Privat besök i Doha, Qatar, januari 2025

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)


På väg till Indonesien via Qatar

I början av januari 2025 gjorde jag en studieresa till Indonesien tillsammans med några moderata riksdagskolleger i Riksdagens svensk-indonesiska vänskapsförening. På vägen till Indonesien mellanlandade vi i Doha, Qatar. Vi passade på att stanna ett dygn i Doha (på egen bekostnad) innan vi fortsatte till Jakarta i Indonesien. 

Vi lämnade ett kallt och snöigt Stockholm: 

På grund av alla konflikter och krig i vårt närområde kan flygen numera inte flyga över Belarus, Ukraina eller Ryssland. Man flyger inte heller över Syrien, Libanon, Israel, Gaza eller Sinai. Och man måste undvika rebellkontrollerade områden i Somalia och Jemen. Detta gör att flygtiden till Doha är ungefär en timme lkängre än tidigare. Flygvägen går rakt ned mot Grekland och sedan över Egypten och på tvären över Arabiska halvön. Första fotot är över Cario, nära flygplatsen. Andra fotot är över Suezviken, man ser farleden upp mot Suezkanalen. 





Till slut kom vi fram till Qatar, ett till ytan litet land:




Här några foton över staden Doha och den viktiga olje-och gasterminalen vid Al Wahkra söder om Doha i Persiska Viken. 



 

Qatar

Vi startade med ett briefing på svenska ambassaden i Doha. Man håller till i det moderna området med skyskrapor vid bukten. Väggen utanför ambassaden hade ett trevligt motiv. Troligen det närmaste en skog man kommer i Qatar. Och väkomstskylten är också exotisk att se i Qatar.  







Landet Qatar har ungefär 3 miljoner invånare, men av dessa är endast 300.000 medborgare i landet. Övriga 2,7 miljoner är gästarbetare från en rad olika länder. 

Qatar är ett emirat, och emiren styr landet. Det finns ett "rådgivande parlament" med 30 ledamöter. Från början tillsattse alla dessa av emiren. Sedan genomfördes på försök en reform där medborgarna fick välja dessa 30 personer, samtidigt som emiren fick tillsätta 15 stycken i ett parlament med 45 ledamöter. Efter en period som test konstaterade emiren att det var bättre att han utsåg samtliga som tidigare. Detta förslag underställdes medborgarna och 86% röstade för förslaget. Så nu är det återigen emiren som utser det rådgivande parlamentet. Qatars medborgare tillhör i huvudsak ett antal olika klaner, och genom att utse representanter för dessa klaner, väl fördelat dememellan, kan emiren hålla ihop landet och motverka konflikter. Det är samtidigt straffbart kritisera emiren eller skriva negativt om landet   
Det förekommer mycket sjöälvcensur. Mediaföretaget och TV-kanalen Al Jazeera har sitt huvudkontor Doha. Det är ett helt statligt bolag ägt av Qatar.

Emiren och hans rådgivare säger rent ut att "vi vet att ni i EU inte gillar vårt system, men alla måste inte göra som ni, detta är vårt system.
 
Av de 300.000 medborgarna är det endast 10% som arbetar, resten lever på inkomster från framförallt olja och gas, och gästarbetarna gör jobbet. För emiren har detta blivit ett problem, han försöker få fler av medborgarna i arbete, eftersom de ofta lever ett väldigt osunt liv, Många drabbas av välfärdssjukdomar som kraftig övervikt och diabetes.Ursprungsbefolkningen jobbar inte. Lever osunt lyxliv, problem övervikt o diabetes. Ett annat problem i klansamhällena är ett omfattande kusingifte, vilket anses vara ett problem.

Man utbildar många ungdomar på universitet. Man föredrar amerikanska filialer i Qatar framför att skicka flickor till utländska universitet.  Fler kvinnor än män universitetsutbildade
 
Det finns inget lagstiftat klädkrav, men min bild efter ett dygn i Doha är att i stirt sett alla kvinnor i lokalbefolkningen bär burkaliknande heltäckande plagg. Däremot finns många arbetande kvinnor från andra kulturer i Doha med helt västerländsk klädsel. Klädvalet i Qatar är helt kulturellt och styrs tydligen av klanerna. Emirens hustru, liksom kvinnor i ledande ställning oftast är västerländskt klädda när de reser utomlöands. 
 
Gas huvudinkomsten i Qatar. På senare tid har även internationella konferenser, idrottsarrangemang (exempelvis VM i fotboll) och turism blivit vilktiga inkomster. Liksom att den stora moderna flygplatsen blivit ett viktigt nav för internationellt flyg. 
 
