Blogg maj 2006

2006-05-31 Synd om Göran och Anitra?

Vårt statsministerpar har det inte lätt. Först drabbades Göran Persson av arbetsmiljölagstiftningen och hotas av åtal för att han inte följt lagen. Nu är det hustrun Anitra som är i blåsväder. Makarna vill skriva sig i sitt nya 13-miljonersgods för att slippa betala förmånsskatt för boendet i statsministerbostaden. Men skattemyndigheten säger nej. Så länge inte Anitra pendlar dagligen till Stockholm från godset skall hon anses vara skiven i Stockholm.

Vilken sansad människa som helst kan reta sig på reglerna, både att den vill bygga ett hus på sin tomt skall ansvara för arbetarskyddet (det borde byggmästaren tvingas göra, det är ju han som har byggjobbarna anställda och som bör kunna arbetsmiljölagstiftningen!), eller att reglerna kring förmånsbeskattningen ibland slår väldigt hårt mot den enskilde. Normalt är det tyvärr få som bryr sig när småföretagare eller enskilda människor drabbas av orimliga regler. Nu är det plötsligt förstasidesnyhet i alla medier!

I detta fall är det inte synd om de som drabbas. Inte ett dugg! För det är ju faktiskt så att statsministern (och fd finansministern) Göran Persson har ansvaret för många av alla dessa lagar som drabbar enskilda människor. Enda sättet att få rimliga lagar och regler är kanske att statsministern drabbas personligen? Man kan liksom säga att statsministern får smaka på sin egen medicin. Och den är besk! Vem vet, nu kanske vi vågar hoppas på en ändring av reglerna?


2006-05-31 Skrämmande siffror från SCB

Var tredje person i Sverige, omkring 1,8 miljoner i åldrarna 20-64 år, fick under 2004 en del av sin försörjning via olika ersättningar och bidrag. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Ungefär var sjätte person hade bidrag på över 80.000 kronor under 2004. Var tionde levde helt på bidrag i form av sjukpenning, arbetslöshets- stöd, sjuk- och aktivitetsersättning eller socialbidrag.

I statistiken ingår inte de som fick studiebidrag, föräldrapenning, barnbidrag eller bostadsbidrag. Pensioner i olika former räknas inte heller som bidrag.

Om bidragsberoendet är så stort nu, mitt i en högkonjunktur, hur stor andel av befolkningen kommer att vara försörjd av bidrag i en lågkonjunktur?

Vi måste vända utvecklingen snabbt, innan det blir sämre tider. I valet i höst kan väljarna sticka huvudet i sanden, rösta på (s) och skjuta upp problemet till en annan gång. Eller så väljer man en regering som tänker framåt. Väljarna måste inse att om man inte gör något åt detta nu (fler som arbetar) så kommer det att sluta med väldigt tuffa bidragsförsämringar om några år, oavsett regering, helt enkelt för att skatteinkomsterna inte räcker! Och vem drabbas hårdast av det?


2006-05-30 Vi har slutat snacka, vi gör som Nacka!

Med de orden avslutade ordf. i Barn- och Ungdomsnämnden, Pär-Erik Johansson (m) en mycket infekterad diskussion i kommunfullmäktige i kväll. Diskussionen uppkom med anledning av motionen från (kd) om att Marks kommun borde hålla en folkomröstning om ökad valfrihet i barnomsorgen, och tillskriva regeringen om att få lov att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Motionären själv, Dagny Sjödin höll ett traditionellt brandtal om valfrihet i barnomsorgen, men förklarade sedan att hon var nöjd med att motionen redan var överspelad. Regeringen är redan tillskriven (de sade nej med vändande post, ganska väntat.....) och eftersom Marks kommun avser införa "Nackamodellen" från 2007, dvs ge föräldrar rätt till lön som dagbarnvårdare för egna barn så känns ju en folkomröstning också lite onödig.

Jag påpekade att "folkomröstningen" får vi på valdagen, vill man öka valfriheten för barnfamiljerna skall man rösta på dagens majoritet, i annat fall blir det inget av med vårt förslag!

(s) och (v) var så upprörda över att frågan ens diskuterades att de försökte stoppa debatten genom att påstå att vi avvek från ämnet (!). Ingen annan fråga plågar oppositionen i Mark så mycket! Kanske känner (s)-politikerna att de går i otakt med väljarna? Enligt en stor opinionsmätning vill 76% av LO:s medlemmar öka barnfamiljernas valfrihet. 64% av alla väljare säger samma sak. Av yngre kvinnor är 71% för ökad valfrihet!

I Mark har vi slutat snacka. Vi gör som Nacka!


2006-05-30 Populism på menyn!

Det märks att det är valår. Vissa politiker drar sig inte för någonting i jakten på röster. En aktuell fråga i Mark belyser detta extra tydligt, och det gäller frågan om nytt sätt att leverera mat till de äldre i Mark som bor hemma.

I stället för att stressad personal dagligen kör runt på småvägarna i Mark med ibland (efter lång transport) halvljummen, mindre fräsch mat med försämrat näringsinnehåll, skall kylförpackad mat på försök levereras veckovis, med början 1/1 2007. Det vill säga precis så som många av oss redan gör idag - handlar veckovis och fyller kyl och frys, och sedan värmer mat i micron eller på annat sätt.

Förslaget har noga under ett halvår analyserats av de berörda förvaltningarna. Nu har en politisk majoritet i socialnämnden (c, m, fp, kd, mp och v) beslutat att pröva detta. Man hoppas det skall ge bättre, fräschare och varmare mat, valfrihet att välja maträtt och när på dagen man vill äta, minska onödiga transportkostnader, minska personalens stress och frigöra mer tid till omvårdnad. På andra ställen i Sjuhärad där detta prövats verkar de flesta vara nöjda. Politiker och tjänstemän skall, efter förslag från oss moderater, också få chans att provsmaka mat som förpackats på detta sätt innan vi startar försöket. De äldre som inte har micro kommer att få hjälp att skaffa en eller hyra en billigt av kommunen. De som behöver hjälp med tillagning eller med att äta kommer att få detta av hemtjänsten precis som vanligt.

Socialdemokraterna föreslog i vintras att kyld mat skulle snabbinföras redan 1/7 i år! Den styrande majoriteten sade nej, och ville utreda frågan ordentligt först. Socialdemokraterna har sedan dess kritiserat oss för att vi "inte orkade ta beslut om besparingar". Nu när vi lagt fram förslaget efter en riktigt rejäl utredning vill inte (s) stödja förslaget för att det utretts för dåligt.....riktigt tvättäkta populism med andra ord!

Markbygdspartiet säger nej till förslaget, och påstår bland annat felaktigt att de gamla kommer att få sämre tillsyn. En del äldre verkar också tro att de skall tvingas äta kall mat! Cyniska politiker spelar på de äldres oro för förändringar för att jaga röster, i stället för att öppet och ärligt förklara att det nya systemet kan bli till fördel för alla som berörs!

Populismen styr alltför många politiker i Mark! Vi övriga skall försöka fortsätta att fatta kloka och ansvarsfulla beslut även tiden fram till valet.

Läs artikeln i dagens Bt om det nya sättet att leverera mat och vad det ger för fördelar!


2006-05-30 Utslagningen i grundskolan allt värre!

