdag behandlas frågan i Regionens naturbruksnämnd.




Moderat gruppmöte i nya Ubbhults Kapell

2015-08-25

I dag var jag och MUF:s Maria Zetterberg ansvariga för markmoderaternas gruppmöte. Vi passade på att bjuda den moderata kommunfullmäktigegruppen till Ubbhult och ett besök i Ubbhults Kapell.

Vi fick bland annat en kort beskrivning av Astrid Zetterberg om kapellets återuppbyggnad efter branden 2010, och sedan följde ett sedvanligt gruppmöte.














En stark människa och industriprofil har lämnat oss

2015-07-18

Läser i Borås Tidning att Ivan Ludvigsson avlidit. För mig kommer han alltid att vara en stark symbol för både svensk textilindustri, men också för engagemang för Kinna och Marks kommun, och för svensk industri i allmänhet. Ivan var en av de sista ännu levande starka traditionella industrialisterna.

Redan när jag började med kommunpolitik i Mark fick jag snabbt klart för mig att Ivan var en stark kraft i näringslivsfrågorna trots sin redan då aktningsvärd ålder. Och efter att jag blivit invald i riksdagen hörde Ivan av sig med jämna mellan rum, ofta med ett enda mycket kort meddelande på telefonsvararen - "Ring mig". Det var liksom underförstått att jag visste att det vad han och var jag skulle nå honom. Många telefonsamtal har det blivit.

Under mina nio år som riksdagsledamot har jag också haft ett antal möten med Ivan, både på hans kontor och över en lunch där vi pratat om näringslivsfrågor i allmänhet och näringslivet i Mark i synnerhet. Han var en bestämd man med starka åsikter, och även om han alltid var tydlig med att han var medlem i moderaterna så var han mycket frispråkig när han tyckte något var fel. Han var en man värd att lyssna på, och samhällsdebatten blir lite fattigare utan Ivan.

Det Ivan Ludvigsson uträttat för svensk textilindustri går inte att överskatta. Han arbetade ända in i det sista, och det är liksom ett ödets ironi att han, vid 87 års ålder, tydligen omkom vid en drunkningsolycka och inte av sjukdom. Han var en aktiv man, ända in i det sista. Jag kommer att minnas Ivan med värme och skickar en varm tanke till hans familj som jag vet kommer att förvalta hans livsverk, AB Ludvig Svensson, på bästa sätt.




Båttur med Isa af Lygnern

2015-07-14



Ångbåten Isa trafikerade sjön Lygnern under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då hon gick i linjetrafik mellan Sätila och Fjärås för att frakta tyger från förläggargårdarna i trakten till Göteborg, via Fjärås station på Västkustbanan. Dagens Isa är en helt nybyggd båt med elmotor (Lygnern är vattentäkt för såväl Sätila som Fjärås och Kungsbacka, varför man inte tillåter stora dieseldrivna fartyg på sjön). Isa går idag på turer runt Lygnern, och kan även chartras i sin helhet för mindre sällskap. I dag tog vi en kortare tur med Isa i Lygners östra del.



Isa avgår från Sätilas imponerande brygga, den sägs vara norra europas längsta brygga helt byggd i ek. Turen går förbi Ramhultafallet, Västsveriges största vattenfall med 64 meters fallhöjd. Fotot ger inte fallet rättvisa, man ser bara den nedre delen av fallet, mer än dubbelt så mycket finns längre upp i skogen. Men när man ser de små människorna som skymtar i skogen förstår man ändå lite av hur stort fallet är. Tyvärr är det inte säsong för vattenfall just nu, men på våren är det imponerande. Mitt i fallet gick tidigare gränsen mellan Sverige och Danmark. Gränsen fortsatte sedan upp till oss i Ubbhult långt uppe på höjderna norr om Lygnern och delade byn på mitten.



Strax borton Ramhultafallet finns Lygnerns enda fyr, ett privat bygge för att hedra Isa. Och fyren är igång!




Mediakommentarer om min avsägelse

2014-10-28








Jag avsäger mig min plats i kommunfullmäktige i Marks kommun

2014-10-27

Jag fick ett starkt stöd av väljarna i Mark och blev, förutom invald i riksdagen, även invald i kommunfullmäktige i Marks kommun. Jag hade till en början vissa förhoppningar om att kunna fullgöra mitt uppdrag i kommunfullmäktige denna mandatperiod och kombinera det med riksdagsuppdraget, med tanke på att jag nu ingår i oppositionen i riksdagen. Men när jag sedan blev invald som ledamot i Riksdagens tyngsta utskott, Finansutskottet, insåg jag snabbt att det kommer att bli betydligt mer arbete och fler dagar i Stockholm framöver än vad det varit tidigare. Jag kommer dessutom i mitt nya uppdrag att vara en av dem som i hög grad är engagerade i att utveckla moderaternas ekonomiska politik. Det är därmed omöjligt för mig att fullgöra mitt uppdrag i kommunfullmäktige på ett bra sätt.

Jag har därför idag avsagt mig min plats i Kommunfullmäktige i Marks kommun.

Jag önskar Marks om- och nyvalda politiker lycka till, och jag kommer som vanligt att följa deras arbete med största intresse. Jag kommer även att delta på Markmoderaternas gruppmöten så ofta jag kan och fortsätta engagera mig i den lokala politiken efter bästa förmåga. Jag fortsätter också som vice ordförande för Markmoderaterna.




Invald i kommunfullmäktige i Marks kommun

2014-09-23

Jag fick ju i särklass flest kryss av alla moderata riksdagskandidater när markborna hade sagt sitt. I dag står det också klart att jag fått näst flest kryss av alla moderata kandidater i kommunvalet, efter vårt kommunalråd Margareta Lövgren. Det känns smickrande, med tanke på att det nu är åtta år sedan jag var riktigt aktiv i kommunpolitiken.

Valresultatet innebär att jag nu också blivit invald i kommunfullmäktige i Marks kommun. Hur jag ska hantera detta förtroende från de moderata väljarna är något jag ska fundera noga över. Jag vet inte än om det är möjligt att vara ledamot i kommunfullmäktige i Mark samtidigt som jag är riksdagsledamot i opposition. Det beror lite på vad jag får för uppgifter i riksdagen framöver, och vilka veckodagar som fullmäktigemötena i Mark planeras in. Allt detta lär klarna under de kommande veckorna.




Presentation av Markmoderaternas valmanifest för 2015-2018

2014-08-28

I dag presenterade Markmoderaterna sitt valmanifest på en presskonferens i Rydak, före dagens kommunfullmäktigemöte. Det var kommunstyrelsens ordförande Margareta Lövgren, Ann Iberius-Orrvik som ingått i arbetsgruppen för valmanifestet, gruppledaren Tomas Johansson och jag själv som berättade om tankarna för de kommande fyra åren.

Mitt eget fokus låg på kopplingen mellan rikspolitik och kommunpolitik, där inte minst fler jobb som ger kommunerna ökade skatteintäkter är en nyckel för mer pengar till välfärden. Jag berättade också lite om kopplingen mellan Alliansens vallöften för skolan och äldreomsorgen och de kommunala löften Markmoderaterna ger för nästa mandatperiod.

Läs hela valmanifestet här!







Arbetslösheten i Sjuhärad minskar kraftigt, särskilt bland unga

2014-08-15

Ulricehamns Tidning berättade i gårdagens nummer om arbetsmarknadsläget i Sjuhärad. Man konstaterar att arbetslösheten det senaste året minskat kraftigt, särskilt bland unga. (Klicka på artikeln nedan för läsbar storlek).



Av tabellen i artikeln framgår att alla Sjuhäradskommunerna ligger under genomsnittet i riket när det gäller arbetslösheten. Däremot ser man att en ort som Trollhättan har oerhörda utmaningar med en total arbetslöshet på nära 14% och en skyhög ungdomsarbetslöshet. Detta ska jämföras med Mark, Svenljunga, Tranemo, Bollebygd och Ulricehamn som ligger runt 4-5% och där ungdomsarbetslösheten ligger väldigt långt under riksgenomsnittet. Även på riksnivå har ungdomsarbetslösheten sjunkit snabbt. Jag tycker det är ett bra betyg på regeringens åtgärder för att stimulera företagen att anställa fler unga, tex sänkta arbetsgivareavgifter liksom sänkt restaurangmoms och RUT-avdrag som gynnar branscher där många unga får sitt första jobb.






Rättvisan segrade angående fosterbarnen - men för sent

2014-07-17

Det blev fällande domar för de två tjänstemän och den politiker, Ann Hjertén (S), i Mark som åtalades för tjänstefel i samband med de uppmärksammade omhändertagande av de omtalade fosterbarnen i Mark 2010. Även en tredje tjänsteman stod åtalad men åtalet lades ner i brist på bevis.

Enligt åklagaren har tjänstefelen bestått i att man fattade beslut om att flytta två barn från sitt familjehem med omedelbar verkan utan att ordentligt utreda de misstankar man hade om att barnen for illa i familjehemmet. Vare sig familjehemmet eller barnen informerades om flytten innan den genomfördes och ärendet har kritiserats av socialstyrelsen. De åtalade döms till dagsböter. Ingen av de åtalade finns längre kvar inom politiken eller socialtjänsten i Marks kommun.

Jag har ända sedan det blev känt hur fosterbarnen och deras fosterföräldrar behandlades menat att om det är någon gång som inblandade politiker och tjänstemän ska dömas så är det i detta fall. Så man kan ju säga att rättvisan segrat. Tyvärr hjälper det inte de inblandade personerna - fosterbarnen och deras tidigare fosterföräldrar. Skadan är skedd och har satt djupa spår hos alla inblandade för resten av livet. Men kanske kan domen skicka en signal till andra tjänstemän och politiker i olika socialnämnder runt om i landet att man inte kan hantera människor hur som helst. I så fall är ändå något vunnet. De dömda får för utom bötesbeloppet bära på skammen att ha tagit denna typ av dramatiska beslut på alltför lösa grunder, vilket skadat de inblandade på ett allvarligt och oåterkalleligt sätt.




Besök hos framtidens entreprenörer på UF-mässan i Älvsjö

2014-05-27

I dag har jag besökt UF-mässan i Älvsjö, "SM 2014 i UF-företagande". 700 unga entreprenörer från hela landet samlas under några dagar för att visa upp sina företag och sedan utses årets UF-företag och vinnare i ett antal olika katergorier.

På årets finalutställning finns inte mindre än fem UF-företag från Sjuhärad. Tre från Mark, ett från Borås och ett från Tranemo. En imponerande prestation av eleverna från Sjuhärad. Det var mycket kul att som lokal riksdagsledamot kunna besöka eleverna hemifrån på finalmässan i Stockholm. Innan dess åt jag lunch med företrädare för arrangörerna och för Marks Gymnasieskola och VD Agnes Richardsson i Def Heat UF. Till vänster en bild där jag besöker deras monter där de visar upp sin produkt. "Defheat erbjuder dig som är fysiskt aktiv ett armband som hjälper till att bibehålla en behaglig kroppstemperatur." skriver man på sin hemsida. Armbandet innehåller en kylplatta som sänker kroppstemperaturen.



Gottfrids Bakverk UF från Borås lanserar bakmixer baserat på främst ekologiska råvaror från Sjuhärad, paketerade i påsar som man även kan ge bort i present. Bon Voyage UF från Tranemo tillverkar exklusive resefodral och adresshållare i skinn, materialet är delvis restprodukter från Elmo i Svenljunga.



Cool Case UF från Mark tillverkar datorväskor och iphonefodral. Det finns även möjlighet att köpa till en kylplatta som passar i datorväskan för att kyla ned datorn och därmed öka användningstiden på batterierna. UF Stage UF, också de från Mark, består av 18 elever, med 14 musiker och 4 fotografer/konstnärer. Det gör dem till Sveriges största UF-företag. De erbjuder musikunderhållning för företag, event och fester, samt professionella fototjänster.




Kampanjande i Sätila

2014-05-17



I dag kampanjade jag i Sätilas nya fina centrum i samband med den lokala marknaden. På bilden står jag tillsammans med Maria Zetterberg, ordförande för MUF i Mark och Margareta Löfgren, kommunstyrelsens ordförande i Mark.




Riksdagsbesök från Ängskolan i Skene

2014-05-14



I dag har jag haft besök av Ängskolans elevråd och visat runt dem i riksdagen!




Minst 120 ungdomsjobb i Mark står på spel vid ett regeringsskifte

2014-05-09

Slutreplik i Markbladet till socialdemokrat som inte verkar förstå det här med kopplingen
mellan kostnaden för att anställa och hur många man har råd att anställa.






Intervjuad i Markbladet om vårbudgetens betydelse för Mark

2014-04-16

I veckans nummer ägnar Markbladet en helsida åt Alliansens vårbudget och inte minst betydelsen för Marks kommun. Jag blir intervjuad om både de stora skolsatsningarna och den politiska striden om skattechocken mot ungdomsjobben som oppositionen föreslår. Klicka på bilden för läsbar storlek!






Årsmöte med Markmoderaterna

2014-03-24

I kväll hade Markmoderaterna årsmöte i den nya fina lokalen i centrala Kinna. Jag fick förnyat förtroende som vice ordförande, och att fortsätta i valberedning och nomineringskommitté, vilket innebär att jag är en av dem som ska föreslå placering av moderata politiker på olika kommunala poster efter valet.

Jag höll också ett litet årsmötesanförande, koncentrerat på två aktuella områden. Dels Alliansens skolpolitiska förslag som mottogs positivt, dels försvarspolitiska frågor med koppling till krisen i Ukraina. Helt klart finns starka röster i partiet för att satsa mer på försvaret, liksom att Sverige borde närma sig Nato.

Jag berättade också om mitt besök i utbrytarrepubliken Transnistrien (en del av Moldavien) i höstas, ett område som plötsligt hamnat mitt i den politiska hetluften efter att de-factoregimen i Tiraspol (som knappast något land erkänt som legal) begärt att Transnistrien ska få bli en del av Ryssland - i likhet med Krim i Ukraina.

Ett trevligt årsmöte i en moderatförening som växer och som nu även har en livaktiv MUF-förening med ett 50-tal medlemmar. Stämningen är god och viljan att jobba hårt i valrörelsen är det inget fel på!




Nostalgi

2014-02-01

Jag hittade denna nostalgiska annons från valrörelsen 1998, min första valrörelse "på allvar", där jag för första gången kandiderade till kommunfullmäktige i Marks kommun. Jag vill minnas att det var på en 11:e plats på valsedeln. Redan då låg skolfrågorna mig varmt om hjärtat, och då givetvis frågan om att bygga en skola för lågstadiet hemma i Ubbhult i stället för en dyr tillbyggnad av Sätilaskolan dit eleverna skulle skjutas med buss. Moderaterna stod bakom tankarna på en ny skola, och efter valet 1998 blev skolan verklighet. Den finns kvar än idag.

Detta måste också vara min allra första personliga annons i politiska sammanhang, så det är ju lite extra kul att det redan då rörde utbildningsfrågor, en av de politiska frågor jag jobbar mest med idag. Budskapet är ju synnerligen måttfullt, i dag hade jag nog spetsat till det en aning. Ericson i Ubbhult modell 1998 med andra ord, ung och oförstörd av den politiska vardagen...






Markmoderaterna har växt ur sin lokal

2014-01-20

I dag hade Markmoderaterna sitt sista gruppmöte i den gamla lokalen. Den har helt enkelt blivit för liten, inte minst sedan vår nystartade MUF-förening i Mark redan värvat 50 nya medlemmar. Även partiföreningen får nya medlemmar hela tiden och partiet växer.

Inom kort går flytten till vår nya fina Moderatlokal på Klockaregatan mitt i Centrala Kinna! Här kommer MUF att kunna ha egna utrymmen och det blir plats för både ett bra sammanträdesrum och ett rum för fika och sociala möten. Mer om detta framöver.

Dagens gruppmöte behandlade som vanligt kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges ärenden, och utöver detta berättade jag lite om Moderaternas och Alliansens skolpolitik. Sedan diskuterade vi hur vi på bästa sätt omsätter rikspolitiken till en bättre skola för eleverna i Mark.




Socialpolitiker och tjänstemän i Marks kommun åtalas för tjänstefel

2013-12-18

Pressmeddelande 2013-12-18

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Välkommen rättslig prövning av socialtjänstens och politikernas ansvar

I dag kommer beskedet att åklagaren väcker åtal mot Socialnämndens dåvarande ordförande (S) och tre tjänstemän i Marks kommun på grund av det omtalade omhändertagandet av två fosterbarn 2009. Beslutet om att omhänderta de omtalade fosterbarnen från sitt familjehem togs enligt åklagaren på vaga grunder och situationen var inte var akut.

Jag har tidigare engagerat mig i detta ärende och det är utmärkt att det nu prövas om det som hände var rimligt eller om det var ett allvarligt och omotiverat övergrepp mot barnen. Det är enligt åklagaren ovanligt att man väcker åtal för tjänstefel inom socialtjänsten och det visar hur allvarligt just detta ärende var. Oavsett hur den rättsliga prövningen slutar skickar rättsprocessen förhoppningsvis en tydlig signal till alla landets socialförvaltningar att bli mer noggranna och eftertänksamma i sina bedömningar.

Alltför många barn i Sverige utsätts varje år för allvarliga övergrepp från socialtjänst och socialnämndspolitiker i vårt land. Ett av de värsta fall jag kommit i kontakt med är de omtalade Nordmarksbarnen ("Folåsabarnen"). Jag berättade på bloggen den 6 november om mitt möte med ett av dessa barn, 18-åriga Melinda. Hennes berättelse var ännu ett fruktansvärt bevis på hur barn får hela sin uppväxt krossad på grund av övernitiska, okunniga eller jäviga tjänstemän och/eller politiker i socialtjänsten. Sådant kan vi inte acceptera i ett rättssamhälle.





Diskussion om tiggare även i Mark

2013-11-10

Det är inte bara i Borås som diskussionens vågor går höga kring tiggare från andra EU-länder. Denna vecka har Markbladet en stor artikel om två tiggare från Rumänien som återkommit till Kinna efter en tids bortovaro, och nu har byggt ett nytt läger. Av artikeln framgår att samma tiggare tidigare fått hjälp från kyrkor och andra, bland annat med pengar till hemresa. Men nu har de alltså återvänt till Kinna. Det har fått Kai Serholt, företrädare för en av de engagerade församlingarna, Staden på Berget, att i Markbladet deklarera att det inte blir något mer stöd till tiggarna eftersom man "sade tydligt till dem att inte komma tillbaka". Församligen tycker att tiggarna "missbrukat ett förtroende" eftersom man samtidigt lovat att försöka hjälpa tiggarna på plats i deras hemland i stället.

Jag ringde upp Kai Serholt och pratade med honom i kväll för att få informationen direkt från källan. Han berättade att det bara är någon månad sedan man med hjälp av insamlad kollekt var med och finansierade kostnaden för hemtransport för en grupp tiggare från Rumänien. Det var församlingarna Staden på Berget och Pingskyrkan som tillsammans med generösa privatpersoner och Rumänienhjälpen stod för stödet. Man gjorde då också klart för rumänerna att tiggeri inte var ett lämpligt sätt att försöja sig och att man inte ville att de skulle komma tillbaka till Mark för att tigga. I stället ville man med hjälp av redan pågående missionsverksamhet i Ukraina och Ryssland undersöka möjligheten att hjälpa dem på plats i Rumänien. "Vi vill ge dem ett fiskespö i stälet för en fisk" som Kai Serholt uttryckte saken i telefon till mig. När tiggarna ändå återvände till Kinna efter så kort tid vill inte församlingen engagera sig mera. Serholt berättade också att det verkar som om "generösa privatpersoner" nu ordnat så att de rumänska tiggarna i Kinna, idag 4 till antalet, fått plats på vandrarhem. Vilket han menar bara permanentar problemet i stället för att lösa det.

Kommunledningen i Mark är enligt Markbladet tydlig med att dessa tiggare inte kommer att få annat än eventuell nödhjälp från kommunen. "De har själva tagit sig hit, de har kommit hit för att tjäna pengar" fastslår kommunalrådet Margareta Lövgren (M). Socialnämndens ordförande, Per-Olof Hermansson (KD) håller samma linje och avvisar tanken på att ställa upp baracker för boende eller ge liknande hjälp.

Det som händer i Mark visar att problemen med tiggeri och hur detta ska hanteras sannolikt snart finns i alla svenska kommuner.




Tisdagens frukostträff om det förbättrade företagsklimatet i Mark

2013-11-07

Jag hann inte blogga om det välbesökta frukostmötet med företagare från Mark som Minab och Marks kommun anordnade i tisdags. Temat var det kraftigt förbättrade företagsklimatet i Mark enligt Svensk Näringslivs ranking. Även Företagarnas näringslivsranking visar en kraftig förbättring i Mark så det mesta tyder på att det blivit bättre. Kul, eftersom det är växande företag som är det enda som kan skapa de jobb som i sin tur skapar resurser till välfärden!

En stor del av förbättringen i Mark handlar om kommunens service och tjänstemännens attityder. Här har vår moderatledda kommunledning under kommunstyrelseordföranden Margareta Lövgrens ledning gjort ett bra jobb! Och detta att medverka till att förbättra företagsklimatet var ju också ett av markmoderaternas vallöften både 2006 och 2010.






Minskad sjukfrånvaro ger Sjuhäradskommunerna 170 miljoner extra

2013-10-23

Alliansens sjukförsäkringsreform gör att svenska kommuner och landsting i år får 11 friska miljarder i återbetalning från försäkringsbolaget AFA på grund av att sjuktalen i landet minskat så kraftigt. Sjuklönekostnaderna minskar och det gör att svenska kommuner och landsting får tillbaka tidigare för mycket inbetalda försäkringspremier.

För våra sex kommuner i riksdagsvalkretsen handlar det om hela 170 miljoner i återbäring. Borås är den stora vinnaren i Sjuhärad, hela 93 friska miljoner betalas tillbaka till kommunen. Men övriga kommuner går inte lottlösa. Bollebygd får drygt 5 miljoner, Mark 32 miljoner, Svenljunga 9 miljoner, Tranemo 10 miljoner och Ulricehamn drygt 9 miljoner kronor. Detta är oerhört viktiga tillskott. Samtidigt stärks också Västra Götalandsregionen som får tillbaka över en halv miljard kronor som exempelvis kan tillföras sjukvården.

Jag kommer att uppmärksamma detta i flera lokala debattartiklar, och i dag har jag detta debattinlägg i Markbladet med anledning av att Marks komun får 32 friska miljoner i återbetalning:


Minskad sjukfrånvaro ger Marks kommun 32 miljoner extra

Inom kort kommer ett välbehövligt extra tillskott på uppemot 170 miljoner kronor till kommunerna i Sjuhärad. Och sjukvården i Västra Götalandsregionen får samtidigt ett tillskott på över en halv miljard!

Sedan 2006 har sjukfrånvaron i Sverige minskat med närmare 250 000 personer tack vare tidiga insatser genom sjukförsäkringsreformen. Människor som varit sjukskrivna i många år har äntligen fått stöd och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Detta är framför allt en mänsklig framgång, men det innebär också att kostnaderna för sjukfrånvaro har minskat. Sedan 2009 har försäkringsbolaget AFA därför kunnat återbetala försäkringspremier till kommuner och landsting på sammanlagt 28,4 miljarder! I år får kommunerna dela på 8 miljarder, och landstingen får tillbaka ungefär 3 miljarder. Efterlängtade pengar som kan användas för att stärka välfärden.

Marks kommun får ungefär 32 miljoner i återbäring i år, vilket betyder väldigt mycket för kommunens ekonomi.

Fram till 2008 betalade kommuner och landsting sammanlagt in ungefär 5-6 miljarder per år i avgifter till AFA-försäkringarna. I år kommer kommuner och landsting alltså att få tillbaka ungefär 11 miljarder kronor, och prognosen är att den kan bli lika mycket nästa år. Tydligare kan det inte visas att svenska kommuner och landsting tjänar på Alliansens politik för minskat utanförskap och lägre sjuktal. Det är inte bara skatteintäkterna från kommunalskatten som ökar när fler kommer i arbete, kostnaderna för sjukskrivningarna minskar också.

Detta illustrerar också vad som händer om vi backar tillbaka politiken och ökar sjuktalen igen. Det kommer direkt att gå ut över välfärden. Då får kommunerna börja betala dyrt för ökande sjukskrivningar i stället för att få pengar tillbaka. Och skatteintänkterna minskar.

Alliansen för en ansvarsfull politik som håller över tid. Välfärden värnas genom att fler kan jobba och betala skatt vilket i sin tur stärker välfärden. Konstigare är det faktiskt inte.

Jan Ericson, Ubbhult
Riksdagsledamot (M)





Hårt arbete har skapat bättre företagsklimat i Marks kommun

2013-10-13

I den senaste rankingen av företagsklimatet från Svenskt Näringsliv klättrade Marks kommun från plats 220 till 165 av Sveriges 290 kommuner. Och i den ranking av Företagarna och UC som presenterades förra veckan klättrade Marks kommun från plats 121 till plats 17 i år. Det gör att Mark nu har det i särklass bästa företagsklimatet i Sjuhärad och kommunen ligger dessutom som sagt bland de bästa kommunerna i hela landet.

Det har tagit tid att komma hit. Under början av 200-talet och fram tills för bara några år sedan var företagen mycket missnöjda med företagsklimatet och Mark låg fast förankrat bland de 100 sämsta kommunerna i landet.

Markmoderaterna har i sina valmanifest både 2006 och 2010 haft ett bättre företagsklimat som en särskilt prioriterad fråga. Och efter ett målmedvetet arbete har kommunen lyckats vända den negativa trenden. Jag vill särskilt rikta ett stort grattis till kommunstyrelsens ordförande Margareta Lövgren (M) och till kommunchefen Haleh Lindqvist som har haft en viktig roll i arbetet för ett bättre företagsklimat.

Men främst är det Marks kommun som är att gratulera. Det är bara ett bra företagsklimat och goda entreprenörer som kan skapa arbete och tillväxt och få vår kommun att växa.




Kampanjande på Skene Marten

2013-09-14



Under förmiddagen idag var jag med Markmoderaterna och kampanjade på Skene Marten. Även i år finns vi på två olika ställen på marknaden för att bli mer lätttillgänliga för besökarna. På vänstra bilden har vi just fått upp alla banderoller och allt material och Markmoderaternas gruppledare Tomas Johansson är redo att träffa dagens besökare. På högra bilden Moderaternas kommunalråd Margareta Lövgren. I bakgrunden har Marks nya MUF-förening sitt eget bord och värvningen av nya medlemmar rullar på för fullt under ordföranden Maria Zetterbergs ledning. Moderaterna tänker vinna kampen om väljarnas förtroende i Mark!




Dags att forma Markmoderaternas lag för nästa mandatperiod

2013-09-05

Dags så att ta ett stort kliv från det amerikanska presidentbesöket till mer vardagsnära politiska frågor.

Vi senaste årsmötet för Markmoderaterna fick jag fortsatt förtroende att vara ledamot och vice ordförande för valberedningen för att forma det moderata laget i Marks kommunpolitik efter nästa val. I detta uppdrag ingår att skapa en bra mix av politisk erfarenhet och nya friska moderata krafter. I takt med att partiet växer, inte minst i Mark, behövs dessutom hela tiden ett tillflöde av nya moderata krafter. Vi har därför denna annons i Markbladet den här veckan. Är du kanske själv intresserad? Hör av dig till mig eller mina kolleger så berättar vi mer!






Gränsöverskridande moderatsamverkan

2013-05-24

Sedan några år har Mark, Härryda och Bollebygd ett mer utvecklat samarbete mellan kommunerna. Och det gäller även moderaterna som parti. Alla tre kommunerna har idag moderata kommunstyrelseordföranden, och det underlättar givetvis samarbetet ytterligare.

Kommunpolitikerna i de tre kommunerna träffas regelbundet, både för gemensamma möten och för att umgås och ha trevligt. I kväll vad det Markmoderaternas tur att ordna en trevlig kväll med mat och dryck, denna gång vid Hedgärdessjön i Skene.

På bilden fångade jag mina moderata kolleger, Margareta Löfgren, kommunstyrelseordförande i Marks kommun, Christer Johansson, kommunstyrelseordförande i Bollebygds kommun och Annette Eiserman-Wikström, kommunstyrelsordförande i Härryda kommun.






Elevbesök i riksdagen

2013-05-16

I dag hade jag besök från Ängskolan i Skene. Det var skolans elevstyrelse som besökte riksdagen, tillsammans med två av sina lärare. Jag tog med dem på en rundtur och dessutom lyssnade vi på en del av riksdagens frågestund där ledamöter kan ställa frågor till olika ministrar.






Kraftigt förbättrat företagsklimat i Mark

2013-04-24

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet visar att Marks kommun i år klättrar hela 55 placeringar till en 165:e plats. Efter många år av riktigt usel placering kommer nu Marks kommun på en i vart fall anständig plats. År 2011 återfanns Mark på en skamlig 251:a plats, förra året förbättrades positionen till 220, och i år alltså till en 165:e plats.

Moderaterna i Mark har under många år arbetat hårt och målmedvetet för att stärka företagsklimatet, inte minst genom att öka kommunens service och förbättra de kommunala tjänstemännens och politikernas attityder och förståelse för företagens behov. Utan företag blir det inga nya jobb, och utan nya jobb får vi inte en växande kommun.

Jag har detaljgranskat Marks siffror och kan konstatera att det är extra trevligt är det att Marks kommun förbättrar sin placering på nio av elva punkter. Särskilt stora förbättringar finns inom området "tillämpning av lagar och regler" där Mark låg nästan sist 2011 (284:e plats av 290+ kommuner), men nu finns på plats 200. Stora förbättringar syns också när det gäller kommunpolitikernas attityder till företagande, tillgång till kompetens och service till företag. Medias attityder har den allra största förbättringen. Konstigt nog har både allmänhetens och skolans attityder till företagande försämrats, men skolans attityder till företagande ligger ändå på en hög nivå, plats 99 i rankingen.

Det är alltså en bred förbättring som syns i årets siffror. Nu går vi vidare för att förbättra oss ytterligare. Med den företagartradition som finns i Mark så borde kommunen kunna placera sig i vart fall bland de 50 bästa kommunerna i landet. Det är ett klart rimligt delmål.




Varg dödade 11 får nära Ubbhult

2013-04-19

Vargen sprider sig över landet, och den senaste tiden har vi fått klart för oss från experter att ett nytt vargrevir sannolikt är på väg att bildas i Marks kommun. Den senaste tiden har det gjorts ett stort antal vargobservationer.

Natten till torsdagen drabbades två djurägare nordväst om Sätila av ett omfattande vargangrepp och 11 får dödades. Läs mer i Borås Tidning och Radio Sjuhärad. TT-klippet ovan är från Aftonbladet, vilket visar att attacken var så pass omfattande och skedde så långt söderut i landet att det blev en riksnyhet.

För inte så länge sedan kunde vi läsa om hur en varg tog en hund som låg och vilade på gårdsplanen utanför huset i Ucklum utranför Stenungsund. Ägaren lyckades få vargen att släppa hunden, som dock blev svårt skadad, men överlevde. Även i Hälsingland har sällskapshundar blivit vargens byte när de rastats nära huset. Oron växer nu bland många hundägare i våra samhällen. Vågar man släppa ut familjens hunden lös i trädgården, eller skicka ut barnen att rasta hundarna i skogen?

Jag har tidigare deltagit i debatter om vargjakt och rovdjurspolitik, och även kommenterat saken på bloggen. Det är en svår fråga. I grunden tycker jag det är positivt att de svenska rovdjuren finns i vår natur. Men det ska vara i lagom mängd och på rätt platser. Varje år föds hundratals vargvalpar som måste söka nya revir. Alltför många vargar tvingar djuren närmare bebyggelse, tamdjur och människor. Det är ingen bra utveckling. Därför är jag övertygad om att det behövs en viss jakt på varg - noga kontrollerad och i rätt områden, och en jakt på utvalda individer.

