Välkommen till Jan Ericsons hemsida och blogg!

Jag är Moderat riksdagsledamot för Sjuhärad (V. Götalands Läns Södra) sedan 2006.


  
 
FÖLJ MIN VALRÖRELSE HÄR!

Jag är jurist med erfarenhet från bankvärlden. Är politiskt aktiv sedan 1998. Min vision som politiker är att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet. Alla människor måste tillåtas växa efter förmåga. Politiker behöver inte reglera och styra allt. Jag ogillar all onödig politisk klåfingrighet och allt slöseri med skattemedel.


2002-2006 var jag som deltidspolitiker gruppledare för moderaterna och den styrande majoriteten i Marks kommun. I valet 2006 valdes jag in i Sveriges Riksdag och fick förnyat förtroende 2010, 2014 och 2018. Är idag ordinarie ledamot i Riksdagens finansutskott och ordinarie ledamot i EU-nämnden, samt moderaternas representant i Europaparlamentets största partigrupp EPP:s arbetsgrupp för ekonomiska frågor. Är dessutom vice ordförande i Riksdagens Råd för Riksrevisionen. Har också tillsammans med tre moderata kolleger startat Riksdagens Bilnätverk för att värna om privatbilismen och rimliga villkor för företagandes behov av fordonstransporter. Jag är också aktiv i riksdagens fordonshistoriska nätverk. Alla m
ina tidigare uppdrag hittar du här.

HÄR KAN DU TA DEL AV HELA MITT POLITISKA CV.

Som politiker har jag en mycket stark ideologisk kompass. Jag ogillar all slags kvotering, vill ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik, stärka rättssamhället, sänka skatterna och ha ordning och reda i statens finanser. Jag brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor men tar avstånd från extrem och ogenomtänkt "klimatpolitik". Är en stor vän av grundtanken bakom EU och vårt svenska EU-medlemskap, men djupt oroad över den väg EU nu går mot ökad överstatlighet och växande aptit på mer resurser. Jag står alltid envist upp för mänskliga fri- och rättigheter, och är dessutom åsikts- och yttrandefrihetsfundamentalist. Allt som inte är straffbart måste få sägas och skrivas!

Företagande och arbete är centrala frågor för mig - det skapar alla resurser till välfärd, pensioner och samhällsservice. Jag anser att dagens politiker prioriterar bort välfärden och i stället satsar alltför mycket pengar på sådant som inte är lika viktigt som en bra skola, sjukvård och äldreomsorg. Vi är också duktiga på att skicka alltför mycket av svenska skattebetalares pengar utomlands i form av extremt högt bistånd, mest pengar till FN och högst avgift till EU, samtidigt som vi har för höga skatter och inte alltid en fungerande välfärd här hemma.

Du hittar allt om mig och mitt uppdrag via länkarna överst på sidan. På blogg, Facebook, Instagram och Twitter kommenterar jag rikspolitik, riksdagsarbetet och en hel del annat. I arkivet hittar du alla äldre blogginlägg samlade månadsvis samt efter ämnesområden. 

Totalt 10.013 inlägg på bloggen sedan starten februari 2006. (uppdaterat den 15/8 2022)


 
 

Moderaterna driver regeringen framför sig om elprisstöd

2022-08-18

Förra veckan presenterade moderaterna ett förslag till högkostnadsskydd för elkostnader. I går gick Socialdemokraterna ut med ett liknande besked. Hur stora kostnaderna skulle bli beror självklart på hur stödet utformas, hur höga elkostnaderna är och hur länge stödet ska lämnas. Regeringen kunde inte ge några besked alls om detta, trots att tre ministrar var på plats, uppenbarligen var det viktigast för S att snabbt matcha moderaternas förslag på grund av pågående valrörelse.

Det är självklart bra att Socialdemokraterna köper Moderaternas förslag om högkostnadsskydd. När regeringen har misskött det svenska elsystemet under lång tid är det inte mer än rätt att hushåll och företag får kompensation för de orimligt höga elpriserna. Rimligt att kapacitetsavgifterna som Svenska Kraftnät just nu tjänar många miljarder på går tillbaka till hushåll och företag. Just nu har Svenska Kraftnät minst 60 miljarder på sitt konto som svenska elkunder betalat. Ovanpå detta tjänar staten stora pengar på ökade momsintäkter när priset stiger. Att i detta läge betala tillbaka stora summor till elkunderna är inget annat än en ordentligt skatteåterbäring. Och det är inte orimligt att stödet till hushåll och företag kan hamna på dessa nivåer - alltså väldigt många miljarder, kanske så mycket som 60 miljarder - en ofattbart stor summa.
 
