Blogg augusti 2007

2007-08-31 Regeringen stoppar Svenska Spels utlandssatsning

TT rapporterar idag att regeringen stoppar Svenska Spels satsning på att etablera sig utomlands. Svenska Spels 51 procent av aktierna i det litauiska spelbolaget Olifeja ska säljas före årets slut.

Jag har haft många kritiska synpunkter på hur spelmonopolet fungerar idag. Det minsta man kan begära är att om vi vill hindra utländska spelföretag från att etablera sig i Sverige så kan man inte samtidigt låta Svenska Spel växa utomlands. Lite moral måste man kunna kräva, och dagens beslut är naturligt och mycket bra!

Vilken framtid spelmonopolet i övrigt går till mötes återstår att se, det avgörs av EU......



2007-08-31 Något spännande håller på att hända med opinionen

Efter en rivstart på regeringsinnehavet med ett antal tuffa beslut tappade Alliansen övertaget i opinionen. När det var som värst i våras hade oppositionen ledningen med uppåt 15% i vissa mätningar. Nu verkar oppositionens uppgång ha stannat av och försprånget minskar till och med i vissa mätningar. Fortfarande verkar oppositionen dock leda med ca 8-10%. Alliansen har stöd av 42,4% av väljarna jämfört med 48,2 i valet 2006 enligt Temo.

I dagens Temomätning framgår en intressant sak som gör att jag ändå tror att opinionen börjar vända tillbaka i regeringens favör. Andelen osäkra väljare har ökat kraftigt, denna gång 14,1 till 17,6 procent! Nivån är den högsta sedan riksdagsvalet 2006. Kanske är det så att människor börjar märka positiva resultat av regeringens politik (exempelvis när det gäller arbetsmarknaden, skattesänkningarna för låginkomsttagarna eller rättvisan) och att (s)-(v)-(mp)-alternativet känns otydligare än på länge? Då börjar en del väljare känna sig osäkra och funderar återigen på om inte regeringens politik trots allt är bäst för Sverige. Det är bara vi som kan bevisa för dem att det är så!

Ett sätt att få en del av de osäkra att aktivt stödja Alliansen vore att se till att vårdnadsbidraget kan komma igång någon gång under 2008!



2007-08-31 Var är växthuseffekten???

Växthuseffekten skulle ju ge mildare klimat och mer nederbördsrika höstar. Men den här veckan har det i stället varit mycket kallare än normalt och till och med nattfrost. I augusti!! Som trädgårdsägare är man ganska luttrad i år. Först en regnig kall sommar som gjort att höstblommorna inte börjar blomma förrän nu. Och då kommer frosten....

Enda trösten är att mördarsniglarna försvunnit.

Borås Tidning hade förresten denna nya seriestrip i veckan som följer upp ett kärt gammalt ämne....

















2007-08-30 Har man ingen makt kan man ju låtsas.......

I Marks kommun finns som bekant ingen politisk majoritet eftersom det redan något splittrade Markbygdspartiet är vågmästare. I Miljönämnden tex har s+v 3 platser och moderaterna, centern miljöpartiet och markbygdspartiet tillsammans 4 platser. Eftersom markbygdspartisten i just denna nämnd stöder de borgerliga och miljöpartiet så vinner dessa alltid över s+v i alla voteringar.

Trots detta skriver miljönämndens ordförande Wanna Svedberg (s) i Markbladet denna vecka att "(s) och (v) räddar bullbaket". Saken handlar om att miljönämnden lättat lite på de hårda livsmedelskraven för att göra det möjligt att servera kyrkkaffe med hembakt eller låta knattelag att servera hembakade bullar på matcherna. Svedberg skriver bland annat:

""Politik är att vilja och inom (s) och (v) i miljönämnden vill vi värna de ideella krafterna" och "I Mark styr (s) och (v) gemensamt och här lever de politiska visionerna" och "När (s) och (v) har den politiska ledningen är det läge för det goda livet".

Nu har förståss Svedberg glömt några saker. Beslutet var givetvis klokt, men togs av en helt enig nämnd! (s) och (v) hade aldrig kunnat driva igenom beslutet utan stöd av de borgerliga, miljöpartiet och markbygdspartiet. Och (s) och (v) styr inte Mark, de är i minoritet och måste få stöd av andra partier - i annat fall kan de inte besluta någonting alls. För övrigt var det socialdemokraterna i riksdagen som införde den nya hårdare livsmedelslagstiftningen förra mandatperioden.....

Det känns nästan som om Svedberg närmast desperat har behov av att visa markborna att hon en maktposition som hon faktiskt inte har.....



2007-08-30 Kommunistiska bibliotekarier stoppar oönskade böcker?

Två skolbliotekarier med kommunistiska sympatier som vägrar köpa in böcker som belyser kommunismens brott till skolbiblioteket. Är det möjligen hämtat från 50-talets Sovjet eller kanske 60-talets DDR? Eller kanske från Kambodja under Pol Pot eller från dagens Nordkorea?

Nej, det är faktiskt något som händer idag på ett svenskt bibliotek i en stockholmsförort! Närmare bestämt Brännkyrka gymnasium där Jonas Aghed och Juan Vega bland annat säger att ”Som offentliganställda skolbibliotekarier med ansvar för medieinköp och informationsvägledning av elever” kommer en skrift om kommunismens brott ”inte över det här bibliotekets tröskel”.

Allt enligt en uppseendeväckande artikel i Expressen av den kände journalisten och utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamsson, även känd från Radio.

Bakgrunden är att regeringen beslutat att Forum för levande historia inte bara skall belysa nazismens brott mot mänskligheten utan även kommunismens. Ganska självklart egentligen, och när man läser hur de två skolbibliotekarierna nu agerar i strid mot allt som kallas demokrati så inser man att det verkligen behövs.....



2007-08-29 Elfsborg pressade Valencia ordentligt

Kvällens returmatch mot Valencia i Champions League var en historisk match på en helt utsåld Borås Arena. Den största klubb som Elfsborg mött i en tävlingsmatch i Borås. Elfsborg gjorde en försvarstabbe redan i fjärde minuten och Valencia kunde göra 1-0. Då trodde vi nog det skulle bli likadan utspelning som nere i Spanien. Men Elfsborg hade andra planer! Daniel Alexandersson kvitterade i första halvleken, och i andra halvlek var Elfsborg minst lika bra som Valencia, och pressade spanjorerna rejält emellanåt. Elfsborgs taktik var full fart framåt, och det var kul att se! Tyvärr fick Valencia ett mål i slutminuterna och vann med 2-1. Det kändes inte direkt rättvist.


Bilden där Anders Svensson och Daniel Alexandersson jublar efter Elfsborgs mål kommer från Expressen som har ett antal bilder från matchen på sin nätupplaga.

Elfsborg visade idag att man är ett riktigt bra lag. Ingen annan allsvensk klubb hade gjort det bättre. Valencia tilläts inte alls glänsa på samma sätt som i förra mötet. Elfsborg föll idag med flaggan i topp, och jag tror att Boråspubliken var mycket stolta över sitt lag. Nu väntar spel i UEFA-cupen och nya stormatcher på Borås Arena. I skuggan av Valenciamatcherna leder Elfsborg dessutom fortfarande allsvenskan efter veckans matcher, och nu är det bara sju omgångar kvar. Spelar man som idag i de avslutande matcherna i serien kan det kanske bli ett nytt SM-guld också, så vem vet, kanske blir det nya Champions Leaguematcher nästa år.....

En historisk biljett



2007-08-29 Äntligen ett (motvilligt) erkännande från LO

I ett tal på Transports kongress sa LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin att nio av tio löntagare fått skattesänkningar och ökad köpkraft i år. Hon sa också enligt TT att detta i sin tur gör att hon är orolig över att fler skall lämna facket, men där har jag väldigt svårt att förstå logiken.

Om hon menar att facket inte längre skulle behövas för att löntagarna fått det så mycket bättre blir jag förvånad. Om hon menar att medlemmarna inte längre skulle ha råd att vara med gör det mig ännu mer förvånad eftersom hon ju säger att de fått ökad köpkraft trots höjd a-kasseavgift och slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften. Eller vad menar hon?

Men det känns bra att hon medger att löntagarna fått det bättre det senaste året. Det var ju liksom det som Alliansen gick till val på. Ännu bättre lär löntagarna få det om jobbskatteavdraget höjs ytterligare vid årsskiftet. Då är vi väl nästa värda en tårta från LO:s ledning?

Får vi en sådan av LO om vi höjer jobbskatteavdraget?



2007-08-28 Födelsedagsfirande med gruppmöte....

I dag fyller jag år, och födelsedagen har jag firat med höstens första möte med den moderata riksdagsgruppen.....

Statsministern berättade på ett mycket pedagogiskt och tydligt sätt om de just påbörjade budgetförhandlingarna och sina tankar kring dessa. Alla moderata riksdagsledamöter fick också ett bra tillfälle att ställa frågor och komma med tankar och synpunkter och ett tiotal ledamöter tog denna chans. Själv slog jag ett slag för vårdnadsbidraget. Vi får väl se hur det går.....det är många intressen som skall vägas mot varandra i de kommande förhandlingarna.

