Blogg september 2006

2006-09-29 Sista dagen på jobbet

I dag var sista dagen på jobbet på ett bra tag. Minst fyra års tjänstledighet! Det känns lite konstigt när man arbetat i samma företag i 20 år. Jag började som sommarvikarie och lågavlönad kvällskassör, och tar nu tjänstledigt från ett jobb som kundjurist inom SEB Private Bank (en privatbank för de lite större kunderna).

Det har varit roliga år, där man lärt sig väldigt mycket om samhället, juridiken, människor och företag och fått en bra arbetsrättslig och facklig utbildning. Dessutom har jag nog utvecklat min sociala kompetens ganska rejält, utvecklat min pedagogiska förmåga, lärt mig trivas med att uppträda inför stora grupper människor och mycket annat. Värdefulla kunskaper om värdepapper och placeringar har man fått på köpet. Och inte minst har jag skaffat mig ett väldigt stort och värdefullt kontaktnät. Allt detta tar jag nu med mig till riksdagen!


2006-09-29 Sverige redan på rätt väg....

Redan 12 dagar efter valet börjar små effekter av regeringsskiftet att synas - trots att vare sig politiken är slutförhandlad, statsministern vald eller regeringen tillsatt.....hur skall det då inte bli när resten av politiken fallit på plats!

Två positiva exempel redan första veckan:

1. Beskedet att straffskatten på inrikesflyg slopas har redan gjort att Ryan Air i stället för att lägga ned ett antal flyglinjer och minska personalen, nu investerar i nya flyglinjer från Sverige till Spanien, vilket skapar fler jobb!

2. Beskedet att det blir nej till lagförslaget om kvotering till börsbolagens styrelser är bra för jämställdheten! Nu kommer duktiga kvinnor att respekteras för sin duglighet och vara ett föredöme för andra i stället för att beskyllas ha fått sitt toppjobb genom kvotering!


2006-09-28 Boråsare ny moderat partisekreterare!

Sven Otto Littorin lämnar uppdraget om moderat partisekreterare. Det är väl ingen särskilt vågad gissning att han kommer att utnyttjas för andra uppgifter. Han har varit en mycket omtyckt och sympatisk partisekreterare och har haft en stor del i den moderata valframgången.

Som ny partisekreterare utses Per Schlingmann, tidigare kommunikationschef i moderaterna. Han är för övrigt från Borås, vilket är extra kul! Här kan du läsa lite mer om vår nye partisekreterare!

Jag får förresten inte glömma att erbjuda honom medlemskap i riksdagsguliganerna!


2006-09-28 Media fiskar efter nyheter!

Regeringsförklaringen och ministerlistan kommer att presenteras i slutet av nästa vecka, så partiledarna kan diskutera i lugn och ro ännu några dagar.

Media har hittills inte lyckas få partiledarna att läcka någonting om regeringsförhandlingarna. Nu börjar man i stället att spekulera och försöker också fiska hos framförallt oss nyvalda riksdagsledamöter för att få oss att offentligt spekulera om både det ena och det andra. Det kommer knappast att lyckas!

Ibland får jag frågor från media och andra om hur jag kommer att rösta i olika detaljfrågor framöver. Mitt svar är tydligt - jag vill i lugn och ro sätta mig in i materialet innan jag har en bestämd uppfattning. Man kan inte bygga ett ställningstagande i riksdagen bara på lösa uppgifter i media!

Politik handlar för övrigt om att ta ansvar. Ingår man i en majoritet, oavsett om det är i en kommun eller i riksdagen, så måste det normala vara att man först för en diskussion inom majoriteten där man som politiker har chansen att argumentera och påverka. När man sedan kommit fram till en lösning som de flesta står bakom är sedan det normala att man lojalt stödjer majoritetens linje även om man kanske som person haft en lite avvikande mening. Sedan kan det naturligtvis finnas enstaka frågor där man som person känner att man tydligt vill markera att man tycker annorlunda - det får väl det egna samvetet avgöra.


2006-09-27 Beviset!

I går fick jag beviset med posten.....

(Tar tyvärr en stund att ladda ned - ha tålamod.....)


2006-09-26 Elfsborg på väg mot guld?

Efter dagens härliga 2-0-seger mot Örgryte hemma på
Borås Arena, samtidigt som Hammarby slog AIK i
Stockholmsderbyt med samma siffror, så ser den allsvenska
tabellen så här trevlig ut när det bara återstår sex omgångar!

AKTUELL TABELL:
 Elfsborg20109137-172039
 AIK20116335-191639
 IFK Göteborg2088433-221132
 Helsingborg2087532-23931
 Kalmar2094728-21731
 Hammarby20104634-28631
 Malmö FF2086634-29530
 Djurgården2086622-18430
 Gefle2075821-28-726
 Gais2058720-25-523
 Halmstad2049717-25-821
 Örgryte20351219-35-1614
 Häcken20271119-36-1713
 Öster20341314-39-2513


2006-09-26 Sista kommunfullmäktige på ett bra tag!

I kväll var jag så med på det sista kommunfullmäktigesammanträdet i Mark på ett bra tag (om jag nu inte får möjlighet att vara med på ytterligare något i höst - vi får väl se). Mötet hölls passande nog nästan på hemmaplan - i Hyssna!

På mötet fick jag en positiv behandling av min motion om att fastslå vad kommunen räknar som miljöfordon. Mark bör gå i spetsen och ta till sig nya alternativ, och inte bara tänka på etanolfordon. Även biogasfordon, hybridfordon och mycket snåla bensinfordon bör räknas med!

Dessutom fastslog fullmäktige enigt att kommunstyrelsen skall ta ett samlat grepp om framtidens äldreomsorg i Mark. Jag påpekade att man i detta arbete även bör ta med förslagen i moderaternas motion i samma fråga. Mark har en riktigt bra äldreomsorg i dag, men delar behöver också utvecklas och planeras för framtida behov!

Lite rörd blev jag också över alla gratulationer och över att inse att en del politiker faktiskt kommer att sakna mig i kommunpolitiken (inte bara moderater)! Men jag är övertygad om att alla de som finns kvar kommer att klara sig alldeles utmärkt utan mig.....och dessutom kommer jag ändå att vara med i diskussionerna i den moderata partigruppen när jag har möjlighet!


2006-09-26 Göran Persson (s) är en dålig förlorare!

I dag hånar Göran Persson Alliansens partiledningar och säger att de "verkar okunniga" om budgetarbetet! Eftersom Alliansens förhandlingar sker bakom stängda dörrar kan omöjligen Persson veta vad som diskuteras. Hans buffliga attityd är mest ett bevis på att han själv som vanligt anser sig vara störst, bäst och vackrast. En uppfattning som inte direkt delas av andra.

Jag minns förresten alla Perssons egna utdragna budgetförhandlingar där antingen mp eller v ständigt hotat att avbryta förhandlingarna om man inte lyckats i sin utpressning i detaljfrågor som inte har med budgeten att göra......kanske har Persson försträngt detta?

Jag fullt förtroende för att Alliansens partiledare gör ett gediget jobb i stället för att hafsa ihop en budget. Tids nog får Göran Persson och andra se innehållet! Den som väntar på något gott.....

Att Göran Persson är en dålig förlorare är däremot inget att göra åt.


2006-09-26 Ännu en myt skall krossas!

Ofta påstås att moderaterna är ett parti för män. Men denna beskrivning är mycket missvisande! Det är sant att fler män än kvinnor röstar på moderaterna, men moderaterna är faktiskt det näst största kvinnopartiet i landet! Nästan var fjärde kvinna i Sverige röstade på moderaterna i riksdagsvalet!

Så här röstade kvinnor respektive män på de olika partierna (källa: Valu/Riksdag & Departement):

(m): kvinnor 23%, män 31%
(kd): 8% resp 7%
(fp): 7% resp 7%
(c): 10% resp 7%
(mp): 7% resp 4%
(s): 35% resp 34%
(v): 6% resp 5%


2006-09-25 Moderaterna kommer aldrig att föra (s)-politik!

Nu börjar eftervalsanalyserna. Några experter påstår att Alliansen vann valet för att man utlovade (s)-politik i ny förpackning. För mig en mycket märklig tolkning!

Moderaterna kommer aldrig att föra (s)-politik! För oss finns en ideologisk grundsyn på samhället som skiljer sig rejält från vänstersidan! Vi tror på den enskilda människan. Vi vill låta människor bestämma själva. Vi vill ha mångfald och alternativ. Vi tror inte på kollektiva lösningar, stora system, onödigt höga skatter, likriktning och att alla har samma önskemål och behov!

Vi vill ge tillbaka en stor del av vardagsmakten från politiker och tjänstemän till människorna. Samtidigt vill vi stärka de övriga delar av samhället som vi behöver betala gemensamt - sjukvård, skola, rättssystem, äldreomsorg mm. Och inte minst ser vi att det enda sättet att rädda välfärden är fler som arbetar - det är viktigare än att höja alla bidrag! Allt detta är en mycket stor skillnad i prioritering mot socialdemokraterna och övriga vänsterpartier!

Läs gärna vad jag lovade före valet !


2006-09-25 Äntligen lite (s)jälvkritik!

Socialdemokraternas partisekreterare, Marita Ulvskog, meddelade i radions lördagsintervju att Socialdemokraterna kanske trots allt kunde agerat lite annorlunda i valet. Man kanske skulle lagt mer tyngd på problemen med arbetslösheten. Man skulle satsat mer på integration. Man skulle nog gjort mer för att höja kvaliteten inom skolan, och satsat mer på ökad kvalitet inom omsorgen.

Ja, när man läser referanten av vad Ulvskog sa så framgår det att hon anser att hennes parti borde haft en bättre politik inom de flesta viktigare områden!Och det var ju faktiskt precis detta Alliansen påpekade under hela valrörelsen, och även därför vi vann valet.....

Ulvskog är en av dem som bär huvudansvaret för den förda politiken. Hennes dagar som partisekreterare är nog räknade, och hon kommer att saknas av få....


2006-09-25 Spännande riksdagsprogram!