Låt oss dock komma ihåg varför vi är här. Nedläggning av kärnkraft har inneburit att vi inte längre klarar av att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige. Hade inte Ringhals 1 och 2 lagts ner hade elpriset varit mellan 30 och 50 procent lägre. För att lösa problemen med höga elpriser kommer vi att behöva få mer planerbar elproduktion i södra Sverige. Att Socialdemokraterna vägrar att erkänna sitt ansvar för priserna är oroväckande. Utan krisinsikt kommer man inte heller kunna åtgärda orsaken till de höga priserna.

I längden kan vi inte ha ett system med bristande elproduktion och höga elpriser och elskatter, där staten betalar hushållen subventioner. Det är en rimlig åtgärd i en akut situation, men på sikt måste vi få ett fungerande elsystem. 
 
I övrigt kan jag konstatera att moderaterna driver regeringen framför sig. Det var vi som drev igenom sänkt skatt på drivmedel i vår alternativa budget, det var vi som tog fram förslagen som riksdagen gav stöd för och som medförde ytterligare 1,80 i sänkt drivmedelskostnad. Det var vi som krävde elprisstöd förra vintern som ledde fram till att regeringen tog fram ett stöd på upp till 6.000 kronor per hushåll (vi hade dock ett bättre förslag om sänkt elskatt för alla). Och det var vi som väckte frågan om en omfattande skatteåterbäring på orimliga vinster för staten och Svenska Kraftnät, ett förslag som regeringen nu matchar. Moderaterna ser hushållens och företagens problem och försöker göra något åt dem. Både på kort och lång sikt.

På kort sikt handlar det om att betala tillbaka den oskäliga överbeskattningen av svenska elkonsumenter.


 

 

Två TV-debatter - Ulf Kristersson fick högst betyg i båda

2022-08-17

I går var det partiledardebatt i Expressen TV, och i kväll i Aftonbladet TV. Dessa tv-debatter har överraskande många tittare och efter debatterna har opinionsinstitut undersökt vilka partiledare som presterat bäst respektive sämst.

Glädjande nog blev det storslam för högerpartierna i båda debatterna, de fyra partiledarna i maktskiftespartierna hamnade överst i båda mätningarna. Och Ulf Kristersson fick högst betyg i båda debatterna. Mycket lovande för fortsättningen på valrörelsen.


  


 

 

Skattedebatt i Radio Sjuhärad

2022-08-17

  

Häromdagen utmanade jag Socialdemokraternas förstanamn på riksdagsvalsedeln, Petter Löberg, på debatt om fastighetsskatten. Både Löberg och Radio Sjuhärad nappade, och i eftermiddags hade vi vår lilla debatt (börjar ungefär 46 minuter in i sändningen).

Jag inledde med att konstatera att för mig som moderat är det viktiga att människor känner att de får valuta för sina skattepengar. Det är vårt ansvar som politiker att ta ansvar för varje skattekrona vi kräver in av svenska folket. Jag upplever ett växande missnöje med hur skattepengarna hanteras. När det sedan fattas pengar höjer vänstersidan bara skatterna lite till…
Jag ställde sedan en rak fråga till Petter Löberg om han vill höja fastighetsskatten?

Svaret var tydligt. Petter Löberg och Socialdemokraterna i Borås/Sjuhärad driver linjen om höjd fastighetsskatt, men lyckades inte få igenom detta på Socialdemokraternas partikongress. Petter Löberg var uppenbarligen besviken över detta. Jag kunde konstatera i debatten att Socialdemokraterna i Sjuhärad självklart kommer fortsätta att driva frågan om höjd fastighetsskatt, och det var ett viktigt meddelande till väljarna. Med tanke på att även S i Västsverige, Skåne och Stockholm driver frågan, liksom LO och socialdemokratiska debattörer och sidoorganisationer, samt att V och MP lär kräva detta vid en eventuell regeringsförhandling lär Magdalena Andersson löfte väga lätt i skarpt läge. Hon har dessutom sagt att hon inte drar några röda linjer inför förhandlingarna, och att alla frågor ligger på bordet.

I övrigt påpekade jag att Socialdemokraterna inte kan prioritera. Hade de klarat det hade skatterna räckt med god marginal. De senaste åtta åren har man infört eller höjt 48 olika skatter. Det är inte rimligt! Jag sa också att en regering som inte klarar att finansiera försvaret utan en ny ”beredskapsskatt”, trots att Sverige har väldens nästan högsta skattetryck faktiskt inte förtjänar att inneha regeringsmakten.

Man kan konstatera att resultatet av åtta år med Socialdemokraterna är att Sverige nu har Europas fjärde högsta arbetslöshet, den högsta långtidsarbetslösheten någonsin, EU:s lägsta tillväxt, polisbrist, hotande elbrist, skenande kostnader för el och drivmedel, 700.000 utlandsfödda utan egen försörjning och samtidigt i år nytt rekord i invandring. Högre skatter var definitivt inte lösningen.

