Blogg juli 2007

2007-07-31 Elfsborg vann första matchen mot ungerska Debrecen

Elfsborg besegrade ungerska Debrecen på bortaplan med 1-0 i första matchen i andra omgången i kvalet till Champions League. Detta utan Mathias Svensson och Jari Ilola som var skadade. Dessutom gick Anders Svensson ut på grund av skada redan efter 18 minuter. Även Stefan Ishizaki och Fredrik Berglund var tvungna att byta under matchen.

Trots detta vann alltså Elfsborg - en oerhört bra prestation! Å andra sidan - det är uppenbarligen inte bara Elfsborg kända stjärnor som är bra, de andra i laget håller verkligen stilen de också. Elfsborg är ett riktigt, riktigt bra lag, och nu har man världens chans att gå vidare i Champuions League och få möta de riktigt stora lagen! Returen mot Debrecen går den 8 augusti. Det lär bli fullsatt på Borås Arena!



2007-07-30 Även Hallandsposten uppmärksammar min fråga till ministern

Även Hallandsposten skriver om "mördarsniglarna" - kanske sommarens främsta diskussionsämne i Västsverige vid sidan av vädret? I Hallandspostens artikel uppmärksammas den fråga jag ställde till jordbruksministern i mitten av juli angående att snabbt analysera alla kända bekämpningsmetoder så att alla lämpliga medel och metoder kan användas i Sverige för att bekämpa snigeln. Artikeln tar också upp en annan sak som jag påpekade i min fråga till ministern, att "mördarsnigeln" har börjat para sig med den svenska svarta skogssnigeln. Resultatet blir en ännu värre "supersnigel", både glupsk och klimattålig. Det gäller nog att bekämpa sniglarna nu, innan det är för sent.

Svar från ministern får jag förresten i slutet av augusti enligt besked från riksdagens kansli.

Mer om min fråga till ministern hittar du på bloggen den 16 och 18 juli.



2007-07-30 Europas sista diktatur arresterar oliktänkande

I dag på morgonen har vi fått besked om att den Vitryska polisen arresterat ett antal oppositionella politiker. I lördags greps Franciak Viachorka i centrala Minsk. Hans "brott" är att han utmanar den kommunistiska diktatur som Lukachenko byggt upp. Franciak är 19 år gammal och är ledare för Belarussian Popular Fronts ungdomsförbund. BPF är moderaternas systerparti och ett av de största oppositionspartierna i Vitryssland. Fler unga politiska ledare har arresterats de senaste dagarna. Detta sker alltså i ett land alldeles i Sveriges närhet. Det är så lätt (och ofarligt) för svenska aktivister att högljutt kritisera orättvisor i stora länder på andra sidan jorden, men när det gäller Vitryssland verkar svenskarna ganska ointresserade och ganska dåligt insatta överlag. Många verkar inte ens veta var landet ligger.....

Franciak Viachorka - arresterad

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, arrangerar på onsdag en protestaktion utanför Vitrysslands ambassad i Stockholm. Ett bra initiativ tycker jag. Själv är jag medlem i den nystartade "Svenska Parlamentarikerföreningen för ett fritt och demokratiskt Vitryssland". Förhoppningen är att denna förening skall kunna skapa goda kontakter med demokratiska krafter i Vitryssland. Landet behöver allt tänkbart stöd från det demokratiska Europa.



2007-07-29 Skattefridagen kommer tidigare i år!

"Skattefridagen" är den dag på året från vilken medborgarna totalt sett får behålla det de tjänar själva. Datumet för skattefridagen visar alltså hur länge vi måste arbeta åt staten innan vi kan börja arbeta åt oss själva. Fram till skattefridagen går alla inkomster åt i skatt. Årets skattefridag infaller 29 juli, tio dagar tidigare än förra året! För att fira detta uppvaktade Skattebetalarnas Förening Cristina Husmark Persson, som under veckan ansvarar för finansdepartementet, med tårta. Allt enligt Skattebetalarnas hemsida.



2007-07-29 Behöver Alliansen bli tuffare?

Borås Tidning skriver i dagens ledare att vi i Alliansen måste bli tuffare och börja ta åt oss mer av äran för att arbetsmarknaden nu är den starkaste sedan 1980-talet. Jag kan bara instämma, och gör vad jag kan för att sprida detta budskap i debatter, artiklar och på bloggen. Trots att mina motståndare beskyller mig och andra moderater för att vara arroganta, stöddiga och allt vad det nu är......

För visst är det som BT skriver - den starka utvecklingen beror inte bara på högkonjunkturen som (s) alltid påstår. Både OECD, Konjunkturinstitutet, Svenska och internationella nationalekonomer, bankekonomer och många andra säger samma sak - regeringens nya politik har gjort att många fler kommer i arbete, att fler företag vågar anställa och att effekterna av högkonjunkturen förstärks. Detta skall vi Allianspolitiker vara stolta över, och samtidigt fortsätta arbetet för att den starka utvecklingen skall fortsätta!



2007-07-29 Klargörande artikel om försvarets budget

Tre moderata ledamöter i försvarsutskottet skriver idag i en debattartikel i Svenska Dagbladet om försvarets budget och möjligheten till framtida besparingar. Deras syn på saken stämmer väl med vad folkpartiledaren Lars Leijonborg och försvarsminister Mikael Odenberg sagt de senaste veckorna. Först måste man bestämma vad försvaret skall ha för uppgift i framtiden, därefter kan man bestämma budgeten. Försvarsbudgeten är inget ekonomiskt dragspel som man kan ta till när pengar behövs till annat. Detta är ju egentligen en självklarhet!



2007-07-27 Facklig medlemsvärvning genom hot?

En gång i min ungdom hotades jag själv med repressalier om jag inte gick med i Grafiska Fackförbundet. Jag trodde faktiskt att den tiden var förbi. Tydligen är det inte så.

Än en gång har en lokal LO-företrädare visat hur lätt det är att missbruka sin makt. Och detta är väl knappast bästa sättet att värva medlemmar, att få medborgarnas stöd för viktig facklig verksamhet eller att värna om den svenska modellen? Att hota och förolämpa oorganiserade anställda på en arbetsplats är rent ut sagt skamligt! Frågan man i stället borde ställa sig från facklig sida är varför inte fler vill bli medlemmar? Är inte fackets erbjudande tillräckligt intressant för att locka till medlemskap så ligger ju knappast felet hos de ickeorganiserade.

Att den skyldige fackklubbsordföranden i detta fall även är tung socialdemokratisk politiker i sin hemkommun förvånar mig inte. En tröst i sammanhanget är att IF Metalls andre vice förbundsordförande, Anders Ferbe, kritiserar det som hänt och kallar det "mycket olyckligt". Och det kan man ju bara hålla med om. Med sådana fackliga "vänner" behöver facket och kollektivavtalen verkligen inga fiender.....Jag undrar om den skyldige - Jan-Anders Lindfors (s) - inser hur mycket skada han vållar hela den fackliga verksamheten i Sverige, och hur mycket det skadar förtroendet för facket och alla dem som jobbar fackligt för att hjälpa och stötta sina arbetskamrater?