I dagsläget har Förvaltningsdomstolen stoppat den selektiva jakten på varg i Sverige efter begäran från tre svenska djurskyddsorganisationer, WWF, Svenska Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen. Jag tror tyvärr det kommer att öka motståndet mot varg på landsbygden och öka tjuvjakten. Dessutom har EU-kommissionen lagt sig i det mesta som rör den svenska vargstammen. Allt från antalet vargar vi ska ha i Sverige till licensjakt, förvaltningsplan och det vetenskapliga underlaget. Kommissionen har till och med velat detaljstyra Sveriges hantering och till och med pekat ut enskilda forskare som man menar borde involverats i arbetet. Det är märkligt att EU ska ha synpunkter på hur många vargar det ska finnas i Sverige och hur vi organiserar vår egen jakt. Vargen är ju inte alls utrotningshotad om man ser helheten i Europa, det finns massor av varg av samma slag i nordöstra Finland och i norra Ryssland i områden där ingen bor. Sverige delar för övrigt delar av sin vargstam med Norge. Inget land "äger" sina rovdjur utan de flyttar sig över gränserna precis som de vill.

Jag menar att djuromsorgen inte bara får gälla vargen. Även sällskapshundar har rätt att leva och slippa blir skadade eller dödade av rovdjur. Samma sak gäller andra tamdjur som exempelvis får och renar. Var finns djurrättsargumenten för att acceptera att en omfattande vargstam dödar och skadar massor av tamboskap, och att halvdöda får tvingas lida i sina hagar tills deras ägare hittar dem dagen efter vargattacken och äntligen kan avliva dem så de slipper sina plågor? Varför anses bara vargen ha ett värde och inte övriga djur som tar skada av vargens framfart? I stora delar av Sverige är fåren dessutom en viktig nyckel för att hålla landskapet öppet. Att stängsla ute vargen är mycket svårt och oerhört kostsamt. När allt fler fårfarmare ger upp på grund av för svåra rovdjursangrepp så riskerar det svenska landskapet att växa igen. Det är i sin tur ett hot mot biologisk mångfald och hotade arter.

Vargdebatten måste föras på ett balanserat sätt. De nordligaste 55 procenten av landet är redan fredade från varg på grund av konflikter med renbetesområdena. Resterande delar av landet är mer tätbefolkade med omfattande djurhållning. Dessa näringar har rimligen samma rätt att slippa vargangrepp som rennäringen i norr. Moderaterna vill ha en lagom stor vargstam på rätt platser i landet. En stam på 180 vargar räcker för att skapa en livskraftig vargstam i Sverige utan inavel. Jakt på varg är en nödvändighet om den svenska vargstammen ska kunna hållas på en lagom nivå där man även tar hänsyn till människor och tamboskap på landsbygden. Jag tror opinionen i vargfrågan kommer att svänga i takt med att vargen sprider sig över landet. Det är en sak att sitta i centrala Stockholm och ha kräva en mycket stor vargstam i landet, men för oss som bor på landet är det faktiskt inte alls lika självklart.




Logiskt att misstänka tjänstefel bakom socialtjänsskandalen i Mark

2013-04-09

I dag kommer beskedet att den tidigare ordföranden i Socialnämnden (S) och fyra tjänstemän i Marks kommun har delgetts misstanke om tjänstefel i samband med att två fosterbarn omplacerades hösten 2009. Enligt media väntas åklagaren väcka åtal till hösten. Jag är inte förvånad över detta, med tanke på att socialnämndens beslut allvarligt har skadat de berörda barnen, kanske för hela livet. Det moraliska ansvaret kan ingen domstol i världen kompensera.

Detta är tyvärr bara en av flera skandaler inom socialförvaltningen i Mark föregående mandatperiod. Flera familjer har drabbats hårt av socialnämndens och socialförvaltningens godtyckliga och omfattande utredningar, där det efter lång tid visat sig att det inte fanns något att anmärka på. Men familjerna i fråga har drabbats svårt, både mänskligt och ekonomiskt. Sedan maktskiftet i kommunen 2010 försöker Alliansen reda upp kaoset inom socialförvaltningen. Men jag anser att de drabbade familjerna också i den mån det är möjligt måste gottgöras av kommunen.

Jag välkomnar en rättslig prövning av vilka krav man rimligen måste ställa innan en socialtjänst och socialnämnd drar igång en mycket omfattande utredning av en familj, en utredning som i förlängningen kan ödelägga både vuxnas och barns liv. Socialtjänsten måste givetvis alltid vara skyldig att utreda alla fall där ett barn misstänks fara illa. Men ska de allra mest långtgående åtgärderna verkligen kunna dras igång godtyckligt efter enbart lösa anklagelser från någon enskild person som kanske är i personlig konflikt med någon av föräldrarna? Rimligen borde det krävas en objektiv och grundlig rimlighetsbedömning innan man skickar en familj till ett utredningshem eller rent av i "förebyggande syfte" omhändertar eller flyttar barn medan utredning pågår. Det är ett minimikrav i ett rättssamhälle.




Skärpta regler för raketer och fyrverkerier i Marks kommun

2013-03-02

Jag har under många år engagerat mig för att skärpa regelverket för fyrverkerier och raketer i Marks kommun. Bakgrunden är givetvis att jag sedan 2005 är hundägare och en av våra tre hundar är helt skräckslagna på nyår, och även de andra två är rädda för allt smällandet. Många andra hundägare jag talat med eller känner personligen vittnar om samma sak. Detsamma gäller för övrigt för många hästar och en del andra djur, liksom sannolikt även många vilda djur som känner skräck för allt smällande. Även människor kan känna oro eller skräck för allt smällandet, inte minst äldre människor och männsikor som flytt från krig i andra länder.

Självklart ska man inte förbjuda fyrverkerier, det är en svensk tardition, inte minst på nyår. Men jag har aldrig förstått varför man ska skjuta fyrverkerier i flera dagar både före och efter nyår, det borde räcka med timmarna runt tolvslaget på själva nyråsafton. Då kan djurägare och andra som har problem med skjutandet planera och skydda sina djur under denna begränsade tid. I dag riskerar man skräckslagna hundar varje liten hundpromenad flera dagar både före och efter nyårsafton. Det känns mycket onödigt. Ett flertal kommuner runt om i landet har redan infört tidsbegränsaningar. Vill man sedan ha ett fyrverkeri i samband med en fest eller liknande på andra tider eller dagar får man söka tillstånd hos polisen. Så är det redan idag i detaljplanelagt område, och det är oftast inget problem.

Marks kommun har nu behandlat två medborgarförslag som vill begränsa skjutandet med raketer och fyrverkerier. I måndags när Markmoderaterna hade gruppmöte kritiserade gruppen det förslag tjänstemännen lagt fram, där man föreslog avslag på dessa medborgarförslag. Den moderata gruppen ville att frågan skulle hanteras annorlunda och att tidsgränserna skulle skärpas. Och när kommunstyrelsen hade sammanträde häromdagen så visade det sig att politikerna där var av samma mening. Nu föreslås att kommunfullmäktige ska skärpa ordningsstadgan så att man bara får skjuta fyrverkerier och raketer mellan 16 och 24 nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. En rimlig avvägning (fast rent logiskt får man nog utsträcka tiden till 01 på nyårsdagen. Fyrverkerierna lär ju inte upphöra på tolvslaget utan oftast börja då....).

Att det inte går att kontrollera efterlevnaden av tidsgränserna är en sak, men så är det med mycket av reglerna i kommunens ordningsstadga. Polisen i Mark är för övrigt också positiva till skärpta regler. Kanske kan skärpta regler också skapa en bredare samhällsdiskussion och skärpa medvetandet om baksidan med fyrverkerierna?




Frågan alla ställer sig...

2013-02-12



(Från Radio Sjuhärad idag)




Snabb leverans!

2013-02-06

I går hade jag ju ett debattinlägg i Borås Tidning om vikten av att minska lärarnas administrativa börda, och i dag har jag en liknande artikel i Markbladet. Bland de förslag jag hade fanns att minska omfattningen av Individuella utvecklingsplaner (IUP) och skriftliga omdömen. Detta är frågor både jag själv och andra lyft i samtal med utbildningsdepartementet. Inte hade jag trott att jag så snabbt skulle få leverans!
Samma dag som artikeln publicerades i Markbladet meddelar utbildningsministern just att IUP och skriftliga omdömen avskaffas från årskurs sex, och att de förenklas och endast ges en gång per år för tidigare årskurser! Främsta anledningen för avskaffandet från årskurs sex och uppåt är att vi nu infört betyg från årskurs sex, vilket gör övriga dokument onödiga.

Mycket glädjande besked med andra ord, och jag vet att stora delar av lärarkåren är nöjda med dagens besked. Samtidigt finns det mer administration som lärarna tvingas utföra som säkerligen skulle kunna förenklas. Arbetet med förenklingar måste fortsätta så det blir mer tid för lärarna att ägna åt undervisning!




Grattis Marks Gymnasieskola till riksgymnasium i basket!

2013-02-05

I dag meddelade Svenska Basketförbundet att Marks Gymnasieskola får ansvara för ett riksidrottsgymnasium i basket åren 2014-2017. Mark och Luleå blir därmed de enda två orter i Sverige som får detta förtroende. Jag säger stort grattis!

Basketförbundet skriver följande i pressmeddelandet: "Luleå och Mark har bägge utpräglade elitmiljöer med lag i Basketligan dam och herr i orten eller nära. Dessutom har man också ett eller flera Basketetta-lag på respektive ort." "Marks kommun har visat att man vill medverka i den fortsatta utvecklingen av svensk basket och vi ser fram emot ett spännande och framgångsrikt samarbete" säger förbundsordföranden Hans von Uthmann till Borås Tidning.

"Vi vet att vi är bra, vi har producerat en Jonas Jerebko och nu har vi fått stämpel på att även basketförbundet tror att vi kan producera ytterligare Jonas Jerebko. Det är fantastiskt roligt för oss" säger Sofia Sjöstrand (FP) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Mark.




Trängselskatten i Göteborg ger både vinnare och förlorare i Mark

2013-01-04

I dag besökte jag min frisör i Göteborg som jag anlitat under många år. Men kostnaden för en klippning hade denna gång ökat med nära 10%. Och det var inte frisören som höjt priset utan trängselskatten som gjorde kostnaden högre. Dessutom var parkeringsavgiften höjd. Totalt 10% dyrare att klippa sig är kanske inte så farligt, men för frisörer och andra tjänsteföretag eller butiker i centrum som säljer varor till bilburna kunder finns en uppenbar oro för att trängselskatten ska få människor att handla eller köpa tjänster från företag som finns utanför trängselskattespärren. Särskilt som företagare i City ofta redan har höga hyreskostnader för sina butiker, och redan har svårt att klara konkurrensen med stormarknaderna utanför stan

Kanske upptäcker göteborgspolitikerna en dag att trängselskatten inte direkt var den bästa insatsen för att gynna den lokala handeln.

Markbladet hade ett helt uppslag om trängselskattens betydelse för markborna i senaste numret. Man hade också mina kommentarer i en särskild ruta (klicka på bilden för att läsa). Det mesta känns igen från mina tidigare blogginlägg och vår mycket uppmärksammade moderata debattartikel i Göteborgs-Posten i oktober.

Samtidigt finns det säkert både vinnare och förlorare på trängselskatten i Mark. För markbor som måste pendla med bil blir det betydligt dyrare att ta sig till jobbet även om trängselskatten då oftast är avdragsgill. Samtidigt kan det finnas fördelar för handeln i Mark om fler markbor tar bilen till Skene eller Kinna i stället för Göteborg för att göra sina inköp. Överhuvudtaget tror jag handeln runt Göteborg kommer att få ett uppsving på Göteborgsbutikernas bekostnad. Det kan säkert gynna Kungsbacka, Kållered, Mölndal, Partille och Kungälv, men kanske också Borås. Kanske kan vi också få se en starkare nyetablering av företag på orter utanför trängselskattezonen? Framtiden får väl utvisa hur effekterna blev. Men fortfarande tror jag på idén att pröva ett annat alternativ till Västlänken (den dyra och ekonomiskt äventyrliga tågtunneln under Göteborg). Om man kan finna ett billigare alternativ skulle trängselskatten kunna lindras. Det är bara den politiska viljan som - i vart fall för tillfället - saknas för att pröva denna möjlighet.




Nytt skatteutjämningssystem har både vinnare och förlorare

2012-12-19

I dag presenterade regeringen ett nytt förslag till skatteutjämningssystem. Som alltid innebär förändringar att vissa kommuner tjänar och vissa förlorar. För att lindra effekten för de kommuner som skulle förlora skjuter regeringen till en extra miljard till systemet.

För Sjuhärad skulle effekterna överlag bli positiva. Räknat per invånare skulle Svenljunga tjäna mest, 1.899 kronor, vilket betyder runt 18 miljoner kronor. Bollebygd går plus 1.890 kronor, Mark 1.046 kronor, Tranemo 993 kronor och Ulricehamn 362 kronor per invånare. Borås är däremot förlorare och tappar 344 kronor per invånare. Även Västra Götalandsregionen tappar, med 324 kronor per invånare. Totalt innebär det att alla invånare i Sjuhärad tjänar på den sammanlagda förändringen, med undantag för invånarna i Borås som får en viss försämring.

Nu kommer förslaget att skickas ut på remiss fram till den 22 mars 2013. Det är väl ingen vild gissning att det kommer att bli både ris och ros från svenska kommuner, beroende på hur förändringarna slår, och att vissa kommer att uppfatta förändringarna som rättvisa, medan andra upplever dem som orättvisa. Det nya systemet planeras träda i kraft 1 januari 2014.




Företagare träffade politiker i Sätila

2012-10-05

I går var det ingen torsdagsvotering i riksdagen, vilket gjorde att jag precis hann hem i tid med flyget för sedan att kasta mig i bilen och köra de 1,5 milen till Sätila och delta i Företagarnas träff för företagare och ledande politiker. Träffen hölls på den nya fina krogen Båthuset i Sätilas nya centrum.

Det blev en kväll med många bra samtal om företagsklimatet i Mark och hur vi klarar utmaningarna att få kommunen att bli bättre på detta område. Mycket har blivit bättre, men mycket arbete återstår för att politiker, tjänstemän och företagare ska dra åt samma håll. Mycket handlar om bemötande, handläggningstider och kommunal service till företagen.

Jag fick också tillfälle att helt kort berätta lite om regeringens senaste budget och hur den gynnar Sjuhärad genom satsningar på infrastruktur och utbildning, särskilt Högskolan i Borås.

Med på träffen var också några ungdomar som går på Marks gymnasieskola och som just startat upp sina UF-företag. Jag kommer att följa dem med intresse i det fortsatta tävlandet.




Markmoderaternas vallöfte i vindkraftfrågan är uppfyllt

2012-08-03

De senaste veckorna har jag haft debattinlägg i flera tidningar tillsammans med Markmoderaternas ordförande Per-Erik Johansson, med anledning av beslutet i Marks kommunstyrelse rörande skärpta regler för vindkraftetablering i kommunen. Beslutet i Marks kommun uppmärksammades och fick beröm även på Borås Tidnings ledarsida den 18 juli.

De viktigaste inslagen i det nya beslutet är att det nu införs ett minimiavstånd från ett vindkraftverk till närmaste bostadshus på 1.000 meter, något som Markmoderaterna verkat för i många år. Dessutom begränsas maxhöjden för nya vindkraftverk, och gränsen för maximalt buller halveras och läggs på en lägre nivå än den som Naturvårdsverket slagit fast som maximinivå.

I debattartikeln hoppas vi att kommunstyrelsens beslut kommer att öka acceptansen för vindkraft i Mark. Vi tvingar fram ett större hänsynstagande till de kringboende, och det kommer också att minska motståndet mot ny vindkraft. Alla tjänar därmed på de nya riktlinjerna, både kommuninvånarna och vindkraftsbranschen. Vindkraft i bra vindlägen som inte stör kringboende är något positivt och kan ge ett tillskott av miljövänlig elenergi. Men hänsynen till människors boendemiljö måste alltid komma i första hand, och där får politikerna aldrig tveka.




Moderaternas vindkraftlinje segrade i Mark

2012-06-29

Kommunstyrelsen i Mark fattade nyligen beslut om att skärpa reglerna för vindkraftetableringar i kommunen, en fråga som diskuterats mycket och länge - inte minst efter planerna på en jättelik vindkraftpark nära Sätila, något som kommunen till sist stoppade. Men även andra lokala vindkraftprojekt har väckt diskussioner bland politiker och allmänhet.

Det viktigaste i det nya beslutet är att det nu införs ett minimiavstånd från ett vindkraftverk till närmaste bostadshus på 1.000 meter, något som moderaterna verkat för i många år. Dessutom begränsas maxhöjden och gränsen för maximalt buller sänks till en lägre nivå än den som Naturvårdsverket slagit fast som maximinivå.

(Fotot är från mitt besök uppe i turbinhuset på ett vindkraftverk på Varaslätten 2010)

Redan 2010 försökte Moderaterna få igenom en avståndsgräns på minst 1.000 meter, men detta avslogs då, bland annat med stöd av Socialdemokraterna. (Jag kommenterade detta på bloggen den 11 februari 2010). Moderaterna drev även frågan i valrörelsen 2010, och vi hade med gränsen på 1.000 meter som ett av våra vallöften, tillsammans med att vi ville stoppa den orimligt stora vindkraftparken i Sätila. Båda vallöftena är nu uppfyllda. I dag har Socialdemokraterna dessutom glädjande nog gjort helt om och stöder den moderata linjen om 1.000 meters minimiavstånd, vilket därmed har en stor majoritet av politikerna bakom sig.

Min övertygelse är att kommunstyrelsens beslut kommer att öka acceptansen för vindkraft i Mark. Vi tvingar fram ett större hänsynstagande till de kringboende, och det kommer också att minska motståndet mot ny vindkraft. Alla tjänar därmed på de nya riktlinjerna, både kommuninvånarna och vindkraftsbranschen.

Läs mer om mitt engagemang i vindkraftfrågan här!




Sunt förnuft segrade - Mark satsar inte pengar på genuspedagoger

2012-06-26


I går tog kommunfullmäktige i Mark det kloka beslutet att säga nej till vänsterpartiets förslag att anställa en genuspedagog i kommunen. Jag kritiserade ju detta förslag för en tid sedan (bloggen 29 maj), där jag tyckte att det vore en märklig prioritering när det är ont om pengar. Jag beskylldes då av Pelle Pellby (S) för att "ha en stor käft" för att jag hade synpunkter i frågan (BT-klippet till vänster). Nu visar det sig att det fanns en majoritet bland kommunens politiker för min linje, och det glädjer mig. (S) och (V) röstade tyvärr envist för att anställa en genuspedagog, men att dessa två partier inte klarar att prioritera vad som är viktigast i en pressad ekonomisk situation är väl bekant så jag är inte särskilt förvånad. Tur att det finns andra partier i Mark som kan ta ansvar.

Borås Tidning skriver i en artikel idag att beslutet är förvånande, eftersom Mark tidigare haft en genuspedagog "vars arbete lyckades väl". Jag vet inte vad BT grundar detta påstående på, jag har inte vare sig hört eller läst något om några viktigare effekter av detta arbete i vår kommun.
Å andra sidan är jag inte beredd att säga att genuspedagoger alltid skulle vara meningslösa, det är inte det saken gäller. Nej, för mig handlar det bara om något så enkelt som att prioritera vad som är viktigast när man inte har obegränsat med pengar. Och då lägger jag heller pengarna på en undersköterska i äldreomsorgen än på en ny genuspedagog. En majoritet av Marks politiker verkar tycka likadant.




Apropå det här med kommunala prioriteringar...

2012-06-03

I senaste numret av Markbladet kan man läsa att Socialnämnden begär ett budgettillskott på 33 miljoner för 2013. Där finns också några citat från Anita Lomander (S), vice ordförande i Socialnämnden, som säger "Vi kan inte ta bort mer. Men allt i kommunen kan inte vara lika viktigt". Hon får medhåll av Lars Brickzén, tillförordnad socialchef som säger att "Det måste till en diskussion i kommunstyrelsen och fullmäktige. Vad är viktigast att tillgodose i Mark?" De har med andra ord samma grundsyn som jag, nämligen att politik faktiskt handlar om att prioritera - vilket också innebär att prioritera bort.

Jag avstår från att ha någon uppfattning i detalj om hur Marks kommun ska hantera Socialnämndens ekonomi, eller hur stora tillskott det eventuellt kan bli aktuellt att tillföra. Detta får kommunpolitikerna sköta. Men till Anita Lomander kan jag bara säga att hon får ta ett snack med Pelle Pellby. Han verkar av artikeln i Borås Tidning att döma tycka att en ny genuspedagog är lika viktigt som att lägga mer pengar på socialnämnden. Det tycker inte jag!

Undrar förresten om Pellby även tycker att partikollegan Anita Lomander "har en stor käft" när hon i likhet med mig kräver tydliga kommunala prioriteringar?
När jag ändå håller på måste jag ge Anita Lomander (S) ytterligare lite beröm. I samma artikel i Markbladet verkar hon ha en mycket klok syn på frågan om att höja kommunalskatten. Alliansen avvisar som bekant detta, medan Pelle Pellby (S) tidigare föreslagit just en höjning av kommunalskatten. Det är därför lite förvånande att höra Anita Lomander säga att "En kommunalskattehöjning slår hårdast mot dem som tjänar lite. Det är inte ett skattesystem som utjämnar". Exakt så är det, kommunalskattehöjningar är de skattehöjningar som slår allra hårdast mot personer med låga inkomster. Höjd kommunalskatt skjuter dessutom bara problemet framåt i tid, och gör samtidigt Marks kommun mindre attraktivt att flytta till. Tydliga politiska prioriteringar av vad som är viktigast för Markborna är den enda långsiktiga lösningen.




Dags att skicka Pelle Pellby (S) på charmkurs?

2012-05-31

Reaktionen på mitt blogginlägg i förrgår lät inte vänta på sig. Borås Tidning har en artikel om min kritik mot oansvariga kommunpolitiker som inte klarar att prioritera vad som är viktigt och därmed också raserar sina kommuners ekonomi. Sedan tvingas man antingen höja kommunalskatten eller kommer till staten och vill ha extra statsbidrag.

Borås Tidning vinklar givetvis artikeln ganska ordentligt, jag vet väl inte riktigt om jag "gick i taket" över frågan, var och en får väl läsa blogginlägget och bedöma själv. Jag tyckte dock att frågan om genuspedagog var ett bra sätt att illustrera vikten av att kommunpolitiker klarar att prioritera det som är viktigast. Och jag tycker att en anställd i äldreomsorgen är viktigare än en genuspedagog, och det står jag för. Men det är som jag skrev i blogginlägget kommunpolitikernas sak att prioritera.

Jag fick samtal hemifrån valkretsen i morse och skrattade gott när jag fick höra oppositionsrådet Pelle Pellbys reaktion. Pelle Pellby (S) visar inte direkt sin mest lugna och balanserade sida när han säger till BT att jag har en stor käft (!), och irriterar sig över att jag tycker saker "om alla, alltid och oavbrutet". Han kritiserar enligt artikeln särskilt att jag tycker till om Marks kommuns arbete och kommunpolitiker rent allmänt.

Vad ska man säga? Jag kan bara konstatera att jag bor i Marks kommun och har exakt samma rätt som alla andra kommuninvånare att ha synpunkter på politiken och politikernas prioriteringar. Om Pelle Pellby gillar det eller inte bryr jag mig faktiskt inte nämnvärt om.

Däremot skrattar jag fortfarande så jag nästan får magknip åt att Pellby tappar fattningen så totalt över mitt blogginlägg. Men ett gott skratt förgyller ju dagen.


















Kommunpolitik handlar om att prioritera

2012-05-29

Innan jag blev kommunpolitiker i Marks kommun överklagade jag ett kommunalt beslut om att lämna ett stort ekonomiskt bidrag till studentkåren i Borås. Det handlade om 600.000 kronor, och jag fick rätt i domstol i min uppfattning att detta låg utanför den kommunala kompetensen och därmed stred mot kommunallagen. I kommunstyrelsen fick jag något år senare som nybliven ledamot nöjet att vara med om att besluta att stoppa fortsatt bidrag med hänvisning till den tidigare domen. Gissa om det kändes bra! Mitt överklagande räddade ett antal hundratusen kronor åt markborna.

För några år sedan överklagade min moderate kollega i Svenljunga, Johan Björkman, beslutet att investera 25 miljoner (!) av kommunala pengar på en byggnad för ett nytt mejeri i Kalv. Domstolen gav honom rätt och beslutade att kommunfullmäktiges beslut skulle upphävas med omedelbar verkan med motiveringen att det skulle innebära ett olagligt stöd till en enskild näringsidkare. Med tanke på Svenljunga kommuns svaga ekonomi ska nog invånarna vara synnerligen tacksamma för att det moderata överklagandet stoppade den mycket riskabla mångmiljonsatsningen.

I senaste numret av Markbladet läser jag att Marks kommun överväger eventuellt inrättande av en tjänst som genuspedagog i kommunen, efter förslag från Vänsterpartiet. Kostnaden skulle enligt Markbladet bli 417.000 kronor per år. Inget beslut är taget utan detta ska prövas i samband med budgetarbetet inför 2013. Med tanke på kommunens pressade ekonomi utgår jag från att man prioriterar bort denna utgift. Man kan inte på ett seriöst sätt hävda att man har brist på pengar, införa tillfälliga inköpsstopp och kräva kraftfulla effektiviseringar inom äldreomsorg och skola om man samtidigt satsar 417.000 per år på en genuspedagog. Det går helt enkelt inte ihop. Man får helt enkelt välja - en anställd mer i äldreomsorgen eller en genuspedagog. Kostnaden blir ungefär densamma.

Politik på alla nivåer handlar om att prioritera, både i stort och smått. Konstigare är det inte. Många av de kommuner som idag har dålig ekonomi har helt enkelt haft politiker som saknat förmågan att prioritera vad som är viktigast för kommuninvånarna. Då går det som det går.




Vänsterpartiet i Mark förolämpar låginkomsttagare

2012-05-10

Denna vecka har jag nedanstående debattsvar i Markbladet (som bytt ut min föreslagna rubrik mot en "snällare"...):


Alliansen tänker tvärtom

(Vänsterpartiet i Mark förolämpar låginkomsttagare)

Vänsterpartiet i Mark hånar öppet de familjer i kommunen som har en ansträngd ekonomi. I ett debattinlägg kritiserar man jobbskatteavdraget med orden ”Vis­serligen har den sänkta skatten inneburit ett inköp av en smartphone till den tonåriga dottern, en några tum större led-tv, några extra mugghållare i bilen och om det sparas ett tag även för en Thai­landsresa för familjen, kanske nästa år.”

Vilket förakt för de ensamstående föräldrar i Mark som kämpar för att få ekonomin att gå ihop!

Jobbskatteavdraget har gett den ensamstående mamman som arbetar som undersköterska nästan en extra mån­adslön varje år i ökad in­komst efter skatt. Jag tror inte denna ensamstående mamma känner igen sig i vänsterpartiets beskrivning och tvivlar starkt på att skattesänkningen använts till vare sig inköp av smartphone, led-tv eller Thailands­resa.

Däremot har kanske in­komstförstärkningen medfört att hon kunnat kosta på sig att köpa lite nya kläder till barnen, några extra jul­klappar eller kanske en liten semesterutflykt i sommar­sverige med barnen? Kanske känner hon sig lite mindre fattig?

Vänsterpartiets politik in­nebär att man ska klämma åt de med låga inkomster ge­nom att beskatta dem så hårt att de blir riktigt fattiga. Har man sedan tur kan man kanske få ett bidrag av samhället så man slipper svälta. Alli­ansen tänker tvärtom. Vi tycker att de med låga inkomster ska få behålla det mesta av sin lön och klara sin ekonomi utan att behöva söka bidrag.

Svenska låginkomsttagare är inte längre hårdast beskattade i världen, och med fler jobbskatteavdrag skulle un­dersköterskan få behålla än­nu mer av sin lön.


Jan Ericson, Ubbhult
Riksdagsledamot (M)





En dag på Ängskolan i Skene

2012-04-27



I dag har jag tillbringat en dag i den svenska skolan, närmare bestämt högstadiet på Ängskolan i Skene (där för övrigt vår Skolminister Jan Björklund själv gick en gång).

Jag var med på lärarnas morgonmöte, klassrådet i en sjua (bilderna överst), samt lektioner i matte, svenska, fysik och biologi. Jag fick också pröva min förmåga att lösa några matematikuppgifter (bilden till vänster) samt ett förhör i genetik. Jag fick godkänt, så uppenbarligen finns i vart fall lite kvar av de kunskaper jag själv fick i högstadiet för 35 år sedan.

I fikarummet blev det också informella samtal med lärare om olika saker. De verkade överlag tycka att våra skolreformer var bra, men det är också tydligt att kommunala beslut och lokala resurser på varje skola har stor betydelse för resultaten. Jag kunde belåtet konstatera att alla lärare på Ängskolan har egen bärbar dator som underlättar undervisningen.

Ett aktuellt problem på Ängskolan är problemet att man inte får anordna extra aktiviteter och resor där eleverna ska betala en avgift själva. Det förstör möjligheterna för många uppskattade utflykter, läger och aktiviteter, eftersom skolan inte har möjlighet att betala allt. Detta är en fråga som borde debatteras mer politiskt. Förbudet är idag enligt min åsikt alltför långtgående och leder bara till att föreningar eller föräldrarna själva tvingas ta över ansvaret för att ordna aktiviteterna för att försöka kringgå reglerna.




Föräldrakooperativet Bybarna 20 år

2012-04-01

I går kväll var det stor fest i Ubbhults IF:s klubbstuga. Föräldrakooperativet Bybarna firade 20 år! 1992 startade Bybarna i Ubbhult av ett antal engagerade familjer. 1996 gick vi själva in i föreningen och fick på detta sätt den bästa tänkbara förskolan för våra barn. Åren 1996-2001 var jag kassör och styrelseledamot i föreningen. Det var mycket ideellt arbete, men oj så mycket man fick tillbaka i form av personalens engagemang och en fantastisk bra start för barnen.

Vid dagens fest var alla föräldrar och personal genom åren inbjuda, samt alla barn över 18 år som tidigare gått på Bybarna. Bybarna är ett bra exempel på hur man med engagemang och förenade krafter kan bygga en mycket bra verksamhet och få ut oerhört mycket mer för pengarna än vad en kommunal förskola brukar lyckas med. Bybarna är ett exempel på att det är bra med alternativa driftsformer inom skola, vård och omsorg.




Frukostmöte på Arbetsförmedlingen i Kinna

2012-03-16

Dagen startade med ett mycket välbesökt frukostmöte på Arbetsförmedlingen i Kinna, ett arrangemang riktat till företagare i kommunen, arrangerat av MINAB. På bilden berättar arbets- förmedlingschefen Jonas Ryhr om den service Arbetsförmedlingen kan ge till företagen när dessa vill rekrytera personal. Jag blir alltid glad när jag märker hur tydligt AF:s fokus har blivit just på att odla sina kontakter med näringslivet och hur företagens förtroende för AF samtidigt har ökat.

Som vanligt framkom också att Mark har lägre arbetslöshet än genomsnittet i riket, men att ungdomsarbetslösheten är hög (runt 15% i Mark). Arbetsförmedlingens personal bekräftade den tydliga kopplingen mellan misslyckande i grunskolan/gymnasiet och långtidsarbetslöshet bland ungdomar. För de ungdomar som har slutfört sin gymnasieutbildning är däremot chanserna goda att också hitta ett arbete.

Det blev en hel del diskussioner kring utbildning och företagens problem att hitta rätt arbetskraft. Inte minst finns det problem när det gäller mer ovanliga yrken som exempelvis vävlagare inom textilindustrin. Frågan engagerar mig givetvis extra mycket, eftersom jag är moderaternas ansvarige för just vuxenutbildningfrågor och kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad. Jag fick intressanta samtal med både arbetsförmedlare och företagsrepresentanter, och ser ett antal möjligheter för Marks kommun att profilera sig med utbildningar inomt extilindustrin, både inom gymnasiet och inom vuxenutbildningen. En idé jag själv drivit ett tag är att även försöka starta en utbildning i Mark inom ramen för Yrkeshögskolan, och gärna då en utbildning inom textilområdet. Vi har utrymme lokalmässigt för detta på Marks Gymnasieskola eftersom elevkullarna är mindre just nu. Jag har fått positivt mottagande av min idé hos både vårt kommunalråd Margareta Löfgren och hos kommunchefen, så jag hoppas det ska kunna leda till något bra framöver. Faktum är att flera av de stora textilföretagen i Mark just nu flyttar hem produktion från Kina och Baltikum till Mark igen! Det ställer givetvis krav på att man kan rekrytera rätt nyckelpersoner till produktionen.