En ny SCB-undersökning visar var att var tredje elev från lågutbildade familjer inte kommer in på gymnasiet! I fjol hade 30,3 procent av eleverna från hem där båda föräldrarna bara gått ­grundskolan så dåliga betyg att de inte kunde söka in på gymnasiets nationella program. Det är en ökning med mer än åtta ­procentenheter ­sedan 1999. Det visar en ny SCB-­undersökning, som presenteras av Lars Leijonborg och Jan Björklund (fp). För barn med minst en förälder med ­högskoleutbildning var 4,5 procent inte ­behöriga att börja på gymnasiet i fjol. 1999 var siffran 3,7 procent. Utslagningen blir allt större i ­grundskolan och det är LO-­medlemmarnas barn som drabbas hårdast.

Sverige behöver en ny skolpolitik, och det snabbt. Vi har inte råd att låta fler elever slås ut!

Läs hela artikeln i DN.

Läs också min sammanfattning av moderaternas och Alliansens skolpolitik!


2006-05-29 Ungdomsarbetslösheten sjunker kraftigt i Mark!

Lagom till sommaren kom så återigen riktigt glädjande arbetslöshetssiffror för Mark. Samtidigt som den totala arbetslösheten i stort sett står stilla i riket (aningen lägre än 2005 men betydligt högre än 2004) och ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten ökar, så är läget i Mark det omvända! Den öppna arbetslösheten i Mark var bara 2,3% i senaste mätningen och inklusive personer i åtgärder 4,1%. Detta är 33% lägre tal än genomsnittet i riket! Ungdomsarbetslösheten i Mark har minskat med 22% till 88 personer på ett år.

Det går riktigt bra för Mark just nu när det gäller arbetslösheten. Men tyvärr går det sämre för Sverige.


2006-05-29 Marksossar på bättre tankar

På dagens kommunstyrelsemöte backade (s) från ett av sina förslag angående målen för näringslivsklimatet i Mark. Man insåg väl att det var alltför magstarkt att ta bort förslaget om att kommunen aktivt skall motverka osund konkurrens från kommunen mot privata företag, och backade från detta. Bra!

Tyvärr sade man fortfarande nej till att ta fram en konkurrensutsättningspolicy och till att kommunen skall använda fler entreprenader. Fast majoriteten drev igenom detta ändå - menar vi allvar med att försöka förbättra näringslivsklimatet måste dessa punkter vara med.

(s) ville också säga nej till möjligheten för de kommunanställda att ha anställningsavtal som ger möjlighet till individuella lösningar. Det innebär att kommunen skulle ge sämre möjligheter för de anställda än i många privata företag när det gäller tex individuell förläggning av arbetstiden, distansarbete, växling av övertidsersättning mot extra semester och liknande. För mig som själv är fackligt aktiv känns detta som ett steg tillbaka när det gäller att vara ett föredöme som arbetsgivare. Majoriteten beslutade att låta målet om möjlighet till individuella lösningar stå kvar.


2006-05-28 Mordet ett resultat av bristfällig kriminalvård och psykvård?

Efter att ha läst dagens artiklar om mordet på den 13-åriga flickan blir man ännu mer förtvivlad och väldigt, väldigt upprörd! Det visar sig nu att gärningsmannen med all sannolikhet både var psykiskt störd, drogmissbrukare och tidigare hade suttit i fängelse för grov misshandel. Han påstår sig också förgäves ha sökt vård för psykiska problem i samband med fängesevistelsen.

Upprepade gånger de senaste åren har bristfällig kriminalvård och psykvård släppt ut farliga människor i samhället, människor som sedan begått nya grova brott.

Det är ju så onödigt. Så förtvivlat onödigt! Riktigt farliga människor skall låsas in, få vård i fängelset, och inte släppas ut förrän de är bevisat friska!


2006-05-28 Det råa våldet sprider sig

Bara under en enda dag kunde man igår läsa om fyra brutala våldsbrott runt om i Sverige. Det mest fruktansvärda och ofattbara var givetvis våldtäkten och knivskärningen av två 13-åringar i Stockholm, där en av flickorna senare avled av sina skador. Som far till en dotter på just 13 år går det rysningar genom kroppen när man tänker på de drabbades familjer.

I Farsta överfölls en man hemma i sin egen lägenhet, slogs ned med en yxa och rånades. I Södertälje överfölls och våldtogs en ung kvinna. I Falkenberg överfölls tre ungdomar i en källarlokal där de satt och spelade dataspel, två maskerade män rånade dem på pengar och andra värdesaker.

Fyra grova våldsbrott på en enda dag. Den starkaste känslan är sorg och uppgivenhet. Sedan kommer frågan vad som driver människor till dessa brott, vad som gått snett? Måste inte samhället göra något både för att förebygga brott och låsa in dem som vid upprepade tillfällen begår våldsbrott? Måste man inte ta till tvångsmedel mot den som gör sig skyldig till råa våldtäkter? Måste vi inte försöka skydda våra ungdomar, framförallt unga kvinnor, som allt oftare säger att de drar sig för att vistas ute ensamma kvällstid? Har vi inte en skyldighet att försöka göra Sverige tryggare?

Är det inte dags att sluta dalta med personer som använder våld mot andra människor?


2006-05-26 Fri Television?

Svt har nu äntligen backat från beslutet att använda vinnaren av Toppkandidaterna som något slags "konsult i ungdomsfrågor". Tyvärr verkar det dock som att han ändå blir anställd av Svt men utan att få några arbetsuppgifter att utföra? Mycket märkligt!

En person som öppet stödjer en extrem och våldsam vänsterorganisation med stora kontantbidrag är väl kanske inte den mest lämplige man kan anlita....man kan ju undra hur man ens kom på tanken? Det är svårt att se några andra skäl än rent politiska hos de ansvariga.


2006-05-26 Folkrepubliken Katrineholm

Katrineholm är kanske mest känt för att Göran Persson var kommunalråd där på 1970- och 80-talet. Det är faktiskt så att (s) har styrt Katrineholm i 85 år! Och då borde ju Katrineholm vara sossarnas skyltfönster för hur Sverige borde se ut, och där allt fungerar på bästa sätt?

Nja, riktigt så är det kanske inte......läs mer om Folkrepubliken Katrineholm och hur sossarnas idealkommun ser ut!


2006-05-26 Vad blir det att fördela?

"De talar bara om fördelning - men vad blir det att fördela?"

En tankeväckande fråga. Skulle kunna komma från någon av Alliansens partiledare. Men det gör den inte! Den som ställer frågan i Aftonbladet idag är Lasse Erlandssson, fackligt aktiv på Electrolux. I artikeln resonerar han om problemet att nya jobb inte växer fram i samma takt som andra försvinner, att vi inte har råd att stänga kärnkraften och att politikerna tänker för mycket på fördelning och inte hur det skall bli mer att fördela.

På en punkt håller jag inte med honom. Visst duckar regeringen och låtsas att allt går åt rätt håll, trots att de flesta insatta inom näringsliv och fackliga organisationer inser att det inte är så. Men det finns politiker som bryr sig om problemet! Moderaterna och de andra Allianspartierna har detta som sin viktigaste valfråga! Det gäller både att utveckla tjänstesektorn och att gynna utbildning och forskning så vi kan ta fram nya produkter för export, och att ha ett bra företagsklimat så företagen vill tillverka sina varor i Sverige!

Jag har nu gjort klar min sammanfattning av moderaternas politik för tillväxt och fler jobb. Läs här om moderaternas och Alliansens recept för att lösa problemen!


2006-05-24 Arbetslösheten ökar!

Trots att Sverige är mitt inne i en stark högkonjunktur så ökar nu arbetslösheten. Den totala öppna arbetslösheten ökade med 2.000 personer sedan i mars, ungdomsarbetslösheten ökade med 6.000 personer och antalet långtidsarbetslösa med 9.000 personer. Och då skall man veta att detta händer trots att regeringen satsat stort på olika AMS-åtgärder för att hyfsa statistiken inför valet! Allvarligast är nog ungdomsarbetslösheten - nära 20% av ungdomarna är idag helt eller delvis arbetslösa.