Debatten visade väl egentligen bara en sak. Med socialdemokraterna vid makten lär vi sannolikt få både höjd fastighetsskatt, höjd skatt på sparande och en ny ”beredskapsskatt” på inkomster av arbete och pension. Moderaterna säger nej till höjd fastighetsskatt och höjd skatt på sparande, och lovar i stället att sänka skatten på arbete och pension. Om man prioriterar klokt kan man sänka skatten och ändå få mer pengar till det som är viktigt!Den höga arbetslösheten kräver krafttag

2022-08-17

Den svenska arbetslösheten är i dagsläget EU:s fjärde högsta, och vi har högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Långtidsarbetslösheten har också ökat dramatiskt, och 700.000 utrikesfödda försörjer sig inte själva på eget arbete. Samtidigt har många företag svårt att rekrytera, även till enklare arbeten inom exempelvis restaurangsektorn, och tvingas ta till arbetskraftsinvandring för att få tag på folk.

Om man ska vända detta krävs en kraftfull politik med tydlighet och rätt reformer. De arbetslösa måste rustas, kraven måste skärpas att ta de lediga jobb som finns när man varit arbetslös länge, bidragssystemen måste ses över och aktivitetskravet för de långtidsarbetslösa måste bli tydligare.

I går presenterade Moderaterna ett samlat paket för att få ned långtidsarbetslösheten. Det följer efter våra besked på skatteområdet i söndags.

.


 

 

Valskyltning pågår

2022-08-16

Denna vecka sätter jag upp mina valskyltar på olika platser i valkretsen. De senaste dagarna har jag satt upp skyltar i de två största kommunerna, Borås och Mark. I morgon blir det Bollebygd, och sedan fortsätter jag i övriga kommuner efterhand.

Den liggande skylten väcker uppseende, det är ett format som inga andra partier använder vad jag vet. Jag tyckte det var lite kul, även om det krävs två stolpar för montering. Den kommer även i större storlek lite senare på väl utvalda platser....


  Utanför kommunhuset i Kinna

 I fönstret på Moderaternas lokal i Borås

  I ett antal av Borås bostadsområden


 

 

Över 10.000 blogginlägg på ericsoniubbhult.se

2022-08-16

Häromdagen passerade jag en historisk nivå - jag har nu sedan starten 2006 skrivit över 10.000 blogginlägg. 
Det är faktiskt  lite svårt att ta in.

Jag funderar på hur många timmar av mitt liv jag lagt på detta...

 

 

Kvällens debatt i Expressen-TV blev en stor framgång för vår sida

2022-08-16

Jag var själv ute och kampanjade och kunde bara följa kvällens partiledardebatt i Expressen-TV sporadiskt, men uppenbarligen gjorde de fyra partiledarna för maktskiftespartierna bra ifrån sig. Och allra högst betyg i SIFO-undersökningen fick Ulf Kristersson, följd av övriga tre partiledare i den riktiga oppositionen.
 


De öppna grälen mellan V och C på vänstersidan är för övrigt fascinerande. Man undrar ju hur C tänker sig få igenom "mittenpolitik" tillsammans med V. Det är också underhållande att se hur Annie Lööf och Centerns partiledning förgäves försöker hantera den hårda interna kritiken mot beskedet igår att man föredrar Magdalena Andersson som statsminister framför Ulf Kristersson. Annie Lööf har målat in sig i ett hörn. Det mest fascinerande är annars att Centerpartiets ledning inte kan räkna. De säger att M valt bort C till förmån för SD. Men saken är ju den att det inte går att bilda en majoritet enbart av de gamla fyra Allianspartierna, SD:s mandat behövs också. Och då vill inte C vara med. Men vi klarar oss nog utan C, både politiskt och mandatmässigt. C är helt enkelt inte att lita på. 

 

 


Annie Lööfs besked var ingen överraskning för min del

2022-08-15

Att Centerpartiets partiledare Annie Lööf idag gav beskedet att hon är beredd att regeringssamverka med Socialdemokraterna, och att hon föredrar Magdalena Andersson som statsminister i stället för Ulf Kristersson blev dagens stora politiska nyhet. Men för mig och andra moderater är det knappast en överraskning - Centerpartiet har de senaste åren i varje läge räddat regeringen och dess ministrar vid omröstningar i riksdagen, både omröstningar om statsminister och i flera misstroendeomröstningar. Man har också röstat för regeringens linje i viktiga frågor som att stoppa nedstängningen av kärnkraften och ofta även inom kriminalpolitiken. Jag har sedan länge räknat in Centerpartiet i vänsterblocket. I det blocket får nu Annie Lööf och andra centerpartister försöka få igenom sin politik tillsammans med S, V och MP. Det lär nog inte bli enkelt med tanke på att C i en del frågor står allra längst till höger i politiken. 

