Blogg maj 2007

2007-05-31 Facklig konferens i Riga

I kväll efter voteringen tar jag flyget till Riga för att ansluta till en SACO-konferens. Det är koncernfackstyrelsen för Akademikerföreningen hos min tidigare arbetsgivare SEB som träffas. Denna gång deltar jag inte på konferensen i egenskap av styrelseledamot som jag gjort tidigare år, utan nu är min uppgift att presentera den nya regeringens arbetsmarknadspolitik för mina gamla styrelsevänner samt några ombudsmän från SACO. Det kommer också att bli en hel del andra fackliga diskussioner, och eftersom jag är moderaternas talesman i dessa frågor så är alla tillfällen att samla kunskap och intryck värdefulla.

Av naturliga skäl lär det också bli mycket diskussioner om utflyttning av jobb från Sverige till Baltikum, men också vilka möjligheter som svenska företag får genom den snabba ekonomiska utvecklingen i Baltikum. För egen del ser jag idag fler möjligheter än hot för Sverige. Det skall bli spännande att se om jag har samma bild när jag kommer tillbaka till Sverige igen på söndag.

Beroende på hur tillgängligt datanätet är så kan det bli lite sparsamt med bloggandet de närmaste dagarna.



2007-05-31 (S)urpuppor

"Dags att sluta gräma sig över förlorade regeringsjobb"

Orden är inte mina utan kommer från Lena Mellin i Aftonbladet, tung (s)-debattör. Hon beskriver i en artikel i dagens tidning, med just rubriken (S)URPUPPOR, hur destruktivt de gamla (s)-ministrarna jobbar, och att de "förefaller ägna mer kraft åt att gräma sig över valförlusten än åt sina nya arbetsuppgifter" Hon kallar såväl Morgan Johansson (s) som Berit Andnor (s), båda ledamöter i konstitutionsutskottet, för surpuppor, och tycker också att Thomas Bodström, Per Nuder och Tomas Östros skall räknas in i denna skara.....

Mellin avslutar sin artikel med "Att de tidigare ministrarna tycker livet blivit tomt och innehållslöst är mänskligt. Men med gnäll vinner man inga väljare/../Ta ett par dagar på spa, fundera över hur en bra oppositionspolitiker jobbar. Det kommer både ni och samhällsdebatten att må mycket bättre av."

För en gångs skull håller jag med Lena Mellin.



2007-05-30 Beslut om skatteavdrag för hushållsnära tjänster

I eftermiddag beslutade riksdagen också att införa skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Efter voteringen utbröt applåder i riksdagens kammare. Det är skönt att den ovärdiga och nedlåtande "pigdebatten" nu är avklarad. Dumheterna att bara "de rika" gynnas är också lätt att avfärda - de rika har råd att köpa hushållstjänster i vilket fall, nu blir detta också möjligt för folk med normala inkomster.

På några punkter kan jag däremot hålla med om en del av kritiken från oppositionen. Gränsdragningen mellan vad som skall ge skattereduktion och inte blir ganska snårig att hantera, och det blir onödigt mycket byråkrati att söka skatteavdraget. Jag tycker fortfarande att skattereduktionen skulle ske redan i samband med betalningen och hanteras praktiskt av den som utför uppdraget och inte av kunden. Kanske kan en sådan lösning komma att utformas efterhand. Som moderat kan jag också ha principiella invändningar mot att skattesubventionera vissa arbeten överhuvudtaget.

Trots alla dessa invändningar så är jag glad att riksdagen tog detta beslut idag. I det läge Sverige är med hög arbetslöshet och alltför stor svart sektor inom tjänstenäringarna så är det värdefullt att pröva nya vägar - annars fastnar man i gamla hjulspår! Kan vi dessutom kan ge äldre ekonomisk möjlighet att köpa fler tjänster och underlätta för barnfamiljerna att få tiden att räcka till så skapar reformen dessutom ökad livskvalitet för många. För egen del däremot så gillar jag faktiskt att städa. Så just jag kommer nog tyvärr inte att köpa några städtjänster.....

(Fotot är från en av mina valaffischer)



2007-05-30 Morötter från ministern

Debatten om arbetsmarknadspolitiken är nu avklarad, och bjöd på en riktigt kul avslutning, trots det allvarliga ämnet.

I debatten beskylldes Alliansen flera gånger felaktigt för att bara använda piska och ingen morot (!) i arbetsmarknadspolitiken. Debatten visade att detta är helt fel, och att bakgrunden är att den politik som misslyckats tidigare inte får fortsätta (se tidigare inlägg).

När det var dags för arbetsmarknadsministerns slutanförande tog han ett nytt grepp som vi planerade tillsammans under debatten.

Efterhand som han räknade upp alla positiva åtgärder som regeringen tagit beslut om för att minska arbetslösheten tog han fram en morot i taget ur en välfylld påse.....

De positiva åtgärderna var så många att påsen snabbt blev tom, och samma morötter fick användas flera gånger.

Foto: Anna König Jerlmyr


Miljöpartiets Ulf Holm tyckte att arbetsmarknadsministern i stället borde varit jordbruksminister (!), men fick som tröst hela morotspåsen att knapra på.....och då blev han så här glad. Ulf Holm var dock den enda i oppositionen som uppskattade morotsinslaget. Minerna från (s) och (v) var om möjligt ännu surare än vanligt.

Morötterna var faktiskt ett riktigt bra sätt att illustrera alla de åtgärder som Alliansregeringen genomfört, och som vi nu också ser ger resultat. Kanske kan dagens morotsdebatt rikta mer uppmärksamhet på detta?

Foto: Anna König Jerlmyr



2007-05-30 Viktig arbetsmarknadsdebatt i riksdagen

Just nu håller vårt utskott en viktig arbetsmarknadsdebatt i riksdagen inför de beslut som skall tas vid voteringenen i eftermiddag. I dag rör debatten bland annat ombildningen av Arbetsmarknadsverket och arbetsförmedlingarna till en ny samlad myndighet, och införandet av jobb- och utvecklingsgaranti som en ny samlad åtgärd för dem som varit arbetslösa länge. Oppositionen säger nej till det mesta och vill att allt skall vara som det har varit. Med tanke på att den gamla politiken inte fungerade, och att det var det som avgjorde valet känns oppositionens linje ganska märklig.

TT rapporterar idag om en valanalys gjord av LO. Den visar att Socialdemokraterna förlorade 3,3 procentenheter av LO-väljarna i valet 2006 jämfört med valet 2002. Moderaterna fick stöd av 10,4 procent av LO-förbundens medlemmar, det är en ökning med 5,6 procentenheter jämfört med 2002. En viktig orsak till valnederlaget var att väljarna inte uppfattade socialdemokraterna som tillräckligt offensiva i arbetslöshetsfrågan, skriver LO:s andra vice ordförande Ulla Lindqvist i analysen. Socialdemokraterna och facket hade också svårt att hantera bildandet av alliansen.

Enligt valanalysen var det moderaternas inbrytning bland tjänstemännen i storstäderna som avgjorde valet. Tidigare har socialdemokraterna haft starkt stöd bland tjänstemännen men i valet 2006 minskade stödet kraftigt. Ett av skälen var sannolikt att de borgerliga partiernas sysselsättningspolitik framstod som trovärdigare, enligt LO. (Vill du läsa mer om hur väljarströmmarna gick så har jag samlat en del information om detta här!)

Alliansen gav tydliga besked om kraftfulla åtgärder mot arbetslösheten före valet. Det var detta vi vann valet på, och det är nu vår skyldighet att genomföra det vi lovade före valet.



2007-05-29 Om att göra en höna av en fjäder....

Alla tidningar har nu i eftermiddag braskande rubriker om "kniv-incident i riksdagen". "Sextonåring togs med kniv i riksdagen" skriver exempelvis Aftonbladet. Visst låter det allvarligt? Visst ser man framför sig hur ett knivattentat mot en tung minister avvärjdes i sista stund?

Men vad är det då som har hänt? Jo att en 16-årig pojke i en skolklass som skulle besöka åhörarläktaren upptäcktes med en morakniv vid den säkerhetskontroll som alla måste passera på väg till åhörarläktaren. Denna säkerhetskontroll fungerar precis som på en flygplats, och avsikten är just att hitta föremål som inte får tas med in på läktaren. Jag har ingen aning om kniven medfördes avsiktligt eller inte, men konstaterar att eftersom alla måste passera säkerhetskontrollen så går det inte att få med sig en kniv in på läktaren. Det är ju precis därför man har en säkerhetskontroll.

Som vanligt gör media en höna av en fjäder. Själv känner jag att riksdagen är en mycket trygg plats att jobba på. Ungefär som på banken där jag jobbade tidigare.....

Sådan går att göra av en fjäder om man är journalist......



2007-05-29 Mark cyklar för miljön - och satsar på världsrekord

Vasilij Golob från Skene siktar på att slå världsrekordet i att spinningcykla. I september ska han försöka att spinningcykla 90 timmar i sträck dag och natt och därmed komma med i Guiness rekordbok. Som ett led i världsrekordförsöket har ett projekt startats för att få Markborna att måna mer om miljö och hälsa. Det går ut på att man ska gå eller cykla istället för att ta bilen.

Starten för friskvårdssatsningen går i morgon den 30 maj klockan 18.30, vid Corpus friskvårdscenter i Kinna. Vill du veta mer kan du besöka Marks kommuns hemsida

Läs mer i det utskick som gått till kommunens företagare och anonserats till allmänheten



2007-05-29 En farlig strejk är slut

Äntligen tog parterna sitt förnuft till fånga och skrev under ett avtal. Flygstrejken vid SAS är slut. Frågan är bara hur stor skada företaget SAS tagit i form av rena kostnader och framtida förtroende. Bara kostnaden för strejken uppgår till ca 100 miljoner, vilket motsvarar en stor del av förra årets vinst. I en bransch där företag efter företag tvingas i konkurs är det en farlig väg som HTF-facket valt. I värsta fall kan det kosta medlemmarna jobbet.

De senaste tio åren har SAS drabbats av över 100 strejker i Skandinavien, de flesta vilda. Med tanke på att piloterna tydligen tjänar mer än i de flesta andra bolag, och att kabinpersonalens villkor också är bättre än hos konkurrenterna kan man fundera över varför de anställda är så missnöjda med SAS att de varit beredda att riskera hela företagets framtid? En kabinanställd hos SAS har löner mellan 26.000 och 33.000 kronor, och arbetar enligt uppgift långt under 40 timmar per vecka. Det känns inte direkt som arbetstagare på arbetsmarknadens skuggsida. Betalt måltidsuppehåll i stället för lunchrast är inte heller något ovanligt på arbetsmarknaden, det har många inom sjukvården också. När de SAS-anställda nu förhandlat sig till ytterligare förmåner ökar skillnaden ytterligare mellan SAS och andra bolag, och det blir ännu svårare att klara konkurrensen.

Med sin strejk har de SAS-anställda skadat många företag, förstört vardagen för 100.000-tals passagerare och orsakat stora samhällskostnader för tredje man. Dessutom har man skadat sin arbetsgivare så svårt att denne kanske inte överlever på sikt. För vem vågar lita på ett flygbolag där personalen strejkar i genomsnitt tio gånger per år?



2007-05-28 Sjuk vård i Västra Götaland

Sjukvården i Västra Götaland går på knäna. Även Borås Lasarett drabbas, liksom övrig vård i Södra Älvsborg. I en artikelserie i Borås Tidning beskrivs problemen som beror på att vårdbehoven ökar samtidigt som den styrande politiska majoriteten skär ned antalet vårdplatser.