Så har jag då fått programmet för den första veckan i riksdagen. Första gruppmötet med moderaterna är redan söndag den 1 oktober. Upprop i riksdagen 2 oktober. På kvällen buffé med moderata riksdagsledamöter och anställda. Dagen efter gudstjänst i Storkyrkan under ledning av ärkebiskopen, därefter Riksmötets högtidliga öppnande. Sedan mottagning i riksdagshuset med respektive och senare konsert i konserthuset i närvaro av kungen. Senare under veckan väljer riksdagen Fredrik Reinfeldt till statsminister, och han meddelar sedan vilka som blir medlemmar i regeringen och avger regeringsförklaringen......

Tänk att jag nu skall få vara med om allt detta som jag bara sett på TV tidigare, och dessutom vid ett tillfälle då moderaterna gjorts sitt bästa val sedan 1928. Och tänk att jag skall få vara med och välja en moderat som statsminister. Första veckan i riksdagen lär bli ett minne för livet!

Fast det blir nog till att först besöka lämplig herrekipering kommande vecka så man inte gör bort sig i huvudstaden.....


2006-09-23 Markborna är otrogna!

Nu syftar jag förståss bara på deras partival.....för röstsplittringen är stor i Mark! Moderaterna visar kommunalt den största framgången av alla partier (sanningen är att alla partier utom moderaterna och markbygdspartiet backar i kommunvalet), och är nu kommunens största borgerliga parti. Vi är dock fortfarande betydligt starkare i riksdagsvalet än i kommunen, även om skillnaderna minskat lite under åren. Till exempel verkar många som röstar på Centerpartiet och Markbygdspartiet i kommunen rösta på Moderaterna i riksdagsvalet.

För oss moderater gäller det att analysera varför! Kanske röstar människor bara efter tradition? Jag ser en stor potential att den kommunala moderata framgången kan fortsätta 2010. Vi skall visa ännu tydligare för alla röstsplittrande markbor att moderaterna är det bästa alternativet även i kommunen!


2006-09-23 Vänsterfunderingar i Mark

Vänsterpartiets Karin Jageby filosoferar i Markbladet över det dåliga valresultatet, där man tappar ytterligare ett mandat i Mark. "Vad vi gjort för fel i Mark vet jag inte. Vi har jobbat hårt, vad kunde vi ha gjort mer?"

Bytt politik kanske?


2006-09-23 Onödigt med kvotering!

Jag blev allt lite förvånad när jag hörde att centerledaren tydligen sagt att regeringen borde könskvoteras, varannan damernas. Det är ingen bra idé! För min del får det gärna bli 80% kvinnor i regeringen - om det är de som är de bästa tänkbara ministrarna. Men kompetens måste alltid komma i första hand!

För de partier som tillämpar en tydlig kvotering är det inte svårt att ha exakt 50% kvinnor och män överallt. Moderaterna däremot tillämpar ingen kvotering. Ändå är över 42% av vår våra riksdagsledamöter kvinnor. De vet att de fått uppdraget för att de är bäst - inte för att de kvoterats in. (c) som förespråkar kvotering har för övrigt , tillsammans med (kd), lägst andel kvinnor i sin riksdagsgrupp av alla partier......

I Marks kommun får vi nu både kommunens första kvinnliga och första moderata kommunstyrelseordförande (ev v. ordförande beroende på kommande förhandlingar.....). Vi väljer Margareta Löfgren till denna post - inte för att hon är kvinna utan för att hon är den bästa! Kvoteringspartiet (s) har, trots kvotering, däremot haft en man på motsvarande poster alla år.....

Lokalt utnämndes Moderaterna i Mark till mest jämställda parti av Borås Tidning i våras. Vi hade den mest jämställda kommunvalsedeln. Även detta utan kvotering.

Könskvotering är enligt mitt sätt att se på saken bara ett alibi för partierna att slippa ta frågan om lika förutsättningar för kvinnor och män på allvar. I riksdagen kommer jag kraftfullt att motsätta mig alla förslag om kvotering, oavsett om det gäller unga, äldre, kvinnor, invandrare eller vad det nu kan vara. Jag vill inte sortera människor i grupper utan se varje person som en individ!


2006-09-22 Kommunvalet i Mark färdigräknat

Nu är kommunvalet i Mark färdigräknat, och moderaterna fick ytterligare några tiondelar av rösterna, och stannade på för Mark höga 16,14% och den kraftigaste ökningen av antalet röster av alla partier! Alla valresultat hittar du här!

När det gäller personvalet i kommunen var jag ensam moderat att komma över totalt 5% som är spärren, jag fick 327 personröster vilket motsvarar nära 10% av moderaternas röster! Jag är både glad och rörd av detta starka stöd!

Naturligtvis är det med blandade känslor som jag nu lämnar kommunpolitiken, i vart fall på ledande poster. Särskilt när jag ser uppskattningen genom antalet personröster. Men jag kommer inte att släppa kommunpolitiken helt - jag lovar fortsätta vara en engagerad medlem i markmoderaternas partigrupp hela mandatperioden, och jag kommer att försöka vara en brygga mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. I riksdagen vill jag försöka påverka för att ge Marks politiker större självbestämmande och mindre pekpinnar! Jag vill verka för mer pengar till väginvesteringar och ökad valfrihet för medborgarna. För övrigt har moderaterna i Mark nu många nya engagerade och handlingskraftiga politiker, med blivande kommunalrådet Margareta Löfgren i spetsen, så jag är knappast oumbärlig.....

Det har varit fyra fantastiskt roliga år i kommunledningen i Mark. Jag har gjort många trevliga bekantskaper i alla partier, men mest kommer jag att minnas politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott som jag träffat varje måndag i fyra års tid! Visst har vi haft tuffa diskussioner, och visst har vissa av oss varit hårda motståndare i valet. Men alla har vi försökt göra det bästa för Marks kommun - och faktiskt lyckats riktigt bra för det mesta tycker jag! Tack för att jag fått lära känna er, och lycka till i arbetet för kommunens bästa!


2006-09-22 LO-ordföranden hotar Alliansen

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, hotar idag den blivande borgerliga regeringen på DN Debatt. Om man skall sammanfatta artikeln lite kort så innehåller den ett försiktigt formulerat hot - om inte regeringen gör som LO-ledningen säger så blir det konflikt på arbetsmarknaden!

Nu använder alltså LO-basen LO:s förbund för att försöka skapa en politisk konflikt på arbetsmarknaden, sannolikt med baktanken att sedan själv kunna bli vald som partiledare för (s) efter Göran Persson!

För egen del tror jag detta blir spiken i kistan för LO-ledningen - de egna medlemmarna kommer att se vad den nya regeringens politik betyder för dem! Sänkt inkomstskatt, stopp för höjda energiskatter, effektivare arbetsförmedling och satsningar på nya jobb gynnar LO-medlemmarna! Om de känner att LO-ledningen använder dem för syften som inte gynnar dem själva så kommer medlemmarna att lämna LO.

Jag hoppas att mer ansvarskännande LO-förbund kommer att sätta sig på tvären mot LO-basen. Framförallt upprepar jag det jag sagt förut - det är dags att svenska LO gör som tyska LO, och kapar de starka banden med socialdemokraterna. LO-ledningen måste börja se till sina medlemmars intressen i stället för att enögt gå socialdemokratiska partiets ärenden!


2006-09-21 Unikt med majoritetsregering i Sverige

Sverige kommer nu äntligen att få en regering som har egen majoritet i riksdagen. Det har faktiskt inte hänt sedan 1976-79!

Sedan 1979 har både borgerliga och socialdemokratiska regeringar varit i minoritet, och tvingats söka stöd hos andra partier. Knappast det bästa om man vill föra en kraftfull politik.

Nu får Sverige en regering som kan fatta beslut utan att tvingas förhandla med andra. Detta tror jag blir mycket bra för landet!2006-09-20 Ny storseger för Elfsborg

Häcken - Elfsborg 1-4

Efter den snöpliga 1-1-matchen borta mot Gefle blev det storseger för Elfsborg i kväll. Nu har Elfsborg tillsammans med AIK ett starkt grepp om de två första platserna i allsvenskan. AIK har ännu en tuff derbymacth framför sig, så hur detta slutar är ovisst!

Jag sa lite på skoj för några månader sedan att jag hade tre mål den här hösten. En ny Alliansregering, en egen riksdagsplats och ett allsvenskt guld till Elfsborg. Nu är två av målen uppfyllda. Skall Elfsborg lyckas fixa även det tredje?2006-09-20 Jag har minst 740 supportrar!

Nu är alla personvalskryss i riksdagsvalet räknade, och själv fick jag 740 personröster, och därmed näst flest av de moderata kandidaterna! Det visar sig nu att det inte har någon betydelse för min riksdagsplats, men det känns ändå kul att veta att så många aktivt har satt ett kryss för mig!

Ett stort tack till alla er som visat mig detta förtroende!


2006-09-20 Nyheter på hemsidan!

Från och med idag finns en ny flik på sidan som heter "Från riksdagen", och under denna flik kommer jag att samla allt som rör rikspolitiken, riksdagen och mitt arbete där.

Under en annan flik som heter "Valet 2006" kommer jag att samla allt som rör valrörelsen och valresultaten.


2006-09-20 Riksdagen nästa!

Nu är de flesta valdistrikt räknade och det står helt klart att ingen är i närheten av så många personröster att de kan nå riksdagen på detta sätt. Därmed kommer den moderata valsedeln att gälla.

Min riksdagsplats är klar!

En omtumlande känsla, och oerhört hedrande. Att vara en av 349 riksdagsledamöter från hela Sverige är en otroligt stor ära. Att vara en av 97 moderater i riksdagen är lika stort!
Snart sitter jag här.....det skall bli kul!2006-09-19 Kryssräkningen har börjat....

Nu har Valmyndigheten börjat detaljräkningen av rösterna även för Södra Älvsborg. Hittills är fem av 157 valkretsar (i Borås och Bollebygd) räknade och jag har fått 12 kryss.....

Följ räkningen på denna sida! Via fliken personröster kan man sedan följa dramatiken valkrets för valkrets. Procenttalen kommer säkert att växla beroende på vilka valkretsar och kommuner som räknas.

Eftersom alla frågar skall jag förklara hur reglerna är. I första hand gäller valsedeln, dvs de två riksdagsmandaten tillfaller Ulf Sjösten samt undertecknad. Detta kan dock sättas ur spel om någon annan än vi två får personvalskryss på över 8% av de röster som tillfallit moderaterna. I så fall jämför man antalet kryss, och de två moderater som fått flest kryss får riksdagsplatserna. I detta val, när moderaterna fått så många röster motsvarar 8% ganska exakt 2.136 kryss.