Uselt omdöme. Förtjänar rött kort och utvisning!



2007-07-25 Elfsborg vidare i kvalet till Champions Leauge

Elfsborg tog sig vidare till andra omgången i kvalet till Champions League efter 1-0 hemma mot Irländska Linfield (i första matchen på Irland blev det ju 0-0). Drygt 10.000 Boråsare fanns på plats på Borås Arena, och det betyder i stort sett fullsatt, eftersom det bara fanns sittplatser på denna match.

Avancemanget var en skön revanch efter den snöpliga förlusten mot Djurgården i allsvenskan senast, där Elfsborg hade ledningen med 1-0 tre minuter före full tid - men ändå förlorade med 1-2. Nu får vi glädja oss åt ett spännande möte med Debrecen från Ungern i nästa kvalomgång i Champions League, samt en spännande avslutning på allsvenskan, som Elfsborg fortfarande leder - dock med en eller två matcher mer spelade än övriga topplag.



2007-07-23 Tomt, ödsligt och regnigt....

Sitter just nu på kontoret i ett ganska öde riksdagshus och går igenom flera veckors post. Det lär ta en stund! Men det gör inte så mycket, vädret är uselt och regnet vräker ned........



2007-07-22 Viktigt delbeslut från Miljödomstolen - positivt för Ubbhult

I samband med att Vänerborgs tingsrätt (Miljödomstolen) tog del av Luftfartsverkets svar på våra synpunkter fattade domstolen beslut om att frågan om framtida flygvägar för Stockholmstrafiken skall handläggas gemensamt med den kommande stora totala översynen av verksamheten vid Landvetter Flygplats. Ett positivt besked för Ubbhult och övriga områden som berörs av flygvägarna från Landvetter mot Stockholm!

Detta var också ett av de önskemål vi hade från Ingsjöarnas Bullergrupp, och även Luftfartsverket tycker detta är en bra lösning. Tingsrättens beslut innebär att det alltså inte blir något separat beslut just nu om ändrade flygvägar mot Stockholm, utan man kommer att flyga vidare som man gör idag. Den stora översynen av flygplatsens hela verksamhet lär nog ta ett bra tag, och det betyder att en eventuell förändring av flygvägarna säkert kommer att dröja flera år.



2007-07-20 Sjuhärad har fått 179 Nystartsjobb

Radio Sjuhärad rapporterade igår att 179 personer i Sjuhärad hittills fått anställning via ett nystartsjobb, flest i Borås. Kommunvis ser det ut så att 112 personer fått jobb i Borås, 24 i Ulricehamn, 17 i Mark, 11 i Vårgårda, 7 i Bollebygd, 6 i Herrljunga, 2 i Tranemo och inga i Svenljunga.

179 långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna Sjuhäradsbor har alltså fått ett riktigt fast arbete med avtalsenlig lön. Det känns riktigt bra! Att det trots allt inte beror väl sannolikt på att den mycket låga arbetslösheten i Sjuhärad gör det lättare överhuvudtaget för arbetslösa att få ett arbete och att därför allt färre blir långtidsarbetslösa. Tranemo har tex vad jag vet fortfarande Sveriges lägsta arbetslöshet, och det gör naturligtvis att nystartsjobben blir få.

Totalt i landet hade över 10.000 personer fått ett nystartsjobb den sista juni.



2007-07-18 Snigelintervju i Radio Sjuhärad

Problemet med mördarsnigeln engagerar, och i morse blev jag intervjuad i Radio Sjuhärad med anledning av min fråga till jordbruksministern (se bloggen 16/7). Inslaget kan du höra här.

Tillägg 19/7: Även Borås Tidning uppmärksammar min fråga till ministern i denna artikel.



2007-07-18 Arbetskraftsinvandring underlättas
- men svenska anställningsvillkor skall gälla

Regeringen föreslår att företag friare skall få anställa utländsk arbetskraft i bristyrken när de inte finner dem de behöver inom landet. Myndigheternas roll att påverka vilka yrken som skall klassas som bristyrken minskas, och företagen får i stället ökat inflytande över detta. Dessutom skall utländsk arbetskraft få rätt att arbeta längre tid i Sverige än vad som är möjligt idag, särreglerna för säsongsanställning tas bort, och det blir också lättare för en person som inte fått asyl att i stället få uppehålls- och arbetstillstånd. Samtidigt kommer lagen att säkerställa att löner, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor för den som invandrar för att arbeta motsvarar vad som gäller för arbetstagare som redan finns i landet. Kollektivavtalen får här en avgörande roll.

Förslaget är viktigt, särskilt i framtiden när Sverige och resten av Europa kommer att drabbas av arbetskraftsbrist. Risken att företagen skulle missbruka de nya reglerna är nog mycket små. Det är alltid en chanstagning för ett företag att rekrytera utländsk arbetskraft, det kräver mer stöd till den nyanställde för exempelvis hjälp med bostad, och kostar antagligen lite mer än att anställa någon som bor i Sverige. Till detta kommer eventuella språkproblem. Utländsk arbetskraft lär knappast vara något företagen väljer om det finns arbetskraft att tillgå inom Sverige.



2007-07-17 Kraftig minskning av antalet förrymda fångar

Kriminalvårdsverket meddelar i ett pressmeddelande att antalet fångar som rymt det första halvåret i år har mer än halverats jämfört med för ett år sedan. Det första halvåret i år rymde 30 personer från Kriminalvårdens anstalter, jämtfört med 70 personer ifjol. Mest minskade rymningarna från öppna anstalter - från 62 till 25. Ingen har ännu rymt från de nio högst säkerhetsklassade anstalterna i år.

Kriminalvårdsverket kallar minskningen för anmärkningsvärd, och förklarar minskningen med att platsbristen nu minskat så att fler rymningsbenägna fångar kunnat placeras på slutna anstalter. Man har också blivit försiktigare med att placera narkotikamissbrukare på öppen anstalt. Säkerhetsrutinerna har också blivit bättre, och fysiska hinder som dörrar, fönster och murar har förbättrats. Samtidigt har de intagnas sysselsättning blivit mer meningsfull, vilket verkar ha minskat lusten att rymma.

"Brottslingar skall sitta inne - du skall våga vara ute" var en av de saker vi moderater lovade före valet. Och utvecklingen verkar nu gå åt rätt håll.

Bilden: Smälterydsanstalten i Sätila, en öppen anstalt ca 5 km från Ubbhult. Hur ofta det sker rymningar därifrån vet jag inte.....



2007-07-16 Jag har ställt en fråga till jordbruksministern om "mördarsnigeln"

I dag lämnade jag in en skriftlig fråga till jordbruksministern med anledning av "mördarsnigelns" snabba utbredning. Runt om i Europa, bland annat i Danmark och Tyskland forskas det fram nya bekämpningsmedel och metoder att stoppa snigelns framfart. Tyvärr är flera nya kända effektiva medel och metoder inte godkända i Sverige. Ibland beror det på kända oönskade bieffekter, och ibland beror det på att effekterna ännu inte analyserats tillräckligt.