Häromdagen beskrev min moderate kollega från Tostared, Sven-Olof Carlsson, ersättare i regionstyrelsen, i en debattartikel hur det ser ut idag och hur det skulle kunna vara om moderaterna ingått i den politiska ledningen för Västra Götalandsregionen. Det är hög tid för (c) och (fp) att lämna samarbetet med (s) och se till att skapa att stabilt Alliansstyre av regionen - för patienternas skull!



2007-05-28 Lunchmöte på Riksbanken

Jag har idag ätit "arbetslunch" på Riksbanken. Jag ingår i en referensgrupp som skall ge synpunkter på en informationsbroschyr som Riksbanken håller på att ta fram. Materialet skall användas för att sprida kunskap om Riksbankens viktiga och självständiga roll för att trygga en stabil ekonomi med låg inflation och ett säkert svenskt betalningssystem. Referensgruppen var mycket blandad - en konstvetare, en gymnasielärare och så undertecknad i egenskap av riksdagsledamot......

För mig som upplevt bankkrisen på 1990-talet på mycket nära håll känns det bra med en stark och stabil Riksbank som står över partipolitiken och fattar sina egna beslut!



2007-05-28 Obligatorisk a-kassa?

Det är väl numera allmänt bekant att regeringen tillsatt en utredare som skall ta fram förutsättningarna för att införa en obligatorisk a-kassa som omfattar alla som arbetar. I grunden ligger det givetvis mycket i det arbetsmarknadsministern säger, att om staten betalar 85% av kostnaden är det också rimligt att alla som arbetar omfattas. Tyvärr ser jag en del stora frågetecken för hur detta skulle hanteras rent praktiskt, även om jag förstår tanken. Kan man verkligen rent juridiskt tvinga på människor medlemskap i en a-kassa som sköts av andra än staten? Hur mycket branschkännedom förlorar man om en statlig myndighet skulle ta över ansvaret för alla a-kassor? Och vilka skall omfattas av obligatoriet? Jag väntar med spänning på utredningen!

LO-tidningen däremot framför i senaste numret det absolut svagaste argument jag hört mot att avskaffa de fackliga a-kassorna. LO:s huvudargument är att det skulle innebära "en försvagning av facket och en sjunkande anslutningsgrad" enligt LO-tidningen. Man menar alltså att om inte facket skötte a-kassan skulle folk lämna facket. Har man verkligen så lite annat att erbjuda sina medlemmar?

Dagens Nyheter har idag en artikel om norska LO, ett av få LO-förbund i Europa som ökar sitt medlemsantal. I Norge har man inga statliga a-kassor, och LO-bossen i Norge, Roar Flåthen säger att LO i Norge inte är avundsjuka längre på den svenska bindningen mellan fack och a-kassa.

Jag har själv värvat många medlemmar till min fackliga organisation, men aldrig använt a-kassan som huvudargument. Om man driver en bra verksamhet för en rimlig avgift och inte blandar ihop facket med partipolitik så går det alldeles utmärkt att värva medlemmar till en växande facklig organisation. LO kanske skulle pröva?

A-kassans huvuduppgift är att trygga ekonomin när människor skall ställa om sig från ett jobb till ett annat. Huvuduppgiften kan aldrig vara att ragga medlemmar till de fackliga organisationerna.



2007-05-27 Gulsvart lycka

För första gången på många år lyckades Elfsborg i går besegra Hammarby på Söderstadion i Stockholm. Matchen slutade 1-0 till Elfsborg, efter fantastiskt bra spel och hård press mot Hammarbys mål stora delar av matchen.

Elfsborg leder nu allsvenskan, med exakt samma antal poäng som man hade efter nio matcher i fjol. Och då vet vi ju alla hur det sedan slutade - med allsvenskt guld!

Så här vacker är den allsvenska tabellen efter dagens matcher,
där ingen av konkurrenterna lyckades komma ifatt......




ALLSVENSKAN 27 MAJ 2007
 
 Elfsborg 9 4 4 1 13 - 9 4 16
 Malmö 8 3 4 1 11 - 6 5 13
 Kalmar 8 4 1 3 11 - 8 3 13
 Gefle 8 3 3 2 7 - 8 -1 12
 Hammarby 8 3 2 3 10 - 5 5 11
 IFK Göteborg 7 3 2 2 12 - 8 4 11
 Halmstad 7 3 2 2 8 - 8 0 11
 Djurgården 7 3 1 3 10 - 6 4 10
 AIK 7 3 1 3 6 - 8 -2 10
 Gais 7 2 2 3 5 - 8 -3   8
 Trelleborg 9 2 2 5 8 - 16 -8   8
 Helsingborg 7 2 1 4 7 - 9 -2   7
 Örebro 7 1 4 2 5 - 8 -3   7
 Brommapojkarna 7 1 3 3 8 - 14 -6   6




2007-05-26 Motgång för Byggnads, som också beskylls för skattefiffel.....
Uppdaterad

Europadomstolen avvisar Byggnads överklagande av domen som förbjuder facket att ta ut granskningsavgifter av oorganiserade byggnadsarbetare. Ett väntat beslut tycker jag, allt annat hade varit orimligt. Domen står alltså fast, och oorganiserade kommer framöver att kunna vägra betala granskningsavgifter till Byggnads.

Häromdagen hade min moderata riksdagskollega Ulrika Karlsson (ledamot av justitieutskottet, och jurist precis som jag själv), en debattartikel i Dagens Industri där hon påpekar att Byggnads har undanhållit många miljoner i skatt genom åren. Hon menar att det stora överskottet i granskningsverksamheten borde tagits upp till beskattning. "Granskningsarvodena har sammanlagt inneburit en intäkt om minst 350 miljoner kronor per år. Det är mycket pengar för att kontorister ska notera namn, personnummer och lön i ett dataregister. Dessutom har den övervägande majoriteten tim- eller månadslön som knappast fordrar en ständig kontroll av lönebeskeden."

"Europadomstolen konstaterade att förbundet fört över kostnader för personal och lokaler från den icke skattepliktiga avdelningsverksamheten till den skattepliktiga granskningsverksamheten". Detta anser Ulrika Karlsson uppenbart strider mot den svenska skattelagstiftningen. "Vi kan inte fortsätta att hålla organisationer som genomsyras av skattefiffel, maktmissbruk och politisk korruption under armarna. Häpnadsväckande att en facklig organisation ägnat sig åt denna typ av skumraskaffärer." skriver hon.

Jag har nu fått hela artikeln översänd till mig från Ulrika Karlsson, och du kan läsa den här. Jag tycker det skall bli spännande att se om skattemyndigheten tar tag i denna fråga. Det handlar ju inte direkt om kaffepengar......



2007-05-25 Ännu märkligare låter detta......

Politikerbloggen ifrågasätter idag om Riksrevisionens granskningsrapport verkligen var opolitisk? "Enligt uppgifter till Politikerbloggen finns misstankar om att förra näringsministern Thomas Östros informerats fortlöpande - och i förväg - om riksrevisionens resultat. När pressmeddelandet i dag skickades ut från riksrevisionen innehöll det dessutom namnet på en socialdemokrat. Martin Engman är pressansvarig hos riksrevisionen för granskningsrapporten “Regeringens beredning av förslag om försäljning av sex bolag, RiR 2007:8″. Politikerbloggen berättar att samme Martin Engman tidigare tidigare arbetat som politiskt sakkunnig och pressekreterare hos både Thomas Bodström och Laila Freivalds. Han var också varit politisk sekreterare för socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Ja, vad skall man tro? Ibland har man ju en stark känsla av att (s) har sitt eget folk utplacerat på strategiska ställen i statsapparaten för att aktivt motarbeta den nya regeringens politik med alla medel. Detta har vi sett tecken på flera gånger. Om det är så även i detta fall vill jag dock låta vara osagt.....vem vet? Men man kan ju fundera på om det är lämpligt att en oppositionspolitiker har nyckelpositioner hos en myndighet som har till uppgift att granska regeringen?



2007-05-25 Märklig kritik - som antagligen bygger på missförstånd

Riksrevisionen riktar idag kritik mot regeringen med anledning av den planerade försäljningen av vissa statliga bolag. "Regeringen har inte gjort den genomgång som utlovades i budgetpropositionen i höstas för de sex bolag som nu föreslås för försäljning. Genomgången skulle avse argument för och emot statligt ägande" skriver riksrevisor Lennart Grufberg i ett pressmeddelande.

Ansvarig minister, Mats Odell (kd) anser att Alliansen tydligt redovisade före valet avsikter och skäl för att sälja de sex aktuella bolagen, och anser att regeringen fått väljarnas mandat att göra det. Dessutom står beredningen i överensstämmelse med regeringsformens krav på den här typen av ärenden enligt Odell. Han menar också att Riksrevisionen fullständigt missförstått vad som sägs i budgetpropositionen. Den genomgång som nämns i budgetpropositionen syftar på de återstående 40 statliga bolagen, och inte de sex som hu är aktuella för försäljning. "Genomgången av de sex nu aktuella försäljningsobjekten finns i akter som revisionen fått ta del av", enligt Odell. "Men i likhet med vad jag sagt när det gäller OMX och Nasdaq, kan vi göra en noggrann konsekvensanalys först när vi vet vilken typ av försäljning som är aktuell, om det ska ske över börsen eller genom samarbetspartner eller på annat sätt."

Själv har jag mycket svårt att förstå kritiken från Riksrevisionen - vid de föredragningar jag varit på har Odell mycket tydligt sagt att det inte är någon brådska med försäljningarna, och att man noga skall pröva varje alternativ i varje bolag för att hitta bästa möjliga lösning. Det vore ganska knepigt att i förväg analysera alla tänkbara möjligheter, och jag tycker det verkar mycket underligt om Riksrevisionen verkligen kräver detta. Mycket talar för att regeringen och riksrevisionen missförstått varandra. Ändå väljer alltså (s) att KU-anmäla ministern. Det är bara ännu ett exempel i raden på hur oppositionen missbrukar KU.



2007-05-25 Tänkvärt om kärnkraften

Häromdagen läste jag en mycket tänkvärd insändare i Göteborgs-Posten. Poängen var att det inte är någon vidare bra miljöpolitik att avskaffa kärnkraften. Författaren, Lars Wiegert, "Miljövän för kärnkraft" påpekar att om man ersätter kärnkraftsreaktorerna med andra energikällor så ökar det lastbilstransporterna kraftigt. Citat ur artikeln:

"En normal (kärnkrafts)reaktor är på 1000 MW. Den tankas en gång om året." "Denna förhållandevis lilla volym ryms i en enda långtradare och den producerade elenergin transporteras sedan stilla och fint på tråd direkt in i varje koja."

"Om detta ska ersättas med biomassa behövs 2,2 miljoner ton ved per år. Det blir en långtradare var femte minut dygnet runt - året om - för en enda ersatt reaktor! Askan, 300.000 ton, kräver sina transporter och måste hanteras som miljöfarligt avfall."

"Transporterna skulle ge enorma mängder svavel och koldioxid och otaliga dödsoffer på grund av den ökande trafiken. De som förordar stängning av kärnkraften är inte trovärdiga i sitt klimat- och miljöengagemang."


Kloka ord som sagt. Och jag som inte är helt främmande för tanken att bygga ut kärnkraften i framtiden har fått ytterligare ett argument bland många andra för min ståndpunkt. Hur tror kärnkraftsmotståndarna att den svenska naturen och skogen sett ut om vi inte byggt våra kärnkraftverk på 1970/80-talet, utan i stället gjort som övriga europeiska länder och eldat med olja och kol? De politiker som tog beslutet att godkänna svensk kärnkraft gjorde en mycket stor miljöinsats som vi alla skall vara tacksamma för idag!