2006-09-19 Media spekulerar....

Under gårdagen ringde det flitigt på mobilen. Alla ville veta "hur det kändes" och gratulera till riksdagsplatsen.....

Jag fick också med kort varsel hembesök av en journalist och fotograf från Borås Tidning.Här kan du läsa artikeln. (Fast vovven får nog förståss stanna hemma hos familjen!). Media har visst också redan bestämt sig för att min riksdagsplats är klar.

Själv tar jag däremot inget för givet förrän sista valsedeln räknats och sista krysset summerats ihop. Så det så! Och det dröjer som sagt troligen tills på onsdag.....


2006-09-18 Moderaterna störst på Marks Gymnasieskola

Skolvalet på Marks Gymnasieskola är färdigräknat. Moderaterna blev största parti! Det betyder att gymnasieeleverna i Mark röstar ungefär som i övriga landet, eftersom moderaterna totalt sett blivit största parti bland Sveriges gymnasieelever.

Valdeltagandet på Marks Gymnasieskola var 70%, vilket är klart godkänt. Det höga valdeltagandet i ett sådant här skolval skall man ge eleverna äran för - de har själva format en intressant valrörelse på skolan, och skapat ett stort intresse bland eleverna!


2006-09-18 Dukat bord?

1991 påstod socialdemokraterna att de borgerliga kom till ett dukat bord. Efter bara något halvår visade det sig att Sverige under flera år bäddat för en av sina värsta kriser någonsin, och att vi var i gott sällskap av resten av Europa, med valutakris och annat.

När nu Göran Persson återigen använder samma ord - att Alliansen kommer till ett dukat bord - så är det inte utan att man blir lite orolig. Vi vet redan att det bakom den vackra fasaden av hög tillväxt och låga räntor döljer sig rekordhög arbetslöshet för att vara mitt i en högkonjunktur, kanske Europas högsta ungdomsarbetslöshet, någon miljon människor som är helt eller delvis arbetslösa, långa vårdköer, dåliga skolresultat och alltför hög brottslighet. Frågan är bara om det finnas mer som bara sopats under mattan över valrörelsen, och kommer fram i ljuset framöver?

Alliansens arbete blir ingen dans på rosor!


2006-09-18 En historisk dag!
2006-09-18 Lite fler spännande valfakta

På textTV framgår att var sjätte arbetslös röstade på moderaterna. Tydligen väger hoppet om att kanske få ett jobb tyngre än hotet om en något sänkt A-kassa för alla dessa.

Var fjärde invandrare röstade på moderaterna! Nu gäller det att se till att fler invandrare också blir aktiva i moderaterna, vi har dålig representation idag.

I Skolvalet fick moderaterna 26,3% och blev överlägset största parti! (s) fick 22% och (mp) resp (v) ca 10% var.

I radion hörde jag också ett inslag om att 27% av förstagångsväljarna röstade på moderaterna, som blev största parti även i denna grupp.

Helt klart är att moderaterna väcker stort hopp hos många om ett bättre liv. Nu gäller det att vi visar att vi kan leva upp till alla dessa förväntningar!


2006-09-18 Segerreportage i Borås Tidning

Så här glada var vi när Bt:s journalist träffade oss utanför kommunhuset i Kinna sent i går kväll. Bäst att lägga till att vi var spik nyktra alla tre....

2006-09-18 Moderaterna valets stora segrare!

Moderaterna blev valets stora segrare, både på riksnivå och lokalt i Marks kommun! Inte nog med att partiet gjorde sitt bästa valresultat i riket sedan 20-talet, 26,1%, och att vi fick en ny regering. Vårt parti ökade också mest av alla i Marks kommun, går från 5 till 8 mandat, och är nu största borgerliga parti med 16% av rösterna! Rimligen bör detta också medföra att moderaterna skall tillsätta en av de två kommunalrådsposterna i Mark, i enlighet med den överenskommelse som partierna gjorde före valet.

Hur det går för egen del med riksdagsplatsen vet jag inte säkert förrän på onsdag när alla personvalskryss räknats. Men chansen till en riksdagsplats bör vara god.

Allt slit under valrörelsen verkar ha lönat sig!Grafiken citerad från expressens nätupplaga


2006-09-17 Hemsidan lever vidare även efter valet!

Dags att summera hemsidans roll i min personvalskampanj. Totalt nära 5.000 läsare av bloggen, och över 13.000 träffar totalt på hemsidan! Totalt har jag skrivit 407 inlägg på bloggen.

Jag vill redan nu berätta att bloggen och hemsidan kommer att leva vidare även efter valet! Oavsett hur valet går och vad jag får för politiska uppdrag kommer jag att fortsätta uppdatera bloggen med jämna mellanrum, även om det kanske inte blir varje dag. Alla kommande debattartiklar kommer också att läggas in på sidan precis som tidigare. Hemsidan kommer också att få nya flikar där jag berättar mer om vad jag uträttar politiskt och hur jag uppfyller mina vallöften kommande år! Så gör ett besök då och då, minst en gång i veckan, och fortsätt gärna kontakta mig - jag vill ha en dialog och debatt även efter valet!


2006-09-17, Nu är min valrörelse slut!

Klockan är nu 19.00 på valdagen. Större delen av dagen har jag tillbringat i bilen för att se till att vi har valsedlar i alla vallokaler, och sedan blev det 4 timmars utdelning av valsedlar utanför vallokalen i Ängskolan i Skene. Om ett par timmar vet vi preliminärt hur valet gått.2006-09-17 Valet är Ditt!

I dag avgör du Sveriges framtid! Jag hoppas att du stöder moderaterna (eller ett annat Alliansparti).

Sätt gärna ett kryss i rutan vid mitt namn på riksdagsvalsedelns (den gula), plats nummer två.

Vill du ha en markbo i regionen föreslår jag att du sätter kryss för Sven-Olof Carlsson på den blå valsedeln (plats nummer fyra). I kommunvalet i Mark (vit valsedel) finns många duktiga Markmoderater att välja mellan. Men du får naturligtvis gärna sätta ett kryss för mig även på den valsedeln!

Ett kryss betyder så mycket!


2006-09-17 Fördel Alliansen!

En mycket trevlig sista opinionsmätning från kom från Temo sent i går kväll, där Alliansen ökat sitt försprång rejält.

Enligt undersökningen skulle alliansen få 50,8 procent av rösterna om det varit val i går. De rödgröna skulle få 43,9 procent. Det innebär ett försprång för alliansen på 6,9 procentenheter. Moderaterna ökar till hela 28,8%!
Även hos övriga tre institut samt hos vadslagningsbyråerna leder Alliansen. Bara att hoppas att de har rätt!


2006-09-16 Händelserik lördag

Lördagens valspurt gick i ett rasande tempo - aktiviteter på flera ställen i Mark, dörrknackning, utdelning av material och ett stort antal besök i valtältet.

Mindre kul med skriverierna i Borås Tidning som påstår att det skulle tagits beslut om nedläggning av äldreboenden i Mark - så är det givetvis inte, och jag hoppas dementin publiceras i BT i morgon! Annat som är mindre kul är att moderata valsedlar försvinner, att moderat valmaterial inte verkar ha nått alla, och att sossarnas vilseledande flygblad fortsätter att spridas.

Men vi fortsätter att hantera allt detta på ett positivt sätt. Under valdagen kommer moderaterna i Mark för första gången på många år att står utanför vallokalerna i Kinna och Skene och dela ut valsedlar. Vi tänker vara synliga för väljarna ända till klockan 20.00!


2006-09-16 Patetiskt av SSU

SSU höll presskonferens runt midnatt för att meddela att man just drabbats av ett allvarligt dataintrång.....med internationella kopplingar. Varför man skulle meddela detta mitt i natten framgår inte, inte heller vem som skulle ha varit skyldig.....

Det låter en smula bekant. Kanske vill man ta en sista desperat chans att lura väljarna att glömma politiken och tänka på något annat i stället?

Men är SSU-arna så dumma att de tror att något Alliansparti skulle ägna sig åt att göra ett "allvarligt dataintrång" två dagar före valet trots att man har en stabil ledning i opinionen, och trots allt som hänt runt folkpartiet? Och framförallt - tror verkligen SSU att svenska folket går på detta?

Patetiskt, skrattretande och magsurt. Suck!


2006-09-16 Alliansen verkar ha kopplat greppet om opinionen

I Temos sista opinionsmätning ökar nu Alliansen sin ledning till 4,4%-enheter! I Sifo leder Alliansen nu med 3%-enheter, den största ledningen i Sifo på flera veckor, och en kraftig svängning jämfört med i förrgår då vänstersidan ledde knappt. Om man till detta lägger Demoskops senaste mätning där Alliansen ledde med 4%-enheter så verkar det som om Alliansen kopplat greppet!

Moderaterna ligger nu mellan 25 och 30% vilket är en väldigt bra siffra. Hoppas det stämmer!

Grafiken citerad från Göteborgs-Postens nätupplaga


2006-09-15 En lång arbetsdag är faktiskt inte slut än!

Dagen började med några timmar utanför Högskolan i Borås, där jag diskuterade studenpolitik, studiemedel och kårobligatorie med studenterna. Ett antal nya väljare fick jag helt klart under förmiddagen!

Sedan fortsatte jag till mor Kerstins Torg i Kinna och sedan vidare till Gästgivartorget i Bollebygd där vi hade besök av Beatrice Ask, ledande moderat politiker i partistyrelsen. Sedan några timmars flygbladsutdelning i Skene, varefter färden gick hemåt för att se partiledardebatten.

Nu är klockan 22.40, och det är dags att åka ut och dela ut det sista flygbladsmaterialet i lite brevlådor i Sätila. Det lilla material som är kvar skall vi använda i morgon!

Moderaterna i Mark driver valarbete i fem grupper och kan därför finnas utspridda över hela kommunen hela tiden. Aldrig har nog så många moderater arbetat så hårt under en valrörelse, och dessutom har vi ett budskap som känns starkt. Det skall bli spännande att se om det ger det resultat vi tror!


