Blogg februari 2007

2007-02-28 Stollig satsning på utomhusbad skjuts upp - tills vidare

Den omdiskuterade 6-miljonerssatsningen på ett nytt utomhusbad i Kinna som beslutats av (s), (v) och markbygdspartiet skjuts upp ett tag efter att de övriga partierna i kommunfullmäktige tillsammans begärde att ärendet skulle skickas tillbaka till Kommunstyrelsen. Anledningen var att de tre partier som beslutat om badet "glömt" att finansiera även driften, som kommer att uppgå till minst 750.000 per år, antagligen ännu mera. Läs mer i dagens upplaga av Borås Tidning.

Jag har ju skrivit flera artiklar om detta. Dels en debattartikel i Markbladet för två veckor sedan, som jag sedan fick svar på förra veckan. Denna vecka gör jag i min tur ett nytt inlägg i debatten.

Att ärendet skickades tillbaka var mycket bra! Därmed finns mer tid för eftertanke, och det bästa vore givetvis om resurserna koncentrerades till den önskvärda handikappanpassningen och upprustningen av kommunens badhus - som ligger bara fem-tio minuters gångavstånd från det planerade utomhusbadet. Kommunen behöver faktiskt mer än badbassänger.2007-02-28 Sverige måste efterleva Europadomstolens dom!

Europadomstolens dom som förbjuder Byggnads att ta ut granskningsavgifter från oorganiserade byggnadsarbetare diskuterades i gårdagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Jag har idag fått uppgifter om att Byggnads varje år tar in ca 40 miljoner (!) i sådana avgifter från oorganiserade, och ytterligare 220 miljoner (!) från sina egna medlemmar. Vi talar alltså om en mycket stor inkomstkälla för Byggnads, som man kanske inte frivilligt vill avstå från. Intressant är också att den byggnadsarbetare som är medlem i en annan facklig organisation slipper betala avgfift till Byggnads - endast Byggnads medlemmar samt alla oorganiserade har hittills tvingats betala. Mycket märkligt kn man tycka.

Man kan också undra vad den vanliga fackföreningsavgifter till Byggnads används till? Den borde väl gå till att se till att kollektivavtalet efterlevs vad gäller löner och annat? Inte borde man behöva ta extra betalt för detta? Vart går resten av byggnadsarbetarnas medlemsavgift?

Arbetsmarknadsministern var tydlig i debatten i går, och upprepade budskapet när vi hade möte med ministern på departementet i förmiddags. Europakonventionen gäller som lag i Sverige, och det är svenska staten som har ansvaret att se till att brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter inte äger rum. Det är också Sverige som får betala skadestånd till de drabbade - inte Byggnads! Regeringen utgår därför från att Byggnads och Byggarbetsgivarna ser till att domen respekteras och anpassar sitt gemensamma kollektivavtal efter detta. Om man inte löser frågan den vägen kommer regeringen att tvingas ändra lagen. Sverige är skyldiga att efterleva Europadomstolens beslut!2007-02-27 Har Expressen censurerat bort min kritik?

Det verkar inte bättre! I kväll har jag försökt fyra gånger i rad att på Expressens forum kritisera tidningens halvsanningar om Carl Bildt. Samtliga fyra inlägg togs snabbt bort från sidan strax efter att de publicerats! När såväl jag själv som andra debattörer ifrågasatte detta skrev Expressens redaktion att det berodde på "tidningens publicistiska regler". Efter ytterligare frågesättande kom en ny motivering, att jag längst ned i inlägget lagt in en länk till min blogg för att läsarna skulle kunna läsa mer. Därmed hade jag tydligen brutit mot regeln att inte ägna mig åt "marknadsföring eller kommersiella budskap" (!). Visserligen brukar inte länkar till ickekommersiella sidor hanteras så på andra forum, men jag kunde väl ändå accepterat detta - om det nu inte varit så att Expressen tidigare i samma debatt släppt igenom minst tre andra externa länkar.....

Vill man censurera och stoppa det fria ordet kan man alltid utnyttja sin makt med mer eller mindre krystade motiv. Men som tur finns det andra ställen att debattera. På sin egen blogg får man ju till exempel lov att skriva vad man vill!2007-02-26 Om man spottar på en sten.......behöver den ändå inte bli blöt!

Om man spottar på en sten blir den blöt sägs det. När det gäller Expressens otrevliga spottloskor mot Carl Bildt så gäller faktiskt andra regler. Vi är nämligen väldigt många som står där redo med hårtorken! Bildt är en av Sveriges mest populära politiker, och är mycket kunnig och har en stor integritet. Min tro är att hans popularitet snarare kommer att öka genom Expressens smutskastning....

Tidigare inlägg på bloggen om smutskastningen och mytbildningen kring Carl Bildts "affärer": 11 november 2006, samt i år den 7, 8, och 9 januari samt den 22 och 26 februari.2007-02-26 En skvallerblaska utan sting

Efter att ha sett Expressens ledarskribent PM Nilsson i TV i morse finns bara en sak att säga. Denne PM Nilsson är besatt av att försöka skapa ett mediedrev mot Carl Bildt, genom att sprida osanningar, halvsanningar och vilseledande uppgifter! Nilsson blir dock alltmer ensam, de flesta andra media har tröttnat på smutskastningen av Bildt.

Vad som driver PM Nilsson vet jag inte, kanske är han bara upprörd över att Carl Bildt, som en av få svenska politiker, vågar stå upp emot en oseriös tidning och vägra medge felaktigheter som han inte gjort - bara för att media kräver detta?

En gång i tiden hade Expressen sting och var en seriös tidning. Efter Persbrandtskandalen som visade hur tidningen inte drar sig för att sprida påhittade nyheter är allt förtroende borta. PM Nilssons personliga kamp mot Carl Bildt verkar på ett liknande sätt grundas på halvsanningar och insinuationer som egentligen inte innehåller några korrekta fakta alls! Expressen har blivit en av Sveriges mest oseriösa skvallerblaskor. Och i spetsen för denna utveckling står PM Nilsson själv. Det är inte så konstigt att tidningens upplaga faller.....2007-02-26 Därför äger jag aktier i Lundin Petroleum och Vostok Nafta

Den som granskar riksdagens frivilliga register över ledamöternas aktieinnehav kommer att finna att även jag (sedan länge) äger aktier i Lundin Petroleum och Vostok Nofta. Detta är något jag har gemensamt med Första och Andra AP-fonden, samt många småsparare i Handelsbankens, Swedbanks och SEB:s fonder.

Diskussionerna om oljeutvinning och mänskliga rättigheter, där utrikesminister Carl Bildt fått en hel del fullständigt orimlig kritik för sitt engagemang i dessa bolag, väcker många tankar. Bildt har i dagarna berättat om hur oljeutvinningen i Sudan faktiskt bidragit till fredsavtalet 2006 mellan landets norra och södra delar. Anledningen är enkel - skall det gå att utvinna någon olja och sälja denna så kan man inte samtidigt bedriva krig i landet!
(Bilden: Oljeutvinning i Nordsjön)

Det är ofta så att när ett land börjar utvinna råvaror, handla med omvärlden, öka kontakterna med andra länder, öppna sina gränser och får besök av företag och anställda från andra länder så brukar krig och diktatur få stryka på foten till sist. När invånarna ökar sin utbildning och kontakter med demokratiska länder så brukar välståndet långsamt öka även i det egna landet. Ofta blir det en skakig resa med många bakslag, men sakta går utvecklingen åt rätt håll mot demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi.

Många stora oljeproducerande länder har problem med dåligt fungerande demokrati och brister i de mänskliga rättigheterna. Nigeria, Venezuela, Ryssland, Mexico, Irak, Iran, Libyen, Syrien, Saudi-Arabien......och Sudan. Om vi skall bojkotta alla oljeproducerande länder med sådana problem så lär det bli torrt i bensintankarna. Norge kan inte försörja hela världen med olja! Att isolera länder genom handelsstopp och sanktioner brukar inte heller fungera särskilt bra. Efterfrågade varor letar sig alltid fram ändå åt båda håll, och pengarna brukar då tillfalla den regim man vill straffa, medan folket får lida ännu mer än före sanktionerna. I Sudan skulle en handelsbojkott dessutom försvåra den pågående återuppbyggnaden efter kriget. Däremot gäller redan en FN-resolution om vapenembargo mot Sudan.

Jag inbillar mig inte för ett ögonblick att oljeutvinningen i Sudan bara medför fördelar för folket, eller att regimen inte kan ha begått övergrepp mot lokala byar som kan ha ett direkt eller indirekt samband med oljeutvinning i landet - ungefär som när kinesiska staten körde bort miljoner människor för att bygga sina jättedammar.

Amnestys rapport år 2001 om regimens övergrepp i Sudan kan inte bara viftas bort, lika lite som de TV-program, tex Agenda samma år, som ifrågasatte om kritiken i samma rapport verkligen var relevant just när det gällde Lundin Petroleum. (Bilden: Oljeutvinning i Sudan)

Lundin Petroleum är nämligen ett oljebolag med ett strängt eget regelverk när det gäller miljö, arbetarskydd och lokala relationer. Läs mer under rubriken "Ansvar" på företagets hemsida. Jag vet att bolaget genomfört många projekt för att hjälpa sina anställda och deras familjer och de byar där de bor. Det handlar om skolor, sjukvård, vägar, bättre bostäder och mycket annat. Bolaget har nära samarbete med såväl hjälporganisationer som lokalbefolkning i detta arbete.

Lundin Oil utvinner olja på många ställen, bland annat i Nordsjön, Ryssland och Afrika. Så länge världen behöver olja bör denna pumpas upp av företag som tar ett samhällsansvar för människor och miljö. Jag tror också att detta lönar sig i ekonomiskt i längden och äger därför mycket hellre aktier i Lundin än i de största amerikanska oljebolagen. Jag tänker behålla mina aktier så länge jag tror att de är en fortsatt bra placering, och inte upplever att innehavet strider mot mina egna etiska krav. Att av princip vägra köpa aktier i oljebolag samtidigt som man varje månad tankar bilen med bensin vore rent hyckleri!2007-02-25 Vad är LO:s uppgift?

Jag berättade i går att 29% av LO:s förstagångsväljare röstade på moderaterna. Tidigare har jag berättat att en fjärdedel av LO:s medlemmar röstade på Alliansen i senaste valet. Ytterligare 15% röstade på (v) och (mp). Endast 54% av LO:s medlemmar röstade på socialdemokraterna, men ändå envisas LO med att bara stödja (s)!

LO:s ordförande, Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreteraren Erland Olausson har i media tydligt deklarerat att LO:s huvudmål är att "Alliansregeringen skall bli en parentes i svensk politik". Liknande tongångar har jag hört från andra ledande LO-personer. För dessa är det inte längre LO-medlemmarnas intressen som väger tyngst utan att motarbeta regeringen! Och det kan man ju förstå när LO:s egen ordförande samtidigt sitter i socialdemokraternas partiledning.