En sak är dock klar - medias "avslöjanden" om olika detaljfrågor, exempelvis försvaret, förvånar. Det lär ju knappast finnas några färdiga detaljer att "avslöja" av den enkla anledningen att förhandlingarna inte är slutförda.....



2007-08-28 Skål!

Folkhälsoinstitutet har idag presenterat en skräckvision om vad som skulle hända om man tog bort Systembolagets monopol på försäljning av alkohol. Man har kommit fram till att om livsmedelsbutikerna skulle få sälja alkohol skulle alkoholkonsumtionen öka med 29 procent och 1.580 personer dö varje år....

Jaja, som man frågar får man svar. Rapporten känns som en partsinlaga från en myndighet som nog helst av allt skulle vilja avskaffa all alkoholkonsumtion i Sverige. För dem är ingen svensk mogen att ta ansvar för sitt eget liv.

Ännu värre är att Folkhälsoinstitutet glömmer att mer än hälften av alkoholen i Sverige säljs av andra än Systembolaget, och att att den illegala försäljningen till inte minst ungdomar är omfattande. Försäljning i butiker av i vart fall öl och vin, tillsammans med sänkt alkoholskatt skulle nog snarare minska den illegala införseln och försäljningen. Och om svenskarna förvarande mindre mängder utlandsköpt alkohol hemma i garaget skulle det säkert minska konsumtionen. Det vettigaste vore om man kunde handla en flaska vin samtidigt med köttbiten i sin livsmedelsbutik.



2007-08-28 Kommentar till upphandlingsskandalen i Mark

Häromdagen fick jag reda på att man misstänker grova överträdelser av upphandlingsreglerna inom Teknik & Serviceförvaltningen i Marks kommun, vilket även Borås Tidning berättar om idag. Det handlar om att enskilda tjänstemän skall ha gjort direktupphandlingar som strider mot kommunens regelverk och kanske även mot lagen.

Vilka som skall klandras för det som hänt får väl visa sig efter noggrannare utredning. Det viktiga nu är att låta en extern utredare granska saken, lämpligen den externa revisionsbyrå som kommunen redan anlitar för revisionen. En intern utredning inom kommunen räcker definitivt inte!

Vad gäller kritiken som riktas mot en enskild politiker från Centerpartiet, som är både företagare och ledamot i den aktuella nämnden, vägrar jag att döma någon innan jag har alla fakta på bordet. Den politiska hanteringen är upp till Centerns fullmäktigegrupp. Det är de som skall göra sina moraliska och politiska avvägningar.

Det som har hänt är givetvis mycket trist, och kan ha inneburit att andra företag gått miste om en chans att lämna anbud på kommunala arbeten. Utöver detta har i så fall enskilda tjänstemän fört alla ansvariga politiker bakom ljuset. Det lär knappast öka förtroendet för Marks kommun bland företagarna och allmänhet i kommunen.



2007-08-27 Svenskt bistånd koncentreras

I dagens mest omdiskuterade artikel berättar biståndsminister Gunilla Carlsson (m) om hur Sveriges bistånd i framtiden skall koncentreras till färre länder, och hur man valt ut dessa länder. Anledningen till förändringen är att det ger väldigt liten effekt att dutta ut pengar till över 70 länder som vi gör idag. Det är också svårt att verkligen följa upp effekterna i så många länder.

Ett tydligt exempel är att biståndet till Kina avvecklas efterhand. De flesta kan nog hålla med om att det inte är rimligt att Sverige skickar bistånd till jättelandet med den starkaste ekonomiska utvecklingen i världen. Kina borde själva kunna omfördela sina enorma rikedomar bland sin befolkning och inte vara beroende av bistånd från lilla Sverige. I stället koncentreras nu svenskt bistånd i hög grad till fattiga länder i Afrika och Sydamerika, och till krigshärjade länder i mellanöstern. Det känns mycket rimligt. Att oppositionen och andra kommer att vara missnöjda med vissa av förändringarna är lätt att förutse, men inte mycket att göra åt. Alltför mycket svenska biståndspengar har slarvats bort under åren, och det behövs en rejäl förändring. Medborgarna har rätt att kräva att varje skattekrona som används till bistånd hanteras klokt och att resultatet följs upp.



2007-08-27 Upprop mot förtrycket i Burma

Som riksdagsledamöter ombeds vi ofta att skriva under olika namninsamlingar och deklarationer för och emot olika saker. Ibland gör jag det, lika ofta låter jag bli. För att jag skall skriva under krävs dels att jag känner mig säker på att frågan är seriös och att vi inte blir förda bakom ljuset, dels givetvis att jag sympatiserar med själva saken.

Nu har jag i vart fall undertecknat ett tvärpolitiskt upprop mot förtrycket i Burma, som undertecknats av ett stort antal svenska riksdagsledamöter från de flesta partier. Burma är ett kommunistland som är närmast helt avstängt från omvärlden, och där förhållandena är närmast lika illa som i Nordkorea. Carl Bildt fördömde Burmas agerande i ett pressmeddelande häromdagen, och förutspådde att EU säkert gemensamt kommer att protestera mot Burmas arrestering av fredliga demonstranter häromdagen. Sedan länge sitter också oppositionsledaren och nobelpristagaren Aung San Suu Kyi i husarrest.



2007-08-25 Dags för lite självkritik, TV4?

"Mer än varannan svensk missuppfattade Alliansens vallöfte om fastighetsskatten. En majoritet uppfattade aldrig att den slopade fastighetsskatten skulle ersättas av andra skatter och avgifter." Allt enligt en undersökning gjord av TV4:s Nyheterna.

Om det var något som var väldigt tydligt i valrörelsen så var det väl just förslaget att sänka fastighetsskatten rejält, införa en kommunal avgift och höja reavinstskatten i stället. Detta diskuterades och rapporterades i varenda nyhetssändning och i varenda tidning under flera veckor. Det debatterades i alla valdebatter, fanns med i valmaterialet (och den som läste min blogg kunde tydligt se förslaget även där....)

Om halva svenska folket ändå inte förstod detta kanske TV4, som ett av de största nyhetsmedierna i landet, skulle fundera över vad det var som brast i den egna nyhetsrapporteringen, och varför tittarna inte förstod det som Nyheterna själva berättade?



2007-08-25 God arbetsmiljö skapas inte bara av en massa inspektörer

Arbetsmarknadsministern bjöd in till ett större seminarie om arbetsmiljöfrågor häromdagen, vilket uppmärksammades av media. Socialdemokraternas vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, Sven-Erik Österberg, gillade inte den positiva mediebevakningen, och konstaterade surt att under Littorins tid som minister "har möjligheterna för att förbättra arbetsmiljön kraftigt försämrats. Arbetsmiljöverkets resurser har skurits ned med hela 30 procent och Arbetslivsinsitutet, som bedriver värdefull arbetsmiljöforskning, har lagts ned."

Visst är det skönt att veta var man har sina politiska motståndare. För (s) är det alltid så att större anslag till myndigheter och fler inspektörer löser alla samhällsproblem. Det spelar ingen roll om det handlar om arbetsmiljö, andra miljöfrågor, alkohol eller något annat. Alliansregeringen har en lite annan syn på saken, och Arbetsmiljöverket måste kunna effektivisera sin verksamhet precis som andra myndigheter.

Under ca 1,5 år arbetade jag inom industrin på ett tryckeri. Stora tryckpressar är en synnerligen farlig arbetsplats, där man arbetar mitt bland snabbt roterande valsar. Dagen innan jag började hade en arbetare fastnat med handen i just den tryckpress som jag skulle arbeta vid. Orsaken var att man inte haft alla skydd monterade, de låg i en hög bakom maskinen. Vad jag förstod monterade arbetarna på maskinen dit skydden när det var dags för inspektion från företagledningen eller myndigheterna, för att sedan lägga undan skydden igen för att slippa ett extra arbetsmoment......i en sådan miljö hjälper inga inspektörer i världen! Hur gick det då med skyddet på tryckpressen? Jo, jag och min kompis lyckade övertyga övriga på maskinen att alla skydd skulle sitta på plats.

Det viktigaste är att företagen och den enskilde anställde tar eget ansvar! Gör man inte detta hjälper det knappast med ett eller ett par besök varje år av en inspektör. Löpande övervakning av att arbetsmiljöarbetet fungerar sker givetvis bäst av de skyddsombud som enligt lag finns på varje arbetsplats.

När det gäller arbetsmiljöforskningen som Österberg oroar sig för så bedrevs större delen av denna forskning redan tidigare utanför arbetslivsinstitutet, och forskningen om arbetsmiljöfrågor fortsätter givetvis på annat sätt när arbetslivsinsitututet lagts ned. Detta vet Österberg, eftersom han varit med på alla sammanträden i vårt utskott när dessa frågor diskuterats.



2007-08-24 Uppskattande ord från kristdemokraterna

Min kristdemokratiske riksdagskollega, Else-Marie Lindgren, uppskattar mitt och tre andra moderaters utspel om vårdnadsbidraget (se bloggen den 13 augusti). I en debattartikel i Borås tidning häromdagen om vårdnadsbidraget skriver hon att hon att hon är "glad att åtminstone några moderater ansluter sig till oss kristdemokrater i vårt krav på att detta ska bli verklighet redan från årsskiftet". Jag tackar för de uppskattande orden, men tycker väl samtidigt att det är en något märklig beskrivning. Det finns faktiskt väldigt många moderater som verkligen brinner för denna fråga.