2006-09-15 En uppfriskande slutdebatt

Kvällens partiledardebatt var uppfriskande. Den visade på alternativen. Alliansen har kanske inte svar på precis vartenda samhällsproblem och kommer inte att kunna lösa alla problem som genom ett trollslag. Men vi kommer att kunna komma en bra bit på väg!

Våra motståndare däremot är oeniga om mycket, har väldigt lite konkreta förslag, och ett antal av de förslag som finns är ett stort hot mot välfärden och jobben. Ett exempel är energipolitiken som kommer att chockhöja energipriserna och driva bort jobb från landet. Ett annat exempel är lagstiftning om heltidsjobb åt alla som kommer att tvinga företag att lägga ned och öka arbetslösheten. Värst är kanske att det blir allt tydligare att s-v-mp inte kommer att klara att bilda en regering som fungerar.

Alliansen vill styra tillsammans, kommer bra överens och är överens om politiken. Jag blir ärligt talat både förvånad och besviken om svenska folket ger dagens regeringspartier fortsatt förtroende.

Mest trist i kväll var att främst Göran Persson och Lars Ohly ständigt avbröt när de inte hade ordet, och inte ens höll tyst efter tillsägelse. Ynkligt och arrogant av så rutinerade partiledare!


2006-09-14 Fler guliganer till Riksdagen!

"Det behövs fler Elfsborgsfans i Sveriges Riksdag"

Tillsammans med Anna Svalander, riksdagskandidat för (fp), lovar jag att (om jag får en riksdagsplats i valet på söndag), starta Sveriges första gulsvarta supporterklubb i riksdagen - "riksdagsguliganerna". Denna supporterklubb skall vara öppen för alla politiker och tjänstemän med gulsvart hjärta, oavsett politisk hemvist. Medlemmarna förbinder sig att i största möjliga utsträckning stödja Elfsborg under samtliga bortamatcher i Stockholm.

I går presenterade vi båda också ett gemensamt guliganmanifest. Innehållet i detta är mer humoristiskt, men tanken bakom är mer allvarlig. Som kanske blivande riksdagsledamöter från Sjuhärad tycker vi att det är viktigt att i alla frågor arbeta för att lyfta fram och stärka Borås och Sjuhärad i rikspolitiken. Detta vill vi göra på olika sätt och i många olika frågor.

Genom att gå samman i Riksdagsguliganerna skapar vi en plattform för detta engagemang som sträcker sig över parti- och blockgränser vilket gör att vi starkare kan driva dessa frågor i riksdagen. Elfsborg är ett bra sätt att samla alla Sjuhäradsbor för att vi skall kunna dra åt samma håll i riksdagen, oavsett partitillhörighet.

Läs gärna artikeln på sporten i BT (finns tyvärr bara i papperstidningen än så länge). Hela guliganmanifestet kan du läsa här!


2006-09-14 Nu kan du också spionera på sossarna!

Jag har kommit över lösenordet till sossarnas hemliga hemsida, sapnet! Nu kan du också gå in och spionera på (s)!
Här får du länken!


2006-09-14 (s) sprider anonyma flygblad för att skrämma pensionärer!

I dagens Bt kan man på förstasidan läsa om att (s) i Borås sprider flygblad med rena lögner på äldreboenden för att skrämma pensionärerna. Man påstår bland annat att Alliansen vill sänka pensionerna, och höja skatten för pensionärerna och att de borgerliga i Borås tänker lägga ned äldreboenden!

En lögn är en alltid en lögn, och när den dessutom är sanktionerad av (s)-kommunalrådet Ulf Olsson i Borås är det riktigt ruttet!

En del av artikeln finns även i BT:s nätupplaga!


2006-09-14 Alliansen drar ifrån även hos Demoskop!


Alliansen drar ifrån i ännu en opinionsmätning. I Demoskops sista mätning före valet leder Alliansen stort, 50,5% mot 44.8%. Moderaterna ökar med 1,1% till över 28%! Skulle valresultatet hamna i närheten av detta är det ett historiskt bra resultat!

Nu ökar vi tempot ytterligare för att bemöta alla de grova osanningar som (s) desperat sprider om vår politik.


Bilderna hämtade från TV4:s nätupplaga2006-09-14 Jag har nu startat debatt om företagsklimatet i Mark

Jag har nu tagit initiativet till en debatt om företagsklimatet i Mark. Läs mitt inlägg på hemsidan för Företagarna i Mark

Jag hoppas fler politiker nappar och gör inlägg på Företagarnas hemsida. Skall vi utveckla företagsklimatet i Mark måste alla dra åt samma håll!


2006-09-14 Pensionärsskatt - en ren bluff

Flera tidningar har kommenterat Göran Perssons osanna påstående att Alliansen skulle vilja höja skatten för pensionärerna. Bland annat på Borås Tidnings ledarsida.

I går fick jag också se detta brev som SPF (Sveriges Pensionärers Förbund) skickat ut, och där man tydligt talar om för sina medlemmar att Göran Persson bara försöker vilseleda pensionärerna. Man påpekar också att fler människor som arbetar och betalar skatt är enda sättet att trygga välfärd och pensioner!


2006-09-14 Alliansen ökar försprånget!

TEMO redovisar idag, med bara tre dagar kvar till valet att Alliansen ökar försprånget! Alliansen får totalt 49,2% mot regeringssidans 46,5%. Det betyder alltså en ledning med 2,7 procentenheter. I förra mätningen var Alliansens ledning bara 1,3 procentenheter.

Moderaterna får 25,8%, vilket är långt över partiets bästa valresultat i modern tid!


2006-09-13 Alla vill regera ihop med Allianspartierna....

Marken gungar under dagens regeringsunderlag, och nu försöker man lämna det sjunkande skeppet i god ordning. I går öppnade Göran Persson för regering ihop med några av de borgerliga partierna. Och nu går även Miljöpartiet ut och säger att de eventuellt kan tänka sig att styra ihop med borgerliga partier.

Tydligen har man redan gett upp tanken på att styra ihop med Vänsterpartiet, vilket i och för sig hedrar (s) och (mp). Men Allianspartierna är inte intresserade av att rädda kvar Göran Persson vid makten, det framkom tydligt i TV4:s utfrågning idag.

Väljarna skall nog tänka igenom noga vad en röst på (s) innebär - den kan innebära att det blir kaos i svensk politik efter valet. Bättre då att välja ett säkert kort - Alliansen vill regera ihop och huvuddelen av politiken är också klar att sätta i sjön efter valet!


2006-09-13 Att våga ta en korv i trygghet

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, är ofta väldigt slagkraftiga i sina budskap. Det är nog därför det är så kul att jobba ihop med Mufarna!

Deras trygghetsbudskap tar nog priset:

"Du skall kunna ta en korv på kvällen utan att själv bli mos".

Ganska fyndigt, och ett budskap jag använt i flera debatter, vilket framkallat stort jubel. Politik behöver inte vara tråkigt, det finns faktiskt plats för lite humor också.....


2006-09-13 En händelserik dag!

Vid lunch idag hölls då debatten mellan mig och Phia Andersson, socialdemokraternas främsta riksdagskandidat på Kunskapens Hus i Skene. Jag lyckades få debatten att handla om de frågor jag helst ville diskutera på en gymnasieskola, dvs ungdomars chanser till jobb, studentfrågor, miljöfrågor och så självklart lite om regeringsalternativen i Sverige. Själv tyckte jag att debatten gick väldigt bra.

Sedan bar det iväg till Borås, för att vara med i deras start på 100-timmarskmapnajen, den kampanj som startade över hela Sverige idag klockan 16.00, där vi ökar tempot och aktiviteterna i valrörelsen ytterligare. Vi gick i ett demonstrationståg för ny regering med trummslagare och alt, från Krokhallsberget till Stora Torget. Min andra demonstration under denna valrörelse (den första var demonstrationen i Kinna till stöd för polisen för några veckor sedan). Vi märktes i Borås kan jag meddela!

Därefter samling i Markmoderaterna för ett stort antal lokala aktiviteter, fram till kvällens politiska utfrågningar i TV. Vi är nu så många moderata valarbetare att vi kan dela upp oss i ett flertal grupper och jobba på många platser i Mark samtidigt. Aldrig har så många moderater engagerat sig så mycket! Och aldrig har vårt ungdomsförbund MUF fått så många nya medlemmar i Mark på så kort tid! Det är väldigt kul att driva valrörelse i år!

Hoppas väljarna tycker det är lika kul.....


2006-09-13 "Alliansen får miljoner i stöd från sekt"....

Afonbladet "avslöjar" att en religiös sekt annonserar och föreslår mäniskor att rösta på något av Allianspartierna. Vilket scoop! Särskilt som själva tanken från sekten är just att framföra sitt budskap i stora annonser - då är det liksom ingen större hemlighet vad man tycker längre....

Intressantare kanske att fundera på vad Alliansen skulle kunna göra åt saken? Antagligen lika mycket/litet som regeringspartierna kan göra något åt att små extrema grupper på vänsterkanten föreslår att människor skall rösta på något av vänsterpartierna i riksdagen.

Alliansen har inget samarbete med extrema grupper. Om dessa grupper vill att man skall rösta på Alliansen, Kommunsterna eller Kalle Ankapartiet är upp till dem och inget vi kan påverka.


2006-09-12 Tre vänsterledare med bekymmer!

Kvällens gemensamma intervju med de tre partiledarna på vänstersidan kan inte ha gjort många av deras väljare på bättre humör!

En fantastisk uppvisning i total oenighet om hur man vill styra gemesamt! Göran Persson sa till och med att vi kan hamna i ett läge där det blir omöjligt att styra landet!

Och precis så är det - om väntersidan vinner blir det närmast omöjligt att ena alla stridiga viljor, och att därefter skapa en gemensam politik som är bra för Sverige. (mp) och (v) kommer att kräva att få igenom en hel del av sina udda frågor för att låta Persson styra vidare.

Om Alliansen vinner finns en stark regering och politiken är redan klar i alla väsentliga delar. Det är bara att trycka på startknappen och börja jobba!


2006-09-12 Två guliganer vill till riksdagen!

På torsdag den 14 september klockan 13.00 kommer jag tillsammans med Anna Svalander, folkpartiet, att lansera ett gulsvart valmanifest vid stora entrén till Borås Arena!

