Februari 2025

Uppföljningsmöte på Indonesiens ambassad

2025-02-27

I går träffade jag och mina medresenärer Indonesiens ambassadör Kamapradipta Isnomo och hans medarbetare över en kopp kaffe på deras ambassad i Stockholm. Syftet var två - dels att komma med reflektioner och tankar kring vårt besök i Indonesien i början av januari, dels säga tack till ambassadören, vars förordnande gick ut vid månadsskiftet. Han återvänder nu hem för att arbeta i utrikesförvaltningen i Indonesien, förhoppningsvis med ansvar för Europafrågorna. Vi önskar honom lycka till med att odla fortsatta goda kontakter med Sverige och Europa och ser samtidigt fram mot att knyta goda kontakter med hans efterträdare som tillträder under våren.




Nu skärper vi reglerna om preskription av brott och fängelsestraff

2025-02-27

Vi har länge haft problem med att gärningsmän håller sig undan rättssystemet tills brottet är preskriberat, samt att brott mot barn inte kan prövas rättsligt när barnet blivit myndigt och berättar eftersom brottet redan är preskriberat. Andra har hållit sig undan och inställer sigt inte till fängelsevistelse, trots dom, utan gömmer sig till straffet är preskriberat.

Allt detta är orimligt. 

I går tog riksdagen ett antal beslut på rättsområdet. 
- alla brott som har livstids fängelse i straffskalan undantas helt från preskription
- preskriptionstiden för andra allvarliga brott förlängs
- preskriptionstiden för allvarliga brott mot barn, exempelvis hedersbrott, ska räknas från den dag barnet/målsägaren fyller 18 år
- utdömda fängelsestraff ska inte preskriberas alls

Vänsterpartiet var kritiska till beslutet och hade två reservationer.


 



Ökad information mellan myndigheter vid brottsbekämpning

2025-02-27

Ett stort problem vid brottsbekämpning är att det varit svårt att dela uppgifter mellan myndigheter, kommuner, regioner, polis med flera. I går tog riksdagen beslut om att ge ett antal myndigheter samt kommuner, regioner och friskolor en skyldighet att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och övriga brottsbekämpande myndigheter.

Riksdagen beslutade också om att slopa vissa sekretessregler för att socialtjänsten och hälso/sjukvården ska kunna lämna uppgifter till brottsbekämpningen. 

Syftet är att de brottsbekämpande myndigheterna ska kunna få ökad information om begångna brott, misstänkta brottsupplägg och individer med koppling till kriminalitet, och därmed bättre kunna både förebygga brott och trycka tillbaka brottsligheten.

Det fanns inte mindre än åtta reservationer från S, V, C och MP mot detta.




Debatt om åtgärder mot penningtvätt

2025-02-27

I dag debatterade riuksdagen Riksrevisionens rapport om statens åtgärder mot penningtvätt. Här är mitt anförande, som jag inledde med att berätta liter praktiskt om om hur Riksrevisionen granskar statens verksamhet och sedan skriver rapporter om sina slutsatser, varefter regeringen gör en skrivelse där man kommenterar Riksrevisionens slutsatser. Dagens debatt handlade om en sådan skrivelse. 

Tack herr talman,
 
Vi debatterar nu regeringens skrivelse som svar på Riksrevisionens rapport om statens tillsyn för att motverka penningstvätt.
Kampen mot den ekonomiska brottsligheten, gängkriminaliteten, terrorhoten och korruptionen är en av den moderatledda regeringens absolut viktigaste prioriteringar.

Det var också ett mycket eftersatt område när vi tillträdde, vilket Riksrevisionens granskning också bekräftar. Mycket borde gjorts tidigare inom detta politikområde.

Brottslighet där det finansiella systemet utnyttjas eller missbrukas för kriminell verksamhet hänger inte sällan ihop med annan kriminalitet. Åtgärder mot penningtvätt är centralt för att strypa den kriminella ekonomin.
Riksrevisionen framför ett antal förslag till åtgärder, och i regeringens skrivelse konstaterar regeringen att man delar Riksrevisionens bedömningar i allt väsentligt, samt räknar upp ett antal åtgärder som gjorts sedan regeringen tillträdde hösten 2022.

Bland detta kan nämnas en tydligare samordning av åtgärder mot penningtvätt som är fördelat på ett antal olika myndigheter och departement, uppdrag till finansinspektionen att utveckla penningtvätttillsynen, skärpta krav på valutaväxlare och tillsyn av sådana, samt ett uppdrag i regleringsbrevet till Bolagsverket att föreslå åtgärder för att förebygga brott och motverka att felaktiga uppgifter registreras i deras register. Dessutom är en ny förordning på väg fram för att ge polismyndigheten i uppdrag att samordna praktiska åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Riksdagen tog dessutom igår beslut om att ge ett antal myndigheter samt kommuner, regioner och skolor skyldighet att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och andra brottsbekämpande myndigheter. Dessutom bryts sekretesshindren mellan myndigheter för att effektivare bekämpa brott.