Privatdrivna vårdcentralen i Fritsla populärast för tredje året i rad

2012-03-09

I dessa tider när politiska partier tävlar i avståndstagande mot all form av vård eller omsorg som drivs i privat regi känns det bra att kunna gratulera den privat drivna vårdcentralen i Fritsla till att för tredje året i rad (!) rankats som den bästa och mest populära vårdcentralen i Sjuhärad i Sveriges Kommuner och Landstings stora årliga mätning. För säkerhets skull ska väl tilläggas att denna privata vårdcentral fungerar precis som alla andra vårdcentraler i regionen, bekostas helt med skattemedel, är öppen för alla, och har samma patientavgifter. De flesta vet nog inte ens att vårdcentralen drivs av ett privat aktiebolag.

Alla minns kanske inte bakgrunden. Fritsla vårdcentral var nedläggningshotad och hade inte ens full bemanning. Regionen valde då att överlåta vårdcentralen till det privata företaget Medhelp. Dessa lyckades inte bara bemanna upp vårdcentralen utan även att skapa en väl fungerande verksamhet som uppskattas av allt fler patienter. Tack vare Medhelp finns vårdcentralen kvar i Fritsla, i annat fall hade den sannolikt varit nedlagd och patienterna hade fått ta sig till Kinna i stället.

Så återigen - driftsformen är ointressant, både när det gäller äldreboenden, skolor eller sjukvård. Att bara diskutera ägarformer leder diskussionen fel. Det viktigaste är kvalitén för elever, boende eller patienter. Den kan vara bra eller dålig, oavsett om verksamheten drivs i offentlig eller privat regi. Att jaga bort eller förbjuda privata företag att leverera vård eller utbildning vore en mycket dålig idé.




Politikerna i Mark måste sätta ned foten när det gäller vindkraften

2012-03-08

I dag har jag besökt Öxabäck och Spjutås för att på plats få en bild av ortsbornas oro för ökad vindkraftexploatering. Jag har också besökt de nya vindkraftverken i Prekebo, väster om Öxabäck, där jag bland annat gjorde en bedömning på plats av ljudnivån. Nära det verk som var igång var det en ganska kraftig ljudnivå, men även vid infarten till området, uppskattningsvis någon kilometer bort hördes ljudet från vindkraftverket tydligt. Min och markmoderaternas linje att förespråka minst en kilometers svstånd från ett vindkraftverk till närmaste bebyggelse känns väl avvägd. I Spjutås (Kappellabo) planeras vindkraftverk mindre än 500 meter från närmaste bostadshus. Det är inte rimligt!

I kväll håller Marks kommun ett informationsmöte om arbetet med hur lämpliga områden för vindkraft ska inarbetas i den nya översiktsplanen. Jag har tagit del av den tjänstemannautredning som kommer att presenteras i kväll, och kartan över möjliga vindkraftområden i kommunen. Jag är förvånad över att tjänstemännen uppenbarligen saknar lyhördhet för befolkningens och politikernas tydliga ställningstagande, och föreslår områden med uppenbara konflikter eller områden som redan avfärdats av kommunfullmäktige. Jag tänker då inte minst på Lygnersvider utanför Sätila där kommunen utbyttjade sitt veto mot den föreslagna vindkraftparken. Trots detta finns samma område nu inritat som möjligt utbyggnadsområde för vindkraft (omrpåde två på kartan nedan). Detta kommer dock rimligen att stoppas när den politiska processen tar vid, och samma sak lär gälla en del andra av de föreslagna områdena.



Politikerna i Mark måste nu sätta ned foten en gång för alla. Utbyggnaden av vindkraft får inte gå före kommuninvånarnas intressen av goda boendemiljöer, stoppa intressanta områden för ny bebyggelse eller förstöra viktiga naturvärden. Enda sättet att långsiktigt skapa acceptans i samhället för vindkraft är att den inte får en gräddfil där andra intressen alltid får stå tillbaka.




I dag besöker jag Öxabäcks Bygdelag för att diskutera vindkraft

2012-03-08

Pressmeddelande 2012-03-08

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


I dag besöker jag Öxabäcks Bygdelag för att diskutera vindkraft

I dag på förmiddagen kommer jag att träffa representanter för Öxabäcks Bygdelag för att diskutera vindkraftetablering. Bygdelaget är kritiska till hur vindkraftetableringen i Prekebo hanterats och är oroliga för fortsatt utbyggnad av vindkraften som man upplever "hotar landsbygdens attraktionskraft" som man skriver i ett brev till kommunalråden i Marks kommun.

Jag är övertygad om att vindkraften har en plats i det svenska samhället och att den kan ge ett bidrag till vår elproduktion. Men en förutsättning för att vindkraften ska accepteras i samhället är att den byggs på lämpliga platser och placeras på ett sådant sätt att inte kringboendes boendemiljöer påverkas negativt.

Vi såg ju liknande reaktioner i Ubbhult/Sätila där ortsbefolkningen till slut lyckades skapa opinion mot den omfattande vindkraftparken vilket ledde till att en majoritet i kommunfullmäktige sedan sade nej och utnyttjade kommunens vetorätt mot vindkraftparker. Moderaterna drev också ett nej mot vindkraftparken i Sätila som ett av sina vallöften i valet 2010. Från moderat sida har vi ju också i Marks kommun förgäves drivit linjen om ett minimiavstånd från ett vindkraftverk till närmaste permanentbebyggelse på en kilometer, något jag tycker vore högst rimligt.

Jag tycker det är värdefullt att träffa boende i Öxabäck för att lyssna på deras erfarenheter och tankar för framtiden. Att försöka hitta en balans mellan vindkraftexploatörernas och de närboendes intressen är i längden helt avgörande för vindkraftens framtid i Sverige.

Vid intresse är det möjligt för media att delta vid besöket i Öxabäck, kontakta då undertecknad enligt ovan för vägbeskrivning.





Här blev det andra bullar

2012-01-17

Moderaternas kommunstyrelseordförande i Mark, Margareta Lövgren, passade på att fylla 50 år medan jag var i Canada. Jag fick därför nöja mig med att gratulera på avstånd. Men väl hemkommen fick jag tips om att hennes omtalade bullbak, liksom att hon bjöd in alla Markbor på kaffe med dopp, uppmärksammades av TV4, som också visade Markbladets bilder i direktsändning. Klicka på bilden för att se inslaget, som kommer efter det inledande reklaminslaget!

De Sätilabor som på alla vis försöker stoppa vindkraftsutbyggnaden borde verkligen ta sig en funderare på vad de sysslar med. Har dessa människor inte fatta något av den pågående debatten om hotet mot vårt klimat och framtiden för våra barn? Om vi någon gång ska kunna vända detta krävs handling omgående - inte en massa tjafs och förseningar." Underförstått - de som drabbas personligen av Sveriges största planerade vindkraftpark skall vara tysta och acceptera stora intrång i sin närmiljö och acceptera sjunkande fastighetsvärden, och frivilligt avstå från sin demokratiska rätt att överklaga planerna. Allt i klimatpolitikens namn. Om man inte gör detta bär man skulden för att klimatet förändras och att detta drabbar våra barn.

Tyvärr fanns tendenser till detta synsätt även under samrådesmötet i Sätila nyligen, där Göteborg Energis företrädare i sin inledning påpekade att det visserligen kunde bli vissa försämringar av närmiljön för de som bor runt vindkraftverken, men att detta måste ställas mot den "stora globala klimatnyttan". Lätt att säga när man själv inte bor i närheten...

Jag känner alltmer att koldioxidhysterin börjar ta en riktigt otäck och odemokratisk utveckling. Oavsett vad man har för inställning till koldioxidfrågan och framtida klimatförändringar borde alla kunna vara överens om att i Sverige har vi en tradition av att värna rättsäkerheten och äganderätten. Med all respekt måste även klimatpolitiken respektera dessa värden. Det är faktiskt inte förhandlingsbart.



2009-07-10 Mark behöver sina deltidsbrandkårer

Marks kommun har beslutat att spara på räddningstjänstens verksamhet och minska bemanningen hos deltidsbrandkårerna i Sätila och Torestorp. Till följd av detta har samtliga deltidsbrandmän sagt upp sig. Ett något drastiskt beslut kan man tycka, men också ett bevis på att deltidsbrandmännen känner sig osäkra på om de i framtiden kommer att kunna sköta sina viktiga uppgifter som idag.

Jag tycker personligen att kommunens sparkrav som fördelats ut lika i procent över alla kommunala nämnder är olyckligt. Självklart måste man kunna prioritera. Räddningstjänst, skola och äldreomsorg borde inte behöva spara lika mycket som andra verksamheter, och dessutom är kommunens överskottsmål onödigt stort i de extrema tider vi just nu lever i. Kommunens besparingar borde kunna läggas på en lägre nivå och fördelas annorlunda.

Räddningstjänsten utgör en del av själva grunden i tryggheten för Markborna, och därför anser jag att de besparingar som föreslagits på deltidsbrandkårerna i Sätila och Torestorp är ytterst olyckliga. Jag oroar mig självklart som invånare i den nordvästa kommundelen, eftersom jag vet att en deltidsbrandkår i Sätila är oerhört viktig för oss som bor här. Jag vet att exakt samma oro finns i de södra kommundelarna runt Öxabäck Torestorp och Älekulla, där man också vill känna tryggheten i att räddningstjänsten snabbt kan vara på plats med komplett utrustning och personal för att rädda liv om något händer. En mindre styrka med begränsade resurser är inte alls samma sak, och avståndet från heltidsstyrkan i Skene till de yttersta delarna i nordvästra respektive södra kommundelarna är alltför stort för att det skall kännas acceptabelt.

Jag kommer att argumentera i den moderata kommunfullmäktigegruppen för att moderaterna skall stödja att sparkravet på Räddningstjänsten skall tas bort, och att deltidsbrandkårerna blir kvar i rimlig omfattning i både Sätila och Torestorp. Jag har idag också gått med i den
Facebookgrupp som min moderate partikollega Sven-Olof Carlsson startat för att rädda deltidsbrandkårerna i Mark. Hittills har 547 personer gått med sedan gruppen startades för en vecka sedan.



2009-07-10 SSU har höga tankar om min betydelse...

SSU i Södra Älvsborg som driver just nu en kampanj mot bland annat mig, i form av slarvigt uppklistrade affischer på elskåp (olagligt, ajabaja SSU!). På denna affisch som jag av en slump hittade utanför Skene lasarett påstås lösningen på ungdomsarbetslösheten i Mark vara att göra mig arbetslös som riksdagsledamot.

Tänk om det ändå vore så enkelt att häva den globala lågkonjunkturen och finanskrisen. Men tyvärr övervärderar nog SSU min personliga betydelse en smula. Jag vet inte riktigt om jag skall vara smickrad över att SSU tror att min blotta närvaro i riksdagen orsakat hela den globala finanskrisen och lågkonjunkturen? Däremot vet jag alldeles säkert att jag inte har ansvar för den stora mängd barn som föddes i slutet av 1980-talet.

I själva sakfrågan kan det vara intressant att titta några år bakåt i tiden. I juni 2006 var totala antalet arbetslösa ungdomar i Mark 398 stycken. Och det var mitt i en stark högkonjunktur. Dagens nivå, 450 stycken, beror givetvis mest på den globala lågkonjunkturen och finanskrisen, men också på att antalet ungdomar som lämnat skolan de senaste åren är rekordstort - betydligt större än 2006. Det är toppen på den stora ungdomspuckeln som föddes i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet som nu lämnar skolan och kommer ut på arbetsmarknaden. När det händer mitt i en lågkonjunktur så blir naturligtvis läget besvärligt.

Samtidigt är det ett faktum är att antalet ungdomar som anmälde sig som arbetssökande i Mark minskade från 398 personer våren 2006 till 232 personer våren 2008, trots att antalet ungdomar som kom ut på arbetsmarknaden samtidigt ökade. Kommande år minskar ungdomskullarna som kommer ut på arbetsmarknaden, och om då samtidigt konjunkturen vänder uppåt igen kommer vi att få se en helt annan situation än idag, med en ungdomsarbetslöshet som rimligen ligger långt under nivåerna 2008.

SSU borde för övrigt fundera lite på hur fler ungdomar skall få jobb om man höjer arbetsgivareavgiften för dem som anställer ungdomar? Det är ju det Socialdemokraterna vill göra. Hade de fått bestämma hade ungdomsarbetslösheten i Mark säkerligen varit högre än den är idag.

För övrigt talar vi egentligen om två olika saker. Siffrorna ovan visar antalet ungdomar som söker jobb. Alla dessa är inte arbetslösa, en del går i skolan och söker extrajobb, andra har redan ett arbete men vill byta. De siffror SSU använder omfattar alla de 450 ungdomar som sökt jobb. Av dessa är enligt Arbetsförmedlingens egen statistik 277 arbetslösa eller i olika åtgärder, övriga 173 är antingen studerande som söker extrajobb eller ungdomar som redan har någon typ av arbete men söker annat jobb. 86 av de 173 är "sökande med förhinder", dvs sådana ungdomar som inte kan ta ett arbete just nu. Det kan till exempel vara personer studerar, vistas utomlands eller som bestämt sig för att fortsätta med högre studier. Den verkliga arbetslösheten bland ungdomar är alltså inte alls så stor i Mark som SSU vill försöka påskina.



2009-06-02 Planerad vindkraftpark i Sätila väcker oro och starka känslor



I kväll har jag varit på samrådsmöte i Sätila rörande planerna från Göteborgs Energi att bygga en av Södra Sveriges största vindkraftparker i ett område norr om Lygnern, mellan Sätila och Ubbhult. Planerna omfattar 18 verk av den största storleken (150-180 meter höga).

De var tydligt att de boende i områdena närmast vindkraftparken känner mycket stor oro för störningar i form av buller och störande skuggor, samt är rädda för att deras bostäder skall sjunka i värde till följd av närheten till den stora vindkraftparken. Bland besökarna i övrigt fanns delade meningar om huruvida vindkraftparken är vacker eller ful, men helt klart kommer landskapsbilden norr om Sätila att påverkas ganska dramatiskt:

Bild från Ubbhult, badplatsen vid Stora Öresjön. Observera husen vid stranden till vänster på bilden, som är stora nybyggda villor. Det ger en bild av hur stora den senaste generationens vindkraftverk faktiskt är, trots att de står flera kilometer bort från badplatsen och att det är den lägre modellen på 150 meter som montaget visar.

Bild från vägen utanför Sätila. De stora gårdarna på andra sidan Storån skymtar som mycket små prickar nedanför vindkraftverken på åsen ovanför.



(Bilderna är fotomontage från Göteborg Energis hemsida.)


Min tro är att Göteborg Energi kommer tvingas minska ned vindkraftparken en del för att slippa protester från de närboende, och kanske kommer man också att välja 150-metersverk i stället för 180-meters för att störa landskaps- bilden mindre. Men protester och överklaganden kan nog ändå förväntas, för ingen närboende lär ju acceptera att värdet på den egna bostaden sjunker. Märkligt nog är annars att just detta inte är något som man tar hänsyn till vid miljöprövningen. Endast buller och störningar, samt effekterna på samhällets utveckling i stort beaktas, inte allmänhetens subjektiva bedömning att vindkraftverk minskar attraktionskraften hos näraliggande bostäder.

Marks kommun har precis beslutat om en policy för vindkraftetablering, efter en motion av Elise Benjaminsson som är moderat ledamot av kommunfullmäktige i Mark, och som själv drabbats av kraftiga störningar från ett annat vindkraftverk i Hökås utanför Hyssna i Marks kommun. De riktlinjer som finns i denna nya policy kommer att styra kommunens tillståndsgivning för vindkraftparken i Sätila. Det betyder bland annat att inga verk lär godkännas om de ligger närmare än 500 meter från en bostadsbyggnad. Om Göteborg Energi är kloka ser de till att avståndet blir större än så. De har ju allt att vinna på att Sätilaborna och Ubbhultsborna blir positivt inställda till vindkraftparken och kan ge goda referenser till framtida nya vindkraftparker på andra platser.

Jag kommer att följa den fortsatta av detta ärende mycket noga. Det är intressant att som riksdagsledamot kunna bevaka ett så här stort ärende på hemmaplan. Utgången kommer att ge en fingervisning om hur den planerade utbyggnaden av vindkraft i Sverige kan förväntas fungera. Om regeringens planer om vindkraftproduktion skall uppfyllas kommer det att krävas minst 3.000 nya vindkraftverk av största modell i landet enligt beräkningar som presenterades under kvällens föredragning. Om nu 18 vindkraftverk i Sätila skapar så stort motstånd är det svårt att se var man skall kunna bygga de övriga minst 2.982 vindkraftverken utan kraftigt motstånd från lokalbefolkningen. Personligen ser jag planerna på den extremt stora utbyggnaden av vindkraft i Sverige som ganska orealistiska. Jag fick också klara besked idag från Göteborg Energi att utan kraftiga skattesubventioner skulle inga vindkraftverk byggas överhuvudtaget. Vindkraft är ingen billig satsning för svenska folket, och jag är personligen mycket tveksam till att öka de statliga subventionerna ytterligare, vilket branschen kräver.

Jag kan för övrigt meddela att viljan att göra stora uppoffringar i den egna boendemiljön "för att motverka globala klimatförändringar" verkade något begränsad från dem som bor i närheten av den planerade vindkraftparken. Detta kommer jag att ha med mig som politiker när vindkraften diskuteras i olika sammanhang. Jag anser det helt orimligt att acceptera allvarliga lokala miljöskador eller intrång i människors boendemiljöer för en mycket diffus "global klimatnytta". Vindkraftparker måste utformas så att de närboende tycker att det känns acceptabelt, annars lär vindkraften inte ha någon framtid i Sverige.



2009-05-28 Socialdemokraterna i Mark måste också ta sitt ansvar

Socialdemokraterna styr Marks kommun med hoppande majoriteter, och det politiska läget är ganska komplicerat. I vissa politiska nämnder har Alliansen majoritet, i andra styr S och V. Ordförande för kommunstyrelsen är Pelle Pellby (S), och han har i flera artiklar gått ut med hårda utfall mot regeringen för att denna skulle"svika Mark".

I dag ger jag Pellby svar på tal i Markbladet, och påpekar bland annat att regering och riksdag faktiskt beslutat om extra stöd till kommunerna, vilket ger 18 miljoner extra till Mark nästa år. Men Pellby och Socialdemokraterna vill ha mer! Trots att staten har underskott på hundratals miljarder och Pelle Pellby budgeterar mycket stora överskott i Marks kommun nästa år, anser han att staten skall låna upp ännu mer och skicka en check till Mark. Och samtidigt som han alltså räknar med (onödigt) stora överskott 2010 tvingar han skolorna att skära ned kraftigt. Inte direkt den prioritering jag själv hade gjort i detta läge.

Jag avslutar artikeln med att ställa en fråga som jag fått av flera markbor. Är det verkligen så att socialdemokraterna i Mark tycker att precis allt annat som kommunen lägger skattepengar på är viktigare än skolan, gymnasiet och äldreomsorgen? Av de "prioriteringar" som Socialdemokraterna verkar göra, ibland tyvärr med stöd av andra partier, är det inte utan att man undrar.



2009-05-18 EU-debatt på Marks Gymnasieskola

Några bilder från dagens EU-debatt på Marks Gymnasieskola i Skene där jag debatterade med Per Andersson, Vänsterpartistisk EU-kandidat från Göteborg.





2009-05-15 Moderaterna alltid på hugget!

Markbladet konstaterar att Markmoderaterna - som vanligt höll jag på att säga - hade den största uppslutningen av aktiva politiker på EU-valupptakten på Kunskapens Hus förra fredagen.

Och själv tycker jag också att jag fick till en kort och kärnfull beskrivning av vad moderat EU-politik innebär. EU skall koncentrera sig på att driva de stora gränsöverskridande frågorna och lämna de andra till riksdag och kommuner.

Och för den delen - varför inte låta medborgarna bestämma lite också? Politiker måste faktiskt inte peta i allt, vare sig i kommunerna, riksdagen eller i EU!

De stora EU-frågorna för oss moderater är fred och säkerhet i Europa, hanteringen av flyktingproblemen, den internationella brottsligheten, miljöfrågorna, frihandel och självklart Europas tillväxt och hanteringen av den pågående lågkonjunkturen och finanskrisen.









2009-04-15 Mer pengar till kommunerna

Med anledning av att regeringen idag presenterar sin vårbudget har jag denna debattartikel i Borås Tidning idag. Artikeln beskriver regeringens extra stöd till kommunerna och hur detta påverkar våra sex kommuner i valkretsen, och bygger till stor del på mitt blogginlägg i samma ämne häromdagen.



2009-03-24 Ge kommunerna förutsättningar att hantera krisen

I dag har vi från Alliansen en gemensam debattartikel i Borås Tidning med anledning av kommunernas ansträngda ekonomi. När det gäller utrymmet för extra stöd till de svenska kommunerna kommer regeringens vårproposition att visa vilket utrymme som finns. Min egen tro är att utrymmet för extra pengar i år är mycket begränsat, men att det kommer att finnas med vissa besked om visst extra stöd till kommunerna nästa år när kommunsektorns ekonomi befaras bli ännu sämre.

I grunden skulle de flesta ekonomiskt välskötta kommuner (som våra kommuner i Sjuhärad är bra exempel på) kunna hantera situationen om de fick använda tidigare års överskott för att täcka underskott nu när tiderna är sämre. Tyvärr medför balanskravet att detta är omöjligt, och i artikeln beskriver vi effekterna av detta problem. Lagen om balanskrav infördes år 2000 och gör det i princip omöjligt att använda överskott från ett år för att täcka underskott ett annat år. Detta anser vi som undertecknat artikeln att dagens regering borde förändra.

Det är dags att visa förtroende för våra kommunpolitiker och ge dem en möjlighet att planera långsiktigt i stället för att som idag tvingas se strikt på varje enskilt år och tvingas till snabba och hårda tillfälliga besparingar när inte ekonomin ett enskilt år går ihop.



2009-03-18 Alliansens strategi för att utveckla landsbygden

I en gemensam debattartikel undertecknad av oss riksdagsledamöter från Sjuhärad, tillsammans med näringsministern och miljö- och jordbruksministern, beskriver vi regeringens samlade stategi för landsbygdens utveckling. En fråga som är av mycket stor betydelse för stora delar av Sjuhäradskommunerna.



2009-03-08 Inga skolval i samband med vårens val till Europaparlamentet?

Normalt brukar det hållas landsomfattande skolval på svenska gymnasieskolor när det är allmänna val i Sverige. I år blir det däremot inget sådant organiserat skolval i samband med vårens EU-val, vare sig Ungdomsstyrelsen eller Sveriges Elevråd har för avsikt att organisera ett sedvanligt rikstäckande skolval.

Marks Gymnasieskola i Skene har profilerat sig genom åren när det gäller att anordna skolval med förhållandevis högt valdeltagande, och även lyckats få till mycket intressanta debatter och besök av rikspolitiker. Nu har Marks Gymnasieskola reagerat på att det inte blir något arrangerat EU-val på de svenska skolorna, och därför har skolans valkommitté (som består av lärare och elever) dels beslutat att själva anordna ett skolval, dels tagit initiativ till ett upprop för att få fler svenska gymnasieskolor att arrangera skolval i samband med valet till Europaparlamentet den 7 juni.

Jag tycker det är ett mycket friskt intitiativ som förhoppningsvis ökar valintresset bland svenska gymnasieelever och förstagångsväljare. Det är givetvis avgörande för den svenska demokratin på lite sikt att svenska förstagångsväljare får tillfälle att diskutera och debattera politiska frågor i samband med allmänna svenska val. Det är precis som Marks Gymnasieskolas valkommitté konstaterar - vid förra valet till Europaparlamentet var valdeltagandet bland förstagångsväljarna bara 25%!



2009-02-09 Det hade nog inte kunnat hända i Indien

Läser just ett protokoll från sammanträde med byggnadsnämnden i Mark. Där kan man läsa att Byggnadsnämnden påför en annan av kommunens nämnder, Teknik- och Servicenämnden, en byggnadsavgift (straffavgift) på 2.880 kronor, med motiveringen att "på rubricerad fastighet har uppförts två stycken murar utan att bygglov/marklov har sökts innan monteringen påbörjats".

Säkerligen helt korrekt enligt regelverket, och det är givetvis bra att en kommunal förvaltning inte särbehandlas utan straffas på samma sätt som privatpersoner och företag runt om i kommunen. Men om inte ens en kommunal förvaltning med anställd personal klarar att följa regelverken är det kanske inte så svårt att förstå att vi som privatpersoner kan ha svårt att sätta oss in i alla detaljer?

För egen del känner jag också att väldigt mycket av våra svenska samhällsproblem och brott mot olika mer eller mindre nödvändiga regelverk ibland känns lite som "lyxproblem", i vart fall när man jämför med att det bor 6 miljoner människor bara i Bombays slumkvarter som saknar både rent vatten och toaletter. Faktum är att mitt besök i Bombays slumkvarter nog för alltid har gett mig perspektiv när det gäller att diskutera våra svenska problem...



2009-01-23 Vilka kommuner är det mest synd om?

Redan förra året tvingades Kalix kommun att låna för att klara personalens löner. Och då var ändå fjolåret ett år när kommunerna hade goda skatteinkomster! Nu begär såväl Kalix kommun som vissa andra kommuner extra statsbidrag för att klara ekonomin. Finansministern avvisade idag alla sådana riktade kommunstöd, och menade att utjämningssystemet faktiskt ger kommunerna likvärdiga förutsättningar. Jag håller helt med finansministern när han säger att "staten kan inte kompensera för att vissa kommuner under lång tid i hög och lågkonjunktur inte förmår balan- sera sina budgetar". Det är ju faktiskt inte statens fel att vissa kommuner inte ens får pengarna att räcka i goda tider.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, uppger att 50 kommuner gick med underskott 2008, trots att lågkonjunkturen slog igenom först de allra sista månaderna på året - så små marginaler har dessa kommuner haft i sina budgetar! Mer förvånande är att det var hela 37 kommuner som gick med underskott 2007 - det år då skatteintäkterna var rekordstora och arbetslösheten rekordlåg! Om man inte ens klarade ekonomin då så är det ju inte så konstigt om man har problem nu...

Det finns ett fristående analysorgan som heter Kommunexperten som presenterar finansiella analyser av kommunerna och även jämför dessa med varandra. Nyligen fick jag en analys av effekterna av det kommunala utjämningssytemet. Man har räknat ut hur mycket pengar varje kommun har att röra sig med inklusive kommunalskatt, skatteutjämning och statsbidrag. Man har också räknat om detta efter lokala förhållanden till hur många heltidsanställda per tusen kommuninvånare dessa pengar räcker till. Siffrorna avser 2007, men det inbördes förhållandet mellan kommunerna lär vara ungefär detsamma 2008 och 2009.

Den kommun som har i särklass mest pengar per kommuninvånare att röra sig med är Sorsele, hela 81.901 kronor per invånare, vilket räcker till 143 heltidstjänster. Kalix ligger som jämförelse på 54 plats av 290 kommuner, och har 58.831 kronor att disponera per invånare. Det räcker till 104 heltidstjänster i Kalix.

Kommunerna i Sjuhärad ligger betydligt längre ned i tabellen, och har betydligt mindre pengar att röra sig med:
Plats 138: Borås, 52.721 kronor per invånare, räcker till 100 anställda
Plats 147: Svenljunga, 52.392 kronor per invånare, motsvarar 102 anställda
Plats 158: Tranemo, 52.027 kronor per invånare, motsvarar 104 anställda
Plats 181: Mark, 51.231 kronor per invånare, motsvarar 108 anställda
Plats 256: Ulricehamn, 47.590 kronor per invånare, motsvarar 96 anställda
Plats 284: Bollebygd, 44.215 kronor per invånare, vilket räcker till 76 anställda

Ulricehamn och Bollebygd tillhör de största förlorarkommunerna på dagens system. Endast sex svenska kommuner drabbas hårdare än lilla Bollebygd. Allra värst är det för Solna kommun på 290:e plats. De har bara 38.754 kronor att disponera per invånare, dvs långt under hälften av vad Sorsele kan disponera, och hela 20.000 kronor mindre per invånare än Kalix! Det räcker bara till 41 anställda per 1.000 invånare i Solna mot 104 stycken i Kalix.

Undersökningen visar alltså att alla kommunerna i Sjuhärad har mindre pengar per invånare att disponera än Kalix. Trots detta klarar Sjuhäradskommunerna uppenbarligen att betala sina löner även nu när skatteinkomsterna minskar i lågkonjunkturen. Kalix däremot begär extra pengar för att klara sina löner. Hur sköter Kalix kommun sin ekonomi? Är det verkligen skattebetalarna i resten av landet som skall lösa problemen i Kalix? Skall verkligen invånarna i Sjuhärad betala ännu mer till Kalix via sin skattsedel, trots att Kalix kommun redan med dagens resurser borde klara att hålla samma eller högre personaltäthet i sin verksamhet än kommunerna i Sjuhärad?

I de tider som råder kan man inte utesluta någonting, inte heller extra stöd till kommunerna framöver. Men OM man skall ge ökat statligt stöd skall det självklart fördelas rättvist till samtliga kommuner efter folkmängd, och även tillfalla våra sex Sjuhäradskommuner. Staten skall självklart inte betala ut riktat stöd endast till de kommuner som oavsett konjunkturläge alltid misslyckas med att hantera sin ekonomi.



2008-12-19 Socialdemokraterna vill dra in 2,5 miljarder från kommunerna

Under de senaste månaderna har regeringen presenterat en omfattande reformbudget (en av de mest offensiva i Europa enligt EU-kommissionen) med stora satsningar på infrastruktur, utbildning och forskning, sänkta skatter som kan stimulera konsumtionen, och inte minst sänkta arbetsgivareavgifter och bolagsskatter. Man har därefter presenterat ett garantisystem för banksektorn, gjort extra satsningar för att klara företagens kapitalbehov, utökat resurserna till exportgarantier, presenterat ett treårigt paket med extra satsningar mot arbetslösheten, infört ROT-avdrag redan från den 8 december, och slutligen presenterat ett omfattande stöd till fordonssektorn. Socialdemokraterna kallar det för att regeringen är passiv och inte gör någonting åt krisen - var och en får själv avgöra om det är en korrekt beskrivning.

Ytterligare en samhällssektor som vill ha statligt stöd är kommuner och landsting. Här är förutsättningarna däremot väldigt olika runt om i landet. Vissa kommuner har stark ekonomi och kan till och med sänka skatten nästa år. Andra ser stora problem, framförallt 2010. Helt klart är att kommunernas skatteprognoser skrivs ned kommande år vilket skapar problem för många kommuner.

Märkligt nog vill socialdemokraterna i detta läge dra in stora pengar från kommunerna, genom att slopa de halverade arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år som alliansregeringen infört. Detta skulle få dramatiska konsekvenser. Centerpartiet har med hjälp av statistikuppgifter från Sveriges kommuner och landsting granskat hur socialdemokraternas förslag skulle kunna slå mot ungdomars sysselsättning i Sveriges kommuner och vad förslaget skulle innebära för kommunernas ekonomi. Det är över 63.000 ungdomar som berörs. Enligt granskningen skulle resultatet av socialdemokraternas förslag leda till en total kostnadsökning för landets kommuner med 2,5 miljarder kronor! I en artikel i Borås Tidning idag tar man Marks kommun som exempel. Kommunen har 383 anställda ungdomar i åldern 16–25 år, och det förslag som socialdemokraterna presenterar skulle innebära en kostnadshöjning för kommunen på nära 15 miljoner kronor per år. Som tidigare kommunpolitiker i Mark vet jag att detta är en mycket stor summa i kommunens budget.