Personligen har jag varit hårt drivande i frågan hemma i min egen kommun Mark, och jag vet att många moderater lokalt arbetat hårt för detta (ofta tillsammans med lokala kristdemokrater, men även centerpartister, folkpartister och miljöpartister). Nackamodellen har ju tagits fram av moderata politiker i Sockholmsområdet, och det var också en moderat, Mats Gerdau, som fick pris av organisationen Haro för sina insatser.

Men för all del, viktigast nu är att alla vi som tycker att vårdnadsbidraget är en oerhört viktig fråga arbetar tillsammans för att det också skall bli verklighet redan vid årets budgetförhandlingar. Vi har en stor del av svenska folket bakom oss i denna fråga!



2007-08-23 Svar på min snigelfråga......

I dag fick jag svar på den fråga jag ställde till jordbruksministern i somras rörande bekämpning av den spanska skogssnigeln.

Frågan har lämnats över till Miljöministern i stället, och hans svar innebär kortfattat att han är positiv till nya bekämpningsmetoder om de bara uppfyller miljökraven. Han skriver att det är Kemikalieinspektionen som skall godkänna nya metoder och preparat, och konstaterar att det tydligen inte inkommit några ansökningar på länge om att få nya metoder godkända. Detta förvånar mig, eftersom snigelproblemet är stort i hela landet, och det borde vara intressant för företag att försöka lansera nya bekämpningsmetoder. När nu ministern så tydligt säger att han är positiv till att företag ansöker om godkännande kan kanske uppmuntra fler producenter i utlandet att intressera sig även för den svenska marknaden? I så fall har kanske min fråga till ministern varit ett litet steg på vägen för att effektivisera bekämpningen av mördarsnigeln. Om det inte hjälper måste man kanske mer aktivt uppmuntra företag att ansöka om tillstånd för nya bekämpningsmetoder för att komma åt problemet.

För egen del fortsätter jag bekämpningen av sniglar i den egna trädgården som förut. Än så länge är inte problemet så stort just hos oss. Men jag kan faktiskt rekommendera medlet "Ferramol Snigeleffekt" som verkar fungera bra, och är skonsamt mot alla andra djur. Tyvärr kostar det en hel del, och det lär knappast vara ekonomiskt möjligt att använda annat än i små villaträdgårdar. På kvällarna är det manuell plockning som gäller, och avlivning sker genom att hälla kokande vatten över sniglarna, snabbt och enkelt.

Jag tänker fortsätta följa problemet med mördarsniglarna, både vad gäller forskning och nya bekämpningsmetoder. Att mördarsniglarna är ett problem som engagerar är tydligt.....eller vad sägs om nedanstående klipp från Borås Tidnings ledarsida den 20 augusti!

















2007-08-22 Aldrig tidigare har så många arbetat i Sverige!

Av Statistiska Centralbyrån senaste arbetskraftsundersökning (AKU) framgår att i juli var antalet sysselsatta 4 660 000 personer, en ökning med 116 000, eller 2,6 procent jämfört med juli 2006. Bland ungdomar 16-24 år ökade antalet sysselsatta med hela 7,3 procent.

Sysselsättningsökningen skedde i den privata sektorn och de näringsgrenar som ökade var företagstjänster (inkl. finansiell verksamhet) samt handel och kommunikation. Hela ökningen bestod av fasta anställningar.

Antalet sysselsatta ligger nu på en rekordnivå, högre än sommaren 1990 som var den tidigare toppnoteringen. Antalet sysselsatta är faktiskt det högsta som uppmätts sedan AKU startade år 1963!

Trots den regniga sommaren skiner solen över svensk arbetsmarknad.



2007-08-22 Riksdagsledamöternas ekonomiska villkor

Under sommaren har jag fått flera frågor via e-post om riksdagsledamöternas ekonomiska villkor. Arvodet är ju ingen hemlighet, (51.200;-/mån) eftersom det är en offentlig uppgift och alla tjänar lika. Men det är många som undrar "vad vi har för fallskärmar" som man uttrycker det. Det handlar alltså om inkomstgaranti och pensionsförmåner, regler som jag i artiklar och på annat sätt ibland har ifrågasatt. Jag tycker särskilt att reglerna kring inkomstgarantin är väl generösa. Däremot skäms jag inte det minsta för månadsarvodet. Vi är bara 349 personer som skall företräda över 9 miljoner svenskar. En viktig sak är också att våra ekonomiska villkor inte beslutas av oss själva i vanlig omröstning, utan bestäms av en oberoende arvodesnämnd.

Andra frågor som ofta diskuteras i media är riksdagsledamöternas värdepappersinnehav, extraknäck, reskostnader, resvanor och inte minst deklarationsavdrag.

Jag tror på öppenhet i dessa frågor. Det förebygger missförstånd och myter, och skapar förhoppningsvis förståelse. Därför har jag nu samlat de blogginlägg som rör dessa frågor under en ny flik i arkivet. Den heter Riksdagsledamöternas ekonomiska villkor mm

Hör gärna av dig om du har frågor om detta!



2007-08-22 Fastighetsskatten engagerar.....

Finns det någon fråga som engagerar så mycket som fastighetsskatten? Jag tvivlar. Nu börjar olika remissvar komma in på de förslag som regeringen lagt fram. Och man kan ju inte precis säga att remissinstanserna är överens.....

Villaägarna vill tex införa en särskild inköpsavgift på alla bostäder i stället för lagfartskostnaden vid köp av fastighet. Man månar också om att uppskovsreglerna blir kvar. Skatteverket vill däremot sänka reavinstskatten och avskaffa uppskovsmöjligheterna. Mest förvånande är kanske påståendet från två kända professorer/fastighetsekonomer att höjd reavinstskatt skulle leda till orörlighet på fastighetsmarknaden. Detta är ju knappast korrekt, eftersom uppskovsreglerna gör att skatten inte slår igenom förrän man säljer sin sista fastighet!

För egen del tycker jag några saker är centrala:
1. Huvudprincipen måste vara att en fastighet beskattas när man gör en vinst och får pengar i handen!
2. Uppskovsmöjligheterna måste vara kvar. Det är oerhört viktigt för att människor i utsatta situationer (exempelvis sjukdom, skilsmässa, makes dödsfall, arbetsmarknadsskäl, ålderdom osv) kan sälja en fastighet och ha råd att köpa en ny utan att behöva öka lånen ytterligare.
3. Avgifterna till staten vid köp av fastighet får inte blir högre än idag. Redan nu kostar det över 50.000 i stämpelskatter för den som köper ett hus för 1,5 miljoner och lånar huvddelen. Avgiften är för hög redan nu!

Hur detaljerna i övrigt skall se ut - ja jag avundas inte dem som skall jämka ihop alla önskemål. Oavsett hur man gör lär några bli missnöjda......men skall jag vara ärlig tycker jag att regeringens senaste förslag är det klart bästa, inte minst för att fler personer utanför storstäderna då får en skattesänkning som märks.

Liten stuga på liten tomt - det enda som inte är litet är nog fastighetsskatten.....



2007-08-21 Ja, jag flyger!

TV4 berättar på TextTV att de granskat riksdagsledamöternas resvanor. Bland annat har man sett hur en del riksdagsledamöter väljer flyget trots att det går lika snabbt med tåg. De riksdagsledamöter som känner sig träffade borde nog ta sig en funderare över sitt miljöansvar.

Men sedan spårar TV4:s granskning ur. Man skriver: "Var femte riksdagsledamot flyger dessutom så mycket att han eller hon har fått årskort på flyget från riksdagen, trots att miljöpåverkan då blir stor"

Nu får väl ändå TV4 sansa sig lite! Sverige är ett stort land, och för många riksdagsledamöter är flyget enda alternativet att ta sig till Stockholm. Om man flyger mycket blir det billigare för riksdagen och därmed skattebetalarna att köpa ett årskort. Och inte blir miljöpåverkan större för att flygresorna blir billigare.

Riksdagens resebyrå hjälper ledamöterna att räkna ut snabbaste färdsätt. För min del har man kommit fram till samma sak som jag själv, jag sparar massor av tid genom att flyga. Främst beror det på att jag bor så nära Landvetter flygplats. Totalt tar en resa hemifrån till Stockholm drygt två timmar med flyg, om jag även räknar in resan hemifrån till flygplatsen och tågresan från Arlanda till Stockholms Central. Om jag skulle ta tåget från Göteborg eller Borås skulle resan ta nästan dubbelt så lång tid om jag räknar in bilresan hemifrån till närmaste järnvägsstation. När man är borta så mycket från familjen som jag är så är faktiskt fyra timmar insparad restid i veckan ganska värdefull. Det tror jag de flesta förstår. Men hade tåget gått lika snabbt hade jag gärna valt detta i stället. Om inte annat är det mycket bekvämare.



2007-08-21 Alliansen bättre för pensionärerna

Idag bemöter jag en insändare i Borås Tidning, där det påstås att Socialdemokraterna reducerade pensionerna och att Alliansen fortsatt med detta. Påståendet är fel, och det får inte stå oemotsagt. I svaret pekar jag också på en del av de andra satsningar Alliansregeringen gjort på de äldre, och hur viktigt jobbskatteavdraget är för att trygga framtida pensioner och en god äldreomsorg.