Med de åtgärder regeringen redovisar och de beslut som tagits anser man att man tillgodoser de rekommendationer som Riksrevisionen framför.
 
Herr talman,

Socialdemokraternas motion känns lite yrvaken. Den konstaterar att riksrevisionen framför hård kritik mot regeringen. Det är korrekt, men det kanske bör påpekas att Riksrevisionens granskning i allt väsentligt avser den sista mandatperioden med Socialdemokratisk regering. Granskningen rör perioden 2018 fram till 2022/23.

Den som står som första namn under motionen är Mikael Damberg, som alltså var finansminister under delar av den period som granskats. Före honom hette finansministern Magdalena Andersson. Man blir ju lite nyfiken på graden av självkritik som finns hos Socialdemokraterna.
 
Herr talman,

Vi har nu äntligen en regering som på allvar vänder på alla stenar inom kriminalpolitiken och tar rader av beslut och tillför resurser för att vända detta. Det gäller såväl åtgärder mot penningtvätt som annan typ av kriminalitet. Det är viktigt och nödvändigt för att skydda skattebetalarnas pengar och skapa trygghet i samhället. Jag yrkar bifall till betänkandet och avslag på motionerna.


Här är videoupptagningen av mnitt anförande:





Intervjuad i Markbladet om riksdagsledamöternas stöd till Ukraina

2025-02-27


 

 

Möte med Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall

2025-02-25



I dag hade vi möte via länk med Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall. Hon skulle varit på plats fysiskt, men kom hem till Bryssel sent i natt efter besök i Kyiv igår. Hon redogjorde för EU-kommissionens arbetsprogram, och sedan hade vi möjlighet att ställa frågor.

Jag blev förste frågeställare och frågade om hur hon ser på möjligheten att kombinera EU:s mycket hårda klimatlagstiftning med önskan om att stärka EU:s konkurrenskraft mot omvärlden.

Svaret var väl inte riktigt det jag ville höra. Och det säger jag trots att jag är god vän med Roswall och har jobbat ihop med henne i EU-nämnden i många år. Men nu företräder hon EU-kommissionen och det är bara att konstatera att min och deras syn på europeisk klimatpolitik går ordentligt isär.

EU-kommissionens linje är att klimatpolitiken och konkurrenskraften går hand i hand och att europeiska och framförallt många svenska företag ligger långt fram när det gäller "den gröna omställningen". Man menar att det i sig stärker EU:s konkurrenskraft.

Min invändning är att större delen av världen, inklusive världens fyra mest folkrika länder, inte är särskilt intresserade av "den gröna omställningen". De tänker inte följa efter utan fortsätta som förut, och därmed är det ingen fördel konkurrenskraftsmässigt att "ligga i framkant". Det medför bara att de europeiska produkterna blir dyrare och att vi tappar konkurrenskraft mot Indien, Kina, USA, Indonesien och en massa andra länder i om världen. Om inte EU-kommissionen börjar inse detta är EU mycket illa ute.

Roswall nämnde däremot en del andra riktigt bra saker. Exempelvis att det idag kasseras massor av uttjänta produkter inom EU som innehåller dyra råvaror som EU importerar för stora pengar. Blir vi bättre på återvinning och cirkulär ekonomi kan EU spara mycket stora pengar. Hon utlovade också lättnader i detaljstyrningen och regelverken för företagen och jag hoppas att det inte bara blir vackra ord. EU har tidigare varit bra på att ta bort en regel och samtidigt införa tio nya.

 


 

 

Mäktiga manifestationer för Ukraina på 3-årsdagen av kriget

2025-02-25

I går deltog jag vid två manifestationer i Stockholm för Ukraina. Först Måndagsrörelsens manifestation på Norrmalmstorg som samlade betydligt fler deltagare än vanligt. Därefter var jag med på den enorma manifestationen på Sergels Torg på kvällen, en otrolig uppslutning. Kvällen avslutades sedan med en kväll med Ukrainsk kultur på Historiska museet.

Norrmalmstorg vid lunch:



Ambassadörerna från Lettland, Estland och Litauen håller gemensamt anförande.




Sergels Torg på kvällen:









Finansminister Elisabeth Svantesson representerade regeringen i statsministerns frånvaro, han befann sig i Kyiv tillsammans med övriga nordiska regeringschefer och ett stort antal andra. Även gatorna ovanför torget var fyllda med deltagare.





På Historiska museet kunde statssekreterare Håkan Jevrell (M) meddela att Ukrainska Institutet får 9 miljoner extra från biståndsbudgeten för att väörna ukrainsk kultur. Det är ingen hemlighet att Ryssland mycket målmedvetet fölrsöker utradera ukrainsk kultur. Man riktar preciserade beskjutningar och bombningar exakt där det finns museer, kulturbyggnader, kyrkor och tryckerier. Det ryska målet har genom århundraden varit att utplåna allr ukrainsk kultur till förmån för den ryska. Ett exempel såg vi från den sönderbombade tryckeriet och lagret med bland annat barnböcker som bomnbades förra året. Några av de svedda barnböckerna fanns att beskåda på Historiska museet. 