Mörk spansk skogssnigel, lätt att förväxla med vår vanliga svenska svarta snigel

Jag efterlyser i min fråga att ministern tar initiativ så att alla kända medel och metoder snabbt kan analyseras. Därefter måste ansvariga myndigheter snabbt ge besked om vilka sätt att bekämpa snigeln som kan vara godtagbara i Sverige.

Det skall bli spännande att läsa ministern svar, särskilt som TT meddelar idag att jag inte är ensam om att väcka denna fråga på regeringsnivå. Även Lennart Sacrédeus (kd) har tydligen i dagarna väckt en fråga hos jordbruksministern med anledning av snigelproblemet. Det är utmärkt, och riktar ännu mer ljus på frågan!



2007-07-15 Regeringen jobbar för att stärka studenternas ekonomi
Uppdaterad

Häromdagen berättade media att många studenter upplever så stora ekonomiska problem att de överväger att hoppa av sina studier. Studemedelssystemet har knappast hängt med inflationen och snåriga regelverk har gjort det svårt för studenter att arbeta extra. Samma dag meddelade utbildnings- ministern att regeringens stora utredning om bland annat studiemedlen startar direkt efter semestern.

Men redan har regeringen tagit beslut, startat utredningar och kommit med förslag som kommer att stärka studenternas ekonomi. En sammanfattning av det som hänt sedan valet när det gäller detta område finns i min debattartikel i dagens Borås Tidning.

Bilden: Interiörbild från högskolan i Borås

På samma sida i BT finns också en annan mycket läsvärd debattartikel, skriven av en tidigare kåraktiv student på Borås Högskola. Artikeln är ett kritiskt svar till nya SSU-ordföranden Jytte Guteland. SSU anser ju att det det är viktigt att behålla målet att 50% av alla gymnasiestudenter skall studera vidare på högskola. I debattartikeln kan man läsa om hur det går med kvalitén i utbildningen om man prioriterar kvantitet i stället för kvalitet.....



2007-07-14 Bonus till invandrare som klarar SFI inom utsatt tid

En tredjedel av dem som börjar SFI i dag klarar inte målen och det är alldeles för många, sade integrationsministern Nyamko Sabuni (fp) i Almedalen idag. Regeringen har därför just tagit beslut om att nästa år införa ett prestationsbaserat bonussystem där de som pluggar SFI helt enkelt ska stimuleras genom att få pengar om de klarar målen inom utsatt tid.

Förhoppningsvis blir denna morot ytterligare en pusselbit för att bryta segregationen och utanförskapet för många invandrare i Sverige. Språket är en självklar nyckel till integration!



2007-07-14 Inga större överraskningar från Alliansen i Almedalen

De fyra talarna för Allianspartierna har knappast överraskat någon under Almedalsveckan. Man har främst talat om de frågor där man själv har ministeransvaret.

Miljöminister Carlgren (c) talade om miljön, (kd)-ledaren/socialminister Hägglund talade om psykiatrin och äldrevården, Finansminister Borg (m) utlovade utökat jobbskatteavdrag, översyn av skattereglerna för att underlätta för dem med dubbel bosättning samt översyn av sjukskrivningsprocesserna och förtidspensioneringarna. I eftermiddag talar Nyamko Sabuni (fp), och det lär väl handla om det som folkpartiet redan gjort utspel om i veckan, nämligen att nyanlända flyktingar inte skall leva på socialbidrag utan i stället få en ersättning som villkoras med studier i svenska och praktikarbete. Utredningen om studiemedelssystemet och studenternas situation skall igång direkt efter sommaren meddelade dessutom fp-ledaren/ utbildningsminister Leijonborg (fp).

Alliansen är så samkörd numera att det inte finns något större intresse från varje parti att göra oväntade utspel som skulle kunna störa samarbetet. En viss skillnad mot det jag beskrev om oppositionen i föregående inlägg.....

I dag tar Almedalsveckan slut, och nu blir det väl lite lugnare i politiken fram tills efter semestrarna.



2007-07-13 (Almedalen) Oenig opposition som väntat

Det enda man fick ut av vänsterpartiledaren Ohlys tal i Almedalen var väl att han säger nej till en gemensam valplattform med (s) och (mp). Och det kan man ju förstå - de tre partierna spretar ju rejält i de flesta områden i politiken. Men samtidigt sade Ohly att (v) vill regera ihop med (mp) och (s). Det kan ju bli lite knepigt om man inte är överens om politiken......

Ohly lovade också att återinföra förmögenhetsskatten och höja fastighetsskatten igen. Faktiskt ganska kaxigt för att vara ett krympande 5%-parti.



2007-07-13 (Almedalen) Nyanlända flyktingar skall inte leva på socialbidrag

Folkpartiet presenterade i går ett förslag om att nyanlända flyktingar inte skall försörjas genom försörjningsstöd ("socialbidrag"). I stället skall de få ersättning för att de studerar svenska och fullgör någon form av praktik för att snabbare komma ut i arbetslivet. Förslaget verkar klokt och fyller som jag ser det tre syften. Dels ställer det ett rimligt krav på motprestation för att få försörjning av det svenska samhället. Dels ger det flyktingarna ökad självkänsla - de vet att de får ersättning för något som de själva uträttar. Slutligen skickar det en tydlig signal ut i samhället att flyktingar inte är "socialbidragstagare" som får passiv försörjning genom bidrag, utan att de får ersättning för att de aktivt försöker bli en del av det svenska samhället och försöker ta steg mot att klara sin egen försörjning.

Förhoppningsvis kan förslaget bidra till att förpassa de mest främlingsfientliga krafterna till politikens bakgård.



2007-07-12 Två segrar i rad mot AIK

Jag hann inte kommentera Elfsborgs förra seger över AIK med 1-0 i Stockholm häromdagen. I kväll följdes den upp med 2-0 mot samma AIK på Borås Arena, och det var verkligen inget snack om vilket lag som var bäst. Maximal gåshud blev det när 15.000 årskådare jublade när Fredrik Berglund blev inbytt när det var 30 minuter kvar. Jag tror han kände sig ganska välkommen tillbaka till Elfsborg....

Guliganerna segrar förresten även på läktaren, eller vad sägs om detta tifo som man idag fick till över hela sittplatsläktaren? Tänk vad man kan åstadkomma när hela publiken ställer upp! Lika imponerande och hög klass som Elfsborgs spel!
(1904 är det år IF Elfsborg bildades).

Nu leder Elfsborg allsvenskan igen, i en något haltande tabell. Närmast på programmet är kval till Champions Leauge kommande veckor!

(Foto: Guliganerna)



2007-07-12 Skattereglerna måste stödja rörlighet på arbetsmarknaden

Finansminister Anders Borg (m) föreslog på ett seminarie i Almedalen går att man skulle underlätta för dem med dubbel bosättning genom att se över skatteregelerna och eventuellt förbättra avdragsrätten. Ett mycket viktigt förslag!