Jag har tidigare skrivit flera debattartiklar om den nya regeringens politik för de äldre, här är några exempel från i år:
Pensionärerna får inte höjd skatt!
Ingen koppling mellan jobbskatteavdrag och ålder
Äntligen avskaffas pensionärsskatten på fastigheter
Vår jobbpolitik gynnar pensionärerna



2007-08-21 Sänk på bara!

Tänk vad lätt det är att hitta argument för att inte sänka skatter!

Skatten på löneinkomster går inte att sänka, för då ökar inflationen. Fastighetsskatten går inte att sänka för då drivs fastighetspriserna upp. Och idag kommer kritik mot att avskaffa förmögenhetsskatten - för då kan inte andra myndigheter längre kontrollera vilken förmögenhet människor har, och det kan leda till bidragsfusk. Suck! Precis som om de siffror människor uppger i deklarationen skulle vara deras verkliga förmögenhet? En mängd tillgångar behöver enligt lag inte redovisas som förmögenhet (exempelvis aktier på O-listan, många bostadsrätter osv), i praktiken redovisas sällan båtar och annan lös egendom, och tillgångar som göms utomlands kommer av naturliga skäl sällan med de heller.....Är verkligen svenska myndigheter så lättlurade?

Det är sällan man hör lika många invändningar mot att höja skatter. Tvärtom framförs ofta förslag till nya spännande skatter, exempelvis på fett och socker, eller kraftig höjning av skatter som redan finns, exempelvis fastighetsskatt, inkomstskatt och energiskatt.

Vår regering bör inte lyssna på alla dysterkvistar som ser problem med varje skattesänkning. Om man lyssnar på dem borde vi ju i stället snarast chockhöja skatten på lönerna för att minska inflationen, chockhöja fastighetsskatten för att få ner priserna, och lägga förmögenhetsskatt på allt för att öka kontrollen.....att det skulle leda till att medborgarna skulle gå på knäna under bördan av skatterna spelar väl mindre roll för dessa "experter".

Nej, vi måste lyssna på vanligt folk och se hur deras makt över det egna livet inskränks genom alltför höga skatter. Det kan inte vara en naturlag att Sverige för alltid skall ha världens högsta skattetryck!

Sänk på bara!



2007-08-19 Oppositionens försprång krymper

Flera opinionsmätningar har den senaste tiden visat att oppositionens stora försprång från i våras nu börjar krympa. I Sifo exempelvis har försprånget från i juni nästan halverats, och andra mätningar visar liknande tendens. Kanske börjar väljarna uppskatta effekterna av regeringens politik? Kanske börjar man samtidigt tröttna på att socialdemokraterna så ofta säger nej till regeringens förslag utan att komma med några egna alternativ? Antagligen är det en kombination av båda sakerna. Jag blir inte förvånad om Alliansen har hämtat in hela försprånget före årsskiftet.



2007-08-19 Sjunkande forskninganslag?

Vetenskapsrådet och andra forskarorganisationer har skickat en skrivelse till regeringen där man framför hur viktigt det är att öka de statliga forskningsanslagen, helst till 1% av BNP. Alliansregeringen hade med just detta i sin valplattform, och hoppas nå målet på 1% under mandatperioden. Redan i höstbudgeten kommer anslagen att öka med hela 2,3 miljarder. De totala satsningarna på forskning under denna mandatperiod lär bli de största Sverige gjort på 15-20 år. Allt kan dock inte få plats i budgeten redan nu.

När man följt dagens debatt talas det i media om att "forskningsanslagen sjunkit", vilket inte riktigt stämmer. Andelen av BNP har minskat, men det är ju inte detsamma som att forskningen fått mindre pengar räknat i kronor!

När det sägs i media att "Vetenskapsrådets ordförande" riktar allvarlig kritik mot regeringen kan det vara bra att veta att denne ordförande är förre talmannen Björn von Sydow (s)! Han väljer alltså att göra partipolitik av frågan och framför politisk kritik som går väldigt mycket längre än det som står i forskningsorganisationernas skrivelse. Så går det när man blandar ihop sina olika roller. Björn von Sydow kan ju också ta sig en funderare över varför socialdemokraterna under sina regeringsår inte själva nådde upp till målet på 1% av BNP i forskningsanslag.....



2007-08-18 Ketchupeffekt och storseger på Borås Arena

Elfsborg-Gais 5-1
Idag kom ketchupeffekten! Och vilken revanch Elfsborg tog idag. Dels på Gais för den snöpliga förlusten mot dem i våras, dels på alla som skrev ned Elfsborg fullständigt efter förlusten mot Valencia. I dag visade Elfsborg vilket lag som är bäst i Sverige. Trots att Gais gjorde första målet redan i fjärde minuten, lyckades Elfsborg ta årets största seger hemma på Borås Arena. Och nu leder Elfsborg allsvenskan igen!

AKTUELL TABELL
 
 Elfsborg 18 9 5 4 30 - 19 +11 32
 Djurgården 18 9 5 4 24 - 15 +9 32
 IFK Göteborg 18 8 5 5 31 - 20 +11 29
 Halmstad 17 8 5 4 26 - 20 +6 29
 Malmö 18 7 6 5 23 - 16 +7 27
 Kalmar 17 8 2 7 23 - 21 +2 26
 AIK 17 7 4 6 18 - 18 0 25
 Hammarby 17 7 3 7 22 - 18 +4 24
 Helsingborg 17 6 5 6 27 - 23 +4 23
 Gais 18 5 6 7 17 - 25 -8 21
 Gefle 17 5 5 7 15 - 19 -4 20
 Brommapojkarna 18 4 4 10 15 - 34 -19 16
 Örebro 17 3 6 8 16 - 27 -11 15
 
 Trelleborg 17 4 3 10 18 - 30 -12 15




2007-08-17 Skattefinansierad vård bör styras av medicinska behov

Socialstyrelsen och media har uppmärksammat flera fall av omskärelse av pojkar där man vare sig haft behörighet, tillräcklig hygien eller i några fall ens bedövning. Förslag finns nu att manlig omskärelse skall erbjudas gratis på sjukhusen, dvs bekostas med skattemedel. Skälet skulle vara att man därigenom skulle slipper onödiga komplikationer. Vid första anblicken låter det ju rimligt, men frågan är ändå om vi verkligen skall subventionera ett medicinskt helt onödigt ingrepp med skattemedel?

Manlig omskärelse är ju sällan något som görs av medicinska skäl, utan ett ingrepp som främst grundas på religion och traditioner. Om vi säger ja till att utföra detta gratis på sjukhus, vad blir då nästa krav? Kanske att genomföra även kvinnlig omskärelse på våra sjukhus, precis som man gör i vissa sydliga länder, av samma i sig "vällovliga skäl", dvs att minska risken för komplikationer? Tanken förskräcker, men jag skulle inte bli förvånad om detta krav dök upp i framtiden.

Jag tycker det vore bättre att verka för att stoppa all form av omskärelse, både av pojkar och flickor. Det finns ingen anledning att skära bort friska delar av ett barns könsorgan. Är det förresten förenligt med FN:s barnkonvention att göra så? Jag lär väl knappast få gehör för denna kritik bland dem som anser att manlig omskärelse är viktig, men tycker i vart fall det är helt orimligt att uppmuntra onödiga operationsliknande ingrepp på barn genom att bekosta det med skattemedel. Sjukvårdens resurser behövs bättre till annat.



2007-08-17 Kritik från oväntat håll mot onödigt långa sjukskrivningar

"Läkare sjukskriver för lättvindigt". "Det finns en slentrian i sjukskrivningen som inte är hälsosam." "Det är ett problem att svenska läkare sjukskriver betydligt längre än i andra länder." "Läkarna behöver bättre riktlinjer för sjukskrivningsprocessen. Nu fastnar patienter i sjukskrivning och riskerar att slås ut och få förtidspensionering."

Vilken politiker har sagt dessa ord? Är det möjligen dagens moderata socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson? Nej, faktiskt inte. Det är den förre arbetslivsministern Hans Karlsson (s) som sa detta i en TV-intervju den 4 augusti 2005! Hans Karlsson (s) var beredd på att kämpa för att få ner sjukskrivningarna. Hans tankar gick i första hand till de människor som fastnade i otröstligt långa sjukskrivningar utan att de blev friskare. Så ville han inte ha det. Detta berättar Borås Tidning i dagens ledare.

Nu är inte Hans Karlsson (s) minister längre, utan det är en moderat som ansvarar för dessa frågor. Det är väl ingen gissning att både Hans Karlsson och andra socialdemokrater därför nu har en helt annan åsikt, eftersom det ju av princip är förbjudet för ledande (s)-politiker att hålla med moderaterna, oavsett vad frågorna handlar om....

BT avslutar sin ledare med att just nu skulle faktiskt Hans Karlssons stämma behövas i sjukskrivningsdebatten. Och visst är det så. Onödigt långa sjukskrivningar är inte humana, utan leder till utslagning. Frågan är om socialdemokraterna kommer att våga erkänna detta, eller om man kommer att angripa regeringen med populistiska utspel som går i strid mot vad som är bäst för de sjuka som vill komma tillbaka till arbetet? Jag har tyvärr inget större hopp. Även i denna fråga får nog Alliansen göra nödvändiga förändringar utan stöd från (s).