Socialdemokraterna pratar mycket, göra käcka populistiska utspel, och lovar ut pengar som inte finns till allt och alla. Så kan man ju göra i opposition när man slipper ta ansvar. Men samtidigt vill man alltså dra in 2,5 miljarder från de svenska kommunerna genom att öka deras kostnad för att ha kvar sina anställda. Hur skulle den politiken minska uppsägningarna inom kommuner och landsting?



2008-12-01 Besök i verkligheten

I dag har jag träffat personal på Snickaregårdens förskola i Kinna, och fått många tänkvärda synpunkter på hur de ser på sitt arbete inom förskolan och vad de skulle vilja förbättra. Sitter just nu och skriver rent mina stödord till en kortfattad rapport till moderaternas välfärdsarbetsgrupp för förskolan. Tanken är att alla de besök som görs runt om i landet skall dokumenteras och sedan leda fram till konkreta politiska förslag för framtidens välfärd som skall beslutas på partistämman i augusti 2009. Detta sätt att dokumentera besök man gör i olika verksamheter är ett nytt sätt att arbeta - tidigare har jag främst gjort sådana besök i egenskap av kommunpolitiker och då försökt åtgärda lokala problem. Nu handlar det i stället om att vidarebefordra lokala synpunkter på ett ordnat sätt direkt till de arbetsgrupper som utsetts av moderaternas partistyrelse.

På fredag är det dags för nästa besök, denna gång på ett äldreboende. Sedan blir det fler besök efterhand på olika ställen i Sjuhärad.



2008-11-20 Skamligt beslut om Skene lasarett


Pressmeddelande 2008-11-20

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Skamligt beslut om Skene lasarett

Sjukhusledningen för Södra Älvsborgs Sjukhus meddelade idag att man avser att stänga hela akuten på Skene lasarett och avveckla 65 vårdplatser. Det innebär att man valt det tuffaste av de sparalternativ som förekommit i diskussionerna. Även Borås lasarett drabbas hårt, flera medicinavdelningar skall stängas. Totalt skall personalen minskas med 300 personer i Borås och Skene.

Detta är inget annat än ett skamligt beslut! Nedläggningen i Skene sparar futtiga 32 miljoner, och för den summan är man beredd att i praktiken lägga ned ett väl fungerande och populärt sjukhus! Och många frågetecken finns också om hur Borås lasarett skall klara att ta över stora delar av verksamheten i Skene, samtidigt som man skall avveckla flera avdelningar. Sjukvården i Sjuhärad kommer att försämras.

Orsaken till besparingarna är att politikerna anser att lasaretten i Borås och Skene fått för mycket pengar och att 120 miljoner därför dras bort för att i stället föras över till bland annat Sahlgrenska som går med stora underskott.

Jag är både glad och stolt över att moderaterna i regionen i sin altenativa regionbudget tillfört betydligt större summor till sjukvården, och också har föreslagit att Skene lasarett skulle göras till ett självständigt sjukhus. Detta framstår alltmer som det enda realistiska alternativet.

Dagens beslut går fortfarande att stoppa om politikerna visar handlingskraft. Tyvärr har man väl mer eller mindre gett upp hoppet om att dagens regionledning skall värna mångfalden och de små enheterna. Vi vet redan sedan tidigare att socialdemokraterna definitivt tappat kontrollen över sjukvården i Västra Götaland.




2008-10-16 Äntligen verkar det bli vårdnadsbidrag även i Mark

Borås kommun införde rätt till vårdnadsbidrag från den 1 oktober i år. I Marks kommun har reformen fördröjts genom åtrerremisser och politiska turer, men i måndags fattade kommunstyrelsen beslut om att införa vårdnadsbidrag 2009. Endast ett formellt beslut i kommunfullmäktige återstår, men det lär gå igenom eftersom kommunstyrelsen var enig. (s) och (v) som egentligen är emot vårdnadsbidraget accepterar det principbeslut som kommunfullmäktige fattade redan i november förra året. Tyvärr blev det ett års försening, men bättre sent än aldrig.

Vårdnadsbidrag är en av de frågor som jag engagerat mig i extra mycket under mina år i kommunpolitiken. Det kändes utmärkt att rösta för denna möjlighet i riksdagen, och minst lika bra att mina Alliansvänner i Mark ser till att reformen också genomförs!

Grattis Mark!



2008-10-11 Nattsvart på arbetsmarknaden? Knappast i Sjuhärad!

Den finansiella oron i världen och problemen inom främst bilindustrin är givetvis väldigt allvarliga och drabbar enskilda människor mycket hårt. Men ändå - var finns balansen i medias beskrivning? Tidningarnas krigsliknande rubriker får tyvärr en mycket olycklig effekt - man skrämmer upp medborgarna med en beskrivning av verkligheten som gör att människor helt i onödan köar utanför bankkontoren för att ta ut sparpengarna, avstår från investeringar och inköp, och oroar sig för att mista jobbet. Medias beskrivning antyder att varslen historiskt sett är rekordstora, att arbetslösheten nått extrema nivåer och att de flesta svenskar närmast bör räkna med att bli arbetslösa. Givetvis förstärks gärna denna groteskt överdrivna bild med glädje av den politiska oppositionen. Jag tycker det är allvarligt när medias sätt att rapportera förstärker problemen helt i onödan.

Det är därför så befriande när någon journalist vågar spegla verkligheten på ett annat sätt. Borås Tidnings Mikael Hermansson har en alldeles utmärkt artikel i Bt idag - som bygger på fakta om hur det egentligen ser ut! Bland det han skriver finns följande tänkvärda ord:

"Arbetslösheten är fortfarande rekordlåg, det finns gott om jobb, och efterfrågan inom vissa branscher liknar en kraftig överhettning. Är du gymnasielärare, lastbilschaufför, förskollärare, rörmokare eller verkstadsmekaniker så är du bara att gratulera till en lysande arbetsmarknad. Långtidsarbetslösheten sjunker och antalet varsel som nu kommer är ändå bara en nysning jämfört med krisåren i början av 90-talet då 250.000 industrijobb försvann på sex månader!"

I anslutning till artikeln finns också denna sammanställning över arbetslösheten (summan av öppet arbetslösa personer i åtgärder) i de olika kommunerna i Sjuhärad. Man ser tydligt att arbetslösheten fortfarande ligger på mycket låga nivåer, och långt under nivåerna för perioden 2002-2006. Bortsett från storstaden Borås så ligger samtliga Sjuhäradskommuner också långt under genomsnittsarbetslösheten i såväl Västsverige som Riket:

I går hade BT också en annan intressant artikel med rubriken var "Visst finns det jobb". Man intervjuade personal på Arbetsförmedlingen i Borås, och de kunde glädjande nog meddela att det fortfarande kommer in lediga jobb i nästan samma takt som tidigare, och att antalet lediga jobb ligger på en hög nivå jämfört med normalt.

I dagsläget finns ca 300 lediga jobb att söka i Boråsområdet, och bara senaste veckan kom det in 98 nya jobb. Inom vissa branscher är det fortfarande brist på arbetskraft, exempelvis inom försäljning, restaurang, lagerarbete och handel.

Arbetsförmedlingens (AF) gav i artikeln också lite råd till de arbetslösa. Man skall inte vara rädd för att byta yrke och bransch, och dessutom säger AF själva att man inte bara skall söka jobb via AF utan även pröva andra vägar. Det sista tror jag är viktigt - för egen del har jag haft 15-20 olika jobb under livet, fasta eller tillfälliga. Inte ett enda av dessa har jag sökt eller fått via arbetsförmedlingen!



2008-10-04 Rädda de små bensinmackarna

De svenska bensinstationerna blir allt färre. Detta medför stora problem på landsbygden med onödiga resor och ökade kostnader för invånarna. En orsak till att stationer läggs ned eller slås samman är krav som infördes under den tidigare s-regeringen om att även ganska små bensinstationer måste erbjuda alternativa bränslen. Det medför investeringskostnader på flera hundratusen kronor, investeringar som ofta inte går att räkna hem för en liten bensinmack på landsbygden. Resultatet blir att alltfler mackar läggs ned, och att människor tvingas till längre resor för att tanka. Detta motverkar direkt det goda miljösyftet med lagen. Jag oroas mycket av att mindre mackar på landet försvinner i ett rasande tempo. Bara i min egen närhet har jag sett två av tre bemannade bensinmackar läggas ned under året och den tredje har krympt till en liten ensam obemannad automatpump!

Detta är den sorgliga resten av Hydromacken i Hällingsjö, nedlagd i somras.

Kraven på små bensinstationer att tillhandahålla alternativa bränslen måste lindras! Det är ett av de förslag jag har i ett par riksdagsmotioner som jag lämnade in förra veckan under allmänna motionstiden, och som rör just problemen med nedläggning av alltfler små bensinstationer.

Jag blev mycket glad när jag hörde att Folkpartiets partiråd idag beslutat just att man vill ändra "pumplagen" som tvingar mindre bensinmackar att investera stora pengar för att kunna erbjuda etanol eller alternativa bränslen. Det är alltså precis det jag föreslår i min motion. Kanske går det att få till en förändring trots allt?



2008-10-02 Dags för (s) att ta ansvar för vårdkrisen i Borås och Skene

(Artikel Borås Tidning igår):

Försök inte (s)mita undan ert ansvar!

Phia Andersson (s) och hennes riksdagskolleger från Sjuhärad påstod i Borås Tidning förra veckan att
Alliansregeringens politik skapar vårdköer. Det är ett ganska magstarkt påstående från företrädare för det parti som bär ansvaret för problemen inom sjukvården i hela Västra Götaland.

Alliansregeringen tillför en hel miljard extra till vården för att minska köerna, och de sänkta arbetsgivareavgifterna kommer att spara stora pengar inom vården. I regionen har moderaterna föreslagit att man skulle lägga en större del av regionens budget på sjukvård än vad socialdemokraterna gör.

Socialdemokraterna däremot har nu sparat bort så mycket pengar för sjukvården i Borås och Skene att verksamheten går på knäna. Detta skapar i sin tur längre köer, och hotar verksamheten på Skene lasarett.

Socialdemokraterna bär ansvaret för detta elände, och skall inte försöka skylla ifrån sig!


Margareta Löfgren(m), v ordf kommunstyrelsen i Mark
Sven-Olof Carlsson (m), ers regionstyrelsen
Jan Ericson (m), riksdagsledamot




2008-09-22 Statsbudgetens effekter för löntagare och företag i Sjuhärad

Om man tar fram officiella siffror över medelinkomsten i varje kommun kan man räkna ut den genomsnittliga skattesänkningen på grund av det samlade jobbskatteavdraget för en genomsnittslöntagare i kommunen, och därefter kan man räkna ut den samlade skattesänkningen i varje kommun. Så här ser siffrorna över de totala skattesänkningarna ut för de sex Sjuhäradskommunerna i valkretsen:

Borås: 677 miljoner i samlade skattesänkningar
Ulricehamn: 140 miljoner
Tranemo: 74 miljoner
Svenljunga: 63 miljoner
Mark: 209 miljoner
Bollebygd: 59 miljoner

Totalt har alltså löntagarna i Sjuhäradskommunerna fått mer än 1,2 miljarder i skattesänkning till följd av jobbskatteavdraget. Detta ökar hushållens utrymme för att spara eller konsumera. Inte helt betydelselöst när det är lite sämre tider.

På samma sätt kan man räkna ut vad de privata företagen i Sjuhärad sparar på den sänkta arbetsgivareavgiften. Totalt handlar det om 155 miljoner i lägre kostnader, pengar som kan användas för investeringar, nyanställningar eller för att klara av sämre lönsamhet när konjunkturen försvagas. Så här ser siffrorna ut nedbrutan per kommun:

Borås: 82 miljoner i total minskning av arbetsgivareavgifterna
Ulricehamn: 19 miljoner
Tranemo: 10 miljoner
Svenljunga: 9 miljoner
Mark: 28 miljoner
Bollebygd: 7 miljoner



2008-09-22 Statsbudgetens effekter för Sjuhäradskommunerna

På dagens lokala budgetpresentation i Kinna presenterade jag och Claes Västerteg (c) effekterna av statsbudgeten nedbruten på kommunnivå. Vi använde vår hemkommun Mark som exempel på hur mycket kommunernas ekonomi förstärks kommande år.

För Marks del innebär sänkta arbetsgivareavgifter och ökade statsbidrag att kommunens ekonomi förstärks med 9,2 miljoner nästa år. Jag har varit med och tagit fram kommunens budget under fyra år (2002-2006) och vet att detta inte är försumbara belopp.


Kommunernas inkomstförstärkningar kan delas upp i tre delar:

1. Ökande skatteintäkter på grund av högre sysselsättning och omlagd fastighetsskatt: I år får kommunerna den kraftigaste ökningen av skatteintäkterna på hela 2000-talet, över 5,6%. Under åren 2009-2010 beräkas en årlig inkomstökning för kommunerna med ca 3,5-4%, trots en sämre konjunktur. När det gäller arbetsmarknaden har vi i Sjuhärad fortfarande ett läge där fler arbetsgivare verkar uppleva brist på arbetskraft än problem med övertalighet. Arbetslösheten i Sjuhärads sex kommuner är fortfarande extremt låg. Detta kan medföra att skatteintäkterna kan bli ännu lite starkare i våra kommuner än i resten av landet. Utöver detta kommer omläggningen av fastighetsskatten att gynna kommunerna.

2. Sänkta arbetsgivareavgifter. Sänkningen av arbetsigvareavgifterna med 1% sänker kommunernas lönekostnader kraftigt. För Sjuhärads sex kommuner handlar det om en kostnadssänkning med över 40 miljoner kronor per år. För kommunerna ser siffrorna preliminärt ut så här:
Borås: 22 miljoner
Ulricehamn: 4,5 miljoner
Tranemo: 2,5 miljoner
Svenljunga: 2,3 miljoner
Mark: 7,2 miljoner
Bollebygd: 1,5 miljoner

3. Ökade specialdestinerade statsbidrag Innebär att Sjuhäradskommunerna, utöver normal uppräkning av statsbidragen, får ytterligare 12 miljoner 2009, 17 miljoner 2010 och 37 miljoner 2011. För de sex kommunerna ser siffrorna preliminärt ut så här:
Borås: 2009: 6,5 miljoner, 2010: 9,2 miljoner, 2011: 19,8 miljoner
Ulricehamn: 2009: 1,4 miljoner, 2010: 2 miljoner, 2011: 4,4 miljoner
Tranemo: 2009: 0,7 miljoner, 2010: 1,1 miljoner, 2011: 2,3 miljoner
Svenljunga: 2009: 0,6 miljoner, 2010: 0,9 miljoner, 2011: 2 miljoner
Mark: 2009: 2 miljoner, 2010 3 miljoner, 2011: 6,6 miljoner
Bollebygd: 2009: 0,5 miljoner, 2010: 0,7 miljoner, 2011: 1,6 miljoner



2008-09-14 Skene Marten - hoten mot Skene lasarett engagerar

Skene Marten är en traditionell årlig marknad, som brukar vara mycket välbesökt. Moderaterna i Mark fanns som vanligt på plats på marknaden, och på förmiddagen idag var jag där för att främst svara på frågor om rikspolitiken - kul! Bilden bland de moderata väljarna är definitivt mer positiv än vad man kan tro om man bara läser opinionsmätningarna.

Mest positiva kommentarer fick jag utan tvekan om infrastruktursatsningarna som presenterades häromdagen. Även när det gäller försvarsfrågan blev det positiva reaktioner - många moderater har känt sig väldigt frustrerade över att moderaterna framställts som ett parti som närmast vill avveckla försvaret. Så har det ju aldrig varit, men först nu när regeringen ger tydligt besked vågar de moderata försvarsvännerna verkligen lita på att moderaterna värnar om försvaret. Synpunkter fick jag främst om pensionärernas beskattning. Visserligen har kritiken dämpats efter regeringens besked om satsningar på pensionärernas ekonomi, men många pensionärer tycker fortfarande att skatten borde vara lägre. Jag tar definitivt till mig detta, och hoppas som jag skrev i Markbladet i veckan att den lilla skattesänkning för pensionärerna som sker nästa år bara är första steget.

Hetaste frågan var ändå vårdfrågan och hur man kan värna de små sjukhusen. Intresset beror på det aktuella förslaget att skära ned verksamheten vid Skene Lasarett dramatiskt, något som moderaterna i Västra Götalandsregionen avvisar. Moderaterna i regionen har också i sitt budgetförslag lagt betydligt mer pengar till sjukvården, det handlar om över 100 miljoner mer. Under Skene Marten har moderaterna hjälpt till att samla in namnunderskrifter för att bevara Skene lasarett. Det har däremot inte socialdemokraterna gjort - trots att de också fanns på plats på marknaden. Men det är ju i och för sig ganska förståeligt eftersom det ju är (s) som styr i Regionen tillsammans med (c) och (fp), och därmed har ansvaret för sjukvården...

Den utsvältning man utsatt Skene lasarett för är upprörande. Man började med att skära ned och minska omfattningen av akutservicen. Det gjorde att människor blev osäkra på om de vågade åka till akuten i Skene, och började välja andra sjukhus. Då blev det färre besök i Skene, och politikerna kan nu säga att eftersom ändå så få åker dit kan man lägga ned hela akuten. Bättre vore att göra tvärtom - försöka styra över en del patienter från närområdet från de kötyngda akutmottagningarna i Borås och Göteborg till Skene i stället!

Sista ordet är definitivt inte sagt om Skene lasarett. Politiskt kommer det att hända saker de kommande veckorna, så mycket kan jag lova redan nu!



2008-07-12 Några mediareaktioner på snigelträffen

De flesta media fanns som sagt på plats i Horred i går. Några artiklar där jag blivit citerad:

Göteborgs-Posten
Sveriges Radio Ekoredaktionen (nätupplagan)
Borås Tidning

Borås Tidning publicerade också några korta intervjuer med fyra av oss som var där. Jag känner mig faktiskt hedrad av att få förekomma i sällskap av några av norra Europas främsta snigelexperter!



2008-07-11 På mördarsnigelworkshop i Horred



Förmiddagen har jag tillbringat ute på en åker i Lindhult utanför Horred för att träffa snigelforskare och massmedia. Det är jordbruksverkets växtskyddsenhet som har anordnat en tvådagars konferens/workshop där man samlat snigelforskare från Sverige, Norge och Holland. Målet är att skapa ett ökat nationellt och internationellt samarbete, och starta upp fler försöksprojekt för att både förebygga och bekämpa sniglar inom främst lantbruket. I dag besökte man ett fältförsök där man studerar sniglarnas påverkan på vallodling och djurfoder. Samtidigt hölls en mycket välbesökt presskonferens ute på åkern under hotande regnmoln. Mediaintresset var oerhört stort. Bland media på den avsides belägna åkern hittade man såväl Dagens Eko, Radio Sjuhärad, TV4, SVT, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Borås Tidning, Hallands Nyheter, Hallandsposten, och flera andra. Intervjupersoner och journalister i små grupper var utspridda över hela åkern.



På högra bilden ser vi ett antal kända snigelexperter och nyckelpersoner. Från vänster: Göran Svanfeldt, Sveriges Fritidsodlare, Albert Ester, snigelforskare från Holland, Janne Hagnell, zoolog, Ted von Proschwitz från Naturhistoriska museet i Göteborg, Bengt Johansson, lokal LRF-ordförande och den som brukar åkern där forskningen sker, samt Solveig Haukeland, snigelforskare från Norge. Till dessa kommer de ansvariga på Jordbruksverket. Jag hade själv samtal med bland annat chefen för Jordbruksverkets växtavdelning, Olof Johansson, samt Ted von Proschwitz, Sveriges antagligen främste snigelexpert. Proschwitz berättade bland annat att det nu är styrkt att mördarsnigeln parar sig med den svenska skogssnigeln, man har hittat 90 bekräftade fall runt Göteborg och Stockholm. Risken för en "supersnigel" med mördarsnigelns aptit och den svenska snigelns klimattålighet ökar därmed. Proschwitz var också orolig över ökande problem för lantbruket, som fram till de senaste åren faktiskt varit hyfsat förskonat från snigelproblemen.

Det blev också ett antal intervjuer från media. En fråga jag fick rörde tankarna kring en nationell handlingsplan mot sniglarna. Forskare jag talade med idag anser att Jordbruksverket har god kompetens och är väl lämpat att svara för den samordning som behövs för snigelbekämpningen och svara för information och utbildning. Jag är därför ganska skeptisk till att frågan skulle drivas framåt av att bygga upp ännu en samordningsmyndighet eller sätta ihop byråkratiska handlingsprogram. Ett litet problem är dock att Jordbruksverket idag främst ser som sin uppgift att stötta lantbrukarna och inte i första hand engagera sig för fritidsodlare och villaägare. Jag avser därför att ta intitiativ till att Jordbruksverket får ett tydligt uppdrag från regeringen att samordna all snigelbekämpning, även den del som inte avser lantbruket, och att man får de resurser som behövs för detta.

En fråga som väcktes av forskare jag talade med är att de idag får ansöka om forskningspengar till sin snigelforskning i konkurrens med all annan forskning kring skadedjur, biologi mm. Några forskare efterlyste mer riktade forskningspengar just för snigelforskning. Jag har förståelse för detta. Samtidigt inser jag att även de forskare som sysslar med annan viktig forskning skulle vilja ha öronmärkta pengar. En möjlighet skulle kanske kunna vara att låta Jordbruksverket få en viss resurs till forskning runt snigelfrågan, och sedan låta verket fördela dessa pengar till de bästa forskningsprojekten. Jag tänker i ta upp frågan till diskussion i riksdagen.

Tyvärr verkar Sverige ligga efter andra länder när det gäller insatserna mot sniglarna, något som bekräftades av flera personer jag talade med idag. Åtgärder borde satts in för många år sedan. Men dagens regering tar frågan på allvar och har redan tillfört extra resurser till både Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen. Snigelträffen i Horred är ett bra bevis på att frågan nu förs framåt i snabb takt. Dagens möten var givande men det är fascinerande att dessa små slemmiga odjur kan ställa till sådan uppståndelse!


2008-05-30 Markpolitiker - våra nya förmyndare


En oenig socialnämnd i Mark har beslutat att inte lämna tillstånd till alkoholförsäljning längre än till klockan 01.00 i framtiden. Beslutet drevs igenom av (s) och (v) efter pinsamt stöd av en kristdemokrat.

Moderaternas gruppledare och tillika ledamot i socialnämnden, Anders Lindahl, har i media riktat skarp och berättigad kritik mot beslutet, eftersom alla beslut om stopptid 01.00 ändå brukar överklagas till länsrätten, som då brukar gå emot kommunen och ge tillstånd till försäljning till klockan 02.00.

Från moderat sida handlar saken om att myndigförklara vuxna människor. Men rimliga regler handlar också om att måna om ett lokalt näringsliv och levande nöjesliv i Mark. Om vi inte beviljar tillstånd till alkoholförsäljning till skötsamma krogar längre än till klockan 01.00 är risken stor att nöjeslivet flyttar till Borås, Göteborg eller Varberg i stället.

Socialnämndens beslut är rent löjeväckande, och visar att vissa politiker vill vara förmyndare för markborna. Minst en av dem som stödde beslutet är förresten nykterist. Inget ont om nykterister, tvärtom, men varför skall deras personliga inställning till alkohol avgöra denna typ av frågor? Socialnämndens politiker skall inte använda nämnden för att bedriva en personlig kamp mot alkohol, utan ta beslut för kommunens bästa.

Jag läste förresten denna insändare i BT häromdagen om de klåfingriga markpolitikerna. Mycket träffande! Jag vet inte vem signaturen Cheers är, men om han/hon läser detta får han/hon gärna höra av sig!

Än en gång har socialisterna bestämt över huvudet på vanligt folk. Mycket pinsamt för Marks kommun. Jag kanske skulle ta och bjuda upp Marks socialnämnd på ett studiebesök till Stockholm. Där går inte folk ut förrän runt midnatt...







2008-05-25 Borås Tidning uppmärksammar min fråga till jordbruksministern

Borås Tidning har idag en nyhetsartikel där man uppmärksammar min fråga till jordbruksministern rörande den praktiska tillämpningen av djurskyddslagstiftningen. Artikeln kan möjligen ge en bild av att jag vill förändra själva lagstiftningen i djurskyddslagen, men så är det inte. Min fråga till ministern handlar i stället om om hur lagen och föreskrifterna till denna tillämpas, och det framgår också av mitt pressmeddelande häromdagen. Jag har precis samma mening som juristen som uttalar sig i artikeln, det borde gå att tillämpa en helhetssyn vid bedömningen även med stöd av dagens lagstiftning. Jag tror dessutom att både lokala miljöpolitiker och djurskyddsinspektörer skulle vilja ha större frihet att just kunna göra en sådan helhetsbedömning i stället för att fastna i detaljerade regelverk. Vi får väl se vad jordbruksministern svarar - rapport kommer givetvis på bloggen så småningom!



2008-05-23 Jag har ställt en fråga till jordbruksministern


Pressmeddelande 2008-05-23

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Fråga till jordbruksministern angående orimlig tolkning av djurskyddslagen

Den svenska djurskyddslagstiftningen är en modern lagstiftning, men skapar problem och oklarheter vid tillämpningen. I ett uppmärksammat ärende i Sjuhärad rörande hästhållning har en hästägare överklagat miljönämndens beslut rörande ombyggnad av hästboxar mm till både länsstyrelse och länsrätt, vilka båda givit hästägaren rätt. Men den aktuella miljönämnden har då överklagat ärendet vidare till kammarrätten, enligt egen uppgift för att få tydliga riktlinjer för framtida bedömningar. Liknande problem drabbar även lantbrukare, kennelägare, djurskyddsföreningar, djurparker och andra djurägare över hela landet.

Att den nya strängare lagstiftningen om olika mått, takhöjder och annat tillämpas vid byggnation av nya stallbyggnader och även tillämpas vid anskaffande av nya djur är en sak, liksom om det är uppenbart att ett djur far illa. Det känns däremot mindre lyckat att tillämpa reglerna fullt ut även i de fall det handlar om äldre djur som funnits länge på en gård och som av veterinär bedöms som fullt friska och välmående, men där det fattas några centimeter i takhöjd. Följderna av detta kan bli att fullt friska och välmående djur måste avlivas eller säljas för att en äldre ägare inte har råd att bygga om hela sin stallbyggnad. Detta kan knappast ha varit avsikten med lagstiftningen. Äldre djur som uppenbarligen mår bra borde kunna undantas från de nya strängare reglerna under sin återstående livstid. Man borde givetvis göra en helhetsbedömning av djurets situation i stället för att bara mäta centimetrar.

Jag har nu ställt en skriftlig fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om vad han tänker vidta för åtgärder för att garantera att regelverket kring djurtillsyn tillämpas på ett rimligt sätt där man gör en helhetsbedömning av djurets välbefinnande. Hela frågan kan du läsa här




2008-05-21 Företagsklimatet i Mark oroar

Marks kommun har i Svenskt näringslivs senaste ranking fallit som en sten till plats 205 av 281 granskade kommuner, klart sämst i Sjuhärad. Missnöjet bland Marks företagare är ingen nyhet utan något som bekymrat politikerna under många år. Markmoderaterna hade redan förra mandatperioden en särskild tillväxtgrupp som intervjuade ett antal företagare om vilka lokala frågor som betyder mest för att de skall kunna utveckla sina företag och anställa fler. Tillväxtgruppens arbete utmynnade i ett omfattande tillväxtprogram för Mark som vi presenterade före valet 2006. En av de viktiga delarna i tillväxtprogrammet är just att främja det lokala företagsklimatet. Det kommunala tillväxtprogrammet skall ses som ett komplement till den moderata rikspolitiken som syftar till att förbättra företagsklimatet i hela landet.

Denna vecka har jag tillsammans med vårt moderata kommunalråd, moderaternas gruppledare och flera andra aktiva moderater i Mark en gemensam debattartikel i Borås Tidning och Markbladet som behandlar frågan om företagsklimatet. Det var en av markmoderaternas stora valfrågor, och vi tänker fortsätta driva på i frågan med tillväxtprogrammet som bas. Några av våra förslag har vi redan lyckats få igenom, bland annat att ta fram en konkurrensutsättningspolicy för kommunen och att lägga ut en del verksamheter på entreprenad. Vi kommer att ta upp en fortsatt diskussion bland Marks politiker för att försöka få stöd för fler av våra förslag, och även fortsätta dialogen med Marks företagare. Det enda sättet att skapa ett bättre företagsklimat i Mark är att politiker och näringsliv arbetar tillsammans.



2008-05-05 Åtta UF-företag från Sjuhärad på plats på Älvsjömässan



Tidigare i kväll besökte jag Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm där 196 UF-företag (Ung företagsamhet) från hela Sverige ställde ut. Det är de främsta företagen från alla delar av Sverige som gör upp om olika titlar som exempelvis bästa företag, bästa tjänst, bästa produkt, bästa monter osv. Många av eleverna träffade jag även på den regionala utställningen i Borås den 27 februari, och nu var det kul att återse dem när de besökte Stockholm för den stora finalen.



Från Sjuhärad deltog åtta företag från olika gymnasieskolor: Cooking together UF (kokbok med rätter från hela världen skapade av ungdomar) och Kalsong by Svenska Tjejer UF (kalsonger) (ovan) samt mördarsnigeljägarna från Mark, KLOkast UF (nedan).



Bland montrarna hittade man även Lajjc Design UF (krukor tillverkade av återvunna bildäck) och Ordspill UF (servetter med tryckta samtalsämnen för att förhöja middagsstämningen):



Dessutom Stuff UF (profilreklam), samt slutligen - från Strömmaskolan hemma i Sätila - Tryckiflex UF (egendesignat reflextryck) (nedan). Tyvärr missade jag montern med KIK UF, det åttonde UF-företaget som försvarar Sjuhärads färger genom att sälja miljökassar.



I morgon tisdag avgörs det vilka företag som vinner respektive katergori. Jag hörde ryktesvis att flera Sjuhäradsföretag tillhör de nominerade. Det känns tryggt för Sjuhärads framtid med alla dessa entreprenörer bland våra gymnasieelever, och som riksdagsledamot blir man självklart extra stolt över UF-företagarna från de egna hemtrakterna!



2008-04-18 Rotarylunch på Kinna Stadshotell

I dag hade jag äran att vara inbjuden som dagens föredragshållare på Rotarylunch i Kinna. Det var många bekanta ansikten och en del nya. Ämnet för dagen var att jämföra arbetet som kommunpolitiker med arbetet som riksdagsledamot, och jag försökte beskriva lite om hur man effektivast arbetar som riksdagsledamot för att påverka olika ärenden. Jag tror och hoppas att ingen av de närvarande efter dagens lunch har en bild av att riksdagsledamöter bara är "passiva knapptryckare"...



2008-04-09 Klartext om biltullar i Mark

Borås Tidning berättade i går att det inte blir några biltullar i Mark. Miljöförvaltningen konstaterar efter en utredning att Marks kommun inte råder över frågan. Det var inte särskilt oväntat, och precis vad jag påpekade i mina debattartiklar i Borås Tidning och Markbladet för två veckor sedan. Mina artiklar tvingade ut kommunalrådet Pellby (s) banan, och han tvingades ta avstånd från sina partivänners förslag om biltullar för tung trafik. I sitt svar antydde han tyvärr även att moderaterna skulle stå bakom ett förslag till biltullar, vilket givetvis saknar varje uns av sanning.

I dag har jag därför en gemensam artikel i båda tidningarna tillsammans med Göte Nilsson, moderat ledamot av miljönämnden, där vi påpekar att förslaget var ett riktigt dåligt (s)-förslag och inget annat!



2008-03-28 Borås Tidning följer upp riksdagsbesöket från AF i Mark

Borås Tidning har idag en intervju med Arne Larsson från arbetsförmedlingen i Mark med anledning av hans besök hos oss i riksdagens arbetsmarknadsutskott i tisdags.



2008-03-26 Vargen i Mark för att stanna?