Att en mycket stor majoritet av svenska folket och samtliga åtta riksdagspartier står stadigt på Ukrainas sida är en styrka. De röster i sociala medier som öppet stödjer Putin och sprider lögner om Ukraina är knappast värda att ta på allvar. Många av kontona är rena propagandakonton som öppnades i februari 2022 och bara skriver hyllningar om Putin, sannolikt konton som startats av ryssar som stödjer regimen. Utöver det finns det ett antal människor som är så hjälplöst fast i konspirationsteorier och som det inte ens är värt att diskutera med. De lever i en bubbla och enligt min åsikt saknar de både hjärna och hjärta. Att öppet försvara ett lands militära angrepp på en fredlig granne förutsätter helt enkelt att man helt enkelt inte är riktigt som man ska. Och det gäller oavsett om man befinner sig i Sverige, USA eller någon annanstans.

Mitt huvudbudskap till putintrollen är detta:





Riksdagsledamöter kommer packa hjälppaket till Ukraina

2025-02-24

Pressmeddelande:

Riksdagsledamöter kommer packa hjälppaket till Ukraina

Riksdagens parlamentariska nätverk för Ukraina har medlemmar från samtliga åtta riksdagspartier. Nätverket kommer under mars månad att hjälpa till att packa hjälppaket till Ukraina, i samarbete med organisationen Caps and Candles/Ukrainian Help Center i Järna (Mölnbovägen 25 K).
 
Syftet med detta är att visa att riksdagens ledamöter, från samtliga åtta partier och över partigränserna, tillsammans vill göra även praktiska insatser för att hjälpa Ukraina. Detta utöver alla de politiska beslut om olika typer av stöd, humanitärt såväl som militärt och ekonomiskt, som riksdagen beslutar om. Vid varje tillfälle är tanken att 3-5 riksdagsledamöter från olika partier ska delta.

Vi har redan dussintals riksdagsledamöter som anmält sitt intresse och planering av schema pågår.
 
Det första tillfället blir onsdagen den 12 mars då en grupp riksdagsledamöter kommer att ansluta till organisationens lokaler efter voteringen i riksdagen, preliminärt runt 17.30. 
 
Vi kommer då att träffa volontärer och representanter för verksamheten, vi kommer bidra praktiskt med att packa hjälppaket, och även diskutera möjligheter till fortsatt stöd och samarbete. Själv kommer jag att delta vid detta första tillfälle och media är självklart välkomna på besök!

Vi väljer att presentera detta initiativ redan idag på treårsdagen av den ryska fullskaliga militära invasionen 2022.
 
Hälsningar Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)
Initiativtagare
Vice ordförande i riksdagens parlamentariska nätverk för Ukraina

Jan.ericson@riksdagen.se
070-6956828
 
 
Övriga kontaktpersoner:
 
Örjan Lundström, ordförande Caps and Candles for Ukraine

Orjan.lundstrom@gmail.com
070-7797411
 
Khrystyna Hevchuk, volontär, Caps and Candles for Ukraine
073-7790668

 




Sverige står upp för Ukraina

2025-02-24  

Jag hoppas att detta blir en välbesökt manifestation ikväll på Sergels Torg i Stockholm. För Ukraina och mot all världens ondska, oavsett varifrån den kommer. Jag kommer vara där. 


 

 

Reseberättelser från Sydafrika och Namibia

2025-02-23

Nu har jag gjort klart mina reseberättelser från besöken i Sydafrika och Namibia i början av februari. Det blir två olika reseberättelser. Dels en längre som sammanfattar hela vår resa med alla besök. dels en separat mer utförlig som omfattar endast de privata delarna av besöket, med fokus på det afrikanska djurlivet och vår avslutande privata safari efter den officiella resan. Många bilder och filmer i den senare för den som vill titta.





Översta två bilderna: Jag tillsammans med Sydafrikas talman, samt hela vår delegation tillsmmans med Namibias talman. Under en bild från Taffelberget i Kapstaden samt en bild från vår avslutande privata safari utanför Krugerparken.

 

   


 

 

Sverige har tredubblat försvarsbudgeten på tio år

2025-02-22

Det är av förklarliga skäl mycket debatt just nu om den svenska försvarsbudgeten. Tänkte därför bidra med lite fakta från regeringskansliet över utvecklingen. Sedan perioden 2014-16 fram till 2024 har försvarsbudgeten nästan tredubblats och sedan dagens regering tillträdde 2022 har försvarsanslagen fördubblats fram tills i år. Framöver ökar budgeten ytterligare. Och då är inte dagens diskussioner om behovet av ännu större resurser medräknade. Det mesta tallar ju för ännu större tillskott till försvaret kommande år.

Sverige är för övrigt ett av ganska få Natoländer som i år når Natos mål om försvarssatsningar i procent av BNP. 

I siffrorna nedan ingår inte militära stöd till Ukraina, det som redovisas nedan är endast uppbyggnaden av det svenska försvaret.  