En sak är klar - politiska vänstersvängar skapar arbetslöshet!

Man skulle ju möjligen kunna tänka sig att regeringen oroar sig över detta? Men inte! Tvärtom säger Göran Persson att arbetslösheten inte kommer att bli någon stor valfråga......

Skall vi slå vad?


2006-05-23 Beslutet i Barn- och Ungdomsnämnden ger eko över Sverige!

Beslutet förra veckan om att ge föräldrar rätt att bedriva familjedaghem med enbart egna barn ("Nackamodellen") har väckt uppmärksamhet långt utanför kommunens gränser. Bara idag har jag fått både telefonsamtal från Västerås och e-post från Nacka.

Ett telefonsamtal gav upphov till en nyhet som du hittar på denna länk. Läs också på en annan länk hur Föräldraupproret sprider sig över Sverige som en löpeld, och hur alltfler kommuner tar tag i frågan. Mark finns självklart med bland dessa kommuner!

En sak är säker - för oss moderater i Mark är det självklart att Marks kommun alltid skall gå i spetsen för familjernas rätt att välja! Både mellan olika former av barnomsorg, och få avgöra när barnen är mogna att lämna hemmet för att börja förskolan.


2006-05-23 Dags att fundera över regeringsalternativen på allvar?

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kräver två ministerposter för att stödja socialdemokraterna efter valet. Utrikesministerposten är en av de hetaste enligt Ohly. Får han inte sin vilja igenom tänker han kräva nyval. Miljöpartiet har tidigare sagt att de kräver regeringsposter för att samverka med (s). Sverige skulle möjligen överleva med en miljöpartist som skolminister (Alliansen och mp har ju viss samsyn i många skolfrågor). Betydligt värre vore att se Lars Ohly som utrikesminister.....eller en miljöpartistisk miljöminister som vill snabbstänga alla svenska kärnkraftverk, eller införa biltullar i alla svenska städer med mer än 50.000 invånare.

Sverige väljer inte mellan Alliansen eller Socialdemokraterna. Vi väljer mellan Alliansen och en (s)-regering med ett starkt inflytande av kommunister och miljöpartister, sannolikt med tunga ministerposter!


2006-05-23 Reinfeldt populärast bland de unga

Gårdagskvällens partiledardebatt med unga utfrågare vanns överlägset av Fredrik Reinfeldt om man skall tro omröstningarna under kvällen. I TV4:s omröstning fick Reinfeldt 40,6% av rösterna, mot 16,9% för tvåan Göran Persson. I Expressen fick Reinfeldt 63% och tvåan Göran Persson 14%. Även Aftonbladet redovisade liknande siffror. Övriga partiledare kom långt efter.

Återigen ett bevis på att varje tillfälle när vi moderater får chansen att berätta om vår politik gynnar oss. I längden vinner det parti som har svar på människors frågor och som inte bara försöker dölja problem i samhället genom att skylla på att statistiken är fel....om man har kontakt med verkliga människor klarar man sig ibland till och med utan statistik!


2006-05-23 Sossar i Mark talar med kluven tunga!

På gårdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott skulle vi besluta om ett antal viktiga långsiktiga mål för Marks kommun. I samband med detta tyckte Pelle Pellby (s) att Mark skulle höja ambitionsnivån, och försöka bli en av Sveriges 50 starkaste kommuner år 2010 när det gäller företagsklimatet. En bra och tuff målsättning tyckte vi alla.

Döm om vår förvåning när samma Pelle Pellby (s) sedan sade nej till att utforma mål om att lämna ut mer kommunal verksamhet på entreprenad, nej till att bekämpa osund konkurrens, nej till att utarbeta en konkurrensutsättningspolicy och nej till att inrätta en företagslots för näringslivet. Allt centrala frågor för att just åstadkomma ett bättre företagsklimat!

Givetvis drev majoriteten ändå igenom samtliga dessa förslag efter votering, och dessutom fick jag igenom mitt förslag att höja målsättningen så att minst 50% av företagarna år 2009 skall anse att kommunens inte medverkar till osund konkurrens och att 60% av företagen tycker att kommunala tjänstemäns attityder till företagande är bra. Egentligen en väldigt låg målsättning, men ändå bra mycket bättre än vad vi fick i den senaste mätningen. (24% respektive 30%)

Jag upprepar det jag tidigare sagt - socialdemokraterna pratar gärna om företagsklimatet, men motarbetar alltför ofta förslag som skulle kunna leda dit. Man är helt enkelt inte trovärdiga i dessa frågor.


2006-05-22 Valfriheten för barnfamiljerna i Mark ökar ytterligare

Barn- och Ungdomsnämndens majoritet har beslutat att det skall bli möjligt att bedriva familjedaghem med enbart egna barn. Det betyder att man skall kunna anställas som dagbarnvårdare för att ta hand om sina egna barn (utan att också behöva ta hand om andras barn). Förslaget är att de nya reglerna skall träda i kraft senast 1 januari 2007, och omfatta barn från 1-3 års ålder. För att få ersättning måste man ha F-skattsedel, eller ha avtal med annan som tar hand om löneutbetalningen. Kommunen skall godkänna familjedaghemmet på vanligt sätt, och familjen betalar barnomsorgsavgift som alla andra. Förslaget har utarbetats av nämndens moderate ordförande, Pär-Erik Johansson, och har starkt stöd av samtliga sex majoritetspartier. Läs mer här!

Förslaget innebär i princip samma lösning som redan med framgång införts i Nacka, Sollentuna och några andra moderatstyrda Stockholmskommuner. Vad jag vet är Mark första kommunen utanför Stockholm som tagit beslut om detta! Beslutet innebär att vi går vidare och utvecklar den valfrihet vi införde efter valet 2002, ett av våra viktiga vallöften. Vi anser att Mark alltid skall gå i spetsen för familjernas valfrihet!

Behöver jag säga att (s) och (v) var negativa till förslaget? För dem är valfrihet det värsta som finns. I deras värld måste alla göra lika.....


2006-05-22 Vad döljer han?

Just hemkommen från Balkan måste jag ju kommentera time-outen för statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson. Jag nöjer mig med att citera Aftonbladets politiska (s)-reporter Lena Mellin:

"Hellre än att bevisa att han var på jobbet offras, eller offrar sig, Lars Danielsson. Vilka mörka hemligheter vill regeringen dölja?".


2006-05-21 Historisk dag i Montenegro!

I dag tog jag en tur från Dubrovnik till den underskönt vackra staden Kotor i Montenegro (för övrigt en av de vackraste platser jag sett!). I dag hade Montenegro folkomröstning rörande eventuell självständighet från unionen med Serbien. Hela vägen till Kotor pryddes av den Montenegrinska flaggan, även om unionsflaggan också syntes på sina håll. Det märktes att frågan engagerar! Gränskontrollen mot Kroatien var enligt chauffören också segare än vanligt....

I kväll kom så prognosen att över 56% av invånarna i Montenegro verkar ha valt att säga ja till självständighet. Ett historiskt beslut, som antagligen leder till att Europa får en ny stat. Kul att ha fått möjligheten att besöka Montenegro denna historiska valdag!

Vill du läsa mer om Montenegro och valet så har Göteborgs-Posten skrivit en del de senaste dagarna, läs mer om valresultatet här. Tidigare artiklar och bakgrundsfakta hittar du här! (fotot är hämtat från GP).