2007-05-24 Vi har fått påökt....och det unnar jag många fler!

Riksdagens arvodeskommitté beslutade häromdagen att riksdagsledamöterna skall få en ökning av månadsarvodet med 2.000 kronor som kompensation för att våra kostnadsersättningar avskaffats. Visserligen går ju det allra mesta tillbaka till statskassan som skatt, men ändå kan man givetvis fråga sig om vårt nya arvode på 51.200 kronor per månad är rimligt? Svaret kan nog variera beroende på vem man frågar.

Ersättningen är ju betydligt högre än vad de flesta löntagare får, och för egen del är det betydligt mer än vad jag tidigare hade i lön. Samtidigt är arbetet naturligtvis både ansvarsfullt och periodvis mycket krävande och helt utan reglerad arbetstid. Vi är ständigt bevakade och påpassade av media, och långa perioder är man också borta från familjen. Å andra sidan måste jag ju erkänna att detta är det absolut roligaste och intressantaste jobb jag haft, och jag hade knappast valt bort det om lönen varit lägre. Det är också viktigt att veta att jag som riksdagsledamot inte kan påverka mitt eget arvode och att vi inte röstar om detta i riksdagen. Arvodena och reglerna för detta beslutas av en oberoende arvodeskommitté.

I grunden tror jag bara att medborgarna accepterar vårt arvode om de upplever att vi är aktiva och engagerade och är lätta att få kontakt med. Man kräver givetvis också att vi för en klok politik som gör något åt samhällsproblemen. Och omvänt - upplever man inte att vi politiker tar samhällsproblem på allvar och försöker göra något åt dem så hjälper det nog inte hur låg lönen är - då kommer man nog ändå att anse att vi tjänar för mycket.....

Vad är egentligen en rimlig lön? En bra fotbollsspelare eller hockeyspelare i en svensk klubb kan lätt tjäna 150.000 kronor per månad. Är deras jobb verkligen tre gånger så viktigt som en riksdagsledamots, eller tio gånger så viktigt som ett vårdbiträdes? En VD i ett börsbolag kan tjäna både tio och tjugo gånger så mycket som Sveriges statsminister - är det rimligt? I grunden finns nog inga rättvisa löner, men det viktiga är att med den nya regeringens politik så får äntligen även de med låga löner behålla mer av sin lön efter skatt. Innan jobbskatteavdraget infördes vid årsskiftet betalade den som tjänar 15.800 nästan 4.800 kronor i skatt varje månad. Nu har skatten minskat till 4.200 per månad, men det är fortfarande för mycket. Det behövs ännu större skattesänkningar för dem med låga inkomster, och det kommer också! Skatten borde inte vara en lågavlönads största utgift varje månad, större än både hyra och mat!

Om vi riksdagsledamöter förändrar detta kanske fler tycker vi är värda vårt arvode?



2007-05-24 Svårtolkat uttalande från EU:s generaladvokat

I går kom EU:s generaladvokat med sitt utlåtande rörande "Laval-ärendet", dvs Byggnads blockad av det bygge i Waxholm där ett Lettiskt företag var ansvarigt. Generaladvokatens utlåtande är en del i den process som fram i höst skall leda fram till en dom i EG-domstolen.

Jag har idag fått frågan från media hur jag ser på utlåtandet och jag kan bara konstatera att båda parter, såväl Byggnads som det Lettiska företaget, tyckte att generaladvokatens uttalande gav dem stöd för sina synpunkter. Som vanligt var alltså uttalandet lika dubbeltydigt som det brukar. Å ena sidan anser generaladvokaten att Byggnads i Sverige hade rätt att ta till en konflikt, och att detta inte i sig strider mot den fria rörligheten inom EU. Å andra sidan anser han att en konflikt måste vara proportionerlig vilket indirekt antyder att Byggnads kanske tog i lite väl hårt.

För egen del tycker jag det är lite svårt att dra några större växlar på generaladvokatens yttrande. Det är nog säkrast att avvakta och se hur den slutliga domen kommer att se ut. Detta var för övrigt också det besked som statsministern lämnade för en stund sedan i en frågestund i riksdagen.



2007-05-23 Jobbskatteavdraget skapar resurser att satsa på de äldre

I en debattartikel i Markbladet förra veckan beskylls regeringen återigen för "åldersdiskriminering" genom det införda jobbskatteavdraget. Både (s) och PRO försöker förstärka denna myt, medan exempelvis SPF, den andra stora pensionärsorganisationen, har en syn på saken som stämmer bättre med min egen.

I mitt svar i veckans nummer av Markbladet samt i Borås Tidning förklarar jag varför jobbskatteavdraget inte alls missgynnar pensionärerna, utan tvärtom ger ökade möjligheter för ytterligare satsningar på de äldre kommande år.



2007-05-22 Public Service?

Statsministern, samt Carola och Markoolio utsattes idag för en "vattenattack", något som tydligen var ett inslag i en kommande dokusåpa. En dokusåpadeltagare sprutade vatten från en fejkad SVT-mikrofon i ansiktet på statsministern när han besökte en biograf tillsammans med sina barn.

Jag vet inte om statsministern kommer att göra någon stor sak av denna attack - men det hade ju faktiskt lika gärna kunnat vara allvar! SÄPO kommer säkert att ha synpunkter. Med tanke på den stenhårda bevakningen av ledande olitiker är det säkert många som idag undrar om en statsminister nu inte ens skall kunna få gå på bio med sina barn när sådana omdömeslösa idioter gör sådana här saker. Skall man som statsminister aldrig få leva ett vanligt familjeliv?

SVT har köpt in den kontroversiella dokusåpan ”Ballar av stål” där okända människor kan bli berömda genom att förnedra svenska kändisar. Men attacker på statsministern var inte riktigt vad SVT hade tänkt sig. - Om vi har gått så långt att statsministern och hans barn känner sig ofredade när de går på bio är vi ledsna. Det är inte SVT:s mening att ofreda statsministern. Har vi gjort det så är det beklagligt, säger SVT:s informationschef Helga Baagoe till Expressen.

När SVT skyller ifrån sig känns det väldigt ihåligt. Såpan går ju ut på att deltagarna skall förnedra svenska kändisar, men tydligen inte just statsministern. Jag undrar lite stilla varför andra kändisar skall utsättas för detta? Är de kanske mindre värda som människor än statsministern i SVT:s ögon? Och på vilket sätt ligger det i Public Service-TV:s intresse att använda licensbetalarnas pengar för att bygga en TV-serie på att förnedra andra människor som inte ens valt att delta i programmet? För mig finns bara ett sätt för SVT att komma undan med hedern i behåll, och det är att säga upp avtalet med produktionsbolaget Strix och skrota hela dokusåpan. SVT behöver inte vara med i kampen om vem som gör bäst förnedringsTV. Det som hänt är ännu ett lågvattenmärke från SVT, som är en TV-kanal som det känns allt mindre angeläget att försvara politiskt.



2007-05-22 Anders Svensson slog Blåvitt med 3-1.....




Bilden citerad från Aftonbladets nätupplaga där du kan läsa mer om matchen










Vilken makalös match Elfsborg gjorde mot IFK Göteborg i kväll på en fullsatt Borås Arena (16.599 personer)! Allra bäst i ett mycket bra Elfsborg var allsvenskans absolut bäste spelare - Anders Svensson. Han gjorde alla Elfsborgs tre mål!

En seger mot IFK Göteborg - laget som alla Elfsborgare känner något slags "hatkärlek" till - smäller alltid allra högst. Det blir alltid bra matcher, storpublik och god stämning. Båda lagen ger allt och båda lagens spelare brukar verkligen vara på topp. Helt enkelt årets två fotbollsmässiga höjdpunkter i Västsverige! Förra året blev det oavgjort i båda de allsvenska mötena, så i år var det verkligen dags för seger för gulsvart. Blåvitt var bra idag men Elfsborg var ännu bättre. Gulsvart tänker helt klart vara med och slåss om guldet även i år, och jag vågar redan nu sticka ut hakan och säga att jag tror de lyckas i år igen!



2007-05-21 En kväll om kommunpolitik

I kväll hade jag för en gångs skull möjlighet att vara med på Markmoderaternas gruppmöte. Det är kul att träffa sina kommunpolitiska vänner, och framförallt att konstatera att gruppen aktiva moderater i kommunen fortsätter växa. I den politiska turbulens som råder i Mark, där ingen har majoritet, gäller det att ta för sig och vara mycket tydlig med vad man vill och göra allt för att försöka genomföra det omfattande kommunala handlingsprogram som vi gick till val på. Man måste försöka hitta samförståndslösningar med andra för att kunna komma framåt, men samtidigt visa att moderaterna i egenskap av kommunens näst största parti är en stark kraft för utveckling. Inte minst nu när vi för första gången någonsin har ett moderat kommunalråd. Mina moderata vänner i kommunen har en svår balansgång att gå kommande år!

Vid kvällens möte dominerade två stora frågor. Dels de hårda besparingskraven på skolan, som partigruppen tyckte rimmade illa med förslagen på stora satsningar på ombyggt badhus och beslutet om nytt utomhusbad i Kinna. Dessutom ökar nu kommunens skatteinkomster så att kommunens resultat ligger mer än 8 miljoner över budget. Att då samtidigt tvinga skolan att spara 4 miljoner, vilket motsvarar ett stort antal lärartjänster känns mycket märkligt!

Den andra diskussionsfrågan gällde det dåliga betyget i Svensk Näringslivs ranking av företagsklimatet. Som vi skrev i vår debattartikel föregående vecka tar vi denna fråga på stort allvar från moderat sida.

I båda dessa frågor lär vi återkomma från moderat sida.



2007-05-20 Miljöpartiet tyvärr fast i vänsterträsket

För två dagar sedan tog Miljöpartiet beslut med stor majoritet att inte stödja något av de politiska blocken. I dag tog man ett nytt beslut med bara åtta rösters maginal att målet är att bilda regering med socialdemokraterna nästa val.....undrar just om miljöpartisterna vet vad de vill överhuvudtaget?

I dag har man också tagit ett beslut som andas gammal unken socialistpolitik. Man vill att "kraftbolagens övervinster skall dras in till statskassan". Miljöpartiet vill använda pengarna till klimatinvesteringar. Redan idag går som bekant alla energiskatter redan rakt in i statskassan. Vill Miljöpartiet finansiera "klimatinvesteringar" med skattemedel så finns det att ta av......

Ett av de största kraftbolagen är statliga Vattenfall, som går med storvinst. Staten får redan jätteutdelningar varje år från Vattenfall. Men en stor del av vinsten stannar också kvar i bolaget och används till just investeringar. Frågan är hur dessa investeringar gjordes när Miljöpartiet var regeringsunderlag? Jag vill minnas att en stor del användes för att köpa brunkolsgruvor i Tyskland, och att skövla byar och natur....fast det har kanske Miljöpartiet redan har glömt?

Ett annat problem med Miljöpartiets förslag är att många kraftbolag nu investerar stort genom att gräva ned sina luftledningar för att minska sårbarheten. Hemma i Ubbhult grävs det just nu för fullt (det är faktiskt just Vattenfall som äger nätet). Om man tar ifrån kraftbolagen deras vinster kan man inte samtidigt kräva att de gräver ner ledningarna. Man får helt enkelt välja!

Men som vanligt är det väl så att klämkäcka slagord gör sig kanske bättre i TV än realistisk politik....

