Studieresa till Schweiz, 5-7 mars 2025

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)


Schweiz

Schweiz är Europas rikaste land och har nästan dubbelt så hög BNP som Sverige. Landet är världens 20:e största ekonomi och har ett av världens hlgsta BNP/capita. 

Landet har nio miljoner invånare och har ett helt unikt system, både vad gäller regional indelning och politiskt system. Landet är vare sig republik eller monarki utan ett edsförbud. Det var folken i tre regioner uppe i bergen som gick samman redan 1291. Efterhand anslöt sig allt fler områden och i mitten av 1800-talet, efter ett kortvarigt inbördeskrig antogs en ny grundlag och Schweiz blev en förbudnsstat med stark ställning för de olika kantonerna (delstaterna). Huvudstad är Bern. Mer om de komplicerade politiska stsemet nedan. 

I riksdagen finns en svensk-schweizisk vänskapsförening och svenske ambassadören i Bern och Schweiz ambassadör i Stockholm har en tid arbetat för att få till ett besök från riksdagen i Schweiz. Under tre händelserika dagar besökte vi parlament och myndigheter, samt den stora hamnen i Basel och forskningsstationen uppe på toppen av ett av de högsta bergen i Schweiz. Schweiz ambassadör i Stockholm, Adrian Junker, följde med oss på hela resan och vi träffade även den svenska ambassadören Carl Magnus Nesser, som varit med och planerat vår resa, både på ambassaden och på residenset. 

Schweiz är ett mycket intressant land som ofta hamnar i skuggan av EU, eftersom landet inte är medlem. Men tack vare sig geografiska placering befinner man sig ändå mitt i Europa och har handelsavtal och en del andra avtal med EU. Den viktiga banksektorn är en viktig näringsgren, liksom den stora läkemedelsindustrin och avancerad verkstadsindustri. Turismen är också en viktig inkomstkälla.

Schweiz har ont om råvaror och importerar det mesta. Den viktigaste inhemska resursen är vattenkraften. 
67% av Schweiz import kommer från EU och 50% av landets export går till EU. Varje dag pendlar ca 340.000 människor över gränsen till Schweiz för att arbeta - från IUtalien, Frankrike, Tyskland och Österrike. 1,4 miljoner EU-medborgare bor i Schweiz. 



Från det att vi landade på flygplatsen i Zurich var det främst tåg som gällde. Man har ett utmärkt järnvägsnät i Schweiz, och det är ett fantastiskt trevligt sätt att se den fantastiska naturen och alla vackra schweiziska byggnader längs vägen från tågfönstret. Vi fick ett kollektivtrafikkort från våra värdar som gällde på alla tåg och alla bussar i landet, och det fungerade utmärkt. Vi behövde inte ta taxi en enda gång.




Bern

Huvudstaden är verkligen vacker med mängder av stora vackra byggnader, och eftersom man klarade sig undan både första och andra världskriget finns det mesta kvar. Genom staden flyter floden Aare, som är den största bifloden till Rhen.







Ovan: Nationalbankens pampiga byggnad. Och schweizerfrangen är som valuta lika kraftfull och imponrande. 

Bundesplatz, det stopra torget framför parlamentet och nationalbanken i Bern.

Floden Aare som slingrar sig genom huvudstaden.

Bundesplatz i kvällsbelysning.




Legendariska hotell Bellevue Palace

Våra värdar hade bokat rum åt oss i det legendariska Hotell Bellevue Palace, alldeles intill parlamentet. Här har många kända politiker från hela Europa bott genom åren. Det var också i lokaler i detta hotell som Sverige hade sin allra första lilla enkla ambassad. En otroligt vacker gammal byggnad. Man känner historiens vingslag.