2006-05-19 I Carl Bildts fotspår

Efter ett par dagars besök i Dubrovnik, och en utflykt till Bosnien begriper man hur kriget slog mot befolkningen. Inte minst befolkningen i Dubrovnik led under sex månaders belägring. Spåren syns fortfarande, kulhål i fasader och husruiner, trots att det nu gått 14 år. När man upplever ilskan hos ett folk som lidit i mer än 50 år under kommunismen och sedan tvingades uppleva 6 månaders belägring av den socialistiska/kommunistiska armen, som inte drog sig för att bomba och beskjuta en stad som FN utsett till varldskulturarv, och ta livet av många hundra tidigare landsmän, ja då inser man både varför kommunismen måste bekämpas och varför EU behövs!

Glädjande nog verkar turisterna nu återvända, och Dubrovnik är väl värt ett beök, inte minst gamla stan är sevärd, och naturen är underbart vacker!

På söndag skall jag ta en tur till Montenegro (som har folkomröstning om självständighet) och sedan bär det tillbaka till den kalla svenska sommaren. Utförligare rapport kommer senare!


2006-05-17 Kort paus i bloggandet - men spännande vecka väntar Mark!

Resten av veckan kommer jag att tillbringa i Dubrovnik i Kroatien, kombinerat med en biltur till Montenegro och möjligen Bosnien (kombinerad konferens och studiebesök). Det skall bli intressant att se hur dessa områden utvecklats sedan kriget, och om turistindustrin så sakta börjar återhämta sig.

Nu blir det paus i bloggandet fram till söndag. Men jag vågar redan nu utlova en spännande fortsättning på veckan i Markpolitiken. Mer säger jag inte just nu........


2006-05-16 Vad är det som händer på regeringskansliet?

Märkliga nyheter strömmar till hela tiden om alla turer kring Göran Perssons närmaste man, Lars Danielsson. Vad sägs om att få lönen höjd två gånger samma dag? Och dessutom precis samma dag som Tsunamiapporten offentliggörs? Det är något konstigt i hela den här historien!


2006-05-16 Vad är alternativet till en Alliansregering?

Vad är egentligen regeringsalternativen efter valet i spetember? Det undrar jag, och det undrar 70% av väljarna enligt Göteborgs Universitet. Göran Persson säger att han söker mandat för en (s)-regering. Samtidigt kräver både (mp) och (v) regeringsposter. Och hur eniga är de tre vänsterpartierna om tex kärnkraften, fastighetsskatten, Nato, EU, sex timmars arbetsdag, utökat friår, familjepolitiken, skolpolitiken, skatterna, försvarspolitiken.....ja frågorna är många!

Tunga (s)-politiker runt om i landet säger nej till samverkan med (mp) i riksdagen och föredrar (v). Men i riksdagen pågår ett arbete för att (s) och (mp) skall styra ihop utan (v).

Totalt kaos med andra ord, och det redan före valet! Kommer den (s)tora alligatorn att sluka de två små, eller kan de små bita ifrån sig? Hur kommer det i så fall att påverka Sverige?

(foto från SvD nätupplaga 15/5)

Mot detta står Allians för Sverige, fyra partier som vill arbeta tillsammans och är överens om huvuddragen i politiken, och dessutom redan överens om många detaljfrågor!


2006-05-15 Spelmonopolet ger sossarna hundratals miljoner

Spelmonopolet har tillfört socialdemokraterna en halv miljard sedan år 2000, och bara den senaste utbetalningen av vinstmedel gav 91 friska miljoner till årets valrörelse. Inte konstigt att regeringen vill hindra andra från att bedriva spelrörelse i Sverige!

Frågan är - går det att driva en valrörelse på ekonomiskt lika villkor i Sverige? Knappast! Regeringen kan både köpa röster med massiv reklam som svartmålar mostståndarna, och genom att muta väljarna med höjda bidrag lagom till valet - bidrag som de själva sedan får betala via skatten.....

Den svenska politiska kartan behöver målas om. Ordentligt!


2006-05-15 Ännu ett regeringsförslag som kommer att skapa arbetslöshet!!

I går berättade jag om det galna förslaget att försvåra visstidsanställningar för säsongsföretag. Ett förslag som kommer att öka arbetslösheten.

I dag kan man läsa att regeringen också planerar att införa lag om rätt till heltid för alla, utan undantag. Från början var planerna att undanta de allra minsta företagen, men nu blir det inga undantag.

Hur begåvat är detta? Tror man att tre halvtider blir tre heltider? Knappast. Möjligen en heltid, och denna heltid lär få springa benen av sig för att göra sina två, numera arbetslösa, tidigare kamraters jobb....

Fattar inte regeringen och arbetsmarknadsminister Hans Karlsson att många företag har behov av extra personal viss tid på dygnet? Detsamma gäller sjukvården och omsorgen. Om man stoppar all möjlighet till deltidstjänster kommer antingen fler att bli arbetslösa eller också så kommer kostnaderna för företag och offentlig verksamhet att öka kraftigt. Vem får betala - jo främst Kommunals och Handels medlemmar, genom minskat utrymme för löneökningar!

Sverige behöver ett nytt arbetarparti!


2006-05-15 Jag väntar på inbjudan!

Ett par fackligt aktiva kommunalare har vid upprepade tillfällen angripit mig och moderaterna för att vilja försämra välfärden, sänka lönerna, avskaffa kollektivavtalen och lite av varje. Dvs sådant som inte finns i den moderata politiken.

Senast i raden av artiklar skriver en Carl-Olov Söderlund att jag borde ta debatten med kommunals medlemmar. Jag har svarat att jag redan gör detta, och att ett antal av dessa kommunalare dessutom är medlemmar i moderaterna.

Jag har idag också meddelat i en artikel i Borås Tidning att jag gärna ställer upp på debatt med Kommunals företrädare i Sjuhärad. Varje sådan debatt kommer att ge moderaterna ökat stöd!

Så nu väntar jag bara på inbjudan. Undrar om de vågar bjuda in mig? Skall bli spännande att se......


2006-05-14 Nytt regeringsförslag skapar arbetslöshet!

Förslaget att begränsa möjligheterna till visstidsanställningar kan vid första anblicken låta sympatiskt. Men när man tänker ett steg till inser man att det i stället hotar både företag och jobb!


Många företag i Sverige är säsongsföretag - ta ett mycket enkelt exempel som jordgubbsodling! Och det finns fler. Turistindustrin (sommar eller vinter), trädgårdsnäring, golfsport, skogsbruk, vissa cafeer och många andra. Dessa näringar är beroende av att kunna anställa under en kortare eller längre säsong. De har ingen möjlighet att ha kvar sina anställda året om, eftersom de helt saknar inkomster delar av året.

De nya reglerna skulle tvinga många av dessa säsongsföretag att lägga ned, och då också ta bort möjligheten till säsongsanställningar. Inte minst för många ungdomar skulle då en bra väg in på arbetsmarknaden försvinna.

Är det verkligen vettigt att för principernas skull försvåra säsongsanställningar och göra människor arbetslösa?

Läs en utmärkt artikel om detta i dagens Bt, skriven av de moderata riksdagsmännen Cecilia Widegren (Skaraborg) och Ulf Sjösten (Sjuhärad).


2006-05-14 En poäng för Elfsborg i sista matchen före VM

Efter 0-0 mot Helsingborg idag ligger Elfsborg trea i allsvenskan inför VM-uppehållet. Årets första nio matcher (av 26) får totalt sett klart godkänt. Enda riktiga plumpen var förlusten mot Gefle. Utropstecknet vändningen mot AIK.

Det skall bli spännande att se vad Elfsborg kan uträtta efter VM! En medalj är ingen omöjlighet.....