Jag har själv i mitt tidigare arbete som kundjurist upplevt hur personer med dubbel bosättning får problem när man efter viss tid inte längre får göra avdrag för detta. Att ha dubbla bostäder är dyrt, och vill vi uppmuntra till rörlighet måste det vara ekonomiskt möjligt att veckopendla till annan ort där jobben finns.

Jag skulle också vilja se ett ökat reseavdrag för den som dagpendlar med egen bil. Många på landsbygden reser långa sträckor varje dag och det finns sällan någon kollektivtrafik. Om det är alltför dyrt att långpendla kan man idag förlora på att ta ett arbete jämfört med att leva på a-kassa.

Effekterna av regeringens arbetsmarknadspolitik kan förstärkas av generösare skatteregler. Och det betalar sig själv. Varje arbetslös som är beredd att långpendla betalar ju skatt till staten i stället för att staten skall stå för 85% av kostnaden för arbetslöshetsersättningen.



2007-07-11 (Almedalen) Sossarna tar ett (litet) kliv tillbaka om skatterna

På ett seminarie i Visby går förklarade fd finansministern Per Nuder att (s) knappast kommer att gå till val på att avskaffa jobbskatteavdraget, eftersom det skulle ge löntagarna högre skatt. Intressant, eftersom (s) ju tidigare påstått att skattesänkningarna är obetydliga för de flesta......

Beskedet är en stor seger för Alliansens ideologi, dvs att den som arbetar också skall få behålla mer av det man tjänar. Om vi bara lyckas få (s) att efterhand tänka om lite när det gäller löntagarnas alltför höga skatter så är det en stor seger! För säkerhets skull ökar vi på jobbskatteavdraget ytterligare nästa år. Ju större skattesänkningar löntagarna får, desto svårare blir det för sossarna att höja skatten igen!

Något förvånande är det att höra att Nuder däremot vill höja fastighetsskatten igen. Lycka till säger jag om han vill driva detta som valfråga.......

På svaret om (s) tänker återinföra förmögenhetsskatten blev svaret lite dubbetydigt att "det är rimligt att de med högre förmögenheter bidrar mer". Jag tror att Nuder inser att en återinförd förmögenhetsskatt i längden hotar de svenska jobben, och att han egentligen inte är särskilt förtjust i denna skatt. Men som socialdemokrat gäller det ju att vårda avundsjukan som ideologi - annars har man ju inget att komma med alls.....



2007-07-10 Rekordmånga lediga jobb

Drygt 468.000 lediga platser anmäldes till arbetsförmedlingen under första halvåret i år. Det är betydligt fler än samma period förra året (323.000) och 2005 (235.000). AMS säger idag att om uppgången i antalet lediga platser blir lika stark under andra halvåret, kan vi se fram emot den bästa platstillgången sedan 60-talet.

Många sommarjobb bidrog också till ovanligt låg sommararbetslöshet (Den ökar alltid under sommaren efter att skolorna slutet och många ungdomar söker jobb). Från maj till juni steg arbetslösheten med bara 0,3 procent- enheter till 3,6 procent tack vare närmare 88.000 anmälda sommarjobb!

När man får sådana besked känns det extra bra att vara ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott. Snart måste väl även våra motståndare ändå medge att regeringens politik förstärker högkonjunkturen och skapar fler jobb än det annars skulle ha blivit? Den positiva utvecklingen just nu kan väl inte BARA vara en slump?

Antalet nystartsjobb har nu förresten passerat 10.000, och med lite tur blir det lika många till fram till årets slut. Då har 20.000 tidigare långtidsarbetslösa fått ett riktigt jobb med avtalsenlig lön tack vare regeringens politik! Jag tycker det är ganska hyfsat......

Alla pratar förresten om nystartsjobben - när jag åkte taxi till flygplatsen i Visby i går berättade min taxichaufför att han just anställt en person som chaufför som varit arbetslös i fem år. Jag nmärkte på honom att han var glad - både över att kunna anställa något till lite lägre kostnad, men också att han hjälpt en person tillbaka i arbete. Precis så skall det vara!



2007-07-09 (Almedalen) Högre bensinskatt?
Uppdaterad

Media övertolkade miljöministern rejält när man i morse berättade att regeringen planerar kraftigt höjda bensinskatter. Det var ju inte riktigt detta han sa. Den utredning som presenterades igår med förslag om bensinpris på 20 kronor litern har inte heller någon politisk förankring utan var ett inlägg i debatten från en forskare. Det finns inga regeringsförslag om att höja bensinskatten! Däremot vill man se över beskattningen av hela transportsektorn, och då kan det givetvis bli förändringar. Hur detta kommer att se ut vet ingen idag. Alliansen gick inte till val på höjd bensinskatt, tvärtom ville både moderaterna och kristdemokraterna sänka bensinskatten under mandatperioden. Skulle det mot all förmodan komma ett regeringsförslag om höjd bensinskatt skulle det nog bli uppror bland många Alliansriksdagsledamöter.

För egen del känner jag ett stort ansvar för att stödja kompromisser mellan Allianspartierna, och att även kunna stå bakom jobbiga beslut - under förutsättning att det är sådant som vi berättade för väljarna före valet. Att däremot rösta för kraftigt höjd bensinskatt när vi gick till val på att sänka den är för mig själv närmast omöjligt, hur lojal man än vill vara. Det är faktiskt en sådan fråga som skulle kunna få mig att aktivt rösta nej till ett regeringsförslag. För mig är vallöften heliga, och så är det nog för de flesta riksdagsledamöter i Alliansen. Därför tror jag inte heller att vi kommer att se något sådant förslag.

Den moderata linjen är att man kan behöva förändra beskattningen men att det samlade skatteuttaget för landets bilister inte bör bli högre.



2007-07-09 (Almedalen) Seminarie med LO

Det sista seminariet jag besökte var LO:s seminarie om ungdomars och de äldres (55+) utsatta situation, främst på arbetsmarknaden. Från LO deltog bland annat chefsekonomen Dan Andersson (längst t.v. på bilden) och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin (längst t.h.). Jag var vad jag kunde se enda riksdagsledamoten från arbetsmarknadsutskottet som besökte seminariet.

Dan Andersson började med att påstå något märkligt - att det inte alls är farligt för ungdomar att under en period leva på a-kassa, socialbidrag eller på annat sätt vara utanför. I längden spelar det mindre roll enligt honom. Det som avgör hur det går senare i livet beror i stället på - ja just det, kön och klasstillhörig- het.....Suck! Vilken oerhört gammaldags inställning och liten tro på människors egen förmåga! Det kändes verkligen att Alliansens människosyn är annorlunda.

LO riktade även hårt kritik mot hur utbildningsväsendet fungerar i Sverige idag, inte minst utslagningen i gymnasieskolan och att många högskolestuderande har svårt att få ett jobb som har koppling till studierna. SSU-ordföranden som fanns i lokalen instämde i kritken, liksom ordföranden för (s)-studenterna. LO riktade också hård kritik mot att alltför många har korta och tillfälliga anställningar och att det är svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden. Dan Andersson visade siffror på att löneskillnaden mellan kvinnor och män börjar redan de första åren i yrkeslivet, och ingen verkade förstå varför. Att det kan ha samband med att kvinnor oftare arbetar inom offfentlig sektor, med endast en arbetsgivare och ingen konkurrens verkade inte vara något som man ens funderade över......