Borås Tidning skriver idag att ett vargpar håller på att markera sitt revir i Mark. Sedan en varg observerades i Ulricehamn strax före jul har en mängd rapporter kommit in till rovdjursspårarna i Sjuhärad med omkrets, bland annat hemma i Ubbhult. Experterna säger nu att nyfunna spår tyder på att en hanne och en hona kommit till Marks kommun för att stanna, och de kan få ungar redan i vår. (Bilden är från dagens nätupplaga av Borås tidning)

Vargen väcker alltid känslor, men min personliga åsikt är att vi inte bara kan kräva att vargen skall få sprida sig fritt i vissa delar av landet samtidigt som vi i storstadsområdena vill slippa. Det skall bli spännande att se hur vargdebatten förändras när vargen nu breder ut sig i allt större delar av landet. Varg i storstadsområdena kan öka förståelsen för hur det är att leva med vargen inpå knutarna, och att djurägare i Dalarna och Värmland ibland känner ett behov av att skjuta aggressiva djur. Vi måste nog lära oss att leva tillsammans med vargen, och hantera vargfrågan med realism.



2008-03-25 Arbetsförmedlingen i Mark besökte arbetsmarknadsutskottet

I dag var det så dags för Arbetsförmedlingen i Mark att besöka riksdagens arbetsmarknadsutskott för att berätta om det framgångsrika arbetet med att minska antalet deltidsarbetslösa bland de kommunanställda i Mark. På bilden Arne Larsson från Arbetsförmedlingen i Kinna och Hillevi Engström (m), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Upprinnelsen till dagens besök var det besök som jag gjorde på arbetsförmedlingen i Kinna den 22 februari tillsammans med två Allianskolleger. Vi fick då en redogörelse för den sk "Arenamodellen" som alltså syftar till att minska antalet registrerade deltidsarbetslösa. I Mark startades "Arenamodellen" 2005, som ett samarbete mellan Marks kommun, Kommunal, Kommunals a-kassa och arbetsförmedlingen. Jag var själv gruppledare för den politiska majoriteten i Mark och medlem av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige när beslutet togs.

När arbetet startade visade det sig direkt att alltför många levt med deltidsakassa i upp till 7-8 år (!) utan att ens ha brytt sig om att söka heltidsjobb, och utan att någon ställt några frågor om detta! Det hade bara fått rulla på, år efter år. När den deltidsarbetslöse ställdes inför kravet att antingen aktivt söka heltidsjobb eller att registrera av sig som arbetssökande försvann 62% av de deltidsarbetslösa direkt. Det visade sig att dessa jobbade deltid högst frivilligt och inte hade något intresse av att arbeta mer. A-kassan var bara ett bekvämt sätt att fylla upp lönen så man exempelvis kunde få en dag ledigt varje vecka.

När man nu utvärderar samarbetet efter två år visar det sig att de registrerade deltidsarbetslösa bland de kommunanställda minskat med hela 79% från 2005 till 2007, från 209 personer till 44! Ett 20-tal av de deltidsarbetslösa har kunnat erbjudas heltidstjänster av kommunen i stället för deltid, men huvuddelen av de deltidsarbetslösa valde frivilligt att avstå från kompletterande a-kassa eftersom de egentligen inte ville arbeta mer än deltid, och därmed inte stod till arbetsmarknadens förfogande.

Effekterna av det framgångsrika arbetet i Mark (man är bäst i Sverige!) är flera. Bara besparingen för staten och för kommunals a-kassa blev nära fyra miljoner kronor (skulle effekterna på riksnivå bli desamma innebär det flera miljarder i besparingar). Samtidigt har närmare 20 personer fått sina deltidstjänster omvandlade till heltid, och medvetenheten bland politiker och personalansvariga om deltidsproblematiken i kommunen har ökat. Kommunfullmäktige i Marks kommun har också beslutat om att heltid skall vara en målsättning när kommunen anställer personal. Fortfarande är dock alltför många kommunanställda anställda på deltid eller på timmar, eller i värsta fall på "delade turer" dvs flera arbetspass samma dag med flera timmar emellan. Detta är något som kommunens politiker rimligen måste arbeta vidare med för att förändra. I framtiden kommer de flesta att förutsätta att tjänster i grunden är på heltid, i annat fall kommer man att välja en annan arbetsgivare.



2008-03-20 Som sagt var!

Citat på BT:s ledarsida idag:





2008-03-20 Arbetsförmedlingen i Mark besöker Arbetsmarknadsutskottet


Pressmeddelande 2008-03-20

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Arbetsförmedlingen i Mark besöker Riksdagens arbetsmarknadsutskott 25/3

I samband med Alliansriksdagsledamöternas besök på Arbetsförmedlingen i Kinna nyligen fick vi en föredragning om det framgångsrika arbetet med att minska deltidsarbetslösheten, något som också sparar stora pengar för både Kommunals a-kassa och samhället.

Jag förmedlade efter vårt besök en kontakt mellan arbetsförmedlingen i Mark och riksdagens arbetsmarknadsutskott, och nu har vi bokat in ett föredrag på utskottets möte på tisdag den 25 mars. En representant för arbetsförmedlingen i Mark kommer då att besöka hela arbetsmarknadsutskottet och berätta om sitt framgångsrika arbete med att minska deltidsarbetslösheten inom kommunal sektor, ett arbete som sker i nära samarbete med Marks kommun och fackförbundet Kommunal.

Det känns givetvis bra som Sjuhäradsbo att få upp en representant från Arbetsförmedlingen i Sjuhärad till riksdagen, och det är också mycket roligt att arbetsförmedlingen i Mark är en av de mest framgångsrika i landet när det gäller att minska deltidsarbetslösheten. Besöket i riksdagen kommer att ge viktig kunskap till politikerna i alla läger om hur den verkliga deltidsarbetslösheten ser ut och vad man kan göra åt den.

En kul poäng i det hela är att jag själv var ledamot av kommunstyrelsen i Mark när kommunen förra mandatperioden tog beslutet om att inleda detta samarbete. Och nu kan jag som riksdagsledamot alltså få resultatet presenterat i Sveriges riksdag!

Jag kommer att rapportera från mötet på min blogg, http://www.ericsoniubbhult.se och det går givetvis också bra att kontakta mig enligt nedan. Skulle någon journalist från Sjuhärad befinna sig i Stockholm under tisdagen går det säkert också att ordna ett möte med inblandade personer runt lunchtid. Finns intresse går det bra att kontakta mig.




2008-03-19 Biltullar i Mark?

Mycket skall man höra innan öronen faller av! Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Mark har föreslagit en utredning för att undersöka om det går att införa biltullar för lastbilstrafik i Mark. Först trodde jag det var ett tidigt aprilskämt, men så var det tyvärr inte. Det är ett seriöst förslag som framförts av (s) och (v) i Miljönämnden.

Förutom att förslaget är juridiskt omöjligt - kommunen råder inte över länsvägar och riksvägar - så är givetvis förslaget i sig ett hån mot allt tal om ett gott företagsklimat. Hur skall våra butiker få sina varor utan lastbilar? Hur skall våra företag få råvaror och kunna sälja sina prudukter utan lastbilstransporter? Och var finns de "alternativa transportmedel" som (s) och (v) talar om? Det finns som bekant ingen järnväg mellan Skene och Göteborg som kan ersätta lastbilstrafik på Lv 156! Det finns inte heller några alternativa kringleder förbi Skene-Kinna som man kan köra i stället.

Jag har under dagen talat med flera moderater i Mark och kan i vart fall konstatera att moderaterna inte står bakom detta förslag. Vi vill öka framkomligheten på vägnätet i Mark och skapa en bättre infrastruktur, inte stoppa trafiken som är en livsnerv för vår kommun!

Förslaget om lokala biltullar är både dumt, löjligt och omöjligt, och måste givetvis läggas där det hör hemma - direkt i papperskorgen!




2008-03-12 Borås Tidning skriver om bostadsanpassning

Den 10/3 hade jag ett blogginlägg om regeringens direktiv till Boverket att se över reglerna kring bostadsanpassnings- bidrag så att det blir möjligt för kommunerna att ta tillbaka dyrare utrustning som inte längre används. I går hade jag ett samtal med en reporter på Borås Tidning, och i dag finns en artikel i BT om saken.



2008-02-28 UF-mässa i Borås

Under två dagar pågår den stora mässa för UF-företag (Ung företagsamhet) på Åhaga i Borås. Det är inte mindre än 120 UF-företag från gymnasieskolorna runt om i Sjuhärad som ställer ut, och nära 600 elever ingår i företagsledningarna. Vid dagens besök gjorde jag först ett antal nedslag hos några företag från Marks gymnasieskola, eftersom jag träffade eleverna i samband med deras besök i riksdagen i höstas. Det var riktigt kul att se vad det blivit av deras företag.



Åtta UF-företag från Mark är nominerade till utmärkelsen bästa UF-företag. Vinnare i Marks lokala tävling blev KLOkast UF som säljer utrustning för plockning av mördarsniglar. Till vänster Julia, VD och Mikaela, försäljningsansvarig. Till höger ser vi företagets marknadsföringsfolk i full aktion. Just detta företag har jag lite speciella känslor för efter mina egna politiska aktiviteter kring mördarsnigelproblemet i somras.



Tvåa i Mark kom Umgås UF som säljer vinställ och en kokbok som skall lära oss att kombinera mat och vin på ett trevligt sätt. På bilden marknadsföringsansvarige Stefan (från Ubbhult!) och hans kolleger Angelica och Marianne. Men det finns många andra spännande företag på mässan. Ovan till höger Project Tomorrow UF, med VD Brian Okumu som säljer pins och skänker del av behållningen till världsnaturfonden.



Här ser vi till vänster Sara, Richard, Johanna och Emilia som driver Chocobaut UF, som säljer lyxig choklad. Till höger Sunt Förnuft UF, som säljer en ny typ av träningsboll. Jag besökte också Get Funky UF som säljer "fräcka" tuggummin och plåster och Advertising UF som arbetar med reklam och trycksaker, och givetvis en massa andra roliga och fantasirika företag från de olika skolorna i Sjuhärad som säljer allt från föremål tillverkade av gamla bildäck till kalsoner och kondomer i olika smaker. Alla företag har en sak gemensamt - man har kommit på affärsidéer som ingen annan lyckats med tidigare. Jag tycker det är oerhört lovande inför framtiden. Under dagen får vi veta vilket UF-företag i Sjuhärad som fått den finaste utmärkelsen, årets UF-företag!



2008-02-22 Arbetsförmedlingen i Mark uppmärksammas i Stockholm

























Bilden är från vårt besök på arbetsförmedlingen i Kinna som jag berättade om på bloggen den 10 februari. Hela artikeln går att läsa här. Efter vårt besök har Arbetsförmedlingen i Mark fått mycket uppmärksamhet i media. Borås Tidning hade dels ett stort reportage ett par dagar efter vårt besök där man uppmärksammade det framgångsrika arbetet med att minska deltidsarbetslösheten bland de kommunanställda i Mark. Saken kommenterades även på ledarsidan.

Jag har efter vårt besök haft lite samtal med arbetsmarknadsutskottets nyvalda ordförande Hillevi Engström (m) och vi är överens om att bjuda in en representant från arbetsförmedlingen i Mark för en presentation av deras framgångsrika arbete inför hela arbetsmarknadsutskottet i riksdagen. Mer om detta senare om vi lyckas få till ett besök.



2008-02-10 Mycket luft i siffror över deltidsarbetslöshet

I torsdags besökte jag arbetsförmedlingen i Kinna tillsammans med riksdagsledamöterna Ulf Sjösten (m) och Claes Västerteg (c). Vi fick tillfälle att lyssna på tankar och erfarenheter från personalen på de samverkande arbetsförmedlingarna i Bollebygd, Kinna och Svenljunga. Överlag verkade personalen riktigt nöjda med regeringens nya arbetsmarknadspolitik. Men de hade också tydliga önskemål om en del förändringar och förbättringar, inte minst för att kunna skapa effektivare och snabbare åtgärder för arbetslösa ungdomar. Intressanta synpunkter och idéer som jag personligen kommer att framföra direkt till arbetsmarknadsministern. Det framkom också att det finns en del problem med regelverk inom den nya myndigheten som ibland upplevs som hinder i vardagen.

Vi fick också en intressant dragning om arbetsförmedlingens projekt för att minska deltidsarbetslösheten i Mark, den så kallade "Arena-modellen". Det är ett projekt i samverkan mellan Marks kommun, Arbetsförmedlingen och fackförbundet Kommunal. När projektet startade för några år sedan var jag ledamot av kommunstyrelsen i Mark och därmed en av de kommunpolitiker som var med och beslutade om projektet. Min nyfikenhet över resultatet var stor!

Projektet går kortfattat ut på att arbetsförmedlingen kontaktar alla kommunanställda i Marks kommun som anmält sig som deltidsarbetslösa och frågar dem om de verkligen står till arbetsmarknadens förfogande, dvs aktivt söker heltidsjobb. Det visade sig då direkt att alltför många levt med deltidsakassa i upp till 7-8 år (!) utan att ens ha brytt sig om att söka heltidsjobb, och utan att någon ställt några frågor om detta! Det har bara fått rulla på, år efter år. När den deltidsarbetslöse ställdes inför kravet att antingen aktivt söka heltidsjobb eller att registrera av sig som arbetssökande försvann 62% av de deltidsarbetslösa direkt! Det visade sig att dessa jobbade deltid högst frivilligt och inte hade något intresse av att arbeta mer. A-kassan var bara ett bekvämt sätt att fylla upp lönen så man exempelvis kunde få en dag ledigt varje vecka. För Kommunals a-kassa medförde bortfallet på 62% en mycket stor besparing.

Ungefär samtidigt som projektet startade tog vi i Marks kommun beslut om att försöka erbjuda heltidstjänster i första hand, bland annat genom att kombinera olika deltidstjänster till en heltidstjänst, eller genom att förändra scheman. I denna del syns enligt arbetsförmedlingen ännu inga stora effekter, men förhoppningsvis kommer detta efterhand.

Sammanfattningsvis är siffrorna intressanta. Den påstådda stora deltidsarbetslösheten är kanske inte så stor som det ser ut i statistiken. Regeringens tuffare regler för att kunna stämpla upp från deltid till heltid kommer förhoppningsvis också att påverka arbetsgivare inom vård, omsorg och handel att erbjuda heltidstjänster som det normala. Löntagarna kommer inte att acceptera konstiga deltidstjänster när inte staten, år efter år, via a-kassan går in och betalar det som fattas upp till en heltidslön.



2008-02-09 Märkliga Mark-sossar

Gunnar Nilsson, (s)-märkt ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Mark beskyller vice ordföranden, Per-Olof Hermansson (kd) för "misstänkt jäv". Detta för att Hermansson verkat för rättvisare ersättning till kommunens friskolor. Nilsson har upptäckt att Hermansson själv har två barn som går i en friskola och därför skulle han alltså vara jävig i frågor som rör friskolornas ekonomiska ersättning.

Intressant tolkning av Nilsson. Det skulle ju med automatik innebära att såväl han själv som alla andra politiker som har barn eller barnbarn i kommunala skolor skulle vara jävig i varje fråga som rör ökade anslag till kommunens skolor.....

Undrar just om Nilsson tänkte på det?



2008-01-28 Gruppmöte med markmoderaterna

I kväll har jag varit på gruppmöte med markmoderaterna. I kväll var det företagsbesök hos något så unikt som en av Sveriges ledande Ferrarihandlare - von Braun Sports Cars i Skene. Faktum är att från detta sportbilscentrum i lilla Skene kommer en stor del av alla Ferraribilar som säljs i Sverige, och deras specialiserade verkstad servar 2/3 av alla samtliga Ferraribilar i Norge och Sverige. Nu är det inte bara Ferrari man kan köpa i Skene, utan även Pagani, Lamborghini, Wiesmann, Maserati, Mustang och en och annan Porsche. Det känns nästan lite overkligt att gå runt bland bilar med prisskyltar på 1.395.000 kronor och liknande. Verksamheten skall nu expandera, och huvudkontoret i Skene startar nu även en liten filial i Stockholm....

Dagens gruppmöte ägnade en hel del tid åt företagsklimatet i kommunen och hur moderaterna kan vara med och påverka detta. Mark behöver fler unika och framgångsrika företag som sätter kommunen på kartan. Kan man framgångsrikt sälja Ferrari till hela Sverige från Skene så kan man nog göra nästan allting annat också.

Och till den som undrar - nej, Ferrari klassas inte som miljöbil.
Fast å andra sidan, har man råd att betala en miljon eller så för en bil så gör väl kanske en miljöbilspremie på 10.000 kronor varken till eller ifrån. Dessutom verkar inte dessa bilar köras så många mil per år, de är väl knappast att betrakta som bruksbilar...



2008-01-18 Politisk missnöjes-celldelning i Mark

Missnöjespolitikerna i Mark är inte bara missnöjda med de etablerade partierna, utan också med varandra. Nyligen lämnade som bekant ett antal personer Markbygdspartiet efter bara ett drygt år som medlemmar. Flera av dem har under åren hunnit med att avverka flera olika partier, två av dem har gjort sig omöjliga i tre olika partier!

Nu startar några av dem ännu ett lokalt missnöjesparti. Det börjar bli trångt på den arenan. Innan har vi ju som bekant Markbygdspartiet, Politiskt Forum, Sjukvårdspartiet, Välfärdspartiet och SPI. Till detta kommer nu "Marks Oberoende Demokrater, mod (inte att förväxla med moderaterna!). Och vem vet, kanske kommer även Sverigedemokraterna att försöka vara med i jakten på missnöjda väljare? Jag tvivlar dock på att det finns så många missnöjda markbor att det räcker till alla dessa missnöjespartier som verkar föröka sig genom celldelning....

Sanningen är nog snarast att Marks kommun är en ganska välskött kommun med stark ekonomi och bra verksamhet. Det har gällt under såväl borgerligt som socialistiskt styre. Visst finns stora politiska skillnader mellan blocken, och mycket som vi moderater vi förändra och utveckla. Men det handlar definitivt inte om att jaga och hänga ut vissa namngivna tjänstemän eller försöka skapa opinion kring påstått mygel och maktmissbruk som knappast finns i verkligheten. Detta är däremot det uttalade och destruktiva sätt som nya partiet mod vill använda för att få medborgarnas stöd. Jag har en känsla av att de nya missnöjespolitikerna kommer att fastna i sin egen mod(d).



2008-01-10 "Antalet poliser kan öka i en aldrig tidigare skådad takt"

"Polisens anslag ökar kraftigt de närmaste åren. Det innebär att antalet poliser under de kommande tre åren kan öka i en aldrig tidigare skådad takt. Konkret kommer cirka 4 000 elever från Polishögskolan att anställas vid de 21 länspolismyndigheterna. Antalet poliser kommer att öka från dagens cirka 17 500 till 20 000 poliser år 2010."

"Anslagsökningen ger oss goda förutsättningar att öka den polisiära synligheten och närvaron. Men det kan bara ske om vi använder våra resurser på rätt sätt. Rikspolisstyrelsen har därför beslutat att de poliser som tillförs verksamheten i första hand ska användas i yttre tjänst för att därigenom öka polisens synlighet och tillgänglighet. Målet är att minst 50 procent av allt polisarbete ska äga rum i yttre tjänst år 2010. Detta skulle innebära en väsentligt mer synlig och närvarande polis."


Orden är inte mina utan tf rikspolischefens, Bengt Svensson, som tillträdde vid årsskiftet. Han skrev detta i en DN-debattartikel nyligen.

Före valet 2006 anordnade markmoderaterma för första gången någonsin en demonstration - mot polisbristen. Fler poliser var också ett av moderaternas tyngre vallöften. Nu kommer löftet att infrias i takt med att alla nyintagna poliser slutför sin utbildning. Kanske kan äntligen tillgången på poliser öka i Svenljunga och Bollebygd och kanske kan vi äntligen få bemanning dygnet runt hos polisen i Mark?

Bilder och artikel om demonstrationen på torget i Kinna i Markbladet den 24 augusti 2006. I den lilla rutan syns undertecknad tillsammans med min moderate riksdagskollega Ulf Sjösten. Carolina Bergqvist på Markbladet tog fotona.



2008-01-09 Mycket bra betyg för Marks gymnasister

Färska siffror från Skolverket visar att Marks Gymnasieskola sticker ut med mycket goda resultat. Eleverna i Mark ligger långt över rikets genomsnitt vad gäller andelen elever med högskolebehörighet. I Mark var 2007 94% av eleverna behöriga att söka till högskola mot 89% i genomsnitt i riket.

Jag blir extra stolt och glad för detta eftersom jag varit med som politiker i Utbildningsnämnden och senare i Kommunstyrelsen ända sedan Marks nya gymnasieskola invigdes 1998. Jag har följt verksamheten på gymnasiet närmare än kanske någon annan verksamhet i kommunen och vet vilken energi och vilket engagemang som finns på skolan och hur alla verkar för att skapa en riktigt bra gymnasieskola och öka intresset för utbildning i Mark. Nu kommer kvittot på att detta verkar gå alldeles utmärkt! Med de nya resurser som oppositionen i Mark nu drivit igenom till förskolan och grundskolan så kommer förhoppningsvis resultaten att förbättras även när eleverna lämnas årskurs nio, vilket ökar chansen att gymnasieskolan lyckas ännu bättre kommande år.



2008-01-08 Dyra biljetter

GT:s ledarsida konstaterade på sin ledarsida häromdagen att Västtrafik hittills lagt 350 miljoner på sitt nya betalsystem för kollektivtrafiken i Västra Götaland, ett system som ändå inte fungerar som det är tänkt. Nu höjs biljettpriserna igen! Dessutom får alla kommuner vara med och betala allt mer för Västtrafiks underskott. De galopperande kostnadsökningarna för Västtrafik är något som jag vet alla alla kommunpolitiker oroar sig för, och inte minst i Borås har irritationen över den senaste stora extrakostnaden varit mycket stor.

Redan när jag för flera år sedan hörde hur stora delegationer från Västtrafik reste runt världen för att "studera biljettsystemen" började jag undra. När jag sedan efterhand såg hur det nya systemet sköts upp gång på gång, och märkte att man dessutom missat en viktig sak - att det måste finnas ställen att köpa biljetter på (det fanns tills nyligen inte ett enda försäljningsställe i Marks kommun!) - så insåg jag att hanteringen av detta nya betalsystem var fullständigt orimligt.

Tänk så mycket buss man kunde ha kört för 350 miljoner. Man kunde nog till och med haft råd att göra som i medelhavsländerna och anställa konduktörer på bussarna som tog kontant betalt...



2008-01-02 God fortsättning alla Markbor

Ingen markbo kan väl ha undgått alla turer kring politiken i Mark under hösten. Det började med att oppositionen med stöd av Markbygdspartiet drev igenom hela sin budget i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Därefter enades man om att föra samtal för att försöka bilda en politisk majoritet och ta över styret av kommunen. I sista stund bestämde sig Centerpartiet för att man inte ville samverka i ett formellt styre med Markbygdspartiet, och dessutom vägrade (s) och (v) att avgå frivilligt. Därmed sprack planerna på att bilda en fungerande majoritet i kommunen. Däremot är de sex oppositionspartierna överens om att arbeta tillsammans med de politiska frågorna med den den gemensamma budgeten som grund. Det är trots allt viktigast för kommunen, även om det hade varit praktiskt att den som styr politiken också formellt sett har makten.

(s) och (v) vägrar som sagt att släppa ifrån sig makten frivilligt, och väljer att styra vidare i minoritet - med oppositionens budget, som bland annat innehåller mer pengar till förskola och skola, beslut om vårdnadsbidrag, fler entreprenader inom teknisk förvaltning och försäljning av fastigheter inom Bostadsbolaget som kan skapa resurser för att bygga nytt. Det skall bli spännande att se hur länge (s) och (v) orkar driva oppositionens politik. Pelle Pellby är vad man brukar säga "Lame Duck", dvs styr på papperet men har ingen makt. Förr eller senare lär man nog tröttna och då kommer oppositionen nog vara beredda att ta över. Ju längre tiden går, desto fler tillfällen får ju Markbygdspartiet att visa att man går att lita på, och jag hoppas verkligen man tar den chansen. Jag om någon förstår tveksamheten från många att återigen göra sig beroende av Markbygdspartiet och Henry Sandahl. Men jag vägrar samtidigt att för alltid utesluta organiserat samarbete - alla kan komma till insikt om att samarbete kräver att man kan lita på varandra och att varje parti inte alltid kan få som det vill. Kanske har Sandahl börjat inse detta nu?

Socialdemokraterna är upprörda och tycker att främst moderaterna "gör vad som helst för att få makten". Lite märkligt tycker jag av (s) som väljer att samarbeta med det extrema vänsterpartiet, och dessutom är så fixerade vid titlar och låtsasmakt att man till och med väljer att formellt styra vidare i kommunen trots att man aldrig kan få igenom sin egen politik. När det gäller de gnälliga avhoppade markbygdspartisterna är det svårt att hålla sig för skratt. De har ju vid det här laget avverkat så många olika partier under årens lopp i jakten på personlig makt att de numera är omöjliga att ta på allvar.

Jag tycker det hedrar (m) och (kd) som gått i spetsen för att försöka skapa en fungerande majoritet som kan ta ansvar för Mark kommun, även om man inte nådde ända fram den här gången. Tills vidare står politiken i fokus och kommer före frågan om vem som formellt skall styra i Mark. Det är en klok prioritering. När det gäller politiken råder inga tveksamheter - Marks kommun styrs av oppositionens politik och oppositionens budget. Det är givetvis en stor framgång för oss moderater som största oppositionsparti.



2007-12-16 Skallgång i Ubbhult - som väcker frågor!
























På bilden: Till höger min fru, Carina, som pratar med våra grannar Malin och Perry som också deltog i sökandet tillsammans med sina två hundar.

I går ordnades skallgång i Jäxviken väster om Ubbhult, för att försöka hitta den man som varit försvunnen i över en månad. Trots att polisen sökt igenom området runt hans bostad, även med hund, har den försvunne inte påträffats tidigare. I går tog det bara 15-20 minuter innan den frivilliga skallgångskedjan hittade mannen. Det var min fru Carina som fann honom död, bara 200 meter från hans bostad. Ingen hade nog räknat med att mannen fortfarande skulle vara i livet, och det var trots allt en lättnad för alla som bor runtomkring att han påträffades av en vuxen och inte av något barn som lekte i skogen.

De som ingick i skallgångskedjan var mycket fundersamma över hur de som amatörer lyckades hitta den avlidne efter bara 20 minuter, när inte polisen lyckats, trots tillgång till specialhundar. Jag har ingen aning om hur polisen arbetat med detta ärende tidigare, men det är ju inte konstigt att det nu dyker upp frågor hos ortsborna.

Än mer frustrerade blev man när man skulle kontakta polisen efter det hemska fyndet. Man upplevde både ointresse och okunnighet när man försökte få tag på polisen via nödnumret 112, och bollades runt på olika ställen. Det var inte förrän man till slut lyckades ringa direkt till den lokala polisen som dessa skickade ut folk till platsen. Då hade flera massmedia varit på plats sedan länge. Det är allvarligt för förtroendet för polisen och för människors trygghet att det fortfarande inte verkar fungera när man snabbt måsta ha tag i polisen. Det är inte rimligt att man förgäves kopplas runt på en massa olika ställen när man behöver hjälp!



2007-12-16 Moderaterna i Sjuhärad får väl godkänt av väljarna

Ingen kan väl ha misstagit sig på att opinionssiffrorna för Alliansen inte är alldeles lysande just nu. Visserligen har det börjat rätta till sig igen de senaste månaderna och oppositionens försprång krympt rejält, från 15-18% när det var som störst i höstas, till idag 8-13%. Men det kunde givetvis varit bättre.

För moderaternas del börjar nu siffrorna se betydligt bättre ut igen. I Demoskopmätningen häromveckan ökade opinionsstödet för (m) rejält till 25,9%, och ligger ungefär runt valresultatet. I dagens SIFO-mätning ökar också stödet för (m), med 1,5% till 22,6%. I SCB:s novembermätning ligger resultatet för moderaterna på exakt samma siffra som i SIFO, 22,6%. Men även om stödet har ökat så ligger vi fortfarande en bra bit under valresultatet som ju var 26,2%.

Detta gäller alltså siffrorna för hela riket. Mer glädjande är att läsa SCB:s siffror nedbrutna på de olika riksdagsvalkretsarna. (Det är bara SCB som gör en sådan lokal mätning, i maj och november varje år). I riksdagsvalet 2006 fick moderaterna 24,05% av rösterna i vår valkrets, Södra Älvsborg. I SCB:s majmätning i år fick vi 25,2% i valkretsen, och nu i november ligger vi kvar på exakt samma siffra, 25,2%. Det betyder alltså att vi i vår valkrets ligger stabilt en bit över valresultatet 2006, och att moderaterna nu också har ett betydligt starkare stöd i Sjuhärad än i riket totalt!

Det är svårt att spekulera i varför det ser ut så här, men jag hoppas ju att det beror på att man tycker att alla vi moderater i Södra Älvsborg är aktiva och gör ett bra jobb, både i våra kommuner, i regionen och i riksdagen. Tillsammans visar vi hög aktivitet, samtalar med väljarna, är aktiva i media och i samhällsdebatten och försöker ta tillvara våra invånares intressen. Vi är också - som vanligt - aktiva även mellan valen, vilket ju tyvärr inte alla politiker och partier är. Jag har själv märkt att just detta väcker respekt hos väljarna.

För mig personligen är det mycket viktigare att de som bor i Sjuhärad är nöjda än om vi hade haft aldrig så höga siffror i riket och missnöjda väljare i den egna valkretsen. Jag är ju vald av mina väljare i Sjuhärad, och det är de som har visat förtroende för mig. Det är deras förtroende som jag vill leva upp till.



2007-12-15 Jag vill inte vara onödigt pessimistisk...

Borås Tidnings ledarredaktion läser min blogg! Denna gång känner jag väl kanske att jag låter onödigt pessimistisk när det gäller Henry Sandahls lojalitet mot en politisk majoritet. Men jag talar ju tyvärr av egen erfarenhet. Inte minst vet jag hur stora konflikter det var mellan Sandahl och Centerpartiet under förra mandatperioden.

Jag hoppas jag oroar mig i onödan och att alla inblandade politiker från dagens sex oppositionspartier inser att man måste hålla ihop om man skall kunna uträtta något i politiken. Jag håller verkligen tummarna för att de sex oppositionspartierna skall hitta samarbetsformer som fungerar så att man kan bilda en majoritet i Mark som håller ända fram till valet 2010!



2007-12-13 Framgångsrikt, Pellby (s)??

Den petade KS-ordföranden i Mark, Pelle Pellby är upprörd över att han nu förlorar makten. Han tycker att moderaterna "bara är intresserade av makten" och att det är därför man nu inleder samarbete med markbygdspartiet. Menar Pellby att moderaterna skiljer sig från socialdemokraterna på denna punkt? Skulle Pellby inte vara intresserad av makten för egen del? I så fall är det ju bra att någon annan tar över.....

Pellby är lite komisk också. Han säger i Markbladet att "(s)- och (v)-ledningen har varit framgångsrik och det är tungt för (m) att se". Jag säger som Martin Timell - Tjena!

Sanningen är ju att (s) och (v) inte har lyckats styra alls! De har upprepade gånger blivit nedröstade ute i kommunens nämnder och de förlorade alla voteringarna om budgeten i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det är ju faktiskt så att det är oppositionen som i praktiken har styrt Mark och (s) och (v) har helt enkelt varit tvungna att verkställa oppositionens beslut. Visst är det ett "framgångsrikt styre". Men knappast för (s) och (v).



2007-12-11 En härlig morgon - maktskifte i Marks kommun!?

