Delegation från Finansutskottet på besök i Riga (Lettland) och Vilnius (Litauen), 2-6 september 2024

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

Riga, Lettland:

Delegationen från Finansutskottet besökte bland annat Finansdepartementet, finansutskottet, bankinspektionen/centralbanken, antikorruptionsbyrån och cybersäkerhetsmyndigheten. Vi träffade också svenska företagare, näringslivsorganisationer, handelskammaren, de svenska storbankerna samt fick en breifing om Lettland av svenska ambassadören.  Ett hektiskt tvådagarsprogram.



Det tar bara en timme från Stockholm till Riga med flyg. Här flyger vi in över lettlands kust, som är en enda lång sandstrand.



Vi kom till hotellet på kvällen och första bekantskapen med gamla staden var i nattbelysning. 





Ovan och nedan Kruttornet i Gamla Stan, alldeles vid hotellet. Det byggdes på 1300-talet och var ett av de 18 torn som då skyddade staden.





Efter briefing på svenska ambassaden (ovan) av ambassadör Karin Höglund, fortsatte vi till dagens första besök på finansdepartementet, där vi togs emot av Lettlands finansminister. Mycket samtal om Lettlands ekonomi, de svenska bankernas starka ställning i landet, Lettlands påverkan av kriget i Ukraina, relationen till Ryssland, det ekonomiska läget, erfarenheterna av euron som valuta och mycket annat. 







Lettlands finansminister Arvils Aseradens.





På grund av albanskt statsbesök fick vi inte besöka Saeiman, Lettlands parlament, men så här ser byggnaden ut. 



Gamla Stan i Riga är full av vackra gamla byggnader. nedan "svenskporten". Namnet kommer från tidsperioden då Sverige styrde delar av Lettland, bland annat Riga (1621-1709). Riga var då Sveriges största stad, Porten byggdes efter polsk-svenska krigets slut 1698, och den fungerade länge som stadsport och var en del av Rigas stadsmur. 





Delegationen samlad inför möte med Lettlands budget- och finansutskott. I mitten i brunorgange klänning svenska ambassadören Karin Höglund.



Här är vi på väg in på lunchmöte med representanter från Swedbank och SEB.



Möte med Lettlands Centralbank:





Besök på Lettlands antikorruptionsbyrå: 





Efter besöket tog jag en promenad över den kända bron över floden Daugava. 









Ovan Swedbanks kända skyskrapa vid brofästet. Nedan SEB:s kontor i Gamla Stan. De två svenska storbankerna har ca 80% av bankmarknaden i Lettland. Vi träffade ledande företrädare för båda bankerna öven en lunch, och hade också möte med centralbanken.





På väg till hotellet ytterligare en mängd vackra byggnader i Gamla Stan. Jag blev så förtjust i Riga att det nog får bli en privat semesterresa dit vid tillfälle.













Mitt i stan finns den stora stadsparken. Här sköts flera letter till döds i samband med Lettlands självständighetsförklaring 1991. I dag är det en vacker park, men minnena vårdas. Vid varje plats där någon dödades ligger en stor sten med inskriptioner som minne. 







Riga från toppen av ett av hotellen i stan.



Frihetsmonumentet invigdes 1935 för att hedra de soldater som kämpat i Lettlands självstädighetskrig mot Sovjet 1918-20. Nät Lettland återigen ochuperades av Sobvjet efter andra världskriget föstördes de flesta lettiska symboler i Riga, men monumentet blev konstigt nog kvar. Monumentet blev en central plats för protester under självständighetskampen i början av 1990-talet.  



Nära den svenska ambassaden i Riga ligger den ryska. Jag fick tips om att gå dit och ta en bild på den stora banderollen av Putin som satts upp på fasaden mittemot ingången till ryska ambassaden. Precis när jag tagit bilden kom en man ut ur en bil som parkerats utabnför ambassaden. Han pekade på Putin och kallade honom för "en stor man". Jag hade vissa invändingar och vi hade vad man brukar kalla "ett uppriktigt samtal" om Putin och kriget i Ukraina. Mannen var ryss, förvånansvärt trevlig, men uppenbarligen helt hjärntvättad. Han påstod ett antal saker om Ukraina som jag med säkerhet vet är helt fel. Jag gissar att han arbetade på ambassaden. Lettland har den största ryskspråkiga befolkningen av de tre baltiska staterna, men trots detta finns ett mycket starkt stöd för Ukraina bland de flesta letter. Endast ett mindre parti stödjer Ryssland, alla övriga står bakom Ukraina.