Det var lätt att hålla med om problembeskrivningen, det var ju ungefär samma bild som moderaterna och Alliansen förde fram under valrörelsen. Men under frågestunden frågade jag LO-topparna om de inte såg ett problem i att alla dessa problem uppstått under socialdemokraternas ledning av landet? Jag föreslog att den totala omprövningen av skolpolitiken där socialdemokraterna tar avstånd från mycket av sin tidigare politik borde följas av en total omprövning av resten av politiken också. Fast jag måste medge att de närvarande inte alls verkade hålla med mig......

LO:s recept var lag om heltid för alla (något som flera LO-förbund kritiserar, eftersom det skulle öka arbetslösheten, och göra det svårt att få många företag att fungera). Man vill också behålla kravet att alla gymnasieelever skall tvingas läsa in högskolebehörighet - trots att man vet att det gör att en stor grupp elever slås ut från gymnasieskolan varje år. Man ville också förbjuda friskolor och stoppa vårdnadsbidraget. Känns ju sådär lagom fräscht och offensivt.....

På stolen bredvid mig satt förresten Liv Bäckström, chefredaktör för tidningen Kommunalarbetaren (där jag fick in en debattartikel för ett tag sedan). Hon skrev ned det som sades på sin dator, och vi får väl se om jag blir citerad i nästa nummer. Jag lovade henne också att skicka fler debattinlägg, och hon sa faktiskt att det skulle vara kul!



2007-07-09 (Almedalen) Lunch med Haro

Jag hann ta en snabblunch med några i styrelsen för Haro, organisationen som mest blivit känd för sin kamp för rättvisa i barnomsorgen och rätten till vårdnadsbidrag, men som också arbetar för jämställdhet i familjen och för att stärka föräldrarna. I styrelsen för Haro finns två Markbor, Madeleine Wallin från Hyssna och Sören Öhlin från Fritsla. Det är ju alltid kul att träffa folk från hemkommunen i Visby. Vi pratade en del om regeringens kommande förslag i familjepolitiken, om Nackamodellen, och om det obegripliga motståndet från vänstersidan mot att låta föräldrarna bestämma själva.

Jog lovade att göra allt jag kan för att driva på frågan och min förhoppning är att regeringen kommer att ge kommunerna rätt att införa vårdnadsbidrag från den 1 januari 2008!



2007-07-09 (Almedalen) Uppgivna?

SSU-arna var betydligt färre i år än vad jag förstår att de var förra året. Men det är klart, man har ju tappat nästan alla sina medlemmar den senaste tiden. Eller så var det något fel med medlemsregistret......
Denna lilla SSU-demonstration på ett av torgen i Visby andas mest uppgivenhet. Jag förstod aldrig riktigt budskapet, men någon sa att det var något slags kritik mot Alliansregeringen. Om det nu är så illa känns det ju en smula uppgivet av SSU att tro att Alliansen ändå skall behålla makten ända fram till år 2087. Eller tror man kanske att det är den egna (s)-politiken som i framtiden kommer att leda till allt fattigare svenskar och tiggeri på gatorna?




2007-07-09 (Almedalen) Tomt.....

I morse passerade jag Almedalens stora scen, som för dagen tillhör Socialdemokraterna. I stort sett helt tom på innehåll.

Dvs antagligen så som Mona Sahlins och Socialdemokraternas politiska budskap också kommer att kännas efter talet i kväll om det låter som det brukar.........

Uppdatering kl 23.00: Enligt media blev det precis som vanligt - inga besked om någonting......







2007-07-09 (Almedalen) Politikerbloggen skriver om mina tidigare jobb.......

Politikerbloggen ger ut en stor papperstidning med tema Almedalen. Jag satt i lugn och ro och bläddrade igenom den sent i går kväll och hittade en helsidesartikel som handlar om ett antal riksdagspolitikers bakgrund och tidigare jobb. Plötdsligt upptäckte jag att en fjärdedel av artikeln förvånande nog handlar om mig!
Man tycker tydligen det är lite kul att jag jobbat med så mycket olika saker tidigare i livet - industri, handel och restaurang, inom grundskola och universitet och en massa annat. Läs hela artikeln på sidan tio i tidningen som du kan läsa via denna länk!

Du kan också själv ta del av vad jag gjort tidigare i livet genom att klicka på fliken "Om mig" ovan. Där hittar du allt du vill veta!



2007-07-08 (Almedalen) Trevliga kvällsaktiviteter

Det är verkligen ingen brist på aktiviteter i Almedalen! I kväll efter Företagarnas debatt gick jag direkt till Västsvenska Handelskammarens uppstart, dit jag var särskilt inbjuden. Efter lite inledande ord från Anders Källström, VD, blev det så intervju med centerns partisekreterare Anders Flanking (det var ju Centerns dag i Almedalen ikväll). Därefter lyssnade vi på miljöminister Andreas Carlgrens tal på Almedalens scen. Många kloka ord om miljöpolitiken, även om jag personligen tycker att han avfärdar kärnkraften lite väl snabbt som framtida energikälla. Jag hann också prata lite med min Centerkollega från Mark, Claes Vesterteg, som ju numera är talesman i Miljölfrågor för Centerns riksdagsgrupp.

Efter detta blev vi hastigt och lustigt inbjudna till mingel med lite mat hos Nätverket Svensk Byggnäring. Det var ingen mindre än Bo Antoni själv, VD för Sveriges Byggindustrier, som bjöd in mig och några moderata riksdagskolleger. Svensk Byggnäring samlar bland annat byggföretag, byggmaterialföretag samt möbelindustri och designföretag. Jag fick många trevliga samtal med olika ledande företrädare för olika branscher, mycket handlade om personalbrist, kollektivavtalsproblem, EU-domen om granskningsavgifterna och så en hel del prat om framtida infrastrukturinvesteringar i Sverige, en brännhet fråga!



2007-07-08 (Almedalen) Besök på Sigyn
Uppdaterad

Före dagens debatt hann jag med en guidad tur på Sigyn, fartyget som skeppar utbränt kärnbränsle till de tillfälliga förvaren i Oskarshamn och Forsmark. Man hade lagt till i hamnen i Visby, och byggt en utställning som visade hur slutförvaringen av det utbrända kärnbränslet skall gå till. Man gjuter in det i stål, stoppar alltihop i en kopparkapsel, stoppar ned det i borrhål i urberget och täcker alltihop med elastisk bentonitlera som både suger upp överskottsvatten och tätar sprickor i berget.

Det som förvånade mig mest är den trots allt begränsade mängd avfall det faktiskt rör sig om! Om de återstående tio kärnkraftverken drivs ytterligare ett antal år kommer ändå inte den samlade mängden högaktivt avfall vara mer än att det ryms inne i en liten liten del av Globen!