Tillsammans lovar vi bland annat att bilda Riksdagsguliganerna, Sveriges första gulsvarta supporterklubb i riksdagen, om vi skulle få en riksdagsplats vid valet på söndag!


2006-09-12 Småföretagarna stödjer alliansen!

Alla talar om att det är småföretagarna som skall skapa de nya jobben. Därför är det intressant att 80% av småföretagarna tror att Alliansens politik är den bästa för att skapa förutsättningar för små- och medelstora företag att anstäla fler! Detta visas i en Sifoundersökning som banken SEB låtit göra.

Moderaterna är populäraste partiet bland småföretagarna, 37% stödjer (m). Socialdemokraterna får stöd av 11%. Bland partiledarena får moderatledaren Fredrik Reinfeldt stöd av 33%, Maud Olofsson 18% och Göran Persson bara 5%....

55% av de tillfrågade anser att sänkta skatter och arbetsgivaravgifter är den viktigaste frågan för att skapa fler jobb.


2006-09-12 Dags att krossa några (s)-myter!

Det är ju ingen hejd på vad sossarna beskyller oss för! Kanske de skulle ta och låna denna bok på biblioteket i stället, den passar ju bra eftersom man både sprider myter och osanningar om oss moderater och samtidigt utmålar sig själva som ofelbara hjältar och samhället som närmast perfekt....

Några myter skall jag krossa redan här:

* Alliansen tänker inte sänka sjukersättningarna!
* Vi tänker inte höja skatten för pensionärerna!
* Vi tänker inte ta bort ränteavdragen!
* Vi förkortar inte föräldrapenningen!
* Vi sänker inte skatten med 250 miljarder! (utan med 37 miljarder)
* Vi vill inte tvinga människor att ta låglönejobb! (Det finns för övrigt kollektivavtal som reglerar lägstalöner)
* Vi vill inte ta bort kollektivavtalen!
* Vi vill inte "sälja ut" sjukvården! (All sjukvård skall betalas via skattsedeln precis som idag och vara öppen för alla).

Fler myter kommer säkert efterhand.....sossarna har bra fantasi och kläcker säkert nya! Berätta gärna för människor i din omgivning om hur (s) försöker sprida osanningar. Och ställ sossarna mot väggen - fråga om de har några egna förslag för framtiden! Risken är då förståss att det blir pinsamt tyst....


2006-09-12 Fortsatt opinionsövertag för Alliansen

Alliansen har ett försprång på knappt två procentenheter i både Temos och Sifos mätningar. Det är med andra ord ruskigt jämnt! Ändå verkar det som om Alliansen plockar några tiondelar varje dag från (s)-sidan. För fyra-fem dagar sedan var siffrorna de omvända, en liten ledning för vänstersidan. Även de stora spelbolagen räknar nu med Alliansseger. Hoppas de har rätt!

Hoppet om en ny regering känns alltmer realistiskt, och från moderat sida ökar vi nu tempot i valrörelsen för att träffa fler människor och berätta om vad vi vill göra!

Socialdemokraterna gör precis tvärtom.....sprider bara myter om moderaterna...Göran Persson var i Borås i går och höll tal en halvtimme. 27 minuter ägnade han åt att svartmåla moderaterna och Alliansen. 3 minuter berättade han om sin egen politik.....


2006-09-11 Marks hetaste politiska arena

Kunskapens Hus (Marks Gymnasieskola mm) är utan tvekan kommunens hetaste politiska arena. Debatterna avlöser varandra, och både riksdagsmän och regeringsmedlemmar har under åren debatterat på skolan. I dag hade jag själv äran att delta i en paneldebatt i Assbergssalen inför säkert 3-400 åhörare. Mycket proffsig inramning och två duktiga elever som utfrågare, och allt under översyn av Per Sandin, reporter hos Radio Sjuhärad.

På onsdag är det dags igen - då skall jag debattera med Phia Andersson klockan 12.00 i Stora Cafeet!


2006-09-11 Vi får aldrig glömma!

Den 11 september kommer alltid att vara en skammens dag. En dag som påminner oss om hur hänsynslösa extremister struntar i all form av medmänsklighet när det gynnar deras egna syften. Vi ser det med jämna mellanrum över hela världen, både från enskilda stater och från extrema grupper.

I Sverige är det knappast vare sig extrema religiösa grupper eller högerextremister som hotar samhället med våld. Nej, här är det extrema grupper på vänsterkanten som inte drar sig för att förstöra andras egendom. Vi får aldrig blunda för detta!


2006-09-10 Befriande att höra Reinfeldt i debatten!

Fredrik Reinfeldt blir bara bättre och mer överlägsen Göran Persson för varje debatt - och då var ändå inte Persson så tokig idag. Reinfeldt talar om verkligheten, Persson berättar mest om vad han borde gjort under sina tolv år, men inte klarat av. Dessutom försöker Persson luras som vanligt, tex om att Alliansen skulle höja skatten för pensionärerna, vilket är ren lögn.

Jag retar mig också på Perssons dåliga disciplin - han avbryter, bryter in i debatten fast han inte har ordet, och håller inte tyst ens när debattledaren säger åt honom. Trist!

Enligt olika tidningsundersökningar i kväll vann Reinfeldt överlägset, sisådär 65-35 i genomsnitt. Det bådar gott för valresultatet!


2006-09-10 Att falla på eget grepp.....

Denna nyhet visar att om man beskyller andra för populism kan man falla på eget grepp. (Beviset finns förresten att beskåda på sidan 18 i Markbladet den 7/9, mittenspalten längst upp....)


2006-09-10 Sveriges Television vill manipulera väljarna i år igen!

Kommande vecka återkommer Uppdrag granskning med inslag om politikerna och valrörelsen! Dels skall man "avslöja" allt som socialdemokraterna misslyckats med. Dels skall man "granska" Fredrik Reinfeldt. Mycket talar väl för att det blir ännu några inslag med onyanserad smutskastning, precis som vanligt.

Att "public service" sänder sådana program bara ett par dagar före ett riksdagsval är en skam för demokratin och en skam för den "fria televisionen", oavsett vilket parti som kan tänkas drabbas hårdast denna gång. Fast min tro är förståss att vänsterjournalisterna helst vill hitta någonting opassande om moderaterna i första hand......jag hoppas de misslyckas!


2006-09-10 Har (s) någon egen politik?

Man kan undra! Nu börjar till och med journalisterna kommentera att (s) använder all tid i sin valtal åt att svartmåla Alliansens politk, men inte säger ett ord om vad man själva vill.

På Skene Marten, där de flesta partier varit närvarande har det varit likadant. Medan vi moderater och våra allianspartier berättar vad vi vill göra för att förbättra saker i Sverige så delar (s) ut flygblad där man förvanskar den moderata politiken - för att skrämma väljarna.

Idag tröttnade jag på detta, så jag satte upp små affischer i området där jag skrev:
"Om du vill veta sanningen om vår politik - tala med oss i stället!"
Och det gjorde folk - de kom fram och undrade om det som (s) påstod var sant. Och vi kunde lugna dem med att det mesta var ljug - som vanligt.....


2006-09-10 Alliansen leder nu i alla mätningar!

Nu leder Alliansen samtliga opinionsmätningar! Fram tills igår var Sifo det enda undantaget, där (s), (v) och (mp) för två dagar sedan ledde med 2%, igår med 1%, men idag har det svängt till det omvända!


2006-09-10 Idag är jag trött!

Nu börjar valrörelsen ta ut sin rätt. Att slita 20 timmar per dygn är nog i överkant. I natt avslutades valarbetet klockan 02.30 när MUF stängde sin kvällsöppna valstuga på torget i Borås. Klockan 03.00 var jag hemma, för att väckas av väckarklockan klockan 07.00 igen.....det är nog tur att det bara är val vart fjärde år.....2006-09-09 Oavgjort på nästan fullsatt Borås Arena

Elfsborg-AIK 1-1

En härlig publikmatch med två hårt kämpande lag. AIK var bra, och Elfsborg var lite bättre! Trots detta blev det 1-1, vilket AIK skall vara mycket tacksamma för. Elfsborgs Jari Ilola blev utvisad efter två gula kort, och strax därefter kvitterade AIK. Tyvärr ett solklart offsidemål enligt TV-bilderna. Trots att Elfsborg var en man mindre i en halvtimme, var det de som därefter hade de bästa chanserna, och borde ha vunnit!

Före matchen delade moderaterna ut sittdynor, och de gick åt som smör i solsken. Varje gul dyna pryds av ett stor "M". En bra kontrast till Elfsborgs mycket dåliga smak att en vecka före valet ha två socialdemokrater i intervju i pausen. Man borde givetvis haft en politiker från varje politiskt block!2006-09-09 Hur skall man hantera frågan om Väg 156?

I dag inträffade ännu en dödsolycka på väg 156. Man kan bara känna en djup förstämning! Det är ju bara några veckor sedan sist.

Den första känslan var att man just nu inte orkar prata om ombyggnad av vägen, och inte känner för att driva frågan i valrörelsen mer. Inte minst när man också hör att de politiska motståndarna angriper oss moderater för detta på ett väldigt lågt och fult sätt!

Men sedan börjar man tänka om. Skall vi verkligen vara tysta och sluta driva på frågan om en ombyggnad till en säkrare väg, bara för att olyckorna fortsätter? Vi har diskuterat saken mycket inom vårt parti och känner att vi sviker väldigt många om vi avstår från att försöka påverka. Vi måste givetvis göra tvärtom! Vi har drivit vägfrågan i fyra år, och måste fortsätta med detta! Varje ny olycka visar ju att dagens situation inte kan fortsätta. Varje dag utan ombyggnad är en risk för nya allvarliga olyckor.

Därför tänker vi inte ge upp - vi skall fortsätta kämpa för mer pengar från staten till vägbyggen och arbeta för att en del av dessa pengar går till väg 156. Vi klarar helt enkelt inte att bara sitta still och se på. Vi vill helst skapa underlag för samarbete mellan partierna, men måste då först få övriga att ta frågan på allvar. På något sätt känns det lite som ett sätt att hedra alla dem som drabbats av olyckor på dödens väg.

Vägen behöver bli en 2+1-väg med vajerräcken på vissa sträckor, få säkrare korsningar, stigningsfält för omkörning på vissa delar och slutligen en ny genomfart förbi Skene. Det är bråttom!!