Bilden: En fortsatt sorglig syn på landsbygden i framtiden om Miljöpartiet får bestämma....






2007-05-19 Seger för tryckfriheten!

TextTV meddelar idag att Kammarrätten har fastslagit att svenska tidningar har rätt att publicera odds för spel i utländska spelföretag. Att förbjuda detta strider mot Tryckfrihetslagstiftningen. Domen är en seger för det öppna samhället och för det sunda förnuftet! Men Lotteriinspektionen överväger tyvärr redan om man skall överklaga domen....

Med kammarrättens dom i ryggen meddelar jag härmed att oddsen inför matchen Elfsborg-IFK Göteborg på tisdag just nu är följande: Seger för Elfsborg ger 1,95 gånger pengarna hos spelbolaget Unibet och 2,00 gånger pengarna hos spelbolaget Ladbrokes. Oavgjort ger 3,30 respektive 3,25. Seger för Blåvitt tror inte spelbolagen mycket på - då får man 3,80 respektive 3,60 gånger insatsen tillbaka. Oddsen hos Svenska Spel hittar ni i er lokala spelbutik. Ni vet, de där butikerna som administrerar det svenska spelmonopolet.....

Uppgifterna syftar självklart inte på något sätt till att uppmuntra till spel . Ändå inser jag att jag kanske riskerar att statens lotteripolis hör av sig. Men i så fall sätter jag på kaffet och tar ett samtal med berörda om att vi faktiskt lever på 2000-talet! Det går inte att stoppa kommunikation och information i dagens samhälle.



2007-05-19 Alliansen utmanar Miljöpartiet - med en bättre miljöpolitik

När man följer nyhetsinslagen om Miljöpartiets kongress får man en väldigt blandad bild. Å ena sidan beslutade kongressen med stor majoritet att Miljöpartiet inte skall stödja något av de politiska blocken. Å andra sidan säger partistyrelsen samma dag att det är uteslutet att samarbeta med Alliansen och att man får bäst resultat genom samarbete med (s) och (v). Ett av mp:s språkrör skall redan träffa (s)-ledaren Mona Sahlin för att diskutera samarbetet.....det är uppenbart att partistyrelsen bestämmer, och inte bryr sig så mycket om vad partikongressen beslutar.

Lika intressant är det att följa Miljöpartiets radikala miljöförslag. Jag hörde en kommentar idag som jag tycker känns ganska träffande. "Miljöpartiets miljöpolitik skrämmer människor mer än vad miljöproblemen gör". Kanske är det så. Miljöpartiet är allmänt tillväxtfientliga och vill angripa miljöproblemen genom att tvinga människor att sänka sin levnadsstandard, tvinga företag och jobb från landet, och avfolka landsbygden genom att i princip stoppa privatbilismen. Det är knappast en framkomlig väg där man får människor med sig! Och då når man inte heller sina mål.

Alliansen med statsminister Reinfeldt och miljöminister Carlgren i spetsen kan bli en mycket värdefull motvikt till miljöfanatiska bakåtsträvare. Vi måste bli ännu tydligare med att det går att angripa miljöproblemen och samtidigt bevara företag och jobb i Sverige, behålla en hög levnadsstandard och säga ja till tillväxt. Fattiga länder med hög arbetslöshet och där medborgarna inte har några pengar över när skatten är betald kommer aldrig att ha råd att prioritera miljön! Vi måste även acceptera att privatbilismen är viktig om det skall gå att bo och verka på landsbygden.

Kärnkraften är en annan viktig fråga. Undrar just hur den svenska miljön varit idag om vi snabbstoppat kärnkraften och i stället importerat smutsig kolkraft från Danmark och Tyskland? Kärnkraften var kanske en av de största miljöinsatserna som gjorts i Sverige. Vi bytte på kort tid ut smutsig oljeeldning mot ren el. Det minskade våra svenska koldioxidutsläpp mer än kanske något annat. Moderaternas stöd för kärnkraften genom åren har varit en viktig miljöinsats.

Jag har lärt känna flera kloka och sympatiska miljöpartister i Marks kommun, där vi haft ett mycket bra samarbete kommunalt de senaste fyra åren. I rikspolitiken står vi däremot ofta långt från varandra, särskilt i miljöfrågorna. I längden tror jag att moderaternas och Alliansens balanserade och tillväxt- vänliga miljöpolitik kommer att tilltala betydligt fler än bakåtsträvarna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet - och numera även Socialdemokraterna, eftersom de ju måste hålla sig väl med (v) och (mp).

Min syn på Miljöpartiet är lite som min syn på maskrosor. Maskrosor är vackra på lite håll ute på en sommaräng. Men hemma i min egen trädgård vill jag helst inte ha dem eftersom de stoppar tillväxten hos mina andra växter......



2007-05-18 Jo, jag skriver faktiskt allt alldeles själv.....

Den senaste tiden har jag fått flera frågor och mail om jag verkligen skriver all text och sköter min hemsida själv, eller om jag har hjälp med detta. Vissa har gått så långt att de till och med konstaterar att jag "givetvis har hjälp med detta".

Svaret är att jag personligen skriver varenda ord och lägger in varenda bild på sidan, och ensam ansvarar för layout och hemsidans upplägg. Jag har ingen som helst hjälp med den löpande administrationen bortsett från ren teknisk support emellanåt från webbkooper i Kinna som sköter den tekniska biten. webbkooper har också utvecklat det tekniska verktyg som jag använder för att administrera hemsidan, och även hjälpt mig med registrering av domännamn mm. För den som vill starta en egen hemsida kan jag rekommendera webbkoopers system - det är betydligt mer användarvänligt än många andra system jag har testat, och det har varit väldigt få driftavbrott under den tid min hemsida varit igång. Dessutom "äger" jag ju min egen hemsida, och behöver inte låta någon annan styra hur den skall se ut. För en moderat är makten över den egna tillvaron en viktig del, och det gäller givetvis även hemsidan....



2007-05-18 Jag ger svar på tal om arbetslöshet och orättvisor!

I dag har jag två debattartiklar samma dag i Borås Tidning. I den ena beskriver jag Alliansens politik för att minska ungdomsarbetslösheten och att denna politik redan börjar ge resultat. I den andra artikeln diskuterar jag vad som är rättvisa skattesänkningar. Det finns en del mycket intressanta jämförelser mellan de skatter Alliansen nu sänker och de som (s)-regeringen sänkte förra mandatperioden. Och framförallt - den största orättvisan inte är att någon annan får en större skattesänkning än jag själv, utan att någon annan inte har något jobb att gå till! Båda debattartiklarna hittar du som vanligt på denna sida tillsammans med alla tidigare debattinlägg.



2007-05-17 Det svänger i allsvenskan

Efter den trista förlusten med 1-2 borta mot Kalmar tidigare i veckan, vann Elfsborg idag med 2-1 på bortaplan mot Trelleborg. Nu är gulsvart med i toppen på allsvenskan, och det är där man hör hemma! På Svt:s texttv blev man så glada över att Elfsborg vann (?) att man bokförde segern dubbelt! Det gav Elfsborg ledningen i allsvenskan......fast egentligen har Elfsborg bara 10 poäng och ligger fyra i tabellen...........

På tisdag väntar match mot IFK Göteborg hemma på Borås Arena. Det lär bli trångt och kan bli en riktig höjdarmatch mellan två riktigt bra lag!



2007-05-17 Citerad i Plaza Kvinna

I nummer sex av Plaza Kvinna finns ett reportage om riksdagsledamöternas inställning till kvotering, exempelvis på grund av kön eller etnisk bakgrund. Jag är en av tre "kvoteringskritiska" moderater som citeras i artikeln: "Jag tror alltid att kvotering motverkar sitt syfte. Det pekar bara ut den grupp som skall kvoteras och talar om för omgivningen att dessa inte skulle klara sig på egna meriter utan kvotering".

De andra kritiska moderaterna är Anna König Jerlmyr, som säger: "Kvotering bygger på ett kollektivt synsätt där en grupp premieras före en annan". Lars Hjälmered vill enligt artikeln till och med överväga att straffa den som kvoterar: Duglighet skall gälla. Och diskriminering straffas hårt." Det känns bra att en majoritet av såväl moderaterna som politikerna inom Alliansen enligt artikeln är emot kvotering, även om och annan tydligen obegripligt nog stödjer kvotering. Kvotering är en återvändsgränd som gör mer skada än nytta.

Plaza Kvinna frågade också om jag testat droger - svaret är nej (jag kan stolt meddela att jag inte ens tagit ett enda bloss på en cigarett!). En annan fråga i artikeln är inställningen till monarkin. En knepig fråga - principiellt kan man ju fundera över det där med att ärva en post, det känns ju inte särskilt demokratiskt. Men när man sedan inser vad kungahuset betyder för Sverige och svenskt näringsliv, och vilken engagerad kungafamilj vi har, så känns det helt självklart att försvara monarkin. Jag har därför som sagt till och med gått med i riksdagens rojalistiska nätverk!



2007-05-16 Debattinlägg om företagsklimatet i Mark

Jag har idag en debattartikel i Markbladet tillsammans med Margareta Löfgren, moderat kommunalråd, och Sven-Olof Carlsson, region- och kommunpolitiker, med anledning av det dåliga resultatet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Markmoderaterna har en mängd förslag om hur företagsklimatet kan bli bättre, och det var också en av våra viktiga valfrågor!

Läs även tidigare inlägg i detta ämne på bloggen den 9 maj!




2007-05-16 Vad tycker egentligen sossarna om jobbskatteavdraget?

Ända sedan regeringen införde jobbskatteavdraget som sänker skatten rejält för vanliga löntagare så har (s) varit emot detta. Man har påstått att det varit "orättvist" och "gynnat höginkomsttagarna". Så sent som i budgetmotionen som (s) presenterade häromveckan vill (s) ta bort jobbskatteavdraget.

Samtidigt gick (s)-ledaren Mona Sahlin ut i veckan och meddelade att jobbskatteavdraget nog inte kan tas bort för att "det gynnar låginkomsttagarna". Man börjar ju undra vad (s) egentligen tycker, och famförallt vad de egentligen vill?

Jobbskatteavdraget har givit många LO-medlemmar den största inkomstförstärkningen på kanske 15 år, och därför bör givetvis jobbskatteavdraget förbättras ytterligare i stället för att avskaffas. Det kan inte vara rimligt att skatten är den allra största utgiften för de lågavlönade!



2007-05-15 Fler LO-fack tappar medlemmar

Totalt har LO-facken tappat ca 27.000 av totalt ca 2 miljoner medlemmar under årets första fyra månader. Kanske låter det mycket, men det ändå bara knappt 1,5% av medlemmarna som lämnat facket. Flera LO-förbund ger regeringen och den höjda avgiften till a-kassan skulden för medlemstappet. Denna förklaring kan man dock fundera över, och det gjorde jag på bloggen redan den 12/5, vad gällde Byggnads. Det mesta jag skrev där gäller även många andra LO-förbund.

I stort sett alla yrkesverksamma LO-medlemmar har fått full kompensation och mer därtill för både höjd a-kasseavgift och slopat avdrag för fackföreningsavgiften genom sänkt skatt. De har tjänat på regeringens politik och har givetvis råd att vara kvar som medlemmar om de tycker det är värt avgiften.

Hade jag varit LO-medlem och röstat borgerligt i senaste valet hade jag nog också allvarligt övervägt att lämna facket. Inte på grund av avgiften i sig utan för att jag tycker att LO-ledningen motarbetar sina egna medlemmars intressen genom att så blint stödja oppositionen, och skänka en del av medlemsavgifterna till (s). Som man bäddar får man ligga. Det gäller även LO. Att skylla ifrån sig på regeringen är bekvämt men en smula fegt.