Jag arbetar inte med försvarsfrågorna, det hanteras av andra utskott. Men eftersom finansutskottet hanterar alla frågor om ekonomiska tillskott försöker jag följa hur resonemangen går kring att förstärka försvaret. Den bild jag har är att vi idag tillför de medel som går att omvandla till försvarsförmåga. Det är långa köer för leverans av försvarsmateriel och det tar tid att utbilda nya soldater. Det gör att det inte är alldeles enkelt att väldigt snabbt skapa ett större och effektivare försvar.

Det finns ju många förslag om att Sverige och/eller EU måste bygga upp en större försvarsindustri och det är sannolikt nödvändigt. Jag tror också man skulle behöva höja lönerna för svenska utbildade soldater så de stannar kvar i försvarsmakten och inte söker sig till andra mer välbetalda jobb. Med den lilla numerär vi har av soldater så har vi inte råd att en enda av dem lämnar försvaret.


 

 

Årsmöte med Tranemomoderaterna

2025-02-21

I går kväll var jag med på det välbesökta årsmötet med Tranemomoderaterna, och efteråt gjorde jag lite nedslag i regeringens politik och om det allvarliga omvärldsläget, både i Ukraina och Mellanöstern. 

När det gäller inrikespolitiken så rullar reformerna fram efterhand, oftast helt oberoende av vad som händer i omvärlden. Tidöavtalet styr processerna och riksdagen tar nya lagar och sätter av resurser enligt den plan som ligger. Jag påminde om att en sjuksköterska idag skulle betala 4.400 kronor mer i skatt varje månad om inte moderaterna hade lyckats få igenom tio jobbskatteavdrag sedan 2006. Jag påminde också om att asylmottagandet 2024 var det lägsta på 50 år. Två illustrationer av att moderat politik gör skillnad. Samtidigt är problemen stora och just nu är det såklart gängkriminaliteten och det osäkra omvärldsläget som är största problemet, och behovet av fortsatt upprustning av försvaret kommer kräva mer resurser. Jag är övertygad om att vi kan klara det utan höjda skatter om vi prioriterar klokt. Jag nämnde exemplet med att vi nu satsar 20 miljarder över ett antal år för att suga upp koldioxid, något som inte ens kommer leda till mätbart minskade globala utsläpp. En totalt meningslös satsning. Dessa 20 miljarder kunde vi lägga på försvaret i stället. Vi skulle också kunna sälja fler statliga bolag, minska biståndet ytterligare och avveckla ett antal myndigheter - då har vi gott om pengar till försvarets utbyggnad. 

Ofta är vi moderater frustrerade över att saker är tröga att förändra, att reformer tar tid och att allt borde gå snabbare, både på riksnivå och ute i kommuner och regioner. Men denna tröghet är en del av demokratin - det är bara diktatorer som kan ta snabba beslut över en natt utan krav på politisk förankring. Det vi kan göra är att försöka effektivisera beslutsfattandet inom ramen för demokratin - exempelvis som regeringen nu gör, snabba på utredningar med heltidsanställda utredare på regeringskansliet som mycket snabbare kan få saker i mål.

Det är roligt att komma ut i kommunerna hemma och uppleva engagemanget för att göra saker bättre. Engagerade moderater jobbar överallt för ett bättre Sverige. Nedan tv har jag sällskap av Niklas Gardewik, kommunstyrelsens moderate vice ordförande. 


   


 

 

Seminarium och manifestration för Ukraina i Riksdagen

2025-02-20



I dag anordnade talmannen ett seminarium med manifestation för att uppmärksamma treårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina 2022. Treårsdagen är ju på måndag den 24/2, men då är många riksdagsledamöter ute i landet på olika manifestationer och därför valde riksdagen att ta detta lite i förskott. Det blev tal av talmannen, utrikesministern och Ukrainas ambassadör, och utskottsordförandena för flera riksdagsutskott berättade om hur riksdagen arbetat med stöden till Ukraina. Vi fick också höra SVT:s urikesreporter Elin Jönsson berätta om sina reportage från fronten och vi fick även intressanta reflektioner från forskaren Emma-Lina Löflund på Totalförsvarets forskningsinstitut.

   

På måndag deltar jag själv vid två manifestationer för Ukraina i Stockholm. Först måndagsrörelsens samling på Norrmalmstorg klockan 12 och sedan den stora manifestationen på Sergels Torg klockan 18 där bland annat Sveriges finansminister kommer att tala. Jag kommer också, i min egenskap av vice ordförande för Riksdagens parlamentariska ukrainanätverk, under måndagen att offentliggöra en ny form av stöd till Ukraina från riksdagens ledamöter.


 

 

Enig riksdag to beslut om nytt Ukrainastöd

2025-02-19

I dag röstade en enig riksdag om ett nytt stödpaket till Ukraina. Detta tas ur den ram på 25 miljarder per år som tidigare avsatts för Ukrainastöd. Riksdagen har beslutat om att låna upp 25 miljarder per år i tre år för stöd till Ukraina. Detta för att inte behöva spara på annat eller höja skatten. Sverige har mycket låg statsskuld idag och i ett så här speciellt läge är det rimligt att öka den skuld något. 