Det finns ett omfattande projekt med trädplantering, målet är att plantera en miljon träd. Man avsaltar havsvatten och det blir väldigt bra och kan användas som dricksvatten och smakar utmärkt. Man odlar en hel del och använder avsaltat havsvatten till konstbevattning. Man har även importerat kor och startat en mejeriproduktion, fast korna trivs inte särskilt bra i klimatet.

Qatar har ett handelsavtal med EU gemensamt med gulfstaterna, men det finns interna konflikter mellan gulfstaterna. Qatar försöker gå sin egen väg och är inte alltid välsedda av övriga gulfstater. Svenskar kan resa utan visum till bland annat Qatar, Dubai o Saudi-Arabien. 
 
Ungefär 850 svenskar arbetar i Qatar. De lockas bland annat av att man inte betalar någon skatt alls i landet. Ingen inkomstskatt, ingen moms, ingen fastighetsskatt. Inga skatter alls. Samtidigt har man helt fri skola o sjukvård. Men arbetar dock med att införa obligatoriska försäkringar. 

Den svenska exporten till Qatar var 2,7 miljarder 2023. Blanbd de svenska företag som är aktiva eller exporterar till Qatar finns Volvo, ABB, Ericsson, LKAB, Ikea, AlfaLavall, Scania och Atlas Copco.  
 
Kritiken mot Qatar för utnyttjande av gästarbetare är hård. ILO har öppnat kontor i Qatar på inbjudan av staten och minimilöner införda. Man kan också anmäla missförhållanden. Svenska Arbetsmiljöverket hjälper Qatar bygga upp inspektions verksamhet. Men trots detta hörde vi om svåra missförhållanden på en del arbetsplatser.
 

Doha - moderna staden 

Staden är mest känd för det område i bukten där de många skyskraporna ligger. Fast det är egentligen bara en halvö, belägen mittemot den stora delen av staden.



Detta foto symboliserar Doha och Qatar på ett bra sätt. I bakgrunden de moderna skyskraporna, i förgrunden två gästarbetare som håller snyggt längs strandpromenaden.















Sista fotot är utsikten från svenska ambassaden, som är belägen i en av de höga byggnaderna.


Doha - "gamla staden"

Från början va Doha en liten fiskeby som sedan växte till en liten stad. Det finns bara några få byggnader kvar från den tiden, men i centrum har man byggt upp en del hus i traditionell stil. det finns en stor "Souk" (bazar/marknad) och en massa restauranger och cafeer. Några fina museer finns också, samt en stor gästhamn. 






Staden är väldigt ren och snygg och på mmånga ställen väldigt exklusiv. Vad sägs exempelvis om denna gångtunnel under en av de stora trafiklederna?



Doha är en väldigt platt stad, och den är ju byggd i en öken. Men det finns en del grönska och träd med och en och annan liten park. 




 

Souken

 

 

Tunnelbanan

Vi testade tunnelbanan som går från de moderna stadsdelarna i norr till flygplatsen sydväst om staden. En otroligt exklusiv tunnelbana. Men qatarierna själva föredrar att åka bil med chaufför. I tunnelbanan hittar man mest gästarbetare. Och två riksdagsledamöter från Sverige.  






 

Stora mosken


Som i alla muslimska länder är mosken en central punkt i dtaden. Och det är en imponerande byggnad. Det finns dock även flera mindre moskeer, och när det är dags för böneutrop ekar de olika utropen från olika ställen av staden samtidigt i ett totalt och öronbedövande kaos. 
 

Qatar baserar hela sin ekonomi på naturgas

Redan när man ser Doha från luften inser man att det knappast råder nån energibrist i Qatar. Och på väg in till staden från flygplatsen kantas väger av snyggt belysta lyktstolpar. Alla hamnar och industrianläggningar är kraftfullt belysta och det är gatubelysning överallt. Många fasader är belysta och inne på hotellen går AC:n dygnet runt.
 
Qatar har olja och framförallt gas i överflöd. Man beräknar att gasfyndigheterna räcker minst 100 år framåt.
 
Man har visserligen en stor testanläggning för solenergi ute i öknen, men i allt  väsentligt är det gasen som står för energiförsörjningen, precis som i resten av Gulfstaterna. Att inbilla sig att man frivillig ska avstå från sin viktigaste och nästan enda naturresurs är naivt. Man lär fortsätta ta vara på sin naturgas, använda det man behöver för sin egen energiförsörjning och exportera resten. Oavsett vad vi i Sverige eller EU tycker om saken.

 

Vårt hotell

Vi bodde på ett ganska bra hotell nära bukten. Trots detta kostade det inte mer än ca 700 kronor för en natt. Min tro är att man medvetget håller nere hotellkostnaden för att få fler turister att stanna kvar i staden i samband med mellanlandningar, så som vi gjorde. Och eftersom detta besök i Qatar inte var en del av vår officiella studieresa betalade vi hotellet privat. Boendet kändes väldigt arabiskt.