 

Vilnius, Litauen:

Flygplatsen i Vilnius byggdes redan 1944, och den äldsta delen av flygplatsbyggnaderna uppfördes 1956 och påminner mest om en gammal fin järnvägsstation. 





Från flygplatsen kan man fortfarande ta bussen till Minsk, huvudstaden i Belarus. Men med tanke på sanktionerna och den hårda gränskontrollen mellan länderna så är sannolikt passagerarantalet begränsat.



Första besöket i Litauen var på den nya Cybersäkerhetsmyndigheten. Detta är myndigheter som ny byggs upp i alla EU-länder för att gemensamt hantera cyberhot och stärka försvaret mot dessa:



Morgonen efter inledde vi med besök på bland annat Finansministeriet och träffade vice finansministern Darius Sadeckas och andra medarbetare, för att diskutera liknande frågor som dem vi pratade om med Lettlands finansminister. Vi fick dessutom en grundlig föredragning om Litauens kraftfulla stöd till Ukraina.





Vi hade också möten med de svenska bankerna Swedbank och SED som har en marknadandel på 51% i Litauen, samt träffade den litauiska Bankföreningen samt vice ordföranden i Nationalbanken. Redan på flygplatsen ser man hur de svenska bankerna är en viktig del av banknäringen.



Här Nationalbanken, och mötet med vice ordföranden i Nationalbankens styrelse.





Under besöket i Lettland var finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) delegationsledare. Han deltog dock inte i besöket i Litauen på grund av andra åtaganden hemma i Stockholm, och jag fick då ta över ansvaret som delegationsledare. Det innebär att man, förutom att ha koll på delegationen fördelar ordet mellan delegationens deltagare, hälsar på värdarna och presenterar delegationen, samt tackar för besöket och lämnar över presenter mm. Delegationsledaren sitter också alltid mittemot värden. Här lämnar jag över vår lilla gåva till Nationalbankens vice ordförande Julita Varanauskiené.



I Vilnius finns ett gammalt fängelse, Lukiskes, som var i drift ända fram till 2019, då det stängdes efter kritik från bland annat EU. Tidigare har fängelset tidvis använts av både tyskar och ryssar för att fängsla oppositionella. Sedan självständigheten 1991 användes det dock enbart för "vanliga" kriminella. I dag används byggnaderna och området för olika kulturevenemang, men det finns också fortfarande en "intagen" i fängelset. I vart fal symboliskt. Det är Rysslands president Putin som är placerad i en av cellerna.













Avslutningsvis lite bilder från Vilnius. Både från Gamla Stan och byggnaderna i den nyare delen av staden.



Katedralen









Staty till minne av stadens grundare Gediminas.







Vi träffade även den litauiska antikorruptionsmyndigheten. Som delegationsledare i Vilnius låg det på mitt ansvar att lämna över den svenska gåvan till myndighetens vicedirektör:





Ovan svenska ambassaden i Vilnius. Där fick vi en utförlig briefing om Litauen av ambassadören Lars Wahlund, och var under dagarna inbjudna till både middag och mingel med intressanta gäster. Man har ett fantastiskt läge mitt i Gamla Stan, och den stora innergården är perfekt för mingel och möten. Vi hade ett middagsmöte på ambassaden med företrädare för svenska företag i Litauen samt den svenska handelskammaren. Sista kvällen träffade vi ett antal intressanta personer på ett buffémingel på ambassaden, bland annat ryska och belarusiska oppositionspolitiker i exil, samt en svensk som hjälper Ukraina att utveckla effektiva drönare som kan användas i kriget mot Ryssland.

En liten udda sak är att man serverar eget öl som bryggts lokalt. Bilden under är middagsmenyn, med tema antikorruption, cybersäkerhet och sanktioner.


   



Vi avslutade som sagt sista kvällen med intressant buffémingel och sedan satt vi kvar några stycken och drack ett glas vin/öl med ambassadören en alldeles fantastiskt fin sommarkväll.