Riksdagen står enig, från vänster till höger samtliga åtta partier, bakom både denna upplåning och dagens riksdagsbeslut om att lyfta ytterligare ett antal miljarder från denna ram. Beslutet i riksdagen följdes av applåder från hela riksdagen. 

Jag lade ut denna tweet, och en stund senare följdes det upp av Putins egen mediekanal i Sverige, Fria Tider, som starkt ogillade beslutet och kallade det eniga riksdagsbeslutet för en "kupp". Artikeln avslutades med en bild på mitt twitterinlägg. Glad att jag kan ge Fria Tiders läsare en motbild mot den ryska propagandan.








Sluta sprid lögnerna om Ukraina!

2025-02-19

I den högt uppskruvade debatten kring Ukraina sprids nu en mängd felaktiga påståenden.

1. "Ukraina startade kriget mot Ryssland". Detta är så skruvat orimligt att påstå att man saknar ord. Vi vet vem som ockuperade delar av Ukraina 2014, vi vet vilka som beväpnade rebeller i Donbass redan före dess, och vi vet vilka som angrep Ukraina militärt 2022. Det var inte Ukraina som anföll sig själva.

2. "Ryssland angrep Ukraina för att stoppa deras anslutning till Nato". Lögn. Ukraina hade inte ansökt om något medlemskap i vare sig Nato eller EU vare sig 2014 eller 2022. Ryssland angrep ändå.

3. "Ryssland anföll Ukraina för att man kände sig hotade". Efterhandskonstruktion. Vare sig Nato, Ukraina eller någon annan hotade Ryssland eller hade angripit Ryssland.

4."Ukraina borde hålla nyval till presidentposten och parlamentet". Enligt Ukrainas konstitution får inte allmänna val hållas när landet är i krig/undantagstillstånd råder. Förklara gärna hur man ska kunna hålla val mitt under pågående krig när 1/3 av befolkningen är på flykt, inom och utom landet, miljoner väljare är fast i ockuperade områden eller fängslade i Ryssland och vallokalerna är utsatta för beskjutning. Och hur skulle man kunna genomföra en valrörelse? Dessutom har Ryssland flyttat rysk befolkning till många ockuperade områden och drivit bort den ukrainska befolkningen. Vilka ska få rösta?

5. "Ukrainas president har bara stöd av 4% av ukrainarna". Ren lögn, finns inget stöd för detta påstående. I den senaste opinionsmätning som gjorts, av Kievs Sociologiska Institut, är stödet för Zelenskyj ca 54%, alltså något högre än det stöd Trump fick i presidentvalet av amerikanska folket. 

Jag är förvånad över att en del svenskar utan kritisk analys sprider dessa osanningar vidare.


 

 

Allvarstyngt möte med den moderata riksdagsgruppen

2025-02-18

Dagens gruppmöte med den moderata riksdagsgruppen gästades av statsministern och fokus var givetvis det allvarliga omvärldsläget och osäkerheten kring var vi har USA i allt detta. Statsministern och regeringen står dock stadigt i stormen. Det viktiga nu är att inte rusa iväg med gissningar och alltför vilda spekulationer om vad som kan hända, utan avvakta och se vart allt leder, samtidigt som man har beredskap för olika utfall. Samtidigt måste Sverige ta tillvara sina egna intressen tillsammans med likasinnade länder, rusta vår konkurrenskraft och fortsätta stärka vårt försvar. Och fortsätta stödja Ukraina i både ord och handling. 


 

 

Möte med oppositionsledare från Belarus

2025-02-18

I dag hade jag möjligheten att vara med vid ett möte i riksdagen med Franac Viacorka som är chefsrådgivare till Belarus legitima och folkvalda ledare Svetlana Tikhanovskaja (som idag lever i exil). Mycket intressant att höra hans syn på läget i regionen, utvecklingen i Belarus och Ukraina.

Jag träffade Franac även vid säkerhetskonferensen i Miami förra våren och mycket har hänt sedan dess. Världen är om möjligt ännu mer komplicerad idag än för bara någon månad sedan, och att hålla löpande kontakt med våra vänner i utsatta länder är viktigt.


Själv lyfte jag frågan om mediasituationen i Belarus. Det finns ett antal oberoende nyhetskanaler, de har reportrar i Belarus, men sänder sina program från grannländerna, ofta Polen eller Litauen. Reportrarna arbetar under ståndigt hot att arresteras och fängslas. När USA kritiserar påstådda brister i yttrandefrihet och pressfrihet i Europa borde de kanske i stället rikta kritiken mot Ryssland och Belarus där det inte finns vare sig pressfrihet eller yttrandefrihet överhuvudtaget. Inom den demokratiska oppositionen i Belarus är besvikelsen över USA:s agerande mycket stor, både för egen del och när det gäller Ukraina. 