2006-05-14 Utmärkt artikel om varför förmögenhetsskatten måste bort!

Min partivän Berndt Andersson från Bredared (förstanamn för moderaterna på regionvalsedeln i höst) skriver en utmärkt artikel i dagens nummer av Borås Tidning, där han förklarar varför det är så viktigt att ta bort förmögenhetsskatten.

Förmögenhetsskatten betalas inte av de allra rikaste (ta tex Göran Persson som slipper betala för sitt 13-miljonersgods). Däremot drabbar den vanliga villaägare, och tvingar bort massor av riskkapital från Sverige.

Uppskattningsvis har svenskarna 1.000 miljarder (!) sparade utomlands, främst för att slippa förmögenhetsskatt. Tänk om bara en tiondel av dessa pengar skulle komma tillbaka till Sverige - då får vi in 100 miljarder i ökat riskkapital, som kan ge massor av nya jobb!

Hur länge skall den svenska avundsjukan göra att vi behåller en förmögenhetsskatt som hindrar utveckling av nya företag och skapar nya jobb?

Läs Berndts artikel här!


2006-05-12 Fullt kackel om Göran Perssons närmaste man

Ryktesspridningen kring Göran Perssons närmaste man, Lars Danielsson antar oanade proportioner. Flera rykten cirkulerar på nätet om anledningen till att Danielsson inte vill berätta var han höll hus den aktuella dagen. Jag väljer dock att lämna kacklet och ryktena därhän, en vacker dag får vi väl veta sanningen, både om vad Danielsson hade för sig, varför regeringen hemligstämplade materialet kring Danielsson, och framförallt om hemligstämplandet verkligen berodde på omtanke om Sveriges säkerhet eller kanske något annat? Nu går jag ut och njuter av sommarvärmen i stället, och önskar mina läsare en varm och skön helg!2006-05-11 Reinfeldt vann debatten enligt Aftonbladets läsare

När drygt 23.000 läsare röstat om kvällens TV-debatt var det 57,6% som tyckte Reinfeldt vann debatten och 42,4 som tyckte Göran Persson var bäst. Perssons starka kort var hans debattrutin även om han också upplevdes som bufflig. Reinfeldts styrka var hans saklighet och lugn, medan en del tyckte att han saknade Perssons rutin och retorik.

Men vem vet - kanske är svenska folket trötta på buffliga politiker och föredrar lite mer sansade debattörer som är sig själva i TV? Kanske vinner man äntligen på att tala om vad man själv vill göra och inte bara klaga på motståndaren?

Om det är så väljarna tycker kommer valet att gå bra för moderaterna och Alliansen.

I en Sifomätning som gjordes senare på kvällen avgick också Reinfeldt med segern, han fick betyget 3,4 av tittarna. Persson 3,2. Detta känns bra. Reinfeldt har vunnit de flesta debatter mot Persson, och numera är det så att varje debatt mellan statsministerkandidaterna stärker moderaterna och försvagar socialdemokraterna. Omvända roller mot valåret 2002 med andra ord!2006-05-11 Seg insats av Elfsborg gav årets första förlust

Första förlusten för Elfsborg. En trött och håglös match mellan två lag som hellre verkade vilja ha semester. Elfsborg borde ändå ha vunnit, man missade en straff och dessutom spelade man en man mer i en halvlek. Gefle gjorde en bragdmatch som lyckades vinna med 1-0.

Skall det bli medaljer för Elfsborg krävs det mer än det här! Och jag tror laget tar revanch på söndag mot Helsingborg på Borås Arena! Elfsborg kan bättre!


2006-05-11 All reklam bra reklam för SSU?

"Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har fått fler medlemmar efter att deras ordförande Anna Sjödin hamnade i ett krogbråk i vintras, det sa hon till Radio Sjuhärad då hon besökte Viskastrandsgymnasiet i Borås idag".

Om det verkligen är en merit att bli känd genom att vara aspackad på krogen, råka i slagmål och enligt uppgift skrika rasistiska ord mot en färgad dörrvakt så säger det en del om vilka som idag söker sig till SSU....


2006-05-11 Regeringens påtryckningar mot Aftonbladet blir riksdagsfråga

Regeringens press mot Aftonbladet för att stoppa tidningens granskning av Lars Danielsson väcker allt starkare reaktioner. Ur Aftonbladet idag 11/5:

"I måndags ringde Göran Perssons presschef Anna Helsén till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin. - Jag blev oerhört förvånad över att statsministerns presschef ringer och har synpunkter på vår journalistik, sa Anders Gerdin."
"Anna Helsén hade synpunkter på bevakningen av Lars Danielsson-affären och ville ha besked om hur länge det hela skulle pågå".

Nu blir ärendet en fråga för riksdagen.

Lär även en annan artikel om samma ämne här!

Och ytterligare en artikel här....


2006-05-10 Aftonbladet pressas av Göran Perssons presschef

Jaha. Då var det dags igen för ett nytt exempel på Göran Perssons och regeringens makfullkomlighet. Göran Persson ogillar Aftonbladets granskning av statssekreteraren Lars Danielsson, och försöker genom sin presschef påverka Aftonbladets chefredaktör att stoppa sin granskning. Läs mer här!

Mycket dåligt omdöme att göra så. Dessutom måste ju var och en inse att det bara slår tillbaka med dubbel kraft. Och en sak är säker - filmen om "rörelsen" blir alltmer tänkvärd!


2006-05-09 Tack alla besökare!

Idag har besökare nummer 2.000 varit inne på min startsida! Alltfler går numera också direkt till bloggen utan att passera startsidan, och bara bloggen har nu snart haft 1.000 besökare! Totalt har de 29 olika underrubrikerna på hemsidan (per idag kl 16.00) tillsammans haft 5.368 besök sedan hemsidan startade den 16 februari!

Hemsidan utvecklas och uppdateras hela tiden - har du inte varit inne på alla flikarna på ett tag så ta en stund och klicka dig runt på sidan! Hör gärna av dig med synpunkter!


2006-05-09 Förstörde "affärerna" företagsklimatet i Mark?

Svenskt Näringsliv presenterade idag sin årliga rapport om företagsklimatet i de svenska kommunerna. Mark har på ett år rasat ned till en 175:e plats, hela 30 placeringar sämre än förra året. Riktigt uselt!

För övriga kommuner i Sjuhärad är det både uppåt och nedåt. Den klart lysande stjärnan är Bollebygd som är Sveriges 10:e bästa kommun! Tranemo har plats 60, Borås 72, Ulricehamn 89 och Svenljunga 108 av 290 kommuner.

Varför har då Mark rasat mest i Sjuhärad? För mig är förklaringen uppebar. Vi har haft två stora "affärer" i Mark som skadat tilltron till politiker och tjänstemän. Först var det hanteringen av försäljningen av fastigheten Hult 1:10 (Två Skyttlar) som fick hård kritik och stoppades av kommunfullmäktige. Sedan var det hyresavtalet mellan kommunen och Friskis & Svettis där kommunen kritserades för osund konkurrens, ett ärende som nu kommer att avgöras i domstol......

Mark har inte råd med sådana här affärer! Jag och andra moderater har gjort vad vi kunnat för att påverka båda dessa ärenden, men tyvärr förgäves. En stor majoritet över blockgränserna har sett annorlunda på saken. Nu har vi facit på hur företagarna i Mark uppfattat det hela. Dags för lite eftertanke från vissa politiker?