Annie Lööfs personliga längtan efter en ministerpost gör att hon nu offrar sitt partis själ och allierar sig med vänstersidan. Idag har både Centerpartiets Ungdomsförbund och enskilda ledande centerpartistiska politiker tagit avstånd från Annie Lööfs besked. 

Men bra att Annie Lööf är tydlig. Nu vet alla borgerliga centerpartister som vill byta regering att deras eget parti inte går att rösta på. Jag ser fram emot att hälsa missnöjda centerpartister välkomna till moderaterna. De kan i vart fall övervintra hos oss tills Centerpartiet får en ny partiledning som står upp för borgerliga värderingar. Jag undrar hur borgerligt sinnade centerpartister ska orka bedriva en valrörelse för sitt parti efter dagens besked?  

 

 

Tre moderata förslag för att värna arbetslinjen

2022-08-15

Siffrorna i föregående inlägg talar sitt tydliga språk. Läget efter åtta är med S-styre är riktigt allvarligt. Vi har EU:s fjärde högsta arbetslöshet och rekordhög långtidsarbetslöshet. Vi har också högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, vilket aldrig hänt tidigare sedan Sverige gick med i EU. Vi har också 700.000 utrikes födda som inte kan leva på sin lön. Många av dem arbetar, men för lite för att kunna försörja sig själva.

Ovanpå detta har vi en hotande lågkonjunktur, snabbt stigande inflation, stigande räntor och snabbt stigande energipriser och livsmedelspriser. Hushållen kommer att utsättas för stora prövningar kommande år, och en ny regering behöver stärka hushållens motståndskraft. Lägre skatter på lön och pension och fler i arbete är två viktiga delar.

Vi har samtidigt stora behov, exempelvis att stärka situationen för pensionärer med låg pension, stärka rättssamhället och polisen och bygga ut försvaret. Ska allt detta lyckas måste vi få fler i arbete som betalar skatt i stället för att leva på bidrag och ersättningar.

Moderaterna presenterar tre skarpa förslag för att värna den arbetslinje som vi byggde upp under Alliansens åtta regeringsår:

1. Vi vill förstärka jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelstora inkomster. På det sättet får alla som jobbar sänkt skatt. För en vanlig löntagare sänks skatten med upp till 500 kr/månad. (Detta utöver de 390 kronor som skatten på arbete redan sänkts denna mandatperiod tack vare moderata förslag som röstats igenom i riksdagen).

2. Pensionärerna får skattesänkning i nivå med förstärkningen av jobbskatteavdraget.

• Det snabbaste sättet att stärka ekonomin för de pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.
• Det ska löna sig att ha arbetat mer när man går i pension. Vårt förslag rättar till en del av de fel som pensionsöverenskommelsen mellan
S, C, V och MP skapade, där skillnaden i pension mellan dem som arbetat och inte arbetat minskade ytterligare.


3. Vi vill införa en tillfällig jobbpremie för alla långtidsarbetslösa för att fler ska gå från bidrag till arbete.
• Den som lämnar långtidsarbetslöshet för jobb ska få behålla 10 procent mer av lönen upp till 2 500 kronor per månad i maximalt 18 månader.

• Ökar incitamenten att gå från bidrag till arbete – det ska alltid löna sig mer att ta ett jobb. 

Alla våra förslag är fullt finansierade. Bland annat genom minskat bistånd, volymmål för invandringen, effektivisering av statlig administration och avveckling av myndigheter, samt reformerad a-kassa, aktivitetsstöd, sjukförsäkring och flerbarnstillägg.
 


 

Resultatet av åtta år med S(MP)-styre:

2022-08-14

Läget efter åtta är med S-styre är riktigt allvarligt. Vi har EU:s fjärde högsta arbetslöshet och rekordhög långtidsarbetslöshet. Vi har också högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, vilket aldrig hänt tidigare sedan Sverige gick med i EU.

 


 

 

Kampanj på Matens Dag på Hofsnäs Herrgård

2022-08-14

I dag deltog jag och ett stort antal moderater på Matens Dag på Hofsnäs herrgård i Tranemo. Vi var ett mycket stort antal moderater som kampanjade, en mindre del syns på detta foto. Att det var 31 grader varmt gjorde väl att antalet besökare på Matens Dag blev mindre än normalt, men det känns verkligen att valrörelsen är igång och att intresset för politik börjar växa hos väljarna. För oss moderater känns det väldigt positivt just nu, många kommer fram och önskar lycka till och säger att Sverige måste få en ny bättre regering. 


 

 

Premiär för min rullande valstuga 

2022-08-13

I dag var det premiär för min rullande valstuga. I morgon söndag kan den beskådas vid Hofsnäs där jag deltar i moderaternas valkampanj under Matens Dag. Välkommen!