Under en mandatperiod på fyra år skänker LO centralt 24 miljoner till (s). Förbunden bidrar med 36 miljoner till. LO:s egen valbudget för att stötta (s) uppgick 2006 till 20 miljoner, och till det kom arbetstid för LO:s ombudsmän och anställda som enligt beräkningar uppgick till ett värde av minst 600-700 miljoner kronor. Jag vet av egen erfarenhet att dessutom arbetsgivarna får bidra med en del eftersom en del fackligt aktiva LO-medlemmar bedriver valarbete utanför arbetsplatsen på arbetstid, men kallar det "fackligt arbete" eller "facklig utbildning".

LO klagar på att medlemmarna lämnar facket. Men om man som LO-medlem röstat på Alliansen och ser att en del av ens medlemsavgift gått till att stödja den regering man själv valde att rösta bort så är det kanske inte så konstigt att man sviker facket? Om man sedan märker att ens fackliga orgnisation efter valet främst ser sig som en kamporganisation mot den regering man själv röstat på så är det nog ännu lättare att ta beslutet.2007-02-24 Storslam till Bollebygd

Nu är vinnarna i jubileumstävlingen utsedda. Mer om vinnarnas resultat hittar du här!Segrare, och vinnare av två biobiljetter:
David Brorsson, BollebygdTröstpriser, två trisslotter vardera:
Werner Qvarnström, Bollebygd
Kjell Lindqvist, Bollebygd
Hans Nyhage, Halmstad
Birgitta Molander, Ulricehamn2007-02-24 Skansenakvariet riktar hård kritik mot Djurskyddsmyndigheten

Det är många som ogillar Djurskyddsmyndighetens byråkrati. Jag har tidigare berättat hur myndigheten motarbetar ideella organisationer som Djurens Vänner genom oskäliga tillsynsavgifter och krav, hur man vill förhindra utegångskor att vara ute (!), och om myndighetens nya fjantiga regler om hur ofta man skall rasta familjens hund.

Även den kände TV-profilen, Skansen-Akvariets Jonas Wahlström, är mycket kritisk till myndigheten. MUF berättar på sin hemsida att han nyligen skrev att "Djurskyddsmyndigheten består av fundamentalister utan kunskap om djur samt att de är som en politbyrå i gamla Sovjet". Som exempel nämner Wahlström två, mestadels landlevande krokodiler, som djurskydds- myndigheten hellre ville avliva än låta leva. Anledning: De hade 14 kvadratmeter för mycket landyta och 14 kvadratmeter för lite vatten!

Djurskyddsmyndigheten läggs ned 1 juli 1007. Saknad av få. Jordbruksverket och kommunernas djurskyddsinspektörer kommer att hantera Djurskyddet utmärkt utan Djurskyddsmyndigheten.

Tidigare inlägg på bloggen om djurskyddsfrågor: 30 januari 2007.2007-02-24 Unga LO-medlemmar röstade på (m)

I senaste valet röstade nära 29% av förstagångsväljarna inom LO på moderaterna. Detta var mer än genomsnittet för samtliga förstagångsväljare! MUF tycker nu, helt naturligt, att de också borde få ekonomiskt stöd från LO, och att LO borde kapa kopplingen till (s).

I tider där opinionssiffrorna svänger kraftigt kan det vara bra att känna till att en 15-20% av väljarkåren är mycket lättrörlig, medan övriga ganska sällan byter parti. I senaste valet fick Alliansen stöd av många av de lättrörliga, medan ytterligare andra avstod från att rösta. Just nu säger många av de osäkra att de skulle rösta på (s) vilket avspeglas i vissa opinionsmätningar. Fast det är fyra år till nästa val, så hur de verkligen kommer att rösta då återstår att se. Moderaterna tänker inte bara försöka behålla dem som röstade på oss senast, utan försöka värva ännu fler fd socialdemokrater till vårt parti. Den stora framgången bland unga LO-medlemmar bådar gott för framtiden, och MUF har en viktig roll i detta arbete. Även om man inte får något bidrag från LO.....2007-02-23 Jag har fått en egen politisk sekreterare

Jag har nu fått en politisk sekreterare! Hon heter Marianne Olsson och kommer bland annat att hjälpa mig att planera aktiviteter och projekt, hålla kontakt med media samt stärka min omvärldsbevakning.

Marianne har under flera år arbetat som konsult i eget företag och har även skrivit en bok om hur man blir en bättre konsult. Hennes erfarenheter från näringslivet och tidigare anställningar inom och utom landet kommer att vara mycket värdefull.

Vill du veta mer om Marianne så hittar du det på hennes egen hemsida!
2007-02-23 Sista chansen!

Min jubileumstävling slutar vid midnatt! Nu är alltså sista chansen att delta. Klicka på tävlingslänken ovan och lägg ett par minuter på tävlingen. Kanske blir det du som vinner biobiljetterna eller får en trisslott som tröstpris.....2007-02-23 Alliansen har gjort det lättare att starta företag och våga anställa

Gårdagens lunchmöte med Urban Bäckström och Jan-Peter Duker på Svenskt Näringsliv var mycket givande. Vi var sju moderater i Arbetsmarknadsutskottet som fick möjlighet att diskutera arbetsmarknadsfrågor i nästan två timmar med högsta ledningen för Svenskt Näringsliv.

Diskussionen handlade egentligen om tre saker. Vi var helt överens om att det inte finns några genvägar - skall det skapas fler jobb behövs fler företag som växer och anställer. Regeringen fick också en del beröm för att den nya regeringen gjort så mycket hittills på så kort tid. Svenskt Näringsliv hade tagit fram en egen sammanställning över detta. Jag bad att att de skulle sända över dessa bilder så vi kunde sprida hur Svenskt Näringsliv ser på regeringens politik hittills när det gäller företagsklimatet. Här kan du läsa själv!

Slutligen har Svenskt Näringsliv några ganska tuffa krav på vad man vill att regeringen skall genomföra, saker som även diskuterades på seminariet hos LO dagen före. Svåraste frågan rör givetvis önskemålet om en reglering av proportionaliteten vid konflikter. I den delen blir det svårt att gå dem till mötes. Vi gick inte till val på att inskränka konflikträtten och vallöften skall hållas!

Ett annat problem man pekade på var oro för kommande avtalsrörelse. Jag frågade Urban Bäckström om inte vissa toppdirektörers extremt höga löner och bonusar försvårar för de fackliga organisationerna att hålla igen på lönekraven. Han menade att toppdirektörerna är få och att deras löner sätts i förhållande till löneläget utomlands, och att de flesta VD:ar i mindre företag har löner på helt andra nivåer. Personligen tror jag att toppdirektörernas löner är ett mycket större problem än vad Svenskt Näringsliv vill inse. Jag har själv tex sett hur orimliga mångmiljonbunusar till toppcheferna påverkar tongångarna bland de anställda inom banksektorn, och tycker att högsta bankledningarna borde hålla igen på överdrifterna för att skapa förutsättning för lugnare avtalsrörelser.

Roligast med gårdagens möte var givetvis att Svenskt Näringsliv tycker att vår politik redan gjort det intressantare att starta och driva företag och mer lockande att anställa. Det är ju precis det som är vårt mål! Och med tanke på att (s) i debatten ibland påstått att vi skulle ha försämrat företagsklimatet (!) så känns det bra att få detta erkännande. Vi har faktiskt gjort det både lättare att vara företagare och lönsammare att vara anställd. Det är en bra kombination för att minska arbetslösheten!2007-02-22 Stopplagen byts mot Startlag
Uppdaterad

"Det är hög tid att vi lämnar debatten om ja eller nej till offentlig eller privat sjukvård. Istället bör vi diskutera vilken typ av vård vi behöver och vill ha - och hur vi når dit. Den självklara utgångspunkten måste vara den enskilda patienten. Avskaffandet av stopplagen är startskottet för en ny, framtidsinriktad diskussion om möjligheterna och potentialen för svensk hälso- och sjukvård". Detta sade socialminister Göran Hägglund (kd) med anledning av regeringens beslut om propositionen som avskaffar stopplagen. Det gör att Landstingen från den 1 juli återigen får rätt att träffa avtal med andra om att utföra skattefinansierad sjukvård och även att lägga ut hela vårdenheter på entreprenad. Beslutet är bra för både patienter, personal och för utvecklingen av sjukvården med bland annat ökad tillgänglighet. Regeringens förslag stöds av såväl Läkarförbundet som Kommunalarbetarförbundet, Konkurrensverket, Socialstyrelsen, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Praktikertjänst, och samtliga landsting med borgerlig majoritet. Vårdfacket är också positiva, även om de vill se återhållsamhet med entreprenader inom specialistvården. Förslaget att avskaffa stopplagen har alltså ett mycket massivt stöd, och lär även passera riksdagen utan problem. Läs mer i regeringens pressmeddelande.

Läs även artikeln i Dagens Industri där man intervjuat Näringsminister Maud Olofsson (c) som även berättar om kommande lagförslag - Startlagen - för att underlätta för små privata företag inom vård och omsorg. Bland annat skärps reglerna mot osund konkurrens från kommuner och landsting, och det skall bli lättare för personal att knoppa av verksamhet och starta eget.2007-02-22 Fjantig förtalskampanj mot Carl Bildt

Det är ingen hejd på alla angrepp mot Carl Bildt. Det mesta är rena konstruktioner som inte ens är sanna! Det bästa sättet att få förklaringar kring såväl aktieplaceringar som utrikesministerns syn på Irak, gasledningar och annat är att läsa Carl Bildts egen blogg!2007-02-22 Rädda Barnens rapport om "fattiga" barn

Rädda Barnen presenterar idag sin rapport om "barnfattigdomen" i Sverige. Rapporten bygger på statistikuppgifter från år 2004, så det säger inget om läget idag. Man hävdar att över 250.000 svenska barn var "fattiga" år 2004, vilket var en ökning från året innan. Risken är nog stor att siffrorna blir högre för 2005 och 2006.

Nu kan man givetvis diskutera vad "fattigdom" är i detta sammanhang, eftersom mycket bygger på jämförelse med genomsnittet inom landet. Ytterst få svenskar är "fattiga" i den bemärkelse de flesta lägger i detta ord. Men ändå vet vi att många familjer har det mycket sämre än de skulle behöva på grund av alltför hög arbetslöshet. Alliansens politik för nya jobb och åtgärder för att ge långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna en ny chans har bland annat som mål just att minska antalet fattiga barn och familjer i framtiden. Det finns inga genvägar - skall den relativa fattigdomen i Sverige minska måste fler företag skapas och växa och anställa fler!2007-02-22 LO-Borgen i går - Urban Bäckström idag

I går besökte jag LO-Borgen tillsammans med ordföranden i Arbetsmarknadsutskottet, Catharina Elmsäter-Svärd (m). LO höll ett seminarie om "den svenska modellen" och de hot man ser mot denna. LO:s avtalssekreterare Erland Olausson och Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker hade lite olika syn på saken, främst vad gällde hur konflikträtten "används sparsamt" (LO) eller "missbrukas" (Svenskt Näringsliv).

Den senaste tiden har jag varit på ett flertal seminarier och debatter och träffat företrädare för såväl SACO, TCO, LO, Företagarna och olika representanter för små och stora företag. I dag skall jag tillsammans med några partikolleger äta lunch med Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv. Det blir säkert fler diskussioner på samma tema och även diskussioner om en hel del annat.

Till skillnad mot föregående regering träffar vi alla parter och lyssnar! Däremot går Alliansregeringen inte i någons ledband, vare sig LO:s eller Svenskt Näringslivs. Vår uppgift är att forma en politik som är den bästa för landet, och väga olika intressen mot varandra.