I grunden är nog företagsklimatet i Mark ganska bra, och våra företagare framgångsrika. Ett tecken som tyder på detta är den låga och sjunkande arbetslösheten i kommunen (se inlägg nedan), och alla nya företag som startas i kommunen. Det är faktiskt så att våra industritomter börjar ta slut! Men företagarnas bedömning av företagsklimatet handlar också mycket om känslan för hur man upplever att politiker och tjänstemän ser på företagande.

Sedan 2002 har kommunen visserligen en positivare syn på friskolor och enskilda alternativ. Men fortfarande är det väldigt svårt att få gehör för moderata förslag om mer konkurrensutsättning av kommunal verksamhet och fler entreprenader. Där finns mycket att göra. Mark behöver helt enkelt mer inslag av moderat politik!


2006-05-09 Skattehöjningar skapade överskott

Sveriges alla kommuner och landsting gick totalt med hela 13 miljarder i överskott 2005. Visst låter det bra?

Men när man hör att den största enskilda anledningen är de kraftiga skattehöjningar som skett på många håll de senaste fem åren är det inte lika kul! Inte heller de stora nedskärningar som gjorts i vissa kommuner och landsting.

För Marks del är det bättre. En vinst på ca 10 miljoner, och det utan skattehöjningar och utan några direkta nedskärningar eller uppsägning av personal, och trots att vi också hanterat ett kraftigt underskott i socialnämnden! Mark har en mycket välskött ekonomi kommunens invånare ger verksamheten högt betyg, och de anställda ger kommunen ett bra betyg som arbetsgivare!


2006-05-08 Moderat nej till utlottning av tomt

Moderaterna sade på kommunstyrelsens sammanträde idag nej till att kommunen skall skänka en tomt som vinst i en poängpromenad (som en del av marknadsföringen av Mark och Sjuhärad). Vi pekar på att inflyttningen till Mark är stabil som den är, och sker i lagom takt, och anser inte att vi behöver skänka bort kommunens egendom för att locka hit fler invånare.

Kampanjen som sådan är ett samarbete mellan alla Sjuhäradskommunerna, och det kan säkert vara ett trevligt sätt att öka kunskapen om Sjuhärad. Men vi tror inte att kampanjen blir mindre lyckad genom att ha rimligare priser i poängpromenaden.....


2006-05-08 Fortsatt sjunkande arbetslöshet i Mark - men inte totalt i Sverige

Antalet arbetslösa och i åtgärder i riket är detsamma som för ett år sedan (och betydligt högre än för två år sedan).

I Mark sjunker däremot arbetslösheten stadigt. Den öppna arbetslösheten är nu bara 2,7% i Mark - ett fantastiskt bra resultat. Andelen arbetslösa och i åtgärder är 4,4%, nästan 2%-enheter lägre än i riket!2006-05-08 Vilken vändning av Elfsborg!


Elfsborg - enda obesegrade laget efter 7 omgångar!


Efter 89 minuter var saken klar. AIK ledde över Elfsborg med 2-0, publiken började gå hem. Men inte våra gulsvarta spelare! I slutminuten får Elfsborg straff, Anders Svensson gör 1-2. På avsparken passar han direkt till Daniel Alexandersson som säkert kvitterar till 2-2. Två snabba kvitteringsmål på mindre än en minut. Helt makalöst! Om bra lag har tur så är Elfsborg ett bra lag! Nu tog vi revanch för Blåvitts kvittering i slutminuten tidigare i år.

Elfsborg leder nu ensamma allsvenskan, och är enda obesegrade laget. Och vilken lagmoral man visar! 2006 kan bli ett mycket roligt fotbollsår för alla Elfsborgare! Så kom igen nu alla Sjuhäradsbor - kom till Borås Arena på torsdag och heja fram Elfsborg till en ny seger mot Gefle!


2006-05-08 Fackliga grodor


I kväll kommer det så att avslöjas ännu ett utfall av facklig iver att med alla metoder tvinga bort arbetare från Sverige som har "fel" nationalitet. Denna gång är det Transport som helt öppet beskyller polska chaufförer som kör varor till och från Polen för narkotikasmuggling och trafficking - utan att ha några bevis. Polisen står frågande inför uppgifterna och har trots många tips inte kunnat upptäcka några brott......


Vi kommer också ihåg hur Byggnads "hjälpte" de Lettiska arbetarna i Vaxholm genom att stå och skrika "go home" när de kom till sin arbetsplats. En smula missriktad omtanke kan man tycka.....Från min egen tid som industriarbetare på tryckeri i början av 1980-talet kommer jag aldrig att glömma hur jag, som 19-åring och ny på arbetsplatsen öppet hotades med stryk om jag inte gick med i Grafiska Fackförbundet! Jag ville inte gå med eftersom man på den tiden då automatiskt blev kollektivansluten till socialdemokraterna. Men till sist vågade jag inte annat än att gå med. Som 19-åring är man inte så tuff. Men jag reserverade mig i alla fall skriftligen mot kollektivanslutning till (s), vilket gav mig ett antal fiender på arbetsplatsen.

Som fackligt aktiv ser jag idag hur misstroendet ökar mot allt som har med facket att göra. Visserligen ökar SACO sitt medlemsantal kraftigt, men allt fler väljer ändå att stå utanför. För LO-förbunden är situationen värre - man minskar antalet medlemmar, år för år. Med de metoder vissa LO-fack använder är det inte konstigt att medlemmarna flyr bort! Tyvärr spiller misstron över på alla fackliga organisationer.

Vore det inte bättre att försöka skapa en positiv bild av medlemskapet i facket, kapa de politiska banden till (s) och försöka motverka bilden av maktfullkomliga fackpampar?

Om vi skall ha den svenska modellen med kollektivavtal mellan två parter i stället för lagstiftning måste facket ta ansvar för sin viktiga funktion i samhället. Om man inte lever upp till detta kommer alltfler att ifrågasätta kollektivavtalen!


2006-05-07 Alliansförslag får oväntat stöd!

Allians för Sverige föreslår som bekant skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Socialdemokraterna har hittills varit helt avvisande till alla sådana tankar. "Pigavdrag" fnyser man - men tycker samtidigt det är OK med avdrag för byggnadsarbeten (sk "drängavdrag").

Nu får Alliansens förslag om skatteavdrag fackligt stöd. HTF (handelstjänstemannaförbundet) stödjer detta. Även LO-förbundet Byggnads tycker det är värt att pröva.

Ändå stödjer LO socialdemokraternas valkampanj med 40 miljoner. Varför? Hade det inte varit bättre att stödja Sveriges nya Arbetarparti - moderaterna?


2006-05-06 Rikstäckande artikel från första maj

I en artikel som publicerades i de större rikstidningarna under valborg/första maj bemöter ett antal fackligt aktiva moderater LO:s stora affischkampanj. De som undertecknat representerar alla de tre stora fackliga organisationerna - LO, TCO och SACO. Jag hade själv äran att vara en av dessa fackligt aktiva moderater som undertecknade artikeln!

Läs hela artikeln här!


2006-05-05 Reklambudskap som ligger i tiden!

Denna reklam har knappast ett politiskt syfte, men håll med om att budskapet ligger rätt i tiden! Väldigt rätt!
Titta själv!


2006-05-05 Göran Perssons morgongrodor, del I - III

Göran Persson blev i morse intervjuad i TV, och fick också svara på en del tittarfrågor. Tre rejäla grodor kunde jag höra under den korta stund jag tittade:

Groda I: Göran Persson berömde plusjobben, särskilt de för ungdomar, som "riktiga trygga jobb med avtalsenlig lön". Sanningen är ju att anställningsvilllkoren och lönen för plusjobben är sämre än det förslag om särskilda anställningsvillkor för ungdomar som Centern lagt fram och fått så hård kritik för!Groda II: Göran Persson fick en fråga från en orolig student om den höga arbetslösheten bland högskoleutbildade. Persson visade total brist på förståelse, och svarade rent ut att de högutbildade alltid får jobb och att det räckte att oroa sig för dem utan utbildning....