 

 

Mina två viktigaste valaffischer/valskyltar 

2022-08-11

Mina två viktigaste valaffischer/valskyltar kommer från och med nästa vecka att börja synas på allt fler platser i riksdagsvalkretsen. Det kommer också att finnas en del andra skyltar med mina budskap och bilder i olika varianter, men nedanstående två blir de centrala. 

   
 

Är det bara regeringen som inte inser allvaret med den hotande elkrisen? 

2022-08-10

Frågan om skenande elpriser och risk för elbrist uppmärksammas av alla experter och media, både i Sverige och utomlands. Den enda som inte verkar ta till sig detta är Sveriges energiminister. Han kallar moderaternas tydlighet i frågan om hur regeringen tänker klara elförsörjningen kommande vinter för "hittepå" och en" låtsaskonflikt". Jag påminde honom på twitter om det allvarliga läge som hans eget parti i hög grad bidragit till. Moderaterna kan inte trolla, men vi har en tydlig linje - en långsiktig politik för tryggare elförsörjning och fram tills dess ett antal förslag på kort sikt samt en politik för att hålla nere elkostnaderna för hushållen om priserna skulle bli helt extrema till vintern. Jag tycker att det är just i en kris som politiken och staten ska stå stark. Läs mer om moderaternas förslag i föregående inlägg. 

 

Moderaterna utlovar tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkunder

2022-08-09

En förtida avveckling av kärnkraftsreaktorer, ett underdimensionerat elnät och skenande europeiska energipriser har skapat en perfekt storm. Elpriset slår nya rekord varje månad i södra Sverige. Till vintern kommer krisen förvärras ytterligare, med risk för tredubblade elpriser och till och med strömavbrott. Moderaterna presenterar nu åtgärder för att mildra elkrisen. 

Sverige befinner sig i en elkris

Ett politiskt haveri har tyvärr slagit det svenska energisystemet i spillror. Svenska folket drabbas av det energipolitiska misslyckandet genom ständiga prischocker i elräkningen. Prissättningen är volatil, oförutsebar och varierar kraftigt mellan norra och södra Sverige. I snitt har priserna varit nästan fem gånger högre i södra Sverige under 2022 än 2020. För svenska hushåll som redan pressas av inflation och höjda räntor är elpriserna ett hårt slag mot den ekonomiska tryggheten.

Risk för tredubblade elpriser och strömavbrott i vinter

Allt pekar på att det redan ohållbara läget kommer att förvärras i vinter. På elbörsen Nordpool handlas elpriserna för kommande vinter för södra Sverige i dag på runt det tredubbla priset, jämfört med vintern 2021/2022. Priset för vintern ligger nu på 300 respektive 400 öre per kilowattimme i Mellansverige och Skåne. Svenska kraftnät har även varnat för att man kan tvingas att utan förvarning tillfälligt bryta elen för vissa kunder i vinter på grund av effektbrist. Oväntade strömavbrott kan få svåra konsekvenser för drabbade hushåll, företag och offentliga verksamheter.  

45 procent högre elpriser är regeringens fel

Elkrisen är resultatet av politiska beslut, fattade i strid med varningar från branschen och expertis. Den rödgröna regeringen sa 2014 att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Detta resulterade i att Vattenfall avbröt sina planer på ny kärnkraft. 2015 höjde man kärnkraftsskatten, trots att både myndigheter och företag pekade på den överhängande risken för reaktorsnedläggning. Farhågorna besannades snabbt. Mellan 2015 och 2020 lades fyra kärnkraftreaktorer ned, först Oskarshamn 1-2, sedan Ringhals 1-2.  Regeringens stängning av kärnkraft har lett till ökade utsläpp på 8 miljoner ton, högre elpriser och minskad stabilitet. Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 har höjt elpriserna i södra Sverige med 30-45 procent, enligt Energiforsk. Med 45 procent lägre elpris hade en eluppvärmd snittvilla i Skåne sparat 2 295 kronor i december 2021.

Staten tjänar på stigande elpriser

Samtidigt som hushållen plågas av stigande elpriser (och även fasta elavtal löper ut och stiger då kraftigt) så tjänar staten stora pengar på ökade momsintäkter till följd av högre priser. Momsen på 25% läggs ovanpå priset. Staten tjänar alltså stora oväntade pengar, samtidigt som hushållen tvingas betala. 

Kärnkraft – lösningen för en stabil och fossilfri elförsörjning

Ren, planerbar, elproduktion krävs för Sveriges långsiktiga energiförsörjning. Kärnkraft är det enda skalbara alternativet. Moderaterna har presenterat en plan för ny kärnkraft. Den omfattar ett nytt energipolitiskt mål, 400 miljarder i gröna kreditgarantier, betalning för systemviktiga funktioner och forskningssatsningar.