Middag med talmannen och parlamentets svenska vänförening

Parlamentet i Schweiz har också en vänskapsförening med Sverige, och vi blev inbjudna till middag på kvällen tillsmmans med dem. Även parlamentets talman Maja Riniker deltog. Jag hade såklart henne som bordsdam, eftersom man utomlands inte kan skilja mellan att vara vice talman och att man som jag tjänstgör som ålderspresident ibland. Allt kallas "deputy speaker", och därför blir jag alltid "högst i rang" vid denna typ av resor och placerad bredvid talmannen. Hon var en synnerligen trevlig bekantskap och berättade mycket om sitt uppdrag i parlamentet och hur detta fungerade, och efter middagen förärades hon, precis som övriga deltagare, en påse svenska bilar. Altid uppskattat. 

 



Svenska ambassadörens residens

Dn svenska ambassadören Carl Magnus Nesser bjöd in till arbetsnmiddag med intressanta gäster på residenset, och tidigare på dagen fick vi en briefing om Schweiz på svenska ambassaden inne i staden. 



 

Ambassadörens katt. Detta är vad jag vet den enda ambassadkatt med eget instragramkonto. Sök på "Thediplomaticcat" som berättar om sina politiska äventyr och intressanta gäster i residenset.





Vår delegation och ambassadörens övriga gäster vid middagen.

Vänster och höger. Hanna Gunnarsson (V) och undertecknad. Vi har mycket trevligt trots politiska åsiktsskillnader.


Besök hos Federal Office for National Economic Supply, FONES

FONES är en sammanslutning mellan företag, kantoner och federala myndigheter med syfte att lagra och planera försörjningstrygghet för befolkningen i Scweiz när det uppstår bristsituationer eller olika former av kriser i landet eller i omvärlden. Vi fick en grundlig föredragning om försörjningsläget i Schweiz när det gäller energi och andra förnödenheter. Landet är mycket beroende av import av varor från omgivande länder och har en imponerande beredskap för att hantera störningar. 

Scweiz är till nästan 50% beroende av imposrt för sin livsmedelsförsörjning. 



Vårt huvudfokus med besöket hos FONES var att få en bild av energiförsörjningen. Man importerar 73% av sitt totala energibehov, därav 100% av sina drivmedel och 99% av sitt behov av gas. Däremot är man till 95% självförsörjande när det gäller elektricitet, inte minst tack vare mycket vattenkraft. Man har även fem kärnkraftreaktorer. År 2017 hölls en folkomröstning om kärnkraften som beslutade att denna skulle avvecklas 2030-35. I dag finns andra toingångar i det schweiziska samhället, allt fler röster höjs för att behålla kärnkraften, och man tror att det tidigare beslutet aventuellt kan förändras genom en ny folkomröstning i framtiden. 

Landets beroende av kol har minskat krafttigt, men man importerar mcyket gas. Idag importeras inget alls direkt från Ryssland, men som man påpekade så är det svårt att följa gasens väg genom olika länder. Det är Europas stora problem med nationella förbud mot rysk gasimport - gasen tar då bara andra vägar och till slut finns det ändå misstankar om en viss andel rysk gas i alla ledningar.


När jag åkte med tåget från Zurich till Bern såg jag dock detta misstänkta kolkraftverk längs vägen. Kol används fortfarande i Schweiz, om än i mycket mindre omfattning än tidigare.


Parlamentet

Parlamentet är en imponerade byggnad med ungefär samma ålder som svenska Riksdagen. Björnarna har blivit symbolen för Schweiz, och de vaktar entren och trapphuset.










 

Här ser man de fyra statyerna i trapphuset. De symboliserar de fyra sopråken i Schweiz - tyska, franska, romanska och italienska. 

Från åhörarläktaren får man inte ta kort som gör att man kan läsa handlingar och protokoll på ledamöternas bord, så därför denna lite oskarpa läktarbild. Men man ser talmannen på sin plats under den vackra målningen. 

Vi fick en grundlig genomgång av det politiska systemet av chefen för Internationella relationer i parlamentet (bilden nedan).