En bedrövlig nonchalans för ett stort samhällsproblem tycker jag! Socialdemokraterna har bestämt att 50% av alla ungdomar skall studera på högskola. Vad de studerar och varför spelar mindre roll, liksom om de kan få ett jobb efter studierna. Det har gått inflation i högskoleutbildningar, studenterna får inga jobb, utan sitter bara där med sina höga studieskulder och oftast utan A-kassa! Vakna Göran Persson! Vi behöver andra utbildningsformer också, tex lärlingsutbildningar och praktiska yrkesutbildningar på gymnasiet!Groda III: Göran Persson kommenterade att Sverige lämnat visum för en ledande minister i Hamas terroriststämplade regering. Han räknade då lite slarvigt in ministern bland personer med "lite lös knytning till Hamas".

En minister med lös knytning?? Tro mig - detta kommer att bli regeringens nya skandal. Sverige som enda land i Europa ger visum till en ledande person i en terroristorganisation. Dessutom skyller alla på varandra (som vanligt) och Sverige påstår att övriga länder i Europa godkänt beslutet, vilket tex Frankrike bestrider.

Lika sorgligt är det att en person i socialdemokraternas partistyrelse bjuder in två andra pesoner från samma terrororganisation till Sveriges riksdag, vilket hände häromdagen. Göran Persson sade nej till detta (bra!), men skadan är ändå skedd - Sveriges anseende i Europa skadas när svenska riksdagsmän från s, v, och mp gör på detta sätt!

Fler grodor? Ni som såg hela intervjun med Göran Persson får gärna tipsa mig om fler grodor......


2006-05-05 Läsarkommentar!

Jag fick en fråga från en läsare:

Varför går socialnämnden med förlust år efter år? Är det ngn som analyserat läget?

Orsaken till underskotten är främst att Mark, precis som andra kommuner tvingas betala allt högre kostnader för att ta hand om främst ungdomar som kommit snett i livet och ofta dessutom har missbruksproblem. Att ta hand om en sådan ungdom kan kosta flera miljoner per år. Mark delar detta problem med många andra kommuner, och enda lösningen är att prioritera bättre hur vi använder kommunens pengar, och samtidigt försöka hitta bättre och billigare lösningar på hemmaplan i stället för dyra behandlingshem. I längden behöver vi också fundera mer på varför allt fler ungdomar hamnar snett! Jag tror mycket beror på familjepolitiken och skolan.

Politikerna arbetar också för att analysera hela socialnämndens verksamhet, och vi har en tjänsteman utifrån som tittar på detta med fräscha ögon. Vi vill inte ta till panikbesparingar på tex äldreomsorgen för att täcka underskotten, utan det lär nog bli så att vi får skjuta till lite mer pengar i stället. 16 miljoner är mycket pengar - men samtidigt skall vi inte glömma att kommunen omsätter 1.600 miljoner per år. Det går att omfördela de resurser vi har, och kommunens ekonomi är i övrigt väldigt god - bland de bästa i Västra Götaland.


2006-05-05 Ny flik på hemsidan - dags att granska vänstern!

Bland mina länkar finns nu en ny till Henrik Alexandersson, en fri tänkare med mycket åsikter och ett provocerande sätt att skriva.

En utmärkt artikel på hans sida gav mig idén till min nya flik under "rikspolitik", som heter Granska vänstern! Det är dags att syna den svenska vänstern! Särskilt som den kan bli en del av det svenska regeringsunderlaget om inte Alliansen skulle få väljarnas stöd!


2006-05-04 Dagens groda!

"Borgarna vill sänka arbetsgivaravgifterna för att företag ska anställa fler. Men det betyder ju egentligen att det är vår lön som sänks. För arbetsgivaravgiften är en del av lönen." (Ur LO:s nyhetsbrev.)

Om övriga nyheter i LO:s nyhetsbrev håller samma klass är det dags att byta ut redaktionen!2006-05-04 Fiasko för statens satsning på akademikerjobb

Jag har tidigare kommenterat hur dåligt det fungerar med "plusjobben" för arbetslösa, och hur futtigt det är att skapa 1.000 ungdomsplusjobb för hundratusentals arbetslösa ungdomar. Arbetslösa med låg utbildning eller lång tids frånvaro från arbetsmarknaden har inte stor chans att få ett jobb.

Men inte heller de högutbildade har det lätt. Var femte nyutexaminerad akademiker är idag utan jobb! Ofta har man ingen rätt till A-kassa. Det enda man har är sina studieskulder......

Regeringen utlovade 8.000 extra praktikjobb till arbetslösa akademiker under 2006. Men hittills har bara två (2) personer anställts! Läs hela artikeln om fiaskot i Jusektidningen.


2006-05-04 Spännande opinionsmätningar

Svårt att veta vad man skall tro om opinionsläget. Själv hade jag nog trott att vänsterblocket skulle ha en viss ledning nu, efter att ha lovat ut så mycket pengar och höjda bidrag till allt och alla den senaste tiden, och i takt med att väljarna glömmer alla (s)-skandaler. Men ändå är den enda tydliga förändringen i alla mätningar att (s) backar. Kanske är det inte så lätt att köpa väljarnas röster med höjda bidrag trots allt? Kanske ser människor framåt i stället och undrar hur vi skall kunna behålla dessa höga bidragsnivåer i nästa lågkonjunktur, och funderar över hur stor arbetslösheten blir då om vi inte kan få fler i arbete under en högkonjunktur? Kanske funderar man också över hur det skall gå för Sverige om Vänsterpartiet och Miljöpartiet tvingar till sig regeringsplatser efter valet?

Läget mellan de politiska blocken nu är ganska jämnt, med liten fördel för Alliansen. Av de fem stora instituten som gör mätningar varje månad (Demoskop, Skop, Sifo, Ruab och Temo), visar ett en knapp ledning för vänsterblocket, två knapp ledning för Alliansen och två en mycket stor ledning för Alliansen.

För moderat del är läget minst sagt förvirrande! I tre mätningar har vi ökat, i två har vi minskat. I en mätning når vi en ny toppnotering på 32,9%, i en mätning en riktigt låg notering på 21,9%. Övriga visar 30,3%, 26,2% och 29,2%. Undrar just vilket som är korrekt? Dessutom säger ju statsvetarna att moderaternas siffror är underviktade med 3-5% i alla mätningar, eftersom man väger in tidigare valresultat i siffrorna. Det gör ju inte osäkerheten mindre precis. Samtidigt visar en aktuell undersökning att moderaterna har störst andel säkra väljare av alla partier, 89%!

För övriga partier är skillnaderna också stora. Det enda som gäller tydligt i alla fem mätningarna är alltså att socialdemokraterna backar. Fyra partier ligger runt 4%, och både mp, c och kd har nu någon gång legat under 4% i någon mätning, och v strax över strecket.

Det blir ett spännande val!2006-05-03 Gulsvart seger igen!


Guldboll? Ja - vem vet?


En lätt seger i kväll mot Örgryte med 2-0 gav tre sköna poäng, och återigen delad serieledning. Joakim Sjöhage gjorde båda målen. Elfsborg fortsätter spela stabilt, det finns många målgörare att välja på, och samtidigt håller försvaret tätt bakåt. Elfsborg är riktigt bra just nu!

Nu är det bara två lag kvar i toppen utan förlust i årets allsvenska. Elfsborg och Hammarby. Det är kul att vara gulsvart!