Att vara moderat ledamot i arbetsmarknadsutskottet är nog förresten ett av de mest utsatta politiska uppdragen just nu, och vi finns verkligen mitt i samhällsdebatten. Ibland är det pressande, men det är också förbaskat intressant och roligt!2007-02-22 Aktier till salu

Nästa vecka lägger regeringen fram sitt förslag att sälja hela statens anktieinehav i Nordea, Telisonera, SBAB (bolåneinstitut), OMX (fondbören), Vasakronan (fastighetsbolag) samt Vin & Sprit (vodkatillverkare mm). Inget av dessa bolag finns det någon som helst anledning att staten är delägare i. Staten bör koncentrera sina resurser och sitt arbete till sådant som är viktigt för medborgarna, inte på att driva eller vara delägare i vanliga vinstdrivande företag. Det skall bli en glädje att rösta för denna försäljning i riksdagens kammare!

Försäljningstidpunkten är mycket bra. Just nu är börsen är stark, det finns gott om pengar i marknaden, och företagen går bra och lämnar höga utdelningar. Staten lär få riktigt bra betalt!

Sura (s)-politiker påstår att regeringen gör en dålig affär, "eftersom utdelningarna är högre än den ränta staten kan få på de pengar man får i betalning". Jag blir lite orolig när ledande (s)-politiker använder detta argument. Alla som vet något om värdepapper känner till att höga utdelningar, liksom framtida vinster, normalt är inprisade i aktiekursen. Det vore mycket sämre att tvingas sälja statliga aktieinnehav när företagen går dåligt och inte lämnar någon utdelning, och när placerarna i stället väljer ränteplaceringar för att räntorna är höga. Staten kan gyivetvis välja att använda pengarna för att lösa bort en del av statsskulden, men kan lika gärna satsa dem på viktiga investeringar, varför inte i exempelvis infrastruktur eller miljöförbättringar?

Ett annat riktigt uselt argument från (s) mot en försäljning är att "staten säljer ut våra gemensamma tillgångar". Det är ju så att pengarna man får i betalning tillfaller också staten och blir våra gemensamma tillgångar. Staten byter bara egendom - aktier mot pengar!2007-02-21 Fy för Fi - Gudrun fortsätter plocka pengar av skattebetalarna

Minns ni Gudrun Schyman? Hon som tvingades avgå som ledare för vänsterpartiet efter bevisat skattefusk. Och som sedan lämnade (v), men satt kvar som politisk vilde i riksdagen och då reste för 600.000 kronor av skattebetalarnas pengar, i huvudsak som en del i kampanjarbetet för sitt nya parti, Feministiskt parti. Och som även utnyttjade både riksdagens och vänsterpartiets resurser för att starta och bygga upp detta parti. Som tur var kom inte Fi in i riksdagen.

Nu har hon gjort det igen! När hon nu inte längre kan plocka åt sig av skattebetalarnas pengar via Riksdagen har hon hittat andra lönsamma vägar! Det här kan man nu läsa på FI:s hemsida:

"Hurra - Fi får pengar!
Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt har meddelat att Feministiskt initiativ får 400 000 kronor i etableringsbidrag under år 2007. Vi är väldigt glada för att vi fått delegationens förståelse för att vi är en folkbildningsorganisation och att den fas vi nu går in i handlar just om att organisera och utbilda utifrån en feministisk grundsyn. Delegationens villkor, att Feministiskt initiativ inte under år 2007 beslutar om att ställa upp i val, ligger därför helt i linje med den verksamhet som styrelsen kommer att föreslå kongressen i mars."


Men hallå!!! Det står tydligt i reglerna för dessa bidrag att det inte får gå till politiska partier! Fi kallar sig då plötsligt för en "feministisk folkrörelse" i stället, och får därmed rätt till ett "etableringsbidrag" på 400.000 kronor. Villkoret är att man måste lova att inte "under 2007" besluta om att ställa upp i val. Vilket ju inte är särskilt betungande eftersom nästa val (EU-parlamentsvalet) inte äger rum förrän 2009.....2007-02-21 Är semlan hotad?

EU vill som bekant fatta alltfler detaljbeslut som rör våra liv. Senaste dumt är förslaget att varningsmärka alla produkter som innehåller fett och förbjuda reklam för sådana produkter. Är det någon som tror att man köper mindre chips för att det står på chipspåsen att chips är onyttigt? Dessutom har EU-parlamentet fastslagit att fetma är "en kronisk sjukdom", ja till och med en "epidemi" som skall lösas genom vård. Något tal om personligt ansvar för var och en att förändra sin kost eller motionera mera verkar det inte finnas plats för i EU. Läs den moderate EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellners debattartikel i Aftonbladet om dessa frågor. Han sammanfattar sin kritik så här: "Regleringar av det här slaget riskerar att göra oss lata och dumma. Det är långt farligare för folkhälsan än för många semlor"

Intressant är också att såväl (s) som (v) och (mp) röstar för många av dessa dumheter. Det är numera främst moderaterna som kritiserar fåniga EU-beslut och tycker att EU skall ägna sig åt sina stora grundläggande uppgifter i stället!

I Fjellners artikel kan du också läsa om förslaget att ge alla barn i hela EU (!) en liten väska dekorerad med EU-flagga och innehållande träningskläder och skor för att alla barn skall motionera mera.....hur det skulle hanteras praktiskt och vem som skulle betala framgår dock inte.....inte heller om alla barn vill springa runt i en gemensam EU-uniform. Ingen säger heller något om i vilken mån barnen skall få ny motionsuniform när de växt ur den gamla....suck!

Med fler moderater i EU-parlamentet kanske Semlan överlever. Men med fler klåfingriga politiker vet man aldrig var det slutar.....2007-02-21 Fortsatt stark statistik från AMS

Arbetslösheten fortsätter stadigt nedåt. Antal öppet arbetslösa och arbetslösa i åtgärder är ca 77.000 färre än för ett år sedan, och arbetslösheten verkar sjunka i en takt på netto ca 4.000 personer per vecka. Hittills i år har 130.000 nya jobb anmälts till arbetsförmedlingen, vilket är 41.000 fler än vid samma tid förra året. Det är inga små tal! Helt klart verkar det finnas ett sug efter att nyanställa, och intresset har ökat sedan årsskiftet.

Och så var det ju det där med nystartsjobben. Per vecka 7 hade 1.672 personer fått ett nystartsjobb! Det skulle motsvara en bra bit över 10.000 nystartsjobb i år om det fortsätter i samma takt. Det är bara att konstatera att den effekt vi hoppades på också verkar inträffa. Att 1.672 långtidsarbetslösa har fått ett riktigt jobb hittills i år känns riktigt, riktigt bra. Det visar också att regeringens politik ger hopp även för andra som varit borta länge från arbetsmarknaden.2007-02-20 Tråkigt - men inte oväntat - om alkoholskatten

Eftersom jag redan fått frågor om hur jag ställer mig till den moderata "oenigheten" kring alkoholskatten är det väl lika bra att klargöra detta på bloggen. I sak delar jag synpunkten från mina moderata kolleger i Skatteutskottet som vill sänka skatten på öl och vin. Detta för att minska smugglingen och privatimporten och i stället öka försäljningen inom Sverige och därmed skapa ökade skatteinkomster till staten och samtidigt rädda de svenska bryggerierna. Om man dessutom gör som moderaterna i skatteutskottet föreslagit och höjer skatten på starksprit så tror jag att förslaget totalt sett skulle finansiera sig självt.

Samtidigt vet vi att Allianspartierna inte är överens i alkoholfrågan (vilket inte heller oppositionen är). Främst (kd) vill absolut inte sänka alkoholskatten. Jag anser att (kd) har fel, och är övertygad om att hög skatt både ökar smugglingen (vilket föder även annan brottslighet) och ökar totalkonsumtionen eftersom svenskarna lagrar alldeles för mycket alkohol hemma. De flesta svenskar tror jag delar min åsikt. Alliansen har inte någon överenskommelse om alkoholskatten, och därmed förstår jag att statsministern i går kväll gav beskedet att alkoholskatten inte kommer att sänkas.

Jag tvivlar dock på att det handlar så mycket om ekonomi utan om ren hänsyn till (kd). Detta är priset en statsminister ibland får betala för att hålla ihop en koalitionsregering. Beskedet från statsministern är beklagligt men samtidigt ofrånkomligt. Om vi nu inte kan övertala våra vänner i (kd) förståss.....2007-02-19 Juseks VD ger sin syn på kollektivavtal och stridsåtgärder

Louise Adelborg, VD för Jusek, min egen fackliga organsiation där jag varit fackligt aktiv i över 10 år, ger i en ledare i Jusek-tidningen sin syn på kollektivavtal och kollektivavtalstvister. Hon konstaterar att den fackliga rörelsen inte har råd med fler segrar av den modell som man fick mot Salladsbaren i Göteborg. Hon skriver också indirekt att Jusek knappast skulle ta till stridsåtgärder för kollektivavtal på en arbetsplats där Jusek saknar medlemmar, men att man givetvis som facklig organisation måste ta tillvara sina medlemmars intresse om dessa önskar kollektivavtal på sin arbetsplats. Juseks definition av ett modernt kollektivavtal gillar jag också: "Ett bra kollektivavtal ger de anställda möjlighet att påverka sin arbetssituation." Denna definition visar att Jusek alltid sätter den enskilde medlemmens intresse i centrum, och att man aldrig kommer att se sina medlemmar som ett enda grått kollektiv.

Juseks inställning i dessa frågor stämmer väl med min egen, nämligen att fackliga organisationer inte alls skulle behöva ge sig på arbetsplatser där man inte har medlemmar, samt att uppträdandet från en facklig organisation mot ett enskilt företag betyder väldigt mycket. Segrar likt den mot Salladsbaren i Göteborg medför oerhört stora skador mot "den svenska modellen".

I kväll har jag suttit på Stadsbiblioteket i Göteborg och debatterat arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik med ganska många åhörare. I morgon skall jag vara med på Juseks, Sveriges Ingenjörers och Civilekonomernas Akademikerdag i Göteborg, och ingå i panelen som skall frågas ut av Ulrika Jisland på TV4. Jag misstänker att jag kommer att få hantera en och annan fråga om arbetsrätt och kollektivavtal då också.....2007-02-19 Jämställdhetspedagoger lösningen?

Apropå föregående inlägg läste jag precis i Borås Tidning att (v) i Borås vill satsa mer på utbildning av lärare i jämställdhetspedagogik för att förebygga sexuella trakasserier mellan elever och användande av könsord som tilltal på skolgårdarna.

Jag hörde sällan elever tilltala varandra som "bög" och "hora" när jag gick i skolan på 70-talet. Om det hände väckte det stor uppståndelse. Sexuella trakasserier i grundskolan hörde jag aldrig talas om överhuvudtaget.

På den tiden fanns nog inte ens begreppet "jämställdhetspedagogik". Däremot tror jag det fanns fler föräldrar som hade mer tid för sina barn och som lärde dem vad som var rätt och fel!2007-02-19 Infekterad debatt om klädsel i Boråsskola

Debatten om Pinnochio-statyn hade knappt lagt sig förrän nästa infekterade diskussion nu startat i Borås. Denna gång handlar ämnet i grunden om ett allvarligt samhällsproblem - hur skall alla elever kunna känna sig trygga i skolan, och vilket ansvar har föräldrar, lärare och elever själva?