2007-08-15 David kunde inte besegra Goliath

Som väntat blev Valencia ett alltför svårt motstånd för Elfsborg. Första målet kom redan i sjunde minuten och det var lite för tidigt. Valenciaspelarna kunde efter målet spela avslappnat och vann till slut med 3-0.

Vissa Elfsborgsspelare gladde oss genom att spela en respektlös fotboll och inte bry sig särskilt mycket över att de mötte ett av Europas bästa klubblag. Målvakten, Johan Wiland gjorde en stormatch och räddade ett antal bollar, i annat fall hade segern blivit större. Mattias Svensson var en annan Elfsborgare som gjorde en strålande match, vann massor av nickdueller och visade ingen större respekt för motståndet. Inhopparen Denni Avdic skall också ha beröm - trots att han är en ung och oerfaren allsvensk spelare gick han in i närkamper med de namnkunniga Valenciaspelarna, bröt bollar och försökte skapa lite anfallsspel för Elfsborg. Denni Avdivc kommer att bli Elfsborgs nästa storstjärna, tro mig!

Foto: Lagen ställer upp på Stadio Mestilla före avspark.

Tyvärr var det en del andra Elfsborgsspelare som verkade gripna av stundens allvar, och inte kom upp i normal förmåga. Passningsspelet var också sämre än vanligt. Totalt sett tycker jag ändå att förlusten berodde mer på Valencias styrka än på att Elfsborg var dåliga. Inget allsvenskt lag hade haft en chans mot Valencia, och ingen allsvensk spelare hade platsat i Valencia. Så illa är det. Den tryckande fuktiga värmen, där vi till och med satt och flämtade på läktarna, gjorde inte saken lättare.

Resan till Valencia var ändå en upplevelse, trots förlusten. Vi kom ned till Valencia vid lunchtid, och bussar tog oss till den fina stranden. Där blev det sol och bad i fyra timmar, varefter vi besökte spelarhotellet och pratade med en del av spelarna. Därefter åt supportrarna gemensam middag, varefter det bar det iväg till matcharenan. 50.000 åskådare, den största publik Elfsborg spelat inför på mycket länge. (345.000 svenskar såg dessutom matchen på TV!) De flesta av oss supportrar satt på ena långsidan, men på motsatta läktaren längst upp satt också en liten skara tappra guliganer. Efter matchen var det direkt flyg hem igen, och vi landade klockan 04.30 i morse. Trötta, men nöjda med att ha varit med om en historisk händelse - att se Elfsborg från Borås spela tävlingsmatch mot ett av Europas bästa klubblag! Och vilken härlig stämning och trevliga människor som var med på resan - vi var alla som en enda stor gulsvart familj, trots att vi var flera hundra.

Det skall bli kul att se returen hemma på Borås Arena den 29 augusti. Elfsborg lär knappast vända detta, men jag hoppas man gör en bättre match på hemmaplan.

Bilder från resan och matchen finns på en ny sida som du också hittar under fliken "Elfsborg" ovan.



2007-08-14 På väg till Valencia

Borås Tidnings nätupplaga rapporterar från Landvetter flygplats vid avresan mot Spanien och Elfsborgs match i Champions League mot Valencia, ett av Europas bästa fotbollslag!

Vid incheckningen var BT:s fotograf framme och fotade mig och andra supportrar till en bildserie i nätupplagan.

"Riksdagsmannen Jan Ericson från Ubbhult erkänner att han borde vara hemma och hänga med i vårdnadsbidragsdebatten i dag, men den här matchen kan han inte missa.
- Det är ju laget i ens hjärta."

Skrev BT.

Foto: Borås Tidning


Mina egna foton och rapport från Valenciaresan kommer senare! Men vi är inte hemma igen förrän klockan 04.30 i natt, så det lär dröja ett tag i morgon innan jag fått ordning på alla bilder.....








2007-08-14 Fler pressreaktioner

Borås tidning ägnar hela sin ledare idag åt vår artikel.

Samma tidning har också en artikel på nyhetsplats om detta där jag intervjuas om varför vi skrev artikeln och om varför frågan är så viktig.

Dessutom strömmar det in reaktioner från andra moderata riksdagsledamöter, kommunalråd och andra moderater.
Alla reaktioner hittills har varit positiva, inte en enda negativ kommentar har kommit!



2007-08-13 Pressreaktioner

Media uppmärksammar som väntat vårt debattinlägg på Brännpunkt. Först ut var Politikerbloggen, och med tanke på alla telefonsamtal hittills idag så lär det bli mera.

Politikerbloggen.se

TT:s nyhetsmeddelande om Regeringsrättens dom rörande vårdnadsbidraget i Sollentuna hänvisar i slutet även till vår artikel. Nyheten är införd i de flesta dagstidningar, exempelvis:

Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Borås Tidning
Göteborgs-Posten
Helsingborgs Dagblad

Dessutom uppmärksammas vår artikel av olika intresseorganisationer, exempelvis:

Föreningen Barnens rätt till föräldrarnas tid

Även kvinnotidningen SalongK.se uppmärksammar vår artikel.



2007-08-13 Skynda på vårdnadsbidraget!

Vi är många moderater, både lokalt och i riksdagsgruppen, som känner en viss frustration över frågan om Vårdnadsbidraget. Alliansen gick till val på att ge kommunerna rätten att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Socialminister Göran Hägglund (kd) har utlovat detta till början av 2008, medan andra företrädare för regeringen har sagt att detta blir svårt att klara av. Tillsammans med tre andra moderata riksdagsledamöter - Mats Gerdau (Nackamodellens "fader"), Elisabeth Svantesson och Annicka Engblom, har jag idag en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt där vi vädjar till regeringen att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag redan nästa år. Det finns inget skäl att vänta.

Ibland påstås att vårdnadsbidrag står i strid med Alliansens arbetslinje, dvs att öka antalet personer som arbetar. Men det vi skall motverka är ju oönskad frånvaro från arbetsmarknaden. Att vara hemma en tid med sina barn är kanske det mest värdefulla "arbete" en förälder har under hela sitt liv, och borde ur samhällets synpunkt knappast ses som en oönskad frånvaro.
Andra hävdar att hela alliansens familjepolitiska paket måste genomföras samtidigt. Men inom skolområdet inför vi 149 olika förslag successivt. Detsamma gäller inom arbetsmarknadspoilitiken, det gäller skattesänkningarna, renoveringen av rättssystemet och mycket annat. Detsamma går givetvis inom familjepolitiken.
Det påstås också ibland att vårdnadsbidrag kostar pengar och detta inte ryms i statens budget för nästa år. Det är överhuvudtaget tveksamt om det kostar något, eftersom bidraget blir lägre än kostnaden för en plats på dagis/förskola. Men oavsett vilket så är det i så fall en kommunal kostnad, inte något som belastar statens budget. Varje kommun bestämmer själv om man vill införa vårdnadsbidrag.

Min egen avsikt med att vara med och underteckna artikeln är att visa att det finns många moderater som brinner för denna fråga, och att samtidigt ge lite extra stöd till ansvarig minister, Göran Hägglund, inför kommande regeringsförhandlingar. Det finns inga rimliga skäl för en borgerlig regering att skjuta på en utlovad reform som ger kommunerna möjlighet att öka mångfalden och valfriheten för barnfamiljerna.


Fotnot: Mats Gerdau var tidigare kommunalråd i Nacka och är en av konstruktörerna av "Nackamodellen". Under mina år som gruppledare för majoriteten i Mark 2002-2006 hade jag många kontakter med Mats för att få hjälp och stöd i arbetet med att öka valfiheten för familjerna i min egen kommun. (Läs mer om detta arbete här!). Nu är vi båda riksdagsledamöter och fortsätter kampen för ökad valfrihet för Sveriges familjer i Sveriges Riksdag!

Mina tidigare blogginlägg i denna fråga sedan valet hittar du samlade på på denna sida i mitt bloggarkiv.



2007-08-13 Många positiva besked om svensk ekonomi

Kreditvärderingsinstitutet Moodys ger kanonbetyg till Sverige. Den svenska ekonomin är hälsosam och välbalanserad. En låg och sjunkande skuldgrad, stabilt överskott i budgeten samt ett pensionssystem som är förberett för ett demografiskt skifte med äldre befolkning leder sammantaget till att Sverige ligger före de flesta andra länder med det högsta kreditbetyget Aaa. Det skriver kreditvärderingsinstitutet Moody´s i sin årliga analys över den svenska ekonomin.

Enligt analysen präglas Sverige av en progressiv utveckling som är inriktade på att bibehålla ett system med generöst socialt välfärdssystem och en hög levnadsstandard. Detta uppnås genom utgiftstakt på medellångsikt, överskott i statsbudgeten samt en effektiv policy för att bekämpa inflationstillväxt. Men trots visa neddragningar i den offentliga sektorn så uppgår de fortfarande till en av världens största.