Översyn av elprisområden, kapacitetsavgifter mm

Moderaterna är även öppna för att se över elprisområdenas utformning och om SvK:s kapacitetsavgifter kan sänka elkostnader närmaste åren. Men nya elområden kräver mer produktion och bättre överföring, annars flyttar bara problemen.

Vad vill Moderaterna göra för att hantera elpriskrisen?

Ny kärnkraft är lösningen för att reparera det som slagits sönder i Sveriges energisystem. Men för att mildra elkrisen nu och i vinter behövs akuta åtgärder. Moderaterna vill vidta tre åtgärder för att snabbt sänka elpriset och mildra prischocken för svenska hushåll 2022.
1.    Avskaffa kraftvärmeskatten
Kraftvärme är en källa till planerbar, stabil elförsörjning, ofta i anslutning till städer drabbade av elbrist. Den rödgröna kraftvärmeskatten har slagit hårt mot lönsamheten för kraftvärme i Sverige. Kraftvärmeproduktionen minskade omgående när skatten infördes. Branschen har konstaterat att det finns kapacitet motsvarande en kärnkraftsreaktor som inte används, främst till följd av bristande lönsamhet. Skatteverket har kommit fram till att skatten lett till minskade investeringar och dessutom konstaterat att den är ineffektiv ur miljösynpunkt.
2.    Förstärk det gröna skatteavdraget
Klimatomställningen innebär att vi kommer behöva mer el och elektrifieringen av både industrin och transporterna är viktiga nycklar till minskade utsläpp. Men innan ny kärnkraft kan förse Sverige med mer fossilfri el måste vi skära ned på elkonsumtionen där det är möjligt för att säkerställa att elen räcker till där den behövs som mest. Moderaterna vill göra det billigare för privatpersoner att göra investeringar som minskar elkonsumtion genom att förstärka det gröna avdraget. Förstärkningen innebär en ökad möjlighet till skattereduktion för arbets- och materialkostnader vid investeringar i teknik för att minska elkonsumtion.
3.    Tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkunder vintern 2022/2023
En moderatledd regering kommer att föreslå ett tillfälligt högkostnadsskydd för konsumenter under vintern 2022, enligt samma modell som i Norge. Om månadspriset överstiger en viss nivå kommer staten stå för en majoritet av den överskjutande kostnaden den månaden. Exakta nivåer utformas efter marknadsläget, men stödet kommer att ge hårt drabbade hushåll ett betydande stöd till elräkningen. Hökostnadsskyddet blir i praktiken en skatteåterbäring, där staten betalar tillbaka de oväntade ökade skatteintäkter man fått till följd av stigande elpriser. Detta finansierar en betydande del av det föreslagna högkostnadsskyddet. Att staten i vart fall betalar tillbaka oskäligt  höga skatteintäkter i en allvarlig situation för svenska hushåll tycker jag faktiskt är det minsta man kan begära.

De som kritiserar förslaget glömmer människorna bakom elräkningen. Och påståendet att vi "manipulerar marknadskrafterna " får samma svar - vad ska en regering göra om inte stötta sin befolkning i ett krisläge? Dessutom består stora delar av elpriset av skatter - de sätts inte av marknaden utan av politikerna. Och som jag påpekar ovan - utan förtida nedstängning av Ringhjals 1-2 hade elpriset varit 30-45% lägre. Det finns alltså ingen fri elmarknad, utan den är synnerligen påverkad av politiska beslut. 

 


 

Kampanj med Herrljungamoderaterna

2022-08-09

I dag blev det nästan en heldag i Herrljunga. Först kampanj på torgmarknaden, sedan lunch med Herrljungamoderaterna och därefter ett studiebesök hos Räddningstjänsten. På vägen hem blev det sedan utdelning av min valflyer i Herrljunga och Fristad. Nu börjar valrörelsen komma igång på allvar! 
 

 

Regeringen slirar om fastighetsskatten

2022-08-09

Statsminister Magdalena Andersson vägrade alltså i dagens P1-intervju att ge ett skarpt och tydligt löfte om att under inga omständigheter gå med på höjd fastighetsskatt efter valet. Hon sa tvärtom att hon "inte drar några röda linjer inför regeringsförhandlingarna". Fastighetsskatten ligger alltså på förhandlingsbordet för förhandlingar om vänstersidan (S, V, C och MP) får majoritet i valet och ska förhandla om regeringsbildning. Och med tanke på att både stora delar av S, liksom LO, V och MP är för höjd fastighetsskatt, och även C har sagt att man är öppna för att diskutera frågan inom ramen för en skattereform, kan vi alla lätt gissa var detta skulle sluta.

Moderaternas tänkta regeringsunderlag är däremot överens om att inte höja fastighetsskatten. Och vi moderater är inte beredda att förhandla bort det löftet.   