Man har en tvåkammarriksdag. Den stora kammaren, Nationalrat, väljs direkt av folket och har 200 ledamöter. Den lilla kammaren har 46 ledamöter och de utses av de 26 självstyrande Kantonerna. De två kamrarna tillsammans väljer regering, som består av endast sju ledamöter, och dessa ska alltid representera de fem största partierna, oavsett vilka partierna är. Det betyder att av de åtta partier som finns i patrlamentet är det bara tre småpartier som utgör opposition. I överigt styr alla partier ihop iu en permanent samlingsregering, från vänster till höger. Schweiz har en förbundspresident som representerar landet utåt, men detta roterar mellan regeringens medlemmar och man sitter ett år i taget. Samma med talmännen i kamrarna som också tjänstgör ett år enligt ett rullande schema. 

Kantonerna har stort självstyre och styr exempelvis polis, skola, sjukvård och delvis även beskattning som varierar kraftigt mellan kantonerna. Detta gör att den nationella parlamentet har färre ärenden att hantera än i många andra länder. En del parlamentariker har andra jobb vid sidan av uppdraget, inte sällan politiska uppdrag i kantonerna. Men det finns också de som har vanliga jobb eller driver företag på deltid. Man har formellt sammanträden fyra gånger per år i treveckorsperioder, men däremellan förstod vi att man har ganska mycket utskottsmöten så uppdragen verkar allt mer går mot heltidsuppdrag.

Samtidigt har man ett intressant folkomröstningssystem som innebär att man på tre olika sätt kan kräva folkomröstning. 
* Folkinitiativ om ändring eller tillägg i konstitutionen. Kräver 100.000 namnunderskrifter som samlas in under 18 månader
* Omröstning om en av parlamentet antagen lag. Kräver 50.000 namnunderskrifter som samlas in under 100 dagar
* Obligatorisk folkomröstning om vissa frågor, exempelvis ändring i konsitutionen eller anslutning till internationella organisationer, tex FN.
Det finns olika reglöer för vilken majoritet som krävs för bindande beslut.

Vi hörde att det finns en viss trötthet på ointressanta folkomröstningar där partierna använder detta instrument för att väcka debatt eller för att få uppmärksamhet inför val. I vissa omröstningar är valdeltagandet mycket lågt, medan det i stora viktiga frågor kan vara högt.

Schweiz är formellt neutralt, men man har samarbete med Nato, är medlemmar i EFTA, har avtal med EU, och är medlemmar i FN sedan 2002. Man är också med i Världsbanken och IMF. Schweiz bevakar tillsammans med Sverige gränsen mellan Nord- och Sydkorea på mandat från FN.

Vad gäller kriget i Ukraina står man tydligt på Ukrainas sida och landet har antagit flera av EU:s sanktionspaket mot Ryssland. Det största partiet, SVP (ett högerpopulistiskt parti) är dock kritiska till sanktionerna, men saknar majoritet för att driva igenom ett stopp.




Basel/Rhen



Basel ligger precis i skärningspunkten mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz. Basel är också en viktig hamnstad (!). Jag tror få känner till att alplandet Schweiz är en viktig flaggnation för handelsfartyg, eller att man har en väldigt stor hamn i Rhen. Från denna hamn går ungefär 10% av handeln till och från Schweiz, via hamnarna i Rotterdam och Amsterdam. När det gäller containertrafik står hamnen för 30% av Schweiz samlade import och export. Även 30% av oljeimporten och 25% av spåannmålsimporten passerar hamnen i Basel.







Här står jag i Schweiz. På andra sidan vattnet på vänstra sidan ligger Frankrike. Byggnaderna längre bort till höger på andra sidan floden ligger i Tyskland. Nedan deras lokala "treriksröse", oich i bakgrunden syns bron mellan Frankrike och Tyskland. Syns även nedan. 









Vi fick en tur genom hamnen och ut på Rhen med kustbevakningens båt.









Tyskland till vänster på bilden. Gränsen mot Schweiz går ungefär vid bokstaven "R" på skylten.



Man inser att floden klarar av mycket stora fartyg. Jag fick testa att köra fartyget en stund och ute på öppet vatten var det lätt, man kör med en joystic.