Kläddebatten startade efter att en rektor framfört sin åsikt att vissa flickor på skolan hade ett visst medansvar för att de blev sexuellt trakasserade av pojkarna. Detta eftersom deras klädsel var extremt sexuellt utmanande, och att de själva aktivt sökte upp de pojkar som sedan trakasserade dem sexuellt. Ett sådant uttalande från en rektor går ju knappast spårlöst förbi i dagens samhälle......

Nu får rektorn faktiskt öppet stöd av förvånansvärt många, medan minst lika många förfasar sig över hur en rektor kan säga något sådant. I debattartiklarna kan man nu finna alla åsikter, alltifrån att man borde tvinga alla elever att bära skoluniform till att flickorna i princip skall få gå utan kläder om de vill. Det är väldigt tydligt att det finns en rejäl kulturkrock mellan en del ungdomar och många äldre. Och det är uppenbart att många vuxna som skriver artiklar inte har besökt en skola på väldigt länge.....

En sak är solklar. Pojkar kan givetvis aldrig skylla sitt beteende på flickornas uppträdande, och måste alltid ta sitt eget ansvar, om så flickorna skulle komma helt utan kläder till skolan! Detta är vårt ansvar som vuxna att lära dem. Samtidigt kan man ju tycka att flickor som inte uppskattar vissa pojkars beteende borde låta bli att aktivt söka upp dessa. Vad gäller vissa flickors minimala klädsel så kan jag bara säga att jag inte gärna skulle vilja se min egen dotter gå klädd på det viset. Och då kanske inte främst av rädsla för att hon skulle råka illa ut, utan för att jag skulle vara orolig att hon blev sjuk! Flera skolsköterskor jag talat med påpekar hälsoriskerna med den klädsel som många unga flickor idag har.

Jag kommer väl ihåg ett elevmöte som vi hade på Marks Gymnasieskola för några år sedan när jag satt i utbildningsnämnden som politiker. Där fanns elever från många olika program. Ett elevklagomål framfördes, det var att det var så kallt i skolan. Ett par flickor undrade om vi inte kunde höja värmen, varpå en av pojkarna från byggprogrammet brister ut: "Det är väl inte så konstigt att ni fryser, ni har ju inga kläder på er!"

Dagens sexualiserade mode har flera baksidor, men vi vuxna har ett ansvar för att lära våra pojkar och flickor att hantera detta på ett förnuftigt sätt. Det är nog inte alltid så lätt att vara ung man eller ung kvinna i dagens samhälle!2007-02-19 Pensionärerna får inte höjd skatt!

Flera socialdemokrater har beskyllt Alliansen för att genom jobbskatteavdraget ha infört en särskild "pensionärsskatt", jag man antyder ibland nästan att pensionärerna skulle ha fått höjd skatt. Så är det naturligtvis inte.

Om en kommun sänker kommunalskatten innebär ju inte det att de som bor i grannkommunen får höjd skatt. Samma sak är det med jobbskatteavdraget, som tillfaller alla som förvärvsarbetar. Det innebär ju självklart inte att de som inte förvärvsarbetar får höjd skatt.

Förra veckan hade jag en debattartikel i Borås Tidning som jag skrev tillsammans med min riksdagskollega Ulf Sjösten. Den förklarar hur pensionärerna på flera olika sätt gynnas av den nya regeringens politik, och dessutom kommer att få sänkt skatt på andra sätt. Många pensionärer röstade för en ny Alliansregering. De kommer inte att bli besvikna!2007-02-18 Mycket oklart opinionsläge

I dag redovisade SKOP en mätning av svenskarnas förtroende för regeringen. 43% av svenskarna är nöjda eller mycket nöjda, en ökning med 3% sedan årsskiftet! Antalet missnöjda har minskat 2%-enheter till 26%. 43% nöjda är ett historiskt sett högt betyg för en svensk regering, och betydligt mer än vad socialdemokraterna lyckades nå åren närmast före valet 2006. Med detta som bakgrund är SIFO:s senaste opinionsmätning något förvånande. Den visar ett Alliansens uppgång sedan januari är minimal, och att oppositionen fortfarande leder stort, hela 11,4% (53,6% mot 42,2%). Detta resultat avviker dessutom kraftigt från SKOP och Demoskop som nyligen redovisade en knapp (och krympande!) ledning för oppositionen på endast 2-3%.

Hur det kan skilja så väldigt mycket mellan olika mätningar som gjorts under samma tid är svårt att förstå. Men man mäter tydligen på lite olika sätt. Vissa insitut väger resultaten mot valresultatet, och frågar en del av dem man intervjuar flera månader i rad för att inte få för kraftiga svängningar. Andra läser av opinionen rakt av. Liknande olikheter i mätningarna såg vi före valet, och det enda man säkert kan säga är att ingen vet vem som har rätt......

En intressant sak är givetvis socialdemokraternas uppgång, som till mycket stor del bygger på missnöjet med den sänkta nivån i a-kassan. När nu Mona Sahlin inte vill utlova att a-kassan skall höjas igen om (s) vinner valet 2010, så kan man ju fundera lite över hur det kommer att påverka opinionen framöver. Det skall bli intressant att se!2007-02-17 Plötslig omsvängning från (s) - lovar inte längre höjd a-kassa!

Hela hösten råskällde socialdemokraterna och utmålade Alliansens förändringar av a-kassan som ett hot mot välfärden. Vi skulle närmast tvinga arbetslösa att svälta ihjäl, a-kassan skulle bli en b-kassa, och våra förändringar hotade hela den fackliga verksamheten. Det var ingen hejd på den orimliga kritiken från (s). Så sent som i torsdags upprepade socialdemokraterna samma hårda kritik i den särskilda a-kassedebatten som hölls i riksdagens kammare.

Av all denna (s)-kritik skulle man ju kunna tro att socialdemokraterna tänker gå till val 2010 på att återställa Alliansens förändringar. Men inte! Idag sade tvärtom Mona Sahlin, tillträdande (s)-ledare, i Ekots lördagsintervju att hon inte lovar att återställa a-kassan om (s) vinner valet 2010!

Av detta drar jag en enda slutsats: Mona Sahlin vet att de förändringar Alliansen gjort är nödvändiga, och hon inser att de inte alls är ett hot mot välfärden som hennes partivänner påstått sedan valet. Hon gjorde ju för övrigt själv större förändringar på 90-talet och sänkte a-kassenivån till 75% från första dagen. Det gav faktiskt snabbt effekt och minskade arbetslösheten. Nu har vi svart på vitt att (s)-kritiken under hösten och fram till idag mot förändrad a-kassa bara har varit politisk populism, men att (s)-ledningen hela tiden innerst inne tyckt att Alliansen gjort rätt.

Jag tycker nästan lite synd om mina (s)-kolleger i arbetsmarknadsutskottet med vice ordföranden Sven-Erik Österberg i spetsen, som nu skällt som bandhundar på Alliansens förändrade a-kassa i fyra månader och utmålat detta närmast som det värsta som hänt i svensk politik på decennier. Nu får de helt plötsligt höra sin blivande partiledare säga att hon ändå inte lovar att återställa reglerna om (s) vinner valet 2010......2007-02-16 Diskussion om läktarkultur i Radio Sjuhärad

Som såväl riksdagsledamot som guliganmedlem blev jag under eftermiddagen intervjuad i lokalradion om läktarkulturen på fotbollsmatcherna, särskilt Elfsborgs matcher. Det handlade både om språket i klackens sånger, främst "hatramsorna" i senaste träningsmatchen mot Blåvitt, och allmänt om riskerna för ökat stök på läktarna och runt matcherna när publiken stadigt ökar mot nya rekordnivåer.

Mitt svar var tydligt - Guliganerna är den allsvenska supporterförening i Sverige som har bäst rykte, och som respekteras överallt av alla klubbar. Sånger och banderoller brukar hålla hög klass och vara mycket finurliga. Jag är fortsatt mycket stolt medlem i Guliganerna! Samtidigt tycker jag inte att hatramsor hör hemma på läktarna - supportrar skall stödja sitt eget lag och inte skrika hatramsor mot sina motståndare!

Ståplats när den är som bäst. (Foto:Guliganerna)

De flesta Elfsborgsmatcher jag besöker står jag på ståplats ihop med klacken, ofta tillsammans med min 11-årige son. Jag har aldrig upplevt att det känns otryggt att besöka Elfsborgs matcher, och tycker det är kul att Elfsborg har en så blandad publik. Hatramsor är inte något som man normalt förknippar med klacken.

Elfsborg lever dock inte i en egen värld, och vi vet att problemen med läktarvåld och stök runt matcherna ökar över hela världen. Vi måste vara rädda om vår goda supporterkultur i Borås och förebygga allt som kan hota denna. Av det jag hört guliganernas ordförande säga tycker jag det känns som om man tar ett stort ansvar för dessa frågor tillsammans med klubben och supporterpolisen. I dessa frågor måste nog Guliganerna närmast vara ett föredöme för hela Sverige!

Saken diskuteras även på högsta politiska nivå. Häromdagen hade man ett seminarium i regeringskansliet Rosenbad om dessa frågor, där såväl idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (m) och justitieminister Beatrice Ask (m) deltog, tillsammans med representanter för de stora idrottsförbunden och polisen. Bland annat diskuterades möjligheterna att skärpa reglerna om tillträdesförbud för kända våldsverkare. Kanske behöver klubbarna bättre stöd av lagstiftningen i dessa frågor.2007-02-16 Allra första blogginlägget i repris!

I mitt allra första politiska inlägg på bloggen stod det bland annat så här: Idag rapporterar så SCB följande: "Ökningen av antalet sysselsatta under november och december i fjol stannade upp i januari i år. Arbetslösheten ökade till 6,3 procent." Och detta är en ökning från 5,9% för ett år sedan.....

Tänk så mycket positivt som har hänt sedan februari förra året!

(Du vet väl förresten att alla gamla blogginlägg finns i arkivet? Du hittar det längst ned på bloggen i den blå rutan!)2007-02-16 Min hemsida fyller ett år!


I slutet av januari 2006 tog jag kontakt med företaget Webkooper i Kinna för att få hjälp att starta min egen hemsida med hjälp av deras eget speciella verktyg, Pubsys. Jag hade sett andra hemsidor som företaget lagt upp för kommun, företag och organisationer, och tyckte det verkade väldigt proffsigt och lättarbetat. För mig som total novis på området, och med endast begränsade HTML-kunskaper var det ett äventyr att bygga sin egen hemsida, bit för bit. Bortsett från en del hjälp när jag kört fast så har jag byggt upp det mesta av text, bilder och layout på egen hand. Hemsidan kommer nog aldrig att bli färdig, man blir aldrig riktigt nöjd....men jag tycker faktiskt själv att den är klart godkänd, särskilt med tanke på att jag är amatör.....

I dag fyller alltså sidan ett år. Detta skall givetvis firas. Från och med idag och en vecka framåt kommer du att kunna delta i en liten jubileumstävling! Du hittar tävlingen på en särskilt upplagd tävlingssida. Välkommen att vara med!