"Den stora offentliga sektorn och några av värdens högsta skatter är ett fortsatt problem för Sverige, och i en globaliserande ekonomi så är det ofta högskatteländer som får strukturella problem. Men den nuvarande mycket aktiva finans- och arbetsmarknadspolitiken förbereder Sverige på ett sätt som många andra europeiska länder borde vara avundsjuka på", säger Kristin Lindow på Moody´s i New York till Nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt redovisar Statistiska Centralbyrån, SCB den första preliminära sammanställningen av national- räkenskaperna för andra kvartalet år 2007. Den visar en ökning av bruttonationalprodukten (BNP) med 3,6 procent jämfört med motsvarande period 2006. Näringslivets investeringar ökade med 10,6 procent. Industrin har en rekordökning på hela 22 procent, vilket man får gå tillbaka till 1995 för att matcha. Även hushållens konsumtions- utrymme har ökat kraftigt, samtidigt som även offentlig sektor i landsting och kommuner fått ökade resurser.

I Konjunkturinstitutets barometer för juli månad konstateras att det sammantagna stämningsläget bland företag och hushåll steg tydligt i juli jämfört med månaden innan. Det största positiva bidraget kom från privata tjänstesektorn. Stämningsläget inom såväl näringsliv som hos hushållen är mycket mer positivt än normalt. Och som om detta inte skulle räcka berättade ju Arbetsförmedlingen häromdagen att arbetslösheten i Sverige minskat med 29% på ett år, och att de lediga jobben strömmar till i rekordfart. (se bloggen den 10/8).



2007-08-12 Jag tog visst i lite....

En besökare på min blogg mailade och påpekade att jag påstod på bloggen att den genomsnittliga sjukskrivningen efter en blindtarmsoperation idag är 27 veckor. Hmm. Jag råkade visst i hastigheten skriva fel och ta i lite i överkant....
Rätt siffra skall givetvis vara 27 dagar, och ingenting annat! Fast enligt sjukvårdsexpertis är det i de flesta fall i och för sig onödigt länge det också.



2007-08-12 LO-bossen på väg att frivilligt begränsa konflikträtten?

I går hade en representant för Transportarbetareförbundet en debattartikel i Dagens Nyheter där han bland annat skriver följande:

"Wanja Lundby-Wedin antyder att LO är öppet för resonemang kring ett nytt huvudavtal och begränsningar i konflikträtten. Sacos ordförande Anna Ekström går ännu mycket längre i sin beredvillighet att offra den fackliga konflikträtten. Hon beskriver fackliga blockader som otidsenliga. Det är djupt olyckligt att två av landets viktigaste fackliga företrädare uttalar sig så slarvigt om något så viktigt." Artikelförfattaren kräver i artikeln att LO-chefen måste förklara varför hon vill begränsa konflikträtten.

Artikeln är uppseendeväckande. Att man angriper LO-basen för att hon så smått kanske börjar inse att missbruk av konfliktregelerna faktiskt skadar facket och det svenska kollektivavtalssystemet är mycket intressant! Jag har inte själv hört LO-bossen säga att hon vill begränsa konflikträtten, men en ledande representant för Transport borde väl veta detta. Om det stämmer är det fantastiskt, och en framgång för regeringens linje att förändringar måste växa fram genom samtal och avtal, inte genom lagstiftning.

Ingen skulle bli gladare än jag om LO-bossen Wanja Lundby-Wedin fick en mjukare framtoning när det gäller konfliktreglerna, och närmade sig SACO:s mycket förnuftiga inställning (se bloggen den 2/8). Kanske är det så att ledande fackliga företrädare inser detsamma som vi alliansledamöter i arbetsmarknadsutskottet? Nämligen att inget system på arbetsmarknaden fungerar i längden om det inte har medborgarnas stöd.



2007-08-10 Skärpta sjukskrivningsregler stöds av läkare och sjukgymnaster
Uppdaterad

Dagens stora mediala fråga är förslaget till nya riktlinjer för sjukskrivningar som Socialstyrelsen och Försäkringskassan tänker lägga fram senare i höst. För många olika diagnoser föreslås att sjukskrivningstiderna i normalfallet skall kortas rejält. Sverige har idag nästan den högsta medelivslängden i världen och sjukvård av mycket hög kvalitet. Ändå har vi kanske världens högsta sjukskrivningstal. Det kan inte vara rimligt, och är något som många läkare och sjukgymnaster har uppmärksammat. Man ser själva hur många människor går sjukskrivna i onödan långa perioder, och utan riktiga insatser under sjukdomstiden, vilket kan förvärra sjukdomstillståndet i stället för att hjälpa patienten. Det är jättesvårt att komma tillbaka till arbetet efter en lång sjukdomsperiod.

En person med ryggskott bör inte alls lägga sig på soffan i flera veckor, utan bör komma i rörelse så snabbt som möjligt. I dag är medelsjukskrivningen för ryggskott trots denna kunskap hela 29 veckor! En deprimerad person blir oftast inte friskare för att man går ensam hemma utan sociala kontakter. En blindtarmsinflammation kräver medicinskt normalt ingen sjukskrivning alls, men ändå är detta vanligt idag. Genomsnittssjukskrivningen är hela 27 dagar enligt en redovisning i TV4 i kväll! Utbrändhet leder i dag till i genomsnitt 119 veckors sjukskrivning enligt samma redovisning. Många experter anser att vid lättare utbrändhet bör ingen sjukskrivning ske överhuvudtaget eftersom det motverkar ett tillfrisknande.

De nya riktlinjerna för sjukskrivningstider är inget regeringsförslag utan har tagits fram inom ramen för ett samarbete som kallas ”Nationellt försäkringsmedicinskt forum”. Där medverkar Svenska Läkarförbundet, Läkarsällskapet, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Försäkringskassan och Socialstyrelsen. Uppdraget till Socialstyrelsen och Försäkringskassan att ta fram nya riktlinjer gavs av den förra regeringen, men stöds även av dagens regering. Syftet är inte i första hand att spara pengar, utan att se till att sjukskrivningsprocessen fungerar bättre och att människor som har behov av vård eller stöd inte går passivt sjukskrivna. Rekommendationerna avser att vara vägledande i normalfallet. Om det inte handlar om ett normalfall kan avsteg alltid göras efter beslut av läkaren, men detta skall då motiveras på ett rimligt sätt. Det blir då inledningen på en dialog mellan Försäkringskassan och läkaren om just detta enskilda fall. Förhoppningen är att slentrianmässiga sjukskrivningar utan genomtänkt och uttalat syfte skall minska. Riktlinjerna innebär också att sjukskrivningar för väl definierade och tydliga diagnoser inte ifrågasätts i onödan, och att det blir också mer enhetliga regler över hela landet.

Enligt Läkarförbundet utgör de nya riktlinjerna ett viktigt och välkommet stöd för behandlande läkare. Även Sjukgymnastförbundet stödjer förslaget.

I TV4 i kväll fanns ett inslag om en kvinna som drabbats av utbrändhet, och som starkt ogillar förslaget till nya regler. I reportaget sades att hon själv - trots flera års sjukskrivning - ändå inte kommit tillbaka till arbetsmarknaden. Hennes exempel visar som jag ser det snarast att dagens regler inte fungerar! I rekommendationen gällande Utmattningssyndrom har man i de nya riktlinjerna främst velat understryka att de riktigt långa sjukskrivningarna bör vara mindre vanliga än de idag är. Om man läser hela rekommendation för utmattningssyndrom och andra stressreaktioner kan man vara sjukskriven först i 3 veckor och sedan i 12 veckor efter det att en åtgärdsplan etablerats. Om det ändå återstår allvarliga problem kan det ändå bli aktuellt med lång sjukskrivning – upp till 8 månader.

Varje människa är unik, och varje sjukdomstillstånd är unikt. Men de nya förslagen till riktlinjer kan kanske minska den slentrianmässiga översjukskrivning som många vittnar om sker idag. Det vore verkligen på tiden och bra för många patienter! Och även om målet inte är att spara pengar så leder det ju även till detta i förlängningen eftersom fler kommer i arbete i stället för att leva på sjukpenning.



2007-08-10 Lämna ett bidrag till guliganernas tifogrupp!

Elfsborgs supporterklubb, guliganerna, ordnar det ena fantastiska läktartifot efter det andra. Inför den stora matchen mot Valencia samlar man nu in pengar för att ordna det snyggaste man någonsin gjort!

Se mer på denna film hur det tidigare sett ut på Borås Arena - Elfsborgs fästning! (bilden visar hur det såg ut vid inmarchen vid senaste matchen mot Debrecen). Bidrag, stora som små, kan sättas in på guliganernas bankgiro, 5269-1102.



2007-08-10 Förtidspensionerad vid 19 års ålder?

Under det senaste året har omkring 6.700 unga under 29 år förtidspensionerats, varav 3.000 bara är 19 år (!), visar Försäkringskassans senaste statistik.

"Det borde vara i lag förbjudet att förtidspensionera unga personer som vi i stället kan hjälpa tillbaka. Att börja vuxenlivet på det sättet och inte vara behövd. Det tycker jag är inhumant. Jag kan inte acceptera att unga människor med lättare psykisk ohälsa förtidspensioneras", säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson (m) till Rapport.

Hon anser att man i stället för att förtidspensionera borde hjälpa de unga. Det är inte svårt att hålla med. Inte kan väl 6.700 unga helt sakna arbetsförmåga? Detta är något som säkert kommer upp på den politiska dagordningen i höst. Själv är jag ersättare i socialförsäkringsutskottet som har hand om denna fråga, och jag kommer därför att följa den extra noga på nära håll.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson.