Vi följde floden en bra bit åt sydväst och här är det Basel och Schweiz på båda sidor av floden.












Vi gick i land och tog sedan spårvagn och tåg tillbaka till Bern. Basel kommer för övrigt att vara platsen för Eurovision Song Contest senare i vår, eftersom Schweiz vann tävlingen förra året.



Jungfraujoch

Sista dagen ville man visa oss Alperna på riktigt och framförallt deras berömda forskningsstation högst uppe på berget Jungfraujoch.
Vägen dit gick med buss och hemresan med tåg. Ett bedövande vackert landskap.



































Grindwald är en liten alpby vid foten av de tre höga alptopparna Eiger (3.970 m), Mönch (4.107 m) och Jungfrau 4.158 m).
Strax intill ligger den välkända skidorten Wengen.



Framme vid byn Grindewald tg vi oss upp till liftstationen för kabinbanan, överfull med skidåkare. Men vi delade kabin med lite turister och tog oss sedan ujpp till kabinstationen på ca 2.500 meters höjd. 











Under oss gick en annan järnväg upp till några hotell längre in i dalen. 





Från kabinbanans slutstation byter man till tåg (!) och åker med detta ända upp till toppen på 3.454 meters höjd.













Forskningsstationen är ett riktigt örnnäste. Utsikten över glaciären är fantastisk. Förutom forskningsstationen är platsen ett besöksmål för turister med restaurang och några butiker och man kan åka skidor ned härifrån också. Järnvägen upp till toppen byggdes 1912 och stationen stod färdig efter första världskriget, 1922. 

Här lite kortfattad information från forskningscentrets webbplats. Klicka på bilden nedan för att läsa mer. 






Ovan glaciären nedanför forskningsstationen. Här är ismassan så tjock att man lätt skulle kunna ställa två Eifeltorn på varandra och de skulle ändå inte sticka upp ur isen. 





Vi blev inbjudna till forskningsstationens bibliotek där vi fick föredragningar om pågående forskning av några av professorerna. Och självklart lite fika, vilket behövdes i den mycket tunna luften.













Lite bilder från gäststudenters och gästforskares övernattningsrum, kontor och verkstäder. 







Genom ett omfattande tunnelsystem rör man sig mellan de olika delarna av anläggningen. Lunch avnjöt vi med denna utsikt. Slår nog det mesta.











Här är vi ute på taket , och då befinner vi oss på 3.572 meters höjd enligt altitudmätaren i min mobiltelefon.











Vi hade spännande sällskap av mycket tama fåglar som lever här uppe bland alptopparna. De bygger sina bo i sluttningarna och är så tama att de äter ur handen.





Nedan en trevlig film över utsikten. Bakom kameran: Adrian Junker, Schweiz ambassadör i Stockholm, som följde med oss under resan.









Långt nedanför oss såg vi "turiststället" där man brukar ta kort vid flaggan. Genom en tunnel kunde vi sedan gå ut där och se stationen på toppen ovanför oss:

:





Även här träffade vi forskare, och man utför en mängd olika forskning. Man forskar om atmosfären, kosmos, klimat,medicin, höghöjdsforskning mm. Bland annat mäter man partiklar och föroreningar och spårar varifrån de kommer. Man mäter även koldioxidhalter och gör meteorologiska observationer.

Mannen nedan var ansvarig för en del av detta och berättade hur man mäter koldioxid och andra växthusgaser. Det var exakt samma sak som jag för många år sedan fick föredrag om på forskningsstationen på Zeppelintoppen Svalbard, och jag frågade honom om man samarbetade med de forskarna. Det visade sig då att han hade konstruerat de mätinstrument som används på Zeppelintoppen. Världen är liten.












Stationen i Grindewald. Berget Eiger tronar majestätiskt över byn.









Vid stationen Interlaken Ost bytte vi till det stora tåget mot Bern.



Thunersee, en av fler vackra alpsjöar.