Glöm inte att besöka min hemsida regelbundet. På sidan hittar du mycket nyheter från mitt arbete i riksdagen och på bloggen kommentarer kring aktuella frågor, både på riksnivå och lokala frågor i Sjuhärad och i min hemkommun Mark. Bloggen uppdateras normalt flera gånger per dag! Du kan också läsa min kalender och se var jag deltar i olika aktiviteter, läsa alla mina debattartiklar och mycket annat. Via mina länkar kan du nå andra bloggar! Ta gärna en stund och klicka runt på sidan, och har du ideer om hur sidan kan förbättras - hör av dig till mig!2007-02-15 Märklig a-kassedebatt

Dagens a-kassedebatt visade tydligt på oppositionens problem att hantera frågorna om a-kassan och jobbskatteavdraget, och hur deras olika argument motsäger varandra.

Å ena sidan säger man att man oroar sig för att människor inte längre skall ha råd att vara med i a-kassan. Å andra sidan vill man tydligen riva upp jobbskatteavdraget som ökat LO-medlemmarnas disponibla inkomst efter skatt (även när man tar med höjningen av agiften till a-kassan). Man vill samtidigt höja taket i a-kassan. Oppositionen vill alltså försämra LO-hushållens ekonomi genom höjd skatt, och använda dessa pengar för att betala högre ersättning till höginkomsttagare som inte arbetar! Känns som ett ganska märkligt budskap tycker jag.

När det gäller det som debatten egentligen skulle handla om - att en del människor nu lämnar a-kassan - så påpekade flera av Alliansens talare att det inte är så konstigt. Hela hösten använde ju Oppositionen och LO-ledningen för att svartmåla effekterna av Alliansens politik. LO:s annonskampanjer skrämde helt enkelt bort medlemmar från a-kassan - helt i onödan! Samtidigt hade LO:s egna ekonomer en artikel i LO-tidningen som berättade att Alliansens politik gynnade de flesta av LO:s medlemmar. Varför spred man inte detta budskap i stället?

De fackliga organisationer som redovisade hela bilden för sina medlemar kommer nog att behålla de flesta av medlemmarna i sina a-kassor!2007-02-14 Marks kommun tar sig vatten över huvudet!

Jag har tidigare skrivit om det sanslösa beslutet från Marks kommun att bygga ett nytt utomhusbad i Kinna för över 6 miljoner kronor, och med en årlig driftskostnad på 850.000 kronor. Samtidigt planeras en stor om- och tillbyggnad av det kommunala badhuset som bara ligger 5-10 minuters cykel- eller gångavstånd från utomhusbadet! Lika nära är det för övrigt för Kinnaborna att ta sig till närmaste badsjö.

Denna jättesatsning gör man samtidigt som socialnämnden går med stora underskott och det finns fortsatta behov att investera i barnomsorg, skola och äldreboenden framöver. De fem samverkande partierna, (m), (c), (kd), (fp) och (mp) är emot satsningen på utomhusbadet och vill prioritera en ombyggnad och handikappanpassning av badhuset. De vill också hellre utveckla området i centrala Kinna för fritidsaktiviteter på annat sätt.

Utomhusbadet har blivit möjligt genom att kommunens missnöjesparti, Markbygdspartiet, stödjer (s) och (v) i denna fråga. Samma Markbygdsparti gick till val på att kommunen inte skall lägga pengar på något annat än det som kommunallagen tvingar oss att göra, dvs "kärnverksamheterna". Så var det med det vallöftet....

Läs mer i min debattartikel i Markbladet idag!2007-02-14 En utrikespolitik som bygger på fred, frihet och demokrati

Carl Bildt läste i morse upp regeringens utrikesdeklaration i riksdagens kammare. Därefter har vi kunnat avnjuta en utrikesdebatt som väl egentligen visar att svenska politiker är överens om väldigt mycket, men där det faktiskt också skiljer en hel del. Det finns tex olika syn på samarbetet inom EU, konflikten mellan Israel och Palestina, synen på USA och kritiken mot kommunistdiktaturerna. Dessutom är det tydligt att vissa partier har en lite annorlunda syn på frihandel än regeringen och att alla inte verkar hålla med regeringen om att demokrati är ett självklart sätt att styra ett land.

Den som hade hoppats kunna angripa utrikesministern för att han inte kommenterade Sudan blev nog besviken, och kritiken mot situationen i Ryssland var hård - men rättvis!

Om jag skall peka på något i utrikesdeklarationen som jag personligen tycker är extra positivt är det att Sverige tänker öppna en ambassad i Vitrysslands huvudstad Minsk, som ett led i att försöka påverka en demokratisk utveckling i Europas sista kommunistiska diktaturland. Utmärkt!2007-02-13 Rött kort Byggnads!

Byggfacket Byggnads och Byggarbetsgivarna har redan börjat tvista om hur Europadomstolens dom skall tolkas. Arbetsgivarna tänker sluta dra granskningsavgift från oorganiserade, medan Byggnads hävdar att det i så fall är ett kollektivavtalsbrott.

Jag tycker ärligt talat att Byggnads borde skämmas! Europadomstolen slår fast att Byggnads avgifter från oorganiserade strider mot egendomsrätten, dvs att var och en råder över sin egendom, liksom det kränker de oorganiserades rätt att stå utanför facket . Ändå fortsätter Byggnads alltså att slåss för att få fortsätta med denna omoraliska och nu även olagliga avgift! En avgift för ett granskningsarbete som för övrigt inte behövs - och ofta inte ens utförs! Med sådant fackligt agerande kommer Byggnads att fortsätta tappa såväl medlemmar som förtroende hos svenska folket.2007-02-13 Europadomstolen ger Byggnads bakläxa

Byggnads får inte ta ut granskningsavgifter av oorganiserade arbetare, och svenska staten (!) tvingas betala ett skadestånd till fem byggnadsarbetare på ca 45.000 kronor vardera för brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Detta beslutade Europadomstolen i dag. Domstolen anser att de oorganiserades rätt att stå utanför facket hade kränkts.

Domen var väntad, och som jurist tycker jag den är självklar. Det är en sak att kollektivavtal omfattar alla på en arbetsplats, men att oorganiserade skall tvingas betala en avgift till ett fack som man inte är medlem i är givetvis helt orimligt.2007-02-13 Senaste dumt från republikanerna

Bort med kungens porträtt från svenska enkronor! Den uppmaningen riktar Republikanska föreningen till Riksbanken. Föreningen anser att kungaporträtt tillhör en förgången tid. De vill också att Karl XI och Gustav Vasa raderas från 500- respektive 1000-kronorssedlarna. I stället föreslås Pippi Långstrump! (Konstigt nog tycker tydligen republikanerna att det är okej att ha kungen på frimärke. Fast å andra sidan finns ju redan idag frimärken även med Pippi Långstrump som motiv.....)

Förutom kostnaden att byta ut alla sedlar tycker jag förslaget är osedvanligt dumt! Vi skall vara stolta över dagens kungahus som ger Sverige så oerhört mycket reklam och ger de svenska företagen draghjälp utomlands.

Jag tycker det finns många viktigare samhällsfrågor att diskutera. Men jag framhåller också gärna att jag är stolt medlem av riksdagens rojalistiska nätverk!2007-02-12 Oväntad utgång av kollektivavtalskonflikten
(Uppdaterad)

Så här skrev Anna König Jerlmyr (m) och Tomas Tobé (m) efter sitt första möte med Handels i förmiddags med anledning av kollektivavtalskonflikten med butiken Make Up Store i Kristianstad:

Jag vänder mig starkt mot de signaler som Handels inledningsvis sände med sitt agerande. Victoria Frankenius är en ung tjej med invandrarbakgrund som vågat starta företag. Sverige behöver fler unga som vågar förverkliga sina drömmar och just därför är denna blockad bekymmersam säger Anna König Jerlmyr.

Att Victoria ger en bild av att Handels meddelat att de ska "sänka henne" och driva hennes företag i konkurs om hon inte tecknar kollektivavtal är upprörande. I Sverige lämnar vi ett stort ansvar till parterna men med det följer också ett ansvar med krav på ett rimligt agerande säger Tomas Tobé.

Dagen slutade tydligen, kanske lite förvånande, med att Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé medverkade på en presskonferens med Handelsanställdas Förbund i Kristianstad. På presskonferensen bad Handelsanställdas Förbund om ursäkt för att företagaren Victoria Frankenius upplevt att de agerat på ett obehagligt sätt! Senare på dagen undertecknade parterna ett kollektivavtal, även om företagaren tyvärr säger att hon inte gjorde det frivilligt.

Om två parter skall underteckna ett avtal måste det naturligtvis bygga på ömsesidigt förtroende och respekt. Det verkar än en gång som om fackets uppträdande har utgjort det främsta hindret för en småföretagare att skriva under kollektivavtalet - inte avtalets innehåll som sådant. Om det blir fel från början är det väldigt svårt att återskapa ett förtroende. Kanske dags att skicka vissa fackliga ombudsmän på charmkurs?2007-02-12 Ny svårbegriplig facklig blockad mot en ung kvinnlig företagare

I dag klockan 10.00 inledde Handelsanställdas förbund en blockad mot den unga kvinnliga företagaren Victoria Frankenius och hennes företag Make Up Store i Kristianstad. Två av mina moderata kollegor i arbetsmarknadsutskottet, Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé, fanns på plats för samtal med både företagaren och facket. Mer om detta kan du läsa på deras bloggar, (Anna respektive Tomas)

Jag har tidigare skrivit att facket måste börja fundera på hur deras aktioner uppfattas hos allmänheten. Jag tvivlar på att facken vinner särskilt många popularitetspoäng genom att ge sig på unga optimistiska företagare på detta sätt. Tvärtom tror jag att fackens uppträdande är en stor del av förklaringen till att man tappar medlemmar i allt snabbare takt. Människor vill se facket som ett skydd för den lilla enskilda människan - inte som en stor byråkratiskt organisation som i stället ger sig på de små i samhället!

Talet om att de allra minsta företagen måste ha kollektivavtal för att förhindra lönedumpning ger jag inte mycket för. Om småföretag kan visa att man betalar marknadsmässiga löner och erbjuder övriga villkor som ligger i nivå med andra företag i branschen borde detta vara viktigast för facket - inte att till varje pris tvinga in småföretag i kollektivavtal!

Fotot på Victoria (under radiointervju i morse) har jag lånat från Tomas Tobés blogg.

Tidigare inlägg på bloggen om kollektivavtalsfrågor och pågående konflikter: Bland annat den 12 december 2006, samt i år den 8, 9, 10 och 11 januari och den 6 februari.2007-02-11 Borås Tidning uppmärksammar min idé....

Från ledarsidan i dagens BT (apropå min blogg 9/2):

2007-02-10 Moderat rekorduppgång i januari håller i sig - över 31%!
(uppdaterad 11/2)

Den 13/1 skrev jag på bloggen att Demoskops januarimätning var en politisk "bomb"! Moderaterna ökade i den mätningen med hela 7.9% till 31,7%. I dag redovisas Demoskops februarimätning, och moderaterna får 31,3%. Det verkar alltså som om den kraftiga uppgången i januari var korrekt och håller i sig!