2006-09-08 Sanningen i kommunalrådsdiskussionen

Socialdemokraterna driver med oss moderater för att vi lanserar Margareta Löfgren som "Marks kommuns första kvinnliga kommunalråd?" Man påpekar att socialdemokraterna hade ett kvinnligt kommunalråd ett par år på 80-talet. Detta är riktigt, och ingen nyhet för oss. Men de flesta vet nog inte att man under den perioden hade tre kommunalråd i Mark, och av dessa hade (s) två stycken. Barbro Johansson (s) var alltså ett "extrakommunalråd" under ett par år.

Det vi i vardagligt tal menar med "kommunalråd" idag är ordförande eller vice ordförande i kommunstyrelsen. Och på den posten har det aldrig funnits någon kvinna i Mark!

Om det blir någon efter årets val - tja det avgör väljarna.....och det är faktiskt också därför det står ett frågetecken på affischen....

Se den omtalade affischen på Radio7:s hemsida!


2006-09-08 har Göran Persson (s) ingen skam i kroppen?

Göran Persson fördömer fp:s partisekreterare för att han inte direkt avslöjade sanningen om hur fp utnyttjat sossarnas datanät.

Samme Göran Persson säger sig ha fullt förtroende för sin egen statssekreterare Lars Danielsson som fortfarande inte berättat sanningen om vad han gjorde under Tsunamikatastrofen. Tvärtom har han slingrat sig och ljugit under snart två år om detta! I det fallet stod 30.000 svenskas liv på spel. Danielsson njuter nu av förlängd timeout med över 80.000 i månadslön - utan att arbeta.....

När skall journalisterna vakna? När skall man putta Göran Perssons oförtjänta gloria på sned?

När skall väljarna vakna? När skall de inse att socialdemokraternas moral inte är ett dugg bättre?


2006-09-08 Stämmer opinionsmätningarna?

Av de fem större opinionsinstituten har fyra ledning för Alliansen och ett ledning för Vänsterkartellen. Moderaterna ligger mellan 24% och 31% i mätningarna. Ett av de två stora vadslagningsinstituten har dött lopp mellan Reinfeldt och Persson medan det andra har fördel för Alliansen. Jag har ingen aning om vem som har rätt - men en sak vet jag. Jag har aldrig varit med om sådant fantastiskt gensvar från människor som i denna valrörelse!

I dag började jag med att uppträda på "speakers corner" på Kunskapens Hus i Skene. En timme med frågor från eleverna varvat med att jag berättade lite om moderat politik. Jättekul, och bra gensvar från många elever! Den här valrörelsen kommer i vart fall att öka antalet MUF-medlemmar i Mark, det är en sak som är säker! Man märker att ungdomar idag inte alls är lika "röda" som de var på 90-talet.

Sedan vidare till Länghem för flygbladsutdelning i några timmar, varefter jag fortsatte till moderaternas valstuga i Ulricehamn. På alla ställen man stannar till kommer människor fram och hejar på och vill prata en stund. Min t-shirt med texten "riksdagskandidat" hjälper säkert till.....när man handlar i kiosken, gatuköket eller cafeet så vill personalen och andra kunder prata politik och man får många löften om röster och kryss i valet. Vi får väl se om löftena hålls! Jag märker också att väljare i Sjuhärad börjar lära sig att det finns en Ericson i Ubbhult som vill till riksdagen. Till och med helt okända människor på torget i Ulriceham sade idag "jaså, är det du som är den där Ericson i Ubbhult". Ganska kul! Och så som det känns när rör sig ute i Sjuhärad är det minst 2/3 av väljarna stödjer moderaterna. Fast riktigt så många är det kanske inte ändå.....eller?


2006-09-08 Politiker är inte så fantasilösa som journalisterna tror.....

I kväll meddelar TV4 en "sensationell nyhet", nämligen att Folkpartiet förutspått en del förslag från socialdemokraterna. Givetvis påstår snabbt socialdemokraterna att uppgifterna kommer från deras egna datorer, och Göran Persson talar om "stor skandal". Men nu måste jag faktiskt le lite åt journalisternas felbedömning. Att försöka gissa vad de politiska motståndarna skall lägga för förslag under ett valår är något som alla partier gör. Och ofta är det inte särskilt svårt....

Att gissa att (s) skulle följa upp sin maxtaxa på dagis med att föreslå att avgiften tas bort helt var ingen särskild djärv gissning. Det har jag förutsett själv under lång tid! Ungefär lika vågat som att gissa att moderaterna skulle föreslå mer resurser till polisen eller mer pengar till skolan. Man behöver inte alltid snoka i motståndarnas datorer för att dra rätt slutsatser!

Just nu gör vissa journalister hönor av fjärdrar varje dag. Man verkar göra allt för att hjälpa (s) att vinna även detta val, precis som man gjorde 2002. Jag hoppas att inte väljarna är så lättlurade som man var 2002! Se till de politiska alternativen och glöm för en stund enskilda människors handlingar! Det är inte skandalerna som kommer att påverka din vardag kommande fyra år, utan den regering du väljer!


2006-09-07 Göran Persson har gjort helt om!

Efter att hela året ha sagt att arbetslösheten inte är något stort problem och att det knappast blir någon stor valfråga, meddelade tydligen Persson i gårdagens debatt med Fredrik Reinfeldt plötsligt att "arbetslösheten är en av valets viktigaste frågor"!

En makalös omvändning, och något som aldrig skulle hänt om inte moderaterna varit så tuffa i sin kritik av arbetslösheten och utanförskapet och samtidigt lagt så många tydliga förslag för att få fler i arbete.

Hur trovärdigt Göran Perssons plötliga engagemang för de arbetslösa är får väl väljarna avgöra.....


2006-09-07 Intressant träff med långtidsarbetslösa i Borås

I dag har varit en händelserik dag. Först en halvtimmes intervju med Radio Sjuhärad om politiken i Mark. På en halvtimme finns alltid risken att man levererar en eller annan groda. Men jag tror faktiskt att jag klarade intervjun riktigt bra.

Därefter besök i tre timmar hos en grupp långtidsarbetslösa i Borås. Sedan aktiviteter på torget i Kinna, och därefter ett par timmars möte med vår lokala valledning i Mark, varefter jag körde hemåt och passade på att samtidigt sprida några hundra flygblad. Nu är klockan 23, och kvällens arbete fortsätter med artikelskrivning, annonsmanus, bloggande och lite av varje.....

Träffen med de långtidsarbetslösa var givande! Det var ett 10-tal personer, med skiftande erfarenheter. Gemensamt för dem var att man märkte en viss hopplöshet och misstro på att det skulle bli några riktiga jobb, och en oro för att tvingas fortsätta ur och i olika projekt och en oro för den egna ekonomin.

När vi talats vid ett par timmar var det tydligt att några var så uppgivna att de ändå inte trodde att det fanns någon ljusning, och i stället oroade sig mest för ersättningsnivåerna. Några andra såg ett hopp i den moderata politiken, och två personer kom fram till mig efteråt och antydde att de tänkte rösta på moderaterna. Jag inser att många människor nu sätter ett sista hopp till moderaterna och förväntar sig att vi skall vända situationen för många arbetslösa. Det blir en tuff uppgift, det skall man vara ärlig och säga. För mig som riksdagskandidat känns detta som ett oerhört stort ansvar. Men jag vill ta ansvaret - kan vår politik bara hjälpa några av dem jag träffade idag så är det värt allt arbete!


2006-09-07 Phia Andersson (s) tackar ja till min utmaning om debatt!

Socialdemokraternas förstanamn på riksdagslistan, Phia Andersson, tackade häromdagen ja till min utmaning att debattera om rikspolitiska frågor. Vi har nu hittat en tid som passar. Den 13 september klockan 12.00 (preliminär tid) blir det debatt i Stora Caféet på Kunskapens Hus. Det blir i praktiken en avslutning på skolans valrörelse, eftersom skolvalet hålls den 14-15 september.

Det skall bli kul att debattera med Phia, och jag kan utlova en tuff men juste debatt - vi känner varandra väl och representerar var sitt alternativ i svensk politik. Jag hoppas för övrigt få fortsätta debattera med Phia även i riksdagen efter valet.....


2006-09-07 Fortsatt kraftig ledning för Alliansen i Demoskopmätning

I Demoskops senaste opinionsmätning behåller Alliansen en kraftig ledning, och stöds totalt av 49,9 procent av väljarna mot 45,7 procent för socialdemokraterna och stödpartierna. Moderaterna får 27,2%.

I Sifos dagliga mätning ökar moderaterna för tredje dagen i rad till 26%. Men totalt hos Sifo leder vänsterblocket knappt före Alliansen, 48,5% mot 47,3%.


2006-09-06 Jordskredsseger för Reinfeldt i kvällens debatt

Samtidigt som jag deltog i en mycket lokal debatt pågick en betydligt större i TV4. Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hade en valduell som tydligen var riktigt tuff. (Jag skall se den i efterhand).

Glädjande är att se omröstningarna i olika tidningar och på TV4:s hemsida. Moderatledaren van en förkrossande seger i debatten tycker tittarna. Mellan 60 och 80% anser att Reinfeldt var bäst!

På TV4:s forum kan man tex läsa följande kommentarer, som jag tycker stämmer väl med allla reaktioner jag får under valrörelsen när jag är ute och träffar folk:

"Jag har varit röd in i minsta cell, men måste erkänna att Fredrik gjorde en duell som vida överstiger Perssons kapacitet. Jag har inför detta val börjat vackla i min övertygelse." eller

En annan "exsosse" skriver "Vilket framträdande. Reinfeldt gav besked vad han ville göra och att han tyckte det skulle bli roligt. Persson framstod som en självgod besserwisser som bara hotade med gamla högerspöket. Skönt att inte längre vara villrådig. Det blir moderaterna som får min röst!"

Så kanske hjälper inte datorskandalen sossarna - kanske är det så att politiken och statsministerkandidatens ödmjukhet och trovärdighet ändå avgör valet?


2006-09-06 Näringslivskväll med debatt om Marks företagsklimat

I kväll ordnade Minab en näringslivskväll i den anrika industrimiljön i Rydals konferenscenter. Man delade ut pris för årets Mark-företagare (som för övrigt tillföll Andreas och Patrik Karlsson som driver Interiörhuset i min hemby Ubbhult). Vi fick också ett intressant föredrag från Boris Lennerhov, VD för Gekås. I det företaget kan man snacka om tillväxt.....