Det verkar som väntat bli maktskifte i Marks kommun! I går kväll beslutade Markbygdspartiet att göra upp med oppositionen om ett organiserat samarbete. Det var ju inte helt oväntat efter att partiet stöttat den borgerliga budgeten i fullmäktige. Om partierna i Mark följer den överenskommelse som gjordes efter valet så kommer nu Pelle Pellby och socialdemokraterna att lämna över makten och ny ordförande i kommunstyrelsen blir Margareta Löfgren (m) - första gången moderaterna innehar kommunens tyngsta politiska post. (Det är faktiskt också första gången i kommunens historia som denna post innehas av en kvinna) Det tog ett år, men sedan kände Henry Sandahl (mbp) tydligen att det tog emot alltför mycket ideologiskt att stötta vänstern. Samtidigt skall man väl inte vara för säker när det gäller Sandahl, han kan byta sida fler gånger före nästa val.....

Lite komiskt i sammanhanget är att fyra Markbygdspartister samtidigt lämnar partiet. Två av dem är Birgitta och Lars-Erik Andersson som tidigare var moderater, lämnade partiet i protest, därefter gick till (kd) och sedan lämnade partiet i protest, därefter efter bara något år i Markbygdspartiet nu lämnar även detta parti i protest. Undrar vart man skall ta vägen nu? Birgitta Andersson satt flera år som politisk vilde på åhörarläktaren förra mandatperioden för att hon inte trivdes ihop med sina gamla (kd)-kompisar. Nu blir hon återigen vilde i fullmäktige. Fast det spelar mindre roll - hon får inget att säga till om nu heller. Ytterligare en som lämnar (mbp) är Eddie Flemming, tidigare gruppledare för Miljöpartiet, som gick med så sent som för något halvår sedan. Halveringstiden på politiker i mbp är kort.....



2007-11-29 Klartecken för vårdnadsbidrag i Mark!

Den 7 november berättade jag på bloggen att oppositionen nu i praktiken styr Marks kommun, sedan de flesta politikerna i det lokala partiet, Markbygdspartiet, numera stödjer oppositionen. Detta visade sig när kommunens budget beslutades i kommunstyrelsen. Läget bekräftades på kommunfullmäktige i tisdags, då den borgerliga oppositionen i allt väsentligt fick igenom alla sina förslag i budgeten även i fullmäktige.

Mest glädjande var att det blev klartecken från kommunfullmäktige att införa vårdnadsbidrag i Mark 2008. Ett efterlängtat besked för många Markbor, och en sak som inte minst vi moderater kämpat för under alla de år jag varit politiskt aktiv. 2003 tog vi ett första steg genom att utvidga rätten till ersättning för kommunala dagbarnvårdare, man kunde då få ersättning även för egna barn i barngruppen. Nu når vi äntligen ända fram genom att regeringen ändrar lagen och ger kommunerna rätt att införa kommunala vårdnadsbidrag. Mark är nu redo att göra detta! Jag har redan skickat en gratulation till Margareta Löfgren (m), oppositionskommunalråd och Per-Olof Hermansson (kd) vice ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden. De har en stor del i det historiska och framgångsrika beslutet!

Grattis Mark!



2007-11-21 Vill inte ta an(s)var

Pelle Pellby, kommunalråd i Marks kommun (numera bara i majoritet på papperet, men i minoritet i praktiken eftersom oppositionen numera verkar styra i Mark) skriver i en magsur artikel i Markbladet att oppositionen i Mark "inte vill att kommunfullmäktige ska vara delaktigt i omställningsarbetet i skolan". Det är minst sagt en skruvad beskrivning....

Det Pellby EGENTLIGEN menar med att "kommunfullmäktige skall få vara delaktigt" är att han vill låsa in en stor del av de extra pengar som oppositionen vill ge till Barn- och Ungdomsnämnden för att utveckla skolan! Han tror nämligen inte att skolpolitikerna, under ledning av en (s)-ordförande i nämnden(!), klarar av att ta sitt ansvar och använda pengarna på ett klokt sätt, och vill sätta fullmäktige som förkläde på nämnden.

Oppositionen har betydligt högre tankar om Barn- och Ungdomsnämndens kompetens. Och om Pellby misstror sin (s)-ordförande finns en mycket kompetent vice ordförande, Per-Olof Hermansson (kd) som nog inte är rädd för att ta över ansvaret.



2007-11-07 Oppositionen styr i Mark.....

Den senaste tiden har det märkts ett närmande mellan Markbygdspartiet och de övriga oppositionspartierna i Mark. Markbygdspartiet har tydligen börjat inse vilken sida som för den klokaste politiken. Det är glädjande, och det ger äntligen Markbygdspartiet en chans att påverka politiken på ett positivt sätt i stället för att göra en del konstiga utspel som inte leder till något.

Vid måndagens kommunstyrelsemöte vann oppositionen, med stöd av Markbygdspartiet, samtliga åtta voteringar, och de partier som på papperet styr Mark, (s) och (v) förlorade. Om kommunfullmäktige ger samma resultat kommer (s) och (v) med Pelle Pellby i spetsen att tvingas genomföra oppositionens budget och oppositionens politik. Undrar hur länge Pellby håller ut?

Jag blir inte förvånad om Mark snart får en moderat kommunstyrelseordförande i stället, och Pellby får kliva ned och bli vice.

Kommunstyrelsens beslut i måndags innebär bland annat mer pengar till skola och förskola, införande av kommunalt vårdnadsbidrag, att man vill verka för försäljning av delar av bostadsbolagets fastigheter för att finansiera satsningar på nyproduktion av lägenheter och öppna för fler entreprenader inom teknisk förvaltning. Kommunstyrelsen beslutade också att som en del av ett bättre företagsklimat utarbeta en konkurrensutsättningspolicy. Läs mer om kommunstyrelsens beslut i Borås Tidning.

Jag kan bara gratulera mina "gamla" politiska vänner i Mark, de fortsätter att driva på för en klok politik, precis som förra mandatperioden. Och nu verkar det som om den kommer att kunna genomföras också!



2007-10-31 Markalliansen vill storsatsa på skolorna i Mark

I dagens BT finns en artikel om en av de satsningar som Alliansen i Mark vill göra kommande år. Man vill ge Barn- och Ungdomsnämnden 34 miljoner extra kommande år - pengar som kan rädda mindre skolor, bygga ut barnomsorgen, öka kvalitén i förskola och skola och samtidigt införa vårdnadsbidrag.

- Vi vill ge barnen stöd tidigt, genom familjerna i form vårdnadsbidrag, och genom stöd i förskola och grundskola. Genom ramtillskott för att höja kvaliteten i förskola och grundskola skapar vi utrymme för Barn- och Ungdomsnämnden att klara sitt uppdrag, säger Per-Olof Hermansson (kd), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Barnen är vår framtid. Den satsning vi gör på barnen nu har vi som kommun igen senare genom lägre kostnader för andra nämnder. (Citat ur Borås Tidning)

Som riksdagsledamot är det mycket trevligt att se hur fler i arbete nu ökar kommunernas skatteinkomster, och ger utrymme för att genomföra regeringens politik ute i kommunerna. Satsningar på förskola och skola och samtidigt införande av vårdnadsbidrag är ju precis den politik som Alliansen gick till val på, både i Mark och på riksnivå! Att vi nu vill genomföra Alliansens skolpolitik i Skolminister Björklunds gamla hemkommun är ju extra kul......

Bra jobbat, Allianskolleger i Mark!



2007-10-30 Moderat gruppmöte i Mark

I går kväll var jag på Markmoderaternas gruppmöte i Kinna. Den stora punkten på dagordningen var budgeten för kommande år. Utan att föregripa de kommande förhandlingarna för att skapa en majoritet för Alliansens budgetförslag kan jag ändå meddela att våra förslag kommer att skilja sig en hel del från (s) och (v)......mer om detta när förslagen passerat kommunstyrelsen! Men jag är som fd gruppledare stolt över det jag fick höra i går kväll. Vårt moderata oppositionsråd, Margareta Löfgren, gör vad hon kan för att driva politiken framåt och försöka skapa majoriteter som gör att oppositionens förslag ofta kan vinna över den "majoritet" av (s) och (v) som egentligen bara finns på papperet. Och engagemanget i den moderata gruppen är det inget fel på!

I övrigt tog jag upp frågan om byggplanerna i Sätila. Våra lokala politiker kommer att bevaka frågan under den fortsatta planprocessen så att inte området ovanför församlingshemmet blir överexploaterat. Det finns byggbar mark på många ställen runt Sätila och därför behöver man inte pressa in hur mycket hus som helst på de grönområden som finns nära centrum.



2007-10-09 Viktiga väginvesteringar måste bli möjliga!




I kväll har jag ägnat några timmar åt lokalpolitik. Marks Idé och Näringslivsråd, Minab, bjöd idag in till en informationskväll om infrastrukturinvesteringar i Västsverige, och då främst det som berör Sjuhärad och Marks kommun. Vägverket informerade om processen i samband med nya projekt, och det blev givetvis en del diskussioner om våra två mest eftersatta vägar, 156:an och Rv 41. Väg 156 utpekades av Vägverkets tjänsteman som den kanske mest eftersatta vägen i hela Västra Götaland!

Det bestående intrycket av kvällen är att Vägverket inser att man aldrig kommer att får pengar till alla behov med nuvarande system, och att man därför prioriterar att utveckla och förbättra de vägar som finns framför att bygga helt nya.

Min egna fundering är att det känns ganska meningslöst att olika delar av landet slåss om en alltför liten kaka, för att kanske lyckas få några projekt i sitt område samtidigt som någon annan blir utan. Allt för många, tydligt samhällsekonomiskt lönsamma väginvesteringar, måste stå tillbaka eftersom allt inte ryms inom statens utgiftstak. Det behövs ett nytänkande, och detta återkommer jag till i kommande inlägg!



2007-09-24 Politisk fars i Marks kommun

Ibland är verkligheten märkligare än man kan föreställa sig. Marks kommun har beslutat att göra ett markbyte för att få loss mark för en fotbollsplan i Örby. Hela kommunstyrelsen ställde sig bakom beslutet. Men nu har två markbygdspartister överklagat beslutet - trots att en annan markbygdspartist stödde affären i kommunstyrelsen. Två markbygdspartister väljer alltså att i domstol överklaga ett beslut som en annan markbygdspartist tagit!

Det hela hade ju mest varit komiskt om det nu inte var för att fotbollsklubben i Örby nu inte får sin fotbollsplan på länge, samt att kommunen får en massa onödiga kostnader för att hantera rättsprocessen. Än en gång har markbygdspartiet orsakat onödiga kostnader för Marks kommun.

Själv minns jag förra gången som en markbygdspartist gick till domstol för att han inte gillade ett kommunalt beslut. Då gällde det Tygrikeshallen som kommunen köpte in för att rädda sina tillgångar när Tennisklubben var på obestånd. Kommunen hade tyvärr en gång gått i borgen för klubbens lån, och att ta över tennishallen var bästa sättet att rädda kommunens fordran. Men markbygdspartiets ledare, Henry Sandahl, överklagade ändå. Självklart förlorade han domstolsprocessen, men det hela kostade kommunen en del på vägen.

Denna gång var det Sandahl som var med och tog beslutet som hans två partikamrater nu överklagat. Det verkar som om markbygdspartiet börjar falla ihop som en sufflé. De kloka markbygdspartister som vill kommunens bästa borde snarast lämna sitt destruktiva parti och söka sig till något av de mer seriösa partierna i Marks kommun i stället.



2007-08-31 Har man ingen makt kan man ju låtsas.......

I Marks kommun finns som bekant ingen politisk majoritet eftersom det redan något splittrade Markbygdspartiet är vågmästare. I Miljönämnden tex har s+v 3 platser och moderaterna, centern miljöpartiet och markbygdspartiet tillsammans 4 platser. Eftersom markbygdspartisten i just denna nämnd stöder de borgerliga och miljöpartiet så vinner dessa alltid över s+v i alla voteringar.

Trots detta skriver miljönämndens ordförande Wanna Svedberg (s) i Markbladet denna vecka att "(s) och (v) räddar bullbaket". Saken handlar om att miljönämnden lättat lite på de hårda livsmedelskraven för att göra det möjligt att servera kyrkkaffe med hembakt eller låta knattelag att servera hembakade bullar på matcherna. Svedberg skriver bland annat:

""Politik är att vilja och inom (s) och (v) i miljönämnden vill vi värna de ideella krafterna" och "I Mark styr (s) och (v) gemensamt och här lever de politiska visionerna" och "När (s) och (v) har den politiska ledningen är det läge för det goda livet".

Nu har förståss Svedberg glömt några saker. Beslutet var givetvis klokt, men togs av en helt enig nämnd! (s) och (v) hade aldrig kunnat driva igenom beslutet utan stöd av de borgerliga, miljöpartiet och markbygdspartiet. Och (s) och (v) styr inte Mark, de är i minoritet och måste få stöd av andra partier - i annat fall kan de inte besluta någonting alls. För övrigt var det socialdemokraterna i riksdagen som införde den nya hårdare livsmedelslagstiftningen förra mandatperioden.....

Det känns nästan som om Svedberg närmast desperat har behov av att visa markborna att hon en maktposition som hon faktiskt inte har.....



2007-08-28 Kommentar till upphandlingsskandalen i Mark

Häromdagen fick jag reda på att man misstänker grova överträdelser av upphandlingsreglerna inom Teknik & Serviceförvaltningen i Marks kommun, vilket även Borås Tidning berättar om idag. Det handlar om att enskilda tjänstemän skall ha gjort direktupphandlingar som strider mot kommunens regelverk och kanske även mot lagen.

Vilka som skall klandras för det som hänt får väl visa sig efter noggrannare utredning. Det viktiga nu är att låta en extern utredare granska saken, lämpligen den externa revisionsbyrå som kommunen redan anlitar för revisionen. En intern utredning inom kommunen räcker definitivt inte!

Vad gäller kritiken som riktas mot en enskild politiker från Centerpartiet, som är både företagare och ledamot i den aktuella nämnden, vägrar jag att döma någon innan jag har alla fakta på bordet. Den politiska hanteringen är upp till Centerns fullmäktigegrupp. Det är de som skall göra sina moraliska och politiska avvägningar.

Det som har hänt är givetvis mycket trist, och kan ha inneburit att andra företag gått miste om en chans att lämna anbud på kommunala arbeten. Utöver detta har i så fall enskilda tjänstemän fört alla ansvariga politiker bakom ljuset. Det lär knappast öka förtroendet för Marks kommun bland företagarna och allmänhet i kommunen.



2007-08-23 Svar på min snigelfråga......

I dag fick jag svar på den fråga jag ställde till jordbruksministern i somras rörande bekämpning av den spanska skogssnigeln.

Frågan har lämnats över till Miljöministern i stället, och hans svar innebär kortfattat att han är positiv till nya bekämpningsmetoder om de bara uppfyller miljökraven. Han skriver att det är Kemikalieinspektionen som skall godkänna nya metoder och preparat, och konstaterar att det tydligen inte inkommit några ansökningar på länge om att få nya metoder godkända. Detta förvånar mig, eftersom snigelproblemet är stort i hela landet, och det borde vara intressant för företag att försöka lansera nya bekämpningsmetoder. När nu ministern så tydligt säger att han är positiv till att företag ansöker om godkännande kan kanske uppmuntra fler producenter i utlandet att intressera sig även för den svenska marknaden? I så fall har kanske min fråga till ministern varit ett litet steg på vägen för att effektivisera bekämpningen av mördarsnigeln. Om det inte hjälper måste man kanske mer aktivt uppmuntra företag att ansöka om tillstånd för nya bekämpningsmetoder för att komma åt problemet.

För egen del fortsätter jag bekämpningen av sniglar i den egna trädgården som förut. Än så länge är inte problemet så stort just hos oss. Men jag kan faktiskt rekommendera medlet "Ferramol Snigeleffekt" som verkar fungera bra, och är skonsamt mot alla andra djur. Tyvärr kostar det en hel del, och det lär knappast vara ekonomiskt möjligt att använda annat än i små villaträdgårdar. På kvällarna är det manuell plockning som gäller, och avlivning sker genom att hälla kokande vatten över sniglarna, snabbt och enkelt.

Jag tänker fortsätta följa problemet med mördarsniglarna, både vad gäller forskning och nya bekämpningsmetoder. Att mördarsniglarna är ett problem som engagerar är tydligt.....eller vad sägs om nedanstående klipp från Borås Tidnings ledarsida den 20 augusti!


















2007-08-13 Skynda på vårdnadsbidraget!

Vi är många moderater, både lokalt och i riksdagsgruppen, som känner en viss frustration över frågan om Vårdnadsbidraget. Alliansen gick till val på att ge kommunerna rätten att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Socialminister Göran Hägglund (kd) har utlovat detta till början av 2008, medan andra företrädare för regeringen har sagt att detta blir svårt att klara av. Tillsammans med tre andra moderata riksdagsledamöter - Mats Gerdau (Nackamodellens "fader"), Elisabeth Svantesson och Annicka Engblom, har jag idag en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt där vi vädjar till regeringen att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag redan nästa år. Det finns inget skäl att vänta.

Ibland påstås att vårdnadsbidrag står i strid med Alliansens arbetslinje, dvs att öka antalet personer som arbetar. Men det vi skall motverka är ju oönskad frånvaro från arbetsmarknaden. Att vara hemma en tid med sina barn är kanske det mest värdefulla "arbete" en förälder har under hela sitt liv, och borde ur samhällets synpunkt knappast ses som en oönskad frånvaro.
Andra hävdar att hela alliansens familjepolitiska paket måste genomföras samtidigt. Men inom skolområdet inför vi 149 olika förslag successivt. Detsamma gäller inom arbetsmarknadspoilitiken, det gäller skattesänkningarna, renoveringen av rättssystemet och mycket annat. Detsamma går givetvis inom familjepolitiken.
Det påstås också ibland att vårdnadsbidrag kostar pengar och detta inte ryms i statens budget för nästa år. Det är överhuvudtaget tveksamt om det kostar något, eftersom bidraget blir lägre än kostnaden för en plats på dagis/förskola. Men oavsett vilket så är det i så fall en kommunal kostnad, inte något som belastar statens budget. Varje kommun bestämmer själv om man vill införa vårdnadsbidrag.

Min egen avsikt med att vara med och underteckna artikeln är att visa att det finns många moderater som brinner för denna fråga, och att samtidigt ge lite extra stöd till ansvarig minister, Göran Hägglund, inför kommande regeringsförhandlingar. Det finns inga rimliga skäl för en borgerlig regering att skjuta på en utlovad reform som ger kommunerna möjlighet att öka mångfalden och valfriheten för barnfamiljerna.


Fotnot: Mats Gerdau var tidigare kommunalråd i Nacka och är en av konstruktörerna av "Nackamodellen". Under mina år som gruppledare för majoriteten i Mark 2002-2006 hade jag många kontakter med Mats för att få hjälp och stöd i arbetet med att öka valfiheten för familjerna i min egen kommun. (Läs mer om detta arbete här!). Nu är vi båda riksdagsledamöter och fortsätter kampen för ökad valfrihet för Sveriges familjer i Sveriges Riksdag!

Mina tidigare blogginlägg i denna fråga sedan valet hittar du samlade på på denna sida i mitt bloggarkiv.



2007-07-30 Även Hallandsposten uppmärksammar min fråga till ministern

Även Hallandsposten skriver om "mördarsniglarna" - kanske sommarens främsta diskussionsämne i Västsverige vid sidan av vädret? I Hallandspostens artikel uppmärksammas den fråga jag ställde till jordbruksministern i mitten av juli angående att snabbt analysera alla kända bekämpningsmetoder så att alla lämpliga medel och metoder kan användas i Sverige för att bekämpa snigeln. Artikeln tar också upp en annan sak som jag påpekade i min fråga till ministern, att "mördarsnigeln" har börjat para sig med den svenska svarta skogssnigeln. Resultatet blir en ännu värre "supersnigel", både glupsk och klimattålig. Det gäller nog att bekämpa sniglarna nu, innan det är för sent.

Svar från ministern får jag förresten i slutet av augusti enligt besked från riksdagens kansli.

Mer om min fråga till ministern hittar du på bloggen den 16 och 18 juli.



2007-07-18 Snigelintervju i Radio Sjuhärad

Problemet med mördarsnigeln engagerar, och i morse blev jag intervjuad i Radio Sjuhärad med anledning av min fråga till jordbruksministern (se bloggen 16/7). Inslaget kan du höra här.

Tillägg 19/7: Även Borås Tidning uppmärksammar min fråga till ministern i denna artikel.



2007-07-16 Jag har ställt en fråga till jordbruksministern om "mördarsnigeln"

I dag lämnade jag in en skriftlig fråga till jordbruksministern med anledning av "mördarsnigelns" snabba utbredning. Runt om i Europa, bland annat i Danmark och Tyskland forskas det fram nya bekämpningsmedel och metoder att stoppa snigelns framfart. Tyvärr är flera nya kända effektiva medel och metoder inte godkända i Sverige. Ibland beror det på kända oönskade bieffekter, och ibland beror det på att effekterna ännu inte analyserats tillräckligt.

Mörk spansk skogssnigel, lätt att förväxla med vår vanliga svenska svarta snigel

Jag efterlyser i min fråga att ministern tar initiativ så att alla kända medel och metoder snabbt kan analyseras. Därefter måste ansvariga myndigheter snabbt ge besked om vilka sätt att bekämpa snigeln som kan vara godtagbara i Sverige.

Det skall bli spännande att läsa ministern svar, särskilt som TT meddelar idag att jag inte är ensam om att väcka denna fråga på regeringsnivå. Även Lennart Sacrédeus (kd) har tydligen i dagarna väckt en fråga hos jordbruksministern med anledning av snigelproblemet. Det är utmärkt, och riktar ännu mer ljus på frågan!



2007-06-13 "Den blomstertid nu kommer" är inget som är givet för alltid

Ännu ett läsår är till ända. Glada och förväntansfulla elever upplever den stämningsfulla skolavslutningen där man sjunger ”Den blomstertid nu kommer”, och sedan väntar det långa sköna sommarlovet. Tyvärr är detta ingen självklarhet. Det finns en mycket liten grupp intoleranta vuxna som inte unnar barnen detta, och som vill motverka allt som har med kyrka och religion att göra. Till och med att sjunga psalmen "Den blomstertid nu kommer" kan faktiskt vara olämpligt enligt Diskrimineringsombundsmannen! Om detta skriver jag i en debattartikel i Markbladet idag.

Den tid då kyrkan och religionen strängt styrde allt i vårt samhälle är lyckligtvis över. Men för den skull finns det ingen anledning att aktivt försöka förvägra barnen all kontakt med kyrka, religion och traditioner! Detta handlar inte om religionsfrihet utan om ren dumhet och ett försök att likrikta barnen. Jag är övertygad om att en bred kunskap om religion, histora och traditioner tvärtom ökar förståelsen mellan människor.

Ubbhult kapell - här har hållits skolavslutningar både vid jul och på sommaren ända sedan Ubbhultsskolan byggdes för snart 10 år sedan. Jag har aldrig hört någon beklaga sig över detta....



2007-05-29 Mark cyklar för miljön - och satsar på världsrekord

Vasilij Golob från Skene siktar på att slå världsrekordet i att spinningcykla. I september ska han försöka att spinningcykla 90 timmar i sträck dag och natt och därmed komma med i Guiness rekordbok. Som ett led i världsrekordförsöket har ett projekt startats för att få Markborna att måna mer om miljö och hälsa. Det går ut på att man ska gå eller cykla istället för att ta bilen.

Starten för friskvårdssatsningen går i morgon den 30 maj klockan 18.30, vid Corpus friskvårdscenter i Kinna. Vill du veta mer kan du besöka Marks kommuns hemsida

Läs mer i det utskick som gått till kommunens företagare och anonserats till allmänheten



2007-05-16 Debattinlägg om företagsklimatet i Mark

Jag har idag en debattartikel i Markbladet tillsammans med Margareta Löfgren, moderat kommunalråd, och Sven-Olof Carlsson, region- och kommunpolitiker, med anledning av det dåliga resultatet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Markmoderaterna har en mängd förslag om hur företagsklimatet kan bli bättre, och det var också en av våra viktiga valfrågor!

Läs även tidigare inlägg i detta ämne på bloggen den 9 maj!




2007-05-09 I Pellby(s) Mark rasar företagsklimatet.....till en bottenplacering!

2007 backade Marks kommun kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Mark rasar nu 17 placeringar till en bottenplacering bland Sveriges kommuner - plats 192, den sämsta placeringen någonsin. Det är en oroväckande fortsättning på en mångårig trist utveckling där kommunen backat lite varje år.

Pelle Pellby (s) (då oppositionsråd, numera kommunstyrelsens ordförande) gick förra året till frontalangrepp mot mig, och skrev bland annat så här i en artikel med anledning av förra årets mätning:

I Ericsons (m)ark rasar företagsklimatet
Det borgerligt styrda Marks kommun blir allt sämre placerat i svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är bekymmersamt. Marks kommun behöver företagare som trivs och uppfattar det lokala företagsklimatet som gott och bra. Marks kommun behöver företag som är lönsamma och som kan och vill växa och utvecklas i vår kommun. Då blir det också fler jobb... //...Moderaten Jan Ericson försöker i sin tidigare insändare att skjuta över misslyckandet när det gäller det lokala företagsklimatet på socialdemokraterna i Mark och hävdar att socialdemokraterna inte är trovärdiga när gäller företagsklimatet. Ericsons inlägg mot socialdemokraterna är mer ett uttryck för Ericsons rent personliga frustration över sitt eget misslyckande med det lokala företagsklimatet i Marks kommun. Moderaten Ericsson är ju som en av de ansvariga i det borgerligt styrda Mark också ansvarig för den förda politiken. Ericson gör istället det han brukar göra när han misslyckas, försöker skjuta över sitt eget misslyckande på socialdemokraterna. Enkelt för Ericson men inte särskilt trovärdigt. Det räcker inte med att gnälla över vad andra gör och inte gör, Ericson måste själv försöka bidra på ett mer konstruktivt sätt och sluta gnälla."
(hela artikeln kan du läsa här!)

Vad var det då jag "gnällde över" i min artikel? Ja, ni kan ju själva läsa min första artikel 2006 om företagsklimatet och min senare replik till Pellby på hans artikel. Mitt budskap var att några olyckliga "affärer" ( där vi moderater förgäves försökte driva en annan linje) var en viktig orsak till den negativa utvecklingen. Men också att vi måste ta den trista utvecklingen på allvar, och att den tidigare borgerliga majoriteten därför tog ett antal viktiga beslut under hösten 2006, beslut som (s) delvis röstade emot! Moderaterna i Mark gick också till val 2006 på ett mycket omfattande tillväxtprogram för ett bättre företagsklimat i Marks kommun. Hade detta varit genomfört nu hade Marks kommun sluppit rasa ytterligare 17 platser till en bottenplats bland de svenska kommunerna i 2007 års mätning......

I Pellby(s) Mark rasar alltså företagsklimatet mer än någonsin. Undrar just vad kommunalrådet Pellby tänker skylla på nu när han själv är högste ansvarig politiker? Och framförallt - vad tänker han själv göra åt saken?



2007-05-03 Vinnande markelever på riksdagsbesök!

Riksdagens EU-upplysning anordnade i början av året en tävlig i EU-kunskap. Det var ca 80 gymnasieklasser som deltog i tävlingen. De elva segrande eleverna fick som pris en resa som startade i Stockholm den 2 maj med rundvandring och lunch i riksdagen, besök i riksdagens EU-nämnd, samt träff med EU-ministern. Därefter fortsatte eleverna till Bryssel för att under två dagar bland annat träffa svenska EU-parlamentariker och göra ett studiebesök i EU-parlamentet.

Av de elva elever som vann kom hela sju stycken från Marks Gymnasieskola! Det var Jessica Börjesson, Frida Eckegren, Emma Gullman, Jonatan Hellman, Johanna Johansson, Pontus Löfgren och Maria Redegard. På fotot har vi ställt upp oss för fotografering på trappan till riksdagshusets entré.

Vid lunchen i riksdagen i går deltog jag som värd tillsammans med riksdagens andre vice talman Liselott Hagberg (fp) samt ordföranden i EU-nämnden, Anna Kinberg-Batra (m). Det kändes mycket speciellt att träffa sju elever från min egen hemkommun uppe i riksdagen!

En kul poäng är att det faktiskt var just i Utbildningsnämnden i Mark (som ansvarar för gymnasieskolan) som jag startade min egen politiska bana 1998! Jag har alltid varit stolt över vår fina gymnasieskola, och stoltheten blev inte precis mindre efter detta.....



2007-03-31 Årsmöte för i Västra Götaland

Organisationen Företagarna i Västra Götalands Län håller idag sitt årsmöte på Kunskapens Hus i Skene i anslutning till Markmässan. Jag kommer att delta i en paneldiskussion om företagens kompetensförsörjning och hur vi får en bättre balans mellan utbildning, yrkesval och företagens behov. Andra närvarande i diskussionen blir bland annat AMS-chefen Bo Bylund och Företagarnas chefsekonom Johan Kreicbergs. Dessutom deltar även mina Allianskolleger från riksdagen, Ulf Sjösten (m) och Kerstin Hermansson (c).



2007-03-20 Seger för Almäng och Fotskälsborna
uppdaterad

Efter moderaternas och centerns beslut i går att säga nej till att tömma Almängs äldreboende och skjuta upp ombyggnaden backade idag socialnämnden och beslutade i stället att börja arbetet med en ombyggnad! In i det sista försökte tydligen (s) och (v) att skjuta frågan om ombyggnad på framtiden, men man förlorade voteringen.

Det känns bra att sitta framför datorn i riksdagshuset och konstatera att den taktik vi diskuterade på det moderata gruppmötet i Kinna i måndags höll hela vägen fram. Dagens beslut är en total seger för både Fotskälsborna och äldreomsorgen i Marks kommun!

En extra poäng är att den styrande minoriteten (s+v) nu förlorade sin första votering. Jag har en känsla av att det kommer att hända fler gånger. Många fler.....



2007-03-20 Bra eller dåligt företagsklimat, Pellby?

Marks kommun ligger ungefär i mitten i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. 2006 föll kommunen några placeringar, och jag skrev då en artikel där jag påpekade att socialdemokraterna var emot ett antal viktiga förslag rörande företagsklimatet som majoriteten tvingade driva igenom efter votering. Dåvarande oppositionsrådet Pelle Pellby skrev ett argt svar på min artikel den 9 augusti 2006, några citat:

"Det borgerligt styrda Marks kommun blir allt sämre placerat i svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är bekymmersamt." "Moderaten Jan Ericson försöker i sin tidigare insändare att skjuta över misslyckandet när det gäller det lokala företagsklimatet på socialdemokraterna i Mark och hävdar att socialdemokraterna inte är trovärdiga när gäller företagsklimatet. Ericsons inlägg mot socialdemokraterna är mer ett uttryck för Ericsons rent personliga frustration över sitt eget misslyckande med det lokala företagsklimatet i Marks kommun."

I sin frustration över näringslivsklimatet valde politikerna i Mark att runt senaste årsskiftet låta någon annan ställa frågorna och dessutom valde man andra frågor. I denna undersökning tyckte 91% av företagarna att företagsklimatet var "godtagbart" eller "bra". Och nu låter det annorlunda från socialdemokraterna, som skriver så här på sin hemsida:

"Det är bra att vara företagare i Mark, det tycker i alla fall 91 procent av de företagare som deltog i en undersökning som gjordes i Mark kring årsskiftet 2006/2007."

Tänk att företagsklimatet på bara några månader enligt socialdemokraternas tolkning gick från att "vara ett misslyckande" till att vara "bra"! En förklaring till det nya synsättet skulle ju kunna vara att (s) gått från opposition till en roll där man försöker styra kommunen i minoritet.....

Men ärligt talat tycker jag inte att ett "godtagbart" företagsklimat räcker. Moderaterna presenterade ju före valet sitt förslag på hur det skulle kunna bli mycket bättre betyg än så!



2007-03-20 Moderaterna värnar om Almängs äldreboende i Fotskäl

Förslaget att skjuta upp ombyggnaden av Almängs äldreboende i Fotskäl och att tömma hela boendet under ett års tid i avvaktan på diverse utredningar avvisas av moderaterna. Detta beslutade vi på vårt gruppmöte i går kväll. Vad jag förstår beslutade Centerpartiet samtidigt detsamma.