I övrigt var februarimätningen inte så spännande. (s) som backade 4% i januari forsätter backa ytterligare 1,6% i februari till 39,9%. Alla de mindre partierna utom centern ökar. Oppositionen har en fortsatt ledning över Alliansen, 50,9% mot 47,4%. För att detta skall vändas räcker det dock att mindre än 2% av de mest rörliga (s)-väljarna byter sida igen....

Tillägg 11/2: Även Skop redovisar en ny mätning. Även denna visar på ett starkt stöd för moderaterna, som ökar med 1,7% till 27,2%, dvs även här över rekordvalresultatet. I övrigt påminner siffrorna mycket om Demoskops mätning, även om oppositionens ledning är mindre, 49,6% mot Alliansens 47,3.2007-02-10 Både (s) och (v) vill gå runt turordningsreglerna i LAS

I höstas berättade jag på bloggen att (s) ville gå runt turordningsreglerna i LAS när de skulle krympa sitt partikansli och säga upp personal. Orsaken till uppsägningarna är att man tappat så mycket partistöd efter valförlusten.

I dag meddelar Dagens Nyheter att även Vänsterpartiet har samma ekonomiska problem och att nu även detta parti försöker komma runt LAS för att få behålla den mest kompetenta personalen. Detta har väckt viss uppståndelse hos den fackliga organisationen.....

Jag har hört s-politiker motivera kravet på undantag från turordningsreglerna med att "alla måste förstå att just detta är en extrem situation eftersom vi tappat så mycket pengar på en gång, och måste värna om att ha den bästa kompetensen kvar". Detta har jag full förståelse för. Det är precis samma problem som många småföretagare pekat på. Det var ju därför som de borgerliga tillsammans med Mp för några år sedan beslutade att ändra LAS och låta småföretagen undanta två personer från turordningen vid uppsägning. En lag som (s) och (v) röstade emot.....och dessutom vill riva upp! Nästa riksdagsdebatt om LAS med mina motståndare i arbetsmarknadsutskottet kommer att bli intressant.....2007-02-09 TV4 tar sig ton

Sveriges Television förlorar rättigheterna att visa Nobelfestligheterna till TV4. Det är ännu en förlust i raden för SVT, som tappar alltfler stora evenemang till andra kanaler. För mig som är övertygad om att konkurrens är nyttigt är det inget jag sörjer över. Nästan alla kan idag se TV4 så ingen behöver missa något. För svenska folket är TV1 och TV2 idag bara två kanaler bland en massa andra.

Självklart borde man egentligen bara behöva betala för de kanaler man vill se. Jag inser att denna tanke idag är politiskt omöjlig och att alltför många anser att vi skall ha en statlig TV-kanal också. Men varför två olika nyhetsredaktioner i SVT som ändå visar i stort sett samma nyhetsinslag? Konkurrensen finns ju redan med nyhetsprogram i andra kanaler.

Jag envisas också med att finansieringen av SVT i vart fall borde ske med skattemedel kombinerat med långsiktigt spikade ekonomiska ramar för att garantera SVT:s självständighet. TV-licensens dagar är nog räknade, den kostar alldeles för mycket att hantera, samtidigt som svenska folket verkar så där lagom intresserade av att betala.....

SVT har dock ännu guldägg kvar i sitt utbud. Den svenska schlagerfestivalen är ett sådant. Två repetitioner i Scandinavium i Göteborg är närmast utsålda, liksom givetvis lördagskvällens riktiga tävling! Om man lägger till intäkterna från alla telefonsamtal tävlingskvällen så lär festivalen inbringa många sköna slantar till SVT. Och då är det bara en av deltävlingarna före den stora finalen i Stockholm. Själv skall jag se en av repetitionerna i Göteborg tillsammans med familjen. Kostnad för fyra halvbra läktarplatser på en av repetitionerna: Nära 1.200 kronor! En kassako som sagt. Men det skall bli kul att se repetitionerna live och sedan se den "riktiga" tävlingen hemma på TV. Fast sedan är man nog trött på schlagerfestivalen för i år......2007-02-09 Succé för nystartsjobben!
(uppdaterad)

Enligt uppgifter från Rapport har 1.400 nystartsjobb tillsatts under januari, trots att början av månaden mest bestod av helger och trots att reformen inte varit känd för alla. Resultatet är mycket bättre än förväntat, och tyder på ett det kan bli betydligt fler nystartsjobb än de 10.000 per år som det talades om i höstas.

Samtliga nystartsjobb har alltså gått till långtidsarbetslösa, och många av dessa hade nog givit upp hoppet om att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Nu har de fått ett fast jobb med avtalsenlig lön! En stor ekonomisk vinst för samhället och en ännu större mänsklig vinst för alla dessa personer.

AMS kommer idag också med samlad statistik för januari. De nya jobben strömmar till, 75.000 nya jobb kom in till arbetsförmedlingarna bara under januari! Det är den högsta januarinivån sedan 1970! Och arbetslösheten fortsätter minska. Ingen kan säga annat än att Sverige verkar ha fått lite extra framtidstro.

Allt är dock inte positivt. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har ökat och den totala arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög. Många akademiker går direkt från långa dyra studier rakt ut i arbetslöshet. Det kommer att behövas många fler insatser mot arbetslösheten, men det den nya regeringen gjort hittills är en mycket bra början!2007-02-09 Pinocchio skapar debatt - ge honom en gulsvart tröja!

Sällan har väl en staty skapat sådan hetsig och våldsam debatt som beslutet i Borås att sätta upp en nio meter hög Pinocchiostaty i stan. Totalt kostar tydligen statyn ca 9,5 miljoner, varav kommunen satsar en miljon och privata donationer betalar resten. Vad jag förstår tas kommunens satsning från den vanliga kulturbudgeten.

En hetsig debatt förs nu på alla plan och Borås Tidning fylls av insändare för och emot. Även riksmedia kommenterar saken, liksom TextTV. Politikerna är splittrade både mellan och inom partier och debatten är mycket infekterad. Nu har till och med en särskild blogg mot statyn startats, som uppmanar till demonstrationer och motstånd! (www.pinocchionejtack.blogspot.com).

Jag fick ett mail häromdagen från en Boråsare i en helt annan fråga, men som slutkläm skrev hon: "Jag kan för övrigt inte förstå att allmänhet och politiker kan lägga sådan energi på att diskutera en staty när det finns så många viktiga samhällsproblem att lösa i det här landet". Tänkvärt!

Jag har även läst och hört fotsbollssupportrar kritisera satsningen. Borås kommun har hjälpt till att göra det möjligt för klubbarna att bygga två fina arenor för både fotboll och friidrott, och även satsat en del pengar på dessa projekt. Som inbiten gulsvart supporter är jag den första att hylla Borås Arena. Men det känns lite ogint om då inte även kulturen skulle kunna få en liten bit av kakan!

Jag tar inte ställning för eller emot statyn (även om jag tycker idén är ganska kul och säkert kommer att locka lite extra turister till stan), i grunden handlar det om tycke och smak. Men att ställa kommunens satsning på en miljon på statyn mot behoven inom skola och äldreomsorg känns närmast löjligt när man vet att Borås kommun omsätter cirka 5 miljarder per år! Alla kommuner har en kulturbudget, och hur man använder denna är upp till ansvariga politiker att bestämma. Det är det som är demokrati! När man talar om att politikerna visar "medborgarförakt" bara för att man själv ogillar statyn är man ute och cyklar! Ingen vet vad en majoritet av medborgarna tycker, det är bara de mest högljudda som kommer till tals i den offentliga debatten. Det är ju just för att hantera detta lilla bekymmer som vi håller val vart fjärde år, och de valda politikerna skall representera alla invånare, även dem som inte hörs i debatten! När Borås Tidning skriver att "protesterna strömmar in till kommunen" syftar de på att 120 Boråsare skrivit under protestlistor. Av en total befolkning på 100.000 personer!

För övrigt finns det en lösning på problemet - sy en stor gulsvart SM-guldtröja till statyn så kommer den säkert att uppskattas av alla.....2007-02-08 Jurymöte - med glimten i ögat....

De senaste månaderna har vi kunnat läsa mängder av artiklar om årets kock, årets bank, årets låt, årets film, årets mest beundrade man respektive kvinna, årets lobbyist, årets bild, årets kvinnliga resp manliga skådespelare, årets TV-profil, årets idrottsprofil, årets mål, årets tidskrift, årets lag, årets anfallare, årets målvakt, årets artist, årets TV-program, årets frimärke, årets perenn......och inte minst årets svensk! För att bara nämna några exempel.

Både lokalt och centralt utses även årets företagare, och årets tillväxtföretag.

I dag skall vi ha jurymöte för att bestämma vem moderaterna skall utse till årets arbetare bland alla dem som nominerats. Precis som de andra "utmärkelserna" sker detta med en mycket stor portion humor och med glimten i ögat! Självklart är det omöjligt att utse Sveriges bäste arbetare - det inser var och en. Men samtidigt skickar det ändå en tydlig signal - utan företag som anställer och människor som arbetar skulle ingen av de andra utmärkelserna bli verklighet!

Att sedan en och annan sur debattör driver med oss och drar paralleller till kommunistrysslands utmärkelser till "årets arbetare", det bjuder vi på. Tar man sig själv på alltför stort allvar och rensar bort all humor från politiken så får man nog ganska tråkigt.....2007-02-07 Svenskarna vill inte alls övervakas!

Den 12 januari skrev jag på bloggen om den märkliga SCB-undersökningen som visade att svenska folket gärna kunde tänka sig att bli mer övervakade. Jag skrev att jag tvivlade på detta resultat, och hänvisade bland annat till en undersökning i Aftonbladet som tydde på motsatsen. I dag redovisas så en annan opinionsmätning där 67% av svenskarna säger nej till att få sin telefon- SMS- och datatrafik lagrad, och där 60% säger nej till att bli "avlyssnade"!

Jag tror denna fråga är viktigare för många än man ibland tror. Som riksdagsledamot tänker jag fortsätta att debattera och noga bevaka dessa frågor och kommer inte att vara rädd att ta diskussioner både inom mitt eget parti och inom Alliansen för att vi skall få en bra lagstiftning som är väl avvägd mellan viktig brotts- och terroristbekämpning och den personliga intregriteten.

Tidigare inlägg på bloggen om övervakning och integritet: 29 december 2006 och 12 januari 2007.2007-02-07 En "blogg" före sin tid!

I dag när "alla" bloggar om allt kan det vara intressant att minnas hur det hela egentligen började.....

För exakt 10 år sedan, den 7 februari 1997, startade "Virtuella Guliganen" (Numera "Vi Gule"), en insändarsida för Elfsborgs fotbollssupportrar. För att skriva inlägg var man tvungen att vara registrerad på sidan och skriva under eget namn, vilket gjorde att alla vi skribenter efterhand blev väl bekanta med varandra. Efterhand blev sidan närmast som en "Elfsborgsblogg" där hundratals supportrar regelbundet uttryckte sin glädje (oftast!) eller sorg (ibland), kommenterade laguppställningar och årligen spekulerade i kommande års allsvenska fotbollsguld.