Jag vet inte hur många medelålders jag träffat som berättat samma historia. "Egentligen ville försäkringskassan förtidspensionera mig när jag var ung, men jag vägrade för jag ville jobba". De flesta av dessa har eller har sedan haft arbete större delen av livet. Det är inget tvivel om att möjligheten till förtidspensioneringar missbrukas! Jag förstår om en utsliten skogsarbetare, byggjobbare eller städerska med värk i lederna ibland förtidspensioneras vid 62 års ålder. Det fullt rimligt. Men jag kan precis som ministern aldrig acceptera att en 19-åring förtidspensioneras utom i allra yttersta undantagsfall!

Det är verkligen ingen brist på samhällsproblem att ta itu med.....men vi skall ta itu med dem, ett efter ett!



2007-08-10 Arbetslösheten fortsätter minska i rekordfart!

Arbetsförmedlingen (fd AMS) har kommit med sin statistik för juli månad. Mycket trevlig läsning! Arbetslösheten i landet sjönk markant i juli till 3,7 procent, jämfört med 5,2 procent för ett år sedan. Antalet arbetslösa minskade med nästan en tredjedel på ett år. Fyra av tio nyarbetslösa som anmält sig på Arbetsförmedlingen i år började ett nytt jobb inom tre månader. Samma period förra året var motsvarande resultat tre av tio.

Efterfrågan på arbetskraft fortsätter att öka. Antalet nyanmälda platser ökade till 46 000, vilket var 56 procent fler än under juli månad i fjol. Det är de riktiga "fasta" anställningarna som växer snabbast.

Antalet nyinskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen var 25 000 under juli månad vilket är 6 000 färre än för ett år sedan. Under drygt två års tid har vi sett färre nyinskrivna arbetslösa än under samma månad ett år tidigare. Minskningen beror framför allt på den goda konjunkturen, men denna sommar har även förändringar i arbetslöshetsförsäkringen påverkat minskningstakten enligt Arbetsförmedlingen

Arbetslösheten har minskat med 29% på ett år! 173 000 personer eller 3,7 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar i slutet av juli månad. Nedgången är 1,5 procentenheter eller 71 000 personer jämfört med juli 2006. Den starka nedgången har bara överträffas av några månader runt årsskiftet 2000/2001 under den senaste 15-årsperioden. Kvinnornas arbetslöshet minskade något snabbare än männens.

Jobb- och utvecklingsgarantin, för personer som behöver extra stöd från Arbetsförmedlingen, startade den 2 juli. I slutet av månaden deltog 4 700 personer - en siffra som kommer att öka till cirka 40 000 under året enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Detta känns fantastiskt bra, och extra bra känns det att Arbetsförmedlingen själva säger att förändringarna i a-kassan gjort att fler arbetslösa tagit ett arbete. Sedan tidigare vet vi att antalet nystartsjobb passerat 10.000. Regeringen politik sätter tydliga avtryck på arbetsmarknaden och förstärker den goda konjunkturen. Precis som det var tänkt!



2007-08-10 Vilken politik är mest rättvis?

Vad jag tycker kan nog de flesta gissa. Men läs ändå min artikel i Borås Tidning som publicerades den 5 augusti. Där jämför jag alternativen i svensk politik på några olika områden och visar vilket politiskt alternativ som skapar mest rättvisa!



2007-08-09 Soluppgång över Sahara



Under semestern i Tunisien gjorde vi en tvådagarsutflykt till ökenoasen Douz, precis vid randen av Saharaöknen, nära den stora uttorkade saltsjön Chott El Jerid (fotona ovan).



Tidigt på morgonen startade kamelturen som gick allt längre in bland Saharas sanddyner i det svaga gryningsljuset. Kamelridning känns inte alltför olikt att rida Islandshäst, men kamelen är väl ungeför dubbelt så hög! Svåraste momentet är att hålla sig kvar i sadeln när kamelen reser sig.....men min kamel var ganska snäll och kunde sitt jobb....



Ute i öknen gjorde vi halt, och satt sedan på sanddynerna och väntade på soluppgången. Att uppleva en soluppgång över sanddynerna i Sahara är definitivt ett minne för livet. Och inget dyrt minne - en kamelridning kostar mindre än 30 kronor per person.....



2007-08-09 Tunisien

Hemma igen efter en veckas semester med familjen i Tunisien. Ett annorlunda land, en mix mellan arabvärlden och västvärlden. Islam har en stark ställning, men samtidigt känns väldigt mycket ganska västerländskt, och många unga män verkar hellre vilja försöka kränga souvenirer till turisterna än att gå till moskén. Lagstiftningen är en blandning av fransk civilrätt och islamisk lag.

Arbetsmarknaden är lite märklig. Personer från Europa som vill arbeta i Tunisien, exempelvis reseledare, måste gå igenom ett antal byråkratiska steg för att få arbetstillstånd. Det märkliga är att även Tunisierna själva måste gå igenom precis samma procedur får att få lov att arbeta i sitt eget land! Detta gör att många struntar i att registrera sig för arbetstillstånd och jobbar svart i stället. Den officiella arbetslösheten är ca 15%, men eftersom många försörjer sig genom svartarbete, och man dessutom inte riktigt vet hur många invånare landet har så är siffran ganska osäker.

Det är mest män som städar hotellrum, serverar på restauranger och står i butiker. Men alltfler kvinnor förvärvsarbetar också. Många kvinnor bär huvudduk, men det finns lika många som är västerländskt klädda, inte minst i de större städerna. Det verkar vara så att den nya generationen unga kvinnor är mer intresserade av att klä sig västerländskt.

Som politiker är man ju nyfiken på hur landet styrs. Formellt är Tunisien något slags demokrati med val och olika partier. Men i praktiken är det väl lite si och så med demokratin. Sittande president har fått runt 99% av rösterna i de senaste två valen. Känns ju så där lagom demokratiskt. Polisen är ständigt närvarande, yttrandefriheten begränsad och censur förekommer tidvis av både internet och mobiltelefoni enligt vad vi hörde berättas. Oron för islamistiska extremister är dessutom så stor att man till och med har en extra säkerhetskontroll innan man får lämna ankomsthallen på flygplatsen. De senaste dagarna har vi också kunnat läsa att Tunisien håller ett antal politiska fångar inspärrade under oklara förhållanden.

President Ben Ali, som fick 99,4% av rösterna i det senaste "demokratiska" valet.....

Samtidigt verkar Tuniserna ganska nöjda, medellivslängden har närmast fördubblats sedan 1950-talet, grundskola, gymnasie och universitet är fria och öppna för alla, både pojkar och flickor. Sjukvården verkar fungera och är delvis fri, och många svåra sjukdomar har utrotats genom ambitiösa vaccinationsprogram. Vägnätet är väl utbyggt och Internet finns också. Det var till exempel inget problem att uppdatera bloggen några gånger under semestern.

När det gäller alkohol fanns det, precis som i andra muslimska länder, inte att köpa i småbutikerna. Däremot fanns det i vissa större butiker. Det var inget problem att köpa alla sorters alkohol på barer och restauranger, och även Tuniserna själva dricker såväl inhemskt producerad öl och vin på cafeerna. Tunisien exporterar sedan länge både öl, vin och likör.

På det hela taget från man väldigt blandade intryck av Tunisien, men landet ger också visst hopp om att de stora motsättningarna mellan islamiska extremister och västvärlden faktiskt kan överbryggas, och att levnadsstandarden i norra Afrika kan öka. Tunisien är också ett trevligt turistland med fina bad och intressant kultur och natur, och det är väldigt billigt ett leva där som turist.



2007-08-09 Fotbollsfeber i Borås!

Ännu ett fantastiskt "tifo" arrangerat av guliganerna vid inmarchen! (foto: Anders Hultin, guliganerna)






















I går morse kom jag hem efter en veckas semester i Tunisien (mer om detta i kommande inlägg). Första uppgiften blev att försöka hitta biljetter till Elfsborgs match mot Debrecen. Detta lyckades, och det var ju tur med tanke på resultatet!
0-0 efter riktigt bra spel av Elfsborg, där spelarna slet och offrade sig i varje situation och krigade till sig en fortsättning i Champions League.



Elfsborgsglädje vid slutsignalen och jubel när laget tackar supportrarna efter matchen.


I dag var det så dags att försöka köpa biljetter till nästa match - mötet med Valencia, ett av Europas bästa klubblag! Efter att ha suttit i telefonkö i över en halvtimme tog jag bilen till Turistbyrån i Borås och ställde mig i den långa kön. Bara för att efter en stund höra att alla biljetter redan var slut! Ryktet säger att alla lediga biljetter såldes på 17 minuter! Till sist lyckades jag ändå få tag på en biljett ur den pott på 1.000 biljetter som reserverats för Elfsborgs medlemmar. Det kändes rättvist att säkert 10 års medlemskap gav lite förtur i biljettkön!

Jag är också en av de 160 som nu bokat plats på Elfsborgs chartade flygplan för att följa med till Valencia och se bortamatchen. Men det kostade.....5.000 kronor för flygresa och biljett. Lite galen är man väl, men det är trots allt den största matchen hittills i Elfsborgs historia....