Sedan vad det politisk debatt och frågestund om företagsklimatet i Mark. Jag representerade moderaterna och är riktigt nöjd med debatten!

Före debatten presenterade Markmoderaterna till program för "Tillväxt i Mark". Ett program som tagits fram av en arbetsgrupp inom moderaterna som arbetat i över ett år med att träffa och intervjua företagare och ta fram konkreta förslag för företagsklimatet. Programmet delades också ut till besökarna. Läs hela tillväxtprogrammet här!

Ett grundläggande förslag är att vi moderater anser att kommunen i alla frågor av betydelse alltid skall väga in effekterna på företagsklimatet och arbetsmarknaden i kommunen!


2006-09-06 Markmoderaterna trycker på i vägfrågan!


Moderaterna i Mark har de senaste åren varit mycket aktiva när det gäller vägfrågorna i Mark. Inte minst har min partikollega Sven-Olof Carlsson (m) varit pådrivande. I vår lokala valrörelse har vi också velat rikta uppmärksamheten åt vägproblemet, och gjort en del lokala affischer om ombyggnad av vägarna, säkrare korsningar, bättre trafikmiljö vid Parkskolan mm - allt saker som vi arbetat för under åren.

Vårt engagemang har nu fått båda Marks kommunalråd att surna till rejält! Lyssna själv! Jag tycker det är lite lågt av dem att ge sig på Sven-Olof på detta sätt - han har varit engagerad i denna fråga i flera år, är kampanjgeneral för lobbygruppen kring vägen och ordförande i Trafiksäkerhetsrådet i Mark. Han måste få uttala sig och driva kampanj kring dessa frågor, oavsett om det skett olyckor eller inte!

Från moderat sida tolkar vi detta som att båda kommunalråden känner sig pressade. Båda tillhör ju den styrande majoriteten i Västra Götalandsregionen. Den majoritet som tagit beslut om vilka väginvesteringar som skall prioriteras! Pelle Pellby (s) sitter själv i det viktigaste organet för vägfrågorna som representant för Mark. Han har inte åstadkommit någonting. Han säger nu att moderaterna i regionen inte haft någon annan mening i de beslut som tagits. Och det kan man ju förstå - de moderata politikerna har givetvis kämpat för sina egna kommuner och vägarna där, och fått sin del av kakan! Marks politiker i regionen har däremot lyckats sämre.

I grunden handlar det om tre saker om vi skall få Rv 41 färdigbyggd och Lv 156 ombyggd: Staten måste skjuta till mer pengar till vägbyggen i stället för att bygga onödiga järnvägar i Norrland. Sedan måste vi ha starka politiker i regionen som kan påverka så Marks vägar får sin del av den större kakan. Dessutom behövs starka politiker i Mark som är beredda att förskottera pengar för att skynda på byggena! Vi moderater har föreslagit sådan förskottering i första hand när det gäller Sandvadskrysset i Hyssna.

Dessutom måste vi hitta en fungerande lösning på genomfarten av väg 156 förbi Skene. Vi moderater har också där ett förslag som löser vägproblemet och samtidigt skonar bebyggelsen i Skene.

Från moderat sida kommer vi att fortsätta, och förstärka vår opinionsbildning ytterligare, för säkrare vägar, både 156:an och 41:an!


2006-09-06 Leijonborg en våldtäktsman?

Ja, det är Marita Ulvskog som jämför folkpartiledaren med en våldtäktsman(!). Hon är verkligen de finstämda kommentarernas mästare.....

Dessutom går hon nu ut och säger att det "antagligen inte är isolerat till bara folkpartiet", underförstått att även andra partier skulle vara inblandade! Detta utan att det finns något som helst stöd för dessa påståenden! Går inte Ulvskog lite väl långt nu? Framförallt efter hennes eget agerande i våras när det gällde smutskastning och de falska mailen från (s) mot Fredrik Reinfeldt - då tyckte inte Ulvskog att det var mycket att bråka om, och att det var närmast löjligt när moderaterna polisanmälde saken...

Jag kan förstå att socialdemokraterna är bestörta över det som hänt. Det var vi också när vi drabbades av socialdemokraternas övergrepp i våras. Men lite sans och balans kan man väl ändå kräva, och inte bara fäkta vilt omkring sig och försöka sprida osanna rykten i media!

Läs även moderatledaren Fredrik Reinfeldts kommentarer kring "fp-skandalen".


2006-09-06 Vad är det egentligen som händer mellan (s) och (fp)?

I går hörde jag ryktesvägen att den person i folkpartiets ungdomsförbund (LUF) som utpekas som huvudansvarig för spioneriet mot (s) själv är en fd SSU-medlem, som dessutom tidigare haft kommunalpolitiksa uppdrag för socialdemokraterna i Alvesta! I dag läser jag samma uppgifter på Svt:s satirsida "Faktum" som jag kom till via en länk från Henrik Alexanderssons blogg.

"Spionerifallet" blir därmed alltmer förbryllande och obegripligt. Är det personligt hämndbegär eller en personlig vendetta som styrt LUF-politikern? Är det hela en del av ett pågående "krig" mellan LUF och SSU? Finns det någon sanning i påståendet från LUF att uppgifterna om de hemliga lösenorden kommer från SSU? Kan en fd SSU-are tänkas ha sådana kontakter med gamla vänner i SSU att det kunde vara möjligt? Har SSU någon roll i det som hänt? Och fortfarande kvarstår frågorna - varför skulle en folkpartist läcka detta till Dagens industri mitt i valrörelsen? Och varför säger inte socialdemokraterna något om saken förrän strax före valet om man nu vetat om allt sedan i mars?

Jag har en känsla av att vi inte hört allt om denna fråga ännu.....


2006-09-06 Bilder från valarbetet i Mark

Trodde du att det var glamouröst att vara riksdagskandidat? Då trodde du fel! Det handlar även om att spetta hål, slå ner stolpar och klistra affischer.....

Nu kan du också se lite bilder från moderaternas valaffischering i Mark, och några av de foton som legat till grund för affischerna!


2006-09-06 Näringslivskväll i Rydal

I kväll arrangerar MINAB en näringslivskväll i Rydal, med ca 300 församlade företagare från Mark. Samtliga partier kommer att vara på plats för en paneldebatt om näringslivsklimatet i kommunen, och jag kommer att representera moderaterna. Det skall bli kul, och jag har mycket att säga om denna fråga! Rapport från kvällen kommer senare.


2006-09-06 Jag vill göra rent hus med krångel och byråkrati!

Om jag skulle få en riksdagsplats efter valet kommer en av mina viktigaste frågor att vara en kamp mot ökat krångel och byråkrati!

Jag vill se betydligt fler avvecklade och sammanslagna myndigheter, avskaffade onödiga lagar och en hård kamp mot onödiga blanketter och byråkrati.

Jag är övertygad om att det finns oerhört stora pengar att spara på detta inom några år, betydligt mer än de knappt två miljarder som Alliansen vill spara in på krångel och byråkrati under det första året efter valet.

Om vi kan frigöra pengar från detta finns det ännu större utrymme för ökad välfärd, bättre skola och sänkta skatter. Samtidigt skulle både företagsklimatet förbättras och människor få ökad frihet!

Till att börja med skulle man ju kunna avveckla de ca 50 nya myndigheter som tillkommit bara sedan 2002. Hur kunde vi leva utan dessa före 2002?

Det är dags att sluta prata och verkligen börja arbetet med att göra rent hus med krångel, byråkrati, onödiga lagar och myndigheter! Jag vill gärna vara med och städa!2006-09-05 Rösta för fler jobb!

Skandalen kring folkpartiet i all ära, men det finns saker som borde bekymra mer än så. Bara genom att läsa dagens TV4 Text så läser man om tre företag i Sverige som samma dag meddelar att de lägger ned eller krymper sin verksamhet. Ett femtiotal jobb försvinner på varje ort. Knappast något som skapar rubriker i Aftonbladet eller Expressen, men ett jobbigt besked för dem som berörs.

Vad vill jag då säga med detta? Jo att det visserligen skapas jobb i Sverige hela tiden, men att det samtidigt försvinner nästan lika många! Den som inte tar detta på allvar tycker jag skall rösta på Socialdemokraterna. För de tar inte heller frågan på allvar. Motsatsen är att stödja Moderaterna eller ett annat Alliansparti - vi ser problemen och har nog de mest omfattande förslagen för fler jobb och lägre arbetslöshet som något parti presenterat på minst 15 år!


2006-09-05 Göran Persson tar i så han nästan spricker....

Göran Persson tar nu i så han nästan spricker i sin upprördhet över "spionaget" från (fp) mot (s). Han säger att "han är äcklad" och att det är "en ohygglig skillnad" mot de falska förtalsmail som en ledande vuxen socialdemokrat på socialdemokraternas partikansli skickade till Fredrik Reinfeldt och de osanningar om moderaterna man spred till media med falsk avsändare.

Jag bryr mig ärligt talat inte så mycket om vilket som är värst, men jag kommer ihåg hur överslätande både Göran Persson och Marita Ulvskog var när det gällde alla förtalsmailen mot Fredrik Reinfeldt i våras. Men när något drabbar (s) så är det givetvis en annan sak.....

När det gäller misstänkta brott som vissa fp-politiker kan ha begått så är det en sak för polis och åklagare att utreda och sedan skall den skyldige dömas och straffas för detta.

Vi moderater har ju egentligen inget alls med dataintrånget att göra, och sitter mest på läktaren i denna fråga. Men vi drabbas förståss av att media nu pratar om detta i stället för om viktigare politiska frågor. Vi skall försöka se till att resten av valrörelsen används till att diskutera Sveriges framtid!


2006-09-04 Värre och konstigare än jag trodde!

Så visade det sig då att det faktiskt fanns sanning bakom påståendena att en eller flera folkpartister lyckats komma in i socialdemokraternas interna datasystem. Men hur är det möjligt att någon slarvar så med sitt lösenord att andra kan missbruka detta?