Elfsborg kom tillbaka till allsvenskan 1997, och "Vi Gule" eller "VG" som vi ibland säger, var igång då Elfsborg i sin premiärmatch som nykomling tvålade till IFK Göteborg med 3-0! Vad passar bättre än att fira 10-årsjubileet med att återigen minnas 2006 års fantastiska allsvenska guld till Elfsborg!

GRATTIS på 10-årsdagen alla gulsvarta skribenter och inte minst sidans konstruktör och redaktör - Lars Alexandersson! Vem vet - VG kanske både bidrog till Elfsborgs guld 2006 och samtidigt banade väg för den svenska bloggkulturen?

Läs även Borås Tidnings lilla hyllningsartikel där faktiskt även min egen skrivklåda på VG under dessa tio år uppmärksammas. Av statistiken på VG är jag faktiskt den skribent som har den näst högsta inläggsaktiviteten på VG! Vet inte riktigt om jag skall vara stolt över detta eller kanske skämmas över att jag har så svårt att hålla tyst.....


2007-02-07 Hur röstade väljarna?

Jo, alla vet ju hur valet gick.....men visste du att moderaterna blev i särklass största parti i riksdagsvalet bland SACO:s medlemmar? Eller att Alliansen fick stöd av 51% av TCO:s medlemmar, och 24% av LO:s?

Vet du att moderaterna tog väljare från samtliga övriga partier? Inte mindre än 17.800 väljare gick tex direkt från (v) till (m)! Moderaterna är största parti bland väljare i åldern 18-21 år och 64% av väljarna anser att moderaterna syntes mest under valrörelsen, mot endast 16% för (s).

Allt detta och en massa annan intressant statistik hittar du via via fliken ovan "Valet 2006" och sedan "Valanalys"!2007-02-06 Två aktuella kollektivavtalstvister har nått ett slut

Två av de mer omtalade kollektivavtalstvisterna har nu nått sitt slut. Och det med helt olika utgång.

Positiv är uppgörelsen i Smålandsstenar mellan de djupt religiösa företagarna och Träfacket. Till slut gick facket med på medlarnas bud som innebar att företagen skrev på ett avtal om att man garanterar att inte erbjuda sämre villkor än kollektivavtalet föreskriver. Man slapp dock skriva under ett normalt kollektivavtal. Med denna lösning var båda parter nöjda, och för de anställda är naturligtvis det viktigaste att få arbeta under fortsatt goda villkor. Om parterna vill mötas så går detta. Även om man behåller den "svenska modellen"!

Negativ är "lösningen" för Salladsbaren i Göteborg, där den 24-åriga kvinnliga företagaren nu ger upp och säljer sin rörelse. Till TT säger hon bland annat följande:"Pressen blev helt enkelt för hård, speciellt när min familj blandades in. Det fanns inget ljus i tunneln". Som exempel nämner hon att när hon firade ettårsjubileum med vänner och bekanta i lördags ställde facket upp ett 40-tal personer utanför. Till detta kom ett 20-tal medlemmar i olika politiska organisationer. "Facket har fortsatt att sprida lögner om våra anställningsvillkor." I Dagens Eko idag berättar hon vidare att Hotell- och Restaurangfacket redan från början var aggressiva och omöjliga att diskutera med. Nu ger alltså en av framtidens entreprenörer och företagare upp, trots att oberoende granskning har visat att hon erbjuder minst lika bra anställningsvillkor som kollektivavtalet föreskriver. Knappast en lösning som gynnar HRF:s medlemmar!

Varje blockad och kollektivavtalstvist är ett nederlag för den svenska modellen! Varje facklig förtroendeman har enligt mitt synsätt ett ansvar för att förebygga detta. I stället för att hota småföretagare borde man på ett vänligt sätt framhålla fördelarna med ett kollektivavtal - arbetsgivaren får ett komplett paket av olika lösningar för anställningsförhållandena och slipper snickra ihop detta själv. Dessutom garanteras arbetsgivaren att inte de anställda går ut i konflikt eftersom fredsplikt råder. Det är nog hög tid för flera fackliga organisationer att fundera över hur man vinner arbetsgivarnas, medlemmarnas, allmänhetens och politikernas förtroende! Eller som (den snart fd) Salladsbarsägaren, säger till TT:
"Det handlar inte om politik utan om sunt förnuft och hur man väljer att behandla människor!"

Tidigare inlägg på bloggen om kollektivavtalsfrågor och pågående konflikter: Bland annat den 12 december 2006, den 8, 10 och 11 januari, samt föregående inlägg.2007-02-06 På kollektivavtalskonferens med TCO

I dag var jag med på en kollektivavtalskonferens anordnad av SIF och HTF i Bohuslän. Min uppgift var att beskriva regeringens syn på kollektivavtalssystemet och pågående EU-prövning för dryga hundratalet fackligt aktiva och ombudsmän. Efter den senaste tidens uppmärksammade strider och blockader mot arbetsgivare som vägrar teckna kollektivavtal är det givetvis frestande att göra som Svenskt Näringslivs VD, Urban Bäckström, och ropa på rejäla förändringar av den svenska modellen.

Men jag redogjorde i stället för moderaternas tydliga vallöfte att inte förändra det svenska kollektivavtalssystemet och att arbetsmarknadsminister Littorin och Alliansregeringen inte har några planer på att inskränka fackets konflikträtt. Vi tänker hålla vårt vallöfte.

Det svenska kollektivavtalsystemet fungerar faktiskt oftast bra. Sverige har en stabil arbetsmarknad med få konflikter. Samtidigt väcks ilska hos både allmänhet, småföretag och politiker när man upplever att fackliga organisationer (och ibland även företag!) missbrukar den makt som politikerna givit dem. Makten att sköta regleringen av arbetsmarknaden har ju i den "svenska modellen" flyttats över från riksdag och regering till arbetsmarknadens parter. Detta ställer synnerligen höga krav på gott omdöme och samhällsansvar från parterna.

På TCO-konferensen framförde jag också min övertygelse att om de fackliga organisationerna tar sin del av detta ansvar kommer den svenska modellen att kunna leva vidare. Om man däremot använder sin makt så att allmänheten upplever att den missbrukas så kommer trycket på politikerna och även EU efterhand att bli stort att förändra systemet. Sveriges fackliga organisationer råder i hög grad över sin egen framtid!

Mer om detta i nästa inlägg.

Tidigare inlägg på bloggen om kollektivavtalsfrågor och pågående konflikter: Bland annat den 12 december 2006 och den 8, 10 och 11 januari 2007.2007-02-06 Nystartsjobben har fått en egen hemsida!

Arbetsförmedlingen har skapat en egen hemsida för nystartsjobben

Jag tycker att färgvalet på sidan var mycket trevligt. Snygg blå nyans!
Textstilen och layouten ser också bekant ut på något sätt...

På sidan kan man också läsa mer om det första nystartsjobbet!2007-02-06 Arbetslösheten fortsätter minska (v5-07).

Arbetslösheten fortsätter minska jämfört med för ett år sedan, och både den öppna arbetslösheten och antalet personer i åtgärder minskar samtidigt! (Före valet sjönk som bekant den öppna arbetslösheten, samtidigt som antalet personer i åtgärder nästan ökade lika mycket, allt för att regeringen skulle kunna redovisa fin statistik över den öppna arbetslösheten. Den totala arbetslösheten förändrades väldigt lite).

Antalet öppet arbetslösa (vecka 5) är nu 37.064 färre än för ett år sedan. Antalet personer i åtgärder har samtidigt minskat med 27.448, och totalt minskar därför arbetslösheten med 64.512 personer jämfört med vecka 5 förra året. Hittills i år har arbetslösheten minskat med 9.555 personer. Antalet nyanmälda jobb ökar också, och hittills i år har det anmälts över 82.000 lediga jobb. Fast då skall man ha klart för sig att alla lediga arbeten inte rapporteras till arbetsförmedlingen.2007-02-05 Inget tandlöst förslag!

Lite förvånad blev jag när jag läst SVT text idag: "Åtta av tio personer får ökade kostnader när regeringens nya tandvårdsreform börjar gälla, uppger Rapport. Tandläkarkostnader under 3.000 kronor kommer inte längre att subventioneras av Försäkringskassan. Enligt förslaget kommer kostnader över 3.000 kronor att subventioneras med 50 procent och kostnader över 15.000 kronor med 85 procent."

Förslaget innebär ju att de med de dyraste behandlingarna äntligen skulle få en ordentlig lindring av kostnaden, medan de med små skador får betala själv. Det känns rimligt! Och mycket rimligare än förra regeringen som ville ge ungdomar 18-24 år helt gratis tandvård, medan de äldre även i fortsättningen skulle kunna tvingas betala 100.000-tals kronor för att laga sina tänder! En slags omvänd solidaritet som riktas mot de svaga i samhället.

Från början var regeringens avsikt att införa reformen 1 juli 2007. Men redan i stadsbudgeten i oktober förvarande regeringen om att tandvårdsreformen i stället planeras att gälla från 2008. En så stor reform tar tid att sjösätta, kostar mycket och påverkar många människor. Det måste bli rätt från början!2007-02-05 Kanske äntligen en gymnasieskola för alla!

Skolminister Jan Björklund (fp) meddelade idag att regeringen vill dela upp gymnasieskolan i tre huvudinriktningar, Gymnasieexamen med högskolebehörighet, Yrkesexamen och Lärlingsexamen. Alla utbildningar ger då inte högskolebehörighet men elever ska ha rätt att läsa in högskole- behörighet på komvux om de väljer bort det på gymnasiet. En utredning skall presentera sitt förslag 2008, och de nya studiealternativen är tänkta att gälla från 2010.

Bilden: Marks Gymnasieskola - Kunskapens Hus i Skene

Jag har själv på nära håll i Utbildningsnämnden på Marks Gymnasieskola (för övrigt den skola där Jan Björklund en gång gick) sett många skoltrötta elever slås ut bara för att alla till varje pris skall tvingas studera så många teoretiska ämnen att de får högskolebehörighet. Målet att 50% av alla elever skall studera på högskola har skapat en utbildningsinflation i Sverige som gör att högskolestudier inte längre ger alla en så bra lön att man ekonomiskt tjänar på studierna om man tar hänsyn till de höga studieskulderna. Ovanpå detta slåss alltså många gymnasieelever ut på vägen.

Den nya regeringens förslag till gymnasieskola kan äntligen bli en skola för alla. Dessutom uppvärdera de praktiska yrkena där det idag är mycket svårt att få tag på tex snickare, svetsare, plåtslagare, rörläggare och fordonsmekaniker, alla yrken med bra lön och god arbetsmarknad!2007-02-05 En fransk nos utan kropp.....

Ibland blir det inte som man planerat! Det stora lyxiga trafikflygplanet Airbus A380 skulle bli världens största passagerarplan. För att kunna ta del av alla sorters bidrag och avdrag beslutades det att produktionen skulle ske uteslutande inom Europa, även om detta gjorde komponenterna dyrare och arbetskostnaderna högre. Både Frankrike och Tyskland krävde att få vara med och sätta ihop planet, så bakdelen byggdes i Tyskland och fraktades sedan till Frankrike för att monteras ihop med den franska framdelen!

Nu var det bara ett litet problem. Delarna passade inte ihop! Ingenjörerna fick dra om 50 kilometer kabel i varje plan - för hand! Kostnaderna har efterhand skjutit i höjden, flygbolagen har börjat avbeställa planet och hela projektet är ett ekonomiskt fiasko.