2007-05-15 Det ljusnar även för ungdomarna!

Dagens statistik från SCB över arbetslösheten bekräftar på flera sätt den oerhört postitiva utvecklingen på arbetsmarknaden. Allra mest positivt är nog ändå detta citat från SCB:s hemsida:

"Starkaste sysselsättningsökningen för ungdomar på decennier. Under första kvartalet 2007 ökade antalet sysselsatta ungdomar i åldern 16-24 år med 44 000 jämfört med första kvartalet 2006. Det var den största sysselsättningsökningen för ungdomar sedan 1987."

Jag har de senaste dagarna på bloggen berättat att:
- arbetslösheten sjunker i hela landet (10/5)
- utvecklingen är extra god i Sjuhärad, både totalt och bland ungdomar (11/5) samt att
- nystartsjobben har blivit en succe (9/5).
Och nu minskar alltså ungdomsarbetslösheten också - i rekordfart!

Det borde vara svårt även för våra politiska motståndade att hitta någon annan förklaring till detta än att regeringens politik verkar fungera alldeles utmärkt. Politiken förstärker effekterna av den starka konjunkturen, precis som det var tänkt! Det är soluppgång på den svenska arbetsmarknaden efter en lång mörk natt.....



2007-05-14 Sverige är kanske inte bäst på allt?

Resultatet i Melodifestivalen lämnar ingen svensk kvällstidning oberörd. "Festivalen är död" förkunnar en tidning. Ett land från östra delen av Europa hade den dåliga smaken att vinna. Och bara Sveriges grannländer förstod storheten i det svenska bidraget (OK, jag erkänner gärna att även jag tyckte The Ark var bäst!).

Bakom kritiken mot den stora östdominansen finns en lite nedlåtande stil mot länderna i öst, och ett alldeles vanligt storhetsvansinne när det gäller den svenska förträffligheten. Men Sverige har vare sig världens bästa sjukvård, världens bästa skola eller tydligen ens världens bästa musik. (Däremot världens högsta skatter.....)

Omröstningen tyckte jag faktiskt erbjöd en del riktiga glädjeämnen. Länderna i det gamla Jugoslavien som för bara 10-15 år sedan låg i krig med varandra gav nu varandra sina allra högsta poäng. Och Estland gav Ryssland sin maxpoäng - trots det höga tonfallet mellan länderna om statyn i Tallin. Musiken kan faktiskt skapa förbrödring mellan länder!

Förresten - alla som gnäller över att östländerna röstar på varandra - vilka länder gav sina höga poäng till Sverige? Jo, Island, Norge, Danmark och Finland! Sverige återgäldade detta genom att ge 12 poäng till - ja just det, Finland! Serbiens vinnarlåt tycker jag personligen var synnerligen trist. Men det tyckte tydligen inte de svenskar som röstade - för Sverige gav också hög poäng till just Serbien. Lite svårt då att gnälla på att även andra länder i Serbiens närhet gav vinnarlåten sina röster.....

Melodifestivalen var ett bevis på att många länder i Öst har en stolthet och just nu utvecklas till att bli en del av det moderna Europa. Det är trots allt viktigare än att Sverige får kvala till melodifestivalen 2008.



2007-05-14 Mer fakta om Svenska Spel....

Borås Tidning ägnar dagens ledare åt Svenska Spel och vill se konkurrens på spelmarknaden. BT konstaterar att Svenska Spel tjänade 4,8 miljarder förra året. Av detta gick endast några få procent till åtgärder mot spelmissbruk. 25% av vinsten gick till bidrag till barn- och ungdomsverksamhet, medan 75% gick direkt till statens kassakista.

BT berättar också en sak som var helt ny för mig - Svenska Spel har just börjar etablera verksamhet i Litauen i samarbete med ett lokalt spelbolag. Samtidigt vill Svenska Spel alltså stänga ute alla utländska spelbolag från den svenska marknaden......

Det är som BT konstaterar - "dubbelmoralen når därmed nya nivåer"!



2007-05-13 Spelmonopolet sjunger på sista versen?

Inför valet presenterade jag mina vallöften, dvs de frågor jag lovade att särskilt driva i riksdagen om jag blev invald. En av dessa löften av att verka för att avskaffa det svenska spelmonopolet.

Staten har idag via Svenska Spel/ATG monopol på spel i olika former. Ingen har dock kunnat visa att Svenska spel på något sätt skulle ta mer sociala hänsyn än andra spelbolag.

Inte heller ger man mer av insatserna tillbaka som vinster till spelarna. Tvärtom! Trisslotterna ger enligt uppgift mindre än 50% tillbaka till spelarna medan exempelvis utländska spelbolaget Ladbrokes ger ca 90% av insatserna tillbaka till spelarna som vinster. Relationerna är tydligen likartade även i Lotto.

Min moderate riksdagskollega, Tomas Tobé, presenterade i april en utredning som visar att Svenska Spel medvetet valt att placera sina vinstmaskiner Jack Vegas på ställen lokaliserade i områden med låga inkomster och större sociala problem. Detta av rent affärsmässiga skäl. Att Svenska spel också använder alltmer aggressiv reklam är väl denna bild (hämtad från Tobés blogg) ett bra exempel på. Till detta kommer alla allt snabbare onlinespel och spel via mobiltelefon. Ingen kan påstå att Svenska Spel predikar måttfullhet, tvärtom handlar allt om att öka spelandet och vinsten för bolaget. På vilket sätt man skulle ta ett större samhällsansvar än andra spelbolag kan jag inte förstå.

Lite kul är det ändå att sedan Tomas Tobé drog igång debatten om Svenska Spels marknadsföring verkar bolaget nu ha försett sina annonser med en liten pratbubbla i en hörnet där det står "Spela lagom". Ett rent sammanträffande?

Redan idag bedrivs ca 80% av spelet på Internet av utländska bolag, som därmed slipper skatta för vinsten i Sverige, och står helt utanför svensk kontroll. Både skatteintänkter och arbetstillfällen hamnar utanför landet. Det är också mycket tveksamt om den svenska lotterilagen verkligen är förenlig med EG-rätten. En annan sak som jag hörde häromdagen är att svenska tidningar inte ens får lov att presentera odds på utländska spel. Om detta stämmer känns det som ett hot mot både tryckfriheten och det fria ordet.

I går meddelade Centerpartiet via Annika Qarlsson (som förresten sitter i arbetsmarknadsutskottet tillsammans med bland annat mig själv och Tomas Tobé) att Centern nu också är för att avskaffa spelmonopolet i Sverige. Det bör innebära att Alliansen bör kunna enas om en lösning som släpper loss konkurrensen på spelmarknaden, kanske kombinerat med någon form av licensiering och tillsyn av spelbolagen. Det rör på sig!



2007-05-12 The Ark har kanske hittat segerreceptet?

Inför kvällens stora musikdrabbning bör The Arks chanser vara goda. Ett vinnande koncept kan aldrig vara fel! Om man lyssnar på inledningen till "The worrying kind" och jämför med inledningen till - ja just det, "Waterloo" som Abba segrade med i Brighton 1974! - så upptäcker man snabbt att det faktiskt låter precis likadant! Kunde introt leda till seger 1973 så går det kanske bra i år också....

(Och bara lugn - det är faktiskt tillåtet att stjäla fyra takter!)

Gör testet själv - gräv fram din gamla svarta Vinyl med ABBA:s Waterloo, försök få igång den gistna gamla vinylspelaren (som säkert står undanstoppad på vinden) och jämför själv! Tekniken må ha förändrats, men introt till de två låtarna är faktiskt detsamma! 



2007-05-12 Varför lämnar medlemmarna Byggnads?

Byggnads har tappat flera tusen medlemmar hittills i år, och skyller detta på den höjda avgiften till a-kassan. Lite märkligt kan man tycka - Byggnads har tappat 20% av sina medlemmar på 20 år och årets medlemstapp verkar mest vara en fortsättning på den utvecklingen. Byggnads kanske borde söka förklaringen på annat håll?

De flesta av Byggnads medlemmar har fått full effekt av jobbskatteavdraget, och det betyder mycket mer extra pengar i plånboken än vad man får betala i höjd avgift till a-kassan. Man har definitivt råd att vara med i facket om man tycker att det är värt pengarna. Tänk om det helt enkelt är så - hemska tanke - att man inte upplever att Byggnads erbjuder tillräckligt mycket för medlemsavgiften?

En sak jag själv hört från många byggnadsarbetare är en stor ilska över de upp 6.000 kronor per år som man tvingas betala i granskningsavgift och som man inte tycker man får något för. När det nu finns en dom som förbjuder uttag av denna avgift från oorganiserade är det ju inte omöjligt att tänka sig att en del lämnar facket för att slippa denna avgift, som ju för övrigt är högre än avgiften till a-kassan.

En annan tänkbar orsak är att byggnadsarbetare som har röstat på Alliansen i valet kanske tycker att Byggnads hårda angrepp mot regeringen motiverar ett utträde. Man har själv sett att man tjänar på den nya regeringens politik, och tycker då kanske inte det känns så bra att ens eget fack angriper den regering man själv röstat fram?

Jag har själv hållit anförande i riksdagen där jag talat för den svenska modellen med kollektivavtalslösningar mellan starka parter på arbetsmarknaden i stället för lagstiftning om löner och arbetsvillkor. Om de fackliga organisationerna inte lyckas behålla sina medlemmar urholkar det den svenska kollektivavtalsmodellen. Det är nog fler fackliga organisationer än Byggnads som behöver ta en funderare på hur man får medlemmarna att stanna kvar.

Mitt råd är tydligt: Kapa banden till socialdemokraterna. Låt medlemmarnas bästa komma i första hand i stället för att låta partipolitiska intressen styra.



2007-05-12 Sprid kunskap om kommunismens offer!

Demoskop har gjort en undersökning bland svenska ungdomar om deras kunskaper om kommunismen. Undersökningens resultat är skrämmande och visar på en kunskapsnivå som är så låg att den närmast är obefintlig. 95% av de tillfrågade kände till Auschwitz – men 90% kände inte till Gulag! Många ungdomar tror att kommunismens brott mot mänskligheten orsakat färre än en miljon döda, och många tror inte att dessa brott krävt några dödsoffer alls. I själva verket handlar det om minst hundra miljoner döda!

Undersökningen sammanfattas i en utmärkt debattartikel i Dagens Nyheter, skriven av de två personer som grundat organisationen Upplysning Om Kommunismen. På organisationens hemsida kan man ta del av hela undersökningen.

Många ungdomar verkar idag tycka att kommunism är lite kul, man går omkring med Che Guevara på T-shirtarna och kommunistsymboler på kläderna - utan att fundera närmare över att man på detta sätt hyllar en politisk inriktning som ägnat sig åt massmord. För egen del har jag i mitt tidigare uppdrag som kommunpolitiker lagt stor kraft på att försöka öka kunskapen bland eleverna i min hemkommun Mark om kommunismens brott. Jag skrev tillsammans med en partikollega en motion till kommunfullmäktige för några år sedan om att skolorna i vår kommun borde ha en särskild minnesdag varje år om kommunismens offer för att öka kunskapen om detta. Motionen antogs, och om allt fungerar kommer skolorna i Mark för första gången att anordna en sådan dag i oktober i år.

Bilderna: Lägerbilder och vakttorn från "arbetslägret" Gulag i Sovjetunionen. Bilden från massgraven är också från Gulag.