Så här såg det ut utanför Turistbyrån i Borås strax efter 11.00 idag.....och ingen lär ha fått någon biljett trots köandet.....



2007-08-08 Minska fackets makt?

Dagens utspel från Centerpartiet om att minska fackets makt och inskränka rätten till konfliktåtgärder är förståelig på ett sätt. Många av oss upprörs med rätta av de övertramp som gjorts av vissa fackliga organisationer (läs mer i tidigare blogginlägg om arbetsmarknad, se länkarna i den blå rutan allra längst ned på sidan).

Om jag tolkar centerutspelet rätt så ligger det ett underförstått hot att om inte de fackliga organisationerna tar sitt förnuft till fånga så finns det risk för att lagstiftning krävs för att stävja överdrifterna. Detta har jag själv tidigare varnat för, senast i min debatt i Almedalen. Ingen lagstiftning överlever i längden utan medborgarnas stöd, och det stödet naggas i kanten varje gång man upplever att fackliga organisationer tar till överdrivet hårt mot småföretag. Men samtidigt har jag varit mycket tydlig med att i vart fall moderaterna gick till val på att inte inskränka konflikträtten eller göra dramatiska förändringar av arbetsrätten. För mig är vallöften heliga, och som den moderata riksdagsgruppens talesman i arbetsrättsfrågor konstaterar jag att arbetsmarknadsminister Littorin har exakt samma syn på saken.

Samtidigt upplever jag ett allt starkare tryck inom den fackliga rörelsen att ta tag i överdrifterna för att rädda "den svenska modellen". Inte minst har min egen fackliga organisation SACO en helt annan syn på konflikter än vissa LO-förbund, vilket jag skrev om på bloggen den 2 augusti. Om alla delade SACO:s synsätt skulle problemet vara ur världen.

Min utgångspunkt är att självsanering från fackens sida är en bättre lösning på problemet än en förändrad lagstiftning. Jag tror att denna självsanering blir lättare när de mest militanta fackförbunden grävt ned stridsyxan efter socialdemokraternas valförlust och börjar inse att facklig verkamhet måste handla om medlemmarnas intressen och inte i första hand åt att motarbeta regeringen. Fackens självsanering vill jag själv också försöka medverka till på olika sätt under hösten genom att debattera, träffa företrädare för olika organisationer och anordna olika seminarier, och varje gång påpeka att de fackliga organisationerna har ett ansvar för att den svenska modellen upplevs som rimlig av det svenska folket.



2007-08-06 PRESSMEDDELANDE:

Socialdemokraternas försäljning av Telia år 2000 kostade skattebetalarna 1,1 miljarder!

Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har av politiska skäl gjort allt för att stoppa regeringens plan för försäljning av sex statliga bolag. Man har fört fram ett antal märkliga argument mot en försäljning, men inget av dessa har visat sig hålla när man skrapar på ytan. Efter att oppositionen förlorade såväl debatten som omröstningen i riksdagen har tonläget blivit ännu högre, och man ger sig nu in i en diskussion där man påstår att Alliansregeringens försäljningar skulle medföra för höga omkostnader.

Den förra socialdemokratiska regeringen gjorde själva år 2000 en av de större privatiseringarna av statligt ägt företag i Sverige när de sålde Telia till svenska småsparare. Vi har låtit Riksdagens Utredningstjänst ta fram de exakta kostnaderna för Teliaaffären år 2000. Det är inte utan att man förvånas över hur generösa socialdemokraterna var med skattebetalarnas pengar den gången. Totalt sålde staten Teliaaktier för 62,3 miljarder kronor. Bankerna, aktiehandlarna, juristerna, rådgivarna och reklambyråerna fick tillsammans dela på över 1,1 miljarder kronor i arvoden, vilket motsvarar nära 1,8% av försäljningspriset!

Inte nog med att socialdemokraterna lurade svenska folket att betala överpris för Teliaaktierna, kostnaden för försäljningen blev alltså oerhört stor.

Vi förstår att socialdemokraterna känner oro för kommande statliga aktieförsäljningar. De tror givetvis att den nya regeringen skall sköta dessa försäljningar lika katastrofalt illa som socialdemokraterna gjorde, och att det skall kosta lika mycket.

Vi kan bara lugna alla oroliga med att den nya regeringen kommer att hantera kommande försäljningar på ett betydligt mer ansvarsfullt sätt, och till en betydligt lägre kostnad.

2007-08-06

Jan Ericson (m), Södra Älvsborg
Riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet
Hans Rothenberg (m), Göteborg
Riksdagsledamot, näringsutskottet



Kort bakgrund till ovanstående pressmeddelande:

År 2000 arbetade jag själv på banken SEB och upplevde statens försäljning av Teliaaktier till svenska folket på nära håll. Redan då var det uppenbart att försäljningen var mycket lönsam för alla inblandade - banker, mäklare, rådgivare mfl.

Under våren har socialdemokraterna kritiserat regeringen för att den planerade försäljningen av sex statliga bolag skulle kosta stora pengar för skattebetalarna. Jag har funderat lite över vad kostnaden egentligen var för Teliaförsäljningen år 2000, och nu har Riksdagens Utredningstjänst på min begäran tagit fram dessa uppgifter från Näringsdepartementet. Kostnaden var hela 1,1 miljarder för att sälja aktier för 62 miljarder! En oerhört hög kostnad, och nära fyra gånger mer än vad regeringen beräkar att en försäljning av sex statliga bolag för fler hundra miljarder kommer att kosta - sammanlagt!

Idag har jag och min moderate riksdagskollega Hans Rothenberg (näringsutskottet) en debattartikel i Aftonbladet där vi redovisar vår syn på dessa nya och uppseendeväckande uppgifter.



2007-08-05 50 000 nya förtidspensionärer -
- men 49.000 förtidspensionerade har samtidigt börjat jobba!

Sedan juli månad förra året har 50 000 personer fått sjuk- eller aktivitetsersättning ("förtidspension") beviljad. Samtidigt har många av dem som tidigare varit långvarigt sjuka blivit friska. På grund av det har antalet personer som får sjuk- eller aktivitetsersättning totalt sett ökat med knappt 1 000 personer till 550 000. Det visar färska siffror från Försäkringskassan.

Det är färre som får sjukpenning, som är den betydligt högre ersättning som betalas ut till den som man bedömer snart ska kunna bli frisk och börja jobba igen. Under juni månad fick omkring 204 000 personer sjukpenning. Av dem var 130 000 kvinnor och 74 000 män. Det betyder att antalet personer som får sjukpenning minskat med 28 000 på ett år.

Siffrorna är intressanta. Under socialdemokraternas regeringstid minskade sjukskrivningarna samtidigt som antalet förtidspensionerade tyvärr ökade kraftigt. Nu fortsätter alltså sjukskrivningarna att minska, samtidigt som antalet förtidspensionerade är i stort sett oförändrat. Totalt sett sjuker alltså samhällets kostnader och fler kan försörja sig på eget arbete.

Fortfarande är alltså 550.000 personer "förtidspensionerade", och alltför många av dessa är unga. Siffrorna är på tok för höga. Självklart borde ännu fler förtidspensionerade kunna ta ett arbete om detta bara var anpassat för dem. Kanske kan man börja arbeta med något helt annat? Kanske kan man arbeta deltid? Vissa av de som kommit tillbaka i arbete har kunnat göra detta till följd av regeringens nystartsjobb. Alla i arbetsför ålder som kan mår bäst av att arbeta, känna gemenskap på en arbetsplats och känna sig behövd. Dessutom leder ett arbete till förbättrad inkomst. Den enskilde och alla inblandade myndigheter måste samarbeta för att försöka hitta nya vägar för den som inte tror sig kunna komma tillbaka på arbetsmarknaden!



2007-08-02 SACO har en sund inställning till konflikter och kollektivavtal

De regniga stunderna under denna sommar har ju varit ganska många, och de senaste veckorna har jag ibland använt regniga stunder till att läsa mer om olika debatter och utspel som gjordes under Almedalsveckan.

En mycket glädjande artikel hittade jag på SACO: hemsida. Där rapporterar man från en debatt i Almedalen där SACO:s ordförande Anna Ekström deltog. Hennes och SACO:s syn på kollektivavtalen och fackets förhållningssätt mot oorganiserade företag och anställda står i skarp kontrast mot vad vissa LO-förbund sysslar med. Anna Ekström säger bland annat så här om när SACO anser det rimligt att ta till stidsåtgärder för att driva igenom ett kollektivavtal på en arbetsplats:

Det första är att villkoren i det nya avtalet ska vara bättre än i de som finns. Det andra kravet är att det ska finnas ett tryck bland medlemmarna på den aktuella arbetsplatsen.

Med SACO:s inställning blir inte kollektivavtalet en symbolfråga - har de anställda redan lika bra villkor blir det inga konflikter. Dessutom är det helt främmande för SACO att tvinga fram kollektivavtal på en arbetsplats där man saknar medlemmar.

Eftersom jag själv tillhör SACO och har varit fackligt aktiv där i över 10 år, så känns det bra att min egen fackliga organisation har denna kloka inställning. Om alla fackliga organisationer resonerade på samma sätt skulle vi inte alls ha samma infekterade diskussion om problem med kollektivavtal, blockader och annat. SACO:s linje stärker den svenska modellen!