Socialnämndens ordförande Owe Eglinger lämnar dubbla budskap. Ena dagen säger har att detta inte görs för att spara pengar. Nästa dag framkommer det tydligt att avsikten är att spara 6 miljoner kronor genom att tomsätta äldreboendet under ett år!

Almäng i Fotskäl är precis den sortens äldreboende vi moderater vill ha. Personalen arbetar både på äldreboendet och i hemtjänsten som betjänar orten. Äldre som bor hemma kan äta lunch på äldreboendet, och även barnen i Fotskälsskolan äter sin lunch där. Vi vet också att efterfrågan på äldreomsorgsplatser i området kommer att öka, det behövs ingen utredning för att visa detta. Vi tror inte heller att man skulle spara särskilt mycket på att lägga ned äldreboendet. För övrigt anser sig ju kommunen ha råd att investera sex miljoner i ett utomhusbad som kostar närmare miljonen i årliga driftskostnader. Då kan det ju inte vara så ont om pengar.....

Att behålla och renovera Almäng ligger helt i linje med moderaternas äldreomsorgspolitik för Mark som vi presenterade före valet. Det ligger också helt i linje med regeringens nya politik för en ökad valfrihet i boendeformerna och ökad möjlighet till social samvaro för de äldre. Almäng i Fotskäl är närmast en modell för hur detta skulle kunna fungera även på andra orter, och det vill vi absolut värna om!



2007-03-08 Markalliansen framhåller kvinnliga förebilder på kvinnodagen

För andra året i rad uppmärksammar partierna i Markalliansen några positiva kvinnliga förebilder! Markmoderaternas kommunalråd Margareta Löfgren framhåller i artikeln att framgångsrika kvinnor är oerhört viktiga som förebilder för unga kvinnor. Och precis så är det!



2007-03-05 Skall Marks kommun byta namn?

Marks kommun är inte så välkänd ute i landet, och det finns nu ett medborgarförslag om att byta namn på kommunen till Kinna kommun. Jag hoppas att kommunstyrelsen avslår detta förslag. Jag tycker för det första inte att man skall byta namn nu efter alla ansträngningar som gjorts för att marknadsföra kommunnamnet Mark, och även med tanke på vad ett namnbyte skulle kosta. Men om man ändå vill byta namn får det i vart fall inte finnas en uppenbar förväxlingsrisk. Vi har ju till exempel sett problemen med förväxling av Linköping och Lidköping. Därför är inte Kinna kommun något bra förslag.



2007-02-28 Stollig satsning på utomhusbad skjuts upp - tills vidare

Den omdiskuterade 6-miljonerssatsningen på ett nytt utomhusbad i Kinna som beslutats av (s), (v) och markbygdspartiet skjuts upp ett tag efter att de övriga partierna i kommunfullmäktige tillsammans begärde att ärendet skulle skickas tillbaka till Kommunstyrelsen. Anledningen var att de tre partier som beslutat om badet "glömt" att finansiera även driften, som kommer att uppgå till minst 750.000 per år, antagligen ännu mera. Läs mer i dagens upplaga av Borås Tidning.

Jag har ju skrivit flera artiklar om detta. Dels en debattartikel i Markbladet för två veckor sedan, som jag sedan fick svar på förra veckan. Denna vecka gör jag i min tur ett nytt inlägg i debatten.

Att ärendet skickades tillbaka var mycket bra! Därmed finns mer tid för eftertanke, och det bästa vore givetvis om resurserna koncentrerades till den önskvärda handikappanpassningen och upprustningen av kommunens badhus - som ligger bara fem-tio minuters gångavstånd från det planerade utomhusbadet. Kommunen behöver faktiskt mer än badbassänger.



2007-02-14 Marks kommun tar sig vatten över huvudet!

Jag har tidigare skrivit om det sanslösa beslutet från Marks kommun att bygga ett nytt utomhusbad i Kinna för över 6 miljoner kronor, och med en årlig driftskostnad på 850.000 kronor. Samtidigt planeras en stor om- och tillbyggnad av det kommunala badhuset som bara ligger 5-10 minuters cykel- eller gångavstånd från utomhusbadet! Lika nära är det för övrigt för Kinnaborna att ta sig till närmaste badsjö.

Denna jättesatsning gör man samtidigt som socialnämnden går med stora underskott och det finns fortsatta behov att investera i barnomsorg, skola och äldreboenden framöver. De fem samverkande partierna, (m), (c), (kd), (fp) och (mp) är emot satsningen på utomhusbadet och vill prioritera en ombyggnad och handikappanpassning av badhuset. De vill också hellre utveckla området i centrala Kinna för fritidsaktiviteter på annat sätt.

Utomhusbadet har blivit möjligt genom att kommunens missnöjesparti, Markbygdspartiet, stödjer (s) och (v) i denna fråga. Samma Markbygdsparti gick till val på att kommunen inte skall lägga pengar på något annat än det som kommunallagen tvingar oss att göra, dvs "kärnverksamheterna". Så var det med det vallöftet....

Läs mer i min debattartikel i Markbladet idag!



2007-02-05 Kanske äntligen en gymnasieskola för alla!

Skolminister Jan Björklund (fp) meddelade idag att regeringen vill dela upp gymnasieskolan i tre huvudinriktningar, Gymnasieexamen med högskolebehörighet, Yrkesexamen och Lärlingsexamen. Alla utbildningar ger då inte högskolebehörighet men elever ska ha rätt att läsa in högskole- behörighet på komvux om de väljer bort det på gymnasiet. En utredning skall presentera sitt förslag 2008, och de nya studiealternativen är tänkta att gälla från 2010.

Bilden: Marks Gymnasieskola - Kunskapens Hus i Skene

Jag har själv på nära håll i Utbildningsnämnden på Marks Gymnasieskola (för övrigt den skola där Jan Björklund en gång gick) sett många skoltrötta elever slås ut bara för att alla till varje pris skall tvingas studera så många teoretiska ämnen att de får högskolebehörighet. Målet att 50% av alla elever skall studera på högskola har skapat en utbildningsinflation i Sverige som gör att högskolestudier inte längre ger alla en så bra lön att man ekonomiskt tjänar på studierna om man tar hänsyn till de höga studieskulderna. Ovanpå detta slåss alltså många gymnasieelever ut på vägen.

Den nya regeringens förslag till gymnasieskola kan äntligen bli en skola för alla. Dessutom uppvärdera de praktiska yrkena där det idag är mycket svårt att få tag på tex snickare, svetsare, plåtslagare, rörläggare och fordonsmekaniker, alla yrken med bra lön och god arbetsmarknad!



2007-02-02 Stopp för osund kommunal konkurrens!

Näringsminister Maud Olofsson (c) presenterar idag på DN debatt ett förslag om att domstol skall kunna pröva enskilda fall av osund konkurrens mellan offentlig och privat sektor. Konkurrensverket skall kunna föra ärenden till domstol. Domstolen skall mot vite kunna förbjuda en offentlig aktör att fortsätta med verksamhet som snedvrider konkurrensen. Om det i något fall är så att konkurrensverket inte vill föra en fråga till domstol skall också ett drabbat enkilt företag få rätt att göra detta. Jag tycker detta är ett mycket bra förslag! Stat. Lasndsting och kommun skall inte få använda sin egen makt och skattebetalarnas pengar för att slå ihjäl enskilda företag! Alla politiker borde kunna hantera detta utan att en domstol skall behöva avgöra frågor, men eftersom detta inte fungerar så måste drabbade kunna få sin sak prövad.

Kampen mot snedvriden konkurrens ligger för övrigt helt i linje med Markmoderaternas tillväxtprogram, och även med min egen sista motion i kommunfullmäkte i Mark, där jag just ville skärpa upp kommunens hantering av frågor för att motverka att kommunen själv bedriver eller på andra sätt medverkar till att snedvrida konkurrensen.



2007-01-30 Kommunerna kan införa vårdnadsbidrag den 1 januari 2008!

Den 24 november ställde jag en fråga till socialminister Göran Hägglund (kd) om när kommunerna kan införa vårdnadsbidrag. Den 2 december fick jag svar från ministern. Läs min fråga igen, och därefter svaret från socialministern. Jag tolkade ministerns svar som att det ganska snart skulle komma ett tydligt lagförslag från regeringen i frågan.

I dag meddelar så socialministern att han håller sitt löfte i svaret till mig! Kommunerna kommer att kunna införa kommunalt vårdnadsbidrag från den 1 januari 2008 om de önskar detta. Antingen ett beskattat bidrag på 4.000 kronor per månad, eller ett skattefritt på 3.000 kronor per månad. Ett oerhört välkommet beslut för alla oss som kämpat länge för denna fråga!



2007-01-29 Marks kommun vann slaget - men förlorade ändå.....

Vann striden - men förlorade hyresgästen och sitt goda rykte. Så skulle man kunna sammanfatta Kammarrättens beslut att inte ta upp överklagandet av Länsrättens dom till prövning. Därmed står domen i länsrätten fast. Marks kommun "vann" därmed målet mot de privata gymägarna i Mark som ansåg att kommunen lät Friskis och Svettis hyra en del av Tennishallen alldeles för billigt vilket gjorde att konkurrensen snedvreds.

Men det är en seger med bitter eftersmak! Under processens gång har Marks kommun rasat i Svensk Näringslivs ranking av förretagsklimatet, och dessutom har Friskis och Svettis tröttnat på alla turerna och all negativ publicitet, och därför skaffat sig en annan lokal. Kommunen står nu där med en tom hallyta utan hyresgäst. De privata gymen har fått lägga både tid och pengar på ett i grunden onödigt överklagande, och dessutom har relationerna mellan de privata gymen och Friskis & Svettis blivit mycket ansträngda. Snyggt jobbat Marks kommun!

Moderaterna ville se en annan lösning! Vi efterlyste tidigt en redovisning av kommunens upplägg och ville att tydliga jämförelser med hyresnivåer för liknande lokaler skulle läggas fram på bordet. Dessutom tyckte vi att någon opartisk utomstående person kunde fått granska affären. Med detta hade de privata gymen låtit sig nöja, och de hade då också lovat att inte överklaga hyresavtalet. I ett sådant läge hade kommunen också haft kvar Friskis & Svettis som värdefulla hyresgäster, och många enskilda personer hade sluppit må dåligt.

Redan tidigt sade jag att det är svårt att vinna ett mål i domstol om osund konkurrens så jag är inte förvånad över Kammarrättens beslut. Att visa att en affär inte innebär osund konkurrens är svårt. Att styrka osund konkurrens är nästan omöjligt. Men min slutsats är solklar:

En kommun skall aldrig behöva utsätta sig för en rättslig prövning av eventuell osund konkurrens. I grunden handlar det inte om juridik utan om moral och om att ta sitt ansvar för att vara öppen och tydlig mot alla inblandade för att förebygga onödiga tvister och kritik! Marks kommun må ha vunnit processen, men är ändå den stora förloraren.



2007-01-26 Markbygdspartiet vill slösa bort kommunens pengar

Debatten om förslaget att förändra matdistributionen till de äldre i Mark som får mat hemkörd har pågått sedan före valet, när Markbygdspartiet gjorde detta till sin viktigaste valfråga. Efterhand visar det sig att de äldre som provat detta i andra kommuner är nöjda, och att motståndet bland de äldre i Mark också mattats av när man verkligen insett vad det är förändringen medför. Maten blir ju bättre genom förändringen!

Men Markbygdspartiet har ändå under denna tid lyckats få in en mängd namnunderskrifter mot förslaget, och tänker nu kräva folkomröstning om saken. Man kan ju undra hur frågan ställts till dem som skrivit under, och hur väl insatta de är, särskilt som det inte ens finns något färdigt förslag att ta del av! Det är tyvärr inte så svårt att spela på äldre människors oro om man inte berättar hela sanningen.

En folkomröstning kostar miljoner och de pengarna får ju tas från något annat. Det hade ju känts bättre att lägga dessa pengar på socialnämndens verksamhet. Är det inte enklare att fråga de äldre (några hundra personer) som berörs av förslaget än att låta 17.000 mer eller mindre väl insatta markbor rösta om en sak som de inte ens berörs av? Markbygdspartiet säger sig vilja värna om skattebetalarnas pengar och prioritera "kärnverksamheterna". Men man satsar villigt över 6 miljoner på ombyggnad av ett utomhusbad och vill lägga ytterligare miljoner på en helt onödig folkomröstning.....

....kanske gäller samma sak för Markbygdspartiets namninsamling som jag läste i en artikel i tidningen Dagens Samhälle:

"Enligt den nya undersökningen är en stor del missnöjda. I mångt och mycket är flera även missnöjda med hur frågan ställts och uppskattningsvis är en betydande del av dem som inte ingår i undersökningen missnöjda med att inte ha tillfrågats."



2007-01-26 Borås Tidning uppmärksammar mitt riksdagsarbete

Som jag berättade den 24/1 ledde min fråga till äldreomsorgsminister Maria Larsson (kd) till att hon förklarade sig positiv till att se över lagstiftningen kring bostadsanpassningsbidragen, så att kommunerna får rätt att ta tillbaka dyr hjälpmedelsutrustning när denna inte längre behövs av den biståndberättigade.

Borås Tidning skrev ju flera artiklar om problemet, och idag följer man upp detta med en artikel om det positiva beskedet från ministern!



2007-01-24 Ministern gillar mitt förslag

Den 28/11 berättade jag på bloggen om problemen med kostnadskrävande bostadsanpassningar som tex installation av hissar som idag räknas som bistånd, vilket gör att patienten blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjälpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar. Enligt uppgift kan det för en hiss röra sig om belopp på mellan 50.000 och 100.000 kronor. Detta uppfattas som stötande då kommunernas socialnämnder ofta samtidigt visar miljonöverskott i många kommuner. Rimligare hade varit att utrustningen lämnades tillbaka till kommunen då den inte längre behövdes. Problemet uppmärksammades bland annat av Borås Tidning i mitten av november 2006.

Jag lät Riksdagens utredningstjänst granska rättläget, och de meddelade i början av januari att det sannolikt krävs en lagändring för att kommunerna skall kunna villkora denna typ av stöd med att utrustningen skall lämnas tillbaka då den inte längre behövs.

Jag ställde därför en fråga till ansvarig minister, Maria Larsson (kd) den 18 januari och frågade om hon kan tänka sig att ändra lagen. I dag kom svaret och ministern svarar att hon anser att det kan finnas skäl att överväga att se över lagstiftningen i denna del!

Självklart är det kul som riksdagsledamot när man får ett så positivt svar på en fråga. Det händer tydligen inte så ofta har jag förstått, att döma av reaktionerna (och gratulationerna!) från mina partikolleger. Nu återstår att bevaka att lagändringen också kommer upp på riksdagens bord! Och det kan ju ta ett tag. Hela ärendet med utredningen, frågan och svaret hittar du samlade här!

Detta uppmuntrar också att ta tag i nya frågor. Jag har ingen brist på uppslag.....



2007-01-18 Jag fick ett uppdrag....

Den 28/11 skrev jag följande på bloggen:

Efter gårdagens artikel i BT, som följer upp de märkliga reglerna kring bostadsanpassningen, har jag fått i uppdrag av mina lokala partivänner att försöka förändra lagstiftningen kring bostadsanpassning. I dag räknas detta som ett bistånd, vilket gör att patienten tydligen blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjäjpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar! Det rimliga vore givetvis att patienten fick låna hjälpmedlen så länge man behövde, och att de sedan lämnades tillbaka till kommunen igen! Jag skall undersöka varför reglerna tolkas som de gör, och därefter försöka finna ett sätt att åtgärda detta.

Nu har jag låtit utreda frågan via riksdagens utredningstjänst, och svaret blev kortfattat att det sannolikt krävs en lagändring för att man skall kunna låna ut utrustningen i stället för att lämna den som bistånd. Jag har därför lämnat en skriftlig fråga till ansvarig minister, Maria Larsson (kd) och frågat om hon kan tänka sig att ändra lagen. Nu väntar jag med spänning på svaret!



2007-01-16 Tillfälligt avbrott!

Ubbhultsborna är ett tåligt släkte. Minsta lilla storm så vet man säkert att det blir långvarigt strömavbrott. Denna gång räckte det dock med ca 27 timmar utan ström. Med tanke på mängden fallna träd tycker jag faktiskt att det var snabbt åtgärdat, och Vattenfall får därmed gott betyg. Ännu högre betyg får Marks kommun som redan samma eftermiddag som strömmen försvann körde ut vattentankar till utsatta byar i kommunen. Denna gång fungerade det bättre än under orkanen "Gudrun". Vid det tillfället satt jag själv i krisledningen och det var knepigt både att få reda på var vattentankar fanns att tillgå och var i kommunen de största problemen fanns. Alla inblandade i kommunen lärde sig mycket av utvärderingarna efter "Gudrun", och rutinerna sågs över. Det ger resultat!

Sämre betyg får Telia. Det dröjde länge efter att strömmen återkommit innan det fasta telenätet började fungera, och bredbandet var fortfarande utslaget sent i natt! (Över två dygn utan bredband är en hård prövning för en bloggare!)

Ännu värre är att ingen av mobiloperatörerna så sent som i morse hade fått igång mobiltäckningen i vårt område. Detta är under all kritik! I krissituationer är telefonförbindelser extra viktiga för att kunna nå ambulans, räddningstjänst och kommun. Mobilmasterna fungerar ofta även i hårt väder bara de får ström. Kraftigare batterier skulle kunna rädda kommunikationerna! Dessa synpunkter framförde många efter Gudrun, men tyvärr verkar inget ha hänt. Jag gillar tanken på att tvinga telefonoperatörerna (precis som elbolagen) att betala ersättning till drabbade abonnenter!

För egen del är jag nu tillbaka i Stockholm, och här har man lite svårt att förstå diskussionen om strömavbrott och teleavbrott......



2007-01-12 Min ande svävar ännu över Markpolitiken....

Häromdagen beslutade kommunstyrelsen i Mark att tillstyrka min gamla motion från 2003 (!) om att återanvända gamla datorer på ett effektivare sätt. Kommunstyrelsens beslut kan nog leda till fler (billiga!) datorer i lågstadiet så att fler barn kan använda de enkla men bra program som finns för att träna upp läs- och skrivförmågan och matematiken på ett kul sätt. Det känns bra!

Bättre att återanvända fullt funktionsdugliga datorer än att de skall hamna här!



2007-01-08 Inte särskilt imponerande

Det nya minoritetsstyret i Mark, (s) och (v) presenterade sin "politiska plattform" häromdagen. Det var verkligen inte mycket att hänga i granen, utan verkar mest vara klipp av andra partiers mest populära förslag ur olika valprogram. Lite knepigt är att man utlovar massor av satsningar och samtidigt utlovar ökad vinst i kommunen. Skall bli intressant att se hur detta skall gå ihop. Man får nog ställa hoppet till att den nya regeringens politik skapar fler arbeten och ökande skattinkomster.

Positivt är i och för sig att man säger sig vilja utveckla kommunens äldreboenden (en av moderaternas två viktigaste valfrågor), samt minska barngrupperna i barnomsorgen och utveckla omsorgen om psykiskt funktionshindrade (även dessa två frågor var prioriterade i vårt valmanifest).

Men....men.....men....Man vill vill inte ens diskutera att börja sänka Sjuhärads högsta kommunalskatt under kommande fyra år och värst av allt - det finns inte ett enda förslag om att förbättra kommunens företagsklimat. Som vanligt har pertierna till vänster svårt att förstå att alla pengar till välfärden i grunden skapas av privata företag som producerar varor och tjänster som går att sälja!

Nu måste moderaterna i Mark försöka bilda majoritet i viktiga näringslivsfrågor med övriga oppositionspartier så att vi kan genomföra kloka förslag för att stötta kommunens näringsliv. Ett första test på detta blir behandlingen av min sista kommunfullmäktigemotion om att även väga in effekterna för näringslivet i viktiga kommunala beslut! Hela det moderata tillväxtprogrammet för Mark hittar du här.

Utan vatten och näring dör som bekant julgranen och hamnar bland de andra soporna. Om man motarbetar näringslivets utveckling går företagen och jobben samma väg.....



2006-12-21 Kylda maten får högt betyg!

Henry Sandal, Markbygdspartiet, börjar få problem. Snart är det bara han själv som dömer ut den kylda maten till de äldre. Borås Tidning har anordnat provsmakning - läs själv panelens betyg!



2006-12-12 Centerpartiet stoppade borgerligt styre i Mark

Vid kvällens kommunfullmäktige i Mark valdes som befarat Pelle Pellby (s) som kommunstyrelsens ordförande. Detta sedan flera Centerpartister i går kväll tydligen gjort klart att man inte ville delta i ett majoritetsstyre som grundade sig på någon form av stöd från Markbygdspartiet. I detta läge fanns inte längre någon möjlighet att få majoritet för Margareta Löfgren (m) som kommunstyrelsens ordförande, vilket vi arbetat hårt för från moderat sida.

Jag beklagar personligen djupt Centerpartiets ställningstagande. Visst kan jag ha viss förståelse efter alla orimliga påhopp Centern drabbats av från Markbygdspartiets sida, men jag har ändå svårt att förstå att man inte vill försöka skapa en majoritet trots allt. För mig är det viktigaste som politiker att få inflytande. Jag trodde att det även för andra borgerliga politiker vägde tyngre än motviljan mot Markbygdspartiet. Jag tröstar mig dock med att den praktiska politiken sannolikt för det mesta kommer att vara borgerlig, eftersom Markbygdspartiet ideologiskt ligger närmast de borgerliga partierna. Men att tvingas genomföra borgerlig politik med socialdemokratiska ordföranden i nämnderna kräver politisk fingertoppskänsla.

Från moderat sida har vi i vart fall gjort precis allt för att försöka skapa ett fortsatt borgerligt styre, eftersom det är detta som väljarna har valt. Tyvärr har det på grund av andra partier inte lyckats. Nu gäller det att göra det bästa av situationen - De borgerliga Allianspartierna samt Miljöpartiet kan tillsammans med Markbygdspartiet genomföra precis vad de vill i kommunen utan att (s) och (v) kan göra något åt saken.....

I vilken mån Markbygdspariet kommer att medverka till kloka politiska beslut återstår dock att se. Efter alla de turer som varit kring partiet och ledaren Henry Sandahl så är man ju en smula skeptisk. Och i grunden är det givetvis så att det är Henry Sandahl som genom sina märkliga utspel och sitt sätt att behandla andra människor, som gjort politiskt samarbete omöjligt.



2006-12-08 Alternativ drift räddar vårdcentralen i Fritsla

Den 7 september skrev jag följande i en debattartikel i Borås Tidning och Markbladet:

"Det finns planer för att "samordna" vårdcentralerna i Sjuhärad. I praktiken betyder det att små vårdcentraler kan försvinna, och både vårdcentralerna i Fritsla och Horred kan vara hotade. Det minskar tillgängligheten och därför säger vi moderater nej till detta! Kanske kan räddningen för en hotad vårdcentral bli att man hittar någon utomstående som vill driva vårdcentralen åt Regionen? Om detta skulle bli aktuellt tror jag att invånarna som berörs skulle bli besvikna om politikerna sade nej!"

I dag visar det sig att jag hade mer rätt i mina funderingar än jag kanske själv trodde - för i går, bara tre månader efter min artikel, tog Hälso- och Sjukvårdsnämnden i politisk enighet (!) beslut om att lägga ut driften av vårdcentralen i Fritsla på entreprenad för att säkra verksamheten!

Ett intressant beslut som ger politikerna möjlighet att jämföra privat och offentlig drift av en vårdcentral. Intressant också att denna i grunden moderata politik genomförs i total politisk enighet trots att s-c-fp har majoritet i den ansvariga nämnden, och trots att flera socialdemokrater gick till hårt angrepp mot de tankar på alternativ drift som framfördes av mig och andra i september....



2006-12-06 Henry Sandahl förnekar sig inte....

Markbygdspartiets Henry Sandahl förnekar sig inte. Den stil och det språk som han använt mot oss politiker i fyra år har han nu också visat upp för andra markbor med förfärande resultat! Läs själv reportaget i Borås Tidning om ett möte i måndags på Kunskapens Hus i Skene, och läs mer om reaktionerna efteråt....

En märklig sak som jag reagerar på är hur stjärnkocken Leif Mannerström kan kritisera den mat som Marks kommun tänker erbjuda utan att ens veta varifrån kommunen tänker köpa maten? Diskussioner förs också om att kommunen själv skulle kunna tillverka den kylda maten - inget beslut om leverantör är taget!

Jag upprepar också mitt tips om reportageserien i Hallands Nyheter som på ett bra sätt beskriver diskussionen om den kylda maten. På denna länk kommer du till den senaste artikeln, och längst ned efter artikeln finns länkar till alla tidigare inslag om den kylda maten.

En sak är mycket tydlig - motståndet mot den kylda maten är knappast särskilt stort, tvärtom inser allt fler att Marks kommun vill erbjuda de äldre bättre mat - inte sämre!



2006-12-04 Dammråttor förgyllde moderat julfest

Markmoderaterna hade i kväll en välbesökt julfest för sina aktiva politiker, över 30 personer fanns på plats. Stämningen är på topp i partiet, och alla våra politiker, nya och gamla, brinner av iver att arbeta för mer moderat politik i Mark.

Vi hade också besök av Åsa och AnnaKarin från städföretaget Dammråttan i Borås. De startade sitt företag år 2000, och har idag 28 anställda (!), som erbjuder alla typer av städtjänster till företag och privatpersoner. Bland privatkunderna finns såväl välbeställda som ensamstående mammor från förorterna, och både barnfamiljer och pensionärer.

De beskrev tydligt hur stort behovet är av denna typ av tjänster, och hur värdefullt det vore för deras bransch om riksdagen införde någon form av skattesubventioner som gjorde det möjligt för ännu fler att köpa denna typ av tjänster. När det gällde "pigdebatten" var deras åsikt klar - de hade svårt att förstå denna negativa debatt och det nedsättande talet om "pigor" - varför anser vissa att det inte är "fint" nog att ha ett städjobb?

Dammråttans utrustning är något modernare än denna....

Åsa och AnnaKarin visade sig vara två stolta, framgångsrika, unga kvinnliga företagare som på kort tid lyckats bygga upp ett stort företag trots alla motgångar i form av regler, byråkrati och konkurrenter som dumpar priserna genom svartjobb. De beklagade sig också över en tung pålaga i form av sjuklöneansvar för de anställda (något jag ju kunde glädja dem med att regeringen snart kommer att ta bort....)

Företagare som Åsa och AnnaKarin vill jag se fler av. Mycket fler!



2006-12-02 Jag har fått svar från socialministern om vårdnadsbidraget!

Jag har redan fått svar från socialministern angående hur snabbt kommunerna kan införa vårdnadsbidrag! Läs först min fråga igen, och därefter svaret från socialministern, kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Jag tolkar svaret som att det ganska snart kommer ett tydligt lagförslag från regeringen, och att kommunerna får ge sig till tåls tills dess. Jag tror man är beredda att vänta lite, eftersom man då kan vara säkra på att man slipper överklaganden från de politiska motståndarna och därmed kan komma igång direkt!

I dag har Radio Sjuhärad uppmärksammat min fråga till ministern, även om man missuppfattat saken och tror att frågan bara gällde Mark.....självklart gäller frågan alla svenska kommuner, även om givetvis Sjuhäradskommunerna är de som berör mig mest som politiker!



2006-12-01 Ta reda på fakta om den kylda maten!

Diskussionen om att leverera kyld mat till de äldre i Mark, för uppvärmning i hemmet, går vidare. Henry Sandahl (markbygdspartiet) har detta som sin nästan enda fråga just nu, och lägger ner hela sin själ i detta. Kanske skulle han först ha tagit reda på vad de äldre i grannkommunerna, tex Herrljunga, Svenljunga, Varberg och Göteborg tycker? Hallands Nyheter har haft en lång reportageserie som beskriver ganska väl vad det handlar om. På denna länk kommer du till den senaste artikeln, och längst ned efter artikeln finns länkar till alla tidigare inslag om den kylda maten. Läs och bedöm själv!

Personligen ser jag det som ett viktigt steg för att erbjuda de äldre som bor kvar hemma varmare och mer näringsrik mat, med ökad valfrihet - både vad man vill äta och när på dagen man vill äta. Jag hoppas Marks politiker står emot Henry Sandahls populism och står fast vid sitt beslut att införa kyld mat på prov under ett år. Därefter är det dags att fråga de äldre om de tycker det blev en förbättring eller försämring! I de undersökningar som gjorts är över 90% alltid eller nästan alltid nöjda med den kylda maten!

Vad gäller stjärnkocken Leif Mannerströms inhopp i debatten så tycker jag har är hjärtligt välkommen att försöka tillaga middagar till de äldre i Mark för 48;-/st. Med tanke på de priser han tar på sin krog så tror jag det blir svårt....



2006-11-28 Jag har fått ett uppdrag av mina partivänner i Mark

Efter gårdagens artikel i BT, som följer upp de märkliga reglerna kring bostadsanpassningen, har jag fått i uppdrag av mina lokala partivänner att försöka förändra lagstiftningen kring bostadsanpassning. I dag räknas detta som ett bistånd, vilket gör att patienten tydligen blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjäjpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar!

Det rimliga vore givetvis att patienten fick låna hjälpmedlen så länge man behövde, och att de sedan lämnades tillbaka till kommunen igen! Jag skall undersöka varför reglerna tolkas som de gör, och därefter försöka finna ett sätt att åtgärda detta.



2006-11-27 "Pacta sunt servanda" (del 3)

Detta är ett latinskt juridiskt uttryck. Betyder på svenska "avtal skall hållas". När det gäller förhandlingarna om en politisk majoritet i Mark passar det bra.

Jag är fullt medveten om att många väljare är besvikna över att det inte går att skapa en borgerlig majoritet i Mark. Jag är personligen minst lika besviken, antagligen mer än de flesta! Men när Henry Sandahl kritiserar de borgerliga partierna för detta är han fel ute - han bär ju själv ansvaret för att det inte verkar bli någon majoritet, genom sitt sätt att sabotera pågående förhandlingar!

Även om moderaterna varit beredda att fortsätta diskussionerna med Markbygdspartiet så hjälper inte detta i dag. Vi gick till val tillsammans med övriga tre borgerliga partier och Miljöpartiet. Om något av dessa partier efter allt som hänt nu inte kan tänka sig att samarbeta med Markbygdspartiet så bryter inte moderaterna det avtal vi ingick före valet! Vi moderater håller våra vallöften, och tänker fortsätta samverka med c, kd, fp och mp. Och för övrigt skulle det knappast spela någon roll om vi valde en annan linje - får vi inte med oss samtliga övriga borgerliga partier går det ändå inte att skapa någon majoritet!

Jag tror och hoppas att markborna förstår detta. Väljarna lade sina röster som de gjorde och blåste upp ett kommunalt missnöjesparti så mycket att det nu knappt går att styra kommunen längre. Politiken i Mark löper nu stor risk att bli en sandlådelek i fyra år. Tråkigt men sant!



2006-11-27 Märklig (dvs helt normal!) reaktion från Henry Sandahl (del 2)

I en intervju i Radio Sjuhärad idag på morgonen ger jag min bild av förhandlingarna om ett borgerligt styre i Mark. Ett längre inslag om dessa förhandlingar kommer i Radio7 i eftermiddag.

Henry Sandahl reagerade med ilska på intervjun som avslöjar hans egen personliga skuld till att förhandlingarna bröt samman. Han gjorde ett nytt utfall mot mig i radion där han tyckte att "Ericson kan hålla sig på Helgeandsholmen i Stockholm, han har inget med det här att göra".

Lite märkligt, eftersom det ju var han själv och hans eget parti som personligen kontaktade mig för att försöka få igång förhandlingarna igen! Och detta lyckades - tills Henry under pågående förhandlingar beskyllde en ledande politiker i ett av de tilltänkta samarbetspartierna för att ha en "förljugen hjärna". Ett smart förhandlingsutspel? Sandahls agerande förstörde antagligen alla möjligheter till fortsatta förhandlingar. Jag har nog aldrig varit så besviken på en politiker som jag idag är på Henry Sandahl!