1938 års misstag får inte upprepas och militära angrepp får inte belönas

2025-02-16

1938 gjordes en av de allvarligaste felbedömningarna i modern tid. Ett antal europeiska ledare inbillade sig att om man bara gav Hitler en bit av Tjeckoslovakien så skulle han vara nöjd och freden skulle vara säkrad. Man offrade Tjeckoslovakiens frihet och territoriella integritet för att man trodde det skulle bevara freden. Vi vet hur det gick, ett år senare angrep Hitler Polen och andra världskriget var ett faktum. 

Jag tänker inte utvärdera de eventuella fredsförhandlingarna om Ukraina innan vi vet vad som händer, men de tongångar som finns från inte minst en del amerikanska företrädare om att "Ukraina måste avstå territorium till Ryssland för fredens skull" ger otäcka känslor av att det finns risk att man nu upprepar 1938 års misstag. Belönar man Ryssland för invasionen så kommer Putin att känna sig helt oförhindrad att angripa fler länder.

Om man belönar ett aggressivt land som invaderat ett grannland, genom att ge angriparen delar av det invaderade landet, så skickar man dessutom en tydlig signal till alla militärt starka länder att militär aggressivitet belönas av omvärlden. Det leder i en förlängning till att tröskeln för att starta nya krig blir lägre och att fler krig kommer att drabba världen. Vi får helt enkelt inte hamna där.

Omvärlden måste orka stå stadigt när någon bryter mot folkrätten och internationell rätt och angriper andra länder militärt. Det måste stå klart för alla länder att om man inte respekterar sina grannars gränser så kommer omvärlden inte att tolerera det, utan straffa angriparen hårt. Det är så man skapar långsiktig fred och minimerar antalet krig. Oenigheter mellan länder ska lösas vid förhandlingsbordet och aldrig militärt.

Detta synsätt måste man ha med sig under de kommande eventuella förhandlingarna om fred i Ukraina. Utgångspunkten måste vara att Ryssland lämnar alla ockuperade delar av Ukraina och respekterar deras internationellt erkända gränser (erkända även av Ryssland).  Ryssland kan inte tillåtas ta över territorium från Ukraina. Den enda möjliga kompromissen vore väl i så fall att låta Krim, samt områdena kring Donetsk och Luhansk bli självstyrande delar inom Ukrainas gränser, eller eventuellt bli helt självständiga stater. Alla övriga ockuperade delar måste återgå till Ukraina. Dessutom måste Ryssland finansiera återuppbyggnaden av de områden man förstört och betala krigsskadestånd till Ukraina, lämpligen finansierat genom frusna ryska tillgångar i Europa.

Om inte detta accepteras av Ryssland bör USA, Europa och Nato inte vika ned sig utan engagera sig hårdare i Ukraina och tvinga ryssarna att lämna landet genom att öka stödet till Ukraina och öka pressen mot Ryssland. Exakt hur detta skulle utformas är en annan fråga, men det saknas inte kreativa ideer. Det finns många alternativ om Europa och USA verkligen vill vara tydliga mot Ryssland. Alla vägar är bättre än att upprepa 1938 års misstag igen. Och alla vägar är värda att pröva för att visa att den demokratiska omvärlden aldrig kommer acceptera nya angreppskrig utan kommer agera med kraft mot angriparen.



 

 

Korruptionen fortsätter öka, både i Sverige och i EU

2025-02-15

Sverige har länge ansetts vara ett av världens minst korrupta länder. Men den senaste mätningen från Transparency International visar en fortsatt oroande utveckling – Sveriges poäng i korruptionsindexet har sjunkit från 89 poäng år 2015 till 80 poäng 2024 på den hundragradiga skalan. Det är den lägsta nivån för Sverige sedan mätningarna började. Sverige ligger på en tiondeplats i världen och en åttondeplats i EU i den nya rankingen.  

Danmark är världens minst korrupta land, följt av Finland och Singapore. Intressant att se att Ukraina ligger på plats 105 medan Ryssland återfinns på plats 154. Inom EU är Ungern nu det mest korrupta landet, följt av Bulgarien. Många europeiska länder backar, exempelvis Norge. Genomsnittspoängen för EU-länderna har sjunkit för tredje året i rad.

I sammanhanget kan man ju också påminna om att felen i EU:s budget är de största på tio år enligt EU:s revisionsrätt. Detta kombinerat med ökad korruption inom EU stärker självklart den svenska positionen att en svällande EU-budget och nya upplånade fonder ökar risken för mer korruption och ännu större fel i EU-budgeten.  


Här en länk till hela mätningen från Transparency International, och här kan man se utvecklingen för samtliga länder.

Vad gäller Sverige anser organisationen som gjort undersökningen att den organiserade brottsligheten med utpressning och infiltration och annan otillåten påverkan av centrala samhällsfunktioner är de stora problemen, liksom omfattande välfärdsbrottslighet. Även den offentliga upphandlingen pekas ut som ett allvarligt riskområde.

Samtidigt uppmärksammas regeringens handlingsplan mot korruption. " Vi har under flera år pekat på den tydligt negativa utvecklingen och trenden har ännu inte brutits. Vi välkomnar därför regeringens nya och mer ambitiösa handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan - riskerna med och arbetet mot korruption är något som nu är tydligare på agendan inom offentlig sektor" säger Ulrik Åshuvud, generalsekreterare för Transparency International Sverige, i ett uttalande.