Folkpartisten som pekas ut påstår att han fått det hemliga lösenordet från en SSU-are. Hur SSU-aren lyckats få ut någon annans hemliga lösenord framgår inte. Inte heller varför han skulle ge det till en folkpartist! Mycket konstigt. Undrar just om alla ungdomsförbund håller på och hackar in sig på varandras datorer? Undrar också om SSU hade avstått från att gå in i MUF:s datorer om de kommit över ett hemligt lösenord......

Jag har sagt det förr. Att de politiska ungdomsförbunden passerar gränsen ibland får vi kanske leva med. Men socialdemokraterna "glömmer" man att man själva lagt ribban! Efter alla skandaler under det senaste året där vuxna ledande (s)-politiker använt datorer och e-post för att tex smutskasta sina motståndare under falskt namn och skickat ut nidbilder i sina internnät så har man skapat en situation där yngre politiker i olika läger gör som de etablerade politikerna! Socialdemokraterna har länge tillämpat principen att alla medel är tillåtna för att vinna ett val. Nu sprider dessa metoder sig till andra partier. Det kommer tyvärr att slå tillbaka mot hela politiken och alla politiker. Det är en mycket allvarlig utveckling för hela den svenska demokratin!

Än så länge har i vart fall inga MUF-are runt om i Sverige gjort några övertramp utan visat att man vill vara ett föredöme i stället. Jag hoppas det fortsätter så. Det vinner man på i längden!


2006-09-04 Folkpartispionage mot (s)?

Bedriver Folkpartiet spionage mot socialdemokraterna? Detta påstår i vart fall (s). Det som kommit fram hittills låter mycket märkligt, och frågan man ställer sig är om det verkligen stämmer eller om det är ett försök från (s) att krydda valrörelsen lite extra? Några frågor dyker upp i mitt huvud som jag inte kan släppa.

1. Om (s) har känt till "spionaget" sedan i januari, varför går man ut i media med detta först nu, knappt två veckor före valet?
2. Om (s) vet att alla hemliga uppgifter på det egna internnätet kan läsas av obehöriga, varför lägger man då ut mer hemlig information på samma internnät?
3. Det hemliga lösenord som man påstår att fp skulle ha använt tillhör en hög socialdemokratisk partifunktionär. Hur har detta lösenord hamnat hos Folkpartiet?
4. Varför skulle en folkpartist läcka hela denna historia till Dagens Industri två veckor före valet? Vill denne folkpartist så gärna skada sitt eget parti?
5. Är det förresten verkligen en folkpartist som läckt informationen?
6. Om (s) känt till detta under lång tid, varför var det då så bråttom att hålla presskonferens att man gjorde det mitt i natten och inte kunde vänta tills idag? Har det möjligen samband med att Fredrik Reinfeldt samma dag utfrågas i TV? Vill man kanske minska moderatledarens utrymme i media?

Allt detta funderar jag över. Det hänger inte ihop!


2006-09-04 En uppfriskande annons!

Denna annons finns i Aftonbladet idag måndag. Annonsen talar för sig själv!


2006-09-03 Reinfeldts ödmjuka sida visade sig tydligt i TV

Kvällens partiledarutfrågning överraskade knappast. Fredrik Reinfeldt var lika bra och tydlig som vanligt, och blev väl egentligen inte riktigt pressad någon gång. Han visade inte heller minsta irritation trots en och annan elak och konstig fråga, utan var hela tiden positiv och pedagogisk.

En sak gjorde starkt intryck på mig. Det påstods att Reinfeldt ibland bytt ståndpunkt efter att ha fått kritik för vissa förslag. Han försvarade sig inte, utan sa i stället öppet och ärligt att han lyssnar på människor och kan tänka sig att ändra teknik och regler i både sociala skyddsnät och skattesystem om han får bra argument. Han sa att han är trygg i sin ideologi och målen med politiken men att medlen att komma dit alltid kan diskuteras. Han vill ha dialog och en öppen diskussion.

Kontrasten mot nuvarande statsminister är enorm. Göran Persson vet alltid bäst, har aldrig fel, och när han angrips av en journalist skall journalisten sättas på plats på ett nedlåtande sätt.

Jag har en känsla av att Fredrik Reinfeldts personliga och ödmjuka sätt kan bli en stor tillgång i slutet av valrörelsen. Väljarna är trötta på politiska pampar som alltid tror de vet bättre än väljarna.


2006-09-02 Lägg sossarnas lögnaktiga valbroschyr där den hör hemma!

Kan man vinna ett val genom lögner om motståndarna? Socialdemokraterna försöker i vart fall. Jag har precis läst deras lilla skrift som de lagt i min brev låda idag. En skrift som är fylld med rena lögner om moderaternas och Alliansens förslag.

Några exempel:

- Man säger att vi vill sänka skatten med 250 miljarder. Sanningen är 37 miljarder.
- Man säger att vi vill rasera välfärden. Sanningen är att Alliansen satsar mer på skola och vård än (s).
- Man säger att vi vill skapa en "sorteringsskola" där barn delas upp i vinnare och förlorare. Sanningen är att vi vill satsa mer på att hjälpa elever med svårigheter i skolan.
- Man säger att vi vill sänka sjukersättningen. Sanningen är att Alliansen lovar oförändrad ersättningsnivå kommande fyra år.
- Man skriver att vi vill korta föräldraförsäkringen med fyra månader. Sanningen är att Alliansen vill behålla dagens föräldraförsäkring precis som den är.
- Man skriver att vi lämnar miljön i sticket. Sanningen är att vi vill bekämpa koldioxidutsläppen och därför vill behålla kärnkraften, och att vi vill införa positiva morötter för dem som investerar i bättre miljö.

På det här sättet kan man fortsätta. På punkt efter punkt ljuger socialdemokraterna om Alliansens politik! Jag tycker faktiskt det är skamligt att försöka vinna ett val på rena lögner om motståndarna! Sossarnas broschyr passar bättre på annat ställe än i våra brevlådor.....


2006-09-02 Markmoderaternas förslag för framtidens äldreomsorg i Mark

Läs artikeln i veckans nummer av Markbladet där vi berättar om våra tankar för framtidens äldreomsorg i Mark.

Ännu mer läsning om detta hittar du här!2006-09-02 Persson bluffar om elpriserna!

I går hörde jag Göran Persson kommentera hotet mot massa- och pappersindustrin i Sverige, till följd av de höga elpriserna. Göran Perssons svar var att man måste ta elbolagen i örat och se till att de erbjuder rimliga priser. Han beklagade också att den europeiska elmarknaden har så höga priser, delvis på grund av bristande konkurrens. När jag hör honom säga sådana vilseledande halvsanningar blir jag (får man svära på bloggen?) arg!

För Persson bluffar! Orsaken till höga elpriser är inte elbolagens priser! Nej, det är staten som plockar in ca 55% av det totala elpriset i skatt! En skatt som man dessutom vill öka ytterligare, hela 13 miljarder till vill man lägga på energiskatterna som "grön skatteväxling"!

Alliansen tror inte Sverige har råd med detta, och säger nej till ytterligare grön skatteväxling. Vi vill ha stabila spelregler på energimarknaden, säger nej till förtida avveckling av kärnkraften och vill använda morötter i stället för piska för att ställa om från oljeberoende till annan energi.

När moderaterna säger nej till grön skatteväxling som hotar jobben, så får vi kritik för att vi inte bryr oss om miljön. Bland annat från Svenska Naturskyddsföreningen. Det gör mig besviken!


2006-09-02 LO kritiserar regeringens arbetslöshetssiffror

LO:s chefsekonom sade igår att regeringen och AMS redovisar för alldeles för låga arbetslöshetssiffror. Sverige räknar på ett helt annat sätt än man gör i andra länder. Enligt det sätt som ILO (internationella fackliga federationen) räknar så skulle Sverige ha 7,4% öppen arbetslöshet i stället för dagens redovisade 4,8%. Till detta kommer alla som är i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Jag tvivlar på att Göran Persson uppskattar LO:s inhopp i valdebatten.....


2006-09-01 Jag utmanar Phia Andersson (s) på valdebatt!

I dag har jag skickat ett öppet brev till Phia Andersson, förstanamn på socialdemokraternas riksdagslista, där jag utmanar henne på debatt om de två alternativen i svensk rikspolitik! Som markpolitiker och riksdagskandidater representerar vi var sitt alternativ.

Jag känner Phia Andersson väl sedan vår tid i Utbildningsnämnden i Mark där hon var ordförande och jag ledamot under åren 1998-2002. Min tanke är att debatten skall hållas på Kunskapens Hus i Skene. Gymnasieeleverna på skolan organiserar på ett mycket ambitiöst sätt ett antal debatter och andra aktiviteter inför valet, och det skulle vara extra kul att debattera där!

Nu får vi se om Phia Andersson nappar på min utmaning!


2006-09-01 Alliansen har tagit tillbaka ledningen!

I den senaste opinionsmätningen från RUAB tar Alliansen tillbaka ledningen. Socialdemokraterna backar nästan 5% till 35,5%. Alliansen ökar sammanlagt med nästan 2% och mest ökar moderaterna - återigen över 30%! Alliansen leder nu med 3% över vänsterpartierna.

Det svänger fort. Den lite röriga (OK, mycket röriga!) hanteringen av fastighetsskatten från både Alliansens partier och inte minst från media, och oklarheterna kring familjepolitiken gjorde mig ett tag bekymrad.

Men just nu är jag personligen väldigt optimistisk! Nu är oklarheterna kring fastighetsskatten borta, media har lärt sig rapportera vad vi verkligen föreslår. Och häromdagen kom så ett mycket genomtänkt förslag för familjepolitiken som jag vet tilltalar många väljare, inte minst (s)-väljare!

Nu har Alliansen en komplett politik! Det har inte Socialdemokraterna. Alliansen har också ett tydligt regeringsunderlag. Det har inte Socialdemokraterna. Dessutom är alla våra fyra partiledare i högform! Och det är verkligen inte Göran Persson.....

Just nu skiner solen över Alliansens valarbetare!


2006-09-01 De flesta tjänar på Alliansens förslag om fastighetsskatten!

Nu finns det en jämförelse mellan Alliansens och regeringens förslag om fastighetsskatten. Du kan se hela jämförelsen, år för år, på denna länk!


2006-09-01 Mer om Alliansens familjepolitik

Nu kan du läsa mer om Alliansens gemensamma familjepolitik på denna sida!