2007-05-11 Rekordmånga nya jobb i Sjuhärad!

Borås Tidning redovisar idag siffrorna över antalet nya jobb i Sjuhärad. Det är en mycket trevlig läsning! Antalet nya jobb som kommit in till arbetsförmedlingarna den senaste månaden ligger väldigt långt över antalet samma månad förra året. Borås Tidning skriver: "Det är så att det nästan krävs solglasögon för att kunna läsa den strålande statistiken".

Mest glädjande är kanske att ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fem år i alla Sjuhäradskommunerna. Mindre glädjande är att en liten grupp ungdomar nu varit utanför arbetsmarknaden så länge att de klassas som långtids- arbetslösa. Här kommer regeringens politik att ha stor betydelse. En bra sammanfattning av denna nya politik finns i en debattartikel i Borås Tidning idag, undertecknad av min moderate riksdagskollega Ulf Sjösten och arbetsmarknads- minister Sven-Otto Littorin.



(Bilden hämtad från Borås Tidning idag, sidan 5)



2007-05-11 Intervjuad i Radio Sjuhärad om skattereglerna inom idrotten

Jag har blivit intervjuad i Radio Sjuhärad med anledning av att Elfsborgs styrelse kommer att uppvakta ansvariga ministrar för att försöka förändra skattereglerna inom idrottssektorn.

Bakgrunden är att många idrottsmän har mycket höga inkomster under några få år. I andra länder, tex Norge och Danmark, gäller mer generösa skatteregler för idrottsmän än i Sverige. Det driver tex bort många duktiga fotbollsspelare från Sverige, och vi går då miste om både deras kunnande och deras skattepengar. Detta är givetvis ett stort problem, inte bara för de berörda idrottsklubbarna utan också för samhället. Idrotten, och särskilt de stora lagsporterna, är idag en omfattande näringsverksamhet som skapar mängder av arbetstillfällen och därmed också skatteintäkter för samhället. Allt som kan skapa goda förutsättningar för denna "underhållningsbransch" är värdefullt!

Riksdagens skatteutskott har uttalat sig positivt om att införa något slags idrottskonto där man kunde sätta av en del av pengarna för att sprida inkomsterna över flera år. Det skulle kunna fungera ungefär som dagens skogskonto, där man kan skatta av pengar för såld skog under en följd av år. Det finns en utredning som arbetar med denna fråga, och det är bara att hoppas att det skall gå att hitta en lösning som inte ligger alltför långt fram i tiden.

Ett idrottskonto löser däremot bara en del av problemet. I längden kan inte Sverige ha mycket högre skatter än resten av Europa, för då kommer vi att driva bort kunskap och kompetens från vårt land i vilket fall. Inte bara duktiga fotbollsspelare utan även uppfinnare, forskare, entreprenörer och företagare. I intervjun påpekade jag just att effekterna av höga skatter kanske syns särskilt tydligt just när det gäller framgångsrika idrottsmän. Jag hoppas att det också kan leda till en djupare diskussion och förståelse för hur mycket de höga skatterna skadar Sverige även på andra områden.



2007-05-11 Norrlandsoperan har för mycket pengar

Norrlandsoperan har för stor budget! Häromdagen betalade man 10.000 kronor av skattebetalarnas pengar (!) för att få se en spansk kvinnlig "performanceartist" kissa på golvet på operan. Men inte nog med detta, Expressen kan idag berätta att en annan "konstnär" samlade upp kisset i en burk och dessutom tog sig ett smakprov. Allt inför intresserade journalister......

Egentligen borde väl eländet tigas ihjäl i stället för att uppmärksammas. Men jag tycker faktiskt att det var lite dyrt! Den som vill kan få se min hund kissa på gräsmattan för en hundring. Och en färsk hundskit säljer jag gärna till Norrlandsoperan för en tusenlapp om de har pengar över. Då ingår leverans i en svart påse. Rena fyndet!



2007-05-10 Kloka ord från Mats Odell (kd)

Försäljningen av den stora aktieposten i TeliaSonera var lyckad. Prislappen för ekonomisk rådgivning och transaktion blev inte mer än 10,8 mkr. Varför ska staten binda pengar i produktion av sprit, telekom, bank ­och kontorsuthyrning när de kan användas till välfärd? skriver finans­marknadsminister Mats Odell (kd) i en mycket läsvärd artikel i dag i Svenska Dagbladet!

Tidigare inlägg på bloggen om försäljning av aktier i statliga bolag hittar du den 22 februari, 25 mars och 26 april.



2007-05-10 Jag tänker inte bikta mig i medias generösa biktstol!

Har du knarkat? Har du fuskat med avdrag i deklarationen? Röker du? Tror du på Gud? Har du kört bil berusad? Har du fuskat med TV-licensen? Har du råkat ut för sexuella trakasserier i Riksdagen?

Detta är exempel på frågor som vi riksdagsledamöter fått från olika journalister det senaste halvåret. Man förväntar sig alltså att vi skall lämna våra bekännelser om sådana känsliga frågor direkt till media, och undertecknat med eget namn. Allt för att sedan riskera att bli uthängda på förstasidan i lämplig tidning med foto och allt....

Personligen tycker jag det är ganska lustigt att vissa riksdagsledamöter är så godtrogna att de går på detta. De vet ju hur media jobbar för att försöka skapa skandaler. Själv brukar jag svara på de flesta enkäter som rör politiska frågor eller samhällsfrågor. Däremot har jag ingen som helst lust att diskutera mitt privatliv offentligt. Där går gränsen! Det privata som jag kan tänka mig att bjuda på gör jag på denna blogg. Att media sedan ibland hämtar uppgifter därifrån har jag givetvis inget emot.

Men OK då. Ett personligt besked kan ni få eftersom detta diskuteras så intensivt just nu. Jag har aldrig testat narkotika, och har ingen som helst tanke på att göra det heller. Och jag tycker för övrigt inte att lagen skall ändras så att det blir lagligt att använda narkotika.



2007-05-10 Arbetslösheten minskar i rekordfart!

Arbetslösheten fortsätter minska i allt snabbare takt, och de lediga jobben strömmar till i rekordfart!

I slutet april var 166 000 öppet arbetslösa, motsvarande 3,7 procent av arbetskraften. I absoluta tal är det 38 000 färre än i april förra året. Personer i program med aktivitetsstöd har samtidigt minskat med 45 000 personer. Det betyder att den totala arbetslösheten minskar med 83.000 personer på ett år! Arbetslösheten minskar i alla län och i alla åldrar. Antalet lediga jobb som anmäldes till arbetsförmedlingarna uppgick i april till 77 000, vilket är 31 000 fler än för ett år sedan.

Antalet nya inskrivna vid arbetsförmedlingarna har också minskat till 30 000 under april, vilket är 7 000 färre än april i fjol. Det är den lägsta månadssiffran på 15 år, säger AMS-chefen Bo Bylund.

Antalet anställda i olika former av arbete med stöd, till exempel funktionshindrade med lönebidrag, var 101 000 personer eller 2,2 procent. Det innebär en ökning med 2 000 jämfört med samma månad i fjol. Detta är helt i linje med regeringens politik - åtgärder och stöd till arbetslösa som står längst från arbetsmarknaden prioriteras särskilt. Här har regeringen skjutit till extra resurser.



2007-05-10 Artikel i Kommunalarbetaren

Även en moderat riksdagsledamot kan faktiskt få in en debattartikel i Kommunals tidning Kommunalarbetaren. Vissserligen rejält beskuren, men ändå! (Den urpsrungliga längre artikeln kan du läsa här!).

Det är viktigt att inte minst LO:s medlemmar får argument från båda håll - (s) och (v) skall aldrig få monopol på "sanningen"! Jag kommer att fortsätta att skriva debattinlägg i alla olika fackliga tidskrifter, och berätta hur Alliansens politik stärker LO-medlemmarnas ekonomi genom lägre skatter och hur vår politik samtidigt minskar arbetslösheten! Jag kommer också att försöka sprida kunskap om moderaternas fackliga nätverk, där jag ju är ansvarig kontaktperson.



2007-05-09 I Pellby(s) Mark rasar företagsklimatet.....till en bottenplacering!

2007 backade Marks kommun kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Mark rasar nu 17 placeringar till en bottenplacering bland Sveriges kommuner - plats 192, den sämsta placeringen någonsin. Det är en oroväckande fortsättning på en mångårig trist utveckling där kommunen backat lite varje år.

Pelle Pellby (s) (då oppositionsråd, numera kommunstyrelsens ordförande) gick förra året till frontalangrepp mot mig, och skrev bland annat så här i en artikel med anledning av förra årets mätning:

I Ericsons (m)ark rasar företagsklimatet
Det borgerligt styrda Marks kommun blir allt sämre placerat i svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är bekymmersamt. Marks kommun behöver företagare som trivs och uppfattar det lokala företagsklimatet som gott och bra. Marks kommun behöver företag som är lönsamma och som kan och vill växa och utvecklas i vår kommun. Då blir det också fler jobb... //...Moderaten Jan Ericson försöker i sin tidigare insändare att skjuta över misslyckandet när det gäller det lokala företagsklimatet på socialdemokraterna i Mark och hävdar att socialdemokraterna inte är trovärdiga när gäller företagsklimatet. Ericsons inlägg mot socialdemokraterna är mer ett uttryck för Ericsons rent personliga frustration över sitt eget misslyckande med det lokala företagsklimatet i Marks kommun. Moderaten Ericsson är ju som en av de ansvariga i det borgerligt styrda Mark också ansvarig för den förda politiken. Ericson gör istället det han brukar göra när han misslyckas, försöker skjuta över sitt eget misslyckande på socialdemokraterna. Enkelt för Ericson men inte särskilt trovärdigt. Det räcker inte med att gnälla över vad andra gör och inte gör, Ericson måste själv försöka bidra på ett mer konstruktivt sätt och sluta gnälla."
(hela artikeln kan du läsa här!)

Vad var det då jag "gnällde över" i min artikel? Ja, ni kan ju själva läsa min första artikel 2006 om företagsklimatet och min senare replik till Pellby på hans artikel. Mitt budskap var att några olyckliga "affärer" ( där vi moderater förgäves försökte driva en annan linje) var en viktig orsak till den negativa utvecklingen. Men också att vi måste ta den trista utvecklingen på allvar, och att den tidigare borgerliga majoriteten därför tog ett antal viktiga beslut under hösten 2006, beslut som (s) delvis röstade emot! Moderaterna i Mark gick också till val 2006 på ett mycket omfattande tillväxtprogram för ett bättre företagsklimat i Marks kommun. Hade detta varit genomfört nu hade Marks kommun sluppit rasa ytterligare 17 platser till en bottenplats bland de svenska kommunerna i 2007 års mätning......

I Pellby(s) Mark rasar alltså företagsklimatet mer än någonsin. Undrar just vad kommunalrådet Pellby tänker skylla på nu när han själv är högste ansvarig politiker? Och framförallt - vad tänker han själv göra åt saken?



2007-05-09 Sjuk debatt - men klockan 16.00 ger vi vården en nystart!

Om en stund slutar riksdagens debatt om avskaffandet av stopplagen som försvårat drift av sjukvård i annan regi än den offentliga. I stället inför regeringen nu en "startlag", som underlättar alternativ drift, kreativitet och utveckling av svensk sjukvård! Påståendet från oppositionen att alternativ drift av skattefinansierade sjukhus skulle göra att vinstintresset går före patienternas behov faller platt när man bor i Västra Götaland. Här ökar köerna inom den offentliga vården och man uppfyller inte vårdgarantin. Samtidigt går Västra Götalandsregionen med nära en miljard i vinst!