Finansieringen verkar också vara under kontroll. Kärnkraftverken betalar redan idag löpande pengar till en fond för slutförvaret, och denna fond innehåller idag 38 miljarder kronor. Dessutom har fonden tidigare betalt såväl bygget av fartyget Sigyn, de mellanförvar som idag används, all forskning och de undersökningar som gjorts av tänkbara platser för slutförvar samt hur detta skall ske. Efter besöket känns frågan som slutförvaring ganska hanterbar trots allt!



2007-07-08 Almedalsveckans hetaste debatt?

Dagens debatt om "den svenska modellen" och kollektivavtalen, som arrangerades av organisationen Företagarna blev som väntat ganska het. På ena kanten Fredrick Federley (c) ung riksdagsledamot, som vill luckra upp kollektivavtalssystemet rejält och göra kollektivavtal frivilliga och inskränka fackets strejkrätt. På andra sidan Kent Persson (v), som även om han är en mycket sansad Vänsterpartist nog helst skulle vilja öka fackets makt. Mitt emellan dessa två ytterligheter fanns jag i egenskap av arbetsrättslig talsman för den moderata riksdagsgruppen för att förklara regeringens linje. Mycket blev en upprepning av det jag sade i riksdagens arbetsrättsdebatt den 29 mars.

Företagarna redovisade före seminariet en rapport om hur småföretagarna i Sverige ser på kollektivavtalen, se föregående inlägg. Trots att de ser en del problem med systemet finns det enligt undersökningen ingen majoritet bland företagarna att ersätta kollektivavtals systemet med lagstiftning, utan det man önskar är vissa förändringar inom det system som råder idag. Och bland svenska folket tyder olika undersökningar på att uppåt 80-85% av svenska folket stöder kollektivavtalen som princip. Det finns alltså inget stöd från svenska folket att skrota kollektivavtals- modellen och ersätta denna med lagstiftning.

Kollektivavtalsmodellen är för den skull inte utan såväl demokratiska och praktiska problem. En viktig sak är att Riksdagen genom den svenska modellen har lämnat ifrån sig den parlamentariska makten över stora delar av arbetsmarknadslagstiftningen till arbetsmarknadens parter. De avtal som träffas påverkar även oorganiserade arbetstagare och arbetsgivare. Detta kan diskuteras ur demokratisk synvinkel, och ställer i vilket fall mycket stora krav på ansvarstagande från parterna så att inte den makt man förfogar över missbrukas. För det mesta tar parterna detta ansvar, men inte alltid.

Visst finns det kritik mot dagens system, och kollektivavtalen har sina brister, särskilt när det gäller de mindre företagen. Men det är samtidigt svårt att hitta ett system som skulle fungera bättre, och kollektivavtalssystemet har trots allt ett starkt stöd bland svenska folket. Det var därför moderaterna gick till val på att behålla kollektivavtals- modellen som huvudprincip för den svenska arbetsmarknaden. Detta vallöfte tänker vi givetvis hålla, precis som alla andra! Det innebär självklart inte att varje del av kollektivavtals- systemet är skrivet i sten för all framtid. Ingen regering kan vara oberörd av opinionen om denna kräver en förändring.

Alla måste därför ta sitt ansvar för att bevara förtroendet för den svenska modellen. Bäst vore om de fackliga organisationerna själva frivilligt kunde erbjuda kollektivavtal som var anpassade till småföretagens problem. De fackliga organisationerna borde också frivilligt sluta att använda konfliktvapnet för att tvinga fram kollektivavtal hos företag där man saknar fackliga medlemmar, eller tvinga fram kollektivavtal om företagen ändå betalar ersättningar som ligger i nivå med kollektivavtalen. Man skall ha klart för sig att förbunden inom SACO (där jag själv varit fackligt aktiv) aldrig skulle agera på detta sätt. De flesta TCO-föbund ser likadant på saken, och vad jag förstår har exempelvis LO-förbundet Metall samma synsätt. Det är idag ett fåtal förbund inom främst LO som verkar se blockader och kamp för kollektivavtal mer som ett politiskt medel och en princip än något man gör för medlemmarnas bästa. Jag, moderaterna och Alliansregeringen hoppas att dessa fackförbund själva skall inse att deras agerande skadar hela den fackliga rörelsen och förtroendet hos allmänheten för kollektivavtalsmodellen i Sverige. Alternativet är lagstiftning i stället för avtal, exempelvis om minimilöner är en sämre lösning.

Min slutsats i debatten var att om inte de fackliga organisationerna själva tar ett ökat ansvar finns det risk att opinionstrycket från allmänheten till slut blir så starkt att sittande regering - oavsett partifärg - skulle tvingas ta till lagstiftning för att reglera situationen. Inget kollektivavtalssystem fungerar i längden om det förlorar medborgarnas stöd!



2007-07-08 (Almedalen) Så tycker företagen om kollektivavtalen

Organisationen Företagarna redovisade i dag sin rapport om småföretagens syn på kollektivavtal. Man har låtit SIFO fråga 4.000 småföretag (under 50 anställda), och företagens syn på hur arbetsmarknaden skall regleras är splittrad. De lite större företagen är mer positiva till kollektivavtal än minsta, men även om en del småföretagare upplever problem med kollektivavtalen finns det enligt undersökningen ingen majoritet bland småföretagarna att ersätta kollektivavtalsmodellen med lagstiftning. 57% av företagen har inte tecknad kollektivavtal eller hängavtal. Av de som tecknat avtal har 73% gjort detta frivilligt, och 23% efter påtryckningar från facket. Just tvångsinslaget är för övrigt det som upprör företagarna mest.

43% av företagen ser kollektivavtalen som ett stöd i verksamheten, 5% ser dem som ett stort problem och 32% som ett begränsat problem. Störst problem upplever företagen i byggbranschen. Undersökningen visar också att 76% av företagen vill förändra turordningsreglerna så att de som gör mest nytta på företaget skall få stanna kvar vid uppsägningar.

Organisationen Företagarna vill behålla kollektivavtalsmodellen som princip för den svenska arbetsmarknaden, men göra en hel del förändringar i denna. Man vill begränsa fackföreningarnas blockadrätt, och därmed införa en högre grad av frivillighet för företagen att teckna kollektivavtal, för att de fackliga organisationerna skall bli mer intresserade av att göra kollektivavtalen mer flexibla så att de passar även mindre företag. Man påpekar att undersökningen visar att de flesta företag ändå tecknar kollektivavtal frivilligt. Man vill också införa regler om proportionalitet i fackets stirdsåtgärder, vilket skulle ge företagare möjlighet att via domstol stoppa blockader om företaget redan betalar lön och andra ersättningar som är i nivå med kollektivavtalen. Man vill även se ett förbud mot fackliga sympatiåtgärder i likhet med många andra länder i Europa. Slutligen vill man avskaffa den fackliga vetorätten mot underentreprenörer, för att skapa en bättre balans på arbetsmarknaden.