Konstlade politiska projekt som blandas ihop med affärsverksamhet fungerar inte. Bidrag, skattesubventioner och konstgjord andning räddar inga affärsprojekt i längden. Att sätta konkurrensen ur spel leder ofta till ekonomiskt fiasko. Detta bör politiker i Sverige och inom EU alltid ha i tankarna innan man drar upp alltför storstilade planer!

(Källa: Sunt Förnuft, Skattebetalarnas tidning, nr 01/2007)

Den franska nosen som inte ville ha med den tyska bakdelen att göra.....2007-02-04 Gör avdragsrätt för hushållsnära tjänster enkel att hantera!

Moderatkvinnorna har lämnat sitt remissyttrande till Finansdepartementet rörande förslaget till avdragsrätt för hushållsnära tjänster. Man gillar förslaget om skattereduktion för hushållsnära tjänster, men är kritisk till metoden att hantera detta praktiskt. Så här skriver man i ett pressmeddelande:

I Finansdepartementets förslag till skattereducerade hushållstjänster har man valt att använda samma konstruktion som vid ROT-avdraget. Det är en bra modell för enstaka inköp eller investeringar, men sämre när det handlar om köp av hushållstjänster. Risken är att familjer avstår från att köpa hushållstjänster eftersom man inte har råd att ligga ute med de extra pengarna tills skattereduceringen återbetalas. Det säger Magdalena Andersson, ordförande för moderatkvinnorna, i organisationens remissvar som överlämnats till Finansdepartementet med anledning av nuvarande förslag till skattelättnader för hushållstjänster. En skattereduktion av hushållstjänster måste konstrueras så att det blir enkelt för kunden att köpa dessa tjänster. Moderatkvinnorna förordar därför ett system där kunden betalar det reducerade priset direkt.

Moderaterna i Mark träffade i höstas de två unga kvinnor som driver det snabbt växande städföretaget "Dammråttan". Deras budskap var precis detsamma - avdragsrätten för hushållstjänsterna måste konstrueras så att prisreduceringen sker direkt! Om man måste vänta med skatteavdraget till deklarationen minskar det effekten av reformen.

Hur man skulle kunna lösa detta praktiskt har jag en del idéer om. Kanske kunde företaget ge rabatten direkt till kunden och sedan räkna av kostnanden för denna rabatt från det man samma månad betalar in i arbetsgivaravgifter eller moms till staten? Det borde kunna fungera! Dessutom kommer hanteringen att bli enklare om företagen sköter hanteringen i stället för att varje privatperson skall hantera detta i deklarationen och fylla i extra blanketter och skicka in mängder av kvitton eller fakturor mm.

Jag hoppas Finansdepartementet och ministern går Moderatkvinnorna till mötes. Vi vill ju alla att reformen skall bli så okomplicerad och framgångsrik som möjligt!

Bilden: Ett av fotona som låg till grund för markmoderaternas valaffischering 2006. (En blandning av allvarliga budskap, presenterade lite med glimten i ögat....)2007-02-04 Krafttag mot hemlösheten!

I Stockholm infördes en "taköverhuvudetgaranti" åren 1998-2002 av den dåvarande moderatledda majoriteten, som åtminstone gav alla hemlösa en plats att sova på. 2002-2006 togs denna garanti bort av socialdemokraterna. Men nu kommer den tydligen att införas igen efter att de borgerliga tog tillbaka makten i Stockholms kommun vid senaste valet. I Göteborg är problemen desamma, jag har själv sett hemlösa sova i Nordstans köpcentrum tills man beslutade att låsa köpcentrat på nätterna, och nyligen sett hemlösa övernatta under trapporna ned till Nya Ullvis stora underjordiska parkeringshus.

Alliansregeringen med folkhälsominister Maria Larsson (kd) i spetsen, vill nu ta ett samlat krafttag mot hemlösheten i Sverige. Och det behövs! Under en mätvecka i april 2005 var hela 17.800 svenskar hemlösa enligt Socialstyrelsen, och en tredjedel av dessa var föräldrar med hemmavarande barn. Varje år drabbas minst 1.000 barn av vräkning!

Det allra viktigaste är enligt regeringen att förebygga problemen genom att minska riskerna för att bli hemlös. Då måste alla myndigheter samverka. Regeringen vill tex kunna betala ut socialbidrag eller bostadsbidrag direkt till hyresvärden för att garantera att hyran betalas, och därigenom förhindra vräkning. Och inga barn skall få vräkas! Man vill också satsa mer på att förbättra boendesituationen för personer som kommer ut från fängelser och behandlingshem.

Det är på tiden att en svensk regering bryr sig om detta problem. Hemlösa som tvingas sova på en parkbänk är aldrig acceptabelt i ett välfärdssamhälle!2007-02-04 En mer realistisk svensk miljöpolitik

Statsminister Reinfeldt vågar som statsminister säga det som huvuddelen av svenska folket länge insett! Att jordens miljöproblem inte kan lösas genom att Sverige ensamt "går i spetsen" med åtgärder som allvarligt skadar Sveriges ekonomi, konkurrenskraft och arbetsmarknad! Sverige står tex endast för 0,2% av jordens samlade koldioxidutsläpp, och även om vi avbröt all verksamhet i landet skulle inte jordens samlade utsläpp påverkas på ett sätt som ens gick att mäta!

Sverige har på de flesta miljöområden kommit så långt att ytterligare åtgärder kostar oerhört mycket men ger oerhört lite. Viktigare då att vi arbetar kraftfullt för att få världens stora utsläppsländer att komma längre. Det gäller givetvis USA, Indien, Kina och Brasilien, men även stora delar av Afrika och Asien, Australien och Östeuropa. Där kan man med en mycket liten ekonomisk insats minska de skadliga utsläppen mycket kraftigt! Personligen tycker jag att miljöbistånd från Sverige och EU är en mycket viktig pusselbit för att förbättra situationen.

Att svenska folket plågar sig själva med att gå i spetsen med de absolut hårdaste reglerna på alla områden, samtidigt som många andra länder knappast gör något alls är ingen framkomlig väg om man menar allvar! Det är bara en liten grupp svenska miljöfanatiker som helst av allt vill slå undan benen för svenska företag, transporter och arbetstillfällen i Sverige, trots att det inte påverkar jordens totala miljö ens marginellt. Effekterna blir då i stället att ett relativt väl fungerande miljösamhälle slås ut till förmån för betydligt mindre miljövänlig verksamhet.

Den nya regeringen verkar bli en stark motkraft mot de destruktiva miljöfanatikerna. Jag hoppas att den nya regeringen i stället skall stimulera ny miljövänlig teknik och nya energisystem som i framtiden kan bli en framgångsrik exportsektor för Sverige samtidigt som det kan sprida goda miljöexempel över världen. Miljöproblemen måste mötas med teknisk utveckling och framtidstro, inte med domedagsprofeter, undergångsteorier och skrämselpropaganda! Samtidigt måste Sverige arbeta med att förbättra kontrollen av att de regler vi redan har efterlevs i stället för att ständigt hitta på nya regler. Dessutom behöver vi se till att fler kan dömas för allvarliga miljöbrott som tex oljeutsläpp till havs.

Tidigare inlägg på bloggen om miljöfrågan: 11 och 13 december 2006 samt 20 januari 2007.2007-02-03 Hoppsan!

Hur många dagar kommer Mona Sahlin att sitta kvar som partiledare? Vadslagningen har börjat. Ny praxis råder ju numera, och om den även gäller Mona så får hon det nog lite knepigt.....

Här är ett inlägg i diskussionen!2007-02-02 Stopp för osund kommunal konkurrens!

Näringsminister Maud Olofsson (c) presenterar idag på DN debatt ett förslag om att domstol skall kunna pröva enskilda fall av osund konkurrens mellan offentlig och privat sektor. Konkurrensverket skall kunna föra ärenden till domstol. Domstolen skall mot vite kunna förbjuda en offentlig aktör att fortsätta med verksamhet som snedvrider konkurrensen. Om det i något fall är så att konkurrensverket inte vill föra en fråga till domstol skall också ett drabbat enkilt företag få rätt att göra detta. Jag tycker detta är ett mycket bra förslag! Stat. Lasndsting och kommun skall inte få använda sin egen makt och skattebetalarnas pengar för att slå ihjäl enskilda företag! Alla politiker borde kunna hantera detta utan att en domstol skall behöva avgöra frågor, men eftersom detta inte fungerar så måste drabbade kunna få sin sak prövad.

Kampen mot snedvriden konkurrens ligger för övrigt helt i linje med Markmoderaternas tillväxtprogram, och även med min egen sista motion i kommunfullmäkte i Mark, där jag just ville skärpa upp kommunens hantering av frågor för att motverka att kommunen själv bedriver eller på andra sätt medverkar till att snedvrida konkurrensen.2007-02-02 Den svåra "splittringen" .....

När jag nu varit på konferens i två dagar är det givetvis stimulerande att inse att moderaterna har statsministerposten och ytterligare 10 ministrar, 97 riksdagsledamöter och några hundra tjänstemän i regeringsdepartementet och i riksdagen som tillsammans är en stor och viktig del av Sveriges nya regeringsunderlag. Men det är också nyttigt att se i våra interna moderata diskussioner hur alla är mycket medvetna om att Alliansen är ett lagspel, och att alla partier måste ge och ta, och vara generösa mot varandra. Vi moderater är både stolta över valresultatet och ödmjuka för att vi vill förvalta detta förtroende på ett bra sätt tillsammans med övriga partier i Alliansen.

I flera tidningar har kd:s utspel om vårdnadsbidraget tolkats som "ett desperat utspel" för att rädda dåliga opinionssiffror. Ingen verkar ha slagits av tanken att Göran Hägglund lägger fram förslaget för att han tycker det är en viktig fråga? Ingen verkar heller tro att det kan finnas fler politiker som brinner för frågan, även i andra partier? Jag har själv ställt frågan till Hägglund i riksdagen om när vårdnadsbidrag kan införas och många moderater är minst lika angelägna om detta som kristdemokraterna.

Om de mindre partierna i Alliansen lägger fram förslag ses det som "desperata förslag för att få upp opinionssiffrorna". Om man däremot inte lägger några förslag så ses det som att moderaterna kväver de mindre partierna......inte alltid så lätt att vara politiker!

Det är tur att allt skvaller i media inte stämmer med verkligheten, och att Alliansriksdagsledamöter från alla fyra partierna ibland kan sitta tillsammans över en kopp kaffe och mest skratta åt medias uppgifter om den hemska splittringen.....2007-02-01 Moderata riksdagsledamöter på konferens

Under torsdagen och fredagen åker den moderata riksdagsgruppen på gemensam konferens. Vi skall ha lite eftervalsdebatt, diskutera det löpande riksdagsarbetet och hur vi som riksdagsledamöter effektivast kan påverka politiken. Det blir också diskussion om viktiga framtidsfrågor, även de nya moderaterna måste ju fortsätta sin förnyelse och inte fasta i gamla lösningar på samhällsproblemen! En konferens ger också ytterligare ett tillfälle att lära känna alla sina 96 andra moderata riksdagskolleger ännu bättre. Inte minst viktigt!