 

Markmoderaterna kampanjade i Ubbhult

2022-08-06

I dag var det kampanj på hemmaplan, ett par minuters promenad hemifrån, utanför Interiörhuset/Dimoda i Ubbhult. Dimoda är en kläd och inredningsbutikskedja med butiker på sex olika orter i landet, och med huvudkontor och butik även i Ubbhult. Markmoderaterna bjöd på korv och politiska samtal. 

   

 

 

Markmoderaterna kampanjade i Kinna

2022-08-05

I dag var det Sommarfredag i Kinna med bland annat kommunpolitisk debatt och alla partier på plats. Senare musikunderhållning på Mor Kerstins Torg. Vi var många markmoderater på plats, och på bilden är några av oss. I dag var det också premiär för min nytryckta valflyer som jag kommer att sprida de kommande fem veckorna.
 


Expressen uppmärksammar min kritik mot Amnesty

2022-08-05

I går reagerade jag starkt mot Amnestys kritik mot Ukraina för att man påstås ha begått "krigsförbrytelser" genom att ha "satt civila i fara". Detta genom att ha militära styrkor i närheten av civila mål som sjukhus och skolor. Min fråga var hur man ska kunna försvara en stad som angrips av ryssarna om man inte får ha militära styrkor inne i staden? Ska man åka ut i skogen en bit från staden och försvara den därifrån? Till saken hör att Ukrainas regering och lokala myndigheter upprepade gånger har uppmanat civilbefolkningen i städer nära fronten att evakuera, för att man inte kan skydda dem mot en ryska aggressionen. Några barn i skolorna i dessa områden har det för övrigt knappast varit på väldigt länge. 

Amnestys kritik är helt ofattbar, och dessutom har Amnestys lokalavdelning i Ukraina gått ut och tagit avstånd från slutsatserna och sagt att man inte ens fått yttra sig över rapporten. I mina ögon springer Amnesty Putins ärenden med sin kritik, som nu används flitigt av ryska regimtrogna medier och även av Putintrogna debattörer i Sverige. Jag tycker det är ett riktigt bottennapp av Amnesty International, som verkar ha fullt stöd från Amnesty Sverige. 
I dag har Expressen en artikel om saken där jag och Fredrik Malm (L) citeras från twitter. Även Nyheter Idag uppmärksammar våra inlägg. Flera välkända svenska folkrättsexperter har under dagen instämt i min och andras kritik.

 

 

 

Höjd fastighetsskatt efter valet högst sannolik med fortsatt s-regering

2022-08-04

Jag konstaterar att Socialdemokraterna och deras mediekanaler är oerhört upprörda över att moderaterna hävdar att risken är mycket stor för höjd/återinförd fastighetsskatt efter valet. De påstår att vi sprider osanningar och lögner när vi hävdar att Socialdemokraterna egentligen vill höja fastighetsskatten, och att man bara vill vänta till efter valet. 

Det finns fler agoda skäl till vårt budskap:

1. Starka röster inom Socialdemokraterna vill höja fastighetsskatten. Många starka röster inom Socialdemokraterna har de senaste åren varit tydliga med att man vill se höjd/återinförd fastighetsskatt. Tio av 26 partidistrikt motionerade om höjd fastighetsskatt inför senaste partistämman, det gäller exempelvis de tunga Socialdemokratiska partidistrikten i våra tre storstäder, med ledande ministrar som tex Anders Ygeman i spetsen. Det gäller även sidoorganisationer inom S, tex SSU, men också partiets vänsterflank och den interna organisationen Reformisterna. Från LO kommer liknande besked, liksom från socialdemokratiska tankesmedjor, ledarsidor i s-tidningar osv. Beslutet på senaste s-partikongressen 2021 blev att man av taktiska skäl lydde partiledningen och inte tog beslut om att höja fastighetsskatten. Dåvarande finansminister Magdalena Andersson beskrev anledningen - man ville inte knacka dörr i radhusområdena och försvara höjd fastighetsskatt. När väl valet är avklarat är såklart läget ett annat...


             

2. Socialdemokraterna gillar att höja skatter. Under sina åtta regeringsår har man höjt eller infört 48 olika skatter. En regering som bevisligen tycker om höga skatter skulle knappast ha något emot att höja en till. 

3. Vissa nationalekonomer vill höja fastighetsskatten, de ser det ur rent fiskal synpunkt. Fastighetsskatt är en effektiv skatt som ingen kommer undan, och där inte skattesubjektet (fastigheten) kan lämna landet. Dessa nationalekonomer ser inte den folkliga ilskan och hur enskilda individer skulle drabba, och de bryr sig knappast heller. Men för en regering som vill återinföra fastighetsskatten är det perfekt att kunna åberopa lämpliga forskare.