Hela företagarnas undersökning kan du läsa här!



2007-07-07 (Almedalen) Det regnar i Visby....

Framme i Visby! På flyget från Landvetter hade jag sällskap av tre Centerpartister från Västsverige som kommer att vara extra aktiva under morgondagen då Centern har sin egen dag i Almedalen.

Vädret på Gotland är lika trist som det varit i Västsverige den senaste tiden. Fotot visar utsikten från hotellfönstret. Vyn över Hamnplanen i Visby och havet utanför är fantastisk, men hade gjort sig bättre i solsken....

Men vad gör väl det, jag sitter ändå inne på hotellet och läser igenom handlingar inför morgondagens debatt. Men om en stund skall jag ta en tur ut på stan och ta en fika.

Hela Visby ligger i startgroparna för Almedalsveckan, tält och scener växer upp lite överallt i stan, och TV och andra media börjar också anlända. I morgon drar det igång!



2007-07-07 Almedalen nästa!

I morgon söndag börjar Almedalsveckan, det årliga politiska veckolånga jippot i Visby. Det har ibland mest liknats vid en klubb för inbördes beundran där politiker, lobbyister och massmedia träffas och har allmänt trevligt. Lite orättvis är nog den beskrivningen, det lär finnas goda möjligheter att knyta viktiga kontakter, och delta på intressanta seminarier. Jag har själv aldrig varit med under Almedalsveckan tidigare, men som riksdagsledamot har jag blivit inbjuden till många olika aktiviteter och debatter. Jag har valt att främst engagera mig i sådant som har koppling till mitt eget riksdagsarbete. För egen del nöjer jag mig därför med att delta i aktiviteterna under söndagen och måndagen.

Under söndagen är jag inbjuden av organisationen Företagarna att delta i en debatt om kollektivavtal och den svenska modellen. Kanske blir det årets hetaste debatt i Almedalen om en av de hetaste politiska frågorna just nu? Eftersom jag är moderaternas talesman i arbetsrättsliga frågor vill jag givetvis gärna vara med på denna debatt och förklara regeringens linje i frågan. Senare på söndag kväll är jag också inbjuden att vara med på Svenskt Näringslivs uppstart av Almedalsveckan. Eftersom söndagen är centerpartiets dag satartar de med en intervju med centerns partisekreterare, varefter vill tillsammans kommer att lyssna på talet av Miljöminister Andreas Carlgren i Almedalsparken.

Läs det utförliga pressmeddelandet om mina aktiviteter i Almedalen!

Jag hoppas givetvis att utöver dessa planerade aktiviteter träffa en del andra personer och knyta en del kontakter. Rapport om detta och övriga politiska aktiviteter och utspel under Almedalsveckan kommer givetvis på bloggen!



2007-07-07 Sverige skall växa underifrån - inte centralstyras!

Ledande Alliansföreträdare säger idag gemensamt i en artikel på DN Debatt att man avvisar en process som innebär att centralt dirigera fram en ny regionindelning i Sverige. Alliansens fyra partier är helt överens om att Sverige är olika och att utvecklingen måste få se olika ut i olika delar av landet. Alliansen tror på ett Sverige som växer underifrån. I vissa delar av landet kan regioner vara den bästa vägen framåt, i andra delar kan andra lösningar vara aktuella. Det viktiga är medborgarperspektivet och det handlar om jobb, välfärd, trygghet och tillgången till en god miljö. Alliansens gemensamma linje är en förhoppning om att diskussionen fortsätter runt om i landet så att människor i olika landsdelar kan finna de vägar som passar dem bäst.

För mig som är skeptisk till alltför mycket centralstryning över människors liv är Alliansartikeln en välkommen kontrast till socialdemokratisk politik som tyvärr alltför ofta handlat om att Regeringen i Stockholm skall komma med en massa pekpinnar till andra delar av landet.



2007-07-07 Sunt förnuft segrade om konferensanläggningen Två Skyttlar

Borås Tidning meddelar idag att konferensanläggningen Två Skyttlar till slut säljs till arrendatorn. Efter att kommunens fastighetsbolag fått in anbud från 10 intressenter visade det sig att nuvarande arrrendatorn bjudits mest.

Turerna kring Två Skyttlar har varit minst sagt pinsamma för många inblandade. Min och Markmoderaternas linje var tidigt att ta in anbud på det sätt man nu till sist gjorde. I stället valde Fastighetsbolaget år 2005 att sälja direkt till arrendatorn utan att ta in öppna anbud på marknaden. Detta gjorde till slut att politikerna i kommunfullmäktige stoppade hela affären eftersom vi inte kunde vara säkra på att kommunen fått ut maximalt pris.

Slutet gott, allting gott. Till slut verkar det som om lösningen blev sådan som Markmoderaterna ville, och som jag personligen engagerade mig hårt för 2005. Köpare blev den som säkert var lämpligast, dvs nuvarande arrendatorn, och samtidigt slipper vi nu en diskussion om att kommunen eventuellt fick för dåligt betalt. Sunt förnuft segrade till slut!



2007-07-05 Östros (s) drar sig inte för någonting....

Tomas Östros (s), fd minister, fortsätter med sin märkliga kritik av regeringen för hanteringen av frågan om försäljning av vissa statliga bolag. Nu handlar kritiken om att man inte offentliggör detaljerna i ett avtal med en Investmentbank som skall hjälpa till med försäljningen. Undrar just om (s)-regeringen offentliggjorde alla detaljer i avtalet med bankerna när man sålde Teliaaktierna till allmänheten år 2000? Det ligger liksom i sakens natur att man inte röjer affärsvillkor i sådana avtal, och det vet Östros. Avtalet kan exempelvis reglera hur man skall arbeta för att få ut bästa möjliga pris på marknaden för aktierna, och det är ju ganska dumt att basunera ut i förväg. Östros kritik handlar givetvis bara om att misstänkliggöra regeringens försäljningar av politiska skäl.

Dessutom kritiseras i media att försäljningarna kan komma att kosta "hundratals miljoner kronor i arvoden till banker och advokater". Knappast något märkligt om det handlar om försäljningar på 50, 100 eller flera hundra miljarder kronor! Snarare är detta billigt om man jämför med när stora börsbolag skall in på börsen. När staten sålde en post Teliasonera- aktier för 18 miljarder för någon månad sedan kostade det staten 10,8 miljoner kronor i totala rådgivararvoden. Det är en låg kostnad och visar att regeringen har bra koll på omkostnaderna. Och kan några tiotal miljoner i arvode ge staten några extra miljarder i likvid för en aktiepost så är det väl använda pengar! Inget är gratis, och mäklararvoden tas normalt ut i procent av priset. Säljer man en villa för tre miljoner idag kan mäklaren som bekant ta ut ett arvode på 150.000 kronor.....