Det verkar alltså inte som om offentlig drift av sjukhus skyddar mot höga vinster kombinerat med långa köer. Inget kan bli sämre av att släppa in fler alternativ! Den nya lagen kommer att förbättra tillgängligheten i vården, effektivisera verksamheten och korta köerna. I övrigt kommer inte patienterna att märka vem som driver sjukhuset - skattepengarna betalar vården precis som tidigare.

24 av 28 remissinstanser är positiva till regeringens förslag, däribland flera fackliga organisationer. Endast ett enda landsting har sagt nej. Regeringens politik i denna fråga har ett starkt stöd. Det skall verkligen bli ett nöje att trycka på JA-knappen vid voteringen klockan 16.00 i eftermiddag. För en nystart för svensk sjukvård!



2007-05-09 Kanske läge att fira Europadagen även i Sverige?

I dag firas Europadagen över hela Europa. EU har blivit populärare bland svenskarna, och en stor majoritet vill att Sverige stannar kvar som medlem. Fortfarande är ändå många svenskar skeptiska till EU:s klåfingrighet och pengaslöseri. Själv tror jag att en kraftigt ökande aktivitet inte minst från riksdagsledamöterna när det gäller EU-frågorna är enda sättet att öka svenskarnas förtroende för EU och för EU:s möjligheter att göra Europa bättre.

En vacker dag kanske även svenska folket börjar fira Europadagen på allvar?

Om du inte har helt klart för dig hur rollfördelningen är mellan EU och Sveriegs riksdag så finns det bra information om detta på riksdagens hemsida.



2007-05-09 Succé för nystartsjobben!

Per den 4 maj hade hela 6.820 långtidsarbetslösa fått ett nystartsjobb! Bara under vecka 18 tillkom 821 stycken. Detta visar att regeringens politik fungerar, och att nystartsjobben faktiskt ger långtidsarbetslösa riktiga jobb!

Vi har även tittat lite på exemplet i LO-tidningen med mannen som fick ett toppjobb som nystartsjobb, med en lön på 68.000 kronor. Nystartsjobben är till för alla, och även en långtidsarbetslös chef kan behöva en ny chans. Den skatt som samhället får in på denna höga lön är mycket högre än den arbetsgivaravgift som staten går miste om. Det betyder att staten tjänar på nystartsjobbet i vilket fall, samtidigt som en person slipper vara arbetslös och företaget hittat den nyckelperson man anser sig behöva. Påstående från (s) att dessa högavlönade ändå skulle få ett jobb stämmer ju inte - själva villkoret för att man skall få ett nystartsjobb är ju just att man varit långtidsarbetslös!

Det finns ingen anledning att förändra dessa regler, och antalet nystartsjobb med mycket höga löner kommer sannnolikt att vara mycket begränsat. Genomsnittslönen i nystartsjobben har för övrigt oftast visat sig ligga mellan 19.000 och 23.000 kronor per månad.



2007-05-08 Fredsplikt eller lyxstrejk?

Ett av argumenten för att värna den svenska modellen med kollektivavtal på arbetsmarknaden brukar vara att dessa skapar arbetsfred, eftersom fredsplikt råder när parterna träffat avtal. När gruvarbetare på flera anläggningar i Norrbotten går ut i vild strejk för att man inte är nöjd med den lönehöjning facket förhandlat fram så saboterar man hela tanken med kollektivavtalsmodellen. Strejken kan också bli kostsam för de strejkande, eftersom arbetsgivaren - statliga LKAB - antagligen har rätt att kräva skadestånd av de strejkande, eller till och med att avskeda dem.

Förresten kan man fundera över gruvarbetarnas krav på 4.000 mer i månaden (!) i stället för de drygt 800 kronor som facket förhandlat fram. Särskilt när man av SCB:s statistik ser att medianlönen för en gruvarbetare redan idag är 162;-/timme, vilket motsvarar över 28.000 kronor per månad. De har också i år fått full effekt av det nya jobbskatteavdraget som ger en skatteminskning på ca 900 kronor per månad.

Gruvarbetarnas krav måste framstå som något märkliga för Kommunals medlemmar som ibland får klara sig på hälften av en gruvarbetarlön.....men som inte går ut i vilda strejker för det.



2007-05-08 Allians för Sverige varumärkesskyddad!

I eftermiddags hade Allianspartierna i riksdagen gemensamt gruppmöte. De fyra partiledarna och de fyra partisekreterarna berättade då om arbetet för att uppfylla alla Alliansens vallöften och konstaterade att det fungerat mycket bra hittills. Man diskuterade också hur det framtida samarbetet mellan partierna kan utvecklas ytterligare.

Mötet avslutades med en liten överraskning till de fyra partiledarna. De fick var sitt inramat bevis på att beteckningen "Allians för Sverige" numera är ett skyddat varumärke hos Patent- och Registreringsverket!



2007-05-07 Fantastisk match - men snöplig poängförlust

Elfsborg spelade långa stunder ut Djurgården fullständigt dagens allsvenska match på Borås Arena. Det var en fröjd att se! Trots detta slutade matchen märkligt nog 2-2, och det skall Djurgården verkligen vara tacksamma för. Samtidigt måste man ge beröm till Djurgårdsspelarna som aldrig gav upp.

Dagens match måste vara en av de absolut bästa hittills i år i allsvenskan! Efter att ha sett Elfsborgs bländande fina spel idag sticker jag ut hakan och tror stenhårt på nytt SM-guld i år igen. Fortsätter laget spela så här bra har jag svårt att se hur något lag i längden skall stoppa Elfsborg. Elfsborg är nu det enda obesegrade laget i årets allsvenska, och trots att fyra av fem matcher slutat oavgjort är man bara en poäng från allsvensk ledning.

I dag blev man också lite nostalgisk. Förra matchen hemma mot Djurgården vet vi vad som hände - seger och allsvenskt guld. Dagen till ära har jag gjort ett litet bildspel av några av de foton jag tog den där magiska guldkvällen förra hösten.....titta och njut.....

För övrigt kan jag meddela att moderaternas partisekreterare Per Schlingmann idag passade på att besöka sin tidigare hemstad Borås, och att se dagens match. Han är för övrigt en av medlemmarna i Riksdagsguliganerna!



2007-05-06 Grattis Frankrike!

Lika lite som svenskarna i höstas, lika lite ville det franska folket se en socialist som högste politiker i landet. Valdeltagandet i presidentvalet blev rekordhögt, och allt tyder på att Nicolas Sarkozy, som representerar högern och den borgerliga sidan vinner presidentvalet stort före socialisternas representant Ségolène Royal. Preliminärt med siffrorna 53% mot 47%.

Det hjälpte inte att Royal tog till lägsta möjliga argumentationsnivå i slutet av valrörelsen och varnade folk för att rösta på Sarkozy eftersom hon förutsåg "kravaller" och "upplopp" om han skulle vinna. Att skrämma väljarna med oroligheter för att få dem att rösta på en annan kandidat än den de tänkt sig är inte särskilt demokratiskt.....däremot kan det lätt bli självuppfyllande. Men rätt presidentkandidat vann till sist. Det är bra för Frankrike, bra för Europa och bra för EU.

Grattis Frankrike!



2007-05-06 Efterlängtat stöd till brottsoffer

I dagarna har en ny internetportal kommit igång på allvar, för att stötta brottsoffer och tipsa om hur man kan få hjälp. Adressen är brottsofferportalen.se. Ansvarig för den nya portalen är Brottsoffermyndigheten.

Som tidigare ordförande i Brottsförebyggande rådet i Mark blir jag mycket glad över denna nya hjälp till brottsoffren. Jag hoppas att den blir till hjälp för många, men också att så få som möjligt kommer att behöva den......



2007-05-06 Blandade signaler

Demoskops opinionsundersökning häromdagen gav också blandade signaler. Undersökningen visar fortfarande stort försprång för oppositionen. Samtidigt ligger moderaterna kvar långt över valresultatet med hela 29,5%.

Moderata ministrar symboliserar allt det som vänsteroppositionen skjuter in sig på, både a-kasseförändringarna och de sänkta skatterna. Trots detta har alltså moderaternas stöd ökat rejält sedan valet enligt flera opinionsinstitut. Min slutsats är att det knappast är regeringspolitiken som skapat den samlade vänsterns försprång i mätningarna.

Jag tror det är några faktorer som skapat uppgången för (s). Dels har man blivit av med Göran Persson. Bara det är värt flera procentenheter. Sedan har inte (s) presenterat några egna förslag, vilket ger alla möjlighet att tolka in lite vad de vill i oppositionens politik. Få har också märkt hur väldigt oeniga (s), (v) och (mp) är. (s) och LO:s överdrivna beskrivning av förändringarna i a-kassan har dessutom mobiliserat en del soffliggare som just nu säger att de skulle rösta på (s). Ovanpå detta har (fp) tagit mycket stryk av dataskandalen och Lejonborgs avgång, och (kd) lider av att vårdnadsbidraget ännu inte införts. Båda dessa partier verkar ha tappat väljare till (s).

När Mona Sahlin inte är spännande längre, när (s) måste börja tala om vad de själva vill göra, och soffliggarna är tillbaka på sofflocket kommer (s) att tappa väljarstöd. När människor ser hur den nya politiken faktiskt ger positiv effekt på artbetslösheten och mer i plånboken inte minst för LO:s medlemmar kommer regeringen att bli populärare. När (fp) dessutom kan lägga dataskandalen bakom sig och välja ny partiledare, och vi inför vårdnadsbidraget som är lite av (kd):s hjärtefråga så kommer nog dessa partier att ta tillbaka väöljare från (s).

Den enda viktiga mätningen är faktiskt i september 2010!



2007-05-05 Det finns inget regeringsförslag om höjd bensinskatt!
Uppdaterad 6/5

Efter något dygns dataavbrott är nu hemsidan igång igen. Jag kastar mig rakt ut i debatten om bensinskatten som startat på nytt i kölvattnet av FN:s senaste klimatrapport. Finansminister Anders Borg (m) beskylls nu för att "vilja höja bensinskatten", vilket inte alls stämmer med det han sagt såvitt jag vet. Däremot har han sagt att vi behöver en rejäl översyn av energibeskatt- ningen för att koppla energiskatterna mer till utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid, allt för att skatten skall påverka människors beteende mer än idag. Det betyder ju inte automatiskt skattehöjningar - det kan ju lika gärna handla om skattesänkningar på miljövänlig energi.

Personligen ser jag fördelar med en rejäl översyn av framtidens energibeskattning. Det skulle ju till exempel faktiskt kunna sänka elskatterna under förutsättning att elen produceras genom kärnkraft eller vattenkraft som ju inte ger några koldioxidutsläpp. En översyn skulle också kunna öppna för avskaffad fordonsskatt och att man i stället beskattar bränslet. Kanske är det dags för en lindrigare beskattning av miljövänligt bränsle? Kanske skulle man också kunna komma bort från systemet med moms på punktskatterna? En översyn av om dagens avdragsrätt för resor till arbetet är tillräckliga för att främja ökad pendling dit jobben finns skulle också vara bra, liksom en analys av hur bensinskatterna påverkar boende i glesbygd.