4. Socialdemokraterna gör vad som helst för makten. Man förhandlade bort trygg svensk energiförsörjning för att få med sig MP i en regering. Man gick med på att förstöra Arbetsförmedlingen för att få med sig Centerpartiet och man gick motvilligt med på att avskaffa Värnskatten för att få med sig Liberalerna (men nu hotar man med att införa en ny "värnskatt" i form av en "beredskapsskatt"). Att man skulle gå med på att införa en ny fastighetsskatt efter krav från V och MP och skylla på att "det är enda sättet att få till en fungerande regering" vore inte det minsta konstigt - särskilt när man vet att S egentligen VILL höja fastighetsskatten.

5. Vallöften från Socialdemokraterna är nog det mest opålitliga som finns. Vi minns före valet 2014 när Magdalena Andersson lovade att absolut inte höja någon bensinskatt. Sedan har hon gjort det gång på gång. 
Hon uttalade även att hon inte skulle ändra statens överskottsmål - men sedan gjorde hon det direkt efter att hon fick makten. 


               

Vi vet att försvarsminister Hultqvist deklarerade att Sverige absolut inte skulle gå med i Nato så länga han var försvarsminister. Det löftet bröts snabbt. Magdalena Andersson uttalade rent av att ett Natomedlemskap skulle destabilisera vår del av Europa - för att sedan några veckor senare lämna in den svenska ansökan. Det var bra i sak - men det visar hur svajiga Socialdemokraterna är.

Socialdemokraternas löften är inte att lita på, vare sig när det är bra eller dåliga löften. Varför skulle vi lita på ett löfte att inte återinföra en skatt som man egentligen gärna vill återinföra? Om man inbillar sig att det inte skulle bli höjd fastighetsskatt efter valet med en fortsatt S-regering är man faktiskt extremt naiv.

Det enda som skulle kunna ge någon som helst trovärdighet för S är om Magdalena Andersson säger tydligt till svenska folket att hon inte under några omständigheter kan tänka sig att höja eller återinföra fastighetsskatten kommande mandatperiod, och att hon inte under några omständigheter kommer att kompromissa om detta med andra partier för att skapa ett regeringsunderlag - då går hon hellre i opposition. Men det kommer hon såklart aldrig att säga. Hon har sin plan klar. Efter valet kommer hon att "kompromissa" för att "ta ansvar för landet" och återinföra en statlig fastighetsskatt, en skatt som denna gång även ska gälla bostadsrätter. Och detta kommer hon att skylla på V och MP. Samtidigt som hela s-partiet lyckligt konstaterar att de fått igenom en av sina favoritskatter.


 

 

52 moderata förslag för att förebygga och motverka ungdomsbrottslighet

2022-08-04

Häromdagen presenterade moderaterna det mest omfattande programmet för att förebygga brott som någonsin lagts fram i Sverige. Det handlar sammantaget 52 konkreta förslag – och syftar till att stoppa nyrekryteringen till gängen, framförallt nyrekryteringen av unga. Enligt rikspolischefen rekryteras ca 1000 personer in i gängen varje år.
 
Paketet är indelat i sex olika delar:

  • Stärkt stöd för barn och ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet
  • Inga barn ska lämnas efter i skolan
  • Förebygg och bryt missbruk
  • Nolltolerans mot ungdomsbrottslighet
  • Förbättrad integration
  • Stärkt arbetslinje

Här är en sammanfattning av samtliga 52 punkter och vad de innebär.

 

 

Motorträff i Fritsla

2022-08-03I dag besökte jag kvällens motorträff i Fritsla, tillsammans med Tomas Johansson och Peter Branshöj från Markmoderaterna. Jag passade på att dela ut en liten speciell flyer med tema veteranfordon. En fråga som uppenbart engagerar, både äldre och ungdomar. Och flera av veteranfordonsägarna kände igen mig och kom mycket väl ihåg den politiska debatten förra sommaren om importerade veteranfordon är skrot eller inte.


 

Moderaternas energipolitik är enda rimliga vägen framåt

2022-08-01

I dag bemöter jag två insändare i Borås Tidning som kritiserat min syn på energi och klimatpolitiken. Ett utmärkt extra tillfälle att upprepa moderaternas budskap i valrörelsen - vi vill återställa den trygga svenska energiförsörjningen.  


 

 

Min valflyer - snart i en brevlåda eller valstuga nära dig

2022-08-01

Min personliga val-flyer är nu klar och de kommande sex veckorna kommer den att spridas i brevlådor, på marknader, i valstugor och på kampanjer runt om i riksdagsvalkretsen. 

I flyern kan du läsa om vad jag prioriterar för politiska frågor kommande mandatperiod, samt lite om vad jag har uträttat under mina år i riksdagen. Klicka för läsbar storlek.


  
Äldre inlägg hittar du i arkivet. Klicka på rutan längst upp till höger!