 

 

Finbesök i riksdagen - Markmoderaterna hälsade på

2025-02-14

I dag hade jag fint besök i riksdagen - delar av Markmoderaternas styrelse och ett antal lokala kommunpolitiker hälsade på mig i riksdagen, och fick en ordentligt rundtur i huset. Kul med besök från hemmaplan.


 

 

Det ljusnar i ekonomin 

2025-02-14




Nu sänker vi skatten igen - lägsta skattetrycket sedan 1970 

2025-02-13

I dag har vi denna debattartikel i Borås Tidning:

Kampen mot inflationen är vunnen och skattetrycket är det lägsta på 50 år.

Nu träder regeringens senaste skattesänkningar i kraft - reformer med fokus på att stödja såväl hushållen som näringslivet, och att bygga Sverige starkare på nytt, skriver moderater.

En snabbt sjunkande inflation minskar den ekonomiska pressen på hushållen. Nu kommer fler lättnader i och med regeringens budget, med ekonomiska reformer för omkring 60 miljarder kronor. Av dessa är nästan hälften skattesänkningar som ger mer pengar i plånboken för hushållen.

Moderaterna fortsätter arbetet med att återupprätta arbetslinjen, samtidigt som hushållens köpkraft stärks. Det ska löna sig mer att arbeta. Därför införs ett nytt förstärkt jobbskatteavdrag där alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden får sänkt skatt. En medianlöntagare får behålla över 3 600 kronor per år.

För en sjuksköterska blir det en skattesänkning på nästan 4 500 kronor per år. En barnfamilj med två vuxna kan räkna med att få behålla ytterligare 9 000 kronor per år, något som stärker hushållens ekonomi, skapar trygghet i en tid av ekonomisk oro och bidrar till ekonomisk tillväxt.

Den moderatledda regeringen ser inte bara till att hushållen får mer pengar i plånboken, utan gör också sparande mer lönsamt. Vi sänker skatten på investeringssparkonto (ISK) och gör de första 150 000 kronorna i sparande helt skattefria, en gräns som höjs till 300 000 kronor år 2026. Genom stärkt privat sparande skapar vi långsiktig ekonomisk trygghet för hushåll och individer, med förbättrade möjligheter att spara ihop till en buffert eller kontantinsats för den första bostaden.

Det ska löna sig att ha arbetat, och därför sänker regeringen skatten även för pensionärer. I snitt blir sänkningen 1 400 kronor per år, och dessutom höjs inkomstpensionen med 4 procent.

Vi gör det också lättare att få vardagsekonomin att gå ihop genom skattesänkningar på bensin och diesel. Flygskatten slopas, en viktig reform som ökar rörligheten och stärker lokalt näringsliv, speciellt på glesbygden genom utökade möjligheter till turism.

Med en effektiv finanspolitik har den moderatledda regeringen fått bukt på inflationen, och genom betydande skattesänkningar kan vi bidra till ökad ekonomisk tillväxt. Det har betydelse vem det är som styr, och tack vare dessa reformer kan vi fortsätta bygga upp den svenska ekonomin. Med ökade incitament för både arbete och sparande skapar vi tillsammans ett starkare Sverige - för alla.

Boriana Åberg (M), riksdagsledamot, skatteutskottet
Jan Ericson (M), riksdagsledamot finansutskottet
Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot konstitutionsutskottet


 

 

Vapenfrågan har två sidor - och måste hanteras med omdöme 

2025-02-11

Massmordet efter skjutningen i Örebro har redan fått politiska följder. Alla de fyra partierna i regeringsunderlaget är splittrade och tonläget är delvis ganska högt. Och våra mailboxar i riksdagen fylls av protestmail från vapenägare som tycker de utpekas på ett orimligt sätt.

Själv sitter jag mitt i detta och försöker hålla huvudet kallt och hantera frågan på ett balanserat sätt.

Min egen kunskap om olika vapentyper är begränsad, jag är vare sig jägare eller sportskytt, och har inte använt något vapen sedan jag gjorde lumpen på 1980-talet, bortsett från något enstaka försök att pricka rätt med luftgevär. Jag försöker se frågan så objektivt jag kan. 

På ena sidan i debatten finns vapenägarna som upplever att de under lång tid betraktats med misstro och drabbats av allt mer byråkrati och orimliga regler i frågor som rör vapen och användning av dessa. Detta trots att de flesta vapenägare är extremt skötsamma eftersom de annars riskerar att bli av med sina vapenlicenser.

På andra sidan i debatten finns en orolig allmänhet som "vill se krafttag" från politiken mot det som upplevs som orimligt farliga vapen som riskerar att hamna i händerna på svårt psykiskt sjuka personer eller andra som inte bör ha tillstånd att bära vapen. Det är ett faktum att halvautomatiska vapen använts vid masskjutningar i andra länder och det är inte konstigt att fokus hamnat på just dessa vapen även om det inte verkar ha använts just vid massmorden i Örebro.