I Radion idag fortsätter Sandahl med att likna valresultatet för Centerpartiet i Mark vid kommunismens fall i Östeuropa. Men det är klart. Sandahl har aldrig varit mästare på nyanserade uttalanden heller. Jag tycker också att det var kul att moderaterna blev största borgerliga parti. Men att likna Centern vid ett kommunistparti - nja.....



2006-11-27 Dags att berätta om de politiska förhandlingarna i Mark! (del 1)

Den senaste veckan har det surrat av rykten om fortsatta förhandlingar om makten i Marks kommun. Och ryktena är sanna - det har pågått intensiva förhandlingar! Jag har också i hög grad varit engagerad i dessa förhandlingar främst för att jag kan vara lite friare i mina kontakter då jag numera står lite utanför kommunpolitiken. Jag har under förhandlingarna blivit uppringd av flera journalister som tydligen haft visst insyn, men helt avböjt att kommentera så länge förhandlingar pågått. Men efterhand som journalisterna blivit allt bättre uppdaterade och då förhandlingarna dessutom rasade samman i veckan som gick så tycker jag nu det är dags att berätta sanningen för Markborna!

Borås Tidning har en artikel om saken idag, som vad jag vet stämmer på de flesta punkter utom möjligen en - jag är inte alls förtjust i att de borgerliga släpper fram s+v till makten! Tvärtom tycker jag det är oerhört tragiskt för kommunens fortsatta utveckling. Men jag inser också att det i dagsläget knappast finns något annat sätt att styra kommunen.

Nu tänker jag berätta mer i media om förhandlingarna och spelet bakom kulisserna, berätta sanningen om vad som hänt och avslöja vem som personligen bär ansvaret för att socialdemokraterna och vänsterpartiet (antagligen) kommer att styra Mark i minoritet kommande fyra år. Håll utkik efter mina artiklar!

Efterhand kommer både artiklar och annat som vanligt att gå att läsa via hemsidan och bloggen.



2006-11-10 Diskussionen om kyld mat till de äldre i Mark rullar vidare

Marks kommun har i politisk enighet (bortsett från markbygdspartiet...) beslutat att på prov köra ut kyld mat till de äldre som bor kvar hemma, för uppvärmning på plats. Detta i stället för att servera den ljumma och ibland oaptitliga mat som idag erbjuds. Ingen har sagt att detta inte kan utvecklas till något ännu bättre i framtiden, men det blir i vart fall ett rejält steg mot både bättre kvalitet, ökad valfrihet och dessutom på sikt kanske mer ekonomiskt för kommunen. Läs gärna min artikel om detta från augusti i år!

Markbygdspartiet med Henry Sandahl i spetsen är den ende som inte ens vill pröva detta! Han tvekar inte att ta till vulgärpropaganda som får de äldre att tro att de närmast skall tvingas tugga kall eller fryst mat! Jag är den förste att medge att denna typ av politisk propaganda säkert gav markbygdspartiet flera extra mandat i valet, men tycker det är lika falskt för det. I dag har Radio Sjuhärad ett reportage om detta. Det visar sig nu återigen att äldre som provat den kylda maten är nöjda och tycker det blir bättre än förut!



2006-11-09 Därför får Mark ett oklart styre

I går hade det nya kommunfullmäktige i Mark sitt första sammanträde. Efter nästan två månaders diskussioner mellan partierna om hur den politiska majoriteten skall formas har man inte lyckats forma en stabil majoritet. Orsaken är att markbygdspartiet vägrar stödja någon sida om man inte får veto när det gäller att utse kommunalråd och alla nämndordförande, och dessutom vägrar förhandla, ja till och med samtala (!) med Alliansens utsedda förhandlare - av personliga skäl!

I går på fullmäktige föreslog plötsligt markbygdspartiet oväntat att fullmäktige skulle få en borgerlig ordförande. Bland annat för att man då själv också skulle kunna få en av viceordförandeposterna.

Av tidigare diskussioner vet vi att markbygdspartiet inte skulle fullfölja detta med att sedan också stötta en borgerlig majoritet i övriga nämnder och styrelser utan att samtidigt få lägga in sitt veto mot alla personer man inte gillar! Bland annat godkänner man inte moderaternas och Alliansens gemensamma kommunalrådskandidat Margareta Löfgren.

Skall vi samverka med Markbygdspartiet måste vi kunna skapa en helhet som fungerar, och det har markbygdspartiet vägrat att medverka till. Därför var det ingen framkomlig väg att stödja markbygdspartiet i deras förslag i fullmäktige i går (dessutom hade den av markbygdspartiet föreslagna kandidaten enligt uppgift förklarat sig inte stå till förfogande som ordförande i fullmäktige), utan Allianspartierna lade ned sina röster. Mark får nu ett bräckligt minoritetsstyre av (s) och (v), och ansvaret för detta vilar tungt på Markbygdspartiet med Henry Sandahl i spetsen!



2006-11-07 Klarspråk om entréavgifter till muséerna

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth klargjorde i dagens interpellationsdebatt hur regeringen resonerar kring att avskaffa entréavgifterna till statens muséer. Reformen med fri entré har ökat besöksantalet kraftigt. Det är dock mest ungdomar och skolklasser som utnyttjat den fria entrén.

Regeringens förslag är därför att ungdomar upp till 19 år även i fortsättningen skall få fri entré, medan övriga kommer att få betala. För staten blir detta en besparing som är en del av finansieringen för att kunna sänka skatten för vanligt folk. Klok borgerlig politik med andra ord - sänk skatten och låt medborgarna själva bestämma hur de vill använda sina pengar! Om medborgarna anser att muséerna är värda att besöka har de säkert inget emot att betala lite för besöket. Snittentréavgiften för statens muséer är 43;- för en vuxen, vilket väl knappast bör avskräcka någon.

Regeringens beslut gäller endast statens egna muséer, när det gäller kommunala muséer är det upp till varje kommun och landsting att avgöra om man skall ta ut entré eller inte, och hur man skall prioritera att använda skattebetalarnas pengar.

När det gäller Marks kommun är det ingen hemlighet att jag anser det vara helt fel att lägga 200.000 kronor om året av skattebetalarnas pengar på fri entré till museet i Rydal, samtidigt som kommunen behöver alla pengar som finns för att utveckla äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan och sköta våra fastigheter och våra gator. Tokig prioritering helt enkelt!




2006-11-01 Avsägelse

I dag har jag meddelat Marks kommun att jag avsäger mig min plats i kommunfullmäktige kommande fyra år. Det går naturligtvis inte att kombinera kommunfullmäktige med ett riksdagsuppdrag, inte minst för att jag normalt befinner mig i Stockholm de dagar kommunfullmäktige har sina sammanträden.

Moderaterna har många nya politiker som vill vara med och arbeta, och det är också ett skäl till att ingen skall sitta på för många olika stolar. Min plats i fullmäktige tillfaller nu Michael von Braun, och jag önskar honom lycka till! I vilken mån jag kommer att ha några andra politiska uppdrag i Mark kommande fyra år återstår att se....



2006-11-01 Markbygdspartist angriper mig och min hemsida

Jan-Ola Gustafsson, Markbygdpartiet, gjorde för några veckor sedan ett antal grovt felaktiva påståenden om politiska beslut i Mark de senaste åren, och det kunde jag inte låta bli att bemöta i en egen artikel. I veckans nummer av Markbladet går Gustafsson till nytt angrepp mot både mig och min hemsida.

Gustafsson påstår faktiskt inte att något av det jag svarade förra gången var fel! Och visst har vi yttrandefrihet - men påstår man saker som är fel och ägnar sig åt att sprida osant skvaller så får man också finna sig i att någon bemöter detta! Min åsikt kvarstår - skall man ifrågasätta politiska beslut bör man åtminstone först ta reda på vad som beslutats!

Vad gäller "storstädningen" så har mycket rättats till och förbättrats i Mark de senaste fyra åren, och moderaterna har haft en viktig del i detta arbete (vilket kanske också förklarar att moderaterna var det parti som ökade sitt väljarstöd mest i valet i vår kommun). Men hade Markbygdspartiet varit mer samarbetsvilliga och fört seriösa diskussioner med andra politiker i stället för att driva frågor genom media och ägna sig åt påhopp mot enskilda personer så kunde vi säkert tillsammans uträttat ännu mer. Om politikernas tid måste användas till att bemöta osakliga överdrifter och påhopp så inser var och en att det tar tid och kraft från viktigare saker!

För övrigt är som bekant vem som helst välkommen att kommentera mina blogginlägg, och sådana kommentarer publiceras på bloggen om man önskar detta. Detta framgår tidligt på hemsidan! Jan-Ola Gustafsson har inte skickat några kommentarer, och därför finns det inte heller något att publicera. Men jag gillar debatt och därför lägger jag in en länk till hela Gustafssons artikel!



2006-10-31 Sista kommunfullmäktigemötet - på ett bra tag!

I kväll deltog jag i mitt sista kommunfullmäktigemöte i Mark i egenskap av gruppledare för den styrande majoriteten. Hur den fortsatta majoriteten kommer att se ut återstår att se. Som det ser ut just nu kommer Markbygdspartiet att ge ett passivt stöd för ett minoritetsstyre av (s) och (v). Men ännu går det ju att ändra sig om man vill.....och mycket tyder på att Markbygdspartisterna själva börjar inse att man har målat in sig i ett hörn där man riskerar att tappa allt politiskt inflytande och alla platser i arbetsutskotten.

På dagens fullmäktige tackade jag för mig genom att dels påpeka att det nu ser ut som om kommunen i stort kommer att uppnå det resultat som budgeterats. Det gamla fullmäktige lämnar en mycket välskött kommun till kommande fullmäktige. Jag framhöll också att grunden för allt välstånd i komunen är att företagsklimatet blir bättre, och slog ett slag för min (allra sista) motion i detta ämne som idag låg på fullmäktiges bord. Nu tar jag paus från kommunfullmäktige i minst fyra år. Fyra år i kommunpolitiken i Mark har härdat mig som människa! Jag lovade också i kväll att min ande kommer att sväva över kommunpolitiken framöver, och att om de inte sköter sig så kommer jag att spöka för dem varje Halloween.....och på ett eller annat sätt kommer jag att fortsätta engagera mig i kommunens politik!

Kommunfullmäktige i Mark sammanträder i Rydals gamla vackra fabriksbyggnader, numera konferenscenter och museum.



2006-10-28 Sandlådepolitiken i Mark fortsätter!

Henry Sandahl polisanmäler två politiker för att han anser att de förtalar honom i en debattartikel. Jag vet inget om den fråga som diskuteras i artikeln så jag skall inte döma någon, men det låter lite överdrivet. Mest förvånad är jag nog över att just Sandahl polisanmäler någon för förtal - Sandahl brukar ju inte direkt utmärka sig för de mest finstämda och nyanserade uttalandena till media. I en debattartikel i Markbladet denna vecka kallade han tex kristdemokraternas ordförande i Mark för en "arvodeskåt politiker med religiösa förtecken"......

När jag ser hur de senaste fyra årens framgångsrika styre av Mark nu vittrar sönder i politiskt kaos och byts mot sandlådepolitik, och inser att Markbygdspartiet med Henry Sandahl i spetsen medvetet förstör alla möjligheter att skapa en klok politisk majoritet i kommunen blir jag givetvis besviken. Jag bor ju själv i kommunen och ser hur nya utmaningar hela tiden dyker upp som behöver lösas. Näringslivsklimatet, framtidens äldreboenden och oväntade barnomsorgsköer i Örby/Torestorp för att ta tre exempel. Nu kommer det att bli oerhört svårt att klara av detta. Sandlådan tar all kraft och tid!



2006-09-26 Sista kommunfullmäktige på ett bra tag!

I kväll var jag så med på det sista kommunfullmäktigesammanträdet i Mark på ett bra tag (om jag nu inte får möjlighet att vara med på ytterligare något i höst - vi får väl se). Mötet hölls passande nog nästan på hemmaplan - i Hyssna!

På mötet fick jag en positiv behandling av min motion om att fastslå vad kommunen räknar som miljöfordon. Mark bör gå i spetsen och ta till sig nya alternativ, och inte bara tänka på etanolfordon. Även biogasfordon, hybridfordon och mycket snåla bensinfordon bör räknas med!

Dessutom fastslog fullmäktige enigt att kommunstyrelsen skall ta ett samlat grepp om framtidens äldreomsorg i Mark. Jag påpekade att man i detta arbete även bör ta med förslagen i moderaternas motion i samma fråga. Mark har en riktigt bra äldreomsorg i dag, men delar behöver också utvecklas och planeras för framtida behov!

Lite rörd blev jag också över alla gratulationer och över att inse att en del politiker faktiskt kommer att sakna mig i kommunpolitiken (inte bara moderater)! Men jag är övertygad om att alla de som finns kvar kommer att klara sig alldeles utmärkt utan mig.....och dessutom kommer jag ändå att vara med i diskussionerna i den moderata partigruppen när jag har möjlighet!



2006-10-25 Makten i Mark fördelas på samma sätt som vi gjorde 2002

När jag läser i media hur partierna i Mark nu fördelar sina ordförandeposter så låter det bekant, utom att majoriteten skiftar förståss. Precis så gjorde vi 2002, när Markbygdspartiet var med i majoriteten. Den styrande majoriteten lade ned sina röster när det gällde val av vice ordförande, och oppositionen avstod från att rösta om ordförandeposterna i nämnderna.

Att de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet nu går i valallians gör att vi tillsammans får fler platser i nämnderna än om vi gått fram var för sig. Detta är helt i linje med vårt vallöfte att arbeta tillsammans i kommunen, det kunde alla läsa i våra gemensamma annonser före valet.

Att det sedan missgynnar Markbygdspartiet - tja, där får de faktiskt skylla sig själva. Hade de velat vara med och bilda en majoritet hade de kunnat få både ordförandeposter och fler platser genom att andra partier hade avstått platser (så som tex vi moderater gjorde 2002). Nu väljer Markbygdspartiet att stå utanför och sätta sig på läktaren - och då får man färre platser, och minimalt inflytande på politiken. Självförvållat!

Läs gärna mina debattartiklar i dag i Borås Tidning och Markbladet om det politiska läget i Mark. Jag anser att Henry Sandahl och Markbygdspartiet bär hela ansvaret för att "markandan" nu kommer att ta strypgrepp på Marks kommun under fyra år!



2006-10-24 Min sista motion till kommunfullmäktige i Mark

Jag har idag skickat in min sista motion till kommunfullmäktige i Mark på ett bra tag. Mitt riksdagsuppdrag kommer att göra det omöjligt att sitta kvar i kommunfullmäktige, vilket givetvis känns lite konstigt eftersom jag fick så många kryss att jag blev personvald dit! Om jag däremot kommer att ha något annat kommunalt uppdrag återstår att se.

Motionen är i linje med moderaternas stora tillväxtprogram som vi tog fram före valet. Jag föreslår att kommunen i alla beslut av betydelse även skall väga in effekterna för företagsklimatet i kommunen. Detta är viktigt om vi skall få fler företag, fler jobb och fler människor som betalar skatt!

Läs hela motionen här!



2006-10-23 Allvarligt politiskt läge i Mark

Socialdemokraterna beslutade i kväll vid ett medlemsmöte att man är beredda att ta över styret av kommunen i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet. Markbygdspartiet har nu avgörandet i sin hand. Står man fast vid att inte stödja någon sida så ger man makten till de socialistiska partierna i kommunen. Detta trots att de sex partier som styrt Mark sedan 2002 tillsammans fick 55% av rösterna från markborna mot bara 42% för (s) och (v)!

Markbygdspartiets syn på demokrati är minst sagt udda.....man stödjer i praktiken ett styre som har stöd av 42% av väljarna. Och värre är - man låter Vänsterpartiet få en avgörande politisk roll i kommunen. Frågan är om markbygdspartisterna själva inser vad de håller på att ställa till med?



2006-10-18 Jag bemöter osanna påståenden om politiken i Mark

I Markbladet påstod förra veckan en Markbygdspartist, Jan-Ola Gustafsson, en massa märkliga saker. Bland annat att det fanns en ohelig allians mellan alla övriga partier före valet. Detta är helt fel, fullständigt gripet ur luften. Andra påståenden i artikeln rör kommunala beslut, där Gustafsson också har fått det mesta om bakfoten.

Artikeln gjorde mig faktiskt upprörd! Politisk debatt är kul, men skall man debattera politik kan man inte bara springa med skvaller och sprida myter! Man får faktiskt försöka ta reda på fakta först! Läs hela mitt debattsvar här!



2006-10-18 Kloka beslut i Mark

Centerpartiet och Folkpartiet i Mark har nu enligt media avvisat socialdemokraternas och vänsterpartiets erbjudande om en koalition i Marks kommun! Ett mycket klokt beslut tycker jag (till skillnad från den sorgliga beslutet i Regionen). Nu kan de fem partier som gick till val gemensamt (Alliansen + Miljöpartiet) fortsätta att arbeta tillsammans på samma kloka sätt som vi gjort de senaste fyra åren. Beslutet från (c) och (fp) är ett bra betyg på den goda stämning som råder mellan våra partier efter de senaste fyra årens framgångsrika samarbete. Jag har personligen engagerat mig mycket hårt för att bidra till detta samarbetsklimat, och då blir man glad när det till och med klarar dessa hårda påfrestningar!

Om det nu blir ett samarbete i majoritet eller opposition återstår dock att se. Vi vet ännu inte om (s) och (v) vill styra i minoritet med sina 23 mandat. Om de inte vill det tycker jag att de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet skulle göra ett försök med sina 22 mandat. Kanske kommer Markbygdspartiet också på bättre tankar framöver och kan vara med och ta ansvar för kommunens bästa? De vet att de flesta av deras väljare har borgerliga värderingar, och det vore märkligt om de aktivt stöttade ett vänsterstyre i kommunen. Vi får väl se vad som händer - interna diskussioner pågår uppenbarligen inom Markbygdspartiet, där alla inte verkar vara överens med Henry Sandahl om den utpressningslinje han idag driver. Detta att döma av de samtal jag fått från olika personer i olika partier de senaste veckorna.......



2006-10-12 Tänker verkligen Markbygdspartiet svika sina väljare?

Förhandlingarna om att skapa en politisk majoritet i Mark fortsätter. Själv är jag inte engagerad i förhandlingarna, främst för att jag befinner mig mestadels i Stockholm, men också för att det måste vara de personer som skall arbeta tillsammans i kommunen kommande år som måste finna formerna för detta.

Jag blev dock oerhört förvånad när jag läste igår att Henry Sandahl, markbygdspartiet, förklarar att han inte tänker stödja någon sida i kommunen, och därmed aktivt medverkar till att kommunen kommer att styras av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Dessa partier har nämligen ett mandat mer än de borgerliga och Miljöpartiet tillsammans. Sandahl vet att hans avstående att rösta kommer att ge makten till (s) och (v). I det läget är kan hans stöd inte anses passivt utan i högsta grad aktivt!

Sandahl vet att en mycket stor majoritet av hans väljare i kommunen kommer från den borgerliga sidan. Många av hans väljare har tex röstat på moderaterna i riksdagsvalet, och vill se den nya Alliansregeringens politik genomföras även i Mark. Ändå verkar Sandahl välja att aktivt hjälpa (s) och (v) att få makten! Detta blir givetvis ett stort svek mot alla de av Markbygdspartiets väljare som i grunden har borgerliga värderingar. Att detta svek kommer att påverka Markbygdspartiets väljarstöd 2010 negativt är ingen särskilt vågad gissning.....

Jag varnade personligen för detta före valet - en röst på Markbygdspartiet riskerar att bli en röst på (s) och (v) skrev jag både i artiklar och på bloggen. Och det visar sig nu att risken är stor att jag får rätt.

Frågan är nu - vad säger övriga markbygdspartister? Tycker de verkligen att det känns bra att hjälpa socialdemokraterna till makten i Mark? Och har de någon talan, eller bestämmer Sandahl som vanligt allt i partiet?



2006-09-23 Markborna är otrogna!

Nu syftar jag förståss bara på deras partival.....för röstsplittringen är stor i Mark! Moderaterna visar kommunalt den största framgången av alla partier (sanningen är att alla partier utom moderaterna och markbygdspartiet backar i kommunvalet), och är nu kommunens största borgerliga parti. Vi är dock fortfarande betydligt starkare i riksdagsvalet än i kommunen, även om skillnaderna minskat lite under åren. Till exempel verkar många som röstar på Centerpartiet och Markbygdspartiet i kommunen rösta på Moderaterna i riksdagsvalet.

För oss moderater gäller det att analysera varför! Kanske röstar människor bara efter tradition? Jag ser en stor potential att den kommunala moderata framgången kan fortsätta 2010. Vi skall visa ännu tydligare för alla röstsplittrande markbor att moderaterna är det bästa alternativet även i kommunen!



2006-09-23 Vänsterfunderingar i Mark

Vänsterpartiets Karin Jageby filosoferar i Markbladet över det dåliga valresultatet, där man tappar ytterligare ett mandat i Mark. "Vad vi gjort för fel i Mark vet jag inte. Vi har jobbat hårt, vad kunde vi ha gjort mer?"

Bytt politik kanske?



2006-09-22 Kommunvalet i Mark färdigräknat

Nu är kommunvalet i Mark färdigräknat, och moderaterna fick ytterligare några tiondelar av rösterna, och stannade på för Mark höga 16,14% och den kraftigaste ökningen av antalet röster av alla partier! Alla valresultat hittar du här!

När det gäller personvalet i kommunen var jag ensam moderat att komma över totalt 5% som är spärren, jag fick 327 personröster vilket motsvarar nära 10% av moderaternas röster! Jag är både glad och rörd av detta starka stöd!

Naturligtvis är det med blandade känslor som jag nu lämnar kommunpolitiken, i vart fall på ledande poster. Särskilt när jag ser uppskattningen genom antalet personröster. Men jag kommer inte att släppa kommunpolitiken helt - jag lovar fortsätta vara en engagerad medlem i markmoderaternas partigrupp hela mandatperioden, och jag kommer att försöka vara en brygga mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. I riksdagen vill jag försöka påverka för att ge Marks politiker större självbestämmande och mindre pekpinnar! Jag vill verka för mer pengar till väginvesteringar och ökad valfrihet för medborgarna. För övrigt har moderaterna i Mark nu många nya engagerade och handlingskraftiga politiker, med blivande kommunalrådet Margareta Löfgren i spetsen, så jag är knappast oumbärlig.....

Det har varit fyra fantastiskt roliga år i kommunledningen i Mark. Jag har gjort många trevliga bekantskaper i alla partier, men mest kommer jag att minnas politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott som jag träffat varje måndag i fyra års tid! Visst har vi haft tuffa diskussioner, och visst har vissa av oss varit hårda motståndare i valet. Men alla har vi försökt göra det bästa för Marks kommun - och faktiskt lyckats riktigt bra för det mesta tycker jag! Tack för att jag fått lära känna er, och lycka till i arbetet för kommunens bästa!



2006-09-18 Segerreportage i Borås Tidning

Så här glada var vi när Bt:s journalist träffade oss utanför kommunhuset i Kinna sent i går kväll. Bäst att lägga till att vi var spik nyktra alla tre....





2006-09-18 Moderaterna valets stora segrare!

Moderaterna blev valets stora segrare, både på riksnivå och lokalt i Marks kommun! Inte nog med att partiet gjorde sitt bästa valresultat i riket sedan 20-talet, 26,1%, och att vi fick en ny regering. Vårt parti ökade också mest av alla i Marks kommun, går från 5 till 8 mandat, och är nu största borgerliga parti med 16% av rösterna! Rimligen bör detta också medföra att moderaterna skall tillsätta en av de två kommunalrådsposterna i Mark, i enlighet med den överenskommelse som partierna gjorde före valet.

Hur det går för egen del med riksdagsplatsen vet jag inte säkert förrän på onsdag när alla personvalskryss räknats. Men chansen till en riksdagsplats bör vara god.

Allt slit under valrörelsen verkar ha lönat sig!



















Grafiken citerad från expressens nätupplaga



2006-09-17, Nu är min valrörelse slut!

Klockan är nu 19.00 på valdagen. Större delen av dagen har jag tillbringat i bilen för att se till att vi har valsedlar i alla vallokaler, och sedan blev det 4 timmars utdelning av valsedlar utanför vallokalen i Ängskolan i Skene. Om ett par timmar vet vi preliminärt hur valet gått.



2006-09-06 Näringslivskväll med debatt om Marks företagsklimat

I kväll ordnade Minab en näringslivskväll i den anrika industrimiljön i Rydals konferenscenter. Man delade ut pris för årets Mark-företagare (som för övrigt tillföll Andreas och Patrik Karlsson som driver Interiörhuset i min hemby Ubbhult). Vi fick också ett intressant föredrag från Boris Lennerhov, VD för Gekås. I det företaget kan man snacka om tillväxt.....

Sedan vad det politisk debatt och frågestund om företagsklimatet i Mark. Jag representerade moderaterna och är riktigt nöjd med debatten!

Före debatten presenterade Markmoderaterna till program för "Tillväxt i Mark". Ett program som tagits fram av en arbetsgrupp inom moderaterna som arbetat i över ett år med att träffa och intervjua företagare och ta fram konkreta förslag för företagsklimatet. Programmet delades också ut till besökarna. Läs hela tillväxtprogrammet här!

Ett grundläggande förslag är att vi moderater anser att kommunen i alla frågor av betydelse alltid skall väga in effekterna på företagsklimatet och arbetsmarknaden i kommunen!



2006-09-06 Markmoderaterna trycker på i vägfrågan!


Moderaterna i Mark har de senaste åren varit mycket aktiva när det gäller vägfrågorna i Mark. Inte minst har min partikollega Sven-Olof Carlsson (m) varit pådrivande. I vår lokala valrörelse har vi också velat rikta uppmärksamheten åt vägproblemet, och gjort en del lokala affischer om ombyggnad av vägarna, säkrare korsningar, bättre trafikmiljö vid Parkskolan mm - allt saker som vi arbetat för under åren.

Vårt engagemang har nu fått båda Marks kommunalråd att surna till rejält! Lyssna själv! Jag tycker det är lite lågt av dem att ge sig på Sven-Olof på detta sätt - han har varit engagerad i denna fråga i flera år, är kampanjgeneral för lobbygruppen kring vägen och ordförande i Trafiksäkerhetsrådet i Mark. Han måste få uttala sig och driva kampanj kring dessa frågor, oavsett om det skett olyckor eller inte!

Från moderat sida tolkar vi detta som att båda kommunalråden känner sig pressade. Båda tillhör ju den styrande majoriteten i Västra Götalandsregionen. Den majoritet som tagit beslut om vilka väginvesteringar som skall prioriteras! Pelle Pellby (s) sitter själv i det viktigaste organet för vägfrågorna som representant för Mark. Han har inte åstadkommit någonting. Han säger nu att moderaterna i regionen inte haft någon annan mening i de beslut som tagits. Och det kan man ju förstå - de moderata politikerna har givetvis kämpat för sina egna kommuner och vägarna där, och fått sin del av kakan! Marks politiker i regionen har däremot lyckats sämre.

I grunden handlar det om tre saker om vi skall få Rv 41 färdigbyggd och Lv 156 ombyggd: Staten måste skjuta till mer pengar till vägbyggen i stället för att bygga onödiga järnvägar i Norrland. Sedan måste vi ha starka politiker i regionen som kan påverka så Marks vägar får sin del av den större kakan. Dessutom behövs starka politiker i Mark som är beredda att förskottera pengar för att skynda på byggena! Vi moderater har föreslagit sådan förskottering i första hand när det gäller Sandvadskrysset i Hyssna.

Dessutom måste vi hitta en fungerande lösning på genomfarten av väg 156 förbi Skene. Vi moderater har också där ett förslag som löser vägproblemet och samtidigt skonar bebyggelsen i Skene.

Från moderat sida kommer vi att fortsätta, och förstärka vår opinionsbildning ytterligare, för säkrare vägar, både 156:an och 41:an!



2006-09-06 Bilder från valarbetet i Mark

Trodde du att det var glamouröst att vara riksdagskandidat? Då trodde du fel! Det handlar även om att spetta hål, slå ner stolpar och klistra affischer.....

Nu kan du också se lite bilder från moderaternas valaffischering i Mark, och några av de foton som legat till grund för affischerna!



2006-08-22 (m)- förslag för framtidens äldreomsorg i Mark

Mycket av äldreomsorgen i Mark håller hög kvalité, medan andra delar behöver utvecklas mer. I dag presenterade Moderaterna i Mark därför ett samlat förslag för framtidens äldreomsorg i Mark!

Det handlar om nya former av boende, ökad tillgång till lokaler för social samvaro, ökad möjlighet att äta måltider tillsammans med andra och ökad valfrihet och medbestämmande för de äldre. Men det handlar också om att värna de delar av äldresomsorgen i Mark som idag håller mycket hög kvalité - kommunens äldreboenden för äldre med stora vårdbehov, kommunens anhörigstöd och väl utbyggda avlastningsboenden och kommunens färdtjänst.

Läs mer om de moderata förslagen på denna sida! Där hittar du också hela vår motion till kommunfullmäktige med det aningen långa namnet "Samlad strategi för framtidens äldreomsorg i Marks kommun".



2006-08-15 Markmoderaterna presenterade sin politik för 2007-2010!

På en presskonferens idag presenterade moderaterna i Mark sitt kommunala handlingsprogram för kommande fyra år.

På presskonferensen berättade vi att i stort sett vartenda moderat vallöfte från 2002 är uppfyllt, och att de två frågor vi drev extra hårt i valrörelsen 2002 också gått som vi ville. Brottsligheten har sjunkit och vi har ökat valfriheten och rättvisan i barnomsorgen. I vårt handlingsprogram för kommande år har vi också redovisat en del av allt det positiva som hänt Mark under de senaste fyra åren. Vi är väldigt nöjda med detta, eftersom vi idag faktiskt bara har 5 mandat av de 51 i kommunfullmäktige. Ändå har vi lyckats så bra med vår politik!

Kommande fyra år har vi också två särskilda frågor vi vill arbeta extra hårt för. Vi vill skapa ett betydligt bättre företagsklimat i Marks kommun för att i sin tur få fler arbetstillfällen. En del i detta är kampen för ombyggnad av våra större vägar, Lv 156 och Rv 41. Vi vill också skapa fler former av äldreboenden för äldre som inte har så stort vårdbehov att de behöver eller vill flytta till dagens äldreboenden, men som ändå vill ha ökad trygghet, lite mer service och tillgång till gemensamma utrymmen där man kan umgås och äta måltider tillsammans. Vi vill bygga ett sådant seniorboende centralt i Kinna, för att sedan fortsätta på andra orter i kommunen där efterfrågan finns.

Här hittar du hela handlingsprogrammet och alla våra förslag! En mer kortfattad version kommer också att skickas ut till alla hushåll. Vill du läsa mer om hur vi uppfyllt det vi lovade 2002 och vad som hänt i Marks kommun sedan 2002 så hittar du det på den här sidan!



2006-08-14 Markmoderaterna inbjuder till demonstration!

Jo, du läste rätt! Moderaterna i Mark arrangerar nu sin första demonstration någonsin! Anledningen är problemen att komma fram till polisen i Mark när något händer och polisens egna problem att leda polisverksamheten på grund av att ledningscentralen i Göteborg inte fungerar som den borde. Vi vill att ledningscentralen för Sjuhärad flyttas tillbaka till Borås! Det ger bättre lokalkännedom och kortare utryckningstid när något händer.

Demonstrationen är öppen för alla, allmänhet, kommunala tjänstemän och politiker oavsett parti! Vi vill att invånarna i Mark skall kunna känna sig trygga i att de kan få tag på en polis när de behöver, och att polisen får veta när något händer i kommunen! Vi är stolta över vår polis, men är inte nöjda med möjligheten att få kontakt med dem!

Demonstrationen äger rum på torsdag den 17 augusti och vi samlas klockan 17.00 på Mor Kerstins Torg i Kinna. Sedan tågar vi till polishuset och lämnar över en skrivelse till polisledningen.

Hjärtligt välkommen att vara med, och ta gärna med dig arbetskamrater, vänner och bekanta!