2006-05-03 Skall ungdomarna i Mark betala vuxnas entreavgifter?

Nej, det tycker inte vi moderater! Läs mer i min artikel i Markbladet! Detta är ett bra exempel på sådant som vi moderater tycker är märkliga prioriteringar när det finns så mycket viktigt att satsa pengar på!


2006-05-03 Glesa led på 1 maj!

Ja, det blev ju inte direkt någon rusning till (s)-demonstrationerna i Sjuhärad på första maj. Eller vad sägs om följande officiella deltagarsiffror:

Borås: 370 personer, trots hyfsat väder och tal av skatteutskottets ordförande.
Ulricehamn: 51 personer, och en minister som kom bort och en orkester som försvann....
Svenljunga: 40 personer i tåget och 10 nyfikna på torget
Skene: 120 personer i tåget och ett knappt hundratal nyfikna på torget.
Kinna: 45 personer (vänsterns möte i Stationsparken)
I Tranemo och Bollebygd var det inga aktiviteter.

Kanske undrade Sjuhäradsborna, precis som jag, vad man egentligen demonstrerade mot?

I Uppsala anordnade kristdemokraterna en demonstration för familjens valfrihet för tredje året i rad. I år samlade man fler deltagare än vad (s) och (v) gjorde tillsammans i sina demonstrationer! Snyggt jobbat kd! (Och jag vet att ett antal moderater också var med i tåget.....). Kanske något att ta efter i Mark nästa år?


2006-05-03 Kritisk facklig rapport!

Min fackliga organisation, Jusek, har kommit med denna nedslående rapport. Läs och begrunda! Särskilt med tanke på statsministerns åsikt att arbetslöshetsfrågan inte kommer att bli en valfråga.....

I går lade ställde sig hela Alliansen bakom moderaternas förslag om slopade arbetsgivaravgifter på vissa arbeten inom tjänstesektorn. Ursprungligen en idé från LO:s chefsekonom Dan Andersson. I dag är det så ett SACO-förbund som i stort delar moderaternas och Alliansens syn på arbetslösheten bland högutbildade. Det verkar som om Alliansen går mer i takt med de fackliga organisationerna är regeringen......

Arbetslösheten drabbar alla - såväl lågutbildad som högutbildad. En ansvarsfull regering måste göra något åt saken!


2006-05-03 "Grävande" journalistik från Mark....

I Radio7 kan man idag höra denna nyhet:

"Flera politiker i Mark hör till dem som försökt komma undan med lägre sopavgift genom att uppge att de har kompost. Barbro Petersson, socialdemokrat som sitter i kommunstyrelsen och Pontus Johansson, centerpartist och byggnadsnämndens ordförande, fastnade i kommunens kontroll".

"Barbro Pettersson, socialdemokratisk kommunstyrelseledamot i Mark säger sig ha en hemmagjord kompost, men när det gäller varför de för ett halvår valde att inte anmäla komposten på nytt, hänvisar hon till sin man Bo Pettersson. Han är också är socialdemokratisk politiker och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, den nämnd som är ansvarig för den kontroll som nu gjorts".

Hmm.

Jag vet inget om mina politikerkollegers komposter, det är ju inget man vill gräva (!) i för mycket.....

....men jag vill för säkerhets skull tydligt deklarera att vi själva har flera komposter hemma, men ändå betalar full soptaxa.


2006-05-03 Arbetslösheten oviktig valfråga enligt Göran Persson (s)

Mycket dumt sades på första maj av olika (s)-politiker, men frågan är om inte Göran Perssons uttalande tar priset. Han sade att "arbetslösheten blir inte någon stor fråga i valrörelsen" (!).

Om vi såg att den totala arbetslösheten sjönk dramatiskt eller låg på en mycket låg nivå kan jag förstå honom. Men så är det ju inte! Över en miljon (över 1,5 miljoner enligt det sätt att räkna som används i flera andra EU-länder), är utan arbete eller arbetar mindre än de skulle vilja. Undrar just vad alla dessa tycker om Görans Perssons och regeringens ointresse?

Mot detta står allians för Sverige som i går presenterade sina gemensamma förslag om hur man vill försöka skapa fler riktiga jobb. Många fler! Jag skall återkomma till alla dessa förslag inom kort, och göra en samlad beskrivning av förslagen!

För Alliansen och moderaterna kommer arbetslösheten att vara en viktig valfråga. En av de viktigaste! För om vi inte löser problemen nu när det är hyfsat goda tider kommer vi att få ett elände i Sverige när det blir sämre tider. (S)-regeringen sticker huvudet i sanden, men vi tänker skotta fram dem igen!


2006-05-03 Behöver LO-basen avdragsrätt för hushållstjänster?

Behöver Wanja Lundby-Wedin, LO-bas, avdragsrätt för hushållstjänster? Det verkar så! Jag tänker då främst på städtjänster. Hon behöver nämligen sopa! Framför den egna dörren!

I sitt 1 maj-tal gick hon till angrepp mot det privata näringslivets direktörer och deras höga löner och bonusar. Men hur var det nu? Hennes egna lönevillkor granskades nyligen, det var inga kaffepengar direkt som tillföll LO-basen! 1,1 miljon per år tjänar hon! Detta skrev jag om på bloggen den 23/3, läs mer här!

Jag har också skrivit om (s)-partisekreteraren Ulvskog som har haft dubbel lön! Hon tjänar också nära 1,1 miljon per år på grund av dessa dubbla löner. (Detta skrev jag om den 24/3)

Och varför angriper Lundby-Wedin inte de höga lönerna, bonusarna och pensionsavtalen för direktörerna i de statliga verken och bolagen, tex statsministerns fru och andra? Vill politiker och LO-fack engagera sig kan man ju alltid börja med att föregå med gott exempel och sopa framför egen dörr! Men det verkar inte vara något för alla dessa giriga sossar.

Alliansen har lagt förslag om hur statliga toppchefer skall anställas, vilka krav som skall ställas och hur man skall skapa en större öppenhet kring kvalifikationer och villkor. DET är ett seriöst sätt att angripa problemet!


2006-05-01 Det stora hyckleriets högtidsdag - 1 maj!

Varje år den 1 maj demonstrerar en krympande skara LO-folk mot något. Lite oklart vad. För ökad lön kanske? Eller fler jobb? Eller kanske mot regeringen? Eller mot etablissemanget och pampväldet i Sverige? Eller för en bättre skola, sjukvård utan gräddfiler eller ett tryggare samhälle med färre brott?

Min fråga till LO:s medlemmar - tycker ni demonstrationerna har hjälpt? Är det någon som lyssnar?

Nåja, oavsett vad det nu är som eldar de fåtaliga demonstranterna så finns det ju nu äntligen någon som lyssnar! Allians för Sverige med moderaterna i spetsen!

Med vår politik blir det hela 1.000 kronor mer i handen efter skatt varje månad för en undersköterska eller vaktmästare. Med vår politik blir det fler jobb. Med vår politik är det slut på Göran Perssons och sossarnas Pampvälde. Det blir också mer pengar till offentlig sektor. Vi satsar mer på skola, sjukvård, polis och kriminalvård. Gräddfilerna till sjukvården blir onödiga.

Frågan kvarstår - varför demonstrerar LO varje år mot den socialdemokratiska regeringen? För att sedan varje val skänka LO-medlemmarnas pengar till en valrörelse som skall rädda kvar samma socialdemokratiska regering vid makten i fyra år till?

Hyckleri! Det handlar ju bara om att garantera ministerposter till fler LO-pampar. Det finns alltför många i regeringen redan - men vad hjälper det LO:s medlemmar?