Jag arbetade i bankvärlden när (s)-regeringen sålde Teliaaktierna till allmänheten. Jag har inga detaljer om hur mycket detta kostade staten (kanske något en opartisk journalist skulle granska?), det enda jag vet var att det var en synnerligen lönsam affär för bankerna. Detta vet givetvis dagens (s)-politiker mycket väl, men ändå kommer man säkert att utnyttja medias siffror i sina ansträngningar att svartmåla regeringens politik. Sådan är tyvärr politiken idag. Bara att gilla läget, även om man ibland skäms för sina motståndare som gång efter gång gör politiken löjlig genom att låta populism gå före fakta, och smutskatning gå före egna politiska ideer.



2007-07-04 Nyheter på bloggen!

Jag har hittills skrivit 1.066 inlägg på bloggen. Redan tidigare har jag samlat alla inlägg i arkivet månadsvis, och jag märker att väldigt många går tillbaka och läser gamla inlägg. Den 21/6 presenterade jag på försök ett arkiv där jag även samlat blogginlägg efter ämnesområden, och nu är detta äntligen fullt utvecklat. Du hittar nu en stor del av mina tidigare blogginlägg samlade under inte mindre än 13 olika ämnesområden i bloggarkivet nederst på denna sida.

Under varje ämnesområde finns först en kort beskrivning av vad som ingår i ämnesområdet, och sedan följer alla blogginlägg som rör det aktuella området samlade ända sedan valet, det nyaste överst precis som vanligt. Vissa blogginlägg kan förekomma under flera flikar om de rör flera frågor. Genom att gå in under ett ämnesområde kan du både få en bild av vad som hänt i politiken inom olika politiska områden, och också följa utveckligen inom olika politiska frågor. Fast givetvis alltid från min egen synvinkel.....

En annan bra sak är att du alltid kan få en bild av min syn på ett politikområde genom att läsa gamla blogginlägg! Tyngdpunkten i antalet inlägg ligger givetvis på ämnesområdet arbetsmarknad och näringsliv, eftersom det är de frågorna jag arbetar mest med i mitt eget utskott, Arbetsmarknadsutskottet.

Hela bloggarkivet hittar du alltså som vanligt längst ned på bloggen på denna sida. Och det månadsvisa arkivet kommer också att uppdateras parallellt med det ämnesvisa arkivet.



2007-07-03 Elfsborg utspelade i Halmstad

Det var inte alls kul att åka tur och retur Halmstad för att se Elfsborg förlora med 3-0. Visst var Halmstads två första mål verkligt tursamma, men efter det så spelade laget närmast i trance och gjorde Elfsborg mycket sämre än normalt. Elfsborg var ändå inte dåliga som siffrorna antyder, och hade slagit ett sämre lag. Men jag säger: Grattis Halmstad till årets antagligen bästa match. Och till Elfsborg: Det kan bara bli bättre.....



2007-07-03 Fler LO-medlemmar har råd att åka på semester

LO gör varje år en undersökning bland sina medlemmar om deras semestervanor. Under åren 2002-2004 ökade andelen LO-medlemmar som varken hade tillgång till fritidshus eller ård att påka på semester från 24% till 29%. I år visar LO:s mätning en rejäl förbättring, endast 18% av LO-medlemmarna måste stanna kvar hemma under semestern, och i undersökningen anger de flesta ekonomiska skäl.

Enligt LO beror förbättringen på lägre arbetslöshet, ökande sysselsättningsgrader samt att hushållens inkomster har ökat.

Visst är det så! Som jag tidigare framfört, både på bloggen och i olika debattartiklar har LO-medlemmarna fått de största ekonomiska förbättringarna på kanske flera decennier med den nya regeringens politik. Fler i arbete, kraftigt höjda löner inom offentlig sektor (med moderat ledning för arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och Landsting) och kraftfulla skattesänkningar. Skattesänkningarna kommer också att fortsätta 2008, och då får kanske ännu fler LO-medlemmar råd att åka på semester?



2007-07-02 Sverige ett av fem länder som uppfyller FN:s biståndsmål!

Media rapporterar idag om en skriande brist på resurser i världen för att nå FN:s mål om att minska fattigdomen i världen. Samtidigt framgår det glädjande nog att Sverige är ett av endast fem länder i världen som uppfyller FN:s mål om att lämna bistånd med 0,7% av BNP. Detta kan ju vara bra att ha med sig när man hör den helt orimliga kritik som regeringen fått från vissa organistioner och från oppositionen för att Sverige lämnar för lite i bistånd....

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) har under våren också förklarat att Sverige skall skärpa kraven på biståndet så att man verkligen får ut maximal effekt av detta. För den nya regeringen är kvalitet viktigare än kvantitet. Att vara ett av världens fem mest generösa länder och samtidigt skärpa kraven på kvalitet i biståndet tycker jag är en utmärkt kombination. Bara att hoppas att fler länder följer efter!

Bilden: Katastrofbistånd i form av spannmål kommer alltid att vara en viktig del av biståndet, men ännu bättre är det om svenskt bistånd kan skapa förutsättningar att odla tillräckligt med spannmål lokalt.

Tidigare inlägg på bloggen om det svenska biståndet hittar du bland annat den 2 januari i år.



2007-07-02 Märklig artikel från Kommunal-basen
Uppdaterad

Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn skriver i dag på SvD Brännpunkt om hur den nya a-kassan slår extra hårt mot säsongsarbetare. Som sådan kan man komma att tvingas leva på 5 918 kronor i månaden — före skatt. Hon skriver också att de nya a-kassereglerna innebär att en genomsnittslig medlem i Kommunal kan tvingas ta ett jobb varsomhelst i landet för 13 000 kronor i månaden. Tyvärr hanterar Kommunalordföranden sanningen ganska vårdslöst, kanske med enda avsikten att gå socialdemokraternas ärenden i kritiken mot regeringen.

För det första: Varför skall vissa personer kunna arbeta halva året och bli försörjda av skattebetalarna den andra halvan av året? Varför kan inte en parkarbetare eller asfaltläggare ta ett annat arbete under vintern? När man dessutom vet att exempelvis en asfaltläggare ofta arbetar så mycket under sommaren att man nästan drar in en hel årslön på ett halvår, så känns det ännu märkligare att man dessutom skall få a-kassa hela vintern utan att behöva arbeta alls. I dag är det gott om arbeten, inte minst inom bygg och anläggning. Är det verkligen helt omöjligt att tänka sig att man söker jobb på ett bygge under vintern?

För det andra: Varför anser Ylva Thörn att någon skall ta ett arbete för 13.000 kronor om detta ligger under minimilönen enligt kollektivavtalen? Har Kommunals ordförande något förtroende alls för sina lokala fackliga ombud som ju finns till just för att kontrollera att lönevillkoren i kollektivavtalen efterlevs? Och om lönen på 13.000 är OK enligt kollektivavtalet, vad är i så fall problemet?

För det tredje: Det stämmer inte att en arbetslös kommunalare alltid måste söka jobb över hela landet. Reglerna är tydliga - arbete skall vara lämpligt, man skall ta hänsyn till familjesituation mm. Endast en ensamstående kommunalare utan barn får räkna med att vara tvungen att söka arbete även långt från hemorten. Är det ändå inte ganska rimligt?