Det finns mycket man kan fundera över med dagens energibeskattning, och inte minst behövs en rejäl utredning av hur det samlade energiskatteuttaget kan utformas för att verkligen påverka miljön och inte bara göda statskassan. Det behöver däremot inte betyda att de samlade energiskatterna ökar, vi har höga energiskatter redan som det är. Anders Borg har tydligt påpekat i media att han inte förespråkar att höja den totala beskattningen av transportsektorn eller av bilisterna. Senast i en intervju i Borås Tidning 6 maj. En sak är också klar - det finns idag inga som helst förslag om att höja bensinskatten. Tvärtom har ju Alliansregeringen avbrutit den tidigare "gröna skatteväxlingen". Detta verkar många ha glömt, och det är lite konstigt. Om den "gröna skatteväxlingen" fortsatt hade bensinpriset ökat flera kronor extra de kommande åren!

Den som jämför moderat energi- och miljöpolitik med miljöpartiets och vänsterpartiets tillväxtfientliga och bilfientliga politik har nog missat en hel del av diskussionen.....

Läs även söndagsintervjun i Borås Tidning den 6 maj med miljöminister Anderas Carlgren!



2007-05-03 Vinnande markelever på riksdagsbesök!

Riksdagens EU-upplysning anordnade i början av året en tävlig i EU-kunskap. Det var ca 80 gymnasieklasser som deltog i tävlingen. De elva segrande eleverna fick som pris en resa som startade i Stockholm den 2 maj med rundvandring och lunch i riksdagen, besök i riksdagens EU-nämnd, samt träff med EU-ministern. Därefter fortsatte eleverna till Bryssel för att under två dagar bland annat träffa svenska EU-parlamentariker och göra ett studiebesök i EU-parlamentet.

Av de elva elever som vann kom hela sju stycken från Marks Gymnasieskola! Det var Jessica Börjesson, Frida Eckegren, Emma Gullman, Jonatan Hellman, Johanna Johansson, Pontus Löfgren och Maria Redegard. På fotot har vi ställt upp oss för fotografering på trappan till riksdagshusets entré.

Vid lunchen i riksdagen i går deltog jag som värd tillsammans med riksdagens andre vice talman Liselott Hagberg (fp) samt ordföranden i EU-nämnden, Anna Kinberg-Batra (m). Det kändes mycket speciellt att träffa sju elever från min egen hemkommun uppe i riksdagen!

En kul poäng är att det faktiskt var just i Utbildningsnämnden i Mark (som ansvarar för gymnasieskolan) som jag startade min egen politiska bana 1998! Jag har alltid varit stolt över vår fina gymnasieskola, och stoltheten blev inte precis mindre efter detta.....



2007-05-03 Söndagsintervjun på nätet!

Nu finns BT:s söndagsintervju med mig på nätet!































Fackkämpe som går på knock i debatten

"Från Ubbhult till Helgeandsholmen. Jan Ericson har gjort en politisk resa
i snabbfart. Sedan valet i höstas sitter han i riksdagen och har nu hunnit bli
så varm i kläderna att han får föra moderaternas talan i bland annat
arbetsrättsfrågor........."


Hela intervjun hittar du här!



2007-05-03 Uppfriskande morgondebatt

Såg ni morgonens soffdebatt i TV4 angående den 56-åriga kvinnan i Falköping som jobbar 75% men som inte längre får fylla ut med a-kassa resterande 25% om hon inte söker heltidsjobb "i hela landet"? I studion fanns två representanter från mitt utskott - arbetsmarknadsutskottet. Anna König Jerlmyr (m) och Patrik Björk (s).

Reportagen om den deltidsarbetslösa kvinnan började i går, och syftar uppenbarligen till att angripa regeringen för de hårdare a-kassereglerna, där man redan från första dagens arbetslöshet måste vara beredd att pendla eller söka arbete utanför hemorten om detta kan anses skäligt. Men vänta lite nu......det är något som inte stämmer, och det framkom tydligt i morgondebatten idag. De nya reglerna har ju inte börjat gälla ännu! I dag gäller kravet på att söka jobb i hela landet först efter 100 dagars arbetslöshet. Det betyder att kvinnans bekymmer inte har något alls med regeringens nya politik att göra. Tydligen har hon nu varit arbetslös - heltid eller deltid - mer än 100 dagar.

I dagens regelverk finns dock spärrar som säger att man skall göra en skälighetsbedömning, där man tex väger in familjesituation mm. Kvinnan har ett barn som är 9 år, och har dessutom ett deltidsjobb på 75% - då bör det enligt regelverket inte anses skäligt att tvinga henne att flytta till en annan del av landet. Detta var debattörerna från (s) och (m) helt överens om. Däremot kan det kanske vara rimligt att hon är beredd att pendla en liten bit till ett heltidsjobb?

Kravet att redan från första dagen söka jobb över ett större geografiskt område och inom fler yrken än det man tidigare haft gällde fram till 2001. Då infördes regeln att de första 100 arbetsdagarna (dvs ca 5 månader) behöver man bara söka jobb inom sitt eget yrke på sin hemort, och inte ens pendla om det finns lediga jobb i grannorten. Denna regel tänker vi nu ta bort igen från 1 juli och återinföra kravet att söka jobb utan dessa begränsningar. För är det verkligen rimligt att skattebetalarna skall betala ut a-kassa om det finns ett lämpligt jobb på en halvtimmes pendlingsavstånd? Eller om man är ung och utan familj och skulle kunna flytta fem mil för att få ett jobb?

Det finns däremot inga som helst tankar från regeringens sida att förändra reglerna om en samlad skälighetsbedömning, där man tar särskild hänsyn till familjesituation mm. Om just kvinnan i Falköping borde få a-kassa - oavsett de gamla eller nya reglerna - är svårt att avgöra när man inte vet fler detaljer än vad som framgår på TV. Samtidigt kan man ju tycka att arbetsgivaren borde försöka erbjuda kvinnan en heltidstjänst i stället för att försöka få skattebetalarna att stå för 25% av lönen......



2007-05-02 (Kl 24.00) På heder och samvete

Årets deklaration är inlämnad! Inte via SMS, utan i gammal hederlig pappersform, eftersom min deklaration är lite för omfattande för att kunna hanteras elektroniskt. Som tidigare kund- och skattejurist på bank väckte min egen deklaration i år vissa funderingar. Skulle jag göra som vissa riksdagsledamöter och låta bli varje typ av avdrag överhuvudtaget av rädsla för att media skulle misstänkliggöra dessa? Eller skulle jag kunna tillämpa den lag som gäller alla andra och öppet och tydligt yrka avdrag för sådant som rimligen borde få dras av - omkostnader för de uppdrag jag haft i kommun och riksdag, och som jag betalat själv?

För mig är saken solklar - jag har som riksdagsledamot samma rätt att tillämpa skattereglerna som någon annan. Om media inte gillar att riksdagsledmöter gör avdrag i deklarationen så är det media som har problem - inte jag.

Samtidigt är faktiskt reglerna kring politikers deklarationsavdrag ganska oklara. Rimligen bör ändå såväl riksdagsledamöter som lokala politiker kunna göra avdrag för styrkta kostnader som man haft för att kunna göra ett bra uppdrag och hålla kontakten med sina väljare. Detta eftersom det är en typisk "kostnad för intäkternas förvärvande" som det heter på fikonspråk....

Det enda man kan göra är att ärligt och tydligt tala om vad man haft för kostnader, se till att det finns kvitton på allt, och sedan låta skattemyndigheten ta ställning till vad som kan dras av och inte. Så har jag alltså gjort även i år - och fram i höst lär jag få veta hur det gick. Det blir säkert kul för media om något av mina tänkta avdrag underkänns - men det är ju alltid kul att glädja en journalist.....



2007-05-02 Konflikten med Estland skadar Rysslands sak

Efter veckans spända läge kring den estniska regeringens beslut att flytta en rysk staty i Tallinn beslutade i kväll Ryssland att stoppa olje- och kolleveranserna till Estland! Rysslands statliga järnvägar uppgav att "man skall utföra underhållsreperationer på järnvägsförbindelserna till Estland" och Kolexporten stoppas också "för att det saknas godsvagnar".....

Nu spelar kanske detta ingen större roll för Estland - man kan säkert köpa kol och olja från andra länder om man behöver. Däremot är det ännu ett beklämmande bevis på hur Ryssland utnyttjar olika maktmedel som vapen mot sina små grannländer. Hur Ryssland har tänkt sig att detta skulle underlätta de kommande diskussionerna om en rysk oljeledning genom Östersjön har jag svårt att se.

(Bilden: Estlands vapen)



2007-05-02 Som en fotbollsmatch i gärdsgårdsserien....

Gårdagens förstamajdemonstrationer i Sjuhärad samlade inte fler deltagare än vad som normalt besöker en halvdålig fotbollsmatch i de lägre serierna. Med tanke på hur hemskt oppositionen säger att det blivit i Sverige det senaste halvåret så kunde man ju tro att fler ville protestera. Kanske är det ändå så att den vanlige LO-medlemmen trots allt tycker att den nya regeringens politik är riktigt bra?

Det verkar som om (s) på grund av fjolårets usla deltagarantal samlat sina krafter till några få orter i Sjuhärad denna gång för att överhuvudtaget få ihop något folk. I Borås var det enligt BT 360 personer i demonstrationståget (förra året var det 370). I Mark fick man ihop ca 150 personer, och i Svenljunga gick några tiotal personer i tåget. Om det överhuvudtaget förekom några aktiviteter på övriga orter så var det i så fall så diskret att inte ens media upptäckte det.

Trots det extremt låga deltagandet runt om i Sverige får (s) varje år helsidor i tidningarna och långa reportage i TV på första maj. Det är lite svårt att förstå det stora nyhetsvärdet i att en lokal (s)-politiker står och skäller på sina politiska motståndare inför en liten grupp personer som oftast är medlemmar i det egna partiet.....



2007-05-02 Rätt rutet Anna!

Min moderata utskottskollega, Anna König Jerlmyr har idag en mycket bra krönika på politikerbloggen. En krönika som avslöjar LO-bossen Lundby-Wedins syn på arbete, och hennes märkliga åsikt att det inte skall skilja ekonomiskt mellan att arbeta och att låta bli. Rätt rutet Anna!

Min egen kommentar till Wanja Lundby-Wedins märkliga uttalande hittar du på bloggen den 23 april.

Anna König Jerlmyr (m)




2007-05-02 Rimligare opinionssiffror?

Häromdagen ifrågasatte jag rimligheten i Sifos senaste opinionsmätning, där oppositionen hade en mycket stor ledning, trots att så många andra mätningar visar att det går bra för Sverige, att förtroendet för både statsminister och regering är större än på länge, och att hushållen är mer optimistiska både om sin egen och Sveriges ekonomi och tror på lägre arbetslöshet. Det går inte riktigt ihop med så svagt opinionsstöd för regeringen.

Dagens SKOP-mätning känns därför rimligare. Oppositionen leder nu med bara två procentenheter, och Alliansen har tagit in nästan halva försprånget på en månad. Alla Allianspartier ligger mycket nära sina valresultat.

Det skall bli intressant att följa opinionsmätningarna framöver, och inte minst höra experter förklara de stora skillnaderna mellan mätinstituten!



2007-05-01 Äntligen seger i allsvenskan

Elfsborg besegrade i kväll Helsingborg på bortaplan med 1-0, för övrigt samma resultat som man besegrade Helsingborg med i supercupfinalen i mars. Årets första allsvenska seger följde efter tre raka oavgjorda. I den allsvenska tabellen tog Elfsborg nu klivet upp på övre halvan, ett av två än så länge obesegrade lag, och bara en poäng skiljer de första åtta lagen åt.

Förra veckan vann Elfsborg ju även cupmatchen mot Falköping med 3-0. Nu kommer målen och försvaret håller tätt! Min tro är att Elfsborg blir en het guldaspirant även i år, snart lossnar nog spelet på allvar!