Man kan ju först konstatera att inga handeldvapen dödar någon av sig själva - det krävs att någon avfyrar vapnet. Av detta kan man dra slutsatsen att fokus borde ligga mer på personen som hanterar vapnet än vapnet i sig. Vi skulle därför behöva en större diskussion om hur vi effektivare hindrar svårt psykiskt sjuka personer, eller personer med missbruksproblem eller allvarliga demenssjukdomar att använda vapen. Man kan också konstatera att många vapen som används vid mord, gänguppgörelser eller terrorbrott är illegala vapen som ingen vapenlagstiftning rår på. Även om mördaren i Örebro verkar ha använt vapen med licens är det illegala vapen är det absolut största problemet idag - inte legala vapenägares vapen.

Det finns idag inget konkret förslag om att förbjuda något visst vapen, bara uttalanden från regeringsunderlagets fyra partier om att man vill minska tillgången på denna typ av vapen. Om man ändå ska förbjuda vissa vapentyper sägs det att dessa vapen ska konfiskeras mot ersättning. Som jurist känner jag viss osäkerhet i om detta verkligen är förenligt med grundlagen? Det är i så fall rimligare att förbjuda framtida försäljning av denna typ av vapen till privatpersoner, men att de som redan äger ett sådant vapen och har licens på det ska få behålla det. Jag tycker också man borde kunna överväga undantag för skytteklubbar på villkor att vapnen aldrig lämnar skytteklubbens lokal. Skytterörelsen har använt denna typ av vapen i decennier utan några problem.

Jag tycker också att man måste presentera en helhet i vapenlagstiftningen. Både moderaterna och andra partier lovade i valrörelsen att underlätta för vapenägarna och ta bort orimliga detaljregler. Och vallöften ska hållas. Om man ska förbjuda vissa vapentyper bör man samtidigt se till att leverera alla de förbättringar för vapenägarna som utlovades i valrörelsen. På detta sätt får man då en rimlig helhet. Detta är den linje jag själv kommer driva på för tillsammans med många moderata kolleger i riksdagsgruppen. 

Det är inte läge att i affekt någon vecka efter en katastrofal masskjutning med många dödsoffer ta beslut i viktiga vapenfrågor, inte heller att ägna sig åt politisk pajkastning (vilket vi tyvärr ser från oppositionen). Detta är en så viktig fråga att den förtjänar noggrannhet och respekt både för de legala vapenägarna och en orolig allmänhet. 
  

 

 

 

Massmordet i Örebro väcker många frågor 

2025-02-05

Jag försöker följa nyhetesbevakningen om det fruktansvärda massmordet igår på ett Komvux/Vuxenutbildningscenter i Örebro på avstånd från Sydafrika och Namibia. En katastrof som berör så många och som sannolikt krossat ett antal familjer.

Det som hänt väcker så många frågor, både vad gäller motiv och hur denne gärningsman med uppenbara psykiska problem kunnat ha ett flertal legala vapen i sin ägo. Jag hoppas att politikerna nu inte kommer använda dena tragiska händelse för sedvanlig pajkastning mot regeringen och snabba populistiska förslag, och att människor som skriver i sociala medier inte gissar en massa eller sprider obekräftade rykten om det som hänt. Låt polisen göra sitt jobb och dra slutsatserna är utredningen är klar!


Denna typ av masskjutningar är tyvärr inte helt ovanliga globalt sett, och Sverige har väl snarast varit ganska förskonade jämfört med en del andra länder. Detta är en helt annan typ av våld än den gängkriminalitet vi upplever. Dessa två typer av våld har olika orksaker och måste förebyggas på olika sätt. Det är nu tid för eftertanke och medmänsklighet med de drabbade. De politiska slutsatserna får dras senare.

Det som hänt väcker uppmärksamhet även utomlands. Vid dagens invigning av det nya arbetsåret i Namibias parlament var vår lilla delegation inbjudna som hedersgäster, och efter att talmannen hälsat oss välkomna uttryckte han parlamentets beklagande över det som hänt. Vi träffade också vice utrikesministern i Namibia och hon inledde vårt möte med en tyst minut för offren i Örebro. Jag tror många utomlands förvånas över att en sådan händelse kan inträffa i Sverige som ofta setts som ett lugnt och fredligt land. Tyvärr är det ju inte längre riktigt så, och det är en av politikens absolut viktigaste saker att hantera.

 




Kommande vecka befinner jag mig i Sydafrika och Namibia 

2025-02-01

Den kommande veckan befinner jag mig i Sydafrika och Namibia för möten med parlamentariker och besök i parlamenten i Kapstaden respektive Windhoek. Vi är bland annat inbjudna som hedersgäster när Namibias parlament öppnas efter sitt jul och nyårsuppehåll. Vi kommer även att träffa svenska företag och representanter för Business Sweden och delta i ett gruvseminarium i Kapstaden som arrangeras av EU-kommissionen.

Jag kommer under veckan att vara mycket sporadiskt uppkopplad här, men återkommer med sedvanlig reseberättelse när jag kommit hem.